Nog steeds niet af. Restauratie en renovatie van t Karregat in Eindhoven. Herontwikkeling monumentaal multifunctioneel centrum van F.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nog steeds niet af. Restauratie en renovatie van t Karregat in Eindhoven. Herontwikkeling monumentaal multifunctioneel centrum van F."

Transcriptie

1 Nog steeds niet af Restauratie en renovatie van t Karregat in Eindhoven Herontwikkeling monumentaal multifunctioneel centrum van F. van Klingeren Opdrachtgever Gemeente Eindhoven Gebruikers Onderwijs, opvang, sport, buurtfuncties, commercieel Bruto oppervlakte 7300 m 2 Opdracht februari 2010 Oplevering 2015

2 Nog steeds niet af restauratie en renovatie van t Karregat in Eindhoven Na jarenlange verloedering was wijkcentrum t Karregat toe aan een flinke opfrisbeurt. Het oorspronkelijke open plan van Frank van Klingeren was langzaam dichtgeslibd tot een introvert en gesloten geheel. Het plan was ooit toonbeeld van een nieuwe maakbare collectiviteit, maar het volledige gebrek aan scheidingen tussen de gebruikers als scholen en winkels bleek al snel niet te werken. Diederendirrix architecten & architecten en en stonden voor de moeilijke opdracht het complex nieuw leven in te blazen. Hoe ga je als architect om met een gebouw dat ooit vanuit een zeer sterke visie is gebouwd, die echter nooit goed heeft gefunctioneerd? Hoe ga je respectvol om met de kwaliteiten van het gebouw en maak je tegelijkertijd een functioneel gebouw voor de gebruikers?

3 Ambivalente perceptie De perceptie van wijkcentrum t Karregat is sinds de opening in 1973 ambivalent. Binnen- en buitenlandse media publiceerden uitgebreid over het vooruitstrevend ontwerp van architect Frank van Klingeren. De grote open ruimte, met een programmatisch landschap waarin de functies in elkaar overvloeiden, maakte indruk op de vakjournalisten. Zij vonden het geweldig dat Van Klingeren ruimte liet voor gebruikers en dat hij geen begrensde, voorgeprogrammeerde ruimtes creëerde. De twee basisscholen, supermarkt, bakker, kapper, bar, en allerlei faciliteiten voor de buurt, als een medische post en een bibliotheek, stonden in open verbinding met elkaar. Van Klingeren was overtuigd dat de grote openheid en het mengen van functies zou leiden tot een sterk gemeenschapsgevoel in de nieuwe wijk Herzenbroeken. Leraren, ondernemers en buurtbewoners begonnen het nieuwe gebouw zeer enthousiast te gebruiken. De multifunctionele kuil was het bruisend middelpunt van t Karregat. Een grote groep vrijwilligers programmeerde en exploiteerde deze verdiepte plek in het gebouw. Met grote regelmaat organiseerden ze concerten, sportevenementen en markten in het gebouw. Het ruimtelijke concept van Van Klingeren kwam al snel onder druk te staan. Het succes van de kuil leidde tot geluidsoverlast bij de andere gebruikers van het gebouw. Het binnenklimaat was niet ideaal door stof, vuil en droge lucht. De leraren hadden moeite met lesgeven in de school zonder muren. Maar de uitdagingen werden door de gebruikers enthousiast en adequaat aangepakt. De functies in het gebouw werden hier en daar voorzichtig afgescheiden met houten schotten. Later kwamen er wanden met glas tussen de functies. Zo werd het gebouw steeds verder opgedeeld tot uiteindelijk het programmatische landschap volledig verdeeld was in separate ruimtes met een afzonderlijk exploitatie. Het succes van t Karregat ging gepaard met afkalving van het concept van Van Klingeren. Voor architectuurcritici en de architectengemeenschap, voor mensen die het gebouw niet dagelijks gebruikten, was dat een reden om het gebouw als een mislukking te kwalificeren. De gebruikers en buurtbewoners dachten daar totaal anders over. Het gebouw bood alle ruimte om naar eigen inzicht en behoeftes gemeenschapszin te creëren. Volledig naar de visie van Van Klingeren, maar niet geheel volgens zijn ruimtelijke plan. Na ongeveer drie decennia bleek de verzameling afzonderlijk ruimtes die inmiddels was gecreëerd onder het dak ook niet meer goed te werken. Door alle aanpassingen aan het in- en exterieur was t Karregat getransformeerd van een open transparant wijkcentrum naar een gesloten en anoniem gebouw. De eens zo mooie, grote ruimte was volledig dichtgeslibt. Door de veranderende samenleving en veranderende behoeftes van de buurtbewoners werd het gebouw ook steeds minder gebruikt. Het introverte gebouw dat voor een groot deel leeg stond, had geen enkele meerwaarde voor de buurt..

4 Fantoomruimte De gemeente liet in 2007 onderzoek doen naar de historische waarde van t Karregat. De conclusies van het onderzoek zijn verwarrend. Het onderzoek concludeert duidelijk dat t Karregat altijd een belangrijke betekenis heeft gehad voor de wijk Herzenbroeken. Het complex als geheel heeft monumentale waarde. Echter alleen de draagconstructie is de moeite waard om te behouden. De toevoegingen van de gebruikers worden gezien als aantasting van de authenticiteit van het originele open karakter van het gebouw. Het onderzoek gaat voorbij aan het feit dat het gebouw een groot aantal jaren succesvol functioneerde, niet dankzij, maar ondanks het ruimtelijke concept van de architect. De scholen en klaslokalen zijn na vier jaar al met wanden afgeschermd. Dit luidde het einde in van de doorlopende open ruimte onder het dak. Het originele plan met de open ruimte blijft voor architectuurhistorici echter onweerstaanbaar. Zij hebben het romantische verlangen om deze fantoomruimte in oude glorie te herstellen. Naar aanleiding van het onderzoek schreef de gemeente Eindhoven in 2010 een Europese aanbesteding uit om t Karregat nieuw leven in te blazen. De gemeente wilde een einde maken aan de treurige architectonische conditie en belabberde bouwkundige staat waarin het gebouw verkeerde en de relatie herstellen tussen t Karregat en de wijk. Het programma voor het nieuwe wijkcentrum bleef min of meer gelijk: een school, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, supermarkt, modezaak, kapper, sportschool, gymzaal en een bescheiden buurtontmoetingscentrum.

5 Duivels dilemma Van de vijf geselecteerde architecten uit de eindronde koos de jury ons, architectencombinatie diederendirrix & architecten en en, als winnaar. Doordat het programma van het gebouw gelijk blijft, is de geschiedenis een duivels dilemma bij het ontwerpen aan t Karregat. Wij zien rigoureus ingrijpen met sloop of het toevoegen van bouwvolume als ongepast. Toch moesten we plek zoeken voor het gevraagde programma. Herstellen van het oorspronkelijke ontwerp van Van Klingeren met de huidige bouwkundige kennis heeft geen zin. De open ruimte heeft nooit goed gewerkt en de behoefte van huidige gebruikers en buurtbewoners is flink veranderd. Het gebouw volledig opdelen in separate ruimtes werkt echter ook niet, omdat het gebouw er eigenlijk niet voor is gemaakt. Het grote dakvlak en de constructie maakten vroeger het indelen al lastig en met de huidige bouwfysische eisen is deze uitdaging alleen maar groter geworden. Het is dus een complexe opgave, waarvoor wij met eenvoudige uitgangspunten een oplossing hebben geformuleerd. Wij herstellen en verduurzamen de bestaande vloer, de bestaande draagconstructie en het bestaande houten dak. Aan deze originele basis van het ontwerp van Van Klingeren voegen we nieuwe binnen- en buitenwanden toe. Wij ontwikkelden een binnenwandsysteem met dichte en transparante delen met gedegen aansluitingen op de draagconstructie en het houten dak. Wij ontwierpen een nieuwe heldere indeling voor het gebouw met enkele duidelijke entrees en een nieuwe transparante gevel. Met onze aanpak behouden wij de waardevolle structuur. De nieuwe, respectvolle aanpassingen laten het gebouw opnieuw functioneren en brengen een fraaie, open uitstraling terug.

