Broeders en zusters, En het kan je ook meer tot de essentie brengen. Je laat wat achter en je kunt wat vinden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Broeders en zusters, En het kan je ook meer tot de essentie brengen. Je laat wat achter en je kunt wat vinden."

Transcriptie

1 Broeders en zusters, De berg is de bijbel de plaats van de godsontmoeting. De plaats waar je dichter bij God bent. Meer gericht op de ontmoeting met God En dat kunnen we ons wel voorstellen. Heel letterlijk allereerst. Want wie een berg beklimt die bestijgt die plek waar de aarde a.h.w. naar de hemel uitreikt. Op een berg ben je dichter bij de hemel. En zo kan dat ook voelen als je het pad betreedt dat de berg op gaat. Je kunt het gevoel hebben: ik ga me vrij maken van de dagelijkse beslommeringen. Ik laat wat achter. Wie een berg beklimt laat ook altijd wat achter, nl het opgaan in het dagelijkse. Je laat wat achter en je vindt wat. Je vindt in ieder geval uitzicht. Overzicht. Omdat je omhoog gaat kun je die dingen, waar je in het alledaagse leven in opgaat nu vanuit een ander, een hoger perspectief bezien. En dat relativeert, dat kan ruimte geven. En het kan je ook meer tot de essentie brengen. Je laat wat achter en je kunt wat vinden. Afgelopen week was er wat genoemd wordt de mystieke week. Dat is een week die jaarlijks georganiseerd wordt door het Titus Brandsma Instituut hier in Nijmegen. Het thema van de week dit jaar was, de mystieke aanraking, schets van de bestijging van de berg Karmel. De berg die alles te maken heeft met de profeet Elia. Elia die uit was op de zuivere godsbeleving. Die afrekende met schijnreligiositeit. En die afrekening,die strijd om het ware en het zuivere die vond plaats op de berg Karmel. Het is de Spaanse mysticus Jan van het Kruis, die zich diepgaand heeft bezig gehouden met de weg van de mystiek, de heel persoonlijke weg waarin een mens God ontmoet. En die weg is niet eenvoudig te beschrijven. Juist omdat het een weg is waarin het niet-weten een grote rol speelt. Of om het met een citaat van Kees Waaijman te zeggen: De vereniging met God in liefde is nuchtere mystiek: zij laat zich volkomen leiden door de nacht van niet weten. Openbaringen van welke aard dan ook- inzichten in geheimen, kennis van toedrachten, informatie over privéaangelegenheden- brengen de mystieke weg geen stap verder. Zij leiden eerder af.

2 Dus enerzijds geeft het beeld van de berg aan dat je wat kunt vinden, dat je a.h.w. dichter bij God kan komen en anderzijds is een heel belangrijk aspect dat van het niet-weten, het niet kunnen vatten. Het niet kunnen vasthouden. En dat aspect kun je weergeven door het beeld van de wolk. De wolk die ons juist het zicht beneemt. De wolk die ook symbool is van Gods aanwezigheid. Denk aan Israël die door de woestijn geleid wordt door een wolkkolom te volgen. Denk aan de berg Sinaï waar Mozes God ontmoet. In Exodus 24 bestijgen Mozes en de zijnen de berg, tenslotte klimt Mozes alleen verder: Daarop besteeg Mozes de berg en de wolk bedekte de berg staat er. En daar roept God Mozes midden uit de wolk. Er is nog een verhaal over de ontmoeting van Mozes met God. In Exodus Daar vraagt Mozes Gods heerlijkheid te zien. God stemt daarin toe: Zie bij mij is een plaats, waar je op de rots kunt staan, staat in Ex 33: Wanneer mijn heerlijkheid voorbijgaat, zal Ik je in de rotsholte zetten en je met mijn hand bedekken, tot in voorbij gegaan ben. Dan zal ik mijn hand wegnemen en je zult mij van achteren zien, maar mijn gelaat zal niet gezien worden. Dus God dekt Mozes af, zodat hij God niet kan zien van aangezicht tot aangezicht, want zo is wordt gezegd: God zien is sterven. Het is teveel voor een mens. Het is zoiets als een te grote spanning. Een te sterke stroomstoot, als een elektrisch apparaat dat niet aan kan dan brandt het door. God dekt Mozes af met zijn hand om hem te beschermen en dan kan Mozes nog iets van hem opvangen, een glimp, een flits. Mozes mag God van achteren zien. En zo gebeurt het ook in het vervolg van het verhaal. Als Mozes de berg Sinaï beklommen heeft, alleen dan daalt de Heer neer uit een wolk en zo staat er hij roept de naam van de Heer uit. Hij laat zich horen. God ontmoet Mozes en er vindt een werkelijke ontmoeting plaats. Van hart tot hart. Mozes wordt geraakt, zonder dat hij zien kan zonder dat hij het vatten kan. Maar het is wel aan hem te zien want zo staat er ook Mozes wist niet dat zijn gelaat straalde toen hij de berg afdaalde. Dus het was voor andere mensen zichtbaar dat er iets belangrijks gebeurt was.

