Daar duikt op een gegeven moment de eerste echte uitdaging voor mij op: crevasses (gletsjerspleten) die soms meters breed en diep zijn.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Daar duikt op een gegeven moment de eerste echte uitdaging voor mij op: crevasses (gletsjerspleten) die soms meters breed en diep zijn."

Transcriptie

1 Mont Blanc 2015 Dit is een verslag van onze beklimming van de Mont Blanc bij Chamonix in Frankrijk. Ik heb deze beklimming samen met Jan van der Meer en Antonio Vicedomini gedaan en het was voor mij de eerste keer dat ik een serieuze berg beklommen heb, al heb ik hiervoor al jaren in de Oostenrijkse bergen gewandeld. We hebben de volgende route genomen: Chamonix / Montenvers / Vallee Blanche / Troix Montagne / Bosses graat / Aiguille Goûter. We hebben hem over vijf dagen uitgesmeerd om goed te kunnen acclimatiseren. De tocht begint op zevenentwintig juni s morgens vroeg om zes uur in Duiven, waar we met zijn drieën met Jan s auto naar Chamonix vertrekken. Het plan is om daar in een jeugdherberg te overnachten, maar bij aankomst in Chamonix komen we erachter dat er daar dit weekend ook een driedaags marathonevenement gaande is. Hierdoor zijn zo ongeveer alle hotels vol, inclusief de jeugdherberg. Gelukkig vinden we na enig zoekwerk nog een leuk klein tweesterren hotelletje aan de rand van het dorp. Daardoor kunnen we de volgende ochtend om tien voor halfacht uitgeslapen aan de wandeltocht beginnen. De eerste wandeldag begint op een parkeerplaats in Chamonix op 997 meter hoogte. Het weer is werkelijk schitterend en vanuit het dorp kan je het doel dan ook goed zien liggen: de Mont Blanc. Vanuit Chamonix gaan we naar de Refuge du Requin op 2516 meter, een wandeling die naar verwachting zeven uur zal duren. Het eerste stuk hiervan gaat over een grindweggetje, gevolgd door rotspaadjes. Uiteindelijk kom je bij een stel ladders waarmee afgedaald moet worden tot op de Mer de Glace gletsjer. Vanaf hier gaat de trip verder over het ijs.

2 Daar duikt op een gegeven moment de eerste echte uitdaging voor mij op: crevasses (gletsjerspleten) die soms meters breed en diep zijn. Er is ongetwijfeld een gemarkeerde route door dit gebied, maar die hebben we nooit kunnen vinden. In plaats daarvan zijn wij zelf een route gaan zoeken en dat blijkt nog knap lastig. Het is net een doolhof: soms kom je spleten tegen waar je simpelweg niet over komt en die zich zowel naar links als rechts enkele tientallen meters voor je uitstrekken. In een aantal gevallen moeten we zelfs omkeren en een andere route proberen, al kunnen we gelukkig vaak wel ergens over een spleet heen stappen. En dan natuurlijk hopen dat het ijs niet onder je voeten afbrokkelt! Het heeft ons zeker twee uur gekost om door dit gebied te komen en dat is anderhalf uur meer dan gepland.

3 Eenmaal hier voorbij wordt het gelukkig weer vlak ijs en kunnen we wat meters maken totdat we bij de rotsen komen waar de Requin hut op ligt. Deze rotsen zijn vanaf de gletsjer ongeveer driehonderd meter recht omhoog en om boven te komen zijn er ladders aangebracht. Het is alleen wel handig als je weet waar het beginpunt daarvan is, want dat blijkt moeilijk te vinden tegen de schaduwen van de rotsen. Jan slaat nog aan het bellen met de hut om er achter te komen waar we moeten zijn, maar dit is helaas een wanhopige poging. Een kansloos gesprek: de Fransen begrijpen hem totaal niet en beginnen hem uit te leggen hoe hij met de lift vanuit Chamonix naar boven moet. Uiteindelijk vinden we het beginpunt van de ladders en blijkt dat we iets verder door hadden moeten lopen op de gletsjer. Vanaf dit punt gaan de ladders loodrecht omhoog en ernaast is op de meeste plaatsen geen enkele houvast. Dus om me te zekeren moet ik mijn zelfzekering maar aan de ladder vast zetten. Niet al te handig als je een rugzak van twaalf kilogram draagt en bovendien bekaf bent. Het wordt zo een beetje een Klettersteig from hell voor mij. Eenmaal boven ben ik totaal uitgeput en kijk ik met weinig enthousiasme naar het resterende deel van deze route: een klein stukje bergpad tot aan de hut. Daar aangekomen vangt Jan mij met open armen op en na een simpel avondeten val ik als een blok in slaap. De totale wandeling heeft deze dag negen en een half uur geduurd. De tweede dag belooft een stuk eenvoudiger en vooral korter te worden. En dat is maar goed ook, want mijn schouderspieren hebben het opgegeven en zitten deze morgen muurvast. Ik ben echt wel gewend om met een rugzak rond te lopen - ik heb er zelfs mee getraind - maar zo zwaar als deze keer had ik hem nog niet. Na een wel erg summier ontbijtje gaan we vanuit de hut via wat rotsen richting de sneeuw. Vanaf dat moment gaan de stijgijzers onder de schoenen en gebruiken we een touw om onszelf aan elkaar te zekeren. Tussen elke klimmer zit acht meter touw zodat, als de voorste in een gletsjerspleet valt, de rest nog een kans heeft om hem op te vangen. Gelukkig blijft dat bij theorie en hebben we dat deze tocht niet in de praktijk hoeven brengen. De rest van de dag lopen we alleen maar op sneeuw en dat gaat soms recht

4 omhoog en soms traverserend, oftewel van links naar rechts over een berghelling zonder echt hoogte te winnen. De hemel is wederom strakblauw en het wordt goed warm. We lopen in een enorme sneeuwvallei en het uitzicht is nu echt spectaculair. Boven ons zien we de kabelbaan van de Aiguille du Midi naar de Punkte Helbronner lopen, waar dagelijks honderden toeristen gebruik van maken. De Aiguille du Midi is een hoge bergtop, die vanuit Chamonix zichtbaar is en die je met de kabelbaan kan bereiken. Zelf heb ik die kabelbaantocht vroeger ook met mijn ouders gemaakt, dus het is voor mij erg leuk om dit nu een keer vanaf de andere kant te zien. De Rifugio Torino is ons eindpunt deze dag. Dit is een hut aan de rand van het Mont Blanc massief die op de grens van Frankrijk en Italië ligt. Vanaf daar kan je zien hoe stijl het massief aan de Italiaanse zijde is en tevens heb je een mooi uitzicht op de Mont Blanc. De Italianen noemen hem trouwens Monte Bianco. Naast deze hut is net een paar weken eerder een gloednieuwe lift geopend die vanaf het Italiaanse stadje Courmayeur omhoog komt. De bouwwerkzaamheden zijn nog niet afgerond, de hut zelf wordt ook onder handen genomen. Het is op sommige plaatsen een lekkere zooi en overal staan nog kranen waarmee ze de hele dag van alles naar boven hijsen. Antonio en ik gaan nog even naar het uitzichtplatform wat bij de nieuwe lift aangelegd is. En wat blijkt? Het staat er vol met Chinese toeristen met hun iphones.

