4. ZORG Gezond ouder worden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "4. ZORG. 4.1. Gezond ouder worden"

Transcriptie

1 4. ZORG Gezondheid is een groot goed. Een goede reden om het onderwerp zorg uitgebreid te behandelen. In dit hoofdstuk worden personen en organisaties beschreven die bepaalde zorg kunnen verlenen Gezond ouder worden Over het algemeen genomen is er bij het ouder worden meer aandacht en zorg voor gezondheid nodig. Door lichamelijke slijtage en veranderingen in de sociale sfeer (wegvallen van taken door pensionering, volwassen worden van kinderen, overlijden van partner, vrienden en kennissen) is er meer kans op het ondervinden van lichamelijke en/of geestelijke beperkingen. Enkele tips met betrekking tot verzorging van lichamelijk en geestelijk welzijn: zorg voor voldoende lichaamsbeweging onderhoud sociale contacten met medemensen blijf geestelijk actief bespreek klachten en gezondheidsproblemen tijdig met de huisarts zorg voor een gevarieerde, gezonde voeding Voeding Ouderen hebben over het algemeen minder voedsel nodig dan jongeren. Vanaf vijftig jaar kan dagelijks volstaan worden met onderstaande aanbevelingen. Er is rekening gehouden met de noodzakelijke eiwitten, vitaminen en mineralen die het lichaam vraagt. 50 tot 70 jaar 70 plus Brood Aardappelen (of rijst, pasta, peulvruchten) 4-6 sneetjes ( gram) gram 3-4 aardappelen of opscheplepels rijst/pasta /peulvruchten 3-4 sneetjes ( gram) gram 2-3 aardappelen of opscheplepels rijst/pasta /peulvruchten Groente 200 gram (4 groentelepels) 150 gram (3 groentelepels) Fruit Zuivel 2 vruchten (200 gram) 500 ml melk(producten) en 20 gram kaas (1 2 vruchten (200 gram) 550 ml melk(producten) en 20 gram kaas (1 plak)

2 plak) Vlees(waren), vis, kip, ei of vleesvervanger Halvarine, margarine, bak- en braadproducten gram gram gram gram Naarmate men ouder wordt hebben de nieren meer vocht nodig: anderhalve liter per dag. De stevigheid van botten gaat door ontkalking achteruit. Ze worden brozer en daardoor breekbaarder. Belangrijk in dit verband zijn lichaamsbeweging, vitamine D (daglicht) en voldoende kalkrijk voedsel (melk/melkproducten en kaas). Extra kalk kan ontkalking niet voorkomen. Regelmatig en gevarieerd eten kan voorkomen dat lichaamsfuncties sneller dan nodig achteruit gaan. Voedingscentrum telefoon: (070) , maandag t/m vrijdag van uur Internet: Diëtisten Thuiszorg Pantein telefoon: (0900) ( 0,10 per minuut) Diëtistenpraktijk Oss Obrechtstraat AT Oss telefoon: (0412) Voedingsadviesburo Oss Heischeutstraat VX Oss telefoon: (0412) Verkeerd medicijngebruik voorkomen Ouderen gebruiken vaak meer geneesmiddelen dan andere leeftijdsgroepen. Jaarlijks komen nogal wat ouderen in het ziekenhuis door verkeerd gebruik van medicijnen. Tips om verkeerd medicijngebruik tegen te gaan: Vraag een (huis)arts om uitleg. Waarvoor wordt het middel gegeven? In welke hoeveelheden? Wanneer moet het worden gebruikt? Mag er direct mee gestopt worden? Et cetera Er zijn medicijnpaspoorten waarop door arts/apotheker op verzoek bijgehouden kan worden welke middelen worden gebruikt (gratis verkrijgbaar bij arts en apotheek)

3 Zorg voor een goede ordening van pillen; bijvoorbeeld met behulp van speciale medicijndozen met dag- of weekordening, waardoor vergissing voorkomen kan worden Geneesmiddeleninfolijn telefoon: (0900) ( 0,15 per minuut) maandag t/m vrijdag van uur Internet: Uiteraard kan men ook bij de apotheek in de woonplaats terecht voor vragen over geneesmiddelen. Zie hiervoor paragraaf Zorg voor een goede nachtrust Mensen die slecht slapen hebben veel tijd nodig om in slaap te komen, zijn s morgens al heel vroeg wakker of worden s nachts vaak tussendoor wakker. Het is niet zo dat iedereen acht uur slaap nodig heeft. Belangrijk is een regelmatig verlopende slaap van goede kwaliteit. Twintig procent van alle ouderen heeft slaapproblemen. De oorzaak ligt meestal in slaapverstorende prikkels, zoals: teveel licht of teveel geluid in de slaapkamer, of lichamelijke klachten. De belangrijkste geestelijke oorzaken van slapeloosheid zijn angst, zorgen, eenzaamheid, neerslachtigheid e.d. Een middagdutje zorgt voor minder behoefte aan slaap; het is normaal dat u s nachts dan minder slaapt; Samenvattend: Probeer wat te doen aan slaapverstorende prikkels. Probeer overdag actief bezig te zijn. Drink voor het slapen gaan een glas melk met honing of een glas rode wijn of port. GGD De GGD levert diverse producten en diensten met betrekking tot algemene gezondheidszorg, sociaal-medische advisering en gezondheidsbevordering, bijvoorbeeld gezondheidsvoorlichting voor 50-plussers. GGD Hart voor Brabant, vestiging Oss Raadhuishof HR Oss telefoon: (0412) Internet: Openingstijden: maandag tot en met donderdag uur en vrijdag uur Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) Ieder die in aanmerking denkt te komen voor zorg kan zich melden bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ geeft toegang tot zorg. Hulp van thuiszorg of opname in een zorg/dienstencentrum of verpleeghuis wordt geregeld nadat een indicatie is afgegeven.

