Voorstel van de Commissie voor bezwaarschriften 147/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorstel van de Commissie voor bezwaarschriften 147/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455"

Transcriptie

1 147/2003 Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455 Programma Bestuur; kunst en cultuur (media) Portefeuillehouder mevr. dr. G. ter Horst; A.J.F.M. Hirdes Onderwerp van het voorstel klacht van R.C. Essers over onzorgvuldige behandeling van brief. Voorstel om te besluiten a. De klacht van de heer R.C. Essers op alle onderdelen gegrond te verklaren, met uitzondering van het onderdeel betreffende de vormgeving van het eerste door hem ontvangen behandelingsbericht. b. de klachtbeslissing, de daaraan te grondslag liggende overwegingen en de daarin aangegeven aandachtspunten voor de toekomst ter kennis te brengen van de griffie, de voorzitters en secretarissen van de vaste raadscommissies en de directeuren. 1 Korte inhoud van het voorstel De heer R.C. Essers (klager) heeft geklaagd over niet-tijdige en incorrecte beantwoording van zijn brief van 25 februari 2002 aan de raad, die ook niet-tijdig geagendeerd is bij de raad. Tevens was sprake van inadequate voortgangsinformatie. De Commissie voor bezwaarschriften acht de klacht op alle onderdelen gegrond, met uitzondering van het onderdeel dat het eerste door de klager ontvangen behandelingsbericht niet aan de daaraan te stellen eisen voldeed. 2 Inleiding De klager schreef op een brief aan de raad over kabeltarieven. Deze brief is via een brief beantwoord. De klager klaagt over een aantal aspecten samenhangend met de trage afhandeling. De klager schreef op 25 februari 2002 (ter inzage, 1) een brief aan de raad over bepaalde tarieven die kabelexploitant UPC aan de abonnees in rekening brengt. Deze brief werd bij brief van 3 maart 2003 beantwoord (verzonden )(2).

2 1 De klager heeft hierover bij brief 25 februari 2003 een klacht bij uw raad ingediend conform de Algemene wet bestuursrecht. Omdat er van moet worden uitgegaan dat het formeel gaat om een klacht over een gedraging van de raad, heeft ingevolge de Verordening op de Commissie voor bezwaarschriften de Commissie voor bezwaarschriften (de commissie) de klacht behandeld. De klager is gehoord. De commissie merkt op dat het horen heeft plaatsgevonden door twee van de vier commissieleden, waarmee het volgens de verordening vereiste quorum voor het horen niet gehaald werd. De klager heeft te kennen gegeven zich daardoor niet zijn belangen geschaad te voelen en in te stemmen met de gevolgde procedure. De relevante stukken, waaronder het verslag van de hoorzitting (3), liggen genummerd ter inzage. 2.1 Beoogd resultaat Klachtbeslissing ingevolge de Algemene wet bestuursrecht. Verbetering van procedures in de toekomst. 3 Motivering en argumenten I. Feiten Bij de klachtbrief van heeft de klager een uitvoerig chronologisch overzicht gevoegd van alle momenten die hem in dit geschil van belang lijken. Aangezien de commissie geen aanwijzing heeft dat zich daarin onjuistheden bevinden, verwijst zij daarnaar. II. Inhoud klacht De inhoud van de klacht is samengevat de volgende. a. De brief van klager van is niet tijdig geagendeerd bij de raad; b. Op de brief van is pas bij brief van 3 maart 2003 (verzonden 5 maart 2003) inhoudelijk gereageerd, d.w.z. niettijdig; c. De inhoud van de collegebrief van is incorrect, nl. niet conform met de door de raad geaccordeerde concept-inhoud. d. Nadat duidelijk was geworden dat de brief van niet binnen enkele weken beantwoord kon worden had de klager met redelijke tussenpozen adequaat over de voortgang moeten worden geïnformeerd; e. Het eerste bericht van ontvangst en de latere - op signalen van de klager - ontvangen berichten van ontvangst voldeden niet aan de normen van de Nationale Ombudsman; f. Toezeggingen over zeer spoedige beantwoording in het najaar 2002 zijn niet nagekomen.

3 2 De commissie verwijst verder naar de klachtbrief met bijlage en het verslag van de hoorzitting. III. Wettelijk kader De Algemene wet bestuursrecht geeft in hoofdstuk 9 voorschriften voor klachtbehandeling door bestuursorganen. Belangrijk zijn o.a. de volgende bepalingen: Een ieder heeft het recht om een klacht in te dienen over de wijze waarop een bestuursorgaan zich in een bepaalde aangelegenheid jegens hem of een ander heeft gedragen (art. 9:1, eerste lid). Een gedraging van een persoon, werkzaam onder de verantwoordelijkheid van een bestuursorgaan, wordt aangemerkt als een gedraging van dat bestuursorgaan (art. 9:1, tweede lid). IV. Oordeel van de commissie 1. Bestuursorgaan waarover wordt geklaagd Geklaagd wordt over gedragingen die aan de raad moeten worden toegerekend. De raad moet de klachtbeslissing nemen. Volgens de commissie moet de klacht geduid worden als een klacht over de raad. Feitelijk waren verschillende onderdelen van het apparaat op de een of andere manier betrokken bij de totale procedure: de griffie (niet-tijdige raadsagendering; niet-nakomen van toezegging van spoedige beantwoording); de afdeling Gegevensbeheer van de directie Stadsbedrijven (verzending bericht van ontvangst); de afdeling Cultuur van de directie Inwoners (tijdige opstelling en afwerking van concept-brieven; tijdige voortgangsinformatie aan de klager); de raadscommissie (duidelijke standpuntbepaling over aangeleverde concepten); college (verzending van uiteindelijk antwoord conform raadsstandpunt). In deze gecompliceerde situatie met diverse betrokkenen houdt de commissie het er voor dat de raad formeel verantwoordelijk is voor het tijdig en adequaat beantwoorden van aan hem gerichte brieven. Van belang daarbij is dat de raad na ontvangst van de brief van niet besloten heeft de afdoening aan het college formeel over te dragen, en dus blijkbaar de afhandeling onder eigen verantwoordelijkheid heeft gehouden. De raad is, gelet op artikel 9:11 Awb, bevoegd tot het nemen van de klachtbeslissing. 2. Inhoudelijk oordeel De commissie oordeelt over de diverse klachtonderdelen als volgt.