5 Dan komt onze rustdag. Deze hebben we ingepland om te kunnen wennen aan de hoogte waarop we ons nu bevinden, 3371 meter. Deze morgen heb ik ook wel wat last van de hoogte: ik heb een kater-gevoel. Gelukkig verdwijnt dat snel doordat ik flink wat water en thee naar binnen werk en een beetje in beweging kom. Rustdag is natuurlijk relatief, want als je echt stil gaat zitten verveel je je te pletter en worden alle spieren stijf. Dus gooien we onze rugzakken leeg en stoppen er alleen eten en drinken in. We lopen naar een mooie helling in de buurt, onderdeel van de Dent du Géant, om wat te kunnen oefenen voor de Mont Blanc.

6 Deze helling blijkt een hoogte van 3650 meter te hebben en daarmee verbreek ik reeds mijn persoonlijke hoogterecord dat tot dusver op 3495 meter stond. Ook zit in deze helling nog een mooi fenomeen dat voor mij nieuw is: een Bergschrund. Dat is een gat dat ontstaat in de sneeuwhelling als het bovenste deel vastgevroren zit aan de berg en het onderste deel door de zwaartekracht wat naar beneden schuift. In feite krijg je een grote scheur in het sneeuwdek over bijna de gehele breedte van de berg. En dat kan voor klimmers nog een leuke uitdaging vormen. Deze hier is gelukkig nog een van de kleinere. Ik gok slechts vijftig centimeter breed. Maar het idee dat je erin kan vallen vind ik toch wel wat beangstigend want het gat is best diep. Een leuk detail hierbij is dat direct boven deze Bergschrund de sneeuwhelling met ongeveer vijfenzestig graden omhoog gaat, wat het klimmen er ook al niet gemakkelijker op maakt. Maar we komen boven aan op een schitterende richel, waar het aan de andere kant ook weer met vijfenzestig graden omlaag blijkt te gaan. Het uitzicht dat je hier hebt op het hele gebied is magnifiek. We eten hier wat en klimmen vervolgens terug naar beneden. We hadden nog hoger kunnen gaan, maar dat is via scherpe rotsen en daar heb ik nu niet zo'n zin in. Het is immers een rustdag! We zijn deze dag toch nog zo'n vier uur onderweg geweest. De vierde dag hebben we gelukkig een relatief korte wandeling van de Rifugio Torino naar de Refuge des Cosmiques, die op 3613 meter ligt. Deze wandeling leidt ons weer door de sneeuwvallei, waarbij we zo'n beetje onder het traject van de kabelbaan door gaan. De Refuge des Cosmiques ligt aan de voet van de Aiguille du Midi en deze laatste zie je al van verre liggen doordat er een enorme zendmast op staat. Ook deze dag is het weer bloedheet, daarom zijn we wederom vroeg vertrokken om er voor te zorgen dat we op de bestemming komen voordat de sneeuw te papperig is. Dit lukt helaas niet, want al vanaf tien uur kan je merken dat het steeds zwaarder wordt. We komen uiteindelijk rond één uur al bij de hut aan en zoeken ieder een beetje onze eigen plek: Jan gaat slapen, ik ga lezen en Antonio gaat in de zon zitten. In de hut zijn momenteel zo n vijftig mensen en de meeste ervan gaan na het avondeten direct naar bed. Zo ook wij.

7 Twee juli 2015, kwart voor één s nachts. Het is de dag dat we de toppoging gaan doen. Er gaat een wekker af en iedereen in onze slaapzaal springt uit zijn bed, een heel aparte ervaring voor mij. Om één uur had het ontbijt gereed moeten staan. Maar ja, het zijn en blijven Fransen, dus pas tien minuten later gaat de deur naar de ontbijtzaal open en moet alles natuurlijk nog georganiseerd worden. Zo rond twee uur kunnen we dan beginnen aan de klim. In het donker, met lampjes op de helm, samen met nog een aantal andere groepen die hetzelfde doel hebben. Wij doen het rustig aan, wat er al snel toe leidt dat de meeste andere groepen voor ons uit gaan. Dit geeft een mooi effect want ze vormen een mooie lichtslinger voor ons uit. Nu is het zo dat je vanuit de Cosmiques hut de Mont Blanc zelf niet kan zien. In plaats daarvan kijk je tegen de Mont Blanc du Tacul (4248 meter) aan. De beklimming daarvan is in het donker nog niet zo gemakkelijk. Je gaat omhoog via een vijftig graden sneeuwhelling, met een paar steilere stukken en op één punt een flinke Bergschrund. Deze is ongeveer een meter breed en er zit vooral ijs om heen. Jan is hier met twee pickels en zijn stijgijzers tegenop geklommen en heeft vervolgens mij en Antonio erop gesleept. Vanaf daar klimmen we tot in de buurt van de top van de Mont Blanc du Tacul en slaan dan rechtsaf. Op dat moment zien we de andere groepen niet meer en zijn we even in verwarring over het te volgen spoor. Maar al snel vinden we het terug en als we de graat van de Tacul bereiken staat Mont Maudit (4465 meter) voor ons. Hier vinden we de andere groepen weer en is ook de route duidelijk zichtbaar: je moet er vlak onder de top omheen. Dat is nog een leuke beklimming, waar we wederom een Bergschrund tegen komen. En direct erboven zit een zestig graden ijshelling van een meter of vijftig, waar we kort ongezekerd en grotendeels gezekerd over naar boven klimmen. Ik heb tijdens de klim op die ijshelling wel in mijn achterhoofd dat het heel vervelend voor me kan aflopen als ik hier weg zou glijden.

8 Gelukkig komen we er alle drie heelhuids overheen en vanaf dat punt zien we de top van de Mont Blanc voor het eerst voor ons liggen. Hij lijkt binnen handbereik en Jan geeft ook aan dat het nu in feite niet meer mis kan gaan. We gaan hem bereiken! Wel ligt er een traverse voor ons naar Col de la Brenva. En een spectaculaire, want je loopt over een spoor dat net zo breed is als je beide voeten. Aan je linkerkant loopt de helling met vijftig graden omhoog en rechts van je gaat het met vijftig graden een paar honderd meter naar beneden. Geen fijne plek om een misstap te maken, maar gelukkig zitten we nog met het touw aan elkaar vast. Je moet er maar even niet over nadenken of dit een voor- of nadeel is op zo'n moment. Deze traverse is iets van driehonderd meter en als je daar overheen bent is de rest van de route naar de top verder zonder complicaties bergopwaarts. Oh ja, alleen zit er nog een leuke bult, genaamd Mur de la Cote, tussen ons en de daadwerkelijke top van de Mont Blanc. Die valt nog even tegen, vooral omdat we aan de voet daarvan rond de 4300 meter zitten en de vermoeidheid nu ook mee begint te spelen. Maar stap voor stap zigzaggend naar boven tot ongeveer 4500 meter en aan de andere kant weer licht naar beneden. En dan is daar ineens de wind. Tot nu toe is het windstil geweest, maar nu moet de jas erbij en de capuchon op om de oren af te schermen.