3 Er was iets aan Mozes gebeurt, dat hij niet vatten kon, dat hem te boven ging, maar het heeft hem geraakt, diep geraakt en er heeft een verandering plaats gevonden. De wolk, het niet weten hoort bij de weg van de godontmoeting. Heel vaak komt wat je zoekt of wat je vraagt anders dan dat je het gevraagd hebt. Omdat wat je vraagt altijd kleiner is, beperkter dan wat je kunt ontvangen Jan van het Kruis zegt het zo: De goddelijke stem geeft het gevraagde door wat ze weigert. Dat werd met het volgende voorbeeld geïllustreerd: een mens komt naar God toe en vraagt: vervul mijn verlangen en hij houdt God een vingerhoedje voor. Als dat gevuld zou worden zou hij tevreden zijn. Maar God is zoveel groter dan de inhoud van de vingerhoedje dat hij die mens zijn grootheid zou onthouden als hij de wens zou vervullen. Door niet te vervullen gaat de mens uitreiken naar iets groters, wordt zijn verlangen groter. Maar in dat proces van verlangen en uitreiken naar God ontmoet hij God op een manier die zich aan zijn bevattingsvermogen onttrekt. Er kan iets aan een mens gebeuren, hij/zij wordt geraakt, hij leert God kennen doordat er contact is, van ziel tot ziel zou je kunnen zeggen. Je kunt God niet kennen, je kunt wel door hem geraakt worden. Aangeraakt worden. Contactkennis kun je dat noemen. De kennis die je van iemand krijgt door met die persoon in contact in verbinding te komen. Het wordt ook wel zo gezegd: hoe beter je iemand leert kennen des minder je eigenlijk kunt zeggen hoe die persoon is. Het gaat dan helemaal niet meer om eigenschappen en kenmerken. Het is een kennen die met liefhebben te maken heeft. Een kennen in verbinding. En dan weet je dat de ander eigenlijk niet te beschrijven is. Het is een kennis die zelfs nog dieper gaat dan het gevoel. Ja, het gevoel doet mee, maar ook dat is het niet alleen. In de teksten die we vandaag lazen komt ook een berg voor. De berg Horeb wordt hij in het verhaal van Elia genoemd en dat is dezelfde berg als de Sinaï. Het verhaal van de verheerlijking op de berg, daarbij is het niet helemaal duidelijk om welke berg het gaat. Er wordt wel gedacht aan de Hermon. Maar ook aan de Tabor. Het is niet zo belangrijk. Wel weer gaat het om het opgaan van de berg, het uitstijgen boven het alledaagse, en vooral om de ontmoeting met, God, Jezus.

4 In Koningen treffen we een vermoeide en moedeloze Elia aan. Een profeet die heel zijn leven heeft ingezet om te staan voor de levende God. Voor de echtheid. Voor een God die je kan raken en veranderen en niet een God die een verlengstuk is van wat je toch al wist en weet. En Elia lijkt zijn zaak gewonnen te hebben. Het godsoordeel heeft plaatsgevonden op de berg Karmel. Maar het is nog niet gebeurt of de tegenkrachten bundelen zich en Izebel de koningin vaardigt het bevel uit om Elia te doden. Waarop de uitgeputte profeet de woestijn in vlucht en onder een bremstruik gaat liggen slapen, niet meer wetend wat zijn leven nog voor zin heeft. Hij bidt God zijn leven van hem te nemen. Tot er een engel komt. Een boodschapper van God. Ook een mens kan een engel zijn, de mens op je weg die je weer vooruit helpt. Of die op dat moment weet wat je nodig hebt. Die je geeft wat je een beetje verder kan helpen. Tot twee maal toe verschijnt er een engel met de woorden sta op en eet. Sta op, wordt wakker vertaalt de NBV, maar het gaat erom dat Elia wordt uitgenodigd op zijn voeten te gaan staat, zich al is het maar enigszins te verheffen uit de moedeloosheid. Maar hij wordt niet alleen uitgenodigd iets te doen, er wordt hem ook wat gegeven, voedsel voor zijn lichaam, voedsel voor zijn ziel om zijn tocht te kunnen vervolgen 40 dagen en 40 nachten de woestijn in naar de berg Horeb. En aangekomen bij de berg wil hij gaan overnachten in een grot. En daar vindt de ontmoeting plaats met de levende God voor wie Elia zich zo had ingezet. God spreekt Elia aan. Hij nodigt hem uit zijn verhaal te verhaal. Hoe hij gekomen is waar hij nu is. En nadat Elia dat verteld heeft roept de Eeuwige hem op zich voor God op te stellen. Eerst is er het eigen verhaal en dan kan Elia zich opmaken voor dat wat van God komt. En dan volgen de traditionele herauten van God, de natuurverschijnselen waarin God zich openbaarde in de geschiedenis. De storm, de aardbeving, het vuur. Denk aan de openbaring aan het volk bij de Sinaï waar de hele berg beefde en God in het vuur op de top van de berg neerdaalt. Al die verschijnselen, die doen zich hier voor maar God laat zich nu heel anders zien in het suizen van een zachte koelte, in het gefluister van een zachte bries. In een zachte stilte. Er zijn allerlei pogingen gedaan om deze stilte weer te geven.

5 Het gaat inderdaad om iets zachts iets teders, maar tegelijkertijd is deze stilte indringend, je kunt er niet omheen. En Elia wordt erdoor geraakt, weer het gaat om contact, je wordt in je ziel geraakt en Elia reageert met eerbied, met ontzag. Hier gebeurt iets wat hem te boven gaat en hij slaat zijn mantel voor zijn gelaat. Wat hier gebeurt is te groot. Een gebaar van bescherming, maar ook een gebaar van respect. Elia wordt geraakt en nadat hij nogmaals zijn verhaal verteld heeft weer op weg gezet. Hij moet nog koningen zalven en een opvolger. Elia die zo sterk zich had ingezet voor de Eeuwige, wordt hier nog dieper nog persoonlijker geraakt. En misschien is het beeld dat hij had van de Eeuwige (om het in hedendaagse taal zo te zeggen) wel veranderd. Blijkt nu dat het toch weer anders was dan hij zich voorstelde. Misschien valt er weer een beeld weg als de huis die een slang achter zich laat als hij vervelt. Nu is het weer anders. Ik weet niet of u hier aanwezig ook zo n verandering heeft meegemaakt in het idee of het beeld dat u van God had. Misschien dat u door het leven geleerd bepaalde ideeën niet langer kon houden omdat er ervaringen waren in uw leven die de beelden in hun grondvesten deden schudden. Of misschien zijn de ideeën en beelden vervaagd. Of waren ze altijd al onduidelijk. Of misschien heeft u bepaalde gewaarwordingen en ervaringen waardoor u geraakt bent en die een heel nieuwe visie en beleving gegeven hebben. Ik las gisteren bij de kapper in een glossy magazine hoe dertigers naar religie en zingeving zoeken in allerlei verschillende godsdiensten of in mystieke stromingen binnen religies. Er wordt alom gezocht en gevonden en dat is bekend in een veel groter gebied dan in de eigen traditionele godsdienst alleen (voor zover aanwezig). Nieuwe ervaringen. Ook in het verhaal van de verheerlijking op de berg zien de apostelen Jezus in een heel nieuw licht. Midden in de eerste aankondigingen van het lijden dat Jezus tegemoet gaat, gaat Jezus met Jacobus, Johannes en Petrus de berg op. En daar wordt Jezus op een gegeven moment omringt door de belangrijkste gestalten uit de traditie waar hij uit stamt. De joodse traditie waarin Mozes en

