Suikerhuis. Bouw een huis van suikerklontjes!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Suikerhuis. Bouw een huis van suikerklontjes!"

Transcriptie

1 Suikerhuis Bouw een huis van suikerklontjes! Materialen: Suikerklontjes lijm karton Wat je moet doen: 1. Knip van karton de vloer uit. 2. Gebruik de suikerklontjes als bouwstenen. Lijm ze niet recht op elkaar, maar laat ze overlappen. 3. Maak van karton een dak. Klaar!

2 Aboriginal stippenschilderij De Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië. Oorspronkelijk schilderden zij op boomschors, rotsen en hun lichaam. Tegenwoordig gebruiken ze ook schilderdoek en karton om op te schilderen. Zij schilderen dan iets wat belangrijk voor hen is, bijvoorbeeld de natuur. Het schilderij wordt opgevuld met stippen. Opdracht: 1. Neem een gekleurd vel karton. 2. Maak een ruwe schets van iets wat in jouw leven heel belangrijk is. 3. Trek de buiten lijnen van je tekening met een kwast met verf over. 4. Ga nu je schilderij opvullen met lijnen van stippen.

3 Boek illustraties Maak zelf een illustratie bij een gedichtje uit een kinderboek. De meeste boeken voor kleine kinderen staan vol met plaatjes. De plaatjes zijn vaak zelfs belangrijker dan het verhaal. Iemand die plaatjes maakt bij verhalen, heet een illustrator. Een hele bekende kinderboeken illustrator is Eric Carle. Hij maakte onder andere het boek rupsje nooit genoeg. Nodig: Gedichten Papier schaar potlood olie-pastelkrijt verf lijm Wat je gaat doen: 1. Kies een gedicht uit dat jij leuk vindt. 2. Knip het uit en plak op je papier. 3. Bedenk er zelf een illustratie bij en maak er een schets van. 4. Werk je illustratie uit met olie-pastelkrijt of verf.

4 Chinese Tangram De Tangram-puzzel is een van de bekendste legpuzzels. Hij bestaat uit zeven geometrische vormen, welke Tan's worden genoemd (een vierkant, een parallellogram en vijf driehoeken). Het is de bedoeling dat met deze zeven stukken bepaalde vormen gelegd worden. Dit kan vaak moeilijker zijn dan het op het eerste gezicht lijkt. Aan het begin van de negentiende eeuw werd de Tangram-puzzel in Amerika en Europa uit China geïntroduceerd. Er zijn vele figuren mogelijk. Er zijn boeken waar maar liefst 600 verschillende figuren in staan. Opdracht: 1. Neem de puzzelstukjes over op plakvilt. 2. Knip de stukjes uit en plak ze op stevig karton. 3. Snij de stukjes uit. 4. Probeer er verschillende vormen mee te leggen. Plus opdracht: 1. Neem de figuren over op een stukje triplex. 2. Zaag de figuren uit. 3. Schuur de randen netjes glad. Om de puzzel mooi af te werken kun je hem schilderen of lakken. Je kan ook kiezen voor het tangram ei. Dat bestaat niet uit een vierkant maar uit een ei vorm.

5 Droomhuis Ontwerp je eigen droomhuis! Materialen: Karton stokjes, blokjes, etc. van hout Lijm schaar liniaal Wat je moet doen: 1. Bedenk hoe jouw droomhuis moet worden. Bekijk hiervoor plaatjes van gebouwen van beroemde architecten. 2. Maak eerst de ondergrond van jouw huis (de vloer). 3. Zet de muren rechtop door aan de onderkant en de zijkanten randjes om te vouwen waar je vervolgens lijm op kunt smeren. 4. Maak het huis helemaal af. Je kan het huis ook nog helemaal inrichten (meubels, badkamer, tv, etc.). Klaar!

6 Islamitische kunst Het herhalen van geometrische patronen. Neem een basispatroon over op groot papier. Schuif het patroon op zodat het precies aansluit op de eerste die je hebt overgenomen. Maak het geheel zo groot mogelijk. Inkleuren en klaar!

7

8 Kersthuisjes van klei Dit heb je nodig: klei verf penseel waxinelichtje Dit moet je doen: Maak van klei een huisje. Bevestig het dak goed op het huis zodat het niet los kan laten. Je kunt eventueel met een mesje de klei wat inkerven en hier een beetje water op druppelen, als je hierna de delen goed aandrukt, zit het stevig vast. In een oven kun je het huisje bakken. Als je het beschilderd hebt en de verf droog is kun je er een waxinelichtje onder zetten.

9 Knikkerverven Materiaal Plakkaatverf Eén doos of deksel per persoon (Liefst even groot als je papier, anders raakt de knikker onder het blad. Deksels van dozen waar papier heeft in gezeten zijn ideaal.) Per persoon minimum 1 knikker. Twee of drie gaat ook. Papier. Dit kan zowel gekleurd als wit papier zijn. Werkwijze Je legt je papier in het deksel Dan doe je een paar druppels verdunde plakkaatverf op het papier. Dit mogen verschillende kleuren zijn. Laat je knikker door de doos en door de verf rollen. Je beweegt de doos in verschillende richtingen. Hierdoor krijg je een lijnen tekening.

