Archeologisch booronderzoek Voorsterbos te Kraggenburg, gemeente Noordoostpolder (FL)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Archeologisch booronderzoek Voorsterbos te Kraggenburg, gemeente Noordoostpolder (FL)"

Transcriptie

1 Archeologisch booronderzoek Voorsterbos te Kraggenburg, gemeente Noordoostpolder (FL)

2

3 projectnummer januari 2014 MUG-projectnummer Opdrachtgever DLG MUG-publicatie Bevoegd gezag provincie Flevoland Beheer en plaats documentatie MUG Ingenieursbureau b.v. Onderzoekmeldingsnummer Tekst de heer drs. ing. G.J. de Roller Afbeeldingen de heer G.J. de Roller Status definitief Autorisatie de heer drs. B. Bijl Uitgegeven door MUG Ingenieursbureau b.v. Postbus AC Leek Datum 15 januari 2014 ISSN

4 projectnummer januari 2014 INHOUDSOPGAVE Samenvatting 1 1 Inleiding Algemeen Ligging van het onderzoeksgebied Bekende archeologische waarden Voorgenomen bodemingreep Doel van het verkennend inventariserend veldonderzoek Werkwijze Verkennend booronderzoek Karterend booronderzoek 6 2 Resultaten Verkennend inventariserend booronderzoek Bodemopbouw Conclusie verkennend inventariserend booronderzoek Karterend booronderzoek Conclusie karterend booronderzoek 10 3 Conclusie en aanbeveling Conclusie Aanbeveling 11 Literatuur 12 BIJLAGEN Bijlage 1 Boorstaten Bijlage 2 Overzicht van het onderzoeksgebied, boorpuntenkaart Bijlage 3 Resultaten karterend booronderzoek Bijlage 4 Boorpuntenkaart karterende boringen

5 projectnummer januari 2014 pagina 1 van 12 Samenvatting Aanleiding tot het hier beschreven archeologisch inventariserend veldonderzoek (IVO) zijn de plannen van DLG voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers op de onderzochte percelen aan de Zwolsevaart in het Voorsterbos te Kraggenburg, gemeente Noordoostpolder. Omdat deze plannen met bodemverstorende ingrepen gepaard gaan, is een archeologisch vooronderzoek noodzakelijk. Dit onderzoek wordt uitgevoerd conform de Wet op de archeologische monumentenzorg. DLG heeft MUG Ingenieursbureau, afdeling Archeologie, opdracht gegeven het IVO uit te voeren. Het onderzoek bestaat uit een inventariserend veldonderzoek en een karterend veldonderzoek. Het inventariserende booronderzoek heeft plaatsgevonden op 18 en 19 december 2013 en stond onder leiding van de heer G.J. de Roller met ondersteuning van de heer J.J.S. Landmeter. Het booronderzoek is uitgevoerd conform de eisen van de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA) en het advies van de gemeentelijk archeoloog. Het karterende booronderzoek heeft plaatsgevonden op 7 en 8 januari 2014 en stond onder leiding van de heer G.J. de Roller met ondersteuning van de heer J.J.S. Landmeter. Uit het verkennend booronderzoek blijkt dat in een deel van het onderzoeksgebied sprake is van bodemvorming in het dekzand. Hierbij zijn A-, E- en/of B-horizonten aanwezig. Er wordt aanbevolen om binnen de gebieden met (deels) intacte bodems een karterend booronderzoek uit te voeren om na te gaan of er daadwerkelijk sprake is van archeologische indicatoren en archeologische vindplaatsen Uit het karterend booronderzoek blijkt dat er in veel boringen houtskool aanwezig is. Het gaat om lage aantallen houtskool en de boringen met houtskool komen in het gehele onderzoeksgebied voor. Er is geconcludeerd dat deze houtskool van natuurlijke oorsprong is en geen vindplaats aangeeft. Wij bevelen daarom aan om geen verder archeologisch onderzoek uit te voeren. De aanbeveling wordt door het bevoegd gezag, de gemeente Noordoostpolder onderschreven. Te allen tijde geldt dat bij het afgeven van een omgevingsvergunning de wettelijke meldingsplicht (ex artikel 53 Monumentenwet 1988) kenbaar dient te worden gemaakt, om het documenteren van toevalsvondsten te garanderen: Degene die anders dan bij het doen van opgravingen een zaak vindt waarvan hij weet dan wel redelijkerwijs moet vermoeden dat het een monument is (in roerende of onroerende zin), meldt die zaak zo spoedig mogelijk bij onze minister. Deze aangifte dient te gebeuren bij het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten Flevoland, in de persoon van de heer D. Velthuizen. Ook dient de bevoegde ambtenaar van de gemeente Noordoostpolder, mevrouw drs. M. Marinelli, hiervan op de hoogte gebracht te worden.

6 projectnummer januari 2014 pagina 2 van 12 1 Inleiding 1.1 Algemeen Aanleiding tot het hier beschreven archeologisch inventariserend veldonderzoek (IVO) zijn de plannen van DLG voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers op de onderzochte percelen aan de Zwolsevaart in het Voorsterbos te Kraggenburg, gemeente Noordoostpolder. Omdat deze plannen met bodemverstorende ingrepen gepaard gaan, is een archeologisch vooronderzoek noodzakelijk. Dit onderzoek wordt uitgevoerd conform de Wet op de archeologische monumentenzorg. DLG heeft MUG Ingenieursbureau, afdeling Archeologie, opdracht gegeven het IVO uit te voeren. In overleg met de gemeente archeoloog van de gemeente Noordoostpolder is besloten dat er voor dit onderzoek geen bureauonderzoek noodzakelijk is. Het onderzoeksgebied valt binnen terreinen met een gematigde en hoge archeologische verwachting. Voor deze gebieden wordt een verkennend inventariserend booronderzoek aanbevolen waarbij zes boringen per ha worden gezet. De provinciaal archeoloog van Flevoland onderschrijft het advies van de gemeentelijk archeoloog. Het archeologisch booronderzoek heeft plaatsgevonden op 18 en 19 december 2013 en stond onder leiding van de heer G.J. de Roller met ondersteuning van de heer J.J.S. Landmeter. Het booronderzoek is uitgevoerd conform de eisen van de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA) en het advies van de gemeente archeoloog. Tabel 1.1 Overzicht van de objectgegevens Objectgegevens Provincie Gemeente Plaats Toponiem Kaartblad Coördinaten Grondsoort Geomorfologie Flevoland Noordoostpolder Kraggenburg Voorsterbos 21A / NW / NO / ZO / ZW zand abrasievlakte 1.2 Ligging van het onderzoeksgebied Het onderzoeksgebied ligt aan weerskanten van de Zwolsevaart, net ten noordwesten van Kraggenburg (zie afbeelding 1). Het onderzoeksgebied is circa 7 ha groot en bestaat uit bos.

7 projectnummer januari 2014 pagina 3 van / /520 Afbeelding 1. Uitsnede van de topografische kaart met in rood het onderzoeksgebied (bron: Topografische Dienst Nederland) 1.3 Bekende archeologische waarden Volgens de archeologische beleidsadvieskaart van de gemeente Noordoostpolder valt het onderzoeksgebied voor het grootste deel binnen een terrein met een hoge archeologische verwachting en voor een klein deel binnen een terrein met een gematigde archeologische verwachting (zie afbeelding 2). Direct ten noorden van het onderzoeksgebied heeft een archeologische begeleiding plaatsgevonden waarbij is vastgesteld dat de bodem tot in de vaste ondergrond verstoord is (Marinelli, 2007). Ten oosten van Kraggenburg heeft in 2006 een karterend booronderzoek plaatsgevonden waarbij bewerkte vuursteen is aangetroffen dat echter verspoeld is (Van Putten, 2006). In het Waterloopkundig bos heeft in 2002 een verkennend en karterend onderzoek plaatsgevonden. Hieruit blijkt dat de gebieden met een hoge archeologische verwachting behoudenswaardig zijn (De Boer & de Kort 2002). Bij een bureaubooronderzoek op het recreatieterrein De Voorst is geen intact dekzand aangetroffen (Holl & van der Zee, 2010). Net ten noorden van het zuidelijke deel van het onderzoeksgebied is in 2006 een archeologisch onderzoek uitgevoerd waarbij geen archeologische indicatoren zijn aangetroffen (Vossen 2006).

8 projectnummer januari 2014 pagina 4 van 12 Afbeelding 2. Uitsnede archeologische beleidsadvieskaart van de gemeente Noordoostpolder (Quadflieg et al. 2007) 1.4 Voorgenomen bodemingreep Men is voornemens om in het onderzoeksgebied natuurvriendelijke oevers aan te leggen. Hiertoe worden geulen en poelen gegraven (zie afbeelding 3). Tussen de geulen ontstaan eilanden. Voor de geulen en poelen wordt tot circa 3 m diepte ontgraven. Voor de eilanden wordt tot circa 1,5 m diepte ontgraven.

9 projectnummer januari 2014 pagina 5 van 12 Afbeelding 3. Schetsplan van de voorgenomen ingreep. Grijs water, groengeel gevlekt eilanden (bron: DLG) 1.5 Doel van het verkennend inventariserend veldonderzoek Het veldonderzoek heeft als doel het verwachtingsmodel zoals weergegeven op de archeologische beleidsadvieskaart te toetsen en waar nodig aan te vullen. Daarnaast dienen de volgende vragen te worden beantwoord. Vraag 1. Is de bodemopbouw intact en hoe ziet die eruit? Vraag 2. Zijn er archeologische indicatoren aanwezig en zo ja, wat is de aard, datering en horizontale en verticale spreiding hiervan? Vraag 3. Zijn er zones met een hoge dan wel lage archeologische verwachting? Vraag 4. Komt het verwachtingsmodel overeen met de veldgegevens? Aan de hand van de gegevens van het onderzoek kan worden nagegaan of in het onderzoeksgebied archeologische waarden te verwachten zijn en of de voorgenomen ingrepen een bedreiging vormen voor het archeologische bodemarchief. Indien dit het geval is, wordt na overleg met de gemeente archeoloog over gegaan op een karterend booronderzoek. Indien uit dit karterend booronderzoek blijkt dat er daadwerkelijk archeologische indicatoren aanwezig zijn wordt geadviseerd hoe hiermee omgegaan dient te worden.