6 Elia staan voor de wet en de profeten. In die lijn staat Jezus, in dat gezelschap bevindt hij zich, en vanuit die lijn geeft hij op een geheel eigen manier een nieuwe uitdrukking aan de verbondenheid met God. En verbonden met de Eeuwige straalt hij. En wat is dat stralen, dat is dat je iemand ziet zoals hij werkelijk bedoeld is. De mens in zijn volle heerlijkheid om dat woord te gebruiken. De mens waar je a.h.w. de verbinding met de Eeuwige die elk mens in wezen heeft zo duidelijk kunt zien. Transparant voor het licht. De kern die zichtbaar wordt en voelbaar en ervaarbaar. Dat zijn momenten die je wel zou willen vasthouden. Het is die neiging van een mens die door Petrus zo beeldend en herkenbaar wordt uitgedrukt: Heer het is goed dat wij hier zijn, laten we drie tenten opslaan. Eén voor u één voor Mozes, en één voor Elia. Maar hij wist niet wat hij zei, zo vervolgt de tekst. Beter gezegd: hij wist wel wat hij zei, maar het was zo niet van toepassing op de situatie. En dat wordt duidelijk gemaakt door weer een wolk. Tegen onze neiging te willen weten, te willen vasthouden wat goed is en inspirerend doet het niet-weten van de wolk zijn intrede die het heerlijke beeld, de heerlijke ervaring weer aan ons oog onttrekt. Het is goed en het was goed, maar we kunnen de ervaringen niet vasthouden en het verhaal gaat door. Ditmaal klinkt een stem: dit is mijn zoon, mijn uitverkorene, mijn geliefde ook wel, luister naar hem. Het is de goddelijke bevestiging die tot al eerder in het evangelie klinkt. Bij Jezus doop in de Jordaan, aan het begin van zijn werken en nu nu zijn leven een andere fase ingaat die van de tocht naar Jeruzalem, waar hij zal lijden en sterven en zal worden opgewekt. Luister naar hem. Geen vasthouden van de ervaringen, zeker je kunt ze in herinnering roepen om je mogelijk weer te laten inspireren, maar de weg gaat door. Het beeld verandert en kan zich telkens nieuw en telkens anders tonen en je omvormen. Want godontmoeting is geraakt worden in de kern van je wezen en veranderd worden en misschien wel steeds minder gaan weten hoe het zit. Amen

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Zes dagen later ging Jezus een hoge berg op. Petrus mocht met Hem mee, en ook de broers Jakobus en Johannes. Boven op

Nadere informatie

Hij is niet genadig, omdat iemand dat waardig is, maar alleen omdat Hij Zelf zo genadig is. Gods naam geeft Zijn wezen weer

Hij is niet genadig, omdat iemand dat waardig is, maar alleen omdat Hij Zelf zo genadig is. Gods naam geeft Zijn wezen weer - 1 - Gods naam geeft Zijn wezen weer We lezen in Exodus 33:18 en verder: 18 Maar hij zei: Doe mij toch uw heerlijkheid zien. Mozes wil graag de volle heerlijkheid van God zien en hij krijgt antwoord op

Nadere informatie

Gods naam geeft Zijn wezen weer

Gods naam geeft Zijn wezen weer - 1 - Gods naam geeft Zijn wezen weer We lezen in Exodus 33:18 en verder: 18 Maar hij zei: Doe mij toch uw heerlijkheid Mozes wil graag de volle heerlijkheid van God zien en hij krijgt antwoord op zijn

Nadere informatie

Dienst op zondag 20 maart 2011 in de Open Hof te Drunen op de tweede zondag in de veertigdagen.

Dienst op zondag 20 maart 2011 in de Open Hof te Drunen op de tweede zondag in de veertigdagen. Dienst op zondag 20 maart 2011 in de Open Hof te Drunen op de tweede zondag in de veertigdagen. Uitleg en verkondiging Gemeente van Christus, De laatste weken, en vooral de laatste dagen gebeurt er zoveel

Nadere informatie

Dienst met doventolk Zondag 2 september :30 uur

Dienst met doventolk Zondag 2 september :30 uur Dienst met doventolk Zondag 2 september 2018 09:30 uur Lied 283 Lied 286 : 1 Lied 286 : 3 Lied 423 : 1 1 Koningen 19 : 1 16 Psalm 139 : 3 en 5 Johannes 14 : 7-11 Overweging Lied 906 : 5 Lied 839 : 1 en

Nadere informatie

Ontmoetingskerk 21 februari Lucas 9: 28-36

Ontmoetingskerk 21 februari Lucas 9: 28-36 Ontmoetingskerk 21 februari 2016 Lucas 9: 28-36 Het menselijk gelaat, dat is de titel van het bekendste boekje van de joodse filosoof Emmanuel Levinas. Voor Levinas is een menselijk gezicht meer dan zomaar

Nadere informatie

Soms is het nuttig, zoals David dit zegt in Psalm 131, om enige tijd helemaal ontspannend stil zijn: Stilheid en vertrouwen

Soms is het nuttig, zoals David dit zegt in Psalm 131, om enige tijd helemaal ontspannend stil zijn: Stilheid en vertrouwen - 1 - Stilheid en vertrouwen We lezen in Jesaja 30:15 de volgende woorden: verlost worden, in stilheid en vertrouwen zal uw sterkte zijn. De plaats van deze tekst (Jesaja 30:15) is gemakkelijk te onthouden;

Nadere informatie

De stem van God leren verstaan. Wat van Hem gekend kan worden, zien de mensen in de schepping. Het is openbaar; ja God heeft het hun geopenbaard.

