Een uitgave van de Belangenvereniging Radio Kootwijk, januari 1987 met enkele foto s van de tentoonstelling.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een uitgave van de Belangenvereniging Radio Kootwijk, januari 1987 met enkele foto s van de tentoonstelling."

Transcriptie

1 FOTO 87 Een uitgave van de Belangenvereniging Radio Kootwijk, januari 1987 met enkele foto s van de tentoonstelling. Foto tentoonstelling 23 en 24 januari 1987 Bladerend in een oud album en bij het zien van de foto's uit de begin periode van ons dorp, dwaalt het gesprek ook af naar die tijd. Het lijkt allemaal zo primitief, maar voor die tijd werd alles met grote voortvarendheid aangepakt en het woord modern was hier zeker op z'n plaats. We vragen ons af of er destijds veel foto's gemaakt zijn, misschien is er nog wat documentatie over deze periode. Onze nieuwsgierigheid wordt gewekt en het idee van een fototentoonstelling geboren. Daarom willen wij u bij dit fotografisch overzicht ook een geschreven overzicht geven van het "hoe, wat en waarom" uit die periode van 't Radiodorp. Deze gegevens hebben wij ontleend aan oude documentatie en in dezelfde schrijfstijl voor u op papier gezet.

2 Iets over den bouw van het radiostation bij Kootwijk op de Veluwe. Door: Jhr. W.M. de Brauw, e.i. Hoofdingenieur der Telegrafie Het radio-telegrafisch station voor de verbinding met Nederlandsch-Indië zal bestaan uit een seinstation op het Kootwijksche Zand bij Apeldoorn en een ontvangstation in de gemeente Sambeek bij Boxmeer. Hierdoor wordt duplex-werken mogelijk en kunnen de beide antennes speciaal voor het doel waarvoor zij bestemd zijn worden ingericht. Het seinstation wordt gebouwd op het oostelijke deel van het Kootwijksche Zand, ten zuiden van den spoorweg Amersfoort-Apeldoorn. Dit terrein is aan het Departement van Waterstaat afgestaan door het Staatsbosbeheer, dat o.a. als voorwaarde stelde, dat de weg langs de zuidzijde van het terrein van den weg Stroe-Harskamp, tot Ugchelen zou worden verhard en dat een spoorbaan zou worden aangelegd van de halte Kootwijk naar het terrein. Dit terrein bestaat gedeeltelijk uit heide, maar grotendeels uit heuvels van stuifzand, zodat het noodig was de oppervlakte, bestemd voor de antenne, te egaliseren en vast te leggen. Verharde wegen bestonden niet, zodat ook hierin moest worden voorzien en besloten werd, onder gebruikmaking van een zandweg naar Hoog-Buurlo een klinkerweg aan te leggen van het terrein naar het station Assel, om daar aan te sluiten aan den bestaanden weg Assel-Hoog- Soeren-Apeldoorn. Gelegenheid voor het onderdak brengen van de arbeiders, die aan den bouw zouden deelnemen, was niet aanwezig, zoodat ook hiervoor moest worden gezorgd. Een der moeilijkste kwesties bij de uitvoering van het werk was het arbeidersvraagstuk; hoe men n.l. aan de benoodigde grondwerkers moest komen en op welke wijze deze waren onder te brengen.

3 U allen zult zich nog wel de groote werkloosheid herinneren, welke toendertijd (einde 1918) in de groote steden heerschte. In het bijzonder te Amsterdam was het aantal grondwerkers, dat ondersteuning genoot, aanzienlijk. In overleg met de commissie voor productieve werkverschaffing aldaar werd besloten het grondwerk door een aantal arbeidloozen te doen uitvoeren. Aan deze moest echter een onderdak worden verschaft. En zoo ontstond de eerste barak voor een 50-tal grondwerkers. Deze eerste 50 arbeiders hebben onder uiterst moeilijke omstandigheden in den winter van '18 op '19 het werk aangepakt. Voornamelijk op het punt van voeding en legering moesten vele moeilijkheden overwonnen worden, terwijl de arbeid vooral in den tijd van stuifperioden zeer tegenviel en meermalen tijdelijk moest worden gestaakt. Nadat in October 1918 op de oostelijkste punt van het terrein een houten directiekeet was geplaatst en in gebruik genomen, werd begonnen met het bouwen van een barak voor 50 arbeiders, bevattende twee slaapzalen, een eetzaal en een keuken. Deze barak werd in December 1918 betrokken door een 50-tal Amsterdamsche grondwerkers, die onder leiding van de Nederlandsche Heide Maatschappij een aanvang maakten met den aanleg van eene smalspoor baan van het station Assel naar de Zuid-Westelijke punt van het terrein. Na voltooiing der smalspoorbaan, werden daarlangs de materialen aangevoerd noodig voor den bouw van een arbeidersdorp, bestaande uit 8 slaapbarakken voor 50 man elk, een centrale keuken met drie eetzalen, een administratie gebouw met ziekenzaal en operatiekamer, watertoren en Amerikaanse windmolen ten behoeve van de watervoorziening, paardenstal, enz. Dit dorp was in Mei 1919 gereed en werd in gebruik genomen door de Amsterdamsche grondwerkers, die van half maart '19 af onder leiding van de Ned. Heide-Maatschappij de egaliseering van het terrein hadden onderhanden genomen en daaraan ten getale van 150 man tot November 1919 werkzaam waren.

4 De geheele inrichting geschiedde van Rijkswege, doch de voeding werd door de arbeiders zelf bekostigd. Hiervoor werd een overeenkomst getroffen met een aantal leveranciers te Barneveld, welke voor geregelden aanvoer zorgden. Na totstandkoming van genoemd dorp, werden hierin een 150-tal werkloozen ondergebracht en kon de egalisatie in vollen omvang worden aangepakt. Alle grondwerken werden aanbesteedt; de prijs per M3 varieerde van f 0,32 tot f 0,40. De transportafstand bedroeg gemiddeld 50 M., doch ook kwamen afstanden van 200 M. en meer voor. Over de werkprestaties kan niet anders dan gunstig worden geoordeeld; weken van 80 M3 en meer grondverzet per man waren geen zeldzaamheid. De arbeiders werden in ploegen verdeeld van plm. 20 man elk onder hun eigen voorman, met wien het accoord werd aangegaan. Op deze wijze werd plm M3 grond verwerkt. Tijdens het egaliseeren werd reeds begonnen met het vastleggen van het stuifzand door middel van heide. Hiervoor moesten pl.m. 800 vim heide worden aangevoerd, die op terreinen van den Staat werd gemaaid, terwijl verder nog pl.m vim heide werd aangekocht. Met het vastleggen vonden pl.m. 25 arbeiders regelmatig werk. In November 1919 vertrokken de werkloozen weder naar huis. De nog overblijvende grondwerken werden door den Technischen Dienst van de Telegrafie uitgevoerd. Een woord van hulde aan de directie en personeel van de Ned. Heidemaatschappij voor de energieke en degelijke wijze, waarop de uitgebreide werken tot stand kwamen, is hier zeker op zijn plaats. De eerst gebouwde barak werd ingericht voor cantine. Intusschen was de "Gesellschaft fur drahtlose Telegraphie "Telefunken" te Berlijn, aan wie bij contract van September 1918 de levering van de inrichting was opgedragen, met groote voortvarendheid daarmede begonnen. Al het ijzerwerk voor de zes antennemasten benevens dat voor de fundeeringen van deze en voor de tuien, was in het begin van 1919 ter plaatse. Hoezeer deze vlotte levering ook op prijs werd gesteld, bracht deze de Directie van het werk toch voor niet geringe moeilijkheden. Het station Assel was niet ingericht voor de lossing van dien voortdurende stroom van zwaar geladen wagons, te meer daar behalve de leveringen van Telefunken nog tal van andere zaken moesten worden aangevoerd.