6 Vloer, constructie en dak behouden De oorspronkelijke ranke stalen constructie van t Karregat etaleert de achtergrond van Van Klingeren als constructeur. De soberheid en doelmatigheid van de constructie was voor een deel ingegeven door het budget, zodat een forse overspanning kon worden gemaakt met zo min mogelijk materiaal. De zogenaamde paraplu-constructie bestaat uit een samengestelde middenkolom van vier staalprofielen HE-B. Aan elke kolom is op een derde van de hoogte vanaf de vloer een uitkragende taps toelopende constructie gebout. Vanaf het uiteinde van elke uitkraging loopt een staalprofiel terug naar de samengestelde middenkolom. Tussen de uitkraging van de paraplu s zijn stalen vakwerkliggertjes bevestigd met daarop de houten balklaag van het dichte dak. De transparante kap van de 36 identieke paraplu-constructies laat licht toe onder het dichte dak en benadrukt het slanke open ontwerp. Kunstenaar Pierre van Soest ( ) ontwierp de oorspronkelijke kleurstelling van de stalen paraplu s. Een bonte verzameling verzadigde kleuren stak af tegen de grijze vloer, blank houten wanden en dak en verzinkte stalen vakwerkliggers. Het diagonaal gegroepeerde kleurschema volgde de richting van de uitkragende constructie van de paraplu s en versterkte de beleving van de ruimte onder het gemeenschappelijke dak. Het inpakken van de paraplu s: - geen stof - geen koudeval - geen geluisoverlast Wij herstellen waar nodig de stalen draagconstructie en brengen het originele kleurenpalet terug. De kap van een paraplu voorzien wij van translucente kunststof panelen die voldoen aan de huidig bouwfysische eisen. De gewaardeerde kwaliteiten van de constructie zijn hierdoor ook uitgangspunt voor de herontwikkeling: de grote overspanning met een stramienmaat van14,4 bij 14,4 meter, de grote hoogte (5,5 meter) en het inpandig daglicht. Wij brengen voor het eerst isolatie aan bij de betonvloer en het dak. Wij behouden en vervangen waar nodig de houten dakbalklagen, dakplaten en boeiborden van het oorspronkelijke gebouw. Door de uiterst minimale vormgeving van Van Klingeren moeten wij de nieuwe dakisolatie en het dakbedekkingsmateriaal zo licht mogelijk houden. We kunnen daardoor de houten dakrand in materiaal, maat en detaillering gelijk houden aan de originele situatie. De flexibele hemelwaterafvoerpijpen die aan de dakspanten hangen herstellen wij in de originele uitvoering.

7 Nieuwe binnenwanden De constructie en het immense dakvlak kan hersteld worden in oude staat. Het herscheppen van het oorspronkelijke ruimtelijk concept van t Karregat is niet gewenst bij de huidige gebruikers. Omdat het niet in zijn visie paste, had architect Van Klingeren in zijn ontwerp geen rekening gehouden met het plaatsen van binnenwanden. Door de jaren heen zijn door gebruikers met diverse materialen en op allerlei manieren binnenwanden geplaatst. Voortkomende aansluitproblemen zijn uiterst pragmatisch opgelost. Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe in de bestaande stramienstructuur van het gebouw binnenwanden kunnen worden toegevoegd. Een goede aansluiting op de paraplu-constructie is cruciaal om tot een kwaliteitsvolle oplossing en een nieuwe gedegen plattegrond te komen. Wij bekleden de hele paraplu-constructie onder het dak met glas. Het inpakken van de constructie voorkomt stofoverlast, koudeval en warmte-overlast. Het glas bedrukken we met een bollenprint in dezelfde kleur als het staal. We behouden en verspreiden gecondenseerd het daglicht dat via de translucente kap van de constructie binnenvalt. Een paraplu-constructies werkt als een lantaarn met elk een andere kleur. Wij maken nieuwe ruimtes onder het dak met een uniform binnenwandsysteem. Waar het moet vullen we dit met dichte grijze wandpanelen, waar het kan met open glazen stroken. Het binnenwandsysteem laten wij zorgvuldig aansluiten op de paraplu-constructie. De binnenwanden van glas en de met glas beklede paraplu-constructies maken doorkijken naar een andere ruimte mogelijk. De afzonderlijke ruimtes hebben een maximale openheid en staan in contact met elkaar.

8 Hetzelfde programma, dezelfde plek, ander gebouw De bestaande functies in t Karregat blijven min of meer gehandhaafd. Onder het dak situeren we de oude functies in ons nieuwe plan ook min of meer dezelfde plek. De onderwijsvoorzieningen aan de oost- en zuidzijde, de winkels aan de westzijde en de buurtvoorzieningen aan de noordzijde. Aan het begin van het ontwerpproces was al duidelijk dat de wijk geen behoefte meer had aan een grote multifunctionele ruimte. De kuil werd al jaren niet meer gebruikt en het draagvlak in de wijk was te klein om een nieuwe organisatie op te zetten. De geplande kleinschalige buurtfaciliteiten zijn qua omvang en gebruik te klein en te beperkt om als middelpunt van het wijkgebouw te dienen. Het oppervlak aan publieke functies is door deze aanpassing drastisch verminderd. Ter plekke van de voormalige kuil verwijderen wij een deel van het dichte dakvlak en laten wij twee paraplu-constructies onbekleed. Het nieuwe middelpunt van het gebouw is in ons ontwerp geen overdekte buitenruimte meer, maar een onoverdekte binnenruimte: een patio. De school, de peuterspeelzaal, de gymzaal en een (relatief bescheiden) buurtontmoetingsplek omsluiten de patio. Zij kunnen de buitenruimte naar eigen wens gebruiken. Door de patio is het nu ook mogelijk om alle functies een plek met daglicht te geven. Wij introduceren een helder entreegebied in het gebouw met aan de noordkant een prominente entree voor automobilisten en aan de zuidkant voor voetgangers en fietsers. Vanuit dit gebied zijn alle functies in het gebouw bereikbaar. Aan de noord-, zuid- en oostkant van het gebouw hebben de school en de peuterspeelzaal een aantal informele ingangen aan de kiss-and-ride-zone en parkzijde. Het park dient ook als speelplein voor de schoolkinderen en is rechtstreeks vanuit een groot aantal klaslokalen bereikbaar. Huidige situatie - alzijdige orientatie - rafelige, hangplek gevoelige randen - onduidelijke entree s Daglicht: de omtrek van het gebouw is ter klein om alle daglicht-functies te huisvesten Dus: daglicht-patio in het hart van het gebouw Hangplekken: de rafelranden zijn ontworpen in een tijd waarin men hoge verwachtingen had van gemeenschappelijke ruimte. Veroorzaken nu hangplekken Dus: de grillige buitengevel straktrekken Infrastructuur intern: de interne structuur is verworden tot een labyrinth, waarin nieuwe functies geen plaats meer kunnen vinden Dus: sterke hierarchie aanbrengen in de verschillende functies en deze opnieuw ordenen

9 Nieuwe gevel Het originele plan van t Karregat van Van Klingeren bevatte een groot aantal houten gevels met glas en dichte delen. De gevellijn had een zeer grillig verloop met vele nissen en verspringen. Wij vereenvoudigen de gevellijn door de nissen te verwijderen en de verspringen tot een minimum te beperken. De grens tussen binnen en buiten is nu een duidelijke rechte lijn die meer en minder dakvlak vrijlaat als overdekte buitenruimte. De rationele en kleurrijke draagconstructie van t Karregat accentueren we met grijze binnenwanden en grijze gevelpuien. We passen verdiepingshoge aluminium kozijnen toe ingevuld met afwisselend transparante of dichte delen van 1,2 meter breed. De verticale stroken van vast glas laten het daglicht toe tot diep in het gebouw. De grijze dichte delen bestaan uit een vast paneel, een deurvlak, een raamschot of een deurluik voor kinderen. De verticale geleiding en terughoudende grijze kleur van de gevel steken af bij het (groene) horizontale vlak van het park en het horizontale dakvlak met het bruine boeiboord.

