Voordat in Leviticus de zeven feesten aan bod zijn wordt eerst een wekelijks feest benadrukt. Welke heilige samenkomst is dat?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voordat in Leviticus de zeven feesten aan bod zijn wordt eerst een wekelijks feest benadrukt. Welke heilige samenkomst is dat?"

Transcriptie

1 De zeven feesten. Voordat in Leviticus de zeven feesten aan bod zijn wordt eerst een wekelijks feest benadrukt. Welke heilige samenkomst is dat? Leviticus 23:2-3 2 Spreek tot de Israëlieten en zeg tegen hen: De feestdagen van de HEERE, die u moet uitroepen, zijn heilige samenkomsten. Dit zijn Mijn feestdagen: 3 Zes dagen mag er werk verricht worden, maar op de zevende dag is het sabbat, een dag van volledige rust, een heilige samenkomst. Geen enkel werk mag u doen. Het is in al uw woongebieden een sabbat voor de HEERE.

2 Wat is een opvallend verschil tussen Sabbat en de zeven feesten? Leviticus 23:4 4 Dit zijn de feestdagen van de HEERE, de heilige samenkomsten, die u op hun vastgestelde tijd moet uitroepen. Er zijn dus zeven feesten, maar in Leviticus 23 gaat vooraf het gebod betreffende de sabbat. De sabbatdag staat helemaal apart, zowel wat karakter betreft als aangaande de wekelijkse herhaling. De zeven feesten werden alle slechts één keer per jaar gehouden; de sabbat elke week. De sabbat kon thuis gehouden worden, terwijl de andere feesten op een door God bepaalde plaats gevierd moesten worden. (Deuteronomium 12: 14; 16: 6).

3 Welk feest wordt als eerste genoemd? Leviticus 23:5 5 In de eerste maand, op de veertiende dag van de maand, tegen het vallen van de avond, is het Pascha voor de HEERE.

4 Welke gebeurtenis vond plaats waardoor het begin van het vieren het Pascha is vastgesteld tegen het vallen van de avond? Deuteronomium 16:6 6 Maar op de plaats die de HEERE, uw God, zal uitkiezen om Zijn Naam daar te laten wonen, daar moet u het paaslam slachten, in de avond, als de zon ondergaat, op het tijdstip dat u uit Egypte trok.

5 Waarom is er nu geen viering van het Pascha? Toen de Heiland Zijn leven op Golgotha gaf, hield de betekenis van het Pascha op, en werd het Avondmaal ingesteld als gedachtenis aan dat gebeuren, waarvan het Pascha een type was geweest.

6 Welk feest volgde op het Pascha en hoe lang duurde dit feest? Leviticus 23:6-8 6 En op de vijftiende dag van die maand is het Feest van de ongezuurde broden voor de HEERE. Zeven dagen lang moet u dan ongezuurde broden eten. 7 Op de eerste dag moet u een heilige samenkomst hebben. Geen enkel dienstwerk mag u dan doen. 8 Zeven dagen lang moet u de HEERE een vuuroffer aanbieden. Op de zevende dag is er dan een heilige samenkomst. Geen enkel dienstwerk mag u dan doen. Het feest van de ongezuurde broden begon op de dag na het Paasfeest en duurde zeven dagen het getal der volmaaktheid. Het lam werd geslacht op de veertiende dag van de eerste maand, bij zonsondergang. Het feest van de ongezuurde broden begon onmiddellijk nadat de vijftiende dag was begonnen, vlak na zonsondergang, zodat er geen tijdruimte was tussen de dood van het lam, het sprenkelen van het bloed en het begin van het feest.

7 Wat was het derde feest? Leviticus 23: Spreek tot de Israëlieten, en zeg tegen hen: Wanneer u in het land komt dat Ik u geven zal, en u de oogst ervan binnenhaalt, dan moet u de eerste schoof van uw oogst naar de priester brengen. 11 Hij moet de schoof voor het aangezicht van de HEERE bewegen, opdat Hij een welgevallen in u vindt. Op de dag na de sabbat moet de priester de schoof bewegen. Eerstelingenfeest. Op de tweede dag van het feest werden de eerste vruchten van de oogst van dat jaar de Here voorgesteld. Gerst was het eerste graan dat in Palestina rijp was, en bij het begin van het feest was het begonnen te rijpen. Een schoof van dit koren werd door de priester bewogen voor Gods altaar, als erkenning dat alles van Hem was. Eerst na deze dienst werd de oogst binnengehaald.

8 Welke naam had het vierde feest? Leviticus 23:15-16, 17 laatste deel 15 U moet dan vanaf de dag na de sabbat gaan tellen, vanaf de dag dat u de schoof van het beweegoffer gebracht hebt. Zeven volle weken zullen het zijn. 16 Tot de dag na de zevende sabbat moet u vijftig dagen tellen. Dan moet u de HEERE een nieuw graanoffer aanbieden. 17 het zijn de eerstelingen voor de HEERE. Vijftig dagen na het offeren van de eerste vruchten kwam het Pinksterfeest, ook het oogstfeest, of het feest der weken genoemd. Als uiting van hun dank aan God voor het graan als voedsel werden twee broden, met zuurdeeg gebakken, aan God gebracht. Het Pinksterfeest duurde slechts één dag, die aan godsdienstige plechtigheden was gewijd.

9 Wat zegt de Bijbel over het Pinksterfeest? Leviticus 23:15-17 Vanaf die dag na de sabbat, vanaf de dag dat de schoof omhoog geheven is, moeten zeven volle weken worden afgeteld, 16 tot de dag na de zevende sabbat. Vijftig dagen moeten jullie aftellen, en dan moeten jullie de HEER een graanoffer aanbieden uit de nieuwe tarweoogst. 17 Jullie moeten dan uit je woonplaats brood meenemen om het voor de HEER omhoog te heffen: twee broden van twee tiende efa tarwebloem, met zuurdesem gebakken, als gave voor de HEER uit de eerste opbrengst van de nieuwe oogst.