De stem van God leren verstaan. Wat van Hem gekend kan worden, zien de mensen in de schepping. Het is openbaar; ja God heeft het hun geopenbaard. - 1 - De stem van God leren verstaan God spreekt! Door datgene, wat Hij geschapen heeft spreekt Hij en Hij spreekt door Zijn woord en Geest. Hij spreekt door Zijn schepping. Dat lezen we in Psalm 19:2

Nadere informatie

Liederen in deze dienst: 19 mei Lied 25: 2 en 4 Lied 367d Lied 305 Lied 283 Lied 517: 1 en 2 Lied 543: 1 Lied 544: 1,2 en 5 Lied 871

Liederen in deze dienst: 19 mei Lied 25: 2 en 4 Lied 367d Lied 305 Lied 283 Lied 517: 1 en 2 Lied 543: 1 Lied 544: 1,2 en 5 Lied 871 19 mei 2019 Voorganger: ds. Peter Bongers Organist: Hans de Graaf Welkom bij de koffie, thee en limonade na de dienst, in De Drieklank Als er kinderen in de oppas zijn kunnen zij tijdens het collecteren

Nadere informatie

zondag 17 maart 2019 in het Kruispunt

zondag 17 maart 2019 in het Kruispunt zondag 17 maart 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Exodus 34, 27-35 27 De HEER zei tegen Mozes: Stel deze geboden op schrift, want op grond van deze geboden sluit ik met jou en de Israëlieten

Nadere informatie

Elia de profeet. We gaan het hebben over Elia. Zijn naam betekent: Jahwé is mijn God. Een prachtige naam en hij was een groot profeet.

Elia de profeet. We gaan het hebben over Elia. Zijn naam betekent: Jahwé is mijn God. Een prachtige naam en hij was een groot profeet. - 1 - Elia de profeet We gaan het hebben over Elia. Zijn naam betekent: Jahwé is mijn God. Een prachtige naam en hij was een groot profeet. Toch was hij slechts een mens zoals wij, zoals Jacobus het noemt

Nadere informatie

Teleurstelling en God?!

Teleurstelling en God?! Teleurstelling en God?! 1 Kon 19:1 18 Traject24, Driebergen 15 februari 2015 Bijbelgedeelte: 1 Koningen 19:1-18 1 Achab vertelde Izebel alles wat Elia had gedaan, ook dat hij alle profeten ter dood had

Nadere informatie

weer af het dal in en zoeken we naar waar wij liefde kunnen brengen en nieuw leven Uit eigen ervaring weet ik iets van de situatie van

weer af het dal in en zoeken we naar waar wij liefde kunnen brengen en nieuw leven Uit eigen ervaring weet ik iets van de situatie van Het verhaal van de verheerlijking op de berg Elk jaar in de veertig dagentijd komt het terug op de tweede zondag Een vreemd, maar prachtig verhaal Het raakt me altijd weer En tegelijkertijd is het lastig

Nadere informatie

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente,

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Er wordt vandaag gedoopt de naam van een mensenkind wordt verbonden met die van God. In onze

Nadere informatie

Wijkgemeente Vredeskerk Breepleinkerk zondag 17 maart e zondag 40-dagentijd. Dienst van voorbereiding

Wijkgemeente Vredeskerk Breepleinkerk zondag 17 maart e zondag 40-dagentijd. Dienst van voorbereiding Wijkgemeente Vredeskerk Breepleinkerk zondag 17 maart 2019 2 e zondag 40-dagentijd Voorganger: pastor Guus Ruijl Organist: Ellen Pons Thema : Glans over de doffe realiteit Na de dienst staan koffie en

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

Het is nog in de Paastijd - maar met de schriftlezing uit Johannes zijn we weer terug in de geschiedenis van Jezus vóór zijn lijden en sterven.

Het is nog in de Paastijd - maar met de schriftlezing uit Johannes zijn we weer terug in de geschiedenis van Jezus vóór zijn lijden en sterven. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Het is de vijfde zondag van Pasen. Zondag Cantate -oftewel: Zing! Dat hebben we gedaan, met Psalm 98 die ons daartoe oproept, met andere liederen. Dat doen we graag

Nadere informatie

Naar welke berg trokken zij op en hoe lang waren zij toen uit Egypte?

Naar welke berg trokken zij op en hoe lang waren zij toen uit Egypte? Mozes op de berg Sinaï. Naar welke berg trokken zij op en hoe lang waren zij toen uit Egypte? Exodus 19:1-2 1 In de derde maand, op dezelfde dag dat de Israëlieten uit het land Egypte waren vertrokken,

Nadere informatie

En de zoekende en tastende woorden van Huub Oosterhuis, de woorden waarin hij, de dichter zich afvraagt wie hij werkelijk is.

En de zoekende en tastende woorden van Huub Oosterhuis, de woorden waarin hij, de dichter zich afvraagt wie hij werkelijk is. 1 Gemeente, broeders en zusters, Hoe verschillend zijn de teksten die wij vandaag lazen. De ferme, of althans directe woorden van Petrus. De woorden hem a.h.w. van hogerhand in gegeven, door de vader in

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 18 juni 2017 Welkom en afkondigingen Zingen Bundel 72: 1, 2 en 3 Jezus leeft in eeuwigheid, zijn sjaloom wordt werkelijkheid. Hij is de Heer van mijn leven. Straks als er een nieuwe

Nadere informatie

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015 Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof Kortrijk, 25 februari 2015 Je bestemming Schema Hoe ziet ons leven nu eruit? Wat is de prediking van Jezus De zegen van het Nieuwe Verbond Veranderingen van het

Nadere informatie

Jezus glorie zien (Geloven met Petrus 6)

Jezus glorie zien (Geloven met Petrus 6) Jezus glorie zien (Geloven met Petrus 6) Preek over Matteüs 17:1-8 (ds. Jos Douma) Zes dagen later nam Jezus Petrus, Jakobus en diens broer Johannes met zich mee een hoge berg op, waar ze alleen waren.

Nadere informatie

Lezen Lukas 9: Zingen Ps 27: 3,7 Prediking Lukas 9: 28-36

Lezen Lukas 9: Zingen Ps 27: 3,7 Prediking Lukas 9: 28-36 Morgendienst Brouwershaven Votum groet Zingen Ps 25: 1,2,3 Tien Woorden LB 311 Gebed Lezen Ex 34: 27-35 Zingen LB 25a: 1,2 Mijn ogen zijn gevestigd (mel Ps 130) Lezen Lukas 9: 28-36 Zingen Ps 27: 3,7 Prediking

Nadere informatie

Liturgie morgendienst Zondag 16 maart

Liturgie morgendienst Zondag 16 maart 1 Overschat jezelf niet (Mattheüs 26:26-35) Jezus blijft de mensen vertellen dat hij binnenkort zal sterven. Hij vertelt er ook bij dat dat niet het einde van zijn leven is. De leerlingen van Jezus denken

Nadere informatie

Zondag 12 januari - de doop van Jezus

Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zoals Nederland een waterland is, zou je kunnen zeggen dat de Bijbel een waterboek is. Het begint al in Genesis 1: Gods Geest zweefde over het water. Er lijkt al water

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren 17 maart Lucas 9

Ontmoetingskerk Laren 17 maart Lucas 9 Ontmoetingskerk Laren 17 maart 2019 - Lucas 9 Sommige herinneringen zijn niet te begraven. Ze gaan altijd met je mee. Sommige herinneringen zitten zo diep in je, dat je ze niet zult vergeten. Misschien

Nadere informatie

Deze veertig dagen staan we nadrukkelijk stil bij de vraag wie Jezus is. Welke beelden wij van Jezus hebben.