10 projectnummer januari 2014 pagina 6 van Werkwijze Verkennend booronderzoek Om de verwachting, zoals aangegeven op de archeologische beleidsadvieskaart te toetsen, wordt een inventariserend booronderzoek uitgevoerd dat bestaat uit een boorgrid van zes boringen per ha. Om een juiste indruk van de bodemopbouw te kunnen krijgen, worden deze boringen verspreid over het terrein gezet. De boringen worden in raaien gezet waarbij de afstand tussen de boringen circa 40 m bedraagt en de afstand tussen de raaien circa 40 m. In de naast elkaar liggende raaien verspringen de boorpunten, zodat er een ideale verdeling van de boorpunten over het terrein ontstaat. In totaal zijn 38 boringen gezet (bijlage 2 geeft de ligging van de boorpunten). Zes boringen zijn vervallen (nummers 35 t/m 40) omdat deze in een slibdepot gepland waren. Dit slibdepot was niet toegankelijk (zie afbeelding 4). Afbeelding 4. Het slibdepot met de waarschuwing voor drijfzand Voor het boren is gebruikgemaakt van een verlengbare edelmanboor met een diameter van 7 cm. De boorkernen zijn uitgelegd waarbij de verschillende bodemlagen nauwkeurig zijn beschreven en opgemeten. De boorbeschrijvingen zijn volgens de Archeologische Standaard Boorbeschrijvingsmethode, die is gebaseerd op NEN 5104 en zijn in bijlage 1 opgenomen. Tijdens het verkennend booronderzoek is, aan de hand van het verbrokkelen van de boorkernen, ook gelet op de aanwezigheid van archeologische indicatoren zoals aardewerkscherven, vuursteen, bot, houtskool, fosfaat, verbrand leem en natuursteen. De boorpunten zijn met behulp van een meetlint ingemeten. Er is geen oppervlaktekartering uitgevoerd omdat het terrein met hoog gras, brandnetels en bramen begroeid was. Indien in het dekzand intacte bodems aanwezig zijn kan direct overgegaan worden op een karterend booronderzoek Karterend booronderzoek Bij het karterend booronderzoek zijn megaboringen gezet met een edelmanboor met een diameter van

11 projectnummer januari 2014 pagina 7 van cm. De boringen zijn in een driehoeksgrid gezet van twintig boringen per ha. De boringen zijn in raaien gezet waarbij de afstand tussen de boringen circa 25 m bedraagt en de afstand tussen de raaien circa 20 m. In de naast elkaar liggende raaien verspringen de boorpunten, zodat er een ideale verdeling van de boorpunten over het terrein ontstaat. In totaal zijn 41 boringen gezet (bijlage 4 geeft de ligging van de boorpunten). De top van het intacte dekzand is bemonsterd. Hierbij is de monsterdiepte genoteerd en de bemonsterde bodemhorizonten. Er is geen boorbeschrijving gemaakt omdat dit al tijdens het verkennende booronderzoek is gebeurd. De grondmonsters zijn gezeefd over een zeef met een maaswijdte van 4 mm om zo eventueel aanwezige archeologische indicatoren op te sporen. De zeefresiduen zijn bestudeerd op het voorkomen van archeologische indicatoren. Bijlage 3 geeft een overzicht van de aangetroffen archeologische indicatoren. Aan de hand van de resultaten van het karterend onderzoek kan een aanbeveling gedaan worden over de aan- afwezigheid van archeologische vindplaatsen en hoe hier mee omgegaan dient te worden.

12 projectnummer januari 2014 pagina 8 van 12 2 Resultaten 2.1 Verkennend inventariserend booronderzoek Tijdens het verkennend archeologisch booronderzoek zijn 38 boringen gezet. De verdeling van de boringen is weergegeven op bijlage 2 en de boorbeschrijvingen staan in bijlage 1. Zes boringen konden niet gezet worden omdat de locatie voor een slibdepot in gebruik was wat niet begaanbaar was Bodemopbouw Uit deze boringen blijkt dat de ondergrond uit dekzand bestaat waarin plaatselijk sprake is van bodemvorming. Er zijn A-, E- en B-horizonten aanwezig. Het gaat hierbij om de boringen 11 t/m 14, 21 t/m 25, 41 en 42. In de overige boringen is in het dekzand geen bodemvorming aangetroffen. De top van het dekzand is hier vermoedelijk geërodeerd. Op het dekzand ligt in de meeste boringen een dunne laag matig grof zand met een roodbruine kleur. Hierop ligt veelal zwak zandige klei of uiterst siltig zand met een donkergrijze tot donker blauwgrijze kleur. Deze bodemlaag bevat dunne detritusbanden. Het betreft hier de Almere-afzettingen die zijn ontstaan in het Almere. Resten verslagen veen zijn afgezet in de vorm van detritusbanden. Hierop ligt uiterst siltig zand met een bruingrijze tot donker grijze kleur en detritusbanden. Soms zijn in de top schelpen aanwezig. Het gaat hier om de Flevo-afzettingen, ontstaan in het Flevomeer. Tussen de Almere-afzettingen en Flevo-afzettingen is soms een zandlaag aanwezig. In een enkele boring worden de Flevo-afzettingen afgewisseld met zandlagen. De zandlagen wijzen op een turbulent milieu waarbij soms zeer fijn zand werd afgezet en soms grover zand. Het grove zand is geërodeerd materiaal van de dekzand en keileem ruggen van Voorst en Vollenhove. De top van de Flevo-afzettingen is vaak verslagen. De bovengrond bestaat uit matig fijne tot matig grove zanden die zijn afgezet in de kustzone van de Zuiderzee. In een enkele boring bestaat de bovengrond uit zandige klei (zie afbeelding 5). D A F Afbeelding 5. Beeld van boring 32. D: dekzand, A: Almere-afzettingen, F: Flevo-afzettingen en rechtsonder de matig fijne en matig grove zanden van de bovengrond Conclusie verkennend inventariserend booronderzoek Uit het verkennend booronderzoek blijkt dat in een deel van het onderzoeksgebied sprake is van bodemvorming in het dekzand. Hierbij zijn A-, E- en-of B-horizonten aanwezig. Bijlage 2 geeft een beeld van de diepte waarop zich het dekzand bevindt en de aangetroffen bodemhorizonten. De grotendeels intacte bodems in het dekzand komen vooral in het noordwestelijke deel van het onderzoeksgebied voor.

13 projectnummer januari 2014 pagina 9 van 12 De deels intacte bodems binnen het onderzoeksgebied dat ten westen van de Zwolsevaart ligt vallen alle binnen de voorgenomen ontgravingsdiepte van minimaal 1,5 m. De voorgenomen ingrepen vormen hier een bedreiging voor de bodemlagen met archeologische potentie. In het deel van het onderzoeksgebied dat ten noordoosten van de Zwolsevaart ligt, ligt een deel van de intacte bodems dieper dan de ontgravingsdiepte. Binnen het daar te creëren eiland is de ontgravingsdiepte 1,5 m terwijl het intacte dekzand zich hier op 1,8 meter diepte bevindt of dieper. De aanleg van geul vormt hier een bedreiging voor de bodemlagen met archeologische potentie. Binnen het terreindeel van het eiland vormt de ingreep geen bedreiging voor de intacte top van het dekzand, echter na het uitvoeren van de werkzaamheden zal dit deel van het terrein niet meer toegankelijk zijn voor verder onderzoek, indien noodzakelijk. Wij bevelen daarom aan om binnen de gebieden met (deels) intacte bodems een karterend booronderzoek uit te voeren om na te gaan of er daadwerkelijk sprake is van archeologische indicatoren en archeologische vindplaatsen. In overleg met de gemeentelijk archeoloog van de gemeente Noordoostpolder is besloten het aanbevolen onderzoek aansluitend uit te voeren. 2.2 Karterend booronderzoek Tijdens het karterend booronderzoek, dat is uitgevoerd op 7 en 8 januari 2014 zijn 41 boringen gezet (zie bijlage 4). De bemonsterde bodemhorizonten zijn na zeven bestudeerd op het voorkomen van archeologische indicatoren. Bijlage 3 geeft de resultaten van het karterend booronderzoek. Hieruit blijkt dat er vooral houtskool is aangetroffen. Een deel van de houtskool is zodanig verbrand dat het versinterd is. De houtskool komt verspreid in het hele onderzoeksgebied voor. In de meeste boringen gaat het om één of twee stukjes houtskool. In boring 22 zit de meeste houtskool, zeventien stukjes (zie afbeelding 6). Houtskool is een secundaire archeologische indicator. Komt houtskool in combinatie met andere indicatoren voor dan versterkt ze de waarde van deze indicatoren. Echter komt de houtskool alleen voor, zoals hier het geval is, en verspreid over een groot gebied, dan moet rekening gehouden worden met een natuurlijke oorsprong van de houtskool. Daarom wordt de houtskool hier niet opgevat als archeologische indicator. Afbeelding 6. De in boring 22 aangetroffen stukjes houtskool Daarnaast is er in een aantal boringen glimmend bolvormig materiaal aangetroffen dat op metaalslak lijkt, maar erg zacht is en soms zelfs hol waardoor het op afzettingen in wortelgangen lijkt (zie afbeelding 7). Dit materiaal is als indet (ondetermineerbaar) in bijlage 3 opgenomen. Het gaat hierbij om de boringen 11, 19, 29, 38 en 41.

14 projectnummer januari 2014 pagina 10 van 12 Afbeelding 7. Het indeterminabele materiaal uit boring Conclusie karterend booronderzoek Uit het karterende booronderzoek blijkt dat er alleen houtskool is aangetroffen. De houtskool komt in relatief veel boringen in lage aantallen voor, waardoor geconcludeerd is dat het van natuurlijke oorsprong is en niet op een archeologische vindplaats duidt.

