Hoek 6 Sector: Grafische industrie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoek 6 Sector: Grafische industrie"

Transcriptie

1 Hoek 6 Sector: Grafische industrie Drukwerkvoorbereider In deze hoek gaan de kinderen mengsels ontmengen. Door middel van deze proef kan je laten zien hoe je inkt kan scheiden. Wat heb je daarvoor nodig? Leerlingenfiche (zie document met materiaal om af te drukken) Beroepenfiche drukwerkvoorbereider (zie document met materiaal om af te drukken) Het stappenplan voor het ontdekken van de kleuren van een stift (zie document met materiaal om af te drukken) Een vol glas water Handdoek Doos (een lege roomijsdoos, een tupperwarepotje,...) Vloeipapier, koffiefilters of keukenpapier Stiften in een donkere kleur (Let op: geen watervaste stiften!) Schaar Touw Wasknijpers Tandenstokers 1. Knip de koffiefilter in reepjes die iets langer zijn dan de diepte van een grote plastic bak. 2. Neem nu de stiften erbij en zet op elk reepje op korte afstand van de onderkant een stip met een verschillende kleur. Schrijf vervolgens met potlood de kleur op het papier. 3. Schenk water in het doosje zodat de bodem bedekt is. Plak dan een stukje touw over de bovenkant van het bakje. 4. Vouw de reepjes over het touwtje, zodat de onderkant in het water hangt, maar de stip zelf niet. Het papier zal nu het water opnemen. Neem na tien minuten de reepjes papier uit het water. Wat is er met de stipjes gebeurd? Verklaring stiften: De inkt in de meeste viltstiften bevat mengsels van verschillende kleuren. Sommige van deze kleuren lossen gemakkelijk op in water door de chemicaliën die ze bevatten. Deze kleuren verspreiden zich snel over het papier. Andere kleuren bevatten chemicaliën die niet van water houden. Deze kleuren kleven aan het papier om het water te ontwijken. Ze verschuiven dus niet als het water zich over het papier verspreidt.

2 Zo bestaat bruine inkt uit blauw, geel en roze. Deze kleuren ontmengen en worden zichtbaar als de inkt zich over het papier beweegt. Verklaring regenboogpapier: Voor het maken van regenboogpapier is er nagellak nodig. Deze vormt een dunne laag op het water. Als er licht schijnt op het papier, wordt het weerkaatst door de laagjes nagellak. Op deze manier ontstaan er regenboogpatronen. Het licht wordt weerkaatst door de nagellak. Het licht valt op het voorwerp of de vloeistof en dit voorwerp neemt de lichtstralen gedeeltelijk op en weerkaatst de andere lichtstralen. Als licht op materie weerkaatst, kan er absorptie of verstrooiing optreden. Bij absorptie wordt de energie van de lichtstralen omgezet in warmte, dus het materiaal wordt warmer. De moleculen waaruit de materie is opgebouwd, gaan meer bewegen. Bij lichtverstrooiing absorbeert een atoom of molecuul een foton, maar zendt het dat onmiddellijk weer uit. De nieuwe richting van het foton (=lichtdeeltjes) is doorgaans anders dan de oorspronkelijke koers. Ook weerkaatsing is dus een vorm van verstrooiing. Doelstellingen: - De kinderen kunnen verwoorden dat een kleur uit verschillende componenten bestaat. - De kinderen kunnen verklaren wat er met de stipjes is gebeurd. - De kinderen kunnen de proef naar behoren uitvoeren. Eindtermen/leerplannen Eindtermen: GO! Levende en niet-levende natuur: De lln: 1.15 De leerlingen kunnen illustreren dat een stof van toestand kan veranderen. Techniek als menselijke activiteit: 2.13 De leerlingen kunnen een eenvoudige werktekening of handleiding stap voor stap uitvoeren. OVSG ET WO 2.13 De leerlingen kunnen een eenvoudige werktekening of handleiding stap voor stap uitvoeren ET WO 2.16* De leerlingen kunnen hygiënisch, nauwkeurig, veilig en zorgzaam te werken Leerplannen:

3 GO! OD 2.9 De leerlingen kunnen een explorerende en experimentele aanpak tonen om meer te weten te komen over techniek De leerlingen kunnen een eenvoudige werktekening of handleiding stap voor stap uitvoeren. OVSG WO-TEC De leerlingen ontdekken al explorerend en experimenterend op welke natuurkundige verschijnselen een technische realisatie gebaseerd is. WO-TEC De leerlingen tonen een experimentele en explorerende aanpak om meer te weten te komen over techniek. Toepassingen: - In de grafische sector kom je sowieso in contact met kleur. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij het maken van een poster. Hierbij moet je niet alleen nadenken over de kleur, maar ook over de componenten van die kleur en wat je met bepaalde kleureffecten kunt doen. Bijlagen: 1) Lesvoorbereiding: druktechnieken 2) Alternatieven en interessante sites

4 LESVOORBEREIDING Klas: 3 e graad Aantal lln: 20 Duur: 100 minuten Leergebied/Domein: W.O. / Techniek Onderwerp: Druktechnieken Didactische Beginsituatie: De kinderen hebben reeds les gekregen over de drukpers in het kader van lessen communicatie. De kinderen zijn het gewend om opdrachten aan de hand van fiches te maken. De kinderen helpen elkaar vaak met beeldopdrachten. De tafels zijn herschikt en de prenten liggen reeds klaar. Situering in de leerplannen en eindtermen: Eindtermen GO: ET 2.16 De leerlingen kunnen hygiënisch, veilig, zorgzaam en nauwkeurig werken ET 2.13ET 7 De leerlingen kunnen een eenvoudige werktekening of handleiding stap voor stap uitvoeren. OVSG: ET WO 2.13 De leerlingen kunnen een eenvoudige werktekening of handleiding stap voor stap uitvoeren. ET WO 2.17 De leerlingen kunnen illustreren dat techniek en samenleving elkaar beïnvloeden. Leerplannen GO: De leerlingen kunnen met voorbeelden het verschil tussen reclame en objectieve informatie uitleggen De leerlingen kunnen hygiënisch, veilig, zorgzaam en nauwkeurig werken. *1.4 De leerlingen kunnen plezier en voldoening vinden in het beeldend vormgeven en genieten van wat beeldend vormgeven is. 1.5 De leerlingen kunnen beeldende problemen oplossen, technieken toepassen en gereedschappen en materialen hanteren om beeldend vorm te geven op een manier die hen voldoet. OVSG: WO-TEC De leerlingen begrijpen dat technische realisaties tegemoet komen aan menselijke behoeften.