10 Wat is het zesde feest; wanneer vindt dat plaats? Leviticus 23: Alleen op de tiende dag van deze zevende maand is de Verzoendag. U moet een heilige samenkomst houden. U moet uzelf dan verootmoedigen en de HEERE een vuuroffer aanbieden. 28 Op diezelfde dag mag u geen enkel werk doen, want het is de Verzoendag, om voor het aangezicht van de HEERE, uw God, verzoening voor u te doen. 29 Voorzeker, iedere persoon die zich op diezelfde dag niet verootmoedigt, moet van zijn volksgenoten worden afgesneden. 30 En elke persoon die op diezelfde dag enig werk verricht, die persoon zal Ik uit het midden van zijn volk ombrengen. 31 U mag geen enkel werk doen. Het is een eeuwige verordening, al uw generaties door, in al uw woongebieden. 32 Het moet voor u een sabbat zijn, een dag van volledige rust, en u moet uzelf verootmoedigen. 's Avonds, op de negende dag van de maand, moet u uw sabbat vieren, vanaf de avond tot aan de volgende avond.

11 Wat is het vijfde feest; wanneer vindt dat plaats? Leviticus 23: De HEERE sprak tot Mozes: 24 Spreek tot de Israëlieten en zeg: In de zevende maand, op de eerste dag van de maand, moet u een rustdag houden, een gedenkdag aangekondigd door bazuingeschal, een heilige samenkomst. 25 U mag geen enkel dienstwerk doen en u moet de HEERE een vuuroffer aanbieden. Met het feest van het Bazuingeschal, dat op de eerste dag van de zevende maand werd gevierd, begint de tweede serie van 'De Here Gods' Gezette Hoogtijden' en dit feest werd onmiddellijk opgevolgd door de Grote Verzoendag en het Loofhuttenfeest.

12 Waar in de Bijbel is nadere informatie te vinden over de grote verzoendag en waarom is deze plechtigheid anders dan de overige feesten? Zie Leviticus 16 (is midden van de eerste vijf boeken van Mozes). Dit gegeven verwijst naar het allerheiligst karakter van de Verzoendag! Leviticus 23:30 30 En elke persoon die op diezelfde dag enig werk verricht, die persoon zal Ik uit het midden van zijn volk ombrengen. De Grote Verzoendag draaide over niets anders dan leven en dood. Het eiste van de gelovige een volledige trouw aan God.

13 Wat zijn de drie essenties van de verzoendag? Het reinigingsoffer van de priester. Het reinigingsoffer van de bok voor de heer. Het verwijderen van de levende bok naar de woestijn.

14 Hoe wordt het zevende feest genoemd en naar welke gebeurtenis verwees dit feest? Leviticus 23:33-34, Spreek tot de Israëlieten en zeg: Vanaf de vijftiende dag van deze zevende maand is het zeven dagen lang Loofhuttenfeest voor de HEERE. 35 Op de eerste dag is er een heilige samenkomst. Geen enkel dienstwerk mag u doen. 42 Zeven dagen moet u in de loofhutten wonen. Alle ingezetenen van Israël moeten in loofhutten wonen, Op het Loofhuttenfeest loofde het volk van Israël God, terwijl ze zich herinnerden hoe Hij barmhartig was geweest door hen te verlossen uit de slavernij van Egypte, en teder voor hen gezorgd had tijdens hun reis door de woestijn.

Wanneer begint het Pascha?

Wanneer begint het Pascha? Waarom Juda de Omer telt vanaf de eerste dag van Ongezuurde Broden door Tony Robinson Page 1 Wanneer begint het Pascha? Ezechiël 45:21 In de eerste maand, op de veertiende dag van de maand, zal voor u

Nadere informatie

En met zijn zuster die maagd is, die nauw aan hem verwant is, die nog niet aan een man toebehoort. Met haar mag hij zich verontreinigen.

En met zijn zuster die maagd is, die nauw aan hem verwant is, die nog niet aan een man toebehoort. Met haar mag hij zich verontreinigen. Emor Zeg. Lev. 21: 1tm 2: Ezech. :1 31 1 Pet. 2: Èmor: Zeg tegen de priesters, de zonen van Aäron. maar je zult heten mijn verlangen en je land mijn bruid. Want de HEER verlangt naar jou en je land wordt

Nadere informatie

Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is?

Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is? Heiliging van de eerstgeborenen. Welke instelling heeft God bepaald en waarom mag er niet gegeten worden wat gezuurd is? Genesis 13:1-3 1 Toen sprak de HEERE tot Mozes: 2 Heilig voor Mij alle eerstgeborenen:

Nadere informatie

Jezus in het midden van de Bijbelse feesten

Jezus in het midden van de Bijbelse feesten Jezus in het midden van de Bijbelse feesten 21 jan 2018 Kees Noorlander 1 Kerkelijke feesten Datum Goede Vrijdag Vrijdag vóór Pasen Pasen 1 e zondag (en maandag) na 1 e volle maan na 21 maart Hemelvaartsdag

Nadere informatie

INLEIDING BIJBELSE FEESTEN

INLEIDING BIJBELSE FEESTEN INLEIDING BIJBELSE FEESTEN Hieronder worden in het kort de tien Feesten van JHWH 1 en de twee Joodse feesten Chanoeka en Poerim beschreven. Waarom deze tweedeling? Zijn het dan niet allemaal Joodse feesten?

Nadere informatie

Week 1: De zevende maand

Week 1: De zevende maand 14 p Lezen! Jullie hebben thuis een kalender. Daarop staan de 4 seizoenen, 12 maanden, 52 weken en 365 dagen van het jaar. Op die kalender kun je zien of schrijven wat er op een bepaalde dag te doen is.