4 3 a. De brief van klager van is niet tijdig geagendeerd bij de raad. Commissie-oordeel: dit klachtonderdeel is gegrond. De raad had onverwijld moeten worden geïnformeerd over de brief van de klager. De desbetreffende gedraging is niet behoorlijk. De brief van de klager van werd geregistreerd op De brief is geagendeerd in de raadsvergadering van 24 april 2002, d.w.z. geplaatst op de lijst van ingekomen stukken, onder overlegging aan de raad van een concept-antwoord-brief, acht weken na binnenkomst van de brief dus. Volgens artikel 12 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad wordt een aan de raad gerichte brief, mits ondertekend en voorzien van naam en adres van de afzender en ten minste veertien dagen vóór de vergadering ontvangen, geplaatst op de lijst van ingekomen stukken van de raad. Met dit voorschrift is dus in strijd gehandeld. Daarnaast bepaalt artikel 74, lid 2 van de Gemeentewet dat de burgemeester "van de ontvangst van aan de raad gerichte stukken die niet terstond in de vergadering van de raad aan de orde worden gesteld, in de eerstvolgende vergadering van de raad mededeling doet". Aan dit voorschrift moet de betekenis worden toegekend dat van stukken die te laat vóór een raadsvergadering zijn binnengekomen om conform artikel 12 van het Reglement van Orde op de lijst van ingekomen stukken te worden geplaatst (voorzien van een behandelingsadvies), in ieder geval door de voorzitter mededelingzonder-meer wordt gedaan aan de raad. Met zowel het Reglement van Orde als met de Gemeentewet is in dit geval in strijd gehandeld. De commissie acht de klacht is op dit onderdeel gegrond. De desbetreffende gedraging is niet behoorlijk. b. Op de brief is pas bij brief van 3 maart 2003 (verzonden 5 maart 2003) inhoudelijk gereageerd, d.w.z. zeer ontijdig. Commissie-oordeel: dit klachtonderdeel is gegrond. De brief van de klager is veel te laat beantwoord. De desbetreffende gedraging is niet behoorlijk. Er is een aantal verklaringen aan te voeren voor de lange duur van de afhandeling: i. verlate raadsagendering op : ii. het feit dat de bespreking van het concept-antwoord is verwezen naar de Commissie Algemeen Bestuur van (verslag, 4);

5 4 iii. het niet-instemmen op van de Commissie Algemeen Bestuur met het vervolgens aangeleverde concept-antwoord (verslag, 5): iv. onduidelijkheid van het commissiestandpunt over het conceptantwoord bij de hernieuwde commissiebehandeling op (verslag, 6); er is toen uitgebreid beraadslaagd over zaken rond het kabelnet; tot een uitdrukkelijk standpunt over de conceptbrief is het echter niet gekomen; v. verminderde beschikbaarheid van de betrokken medewerker van de afdeling Cultuur in de tweede helft van 2002 en haar vertrek per , capaciteitsvermindering bij de betrokken afdeling daardoor en extra tijd die nodig was voor een vervanger om dit onderwerp over te nemen; vi. na het akkoord van de raad op (7) de wens bij het college en apparaat om de concept-brief aan te vullen met actuele informatie; vii. wellicht de gevoeligheid van de materie rond de kabeltarieven die het snel concipiëren van een concept-antwoord niet bevorderde. Ondanks deze reële verklaringen moet de commissie concluderen dat beantwoording van de brief van , na meer dan dertien maanden, veel te laat heeft plaatsgevonden. De commissie acht dit klachtonderdeel gegrond. De desbetreffende gedraging is niet behoorlijk. c. De inhoud van de collegebrief van 3 maart 2003 is incorrect, nl. niet conform de door de raad geaccordeerde concept-inhoud. Commissie-oordeel: dit klachtonderdeel is gegrond. De collegebrief ging verder dan het raadsstandpunt. De desbetreffende gedraging is niet behoorlijk. De constatering van de klager is juist. Het concept-antwoord waarmee de raad op akkoord is gegaan dateerde van juni Er wordt o.a. in verwezen naar toekomstige activiteiten (rond de programmaraad) van "na het zomerreces". In de uiteindelijk verzonden versie van zijn deze opmerkingen over de programmaraad aangevuld en aangepast op de ontwikkelingen van na het raadsbesluit van De uiteindelijk verzonden brief gaat nog in op een benoeming in de programmaraad die op die inmiddels had plaatsgevonden en bevat enige aanvullende feitelijke informatie, geen beleidsstandpunten. De commissie acht het op zich terecht dat in maart 2003 aan de klager de meest actuele informatie is gestuurd.

6 5 Formeel was het beter geweest als - direct na het raadsfiat van de klager daarover was geïnformeerd namens de raad, dus bij brief ondertekend door burgemeester en griffier/loco-secretaris en na verwijdering uit het concept van een enkele evident achterhaalde passage, zoals "na het zomerreces". Latere actuele informatie had bij afzonderlijke brief kunnen worden meegedeeld. Was toch gekozen voor één brief dan had in de tekst een duidelijk onderscheid moeten worden gemaakt tussen het door de raad gefiatteerde deel en het aanvullende deel. De commissie acht de klacht gegrond. De desbetreffende gedraging is niet behoorlijk. De commissie tekent hierbij aan dat hier meer sprake van een formeel dan van een materieel abuis. d. Het eerste bericht van ontvangst en de latere berichten van ontvangst op berichten van de klager voldeden niet aan de normen van de Nationale Ombudsman. Commissie-oordeel: dit klachtonderdeel is ongegrond. De gemeentelijke procedures op het punt van verzending van behandelingsberichten en voortgangsbewaking zijn in beginsel correct. De desbetreffende gedraging is niet onbehoorlijk. In het boek "Correspondentiewijzer van de overheid" (ondertitel: "Normen van de Nationale Ombudsman") van Wim Daniëls, (1998 Sdu uitgevers) zijn normen geformuleerd over de correspondentie tussen de burger en de overheid. Eén daarvan luidt dat, als een brief van een burger niet binnen twee á drie weken kan worden beantwoord, er een "behandelingsbericht" moet worden gestuurd (de Nationale Ombudsman spreekt niet van "bericht van ontvangst"), waarin minimaal moet staan: a. het kenmerk van het stuk; b. de naam en het telefoonnummer van de behandelende afdeling en/of ambtenaar; c. de reden van nietdirecte beantwoording; d. een nauwkeurig aangegeven termijn van afhandeling. Blijkt de in het behandelingsbericht aangegeven termijn toch niet haalbaar dan moet "tijdig" een tussenbericht worden gestuurd. De commissie stelt vast dat de berichten van ontvangst die de klager op zijn berichten heeft gekregen niet voldoen aan de norm die de Nationale Ombudsman (NO) stelt aan het "behandelingsbericht." De gemeente Nijmegen hanteert de praktijk dat de afdeling Gegevensverwerking en -beheer van de directie Stadsbedrijven, na registratie van een ingekomen brief, de briefschrijver een "ontvangstbevestiging" stuurt. Dit laatste bevat behalve een kenmerk alleen een vermelding van de behandelende afdeling. De in de hiervoor genoemde publicatie verlangde "reden voor niet-directe beantwoording" en "termijn van toegezegde afhandeling" ontbreken in deze centraal verstuurde ontvangstbevestiging.