10

11 Nog steeds niet af Sinds 2010 zijn de omvang van de functies en ambities van de gebruikers van t Karregat aan verandering onderhevig. Tot het programma van eisen behoorde in eerste instantie een nieuwe sportzaal volgens de eisen van het NOC*NSF, een bibliotheek en een supermarkt. Langzaamaan werd het programma uitgekleed. Een sportzaal volgens de strenge eisen past op geen enkele manier in de bestaande structuur. Door een reorganisatie zijn de nevenvestigingen van de centrale bibliotheek in de verschillende wijken opgeheven. En in 2013 haakte ook de supermarkt af. Zij wilden niet meewerken aan de vernieuwing van het pand. Dit was voor de gemeente het teken om het hele project af te blazen. Nieuwbouw voor de school met een kinderdagverblijf en enkele wijkvoorzieningen leek op dat moment veel eenvoudiger en goedkoper. Samen met de onderwijsinstellingen hebben wij als ontwerpteam gepleit om t Karregat te behouden. De betekenis van het gebouw voor de wijk is groot. De geschiedenis van het gebouw is de geschiedenis van de wijk. Uiteindelijk hebben we samen de gemeente overtuigd en nam zij de moedige beslissing om slechts de helft van t Karregat aan te pakken. De ruimte van de voormalige bibliotheek bestemmen wij als winkelruimte en deze wordt net als de overige commerciële voorzieningen voorlopig niet aangepakt. Ook het bescheiden buurtontmoetingscentrum wordt niet gerealiseerd. De oude gymzaal knappen we minimaal op. De school en het kinderdagverblijf hebben wij wel volledig vernieuwd, maar ook dat plan is deels aangepast. Bij de heropening van t Karregat in het najaar van 2015 is het gebouw opnieuw niet af. In 1973 was het onaffe gebouw een basis om een gemeenschap tot ontplooien te brengen. Nu is het onvoltooide gebouw een (ongemakkelijk) bewijs van de sterke discrepantie tussen commerciële en collectieve belangen. Maar de nu uitgevoerde verbouwing toont aan hoe een grondige opfrissing het gebouw opnieuw klaar kan maken voor de toekomst. Functies hebben een eigen ruimte, terwijl we toch de geest van het oorspronkelijke plan respecteren. Leerlingen, ouders, leerkrachten en bestuur van school en het kinderdagverblijf zijn dan ook zeer tevreden met de vernieuwing. Ons systeem voor aanpak is nu ontwikkeld en beproefd met een fris en functioneel resultaat. Het kan eenvoudig ook op de andere delen worden toegepast. Samen met de school proberen wij de gemeente en de andere gebruikers te enthousiasmeren om ook het resterende deel van het gebouw onder handen te nemen plan 2015

12 Van maakbaar naar haalbaar Van Klingeren zat ernaast met zijn maakbaarheidsprincipes, maar hij ontwierp een gebouw dat grote kwaliteiten heeft en tot de dag van vandaag aanpassingen assimileert. Wij hebben het gebouw aangevuld met nieuwe bouwkundige elementen, onder het bestaande dak. Het nieuwe systeem van binnenwanden en gevelpuien maakt aanpassingen en uitbreiding eenvoudig mogelijk in de toekomst. De halve herontwikkeling past bij deze aanpak en is de eerste stap in onze langdurige betrokkenheid met het gebouw. Als architecten hebben wij bij de restauratie en renovatie van t Karregat gezocht naar het meest haalbare plan, dat architectonische kwaliteit combineert met functionaliteit, voor nu en in de toekomst. Samen met gebruikers zoeken naar optimale ontwerpoplossingen en een goede realisatiestrategie waarin de culturele, economische en maatschappelijke context tot hun recht komen, is nu de taak van de architect. Haalbaarheid wordt vaak afgedaan als niet-ideologisch en oninteressant, maar het vereist juist een sterke moraliteit en een holistische blik om tot een goed resultaat te komen.

13

14

15

t Karregat Eindhoven, 2015

t Karregat Eindhoven, 2015 t Karregat Eindhoven, 2015 Een alternatief voor de monotone grootschalige woonwijken uit de wederopbouwperiode. Met die reden bouwde de gemeente Eindhoven in Duurzame transformatie de jaren zestig en zeventig

Nadere informatie

t Karregat Eindhoven, 2015

t Karregat Eindhoven, 2015 t Karregat Eindhoven, 2015 t Karregat is een van de eerste multifunctionele centra in Nederland, ontworpen door architect Frank van Klingeren in 1973. Onder een groot doorlopend dak, gedragen door een

Nadere informatie

Transformatie Brede School Nieuwstraat. Rotterdam

Transformatie Brede School Nieuwstraat. Rotterdam Transformatie Brede School Nieuwstraat Rotterdam datum: 2009 projectnummer: 7188 project: transformatie Brede School Nieuwstraat Rotterdam onderdeel: presentatie opdrachtgever: Jeugd Onderwijs en Samenleving

Nadere informatie

Transformatie Brede School Nieuwstraat. Rotterdam

Transformatie Brede School Nieuwstraat. Rotterdam Transformatie Brede School Nieuwstraat Rotterdam datum: 2009 projectnummer: 7188 project: transformatie Brede School Nieuwstraat Rotterdam onderdeel: presentatie opdrachtgever: Jeugd Onderwijs en Samenleving

Nadere informatie

Periode januari 2014 tot met 20 september 2014

Periode januari 2014 tot met 20 september 2014 Periode januari 2014 tot met 20 september 2014 Basisschool Budschop ( Nederweert) Basisschool de Tweesprong (Nederweert-Eind) Voorgeschiedenis. De voormalige basisschool Budschop ligt in de kern van het

Nadere informatie

PGEM complex, Doetinchem. Meike Savelkouls

PGEM complex, Doetinchem. Meike Savelkouls PGEM complex, Doetinchem Meike Savelkouls Waarom is het PGEM complex een Rijksmonument? Waarom is het PGEM complex een Rijksmonument? Mede vanwege zijn industriële verleden als nutsbedrijf. Waarom is het

Nadere informatie

De Fabriek Delfshaven

De Fabriek Delfshaven De Fabriek Delfshaven Projectpresentatie Rotterdam Architectuurprijs 2013 Credits Locatie: Mathenesserdijk 410, 3026 GG Rotterdam Programma: Bedrijfsverzamelgebouw 3560 m2 Ontwerp: Mei architecten en stedenbouwers

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving.

Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving. Beeldkwaliteitsplan Voormalige Eurobioscoop en omgeving. Inleiding De tender voor de voormalige Eurobioscoop heeft als doel de kwaliteiten van het bijzondere gebouw weer een rol te laten spelen in de nieuwe

Nadere informatie

Kaaspakhuis Gouda. Transformatie van rijksmonument naar loftwoningen. mei architects and planners

Kaaspakhuis Gouda. Transformatie van rijksmonument naar loftwoningen. mei architects and planners Kaaspakhuis Gouda Transformatie van rijksmonument naar loftwoningen Kaaspakhuis Gouda een rijksmonument - onderging een spectaculaire transformatie. Naar ontwerp van Mei is in het hart van het gebouw een

Nadere informatie

nummer Highlights

nummer Highlights nummer 4 2011 Highlights wijkcentrum en cultuurhuis Schoneveld in Houten Contrast tussen open en geslo Het wijkcentrum Schoneveld in Houten is in intensief overleg met de gebruikers en omwonenden tot stand

Nadere informatie

Theater het Speelhuis Arc Award 2018 categorie architectuur

Theater het Speelhuis Arc Award 2018 categorie architectuur Theater het Speelhuis Arc Award 2018 categorie architectuur van Dongen-Koschuch architects and planners 2 3 publiek HET SPEELHUIS Locatie Helmond, Nederland Beschrijving Renovatie, restauratie en uitbreiding

Nadere informatie

Concept Randvoorwaarden Ontwikkellocatie Brede school Zuidmaten oost Den Ham

Concept Randvoorwaarden Ontwikkellocatie Brede school Zuidmaten oost Den Ham Concept Randvoorwaarden 02.03.2010 Ontwikkellocatie Brede school Zuidmaten oost Den Ham luchtfoto huidige situatie+plangebied Centrum Inleiding Het zuidelijk deel van Den Ham is volop in ontwikkeling.