Nadere informatie

De feesten van de Heer. C. Noorlander

De feesten van de Heer. C. Noorlander De feesten van de Heer C. Noorlander Kerkelijke feesten Datum Goede Vrijdag Vrijdag vóór Pasen Pasen 1 e zondag (en maandag) na 1 e volle maan in de lente Hemelvaartsdag 6 e donderdag na Pasen Pinksteren

Nadere informatie

- 1 - Paas- Pinkster- en Loofhuttenfeest (en hun betekenis voor ons)

- 1 - Paas- Pinkster- en Loofhuttenfeest (en hun betekenis voor ons) - 1 - Paas- Pinkster- en Loofhuttenfeest (en hun betekenis voor ons) De Heere had door de dienst van Mozes tegen het volk Israël gezegd, dat er jaarlijks drie feesten gehouden moesten worden. Zoals wij

Nadere informatie

ETS-Bijbelcursus. Leviticus. Inhoud van de les. Doelstellingen van deze les

ETS-Bijbelcursus. Leviticus. Inhoud van de les. Doelstellingen van deze les ETS-Bijbelcursus Leviticus Inhoud van de les Opening Inleiding en achtergrond Leviticus Boodschap en inhoud Leviticus Pauze Feesten in de Thora Afsluiting Doelstellingen van deze les De cursisten kunnen

Nadere informatie

20 Februari. H. Bijzondere Feesten. 1. Pascha en het Feest van Ongezuurde Broden

20 Februari. H. Bijzondere Feesten. 1. Pascha en het Feest van Ongezuurde Broden 20 Februari H. Bijzondere Feesten. Ex. 23:14-17 34:23 Deut. 16:16,17 Ex. 34:24 DRIE FEESTEN INGESTELD. Drie reizen in het jaar zult gij Mij feest houden. Het feest van de ongezuurde broden zult gij houden;

Nadere informatie

het Pascha zelf en het feest der ongezuurde broden. Paas- Pinkster- en Loofhuttenfeest (en hun betekenis voor ons)

het Pascha zelf en het feest der ongezuurde broden. Paas- Pinkster- en Loofhuttenfeest (en hun betekenis voor ons) - 1 - Paas- Pinkster- en Loofhuttenfeest (en hun betekenis voor ons) De Heere had door de dienst van Mozes tegen het volk Israël gezegd, dat er jaarlijks drie feesten gehouden moesten worden. Zoals wij

Nadere informatie

Over de betekenis van Bijbelse voorjaarsfeesten

Over de betekenis van Bijbelse voorjaarsfeesten Over de betekenis van Bijbelse voorjaarsfeesten Aangedragen door de Rankwerkgroep Israël, Februari 2016 In het oude testament stelt God een aantal feesten 1 in, zoals het Pascha. Er is veel over deze feesten

Nadere informatie

Pascha. Feest van de ongezuurde broden

Pascha. Feest van de ongezuurde broden Concept 12-4-2015 Pascha en Feest van de ongezuurde broden Deuteronomium 16:8 Zes dagen zult gij ongezuurde broden eten, en aan den zevenden dag is een verbods dag den HEERE uw God; dan zult gij geen werk

Nadere informatie

20 Februari. H. Bijzondere Feesten. 1. Pascha en het Feest van Ongezuurde Broden

20 Februari. H. Bijzondere Feesten. 1. Pascha en het Feest van Ongezuurde Broden 20 Februari H. Bijzondere Feesten. Ex. 23:14-17 34:23 Deut. 16:16,17 Ex. 34:24 DRIE FEESTEN INGESTELD. "Driemaal per jaar moet u feest vieren ter ere van Mij. Het eerste is het Feest van de Ongezuurde

Nadere informatie

alles in zijn eigen rangorde... en op de bestemde tijd

alles in zijn eigen rangorde... en op de bestemde tijd 3 maart 2019 Urk in de natuur een bekend fenomeen: vroege bloeiers (sneeuwklokje, krokus) terugkerende trekvogels (ooievaar, zwaluw) ontwakende winterslapers (egel, eekhoorn) geboorte in de lente (lammeren,

Nadere informatie

16 tot de dag na de zevende sabbat zult gij tellen, vijftig dagen; dan zult gij een nieuw spijsoffer de HERE brengen.

16 tot de dag na de zevende sabbat zult gij tellen, vijftig dagen; dan zult gij een nieuw spijsoffer de HERE brengen. Het Pinkstervuur Handelingen 2: 1 En toen de dag van het Pinkster feest vervuld werd, waren zij allen eensgezind bijeen. Leviticus 23: 15 Dan zult gij tellen van de dag na de sabbat, van de dag waarop

Nadere informatie

LEVITICUS 23:40. etrog en lulav

LEVITICUS 23:40. etrog en lulav DE LOOFHUT HET LOOFHUTTENFEEST Wijst op het Koninkrijk van God Belangrijk feest in het leven en onderwijs van Jezus Centraal in het feest: de (loof)hut (sukkot); een tijdelijke verblijfsplaats Kern: Het

Nadere informatie

Pesach. (voorbij gaan/passeren/overslaan)

Pesach. (voorbij gaan/passeren/overslaan) Pesach (voorbij gaan/passeren/overslaan) Binnenkort is het weer zover. Op de 14 e dag van de eerste maand Nisan, tussen de twee avonden, gaan we opnieuw het Pesachfeest vieren. We doen dit binnen onze

Nadere informatie

Uitroepen van de vastgestelde tijden. Uitroepen van de vastgestelde tijden alle cursieve Bijbelteksten zijn gebaseerd op de Herziene Statenvertaling

Uitroepen van de vastgestelde tijden. Uitroepen van de vastgestelde tijden alle cursieve Bijbelteksten zijn gebaseerd op de Herziene Statenvertaling Uitroepen van de vastgestelde tijden alle cursieve Bijbelteksten zijn gebaseerd op de Herziene Statenvertaling Leviticus 23 geeft een overzicht van de vastgestelde tijden of feesten van de Eeuwige. Deze

Nadere informatie

Van Feest tot Feest. Inhoud

Van Feest tot Feest. Inhoud Van Feest tot Feest Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Deel 5 Deel 6 Deel 7 Deel 8 Deel 9 Deel 10 Deel 11 Deel 12 Inhoud Inleiding... Pag 02 De Bijbel is geen Kaartenhuis... Pag 03 De Feesten des Heeren (alle

Nadere informatie

De offers in Leviticus

De offers in Leviticus De offers in Leviticus Brandoffer en graanoffer donderdag 20 november 2014 1 Inleiding Paaslam (Ex12:21) Christus (1Ko5:7; vgl. 1Pt1:19) Tabernakeldienst met offers Christus (Hb-brief) Hogepriester die

Nadere informatie

De middelste van de Opgangsfeesten

De middelste van de Opgangsfeesten De middelste van de Opgangsfeesten C.J. van den Boogert De Opgangsfeesten Het Wekenfeest behoort tot de drie zogenaamde Opgangsfeesten of Pelgrimsfeesten. De opdracht daartoe werd gegeven in Exodus 23:14

Nadere informatie

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5)

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5) De verschillende offers: het dankoffer. Hoeveel offers worden in de Bijbel genoemd? Zie Leviticus 1-9 Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus

Nadere informatie

De Bijbelse feesten en hun betekenis

De Bijbelse feesten en hun betekenis Zierikzee 15 januari 2018 De Bijbelse feesten en hun betekenis Je missie vinden, volgen, vervullen De Bijbelse feesten en hun betekenis Leviticus 23: De HEERE sprak tot Mozes: 2 Spreek tot de Israëlieten

Nadere informatie

Leviticus 23:1 e.v. De feesttijden van de Heer, die gij zult uitroepen als heilige samenkomsten, zijn Mijn feesttijden

Leviticus 23:1 e.v. De feesttijden van de Heer, die gij zult uitroepen als heilige samenkomsten, zijn Mijn feesttijden Spreker: Arno Lam Datum: 14-06-2015 Leviticus 23:1 e.v. De feesttijden van de Heer, die gij zult uitroepen als heilige samenkomsten, zijn Mijn feesttijden Pesach Ongezuurde Broden Eerstelingenfeest Pinksterfeest

Nadere informatie

Door welke gebeurtenis waren de vijanden van Israël bang geworden voor Gods volk?

Door welke gebeurtenis waren de vijanden van Israël bang geworden voor Gods volk? Besnijdenis en Pascha in Gilgal. Door welke gebeurtenis waren de vijanden van Israël bang geworden voor Gods volk? Jozua 5:1 1 Toen al de koningen van de Amorieten aan deze zijde van de Jordaan, namelijk

Nadere informatie

Deel 1 PESACH EN PASEN

Deel 1 PESACH EN PASEN Deel 1 PESACH EN PASEN Pesachmaaltijd Foto Wikipedia Pesach en Pasen En in de eerste maand, op den veertienden dag der maand, is het pascha den Heere. Numeri 28:16 1. Inleiding Helaas weten velen in ons

Nadere informatie

De Mo adiem: Jom Kippoer

De Mo adiem: Jom Kippoer Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5)

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5) De verschillende offers: het spijsoffer. Hoeveel offers worden in de Bijbel genoemd? Zie Leviticus 1-9 Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer;

Nadere informatie

Verwerking 14.1 De rustdag - Sabbat. Extra verwerking voor kinderen van 6 tot 8 jaar

Verwerking 14.1 De rustdag - Sabbat. Extra verwerking voor kinderen van 6 tot 8 jaar Verwerking 14.1 De rustdag - Sabbat Op zondag gaan je naar de kerk. De kerk is het huis van de Heere. Daar wil hij zelf zijn. Hieronder zie je een plaatje van een kerk. Weet jij welke woorden bij de zondag

Nadere informatie

Jaargang 29 AD 2010 nr. 1

Jaargang 29 AD 2010 nr. 1 Jaargang 29 AD 2010 nr. 1 Tijdschrift tot bemoediging, lering en bevestiging in de waarheid, die in Christus Jezus is. J.v.d.Heijdenstr. 17, 3817 JE Amersfoort. Tel. 033 4619171 Zie www.jezusverlosser.nl

Nadere informatie

FOB dag 7 Een doorgangs feest met profetisch lading.

FOB dag 7 Een doorgangs feest met profetisch lading. FOB dag 7 Een doorgangs feest met profetisch lading. Even resumerend; vandaag is het de zevende dag 7 FOB volgens de zon-sterren kalender. Vanuit de equinox telden we naar dag 14 aviv en vervolgens 7 dagen

Nadere informatie

Welke voorbereidingen trof Jozua; wat valt daarbij op en is het goed om alles grondig uit te zoeken?

Welke voorbereidingen trof Jozua; wat valt daarbij op en is het goed om alles grondig uit te zoeken? De profetische aspecten uit het boek Jozua deel 2 Welke voorbereidingen trof Jozua; wat valt daarbij op en is het goed om alles grondig uit te zoeken? Zie Jozua 2:1, zie Jozua 2:10-11, 24 Voordat Jozua

Nadere informatie

Wat was de reden dat Gods volk in de woestijn zaten te mopperen?

Wat was de reden dat Gods volk in de woestijn zaten te mopperen? Kwartels en manna. Wat was de reden dat Gods volk in de woestijn zaten te mopperen? Exodus 16:1-2 1 Zij braken op uit Elim en heel de gemeenschap van de Israëlieten kwam in de woestijn Sin, die tussen

Nadere informatie

De maaltijd van de Heer!

De maaltijd van de Heer! De maaltijd van de Heer! Wie weet waarover zij spraken? Over de exodus van onze Heiland! Luk.9:31 Ex.12:3,5-9,13-14 3 Spreek tot heel de gemeenschap van Israël: Op de tiende dag van deze maand moet ieder

Nadere informatie

Welke plaag moesten zij aankondigen; wanneer zou de vijfde plaag een feit worden en had Gods volk last van deze plaag?

Welke plaag moesten zij aankondigen; wanneer zou de vijfde plaag een feit worden en had Gods volk last van deze plaag? De overige plagen in Egypte. Welke plaag moesten zij aankondigen; wanneer zou de vijfde plaag een feit worden en had Gods volk last van deze plaag? Genesis 9:2-5 2 Want als u hun weigert te laten gaan

Nadere informatie

ETS-Bijbelcursus. Exodus. Inhoud van de les. Doelstellingen van deze les

ETS-Bijbelcursus. Exodus. Inhoud van de les. Doelstellingen van deze les ETS-Bijbelcursus Exodus Inhoud van de les Opening Inleiding en achtergrond Exodus Indeling en inhoud Exodus Pauze Pesach De tabernakel Afsluiting Doelstellingen van deze les De cursisten hebben een globale

Nadere informatie

Pesach / Feest der Ongezuurde broden. Sjemot 12: Jozua 5: 2 6: 1 Johannes 12: 20 28a

Pesach / Feest der Ongezuurde broden. Sjemot 12: Jozua 5: 2 6: 1 Johannes 12: 20 28a Pesach / Feest der Ongezuurde broden Sjemot 12: 48 51 Jozua 5: 2 6: 1 Johannes 12: 20 28a Een bijzondere feestweek is gisteravond begonnen met de viering van de Sedermaaltijd. Dit is een maaltijd ter ere