4 Wanneer iemand door bijvoorbeeld ziekte, handicap of ouderdom zorg nodig heeft, wordt die meestal via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) geregeld. Sinds 1 januari 2007 is er echter ook een nieuwe wet van kracht. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hulp bij het huishouden moet men aanvragen bij de gemeente; niet meer bij het CIZ. Dit geldt ook voor voorzieningen als een rolstoel en traplift, die eerst onder de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) maar nu onder de Wmo vallen. (zie hoofdstuk 5). Voor alle zorg uit de AWBZ dient men een indicatie van CIZ te hebben. De eerste stap is een aanvraag indienen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De indicatiesteller van het CIZ beoordeelt de aanvraag. Als men in aanmerking komt, wordt een indicatie afgegeven in zorgfuncties, zoals: persoonlijke verzorging, verpleging, (verblijf :kan er uit), etcetera. De benodigde zorg kan via een (thuis)zorginstelling geleverd worden, bijvoorbeeld verpleging en verzorging thuis. Dit wordt zorg in natura genoemd. Men kan ook kiezen voor een persoonsgebonden budget (PGB). Met een PGB wordt een hoeveelheid geld toegekend, deze is vastgesteld op grond van de toegekende indicatie en waarmee zelf de benodigde zorg kan worden ingekocht. Voor iedere functie vraagt de indicatiesteller of men deze zelf wil inkopen met een PGB of dat men de zorg in natura wil ontvangen. Voor meer informatie over een PGB, zie ook hoofdstuk 5. Het besluit van het CIZ over het recht op zorg thuis of opname in een zorg/dienstencentrum of verpleeghuis wordt schriftelijk kenbaar gemaakt. Wanneer het verzoek om opname in een zorg/dienstencentrum of verpleeghuis is afgewezen, kijkt het CIZ welke andere vorm van zorg de problemen kan helpen oplossen. Het CIZ bepaalt de soort en hoeveelheid zorg waar iemand recht op heeft, maar regelt niet de uitvoering van de benodigde zorg of opname. Dat doen de zorgverlenende instellingen zelf. Het moment waarop de zorg of opname ingaat hangt af van de mogelijkheden van de zorgverlenende instanties. Bezwaar en beroep Wanneer iemand het niet eens is met het indicatiebesluit, kan binnen zes weken schriftelijk bezwaar aangetekend worden bij het CIZ. CIZ Takenhofplein SZ Nijmegen Postbus GA Nijmegen telefoon: (088) Internet: Thuiszorg Thuiszorg is bedoeld voor mensen die thuis hulp of begeleiding nodig hebben bij de huishouding, verzorging of verpleging. Dat kunnen ouderen zijn, mensen met een chronische

5 ziekte of mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap of mensen die net uit het ziekenhuis komen en nog hulp nodig hebben. De hulp kan langdurig of tijdelijk nodig zijn. Het doel van de thuiszorg is om mensen te ondersteunen bij zelfstandigheid of helpen de zelfstandigheid te herwinnen. In deze paragraaf beschrijven we verschillende thuiszorgorganisaties. Verschillende diensten worden aangeboden. Het kan gaan om verpleging/verzorging, huishoudelijke hulp, terminale zorg, 24-uursverzorging/-verpleging en ondersteunende begeleiding. Iedere organisatie voor thuiszorg heeft een eigen aanpak, eigen prijs en eigen voorwaarden. De diensten die aangeboden kunnen worden zijn: Huishoudelijke verzorging; wanneer men ouder wordt, ziek is of een handicap heeft, kan men vaak niet zelf de huishouding doen. In zulke gevallen kunnen verzorgenden huishoudelijke taken (gedeeltelijk) overnemen. Bijvoorbeeld het huis schoonhouden, eten koken, wassen en strijken Verpleging en verzorging; bijvoorbeeld hulp bij aan- en uitkleden, wassen en lichamelijke verzorging of het toezien op medicijngebruik. Meer gespecialiseerd is de verpleging. Zoals bijvoorbeeld wondverzorging of insuline spuiten Uitleen van hulpmiddelen en verpleegartikelen Voeding- en dieetvoorlichting Gespecialiseerde verzorging Ouder- en kindzorg De kosten worden vergoed door het Zorgkantoor als de hulp ingeroepen is via een AWBZ erkende thuiszorginstelling. De huishoudelijke hulp kan worden geleverd door een instelling die door de gemeente is gecontracteerd. Wel geldt een wettelijke eigen bijdrage. Tevens is het mogelijk om thuiszorg te ontvangen via een Persoonsgebonden Budget (PGB) Thuiszorginstellingen Thuiszorg Pantein Thuiszorg Pantein biedt zorg en advies bij verpleging, verzorging of in het huishouden. Deze stichting kan een compleet pakket zorg bieden. Thuiszorg Pantein telefoon: (0900) ( 0,10 per minuut) Voor spoedgevallen 24 uur per dag bereikbaar internet: Thuiszorgwinkel Pantein De Thuiszorgwinkel beschikt over een uitgebreid assortiment praktische hulpmiddelen, verzorgende producten en producten die bijdragen aan een gezonde leefstijl.

6 Gespecialiseerde medewerkers geven deskundig advies over het ruime assortiment van de winkel. Iedereen in Nederland kan bepaalde artikelen lenen volgens de bepalingen van het basispakket AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Voorbeelden uit het assortiment van de Thuiszorgwinkel: Handige hulpen, bijvoorbeeld: aangepast bestek, speelkaarten met vergroot symbool Loophulpmiddelen, bijvoorbeeld: rollatoren, wandelstokken, looprekken rolstoelen Vervoersmiddelen, bijvoorbeeld: driewielfietsen, scootermobielen Sanitair en hygiëne, bijvoorbeeld: douche- en schappenwagentjes Fitness en zelfzorg, bijvoorbeeld: hometrainer, bloeddrukmeter, sportbandages Zitcomfort, bijvoorbeeld: wigkussen, lenderol, seniorenstoelen Lig- en slaapcomfort, bijvoorbeeld: seniorenbedden, allergeendichte hoezen Alle artikelen zijn te koop. Een aantal ervan is te huur of te leen. Advies Naast verkopen, verhuren en uitlenen van artikelen geven de medewerkers van de Thuiszorgwinkel gratis advies. Thuiszorgwinkel Boxmeer Bilderbeekstraat 44 Openingstijden: ma t/m vr uur en uur Thuiszorgwinkel Cuijk Irenestraat 33a Openingstijden: ma en vr uur en wo uur Thuiszorgwinkel Oss Schadewijkstraat BC OSS telefoon: (0900) Openingstijden: maandag t/m vrijdag uur en uur Thuiszorgwinkel Uden Industrielaan AA Uden telefoon: (0900) Openingstijden: maandag t/m vrijdag uur. zaterdag uur BrabantZorg