10 Werken met bollen van klei We laten ons vandaag inspireren door de kunstenares Niki De Saint Phalle. Zij maakte grote beelden van vrouwen en dieren. De beelden zijn opgebouwd uit allemaal ronde vormen. Details als ogen en dergelijke zijn er later opgeschilderd. De meeste beelden zijn gemaakt van polyester. Wij gaan vandaag werken met rivierklei. Je hebt nodig: klei onderplaat klei gereedschappen water verf lak Wat je moet doen: 1. draai met je handen een aantal bollen van klei. 2. Maak de bollen aan elkaar door er een klein beetje water tussen te doen en de bollen stevig aan te smeren. 3. Zet de bollen zo aan elkaar dat er een mens of dier vorm ontstaat. 4. Geef jouw beeldje zo weinig mogelijk details. 5. Laat de klei drogen. 6. Beschilder jouw beeld met felle kleuren. 7. Als de verf droog is kun je het beeld aflakken, zodat het gaat glimmen. Klaar!

11

12 PAPIER MARMEREN Gemarmerd papier kan je gebruiken voor wenskaarten, boekenleggers en andere knutselwerkjes. Wat heb je nodig: Papier. Olieverf. Lage platte bak. Je neemt tubes olieverf, doe er wat van in een glazen bokaaltje en vermeng het met terpentine. Neem een lage platte bak waarin het A4 papier past en vul dat met water. Spat nu met de verdunde verf op het water, trek krinkeltjes en leg dan het blad op het water. De verf zal in het papier dringen en een mooie tekening (kringels) maken. Afhankelijk van het soort papier (glad, poreus...) krijg je minder of meer kringels of spatten. Het papier nu goed laten drogen en dan kan je dat weer voor andere kunstwerkjes gebruiken.

13 Regenmaker Nodig: Kartonnen buis spijkers hamer verf kwasten lak rijst Werkwijze: 1. De spijkers sla je met zo'n halve centimeter tussenruimte in de buis. Hierbij volg je de schuine lijnen in het karton. Er ontstaat een spiraaltrap in de buis. 2. Vul de buis voor ongeveer een vierde met rijst. 3. Doppen vastlijmen. 4. Beschilder de buis. 5. Lak de buis mooi af.

14 Salvador Dali De kunstenaar Salvador Dali maakte surrealistische kunst. Hij maakte schilderijen en beelden waarin alledaagse dingen vervormd zijn tot droombeelden. Je gaat nu zelf plaatjes van dingen uit de werkelijkheid zo aan elkaar plakken, dat er een droombeeld ontstaat. Je mag er ook bij tekenen en schilderen. Je hebt nodig: tijdschriften schaar afbreekmesje lijm papier verf stiften Wat je moet doen: 1. Zoek in verschillende tijdschriften naar plaatjes die je gek met elkaar kunt combineren. 2. Plak de plaatjes op een gekleurd vel papier, zodat er een droombeeld ontstaat. 3. Maak het geheel compleet door er met stift of verf in te tekenen en schilderen. Klaar!

15 Jordy 1A

16 Simona 3A

17 Wesley 2B

18 Stempelen Iedereen kent wel een of andere techniek om te stempelen met verf. De bestaande stempel kussens en stempels die je in de handel kan kopen, die worden niet besproken. Er zijn nog zoveel andere materialen waar je mee kan stempelen, zoals knijpers, hout, kurken stoppen, stopjes van flessen, knopen, aardappelen, sponzen, Hieronder komen aardappelstempelen, stempelen met bestaande vormen, stempelen met natuurlijk materiaal en het uitrollen van voorwerpen aan bod. Materiaal Aardappelen Natuurlijk materiaal zoals blaadjes, takjes, stenen, Bestaande vormen zoals, kurken, dopjes van een fles, tandenstokers, leeg cd-doosje of cassette doosje, kapotte cd s, Touw Mes Plakkaatverf, vingerverf, stempelkussen, textielverf of (niet vloeibare verf) Penselen Aardappelstempelen Je begint met een aardappel in twee te snijden. Dan snij je een vorm uit de aardappel. Je snijdt zo dat je figuur eruit springt. Het teveel aan aardappel snij je dus weg. Als dit gedaan is kan je beginnen stempelen. Je drukt je stempel in verf of je doet met een penseel verf op de stempel. Druk dan de stempel zo stevig mogelijk op het papier. Je moet opletten dat de stempel niet teveel verschuift. Je moet elke keer dat je opnieuw wil stempelen nieuwe verf op je stempel doen om een mooi effect te blijven krijgen. Als je dat niet doet, dan krijg je een lichtere kleur en kan de vorm onduidelijker worden.

19 Stempelen met bestaande vormen Je gaat gaat op dezelfde manier te werk als hierboven wat het stempelen betreft. Je moet alleen geen vormen meer uitsnijden. Je kan ineens beginnen met je stempel in de verf te drukken en te stempelen op je blad. Je kan gemakkelijk gebruik maken van huishoudelijk materiaal of materiaal dat dagelijks gebruikt worden, dit is een leuke manier om vormen te leren kennen. Speel met de vormen. Stempelen met natuurlijk materiaal Dit is, net zoals de vorige, stempelen met een bestaand figuur. Alleen gebruik je nu natuurlijk materiaal zoals blaadjes. Uitrollen van voorwerpen Je draait een touw, stuk jeans, jutte, rond een deegroller en dan rol je deze door de verf. Als dat gebeurd is, dan rol je met de deegroller over een blad. Zo maak je een afdruk van wat je rond de deegroller hebt gedaan.