9 En dan de laatste helling. Deze is iets van vijfenveertig graden, maar lang. Eindeloos mag ik wel zeggen. Ook daar gaat het zigzaggend naar boven. Het stomme is dat je gewoon niet ziet niet hoe ver je nog moet omdat hij zo egaal is. Je blijft maar zigzaggend lopen en er lijkt geen eind aan te komen. Om je heen kijkend zie je wel hoe hoog je zit. Werkelijk alles lijkt in de diepte onder je te verdwijnen en toch ga jij nog hoger. En dan na ongeveer twee uur klimmen ben je er. De top, het doel, 4810 meter. Ineens sta je er en blijkt het een plateau te zijn van ongeveer vijf bij vijftien meter. Daar staan we dan om tien voor half tien 's ochtends. Moe, geëmotioneerd, voldaan. Ik heb echt het gevoel op het dak van de wereld beland te zijn. En tot mijn verbazing heb ik prima ontvangst op mijn GSM! Ik bel Mira, mijn vrouw, die thuis zit en begin te schreeuwen dat ik er ben, hoe geweldig het er is, en hoe graag ik had gehad dat zij er bij was geweest. Ze had best mee willen gaan, maar zit noodgedwongen thuis met een liesblessure. We zijn in totaal ongeveer tien minuten op de top. Er is nog iemand anders die we zo ver krijgen even een paar groepsfoto s van ons te maken.

10 Daarna gaan we via de Bossesgraat naar beneden. Deze normaalroute is de makkelijkste route en dus de route die de meeste mensen naar boven nemen. Maar het is een smalle graat waarbij het aan beide zijden zo'n vijfenzestig graden naar beneden gaat. De wind en tegenliggers maken het hier normaalgesproken erg lastig. Gelukkig hebben wij daar nu weinig last van, slechts een paar mensen komen naar boven. Uiteindelijk komen we via de Dome du Goûter aan bij de Refuge du Goûter (3835 meter) Het is een nieuwe hut die aan de zijkant van een bergwand hangt. Aardig uitgeput vallen we daar direct in bed en later bij het avondmaal vertellen we sterke verhalen aan mensen die nog naar boven willen.

11 De laatste dag is er één van afdalen, afdalen en nog eens afdalen. Het eerste stuk bestaat uit negenhonderd meter rotsklimmen, gevolgd door het oversteken van het zogenaamd Grand Couloir en een sneeuwveld met steenslag. Daarna worden het rotspaadjes die we rustig afdalen. Uiteindelijk kom je uit bij een punt waar de meeste mensen beginnen: het eindstation van de tandradbaan vanuit Saint-Gervais-les-Bains. Uiteraard laten wij deze links liggen en lopen langs het spoor en wat mooie paden verder naar beneden. We komen uiteindelijk in Les Houches, een wijk van Chamonix, uit en duiken daar direct de eerste de beste supermarkt in op zoek naar water en andere drankjes. Door de hoge temperaturen zijn we daar op het laatste stuk afdalen doorheen geraakt. Vanuit Les Houches gaan we per bus terug naar het centrum Chamonix, alwaar we verder lopen naar de plek waar we de auto geparkeerd hebben. Gelukkig heeft hetzelfde hotelletje als op de heenweg nog een driepersoons kamer vrij en na een frisse douche, gevolgd door lekkere Pizza in het centrum van Chamonix, stort ik moe maar tevreden in bed.

12

13 Zaterdag vier juli rijden we terug naar Nederland en zijn rond tien over zeven thuis. Voor het slapen gaat eerst nog de baard eraf, een enorme opluchting ;-) Martijn

Mont Blanc voor beginners

Mont Blanc voor beginners Mont Blanc voor beginners Jan van der Meer Februari 2007 Vraag door Luc Verstreken : Dag Jan, Ik ben 46 jaar, geen ervaren bergbeklimmer, en ook geen sportman. Ik zou voor mijn 50e de Mont Blanc willen

Nadere informatie

Dat was nog 200 meter recht omhoog en zat niet bij de toer in. Aan de andere kant dito naar beneden en toen gletsjer ijzers onder en over de

Dat was nog 200 meter recht omhoog en zat niet bij de toer in. Aan de andere kant dito naar beneden en toen gletsjer ijzers onder en over de Begin september 2016 hebben wij, Paul, Jordi, Peter, Ed en ik (Erik) de achtdaagse toer gelopen in Val Gardena Dolomieten. Deze toer was zonder meer grandioos en grandioos geregeld. Na enig zoeken op internet,

Nadere informatie

BBA naar de top. Bijlage. Vraag voor financiële ondersteuning van het project: Deze aanvraag werd gedaan door: Brussels Boxing Academy BBA

BBA naar de top. Bijlage. Vraag voor financiële ondersteuning van het project: Deze aanvraag werd gedaan door: Brussels Boxing Academy BBA Bijlage Vraag voor financiële ondersteuning van het project: BBA naar de top Deze aanvraag werd gedaan door: Brussels Boxing Academy BBA Kogelstraat 29 1000 Brussel www.bba olympic.be Contact gegevens:

Nadere informatie

Ora langs de 'kurkentrekker' naar de top van de Zugspitze

Ora langs de 'kurkentrekker' naar de top van de Zugspitze Ora langs de 'kurkentrekker' naar de top van de Zugspitze Een Zwitserse Witte Herder op de hoogste top van Duitsland Augustus 2011. In de Hohe Tauern was het al een hele tijd wisselvallig weer, maar in

Nadere informatie

De beklimming van de Kilimanjaro

De beklimming van de Kilimanjaro De beklimming van de Kilimanjaro Jullie hebben mij gemist begin november tijdens de karatetraining om de reden dat ik helemaal in Tanzania was om de Kilimanjaro te beklimmen met 3 vrienden. Deze berg is

Nadere informatie

Life Experience. Trekking. Een Life Experience dat u uitdaagt! Verleg uw grenzen en verleg uw wereld

Life Experience. Trekking. Een Life Experience dat u uitdaagt! Verleg uw grenzen en verleg uw wereld Life Experience Trekking Een Life Experience dat u uitdaagt! Verleg uw grenzen en verleg uw wereld Belangrijke info Wij starten onze Life Experience trekking in Courmayeur en eindigen vier dagen later

Nadere informatie

Geschreven door Wim de Lange zondag 18 november :00 - Laatst aangepast dinsdag 29 januari :10

