Pascha. Feest van de ongezuurde broden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pascha. Feest van de ongezuurde broden"

Transcriptie

1 Concept Pascha en Feest van de ongezuurde broden Deuteronomium 16:8 Zes dagen zult gij ongezuurde broden eten, en aan den zevenden dag is een verbods dag den HEERE uw God; dan zult gij geen werk doen.

2 Voorwoord Geachte medereiziger, Met deze studie hebben wij geprobeerd om weer te geven wat de Bijbel leert over de dagen dat het Pascha en het feest van de ongezuurde broden gehouden moet worden. Dit op grond van alleen de Bijbel, zonder rekening te houden met hoe de dag van het Pascha en de daarop volgende dagen van ongezuurde broden momenteel geleerd worden. Alleen vanuit de Bijbel is onderzocht wat God ons hierover wil leren. Hierbij is gebruikt gemaakt van de Statenvertaling met gebruikmaking en de grondtaal. Het kan zijn dat wat de Bijbel werkelijk leert afwijkt van wat u gewend was of dacht over de dagen van de ongezuurde broden. We mogen echter niet bouwen op de geschiedenis en het ontstane gebruik van de invulling van deze dagen of gevoel maar moeten dit geheel toetsen aan Gods Woord. Wees niet ongelovig over wat de Bijbel u meer leert dan wat u wist of wilde weten over de dagen van de ongezuurde broden maar onderzoek ook hierin de Bijbel. Een andere uitleg dan wat u in dit document leest moet wel geheel in overeenstemming zijn met alle teksten die over de dagen van de ongezuurde broden gaan. Door slechts enkele teksten te onderzoeken komt men niet tot een volledige uitleg. Uitleg van teksten uit de Bijbel mogen elkaar niet tegenspreken. Men mag nooit een tekst gebruiken naar eigen inzicht die een andere tekst tegenspreekt of ontkracht. Met deze studie over de dagen van de ongezuurde broden zijn voor zover bekend alle teksten met de context die hier over leren met elkaar vergeleken en is de uitleg van deze teksten in overeenstemming met wat andere teksten leren. Uiteraard kan het zijn dat u het niet eens bent met genoemde punten of conclusies in deze studie of dat er zaken zijn die Gods Woord anders leert. Graag vernemen wij eventuele aanvullingen of correcties. Deze kunt u mailen naar info@bijbelsefeesten.com voor nader onderzoek. Wij wensen u Gods zegen toe in het onderzoeken van Zijn Woord. Uw medereizig(st)er,

3 1 Wanneer moest het Pascha geslacht worden? In de Bijbel lijkt er verschil te zijn in de datum wanneer het Pascha geslacht en gegeten moest worden. Exodus 12:3-6 3 Spreekt tot de ganse vergadering van Israel, zeggende: Aan den tienden dezer maand neme een iegelijk een lam, naar de huizen der vaderen, een lam voor een huis. Aan, vanaf het begin van, de 10 e moet het lam apart worden gezet. 4 Maar indien een huis te klein is voor een lam, zo neme hij het en zijn nabuur, de naaste aan zijn huis, naar het getal der zielen, een iegelijk naar dat hij eten kan; gij zult rekening maken naar het lam. 5 Gij zult een volkomen lam hebben, een manneken, een jaar oud; van de schapen of van de geitenbokken zult gij het nemen. 6 En gij zult het in bewaring hebben tot den veertienden dag dezer maand; en de ganse gemeente der vergadering Israëls zal het slachten tussen twee avonden. Er staat tot den 14 e : Vanaf begin van de 10 e een lam apart. 10 e dag 1 11 e dag 2 12 e dag 3 13 e dag 4 Begin 14 e lam slachten Er staat niet tot en met de 14 e. Gelijk bij het begin van de 14 e moest het lam geslacht worden. Het lam moest 4 dagen apart gezet worden, vanaf begin 10 e tot begin 14 e : Exodus 12:7-8 7 En zij zullen van het bloed nemen, en strijken het aan de beide zijposten, en aan den bovendorpel, aan de huizen, in welke zij het eten zullen. 8 En zij zullen het vlees eten in denzelfden nacht, aan het vuur gebraden, met ongezuurde broden; zij zullen het met bittere saus eten. In de nacht van de 14 e Nisan, moest het Pascha gegeten worden. Dezelfde nacht als dat het Pascha geslacht moest worden. Niet een andere nacht! Het lam is aan het begin van de avond van de 14 e geslacht zodat het in dezelfde nacht van de 14 e gegeten kon worden.

4 Ook Leviticus 23:5 leert dat het Pascha op de 14e gegeten moest worden: In de eerste maand, op den veertienden der maand, tussen twee avonden is des HEEREN pascha. Exodus 12: Gij zult daarvan niet rauw eten, ook geenszins in water gezoden; maar aan het vuur gebraden, zijn hoofd met zijn schenkelen en met zijn ingewand. 10 Gij zult daarvan ook niet laten overblijven tot den morgen; maar hetgeen daarvan overblijft tot den morgen, zult gij met vuur verbranden. 11 Aldus nu zult gij het eten: uw lenden zullen opgeschort zijn, uw schoenen aan uw voeten, en uw staf in uw hand; en gij zult het met haast eten; het is des HEEREN pascha. 12 Want Ik zal in dezen nacht door Egypteland gaan, en alle eerstgeborenen in Egypteland slaan, van de mensen af tot de beesten toe; en Ik zal gerichten oefenen aan alle goden der Egyptenaren, Ik, de HEERE! 13 En dat bloed zal ulieden tot een teken zijn aan de huizen, waarin gij zijt; wanneer Ik het bloed zie, zal Ik ulieden voorbij gaan; en er zal geen plaag onder ulieden ten verderve zijn, wanneer Ik Egypteland slaan zal. 14 En deze dag zal ulieden wezen ter gedachtenis, en gij zult hem den HEERE tot een feest vieren; gij zult hem vieren onder uw geslachten tot een eeuwige inzetting. Deze dag van Pascha, de 14 e Nisan, is een feestdag, een feestsabbat!, die gevierd moet worden ter gedachtenis omdat God de eerstgeborenen in de afgelopen nacht gespaard had en hen op dezelfden dag uitgeleid had. Exodus 12: Zeven dagen zult gijlieden ongezuurde broden eten; maar aan den eersten dag zult gij het zuurdeeg wegdoen uit uw huizen; want wie het gedesemde eet, van den eersten dag af tot op den zevenden dag, diezelve ziel die zal uitgeroeid worden uit Israël. 16 En op den eersten dag zal er een heilige verzameling zijn; ook zult gij een heilige verzameling hebben op den zevenden dag; er zal geen werk op denzelven gedaan worden; maar wat van iedere ziel gegeten zal worden, datzelve alleen mag van ulieden toegemaakt worden. Op de eerste dag van de ongezuurde broden mocht men niets gezuurd eten. Dit moest men gelijk bij het begin van deze dag wegdoen uit hun huizen. De 14 e Nisan is de eerste dag van de ongehevelde broden volgens Lukas 22:7: En de dag der ongehevelde broden kwam, op denwelken het pascha moest geslacht worden.