5 De straatklinkers voor den nieuwen weg, de bouwstoffen voor het arbeidersdorp, (of 'het Radio dorp, zooals het in den regel genoemd wordt), de metselsteenen en het cement voor de fundamenten, smalspoor voor de egaliseeringswerken, alles kwam per wagon te Assel aan en moest langs het smalspoor naar het terrein worden gebracht. Nadat dan ook een deel der Duitsche leveringen tijdelijk te Amsterdam en elders was opgeslagen, moest aan Telefunken worden verzocht hare leveringen te staken, tot er gelegenheid zou zijn verkregen, een en ander op het terrein te bergen. Dit tijdstip is thans aangebroken. Een paar bergloodsen zijn beschikbaar en deels reeds gevuld, terwijl ook de spoorbaan van de halte Kootwijk gereed is gekomen. Voor den aanleg van deze baan was een beduidend grondverzet noodig ook heeft het veel moeite gekost goede dwarsliggers en vooral ook bruikbare rails te krijgen. De tijdsomstandigheden hebben niet nagelaten ook op dit werk hunnen vertragenden invloed te doen gelden, hetgeen ook het geval was bij den aanleg van den verharden weg, ten aanzien van de levering van de benoodigde straatklinkers. Doch ook deze weg nader zijne voltooiing. Eene gelukkige omstandigheid in verband met de aan- en afvoer moeilijkheden is, dat de benoodigde hoeveelheden grint en scherpzand voor den aanleg van de mast- en tui fundamenten, benevens voor den bouw van het seingebouw op of nabij het terrein in voldoende hoeveelheid worden aangetroffen. Zoo is voor dit gebouw bijv. eene hoeveelheid van 3000 M3. grint noodig, waarvan de aanvoer anders zeker wel eenige moeilijkheden zou hebben veroorzaakt. Ten behoeve van de voorziening van drink- en werkwater, zijn op verschillende plaatsen boringen verricht, waarbij goed drinkwater op ca. 30 M. diepte werd aangetroffen. Deze voorziening is echter nog slechts voorloopig. Het Rijksbureau voor drinkwatervoorziening is thans bezig met den aanleg van eene complete waterleiding. In het najaar van 1919 werd begonnen met den aanleg van de fundamenten voor de masten.

6 De antenne zal bestaan uit 6 ijzeren, getuide masten, hoog 211,60 M. waarvan er één in het middelpunt en vijf in de hoekpunten van een regelmatigen zeshoek komen, zoodat er 4 gelijkzijdige driehoeken worden gevormd, die tevens den vorm van de antenne aangeven. Op 18 October 1919 werd begonnen met den bouw van mast 1 (middenmast), die op 4 maart 1920 gereed was. Met mast 6 werd begonnen op 14 November 1919; deze was op 11 maart 1920 gereed. Op resp. 9 en 8 maart 1920 werd begonnen met de masten 2 en 3. Nadat het voetstuk gesteld, de eerste drie schuine stijlen gesteld en met houten palen zijn gesteund, worden de verticale en horizontale stijlen, benevens de diagonalen aangebracht tot eene hoogte van 16,80 M is bereikt. Daarna wordt in den mast, die dan met hulptuien geschoord is, een ijzeren kooi aangebracht, die aan de verticale stijlen, door middel van takels hangt. Deze kooi, die uit eenige etages bestaat, wordt naarmate de mast hooger wordt, in deze opgeheschen, en bevat de noodige vloeren, waarop gewerkt wordt. Ter voorkoming van verstuiving moet het geëgaliseerde terrein worden vastgelegd. Het wordt daartoe bedekt met bossen gesneden heide, waardoor de gelegenheid komt, tot het ontstaan van eenige vegetatie. Ook buiten het antenneterrein, waar de heuvels van stuifzand zijn gebleven, is vastlegging noodig. Dit geschiedt vanwege het Staatsboschbeheer, door beplanting met jonge dennen. In de nabijheid van de houten Directiekeet is een Ingenieursgebouw geplaatst, waarin eenige ingenieurs kunnen wonen en tevens eenige bureellokalen zijn. Eene woning voor opzichters, die later bestemd is voor ongehuwde ambtenaren, zal dezen zomer worden gebouwd. Met het maken van de fundeeringen voor het seingebouw is aangevangen. Binnenkort wordt begonnen met den aanleg van het aardnet. De levering van de benoodigde electrische energie zal geschieden door de Provinciale Geldersche Electriciteits Maatschappij, waartoe eene hoogspanningslijn van Arnhem uit wordt gebouwd. In het bovenstaande is in het kort een overzicht gegeven van den stand der werkzaamheden voor den bouw van het radiostation op de Veluwe. Hoewel het gevaarlijk is in dezen tijd voorspellingen te doen bestaat er toch goede reden om aan te nemen, dat in de tweede helft van het jaar 1921 het station voor in gebruikstelling gereed zal zijn.

7 De vorderingen met den bouw van het station te Kootwijk. Het Kootwijksche Zand is per trein te bereiken door af te stappen aan de halte Assel en dan een stevig halfuur langs den aldaar nieuw aangelegden prachtigen klinkerweg te loopen die eerst tegen de hoogte van Hoog-Buurlo opgaat en dan afbuigt en daalt naar het terrein van het Radiostation. Reeds van verre ziet men de 6 masten boven alles uitsteken, ze zijn alle 210 Meter hoog of ongeveer 2 Utrechtsche Domtorens. Het seingebouw is geheel van gewapend beton vervaardigd en nadert zijne voltooiing. De eerste beton werd gestort op 9 Augustus 1920 door Mevrouw König, de echtgenoote van den Minister van Waterstaat. De hoofdafmetingen van 57 x 25 Meter en een hoogte van 18 Meter. De toren welke er op komt, zal ongeveer 23 Meter hoog zijn. Aan den ingang van het hoofdgebouw komt een reliëf, voorstellende een sphinx-achtigen kop waarvan geluidsgolven uitgaan, geflankeerd door 2 vrouwen, beelden van Westersch en Oostersch type, een symbool van de verbinding tussen Oost en West. Zie Naschrift

8 Naschrift Het Radio-zendstation werd in 1923 in bedrijf gesteld. Op den historischen datum 28 februari 1928 kon een radiotelefonische verbinding van Nederland met Indië, voor het voeren van gesprekken zooals men die bij de bestaande draadtelefoonverbindingen kende, aan het publiek worden aangebooden. Radio Kootwijk heeft over de gehele wereld grote bekendheid gekregen en de wieg van veler toekomst heeft gestaan in "het Kootwijksche Zand"! Dit laatste bleek wel uit de vele en spontane reakties die ons van heinde en verre bereikten na een oproep in de Nieuwe Apeldoornse Courant en het Berkenblad, waarin werd verzocht om fotomateriaal e.d. uit de beginperiode Radio Kootwijk. Hierbij was ook een brief van iemand die in 1920 als 12 jarige jongen met zijn ouders een woonruimte betrok in het barakkendorp. Deze reactie willen wij u tenslotte niet onthouden en drukken daarom deze brief in zijn geheel voor U af. De bij het artikel van : Jhr. W.M. de Brauw, gevoegde illustraties zijn een selectie van foto s uit het boek Tussen Zand en Zenders, gemaakt door drie inwoonsters van Radio Kootwijk, waarvan de eerste druk in 1988 verscheen. (redactie. web-site Radio Kootwijk, )