5 WO-TEC De leerlingen zijn bereid hygiënisch, veilig en zorgzaam te werken. WO-TEC De leerlingen zijn bereid nauwkeurig te werken. Lesdoelen: - De kinderen kunnen technieken op een juiste manier uitvoeren. - De kinderen kunnen hun ervaringen omtrent gemaakte technieken verwoorden. - De kinderen kunnen elkaar helpen om een opdracht correct uit te voeren. Bronnen: Pieriet, K. Van De Keere, K. De Decker, G. TNT (Talent en Techniek) zesde leerjaar Mechelen: Plantijn - Wat is (boek)drukkunst? - Welke druktechniek gebruik je? - Wat is meerkleurendruk? Leermiddelen: klei (zelfhardende), spijkers, paperclips, plastic folie (om de klei op te leggen), houten blokjes of karton, zacht rubber, lijm, stempelkussen, inktroller, papier, scharen, plastic mapjes, penselen, sjabloondrukverf, bakjes (afhankelijk van het aantal lln),met water verlengde verf, satéprikkers en prenten.

6 1) Voororganisatie Alle hoekjes staan al klaar. Alle prenten liggen op de tafels en alle kinderen krijgen een prent dat overeenkomt met de prenten op de tafels. 2) Inleiding Klasgesprek (10 min.) De leerkracht brengt een stapel brieven, reclamefolders en boekjes mee naar de klas. De leerkracht zucht en zegt: Amai, al dat drukwerk kwam gisteren in mijn brievenbus!. Wie van jullie krijgt er thuis ook reclame? Wat is nu het verschil tussen reclame en gewone informatie? (geef eens een vb.) En wie neemt er de krant? Ik vind het echt mooi hoe mensen zulke dingen op papier kunnen brengen. Hoe zouden ze dat doen? Wie heeft de boekdrukkunst uitgevonden? De leerkracht toont een prent en zegt: Dit is Johannes Gutenberg, hij vond de drukkunst met losse letters uit. Dit gebeurde d.m.v. drukpersen. Daardoor werd de verspreiding van de drukkunst veel gemakkelijker en natuurlijk goedkoper. (foto s laten zien) 3) Kern groepsverdeling + hoekenwerk (70 min.) Vandaag gaan we zelf eens zoals echte drukkers aan de slag! De leerkracht geeft de lln een kaartje met daarop enkele voorbeeld in functie van het onderwerp: een drukpers, een krant, een typmachine, een kleitablet, Deze voorbeelden komen ook terug op de plaatsen aan de tafels van de kinderen met het materiaal dat de kinderen nodig hebben. De leerlingen zoeken de juiste prent en stellen zich bij de overeenkomstige hoek. Hoek 1: kleitabletten De leerlingen maken hier een echte kleitablet! Enkel klei, spijkertjes, paperclips en verf heb je nodig. De kinderen beginnen met de klei plat te rollen, vervolgens duwen ze de spijkertjes in de klei (kan in de vorm van letters). Vervolgens duwen de kinderen een paperclip in de kleiwand om ze later te kunnen ophangen. Na dit te maken, leggen de kinderen de kleitablet op een plaats voorzien achterin de klas. Hier mag de kleitablet drogen om tijdens een volgende beeldles geschilderd te worden. In bijlage vind je ook de beschrijving voor de lln.

7 Hoek 2: Stempelen Hier maken de kinderen echte stempels. Voor deze hoek heb je houten blokjes of dik karton, zacht rubber, lijm, een stempelkussen, een inktroller en papier nodig. Eerst knippen de kinderen vormen uit zachte rubber in de vorm van letters, afbeeldingen,.. Ze kleven dan het rubber op hout of karton. Dan rollen ze inkt op het rubber met een inktroller of gebruiken ze een stempelkussen. Dan kunnen ze aan de slag met afdrukken op papier. Met verschillende kleuren wordt het een mooi kunstwerk! Hoek 3: sjabloondruk De kinderen nemen een plastic mapje en maken hierop een tekening. Ze knippen de tekening uit en kleven het sjabloon op een blad. Ze tamponneren de uitgeknipte vormen. Als de verf droog is, verwijderen ze het sjabloon. Ze kunnen ook enkel de contouren gebruiken van de uitgeknipte figuur. Hoek 4: vlakdruk: papier marmeren Bij deze hoek gaan de kinderen papier marmeren. Ze volgen hiervoor een stappenplan.

8 4) Afsluiting: gesprek ( 20 min.) Wat vond je moeilijk? Wat vond je leuk? Wat vond je gemakkelijk? We hebben nu alles met de hand gedrukt. Hoe denk je dat dit in het echt gebeurd? (machinaal: foto s van druktoestellen laten zien) De resultaten worden bekeken en er wordt opgeruimd.

9 Hoek 1: een kleitablet maken 1. Rol de klei plat. 2. Duw de spijkertjes in de klei (dit kan je doen in de vorm van letters) 3. Duw een paperclip in de kleiwand zodat je ze later nog kan ophangen. 4. Leg de kleitablet op een plaats achteraan de in klas. 5. Ruim nu het materiaal een beetje op zodat de andere leerlingen ook aan de slag kunnen.

10 Hoek 2: stempelen 1. Knip vormen (letters, afbeeldingen, ) uit het rubber. 2. Kleef het rubber op hout of karton. 3. Duw het rubber op het stempelkussen en maak afdrukken op papier. 4. Gebruik zoveel mogelijk verschillende kleuren! 5. Leg de stempel en het papier dat je gemaakt hebt achteraan in de klas (op het krantenpapier). 6. Ruim nu het materiaal een beetje op zodat de andere leerlingen ook aan de slag kunnen.