Nadere informatie

DAG DATUM TIJDSTIP GEBEURTENIS BIJBELTEKST 4 dagen voor Pesach

DAG DATUM TIJDSTIP GEBEURTENIS BIJBELTEKST 4 dagen voor Pesach 063. Tijdschema en - pagina 1 4 dagen voor 5 dagen voor 3 dagen voor 4 dagen voor 2 dagen voor 3 dagen voor 1 dag voor 2 dagen voor 1 dag voor 10 Nisan De Israëlieten moesten per gezin een gaaf, mannelijk,

Nadere informatie

3 DAGEN en 3 NACHTEN

3 DAGEN en 3 NACHTEN 3 DAGEN en 3 NACHTEN Goede Vrijdag- Paaszondag, klopt dat met de Bijbel? Jezus Christus zei dat Hij zou worden begraven voor drie dagen en drie nachten. Valt dit te rijmen met een "Goede Vrijdag" kruisiging

Nadere informatie

Van Pasen naar Pinksteren Van Pinksteren naar het Loofhuttenfeest. 1. Pesach (Pasen) 2. Sjawoeot (Pinksteren) 3. Soekot (Loofhuttenfeest)

Van Pasen naar Pinksteren Van Pinksteren naar het Loofhuttenfeest. 1. Pesach (Pasen) 2. Sjawoeot (Pinksteren) 3. Soekot (Loofhuttenfeest) Van Pasen naar Pinksteren Van Pinksteren naar het Loofhuttenfeest 1. Pesach (Pasen) 2. Sjawoeot (Pinksteren) 3. Soekot (Loofhuttenfeest) De betekenis van het feest Wat is de oorspronkelijke betekenis?

Nadere informatie

De feesttijden des Heren

De feesttijden des Heren De feesttijden des Heren De feesttijden des Heren 1 van 32 Leviticus 23 (lezen) DE WEKELIJKSE SABBAT Als de Heer de feesttijden, door Mozes, aan de Israëlieten bekend maakt, begint Hij met een feest dat

Nadere informatie

PARASHA METZORA Leviticus 14: 1 15: 33

PARASHA METZORA Leviticus 14: 1 15: 33 PARASHA METZORA Leviticus 14: 1 15: 33 En drie zijn er die getuigen op de aarde: de Geest, het water en het bloed; en deze drie zijn één. 1 Johannes 5: 8 We zien een beweging van buiten naar binnen om

Nadere informatie

het pinksterfeest pentèkostè (Gr) = vijftigste : 4 pascha kruisiging

het pinksterfeest pentèkostè (Gr) = vijftigste : 4 pascha kruisiging het pinksterfeest Leviticus 23 pentèkostè (Gr) = vijftigste : 4 pascha kruisiging 1 Korinthe 5 : 7 Want ook ons pascha, Christus, is geslacht. Lukas 22 : 15 Ik heb er vurig naar verlangd dit pascha met

Nadere informatie

א ח ר י מ ות. acharree móót na de dood van

א ח ר י מ ות. acharree móót na de dood van א ח ר י מ ות acharree móót na de dood van Leviticus 16:1: De HEERE sprak tot Mozes na de dood van de twee zonen van Aäron, toen zij voor het aangezicht van de HEERE waren genaderd en gestorven waren. Leviticus

Nadere informatie

U daalde neer van Uw troon om mens te zijn. Van de stal naar het kruis droeg U mijn pijn. Van het kruis naar het graf. Uit het graf weer opgestaan.

U daalde neer van Uw troon om mens te zijn. Van de stal naar het kruis droeg U mijn pijn. Van het kruis naar het graf. Uit het graf weer opgestaan. U daalde neer van Uw troon om mens te zijn. Van de stal naar het kruis droeg U mijn pijn. Van het kruis naar het graf. Uit het graf weer opgestaan. Heer, ik prijs Uw grote naam. Vorige week 1 Korintiërs

Nadere informatie

BIJBELSE FEESTEN. (deel 3) 8 focus. door Kees Fieggen

BIJBELSE FEESTEN. (deel 3) 8 focus. door Kees Fieggen OUDE TESTAMENT BIJBELSE FEESTEN door Kees Fieggen (deel 3) 8 focus In Israël werd het jaar anders beleefd dan wij dat kennen: ze kenden een zevental feesten als vaste ankerpunten. Door het boek Wake Up

Nadere informatie

Hoe lang en waarom was het volk Israël in de woestijn Sinaï?

Hoe lang en waarom was het volk Israël in de woestijn Sinaï? In de woestijn Sinaï en de twee zilveren trompetten. Hoe lang en waarom was het volk Israël in de woestijn Sinaï? Numeri 9:1 1 De HEERE sprak tot Mozes in de woestijn Sinaï, in het tweede jaar nadat zij

Nadere informatie

Van Schepping naar Herschepping. Het Heiligdom: Beeld van Verlossing Aarde Hemel Hart

Van Schepping naar Herschepping. Het Heiligdom: Beeld van Verlossing Aarde Hemel Hart Van Schepping naar Herschepping Het Heiligdom: Beeld van Verlossing Aarde Hemel Hart En zij zullen Mij een heiligdom maken, en Ik zal in hun midden wonen. Exodus 25:8 Inhoud 3x3 + 1 Algemeen overzicht:

Nadere informatie

Jezus is onze Hogepriester Zijn leven

Jezus is onze Hogepriester Zijn leven Jezus is onze Hogepriester Zijn leven Exodus 12 1 En de HERE zeide tot Mozes en tot Aaron in het land Egypte: 2 Deze maand zal u het begin der maanden zijn; zij zal u de eerste der maanden van het jaar

Nadere informatie

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5)

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5) De verschillende offers: het zondoffer. Hoeveel offers worden in de Bijbel genoemd? Zie Leviticus 1-9 Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus

Nadere informatie

Opmerkelijke openbaringen over het Loofhuttenfeest

Opmerkelijke openbaringen over het Loofhuttenfeest Opmerkelijke openbaringen over het Loofhuttenfeest Inleiding Loofhuttenfeest, zoals alle andere Bijbelse feesten is een herdenkingsfeest en profetisch feest. Het kijkt terug op de uittocht uit Egypte en

Nadere informatie

Feest der inzameling

Feest der inzameling Concept 19-10-2015 Feest der inzameling volgens Gods Woord dankdag of dankfeest of Loofhuttenfeest? www.loofhuttenfeest.com Voorwoord Geachte lezer(es), Voor u ligt een concept document dat is ontstaan

Nadere informatie

INLEIDING BIJBELSE FEESTEN

INLEIDING BIJBELSE FEESTEN INLEIDING BIJBELSE FEESTEN Hieronder worden in het kort de tien Feesten van JHWH 1 en de twee Joodse feesten Chanoeka en Poerim beschreven. Waarom deze tweedeling? Zijn het dan niet allemaal Joodse feesten?