5 Exodus 12: Zo onderhoudt dan de ongezuurde broden, dewijl Ik even aan denzelfden dag ulieder heiren uit Egypteland geleid zal hebben; daarom zult gij dezen dag houden, onder uw geslachten, tot een eeuwige inzetting. 18 In de eerste maand, aan den veertienden dag der maand, in den avond, zult gij ongezuurde broden eten, tot den een en twintigsten dag der maand, in den avond. De 14 e dag is de eerste dag van de ongezuurde broden volgens Lukas 22:7. Gods dagen beginnen met de avond. Vanaf het begin van de 14 e moest men ongezuurde broden eten. Tot de 21 e in de avond, tot het begin van de 21 e. Ongezuurde broden: 14 1 e dag 15 2 e dag 16 3 e dag 17 4 e dag 18 5 e dag 19 6 e dag 20 7 e dag Exodus 13:6 19 Dat er zeven dagen lang geen zuurdesem in uw huizen gevonden worde, want al wie het gedesemde eten zal, dezelve ziel zal uit de vergadering van Israel uitgeroeid worden, hij zij een vreemdeling of een ingeborene des lands. Zeven dagen zult gij ongezuurde broden eten, en aan den zevenden dag zal den HEERE een feest zijn. Op de 7 e dag zal er feest zijn, de 20 e Nisan. Zoals eerder ook al in Exodus 12:16 is vermeld: 14 e = 1 e dag 15 e = 2 e dag 16 e = 3 e dag 17 e = 4 e dag 18 e =5 e dag 19 e = 6 e dag 20 e = 7 e dag Exodus 23:15 Leviticus 23:5-7 Het feest van de ongezuurde broden zult gij houden; zeven dagen zult gij ongezuurde broden eten (gelijk Ik u geboden heb) te bestemder tijd in de maand Abib, want in dezelve zijt gij uit Egypte getogen; doch men zal niet ledig voor Mijn aangezicht verschijnen. 7 dagen ongezuurde broden eten, inclusief de dag van Pascha, de 14 e. Dit hele feest van 7 dagen wordt in Lukas 22:1 kortweg Pascha genoemd: En het feest der ongehevelde broden, genaamd pascha, was nabij. Dit is de dag van het Pascha + de dagen van de ongezuurde broden, totaal 7 dagen. 5 In de eerste maand, op den veertienden der maand, tussen twee avonden is des HEEREN Pascha. Lukas leert dat de dag waarop het Pascha geslacht moest worden de 1 e dag van de ongezuurde broden is: Lukas 22:7 En de dag der ongehevelde broden kwam, op denwelken het Pascha moest geslacht worden.

6 Er staat in Gods Woord dat de dag van het slachten van het Pascha, de 14 e, de eerste dag van de ongezuurde broden is zoals ook Deuteronomium 16:1-8, Exodus 12:8, Exodus 12:18-19 en Lukas 22:1 dit leren. 6 En op den vijftienden dag der derzelver maand is het feest van de ongezuurde broden des HEEREN; zeven dagen zult gij ongezuurde broden eten. Vanaf de 15 e Nisan wordt in vers 6 het feest van de ongezuurde broden genoemd. Er staat nergens in Gods Woord dat de 15 e Nisan de eerste dag van de week van ongezuurde broden is. Er staat wel dat de dag van het Pascha de 1 e dag van de ongezuurde broden is. 14 e Nisan: 1 e dag van de ongezuurde broden (o.a. Lukas 22:1 en 7) 15 e Nisan: 2 e dag van de ongezuurde broden 7 Op den eersten dag zult gij een heilige samenroeping hebben; geen dienstwerk zult gij doen. Op de 14 e moet er een heilige samenroeping zijn, een hoogtijdsabbat. Een deel van de Joden vier(d)en het Pascha later, namelijk eind van de 14 e. Een deel van de Joden zagen de 14 e als een voorbereiding voor het Pascha. Zo dachten de discipelen zelfs dat Judas nog wat moest gaan kopen toen Jezus tijdens het Pascha, op de 14 e Nisan, Judas wegstuurde. Numeri 28:16-18 Deuteronomi um 16: En in de eerste maand, op den veertienden dag der maand, is het pascha den HEERE. 17 En op den vijftienden dag derzelver maand is het feest; zeven dagen zullen ongezuurde broden gegeten worden. 18 Op den eersten dag zal een heilige samenroeping zijn; geen dienstwerk zult gijlieden doen; Zie de toelichting op Leviticus 23: Neemt waar de maand Abib, dat gij den HEERE, uw God, pascha houdt; want in de maand Abib heeft u de HEERE, uw God, uit Egypteland uitgevoerd, bij nacht. 2 Dan zult gij den HEERE, uw God, het pascha slachten, schapen en runderen, in de plaats, die de HEERE verkiezen zal, om Zijn Naam aldaar te doen wonen. 3 Gij zult niets gedesemds op hetzelve eten; zeven dagen zult gij ongezuurde op hetzelve eten, een brood der ellende, (want in der haast zijt gij uit Egypteland uitgetogen); opdat gij gedenkt aan den dag van uw uittrekken uit Egypteland, al de dagen uws levens. Hier wordt het Pascha met de ongezuurde broden als één feest genoemd zoals in Lukas 22:1. Exodus 12:51 leert dat de Israëlieten op dezelfden dag na het eten van het Pascha uitgeleid zijn: En het geschiedde even ten zelven dage, dat de HEERE de kinderen Israëls uit Egypteland leidde, naar hun heiren. Na het eten aan het begin van de 14 e zijn de Israëlieten overdag uitgeleid uit hun woningen in Gosen naar Rámeses. 4 Er zal bij u in zeven dagen geen zuurdeeg gezien worden in enige uwer landpalen; ook zal van het vlees, dat gij aan den avond van den eersten dag geslacht zult hebben, niets tot den morgen overnachten. 5 Gij zult het pascha niet mogen slachten in een uwer poorten, die de HEERE, uw God, u geeft. 6 Maar aan de plaats die de HEERE uw God verkiezen zal om daar Zijn Naam te doen wonen, aldaar zult gij het Pascha slachten aan den avond, als de zon ondergaat, te bestemder tijd van uw uittrekken uit Egypte. Als de zon onder de horizon gaat breekt de nieuwe dag aan, dan moest het Pascha geslacht worden, op de 14e, voordat het helemaal donker was. Hier was men niet mee klaar voordat het geheel donker was. Daarna moest het nog klaar gemaakt en gaar worden waarna het pas in dezelfden nacht van de 14 e gegeten moest worden.

7 7 Dan zult gij het koken en eten in de plaats, die de HEERE, uw God, verkiezen zal; daarna zult gij u des morgens keren, en heengaan naar uw tenten. Volgens Exodus 12:9 moest het lam gebraden worden. Na het s nachts eten (op de 14 e ) moest weer s morgens vroeg op naar hun tenten. Overdag op de 14 e was het dan een feestdag met een samenroeping. 8 Zes dagen zult gij ongezuurde broden eten, en aan den zevenden dag is een verbods dag den HEERE uw God; dan zult gij geen werk doen. Vanaf de 15 e wordt het feest niet Pascha genoemd maar het feest van de ongezuurde broden. Zie ook Deuteronomium 16:8. De week van ongezuurde broden bestaat uit: Pascha (1dag) + feest van ongezuurde broden ( 6 dagen) = 7 dagen (week van ongezuurde broden) Matthëus 26: En op (in het Grieks: voor!) den eerste dag der ongehevelde broden kwamen de discipelen tot Jezus, zeggende tot Hem: Waar wilt Gij, dat wij U bereiden het Pascha te eten? Zij gingen de zaal bereiden voordat de eerste dag van de ongehevelde broden aanbrak. Het slachten zou direct na zonsondergang gebeuren. Zie ook Lukas 22:7. 18 En Hij zeide: Gaat heen in de stad, tot zulk een, en zegt hem: De Meester zegt: Mijn tijd is nabij, Ik zal bij u het Pascha houden met Mijn discipelen. Markus 14:12 En op (in het Grieks: voor!) den eersten dag der ongehevelde broden, wanneer zij het Pascha slachtten, zeiden Zijn discipelen tot Hem: Waar wilt Gij dat wij heengaan en bereiden dat Gij het Pascha eet?