11 Hoek 3: een sjabloondruk maken 1. Neem een plastic mapje en teken hierop een tekening. 2. Knip de figuur uit en leg dit op een blad. 3. Gebruik het tamponneerborsteltje om rond de figuur heen te drukken. Je kan ook werken met het mapje in plaats van de figuur, dan ga je rond de randjes. 4. Haal voorzichtig het sjabloon weg. 5. Ruim nu het materiaal een beetje op zodat de andere leerlingen ook aan de slag kunnen.

12 Hoek 4: vlakdruk 1. Neem het behangselmengsel en verdeel over de plastic bak. 2. Neem de vloeibare plakkaatverf. 3. Giet een kleur van de verdunde plakkaatverf over de behangsellijm, niet te veel en niet te weinig. 4. Trek met stokjes lijntjes in de verf. 5. Leg voorzichtig een blad papier op de laag lijm en haal dit traag en voorzichtig weg. 6. Spoel het blad af onder de kraan en laat het drogen.

13

14

15

16

17 Andere mogelijkheden en interessante sites: - Je kunt het keukenpapier vervangen door een koffiefilter of vloeipapier. - In plaats van de stukjes koffiefilter, vloeipapier of keukenpapier aan een touwtje te hangen, kan je een satéprikker door het papier heen steken en het papier hieraan vasthouden. - Je kan ook werken met M&M s en alcohol om de verschillende kleuren te ontleden. Meer uitleg is te vinden op de volgende pagina of via en Het beroepenhuis: U kunt ook een bezoek brengen aan het beroepenatelier van de Grafische industrie. Dit atelier bestaat uit een korte inleiding met foto s om de sector en de beroepen beter te leren kennen. Daarna wordt de klas verdeeld in vier groepjes. In een doorschuifsysteem voeren de leerlingen als drukkers vier verschillende druktechnieken uit: hoogdruk, doordruk, vlakdruk en diepdruk. Op de website staat ook een lesvoorbereiding en nuttige bijlagen, zoals een handleiding, een overzicht met de beroepen, een werkbundel voor de leerlingen, de benodigdheden en nog nuttige websites!

18 Kleuren mengen: De kinderen kunnen ook kleuren mengen door het water in een bakje voor ijs te doen. Vervolgens nemen ze (voedings)kleurstof en voegen met een pipet de kleurstoffen toe. Zo verkleurt het water en maken de kinderen allerlei mengsels. Regenboogpapier: 1. Vul een schaal voor de helft met water. Doe een druppel doorzichtige nagellak op de bovenkant van het water. De druppel zal uitvloeien. 2. Doop een stukje zwart papier in het water en laat het drogen. Als je het papier op een neer beweegt, zie je regenbogen. Marmeren: Nodig: terpentine, verschillende kleuren olieverf, een teiltje water, satéstoker en tekenpapier Verdun de olieverf met behulp van terpentine (gebruik best reukloze terpentine). Je kan verschillende kleuren bewaren in kleine potjes. Laat de kinderen 2 à 3 kleuren kiezen en deze bij het water voegen. Een aantal drupjes is genoeg om een mooi effect te krijgen. Roer even met de satéstoker in het water tot je een mooi patroon hebt en leg dan heel voorzichtig op de bovenste waterlaag een vel papier( bv. een bladwijzer) en je krijgt een prachtig resultaat.

19 Ontdek de drukwereld: In deze kleurige brochure maken de kinderen kennis met de drukwereld. Op heel wat vragen vinden ze hier een antwoord. En hoe komt dit leuke boekje tot bij ons? Dat wordt in makkelijke woorden uitgelegd. Je kan het boekje op deze site downloaden %20Ontdek%20de%20drukwereld%202010%20LR.pdf of door een mailtje te sturen naar David Benoît kan je de boekjes ook bestellen Beroepenspel Om de beroepen uit deze sector in eenvoudige woorden uit te leggen bestaat er ook een beroepenspel. De kinderen kunnen er het twijfelaarspel of het geheugenspel mee spelen. Persoonlijk vinden we het spel al moeilijk genoeg en is het misschien beter om de kinderen de twee helften die bij elkaar horen te laten zoeken. Op de ene helft staat een persoon die het beroep uitoefent en wat dit juist inhoudt en op de andere helft staan de talenten. Het spel kan je eveneens via de site van grafoc verkrijgen.

Hoek 10 Sector: Bouw

Hoek 10 Sector: Bouw Hoek 10 Sector: Bouw Stellingbouwer Brede bruggen, hoge gebouwen, stellingen,.. allemaal hebben ze meer nodig dan enkel sterke materialen. Ze moeten op de juiste manier gebouwd worden! Laat de kinderen

Nadere informatie

I. Inleiding. II. De grafische technieken van de drukker. Werkbundel De grafische sector bundel voor de leerkracht

I. Inleiding. II. De grafische technieken van de drukker. Werkbundel De grafische sector bundel voor de leerkracht I. Inleiding De theoretische inleiding uit de werkbundel voor leerlingen (bijlage 6) kan in de klas gelezen worden als kennismaking met de sector, met het drukproces en met de beroepen drukwerkvoorbereider,

Nadere informatie

Sector: Social profit. Verpleegkundige

Sector: Social profit. Verpleegkundige Hoek 7 Sector: Social profit Verpleegkundige Aangezien het omgaan met mensen het allerbelangrijkste is in de sector social profit leren de kinderen hier hoe je een verband op een correcte manier kunt aanbrengen

Nadere informatie

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen?