15 projectnummer januari 2014 pagina 11 van 12 3 Conclusie en aanbeveling 3.1 Conclusie Uit het uitgevoerde inventariserende booronderzoek blijkt dat binnen een deel van het onderzoeksgebied sprake is van bodemvorming in de top van het dekzand, vooral E- en B-horizonten. Het gaat hierbij om het noordwestelijke deel van het onderzoeksgebied (zie bijlage 2). Binnen dit gebied met bodemvorming is een karterend booronderzoek uitgevoerd. De top van het intacte dekzand is bemonsterd en de monsters zijn gezeefd over een zeef met een maaswijdte van 4 mm om zo archeologische indicatoren op te sporen. Uit de bestudering van de zeefresiduen blijkt dat er vooral houtskool aanwezig is. Dit komt in lage aantallen in veel boringen voor die verspreid over het gekarteerde onderzoeksgebied liggen. Omdat het steeds om enkele stukjes houtskool gaat wordt er van uitgegaan dat de houtskool van natuurlijke oorsprong is en geen archeologische vindplaats weergeeft. 3.2 Aanbeveling Omdat binnen het onderzoeksgebied in veel boringen houtskool in lage aantallen voorkomt en er geconcludeerd is dat deze houtskool van natuurlijke oorsprong is en geen vindplaats aangeeft bevelen wij aan om geen verder archeologisch onderzoek uit te voeren. De aanbeveling wordt door het bevoegde overheid, de gemeente Noordoostpolder onderschreven. Te allen tijde geldt dat bij het afgeven van een omgevingsvergunning de wettelijke meldingsplicht (ex artikel 53 Monumentenwet 1988) kenbaar dient te worden gemaakt, om het documenteren van toevalsvondsten te garanderen: Degene die anders dan bij het doen van opgravingen een zaak vindt waarvan hij weet dan wel redelijkerwijs moet vermoeden dat het een monument is (in roerende of onroerende zin), meldt die zaak zo spoedig mogelijk bij onze minister. Deze aangifte dient te gebeuren bij het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten Flevoland, in de persoon van de heer D. Velthuizen. Ook dient de bevoegde ambtenaar van de gemeente Noordoostpolder, mevrouw drs. M. Marinelli, hiervan op de hoogte gebracht te worden.

16 projectnummer januari 2014 pagina 12 van 12 Literatuur De Boer, G.H. & J.W. de Kort Plangebied Waterloopbos, Gemeente Noordoostpolder. Een verkennend en karterend archeologisch onderzoek. RAAP-RAPPORT 785. Drachten. Holl, J. & R.M. van der Zee Recreatiepark De Voorst, Kraggenburg (gemeente Noordoostpolder). Een Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek in de vorm van een verkennend en karterend booronderzoek. ADC Rapport Bunschoten. Marinelli, M.G Archeologische begeleiding natuurvriendelijke oever Zwolse Vaart in het Achterste Bos, gemeente Noordoostpolder, Provincie Flevoland. Oranjewoud Archeologisch Rapport 2007/129. Heerenveen. Van Putten, M.J Plangebied Camping de Kei te Kraggenburg. Inventariserend archeologisch veldonderzoek Karterende fase. BAAC - rapport Deventer. Quadflieg, B., R. Schrijvers, J. van den Berg, W.A.M. Hessing & W. Gotjé (Aquasense) 2006 Archeologische Basis- en Beleidsadvieskaart voor het grondgebied van Noordoostpolder. Vestigia. Amersfoort Vossen, I Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek aan de Leemringweg te Kraggenburg (Noordoostpolder). Oranjewoud Archeologisch Rapport 2006/90. Heerenveen. Daarnaast is gebruik gemaakt van gegevens van: - Topografische dienst Nederland - De opdrachtgever.

17 Bijlage 1 Boorstaten

18 Verklaring van de afkortingen Zs1 Zand zwak siltig Vk1 Veen zwak kleiig Zs2 Zand matig siltig Vk3 Veen sterk kleiig Zs4 Zand uiterst siltig h1 Zwak humeus ZK Zand kleiig h2 Matig humeus Kz1 Klei zwak zandig g1 Zwak grindig Boring 1 Diepte lithologie kleur grens opmerkingen 20 Zs1h1 bruingrijs scherp bouwvoor 50 Zs1 grijs scherp matig grof 100 Zs4 grijs scherp fragment drain 150 Zs4 bruingrijs scherp detrituslagen 160 ZK bruingrijs scherp brokken zand en klei verspoeld 180 Zs1 grijs Dekzand C-horizont Boring 2 20 Zs1ha bruingrijs scherp bouwvoor 40 Zs1 grijs scherp matig grof 100 Zs1 geel scherp matig grof 130 Zs4 grijsbruin scherp detrituslagen 140 Kz1 zwartgrijs scherp detrituslagen 170 Zs1 grijs dekzand, C-horizont Boring 3 20 Zs1h1 bruingrijs scherp bouwvoor 100 Zs1 geel scherp matig grof 130 Zs4 bruingrijs scherp detrituslagen 140 Zs1 geel scherp 180 Vk3 bruin scherp Top veraard 200 Zs1h1 zwartgrijs matig fijn, basis grijzer, inspoeling vanuit veen, dekzand, C-horizont Boring 4 20 Zs1h1 bruingrijs scherp bouwvoor 50 Zs1 grijs scherp matig grof 80 Zs1 geel scherp matig grof 120 Zs4 grijsbruin scherp detrituslagen 130 Zs1 geel scherp matig fijn 150 Zs1 grijs dekzand, C-horizont Boring 5 20 Zs1h1 bruingrijs scherp bouwvoor 50 Zs1 geel scherp 60 Zs1 bruin scherp 90 Zs4 bruingrijs scherp detrituslagen 110 Zs1 geel scherp matig grof 150 Zs4 bruingrijs scherp detrituslagen 170 Zs1 geel scherp matig fijn 180 Vk1 bruin scherp 200 Zs1 grijs dekzand, C-horizont

19 Boring 6 20 Zs1h1 bruingrijs scherp bouwvoor 60 Zs4 grijs scherp detrituslagen 100 Zs1 geel scherp matig grof, grijze vlekken 150 Zs4 grijs scherp detrituslagen 180 Zs1 grijs dekzand, C-horizont Boring 7 20 Zs1h1 bruingrijs scherp bouwvoor 100 Zs1 geel scherp fragment drain 110 Zs4 bruingrijs scherp detrituslagen 130 Kz1 donker blauwgrijs scherp detrituslagen 160 Zs1 geel dekzand, C-horizont Boring 8 20 Zs1 bruingrijs scherp bouwvoor 50 Zs1 geelgrijs scherp 80 Zs4 bruingrijs scherp detrituslagen 100 Zs1 geel scherp 120 Zs4 grijsbruin scherp detrituslagen 140 Zs1 geelgrijs dekzand, C-horizont Boring 9 40 Zs4 bruingrijs scherp 70 Zs4 grijs scherp detrituslagen, schelpen 90 Zs1 donkergeel scherp matig fijn 100 Zs1 bruin scherp inspoeling van verdwenen veen 150 Zs1 grijs matig fijn, dekzand, C-horizont Boring Zs4 bruingrijs scherp 60 Zs4 grijs scherp detrituslagen 90 Zs1 grijs scherp matig grof 95 Zs1 grijs scherp 100 Zs1h2 bruin scherp Inspoeling van verdwenen veen 150 Zs1 donkergrijs dekzand Boring Zs1 geel scherp matig grof 90 Zs1 lichtgeel scherp matig fijn 120 Zs4 bruingrijs scherp detrituslagen 130 Zs1 donkergeel scherp matig grof 150 Zs2 bruingrijs scherp detrituslagen 160 Zs1 grijs scherp matig fijn 170 Zs1 donkerbruin geleidelijk B-horizont 175 Zs1 bruingrijs geleidelijk BC-horizont Boring 12

20 80 Zs1 bruingeel scherp matig grof 100 Zs4 geel scherp detrituslagen, zeer fijn 130 Zs4 donker blauwgrijs scherp detrituslagen 150 Zs1 donkerbruin geleidelijk dekzand, B-horizont 170 Zs1 geel dekzand, C-horizont Boring Zs1 bruingrijs scherp matig fijn, bouwvoor 40 Zs1 geelwit scherp schelpen 60 Kz1 grijs scherp 110 Zs4 grijsbruin scherp detrituslagen 120 Zs1 geelrood scherp matig grof 130 Zs1 wit scherp matig fijn 150 Zs1h1 zwartgrijs geleidelijk dekzand, A-horizont 170 Zs1 bruin geleidelijk B-horizont 200 Zs1 geelgrijs C-horizont Boring Zs1h1 bruingrijs scherp bouwvoor 50 Zs1 grijswit scherp veel schelpen 100 Zs4 lichtgrijs scherp detrituslagen 120 Zs4 donker blauwgrijs scherp detrituslagen 130 Zs1 donkerbruin geleidelijk dekzand, B-horizont 150 Zs1 geelgrijs C-horizont Boring Kz1h1 bruingrijs scherp bouwvoor 50 Kz1 grijs scherp veel schelpen 100 Zs4 grijsbruin scherp detrituslagen 110 Zs4 donker blauwgrijs scherp detrituslagen 115 Zs1 roodbruin scherp matig grof 150 Zs1 geelgrijs dekzand, C-horizont Boring Kz1 bruin scherp bouwvoor 50 Kz1 grijs scherp bruine vlekken, verspoeld 100 Zs4 bruingrijs scherp detrituslagen, zeer fijn 115 Zs4 grijs scherp detrituslagen 120 Zs1 roodgeel scherp matig grof 150 Zs1 lichtgrijs dekzand, matig fijn, C-horizont Boring Zs1 bruingrijs scherp bouwvoor 50 Zs1 geel scherp 70 Zs4 lichtgrijs scherp detrituslagen 90 Zs1 geel scherp matig grof 125 Zs4 bruingrijs scherp detrituslagen 140 Zs4 donkergrijs scherp detrituslagen 170 Zs1 geel scherp matig grof, zwart gevlekt 200 Zs1 grijs boor loopt leeg