8 Vóór de 1 e dag van de ongehevelde broden vroegen de discipelen aan Jezus waar zij de Pascha maaltijd zouden voorbereiden om het lam na zonsondergang te slachten en te eten. Voor de 14 e vroegen zij dit. Zij vroegen dit op de 13 e Nisan. 13 e Nisan: Pascha maaltijd voorbereiden Broden bakken van een nieuw deeg, ongezuurd brood Lukas 22:1 Lukas 22:7 14 e Nisan, gelijk na het ondergaan van de zon, het begin van de 14 e : Lam slachten en braden Pascha in dezelfde nacht eten met ongezuurd brood EN het feest der ongehevelde broden, genaamd Pascha, was nabij. En de dag der ongehevelde broden kwam, op denwelken het Pascha moest geslacht worden. De 1 e dag van de ongehevelde broden was aanstaande, dit is de dag dat het Pascha geslacht moest worden. De bijbel leert ook hier dat Pascha, de 14 e, de eerste dag van de ongehevelde broden is.

9 1.1 Horizontale tijdsbalk Pascha en ongezuurde broden In onderstaande tijdsbalk is het verloop van de dagen rond Pascha en de ongezuurde broden weergegeven zoals de Bijbel dit leert. Eten Pascha-lam in denzelfden nacht volgens Ex 12:8 discipelen slachtten Pascha-lam in de avond, het begin van de 14 e vlg. Ex 12:18 en Deut 16:6 Feestdag vlg. Ex 12:14 Samenkomst vlg. Ex 12:16 1 e dag ongez. broden vlg. Lu 22:7 Feestdag vlg. Ex 13:6 Samenkomst vlg. Ex 12:16 Bijbelse 7 dagen (week) van ongezuurde broden: Ex 12:18-19 aan den veertienden dag der maand, in den avond, zult gij ongezuurde broden eten, tot den een en twintigsten dag der maand. Lam apart volg Ex12:3 van begin 10 e tot 14 e 1 dag van Pascha + 6 dagen feest van ongezuurde broden: Deut 16:8 Zes dagen zult gij ongezuurde broden eten, en aan de zevende dag is een verbodsdag den Heere, 10 e 11 e 12 e 13 e 14 e 15 e 16 e 17 e 18 e 19 e 20 e 21 e dag 1 dag 2 dag 3 dag 4 dag 1 dag 2 dag 3 dag 4 dag 5 dag 6 dag 7 dag 1 dag 2 dag 3 dag 4 dag 1 dag 2 dag 3 dag 4 dag 5 dag 6 dag 7 Joden: lam apart gezet 4 dagen Veel Joden vier(d)en deze 7 dagen van ongezuurde broden Veel Joden slachtten het Paschalam eind van de 14e Feestdag vlg. Joden want die dag des sabbats was groot Feestdag vlg Joden

10 1.2 Conclusie over de dag van het Pascha en de dagen van de ongezuurde broden Pascha moet gehouden worden bij het begin 14 e Nisan: Het Pascha moet aan het begin van de 14 e geslacht en in de dezelfde nacht gegeten worden: Exodus 12:8 En zij zullen het vlees eten in denzelven nacht, aan het vuur gebraden, met ongezuurde broden; zij zullen het met bittere saus eten. De Bijbel leert dat de 14 e Nisan de 1 e dag van de ongezuurde broden is: Lukas 22:7 En de dag der ongehevelde broden kwam, op denwelken het pascha moest geslacht worden. De week van ongezuurde broden is van de 14 e tot en met 20 e (tot de 21 e ): Exodus 12:18 In de eerste maand, aan den veertienden dag der maand, in den avond, zult gij ongezuurde broden eten, tot den een en twintigsten dag der maand, in den avond. 14 e en 20 e Nisan heilige samenroeping: Gods Woord leert dat er op de 1 e dag van de ongezuurde broden (de 14 e ) en de 7 e dag (de 20 e ) een heilige samenroeping moet zijn en niet op de 15 e en de 21 e. Er zouden anders ook niet 7 maar 8 dagen ongezuurd brood gegeten worden terwijl Gods Woord duidelijk steeds 7 dagen leert. Klaagliederen 3:40 Laat ons onze wegen onderzoeken en doorzoeken, en laat ons wederkeren tot den HEERE. Psalmen 119 Gij zijt goed en goeddoende; leer mij Uw inzettingen.

DAG DATUM TIJDSTIP GEBEURTENIS BIJBELTEKST 4 dagen voor Pesach

DAG DATUM TIJDSTIP GEBEURTENIS BIJBELTEKST 4 dagen voor Pesach 063. Tijdschema en - pagina 1 4 dagen voor 5 dagen voor 3 dagen voor 4 dagen voor 2 dagen voor 3 dagen voor 1 dag voor 2 dagen voor 1 dag voor 10 Nisan De Israëlieten moesten per gezin een gaaf, mannelijk,

Nadere informatie

Deel 1 PESACH EN PASEN

Deel 1 PESACH EN PASEN Deel 1 PESACH EN PASEN Pesachmaaltijd Foto Wikipedia Pesach en Pasen En in de eerste maand, op den veertienden dag der maand, is het pascha den Heere. Numeri 28:16 1. Inleiding Helaas weten velen in ons

Nadere informatie

20 Februari. H. Bijzondere Feesten. 1. Pascha en het Feest van Ongezuurde Broden

20 Februari. H. Bijzondere Feesten. 1. Pascha en het Feest van Ongezuurde Broden 20 Februari H. Bijzondere Feesten. Ex. 23:14-17 34:23 Deut. 16:16,17 Ex. 34:24 DRIE FEESTEN INGESTELD. Drie reizen in het jaar zult gij Mij feest houden. Het feest van de ongezuurde broden zult gij houden;

Nadere informatie

Welke plaag moesten zij aankondigen; wanneer zou de vijfde plaag een feit worden en had Gods volk last van deze plaag?

Welke plaag moesten zij aankondigen; wanneer zou de vijfde plaag een feit worden en had Gods volk last van deze plaag? De overige plagen in Egypte. Welke plaag moesten zij aankondigen; wanneer zou de vijfde plaag een feit worden en had Gods volk last van deze plaag? Genesis 9:2-5 2 Want als u hun weigert te laten gaan

Nadere informatie

Fig. Bloed strijken aan de bovendorpel en zijposten. (Bron: Bible-History.com)

Fig. Bloed strijken aan de bovendorpel en zijposten. (Bron: Bible-History.com) Pasen (Hebr. Pesach, Aram. Pascha, Gr. Pascha, Eng. Passover) is het feest waarop de Israëlieten de bevrijding en de uittocht uit Egypte herdenken. Het werd als hoogtijd ingesteld toen de Israëlieten nog

Nadere informatie

Pesach. (voorbij gaan/passeren/overslaan)

Pesach. (voorbij gaan/passeren/overslaan) Pesach (voorbij gaan/passeren/overslaan) Binnenkort is het weer zover. Op de 14 e dag van de eerste maand Nisan, tussen de twee avonden, gaan we opnieuw het Pesachfeest vieren. We doen dit binnen onze

Nadere informatie

Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is?

Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is? Heiliging van de eerstgeborenen. Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is? Genesis 13:1-3 1 Toen sprak de HEERE tot Mozes: 2 Heilig voor Mij alle eerstgeborenen:

Nadere informatie

U daalde neer van Uw troon om mens te zijn. Van de stal naar het kruis droeg U mijn pijn. Van het kruis naar het graf. Uit het graf weer opgestaan.

U daalde neer van Uw troon om mens te zijn. Van de stal naar het kruis droeg U mijn pijn. Van het kruis naar het graf. Uit het graf weer opgestaan. U daalde neer van Uw troon om mens te zijn. Van de stal naar het kruis droeg U mijn pijn. Van het kruis naar het graf. Uit het graf weer opgestaan. Heer, ik prijs Uw grote naam. Vorige week 1 Korintiërs

Nadere informatie

Jezus is onze Hogepriester Zijn leven

Jezus is onze Hogepriester Zijn leven Jezus is onze Hogepriester Zijn leven Exodus 12 1 En de HERE zeide tot Mozes en tot Aaron in het land Egypte: 2 Deze maand zal u het begin der maanden zijn; zij zal u de eerste der maanden van het jaar

Nadere informatie

Jaargang 29 AD 2010 nr. 1

Jaargang 29 AD 2010 nr. 1 Jaargang 29 AD 2010 nr. 1 Tijdschrift tot bemoediging, lering en bevestiging in de waarheid, die in Christus Jezus is. J.v.d.Heijdenstr. 17, 3817 JE Amersfoort. Tel. 033 4619171 Zie www.jezusverlosser.nl

Nadere informatie

Voordat in Leviticus de zeven feesten aan bod zijn wordt eerst een wekelijks feest benadrukt. Welke heilige samenkomst is dat?

Voordat in Leviticus de zeven feesten aan bod zijn wordt eerst een wekelijks feest benadrukt. Welke heilige samenkomst is dat? De zeven feesten. Voordat in Leviticus de zeven feesten aan bod zijn wordt eerst een wekelijks feest benadrukt. Welke heilige samenkomst is dat? Leviticus 23:2-3 2 Spreek tot de Israëlieten en zeg tegen

Nadere informatie

ACHTERGRONDEN VAN HET HEILIG AVONDMAAL IN ENKELE JOODSE FEESTEN (2) HJM Sales

ACHTERGRONDEN VAN HET HEILIG AVONDMAAL IN ENKELE JOODSE FEESTEN (2) HJM Sales 1 ACHTERGRONDEN VAN HET HEILIG AVONDMAAL IN ENKELE JOODSE FEESTEN (2) HJM Sales Geliefde broeders en zusters, we vervolgen de bespreking over de relatie tussen enkele Joodse feesten en de viering van het

Nadere informatie

het Pascha zelf en het feest der ongezuurde broden. Paas- Pinkster- en Loofhuttenfeest (en hun betekenis voor ons)

het Pascha zelf en het feest der ongezuurde broden. Paas- Pinkster- en Loofhuttenfeest (en hun betekenis voor ons) - 1 - Paas- Pinkster- en Loofhuttenfeest (en hun betekenis voor ons) De Heere had door de dienst van Mozes tegen het volk Israël gezegd, dat er jaarlijks drie feesten gehouden moesten worden. Zoals wij

Nadere informatie

- 1 - Paas- Pinkster- en Loofhuttenfeest (en hun betekenis voor ons)

- 1 - Paas- Pinkster- en Loofhuttenfeest (en hun betekenis voor ons) - 1 - Paas- Pinkster- en Loofhuttenfeest (en hun betekenis voor ons) De Heere had door de dienst van Mozes tegen het volk Israël gezegd, dat er jaarlijks drie feesten gehouden moesten worden. Zoals wij

Nadere informatie

Feest der inzameling

Feest der inzameling Concept 19-10-2015 Feest der inzameling volgens Gods Woord dankdag of dankfeest of Loofhuttenfeest? www.loofhuttenfeest.com Voorwoord Geachte lezer(es), Voor u ligt een concept document dat is ontstaan

Nadere informatie

Wanneer begint het Pascha?

Wanneer begint het Pascha? Waarom Juda de Omer telt vanaf de eerste dag van Ongezuurde Broden door Tony Robinson Page 1 Wanneer begint het Pascha? Ezechiël 45:21 In de eerste maand, op de veertiende dag van de maand, zal voor u

Nadere informatie

Succesvolle gemeenten

Succesvolle gemeenten Succesvolle gemeenten Worden geleid door het Woord En hebben vaders (en moeders) nodig Succesvolle gemeenten Wat is succes? Geluk, een goede uitslag, klapper, knaller, resultaat, een goede afloop, topper

Nadere informatie

Brood en Beker (Ab Klein Haneveld)

Brood en Beker (Ab Klein Haneveld) Brood en Beker (Ab Klein Haneveld) Deze studie handelt over wat wij gewoonlijk het "Avondmaal" noemen. Ik heb wat moeite met de uitdrukking: "Avondmaal". Het eigenaardige is namelijk dat wij het altijd

Nadere informatie

INLEIDING BIJBELSE FEESTEN

INLEIDING BIJBELSE FEESTEN INLEIDING BIJBELSE FEESTEN Hieronder worden in het kort de tien Feesten van JHWH 1 en de twee Joodse feesten Chanoeka en Poerim beschreven. Waarom deze tweedeling? Zijn het dan niet allemaal Joodse feesten?

Nadere informatie

Feest der inzameling

Feest der inzameling concept 12-12-2018 gratis via info@loofhuttenfeest.com Feest der inzameling volgens Gods Woord dankdag of dankfeest of Loofhuttenfeest? Het door de kerk vergeten feest Voorwoord Geachte lezer(es), Voor

Nadere informatie

Brood en Beker (Door Ab Klein Haneveld)

Brood en Beker (Door Ab Klein Haneveld) Brood en Beker (Door Ab Klein Haneveld) BROOD EN BEKER Deze studie handelt over wat wij gewoonlijk het "Avondmaal" noemen Ik heb wat moeite met de ultdrukking: "Avondmaal". Het eigenaardige is namelijk,

Nadere informatie

Witte donderdag 21 april 2011

Witte donderdag 21 april 2011 Witte donderdag 21 april 2011 Op Witte donderdag dagen we je uit om je avond vorm te geven rond een eenvoudige maaltijd (bij de voorbereiding op Goede vrijdag en Pasen is soberheid op zijn plaats). Dat

Nadere informatie

ACHTERGRONDEN VAN HET HEILIG AVONDMAAL IN ENKELE JOODSE FEESTEN (3) HJM Sales

ACHTERGRONDEN VAN HET HEILIG AVONDMAAL IN ENKELE JOODSE FEESTEN (3) HJM Sales 1 ACHTERGRONDEN VAN HET HEILIG AVONDMAAL IN ENKELE JOODSE FEESTEN (3) HJM Sales Geliefde broeders en zusters, we zullen nu het tweede met het heilig Avondmaal verband houdende feest uit de Paschafeestweek

Nadere informatie

Welkom & Mededelingen

Welkom & Mededelingen Welkom in deze dienst samen met doven en slechthorenden Voorganger: Ds J. van Doorn Organist: Dhr. L. de Boer Welkom & Mededelingen Zingen: Gezang 180 : 1, 2, 3, 7 1 Beveel gerust uw wegen, al wat u 't