Kaartjes drukken. Aan welke behoefte moet het ontwerp voldoen? Kaartjes drukken 1. Wat is de behoefte? Het is leuk wanneer je met je verjaardag kaartjes krijgt. Maar zelf kaartjes versturen en anderen een gelukkige verjaardag kunnen wensen geeft misschien nog meer

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

Sector: Metaal en technologie Arbeiders. De lasser

Sector: Metaal en technologie Arbeiders. De lasser Hoek 2 Sector: Metaal en technologie Arbeiders De lasser In deze hoek is het de bedoeling dat de kinderen werken met een bibberspiraal. Een bibberspiraal kan men eenvoudig zelf maken. In de bijlage in

Nadere informatie

Les 2 Kleuren mengen en categoriseren

Les 2 Kleuren mengen en categoriseren Les 2 Kleuren mengen en categoriseren De spectrale kleuren die in de vorige les genoemd zijn, zijn slechts de belangrijkste kleuren. Er bestaan enorm veel verschillende kleuren. Dit komt doordat de spectrale

Nadere informatie

MUVO: DRUKTECHNIEKEN 2 E GRAAD BASISONDERWIJS

MUVO: DRUKTECHNIEKEN 2 E GRAAD BASISONDERWIJS MUVO: DRUKTECHNIEKEN 2 E GRAAD BASISONDERWIJS EXPO FILATELIEFDE Doelgroep Duur 2 e graad lager onderwijs Ongeveer 75 minuten DOELEN VVKBAO 3.2 De kinderen kunnen aangewende technieken en materialen kennen

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

MUZO AD 19 Genoegen beleven aan muzisch bezig zijn.

MUZO AD 19 Genoegen beleven aan muzisch bezig zijn. MUZO AD 19.2 Dat houdt in: ervaren hoe je een stukje van jezelf kunt ontdekken in wat je met je Graad: 1 Timing: 75 min. Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.4 Kinderen zien in dat veel voorwerpen in hun omgeving

Nadere informatie

Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6

Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6 Druk met Kunst! Leskist voor kinderen van groep 6 Na het Museum in de Klas en de drukwerkplaats van KUVO weten jullie alles over druktechnieken: Nu is het tijd om zelf aan de slag te gaan! In deze leskist

Nadere informatie

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6.

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Inhoud: Voor de docent Pagina 2 - Het project druk met kunst - Voorbereiding met de klas - De leskist Museum in de klas

Nadere informatie

Leerplandoelen: VVKBaO. WO TE 6.6 Kinderen zien in dat producten gemaakt worden volgens bepaalde technische principes

Leerplandoelen: VVKBaO. WO TE 6.6 Kinderen zien in dat producten gemaakt worden volgens bepaalde technische principes Graad: 2-3 Timing: 50 75 min. Leerplandoelen: VVKBaO WO TE 6.6 Kinderen zien in dat producten gemaakt worden volgens bepaalde technische principes WO TE 6.6.2 Dat houdt in dat ze kunnen bij eenvoudige

Nadere informatie

Proef met melk en kleurstof

Proef met melk en kleurstof Proef met melk en kleurstof Welke soorten melk zijn er? In welke melk zit het meeste vet? Wat gebruik je om de afwas te doen? Waarom gebruik je dat? DE PROEF Wat gebeurt er? Je ziet de kleuren wegvloeien

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6.

Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Druk met Kunst Lesbrief ter voorbereiding op het project Druk met Kunst, groep 6. Inhoud: Voor de docent Pagina 2 - Museum in de klas - Bezoek aan de drukwerkplaats - De leskist Voorbereiding met de klas

Nadere informatie

Hoekenwerk sector grafische industrie opdracht 1

Hoekenwerk sector grafische industrie opdracht 1 Hoekenwerk sector grafische industrie opdracht 1 Opdracht 1: drukker (voor de leerkracht) Omschrijving van het beroep Drukkers zorgen ervoor dat de drukpers goed is ingesteld en controleren het drukwerk

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

Zelf cadeaupapier maken

Zelf cadeaupapier maken Kopieerblad 15 Kopieerblad 18 P K1 K2 K3 LO MUZ TAAL WO WISK ZS EB OOL O Zelf cadeaupapier maken Doelstellingen OD OA VVKBaO GO OVSG MV 41 Beeldopvoeding MV Beeld MV Beeld 1.4 5.1 Leerplan OM 1.2 1.5 5.2

Nadere informatie

I. Inleiding. Beroepsinformatie: Drukker. De weg van ontwerp tot verspreiding. Werkbundel De grafische sector

I. Inleiding. Beroepsinformatie: Drukker. De weg van ontwerp tot verspreiding. Werkbundel De grafische sector I. Inleiding Beroepsinformatie: Drukker Je plaatst de drukvorm (het beeld dat je wil drukken) in de drukpers en stelt de machine in om afdrukken op papier, folie, blik, karton tot stand te brengen. Je

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

Doorzichtige kleurlagen

Doorzichtige kleurlagen Doorzichtige kleurlagen Opdracht bij het fluweel Nodig Schaar Lijm Rollen gekleurd doorzichtig plastic Witte kartonnen vellen Potlood Gum Kunstwerk: Descent into Limbo van Anish Kapoor Stap 1 We gaan een

Nadere informatie

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat?

Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Zelf papier maken!? Hoe doe je dat? Hoe belangrijk is papier? Wat voor heb je papier nodig? Met papier kan je bijvoorbeeld: schrijven, tekenen of boeken maken. Van oud papier zoals kranten, kun je zelf

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R LEKKER BAKKEN IN DE ZON! Nee niet zonnebaden, maar barbecuen zonder hout of kolen! Dat kan ook met zonlicht. Het lijkt een beetje op een oude truc met een sterk vergrootglas. Als de zon goed schijnt, en

Nadere informatie

ABC, druk je mee? Welkom bij [TAAL] [DRUK] [WERK] PLAATS. Grafisch Werkcentrum Amsterdam. Algemene informatie

ABC, druk je mee? Welkom bij [TAAL] [DRUK] [WERK] PLAATS. Grafisch Werkcentrum Amsterdam. Algemene informatie Algemene informatie ABC, druk je mee? Hoe werden vroeger, toen er nog geen computers waren, boeken gemaakt? Hoe maakte Rembrandt nou precies zijn etsen? En kun je eigenlijk nog steeds op die manier een

Nadere informatie

DOCENT. Thema: Water BEESTJES IN DE SLOOT. groep 1 en 2. Stadshagen

DOCENT. Thema: Water BEESTJES IN DE SLOOT. groep 1 en 2. Stadshagen In en rondom is veel water te vinden, zoals slootjes, weteringen maar ook het Zwarte Water en de Millingerplas. In het thema water gaan de kleuters onderzoeken welke dieren er in en rondom het water bij

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 2W

Steekkaart: nummer 2W Steekkaart: nummer 2W Onderwerp Veranderingsverschijnselen bij stoffen vaststellen en vastleggen met het digitaal fototoestel Leeftijd/Doelgroep 2 e leerjaar Leergebied Wereldoriëntatie Tijdsduur 50 minuten

Nadere informatie

Kleur en kleurstoffen...