Nadere informatie

Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek

Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek BIJLAGE 2 Uitwerking ontwerp Cichoreifabriek Beschrijving van varianten De Cichoreifabriek bestaat constructief uit een vloer, verdieping en kapconstructie die een onlosmakelijke verbinding met elkaar

Nadere informatie

Schouwburg de Kampanje Den Helder

Schouwburg de Kampanje Den Helder Schouwburg de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners Inzending Arie Keppler Prijs 016 SCHOUWBURG DE KAMPANJE DEN HELDER INTRODUCTIE EEN MARITIEM ENSEMBLE Schouwburg De Kampanje

Nadere informatie

112 woningen plan St. Cyr Geldrop

112 woningen plan St. Cyr Geldrop B02/2683 29-09-2005 Inleiding Op de locatie van een drietal gesloopte galerijflats is een plan ontwikkeld met een divers aanbod van woningtypes waaronder patiowoningen. De nieuwbouw zal een nieuwe impuls

Nadere informatie

Bibliotheek in kerk meer dan louter uitleen boeken

Bibliotheek in kerk meer dan louter uitleen boeken 68 MONUMENTAAL NR.6 2017 Slimme aanpassing interieur brengt beleving terug Bibliotheek in kerk meer dan louter uitleen boeken Het nieuwe bibliotheekinterieur in de monumentale Broederenkerk te Zutphen,

Nadere informatie

Kulturhus-concept - Samen met gebruikers zijn de. Bij de herontwikkeling van De nieuwhof Kulturhus is

Kulturhus-concept - Samen met gebruikers zijn de. Bij de herontwikkeling van De nieuwhof Kulturhus is 0904 Projectnaam: Kulturhus De Nieuwhof Locatie: Westervoort, Nederland Opdrachtgever: Gemeente Westervoort Team: JDWA Aanvang project: 2009 Status: opgeleverd sept. 2012 Bruto bouwoppervlak: 2979m 2 Kostprijs:

Nadere informatie

HUIS 20X3 - projectdocumentatie. Inzending ARC 16 - Innovatie Award

HUIS 20X3 - projectdocumentatie. Inzending ARC 16 - Innovatie Award HUIS 20X3 - projectdocumentatie Inzending ARC 16 - Innovatie Award HUIS 20X3 - ZIERIKZEE Locatie Oude Haven 17, Zierikzee Oplevering bouwkundig Januari 2016 Netto oppervlakte ca.120m2 Architect Tim de

Nadere informatie

HUISVESTINGSOPTIE I: ER GEBEURT NIETS

HUISVESTINGSOPTIE I: ER GEBEURT NIETS BIJLAGE 1: KEUZENOTITIE SCHOLENCOMPLEX OT EN SIENPAD HUISSEN HUISVESTINGSOPTIE I: ER GEBEURT NIETS VOORDELEN Scholen worden niet geconfronteerd met verhuisbewegingen en overlast tijdens bouwperiode; Het

Nadere informatie

Tabor College Werenfridus Hoorn

Tabor College Werenfridus Hoorn Tabor College Werenfridus Hoorn Leren / Multifunctioneel / SP architecten #voortgezetonderwijs - #beroepsonderwijs - #multifunctioneel - #duurzaamheid - #sport Het verbouwen en herbestemmen van een monument

Nadere informatie

PROJECTDOCUMENTATIE DAAF GELUKSCHOOL, HAARLEM

PROJECTDOCUMENTATIE DAAF GELUKSCHOOL, HAARLEM PROJECTDOCUMENTATIE DAAF GELUKSCHOOL, HAARLEM Projectgegevens Naam project: Daaf Gelukschool Locatie: Albert Verweylaan 2, Haarlem Programma: VMBO-school met twee gymzalen Opdrachtgever: Dunamare Onderwijsgroep,

Nadere informatie

nieuwbouw woning Stramproy 10 juni 2011 architecture.com

nieuwbouw woning Stramproy 10 juni 2011 architecture.com nieuwbouw woning 10 juni 2011 architecture.com architecture Qarchitecture. Niets uit dit bestek / drukwerk mag worden verveelvoudigd en / of openbaar gemaakt d.m.v. drukwerk, fotokopie, microfilm of op

Nadere informatie

Start bouw brede school Het Open Venster - architectenweb.nl

Start bouw brede school Het Open Venster - architectenweb.nl wachtwoord vergeten? home nieuws binnenland Start bouw brede school Het Open Venster Start bouw brede school Het Open Venster Pagina 2 van 12 Pagina 3 van 12 Pagina 4 van 12 Pagina 5 van 12 Pagina 6 van

Nadere informatie

Mathenesserweg. HabeonArchitecten. HabeonArchitecten. Presentatie Rotterdamse Architectuurprijs Presentatie Rotterdamse Architectuurprijs 2018

Mathenesserweg. HabeonArchitecten. HabeonArchitecten. Presentatie Rotterdamse Architectuurprijs Presentatie Rotterdamse Architectuurprijs 2018 Presentatie Rotterdamse Architectuurprijs 2018 Mathenesserweg Presentatie Rotterdamse Architectuurprijs 2018 1 Creëert plekken waar mensen willen wonen Presentatie Rotterdamse Arcitectuurprijs 2 LOCATIE

Nadere informatie

KANAALWEG 2B, DELFT RENOVATIE EN VERBOUW RIJKSMONUMENTAAL GEBOUW

KANAALWEG 2B, DELFT RENOVATIE EN VERBOUW RIJKSMONUMENTAAL GEBOUW KANAALWEG B, DELFT KANAALWEG B, DELFT KANAALWEG B, DELFT KANAALWEG B, DELFT KANAALWEG B, DELFT KANAALWEG B, DELFT KANAALWEG B, DELFT Plattegrond begane grond 1 entreehal studio s studio 3 entree villa

Nadere informatie

lab03 Project: Bezoekerscentrum Kasteeltuin Slot Assumburg Adres: Tolweg 9, Heemskerk Status: opgeleverd (december 2015)

lab03 Project: Bezoekerscentrum Kasteeltuin Slot Assumburg Adres: Tolweg 9, Heemskerk Status: opgeleverd (december 2015) lab03 Project: Bezoekerscentrum Kasteeltuin Slot Assumburg Adres: Tolweg 9, Heemskerk Status: opgeleverd (december 2015) Opdrachtgever: Gemeente Heemskerk Architect: lab03, Westzaan Wouter de Haas Aannemer:

Nadere informatie

Het dozijn van Sluiseiland, Vianen. Beeldkwaliteitscriteria voor Sluiseiland in 12 afspraken

Het dozijn van Sluiseiland, Vianen. Beeldkwaliteitscriteria voor Sluiseiland in 12 afspraken Het dozijn van Sluiseiland, Vianen Beeldkwaliteitscriteria voor Sluiseiland in 12 afspraken Juni 2018 Het dozijn van Sluiseiland, Vianen Beeldkwaliteitscriteria voor Sluiseiland in 12 afspraken Verschillende