Artikelen Smit Slikkerveer Ontvangstation Sambeek voor de radio telegrafie verbinding met Nederlands Indië ( )

Artikelen Smit Slikkerveer Ontvangstation Sambeek voor de radio telegrafie verbinding met Nederlands Indië ( ) Artikelen Smit Slikkerveer Ontvangstation Sambeek voor de radio telegrafie verbinding met Nederlands Indië (1919-1924) Gepubliceerd: vrijdag 24 oktober 2014 13:57 Geschreven door Rudo Hermsen Tijdens WO

Nadere informatie

Beste vrienden van Scouting Diemen,

Beste vrienden van Scouting Diemen, Beste vrienden van Scouting Diemen, Onze laatste nieuwsbrief is alweer van begin juni. Tijd om u weer te informeren over de voortgang van de bouw van onze blokhut. Want ongelooflijk...wat gebeurt er veel.

Nadere informatie

Geschiedkundig overzicht van het radiobedrijf van den rijksdienst der posterijen en telegrafie

Geschiedkundig overzicht van het radiobedrijf van den rijksdienst der posterijen en telegrafie Geschiedkundig overzicht van het radiobedrijf van den rijksdienst der posterijen en telegrafie Door Dr.Ir. N. KOOMANS, Ingenieur der telegrafie. Overgenomen uit het "Gedenkboek ter herinnering aan het

Nadere informatie

Geschiedkundig overzicht van het radiobedrijf van den rijksdienst der posterijen en telegrafie 1

Geschiedkundig overzicht van het radiobedrijf van den rijksdienst der posterijen en telegrafie 1 Geschiedkundig overzicht van het radiobedrijf van den rijksdienst der posterijen en telegrafie 1 door Dr. Ir. N. KOOMANS, Ingenieur der telegrafie. De radiotelegrafie heeft in Nederland haar intrede gedaan

Nadere informatie

CultuurHistorisch apeldoorn

CultuurHistorisch apeldoorn CultuurHistorisch apeldoorn Radio Kootwijk rijksbeschermd dorpsgezicht 18 Apeldoorn kent naast monumenten en beeldbepalende panden ook beschermde stads- en dorpsgezichten en andere cultuurhistorisch waardevolle

Nadere informatie

KON in het vorig verslag gewag worden gemaakt van

KON in het vorig verslag gewag worden gemaakt van BEKNOPT OVERZICHT VAN DE VOOR- NAAMSTE OPENBARE WERKEN IN 1935 DOOR IR. L. W. H. VAN DIJK KON in het vorig verslag gewag worden gemaakt van een door Zijne Excellentie den Minister van Waterstaat in de

Nadere informatie

23 december 2014: tussen Twisk en Opperdoes wordt een groot aantal dwarsliggers vernieuwd.

23 december 2014: tussen Twisk en Opperdoes wordt een groot aantal dwarsliggers vernieuwd. Langs de lijn 2013-2014 (meest recente bijdrage staat bovenaan) 23 december 2014: tussen Twisk en Opperdoes wordt een groot aantal dwarsliggers vernieuwd. 2 december 2014: het langverwachte liftje in het

Nadere informatie

DOOR DR. IR. G. J. H. MOLENGRAAFF

DOOR DR. IR. G. J. H. MOLENGRAAFF A. KORTE UITEENZETTING VAN DE DESTIJDS DOOR DEN MIJNBOUWKUNDIGEN DIENST OPGESTELDE PLANNEN TOT WATERVOOR- ZIENING VAN DE HAVEN VAN WILLEMSTAD EN VAN DIE STAD ZELVE OP HET EILAND CURASAO DOOR DR. IR. G.

Nadere informatie

Beste vrienden van Scouting Diemen,

Beste vrienden van Scouting Diemen, Beste vrienden van Scouting Diemen, Toen wij vlak voor de zomervakantie de vierde nieuwsbrief schreven genoot iedereen van het mooie weer. Op de foto's zijn dan ook mooie blauwe luchten te zien met prachtige

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2013

Nieuwsbrief juli 2013 Nieuwsbrief juli 2013 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief juli 2013 Barendrecht, 31-07-2013 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

Radiocommunicatie tussen Nederland en Nederlands-Indië: Radio Kootwijk en Radio Bandung

Radiocommunicatie tussen Nederland en Nederlands-Indië: Radio Kootwijk en Radio Bandung Radiocommunicatie tussen Nederland en Nederlands-Indië: Radio Kootwijk en Radio Bandung Nederland en Nederlands-Indië / Indonesië Afstand Nederland-Indonesië is hemelsbreed 11.500 km Vaartijd NL-NI ca.

Nadere informatie

EENIGE AANVULLINGEN OP DE ENCYCLOPAED1E VAN WEST-INDIE

EENIGE AANVULLINGEN OP DE ENCYCLOPAED1E VAN WEST-INDIE EENIGE AANVULLINGEN OP DE ENCYCLOPAED1E VAN WEST-INDIE HET MUNTWEZEN IN SURINAME DOOR C. R. WEIJTINGH Kort na het uitbreken van den wereldoorlog in 1914 werd den Gouverneur bij Verordening van 18 Augustus

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 5 Nederland Gelderland Ede 31 (ongeveer 1:49 u.) Fietsroute 140575 1km 2015 Falkplan BV 2 van 5 Nederland Gelderland Ede 31 (ongeveer 1:49 u.) Fietsroute 140575 Falk-VVV fietskaarten, een serie van

Nadere informatie

vergadering der commissie op 27 Januari te goedkeuring door de ledenvergadering, op afgedrukt. In de samenstelling der commissie kwam verandering,

vergadering der commissie op 27 Januari te goedkeuring door de ledenvergadering, op afgedrukt. In de samenstelling der commissie kwam verandering, 19 Verslag der Commissie van Redactie van het Recueil des Travaux botaniques Néerlandais In een vergadering der commissie op 27 Januari te Utrecht werd besloten het Bestuur te adviseeren, het contract

Nadere informatie

Verslag bouw Junior High School Circle of Life School Bakuniabao Sunyani Ghana door: Mark Joosten

Verslag bouw Junior High School Circle of Life School Bakuniabao Sunyani Ghana door: Mark Joosten Verslag bouw Junior High School Circle of Life School Bakuniabao Sunyani Ghana door: Mark Joosten September Oktober 2018 Eind september is er begonnen met het uitzetten van de contouren van het gebouw

Nadere informatie

DE VOLTOOIING VAN DE AUTOSNELWEG ZWOLLE ASSEN GRONINGEN

DE VOLTOOIING VAN DE AUTOSNELWEG ZWOLLE ASSEN GRONINGEN DE VOLTOOIING VAN DE AUTOSNELWEG ZWOLLE ASSEN GRONINGEN Inleiding De aanleg van de autosnelwegen is in het algemeen een aangelegenheid van het rijk. Met de autosnelweg Zwolle Assen Groningen en dan met

Nadere informatie

De spoorweg en het rollend materieel.