Kleur en kleurstoffen... Hiernaast zie je een afbeelding van de Dagpauwoog. Het is een in Nederland veel voorkomende dagvlinder waarvan de rupsen vooral op brandnetels leven. De ronde vlekken op de vleugels lijken op grote ogen

Nadere informatie

www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Benodigdheden: BioColorverf, plastic ballen, harten, kerstbomen e.d., lint

www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Benodigdheden: BioColorverf, plastic ballen, harten, kerstbomen e.d., lint www.knutselkrant.nl Jaargang 1, nummer 4 december 2009 Te gebruiken materialen: Tekenen verven met BioColor tekeninkt Vormen met kaarsen boetseer Techniek speciaal Kerstkarton: folieprint Nieuw Mica kerstklokken

Nadere informatie

Werkboekje Grote Wetenschapsdag

Werkboekje Grote Wetenschapsdag Werkboekje Grote Wetenschapsdag Als je alles ingevuld hebt - > inleveren bij je leerkracht. Naam: Klas: _ School: Start van de dag - > Video Wat vond je van de video? Heb jij een eigen vraag kunnen bedenken?

Nadere informatie

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Chinese karakters. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Chinese karakters Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten Pagina 1 Colofon Chinese karakters Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen China - Chinese karakters - Leerkracht - handreiking Inleiding

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

Water & waterzuivering. Inlage

Water & waterzuivering. Inlage Water & waterzuiv waterzuiv Inlage Water & waterzuiv Proef 1 Ik en water - 2x Werkblad 1 - Schaar Dit is een memoryspel. Je speelt dit dus minstens met zijn tweeën. Het gaat over dingen die je niet kunt

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker)

Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker) Lesvoorbereiding: Printmedia (beroep: drukker) Klas: 3 de graad basisonderwijs Leervak: WO techniek maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de Printmedia Beginsituatie:

Nadere informatie

onderzoek water opdrachtkaart Onderdeel A les 5-6.6

onderzoek water opdrachtkaart Onderdeel A les 5-6.6 Onderdeel A 1. 2. 3. 4. 5. Lees de opdracht. Noteer de verwachting. Voer het onderzoek uit. Noteer het resultaat. Noteer de verklaring. - twee glazen - bol dikke wol - schaar - liniaal - viltstift, donkere

Nadere informatie

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE

LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE LESVOORBEREIDINGSFORMULIER BASISSTAGE Naam student (klas): Laila Verryt Stageschool: Stageklas: 3 de leerjaar Aantal lln.: 16 Datum nazicht: Nagekeken door: aanpassen - herwerken goedgekeurd Bachelor Leraar

Nadere informatie

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart

lesbrieven De ontdekking avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 3: Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 3: De ontdekking Verhaal deel 1: De laatste ansichtkaart Opdracht 1: Horizonverfraaiing Verhaal deel 2: De ontdekking Opdracht 2: Laat maar draaien Opdracht 3: Steentjes

Nadere informatie

Leerplandoelen: VVKBaO WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek omgaan in verschillende toepassingsgebieden.

Leerplandoelen: VVKBaO WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek omgaan in verschillende toepassingsgebieden. Graad: 1 2-3 Timing: 75 min Leerplandoelen: VVKBaO WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek omgaan in verschillende toepassingsgebieden. WO TE 6.18.1 Dat houdt in dat ze technische realisaties uit verschillende

Nadere informatie

Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij.

Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij. Voer deze proefjes alleen uit met je juf of meester erbij. Waxinelichtje en een glas - Een waxinelichtje - Een schoteltje - Een lucifer - Een glas Zet in het midden van de kring een schoteltje neer met

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt November Dit is alweer onze derde editie van iknutsel magazine. In deze november editie een mix van de volgende thema s. Sinterklaas, Sint Maarten en herfst. De maand november, waar zullen we beginnen! Er zijn

Nadere informatie

Waarvan is het gemaakt?

Waarvan is het gemaakt? Waarvan is het gemaakt? In deze les gaan we op zoek naar kenmerken van materialen. We zoeken aan de hand van zintuiglijke waarnemingen uit van welk materiaal een voorwerp gemaakt is. We leggen het verband

Nadere informatie

Hier en daar een bui

Hier en daar een bui Hier en daar een bui Soms klopt de voorspelling van de weerman. Maar vaak ook helemaal niet. Donkere wolken in plaats van de hele dag zon. Kunnen jullie dat beter? Jullie gaan een eigen weerstation bouwen

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 3We

Steekkaart: nummer 3We Steekkaart: nummer 3We Onderwerp De groei van tuinkers vaststellen, verwoorden en vastleggen met behulp van het digitaal fototoestel Leeftijd/Doelgroep 3 e leerjaar Leergebied Wereldoriëntatie Tijdsduur

Nadere informatie

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker)

Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Lesvoorbereiding: Grafische sector (beroep: drukker) Klas: 3 de graad basisonderwijs Leervak: WO technologie maatschappij Onderwerp: Atelier i.v.m. de beroepssectoren en specifiek over de Grafische sector