21 Boring Zs1 bruingrijs scherp bouwvoor 60 Zs1 geel scherp matig fijn 100 Zs1 bruingeel scherp detritusbanden, erg venig 120 Zs4 donker blauwgrijs scherp detritusbanden 140 Zs1 donkergeel scherp matig fijn 170 Zs1 grijs dekzand, C-horizont Boring19 40 Kz1 bruin scherp 50 Zs1 geel scherp matig grof 90 Zs4 geelgrijs scherp detrituslagen 110 Zs1 roodgeel scherp matig grof 125 Zs1 zwartgrijs geleidelijk inspoeling? 135 Zs1 grijs geleidelijk 150 Zs1 geelgrijs dekzand, C-horizont Boring Kz1 bruin scherp bouwvoor 50 Zs1 geel scherp 60 Zs4 bruingrijs scherp detrituslagen 70 Zs1 roodbruin scherp matig grof 80 Zs1 zwart scherp matig fijn, inspoeling? 110 Zs1 geel scherp matig fijn 150 Zs1 geelwit dekzand, C-horizont Boring Zs1 geel scherp matig grof 120 Zs4 grijsbruin scherp detritusbanden 130 Zs1 geel scherp matig grof 140 Zs1 grijs geleidelijk matig fijn, dekzand, E-horizont 150 Zs1 bruin geleidelijk B-horizont 170 Zs1 geelgrijs C-horizont Boring Zs1 geel scherp matig grof 100 Zs4 geelgrijs scherp detrituslagen 120 Zs4 donker blauwgrijs scherp detrituslagen 130 Zs1 roodgrijs scherp matig grof 135 Zs1 grijszwart geleidelijk dekzand, A-horizont, matig fijn 150 Zs1 bruin geleidelijk B-horizont 170 Zs1 grijs C-horizont Boring Zs1h1 bruingrijs scherp bouwvoor 90 Zs1 geel scherp matig grof 105 Zs4 geel scherp detrituslagen 110 Zs4 donker blauwgrijs scherp detrituslagen 120 Zs1 rood scherp matig grof 130 Zs1 geelwit scherp matig grof

22 150 Zs1 donkergrijs geleidelijk dekzand, matig fijn, A-horizont 160 Zs1 bruin geleidelijk B-horizont 180 Zs1 geel C-horizont Boring Zs1h1 bruingrijs scherp bouwvoor 50 Zs1 witgrijs scherp 80 Zs1 grijs scherp 110 Zs4 bruingrijs scherp detritusbanden 120 Zs1 roodgeel scherp matig grof 130 Zs1h2 zwart geleidelijk dekzand, matig fijn, A-horizont 140 Zs1 bruin geleidelijk B-horizont 160 Zs1 grijs C-horizont Boring Zs1h2 bruingrijs scherp bouwvoor 50 Kz1 grijs scherp veel schelpen 90 Zs4 bruingrijs scherp zeer fijn, detrituslagen 100 Zs4 donker blauwgrijs scherp detrituslagen 105 Zs1 roodgeel scherp matig grof 125 Zs1 donkerbruin geleidelijk dekzand, matig fijn, B-horizont 150 Zs1 geelgrijs C-horizont Boring Kz1 bruin scherp gele vlekken, vergraven 80 Zs1 geel scherp matig fijn 100 Zs4 grijs scherp detrituslagen 110 Zs1 roodgeel scherp matig grof 150 Zs1 grijs dekzand, C-horizont Boring Kz1 bruin scherp 50 Zs1 geelwit scherp matig grof 70 Zs4 bruingrijs scherp detrituslagen 80 Zs4 donker blauwgrijs scherp detrituslagen 90 Zs1 roodgeel scherp matig grof 100 Zs1 zwart geleidelijk slib 130 Zs1 grijs dekzand, C-horizont Boring Zs1 bruingrijs scherp grijze vlekken, vergraven 70 Zs1 geel scherp matig grof 110 Zs4 bruingrijs scherp detrituslagen 150 Kz1 donkergrijs scherp detrituslagen 200 Zs1 grijs dekzand, C-horizont Boring Zs1 bruingrijs scherp grijze vlekken, vergraven 90 Zs1 geel scherp matig grof 120 Zs4 bruingrijs scherp detrituslagen

23 170 Kz1 donkergrijs scherp detrituslagen 200 Zs1 grijs dekzand, C-horizont Boring Zs1h1 bruingrijs scherp bouwvoor 50 Zs1 geel scherp matig grof 120 Zs4 bruingrijs scherp detrituslagen 160 Kz1 donkergrijs scherp detrituslagen 200 Zs1 grijs dekzand, C-horizont Boring Zs2 grijs scherp bouwvoor 90 Zs1 geel scherp matig grof 110 Zs4 grijs scherp detrituslagen 160 Kz1 donkergrijs scherp detrituslagen 200 Zs1 lichtgrijs dekzand, C-horizont Boring Zs1h1 bruingrijs scherp bouwvoor 50 Zs1 grijs scherp gele vlekken, schelpen 80 Zs1 geel scherp matig grof, schelpen, verslagen veen 140 Zs4 bruingrijs scherp detrituslagen 155 Kz1 donkergrijs scherp detrituslagen 160 Zs1 bruin geleidelijk dekzand, BC-horizont 200 Zs1 grijs C-horizont Boring Zs1h1 bruingrijs scherp bouwvoor 60 Zs4 lichtgrijs scherp schelpen, detrituslagen 120 Zs1g1 geel scherp matig fijn 140 Zs4 bruingrijs scherp detrituslagen 180 Kz1 donkergrijs scherp detrituslagen 200 Zs1 geelgrijs dekzand, C-horizont Boring Zs1h1 bruingrijs scherp bouwvoor 100 Zs1 geel scherp brokken B-horizont, verspoeld 150 Zs4 bruingrijs scherp detrituslagen 200 Zs1 geelgrijs dekzand, matig fijn, C-horizont, houtresten Boring 35 Vervalt, slib depot Boring 36 Vervalt, slib depot Boring 37 Vervalt, slib depot Boring 38

24 Vervalt, slib depot Boring 39 Vervalt, slib depot Boring 40 Vervalt, slib depot Boring Zs1h1 bruingrijs scherp bouwvoor 80 Zs1 licht grijsgeel scherp 90 Zs4 grijsbruin scherp detrituslagen 120 Zs1 geel scherp matig grof, schelpen 170 Zs1 bruingrijs scherp detrituslagen en verslagen B-horizont 200 Kz1 donker grijsblauw scherp detrituslagen 210 Zs1 bruingeel scherp BC-horizont, verspoeld 220 Zs1 geelgrijs scherp C-horizont, verspoeld 230 Zs1 donkerbruin geleidelijk dekzand, B-horizont 260 Zs1 grijs C-horizont Boring Zs1h1 bruingrijs scherp bouwvoor 50 Zs1 lichtgrijs scherp matig grof, schelpen, brokken detritus, verslagen 150 Zs4 grijs scherp detrituslagen 170 Kz1 donker blauwgrijs scherp detrituslagen 180 Zs1 bruin scherp matig grof, verspoelde B-horizont 200 Zs1 donkerbruin geleidelijk dekzand, B-horizont 230 Zs1 geelgrijs C-horizont Boring Zs1h1 bruingrijs scherp bouwvoor 100 Zs1 lichtgeel scherp matig fijn 120 Zs1 lichtgrijs scherp matig grof, schelpen 160 Zs4 grijs scherp detrituslagen 200 Zs4 donker blauwgrijs scherp detrituslagen 220 Zs1 geelgrijs Dekzand, C-horizont Boring Zs1h1 bruingrijs scherp bouwvoor 50 Zs1 licht grijsgeel scherp matig fijn 120 Zs4 grijs scherp veel schelpen 130 Zs4 donkergrijs scherp detrituslagen 150 Zs1 grijs scherp matig fijn, verspoelde B-horizont 170 Zs1 grijs matig fijn, dekzand, C-horizont

25 Bijlage 2 Overzicht van het onderzoeksgebied, boorpuntenkaart

26 Bronnen: PDOK, Kadaster, OpenStreetMap Legenda Zanddiepte t.o.v. NAP Ontgravingsdiepte (m) Voorgenomen Onderzoeks locatie's Gebied karterende boringen 3.50 A-,E-Horizont B-Horizont MUG Ingenieursbureau Project: Voorsterbos Opdrachtgever: Dienst Landelijk Gebied Omschrijving: Overzicht onderzoeks locatie's Projectnummer: Bronnen: Esri Nederland, Esri, Kadaster, CBS, Min VROM, Rijkswaterstaat en gemeenten: Rotterdam, Breda, Tilburg Infra Milieu Geo-ICT Archeologie Geo-informatie GIS-ontwerp: Gecontroleerd: DS Formaat: GdR Schaal: Bijlage: 2 A3 Datum: 1/15/2014 1:2,725 Status: Definitief Zernikelaan 8 Postbus AC LEEK Tel. (0594) Fax. (0594) info@mug.nl Internet

27 Bijlage 3 Resultaten karterend booronderzoek

28 Boring Monster diepte Bodemhorizont Inhoud B leeg B leeg C geen monster E, B leeg E, B 9x houtskool E, B 1x houtskool B leeg E, B sintel E, B leeg E, B leeg E, B 2x houtskool, 1x indet E, B 5x houtskool B 2x houtskool B 2x houtskool E, B leeg B 1x houtskool E, B leeg B 1x houtskool A, E, B 1x houtskool 1x indet B leeg E, B leeg E, B 17x houtskool E, B 2x houtskool B leeg B 2x houtskool BC leeg B sintel A, B 1x houtskool BC 1x indet C geen monster B 1x sintel, 2x houtskool B leeg C geen monster C geen monster B 7x houtskool C geen monster BC leeg B indet B 2x houtskool B leeg B 3x indet