Nadere informatie

het pinksterfeest pentèkostè (Gr) = vijftigste : 4 pascha kruisiging

het pinksterfeest pentèkostè (Gr) = vijftigste : 4 pascha kruisiging het pinksterfeest Leviticus 23 pentèkostè (Gr) = vijftigste : 4 pascha kruisiging 1 Korinthe 5 : 7 Want ook ons pascha, Christus, is geslacht. Lukas 22 : 15 Ik heb er vurig naar verlangd dit pascha met

Nadere informatie

Jezus in het midden van de Bijbelse feesten

Jezus in het midden van de Bijbelse feesten Jezus in het midden van de Bijbelse feesten 21 jan 2018 Kees Noorlander 1 Kerkelijke feesten Datum Goede Vrijdag Vrijdag vóór Pasen Pasen 1 e zondag (en maandag) na 1 e volle maan na 21 maart Hemelvaartsdag

Nadere informatie

De feesten van de Heer. C. Noorlander

De feesten van de Heer. C. Noorlander De feesten van de Heer C. Noorlander Kerkelijke feesten Datum Goede Vrijdag Vrijdag vóór Pasen Pasen 1 e zondag (en maandag) na 1 e volle maan in de lente Hemelvaartsdag 6 e donderdag na Pasen Pinksteren

Nadere informatie

Respect voor de soevereine Heerser van het universum is van het grootste belang.

Respect voor de soevereine Heerser van het universum is van het grootste belang. 19 Februari B. Wetten tegen Valse Spiritisten. Lev. 19:26b, 19:31,20:6-8 Deut. 18:9-14 Ex. 22:18 Lev. 20:27 Deut. 13:1-5 Deut. 18:15-19 Deut. 18:20-22 TOVENARIJ EN WAARZEGGERIJ. Wanneer gij komt in het

Nadere informatie

Inhoud: Het Lam van God door Jurgen Hofmann

Inhoud: Het Lam van God door Jurgen Hofmann Inhoud: Lam van God Gods oordeel over ons Voorbeeld van onze slechtheid De straf voor ons Het Lam van God Pagina 1 van 5 Lam van God Jezus wordt het Lam van God genoemd. Zoals Johannes de Doper in Johannes

Nadere informatie

Gods profetische oogstfeesten of de kerkelijke feesten?

Gods profetische oogstfeesten of de kerkelijke feesten? Concept 08-02-2017 gratis via info@bijbelsefeesten.com Gods profetische oogstfeesten of de kerkelijke feesten? Leviticus 23:2b:. deze zijn Mijn gezette hoogtijden. Deuteronomium 4:2 Gij zult tot dit woord

Nadere informatie

22 Februari. 3. Vredeoffers

22 Februari. 3. Vredeoffers 22 Februari 3. Vredeoffers In tegenstelling tot de brand- en spijsoffers worden de vredeoffers (dieren of ongezuurde broden) slechts gedeeltelijk verbrand en wordt de rest opgegeten. Het maakt voor een

Nadere informatie

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5)

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5) De verschillende offers: het dankoffer. Hoeveel offers worden in de Bijbel genoemd? Zie Leviticus 1-9 Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus

Nadere informatie

De Feesten des Heeren,... ook nog Vandaag.???

De Feesten des Heeren,... ook nog Vandaag.??? De Feesten des Heeren,............ ook nog Vandaag.??? 1.Voorwoord: Wat zijn dat eigenlijk, - - - Feesten des HEEREN, - - - zijn dat feesten door GOD zelf ingesteld, of door mensen, want dat kan toch niet

Nadere informatie

De weg van verzoening tussen God en de mens

De weg van verzoening tussen God en de mens les 25 Schaduw en wezen van het verlossingsplan Welk bevel gaf God aan zijn knecht Mozes? Exodus 25:8 En zij zullen Mij een heiligdom maken, dat Ik in het midden van hen wone. Door dit heiligdom op aarde

Nadere informatie

Week 1: Dagen tellen. p Lezen!

Week 1: Dagen tellen. p Lezen! 14 p Lezen! Misschien heb je het vandaag wel gevraagd Welke datum is het? Je telt de maanden van het jaar en de dagen van de week. Tellen is belangrijk. Dat is niet alleen nu zo, dat was het ook in de

Nadere informatie

De vraag betreffende de Sabbatdag

De vraag betreffende de Sabbatdag De vraag betreffende de Sabbatdag Exodes 20:8: Gedenkt den sabbatdag, dat gij dien heiligt. Door: Richard Jordan. Toen we over de oostelijke snelweg van Knoxville reisden werden we getroffen door hetgeen

Nadere informatie

Wat was de reden dat Gods volk in de woestijn zaten te mopperen?

Wat was de reden dat Gods volk in de woestijn zaten te mopperen? Kwartels en manna. Wat was de reden dat Gods volk in de woestijn zaten te mopperen? Exodus 16:1-2 1 Zij braken op uit Elim en heel de gemeenschap van de Israëlieten kwam in de woestijn Sin, die tussen

Nadere informatie

Waarom is het gebed den christenen van node?

Waarom is het gebed den christenen van node? Vraag 116 - zondag 45: Waarom is het gebed den christenen van node? Daarom dat het het voornaamste stuk der dankbaarheid is, welke God van ons vordert, (a) en dat God Zijn genade en den Heiligen Geest

Nadere informatie

De maaltijd van de Heer!

De maaltijd van de Heer! De maaltijd van de Heer! Wie weet waarover zij spraken? Over de exodus van onze Heiland! Luk.9:31 Ex.12:3,5-9,13-14 3 Spreek tot heel de gemeenschap van Israël: Op de tiende dag van deze maand moet ieder

Nadere informatie

Want als u weigert Mijn volk te laten gaan, zie, dan zal Ik morgen sprinkhanen op uw grondgebied brengen. 5

Want als u weigert Mijn volk te laten gaan, zie, dan zal Ik morgen sprinkhanen op uw grondgebied brengen. 5 Parasja Bo, :בו Kom! De Eeuwige zei tegen Mozes: Kom naar de farao. Exodus : Achtste plaag: sprinkhanen 10 1 Daarna zei de HEERE tegen Mozes: Ga naar de farao toe, want Ík heb zijn hart en het hart van

Nadere informatie

des Heeren avondmaal

des Heeren avondmaal Concept 22-02-2014 Hoe en hoe vaak des Heeren avondmaal vieren op grond van de Bijbel? www.avondmaal.com Voorwoord Geachte medereiziger, Met deze studie hebben wij geprobeerd om weer te geven wat de Bijbel

Nadere informatie

oordeel niet voltrekken wordt. Dan hebben wij ook geen gezonde blik op de werkelijke geestelijke toestand in de gemeente.

oordeel niet voltrekken wordt. Dan hebben wij ook geen gezonde blik op de werkelijke geestelijke toestand in de gemeente. 1 SCHEURINGEN hjms Geliefde broeders en zusters, er zijn op dit moment vele gemeenten van kinderen Gods waar scheuringen zijn of beginnen te ontstaan. Los van het feit dat de bijbel in Openb. 22:11 over

Nadere informatie

3 DAGEN en 3 NACHTEN

3 DAGEN en 3 NACHTEN 3 DAGEN en 3 NACHTEN Goede Vrijdag- Paaszondag, klopt dat met de Bijbel? Jezus Christus zei dat Hij zou worden begraven voor drie dagen en drie nachten. Valt dit te rijmen met een "Goede Vrijdag" kruisiging