7 BrabantZorg biedt wonen, zorg en welzijn in en vanuit 24 locaties in de regio Oss-Uden- Veghel. Locatie Maaszicht in Grave biedt ook thuiszorg in de vorm van persoonlijke verzorging, ondersteunende begeleiding en verpleging. BrabantZorg Klantenservice telefoon (0412) BrabantZorg locatie Maaszicht Telefoon (0486) VDA VDA is een grote aanbieder in de regio oost Noord-Brabant. Zij bieden diensten op het gebied van verpleging en verzorging en huishoudelijke hulp. Edisonweg AR Veghel telefoon: (0413) Tijdelijke zorg en verblijf Wanneer men door beperkingen ten gevolge van ziekte of aandoeningen extra zorg of aandacht nodig heeft zijn er mogelijkheden voor tijdelijke zorg en verblijf bijvoorbeeld in zorgcentra. Hierbij kan gedacht worden aan dagopvang met verzorging en begeleiding of een tijdelijk verblijf in een zorg/dienstencentrum. In deze paragraaf komen de verschillende mogelijkheden aan bod. Dagactiviteit ouderen basis Groepsgewijze verzorging, begeleiding en opvang aan zelfstandig wonende ouderen die problemen hebben met de dagstructuur, zodat zij zich in de thuissituatie kunnen handhaven en/of ter ontlasting van de mantelzorg. Het accent ligt op het behoud en herstel van de zelfredzaamheid. Voor Dagactiviteit ouderen basis is een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Dagactiviteit ouderen: extra psychogeriatrie Ouderen met lichte psychogeriatrische problematiek die zelfstandig of in het zorg/dienstencentrum wonen kunnen in aanmerking komen voor dagactiviteit extra psychogeriatrie. Deze bestaat uit geïntegreerde verzorging, verpleging en begeleiding gedurende een of meerdere dagen per week. Het doel is dat deze ouderen, mogelijk ondersteund door mantelzorg en professionele zorg, in hun thuissituatie kunnen blijven functioneren. Om in aanmerking te komen voor dagactiviteit ouderen extra psychogeriatrie, is een indicatie nodig van het CIZ. Het vervoer wordt geregeld. Kortdurend verblijf

8 Een aantal zorgcentra biedt mogelijkheden voor kortdurend verblijf. Het gaat hierbij om ouderen die tijdelijk verzorging, verpleging en/ of begeleiding nodig hebben, met als doel: mantelzorg tijdelijk ontlasten; crisissituaties opvangen; specifieke zorg realiseren, Het doel van kortdurend verblijf is om terug te keren naar de eigen en/of aangepaste woonsituatie. De hulpverlenende instantie (bijvoorbeeld ziekenhuis, huisarts, thuiszorg), de oudere zelf of familie, dient een aanvraag in bij het CIZ. Een indicatieadviseur beoordeelt de situatie van de oudere; daarna wordt een indicatiebesluit afgegeven. Dagbehandeling Voor revalidatie, maar ook om opname in een verpleeghuis te voorkomen of uit te stellen en de thuissituatie ontlasten is er een mogelijkheid tot dagbehandeling. Afhankelijk van de zorgbehoefte van de cliënt wordt in overleg bepaald hoe vaak een cliënt deelneemt aan de dagbehandeling. Iedere dag is er een therapeutisch en recreatief programma. De cliënt krijgt zorgbegeleiding en/of therapie. Om in aanmerking te komen voor dagbehandeling is een indicatie nodig van het CIZ. Het vervoer wordt geregeld. De kosten worden vergoed door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Bovengenoemde voorzieningen worden geboden door diverse diensten/zorgcentra en verpleeghuizen in het Land van Cuijk en de regio Maasland. Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) Takenhofplein SZ Nijmegen Postbus GA Nijmegen telefoon: (088) Voorzieningen Pantein: Toewijzingsbureau Pantein telefoon: (0845) Voorzieningen Brabant Zorg: Klantenservice BrabantZorg Voor vragen over zorg, wonen, welzijn en diensten Bereikbaar op werkdagen van uur en van uur telefoon: (0412) Oss: Veghel:

9 4.4. Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) De GGZ is een gespecialiseerde instelling voor behandeling en begeleiding bij geestelijke problemen wanneer huisarts, thuiszorg of maatschappelijk werk onvoldoende hulp kunnen bieden. Ouderen (ouder dan 60 jaar) kunnen terecht bij de ouderenzorg van GGZ Land van Cuijk. Het team ouderenzorg bestaat uit een psychiater, een klinisch geriater, een psycholoog, een arts en sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen. Geestelijke klachten bij ouder worden Klachten van oudere mensen hangen vaak samen met het ouder worden. Het werk is weggevallen en de hele dag thuis kan leiden tot spanningen, irritaties of depressies. Ook kan het idee ontstaan er niet meer bij te horen. Het wordt moeilijker zin aan het leven te geven. Mensen in de naaste omgeving overlijden. De kinderen zijn het huis uit. Een gevoel van eenzaamheid gaat overheersen. Klachten kunnen een combinatie zijn van lichamelijke en geestelijke problemen. Daarbij komt dat bij het ouder worden de lichamelijke krachten afnemen. Wat vroeger heel gewoon was, kost nu meer moeite en inspanning. Ook kan dementie een rol spelen. Veel ouderen hebben het moeilijk met de overgang van zelfstandig wonen naar wonen in een zorg/dienstencentrum. Behandeling De behandeling kan ambulant, in deeltijd of klinisch geboden worden. Een ambulante behandeling omvat een aantal gesprekken in het GGZ-centrum of zonodig thuis. Deeltijdbehandeling houdt in dat men het GGZ-centrum een aantal dagdelen per week bezoekt. Soms is voor een klinische behandeling een tijdelijke opname in het GGZ-centrum noodzakelijk. Iemand kan in aanmerking komen voor Psychiatrische Intensieve Thuiszorg (PIT), waarbij een hulpverlener aan huis komt. Bij de behandeling worden mensen uit de omgeving zoals partner en familieleden betrokken, mits de cliënt daarmee instemt. Voordat de behandeling begint, vindt een onderzoek plaats naar de lichamelijke en geestelijke gezondheid, indien dit nodig is. Tevens worden huisarts en familieleden erbij betrokken. GGZ werkt veel samen met andere instellingen die zich bezig houden met hulp aan ouderen zoals huisarts, maatschappelijk werk, thuiszorg, zorgcentra en verpleeghuizen. Aanmelding Bij klachten wordt eerst de huisarts bezocht. Voor problemen die specifieke behandeling vereisen of zo ingewikkeld zijn dat de huisarts zelf niet kan helpen, wordt de patiënt door verwezen naar GGZ. Vervolgens neemt de cliënt zelf contact op met GGZ. Het eerste gesprek vindt binnen veertien dagen na aanmelding plaats. Voor acute problemen heeft GGZ een 24-uursdienst die altijd via de huisarts bereikbaar is. Kosten De behandeling bij GGZ wordt betaald door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Voor psychotherapie wordt een eigen bijdrage gevraagd. Ook voor opname langer dan een jaar wordt een eigen bijdrage in rekening gebracht.

10 GGZ Land van Cuijk Loerangelsestraat 1a 5831 HA Boxmeer Telefoon: (0485) Internet: Ziekenhuizen/klinieken Mensen die door de huisarts worden verwezen naar een medisch specialist komen eerst op het spreekuur van de specialist in de polikliniek. Daar kan blijken dat opname nodig is. In de meeste gevallen kunnen de medewerkers van de afdeling opname aan de patiënt vertellen hoe lang het ongeveer duurt voordat zij/hij kan worden opgenomen. Bij het vaststellen van de datum van opname wordt geprobeerd met de wensen van de patiënt rekening te houden. Zodra een plaats vrij is, krijgt de patiënt, meestal één of twee dagen voor opname, telefonisch bericht. Als een opname in het ziekenhuis voor de patiënt of zijn/haar familie tot problemen leidt, kan een beroep worden gedaan op het maatschappelijk werk. De maatschappelijk werker kan een oplossing zoeken en eventueel behulpzaam zijn bij het leggen van contacten met andere hulpverlenende instanties, bijvoorbeeld thuiszorg, GGZ of RIGOM. Heeft de patiënt na ontslag nog vragen over hulp thuis of andere voorzieningen, dan is het raadzaam contact op te nemen met de RIGOM- ouderenadviseur, telefoon: (0412) Ziekenhuis Bernhoven locatie Oss Joannes Zwijsenlaan 121 Postbus BE Oss telefoon: (0412) Ziekenhuis Bernhoven locatie Veghel Burg. De Kuyperlaan 7 Postbus DA Veghel telefoon: (0413) Internet:www.bernhoven.nl Maasziekenhuis Pantein Loerangelsestraat 1 Postbus AB Boxmeer telefoon: (0485)

11 Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Weg door Jonkerbos SZ Nijmegen telefoon: (024) St. Maartenskliniek Hengstdal JV Nijmegen telefoon: (024) Gespecialiseerd ziekenhuis voor orthopedie, reumatologie en revalidatiegeneeskunde Universitair Medisch Centrum - UMC St. Radboud Geert Grooteplein Zuid GA Nijmegen telefoon: (024) Universitair Longcentrum Dekkerswald Nijmeegsebaan KE Groesbeek telefoon: (024) Overige zorgverleners Sensis (per 1 januari 2010: Koninklijke Visio) Sensis is een instelling die hulpverlening biedt aan blinden en slechtzienden. Slechtziendheid komt veel voor bij ouderen. In Nijmegen is het Regionaal Centrum van Sensis waar informatie of hulp verkrijgbaar is als iemand met slechtziendheid te maken krijgt. Zonder verwijzing kan een afspraak worden gemaakt met de afdeling informatie en voorlichting. Daar is een permanente tentoonstelling van hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Een medewerker geeft hierover uitleg en hulpmiddelen kunnen uitgeprobeerd worden. Tevens wijst men de weg naar bijvoorbeeld verkoopadressen van hulpmiddelen en kosten en vergoedingen bij aanschaf van hulpmiddelen, verdere hulpverlening voor blinden en slechtzienden. Sensis is een AWBZ-voorziening (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Sensis Regio Nijmegen Javastraat MJ Nijmegen telefoon: (024) Internet: Gezondheidstelefoon voor senioren De Gezondheidstelefoon is bedoeld als wegwijzer voor senioren met vragen als: Bij welke instantie kan ik terecht voor aanpassingen in mijn woning? Ik wil van huisarts veranderen, maar wat moet ik dan doen?

12 Waar kan ik terecht met klachten over het ziekenhuis? Wat zijn de kosten voor een zorg/dienstencentrum of verpleeghuis? Kan ik een vergoeding krijgen voor de taxikosten naar het ziekenhuis? De Gezondheidstelefoon is een initiatief van de ouderenorganisatie Unie KBO. Gezondheidstelefoon Op werkdagen van uur telefoon: (0900) ( 0,22 per minuut) of stel een vraag via Patiëntenorganisaties Er zijn in Nederland diverse organisaties, die zich ten doel stellen mensen met eenzelfde ziekte bijeen te brengen om hun welzijn te bevorderen, hun belangen te behartigen en hulp te bieden. NP / CF (Nederlandse Patiënten / Consumenten Federatie) Postbus BM Utrecht telefoon: (030) Korrelatie Postbus GL Utrecht telefoon: (0900) ( 0,10 per minuut) Zorgbelang Brabant Berlicumseweg NT Rosmalen telefoon (073) en Klachten Buro Gezondheidszorg (IKG) Telefoon (0900) ( 0,10 per minuut), bereikbaar op werkdagen van uur MEE MEE is een onafhankelijke cliëntondersteuner. Zij helpen waar nodig en wijzen de weg naar instanties. MEE werkt onafhankelijk van zorgaanbieders en is er voor iedereen met een beperking. Bijvoorbeeld een lichamelijke of verstandelijke beperking maar ook een beperking door ouderdom.