29 Bijlage 4 Boorpuntenkaart karterende boringen

30 Karterende boring met nr. Houtskool boring met nr. Voorgenomen ontgravingsdiepten (m) 1.00 Wandelpad Gebied karterende boringen Legenda Bronnen: PDOK, Kadaster, OpenStreetMap Meters Infra Milieu Geo-ICT Archeologie Geo-informatie MUG Ingenieursbureau Project: Voorsterbos Opdrachtgever: Dienst Landelijk Gebied Omschrijving: Projectnummer: Bronnen: Esri Nederland, Esri, Kadaster, CBS, Min VROM, Rijkswaterstaat en gemeenten: Rotterdam, Breda, Tilburg 30 GIS-ontwerp: Gecontroleerd: Overzicht onderzoeks locatie's DS Formaat: JdR Schaal: Bijlage: 4 A3 Datum: 1/15/2014 1:1,000 Status: Definitief Zernikelaan 8 Postbus AC LEEK Tel. (0594) Fax. (0594) info@mug.nl Internet

31

Archeologisch booronderzoek Burgemeester De la Saussaye Briëtweg, De Wijk, gemeente De Wolden

Archeologisch booronderzoek Burgemeester De la Saussaye Briëtweg, De Wijk, gemeente De Wolden Archeologisch booronderzoek Burgemeester De la Saussaye Briëtweg, De Wijk, gemeente De Wolden Archeologisch booronderzoek Burgemeester De la Saussaye Briëtweg, De Wijk, gemeente De Wolden opdrachtgever

Nadere informatie

30 sept 2014 65848 OU2010006

30 sept 2014 65848 OU2010006 Verkennend archeologisch booronderzoek Grolseweg 19 te Beltrum, gemeente Berkelland (GE) Behoort bij besluit van burgemeester en wethouders van Berkelland datum: zaaknr: nr: 30 sept 2014 65848 OU2010006

Nadere informatie

Archeologisch booronderzoek Ommerweg 65-67, Zuidwolde, gemeente De Wolden (DR)

Archeologisch booronderzoek Ommerweg 65-67, Zuidwolde, gemeente De Wolden (DR) Archeologisch booronderzoek Ommerweg 65-67, Zuidwolde, gemeente De Wolden (DR) Archeologisch booronderzoek Ommerweg 65-67, Zuidwolde, gemeente De Wolden (DR) opdrachtgever MTS Duinkerken-Haanstra datum

Nadere informatie

Archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen bij Groot Bronswijk, Wagenborgen, gemeente Delfzijl (Gr.)

Archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen bij Groot Bronswijk, Wagenborgen, gemeente Delfzijl (Gr.) Archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen bij Groot Bronswijk, Wagenborgen, gemeente Delfzijl (Gr.) opdrachtgever Gemeente Delfzijl datum 23 maart 2009 projectleider de heer

Nadere informatie

Een archeologisch veldonderzoek door middel van megaboringen in het Natuurvriendenterrein aan de Roeghoornweg te Norg, gemeente Noordenveld (Dr.

Een archeologisch veldonderzoek door middel van megaboringen in het Natuurvriendenterrein aan de Roeghoornweg te Norg, gemeente Noordenveld (Dr. Een archeologisch veldonderzoek door middel van megaboringen in het Natuurvriendenterrein aan de Roeghoornweg te Norg, gemeente Noordenveld (Dr.) -Rapporten M. Schepers ARC-Rapporten 2008-139 Groningen

Nadere informatie

Archeologisch booronderzoek Eefselerweg 13a te Lievelde, gemeente Oost Gelre (GLD)

Archeologisch booronderzoek Eefselerweg 13a te Lievelde, gemeente Oost Gelre (GLD) Archeologisch booronderzoek Eefselerweg 13a te Lievelde, gemeente Oost Gelre (GLD) opdrachtgever Hamaland Advies datum projectleider mevrouw T.N. Krol MA status concept ISSN-nummer 1875-5313 MUG-publicatie

Nadere informatie

Archeologisch bureau- en booronderzoek Reestdal nabij de Paardelanden te Dedemsvaart, gemeente Hardenberg (OV)

Archeologisch bureau- en booronderzoek Reestdal nabij de Paardelanden te Dedemsvaart, gemeente Hardenberg (OV) Archeologisch bureau- en booronderzoek Reestdal nabij de Paardelanden te Dedemsvaart, gemeente Hardenberg (OV) Archeologisch bureau- en booronderzoek Reestdal nabij de Paardelanden te Dedemsvaart, gemeente

Nadere informatie

Nieuw Delft veld 3 en 8 (westelijk deel)

Nieuw Delft veld 3 en 8 (westelijk deel) Delftse Archeologische Notitie 122 Nieuw Delft veld 3 en 8 (westelijk deel) Een verkennend booronderzoek Bas Penning Delftse Archeologische Notitie 122 Nieuw Delft veld 3 en 8 (westelijk deel) Een verkennend

Nadere informatie

Archeologisch booronderzoek Winschoterweg 11 te Groningen (GN)

Archeologisch booronderzoek Winschoterweg 11 te Groningen (GN) Archeologisch booronderzoek Winschoterweg 11 te Groningen (GN) 14 april 214 MUG-projectnummer 93114314 Opdrachtgever Rho adviseurs voor leefruimte MUG-publicatie 214-27 Bevoegde overheid Gemeente Groningen

Nadere informatie

Archeologie Deventer Briefrapport 27. November Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494)

Archeologie Deventer Briefrapport 27. November Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494) Archeologie Deventer Briefrapport 27 November 2013 Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494) Briefrapport Controleboringen Cellarius / De Hullu, Colmschate (project 494) Behorende bij bureaustudie

Nadere informatie

Archeologisch bureau- en booronderzoek Natuurbegraafplaats Nieuwehorne bij Heerenveen, gemeente Heerenveen (FR)

Archeologisch bureau- en booronderzoek Natuurbegraafplaats Nieuwehorne bij Heerenveen, gemeente Heerenveen (FR) Archeologisch bureau- en booronderzoek Natuurbegraafplaats Nieuwehorne bij Heerenveen, gemeente Heerenveen (FR) Archeologisch bureau- en booronderzoek Natuurbegraafplaats Nieuwehorne bij Heerenveen, gemeente

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Duifhuizerweg 10 te Uden(gemeente Uden) Een verkennend booronderzoek voor de nieuwbouw van een woning. Afbeelding

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Duifhuizerweg 10 te Uden(gemeente Uden) Een verkennend booronderzoek Afbeelding 1. Locatie van het plangebied

Nadere informatie

Een archeologisch inventariserend veldonderzoek (IVO) door middel van een bureauonderzoek en boringen op de locatie Oude Meerdijk te Emmen (Dr.

Een archeologisch inventariserend veldonderzoek (IVO) door middel van een bureauonderzoek en boringen op de locatie Oude Meerdijk te Emmen (Dr. Een archeologisch inventariserend veldonderzoek (IVO) door middel van een bureauonderzoek en boringen op de locatie Oude Meerdijk te Emmen (Dr.) -Rapporten G.J. de Roller ARC-Rapporten 2003-14 Groningen

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies B O O R O N D E R Z O E K Oldebroek, Vierhuizenweg, gemeente Oldebroek (Gld.) Een inventariserend veldonderzoek verkennende fase ArGeoBoor rapport 1379 auteur:

Nadere informatie

Archeologisch booronderzoek in het tracé van het fietspad bij De Verbetering te Hoogkerk, gemeente Groningen (GR)

Archeologisch booronderzoek in het tracé van het fietspad bij De Verbetering te Hoogkerk, gemeente Groningen (GR) Archeologisch booronderzoek in het tracé van het fietspad bij De Verbetering te Hoogkerk, gemeente Groningen (GR) Archeologisch booronderzoek in het tracé van het fietspad bij De Verbetering te Hoogkerk,

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies K A R T E R E N D B O O R O N D E R Z O E K Klazienaveen, Dordsedijk (Gemeente Emmen) Een karterend booronderzoek Plangebied op een kaart van het Actueel

Nadere informatie

Archeologisch verkennend booronderzoek aan Klokbekerweg 7 te Lelystad, gemeente Lelystad (FL)

Archeologisch verkennend booronderzoek aan Klokbekerweg 7 te Lelystad, gemeente Lelystad (FL) Archeologisch verkennend booronderzoek aan Klokbekerweg 7 te Lelystad, gemeente Lelystad (FL) projectnummer 93177715 26 januari 216 MUG-projectnummer 93177715 Opdrachtgever Familie B.R. Barkema Klokbekerweg

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies B O O R O N D E R Z O E K Kaetsebaen 2, Wommels (Gemeente Littenseradiel) Een booronderzoek Afbeelding 1. Ligging van het plangebied op een overzichtskaart

Nadere informatie

RAPPORT A13-169-I Archeologisch onderzoek aan de Graafweg 2c te Lopik, gemeente Lopik

RAPPORT A13-169-I Archeologisch onderzoek aan de Graafweg 2c te Lopik, gemeente Lopik RAPPORT A13-169-I Archeologisch onderzoek aan de Graafweg 2c te Lopik, gemeente Lopik Bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek met boringen - - - - - - - - - - - - - - 27

Nadere informatie

Beulakerweg 127 te Giethoorn, gem. Steenwijkerland (Ov.)