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

des Heeren avondmaal

des Heeren avondmaal concept 12-12-2017 aanvullingen graag mailen naar info@avondmaal.com Hoe en hoe vaak des Heeren avondmaal vieren op grond van de Bijbel? Zie voor de laatste versie altijd des-heeren-avondmaal.pdf op www.avondmaal.com

Nadere informatie

LES 10 EEN PASCHA EN EEN DOORPAS OP DE BELOFTEWEG. Exodus 1-14

LES 10 EEN PASCHA EN EEN DOORPAS OP DE BELOFTEWEG. Exodus 1-14 LES 10 EEN PASCHA EN EEN DOORPAS OP DE BELOFTEWEG Exodus 1-14 THEMA: Het onderwijzen van de volledigheid van de behoudenis in Christus. Wij gaan voor een paar ogenblikken doen alsof. Stel dat jouw land

Nadere informatie

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach

Lukas 22, Jezus: meer dan Pesach Lukas 22,15-20 - Jezus: meer dan Pesach Viering Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Ps 81,1.2.4 Stil gebed Votum / zegengroet Zingen Ps 133,3 Gebed Lezen uit de Bijbel: - Ex 12,1-20 Zingen: Ps 105,16.17

Nadere informatie

Pascha & Ongezuurdebrodenfeest

Pascha & Ongezuurdebrodenfeest Pascha & Ongezuurdebrodenfeest Pascha en het Ongezuurdebrodenfeest De dood van Christus was de allereerste gebeurtenis in Gods grote plan voor de regeneratie van de mens. Wij zien de werking van dit grote

Nadere informatie

beschrijving kerkdienst voor onze gasten

beschrijving kerkdienst voor onze gasten beschrijving kerkdienst voor onze gasten Gereformeerde Gemeente te Zeist Rehobothkerk, Joubertlaan 5 Predikant: J.J. van Eckeveld Vooraf: Je kunt van ons een Bijbel krijgen. Op de twee wandborden zie je

Nadere informatie

Zijn bescherming op elk gebied van jou leven

Zijn bescherming op elk gebied van jou leven Zijn bescherming op elk gebied van jou leven Mattheus 24 1 En Jezus ging weg en vertrok uit de tempel; en Zijn discipelen kwamen naar Hem toe om Hem op de gebouwen van de tempel te wijzen. 2 Jezus antwoordde

Nadere informatie

Komt tot de bruiloft

Komt tot de bruiloft LEER HEM KENNEN 20 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk Komt tot de bruiloft 1 Ds. F. van Roest zondag 30 november Christus eten wil zeggen: Zijn wezen, Zijn verdiensten, Zijn krachtige werking

Nadere informatie

Begin van verdrukking OVERWINNING KOMT. AAN DEGENE OP DE BERGTOP.

Begin van verdrukking OVERWINNING KOMT. AAN DEGENE OP DE BERGTOP. Begin van verdrukking OVERWINNING KOMT. AAN DEGENE OP DE BERGTOP. Door de Bijbel heen geeft God over het algemeen een uitweg voor zijn volk. of een weg door de benauwde situaties. Laten we naar een voorbeeld

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE TE WOENSDRECHT

PROTESTANTSE GEMEENTE TE WOENSDRECHT PROTESTANTSE GEMEENTE TE WOENSDRECHT liturgie voor de Drie Dagen van Pasen 2016 MAALTIJD - GEDACHTENIS - LICHT Witte Donderdag 24 maart 2016 aanvang 20.00 uur Goede Vrijdag 25 maart 2016 aanvang 20.00

Nadere informatie

Dertig verzen in het Nieuwe Testament zeggen dat. Jezus niet God is, maar een boodschapper van God.

Dertig verzen in het Nieuwe Testament zeggen dat. Jezus niet God is, maar een boodschapper van God. Dertig verzen in het Nieuwe Testament zeggen dat Jezus niet God is, maar een boodschapper van God. (Dutch Staten Vertaling) Bereid door : Dr. K. Solomon www.islamic-invitation.com Dertig verzen in het

Nadere informatie

Voorganger: Laten wij de Heer aanroepen om de nood van deze wereld en zijn naam prijzen, want zijn barmhartigheid kent geen einde.

Voorganger: Laten wij de Heer aanroepen om de nood van deze wereld en zijn naam prijzen, want zijn barmhartigheid kent geen einde. DORPSKERK WASSENAAR 16 OCTOBER 2016 VIJFDE ZONDAG VAN DE HERFST Klokluiden VOORBEREIDING Welkom en mededelingen door de ouderling van dienst Aansteken van de twee kaarsen bij de opengeslagen Bijbel Stilte

Nadere informatie

DE TUCHT IN DE GEMEENTE

DE TUCHT IN DE GEMEENTE DE TUCHT IN DE GEMEENTE 1 Korinthe 5 De verantwoordelijkheid van de gemeente Ik wil nog eens in herinnering brengen dat deze Brief ons in de eerste hoofdstukken spreekt over de Kerk of de Gemeente als

Nadere informatie

BETEKENIS VAN HET ZUURDEEG

BETEKENIS VAN HET ZUURDEEG BETEKENIS VAN HET ZUURDEEG Bij de instelling van het Pascha wordt er voor het eerst gesproken over het eten van ongezuurd brood. (Ex. 12:15) Zeven dagen zult gij ongezuurde broden eten. Elke Israëliet

Nadere informatie

DE CEDERMAALTIJD. BIBLESPACE 10 APRIL 2017 Pagina 1

DE CEDERMAALTIJD. BIBLESPACE 10 APRIL 2017 Pagina 1 Het is traditioneel een feestdag, maar niet met de paashaas of met de lekkere paaseieren, ook niet een eigen gemaakt lentefeestje op z n paasbest, maar een aandenken aan het nieuwe verbond van Jezus Christus!

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

Tabernakel Kindvriendelijke dienst op 23 maart 2014.

Tabernakel Kindvriendelijke dienst op 23 maart 2014. Tabernakel Kindvriendelijke dienst op 23 maart 2014. Orde van dienst: Welkom Tienduizend redenen Opw. 773 Wat houd ik van uw huis (Psalmen voor nu) Zie, de koning komt! Architect! Votum/Zegen Laat het

Nadere informatie

Wat is zo kenmerkend na 6 dagen van schepping van hemel en aarde?

Wat is zo kenmerkend na 6 dagen van schepping van hemel en aarde? les 18 De dag des Heren Wat is zo kenmerkend na 6 dagen van schepping van hemel en aarde? Genesis 2:2-3 Toen nu God op de zevende dag volbracht had Zijn werk, dat Hij gemaakt had, heeft Hij gerust op de

Nadere informatie

Het Geheim van Mozes 40 dagen Het volmaakte licht van de Hogepriester

Het Geheim van Mozes 40 dagen Het volmaakte licht van de Hogepriester Het Geheim van Mozes 40 dagen Het volmaakte licht van de Hogepriester Exodus 28: 29 Zo zal Aaron de namen der zonen van Israël in het borstschild der beslissing op zijn hart dragen, wanneer hij in het

Nadere informatie

Door welke gebeurtenis waren de vijanden van Israël bang geworden voor Gods volk?