Nadere informatie

KLEIN CORPUS FASE 1 te GRONINGEN

KLEIN CORPUS FASE 1 te GRONINGEN KLEIN CORPUS FASE 1 te GRONINGEN entree fietsenberging entree buurthuis buurtplein schoolplein entree gymzaal entree school sportplein speelplein bso entree kc fase 2 fase 1 fase 3 entree com. r. speelplein

Nadere informatie

ALUMINIUM METAMORFOSE PORTIEKETAGEFLATS VELDHOVEN

ALUMINIUM METAMORFOSE PORTIEKETAGEFLATS VELDHOVEN ALUMINIUM METAMORFOSE PORTIEKETAGEFLATS VELDHOVEN transformatie x appartementen + maisonnettes mullerlaan + oortlaan zonderwijk veldhoven nl ontwerp september 00 - oplevering augustus 0 ALUMINIUM METAMORFOSE

Nadere informatie

(designed by) Erick van Egeraat Erasmus University College ARC14 Interieur

(designed by) Erick van Egeraat Erasmus University College ARC14 Interieur (designed by) Erick van Egeraat Erasmus University College ARC14 Interieur (Designed by) Erick van Egeraat kreeg in 2010 de opdracht voor de renovatie, restauratie en transformatie van de voormalige stadsbibliotheek

Nadere informatie

Brandweerkazerne Dordrecht

Brandweerkazerne Dordrecht opdrachtgever locatie ontwerp uitvoering functie Gemeente Dordrecht Leerpark, Dordrecht 2006 2010-2011 Brandweerkazerne Technische Dienst GHOR Leer- en werkplek Da Vinci College Brandweerkazerne Dordrecht

Nadere informatie

Pastoor van Arskerk, Elf13 Eindhoven

Pastoor van Arskerk, Elf13 Eindhoven DIRK ROOSENBURG PUBLIEKSPRIJS 2013 herbestemming Pastoor van Arskerk, Elf13 Eindhoven In november 2012 is de gerestaureerde en herbestemde Pastoor van Arskerk in Eindhoven in gebruik genomen. Om de fraaie

Nadere informatie

Wijnrek. onderdeel van transformatie Fort Jutphaas. Architect: Urban Echoes

Wijnrek. onderdeel van transformatie Fort Jutphaas. Architect: Urban Echoes Wijnrek onderdeel van transformatie Fort Jutphaas Architect: Urban Echoes Wijnrek en design concept van transformatie Fort Jutphaas In het voorjaar van 2013 is Urban Echoes gevraagd voor het architectonische

Nadere informatie

Projectteam woningstichting Vestia Den Haag Zuid-West

Projectteam woningstichting Vestia Den Haag Zuid-West SBR NATIONALE RENOVATIE PRIJS 2009 - CATEGORIE WONINGBOUW revitalisatie van een woonwijk door renovatie naast sloop/nieuwbouw, met respect voor het verleden: renovatie van 168 woningen in de woonwijk De

Nadere informatie

contactadres: Joost Glissenaar email: jpcglissenaar@zonnet.nl telefoon: 0626490219

contactadres: Joost Glissenaar email: jpcglissenaar@zonnet.nl telefoon: 0626490219 Cultureel Centrum CREA, Nieuwe Achtergracht 170, Amsterdam (www.crea.uva.nl) opdrachtgever; Universiteit van Amsterdam / CREA ontwerp: Joost Glissenaar, Amsterdam / architecten van Mourik, Den Haag projectarchitect:

Nadere informatie

BMV De Vilgaard te Velden. Omschrijving van het project. BMV De Vilgaard te Velden

BMV De Vilgaard te Velden. Omschrijving van het project. BMV De Vilgaard te Velden Ambitie De gemeente Arcen en Velden wilde in 2007 een voorziening voor het dorp Velden en de stad Venlo realiseren. Een plek met een groot aantal mogelijkheden en gebruikers. Een Brede Maatschappelijke

Nadere informatie

WATERINGSE VELD COLLEGE

WATERINGSE VELD COLLEGE Fotografie: Rob Hoekstra WATERINGSE VELD COLLEGE Het Wateringse Veld College is een school voor voortgezet onderwijs voor 1200 leerlingen en heeft tevens buurtfuncties. Het onderwijs wordt gegeven in de

Nadere informatie

kiosken www.mmcite.com

kiosken www.mmcite.com kiosken mmcité Stad Stedelijke openbare ruimtes zijn fascinerend. Hier ontmoeten mensen hun geschiedenis. Wij zijn verheugd dat ons design op zoiets interessants en belangrijks als stedelijke gebieden

Nadere informatie

Datum. Kenmerk 13 / 04 / B1373-OT-welstand-001/mw

Datum. Kenmerk 13 / 04 / B1373-OT-welstand-001/mw Datum 13 / 04 / 2017 Kenmerk B1373-OT-welstand-001/mw Toelichting ontwerp De Voorste Venne. Deze notitie geeft een korte toelichting op het voorliggende ontwerp voor de verbouwing/renovatie van De Voorste

Nadere informatie

HERBESTEMMING POLYGONALE LOODS TILBURG

HERBESTEMMING POLYGONALE LOODS TILBURG HERBESTEMMING POLYGONALE LOODS TILBURG opdrachtgever projectteam inrichting/styling aannemer programma oppervlakte opdracht periode BOEi (herbestemming/casco), EVE (bouwkunding interieur) Marnix van der

Nadere informatie

Kulturhus De Burcht van Haeften te Haaften. Omschrijving van het project. Kulturhus De Burcht van Haeften te Haaften

Kulturhus De Burcht van Haeften te Haaften. Omschrijving van het project. Kulturhus De Burcht van Haeften te Haaften Ambitie De gemeente Neerijnen wilde in 2009 een voorziening voor het hele dorp Haaften realiseren. Een plek met een groot aantal mogelijkheden en gebruikers. Een Kulturhus voor de Haaftense inwoners. Er

Nadere informatie

Nieuwe Park Rozenburgschool Rotterdam [NL] KCAP Architects&Planners

Nieuwe Park Rozenburgschool Rotterdam [NL] KCAP Architects&Planners [NL] KCAP Architects&Planners Nieuwe Park Rozenburgschool, Rotterdam De Nieuwe Park Rozenburgschool is een gemengde buurtschool in de Rotterdamse wijk Kralingen-Crooswijk. De leerlingen vormen een juiste

Nadere informatie

Zaandam. In opdracht van ZVH. Vernieuwing E-flats Poelenburg

Zaandam. In opdracht van ZVH. Vernieuwing E-flats Poelenburg Vernieuwing E-flats Poelenburg, Zaandam In opdracht van ZVH M3H heeft in opdracht van woningcorporatie ZVH het bewonersparticipatie traject begeleid voor de E-flats in de wijk Poelenburg in Zaandam. De

Nadere informatie

Portfolio. Architectenmarkt Capelle aan den IJssel

Portfolio. Architectenmarkt Capelle aan den IJssel Portfolio Architectenmarkt Capelle aan den IJssel Kavelwoning.nl de website met moderne zelfbouw woningen voor particulieren Kavelwoning.nl is opgezet door met als doel om het woningaanbod voor particulieren

Nadere informatie

ICOON. aan het keizer karel plein

ICOON. aan het keizer karel plein ICOON aan het keizer karel plein Door musici uit binnen- en buitenland wordt Concertgebouw De Vereeniging geroemd om z n akoestische kwaliteiten en vaak in één adem genoemd met het concertgebouw in Amsterdam

Nadere informatie

brede school en woningen de barrier eindhoven

brede school en woningen de barrier eindhoven brede school en woningen de barrier eindhoven Uitbreiding van monument de opbouw tot een brede school met peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, buurtontmoetingscentrum met gymzaal