Beulakerweg 127 te Giethoorn, gem. Steenwijkerland (Ov.) Laagland Archeologie Rapport 11 Inventariserend veldonderzoek karterende fase Beulakerweg 127 te Giethoorn, gem. Steenwijkerland (Ov.) Opdrachtgever: gemeente Steenwijkerland april 2016 Versie 1 Inventariserend

Nadere informatie

4 Archeologisch onderzoek

4 Archeologisch onderzoek 4 Archeologisch onderzoek 99044462 Inhoudsopgave ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK 1 Inleiding... 2 1.1 Algemeen... 2 1.2 Aanleiding en doelstelling... 2 2 Bureauonderzoek... 3 2.1 Werkwijze... 3 2.2 Resultaten

Nadere informatie

Archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van bureau- en booronderzoek aan de Heemselerweg te Mariënvelde, gemeente Oost Gelre (Gld)

Archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van bureau- en booronderzoek aan de Heemselerweg te Mariënvelde, gemeente Oost Gelre (Gld) Archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van bureau- en booronderzoek aan de Heemselerweg te Mariënvelde, gemeente Oost Gelre (Gld) opdrachtgever A.J.M. Baack & F.J.M. Baack datum projectleider

Nadere informatie

Figuur 1. Resultaten onderzoek geprojecteerd op het Actueel Hoggtebestand Nederland (AHN).

Figuur 1. Resultaten onderzoek geprojecteerd op het Actueel Hoggtebestand Nederland (AHN). 1 9 8 4 5 6 7 3 2 5750 90 90 9500 9500 5750 6000 6000 60 60 8750 8750 9000 9000 met archeologische indicator (aardewerk/puin) boring boornummer grens ontwikkelingsgebied grens onderzoeksgebied 3 legenda

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D E N K A R T E R E N D B O O R O N D E R Z O E K Stadsweg 51, Onderdendam (Gemeente Bedum) Een verkennend en karterend booronderzoek Afbeelding

Nadere informatie

Archeologisch booronderzoek Friesestraatweg 145 te Groningen, gemeente Groningen (GR)

Archeologisch booronderzoek Friesestraatweg 145 te Groningen, gemeente Groningen (GR) Archeologisch booronderzoek Friesestraatweg 145 te Groningen, gemeente Groningen (GR) MUG- Opdrachtgever Gemeente Groningen MUG-publicatie 215-3 Bevoegde overheid Gemeente Groningen, Afdeling Projecten,

Nadere informatie

Archeologisch karterend booronde oek Hofmanssteeg te Dalfsen, gemeente Dalfsen (OV) opdrachtgever datum projectleider projectnummer status

Archeologisch karterend booronde oek Hofmanssteeg te Dalfsen, gemeente Dalfsen (OV) opdrachtgever datum projectleider projectnummer status Gemeente Dalfsen ' T.a.v. de heer H. Lammertsen Postbus 35 7720 AA DALFSEN Ingekomen gemeente Dalfsen oatt,m: 1 à JA 2212.. : j. O angsl.bev. fn.!. ' ' t'...... -... '. I $. -... -- y -.. I ' ' ) 'b I,

Nadere informatie

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2007/084

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2007/084 Een archeologisch inventariserend veldonderzoek (IVO) door middel van boringen langs de mogelijke nieuwe tracé s van de N381 te Donkerbroek, gemeente Ooststellingwerf (Fr.) -Rapporten G.J. de Roller &

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies K A R T E R E N D B O O R O N D E R Z O E K Winschoten, Lijnbaan 1 (gemeente Oldambt ) Een karterend booronderzoek ArGeoBoor rapport 1287 auteur: L.C. Nijdam

Nadere informatie

Oude Amersfoortseweg 99 te Hilversum rapport 2022

Oude Amersfoortseweg 99 te Hilversum rapport 2022 Oude Amersfoortseweg 99 te Hilversum rapport 2022 Een Inventariserend Veldonderzoek in de vorm van een verkennend en karterend booronderzoek J.A.G. van Rooij A.G. de Boer 2 Colofon ADC Rapport 2022 Een

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Gieterveen, Streek 17 (Gemeente Aa en Hunze) Een verkennend booronderzoek. Plangebied (paars) op een topografische

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies VERKENNEND EN KARTEREND BOORONDERZOEK Bodegraven, Meije 115 (Gemeente Bodegraven Reeuwijk) Een verkennend en karterend booronderzoek Afbeelding 1: Ligging

Nadere informatie

-Rapporten. Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Glanerbruggeweg 75 te Enschede (O) ARC-Rapporten 2010-116

-Rapporten. Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Glanerbruggeweg 75 te Enschede (O) ARC-Rapporten 2010-116 Een archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Glanerbruggeweg 75 te Enschede (O) -Rapporten H. Buitenhuis ARC-Rapporten 2010-116 Groningen 2010 ISSN 1574-6887 Colofon

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies VERKENNEND BOORONDERZOEK Kerkweg, Pesse (Gemeente Hoogeveen) Een verkennend booronderzoek Afbeelding 1: locatie van het plangebied op een topografische kaart

Nadere informatie

BODEMINTACTHEIDSONDERZOEK ZWARTE PLAKWEG TE AMERICA GEMEENTE HORST AAN DE MAAS

BODEMINTACTHEIDSONDERZOEK ZWARTE PLAKWEG TE AMERICA GEMEENTE HORST AAN DE MAAS BODEMINTACTHEIDSONDERZOEK ZWARTE PLAKWEG 59-61 TE AMERICA GEMEENTE HORST AAN DE MAAS Bodemintactheidsonderzoek Zwarte Plakweg 59-61 te America in de gemeente Horst aan de Maas Opdrachtgever Pijnenburg

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies B O O R O N D E R Z O E K Donderen Noordenveldweg 102 (Gemeente Tynaarlo) Een verkennend booronderzoek ArGeoBoor rapport 1309 auteur: L.C. Nijdam (senior

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Ter Apelerstraat 30 te Sellingen (Gemeente Vlagtwedde) Een verkennend booronderzoek Afbeelding 1: locaties A

Nadere informatie

Transect-rapport 608. N348 Raalte-Ommen, Fase 1 en 2. Gemeente Raalte/Ommen (Ov.) Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek (IVO; karterende fase)

Transect-rapport 608. N348 Raalte-Ommen, Fase 1 en 2. Gemeente Raalte/Ommen (Ov.) Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek (IVO; karterende fase) Transect-rapport 608 N348 Raalte-Ommen, Fase 1 en 2 Gemeente Raalte/Ommen (Ov.) Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek (IVO; karterende fase) Auteur Drs. A.J. Wullink Versie Concept 1.0 Projectcode

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D E N K A R T E R E N D B O O R O N D E R Z O E K Molenweg 33-35, Lunteren (Gemeente Ede) Een verkennend en karterend booronderzoek ArGeoBoor

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Zoekeweg 3, Denekamp (Gemeente Dinkelland) Een verkennend booronderzoek ArGeoBoor rapportnr. 1212 status: definitief

Nadere informatie

Bureau voor Archeologie Rapport De Duynkant, Castricum, gemeente Castricum: booronderzoek

Bureau voor Archeologie Rapport De Duynkant, Castricum, gemeente Castricum: booronderzoek De Duynkant, Castricum, gemeente Castricum: booronderzoek 2 Colofon titel:. De Duynkant, Castricum, gemeente Castricum: booronderzoek auteur(s): A. de Boer datum: 7 oktober 2013 ISSN: 2214-6687 Bureau

Nadere informatie

Bijlagen. Bijlage 1: Profielbeschrijvingen

Bijlagen. Bijlage 1: Profielbeschrijvingen Bijlagen Bijlage 1: Profielbeschrijvingen Projectcode: 24678-DEMP Opdrachtgever: Vermilion Oil & Gas Netherlands B.V. Projectnaam: Onderzoek dempingen De Hoeve Boring: 1 Boring: 11 humeus, donkergrijs

Nadere informatie

6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4478 Plangebied Noorderweg 27 te Noordwijk 3750 voor Chr. Gemeente Marum Archeologisch vooronderzoek: een verkennend veldo

6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4478 Plangebied Noorderweg 27 te Noordwijk 3750 voor Chr. Gemeente Marum Archeologisch vooronderzoek: een verkennend veldo 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4478 Plangebied Noorderweg 27 te Noordwijk 3750 voor Chr. Gemeente Marum Archeologisch vooronderzoek: een verkennend veldonderzoek 2200 voor Chr. 700 voor Chr. 150 na Chr. 320

Nadere informatie

Bijlage 11 bij toelichting Bestemmingsplan Verbreding N444 en reconstructie Nagelbrug, Voorhout

Bijlage 11 bij toelichting Bestemmingsplan Verbreding N444 en reconstructie Nagelbrug, Voorhout Bijlage 11 bij toelichting Bestemmingsplan Verbreding N444 en reconstructie Nagelbrug, Voorhout Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 326324-Htn- WVB-aanv. 11 december 214 326324 Betreft Aanvullende archeologische

Nadere informatie

Archeologisch bureau-en booronderzoek Zuiderzeestraatweg te Hattemerbroek, gemeente Oldebroek

Archeologisch bureau-en booronderzoek Zuiderzeestraatweg te Hattemerbroek, gemeente Oldebroek Archeologisch bureau-en booronderzoek Zuiderzeestraatweg te Hattemerbroek, gemeente Oldebroek opdrachtgever BügelHajema Adviseurs BV datum projectleider de heer G.J. de Roller projectnummer 93119310 status

Nadere informatie

-Rapporten. Een karterend inventariserend veldonderzoek door middel van boringen voor een terrein aan de Derksweg te Klazienaveen, gemeente Emmen (D)

-Rapporten. Een karterend inventariserend veldonderzoek door middel van boringen voor een terrein aan de Derksweg te Klazienaveen, gemeente Emmen (D) Een karterend inventariserend veldonderzoek door middel van boringen voor een terrein aan de Derksweg te Klazienaveen, gemeente Emmen (D) -Rapporten M. Verboom-Jansen ARC-Rapporten 2011-153 Geldermalsen

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Leek, Midwolderweg 23 (gemeente Leek ) Een verkennend booronderzoek ArGeoBoor rapport 1307 auteur: L.C. Nijdam

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Dorpsstraat 861/863 Assendelft (Gemeente Zaanstad) Een verkennend booronderzoek ArGeoBoor rapport 1213 status:

Nadere informatie

Archeologisch bureau- en booronderzoek aan Kerkenweg 26 te Weiteveen, gemeente Emmen (DR)