7 6 Daarnaast wordt in de organisatie een gedecentraliseerd systeem van signalering en rappellering gehanteerd. Per afdeling ontvangt het administratief "steunpunt" van elke afdeling, van de afdeling Gegevensverwerking- en beheer periodiek, nl. eens in de paar weken overzichten van nog openstaande stukken. De steunpunten informeren vervolgens hun afdelingen. De hiervoor genoemde NO-normen uit de Correspondentiewijzer zijn geen dwingende en rigide voorschriften. Er is volgens de commissie enige ruimte voor verschillende invulling daarvan, mits materieel de normen worden gerespecteerd. Dat het door de gemeente Nijmegen centraal verstuurde "bericht van ontvangst" op zichzelf niet voldoet aan de NO-normen uit de Correspondentiewijzer, vloeit voort uit de aanpak die de gemeente Nijmegen, om haar moverende en respectabele redenen, gekozen heeft. Het voert te ver om op dat beleid in dit kader nader op in te gaan. Voorwaarde voor het goed functioneren van dit systeem is uiteraard wél dat het verzenden van deugdelijke en tijdige behandelingsberichten en tussenberichten wordt opgepakt door de inhoudelijk betrokken. Hieraan heeft het in het geval van deze klacht ontbroken. Dit klachtonderdeel is aan de orde hierna onder punt e. De commissie acht dit klachtonderdeel ongegrond. De desbetreffende gedraging is niet onbehoorlijk. e. Nadat duidelijk was geworden dat de brief van niet binnen enkele weken beantwoord kon worden had de klager met redelijke tussenpozen adequaat over de voortgang moeten worden geïnformeerd; Commissie-oordeel: dit klachtonderdeel is gegrond. De gemeente heeft de klager niet correct geïnformeerd over de stand van zaken. De desbetreffende gedraging is niet behoorlijk. De klager kreeg berichten van de gemeente: - op (ontvangstbevestiging op eerste brief van ) - op (uitnodiging voor Commissie Algemeen Bestuur van ); (tussenbericht over de voortgang, na verzoeken daarom van de klager van en ); (uitnodiging voor Commissie Algemeen Bestuur, pas nadat de klager daarom had gevraagd); : brief van de loco-secretaris met toezegging dat klager "deze week" geïnformeerd zou worden over de stand van zaken;

8 : bericht van de loco-secretaris met de toezegging dat de klager "in de loop van de volgende week "het definitieve antwoord" zou ontvangen; ; brief van de loco-secretaris dat de raad heeft ingestemd met het concept-antwoord van B&W en dat de klager hierover zo spoedig mogelijk zou worden geïnformeerd; : (antwoord van college op brief van klager van Hieruit blijkt dat de gemeente een aantal malen contact met de klager heeft opgenomen over de lopende zaak. Na het eerste zeer summiere bericht van ontvangst werd de klager op 22 mei 2002 uitgenodigd voor de commissievergadering. Vervolgens werd op 9 juli 2003 een volgend voortgangsbericht gezonden. In de lijn van de normen van de NO, zoals ook weergegeven in de Correspontiewijzer, had de klager op zijn brief van na twee á drie weken hetzij een inhoudelijke reactie moeten ontvangen, hetzij een behandelingsbericht waarin onder meer duidelijk was aangegeven wanneer hij een inhoudelijke reactie tegemoet kon zien. Voor het daarna te verzenden "tussenbericht" is de norm van de Nationale Ombudsman slechts dat dit "tijdig" moet zijn. Over de exacte frequentie van eventuele latere tussenberichten zwijgt Correspondentiewijzer, evenals de gemeentelijke "Werkwijzer berichtenverkeer". De commissie gaat er van uit dat een briefschrijver met een zekere nader te bepalen - regelmaat (bijvoorbeeld eens in de drie maanden) zou moeten worden geïnformeerd over de stand van zaken. Ieder tussenbericht moet dan onder meer bevatten de reden van de vertraging en een zo nauwkeurig mogelijk aangegeven termijn van afhandeling. Vastgesteld kan worden dat, gemeten aan deze maatstaven de klager in de perioden tussen en en vervolgens in de periode tussen en niet adequaat op de hoogte is gehouden. Deze perioden acht de commissie te lang. De commissie acht de klacht op dit onderdeel gegrond. De desbetreffende gedraging is niet behoorlijk. f. Toezeggingen over zeer spoedige beantwoording in het najaar 2002 zijn niet nagekomen. Commissie-oordeel: dit klachtonderdeel is gegrond. Toezeggingen zijn niet nagekomen.de desbetreffende gedraging is niet behoorlijk. De commissie constateert dat de griffier/loco-secretaris bij brief van en bij van beantwoording op zeer korte termijn van klagers brief van heeft toegezegd.

9 8 Een soortgelijke toezegging deed de voorzitter van de raad bij brief van Duidelijk is dat deze toezeggingen niet zijn waargemaakt. Dit kwam doordat de noodzakelijke informatie niet tijdig beschikbaar kwam als gevolg van de oorzaak hiervoor aangeduid onder punt IV, onder 2, onder b, onder v. De commissie acht dit klachtonderdeel gegrond. De desbetreffende gedraging is niet behoorlijk. V. Aandachtspunten voor de toekomst Duidelijk is dat, in geval van aan de raad gerichte brieven, het gemeentebestuur en het ambtelijk apparaat bedacht moeten zijn op: correcte en stipte naleving van de voorschriften in het Reglement van Orde en de Gemeentewet rond agendering bij de raad (en eventueel daarop vooruitlopend: mededeling aan de raad)(aandachtspunt griffie ); bij behandeling van brieven en concept-antwoorden daarop in raadscommissies: duidelijke standpuntbepaling door de commissie (aandachtspunt voorzitters en secretarissen raadscommissies); na bestuurlijke standpuntbepaling: snelle uitvoering daarvan (aandachtspunt inhoudelijk betrokken afdelingen); bij onmogelijkheid van snelle inhoudelijke afhandeling: verzending van tussenberichten (aandachtspunt inhoudelijk betrokken afdelingen). VI. Conclusies en advies De commissie komt op grond van de voorgaande overwegingen tot de conclusie dat de klacht grotendeels gegrond is. Zij adviseert uw raad om, conform bijgevoegd ontwerp-raadsbesluit, de klacht van de heer R.C. Essers op alle onderdelen gegrond te verklaren, met uitzondering van het onderdeel betreffende de vormgeving van het eerste door hem ontvangen behandelingsbericht. Daarnaast adviseert de commissie uw raad om de klachtbeslissing, de daaraan te grondslag liggende overwegingen en de aandachtspunten voor de toekomst hiervoor vermeld onder punt V ter kennis te brengen van: de griffie, de voorzitters en secretarissen van de vaste raadscommissies en de directeuren. Voor verdere maatregelen ziet de commissie geen reden. 4 Extern draagvlak 5 Aanpak / uitvoering

10 9 5.1 Planning 5.2 Communicatie Verzending raadsbesluit aan de klager. 5.3 Producten 5.4 Evaluatie en verantwoording 6 Kosten, baten en dekking 10 juni 2003 De Commissie voor bezwaarschriften Mr. W.J.J. Los, voorzitter H. Meijer, secretaris Bijlagen: 1 Ter inzage: diverse

11 Ontwerp Raadsbesluit De Raad van de Gemeente Nijmegen, Bijeen in zijn openbare vergadering van 9 juli 2003; Gelezen het voorstel van de Commissie voor bezwaarschriften van 10 juni 2003 aangaande de bij brief van 25 februari 2003 door de heer R. C. Essers ingediende klacht aangaande de gang van zaken rond de afhandeling van zijn brief van 25 februari 2002 aangaande kabeltarieven, waarbij de overwegingen in het voorstel geacht worden deel uit te maken van het raadsbesluit; Gelet op de Gemeentewet en het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad; Besluit a. De klacht van de heer R.C. Essers op alle onderdelen gegrond te verklaren, met uitzondering van het onderdeel betreffende de vormgeving van het eerste door hem ontvangen behandelingsbericht. b. de klachtbeslissing, de daaraan te grondslag liggende overwegingen en de daarin aangegeven aandachtspunten voor de toekomst ter kennis te brengen van de griffie de voorzitters en secretarissen van de vaste raadscommissies en de directeuren. De voorzitter De raadsgriffier 147rbs.doc

Voorstel van de Commissie voor bezwaarschriften 148/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455