Geschreven door Wim de Lange zondag 18 november :00 - Laatst aangepast dinsdag 29 januari :10 Wandelweek september 2012 in Oostenrijk, Stubaier Alpen, Sellrain Dit keer ben ik alleen op pad gegaan. Mijn doel is een huttentocht te maken van 5 hutten met twee gletsjer overgangen. De start van de

Nadere informatie

Vakantie Onur Frankrijk september 2010

Vakantie Onur Frankrijk september 2010 Vakantie Onur Frankrijk september 2010 Inleiding Midden juni begon ons als team op te vallen dat Onur zich erg begon terug te trekken. Hij wilde vaak alleen op zijn kamer blijven terwijl heel Nederland

Nadere informatie

Hieronder volgt een week verslag van Imme Ruarus, commissielid Combiweek Dag 1: zaterdag 30 januari 2016

Hieronder volgt een week verslag van Imme Ruarus, commissielid Combiweek Dag 1: zaterdag 30 januari 2016 Na de jaarwisseling komen de donkere maanden januari en februari, veel te vroeg om alweer met je hoofd bij het klimmen te zitten helaas. Gelukkig organiseren we met de USAC jaarlijks de Combiweek om deze

Nadere informatie

GR5 Les Houches -Modane Hans Wortel

GR5 Les Houches -Modane Hans Wortel GR5 Les Houches -Modane Hans Wortel pagina 1 van 12 Index Website GR5 Les Houches - Modane 1) Algemeen 2) Foto's GR5 Les Houches - Modane 3) Onze Route in een spreadsheet 4) Download GPS Info (tracks,

Nadere informatie

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. In de zomer van 2013 is het plan geboren om met de racefiets een weekje te fietsen op Gran Canaria. 11 oktober is na wat voorbereiding de vertrek datum gevonden.

Nadere informatie

We steken nu de Italiaanse grens over en krijgen de Mont Blanc voorlopig niet meer te zien. Hier komt wel plots de woeste kant in beeld.

We steken nu de Italiaanse grens over en krijgen de Mont Blanc voorlopig niet meer te zien. Hier komt wel plots de woeste kant in beeld. We steken nu de Italiaanse grens over en krijgen de Mont Blanc voorlopig niet meer te zien. Hier komt wel plots de woeste kant in beeld. We horen ook regelmatig marmotten en af en toe krijgen we er ook

Nadere informatie

Naast het pad is er een afwateringsgeul. Daar waar er geen geul kan gemaakt worden wordt het water geleidt langs een houten constructie.

Naast het pad is er een afwateringsgeul. Daar waar er geen geul kan gemaakt worden wordt het water geleidt langs een houten constructie. Naast het pad is er een afwateringsgeul. Daar waar er geen geul kan gemaakt worden wordt het water geleidt langs een houten constructie. We slaan onze tentjes op achter de rifuge op de Col de Forclaz.

Nadere informatie

Verpeilhütte Kaunertal

Verpeilhütte Kaunertal Verpeilhütte Kaunertal Feichten - Verpeiltal - Verpeilalm - Verpeilhütte - (Mooskopf) - Verpeilalm - Feichten ***** - 9 Km - 850 Hm - 5:00 uur Door het Verpeiltal omhoog naar de Verpeilhütte is een schitterende

Nadere informatie

Vanaf dat moment is er hard gewerkt om het idee te verwezenlijken in concrete doelstellingen en acties.

Vanaf dat moment is er hard gewerkt om het idee te verwezenlijken in concrete doelstellingen en acties. Wie is Stichting Sailing Kids: Stichting Sailing Kids biedt chronisch zieke kinderen en jong volwassenen en familieleden of vrienden de mogelijkheid een geheel verzorgde vakantie te vieren aan boord van

Nadere informatie

8 14 februari 2019 Winter-Hike 455 euro

8 14 februari 2019 Winter-Hike 455 euro 8 14 februari 2019 Winter-Hike 455 euro Doel? We laten de maatschappij even achter en trekken de wilde natuur in. Bedekt door een mooi laagje sneeuw wandelen we met sneeuwraketten helemaal waar we willen.

Nadere informatie

Wintersport Pontresina. 24 februari t/m 3 maart

Wintersport Pontresina. 24 februari t/m 3 maart Wintersport 2001 Pontresina 24 februari t/m 3 maart zaterdag 24 februari 2001 985 km Om kwart over zes weggereden. De weg is besneeuwd en plaatselijk glad. Even over de grens begint het al gauw weer te

Nadere informatie

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK De laatste week van augustus zijn wij (Loes en Diana) samen met onze honden naar de Oostenrijkse bergen geweest om lekker te gaan wandelen. We hadden

Nadere informatie

Vandaag moeten we de grootste sneeuwvelden van deze tocht overschrijden. We doen er dan ook dubbel zo lang over als normaal. En wederom dienen we

Vandaag moeten we de grootste sneeuwvelden van deze tocht overschrijden. We doen er dan ook dubbel zo lang over als normaal. En wederom dienen we Vandaag moeten we de grootste sneeuwvelden van deze tocht overschrijden. We doen er dan ook dubbel zo lang over als normaal. En wederom dienen we zelf paden aan te leggen. Voor we een sneeuwveld over gaan

Nadere informatie

De Kilimanjaro, hoogste berg van Afrika. Reisverslag van Helmut Brockmeyer.

De Kilimanjaro, hoogste berg van Afrika. Reisverslag van Helmut Brockmeyer. De Kilimanjaro, hoogste berg van Afrika. Reisverslag van Helmut Brockmeyer. Al vanaf mijn schooltijd is de Afrikaanse berg Kilimanjaro bijgebleven. Afrika en een berg met sneeuw? De interesse werd verder

Nadere informatie

Italië week 2 vanaf

Italië week 2 vanaf !1 Italië week 2 vanaf 25-06-2015 Donderdag 25 Juni Het was het laatste nachtje op camping San Procolo. Wij trekken verder met de camper. We zien elkaar nog even in Porto San Giorgio op de markt. We drinken

Nadere informatie

Zugspitze. We waren inmiddels in Ferienhaus Jägerheim in Ehrwald neergestreken. Een heel mooi appartement op de begane grond.

Zugspitze. We waren inmiddels in Ferienhaus Jägerheim in Ehrwald neergestreken. Een heel mooi appartement op de begane grond. Zugspitze We waren inmiddels in Ferienhaus Jägerheim in Ehrwald neergestreken. Een heel mooi appartement op de begane grond. 1 Jaren geleden hadden we de Zugspitze, met 2961 m. de hoogste berg van Duitsland,

Nadere informatie

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging 16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging We beklimmen de Kilimanjaro via de Marangu Route, dit is de oudste route en ook de enige route waar u verblijft in hutten. Er zijn verschillende

Nadere informatie

273KM. Luik Bastenaken Luik

273KM. Luik Bastenaken Luik 273KM Luik Bastenaken Luik Het is zaterdag 22 April, en 3u50 loopt mijn wekker af. Deze keer geen snooze knop, want ik spring direct uit bed, en ga snel de badkamer in om mijn fietskleren aan te schieten.