De spoorweg en het rollend materieel. HOOFDSTUK i. De spoorweg en het rollend materieel. 1. Het rijden over de spoorbaan. Het spoorwegbedrijf vormt een onderdeel van het groote verkeersapparaat, waarover de menschheid beschikt. Het verkeer,

Nadere informatie

BUITENPOST Oost 40. Vraagprijs: kosten koper

BUITENPOST Oost 40. Vraagprijs: kosten koper BUITENPOST Oost 40 Vraagprijs: 395.000 kosten koper Omschrijving BUITENPOST - Oost 40 Een prachtige gerenoveerde woonboerderij met ruim 2 hectare grond, gelegen aan de doorgaande weg buiten het dorp Buitenpost.

Nadere informatie

No. 108 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH-INDISCHE WEGENVEREENIGING 2«PRIJSVRAAG VERBETERING VAN KAMPONGWEGEN. «.amixtco.bandoelie

No. 108 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH-INDISCHE WEGENVEREENIGING 2«PRIJSVRAAG VERBETERING VAN KAMPONGWEGEN. «.amixtco.bandoelie No. 108 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH-INDISCHE WEGENVEREENIGING 2«PRIJSVRAAG VERBETERING VAN KAMPONGWEGEN. «.amixtco.bandoelie PRIJSVRAAG van de N. L W. V- Nu de verschillende stadsgemeenten in Ned.-Indië

Nadere informatie

Ha Khorong. Malealea, Lesotho. Projectnummer S05018, gerealiseerd 2006

Ha Khorong. Malealea, Lesotho. Projectnummer S05018, gerealiseerd 2006 Ha Khorong Malealea, Lesotho Projectnummer S05018, gerealiseerd 2006 Voortgangsrapport na 4 jaar gebruik G. Heijkoop December 2010 1. Inleiding Oktober 2005 is project Malealea S05018 betreffende het aanleggen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2015

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2015 1 Dorpsraad/Belangenvereniging Radio Kootwijk Sinds 1980 NIEUWSBRIEF DECEMBER 2015 Beste bewoners van Radio Kootwijk, Bijgaand alweer de laatste nieuwsbrief van dit jaar! Vanaf januari zal de dorpsraad

Nadere informatie

CONTROLELIJST VEILIGHEID BIJ EVENEMENTEN

CONTROLELIJST VEILIGHEID BIJ EVENEMENTEN score INVENTARISATIE / INSPECTIE in orde niet geheel in orde niet in orde n.v.t. TOELICHTING / EVALUATIE 1. VERANTWOORDELIJKHEID 1. Alle partijen zijn aantoonbaar op hun resp. verantwoordelijkheid gewezen.

Nadere informatie

Zand & Gras route is 51.4 Km.

Zand & Gras route is 51.4 Km. Zand & Gras route is 51.4 Km. 2.6 km 3.2 km 2.4 km 0.9 km 2.4 km 1.7 km 2.9 km 6.5 km 6.1 km 3.7 km 2.7 km 0.9 km 6.3 km 0.9 km 1.9 km 0.9 km Leuke weetjes bij de knooppunten Hoog Soeren heeft de stutus

Nadere informatie

Belangenbehartiging opdrachtgever. Tijdelijke verhuur. Problemen bij oplevering vrij van huur.

Belangenbehartiging opdrachtgever. Tijdelijke verhuur. Problemen bij oplevering vrij van huur. Belangenbehartiging opdrachtgever. Tijdelijke verhuur. Problemen bij oplevering vrij van huur. Klager heeft zijn makelaar (beklaagde) een opdracht tot dienstverlening bij verkoop van zijn woonboerderij

Nadere informatie

GEZAMENLIJK VERSLAG (TANAKRA-DRH)

GEZAMENLIJK VERSLAG (TANAKRA-DRH) REPUBLIEK NIGER REGIO TAHOUA REGIONALE DIRECTIE HYDRAULICA GEZAMENLIJK VERSLAG (TANAKRA-DRH) STAND VAN DE WERKEN VAN AANLEG VAN EEN WATERPUT EN VAN EEN MINI-AEP (DRINKWATERTOEVOER- INSTALLATIE) VOOR MEERDERE

Nadere informatie

BLOKHOOFDEN INSTRUCTIE LUCHTBESGHERMINGSDIENST 'S-GRAVENHAGE VOOR

BLOKHOOFDEN INSTRUCTIE LUCHTBESGHERMINGSDIENST 'S-GRAVENHAGE VOOR LUCHTBESGHERMINGSDIENST 'S-GRAVENHAGE INSTRUCTIE VOOR BLOKHOOFDEN HIERMEDE VERVALLEN ALLE VORIGE INSTRUCTIES ~ VASTGESTELD TE 'S-GRAVENHAGE DEN 19EN MEI 1941 DOOR HET HOOFD VAN DEN LUCHTBESCHERMINGSDiENST

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 529115 Smallepad 5 50KV-station c.a.,alverschotenseweg Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 2 526234, 525031 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Locatie van hoofdobject

Nadere informatie

opdat het hele gebied, van onder de kap tot halverwege de werkplaats, straks is bedekt door authentieke klinkertjes.

opdat het hele gebied, van onder de kap tot halverwege de werkplaats, straks is bedekt door authentieke klinkertjes. Verslag langs de lijn 2015 / 2016 (oudste foto's staan onderaan). 14 januari 2016: ook in de stromende regen gaat het werk aan de nieuwe bestrating van stationsplein Hoorn gewoon door opdat het hele gebied,

Nadere informatie

Woonoppervlakte 175 m 2 Vraagprijs 299.000,- kosten koper TE KOOP. Julianasingel 39 Venray

Woonoppervlakte 175 m 2 Vraagprijs 299.000,- kosten koper TE KOOP. Julianasingel 39 Venray Woonoppervlakte 175 m 2 Vraagprijs 299.000,- kosten koper TE KOOP Julianasingel 39 Venray PRACHTIG JAREN '30 HERENHUIS MET WOONKAMER, SEPARATE KEUKEN EN BIJKEUKEN, GROTE TUINKAMER, HOBBYGARAGE EN VIER

Nadere informatie

g AÏerinzagelegging 8203791

g AÏerinzagelegging 8203791 Octrooiraad g AÏerinzagelegging 8203791 Nederland NL @ Maritieme gecontroleerde opslag van schadelijk materiaal. Int.Cl 3.: G21F9/24, G21F9/36// B65D 88/78. @ Aanvrager: Adviesbureau Bongaerts, Kuyper

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2013

Nieuwsbrief maart 2013 Nieuwsbrief maart 2013 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief maart 2013 Barendrecht, 15-03-2013 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DARES R09-UTRECHT SPECIALE DDW UITGAVE

NIEUWSBRIEF DARES R09-UTRECHT SPECIALE DDW UITGAVE NIEUWSBRIEF DARES R09-UTRECHT SPECIALE DDW UITGAVE Inhoud Voorwoord Uitgebreid verslag met veel foto s van het DARES Deelnemers Weekend Voorwoord Deze extra nieuwsbrief is een uitgave van DARES R09-Utrecht

Nadere informatie

Wet voor het Natuurkundig Gezelschap te Middelburg. Vastgesteld den 13 december 1869. Artikel 1.