Nadere informatie

DIEREN OPDRACHTENKRANT 1 TECHNIEK IN DE BASISSCHOOL. An Jacobs

DIEREN OPDRACHTENKRANT 1 TECHNIEK IN DE BASISSCHOOL. An Jacobs OPDRACHTENKRANT 1 DIEREN TECHNIEK IN DE BASISSCHOOL An Jacobs Kleuterschool: Kip Toketoketok 1ste graad BaO: 3D-konijntjes 2de graad BaO: Meneer Pinguin 3de graad BaO: sss de magische slang DIERENDAG -

Nadere informatie

lesformulier en -planning

lesformulier en -planning lesformulier en -planning opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving student(e) :.Danique Voorthuijzen stagecoach : meneer Arends studiejaar: : 1 2 3 4 (LiO) school : van Heemskerkschool RENN 4 VSO

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel leerlingenbestand Lesbrief 1: Opdracht 1: Maak een energieweb lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 1: Sunny Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren avonturenpakket de uitvinders en het zonnewiel Opdracht

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: SUNNY Opdracht 1: Maak een energieweb Opdracht 2: Teken Sunny de elektrische auto Opdracht 3: De zonnetoren AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN HET ZONNEWIEL Copyright

Nadere informatie

How to Gehaakte Tas Taart

How to Gehaakte Tas Taart Brennies CakeHouse How to Gehaakte Tas Taart Benodigdheden: - Onderplaatje of drum - 3 Hotelcakes (even snel voor deze show taart) - Botercreme - Douwels - 3 Taartkartons - Paletmes - Antracietgrijze fondant

Nadere informatie

Sinterklaas knutselen

Sinterklaas knutselen Sinterklaas knutselen Stoomboot Materiaal: een melkpak, gekleurd karton en papier, evt. watten, keukenrol en verf. Leg het melkpak op z'n kant en pak twee stroken en niet die aan beide kanten aan elkaar.

Nadere informatie

HET LETTERWINKELTJE HANDLEIDING

HET LETTERWINKELTJE HANDLEIDING HET LETTERWINKELTJE HANDLEIDING Door Patty Harmeling Katholieke Pabo Zwolle DT3A Grafisch vormgegeven door Mick Harmeling Inhoudsopgave Voorwoord 2 Instructiekaart 3 Inrichting van de hoek en benodigdheden

Nadere informatie

Hoe werkt een balpen?

Hoe werkt een balpen? Hoe werkt een balpen? Balpennen zijn er in allerlei kleuren, vormen en modellen. Het is een voorwerp dat de leerlingen dagelijks gebruiken. Ze zullen het zeker leuk vinden eens in een balpen te mogen kijken.

Nadere informatie

Over Mad Science TV WWW.MADSCIENCE.ORG/NEDERLAND. Lesbrief Materie :

Over Mad Science TV WWW.MADSCIENCE.ORG/NEDERLAND. Lesbrief Materie : Lesbrief Materie : Voor u ligt een begeleidende lesbrief van Mad Science die u in uw eigen klas kunt gebruiken. De les bevat enkele experimenten die de kinderen zelf in de klas uit kunnen proberen. Bij

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R WELKOM! Een bezoeker die een science center binnenkomt, moet gelijk in de stemming komen om van alles te ontdekken. Dat kan doordat er iets verrassends gebeurt. Daar gaan jullie op een heel speciale manier

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde.

Ik plaats mijn boog in de wolken; die zal het teken zijn van het verbond tussen mij en de aarde. De regenboog God heeft een boog in de wolken geplaatst om ons aan het verbond te laten herinneren. Er zal nooit meer zo n grote zondvloed komen, dat heel de aarde onder water staat. Laten we een regenboog

Nadere informatie

GLAS ETSEN MAAK JOUW GLAS PERSOONLIJK! Ontwikkeld door

GLAS ETSEN MAAK JOUW GLAS PERSOONLIJK! Ontwikkeld door GLAS ETSEN MAAK JOUW GLAS PERSOONLIJK! TEKENEN 1 2 3 4 Laat de kinderen een tekening maken met een dikke donkere stift. (1) Met dikke stiften vermijd je hele dunne lijnen die later in het proces lastig

Nadere informatie

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen

Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen Tips voor activiteiten in de winter, lekker knutselen 1) Voor de kleinste kinderen In de winter kunnen vogels wel wat extra s gebruiken. Met kinderen van alle leeftijden kun je hiermee aan de slag. Dennenappels

Nadere informatie

Benodigd materiaal Artikelnummer Aantal

Benodigd materiaal Artikelnummer Aantal Handleiding Gemodelleerde kippen Papier-maché kip Benodigd materiaal Artikelnummer Aantal Papier-maché 250 g 608817 2 Papier-maché 2500 g 492458 alternatief Ballonnen ca. ø 180 mm, kleurrijk, 100 stuks

Nadere informatie

Archeologen logboek Namen:....

Archeologen logboek Namen:.... Archeologen logboek Namen:... Bladzijde 1 De antwoorden op deze vragen kun je vinden bij de internetsites die bij opdracht 1 op de WebQuest staan. Vul de antwoorden in de piramide in. De letters in de

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HIER EN DAAR EEN BUI Soms klopt de voorspelling van de weerman. Maar vaak ook helemaal niet. Donkere wolken in plaats van de hele dag zon. Kunnen jullie dat beter? Jullie gaan een eigen weerstation bouwen

Nadere informatie

Knutselen met. Papier-Maché

Knutselen met. Papier-Maché Knutselen met Papier-Maché Papier-Maché Pritt Papier-Maché is een poederlijm die door kinderen of volwassenen kan worden gebruikt om makkelijke of moeilijke knutselwerken te maken. Om een papier-maché-knutselwerk

Nadere informatie

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering:

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering: Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2 Over de lessuggesties Bij het werken binnen het thema vissen in de zee is het leuk om van de klas een kleurrijke zee te maken. U organiseert uw creatieve lessen

Nadere informatie

unicorn knutselboek het Pia Deges Fantastische knutselideeën in alle kleuren van de regenboog c r eati ef karakter

unicorn knutselboek het Pia Deges Fantastische knutselideeën in alle kleuren van de regenboog c r eati ef karakter het unicorn knutselboek Fantastische knutselideeën in alle kleuren van de regenboog Pia Deges c r eati ef karakter 22-01_Eenhoorn_knutselboek_NL.indd 1 inhoud Basisinstructies... 4 Materiaal... 6 Kleine

Nadere informatie

De bliksem. Doel. In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Materiaal. Opdracht. Stap 2: Zet het vergiet boven op het glas.