Nadere informatie

BIJBELSE FEESTEN. (deel 2) 16 focus. door Kees Fieggen

BIJBELSE FEESTEN. (deel 2) 16 focus. door Kees Fieggen BIJBELSE OUDE TESTAMENT FEESTEN (deel 2) door Kees Fieggen 16 focus Het jaar zoals wij dat kennen is niet hetzelfde als wat we in de Bijbel lezen. In Israël werd het jaar anders beleefd, met een zevental

Nadere informatie

De Mo adiem: Pascha en Ongezuurde Broden

De Mo adiem: Pascha en Ongezuurde Broden Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Loofhuttenfeest 2014: Oogstfeest en profetische boodschap van JHWH s heilsplan. Uitgangstekst Hosea 6:1-3

Loofhuttenfeest 2014: Oogstfeest en profetische boodschap van JHWH s heilsplan. Uitgangstekst Hosea 6:1-3 Loofhuttenfeest 2014: Oogstfeest en profetische boodschap van JHWH s heilsplan Uitgangstekst Hosea 6:1-3 Kom, laten wij terugkeren naar JHWH, want Hij heeft verscheurd, maar Hij zal ons genezen; Hij heeft

Nadere informatie

Brochure. Waarom een doopkaars?

Brochure. Waarom een doopkaars? Brochure Waarom een doopkaars? Niets uit deze brochure mag - op welke wijze dan ook - worden overgenomen zonder schriftelijke toestemming. Neem hiervoor contact op met de scriba (scriba@ngkvoorthuizenbarneveld.nl).

Nadere informatie

OVERZICHT VAN GODS MOADIEM

OVERZICHT VAN GODS MOADIEM 1. 1 Moadiem - Overzicht OVERZICHT VAN GODS MOADIEM In Leviticus 23 worden, naast de Sjabbat, zeven Moadiem ים) (מ וע ד opgesomd. Dit Hebreeuwse woord, in enkelvoud Moëed,(מועד) wordt ten onrechte vaak

Nadere informatie

Lezen: Leviticus 23:2, 3 en 44. Hebben de sabatten meer betekenis voor ons vandaag in het Nieuwe Testament dan de feestdagen?

Lezen: Leviticus 23:2, 3 en 44. Hebben de sabatten meer betekenis voor ons vandaag in het Nieuwe Testament dan de feestdagen? Bijbelstudie Feestvieren met de Heer! Pieter van den Berg De Heer is een God die zijn volk laat feestvieren. Hij vulde op de kalender de feestdata in. Leviticus 23 is een hoofdstuk vol van feestafspraken.

Nadere informatie

Wegwijs in de Bijbel. 3 e avond met Mozes door de woestijn

Wegwijs in de Bijbel. 3 e avond met Mozes door de woestijn Wegwijs in de Bijbel 3 e avond met Mozes door de woestijn Torah wet pentateuch Genesis ( In den beginne ) Exodus ( Namen ) Leviticus ( Hij riep ) Numeri ( In de woestijn ) Deuteronomium ( Redevoeringen

Nadere informatie

Week 1: Dagen tellen. p Lezen!

Week 1: Dagen tellen. p Lezen! 14 p Lezen! Misschien heb je het vandaag wel gevraagd Welke datum is het? Je telt de maanden van het jaar en de dagen van de week. Tellen is belangrijk. Dat is niet alleen nu zo, dat was het ook in de

Nadere informatie

Joodse Feesten. Naam Joodse maand Onze maand Historisch objectief Schriftreferentie Profetische betekenis Status

Joodse Feesten. Naam Joodse maand Onze maand Historisch objectief Schriftreferentie Profetische betekenis Status Leviticus 23:1-44 Joodse Feesten Naam Joodse maand Onze maand Historisch objectief Schriftreferentie Profetische betekenis Status 1. Pascha (Pesach) 14 Niesan (1 ste maand) Maart-april Herinnert Israël

Nadere informatie

MAALTIJD VAN DE HEER. ook wel genoemd: viering van het Heilig Avondmaal. Vrije Evangelische Gemeente Heerde. Pastorale Handreiking 6

MAALTIJD VAN DE HEER. ook wel genoemd: viering van het Heilig Avondmaal. Vrije Evangelische Gemeente Heerde. Pastorale Handreiking 6 MAALTIJD VAN DE HEER ook wel genoemd: viering van het Heilig Avondmaal Vrije Evangelische Gemeente Heerde Pastorale Handreiking 6 MAALTIJD VAN DE HEER In de Protestante kerken spreken we over twee sacramenten

Nadere informatie

Jesjoea opgewekt uit de dood als eersteling Jesjoea beweegoffer van de eerstelingen 1 Korinthe 15:20-28 Eersteling Messias als Eersteling

Jesjoea opgewekt uit de dood als eersteling Jesjoea beweegoffer van de eerstelingen 1 Korinthe 15:20-28 Eersteling Messias als Eersteling FOB 7 9 april 2016 We zijn aan het einde van het FOB aangekomen.. dag 7 Het begon met Pesach en afgelopen donderdag herdachten we de opstandingdag. Donderdag? Op de deels herstelde Zadok kalender was dat

Nadere informatie

Feest der inzameling

Feest der inzameling concept 12-12-2018 gratis via info@loofhuttenfeest.com Feest der inzameling volgens Gods Woord dankdag of dankfeest of Loofhuttenfeest? Het door de kerk vergeten feest Voorwoord Geachte lezer(es), Voor

Nadere informatie

ACHTERGRONDEN VAN HET HEILIG AVONDMAAL IN ENKELE JOODSE FEESTEN (5) HJM Sales

ACHTERGRONDEN VAN HET HEILIG AVONDMAAL IN ENKELE JOODSE FEESTEN (5) HJM Sales 1 ACHTERGRONDEN VAN HET HEILIG AVONDMAAL IN ENKELE JOODSE FEESTEN (5) HJM Sales Geliefde broeders en zusters, in dit laatste deel over de relatie tussen de drie Joodse Paschafeesten in de lente en de viering

Nadere informatie

Heeft God Zijn kinderen feesttijden gegeven?