Nadere informatie

Ahrtal. Rotweinwanderweg - Ahrtalweg - Ahrsteig. 11 t/m 14 mei 2015

Ahrtal. Rotweinwanderweg - Ahrtalweg - Ahrsteig. 11 t/m 14 mei 2015 Ahrtal Rotweinwanderweg - Ahrtalweg - Ahrsteig 11 t/m 14 mei 2015 Maandag 11 maart Heel - Heppingen (Ahr) 137 km Heppingen - Dernau Laagste punt: 90 m Hoogste punt: 228 m Totale stijging: 650 m Totale

Nadere informatie

Wij zijn met elkaar op vakantie:

Wij zijn met elkaar op vakantie: Wij zijn met elkaar op vakantie: Manja Ciska Adri Piet Paul Zaterdag 28 juli: Vanmorgen zijn we allemaal vroeg opgestaan om op tijd in Arnhem op het kantoor te zijn. Vertrek naar Bremm om 10 uur. Tot onze

Nadere informatie

Een huttentocht door Val di Sole, een populair deel van Trentino in de Dolomieten, vooral bekend om de gastvrijheid van de bewoners t.o.v.

Een huttentocht door Val di Sole, een populair deel van Trentino in de Dolomieten, vooral bekend om de gastvrijheid van de bewoners t.o.v. Een huttentocht door Val di Sole, een populair deel van Trentino in de Dolomieten, vooral bekend om de gastvrijheid van de bewoners t.o.v. de bergwandelaars. Tijdens de wandeldagen vormen de karakteristieke

Nadere informatie

Italiaanse dolomieten XL 2017

Italiaanse dolomieten XL 2017 Italiaanse dolomieten XL 2017 Op veler verzoek zijn er weer een aantal fantastische ritten door de dolomieten uitgeschreven. Dit keer met een iets langer verblijf en met een aantal nieuwe routes! Op zaterdag

Nadere informatie

Transalp Mont Blanc : Reis totaal overzicht

Transalp Mont Blanc : Reis totaal overzicht Niet de snelheid maar een uiterste concentratie en daarnaast een grote beheersbaarheid van je mountainbike is nodig om de Trans Alp rond de Mont Blanc te volbrengen. Op vrijdag 28 augustus vertrek ik naar

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC SUMMIT 2019

INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC SUMMIT 2019 INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC SUMMIT 2019 De Mont Blanc, het is de hoogste berg van de Alpen én van West-Europa. De witte top, die vanuit Chamonix zo dichtbij lijkt, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht

Nadere informatie

Verslag van de wandeling langs Franse zijde

Verslag van de wandeling langs Franse zijde Mont Thabord Valmeinier 1800 Mont Thabord 3178 Valmeinier 1800 23 juli 2006 Afstand: 23km Duur: te lang ;-) van ergens voor zonsopgang, 5h30, tot ietsje voor etenstijd, 17h. Klimmen: 2km Dalen: 2km Monstertocht.

Nadere informatie

Eugénie Brands EEN WITTE RAAF. Uitgeverij Aspekt

Eugénie Brands EEN WITTE RAAF. Uitgeverij Aspekt Eugénie Brands EEN WITTE RAAF Uitgeverij Aspekt 1 Ze hebben m n Fordje Ka weer aan de praat gekregen. Hij is zo volgestouwd dat ik nauwelijks over de bagage heen kan kijken. De TomTom is ingesteld en nu

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC SUMMIT 2019

INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC SUMMIT 2019 INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC SUMMIT 2019 De Mont Blanc, het is de hoogste berg van de Alpen én van West-Europa. De witte top, die vanuit Chamonix zo dichtbij lijkt, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017 Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen 13 t/m 15 februari 2017 Maandag 13 feb Heel - Reil 220 km De weerberichten hadden al geruime tijd aangegeven dat er een paar mooie zonnige dagen zouden komen

Nadere informatie

Oostelijke Pyreneeën Bacwalde Fietsvakantie augustus 2019

Oostelijke Pyreneeën Bacwalde Fietsvakantie augustus 2019 Oostelijke Pyreneeën Bacwalde Fietsvakantie 24-31 augustus 2019 We trekken naar de Oostelijke Pyreneeën, met name het departement Ariège en Haute-Garonne, minder bekend maar daarom niet minder mooi. Aangezien

Nadere informatie

Dag 13(11-07-'09 67km)

Dag 13(11-07-'09 67km) Dag 13(11-07-'09 67km). Een pittoresk hofje in bergen Omdat de laatste camping geen succes was zijn we vertrokken naar Bratland Camping in Hankeland 24km verderop. Hier hebben we de wagen weer opgezet

Nadere informatie

Naar de Nürnbergerhütte

Naar de Nürnbergerhütte Naar de Nürnbergerhütte Spitz - Bsuachalm Langental -Nürnbergerhütte - Bsuachalm - Spitz 5.5 uur, 10 Km, 950 hoogtemeters Deze schitterende wandeling naar de Nürnbergerhütte begint met een lichte klim

Nadere informatie

Italiaanse dolomieten reis 2015

Italiaanse dolomieten reis 2015 Italiaanse dolomieten reis 2015 Op zaterdag 23 mei vertrekken we richting de dolomieten om daar 5 dagen te genieten van het geweldige berglandschap met wegen die daar op een indrukwekkende wijze zijn aangelegd.

Nadere informatie

DE MONT BLANC BEKLIMMEN

DE MONT BLANC BEKLIMMEN DE MONT BLANC BEKLIMMEN Noes Lautier DE MONT BLANC (4810 M) BEKLIMMEN Een beklimming van de Mont Blanc staat bij veel bergsporters hoog op het verlanglijstje. Het gevolg daarvan is dat er zomers vaak sprake

Nadere informatie

DEELNEMERS. Louis Staf Ludwig

DEELNEMERS. Louis Staf Ludwig DEELNEMERS Louis Staf Ludwig Woensdag 1september 2010 Van Naar Afstand Stijgen Dalen Duur : Les Houches 1.008 m : La Villette 1.057 m : 13 km : 1.812 m : 1.890 m : 6 uur Rond de middag zijn we in Les Houches

Nadere informatie

We namen om half negen de eerste gondel. Een grote groep senioren stond al te wachten, ze gingen naar de Drachenkopf. Voorwaar, een stevige wandeling.