De bliksem. Doel. In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Materiaal. Opdracht. Stap 2: Zet het vergiet boven op het glas. De bliksem Doel In deze hoek leer je hoe de bliksem ontstaat. Een vergiet Een ballon Een droog glas Een wollen trui Materiaal Opdracht Stap 1: Ga met je begeleider en met de rest van je groep naar buiten.

Nadere informatie

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING

STERREN DANSEN OP DE MUUR WAT HEB JE NODIG? BOUWTEKENING STERREN DANSEN OP DE MUUR Als je op een onbewolkte avond naar de hemel kijkt zie je overal sterren. Net zoals je soms in wolken gekke figuren kunt ontdekken, kun je dat in sterren ook. Door lijnen te trekken

Nadere informatie

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop:

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop: Pak de jas! Spel Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes De leerkracht gooit met de dobbelsteen. De leerlingen nemen om ter snelste dezelfde kleur jas als de kleur van de dobbelsteen. De leerlingen verwoorden

Nadere informatie

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar 1. Het feest van de koning Slingers maken gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar Op onderstaande site staan verschillende mogelijkheden om een feestelijke

Nadere informatie

Even toelichten. Voor de afdeling Grafische communicatie & media heb ik 3 oefeningen gemaakt die de leerlingen zelfstandig moeten afwerken.

Even toelichten. Voor de afdeling Grafische communicatie & media heb ik 3 oefeningen gemaakt die de leerlingen zelfstandig moeten afwerken. Even toelichten. De lessen TO bestaan steeds uit blokken van 2 lesuren. De klas wordt opgesplitst in groepen van 3 leerlingen. Per groep maken de leerlingen kennis met de verschillende richtingen die op

Nadere informatie

alle dieren verzamelen

alle dieren verzamelen - Spel 1 - alle dieren verzamelen Zit je kind in de fase dat het alles, maar dan ook alles op de grond gooit en jij steeds alles moet oprapen? Maak er dan een spel van. Bevestig een touwtje (maximaal 20

Nadere informatie

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma.

Pasen. Vrolijke paaskaart Leuke kaart om te kleuren die je met Pasen aan iemand kan geven. Bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma. Pasen Hallo, Ik heb me alweer bezig gehouden met pasen en ben voor jullie op zoek gegaan naar leuke knutselwerkjes om thuis te gaan maken.ik hoop dat jullie er veel plezier mee zullen hebben. Zo vind je

Nadere informatie

Doezijde. Zelf verf maken. Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven!

Doezijde. Zelf verf maken. Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven! Doezijde Zelf verf maken Wat ga je doen? Je gaat zelf verf maken en hier ook mee verven! Wat heb je nodig? Spullen Kwast of penseel Vel wit A4 papier om op te verven 4 schaaltjes Limonadeglas 4 theelepeltjes

Nadere informatie

Logboek bacteriën-onderzoek. Namen:...

Logboek bacteriën-onderzoek. Namen:... Logboek bacteriën-onderzoek Namen:... 1 Bacteriën verzamelen Nog kort de uitleg van het filmpje: Stap 1: Jullie gaan de potjes goed schoonmaken, jullie maken de potjes steriel. Dit gebeurd met behulp van

Nadere informatie

LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE

LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE VOORBEELDATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 2 WERELDORIËNTATIE De leerlingen vertellen elkaar over hun familie. In de klas wordt P. 02-03 Klein en Groot JOUW AILIE AAN DE UUR een familiemuur gemaakt. De leerlingen

Nadere informatie

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Experimenteren met Biochemie / Bioplastic

Doelgroep. Lesdoelen. Materialen. Experimenteren met Biochemie / Bioplastic Doelgroep Leerlingen Leerlingen maakten reeds kennis met het toepassingsgebied biochemie. De leerlingen hebben kennis van het analyseren en het onderzoekend werken. Lesdoelen De leerlingen kunnen... hygiënisch,

Nadere informatie

Vinger in de dijk. Benodigde materialen. Introductie: - Filmpje Hans Brinker (youtube; leak in the dike) - Invulblad woordspin Cultuur

Vinger in de dijk. Benodigde materialen. Introductie: - Filmpje Hans Brinker (youtube; leak in the dike) - Invulblad woordspin Cultuur Benodigde materialen Introductie: - Filmpje Hans Brinker (youtube; leak in the dike) - Invulblad woordspin Cultuur Verkennen: - beker met gat - beker zonder gat - doorzichtige grotere beker - maatbeker

Nadere informatie

Proef 50 Vingerafdrukken zoeken met behulp van cacao- en talkpoeder

Proef 50 Vingerafdrukken zoeken met behulp van cacao- en talkpoeder Proef 50 Vingerafdrukken zoeken met behulp van cacao- en talkpoeder 1. Onderzoeksvraag We nemen vingerafdrukken van 3 verdachten van de moord om deze uiteindelijk te vergelijken met de gevonden vingerafdruk

Nadere informatie

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT

LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT LEERKRACHTGEDEELTE ACTIVITEIT: ZEG HET MET EEN T- SHIRT Omschrijving van de activiteit De leerlingen bedrukken een T-shirt met een eigen tekst op basis van instructies. Fase Overgang fase alfabetisering

Nadere informatie

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf!

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf! Algemene lessen Les 4: Maak een portret van jezelf! Lestitel: Maak een portret van jezelf! Leerdomein: beeld Lesduur: 100 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische opvoeding, deelleerplan beeld van het

Nadere informatie

In de volgende les gaan de cursisten met de gemaakte figuurtjes/objecten een paastak versieren in een vaas/pot en creëren daarmee een sfeerhoekje.