Nadere informatie

Multifunctionele accommodatie De Kruidentuin, Barendrecht

Multifunctionele accommodatie De Kruidentuin, Barendrecht Multifunctionele accommodatie De Kruidentuin, Barendrecht Programma Basisschool, kinderopvang en BSO, sportzaal, balletzaal, wijkteams, Centrum Jeugd en Gezin Locatie Barendrecht Setting Groen-stedelijk

Nadere informatie

Renovatie en upgrading woningblokken Waterlandplein Amsterdam

Renovatie en upgrading woningblokken Waterlandplein Amsterdam Renovatie en upgrading woningblokken Waterlandplein Amsterdam Ertskade 111 1019 BB Amsterdam t +3120 622 57 17 f +3120 623 82 84 e info@heeswijk.nl i www.heeswijk.nl Hoge galerijflat op winkelplint Nieuwe

Nadere informatie

LEVS ARCHITECTEN TIJDELIJKE HUISVESTING ST. IGNATIUSGYMNASIUM AMSTERDAM IN LEEGSTAAND KANTOOR (2009-2011)

LEVS ARCHITECTEN TIJDELIJKE HUISVESTING ST. IGNATIUSGYMNASIUM AMSTERDAM IN LEEGSTAAND KANTOOR (2009-2011) LEVS ARCHITECTEN TIJDELIJKE HUISVESTING ST. IGNATIUSGYMNASIUM AMSTERDAM IN LEEGSTAAND KANTOOR (2009-2011) PROJECTOMSCHRIJVING DE KLENCKE 2008-2009 OPDRACHTGEVER STICHTING VO A DAM-ZUID P/A ST.IGNATIUSGYMNASIUM

Nadere informatie

Stadswoning Spoorpunt, Rotterdam

Stadswoning Spoorpunt, Rotterdam Stadswoning Spoorpunt, Rotterdam Het interieur bij aanvang van het project in 2017. Gerealiseerd ontwerp in 2019: de keuken en de trap zijn in het hart van het huis gepositioneerd. In de eerste en tweede

Nadere informatie

HERBESTEMMING POLYGONALE LOODS

HERBESTEMMING POLYGONALE LOODS HERBESTEMMING POLYGONALE LOODS opdrachtgever categorie programma oppervlakte projectteam aannemer interieur / styling periode locatie BOEi (herbestemming/casco), EVE (bouwkunding interieur) transformatie

Nadere informatie

De ARC14 Architectuurprijs

De ARC14 Architectuurprijs De ARC14 Architectuurprijs inzending bunkerq v.o.f. Utrecht, augustus 2014 bunkerq v.o.f. bureau voor erfgoedontwikkeling, restauratie en architectuur project: opdrachtgever: werkzaamheden bunkerq: hoofdaannemer:

Nadere informatie

Sportcentrum Zaandam Zuid

Sportcentrum Zaandam Zuid Sportcentrum Zaandam Zuid De nieuwbouw van sportcentrum Zaandam Zuid is gebouwd in de wijk Poelenburg naast de parkzone aan De Weer. Het sportcentrum is gerealiseerd binnen hetzelfde bouwblok als de naastgelegen

Nadere informatie

Deelgebied 4, Vorchten. 1. Beschrijving bestaande situatie

Deelgebied 4, Vorchten. 1. Beschrijving bestaande situatie Deelgebied 4, Vorchten 1. Beschrijving bestaande situatie der tijden zijn aanbouwen gerealiseerd, soms opvallend qua massa maar zodanig rekening houdend met de locatie en zichten dat zij geen afbreuk doen

Nadere informatie

KANTOOR GGD IJSSELLAND ZWOLLE. BiermanHenketarchitecten

KANTOOR GGD IJSSELLAND ZWOLLE. BiermanHenketarchitecten KANTOOR GGD IJSSELLAND ZWOLLE 2016 BiermanHenketarchitecten Ontwerp 2014-2015 Oplevering juni 2016 Opdrachtgever GGD IJsselland Adviseurs NV Maatschappelijk Vastgoed (projectmanagement) EWZ adviseurs (installatieadviseur)

Nadere informatie

WELKOM. Gemeentehuis Brummen: creatie van duurzame toekomstwaarde. B L O S S O M c o n s u l t a n c y D e s i g n & B u i l d

WELKOM. Gemeentehuis Brummen: creatie van duurzame toekomstwaarde. B L O S S O M c o n s u l t a n c y D e s i g n & B u i l d Gemeentehuis Brummen: creatie van duurzame toekomstwaarde WELKOM Gemeentehuis Brummen: creatie van duurzame toekomstwaarde Maartje van den Berg Royal Haskoning Blossom consultancy Design & Build Haalbaarheid,

Nadere informatie

interieur 3e verdieping gebouw H

interieur 3e verdieping gebouw H Erasmus Universiteit Rotterdam interieur 3e verdieping gebouw H jefvandenputte architectuur 1 2 opgave De opgave heeft betrekking op de 3e verdieping van gebouw H van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Nadere informatie

BSR INCASSO & GERECHTSDEURWAARDE BSR INCASSO & GERECHTSDEURWAARDERS ROTTERDAM ROTTERDAM ROTTERDAM PAGINA 1

BSR INCASSO & GERECHTSDEURWAARDE BSR INCASSO & GERECHTSDEURWAARDERS ROTTERDAM ROTTERDAM ROTTERDAM PAGINA 1 BSR INCASSO & GERECHTSDEURWAARDE ROTTERDAM ROTTERDAM PAGINA 1 VAN VOORMALIG DIRECTIEWONING NAAR STATIGE KANTOORVILLA De achtergrond van dit plan vormt de prijsvraag Herontwikkeling P.I. Noordsingelcomplex

Nadere informatie

a r c h i t e c t e n

a r c h i t e c t e n woonhuis Het Schaep, Eindhoven renovatie en uitbreiding De essentie van de opgave was het creëren van eigentijds wooncomfort in volledige harmonie met het uit 1949 stammende oorspronkelijke hoofdhuis.

Nadere informatie

inzending ARC15 Interieur Award Waal Vlaardingen

inzending ARC15 Interieur Award Waal Vlaardingen Waal Vlaardingen Opdrachtgever Waal, Vlaardingen Adres Schiedamsedijk 22, Vlaardingen Opgave herontwikkeling kantoorgebouw: interieur Ontwerp Van Ouwerkerk Architecten, Rotterdam Projectarchitect Arnold

Nadere informatie

KETELHUIS TU EINDHOVEN NU ONDERKOMEN TOPINSTITUUT

KETELHUIS TU EINDHOVEN NU ONDERKOMEN TOPINSTITUUT KETELHUIS TU EINDHOVEN NU ONDERKOMEN TOPINSTITUUT Architectenbureau diederendirrix veranderde een voormalig ketelhuis in kantoren met royaal binnenstromend daglicht. De grootse en inspirerende herbestemming

Nadere informatie

licht, lucht en ruimte aan de Sloterplas: Van Eesteren Paviljoen, Amsterdam

licht, lucht en ruimte aan de Sloterplas: Van Eesteren Paviljoen, Amsterdam licht, lucht en ruimte aan de Sloterplas: Van Eesteren Paviljoen, Amsterdam Van Eesteren Museum Noordzijde 31 1064 GV Sloterplas, Amsterdam opdrachtgever Stichting Van Eesteren Museum samenwerking met

Nadere informatie

Een nieuwe context voor een kerk: De Vredekerk te Bussum

Een nieuwe context voor een kerk: De Vredekerk te Bussum Een nieuwe context voor een kerk: De Vredekerk te Bussum Door Wim Westinga Opdrachtgever: Dudok Wonen Architect: Inbo Architecten BNA Woudenberg, Projectarchitect: Wim Westinga Aannemer: Slokker Bouwgroep

Nadere informatie

Saxion Hogeschool Enschede

Saxion Hogeschool Enschede De nieuwbouw voor Saxion op de locatie van het gesloopte Natuurhistorisch Museum, vormt de laatste schakel in de stadscampus voor de Hogeschool Saxion. Deze locatie is een van de mooiste van, langs een

Nadere informatie

CHRISTIAAN HUYGENS COLLEGE

CHRISTIAAN HUYGENS COLLEGE CHRISTIAAN HUYGENS COLLEGE Start: 2006 - Oplevering: 2010 Bruto vloer oppervlakte: 7.800 m2 Locatie: Eindhoven Functie: VMBO school Performance: CO2 neutraal, energie leverend, energie dak, smart grid

Nadere informatie

Structuur ontwerp. Stadsparc Sittard

Structuur ontwerp. Stadsparc Sittard Structuur ontwerp Stadsparc Sittard 08-05-2017 Bernhardlaan Leyenbroekerweg Toegangsweg naar kavel C12 Kavel C12 Molenweg N Hoeferlaan Andreasommegang 0 10 20 30 40 50 m Stadsparc Sittard projectnr. bladnr.