Deze veertig dagen staan we nadrukkelijk stil bij de vraag wie Jezus is. Welke beelden wij van Jezus hebben. 21-02-2016 Lucas 9: 28-36 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wie ben jij? Wie bent u? Als we iemand voor het eerst ontmoeten op een feestje, of misschien ook wel na de kerkdienst onder de koffie, wordt

Nadere informatie

Zingen: 150 (alle 2): Looft God, loof Hem overal Bemoediging en Groet

Zingen: 150 (alle 2): Looft God, loof Hem overal Bemoediging en Groet DIENST OP ZONDAG, 1 maart 2015 2014.05 Doopsgezinde Gemeente te Arnhem ds. Paul F. Thimm Aansteken van de kaars Openen van de bijbel Welkom Doopsgezinde Gemeente Arnhem Gaan voor vrede en vertrouwen in

Nadere informatie

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy 28 januari 2018 10.00 uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy votum, groet, amen GK psalm 90,1.2. = LB 90 Gods verlangen naar Mt. 22 GK gezang 157 (staande) Lezen: - Rom. 1,1-7 -

Nadere informatie

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Voorbereiding. Inleidend orgelspel. Stilte in de kerk tijdens het gebed in de consistorie. Welkom. Intochts-psalm 25: 1, 2 (Heer, ik

Nadere informatie

En ook had Jezus Zelf tegen de vrouwen gezegd toen Hij opgestaan was uit het graf en dat staat in vers 10: Hemelvaart

En ook had Jezus Zelf tegen de vrouwen gezegd toen Hij opgestaan was uit het graf en dat staat in vers 10: Hemelvaart - 1 - Hemelvaart Wat is het een voorrecht om Jezus' hemelvaart te gedenken en te vieren en het is zeer bemoedigend wat Jezus tot zijn discipelen sprak voordat Hij naar de hemel voer. We lezen daarover

Nadere informatie

1 Koningen 19 : 1-18 Wehl 11 oktober 2013 (Ds. Arja Oude Kotte-de Boon)

1 Koningen 19 : 1-18 Wehl 11 oktober 2013 (Ds. Arja Oude Kotte-de Boon) 1 Koningen 19 : 1-18 Wehl 11 oktober 2013 (Ds. Arja Oude Kotte-de Boon) Gemeente, De verhalen over Elia hebben de eeuwen door veel mensen aangesproken. Schilders, dichter en componisten lieten er zich

Nadere informatie

Instrumentaal: Adagio en Allegro William Babell

Instrumentaal: Adagio en Allegro William Babell Instrumentaal: Adagio en Allegro William Babell door Heleen van der Sijs en Willem Blonk Solo: Waar is God? door Fleur Dekker Je vraagt je wel eens af, het klinkt een beetje maf, kan iemand mij misschien

Nadere informatie

Zondag 28 februari 2016 Berg op berg af 3 e zondag in de veertig-dagentijd

Zondag 28 februari 2016 Berg op berg af 3 e zondag in de veertig-dagentijd Zondag 28 februari 2016 Berg op berg af 3 e zondag in de veertig-dagentijd Het is een mooi verhaal, dat van Jezus op de berg, maar ook een beetje vervreemdend. Wat zegt het ons nou eigenlijk precies? Wat

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer, Jezus Christus, beste mensen,

Gemeente van onze Heer, Jezus Christus, beste mensen, Protestantse Gemeente Twello De op de website www.pkn-twello.nl gepubliceerde overdenkingen zijn bedoeld voor persoonlijk gebruik en mogen niet elders worden gebruikt en/of gepubliceerd zonder toestemming

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Meditatie thema: The sound of Silence n.a.v. 1 Koningen 19:1-18

Meditatie thema: The sound of Silence n.a.v. 1 Koningen 19:1-18 Meditatie thema: The sound of Silence n.a.v. 1 Koningen 19:1-18 Ds. Mirjam Sloots 30 september 2015 Alle-dag-kerk Amsterdam Lieve mensen van God, broeders en zusters van Jezus Christus, Hoelang kun je

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Preek 21feb2016, Mariakerk - Anders kijken, anders doen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Preek 21feb2016, Mariakerk - Anders kijken, anders doen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Preek 21feb2016, Mariakerk - Anders kijken, anders doen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, - Anders naar de dingen kijken, en dan anders doen en handelen. - Anderhalve week geleden reikte de Katholieke

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

WELKOM. Door Samaria gaan

WELKOM. Door Samaria gaan WELKOM Door Samaria gaan Zingen Liedboek v. d. Kerken 427:1 Beveel gerust uw wegen, al wat u t harte deert, der trouwe hoed en zegen van Hem, die t al regeert. Die wolken, lucht en winden wijst spoor en

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Wat zei Elia tegen koning Achab en wat ging Elia vervolgens doen?

Wat zei Elia tegen koning Achab en wat ging Elia vervolgens doen? Regen op komst. Wat zei Elia tegen koning Achab en wat ging Elia vervolgens doen? 1 Koningen 18:41-42 41 Daarna zei Elia tegen Achab: Ga op weg, eet en drink, want er is een gedruis van een overvloedige

Nadere informatie

Marcus 9: 2 10 ; 1 Koningen 19: 9 18 en 2 Petrus 1: GWK, 25/02/18

Marcus 9: 2 10 ; 1 Koningen 19: 9 18 en 2 Petrus 1: GWK, 25/02/18 Marcus 9: 2 10 ; 1 Koningen 19: 9 18 en 2 Petrus 1: 16 21 GWK, 25/02/18 Zondag Reminiscere; gedenk uw barmhartigheid. Tekst voor de preek: Marcus 9: 4 Thema: Topervaringen en de weg beneden langs. Gemeente

Nadere informatie

Ik, de HEER, ben niet veranderd. Mal.3:6

Ik, de HEER, ben niet veranderd. Mal.3:6 Ik, de HEER, ben niet veranderd Mal.3:6 Ik, de HEER, ben niet veranderd Mal.3:6 5 Ik zal naar jullie toe komen om recht te spreken, en ik zal niet aarzelen te getuigen tegen tovenaars en echtbrekers,

Nadere informatie

Jesaja 30:15. Van leeg gepraat tot zinvol gepraat.