Door welke gebeurtenis waren de vijanden van Israël bang geworden voor Gods volk? Besnijdenis en Pascha in Gilgal. Door welke gebeurtenis waren de vijanden van Israël bang geworden voor Gods volk? Jozua 5:1 1 Toen al de koningen van de Amorieten aan deze zijde van de Jordaan, namelijk

Nadere informatie

Wat zal aan het einde der tijden gebeuren?

Wat zal aan het einde der tijden gebeuren? Zacharia en de reiniging van zonden. Wat zal aan het einde der tijden gebeuren? Zacharia 12:9 9 En het zal te dien dage geschieden, dat Ik zal zoeken te verdelgen alle heidenen, die tegen Jeruzalem aankomen.

Nadere informatie

WITTE DONDERDAG DONDERDAG 28 MAART 2013

WITTE DONDERDAG DONDERDAG 28 MAART 2013 WITTE DONDERDAG DONDERDAG 28 MAART 2013 We vieren de Maaltijd van de Heer De kleur is wit PKN gemeente Garmerwolde Thesinge Dienst om 19:30 uur in Thesinge Voorganger Organist Ouderling van dienst Koster

Nadere informatie

De Tien Woorden. In de versies 1-5 en 7 worden de aanhef en de afsluiting altijd door de voorganger gesproken; de Tien Woorden door een lector.

De Tien Woorden. In de versies 1-5 en 7 worden de aanhef en de afsluiting altijd door de voorganger gesproken; de Tien Woorden door een lector. De Tien Woorden In de versies 1-5 en 7 worden de aanhef en de afsluiting altijd door de voorganger gesproken; de Tien Woorden door een lector. 1. DE TIEN WOORDEN ALS SMEKING (Ex. 20:2-17) U roepen wij

Nadere informatie

alles in zijn eigen rangorde... en op de bestemde tijd

alles in zijn eigen rangorde... en op de bestemde tijd 3 maart 2019 Urk in de natuur een bekend fenomeen: vroege bloeiers (sneeuwklokje, krokus) terugkerende trekvogels (ooievaar, zwaluw) ontwakende winterslapers (egel, eekhoorn) geboorte in de lente (lammeren,

Nadere informatie

Stille Week 2016. Liturgieboekje voor de vieringen. in De Ark. Krimpen aan den IJssel

Stille Week 2016. Liturgieboekje voor de vieringen. in De Ark. Krimpen aan den IJssel Stille Week 2016 Liturgieboekje voor de vieringen in De Ark Krimpen aan den IJssel Liefdevol aangeraakt Dr. Gert den Hartogh Organist: Wiebe Zeilstra 1 Witte Donderdag De duisternis in Tekst bij het liturgisch

Nadere informatie

Hoe lang en waarom was het volk Israël in de woestijn Sinaï?

Hoe lang en waarom was het volk Israël in de woestijn Sinaï? In de woestijn Sinaï en de twee zilveren trompetten. Hoe lang en waarom was het volk Israël in de woestijn Sinaï? Numeri 9:1 1 De HEERE sprak tot Mozes in de woestijn Sinaï, in het tweede jaar nadat zij

Nadere informatie

ACHTERGRONDEN VAN HET HEILIG AVONDMAAL IN ENKELE JOODSE FEESTEN (1) HJM Sales

ACHTERGRONDEN VAN HET HEILIG AVONDMAAL IN ENKELE JOODSE FEESTEN (1) HJM Sales 1 ACHTERGRONDEN VAN HET HEILIG AVONDMAAL IN ENKELE JOODSE FEESTEN (1) HJM Sales Geliefde broeders en zusters, in hun samenkomsten gebruiken, een beter woord is vieren, christenen dikwijls het heilig Avondmaal.

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Voor 16 jaar en ouder! Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28, vraag en antwoord 75,76 en 77. Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan

Nadere informatie

18 Veelgestelde vragen over de sabbat

18 Veelgestelde vragen over de sabbat 18 Veelgestelde vragen over de sabbat Deze veelgestelde vragen zijn een hoofdstuk van het document zondagofsabbat.pdf wat u kunt vinden op www.zondagofsabbat.com. Hierin staat veel informatie over wat

Nadere informatie

Christus in de Psalmen

Christus in de Psalmen De Bijbel Open seizoen 2011-2012 Christus in de Psalmen 27 aug Een inleiding op de Psalmen 24 sep Ps. 2 Christus, de Zoon 29 okt Ps. 8 Christus, de Mens 26 nov Ps. 16 Christus, de Dienaar 17 dec Ps. 22,23

Nadere informatie

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5)

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5) De verschillende offers: het brandoffer. Hoeveel offers worden in de Bijbel genoemd? Zie Leviticus 1-9 Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer;

Nadere informatie

orde van dienst op zondag 16 juni 2019 om 9.30 uur in de Hervormde Gemeente Veen In deze dienst wordt Flore Eefje Maria Timmermans gedoopt.

orde van dienst op zondag 16 juni 2019 om 9.30 uur in de Hervormde Gemeente Veen In deze dienst wordt Flore Eefje Maria Timmermans gedoopt. orde van dienst op zondag 16 juni 2019 om 9.30 uur in de Hervormde Gemeente Veen In deze dienst wordt Flore Eefje Maria Timmermans gedoopt. voorganger: ds. J. Brouwer organist: dhr. E.A. Verweij inleidend

Nadere informatie

datum: maart 2005 gewijzigd: april 2008 door: Jos Bremer

datum: maart 2005 gewijzigd: april 2008 door: Jos Bremer pèsach studie over pèsach, het bijbelse paasfeest gemaakt als voorbereiding op de pèsach-viering in de Evangelische Zendingsgemeente Menorah, Apeldoorn datum: maart 2005 gewijzigd: april 2008 door: Jos

Nadere informatie

Organist:Cor van Kooten

Organist:Cor van Kooten Witte Donderdag viering : Handen die voeten wassen Voorganger: Ds. D. van Leeuwen Assink Organist:Cor van Kooten orgelspel begroeting door de ouderling van dienst Lied 276 gemeente blijft zitten v. Onze

Nadere informatie

Liturgie Een hele nieuwe hemel Een hele nieuwe tijd Een hele nieuwe aarde Vol gerechtigheid

Liturgie Een hele nieuwe hemel Een hele nieuwe tijd Een hele nieuwe aarde Vol gerechtigheid Liturgie 11-10-2015 Ik zit op het puntje van m'n stoel Het is zo spannend En ik ga op m'n tenen staan Ik ben verlangend Naar die ene grote dag Dat ik Hem ontmoeten mag O o o het is zo spannend Een hele

Nadere informatie

Wat is uw enige troost, beide in het leven en sterven?

Wat is uw enige troost, beide in het leven en sterven? Vraag 1 - zondag 1: Wat is uw enige troost, beide in het leven en sterven? Antwoord: Dat ik met lichaam en ziel, beide in het leven en sterven, (a) niet mijn, (b) maar mijns getrouwen Zaligmakers Jezus

Nadere informatie

Wat is de waarde van de profetieën die de Bijbel elk mens aanreikt?