We namen om half negen de eerste gondel. Een grote groep senioren stond al te wachten, ze gingen naar de Drachenkopf. Voorwaar, een stevige wandeling. Sonnenspitze Zodra je bij het appartement buiten staat is de Sonnenspitze het eerste wat je ziet. Wie in Ehrwald is kan hem niet over het hoofd zien. Aan de ene kant de Zugspitze en aan de andere kant

Nadere informatie

Voorjaar 2011. Midden-Frankrijk. 21 april t/m 7 mei

Voorjaar 2011. Midden-Frankrijk. 21 april t/m 7 mei Voorjaar 2011 Midden-Frankrijk 21 april t/m 7 mei Donderdag 21 april 2011 191 km Na het avondeten op weg. Even voorbij Vianen ontdekten we dat we de autopapieren vergeten waren. Teruggereden en weer opnieuw

Nadere informatie

Sächsische Schweiz. 18 t/m 25 oktober 2003

Sächsische Schweiz. 18 t/m 25 oktober 2003 Sächsische Schweiz 18 t/m 25 oktober 2003 Sächsische Schweiz 18 t/m 25 oktober 2003 Zaterdag 18 oktober 2003 Om 5 uur loopt de wekker af. Gisteravond hebben we de camper al ingepakt dus blijft vanmorgen

Nadere informatie

Ga naar en remix het spel.

Ga naar   en remix het spel. Oversteken In deze handleiding maken we kennis met Hassan de Hond. Haasan is gek op lekker eten en aan de overkant van de weg ligt van alles om te smullen, een banaan, een taco, een taart, een watermeloen

Nadere informatie

2 7 februari 2019 Student Winter Trip 375 euro

2 7 februari 2019 Student Winter Trip 375 euro 2 7 februari 2019 Student Winter Trip 375 euro Doel? We laten de maatschappij even achter en trekken de wilde natuur in. Bedekt door een mooi laagje sneeuw wandelen we met sneeuwraketten helemaal waar

Nadere informatie

Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018

Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018 1 Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018 Dag 1 Aankomst op Kilimanjaro International Airport. Wij halen jullie op van het vliegveld en brengen jullie naar Arusha Villa. Hier ontvangen we jullie met een

Nadere informatie

Tijd geven aan jezelf en aan elkaar als een geschenk

Tijd geven aan jezelf en aan elkaar als een geschenk Op het Pelgrimspad Tijd geven aan jezelf en aan elkaar als een geschenk Pelgrim zijn Een lange tocht maken. Dichterbij God en je eigen ziel komen. Je doet het alleen en toch samen met anderen. Pelgrimeren,

Nadere informatie

Le tour du Mont Ventoux 2014

Le tour du Mont Ventoux 2014 Le tour du Mont Ventoux 2014 Geen berg zo hoog of... deel 2 waar gaan we heen? 16 december 2013 Fietstocht Mont Ventoux, Pagina 1 Waar ben ik aan begonnen...? Nou, om eerlijk te zijn weet ik dat wel. Maar

Nadere informatie

Bergwandelen en yoga in de Savoie

Bergwandelen en yoga in de Savoie Bergwandelen en yoga in de Savoie Periode: zaterdag 23 juni zaterdag 30 juni 2018 In 2018 bieden we op verzoek van velen! - een nieuw programma aan van bergwandelen in combinatie met yoga. Deze week is

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen. 6 t/m 9 april 2018

Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen. 6 t/m 9 april 2018 Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen 6 t/m 9 april 2018 Vrijdag 6 april Heel - Zeltingen 220 km Zeltingen -Bernkastel Bernkastel - Zeltingen Laagste punt: 104 m Hoogste punt: 414 m Totale stijging:

Nadere informatie

Oostenrijkreis 2013. Het huis waarin we verblijven.

Oostenrijkreis 2013. Het huis waarin we verblijven. Oostenrijkreis 2013 Op zondag 21 april 2013 om 19:00 vertrokken 32 leerlingen uit 4H en 5V naar Schröcken, Oostenrijk. De busreis was erg gezellig, sommige leerlingen zijn nauwelijks aan slapen toegekomen.

Nadere informatie

Wielervrienden in het Zwarte woud.

Wielervrienden in het Zwarte woud. Wielervrienden in het Zwarte woud. Op zondag 4 augustus vertrokken 5 wielervrienden, Ber Fraats, Lambert Jeukens, Andre Janssen, William van der Coelen, Ed op den Camp en Jo Fraats als gastrijder, naar

Nadere informatie

Vogezen 18 21 juni 2015

Vogezen 18 21 juni 2015 Vogezen 18 21 juni 2015 Deze dagen werden gekenmerkt door niet al te best weer; af en toe een bui en ongeveer 18 graden, maar de temperatuur steeg aanzienlijk door het prettige gezelschap, discussies,

Nadere informatie

Sierra de Gredos 8 dagen

Sierra de Gredos 8 dagen Sierra de Gredos 8 dagen singlereis wandelvakantie vanaf 895 Bienvenida in het Spaanse paradijs Ruim 100 kilometer westelijk van Madrid ligt de Sierra de Gredos, welke Nederlanders het Gredos-gebergte

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

FROSTY TRAILS Dogsledding adventures

FROSTY TRAILS Dogsledding adventures FROSTY TRAILS Dogsledding adventures WINTER EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND / met sneeuwschoenen over het King s Trail. 1. Korte beschrijving 8 daagse expeditie met 6 dagen sneeuwschoenwandelen over het Kungsleden

Nadere informatie

Rätikon Bergwandelen, Oostenrijk

Rätikon Bergwandelen, Oostenrijk Praktische informatie bij het artikel Hoogalpien toeren Rätikon Bergwandelen, Oostenrijk Samenstelling: Frits Meijst Foto: Frits Meijst Het gebied De tochten Zwaarte Moeilijkheidsgraad Markering Navigeren

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Vrijdag 14 oktober melden we ons weer in Wageningen voor de materiaal controle en de briefing van de 4 editie van de Veluwe Classic.

Vrijdag 14 oktober melden we ons weer in Wageningen voor de materiaal controle en de briefing van de 4 editie van de Veluwe Classic. Veluwe Classic 2011 Vrijdag 14 oktober melden we ons weer in Wageningen voor de materiaal controle en de briefing van de 4 editie van de Veluwe Classic. De eerste drie edities hadden we na de verplichte

Nadere informatie

Hochzeiger en Sechszeiger Jerzens

Hochzeiger en Sechszeiger Jerzens Hochzeiger en Sechszeiger Jerzens Hochzeigerbahn - Zollkreuz - Hochzeiger - Niederjöchl - Sechszeiger - Kalbenalm - Hochzeigerbahn ***** - 8 Km - 680 Hm - 5:30 uur Voor deze rondwandeling over de Hochzeiger

Nadere informatie

Dit is misschien wel de mooiste manier om kennis te maken met het fenomeen Huttentocht. Samen met een groep tot max. 12 personen doe je een 8-daagse

Dit is misschien wel de mooiste manier om kennis te maken met het fenomeen Huttentocht. Samen met een groep tot max. 12 personen doe je een 8-daagse Dit is misschien wel de mooiste manier om kennis te maken met het fenomeen Huttentocht. Samen met een groep tot max. 12 personen doe je een 8-daagse tocht ( 6 wandeldagen ) door het Silvretta bergmassief

Nadere informatie

Een heerlijke vakantiedag vouw-en-vertelverhaal

Een heerlijke vakantiedag vouw-en-vertelverhaal Een heerlijke vakantiedag vouw-en-vertelverhaal Door Melanie Plag (Zorg dat je een stapeltje krantenpagina s klaar hebt liggen. Vertel het verhaal en volg de instructies tussen de vierkante haken. Uitgebreide

Nadere informatie

DEELNEMERS Vrijdag 1 juli 2011

DEELNEMERS Vrijdag 1 juli 2011 BESCHRIJVING TOCHT Dit gedeelte van de GR 5 speelt zich voornamelijk af in het Nationaal Park La Vanoise maar doorkruist ook een gedeelte van het Nationaal Park Savoi. Het zijn de Alpen op zijn mooist.