Heeft God Zijn kinderen feesttijden gegeven? Deel 6 Leviticus 23:1 Heeft God Zijn kinderen feesttijden gegeven? De feestdagen van de Heere, die u moet uitroepen, zijn heilige samenkomsten. Pesach Ongezuurde broden feest Wekenfeest Dag van bazuingeschal

Nadere informatie

Inspectie van het lam in de tempel Inspectie van het lam in ieders huis. Jezus wordt 4 dagen ondervraagd en in Hem wordt niets gevonden

Inspectie van het lam in de tempel Inspectie van het lam in ieders huis. Jezus wordt 4 dagen ondervraagd en in Hem wordt niets gevonden Hogepriester brengt lam voor de na;e naar de tempel Inspec;e van het lam in de tempel Inspec;e van het lam in ieders huis Laatste Avondmaal van Jezus en Zijn discipelen = Sedermaal;jd 09.00: Lam wordt

Nadere informatie

De Letterlijke Vervulling van Israels Zeven Feesten

De Letterlijke Vervulling van Israels Zeven Feesten De Letterlijke Vervulling van Israels Zeven Feesten Prof. Johan Malan, Mosselbaai (Februari 2013), http://www.bibleguidance.co.za/ Johan S. Malan is voormalig professor antropologie aan de Universiteit

Nadere informatie

De feesten van IEUE zonne maan eerste

De feesten van IEUE zonne maan eerste De feesten van IEUE Vooraf Voordat we de feesten van de Heer/ van IEUE bestuderen, zijn er enkele punten vooraf, die u moet beseffen. Ten eerste. * Wat is een dag in Israël? Bij ons begint een nieuwe dag

Nadere informatie

Gods feesten - Algemeen - versie 3. Gods feesten

Gods feesten - Algemeen - versie 3. Gods feesten Gods feesten De christenen hebben zeker 3 eeuwen lang Gods feesten gevierd. Sabbat, Pesach, Wekenfeest, Loofhuttenfeest. En alles volgens de Joodse kalender. Vanaf de 4 e eeuw mocht dat niet meer. En nu,

Nadere informatie

Pesach / Pasen. Het Pesachfeest.

Pesach / Pasen. Het Pesachfeest. Pesach / Pasen. Dit jaar, 2015, valt Pesach precies samen met het Paasfeest, zoals wij dat vieren. Vrijdagavond (Goede Vrijdag) begint het Pesachfeest. Dit wordt ook wel Seideravond genoemd, naar de maaltijd,

Nadere informatie

Het verbond op de Sinaï

Het verbond op de Sinaï Het verbond op de Sinaï blok F - nivo 2 - avond 4 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik 19.20 Uit de actualiteit 19.25 Bijbelstudie Deuteronomium 7:6-11 19.30 Verschil met het verbond

Nadere informatie

Het Plengoffer. Wat is een plengoffer?

Het Plengoffer. Wat is een plengoffer? Het Plengoffer Het woord plengoffer komen we in het Woord tegen. In dit korte stukje willen hier nader over nadenken: 1. Wat is het plengoffer? 2. Wat betekent het plengoffer voor mij persoonlijk? 3. Kan

Nadere informatie

Zevende Dags Adventisten SABBAT SCHOOL. Het Hemels Heiligdom The Place where God lives... Een gezegende Sabbat

Zevende Dags Adventisten SABBAT SCHOOL. Het Hemels Heiligdom The Place where God lives... Een gezegende Sabbat Zevende Dags Adventisten SABBAT SCHOOL Het Hemels Heiligdom The Place where God lives... Een gezegende Sabbat SABBAT 26 OKTOBER 2013 Het HEILIGDOM Les 4 : 19 Oktober 19 25 Oktober 2013 Het HEILIGDOM Deze

Nadere informatie

Week 1: Tel je mee? Om te lezen Om te doen Eerste Paasdag: De morgen van de eerste dag 2. Tweede Paasdag: De avond van de eerste dag

Week 1: Tel je mee? Om te lezen     Om te doen Eerste Paasdag: De morgen van de eerste dag 2. Tweede Paasdag: De avond van de eerste dag Week 1: Tel je mee? Soms tel je de dagen. Vaak tel je ze af. Bijvoorbeeld om te kijken hoe lang het nog duurt voordat je jarig bent. Of hoe lang het nog duurt voordat het vakantie is. In de tijd van de

Nadere informatie

Sjema Yisraël. Deel 16. De Kalender

Sjema Yisraël. Deel 16. De Kalender Sjema Yisraël Deel 16 De Kalender De Exodus-kalender Op de zevende dag was een Almacht gereed met zijn taak die hij zich had gesteld; op de zevende dag had hij de taak voleindigd die hij zich had gesteld.

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

De weg van verzoening tussen God en de mens

De weg van verzoening tussen God en de mens les 25 Schaduw en wezen van het verlossingsplan Welk bevel gaf God aan zijn knecht Mozes? Exodus 25:8 En zij zullen Mij een heiligdom maken, dat Ik in het midden van hen wone. Door dit heiligdom op aarde

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Vooravond yom kippoer 1 oktober De wil van de Vader:zoek verzoening voor jezelf en voor je naaste

Vooravond yom kippoer 1 oktober De wil van de Vader:zoek verzoening voor jezelf en voor je naaste Vooravond yom kippoer 1 oktober 2017 De wil van de Vader:zoek verzoening voor jezelf en voor je naaste We zitten midden in de najaarsfeesten. We kijken immers terug op de dag van de Bazuin, we staan nu

Nadere informatie

Het Wekenfeest. (Shavu ot - Pinksteren)

Het Wekenfeest. (Shavu ot - Pinksteren) Het Wekenfeest (Shavu ot - Pinksteren) Wekenfeest Shavu ot Pinksteren Pinkst(-erdag) is een verbastering van pentekoste, 50 e. De Pinksterdag is de 50 e dag van het Wekenfeest (Shavu ot) of Feest der Weken,

Nadere informatie

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten De betekenis van het kruis van Christus (2) Liturgie Voorzang: Gez 90 (was GK 15) Votum/groet Zingen: Ps 113,1.2 Wet Zingen: Gez 155,3.4.5