Wat is de waarde van de profetieën die de Bijbel elk mens aanreikt? Deel 9 Wat is de waarde van de profetieën die de Bijbel elk mens aanreikt? 2 Petrus 1:19 Wij achten het profetische woord daarom des te vaster, en gij doet wel er acht op te geven als op een lamp, die

Nadere informatie

Psalm 99:1 De HEERE regeert, dat de volken beven; Hij zit tussen de cherubim;

Psalm 99:1 De HEERE regeert, dat de volken beven; Hij zit tussen de cherubim; 1 Les 35 De Tempel van de Heer In deze les gaan we kijken naar de tempel van de Heer. Wat is bijzonder aan de tabernakel van de Heer? Verblijft Hij daar? Openbaart Hij zich daar? We zullen proberen te

Nadere informatie

Soms is het nuttig, zoals David dit zegt in Psalm 131, om enige tijd helemaal ontspannend stil zijn: Stilheid en vertrouwen

Soms is het nuttig, zoals David dit zegt in Psalm 131, om enige tijd helemaal ontspannend stil zijn: Stilheid en vertrouwen - 1 - Stilheid en vertrouwen We lezen in Jesaja 30:15 de volgende woorden: verlost worden, in stilheid en vertrouwen zal uw sterkte zijn. De plaats van deze tekst (Jesaja 30:15) is gemakkelijk te onthouden;

Nadere informatie

De opstanding was niet op zondag

De opstanding was niet op zondag De opstanding was niet op zondag In Daniël 7 wordt gesproken van een man die de heilige dingen van God verruïneren zal. Hij zal erop uit zijn bepaalde tijden en de wet te veranderen Het gaat specifiek

Nadere informatie

De Sabbat in de Thora

De Sabbat in de Thora De Sabbat in de Thora een drievoudig tegengif uit het Oude Israël door Prof. Ds. Rudy van Moere Moe, druk, of gestrest? Ontdek de rust van de Bijbelse sabbat WIJ ZIJN DE KERK VAN DE ZEVENDE-DAGS DAGS ADVENTISTEN,

Nadere informatie

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten De tabernakel 26 sep 09 24 okt 09 21 nov 09 19 dec 09 23 jan 10 27 feb 10 27 mrt 10 24 apr 10 God wil mensen ontmoeten de voorhof het heilige het heilige der heilige planken en dekkleden brand-, spijs-

Nadere informatie

Bijbelonderwijs voor de basisschool. Groep 5. Memootjes

Bijbelonderwijs voor de basisschool. Groep 5. Memootjes Bijbelonderwijs voor de basisschool Groep 5 Memootjes De geciteerde Bijbeltekst werd met toestemming van de Stichting Herziene Statenvertaling overgenomen uit de Herziene Staten Vertaling 2006, Jongbloed

Nadere informatie

Het pauselijke Rome heeft. 1. het 2e gebod weggelaten, 2. het vierde gebod grondig gewijzigd 3. het 10e gebod gesplitst

Het pauselijke Rome heeft. 1. het 2e gebod weggelaten, 2. het vierde gebod grondig gewijzigd 3. het 10e gebod gesplitst Hoe heeft de kleine hoorn, het pauselijke Rome, Deel 5 in de loop van de eeuwen wet en tijden veranderd? Daniël en het zal menen de tijden en de wet te veranderen, 7:25 Het pauselijke Rome heeft 1. het

Nadere informatie

Genesis 3:19 HSV In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u

Genesis 3:19 HSV In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u Genesis 3:19 HSV In het zweet van uw gezicht zult u brood eten, totdat u tot de aardbodem terugkeert, omdat u daaruit genomen bent; want stof bent u en u zult tot stof terugkeren. Genesis 4:3-5 HSV En

Nadere informatie

WITTE DONDERDAG 2009 04-09 - 2009. Schriftlezing: Exodus 12: 1 8 & 29 36 (NBV) I Kor. 5: 6 8 (NBG) Thema: de nacht van het Lam

WITTE DONDERDAG 2009 04-09 - 2009. Schriftlezing: Exodus 12: 1 8 & 29 36 (NBV) I Kor. 5: 6 8 (NBG) Thema: de nacht van het Lam WITTE DONDERDAG 2009 04-09 - 2009 Schriftlezing: Exodus 12: 1 8 & 29 36 (NBV) I Kor. 5: 6 8 (NBG) Thema: de nacht van het Lam Ik denk niet dat het werkelijk te beschrijven is: de spanning, de afwachting,

Nadere informatie

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten De tabernakel 26 sep 09 24 okt 09 21 nov 09 19 dec 09 23 jan 10 27 feb 10 27 mrt 10 24 apr 10 God wil mensen ontmoeten de voorhof het heilige het heilige der heilige planken en dekkleden brand-, spijs-

Nadere informatie

De Maaltijd van de Heer

De Maaltijd van de Heer Bijbelstudie: de maaltijd van de heer De maaltijd van de heer Door: J.P. Van der Wolf 2009 Pinkstergemeente Ruach Wormerveer De Maaltijd van de Heer Het avondmaal - de tafel van de Here - is een instelling

Nadere informatie

Wat zag de profeet Zacharia daarna?

Wat zag de profeet Zacharia daarna? e profeet Zacharia, de derde droom. Wat zag de profeet Zacharia daarna? Zacharia 2:1 1 Weer hief ik mijn ogen op, en ik zag; en ziet, er was een man, en in zijn hand was een meetsnoer. Welke vraag stelde

Nadere informatie

En zij gingen allen om beschreven te worden, een iegelijk naar zijn eigen stad.

En zij gingen allen om beschreven te worden, een iegelijk naar zijn eigen stad. LICHT Zingen: Psalm 98: 1 Lezen: Lukas 2: 1-14 En het geschiedde in diezelve dagen, dat er een gebod uitging van den keizer Augustus, dat de gehele wereld beschreven zou worden. Deze eerste beschrijving

Nadere informatie

Witte Donderdag. Thema: één van jullie zal mij verraden

Witte Donderdag. Thema: één van jullie zal mij verraden Witte Donderdag Thema: één van jullie zal mij verraden Op deze avond vierde Jezus met zijn discipelen het Joodse paasfeest (de cedermaaltijd) en stelde Hij de viering van de Maaltijd van de Heer in. Dit

Nadere informatie

NGB artikel 9: HET GETUIGENIS VAN DE SCHRIFT OVER DEZE LEER

NGB artikel 9: HET GETUIGENIS VAN DE SCHRIFT OVER DEZE LEER NGB artikel 9: HET GETUIGENIS VAN DE SCHRIFT OVER DEZE LEER Dit alles weten wij, zo uit de getuigenissen der Heilige Schrift, alsook uit Hun werkingen, en voornamelijk uit degene die wij in ons gevoelen.

Nadere informatie

Was het Laatste Avondmaal een Paschamaaltijd?

Was het Laatste Avondmaal een Paschamaaltijd? Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Grote of Sint Nicolaas Kerk Protestantse gemeente Muiden Witte Donderdag 18 april 2019 VOORBEREIDING

Grote of Sint Nicolaas Kerk Protestantse gemeente Muiden Witte Donderdag 18 april 2019 VOORBEREIDING Grote of Sint Nicolaas Kerk Protestantse gemeente Muiden Witte Donderdag 18 april 2019 VOORGANGER: ds. Gerben Hoogterp ORGANIST: Koos Damman KLOKGELUI VOORBEREIDING ORGELSPEL: S. Bach, Schmücke dich, o

Nadere informatie

OVERZICHT VAN GODS MOADIEM

OVERZICHT VAN GODS MOADIEM 1. 1 Moadiem - Overzicht OVERZICHT VAN GODS MOADIEM In Leviticus 23 worden, naast de Sjabbat, zeven Moadiem ים) (מ וע ד opgesomd. Dit Hebreeuwse woord, in enkelvoud Moëed,(מועד) wordt ten onrechte vaak

Nadere informatie