20 Schilderen zoals Van Gogh Als je goed naar een schilderij van Vincent van Gogh kijkt, zie je dat hij met zijn kwast allemaal verschillende kleuren streepjes naast elkaar zet. We gaan een landschap schilderen. Net als Vincent van Gogh ga je de kleuren verf niet mengen op je pallet, maar verschillende kleuren streepjes naast en door elkaar zetten. Nodig: Stevig papier schilderstape potlood penselen pallet verf Wat je moet doen: 1. Plak je papier met schilderstape vast op tafel, zodat je meteen een mooi kader krijgt. 2. Maak met potlood een schets van een landschap. 3. Doe allerlei verschillende kleuren verf op je pallet. 4. Doop je penseel in drie verschillende kleuren tegelijk. 5. Zet nu een paar streepjes op je vel papier. Zie je wat voor effect dat heeft? 6. Schilder je hele schilderij met deze techniek.

21 Venetiaanse maskers materialen: -gipsverband - oude handdoeken - huishoud folie -bakje gevuld met lauw water - acrylverf in verschillende kleuren - decoratiemateriaal zoals glitter, veertjes pailletjes etc. - lijm les 1 Het gips verband wordt eerst in stukjes geknipt. De leerling die het gips op haar of zijn gezicht krijgt, zit op een stoel met een handdoek om de schouders. De andere leerling heeft het bakje met lauw water en het gipsverband binnen handbereik. Eerst wordt de huishoudfolie op het gezicht aangebracht. Mond en ogen blijven onbedekt. De stukjes gipsverband worden eerst nat gemaakt en dan in stapjes op het gezicht geplakt. Drie lagen op elkaar is goed. Daarna wordt het 5 minuten stilzitten, niet lachen en zeker niet praten (goede ontspanningsoefening). Als het masker hard is kan het voorzichtig van het gezicht af worden gehaald en verder uit harden. Les 2 en 3 Het masker is nu hard genoeg om beschilderd en versierd te worden. Dit kan naar eigen fantasie. Met behulp van ijzerdraad en kraaltjes kan er een heuse piercing door de wenkbrauw gemaakt worden Heb je voorbeelden nodig, zoek in de bieb naar plaatmateriaal van maskers of carnaval.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

Doorzichtige kleurlagen

Doorzichtige kleurlagen Doorzichtige kleurlagen Opdracht bij het fluweel Nodig Schaar Lijm Rollen gekleurd doorzichtig plastic Witte kartonnen vellen Potlood Gum Kunstwerk: Descent into Limbo van Anish Kapoor Stap 1 We gaan een

Nadere informatie

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART

MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART MAAK ZELF JE EIGEN MUZIEKINSTRUMENT VOOR 10 MAART De kinderen met een handicap die door het Liliane Fonds geholpen worden komen uit arme landen. Zij hebben meestal geen geld om een muziekinstrument te

Nadere informatie

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed.

Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. D S T R K C N T Opdracht 1 Hoe werden mensen vroeger begraven? Je krijgt een fotoblad met oude grafmonumenten, zoals een piramide en een hunebed. 1. Welk grafmonument staat op welke foto? Schrijf de goede

Nadere informatie

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 3: De ontdekking Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart Opdracht 1: Horizonverfraaiing Verhaal deel 2: De ontdekking Opdracht 2: Laat maar draaien Opdracht 3: Steentjes

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

Superheldencadeau voor papa

Superheldencadeau voor papa Superheldencadeau voor papa Eén dag in het jaar staat helemaal in het teken van papa. Want onze papa s zijn echte superhelden! En dat willen de kinderen graag aan hun papa s of opa s laten weten! Op de

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt Welkom bij onze tweede editie van iknutsel magazine. In deze oktober editie gaan we het hebben over het thema Halloween. De maand oktober, Halloween komt oorspronkelijk uit Ierland en Groot-Brittannië.

Nadere informatie

Leshandleiding Workshop ACBE (Activiteiten Beeldend)

Leshandleiding Workshop ACBE (Activiteiten Beeldend) Leshandleiding Workshop ACBE (Activiteiten Beeldend) Project 1: Ik en de ander 2015 Periode 1 Basisjaar BOL, MBO College Hilversum Leshandleiding ACBE, Project 1: Ik.. en de ander, Feb. Instroom 2015 1

Nadere informatie

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de juf vlug de namen kent van de leerlingen in jouw klas?...

Hoe kunnen we er voor zorgen dat de juf vlug de namen kent van de leerlingen in jouw klas?... Een nieuwe schooljaar heel wat nieuwe gezichten! En al die namen de juf kan dit moeilijk uit elkaar houden. Dat duurt nog eventjes. Ze onthoudt wel dat bruin gezichtje, die mooie ogen, die lange blonde

Nadere informatie

Wheels at work Katrol Stel je eens voor dat je een zware piano een verdieping omhoog moet tillen. Hoe zou het zijn om deze piano de trap op de tillen? Als je de piano met een paar katrollen omhoog hijst,

Nadere informatie

Naam: Beschrijving: Deelnemers: min 5 max 15 Lokaal: Duur: 2 uur Leeftijd:

Naam: Beschrijving: Deelnemers: min 5 max 15 Lokaal: Duur: 2 uur Leeftijd: Schilderen naar de Aboriginals De Aboriginals leven verspreid op een groot stuk land omdat ze leven van datgene dat in de natuur leeft. Om met elkaar in contact te blijven maakten ze kaarten met de ligging

Nadere informatie

Een toverspaarpot Spaar jij graag geld? We gaan een spaarpot maken. Die kan toveren!