Voorstel van de Commissie voor bezwaarschriften 148/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455 148/2003 Registratienummer 3.37804 Opgesteld door, telefoonnummer Henk Meijer, 2455 Programma Kunst en cultuur (media); bestuur Portefeuillehouder A.J.F.M. Hirdes; mevr. dr. G. ter Horst Onderwerp van

Nadere informatie

vast te stellen de Interne klachtenregeling gemeente het Bildt:

vast te stellen de Interne klachtenregeling gemeente het Bildt: Interne klachtenregeling gemeente het Bildt Het college van burgemeester en wethouders van het Bildt; - gelet op de bepalingen van Titel 9.1 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 121 van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht betreffende de raad en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hellendoorn. Datum: 11 oktober 2011

Rapport. Rapport over een klacht betreffende de raad en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hellendoorn. Datum: 11 oktober 2011 Rapport Rapport over een klacht betreffende de raad en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hellendoorn. Datum: 11 oktober 2011 Rapportnummer: 2011/301 2 Klacht Verzoekers klagen

Nadere informatie

hem niet heeft gehoord, ondanks zijn uitdrukkelijke verzoek daartoe;

hem niet heeft gehoord, ondanks zijn uitdrukkelijke verzoek daartoe; Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt over de wijze waarop de Raad voor Rechtsbijstand te Amsterdam zijn klacht van 29 juli 2008 heeft behandeld. Met name klaagt verzoeker erover dat de Raad voor Rechtsbijstand:

Nadere informatie

Richtlijn klachtenprocedure Veiligheidsregio Brabant-Noord

Richtlijn klachtenprocedure Veiligheidsregio Brabant-Noord AGP 14 Richtlijn klachtenprocedure Veiligheidsregio Brabant-Noord Artikel 1 Reikwijdte regeling Deze richtlijn is van toepassing op klachten die op grond van hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Raadsvoorstel van de Commissie voor bezwaarschriften. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 22 december 2005 / 225/2005.

Raadsvoorstel van de Commissie voor bezwaarschriften. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 22 december 2005 / 225/2005. Datum raadsvergadering / Nummer 22 december 2005 / 225/2005 Onderwerp bezwaar Programma / Programmanummer Kunst en cultuur / 6310 Portefeuillehouder T. Hirdes Voorstel van het College van Burgemeester

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Klachtenregeling gemeente Doetinchem 2017

GEMEENTEBLAD. Nr Klachtenregeling gemeente Doetinchem 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Doetinchem Nr. 68019 26 april 2017 Klachtenregeling gemeente Doetinchem 2017 Artikel 1 Kenbaar maken van de klacht Lid 1 Klachten over gedragingen van de

Nadere informatie

Verordening op de behandeling van klachten Baanbrekers

Verordening op de behandeling van klachten Baanbrekers Verordening op de behandeling van klachten Baanbrekers 1 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 BEGRIPS- EN ALGEMENE BEPALINGEN... 3 HOOFDSTUK 2 BEHANDELING SCHRIFTELIJKE KLACHTEN... 4 HOOFDSTUK 3 KLACHTENREGISTRATIE

Nadere informatie

Rapport. Datum: 28 juli 2000 Rapportnummer: 2000/252

Rapport. Datum: 28 juli 2000 Rapportnummer: 2000/252 Rapport Datum: 28 juli 2000 Rapportnummer: 2000/252 2 Klacht Op 8 maart 2000 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw M. te Rotterdam, met een klacht over een gedraging van de Belastingdienst/Douane,

Nadere informatie

Kaderregeling klachtenbehandeling VRR 2013

Kaderregeling klachtenbehandeling VRR 2013 Kaderregeling klachtenbehandeling VRR 2013 Het Algemeen Bestuur van het openbaar lichaam Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Gelet op Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 41 van de

Nadere informatie

Rapport. Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/325

Rapport. Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/325 Rapport Datum: 18 oktober 2001 Rapportnummer: 2001/325 2 Klacht Verzoeker klaagt er over dat de Belastingdienst/Particulieren/Ondernemingen Venlo tot het moment van indienen van de klacht bij de Nationale

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR),

Het algemeen bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR), Het algemeen bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR), gelet op het bepaalde in hoofdstuk 9 Awb gelet op het bepaalde in artikel 23 van de MGR Besluit vast te stellen

Nadere informatie

Gemeenteblad nr. 207, 19 maart 2015 INTERNE KLACHTENREGELING GEMEENTE DEURNE 2015

Gemeenteblad nr. 207, 19 maart 2015 INTERNE KLACHTENREGELING GEMEENTE DEURNE 2015 Gemeenteblad nr. 207, 19 maart 2015 INTERNE KLACHTENREGELING GEMEENTE DEURNE 2015 Artikel 1 Definities In deze regeling wordt verstaan onder: a. Bestuursorgaan: Een orgaan van de gemeente Deurne dat krachtens

Nadere informatie

voorstel van het college aan de raad

voorstel van het college aan de raad voorstel van het college aan de raad Rijssen, 7 januari 2014 raadsvergadering: 24 april 2014 agendanummer: 12 stafafdeling: Staf/SCJ portefeuillehouder: Burgemeester begrotingshoofdstuk: karakter: besluitvormend

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 april 1999 Rapportnummer: 1999/180

Rapport. Datum: 15 april 1999 Rapportnummer: 1999/180 Rapport Datum: 15 april 1999 Rapportnummer: 1999/180 2 Klacht Op 29 september 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer E. te Nijmegen, met een klacht over een gedraging van het

Nadere informatie

Gemeente Albrandswaard

Gemeente Albrandswaard RAADSBESLUIT Onderwerp Klachtenregeling gemeenteraad en griffie Gemeente Albrandswaard 2014 (100299) Commissie BBVnummer: 100299 Datum vergadering/ agendanummer Gemeente Albrandswaard Kenmerk 100440 Openbaar:

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar

Beslissing op bezwaar Beslissing op bezwaar Kenmerk: 26212/2011016210 Betreft: verzoek om bestuursrechtelijke handhaving op grond van artikel 6.13, tweede lid, aanhef en onder a, van de Mediawet 2008 Beslissing op bezwaar inzake

Nadere informatie

Uitspraak Commissie AedesCode d.d. 22 juli 2014

Uitspraak Commissie AedesCode d.d. 22 juli 2014 Uitspraak Commissie AedesCode d.d. 22 juli 2014 in de zaak van Klager, wonende te Leimuiden tegen Woondiensten Aarwoude, gevestigd te Woubrugge Partijen worden hierna aangeduid als klager en Woondiensten

Nadere informatie

Rapport. Datum: 22 mei 2003 Rapportnummer: 2003/144

Rapport. Datum: 22 mei 2003 Rapportnummer: 2003/144 Rapport Datum: 22 mei 2003 Rapportnummer: 2003/144 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Ondernemingen Utrecht (per 1 januari 2003: Belastingdienst/Utrecht-Gooi/kantoor Utrecht) zijn

Nadere informatie

Correspondentiewijzer

Correspondentiewijzer de Nationale ombudsman Correspondentiewijzer Inleiding In 1994 is de Algemene wet bestuursrecht (Awb) in werking getreden, waarin de eisen staan voor de behandeling van aanvragen, bezwaaren klaagschriften.