Jesaja 30:15. Van leeg gepraat tot zinvol gepraat. - 1 - Jesaja 30:15 De plaats waar dit heerlijke woord van God staat, gaan we eerst uit ons hoofd leren; het is gemakkelijk te onthouden want de helft van 30 is 15. Jesaja 30:15 dus en nu gaan we ook de

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Vóór de 1e lijdensaankondiging staat die prachtige belijdenis van Petrus, dat Jezus is de Messias.

Vóór de 1e lijdensaankondiging staat die prachtige belijdenis van Petrus, dat Jezus is de Messias. Zondag 23 september 2012, Kogerkerk 1e zondag van de herfst, kleur groen Wijsheid 1, 1-7 & Marcus 9, 30-37 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In het Marcus-evangelie zijn patronen te

Nadere informatie

ZONDAGOCHTEND 21 JANUARI Exodus 33 en 34 2 Kor. 3: 7-18 De heerlijkheid van Jezus aanschouwen!

ZONDAGOCHTEND 21 JANUARI Exodus 33 en 34 2 Kor. 3: 7-18 De heerlijkheid van Jezus aanschouwen! ZONDAGOCHTEND 21 JANUARI 2018 Exodus 33 en 34 2 Kor. 3: 7-18 De heerlijkheid van Jezus aanschouwen! EXODUS 33: 17-23 17 Toen zei de HEERE tegen Mozes: Ook dit woord dat u spreekt, zal Ik doen, want u hebt

Nadere informatie

De vraag is echter: hoe kom je daar? En wat voor beslissingen moet je dan onderweg nemen?

De vraag is echter: hoe kom je daar? En wat voor beslissingen moet je dan onderweg nemen? Lezen: Numeri 9:15-23 Tekst: Exodus 13:20-22 en Psalm 119:105: Thema: God licht ons bij! God licht ons bij Gemeente van Jezus, Hoe ben je bezig met de toekomst? Dat is een vraag die in een oudejaarsdienst

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Welkom Openingsgebed

Welkom Openingsgebed Viering Theresia geloofsgemeenschap zondag 1 juni 2014 Welkom Openingsgebed God van leven, wij bidden U: open onze oren om Uw stem te verstaan. Dat wij ons geroepen weten tot dienstbaarheid niet omwille

Nadere informatie

Zo hebben de eerste zondagen na het kerstfeest nog de feestelijke witte kleur.

Zo hebben de eerste zondagen na het kerstfeest nog de feestelijke witte kleur. Zondag 10 januari 2016 Verschijnt God ook bij ons? Lezing: Lucas 3 : 1-3, 10-22 Officieel heet deze zondag de 1 e zondag na Epifanie. Vorig week hebben we de epifanie de verschijning van Jezus in onze

Nadere informatie

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes noemen. 14 Vreugde en blijdschap zullen je ten deel vallen,

Nadere informatie

Meditatieviering zondag 12 maart Theresiagemeenschap Borne. Op een hoge berg en weer naar beneden

Meditatieviering zondag 12 maart Theresiagemeenschap Borne. Op een hoge berg en weer naar beneden Meditatieviering zondag 12 maart 2017 Theresiagemeenschap Borne Op een hoge berg en weer naar beneden Opening Net zoals de apostelen worden we vandaag door Jezus uitgenodigd om samen met Hem de berg op

Nadere informatie

Wie iets van de diepe lagen van het Johannesevangelie wil begrijpen, moet goed lezen en goed luisteren.

Wie iets van de diepe lagen van het Johannesevangelie wil begrijpen, moet goed lezen en goed luisteren. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik vind het evangelie volgens Johannes een moeilijk evangelie. Soms moet ik 2, 3 keer lezen wat er staat en dan nog vraag ik me af of ik er iets van

Nadere informatie

Hoevelaken 21 februari 2016 Lucas 9 : 28 t/m 36

Hoevelaken 21 februari 2016 Lucas 9 : 28 t/m 36 Hoevelaken 21 februari 2016 Lucas 9 : 28 t/m 36 PREEK: Onze wereld staat bol van spanning. Berichten over aanslagen. Steekpartijen. Oorlogshandelingen; ik kan een lijst opsommen. De extra nieuwsuitzendingen

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15 De Bijbel open 16-09-15 2 Petr.3: 3 Dit vooral moet u weten, dat er in de laatste dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen, 4 en zeggen: Waar blijft de belofte

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Zingen: LB 213: 1, 2, 5 staande

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Zingen: LB 213: 1, 2, 5 staande DUINZICHTKERK, zondag 17 maart 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. S. H. Smits, s-gravenhage Ouderling van dienst: Sam Boelens Diaken van dienst: Izabella Hus Organist: Roelfien Folkersma

Nadere informatie

De Bijbel open (01-12)

De Bijbel open (01-12) 1 De Bijbel open 2012 47 (01-12) In de komende adventsweken staan we stil bij vier personen uit Hebr. 11. Het gaat om Henoch, Noach, Abraham en om Mozes. In het leven van deze mensen in het OT wordt iets

Nadere informatie

Inhoud. Literatuurlijst 112

Inhoud. Literatuurlijst 112 Inhoud Woord vooraf 6 1. De betekenis van Mozes 9 2. In Egypte gekomen 14 3. Vijandschap in Egypte 19 4. En baarde een zoon 24 5. De keus van Mozes 29 6. Uit Egypte voert... 34 7. IK ZAL ZIJN heeft mij

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd.

Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd. Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd. Vg. : Ds. Corien Veenhuizen Orgel: dhr. Gerrit te Rietstap Toenadering Orgelspel Verstilling Welkom een kind steekt de

Nadere informatie

Oasemoment 'Toon ons de weg naar de berg' Emmaüsparochie - donderdag 22 februari 2018

Oasemoment 'Toon ons de weg naar de berg' Emmaüsparochie - donderdag 22 februari 2018 Oasemoment 'Toon ons de weg naar de berg' Emmaüsparochie - donderdag 22 februari 2018 Evangelie We lezen uit het Evangelie volgens Marcus. Zes dagen later ging Jezus een hoge berg op. Petrus, Jakobus en

Nadere informatie

ZESTIGSTE DAG VOOR PASEN 12 februari 2012 WEHL. Ds. K. van Bergen, Doetinchem

ZESTIGSTE DAG VOOR PASEN 12 februari 2012 WEHL. Ds. K. van Bergen, Doetinchem ZESTIGSTE DAG VOOR PASEN 12 februari 2012 WEHL Ds. K. van Bergen, Doetinchem SCHRIFTLEZING Ezechiël 1:1-14, 28-2:1 enkele gedeelten uit hoofdstuk 1 en 2, de roeping van Ezechiël, het roepingsvisioen. Gemeente,

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

provincies: de vorstin onder de landschappen. En nu in het heden door de inname van Babyloniërs: Is zij onderworpen aan herendienst.

provincies: de vorstin onder de landschappen. En nu in het heden door de inname van Babyloniërs: Is zij onderworpen aan herendienst. - 1 - Het boek Klaagliederen Klaagliederen 1:1 begint met het woord "Hoe" van de regel: Hoe zit zij eenzaam neder, de eens volkrijke stad. In de Hebreeuwse bijbel heet dit boek dan ook niet "Klaagliederen"

Nadere informatie

Waar verwijzen de hoofdstukken Zacharia 9 tot en met 14 naar?

Waar verwijzen de hoofdstukken Zacharia 9 tot en met 14 naar? De profeet Zacharia en de koning van Sion. Waar verwijzen de hoofdstukken Zacharia 9 tot en met 14 naar? Zie Zacharia 9, 10, 11, 12, 13, 14 De hoofdstukken 9-14 handelen bijna uitsluitend over de toekomst.

Nadere informatie

DAG 1: Bidden elke dag Lees Mattheüs 7:7-11 Je bidt elke dag. Je vader en moeder (als je die mag hebben) hebben je dat al geleerd toen je klein was. Maar wat is bidden eigenlijk? Bidden is praten met God.

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Liturgie voor de eredienst waarin de Hervormde gemeente van Siddeburen Steendam Tjuchem en ds.w.v.d.wind afscheid van elkaar nemen wegens emeritaat

Liturgie voor de eredienst waarin de Hervormde gemeente van Siddeburen Steendam Tjuchem en ds.w.v.d.wind afscheid van elkaar nemen wegens emeritaat Liturgie voor de eredienst waarin de Hervormde gemeente van Siddeburen Steendam Tjuchem en ds.w.v.d.wind afscheid van elkaar nemen wegens emeritaat Thema : Gekend worden met Goddelijke liefde Siddeburen

Nadere informatie

Israëls toekomst - op weg naar shalom. Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild. Zie, er komt een dag voor de Here

Israëls toekomst - op weg naar shalom. Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild. Zie, er komt een dag voor de Here Jeruzalem, Jeruzalem u hebt niet gewild Zie, er komt een dag voor de Here Nebukadnezar Kores Babel Meden 606 536 ballingschap Nebukadnezar Darius Babel Meden 606 537 ballingschap Jeremia Daniël Daniël

Nadere informatie

Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10

Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10 Ontmoetingskerk - Laren NH - 20 april 2014 - Pasen Mattheüs 28: 1-10 Zondagsnacht, terwijl soldaten op wacht staan bij het graf, komt er een luide stem uit de hemel. Ze zien hoe de hemelen zich openen

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Verheerlijking op de berg Russische ikoon, 17 e eeuw 2 e zondag van de 40-dagentijd Zondag "Gedenk uw barmhartigheid" 24 februari 2013 voorganger: ds. N.J. Pronk organist:

Nadere informatie

Omgaan met iemand die depressief is

Omgaan met iemand die depressief is Omgaan met iemand die depressief is Tim van Dijl depressief zijn (inclusief levensverhaal) Context depressief zijn (inclusief levensverhaal) 1 Koningen 19:3 18 (BB) Ik zweer bij de goden dat jij morgen

Nadere informatie

Vraag 4 a. De profeten- leerlingen accepteren en respecteren Elisa als de opvolger van Elia.

Vraag 4 a. De profeten- leerlingen accepteren en respecteren Elisa als de opvolger van Elia. Antwoorden 20.1: God zorgt a. Gilgal, Bethel, Jericho, de Jordaan. Elia en Elisa reisden van Gilgal naar Bethel, van Bethel naar Jericho en van Jericho naar de Jordaan. b + c a. Twee delen van zijn geest

Nadere informatie

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017 Liedboekje kinderkoor de Bubbel september t/m december 2017 Volg het spoor : Kijk eens naar een vlinder luister naar een eend die kwaakt kijk eens naar de bloemen zie hoe mooi ze zijn gemaakt kijk eens

Nadere informatie

Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk

Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk Homilie Zo. 21 A 2017 Opening studiejaar Ariënsinstituut Maarssen, H. Hartkerk Als je zijn of haar foto ziet, zijn of haar stem weer hoort, dan kan het je ziel diep beroeren, je diep raken, zelfs jaren

Nadere informatie

Veranderd naar het beeld van Christus

Veranderd naar het beeld van Christus Hugo Bouter Veranderd naar het beeld van Christus Exodus 34:29-35 eap. 1. Het gezicht van de middelaar straalde Het uitgangspunt van deze overdenking is het glanzende gezicht van Mozes bij de hernieuwing

Nadere informatie

HET BOEK JONAH (een hervertelling door Juke Hudig & Anne C. Possel)

HET BOEK JONAH (een hervertelling door Juke Hudig & Anne C. Possel) HET BOEK JONAH (een hervertelling door Juke Hudig & Anne C. Possel) Hoofdstuk 1 Sta op Jonah wordt door God geroepen. Sta op, Jonah Wees de profeet die je bent Ga naar Nineveh, die grote stad, waarschuw

Nadere informatie

Deze keer maar liefst 4 preken in een. Veel leesplezier!