Een toverspaarpot Spaar jij graag geld? We gaan een spaarpot maken. Die kan toveren! Een toverspaarpot Spaar jij graag geld? We gaan een spaarpot maken. Die kan toveren! Dit heb je nodig: Dit misschien ook: - 2 dezelfde doosjes - lijm - nog een doosje - lint - papier - schaar - plakband

Nadere informatie

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar 1. Het feest van de koning Slingers maken gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar Op onderstaande site staan verschillende mogelijkheden om een feestelijke

Nadere informatie

Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6

Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6 Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6 Na het Museum in de Klas en de drukwerkplaats van KUVO weten jullie alles over druktechnieken: Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan! In deze leskist

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

I. Inleiding. II. De grafische technieken van de drukker. Werkbundel De grafische sector bundel voor de leerkracht

I. Inleiding. II. De grafische technieken van de drukker. Werkbundel De grafische sector bundel voor de leerkracht I. Inleiding De theoretische inleiding uit de werkbundel voor leerlingen (bijlage 6) kan in de klas gelezen worden als kennismaking met de sector, met het drukproces en met de beroepen drukwerkvoorbereider,

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk.

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2012. Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2012. Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2012 Dag 1: Kleuters: Trommel Middengroep: Rainpipe Dag 2: Kleuters: Cake versieren Middengroep: Versierde Koekjes Dag 3: Kleuters: Kijk-eiderdoos Middengroep: Spel

Nadere informatie

lesbrieven werkbladen Lesbrief 3: avonturenpakket de uitvinders en het

lesbrieven werkbladen Lesbrief 3: avonturenpakket de uitvinders en het lesbrieven werkbladen Lesbrief 3: GELUIDSGOLVEN avonturenpakket de uitvinders en het VERBORGEN OOG Copyright De Uitvinders Uitgave 2014 Versie 3.0 geluidsgolven Geluid Proef 1 Geluid door je vingers en

Nadere informatie

De lente in met foam!

De lente in met foam! De lente in met foam! VOORJAARSONTWERPEN FOAM 2012 Thea van Mierlo - Uil - Sneeuwklokjes - Narcis - Knutsel-zwaan - Haai-schilderij Handig om te weten over het werken met Foam Paint Verven met de foam

Nadere informatie

luchtdruk opdrachtkaart Onderdeel A - Rond de aanwezigheid van de lucht les 6.6 Opdracht 1 - Slaan op de liniaal Opdracht 2 - Stromend water?

luchtdruk opdrachtkaart Onderdeel A - Rond de aanwezigheid van de lucht les 6.6 Opdracht 1 - Slaan op de liniaal Opdracht 2 - Stromend water? Onderdeel A - Rond de aanwezigheid van de lucht Opdracht 1 - Slaan op de liniaal -- liniaal/latje -- krant -- tafel Leg een liniaal of een lat op de tafel. Zorg dat de liniaal of de lat iets over de tafel

Nadere informatie

Rrrolletjesvliegtuig

Rrrolletjesvliegtuig Rrrolletjesvliegtuig Geschikt vanaf: 3 jaar met hulp. Vanaf ongeveer 6 jaar kun je dit helemaal zelf! Hoe lang ben je er mee bezig: In zo n drie kwartier heb je al een heus vliegtuig. Maar wil je m nog

Nadere informatie

Denk en doe als een kunstenaar

Denk en doe als een kunstenaar Denk en doe als een kunstenaar lemniscaat Claudia Boldt & Eleanor Meredith Eerste druk, 2017 Vertaling: Jesse Goossens Nederlandse rechten Lemniscaat b.v., Vijverlaan 48, 3062 hl Rotterdam, 2017 isbn 978

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje

Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013. Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord. Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Werkbeschrijvingen werkjes VBW 2013 Dag 1: Kleuters: Herinneringsdoosje Midden: Memobord Dag 2: Kleuters en midden: Slingerballetje Dag 3: Dag 4: Kleuters: Tien gebodenzuil Midden: Tien geboden in klei

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November Dit is alweer onze derde editie van iknutsel magazine. In deze november editie een mix van de volgende thema s. Sinterklaas, Sint Maarten en herfst. De maand november, waar zullen we beginnen! Er zijn

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt September

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt September Leuk dat je de tijd neemt om onze eerste editie van ons iknutsel magazine te lezen. We willen je via deze weg laten zien dat samen knutselen met je kinderen, dus speciaal voor papa s en mama s, erg leuk

Nadere informatie

How to Gehaakte Tas Taart

How to Gehaakte Tas Taart Brennies CakeHouse How to Gehaakte Tas Taart Benodigdheden: - Onderplaatje of drum - 3 Hotelcakes (even snel voor deze show taart) - Botercreme - Douwels - 3 Taartkartons - Paletmes - Antracietgrijze fondant

Nadere informatie

Een armband voor mama

Een armband voor mama a bracelet for mum Moederdag komt er weer aan! En wat is er leuker om zelf iets te knutselen voor moeder. Dit jaar knutselen we een armband en zorgen we ervoor dat mam er nog prachtiger uit mag zien. Een

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2011 Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Dag 2: Kleuters: gezichtspel boterbakje Middengroep: gezichtspel melkfles Dag 3: Kleuters: Zacheus spaarpot Middengroep:

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

Oorlog in Hoorn. Uitleg Opdrachten. Mind Map

Oorlog in Hoorn. Uitleg Opdrachten. Mind Map Uitleg Opdrachten Mind Map Wat is een Mind Map? Een Mind Map is een schetsje over het onderwerp, maar dan in woorden en met tekeningetjes. Je zet het centrale onderwerp in het midden. Zet eromheen wat

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkings- lessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling Le Peintre de

Nadere informatie

Sinterklaas knutselen

Sinterklaas knutselen Sinterklaas knutselen Stoomboot Materiaal: een melkpak, gekleurd karton en papier, evt. watten, keukenrol en verf. Leg het melkpak op z'n kant en pak twee stroken en niet die aan beide kanten aan elkaar.