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in artikel 14 lid 4 van de gemeenschappelijke regeling ODRN

gelet op het bepaalde in artikel 14 lid 4 van de gemeenschappelijke regeling ODRN Het algemeen bestuur van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen, gelet op het bepaalde in hoofdstuk 9 Awb gelet op het bepaalde in artikel 14 lid 4 van de gemeenschappelijke regeling ODRN Besluit vast te stellen

Nadere informatie

Rapport. Datum: 8 augustus 2003 Rapportnummer: 2003/261

Rapport. Datum: 8 augustus 2003 Rapportnummer: 2003/261 Rapport Datum: 8 augustus 2003 Rapportnummer: 2003/261 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid tot het moment dat zij zich tot de Nationale ombudsman wendde nog geen beslissing

Nadere informatie

Rapport. Datum: 27 mei 2005 Rapportnummer: 2005/156

Rapport. Datum: 27 mei 2005 Rapportnummer: 2005/156 Rapport Datum: 27 mei 2005 Rapportnummer: 2005/156 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Weert: in de reactie van 21 september 2004 de door haar

Nadere informatie

Onderwerp van het voorstel Evaluatie Programmaraad Gelderland Zuid en benoeming nieuw lid

Onderwerp van het voorstel Evaluatie Programmaraad Gelderland Zuid en benoeming nieuw lid 15/2003 Registratienummer 2.62145 Opgesteld door, telefoonnummer Paula Croonen, 2261 Programma Cultuur Portefeuillehouder A.J.F.M. Hirdes Onderwerp van het voorstel Evaluatie Programmaraad Gelderland Zuid

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat er op zijn klacht van 10 februari 2008, tot het moment dat hij zich op 15 juli 2008 tot de Nationale ombudsman wendde, nog steeds niet is beslist door de

Nadere informatie

de gemeenteraad de burgemeester/voorzitter van de raad Datum 13 mei 2014 Onderwerp Afhandeling klacht Zaaknummer

de gemeenteraad de burgemeester/voorzitter van de raad Datum 13 mei 2014 Onderwerp Afhandeling klacht Zaaknummer Aan de gemeenteraad Van de burgemeester/voorzitter van de raad Datum 13 mei 2014 Onderwerp Afhandeling klacht Zaaknummer 100015 Bijgevoegd doe ik u enkele stukken toekomen met betrekking tot een klacht

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid uit Dordrecht. Datum: 23 december Rapportnummer: 2011/367

Rapport. Rapport over een klacht over Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid uit Dordrecht. Datum: 23 december Rapportnummer: 2011/367 Rapport Rapport over een klacht over Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid uit Dordrecht. Datum: 23 december 2011 Rapportnummer: 2011/367 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de klacht die hij op 7 december

Nadere informatie

Procedure Awb klachten

Procedure Awb klachten Procedure Awb klachten (Niet zorg gerelateerd) Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden 2017 Het dagelijks bestuur van de Veiligheids-en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM), Overwegende

Nadere informatie

Referentie: 2014022651. Klachtenregeling Zorginstituut Nederland. De Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland,

Referentie: 2014022651. Klachtenregeling Zorginstituut Nederland. De Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland, Referentie: 2014022651 Klachtenregeling Zorginstituut Nederland De Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland, gelet op artikel 9:2 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 15 van het Bestuursreglement

Nadere informatie

Adviescommissie voor de bezwaarschriften Ctgb JAARVERSLAG 2017

Adviescommissie voor de bezwaarschriften Ctgb JAARVERSLAG 2017 Adviescommissie voor de bezwaarschriften Ctgb JAARVERSLAG 2017 1 1. INLEIDING Voor u ligt het jaarverslag over 2017 van de Adviescommissie voor de bezwaarschriften Ctgb (hierna: de commissie). De commissie

Nadere informatie

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Middelburg. Nr. 77371 15 juni 2016 VERORDENING BEHANDELING KLACHTEN De gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente

Nadere informatie

college van Burgemeester en wethouders Piet Hugense Datum 7 januari 2015 Onderwerp jaarverslag klachtbehandeling 2014 Zaaknummer

college van Burgemeester en wethouders Piet Hugense Datum 7 januari 2015 Onderwerp jaarverslag klachtbehandeling 2014 Zaaknummer Aan college van Burgemeester en wethouders Van Piet Hugense Datum 7 januari 2015 Onderwerp jaarverslag klachtbehandeling 2014 Zaaknummer 212009 1. Inleiding Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Behandeling bezwaarschrift Gemeente Zaanstad, Dienst Stadsbedrijven

Behandeling bezwaarschrift Gemeente Zaanstad, Dienst Stadsbedrijven Rapport Gemeentelijke Ombudsman Behandeling bezwaarschrift Gemeente Zaanstad, Dienst Stadsbedrijven 17 juli 2003 RA0307953 Samenvatting Verzoekers dienen in mei 2001 een bezwaarschrift in tegen twee door

Nadere informatie

Raadsvoorstel Advies van de Commissie voor bezwaarschriften inzake een bezwaarschrift van Nieuw Leefbaar Nijmegen

Raadsvoorstel Advies van de Commissie voor bezwaarschriften inzake een bezwaarschrift van Nieuw Leefbaar Nijmegen Toelichting over de behandeling van: Raadsvoorstel Advies van de Commissie voor bezwaarschriften inzake een bezwaarschrift van Nieuw Leefbaar Nijmegen Van: Commissie voor bezwaarschriften d.d. 13 juni

Nadere informatie

Rapport. Datum: 29 december 1998 Rapportnummer: 1998/589

Rapport. Datum: 29 december 1998 Rapportnummer: 1998/589 Rapport Datum: 29 december 1998 Rapportnummer: 1998/589 2 Klacht Op 31 juli 1998 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer D. te Utrecht, met een klacht over een gedraging van het Centraal

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 maart 2000 Rapportnummer: 2000/115

Rapport. Datum: 23 maart 2000 Rapportnummer: 2000/115 Rapport Datum: 23 maart 2000 Rapportnummer: 2000/115 2 Klacht Op 8 oktober 1999 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van mevrouw K. te Sri Lanka, ingediend door mevrouw mr. I. Gerrand, advocaat

Nadere informatie

Raad voor Accreditatie (RvA) Beleidsregel Klachten RvA

Raad voor Accreditatie (RvA) Beleidsregel Klachten RvA Raad voor Accreditatie (RvA) Beleidsregel Klachten RvA Document code: RvA-BR008-NL Versie 2, 31-7-2014 Rv A-beleidsregels beschrijv en de Rv A regels en het beleid op specif ieke onderwerpen. Een actuele

Nadere informatie

Rapport. Datum: 25 april 2001 Rapportnummer: 2001/114

Rapport. Datum: 25 april 2001 Rapportnummer: 2001/114 Rapport Datum: 25 april 2001 Rapportnummer: 2001/114 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Centrale Financiën Instellingen tot op het moment dat zij zich tot de Nationale ombudsman wendde (5 juli 2000)

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 september 2005 Rapportnummer: 2005/266

Rapport. Datum: 15 september 2005 Rapportnummer: 2005/266 Rapport Datum: 15 september 2005 Rapportnummer: 2005/266 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Tilburg medio mei 2005 zijn klacht van 7 januari 2005 nog niet had afgedaan. Beoordeling 1. Verzoeker

Nadere informatie

*ZE9DBFBE563* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015

*ZE9DBFBE563* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015 *ZE9DBFBE563* Raadsvergadering d.d. 19 februari 2015 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-27443/DV.14-436, afdeling Middelen en Advies. Sellingen, 12 februari 2015 Onderwerp: Verordening behandeling bezwaarschriften