Wet voor het Natuurkundig Gezelschap te Middelburg. Vastgesteld den 13 december 1869. Artikel 1. De oudste nog bewaard gebleven statuten, toen nog wetten, van de vereniging dateren van 1869. Het Gezelschap was nog eigenaar van het Musæum Medioburgense, dat om die reden ook in deze wetten wordt vermeld.

Nadere informatie

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1

Citeertitel: Landsbesluit elektrische leidingen en kabels ==================================================================== Artikel 1 Intitulé : Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van de artikelen 1, vierde lid, en 11, eerste lid, van de Landsverordening elektriciteitsconcessies Citeertitel: Landsbesluit elektrische

Nadere informatie

STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN.

STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN. STAATSBLAD 'VAN HET KONINGRIJK DER NEDERLANDEN. (ET. 44.) WET van den 2$sten Juli) i85o, ter uitvoering van art, j der Grondwet. WIJ WILLEJI III, BIJ DE GRATIE GODS, KONING DER NEDERLANDEN, PRINS VAN ORANJE

Nadere informatie

STICHTING NATIONAALTEHUIS"

STICHTING NATIONAALTEHUIS STICHTING NATIONAALTEHUIS" 3e BOUWJAAR (1 JULI 1940-30 APRIL 1941) AAN TE BIEDEN AAN LID/BEGUNSTIGER: 102649 25-7-40 Verzocht wordt deze brochure, waarin opgenomen een opbouwkaart, waarop de bouwzegels

Nadere informatie

Méér makelaar. Barnewinkel 0ong, Apeldoorn. voor een afspraak H48

Méér makelaar. Barnewinkel 0ong, Apeldoorn. voor een afspraak H48 Méér makelaar. Barnewinkel 0ong, Apeldoorn bel 055 521 92 77 voor een afspraak H48 Adresgegevens / Kenmerken / Beschrijving / Kadastrale kenmerken Barnewinkel 0ong, Apeldoorn Kenmerken Perceeloppervlakte

Nadere informatie

Huizen. Fantastische tuin. Ruime woonkamer openslaande deuren. Parkeerruimte. Mooie hoekkeuken. Poortersveld 111, 7327 AE Apeldoorn H48 H48

Huizen. Fantastische tuin. Ruime woonkamer openslaande deuren. Parkeerruimte. Mooie hoekkeuken. Poortersveld 111, 7327 AE Apeldoorn H48 H48 Huizen vanhendriks Poortersveld 111, 7327 AE Apeldoorn Ruime woonkamer openslaande deuren Mooie hoekkeuken Parkeerruimte Fantastische tuin H48 H48 Kenmerken Soort Type Kamers Woonoppervlakte Perceeloppervlakte

Nadere informatie

(Gelden voor de Kweekschool van Militaire Geneeskundigen).

(Gelden voor de Kweekschool van Militaire Geneeskundigen). ^ 1 i>l Caveant consules, ne quid detrimenti res publica capiat!" (Gelden voor de Kweekschool van Militaire Geneeskundigen). Aan de HH. Leden van de Staten-Generaal worden hij al de vorigen nog de volgende

Nadere informatie

DE BEGRAAFPLAATS AAN DE OUDE TORENLAAN door P. Timmer

DE BEGRAAFPLAATS AAN DE OUDE TORENLAAN door P. Timmer DE BEGRAAFPLAATS AAN DE OUDE TORENLAAN door P. Timmer Bij verschillende gelegenheden in de afgelopen maanden heeft onze vereniging zich beijverd om te komen tot een verbetering van ommuring en terrein

Nadere informatie

Digitale Nieuwsbrief; 2e jaargang nummer 1 Maart 2012

Digitale Nieuwsbrief; 2e jaargang nummer 1 Maart 2012 Nieuwsbrief van de Bewoners Vereniging "Het Puyven" Digitale Nieuwsbrief; 2e jaargang nummer 1 Maart 2012 BEZOEK ONZE SITE www.hetpuyven.nl IN DEZE NIEUWSBRIEF Nieuwsbrief Voorzitter Financiën Verslag

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, maart 2010

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, maart 2010 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 23-25 maart 2010 - Wim Giesen, Kris Giesen, Paul Giesen & Wouter Suykerbuyk, 29 maart 2010 23-25 maart 2010 is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties op

Nadere informatie

Vocational Training Centrum

Vocational Training Centrum Aanvulling voortgangsverslag nieuwbouw Vocational Training Centrum Mpongwe, Zambia 1 Algemene omschrijving De in het verslag aangegeven bouwstroom is op gang gekomen. De vier theorielokalen zijn van een

Nadere informatie

PUBLICATIE VAN DE. NEDERLANDSCH-INDISCHE WECxENVEREENIGING CENTRAAL PROEFSTATION EN STUDIE BUREAU OP WEGENGEBIED VOLKENBONDS - A ANBE VELIN GEN

PUBLICATIE VAN DE. NEDERLANDSCH-INDISCHE WECxENVEREENIGING CENTRAAL PROEFSTATION EN STUDIE BUREAU OP WEGENGEBIED VOLKENBONDS - A ANBE VELIN GEN No. 146 28-3-'36 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH-INDISCHE WECxENVEREENIGING CENTRAAL PROEFSTATION EN STUDIE BUREAU OP WEGENGEBIED VOLKENBONDS - A ANBE VELIN GEN OMTRENT DE BEBAKENING VOOR SPOORBAAN OVERWEGEN

Nadere informatie

FLOAT! Bargerveen. Beste lezer,

FLOAT! Bargerveen. Beste lezer, FLOAT! Beste lezer, Leuk dat je bij mijn concept bent aangekomen! Voordat ik ga duidelijk maken waar ik de afgelopen weken aan heb gewerkt omtrent het ontwikkelen van een business idee voor het Bargerveen,

Nadere informatie

AET. 287. De gebouwen mo9ten voorzien zijn van gasmeters, ten getale en ter plaatse door den Kommandant der Brandweer te bepalen*

AET. 287. De gebouwen mo9ten voorzien zijn van gasmeters, ten getale en ter plaatse door den Kommandant der Brandweer te bepalen* AANVULLING en WIJZIGING der ALGEMEENE POMTIE-YEEOEDEHTK'ö, De BTEGEMEESTEB en WETHOUDEES van Amsterdam doen te weten, dat door den Raad dier Gemeente, in zijne vergadering van den l sten Maart 1882, is

Nadere informatie

NUNSPEET. ELSPEET HULSHORST. VIERHOUTEN. Postbus 9090, 6800 GX Arnhem

NUNSPEET. ELSPEET HULSHORST. VIERHOUTEN. Postbus 9090, 6800 GX Arnhem NUNSPEET. ELSPEET HULSHORST. VIERHOUTEN G E M E E N T E fi/nnfr eet de leden van Provinciale Staten van Gelderland Postbus 9090, 6800 GX Arnhem datum ons kenmerk collegebesluit U.0046263 8 april 2014 2

Nadere informatie

IXC". 22^39^ Het scheuren van bouwland in de uiterwaarden i.v.m. het rivierbelang. door Ir. L. van Bendegom (november 1945) Bibliotheek SV BOR23 O N