Nadere informatie

Memo: aanpassingen in te behouden deel Frans Klooster

Memo: aanpassingen in te behouden deel Frans Klooster Memo: aanpassingen in te behouden deel Frans Klooster 1. Inleiding 1. Bij de herontwikkeling van de locatie, bekend als Frans Klooster, tot een hotelcomplex annex ruimte voor Chinese geneeskunde en Cultuur

Nadere informatie

Natuur- & Milieu Educatiecentrum Amsterdam

Natuur- & Milieu Educatiecentrum Amsterdam Natuur- & Milieu Educatiecentrum Amsterdam Gaasterlandstraat 3 1079 RH Amsterdam t +31 20 688 03 17 f +31 20 488 02 42 info@bureausla.nl www.bureausla.nl iban: NL48 ABNA 0489 3072 72 btwnr: NL1410.61.923.B01

Nadere informatie

Een stalenboek voor de haakflat Poelenburg / Lobeliusstraat

Een stalenboek voor de haakflat Poelenburg / Lobeliusstraat Een stalenboek voor de haakflat Poelenburg / Lobeliusstraat Onze werkperiode in Poelenburg Gedurende onze werkperiode voor Thuisbasis 2 in augustus, september en oktober 2013 hebben we de haakflat op de

Nadere informatie

stadhuis eindhoven Restauratie en herindeling Stadhuis laagbouw Opdrachtgever Gemeente Eindhoven Interieurarchitect Buro Staal/Christensen

stadhuis eindhoven Restauratie en herindeling Stadhuis laagbouw Opdrachtgever Gemeente Eindhoven Interieurarchitect Buro Staal/Christensen Restauratie en herindeling Stadhuis laagbouw Opdrachtgever Gemeente Eindhoven Interieurarchitect Buro Staal/Christensen Opdracht December 1992 Oplevering November 2001 Bouwkosten 5.000.000,- excl. BTW

Nadere informatie

Restauratie en renovatie De Muzerije s Hertogenbosch Hoofdlocatie en De Dansschool

Restauratie en renovatie De Muzerije s Hertogenbosch Hoofdlocatie en De Dansschool Restauratie en renovatie De Muzerije s Hertogenbosch Hoofdlocatie en De Dansschool Ertskade 111 1019 BB Amsterdam t +3120 622 57 17 f +3120 623 82 84 e info@heeswijk.nl i www.heeswijk.nl Hoofdlocatie,

Nadere informatie

WOONKERK XL G R O U N D E D A R C H I T E C T U R E

WOONKERK XL G R O U N D E D A R C H I T E C T U R E WOONKERK XL opdrachtgever categorie programma oppervlakte projectteam aannemer losse inrichting periode locatie particulier transformatie, interieur woning 475 m 2 Marnix van der Meer, Bart Kellerhuis,

Nadere informatie

WOONKERK XL UTRECHT G R O U N D E D A R C H I T E C T U R E. titel opdrachtgever projectteam aannemer losse inrichting programma

WOONKERK XL UTRECHT G R O U N D E D A R C H I T E C T U R E. titel opdrachtgever projectteam aannemer losse inrichting programma WOONKERK XL UTRECHT titel opdrachtgever projectteam aannemer losse inrichting programma Herbestemming kerk tot één ruime woning te Utrecht Particuliere opdrachtgevers Marnix van der Meer, Bart Kellerhuis,

Nadere informatie

METAGLAS. transparante oplossingen in glas en metaal. meer informatie. bel (0344) 750 400 of kijk op www.metaglas.nl. metaglas bv Postbus 270

METAGLAS. transparante oplossingen in glas en metaal. meer informatie. bel (0344) 750 400 of kijk op www.metaglas.nl. metaglas bv Postbus 270 meer informatie bel (0344) 750 400 of kijk op www.metaglas.nl metaglas bv Postbus 270 4000 AG Tiel T (0344) 750 400 info@metaglas.nl www.metaglas.nl twitter.com/metaglas www.linkedin.com/company/metaglas-b.v.

Nadere informatie

Onderzoek Groep energieke restauratie

Onderzoek Groep energieke restauratie Onderzoek Groep energieke restauratie Energie Karakteristieken Boerderijen en Kerken Advies rapport Kerk Thema: 4.3 /4.4 Afstuderen Project: Energieke restauratie Opdrachtgever: B. Boschma Datum: 4-6-2012e

Nadere informatie

Klapwijkse Pier 1 & 2

Klapwijkse Pier 1 & 2 Klapwijkse Pier 1 & 2 wurck architectuur stedenbouw landschap Berkel / Lansingerland Ensemble van woonhoeves De Gele Lis en de Blauwe Lis vormen de eerste twee van een ensemble van vijf woongebouwen in

Nadere informatie

Beeldkwaliteitsplan Herontwikkeling Brinkstraat 16 Oud Borne (voormalig terrein Morselt)

Beeldkwaliteitsplan Herontwikkeling Brinkstraat 16 Oud Borne (voormalig terrein Morselt) Beeldkwaliteitsplan Herontwikkeling Brinkstraat 16 Oud Borne (voormalig terrein Morselt) 1.1 Inleiding Initiatiefnemers zijn voornemens om op de voormalige locatie van aannemersbedrijf Morselt aan de Brinkstraat

Nadere informatie

Ontwerp Bankenplan - Hervormde kerk te Bovensmilde

Ontwerp Bankenplan - Hervormde kerk te Bovensmilde Ontwerp Bankenplan - Hervormde kerk te Bovensmilde Het huidige bankenplan in de Hervormde kerk te Bovensmilde heeft een monumentale status en kan daardoor niet zonder goede onderbouwing aangepast worden.

Nadere informatie

Ketelhuis Ceres TU/e eindhoven

Ketelhuis Ceres TU/e eindhoven Ketelhuis Ceres TU/e eindhoven Het ketelhuis Ceres behoort tot de 1e generatie gebouwen op de TU\e campus en is cultuurhistorisch een van de meest kenmerkende gebouwen. Door de technische vooruitgang is

Nadere informatie

Analyse en ontwerp Wallhouse

Analyse en ontwerp Wallhouse Analyse en ontwerp Wallhouse Groningen Het Wallhouse#2 is een woning naar ontwerp van de Amerikaanse architect John Hejduk. Hij was een groot bewonderaar van Le Corbusier en liet zich dan ook door hem

Nadere informatie

Stadsdeel Nieuw-West, Amsterdam. Licht en lucht in het Tuinstadhuis

Stadsdeel Nieuw-West, Amsterdam. Licht en lucht in het Tuinstadhuis Stadsdeel Nieuw-West, Amsterdam Licht en lucht in het Tuinstadhuis Het Tuinstadhuis In het Tuinstadhuis, een naoorlogs kantoorgebouw aan het Plein 40-45, brengt Fokkema & Partners voor het Amsterdamse

Nadere informatie

VOORLOPIGE WERKOMSCHRIJVING (ZIE VOOR RIOLERING HS 51)