Nadere informatie

Klachtenregeling Gemeenschappelijke regeling Ferm Werk

Klachtenregeling Gemeenschappelijke regeling Ferm Werk Het algemeen bestuur van Ferm Werk, gelet op artikel 9:2 van de Algemene wet bestuursrecht, besluit vast te stellen de navolgende Klachtenregeling Gemeenschappelijke regeling Ferm Werk Hoofdstuk 1 Algemene

Nadere informatie

GEMEENTE SLUIS KLACHTENREGELING GEMEENTE SLUIS. gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht;

GEMEENTE SLUIS KLACHTENREGELING GEMEENTE SLUIS. gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht; GEMEENTE SLUIS DE RAAD VAN DE GEMEENTE SLUIS; KLACHTENREGELING GEMEENTE SLUIS gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en Hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht; BESLUIT vast te stellen de volgende

Nadere informatie

Rapport. Datum: 24 februari 2005 Rapportnummer: 2005/053

Rapport. Datum: 24 februari 2005 Rapportnummer: 2005/053 Rapport Datum: 24 februari 2005 Rapportnummer: 2005/053 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Korps landelijke politiediensten onvoldoende voortvarend heeft gereageerd op het door hem bij brief van

Nadere informatie

Rapport. Datum: 27 september 2006 Rapportnummer: 2006/332

Rapport. Datum: 27 september 2006 Rapportnummer: 2006/332 Rapport Datum: 27 september 2006 Rapportnummer: 2006/332 2 Klacht A. De klacht van verzoeker werd als volgt geformuleerd: Verzoeker klaagt erover dat de Centrale organisatie werk en inkomen Zaandam zijn

Nadere informatie

Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college

Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college zaaknummer : 221353 steller : Piet Hugense portefeuillehouder : burgemeester D.R. (Dirk) van der Borg Onderwerp : Jaarverslag klachtbehandeling 2014 Gevraagd

Nadere informatie

20 december 2016 Motie Commissie bezwaarschriften Pagina 1 van 5. gelezen het advies van de commissie Werken en Besturen van 30 november 2016,

20 december 2016 Motie Commissie bezwaarschriften Pagina 1 van 5. gelezen het advies van de commissie Werken en Besturen van 30 november 2016, Gemeenteblad 2016, nummer Onderwerp Datum 20 december 2016 Motie Commissie bezwaarschriften Pagina 1 van 5 De raad van Venray, gelezen het advies van B en W van 14 november 2016, gelezen het advies van

Nadere informatie

De gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders respectievelijk de burgemeester van de gemeente Meerssen;

De gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders respectievelijk de burgemeester van de gemeente Meerssen; Behoort bij raadsvoorstel 16-burgemeester-10 Verordening klachtbehandeling bij de gemeente Meerssen 2016. De gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders respectievelijk de burgemeester van

Nadere informatie

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport.

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport. Rapport 2 h2>klacht Beoordeling Conclusie Onderzoek Bevindingen Klacht Verzoekers gemachtigde klaagt over de lange behandelingsduur door het Faunafonds van het bezwaarschrift dat hij namens zijn cliënt

Nadere informatie

Rapport. Datum: 30 juni 2003 Rapportnummer: 2003/199

Rapport. Datum: 30 juni 2003 Rapportnummer: 2003/199 Rapport Datum: 30 juni 2003 Rapportnummer: 2003/199 2 Klacht 1. Verzoeker klaagt er over dat de Raad voor Rechtsbijstand te Den Haag op het moment dat hij zich voor de tweede keer tot de Nationale ombudsman

Nadere informatie

Klachtenregeling gemeente Schiedam

Klachtenregeling gemeente Schiedam Klachtenregeling gemeente Schiedam HOOFDSTUK 1 BEGRIPS- EN ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen In deze regeling wordt verstaan onder: 1. klacht: een uiting van ongenoegen over de wijze

Nadere informatie

Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW

Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW Het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren, hierna te noemen Orionis Walcheren, te Vlissingen gehoord de Ondernemingsraad gelet op de bepalingen

Nadere informatie

Portefeuillehouder : Volgnummer : Onderwerp Verordening behandeling bezwaarschriften gemeente Westerwolde.

Portefeuillehouder : Volgnummer : Onderwerp Verordening behandeling bezwaarschriften gemeente Westerwolde. *ZEACDE7AFA2* RAADSVOORSTEL Datum collegevergadering : Stuurgroep Datum raadsvergadering : 2 januari 2018 Portefeuillehouder : Volgnummer : 13.01. Onderwerp Verordening behandeling bezwaarschriften gemeente

Nadere informatie

Jaarverslag Klachtenafhandeling

Jaarverslag Klachtenafhandeling Jaarverslag 2016 Klachtenafhandeling Jaarverslag 2016 Klachtenafhandeling Opdrachtgever: Auteur: gemeente Scherpenzeel Afdeling Bedrijfsvoering Sascha Beekman Datum: 28 februari 2017 Jaarverslag Klachtenafhandeling

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de gemeente Heerlen. Datum: 9 augustus Rapportnummer: 2011/244

Rapport. Rapport over een klacht over de gemeente Heerlen. Datum: 9 augustus Rapportnummer: 2011/244 Rapport Rapport over een klacht over de gemeente Heerlen. Datum: 9 augustus 2011 Rapportnummer: 2011/244 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Heerlen zijn brief van 24 november 2009 niet voldoende

Nadere informatie

Geen duidelijkheid over handhavingsverzoek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum

Geen duidelijkheid over handhavingsverzoek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Geen duidelijkheid over handhavingsverzoek Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum 4 maart 2010 RA1048585 Samenvatting Een bewoner van een appartement dient in augustus 2008

Nadere informatie

KLACHTENREGELING VEILIGHEIDSREGIO AMSTERDAM-AMSTELLAND

KLACHTENREGELING VEILIGHEIDSREGIO AMSTERDAM-AMSTELLAND KLACHTENREGELING VEILIGHEIDSREGIO AMSTERDAM-AMSTELLAND Het dagelijks bestuur en de voorzitter van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, ieder voor zover zij bevoegd zijn;

Nadere informatie

a. bestuur: de directie van P-Centrum Nederland B.V. b. betrokkene: degene op wiens handelen of nalaten de klacht betrekking heeft.

a. bestuur: de directie van P-Centrum Nederland B.V. b. betrokkene: degene op wiens handelen of nalaten de klacht betrekking heeft. Klachtenregeling van P-Centrum Nederland B.V. Artikel 1 Definities In deze regeling wordt verstaan onder: a. bestuur: de directie van P-Centrum Nederland B.V. b. betrokkene: degene op wiens handelen of

Nadere informatie

Rapport. Datum: 26 maart 1998 Rapportnummer: 1998/087

Rapport. Datum: 26 maart 1998 Rapportnummer: 1998/087 Rapport Datum: 26 maart 1998 Rapportnummer: 1998/087 2 Klacht Op 16 juli 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer mr. S., advocaat te Boxtel, met een klacht over een gedraging

Nadere informatie

Verkoop perceel aan zittende huurder Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum Afdeling Vastgoed & Subsidies

Verkoop perceel aan zittende huurder Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum Afdeling Vastgoed & Subsidies Rapport Gemeentelijke Ombudsman Verkoop perceel aan zittende huurder Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum Afdeling Vastgoed & Subsidies 5 februari 2015 RA150109 Samenvatting Een vrouw en haar dochter wonen

Nadere informatie

Klachtenregeling gemeente Lansingerland 2016

Klachtenregeling gemeente Lansingerland 2016 Klachtenregeling gemeente Lansingerland 2016 De raad, het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Lansingerland; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op het klachtrecht zoals bedoeld in artikel 9:1 van de wet.