IXC. 22^39^ Het scheuren van bouwland in de uiterwaarden i.v.m. het rivierbelang. door Ir. L. van Bendegom (november 1945) Bibliotheek SV BOR23 O N IXC". 22^39^ Het scheuren van bouwland in de uiterwaarden i.v.m. het rivierbelang door Ir. L. van Bendegom (november 1945) Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Directie

Nadere informatie

DE OMNIBUSDIENST TUSSEN RHENEN EN VEENENDAAL-DE KLOMP

DE OMNIBUSDIENST TUSSEN RHENEN EN VEENENDAAL-DE KLOMP DE OMNIBUSDIENST TUSSEN RHENEN EN VEENENDAAL-DE KLOMP Onder OUD(heidkundig) NIEUWS elders in dit nummer van Oud Rhenen kwam reeds de omnibusdienst ter sprake, die er eind 19e eeuw bestond tussen Rhenen

Nadere informatie

Gemiddelde looptijd werkloosheidsuitkeringen nog geen jaar

Gemiddelde looptijd werkloosheidsuitkeringen nog geen jaar Gemiddelde looptijd werkloosheidsuitkeringen nog geen Ton Ferber In de jaren 1992 2001 was de gemiddelde looptijd van een WWuitkering elf maanden. Van de 4,3 miljoen beëindigde uitkeringen was de gemiddelde

Nadere informatie

Merwe Makelaars Johan de Wittstraat 31, 3311 KG DORDRECHT Tel : w w w.merwemakelaars.nl

Merwe Makelaars Johan de Wittstraat 31, 3311 KG DORDRECHT Tel : w w w.merwemakelaars.nl TE KOOP Vraagprijs : 138.000,00 k.k. Karakteristieke eengezinswoning nabij het historische centrum van Dordrecht met zonnige achtertuin en dakterras. Karakteristieke eengezinswoning nabij het historische

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procedure

Samenvatting. 1. Procedure Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 98 d.d. 14 april 2011 (prof. mr. E.H. Hondius, voorzitter, mevrouw mr. A.M.T. Wigger en mr. J.W.H. Offerhaus) Samenvatting Bij afsluiten van

Nadere informatie

Huizen. Afgesloten entree. Geheel gemoderniseerd. Met lift. Moderne keuken en badkamer. Mooie laminaatvloer. Loolaan 41-157, 7314 AD Apeldoorn H48 H48

Huizen. Afgesloten entree. Geheel gemoderniseerd. Met lift. Moderne keuken en badkamer. Mooie laminaatvloer. Loolaan 41-157, 7314 AD Apeldoorn H48 H48 Huizen vanhendriks Loolaan 41-157, 7314 AD Apeldoorn Geheel gemoderniseerd Moderne keuken en badkamer Met lift Afgesloten entree Mooie laminaatvloer H48 H48 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte Inhoud

Nadere informatie

Veldheem Wezep en archeologie

Veldheem Wezep en archeologie Veldheem Wezep en archeologie In opdracht van Delta Wonen heeft de regioarcheoloog van De Regio Noord Veluwe in mei 2011 een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd ten behoeve van de planontwikkelingen

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2015 Deel 7 [1]

Reisverslag Berlijn 2015 Deel 7 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2015 Deel 7 Reisverslag Berlijn 2015 Deel 7 [1] Door wjvanderzanden[2]op zo, 07/26/2015-13:43 Tags:reizen

Nadere informatie

wizprof Veel succes en vooral veel plezier.!! rekenmachine is niet toegestaan je hebt 75 minuten de tijd

wizprof   Veel succes en vooral veel plezier.!! rekenmachine is niet toegestaan je hebt 75 minuten de tijd www.zwijsen.nl www.e-nemo.nl www.education.ti.com wizprof 09 www.smart.be www.sanderspuzzelboeken.nl www.schoolsupport.nl www.mathplus.nl WWW.W4KANGOEROE.NL Veel succes en vooral veel plezier.!! www.idpremiums.nl

Nadere informatie

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap

1.2 landschap, natuur en recreatie. Landschap 1.2 landschap, natuur en recreatie Landschap Radio Kootwijk vormt een belangrijke schakel in een aaneengesloten open tot halfopen droog tot vochtig stuifzand- en heidegebied dat zich uitstrekt van het

Nadere informatie

Grondradar onderzoek op Schiermonnikoog (oktober 2006).

Grondradar onderzoek op Schiermonnikoog (oktober 2006). Grondradar onderzoek op Schiermonnikoog (oktober 2006). Van 16 t/m 18 oktober 2006 is door Medusa Explorations bv uit Groningen in opdracht van Rijkswaterstaat een bodemonderzoek uitgevoerd in de duinen

Nadere informatie

Deze aantrekkelijke half vrijstaande en uitgebouwde woning (2/1 kap) met garage, carport en tuin is in een goede woonomgeving gelegen.

Deze aantrekkelijke half vrijstaande en uitgebouwde woning (2/1 kap) met garage, carport en tuin is in een goede woonomgeving gelegen. Varik Mr. Heblystraat 3 Deze aantrekkelijke half vrijstaande en uitgebouwde woning (2/1 kap) met garage, carport en tuin is in een goede woonomgeving gelegen. B Perceel grootte: 272 m² Inhoud: circa 500

Nadere informatie

Molenweg 50, 7971 BJ Havelte Vraagprijs: 179.000,- kosten koper

Molenweg 50, 7971 BJ Havelte Vraagprijs: 179.000,- kosten koper Molenweg 50, 7971 BJ Havelte Vraagprijs: 179.000,- kosten koper Nova Vesta Makelaars o.z. en vastgoeddeskundigen Egginklaan 2-4 7971 CA, HAVELTE Tel: 0521340043 E-mail: havelte@nova-vesta.nl Kenmerken

Nadere informatie

Ds. van Rhijnstraat AL Emst k.k.

Ds. van Rhijnstraat AL Emst k.k. TE KOOP Ds. van Rhijnstraat 79 8166 AL Emst 749.000 k.k. KENMERKEN Prijs 749.000 k.k. Postcode 8166 AL Ligging Aan rustige weg, Beschutte ligging Woningtype Vrijstaande woning Tuin Ja, Achtertuin, Zuidwest,

Nadere informatie

Hendriksbosch. Het Hendriksbosch is bezit van de gemeente Nunspeet. Het dennenbos ligt op een steenworp afstand van het station.

Hendriksbosch. Het Hendriksbosch is bezit van de gemeente Nunspeet. Het dennenbos ligt op een steenworp afstand van het station. Hendriksbosch door Peter Kwant Het Hendriksbosch is bezit van de gemeente Nunspeet. Het dennenbos ligt op een steenworp afstand van het station. In het Hendriksbosch gaan natuur en recreatie samen. Het

Nadere informatie

Geerdijk 36 B, 7683 SR Den Ham

Geerdijk 36 B, 7683 SR Den Ham Geerdijk 36 B, 7683 SR Den Ham In het mooie buitengebied van Den Ham wordt deze multifunctionele bedrijfsruimte met vrijstaande woning en camping te koop aangeboden op een perceel groot 8.935 m². Thans

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling van de Verordening op de watersysteemheffing Waterschap Veluwe 2011.