Nadere informatie

Rupsje nooit genoeg. Instructievel Traktaties maken Jumpin

Rupsje nooit genoeg. Instructievel Traktaties maken Jumpin Rupsje nooit genoeg Voor rupsje nooit genoeg: prikker, 5 à 6 druiven, cherrytomaat, zelfklevende wiebeloogjes Rijg de prikker bijna vol met druiven () Prik de cherrytomaat aan het eind van de prikker ()

Nadere informatie

Let it Snow, Let it Snow, Let it Snow! Vandaag gaan we aan de slag met de sneeuwman en we maken het "kastje" van vorige week verder af.

Let it Snow, Let it Snow, Let it Snow! Vandaag gaan we aan de slag met de sneeuwman en we maken het kastje van vorige week verder af. Let it Snow, Let it Snow, Let it Snow Vandaag gaan we aan de slag met de sneeuwman en we maken het "kastje" van vorige week verder af. Het kastje was al bijna klaar, maar zelf heb ik er nog een en ander

Nadere informatie

Geschiedenis: Aan de Assendorperstraat in Zwolle, naast het ziekenhuis de Weezenlanden, rijst in neogotische stijl het grote dominicanenklooster op.

Geschiedenis: Aan de Assendorperstraat in Zwolle, naast het ziekenhuis de Weezenlanden, rijst in neogotische stijl het grote dominicanenklooster op. Dominicanenklooster Zwolle (Bron: http://www.kloosterzwolle.nl ) Geschiedenis: Aan de Assendorperstraat in Zwolle, naast het ziekenhuis de Weezenlanden, rijst in neogotische stijl het grote dominicanenklooster

Nadere informatie

RiddeRbuRcht van karton

RiddeRbuRcht van karton 1. Voor dit kasteel werd een doos met de afmetingen 29x26x23 2. 3. 4. Van een gewone kartonnen doos kan men met een beetje vaardigheid en geduld een mooi kasteel knutselen. cm gebruikt. Eerst werd de doos

Nadere informatie

Paddenstoelen kweken in de klas

Paddenstoelen kweken in de klas Paddenstoelen kweken in de klas Werkbladen 1. Woordweb 2. Hoe groeien onze paddenstoelen? Werkbladen groep 5 t/m 8 3. Hoe ziet mijn paddenstoel eruit? Versie: groep 5/6 en versie: groep 7/8 4. Recept:

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

Maak je eigen Frankenstein! Uitleg om zelf een monster te klussen van hout. Zagen, timmeren, lijmen en verven maar!

Maak je eigen Frankenstein! Uitleg om zelf een monster te klussen van hout. Zagen, timmeren, lijmen en verven maar! Maak je eigen Frankenstein! Uitleg om zelf een monster te klussen van hout. Zagen, timmeren, lijmen en verven maar! WAT HEB JE NODIG? Spullen: een blok of balkje hout, een paar stukjes hout, enkele spijkers,

Nadere informatie

Archeologen logboek Namen:....

Archeologen logboek Namen:.... Archeologen logboek Namen:... Bladzijde 1 De antwoorden op deze vragen kun je vinden bij de internetsites die bij opdracht 1 op de WebQuest staan. Vul de antwoorden in de piramide in. De letters in de

Nadere informatie

Hoe TechCard te gebruiken:

Hoe TechCard te gebruiken: 204.769 TechBot 3 TechBot 3 is niet te stoppen! Wanneer hij in contact komt met een verticaal oppervlak wat hem de doorgang belemmert, dan stuurt hij er slim omheen! Hoe TechCard te gebruiken: Stuklijst:

Nadere informatie

Je hebt nodig: - Voor elk kind een kopie van werkblad 1 - Voor elk kind een donkere viltstift - Kleurmaterialen

Je hebt nodig: - Voor elk kind een kopie van werkblad 1 - Voor elk kind een donkere viltstift - Kleurmaterialen Verwerkingen Mozes en Aäron bij de farao Je hebt nodig: - Voor elk kind een kopie van werkblad 1 - Voor elk kind een donkere viltstift - Kleurmaterialen Oplossing: Zoek de zeven verschillen tussen de twee

Nadere informatie

Hoe maak je een vogelverschrikker

Hoe maak je een vogelverschrikker Hoe maak je een vogelverschrikker Vogelverschrikkers zag je vroeger vooral in een akker of in een groentetuin, maar de laatste jaren zie je ze vooral terug als decoratie voor Halloween. Met wat oude kleding

Nadere informatie

Lesmateriaal bovenbouw

Lesmateriaal bovenbouw Lesmateriaal bovenbouw Workshopdag Satellieten 8 oktober 2008 Space Expo, Noordwijk Bouw je eigen telescoop Benieuwd naar het oppervlak van de maan? Of de ringen van Saturnus? Deze dingen staan te ver

Nadere informatie

Lesbrief. beeldende opdracht. Voor groep 5/6

Lesbrief. beeldende opdracht. Voor groep 5/6 Lesbrief beeldende opdracht Voor groep 5/6 De leerlingen gaan een drieluik maken, geïnspireerd op De Hooiwagen van Jeroen Bosch. Hun versie van het drieluik draait om de tijd waarin we nu leven: waar maken

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk.