Deze regeling is van toepassing op het klachtrecht zoals bedoeld in artikel 9:1 van de wet. Klachtenregeling gemeente Oldebroek Artikel 1: Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: beklaagde: de persoon naar aanleiding van wiens gedragingen klager een klacht indient; bestuursorgaan:

Nadere informatie

Interne Klachtenregeling gemeente Valkenswaard 2011

Interne Klachtenregeling gemeente Valkenswaard 2011 Interne Klachtenregeling gemeente Valkenswaard 2011 De raad van de gemeente Valkenswaard, het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard respectievelijk de burgemeester van Valkenswaard; gelet

Nadere informatie

Een onderzoek naar de afhandeling van een schadeclaim door het openbaar lichaam Bonaire (OLB)

Een onderzoek naar de afhandeling van een schadeclaim door het openbaar lichaam Bonaire (OLB) Rapport Geduld, een schone zaak? Een onderzoek naar de afhandeling van een schadeclaim door het openbaar lichaam Bonaire (OLB) Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over het OLB gegrond. Datum:

Nadere informatie

Regeling interne behandeling van klachten gemeente Harderwijk

Regeling interne behandeling van klachten gemeente Harderwijk Regeling interne behandeling van klachten gemeente Harderwijk Artikel 1 Onder klacht in de zin van deze regeling wordt verstaan: een uiting van ongenoegen over de wijze waarop een bestuursorgaan of een

Nadere informatie

PROTOCOL KLACHTEN GEMEENTE GRONINGEN 2015

PROTOCOL KLACHTEN GEMEENTE GRONINGEN 2015 PROTOCOL KLACHTEN GEMEENTE GRONINGEN 2015 In titel 9.1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is geregeld dat eenieder het recht heeft om over de wijze waarop een bestuursorgaan zich in een bepaalde aangelegenheid

Nadere informatie

Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN)

Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) De VSN doet haar uiterste best om haar leden zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch is het mogelijk dat er zaken fout gaan of niet zoals afgesproken.

Nadere informatie

Aan de commissie Algemeen Bestuur en Middelen

Aan de commissie Algemeen Bestuur en Middelen Made, maart 2002 Aan de commissie Algemeen Bestuur en Middelen Commissievergadering d.d. 21 maart 2002 Agendapunt: Onderwerp: Verordening behandeling bezwaarschriften Toelichting: Advies commissie: Uw

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTENAFHANDELING 2015 GEMEENTE ZUIDPLAS

JAARVERSLAG KLACHTENAFHANDELING 2015 GEMEENTE ZUIDPLAS JAARVERSLAG KLACHTENAFHANDELING 2015 GEMEENTE ZUIDPLAS 1 Inhoudsopgave: Het indienen van een klacht pagina 3 Gemeentelijke regelgeving pagina 3 Toetsen ontvankelijkheid pagina 3 Informele afdoening pagina

Nadere informatie

gelezen het advies van de ondernemingsraad d.d.; 15 juni 2016, vast te stellen de navolgende Interne Klachtenregeling 2015;

gelezen het advies van de ondernemingsraad d.d.; 15 juni 2016, vast te stellen de navolgende Interne Klachtenregeling 2015; 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111II1 2016.28159 23/06/2016 Interne Klachtenregeling 2015 Het college van de gemeente Woensdrecht gelezen het advies van de ondernemingsraad d.d.;

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 mei 2003 Rapportnummer: 2003/148

Rapport. Datum: 23 mei 2003 Rapportnummer: 2003/148 Rapport Datum: 23 mei 2003 Rapportnummer: 2003/148 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de griffie van de rechtbank te Rotterdam zijn brief van 12 januari 2001, die hij op 15 januari 2001 bij de centrale

Nadere informatie

TOELICHTING INTERNE KLACHTENREGELING GEMEENTE KATWIJK

TOELICHTING INTERNE KLACHTENREGELING GEMEENTE KATWIJK Algemeen TOELICHTING INTERNE KLACHTENREGELING GEMEENTE KATWIJK Een klacht kan worden omschreven als een uiting van ongenoegen over de wijze waarop een bestuursorgaan of een persoon, werkzaam onder de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Gezamenlijke klachtenregeling gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân

Gezamenlijke klachtenregeling gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân CVDR Officiële uitgave van Noardeast-Fryslân. Nr. CVDR622272_1 12 maart 2019 Gezamenlijke klachtenregeling gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân De gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Rapport. Datum: 8 mei 2002 Rapportnummer: 2002/142

Rapport. Datum: 8 mei 2002 Rapportnummer: 2002/142 Rapport Datum: 8 mei 2002 Rapportnummer: 2002/142 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat UWV Gak, kantoor Leeuwarden, zijn klacht van 14 november 2001 bij brief van 3 januari 2002 ongegrond heeft verklaard

Nadere informatie

Rapport. Datum: 1 september 2003 Rapportnummer: 2003/290

Rapport. Datum: 1 september 2003 Rapportnummer: 2003/290 Rapport Datum: 1 september 2003 Rapportnummer: 2003/290 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Sociale verzekeringsbank, vestiging Nijmegen, hem in het kader van de klachtenprocedure niet in de gelegenheid

Nadere informatie

het college van burgemeester en wethouders van Dinkelland en het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen;

het college van burgemeester en wethouders van Dinkelland en het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen; Publicatieblad Openbaar lichaam Noaberkracht Dinkelland Tubbergen Jaargang: 2014 Nummer: 2 Uitgifte: 10 juli 2014 Bekendmaking van de besluiten van het algemeen bestuur, van het dagelijks bestuur en van

Nadere informatie

SAMENVATTING ADVIES Klacht over informatieverstrekking en klachtbehandeling; PO

SAMENVATTING ADVIES Klacht over informatieverstrekking en klachtbehandeling; PO SAMENVATTING 105698 - Klacht over informatieverstrekking en klachtbehandeling; PO Een gescheiden vader klaagt erover dat de school hem onvoldoende informeert over zijn kinderen en informatie aan de Raad

Nadere informatie

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2009 onder nummer

OORDEEL. Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2009 onder nummer Dossiernummer 32-2009 OORDEEL Verzoeker de heer E. namens mevrouw O. te Almelo. Datum verzoek Het klachtenformulier is gedateerd 14 april 2009 en bij het secretariaat ingeboekt op 15 april 2009 onder nummer

Nadere informatie

Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2007 / 69. Naam Verordening op de Commissie voor bezwaarschriften (2003) Publicatiedatum 21 maart 2007

Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2007 / 69. Naam Verordening op de Commissie voor bezwaarschriften (2003) Publicatiedatum 21 maart 2007 Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2007 / 69 Naam Verordening op de Commissie voor bezwaarschriften (2003) Publicatiedatum 21 maart 2007 Opmerkingen - Vaststelling van de verordening (onder intrekking

Nadere informatie

VERORDENING bezwaarschriften 2011

VERORDENING bezwaarschriften 2011 VERORDENING bezwaarschriften 2011 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling VERORDENING bezwaarschriften 2011 Citeertitel Verordening