13 Hoe werkt MEE? Men kan bij MEE met vragen of problemen terecht, bijvoorbeeld: Tips en adviezen om uw dagelijkse leven zo zelfstandig mogelijk in te richten, vakantieadressen met aangepaste voorzieningen etc. MEE zoekt samen met de cliënt naar mogelijkheden en houdt daarbij rekening met beperkingen. centrum Uden Volkelseweg NA Uden telefoon: (0413) openingstijden: op werkdagen van 8:30 tot 17:30 uur Internet: Fysiotherapeuten Fysiotherapie is gericht op het voorkomen of genezen van lichamelijke en geestelijke functiestoornissen ten gevolge van specifieke aandoeningen. Wanneer bijvoorbeeld bewegen moeilijker wordt en misschien zelfs met pijn gepaard gaat, kan de huisarts doorverwijzen naar de fysiotherapeut. Deze probeert de bewegingsvrijheid weer op peil te brengen en/of de pijn te bestrijden. Fysiotherapie M. de Wit-de Jong St. Elisabethstraat 15b 5361 HJ Grave telefoon: (0486) Fysiotherapie Bardoel-van Dijk St. Machutusweg RA Escharen telefoon: (0486) Maatschap Fysiotherapie Grave Stoofweg HZ Grave telefoon: (0486) Zorgcentrum Maaszicht Prinsenstal GK Grave Telefoon: (0486)

14 Huisartsen en apotheken Groepspraktijk Grave Hengel PH Grave telefoon: (0486) spoednummer: (0486) Huisartsenpraktijk Dr. W.J.B. Swart en Dr. J.M.G. Vos- Van der Coer Hengel PH Grave telefoon: (0486) Huisartsenpost (avond, nacht, weekend) Voor dringende hulp s avonds en s nachts en in het weekend kan men zich wenden tot de huisartsenpost. telefoon: (0900) Apotheek Apotheek Grave Hengel PH Grave telefoon: (0486)

ZORG. Gezond ouder worden

ZORG. Gezond ouder worden ZORG Gezondheid is een groot goed. Dat is een goede reden om het onderwerp zorg uitgebreid te behandelen. In dit hoofdstuk worden personen en organisaties beschreven die bepaalde zorg kunnen verlenen.

Nadere informatie

fdstuk 4 Hoo 42 Zorg

fdstuk 4 Hoo 42 Zorg Zorg Hoofdstuk 4 42 4. ZORG Over het algemeen genomen is er bij het ouder worden meer aandacht en zorg voor gezondheid nodig. Door lichamelijke veroudering en veranderingen in de sociale sfeer zoals het

Nadere informatie

RIGOM en ouderenorganisaties Zorg Hoofdstuk 4 1

RIGOM en ouderenorganisaties Zorg Hoofdstuk 4 1 RIGOM en ouderenorganisaties Zorg Hoofdstuk 4 1 40 4. ZORG Wanneer men ouder wordt is er vaak meer aandacht en zorg voor gezondheid nodig. Door lichamelijke veroudering en veranderingen in de sociale sfeer

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Zorg na ziekenhuisopname

Zorg na ziekenhuisopname Zorg na ziekenhuisopname Zorg nodig na ontslag uit het ziekenhuis? Wat zijn de mogelijkheden? Wat kunt u alvast zelf regelen? Wat kan het Transferpunt Zorg voor u betekenen? Inleiding Wellicht heeft u

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Risico op ondervoeding tijdens opname

Risico op ondervoeding tijdens opname Risico op ondervoeding tijdens opname Ondervoeding door ziekte, een behandeling of een operatie is in het ziekenhuis een veelvoorkomend probleem. Ongeveer één op de drie patiënten heeft een risico op

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Eet smakelijk Informatie over vocht en voeding voor ouderen

Eet smakelijk Informatie over vocht en voeding voor ouderen Ouder worden kan verschillende problemen op het gebied van voeding met zich meebrengen. Zo kan onder andere de eetlust afnemen en kunnen ouderen minder gaan drinken dan gewenst. Dit heeft gevolgen voor

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Thuiszorg in Amsterdam

Thuiszorg in Amsterdam Thuiszorg in Amsterdam Wat is thuiszorg? Er zijn verschillende vormen van thuiszorg. Bijvoorbeeld verpleegkundige handelingen zoals het toedienen van medicijnen of zuurstof, het aanbrengen van een infuus

Nadere informatie

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg JANUARI 2010 INHOUDSOPGAVE Waar gaat deze folder over? Welke zorg hoort bij de AWBZ? Vijf zorgfuncties

Nadere informatie

Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 62 81 o (0223) 69 63 29

Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 62 81 o (0223) 69 63 29 Diverticulitis Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 62 81 o (0223) 69 63 29 1 Inhoud pag. Inhoud...2 Wat is diverticulitis?...3 Oorzaken

Nadere informatie

Heeft u zorg nodig? Dit zijn de mogelijkheden volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) - 1 -

Heeft u zorg nodig? Dit zijn de mogelijkheden volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) - 1 - Heeft u zorg nodig? Dit zijn de mogelijkheden volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) - 1 - - 2 - Inhoud Heeft u hulp of zorg nodig? 4 Vier zorgwetten: welke wet regelt uw zorg? 4 Voor wie is de Wet langdurige

Nadere informatie

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo):

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ): Collectieve Volksverzekering voor ziektekostenrisico s, waarvoor je je niet individueel kunt

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit CiZ_A5_WLZ_WT_15-06-15_def#2.indd 1 19-06-15 10:58 Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit

Nadere informatie

Budgetten en vergoedingen wat betreft zorgboerderijen

Budgetten en vergoedingen wat betreft zorgboerderijen Budgetten en vergoedingen wat betreft zorgboerderijen Deze notitie is bedoeld om meer inzicht te geven over de budgetten en vergoedingen die op zorgboerderijen betrekking kunnen hebben als het gaat om

Nadere informatie

Zorg na uw ziekenhuisopname

Zorg na uw ziekenhuisopname Zorg na uw ziekenhuisopname Zorg nodig na ontslag uit het ziekenhuis? Wat zijn de mogelijkheden? Wat kunt u alvast zelf regelen? Wat kan het Transferpunt Zorg voor u betekenen? Misschien heeft u na uw

Nadere informatie

Thuiszorg. Thuiszorg op maat, voor iedereen

Thuiszorg. Thuiszorg op maat, voor iedereen Thuiszorg Thuiszorg op maat, voor iedereen De meeste mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen in de eigen omgeving, en als het nodig is, met hulp van thuiszorg. Pas wanneer dat niet meer

Nadere informatie

Wij zorgen voor alle thuiszorg die u nodig heeft! Thuiszorg

Wij zorgen voor alle thuiszorg die u nodig heeft! Thuiszorg Wij zorgen voor alle thuiszorg die u nodig heeft! Thuiszorg Thuiszorg Alerimus Zorg om thuis te kunnen blijven wonen Alerimus biedt zorg op maat, niet alleen binnen de instelling maar ook in uw eigen woonomgeving.

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Voordat u deze brochure leest Hebt u langdurige zorg nodig? Per 1 januari 2015 is er veel veranderd. In deze brochure

Nadere informatie

De Transferverpleegkundige

De Transferverpleegkundige De Transferverpleegkundige In het Lievensberg ziekenhuis wordt veel aandacht besteed aan de kwaliteit van zorg. Daaronder valt ook de zorg, die nodig is na een ziekenhuisopname. De transferverpleegkundige

Nadere informatie

De zorg na uw ziekenhuisopname

De zorg na uw ziekenhuisopname De zorg na uw ziekenhuisopname Universitair Medisch Centrum Groningen U ontvangt deze folder omdat u na het ontslag uit het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft. U heeft bijvoorbeeld behoefte

Nadere informatie

Thuiszorg Alerimus. Zorg om thuis te kunnen blijven wonen

Thuiszorg Alerimus. Zorg om thuis te kunnen blijven wonen Thuiszorg Alerimus Zorg om thuis te kunnen blijven wonen Alerimus biedt zorg op maat, niet alleen binnen de instelling maar ook in uw eigen woonomgeving. We willen allemaal zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten

Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Achtergrondinformatie geldstromen en wetten Tot stand gekomen in het kader van het project RAAK-MKB Ontwerpen voor zorgverleners Auteurs Dr. F. Verhoeven; onderzoeker lectoraat Co-design (HU) Ing. K. Voortman-Overbeek;

Nadere informatie

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis 1 Inleiding Hulp en ondersteuning thuis Hulp en ondersteuning thuis valt deels onder de Wmo (gemeente) maar soms ook onder de AWBZ of uw zorg verzekering. Dit maakt

Nadere informatie

Kwetsbare ouderen. Wat kunt u er zelf aan doen?

Kwetsbare ouderen. Wat kunt u er zelf aan doen? Kwetsbare ouderen. Wat kunt u er zelf aan doen? Hoeveel procent van Nederland is ouder dan 65 jaar? A 11 % B 5 % C 42% Hoeveel wonen er zelfstandig A. 50% van de 70 jaar en ouder B. 83 % van de 70 jaar

Nadere informatie

Overmatige misselijkheid en/of braken tijdens de zwangerschap

Overmatige misselijkheid en/of braken tijdens de zwangerschap Overmatige misselijkheid en/of braken tijdens de zwangerschap Informatie voor patiënten F0782-1245 februari 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

De weg naar zorg Zorgkantoren Coöperatie VGZ

De weg naar zorg Zorgkantoren Coöperatie VGZ De weg naar zorg Zorgkantoren Coöperatie VGZ 1 www.vgz-zorgkantoren.nl 1Inleiding 2015 1. Inleiding 1 2. Hoe krijgt u Wlz-zorg? 3 3. Hoe wilt u de Wlz-zorg geleverd hebben? 5 4. Wat is uw eigen bijdrage?

Nadere informatie

De zorg na uw ziekenhuisopname

De zorg na uw ziekenhuisopname De zorg na uw ziekenhuisopname Universitair Medisch Centrum Groningen U ontvangt deze folder omdat u na het ontslag uit het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft. U heeft bijvoorbeeld behoefte

Nadere informatie

GVT-team. Gespecialiseerde Verpleging

GVT-team. Gespecialiseerde Verpleging GVT-team Gespecialiseerde Verpleging Gespecialiseerde Verpleging: liever thuis dan in het ziekenhuis Infuus inbrengen, pijnbestrijding De Gespecialiseerde Verpleging Thuiszorgtechnologie van Cordaan- Thuiszorg

Nadere informatie

Voedingsadvies bij verhoogde bloedsuikers tijdens de zwangerschap

Voedingsadvies bij verhoogde bloedsuikers tijdens de zwangerschap Voedingsadvies bij verhoogde bloedsuikers tijdens de zwangerschap 2 Bij de Glucose Tolerantie Test was uw bloedsuiker (ook wel bloedglucose genoemd) te hoog. Daarom ontvangt u deze informatie. Wat is glucose?