Besluit tot vaststelling van de Verordening op de watersysteemheffing Waterschap Veluwe 2011. Besluit tot vaststelling van de Verordening op de watersysteemheffing Waterschap Veluwe 2011. Het algemeen bestuur van Waterschap Veluwe; Op voordracht van het dagelijks bestuur van 13 oktober 2010; Gelet

Nadere informatie

Informatiebulletin Reconstructie gedeelte Baarschotsestraat en Bouwrijp maken fase 1 Tuindorp Baarschot Dorst

Informatiebulletin Reconstructie gedeelte Baarschotsestraat en Bouwrijp maken fase 1 Tuindorp Baarschot Dorst Informatiebulletin Reconstructie gedeelte Baarschotsestraat en Bouwrijp maken fase 1 Tuindorp Baarschot Dorst Binnenkort starten de werkzaamheden in Dorst-west als voorbereiding op de bouw van de eerste

Nadere informatie

OOSTVAARDERSDIJK PA LELYSTAD K.K.

OOSTVAARDERSDIJK PA LELYSTAD K.K. OOSTVAARDERSDIJK 2 8243 PA LELYSTAD 375.000 K.K. KENMERKEN Overdracht Vraagprijs Aanvaarding 375.000,- k.k. In overleg Bouw Type object Woonhuis, eengezinswoning, half vrijstaande woning Soort bouw Bestaande

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Oirschot-Boxtel 150 kv. Inhoud. Nieuwe ondergrondse kabelverbinding van Oirschot naar Boxtel

Nieuwsbrief. Oirschot-Boxtel 150 kv. Inhoud. Nieuwe ondergrondse kabelverbinding van Oirschot naar Boxtel Jaargang 1 nummer 1 juli 2014 Nieuwsbrief Oirschot-Boxtel 150 kv Inhoud Voorwoord 02 Oog voor de omgeving tussen Boxtel en Oirschot 03 In kaart 04 Stappen van aanleg 05 Feiten & cijfers en planning 06

Nadere informatie

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970 pagina 1 van 5 Halte Bergentheim Gewijzigd: e:10-07-2010 Inhoud: Gegevens halte Exploitatie Gebouwen Emplacement Spoorweghaven Personeel Gegevens plaats Links: Fabrieksaansluitingen: Turfstrooiselfabriek

Nadere informatie

Hendrik Boersenlaan 1 3829CC Utrecht www.jouw-huis.nl

Hendrik Boersenlaan 1 3829CC Utrecht www.jouw-huis.nl Hendrik Boersenlaan 1 3829CC Utrecht www.jouw-huis.nl Adres gegevens ricoligtvoet Hendrik Boersenlaan 1 3829CC Hooglanderveen Vraagprijs: 450000 Kosten Koper Bouwjaar: 1997 Aantal kamers: 5 Woon oppervlakte:

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 3 (2 oktober 2016) [1]

Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 3 (2 oktober 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 3 (2 oktober 2016) Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 3 (2 oktober 2016) [1] Door

Nadere informatie

N 54. 'SGRAVENHAGE, den 10 October 1876.

N 54. 'SGRAVENHAGE, den 10 October 1876. A A (Extract). EXTRACT nit het Register der Resolutien van den Minister van Financien. In- en uitgaande regteu en accijnsen. N 54. 'SGRAVENHAGE, den 10 October 1876. Dc Minister, enz. Heeft goedgevonden

Nadere informatie

Vergunning als bedoel in artikel 10 en 11 van het Besluit bijzondere spoorwegen (no.: BWBR ) (Bbijs) EMA-vergunning nummer: 1.

Vergunning als bedoel in artikel 10 en 11 van het Besluit bijzondere spoorwegen (no.: BWBR ) (Bbijs) EMA-vergunning nummer: 1. Vergunning als bedoel in artikel 10 en 11 van het Besluit bijzondere spoorwegen (no.: BWBR0036778 ) (Bbijs) EMA-vergunning nummer: 1. De Stichting Electrische Museumtram Amsterdam (EMA), ingeschreven bij

Nadere informatie

DEMPENDE PAALFUNDERING

DEMPENDE PAALFUNDERING DEMPENDE PAALFUNDERING André de Prouw CONSTRUCTIEBUREAU DE PROUW BV De fundering van een kerk Onze Lieve Vrouwekerk of Buitenkerk Kampen Historie van de kerk en toren 1335 1380 Bouw van een kruiskerk met

Nadere informatie

Woonoppervlakte 107 m 2 Koopsom ,- kosten koper TE KOOP. Murseltseweg 47 Bergen L

Woonoppervlakte 107 m 2 Koopsom ,- kosten koper TE KOOP. Murseltseweg 47 Bergen L Woonoppervlakte 107 m 2 Koopsom 199.500,- kosten koper TE KOOP Murseltseweg 47 Bergen L ALGEMEEN De woning ligt in het hart van Nieuw Bergen tegenover de supermarkt en op zeer korte afstand van de Rembrandts

Nadere informatie

Restauratie Dorpskerk Woubrugge januari october 2014

Restauratie Dorpskerk Woubrugge januari october 2014 Restauratie Dorpskerk Woubrugge januari october 2014 Plan Stabiliseren van het hele kerkgebouw zodat ongelijkmatig verzakken wordt voorkomen. Er wordt niet geprobeerd de kerk weer recht te zetten. Niemand

Nadere informatie

HULWEG 26 HUIZEN k.k.

HULWEG 26 HUIZEN k.k. HULWEG 26 HUIZEN 205.000 k.k. www.hulweg26.nl Plattegronden Plattegronden 3D Kadaster Lijst van zaken Omschrijving Karakteristiek vissershuis met historische uitstraling en zonnige tuin. Vlakbij

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 6 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Jagers en Boeren De oudste bewoners Jos en Mirthe fietsen in de zomervakantie op de Elspeetse heide. Ze maken met hun ouders een

Nadere informatie

LANDSVERORDENING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST

LANDSVERORDENING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST LANDSVERORDENING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Lv. van 12 mei 1958, houdende regeling van de collectieve arbeidsovereenkomst; tekst in P.B. 1958, 60, met verbeterblad; inwtr. m.i.v. 1 juli 1958 (P.B.

Nadere informatie

STR^^TM^N, SOHMITZ & C. ƒ2,595,600.- EERSTE HYPOTHEEK

STR^^TM^N, SOHMITZ & C. ƒ2,595,600.- EERSTE HYPOTHEEK (BOXTEL-WESEL.) AANBIEDING voor rekening der firma STR^^TM^N, SOHMITZ & C te I«.OE]K]M[0]Vr>, VAN ƒ2,595,600.- EERSTE HYPOTHEEK DEE 5pOt. G^eiaieeiiing: gioot f*4,500,000., STAANDE TEN NAME DEK HEEIIEN

Nadere informatie

Aanvullend bodemonderzoek veenputten Appel, Nijkerk

Aanvullend bodemonderzoek veenputten Appel, Nijkerk Aanvullend bodemonderzoek veenputten Appel, Nijkerk Inleiding In 2008 heb ik een onderzoek uitgevoerd naar een groot aantal afwijkend gevormde depressies op de Appelse heide. 1 De conclusie van dit onderzoek

Nadere informatie

Onze Gids werd verboden in W.O. II

Onze Gids werd verboden in W.O. II -15- Onze Gids werd verboden in W.O. II Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de Duitse bezetter er uiteraard belang bij om de media aan banden te leggen en zodoende de informatie over de oorlogshandelingen