Nadere informatie

****, SINT-MICHIELS%STEL

****, SINT-MICHIELS%STEL ****, SINT-MICHIELS%STEL gemeente De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel datum : 19 mei 2016 ons kenmerk uw brief van behandeld door uw kenmerk doorkiesnummer

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR603437_1

CVDR. Nr. CVDR603437_1 CVDR Officiële uitgave van Scherpenzeel. Nr. CVDR603437_1 7 november 2017 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Scherpenzeel houdende regels omtrent klachtenafhandeling Verordening Klachtenafhandeling

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over een gedraging van het College voor zorgverzekeringen. Datum: 10 mei 2012. Rapportnummer: 2012/078

Rapport. Rapport betreffende een klacht over een gedraging van het College voor zorgverzekeringen. Datum: 10 mei 2012. Rapportnummer: 2012/078 Rapport Rapport betreffende een klacht over een gedraging van het College voor zorgverzekeringen Datum: 10 mei 2012 Rapportnummer: 2012/078 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat het College voor zorgverzekeringen

Nadere informatie

Rapport 1993/563, Nationale ombudsman, 13 augustus 1993

Rapport 1993/563, Nationale ombudsman, 13 augustus 1993 Rapport 1993/563, Nationale ombudsman, 13 augustus 1993 Klacht 1 Achtergrond 3 Onderzoek 3 Bevindingen 3 Beoordeling en conclusie 6 Aanbeveling 10 KLACHT Op 3 maart 1993 ontving de Nationale ombudsman

Nadere informatie

Klachtenregeling van MF-ondernemerspunt RBA

Klachtenregeling van MF-ondernemerspunt RBA Klachtenregeling van MF-ondernemerspunt RBA L. Rodenburg handelend onder de handelsnamen MF-ondernemerspunt RBA en Rodenburg BedrijfsAdvies hierna te noemen RBA; overwegende dat het wenselijk is dat er

Nadere informatie

Klachtenregeling VRU 2015

Klachtenregeling VRU 2015 Klachtenregeling VRU 2015 Vastgesteld door het algemeen bestuur op 6 juli 2015 Klachtenregeling VRU 2015 Pagina 1 van 7 Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht; gelet op; - hoofdstuk 9 van

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft,

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, Tekst van de verordening: De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Klachtenregeling rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam

Klachtenregeling rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam Klachtenregeling rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam De besturen van de rechtbanken Amsterdam, Den Haag en Rotterdam Artikel 1 Definities In deze regeling wordt verstaan onder: a. een klacht:

Nadere informatie

Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW

Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW Regeling Geschillen- en Bezwarencommissie Orionis Walcheren WSW Het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren, hierna te noemen Orionis Walcheren, te Vlissingen gehoord de Ondernemingsraad gelet op de bepalingen

Nadere informatie

Procedureregeling commissie bezwaarschriften Sociale Dienst Oost Achterhoek

Procedureregeling commissie bezwaarschriften Sociale Dienst Oost Achterhoek Procedureregeling commissie bezwaarschriften Sociale Dienst Oost Achterhoek Het dagelijks bestuur van de Sociale Dienst Oost Achterhoek; voor zover het hun bevoegdheden betreft; gelezen het voorstel van

Nadere informatie

gelet op de instemming van de Ondernemingsraad op 12 november 2014;

gelet op de instemming van de Ondernemingsraad op 12 november 2014; KLACHTENREGELING GGD IJSSELLAND Het Algemeen Bestuur van GGD IJsselland, gelezen het voorstel van het Dagelijks Bestuur van 23 oktober 2014, gelet op de instemming van de Ondernemingsraad op 12 november

Nadere informatie

Wie kan klagen? Een persoon of organisatie die gebruik maakt of heeft gemaakt van de diensten van een regionale ondersteuningsstructuur (ROS).

Wie kan klagen? Een persoon of organisatie die gebruik maakt of heeft gemaakt van de diensten van een regionale ondersteuningsstructuur (ROS). KLACHTENREGELING ROS-COLLECTIEF Inleiding Indien personen of organisaties een klacht willen indienen die betrekking heeft op (medewerkers van) een regionale ondersteuningsstructuur (ROS), dan dient men

Nadere informatie

W.J.G. Delissen- van Tongerlo Bedrijfsvoering M.L.A. Vermaaten

W.J.G. Delissen- van Tongerlo Bedrijfsvoering M.L.A. Vermaaten Raadsvoorstel Onderwerp Vaststelling verordening commissie bezwaarschriften Raadsvergadering 29 juni 2010 Agendapunt Portefeuillehouder Afdeling Ambtenaar W.J.G. Delissen- van Tongerlo Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker, advocaat, klaagt erover dat zijn advocaatstagiaire op 18 mei 2009 geen toegang werd verleend tot de detentieboot Dordrecht, teneinde met verzoeker een telehoorzitting van

Nadere informatie

Landelijk model klachtenregeling

Landelijk model klachtenregeling Landelijk model klachtenregeling Introductie Op 1 januari 2002 is voor alle bedrijven in Nederland een uniforme klachtenregeling in werking getreden. De regeling is gebaseerd op een gemeenschappelijk model

Nadere informatie

KLACHTENCOMMISSIE. van de GEMEENTE IJSSELSTEIN JAARVERSLAG 2009

KLACHTENCOMMISSIE. van de GEMEENTE IJSSELSTEIN JAARVERSLAG 2009 7010 KLACHTENCOMMISSIE van de GEMEENTE IJSSELSTEIN JAARVERSLAG 2009 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 2. 2. Samenstelling commissie/secretariaat 2. 3. Klachtenprocedure 2. 4. Advisering door de klachtencommissie

Nadere informatie

Klachtenregeling De opleidingsorganisatie Suzanne Niemeijer hanteert de werkwijze van het Landelijk Modelklachtenregeling :

Klachtenregeling De opleidingsorganisatie Suzanne Niemeijer hanteert de werkwijze van het Landelijk Modelklachtenregeling : Klachtenregeling De opleidingsorganisatie Suzanne Niemeijer hanteert de werkwijze van het Landelijk Modelklachtenregeling : Landelijk model klachtenregeling Introductie Op 1 januari 2002 is voor alle gerechten

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 april 2005 Rapportnummer: 2005/121

Rapport. Datum: 15 april 2005 Rapportnummer: 2005/121 Rapport Datum: 15 april 2005 Rapportnummer: 2005/121 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: - bij de afhandeling van zijn klacht van 18 november 2002

Nadere informatie

Rapport. Datum: 31 augustus 2005 Rapportnummer: 2005/255

Rapport. Datum: 31 augustus 2005 Rapportnummer: 2005/255 Rapport Datum: 31 augustus 2005 Rapportnummer: 2005/255 2 Klacht Verzoeker klaagt over de lange duur van de behandeling door de Directie Informatie, Beheer en Subsidieregelingen van het Ministerie van

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet; 1 De raad van de gemeente Haarlem; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders; gelet op de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht en de Gemeentewet; BESLUIT: vast te stellen

Nadere informatie

Consequenties / risico s Niet van toepassing

Consequenties / risico s Niet van toepassing ambtelijke Toelichting aan het college - 82869 steller: Piet Hugense Gevraagd besluit Het college van Molenwaard besluit: 1. kennis te nemen van het jaarverslag met de bijbehorende bijlagen van de klachtencoördinator

Nadere informatie