Archeologisch bureau- en booronderzoek aan Kerkenweg 26 te Weiteveen, gemeente Emmen (DR) Archeologisch bureau- en booronderzoek aan Kerkenweg 26 te Weiteveen, gemeente Emmen (DR) opdrachtgever de heer J. Tappel datum projectleider de heer G.J. de Roller status definitief ISSN-nummer 1875-5313

Nadere informatie

Wildemanstraat te Elst. rapport 2766

Wildemanstraat te Elst. rapport 2766 Wildemanstraat te Elst rapport 2766 Wildemanstraat, Elst, gemeente Rhenen Een Inventariserend Veldonderzoek in de vorm van een verkennend booronderzoek J. Holl 2 Colofon ADC Rapport 2766 Wildemanstraat

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies VERKENNEND BOORONDERZOEK Noorderweg 27, Tolbert (Gemeente Leek) Een verkennend booronderzoek Afbeelding 1: locatie van het plangebied op een topografische

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek te Macharen Kerkstraat

Archeologisch onderzoek te Macharen Kerkstraat Archeologisch onderzoek te Macharen Kerkstraat T.D. Hamburg Archol briefrapport 15 Inleiding In opdracht van de gemeente Oss heeft Archeologische Onderzoek Leiden (Archol bv) op maandag 26 augustus een

Nadere informatie

RAPPORT A09-032-I Archeologisch onderzoek aan de Loostraat 20 te Aerdt (gemeente Rijnwaarden)

RAPPORT A09-032-I Archeologisch onderzoek aan de Loostraat 20 te Aerdt (gemeente Rijnwaarden) RAPPORT A09-032-I Archeologisch onderzoek aan de Loostraat 20 te Aerdt (gemeente Rijnwaarden) Bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek met boringen - - - - - - - - - - - - - - - Legenda

Nadere informatie

Plangebied kapschuur aan de Holte 17 te Onstwedde

Plangebied kapschuur aan de Holte 17 te Onstwedde 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 5121 3750 voor Chr. 37. Plangebied kapschuur aan de Holte 17 te Onstwedde Gemeente Stadskanaal Archeologisch vooronderzoek: een karterend booronderzoek 2200 voor Chr. 700 voor

Nadere informatie

Bureau voor Archeologie Rapport 273

Bureau voor Archeologie Rapport 273 Driekoppenland, Noorden, gemeente Nieuwkoop: een inventariserend veldonderzoek in de vorm van boringen, karterende fase 2 Colofon titel: auteur:. Driekoppenland, Noorden, gemeente Nieuwkoop: een inventariserend

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing archeologie Vijf Akkers-Noord, Moordrecht (gemeente Zuidplas). Notitie TML554

Ruimtelijke onderbouwing archeologie Vijf Akkers-Noord, Moordrecht (gemeente Zuidplas). Notitie TML554 Ruimtelijke onderbouwing archeologie Vijf Akkers-Noord, Moordrecht (gemeente Zuidplas). Notitie TML554 NOTITIE TML554 Ruimtelijke onderbouwing archeologie Vijf Akkers-Noord, Moordrecht, (gemeente Zuidplas).

Nadere informatie

Quickscan Archeologie. Forellenvisvijvers De Huif Aan de Uilenweg 2 Lelystad, gemeente Lelystad

Quickscan Archeologie. Forellenvisvijvers De Huif Aan de Uilenweg 2 Lelystad, gemeente Lelystad Quickscan Archeologie Forellenvisvijvers De Huif Aan de Uilenweg 2 Lelystad, gemeente Lelystad Steller Versie Drs. A.A. Kerkhoven Definitief-2 Projectcode 12110029 Datum 04-02-2013 Opdrachtgever Uitvoerder

Nadere informatie

Archeologisch bureau- en booronderzoek Hertenkamp Ommen, gemeente Ommen (OV)

Archeologisch bureau- en booronderzoek Hertenkamp Ommen, gemeente Ommen (OV) Archeologisch bureau- en booronderzoek Hertenkamp Ommen, gemeente Ommen (OV) MUG-projectnummer 93162614 Opdrachtgever Bureau Ruimtewerk MUG-publicatie 2014-76 Bevoegd gezag gemeente Ommen Beheer en plaats

Nadere informatie

Ede, Roekelse Bos (gem. Ede)

Ede, Roekelse Bos (gem. Ede) (gem. Ede) Een Inventariserend Veldonderzoek door middel van een veldverkenning en karterend booronderzoek J. Walstra R. van Lil Colofon ADC Rapport 930 (gem. Ede) Een Inventariserend Veldonderzoek door

Nadere informatie

Grotestraat 55 te Tubbergen, gemeente Tubbergen (Ov.)

Grotestraat 55 te Tubbergen, gemeente Tubbergen (Ov.) Laagland Archeologie Rapport 46 Archeologische quickscan met veldtoetsing Grotestraat 55 te, gemeente (Ov.) januari, 2017 Versie 2.0 definitief In opdracht van: G.J. Boers Holding B.V. Archeologische quickscan

Nadere informatie

Archeologisch karterend booronderzoek Nieuwveense Landen (eerste 10 jaar) te Meppel (DR)

Archeologisch karterend booronderzoek Nieuwveense Landen (eerste 10 jaar) te Meppel (DR) Archeologisch karterend booronderzoek Nieuwveense Landen (eerste 10 jaar) te Meppel (DR) opdrachtgever gemeente Meppel datum projectleider de heer G.J. de Roller projectnummer 91036810 status definitief

Nadere informatie

Archeologisch bureau- en inventariserend veldonderzoek Vakantiepark Boomhiemke, Jan Roepespad 4 te Hollum, gemeente Ameland (FR)

Archeologisch bureau- en inventariserend veldonderzoek Vakantiepark Boomhiemke, Jan Roepespad 4 te Hollum, gemeente Ameland (FR) Archeologisch bureau- en inventariserend veldonderzoek Vakantiepark Boomhiemke, Jan Roepespad 4 te Hollum, gemeente Ameland (FR) opdrachtgever Vakantiepark Boomhiemke datum projectleider mevrouw T. Krol

Nadere informatie

Mts. Slingerland-Van Beijnum Middenpolderweg LB Streefkerk

Mts. Slingerland-Van Beijnum Middenpolderweg LB Streefkerk Mts. Slingerland-Van Beijnum Middenpolderweg 29 2959 LB Streefkerk Oirschot, 2 mei 217 Betreft: Briefrapportage aanvullende boringen Middenpolderweg 29 te Streefkerk (17267A) Geachte heer, mevrouw, In

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Ede, Peppelensteeg en Van der Hagenstraat (gemeente Ede), warmtenet fase 2 Een verkennend booronderzoek Een

Nadere informatie

Waterberging Ackerdijksepolder in Pijnacker (gemeente Pijnacker-Nootdorp)

Waterberging Ackerdijksepolder in Pijnacker (gemeente Pijnacker-Nootdorp) Delftse Archeologische Notitie 82 Waterberging Ackerdijksepolder in Pijnacker (gemeente Pijnacker-Nootdorp) Een verkennend booronderzoek Bas Penning Delftse Archeologische Notitie 82 Waterberging Ackerdijksepolder

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Geesbrug, Coevorderstraatweg 19 (Coevorden), aanleg waterbassin Een verkennend booronderzoek. Het plangebied

Nadere informatie

Archeologisch bureau- en booronderzoek aan de Raadhuisstraat te Roden, gemeente Noordenveld (DR)

Archeologisch bureau- en booronderzoek aan de Raadhuisstraat te Roden, gemeente Noordenveld (DR) Archeologisch bureau- en booronderzoek aan de Raadhuisstraat te Roden, gemeente Noordenveld (DR) MUG-projectnummer 93156916 Opdrachtgever Woonborg de heer C. van Wijhe T: (592) 3 36 E: info@woonborg.nl

Nadere informatie

Monumentenhuis Brabant bv

Monumentenhuis Brabant bv Beoordeling en advies archeologische onderzoeksrapporten Monumentenhuis Brabant bv Titel rapport Soort onderzoek Inventariserend Veldonderzoek, karterende fase Natuurbegraafplaats op Landgoed De Utrecht

Nadere informatie

Quickscan Archeologie Plangebied Toekomstig Tankstation Hengelosestraat (ong.) te Haaksbergen

Quickscan Archeologie Plangebied Toekomstig Tankstation Hengelosestraat (ong.) te Haaksbergen Quickscan Archeologie Plangebied Toekomstig Tankstation Hengelosestraat (ong.) te Haaksbergen Initiatiefnemer: BJZ.nu Adviseur: drs. E.E.A. van der Kuijl, Hamaland Advies, Ambachtsweg 9B te Zelhem Datum:

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Vinkeveen, Herenweg 286-288 (Gemeente De Ronde Venen) Een verkennend booronderzoek Afbeelding 1. Ligging van

Nadere informatie

8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente Horst aan de Maas

8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente Horst aan de Maas QUICKSCAN ARCHEOLOGIE KLAVER 8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente 8 2017 Horst aan de Maas Gemeente Horst aan de Maas 20 APRIL 2017 20 APRIL 2017 Contactpersonen KOOS MOL Arcadis Nederland B.V.