Nadere informatie

PRIJSBEHEERSCHING IS ZELFBEHEERSCHING

PRIJSBEHEERSCHING IS ZELFBEHEERSCHING PRIJSBEHEERSCHING IS ZELFBEHEERSCHING Er is een dringend tekort aan grondstoffen voor de Nederlandsche industrie en het Nederlandsche ambacht. Voor het herstellen van beschadigde huizen is hout, glas,

Nadere informatie

30/9 1936 Op 2 october 1860 werd vader geboren als zoon van Arnoldus Cools en Johanna Mallens; over twee dagen herdenken wij dus zijn geboortedag. Morgen en overmorgen zal respectievelijk in den Besterd

Nadere informatie

W. Dassenstraat 3, 8351 GG Wapserveen Bieden vanaf ,- kosten koper

W. Dassenstraat 3, 8351 GG Wapserveen Bieden vanaf ,- kosten koper W. Dassenstraat 3, 8351 GG Wapserveen Bieden vanaf 170.000,- kosten koper Nova Vesta Makelaars o.z. en vastgoeddeskundigen Egginklaan 2-4 7971 CA, HAVELTE Tel: 0521340043 E-mail: havelte@nova-vesta.nl

Nadere informatie

TE KOOP. Molenvaart 461 679.000 K.K. 1764 AT Breezand

TE KOOP. Molenvaart 461 679.000 K.K. 1764 AT Breezand Molenvaart 461 1764 AT Breezand TE KOOP 679.000 K.K. Molenvaart 461 1764 AT Breezand Inleiding Een plaatje voor de koper die van goede smaak en kwaliteit houdt, deze schitterende villa in strakke jaren

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 2 (1 oktober 2016) [1]

Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 2 (1 oktober 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 2 (1 oktober 2016) Reisverslag Berlijn 2016 Najaar Deel 2 (1 oktober 2016) [1] Door

Nadere informatie

Schoonouwenseweg 28, Stolwijk Vraagprijs 696.000 k.k.

Schoonouwenseweg 28, Stolwijk Vraagprijs 696.000 k.k. Schoonouwenseweg 28, Stolwijk Vraagprijs 696.000 k.k. Historisch: In 1930 als dienstzijnde voormalige agrarische bedrijfswoning gebouwd om zelfstandig klein te kunnen boeren en tevens in samenwerking dienst

Nadere informatie

Besluit tot vaststelling van de Verordening op de watersysteemheffing waterschap Rijn en IJssel 2019.

Besluit tot vaststelling van de Verordening op de watersysteemheffing waterschap Rijn en IJssel 2019. Besluit tot vaststelling van de Verordening op de watersysteemheffing waterschap Rijn en IJssel 2019. Het algemeen bestuur van Waterschap Rijn en IJssel; Op voordracht van het dagelijks bestuur van 9 oktober

Nadere informatie

MKI score van wegen aanleg en onderhoud

MKI score van wegen aanleg en onderhoud MKI score van wegen aanleg en onderhoud Inleiding Duurzaam gebruik van materialen & grondstoffen is onder te verdelen in twee hoofdonderwerpen: Keuze voor materialen & grondstoffen. Hierbij spelen aspecten

Nadere informatie

96-(224) 2.0 LOSSE GESTEENTEN

96-(224) 2.0 LOSSE GESTEENTEN 96-(224) 2.0 LOSSE GESTEENTEN Grondboor en Hamer, jrg. 43, no. 5/6, p. 225-227, 3 fig., november 1989 AFZETTINGEN VAN RIJN EN MAAS IN LIMBURG W.M. Felder* In de loop van het Mioceen, 10 tot 7 miljoenn

Nadere informatie

Grotestraat 180, 5141 HD Waalwijk

Grotestraat 180, 5141 HD Waalwijk Grotestraat 180, 5141 HD Waalwijk Vraagprijs 875.000,00 kosten koper www.staete.nl Een bijzonder object op een zeer goede locatie. Dit 19e eeuws gemeentelijk monument is gelegen aan dé winkelstraat van

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2018

Nieuwsbrief februari 2018 Nieuwsbrief februari 2018 Modelbouwvereniging Hoekse Waard Achterzeedijk 1b 2991 SB Barendrecht Nieuwsbrief februari 2018 Barendrecht, 21-2-2018 Beste abonnees, Hierbij de nieuwsbrief van de Modelbouwvereniging

Nadere informatie

TE KOOP. Gerbrandystraat K.K NM Vlissingen

TE KOOP. Gerbrandystraat K.K NM Vlissingen Gerbrandystraat 158 4384 NM Vlissingen TE KOOP 179.500 K.K. Gerbrandystraat 158 4384 NM Vlissingen Inleiding Ben jij op zoek naar je eerste woning? Eén met sfeer en waar je niet zo veel aan hoeft te doen?

Nadere informatie

Program & Nederlandse. e versie

Program & Nederlandse. e versie November 2013 Bestekcode: PR INFRA TD 131001 09 Decentralization & Local Government Strengthening Program & Ministerie van Regionale Ontwikkeling AANBESTEDINGSDOSSIER Communicatie paden in het distrikt

Nadere informatie

Begrooting van Nederlandsch-Indië voor het dienstjaar 1932. 4. 33. 133

Begrooting van Nederlandsch-Indië voor het dienstjaar 1932. 4. 33. 133 Begrooting van Nederlandsch-Indië voor het dienstjaar 19... 1.. BIJLAGE N VAN DE MEMORIE VAN TOELICHTING. BESLUIT VAN DEN GOUVERNEUR-GENERAAL VAN NEDERLAND SCH-INDIE. Batavia, den 9den September 191 n.

Nadere informatie

Was er duidelijke invloed op de etherpiraten in 1964?

Was er duidelijke invloed op de etherpiraten in 1964? Was er duidelijke invloed op de etherpiraten in 1964? In de zomer van 1964 begonnen zowel de radio- als televisieprogramma s vanaf het REM-eiland en was Radio Veronica al een aantal jaren populair in ons

Nadere informatie

Enerzijds, De besloten vennootschap Broadcast Newco Two B.V. gevestigd te Terneuzen, gemachtigde: mr A.J.H.W.M. Versteeg, advocaat te Amsterdam,

Enerzijds, De besloten vennootschap Broadcast Newco Two B.V. gevestigd te Terneuzen, gemachtigde: mr A.J.H.W.M. Versteeg, advocaat te Amsterdam, Besluit geschil Broadcast Newco Two - Nozema met betrekking tot het antenne-opstelpunt Rotterdam OPTA/G.6.00/2000/203055 Oordeel in de zin van artikel 3.11., vijfde en vierde lid, van de Telecommunicatiewet,

Nadere informatie

Verwijzingen naar andere bronnen over de historie van Nieuw-Amsterdam, Veenoord en Zandpol.

Verwijzingen naar andere bronnen over de historie van Nieuw-Amsterdam, Veenoord en Zandpol. Verwijzingen naar andere bronnen over de historie van Nieuw-Amsterdam, Veenoord en Zandpol. Literatuur: Gedenkboek 100 jaar Nieuw Amsterdam-Veenoord P. van der Woude 1960 Gedenkboek 125 jaar Tweelingdorp

Nadere informatie