VOORLOPIGE WERKOMSCHRIJVING (ZIE VOOR RIOLERING HS 51) VOORLOPIGE WERKOMSCHRIJVING (ZIE VOOR RIOLERING HS 51) WERKNUMMER 2007-05. DATUM 12 februari 2008 KORTE OMSCHRIJVING VAN HET WERK Het werk bestaat uit het verbouwen van de begane grond van een winkelruimte

Nadere informatie

KAVELPASPOORT BREDE SCHOOL WEESPERSLUIS

KAVELPASPOORT BREDE SCHOOL WEESPERSLUIS KAVELPASPOORT BREDE SCHOOL WEESPERSLUIS INHOUDSOPGAVE Stedenbouwkundig plan op hoofdlijnen 3 Opgave 4 Doel 6 Beschrijving Bloemendalerpolder/ Weespersluis 6 Plankaart 6 Parkeren 8 Ruimtelijke randvoorwaarden

Nadere informatie

Sociaal huis MErksplas

Sociaal huis MErksplas Sociaal Huis Merksplas DE Omgeving 1 Zicht naar de kerk 2 Zicht over het kruispunt 3 Het oude gemeentehuis met plein 4 Koppeling oude en nieuwe gemeentehuis 5 Het nieuwe gemeentehuis met terras 6 Overkant

Nadere informatie

TRANSFORMATIE CHABOTFLAT SPRANG-CAPELLE

TRANSFORMATIE CHABOTFLAT SPRANG-CAPELLE TRANSFORMATIE CHABOTFLAT SPRANG-CAPELLE van galerijflat naar corridorflat hendrikus chabotstraat sprang-capelle nl ontwerp april 2013 - oplevering november 2014 TRANSFORMATIE CHABOTFLAT SPRANG-CAPELLE

Nadere informatie

STADIONPLEIN. Olympische spelen 1928. Situatie na de spelen Stadion en Citroën zuidgarage lokatie noordgebouw onbebouwd

STADIONPLEIN. Olympische spelen 1928. Situatie na de spelen Stadion en Citroën zuidgarage lokatie noordgebouw onbebouwd STADIONPLEIN Olympische spelen 1928 1931 Situatie na de spelen Stadion en Citroën zuidgarage lokatie noordgebouw onbebouwd Citroën zuid Ontwerp Jan Wils 1928 1962 Citroën noord Ontwerp Jan Wils 1959 STADIONPLEIN

Nadere informatie

Beeldkwaliteitplan Emmen, Noorderplein en omstreken. behorende bij de Welstandsnota Koers op kwaliteit (2 e wijziging)

Beeldkwaliteitplan Emmen, Noorderplein en omstreken. behorende bij de Welstandsnota Koers op kwaliteit (2 e wijziging) Beeldkwaliteitplan Emmen, Noorderplein en omstreken behorende bij de Welstandsnota Koers op kwaliteit (2 e wijziging) Gemeente Emmen 21 april 2011 2 1. Inleiding Dit Beeldkwaliteitplan Emmen, Noorderplein

Nadere informatie

Binnenkijken bij. St. Walburgisplein 45 in Arnhem. Inhouds opgave. 2 Inleiding. 5 Begane grond. 7 Souterrain. 11 Alle kenmerken op een rij

Binnenkijken bij. St. Walburgisplein 45 in Arnhem. Inhouds opgave. 2 Inleiding. 5 Begane grond. 7 Souterrain. 11 Alle kenmerken op een rij Binnenkijken bij St. Walburgisplein 45 in Arnhem Inhouds opgave 1 2 Inleiding 5 Begane grond 7 Souterrain 9 11 Alle kenmerken op een rij 14 Wat vind jij belangrijk? 15 Virtual Reality Tour 16 Woning bekeken,

Nadere informatie

Adviescommissie Omgevings Kwaliteit

Adviescommissie Omgevings Kwaliteit Adviescommissie Omgevings Kwaliteit Datum: 11 oktober 2018 Aanwezig: Jean-Paul Kerstens, Joyce van Sprundel, Herman de Kovel, Iris Thewessen, Paul Achterberg Verslag: Art Nieuwpoort, Ilse Rijneveld Dossiernummer:

Nadere informatie

parktheater eindhoven

parktheater eindhoven Renovatie en uitbreiding Stadsschouwburg Eindhoven Opdrachtgever Stadsschouwburg Eindhoven Opdracht 1999 Oplevering 2007 Bruto oppervlakte renovatie: 17000 m 2 - uitbreiding: 5100 m 2 Bouwkosten 26.170.000,-

Nadere informatie

day li g ht awa r d 2 010

day li g ht awa r d 2 010 Licht, transparantie en openheid verhogen in grote mate het comfortabele gevoel. Dit wordt bevestigd door het intensieve gebruik van daglicht in de CaballeroFabriek dat ten dienste staat van de gebruikers.

Nadere informatie

Fluor. Architectenbureau Paul de Ruiter

Fluor. Architectenbureau Paul de Ruiter Fluor Architectenbureau Paul de Ruiter Een dynamisch kenniscentrum De robuuste, aluminium gevelstructuur in combinatie met een contrasterend warm en aangenaam interieur kenmerkt het nieuwe kantoor van

Nadere informatie

Inzending Van een Leien Dakje Case Dat Bolwerck, Zutphen 10 september In zon en regen

Inzending Van een Leien Dakje Case Dat Bolwerck, Zutphen 10 september In zon en regen Inzending Van een Leien Dakje Case Dat Bolwerck, Zutphen 10 september 2017 In zon en regen 01 INLEIDING NIMBY: Not on our monument? INTERPRETATIE van de opgave Duurzame energie wordt vaak afgedaan als

Nadere informatie

Vraag 4 Wordt er rekening gehouden met de omliggende woningen en is er een regeling voor ontstane schade tgv de bouwwerkzaamheden?

Vraag 4 Wordt er rekening gehouden met de omliggende woningen en is er een regeling voor ontstane schade tgv de bouwwerkzaamheden? Reactieformulieren informatieavond Dijsselbloem/turnhal A. Planning Vraag 1 Is er duidelijkheid in de planning te geven? Activiteit Planning Opstellen Programma van eisen Juli 2014 Augustus 2014 Aanbesteding

Nadere informatie

Rechtbank Rotterdam 03 december 2015

Rechtbank Rotterdam 03 december 2015 Rijksvastgoedbedrijf Ministerie van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties Beeldkwaliteit Rechtbank Rotterdam 03 december 2015 Inleiding In dit beeldkwaliteitplan worden de ambities voor de verschijning

Nadere informatie

Renovatie en nieuwbouw Rudolf Steiner College Rotterdam Een duurzame redding van de 100 jarige Ambachtsschool

Renovatie en nieuwbouw Rudolf Steiner College Rotterdam Een duurzame redding van de 100 jarige Ambachtsschool Renovatie en nieuwbouw Rudolf Steiner College Rotterdam Een duurzame redding van de 00 jarige Ambachtsschool Entreevide met bestaande trap. Gerenoveerde vleugel met hoofdentree aan de Tamboerstraat. Klassiek

Nadere informatie

#voortgezetonderwijs - #beroepsonderwijs - #multifunctioneel - #duurzaamheid - #sport

#voortgezetonderwijs - #beroepsonderwijs - #multifunctioneel - #duurzaamheid - #sport AOC Oost Twello Leren / SP architecten #voortgezetonderwijs - #beroepsonderwijs - #multifunctioneel - #duurzaamheid - #sport Het gebouw ligt aan de rand van het dorp grenzend aan een bos en een landgoed.

Nadere informatie

DE SNELTOETS- CRITERIA

DE SNELTOETS- CRITERIA DE SNELTOETS- CRITERIA 4. ZONNEPANELEN EN -COLLECTOREN Veel aanvragen betreffen kleine veranderingen of toevoegingen aan de bestaande bebouwing. Om ervoor te zorgen dat deze ingrepen gemakkelijk kunnen

Nadere informatie