Nadere informatie

Weer thuis na opname in het ziekenhuis

Weer thuis na opname in het ziekenhuis Weer thuis na opname in het ziekenhuis Inhoudsopgave Inhoudsopgave Blz. Weer thuis na opname in het ziekenhuis 3 - Checklist 3 Wat kunt u thuis zelf regelen 4 - Gebruikelijke zorg 5 - Overige voorzieningen

Nadere informatie

Woordenlijst begrippen in de zorg

Woordenlijst begrippen in de zorg Woordenlijst begrippen in de zorg Aanvullende verzekering Een aanvullende verzekering kan kosten voor gezondheidszorg die niet in het basispakket zit vergoeden. Aanvullende verzekeringen kunnen per verzekeraar

Nadere informatie

ontdek. De beste zorg voor u, thuis. Informatie over: Thuiszorg

ontdek. De beste zorg voor u, thuis. Informatie over: Thuiszorg ontdek. Informatie over: Thuiszorg De beste zorg voor u, thuis. Zo goed en zelfstandig mogelijk leven in uw eigen vertrouwde omgeving. Laurens biedt alle zorg die u hierbij nodig heeft. meer dan zorg Langer

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg thuis (VPT/MPT) Het CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen die een indicatie hebben voor zorg uit de Wet langdurige

Nadere informatie

Het nieuwe Zorgstelsel Zo is het geregeld in de gemeente Sittard-Geleen!

Het nieuwe Zorgstelsel Zo is het geregeld in de gemeente Sittard-Geleen! Het nieuwe Zorgstelsel Zo is het geregeld in de gemeente Sittard-Geleen! Klik op een van de kwadranten voor meer informatie Klik op de cirkel Zorgstelsel voor een totaaloverzicht WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wanneer kan ik Wlz aanvragen? Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan komt u misschien in aanmerking voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).

Nadere informatie

HET BESTE UIT TWEE WERELDEN THUIS BIJ U WELKE ZORG KUNT U VERWACHTEN? WWW.NUSANTARA.NL

HET BESTE UIT TWEE WERELDEN THUIS BIJ U WELKE ZORG KUNT U VERWACHTEN? WWW.NUSANTARA.NL HET BESTE UIT TWEE WERELDEN THUIS BIJ U WELKE ZORG KUNT U VERWACHTEN? WWW.NUSANTARA.NL HET BESTE UIT TWEE WERELDEN Eens was er geen thuis meer in Indië. U ging er weg, en trof een koud en nat Nederland.

Nadere informatie

Hoe krijgt u. thuiszorg?

Hoe krijgt u. thuiszorg? 2 3 Zorggroep Meander biedt zorg op maat, in of dichtbij de eigen woonomgeving. De meeste mensen willen tegenwoordig zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen en, indien nodig, een beroep doen op thuiszorg.

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 1 De wet langdurige zorg 4 Woon je in een instelling en heb je 24 uur per dag zorg en ondersteuning

Nadere informatie

Welke zorg kan de transferverpleegkundige voor u regelen?

Welke zorg kan de transferverpleegkundige voor u regelen? Transferbureau Goede zorg na ziekenhuisopname In Laurentius wordt veel aandacht besteed aan de kwaliteit van zorg. Daaronder valt ook het regelen van de zorg, die nodig is ná een ziekenhuisopname. Vóór

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning in Utrecht

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning in Utrecht Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning in Utrecht Zelfstandig wonen en meedoen in Utrecht www.utrecht.nl Hebt u hulp bij het huishouden van de thuiszorg? een rolstoel of scootmobiel nodig? een pasje

Nadere informatie

Een operatie? Let op uw voeding!

Een operatie? Let op uw voeding! Een operatie? Let op uw voeding! Belangrijk Om een operatie en uw herstel zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u lichamelijk in een zo goed mogelijke conditie bent. Een goede voedingstoestand

Nadere informatie

Informatie over zorgzwaartepakketten

Informatie over zorgzwaartepakketten Informatie over zorgzwaartepakketten voor cliënten, familie en andere betrokkenen Voor wie is deze folder? Deze informatie is voor mensen met psychiatrische problemen die voor langere tijd bij GGZ ingeest

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit

Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wet langdurige zorg (Wlz) Van aanvraag tot besluit Wanneer kan ik Wlz aanvragen? Als u blijvend intensieve zorg nodig heeft, dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wet langdurige

Nadere informatie

GEBROKEN HEUP MET ELKAAR WERKEN AAN HERSTEL

GEBROKEN HEUP MET ELKAAR WERKEN AAN HERSTEL GEBROKEN HEUP MET ELKAAR WERKEN AAN HERSTEL 288 Deze folder is een samenwerking van: Inleiding U bent via de Spoedeisende Hulp opgenomen in het Sint Franciscus Gasthuis met een gebroken heup. Waarschijnlijk

Nadere informatie

INFORMATIE 2012. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf

INFORMATIE 2012. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf INFORMATIE 2012 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf Voor wie is deze folder? Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar

Nadere informatie

Zorg in verzorgings- of verpleeghuis na ziekenhuisopname

Zorg in verzorgings- of verpleeghuis na ziekenhuisopname Zorg in verzorgings- of verpleeghuis na ziekenhuisopname Afdeling transmurale zorg Vooraf Na een ziekenhuisopname kunt u meestal terug naar huis om te herstellen. Soms is er thuis nog aanvullende hulp

Nadere informatie

Questionnaire (in Dutch): LASAE189 / LASAF189 / LASAG189 / LASAH189

Questionnaire (in Dutch): LASAE189 / LASAF189 / LASAG189 / LASAH189 NB. Medical care indication is also asked in LASA*177 and LASA*178 (Med. Interview), and LASA *610, LASA*611, LASA*710 and LASA*711 (Tel. interview) LASAE189 L. Medische Indicatie De volgende vragen gaan

Nadere informatie

Dagbesteding Psychogeriatrie

Dagbesteding Psychogeriatrie Dagbesteding Psychogeriatrie Contact: Stichting Rosengaerde Pastoriestraat 1 7721 CT DALFSEN Telefoon algemeen (0529) 431541 Telefoon keuken (0529) 432514 Fax (0529) 432937 e-mail Internet Info@rosengaerde.nl

Nadere informatie

Zorg na een ziekenhuisopname

Zorg na een ziekenhuisopname Medisch Maatschappelijk Werk en Transferpunt Zorg na een ziekenhuisopname Inhoudsopgave Inleiding pag. 2 Heeft u zorg nodig na het verblijf in het ziekenhuis? pag. 2 Wie regelt deze zorg? pag. 2 Komt u