Nadere informatie

DtD deel twee. Mijn tweede trail van 2019 zit er op, en wat voor een. Deze keer dus een nacht trail in Durbuy.

DtD deel twee. Mijn tweede trail van 2019 zit er op, en wat voor een. Deze keer dus een nacht trail in Durbuy. DtD deel twee Mijn tweede trail van 2019 zit er op, en wat voor een. Deze keer dus een nacht trail in Durbuy. Zaterdag vertrek ik om kwart voor twee in de middag samen met Jan naar Durbuy in de Ardennen.

Nadere informatie

St. Pourçain-s-Sioule - Puy de Dôme.

St. Pourçain-s-Sioule - Puy de Dôme. St. Pourçain-s-Sioule - Puy de Dôme. 24-10-2012. St.Pourçain-s-Sioule - Puy de Dôme. We zijn er laat uit vandaag. Na 798 km rijden we om 9.50 van de camperplaats weg. 10.10 le Mayet d'ecole. Via Gannat

Nadere informatie

Böser-Tritt-Steig Lünersee

Böser-Tritt-Steig Lünersee Böser-Tritt-Steig Lünersee Lünerseebahn dalstation - Böser Tritt Steig - Lünersee - Lünerseealpe - Douglashütte - Böser Tritt Steig - Lünerseebahn dalstation ***** - 9 Km - 500 Hm - 4:30 uur Zeg je Brandnertal

Nadere informatie

Raadsman, heeft u nog raad?

Raadsman, heeft u nog raad? Raadsman, heeft u nog raad? Het vliegtuig waarmee wij landen op het Noorse vliegveld stuitert een paar keer over de landingsbaan. Er is een sneeuwstorm buiten als we aankomen. Samen met het Tweede Mariniersbataljon

Nadere informatie

Spanje en F mei t/m 14 mei 2018

Spanje en F mei t/m 14 mei 2018 Spanje en F1 2018 5 mei t/m 14 mei 2018 De eerste buitenlandse reis van 2018. Een prachtige reis naar Spanje. Met als optie (geen verplichting) een bezoek aan de F1 van Barcelona. Met onze Max die het

Nadere informatie

Jan Vanhees Berggids en verantwoordelijke Berggidsenbureau NAMASTE

Jan Vanhees Berggids en verantwoordelijke Berggidsenbureau NAMASTE Wij verzamelden voor u deze informatie uit een - in Nederland verschenen artikel. Het artikel gaat dieper in op alle aspecten die bij de beklimming van de Mont Blanc komen kijken. We selecteerden de voor

Nadere informatie

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011 Ahrdal 24 t/m 27 maart 2011 Donderdag 24 maart Heel - Ahrweiler 140 km Het weerbericht voor de komende dagen geeft prachtig weer op dus pakken wij de camper in en gaan richting Duitsland. Het is alweer

Nadere informatie

Met de Wielerbroeders fietsen in The Dales, Engeland 2015

Met de Wielerbroeders fietsen in The Dales, Engeland 2015 Met de Wielerbroeders fietsen in The Dales, Engeland 2015 Langzaam kwam het grote schip in beweging. Tientallen fietsers, waarvan de Wielerbroeders de vaste kern vormen, hadden inmiddels hun hut gevonden

Nadere informatie

Met jeugd de bergen in

Met jeugd de bergen in Met jeugd de bergen in NKBV Bergsportdag 2011 Anne van Galen Even voorstellen Sinds 2e jaar de bergen in 16 jaar eerste alpiene klimcursus 20 jaar: instructeur op jeugdcursussen alpen Verslaafd aan de

Nadere informatie

Huttenstage Alpiene technieken & Via ferrata voor bergwandelaars

Huttenstage Alpiene technieken & Via ferrata voor bergwandelaars Huttenstage Alpiene technieken & Via ferrata voor bergwandelaars De centraal in Zwitserland gelegen Urner Alpen zijn dan misschien niet zo beroemd als Berner Oberland of Wallis, maar bieden voor bergliefhebbers

Nadere informatie

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit:

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit: Inleiding Vrijdag 26 juni 2015 was het dan eindelijk zover. Met z n achten vertrokken vertrokken we van het hoofdkantoor van tendens in Arnhem naar de vakantiebestemming Koblenz in Duitsland. De vakantiegangers

Nadere informatie

Louis is vandaag ook ten val gekomen. Staf hield aan zijn val een bouddha stempel over op het voorhoofd en Louis houdt er een Gorbatsjovvlek aan over

Louis is vandaag ook ten val gekomen. Staf hield aan zijn val een bouddha stempel over op het voorhoofd en Louis houdt er een Gorbatsjovvlek aan over We overnachten aan de rifugio Elena (2.062 m). Louis zoekt zoals steeds de zwaarste stenen uit om er zeker van de zijn dat zijn tent een eventuele storm zonder problemen kan overleven. In de hut maken

Nadere informatie

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009 Schwäbische Alb 24 oktober t/m 1 november 2009 Zaterdag 24 oktober Heel - Tuttlingen 560 km Na het ontbijt vertrekken we richting de Schwäbische Alb, een gebied waar we nog nooit zijn geweest. Het is rustig

Nadere informatie

La Palma Vrijdag 28 september

La Palma Vrijdag 28 september La Palma 2007 Vrijdag 28 september Om 02:50 staat de taxi voor de deur om naar Schiphol te rijden. Na het inchecken, begint de vlucht op tijd om 05:30 uur en we komen om 09:50 (lokale tijd) op het vliegveld

Nadere informatie

Motorrit 4 t/m 9 mei 2016 naar Riva del Garda aan het Gardameer.