In de volgende les gaan de cursisten met de gemaakte figuurtjes/objecten een paastak versieren in een vaas/pot en creëren daarmee een sfeerhoekje. De cursisten hebben de afgelopen maanden verschillende creatieve technieken met mij geoefend. Ik wil in deze les op een leuke manier verschillende van deze technieken terug laten komen, maar dan in een

Nadere informatie

OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14

OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14 KARIN LUTTENBERG 3 4 HANDLETTERING JOURNAL DOE JE ZO! OVER JOURNALING 10 WAT HEB JE NODIG? 12 TIPS & INSPIRATIE 14 PAPERFUEL STYLE 18 5 AQUAREL & VERF 38 ILLUSTRATIES 54 STEMPELS 64 ANDERE ONDERGROND 74

Nadere informatie

Inspiratie n.a.v. de bisterworkshop op het ARTSpecially Event 2014 van Annelies Sanders en Geralda Jansen

Inspiratie n.a.v. de bisterworkshop op het ARTSpecially Event 2014 van Annelies Sanders en Geralda Jansen Inspiratie n.a.v. de bisterworkshop op het ARTSpecially Event 2014 van Annelies Sanders en Geralda Jansen Nodig voor eenvoudige bistertechniek: Potjes met verschillende kleurenkorrels bister; kwast en/of

Nadere informatie

Creatief. Retail Trainingen. alles over kleurpotloden, viltstiften, verf, klei, modelbouw, knutselsets en hobbydozen

Creatief. Retail Trainingen. alles over kleurpotloden, viltstiften, verf, klei, modelbouw, knutselsets en hobbydozen alles over kleurpotloden, viltstiften, verf, klei, modelbouw, knutselsets en hobbydozen Onderdeel van de opleiding Verkopen in de Speelgoedbranche Retail Trainingen 2 Dit vakinformatieboek is een uitgave

Nadere informatie

Piramide 4: muzische vorming

Piramide 4: muzische vorming Piramide 4: muzische vorming Beeld 1. Welkom T-shirt sjabloneren Een terugkerende activiteit bij de uitwerking van elk thema - De kinderen kunnen een sjabloon ontwerpen. - De kinderen kunnen in groep uit

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Opdrachtenfiche mijn orkest

Opdrachtenfiche mijn orkest Opdrachtenfiche mijn orkest PER TWEE/IN GROEP In een orkest spelen instrumenten samen. Elk instrument werkt op een andere manier en geeft een ander soort geluid. Hier kan je vijf leuke instrumenten in

Nadere informatie

Briefweger. Notities voor de leerkracht. Wetenschap Gewicht meten Schaalverdelingen kalibreren Wetenschappelijk onderzoek

Briefweger. Notities voor de leerkracht. Wetenschap Gewicht meten Schaalverdelingen kalibreren Wetenschappelijk onderzoek Notities voor de leerkracht Briefweger Wetenschap Gewicht meten Schaalverdelingen kalibreren Wetenschappelijk onderzoek Design en technologie Mechanismen gebruiken hefbomen en tandwielen Materialen en

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HET DUIZELT VOOR JE OGEN Maar je hersenen maken er een mooie film van. Met een speciale ronddraaiende trommel met spleetjes: een zoötroop, kunnen jullie je eigen bioscoop maken. Maak allebei een aantal

Nadere informatie

Wa W rm r t m e Inlage

Wa W rm r t m e Inlage Inlage Proef 1 nattigheid - 1 Erlenmeyer (nr. 10) - 1 Rubberen stop (nr. 18) - Heet water Doe wat heet water in de erlenmeyer. Doe de stop erop en kijk wat er gebeurt. Kun je dit beschrijven? Proef 2 Frisse

Nadere informatie

Wat heb je nodig? Wat gebeurt er?

Wat heb je nodig? Wat gebeurt er? 1) 1 liter halfvolle melk 2) Pan met pollepel 3) Kookpit 4) Schoonmaakazijn 5) Eetlepel 6) Zeef 7) Kom 8) Zand- of taartvormpje Let op: Met volle melk werkt deze proef soms iets minder goed. Als we zuur

Nadere informatie

Leg in iedere cirkel op het werkvel iets van een grondsoort. Zet de naam van de grond erbij.

Leg in iedere cirkel op het werkvel iets van een grondsoort. Zet de naam van de grond erbij. GROND NADER BEKEKEN Opdracht 1. Kennismaken Leg in iedere cirkel op het werkvel iets van een grondsoort. Zet de naam van de grond erbij. We gaan de grondsoorten onderling vergelijken. De volgende vragen

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2011 Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Dag 2: Kleuters: gezichtspel boterbakje Middengroep: gezichtspel melkfles Dag 3: Kleuters: Zacheus spaarpot Middengroep:

Nadere informatie

SIERADEN 35 ONTWERPEN VOOR UREN CREAPLEZIER

SIERADEN 35 ONTWERPEN VOOR UREN CREAPLEZIER SIERADEN 35 ONTWERPEN VOOR UREN CREAPLEZIER INHOUD Woordje vooraf 7 Onderdelen 9 Soorten tangen 10 Gebruikte technieken 11 Algemene techniek vintage juweeltjes 15 VINTAGE JUWELEN MET GLASCABOCHON EN RESIN

Nadere informatie

Superheldencadeau voor papa

Superheldencadeau voor papa Superheldencadeau voor papa Eén dag in het jaar staat helemaal in het teken van papa. Want onze papa s zijn echte superhelden! En dat willen de kinderen graag aan hun papa s of opa s laten weten! Op de

Nadere informatie

hele dieren met dierennaam eronder, op karton 2 1 geplakt of gelamineerd (bijlage 4) werkbladen met halve dieren met lege vakjes (bijlage

hele dieren met dierennaam eronder, op karton 2 1 geplakt of gelamineerd (bijlage 4) werkbladen met halve dieren met lege vakjes (bijlage materialen In dit hoofdstuk vindt u een inventarisatie van alle materialen die u nodig heeft voor de Grote Rekendag. Wij merken dat de Grote Rekendag op scholen vaak wordt georganiseerd door een voorbereidingscommissie

Nadere informatie