Nadere informatie

Nu ben jij aan de beurt!!!!!!!

Nu ben jij aan de beurt!!!!!!! TAAL KAART 1 Maak een woordenspin van de herfst! Als je voor deze kaart kiest ga je een woordenweb maken over de herfst. Nu ben jij aan de beurt!!!!!!! -Neem een kladblad. -Schrijf je woord in het midden.

Nadere informatie

Wat is een cardboard-animatie? Hoe kun je met verschillende cardboards een beweging laten zien? Hoe ziet een beweging eruit?

Wat is een cardboard-animatie? Hoe kun je met verschillende cardboards een beweging laten zien? Hoe ziet een beweging eruit? TITEL Cardboardles - drie versies beest (lesformat) Leerjaar Groep 7 en 8. Type les Een les cardboards maken in aansluiting op het dagproject: Een beestenboel op school. Lesduur 90 Minuten. Omschrijving

Nadere informatie

lesformulier en -planning

lesformulier en -planning lesformulier en -planning opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving student(e) :.Danique Voorthuijzen stagecoach : meneer Arends studiejaar: : 1 2 3 4 (LiO) school : van Heemskerkschool RENN 4 VSO

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport

Uitgeverij Schoolsupport [62] Oriëntatie, 2001, Niveau *, Vouwen Een blaadje is in vieren gevouwen. Daarna is er een stukje uitgeknipt. Hoe ziet het opengevouwen blaadje eruit? TIP: Vouw (in gedachten) het blaadje twee keer terug.

Nadere informatie

OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14

OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14 KARIN LUTTENBERG 3 4 HANDLETTERING JOURNAL DOE JE ZO! OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14 PAPERFUEL STYLE 18 5 AQUAREL & VERF 38 ILLUSTRATIES 54 STEMPELS 64 ANDERE ONDERGROND 74

Nadere informatie

Toscaans Carnaval Masker

Toscaans Carnaval Masker Toscaans Carnaval Masker TOSCAANS CARNAVALS MASKER In dit werkblad worden een aantal technieken gebruikt zoals: Cloisonné techniek Schuin emailleren Zilverklei Nat emailleren Emaille strooien Spuit techniek

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

The Winter Workshop: Home for X- Mas

The Winter Workshop: Home for X- Mas The Winter Workshop: Home for X- Mas Goedemorgen Hier is het derde en laatste deel van de online workshop The Winter Workshop. Vandaag gaan we een huisje maken voor in de boom. En het leuke is dat het

Nadere informatie

STAP 1 Bekijk de doebladen goed. Kijk vooral goed naar de tekeningen. Probeer nu al zoveel mogelijk te snappen van wat je allemaal gaat doen.

STAP 1 Bekijk de doebladen goed. Kijk vooral goed naar de tekeningen. Probeer nu al zoveel mogelijk te snappen van wat je allemaal gaat doen. doeblad WAT GA JE DOEN? Je gaat een elektrospel maken. Je leert hoe je elektrische verbindingen moet maken en hoe je een batterij en een fitting moet aansluiten. Het werkstuk mag je meenemen naar huis.

Nadere informatie

Natuurtentoonstelling

Natuurtentoonstelling Natuurtentoonstelling We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal.

Nadere informatie

RATEL retteketetteketet

RATEL retteketetteketet v z w Februari 2013 RATEL retteketetteketet Alle materialen voor deze activiteit kan je kopen bij onze organisatie. Het gereedschap dat je nodig hebt om de ratel te monteren en af te werken kan je bij

Nadere informatie

Kleuren in bloemstukken

Kleuren in bloemstukken Kleuren in bloemstukken Vooruitblik op de praktijk Kleuren kiezen Als je een bloemstuk maakt, kun je niet altijd de kleuren gebruiken die je mooi vindt. Ten eerste moet je rekening houden met het soort

Nadere informatie

bijlagen groep 5 en 6

bijlagen groep 5 en 6 bijlagen groep 5 en 6 bijlage 1 een stukje achtbaan Je hebt nodig: 2 brede planken. De ene plank moet ongeveer twee keer zo lang zijn als de andere. een paar tennisballen een stuk soepel karton plakband

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

Knutselen thema herfst

Knutselen thema herfst Knutselen thema herfst Herfst-Schimmenspel Benodigdheden: Groen papier met bos, zwarte viltstift, kopieerapparaat, zwart potlood Teken met zwarte stift twee bomen op een tekenpapier. Kopieer dit voor de

Nadere informatie

Werkbeschrijving tekenmap met elastiek

Werkbeschrijving tekenmap met elastiek Werkbeschrijving tekenmap met elastiek Materiaal 2 stukken grijs karton 35 x 50 cm, 2,5 mm dik Stevige katoenen stof 80 x 60 cm 2 stroken boekbinderslinnen: 1 van 10 x 59 cm (buitenrugstrook) en 1 van