Nadere informatie

zevende avond: het zesde feest dat God viert, Grote Verzoendag

zevende avond: het zesde feest dat God viert, Grote Verzoendag Geachte Lezer, Het verheugd ons, u deze zeer speciale studie (in serie) te mogen overhandigen. Het is onze hartenwens, dat u door dit seminar wordt gezegend. Wanneer de Zoon Gods zegt: Ik ben de deur;

Nadere informatie

Komt tot de bruiloft

Komt tot de bruiloft LEER HEM KENNEN 20 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk Komt tot de bruiloft 1 Ds. F. van Roest zondag 30 november Christus eten wil zeggen: Zijn wezen, Zijn verdiensten, Zijn krachtige werking

Nadere informatie

Ik wil beginnen om met jullie te lezen over de instelling van het feest in Leviticus 23:15&16

Ik wil beginnen om met jullie te lezen over de instelling van het feest in Leviticus 23:15&16 Parasja 31-05-2009 Bij de feesttijden die God in Zijn woord nadrukkelijk Mijn feesttijden noemt vinden we ook de instelling van het wekenfeest beschreven. Het wekenfeest is één van de drie pelgrimsfeesten.

Nadere informatie

De dag van de eersteling Jesjoea Pesach is achter de rug en we zitten nu in het feest van de ongezuurde broden (FOB).

De dag van de eersteling Jesjoea Pesach is achter de rug en we zitten nu in het feest van de ongezuurde broden (FOB). Van dood naar leven De dag van de eersteling Jesjoea Pesach is achter de rug en we zitten nu in het feest van de ongezuurde broden (FOB). Nog even wil ik opnieuw de diepe betekenis van deze 2 feesten aanhalen

Nadere informatie

De Tien Woorden. In de versies 1-5 en 7 worden de aanhef en de afsluiting altijd door de voorganger gesproken; de Tien Woorden door een lector.

De Tien Woorden. In de versies 1-5 en 7 worden de aanhef en de afsluiting altijd door de voorganger gesproken; de Tien Woorden door een lector. De Tien Woorden In de versies 1-5 en 7 worden de aanhef en de afsluiting altijd door de voorganger gesproken; de Tien Woorden door een lector. 1. DE TIEN WOORDEN ALS SMEKING (Ex. 20:2-17) U roepen wij

Nadere informatie

DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD

DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD DE ONTWIKKELING VAN GODS HEILSPLAN IN DE TIJD GOD WERKT IN DE TIJD Zeventig weken zijn er bepaald over uw volk en uw heilige stad, om de overtreding te beëindigen, de zonden te verzegelen, de ongerechtigheid

Nadere informatie

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten De tabernakel 26 sep 09 24 okt 09 21 nov 09 19 dec 09 23 jan 10 27 feb 10 27 mrt 10 24 apr 10 God wil mensen ontmoeten de voorhof het heilige het heilige der heilige planken en dekkleden brand-, spijs-

Nadere informatie

Pesach Pasen Heilig Avondmaal.

Pesach Pasen Heilig Avondmaal. Pesach Pasen Heilig Avondmaal. Vanavond, maandag 14 april, begint Pesach (ook wel Pascha genoemd) en het Feest van de ongezuurde broden met de Sedermaaltijd. Ons Pasen, het Paasfeest, is terug te leiden

Nadere informatie

Vak: Verleden, heden en toekomst van Israël Les 10: De feesten van de HEERE Docent: Hans van de Lagemaat

Vak: Verleden, heden en toekomst van Israël Les 10: De feesten van de HEERE Docent: Hans van de Lagemaat Vak: Verleden, heden en toekomst van Israël Les 10: De feesten van de HEERE Docent: Hans van de Lagemaat 1. Het Hebreeuwse woord voor feest In het Hebreeuws wordt in Leviticus 23 niet het gebruikelijke

Nadere informatie

De leerlingen vroegen Rabbi Eliëzer: Meester, wat is de betekenis van:

De leerlingen vroegen Rabbi Eliëzer: Meester, wat is de betekenis van: Bahir verzen 104 en 105 tekst en commentaar p. horbach 104 De leerlingen vroegen Rabbi Eliëzer: Meester, wat is de betekenis van: Heilig Mij [als behorend tot] 1 alle eerstgeborenen (Exodus 13: 2) Is de

Nadere informatie

De Bijbelse feesten en hun betekenis. Je missie vinden, volgen, vervullen

De Bijbelse feesten en hun betekenis. Je missie vinden, volgen, vervullen De Bijbelse feesten en hun betekenis Je missie vinden, volgen, vervullen De Bijbelse feesten en hun betekenis Leviticus 23: De HEERE sprak tot Mozes: 2 Spreek tot de Israëlieten en zeg tegen hen: De feestdagen

Nadere informatie

6.01 NL. Wat is het Leerhuis? Vorig programma: 5.12 Oudsten. Dit programma: 6.01 Zeven fundamenten. Volgend programma: 6.

6.01 NL. Wat is het Leerhuis? Vorig programma: 5.12 Oudsten. Dit programma: 6.01 Zeven fundamenten. Volgend programma: 6. Waar gaat dit TXT-Fondueprogramma over? Door heel het Woord heen, lezen we uitvoerig over zeven die God de Vader ons geeft, zodat we geestelijk groeien en ons de hoogtepunten in ons geestelijke leven blijven

Nadere informatie

Laten we eens kijken naar het chiasme dat zich uitstrekt over de gehele Torah:

Laten we eens kijken naar het chiasme dat zich uitstrekt over de gehele Torah: Inleiding op Leviticus en de maaltijd des Heeren Vorige week hebben we het boek Exodus afgesloten en we vervolgen onze reis door de woestijn met het volk Israël in het boek Leviticus. Ik wil daar graag

Nadere informatie

DE CEDERMAALTIJD. BIBLESPACE 10 APRIL 2017 Pagina 1

DE CEDERMAALTIJD. BIBLESPACE 10 APRIL 2017 Pagina 1 Het is traditioneel een feestdag, maar niet met de paashaas of met de lekkere paaseieren, ook niet een eigen gemaakt lentefeestje op z n paasbest, maar een aandenken aan het nieuwe verbond van Jezus Christus!

Nadere informatie