Motorrit 4 t/m 9 mei 2016 naar Riva del Garda aan het Gardameer. Motorrit 4 t/m 9 mei 2016 naar Riva del Garda aan het Gardameer. Op woensdagmorgen 4 mei 2016, klokslag 06.00 uur, vertrokken Karel Haanen, Gunter Voermans en ondergetekende, Jos Bos, vanuit een tamelijk

Nadere informatie

Voorjaar Midden- en Zuid-Frankrijk. 5 t/m 17 mei

Voorjaar Midden- en Zuid-Frankrijk. 5 t/m 17 mei Voorjaar 2010 Midden- en Zuid-Frankrijk 5 t/m 17 mei Woensdag 5 mei 2010 811 km Om half negen op weg. Via Maastricht naar Metz waar we inkopen deden. Vlot door en bij Châlon de snelweg af en binnendoor

Nadere informatie

Klimtechniek Slim klimmen om kracht te besparen. Een goede klimtechniek helpt kracht te besparen!

Klimtechniek Slim klimmen om kracht te besparen. Een goede klimtechniek helpt kracht te besparen! Een goede klimtechniek helpt kracht te besparen! Om te voorkomen dat men gedurende een lange route teveel kracht verliest en uitgeput raakt, is het belangrijk om een goede klimtechniek te hebben. Aangezien

Nadere informatie

Jeugdstage BCT /13/2019 Bleau Climbing Team naar Orpierre BEGIN VAN EEN AVONTUUR. De kennismaking

Jeugdstage BCT /13/2019 Bleau Climbing Team naar Orpierre BEGIN VAN EEN AVONTUUR. De kennismaking JEUGDSTAGE BCT 2019 4/13/2019 Bleau Climbing Team naar Orpierre De eerste week van de paasvakantie trok ogen open voor de jeugd van Bleau Climbing Team. Een week klimmen in de natuur, op echte rots, voor

Nadere informatie

Wildernistocht door Zweeds Lapland

Wildernistocht door Zweeds Lapland Wildernistocht door Zweeds Lapland herfstprogramma 2016 17-24 september aanmelden via yuriklaver@gmail.com INTRODUCTIE Beste lezer, voor je ligt het herfstprogramma van een reis door de magistrale wildernis

Nadere informatie

INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC EXPEDITIE 2019

INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC EXPEDITIE 2019 INFORMATIE DOCUMENT MONT BLANC EXPEDITIE 2019 De Mont Blanc, het is de hoogste berg van de Alpen én van West-Europa. De witte top, die vanuit Chamonix zo dichtbij lijkt, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht

Nadere informatie

Een 7-daagse huttentocht in de Noord-Italiaanse Dolomieten, waar je loopt in het gebied van het Fassadal (Val di Fassa) met de beroemde bergtoppen

Een 7-daagse huttentocht in de Noord-Italiaanse Dolomieten, waar je loopt in het gebied van het Fassadal (Val di Fassa) met de beroemde bergtoppen Een 7-daagse huttentocht in de Noord-Italiaanse Dolomieten, waar je loopt in het gebied van het Fassadal (Val di Fassa) met de beroemde bergtoppen van de Marmolada en het Sella-massief. Een deel van de

Nadere informatie

Bishorn winterbeklimming

Bishorn winterbeklimming Bishorn winterbeklimming Jan van der Meer Februari 2006 Dag Jeroen, Leuk om te lezen dat je je op mijn site vermaakt hebt. Daar is hij tenslotte voor. Natuurlijk ben ik bereid mijn ervaringen met jou en

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Het leven van Max en z,n mama *week 12*

Het leven van Max en z,n mama *week 12* Het leven van Max en z,n mama *week 12* Ik leer Max steeds beter kennen, hij mij natuurlijk ook. En niet te vergeten zijn papa hem en hij zijn papa. Hij is dan ook al 12 weken oud (drie maanden) officieel

Nadere informatie

Etappe II: Kalte Herberge - Hinterzarten

Etappe II: Kalte Herberge - Hinterzarten Etappe II: Kalte Herberge - Hinterzarten lengte 26 km, 465 m stijgen, 610 m dalen Hoogteprofiel Westweg Het zou vandaag weer een zonnige, warme dag worden met temperaturen boven de 30 graden. Onder een

Nadere informatie

Hotel Su Gologone Italië Sardinië Oliena

Hotel Su Gologone Italië Sardinië Oliena Hotel Su Gologone Italië Sardinië Oliena 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel Su Gologone - (Italië Sardinië Oliena) - 0 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja Airco:

Nadere informatie

Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop.

Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop. Lezing door Doofblinde Tineke Bakker tijdens de workshop. Bij start voor de reis door Cyprus begint het eerste bezoek aan de havenplaats Larnaca met overnachting. In de buurt van Larnaca is het zoutmeer

Nadere informatie

Reißrachkopf Rauris. Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn. ***** - 5,5 Km Hm - 4:00 uur

Reißrachkopf Rauris. Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn. ***** - 5,5 Km Hm - 4:00 uur Reißrachkopf Rauris Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn ***** - 5,5 Km - 570 Hm - 4:00 uur Deze rondwandeling over de Schwarzwand en Reißrachkopf is geen

Nadere informatie

Winter 2013. Zuid-Frankrijk. 5 t/m 16 februari

Winter 2013. Zuid-Frankrijk. 5 t/m 16 februari Winter 2013 Zuid-Frankrijk 5 t/m 16 februari Dinsdag 5 februari 2013 563 km Om negen uur vertrokken. Eerst naar Geldern omdat onze camperdealer een verkeerd aangesloten kabel van de koelkast nog goed moest

Nadere informatie

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters Barntrup Lippenland Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen 3 uur - 9 Km - 230 hoogtemeters Deze korte rondwandeling door het Lippenland bij Barntrup, gaat over brede

Nadere informatie

Trip De Vlaamse Grimpeur. Met medewerking van:

Trip De Vlaamse Grimpeur. Met medewerking van: De Vlaamse Grimpeur Trip 2018 Met medewerking van: Ann van Rentergem Oostakker * Claeys Philippe Landegem Chris Jegers Aalter * AB Electro Assebroek Rik Van de Walle Aalter * Elektro FD Gistel Voorstelling

Nadere informatie

Hotel El Horcajo Spanje Andalusië Ronda

Hotel El Horcajo Spanje Andalusië Ronda Hotel El Horcajo Spanje Andalusië Ronda 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Hotel El Horcajo - (Spanje Andalusië Ronda) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad: Ja Airco:

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Skiën Inhoud De geschiedenis van het skiën Inleiding Benodigdheden Sturen en vallen + aan en uit doen van de ski s Skiles Skiliften Verschillende sneeuwsporten Wedstrijd skiën Dingen die handig zijn om

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

Rondwandeling van Densberg naar de Kellerwaldturm

Rondwandeling van Densberg naar de Kellerwaldturm Rondwandeling van Densberg naar de Kellerwaldturm Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 8,9 km.(± 2,5 uur) 429 meter (laagste punt is 376

Nadere informatie

Hoe ziet de reis eruit:

Hoe ziet de reis eruit: Bij voldoende belangstelling organiseren wij voor de echte berggeiten wederom een fietsreis naar de Franse Pyreneeën. vertrek: vrijdag 18 september 2015 terugkomst: zaterdag 26 september 2015 Hoe ziet

Nadere informatie