Nadere informatie

Gemeente Ede Plangebied Kerkhoflaan te Bennekom

Gemeente Ede Plangebied Kerkhoflaan te Bennekom Gemeente Ede Plangebied Kerkhoflaan te Bennekom Auteur: W.A. Bergman Inventariserend veldonderzoek (verkennende fase) Status: definitief BAAC Rapport V-12.0283 augustus 2012 Inventariserend veldonderzoek

Nadere informatie

Bijlage 1: Archeologische perioden

Bijlage 1: Archeologische perioden Bijlage 1: Archeologische perioden Bijlage 1: Archeologische perioden Als bijlage op de resultaten en verzamelde gegevens wordt hieronder een algemene ontwikkeling van de bewonersgeschiedenis in Nederland

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek t Zand Noord

Archeologisch onderzoek t Zand Noord Archeologisch onderzoek t Zand Noord Inventariserend veldonderzoek GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN Archeologisch onderzoek 't Zand Noord Inventariserend Veldonderzoek GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN

Nadere informatie

Methusalemlaan 59 en omgeving te Ugchelen rapport 2583

Methusalemlaan 59 en omgeving te Ugchelen rapport 2583 59 en omgeving te Ugchelen rapport 2583 59 en omgeving te Ugchelen, gemeente Apeldoorn Een Inventariserend Veldonderzoek in de vorm van een verkennend booronderzoek J.A.G. van Rooij 2 Colofon ADC Rapport

Nadere informatie

MEMO. Projectgegevens

MEMO. Projectgegevens MEMO Van : W.J. Weerheijm (Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie) Aan : Dhr. W. Nouwens (Amerpoort) Onderwerp : Archeologisch onderzoek Mariaoordlaan Baarn Datum : 23 juli 2013 Ons kenmerk : V13-29344/2677/WW

Nadere informatie

Boring: A01 04-11-2009 Boring: A02 04-11-2009 0,50 1,00 1,50 A B C D -0,50-1,00 matig humeus, geen olie-water reactie, donkerbruin zwakke olie-water reactie, lichtbruin zwakke olie-water reactie, bruingrijs

Nadere informatie

Archeologisch bureau- en booronderzoek Groene Dijk te Assen, gemeente Assen (DR)

Archeologisch bureau- en booronderzoek Groene Dijk te Assen, gemeente Assen (DR) Archeologisch bureau- en booronderzoek Groene Dijk te Assen, gemeente Assen (DR) opdrachtgever Buro Vijn datum projectleider de heer G.J. de Roller projectnummer 93129410 status concept ISSN-nummer 1875-5313

Nadere informatie

Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Utrechtseweg 82 te Zeist. K oen Hebinck

Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Utrechtseweg 82 te Zeist. K oen Hebinck Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Utrechtseweg 82 te Zeist K oen Hebinck 347 Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Utrechtseweg 82 te Zeist Koen Hebinck Zuidnederlandse Archeologische

Nadere informatie

Een inventariserend veldonderzoek door middel van boringen voor de Kraanlannen en Alddjip te Nij Beets, gemeentes Smallingerland en Opsterland (F)

Een inventariserend veldonderzoek door middel van boringen voor de Kraanlannen en Alddjip te Nij Beets, gemeentes Smallingerland en Opsterland (F) Een inventariserend veldonderzoek door middel van boringen voor de Kraanlannen en Alddjip te Nij Beets, gemeentes Smallingerland en Opsterland (F) -Rapporten K.A. Hebinck ARC-Rapporten 2012-101 Geldermalsen

Nadere informatie

Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden

Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden 0 SOB Research, 26 juni 2014 1 1. Archeologisch onderzoek 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Nieuw Delft veld 6, 8 (oostelijk deel), 9 en kademuur Nieuwe Gracht Zuid

Nieuw Delft veld 6, 8 (oostelijk deel), 9 en kademuur Nieuwe Gracht Zuid Delftse Archeologische Notitie 126 Nieuw Delft veld 6, 8 (oostelijk deel), 9 en kademuur Nieuwe Gracht Zuid Een verkennend booronderzoek Bas Penning Delftse Archeologische Notitie 126 Nieuw Delft veld

Nadere informatie

-Rapporten. Een archeologische inventariserend veldonderzoek van het Bentinckspark te Hoogeveen (Dr.) ARC-Rapporten H.

-Rapporten. Een archeologische inventariserend veldonderzoek van het Bentinckspark te Hoogeveen (Dr.) ARC-Rapporten H. Een archeologische inventariserend veldonderzoek van het Bentinckspark te Hoogeveen (Dr.) -Rapporten H. Buitenhuis ARC-Rapporten 2008-55 Groningen 24 april 2008 ISSN 1574-6887 Colofon Een archeologisch

Nadere informatie

Plangebied Wytsmastraat te Burdaard Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek

Plangebied Wytsmastraat te Burdaard Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek RAAP-NOTITIE 2197 Plangebied Wytsmastraat te Burdaard Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: gemeente Ferwerderadiel Titel:

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D E N K A R T E R E N D B O O R O N D E R Z O E K Noord-Sleen Emmerstraat (Gemeente Coevorden) Een verkennend en karterend booronderzoek

Nadere informatie

Heenvliet, Steenhoeck-Welleweg Gem. Bernisse (ZH.) Een Inventariserend Archeologisch Veldonderzoek. Steekproefrapport /11Z

Heenvliet, Steenhoeck-Welleweg Gem. Bernisse (ZH.) Een Inventariserend Archeologisch Veldonderzoek. Steekproefrapport /11Z Heenvliet, Steenhoeck-Welleweg Gem. Bernisse (ZH.) Een Inventariserend Archeologisch Veldonderzoek Steekproefrapport 2013-05/11Z Heenvliet, Steenhoeck-Welleweg Gem. Bernisse (ZH.) Een Inventariserend Archeologisch

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies WAARDEREND BOORONDERZOEK Noard Burgum Locatie Zwartkruis (Gemeente Tytsjerksteradiel) Een waarderend booronderzoek ArGeoBoor rapport 1258 auteur: L.C. Nijdam

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies INVENTARISEREND VELDONDERZOEK De Nieuwenhof, Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert) Een verkennend booronderzoek Afbeelding 1. Ligging van de plangebieden op

Nadere informatie

Plangebied Hengelosestraat/Noordsingel Gemeente Haaksbergen Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek

Plangebied Hengelosestraat/Noordsingel Gemeente Haaksbergen Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek RAAP-NOTITIE 3111 (herziene eindversie) Plangebied Hengelosestraat/Noordsingel Gemeente Haaksbergen Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Aveco

Nadere informatie

Gemeente Rucphen Plangebied Koekoekstraat ong. te Sprundel

Gemeente Rucphen Plangebied Koekoekstraat ong. te Sprundel Gemeente Rucphen Plangebied Koekoekstraat ong. te Sprundel Inventariserend veldonderzoek (karterende fase) BAAC Rapport V-17.0104 juli 2017 Auteur: W.A. Bergman Status: definitief Inventariserend veldonderzoek

Nadere informatie

CHECKLIST. 1. Het IVO-verkennend (voorzover booronderzoek) dient te zijn uitgevoerd door een instelling die beschikt over een opgravingsvergunning

CHECKLIST. 1. Het IVO-verkennend (voorzover booronderzoek) dient te zijn uitgevoerd door een instelling die beschikt over een opgravingsvergunning ARCHEOLOGIE CHECKLIST Beoordeling standaard rapport IVO-verkennend Algemene vragen 1. Het IVO-verkennend (voorzover booronderzoek) dient te zijn uitgevoerd door een instelling die beschikt over een opgravingsvergunning

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Arum, Monnikeweg 2 (gemeente Súdwest-Fryslân ) Een verkennend booronderzoek Afbeelding 1. Plangebied op de topografische

Nadere informatie

Larenseweg te Holten, gemeente Holten- Rijssen (Ov.)

Larenseweg te Holten, gemeente Holten- Rijssen (Ov.) Laagland Archeologie Rapport 44 Archeologische quickscan met veldtoetsing Larenseweg 60-62 te Holten, gemeente Holten- december, 2016 Versie 1.0 (concept) In opdracht van: BJZ.nu Colofon Laagland Archeologie

Nadere informatie

Archeologisch onderzoek De Berghorst te Enter Noord

Archeologisch onderzoek De Berghorst te Enter Noord Archeologisch onderzoek De Berghorst te Enter Noord Aanvullend Inventariserend veldonderzoek GRONTMIJ ARCHEOLOGISCHE RAPPORTEN 355 Archeologisch onderzoek De Berghorst te Enter Noord Aanvullend Inventariserend

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Rolde, Nijlanderstraat (Gemeente Aa en Hunze) Herstel zandverstuiving Boerbos Een verkennend booronderzoek.

Nadere informatie

-Rapporten. Een waarderend archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Wienboomweg 1 te Haelen, gemeente Leudal (L)

-Rapporten. Een waarderend archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Wienboomweg 1 te Haelen, gemeente Leudal (L) Een waarderend archeologisch inventariserend veldonderzoek door middel van boringen aan de Wienboomweg 1 te Haelen, gemeente Leudal (L) -Rapporten K.A. Hebinck ARC-Rapporten 2010-215 Geldermalsen 2010

Nadere informatie

Herstructurerings- en ontwikkelingsplan Burdaard Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek

Herstructurerings- en ontwikkelingsplan Burdaard Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek RAAP-NOTITIE 1675 Herstructurerings- en ontwikkelingsplan Burdaard Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Gemeente Ferwerderadiel

Nadere informatie

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2009/040

Colofon. ARC-Rapporten ARC-Projectcode 2009/040 Een archeologisch bureau-onderzoek en inventariserend veldonderzoek door middel van boringen bij de Teroelsterzijpen bij Langweer, gemeente Skarsterlan (F) -Rapporten H. Buitenhuis ARC-Rapporten 2009-101

Nadere informatie

Archeologisch bureaubooronderzoek. (ongenummerd) te Hattemerbroek, gemeente Oldebroek (GLD)

Archeologisch bureaubooronderzoek. (ongenummerd) te Hattemerbroek, gemeente Oldebroek (GLD) Archeologisch bureaubooronderzoek Middeldijk (ongenummerd) te Hattemerbroek, gemeente Oldebroek (GLD) MUG- Opdrachtgever Atlant Bouwdiensten MUG-publicatie 213-17 Bevoegd gezag Gemeente Oldebroek Beheer

Nadere informatie

xxx Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek door middel van verkennende boringen voor de locatie Oogenlust aan de Hees te Eersel, gemeente Eersel.

xxx Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek door middel van verkennende boringen voor de locatie Oogenlust aan de Hees te Eersel, gemeente Eersel. Archeologisch Inventariserend Veldonderzoek door middel van verkennende boringen voor de locatie Oogenlust aan de Hees te Eersel, gemeente Eersel. jeroen wijnen Zuidnederlandse Archeologische Notities

Nadere informatie