Deze keer maar liefst 4 preken in een. Veel leesplezier! Deze keer maar liefst 4 preken in een. Veel leesplezier! Preek op de Witte Donderdag jaar C - 2016 Welkom beste mensen bij deze heilige mis op Witte donderdag. Beste mensen Vanavond op de witte donderdag

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

Geliefden van God, gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Geliefden van God, gemeente van onze Heer Jezus Christus, 1 e zondag van de 40-dagen tijd Zin op Zondag 5 maart 2017 Kleur Paars Matteus 4: 1-11 Ds A.J. Wouda Thema: Zoek de stilte Geliefden van God, gemeente van onze Heer Jezus Christus, Zoek de Stilte.wat kunnen

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Verheerlijking op de berg Evangeliarium Otto III, na 970 2 e zondag van de 40-dagentijd Zondag "Gedenk uw barmhartigheid" 16 maart 2014 voorganger: ds. N.J. Pronk

Nadere informatie

Meditatieve viering zondag 17 maart Theresiagemeenschap Borne. Lichtpuntje

Meditatieve viering zondag 17 maart Theresiagemeenschap Borne. Lichtpuntje Meditatieve viering zondag 17 maart 2019 Theresiagemeenschap Borne Lichtpuntje Opening/welkom Openingsgebed (samen) God van mensen, van mensen die klagen en jammeren, van hen die opstandig zijn of lamgeslagen,

Nadere informatie

Hier staat dat de aartsengel Michaël met de duivel in twist gewikkeld was over het lichaam van Mozes. Elia, toen en later

Hier staat dat de aartsengel Michaël met de duivel in twist gewikkeld was over het lichaam van Mozes. Elia, toen en later - 1 - Elia, toen en later We gaan het weer hebben over Elia. Wat betekende zijn naam ook al weer? Jahwé is mijn God. Elia is niet gestorven maar hij is ten hemel gevaren in een vurige wagen met vurige

Nadere informatie

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens?

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? De profetie in de Bijbel. Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? Spreuken 14:31 31 Als je zwakke mensen onderdrukt, beledig

Nadere informatie

De Bijbel zegt JHWH, de Vader, is de enige God!

De Bijbel zegt JHWH, de Vader, is de enige God! De Bijbel zegt JHWH, de Vader, is de enige God! Bekijk de Bijbelverzen die bewijzen dat alleen de Vader God is. https://www.youtube.com/watch?v=yu7wi2bkl0i Enige God Hij zeide: Gij zult mijn aangezicht

Nadere informatie

Beste God... Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, God, Vriendschap Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over bidden en communicatie met God.

Beste God... Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, God, Vriendschap Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over bidden en communicatie met God. Beste God... Leeftijd: 9-12 Thema: bidden, God, Vriendschap Tijdsduur: 60+ min. Deze bijeenkomst gaat over bidden en communicatie met God. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen leren dat het gebed een

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het valt mij steeds weer op: Wil je iets begrijpen van het evangelie van Matteüs, dan moet je het Oude Testament er bij houden. Op belangrijke momenten

Nadere informatie

104 EERSTE LEZING Hand., 2, 1-11 Zij werden allen vervuld van de heilige Geest en zij begonnen te spreken.

104 EERSTE LEZING Hand., 2, 1-11 Zij werden allen vervuld van de heilige Geest en zij begonnen te spreken. PINKSTEREN 104 EERSTE LEZING Hand., 2, 1-11 Zij werden allen vervuld van de heilige Geest en zij begonnen te spreken. Uit de Handelingen der Apostelen 1 Toen de dag van Pinksteren aanbrak waren allen bijeen

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

GODS STEM VERSTAAN (2/3)

GODS STEM VERSTAAN (2/3) GODS STEM VERSTAAN (2/3) Het thema van deze preekserie is: Gods stem verstaan. Preek 1 ging over het belang en het waarom van het spreken van God. Preek 2 gaat vooral over HOE God tot ons spreekt. Welke

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

Een les uit de geschiedenis 10 Broeders en zusters, in dit verband wil ik u herinneren aan wat onze voorouders hebben meegemaakt. Zij werden allemaal

Een les uit de geschiedenis 10 Broeders en zusters, in dit verband wil ik u herinneren aan wat onze voorouders hebben meegemaakt. Zij werden allemaal Een les uit de geschiedenis 10 Broeders en zusters, in dit verband wil ik u herinneren aan wat onze voorouders hebben meegemaakt. Zij werden allemaal door de wolk van God geleid en liepen dwars door de

Nadere informatie

Voorganger: ds. Jaap van de Meent Ouderling van dienst: Jan Willem Thijs Diaken van dienst: Nel Klamer Organist: Gert Boersma

Voorganger: ds. Jaap van de Meent Ouderling van dienst: Jan Willem Thijs Diaken van dienst: Nel Klamer Organist: Gert Boersma DUINZICHTKERK, zondag 28 juli 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. Jaap van de Meent Ouderling van dienst: Jan Willem Thijs Diaken van dienst: Nel Klamer Organist: Gert Boersma DE INTREDE

Nadere informatie

de toekomst tegemoet

de toekomst tegemoet Zondag 19 maart 2017 Sterk en dapper, de toekomst tegemoet Lezing: Johannes 4 : 5 30 Je zou kunnen zeggen: het begint met de vraag om een glas water. Een wonderlijk en ook mysterieus verhaal. Jezus is

Nadere informatie

- Zingen, uit het nieuwe liedboek, 303: 1,2,3 Zonne en maan, water en wind

- Zingen, uit het nieuwe liedboek, 303: 1,2,3 Zonne en maan, water en wind DE DIENST VAN 25 FEBRUARI 2018 IN DE HOEKSTEEN LEEK Voorganger: ds. Ernst van Gulik Organist: Niek Schuringa De Heilige doop wordt bediend aan: Mason Jurre Geert Voorintholt - Voor de dienst zingen, lied

Nadere informatie

Zondag 21 mei zondag Rogate bidt. Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27

Zondag 21 mei zondag Rogate bidt. Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27 Zondag 21 mei zondag Rogate bidt Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27 Bij het voorbereiden van deze dienst, stootte ik op een vraag vergelijkbaar met de vraag van vorige week. Vorige week op

Nadere informatie