Nadere informatie

Lesbrief Schilderen bij onderdeel Restaurateur-Decorateur

Lesbrief Schilderen bij onderdeel Restaurateur-Decorateur Lesbrief Schilderen bij onderdeel Restaurateur-Decorateur Enkele kunstlessen die je kunt uitproberen Verbonden hartjes 1. wit tekenpapier A5 formaat 2. stukje karton 3. oliepastel 4. kleurpotlood 5. waterverf

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HET DUIZELT VOOR JE OGEN Maar je hersenen maken er een mooie film van. Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes: een zoötroop, kunnen jullie je eigen bioscoop maken. Maak allebei een aantal

Nadere informatie

LEPELGANZEN HOE GA JE TE WERK:

LEPELGANZEN HOE GA JE TE WERK: LEPELGANZEN WAT HEB JE NODIG: - een houten lepel van 30 cm: T810 - witte pluimpjes: T208 - geel en wit fotokarton: 141725-141700 - wiebeloogjes zelfklevend: T2281 - witte verf: H021 - lijm: T054 - natuurraffia

Nadere informatie

beeldeiland keith haring juf Eline W a t h e b j e n o d i g? W a t g a j e d o e n? Een leeg blad Een potlood Een schaar

beeldeiland keith haring juf Eline W a t h e b j e n o d i g? W a t g a j e d o e n? Een leeg blad Een potlood Een schaar 1 beeldeiland keith haring Een leeg blad Een potlood Een schaar Een zwarte stift Kleurtjes of stiften Een gom 2 beeldeiland origami vouwblaadjes handleiding 2 Origami is een Japanse kunstvorm. Het woord

Nadere informatie

december 2013 vanaf 4 jaar Met kerst tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

december 2013 vanaf 4 jaar Met kerst tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof december 2013 vanaf 4 jaar Met kerst tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Met kerst... 1 Met kerst staan er bomen in iedere kamer. Ze staan in de klas en ze geuren zo fijn. Met kerst staan er bomen

Nadere informatie

onderzoek water opdrachtkaart Onderdeel A les 5-6.6

onderzoek water opdrachtkaart Onderdeel A les 5-6.6 Onderdeel A 1. 2. 3. 4. 5. Lees de opdracht. Noteer de verwachting. Voer het onderzoek uit. Noteer het resultaat. Noteer de verklaring. - twee glazen - bol dikke wol - schaar - liniaal - viltstift, donkere

Nadere informatie

It's Dreamtime! Goedemorgen allemaal!

It's Dreamtime! Goedemorgen allemaal! It's Dreamtime Goedemorgen allemaal Vandaag start de workshop "Dreamtime". De eerste online workshop die iedereen via dit weblog kan volgen. We gaan in 6 weken tijd een schattig kastje maken met alles

Nadere informatie

Zelf cadeaupapier maken

Zelf cadeaupapier maken Kopieerblad 15 Kopieerblad 18 P K1 K2 K3 LO MUZ TAAL WO WISK ZS EB OOL O Zelf cadeaupapier maken Doelstellingen OD OA VVKBaO GO OVSG MV 41 Beeldopvoeding MV Beeld MV Beeld 1.4 5.1 Leerplan OM 1.2 1.5 5.2

Nadere informatie

BOUW JE EIGEN WEERSTATION

BOUW JE EIGEN WEERSTATION BOUW JE EIGEN WEERSTATION Als je wilt weten wat voor weer het is, dan moet je de verschillende weerselementen kunnen meten. Met enkele heel gewone dingen kan je jouw eigen weerstation bouwen. De thermometer

Nadere informatie

BSO onderbouw Kabouters

BSO onderbouw Kabouters BSO onderbouw Kabouters Inhoud Opening thema... 3 Aankleding lokaal... 4 knutselideeën... 6 1. Kabouterhoofd op stok... 6 2. Kabouter... 7 3. Kabouterportret... 8 4. Kaboutermuts... 8 5. Kijkdoos kabouterhuis...

Nadere informatie

KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING TEKENEN

KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING TEKENEN KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING TEKENEN Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk. 1.1. Expressie met materialen Kerndoel 2: De leerlingen

Nadere informatie

Hoek 6 Sector: Grafische industrie

Hoek 6 Sector: Grafische industrie Hoek 6 Sector: Grafische industrie Drukwerkvoorbereider In deze hoek gaan de kinderen mengsels ontmengen. Door middel van deze proef kan je laten zien hoe je inkt kan scheiden. Wat heb je daarvoor nodig?

Nadere informatie

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek

Laat de kinderen ook opzoeken in een woordenboek en/of spreekwoorden boek Voorbereiding: Materialen verzamelen Voor de les alles al klaarzetten. De tafels in groepjes van vier zetten zodat je elk proefje eventueel twee keer kan klaar leggen. De werkbladen kopiëren De opdrachtvellen

Nadere informatie

Tipi tent. Dit heb je nodig: 8 Stokken (1,5 tot 2 meter lang) Verf in verschillende kleurtjes Touw

Tipi tent. Dit heb je nodig: 8 Stokken (1,5 tot 2 meter lang) Verf in verschillende kleurtjes Touw Tipi tent 8 Stokken (1,5 tot 2 meter lang) Verf in verschillende kleurtjes Touw Verf de stokken in verschillende kleuren. Het makkelijkste is om eerst met 1 kleur te beginnen en die kleur op alle stokken

Nadere informatie

Opdrachtenfiche mijn orkest

Opdrachtenfiche mijn orkest Opdrachtenfiche mijn orkest PER TWEE/IN GROEP In een orkest spelen instrumenten samen. Elk instrument werkt op een andere manier en geeft een ander soort geluid. Hier kan je vijf leuke instrumenten in

Nadere informatie

CHALLENGE. voor leerlingen VMBO in Friesland

CHALLENGE. voor leerlingen VMBO in Friesland CHALLENGE voor leerlingen VMBO in Friesland 2018-2019 de film Het Spijkerpaleis is een korte speelfilm over een meisje van 14 jaar, een eigenwijze architecte in de dop. Met haar oudere broer wedt zij,

Nadere informatie

BIJBELS papieren speelgoed. Het Kerstverhaal

BIJBELS papieren speelgoed. Het Kerstverhaal BIJBELS papieren speelgoed Het Kerstverhaal Bijbels papieren speelgoed Het Kerstverhaal Copyright 2012 door Didier Martin. Alle rechten voorbehouden. Het opnieuw produceren van dit product zonder voorafgaande

Nadere informatie

G 1 Tangram: figuren leggen

G 1 Tangram: figuren leggen G Tangram: figuren leggen * Schaar, kopieerbladen 8 en 9 Knip de zeven tangramdelen (kopieerblad 8) uit. Let erop dat de grenslijnen van ieder deel wel heel blijven. Leg met de zeven delen de dieren op

Nadere informatie

KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING HANDENARBEID / TEXTIELE WERKVORMEN

KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING HANDENARBEID / TEXTIELE WERKVORMEN KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING HANDENARBEID / TEXTIELE WERKVORMEN Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk. 1.1. Expressie met materialen

Nadere informatie

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Beeldbeschrijving * Inhoudsopgave Deel I Deel II Deel III Deel IV Deel V Basisopdrachten Wat is het? Techniekverkenning Beeldbeschrijving Opdrachten voor thuis of in de klas

Nadere informatie

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand Modelvliegtuigbouw Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II Auteur; Wout Heijne Lay out Jeroen van den Brand De Romp De romp Stap 1 - Mal - Figuurzaag - Potlood - Plaatje triplex 1. Teken met behulp van

Nadere informatie

inhoud Hoofdstuk 1 - Ik 6 Opdracht 1A: Werkmap 6 Opdracht 1B: Ingelijst 8 Opdracht 1C: Mijn persoonlijke box 10 Opdracht 1D: Mijn deurhanger 13

inhoud Hoofdstuk 1 - Ik 6 Opdracht 1A: Werkmap 6 Opdracht 1B: Ingelijst 8 Opdracht 1C: Mijn persoonlijke box 10 Opdracht 1D: Mijn deurhanger 13 inhoud Hoofdstuk 1 - Ik 6 Opdracht 1A: Werkmap 6 Opdracht 1B: Ingelijst 8 Opdracht 1C: Mijn persoonlijke box 10 Opdracht 1D: Mijn deurhanger 13 Hoofdstuk 2 - Portret 16 Opdracht 2A: Kleurspoeling 16 Opdracht

Nadere informatie

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Lesbrief/informatie Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Organisatie Cultuurmenu: Cultuurwijzer Nieuwstraat 379 7311 BR Apeldoorn 055-5213967 www.cultuurwijzerapeldoorn.nl De projecten zijn ontwikkeld

Nadere informatie

Traktatieboek. Peuterspeelzalen Stichting Netwerk

Traktatieboek. Peuterspeelzalen Stichting Netwerk Traktatieboek Peuterspeelzalen Stichting Netwerk Dames peren peren gekleurd papier, eventueel ribbel papier gekleurde stiften Teken op een papier een rondje ter grootte van het middelstuk van de peer en

Nadere informatie

Beeldende aspect Voorkennis

Beeldende aspect Voorkennis Onderwerp 1 / 2 Opdracht De leerlingen werken samen aan een totempaal voor de school of klas Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal-

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Opvouwbare kubus (180 o )

Opvouwbare kubus (180 o ) Workshop Verpakkingen NWD 18 februari 2012 hm / rvo Opvouwbare kubus (180 o ) - Een bouwplaat van de kubus en een voorbeeldfoto - Als je een mooi wilt maken: een A4-tje 160 g wit papier en een schutblad,

Nadere informatie

Hier en daar een bui

Hier en daar een bui Hier en daar een bui Soms klopt de voorspelling van de weerman. Maar vaak ook helemaal niet. Donkere wolken in plaats van de hele dag zon. Kunnen jullie dat beter? Jullie gaan een eigen weerstation bouwen

Nadere informatie

Schematisch en natuurgetrouw

Schematisch en natuurgetrouw Proef 1 Schematisch en natuurgetrouw - Werkblad 1 - Tekenmateriaal - Liniaal Hieronder zie je een afbeelding van een vlinder. Maak hiervan een schematische tekening op werkblad 1. Maak ook een natuurgetrouwe

Nadere informatie

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen?

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen? Kaartjes drukken 1. Wat is de behoefte? Het is leuk wanneer je met je verjaardag kaartjes krijgt. Maar zelf kaartjes versturen en anderen een gelukkige verjaardag kunnen wensen geeft misschien nog meer

Nadere informatie