Nadere informatie

Voeding en osteoporose

Voeding en osteoporose Voeding en osteoporose 2 Voeding bij osteoporose Bij osteoporose (botontkalking) is de afbraak van de botten vergroot, waardoor de botten erg verzwakt zijn. De kans op botbreuken is verhoogd. Belangrijke

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Goed geregeld. Informatie over hulp en zorg na ontslag uit Tergooi

Patiënteninformatie. Goed geregeld. Informatie over hulp en zorg na ontslag uit Tergooi Patiënteninformatie Goed geregeld Informatie over hulp en zorg na ontslag uit Tergooi Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Wat is gebruikelijke zorg? 4 Overige mogelijkheden om zelf zorg te regelen 5 Wanneer

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Ondervoeding. in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek

PATIËNTEN INFORMATIE. Ondervoeding. in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek PATIËNTEN INFORMATIE Ondervoeding in het ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Ondervoeding bij ziekte Ondervoeding door ziekte is in ziekenhuizen een veel voorkomend probleem. Ongeveer 1 op de 4 patiënten is

Nadere informatie

Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe. Het Cliënten Service Bureau is u graag van dienst

Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe. Het Cliënten Service Bureau is u graag van dienst Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe Het Cliënten Service Bureau is u graag van dienst Zorggroep Noordwest-Veluwe. In vertrouwde handen. Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe is een protestants-christelijke

Nadere informatie

1.1 Inleiding: de categorie cliënten

1.1 Inleiding: de categorie cliënten In dit hoofdstuk wordt een beeld gegeven van mensen met een chronische aandoening. Beschreven wordt hoe de zorg is georganiseerd en welke instellingen en woonvormen er zijn. Ook wordt aandacht besteed

Nadere informatie

Thuiszorg Sint Annaklooster. Uw wensen, onze zorg

Thuiszorg Sint Annaklooster. Uw wensen, onze zorg Thuiszorg Sint Annaklooster Uw wensen, onze zorg Even voorstellen Stichting Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in de regio Eindhoven. Met een op maat gesneden aanbod van zorg- en dienstverlening

Nadere informatie

Zorg na uw ziekenhuisopname

Zorg na uw ziekenhuisopname Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Zorg na uw ziekenhuisopname z 1 Als u na uw opname het WZA weer verlaat, betekent dit niet automatisch dat u alles weer zelf

Nadere informatie

NOTITIE PALLIATIEVE TERMINALE ZORG VOOR DE REGIO S DWO EN NWN. Februari 2009. Zorgkantoor DWO/NWN

NOTITIE PALLIATIEVE TERMINALE ZORG VOOR DE REGIO S DWO EN NWN. Februari 2009. Zorgkantoor DWO/NWN NOTITIE PALLIATIEVE TERMINALE ZORG VOOR DE REGIO S DWO EN NWN Februari 2009 Zorgkantoor DWO/NWN Inhoudsopgave Voorwoord 2 Hoofdstuk 1: Wat is palliatieve terminale zorg? 3 Hoofdstuk 2: Uitgangspunten palliatieve

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

UMC St Radboud. Verpleegkundig spreekuur voor ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa

UMC St Radboud. Verpleegkundig spreekuur voor ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa UMC St Radboud Verpleegkundig spreekuur voor ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa Patiënteninformatie Van uw behandelende arts heeft u gehoord dat u de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa heeft. Een ziekte

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Voor wie is deze folder? Ontvangt u zorg thuis zoals verpleegkundige hulp? Maakt u gebruik van hulp bij het huishouden? Of heeft u een hulpmiddel

Nadere informatie

Het indicatiebesluit

Het indicatiebesluit Het indicatiebesluit Deze folder hoort bij het indicatiebesluit. Dat is de brief die u van het CIZ heeft gekregen, waarin staat op welke zorg u aanspraak kunt maken. We leggen uit hoe u de zorg ontvangt,

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

Zorg thuis nodig? particulier persoonsgebonden budget

Zorg thuis nodig? particulier persoonsgebonden budget Zorg thuis nodig? particulier persoonsgebonden budget Florein zorgt, da s helder! Florein zorgt, da s helder! Er zijn tal van situaties te bedenken waarin u of iemand uit uw omgeving zorg nodig heeft.

Nadere informatie

Informatie over de algemene tegemoetkoming Wtcg 2012

Informatie over de algemene tegemoetkoming Wtcg 2012 Informatie over de algemene tegemoetkoming Wtcg 2012 Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Leven met een chronische ziekte of handicap brengt vaak extra kosten met zich mee. Door

Nadere informatie

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf INFORMATIE 2011 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf Voor wie is deze folder? Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar

Nadere informatie

Uitleg voorwaarden algemene tegemoetkoming Wtcg 2013

Uitleg voorwaarden algemene tegemoetkoming Wtcg 2013 Uitleg voorwaarden algemene tegemoetkoming Wtcg 2013 Voor de algemene tegemoetkoming vanuit de Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) over 2013 zijn de voorwaarden voor zorggebruik gewijzigd. Daarnaast

Nadere informatie

waarom het loket WWZ wonen welzijn zorg gemeente Westervoort en gemeente Duiven

waarom het loket WWZ wonen welzijn zorg gemeente Westervoort en gemeente Duiven waarom het loket WWZ U hebt de brochure van het Loket WWZ in de hand. Hierin willen wij u laten zien wat het loket WWZ voor u kan betekenen. Wij willen u graag helpen om de weg te vinden in het woud van

Nadere informatie

Kennismaken met Valkenhof compleet in zorg, bij u thuis of bij ons. Kennismaken met Valkenhof

Kennismaken met Valkenhof compleet in zorg, bij u thuis of bij ons. Kennismaken met Valkenhof Kennismaken met Valkenhof compleet in zorg, bij u thuis of bij ons Kennismaken met Valkenhof Inhoud Zorg met 'n zachte g Korte kennismaking Vergoeding Zorg bij u thuis Dagcentra Gezondheidscentrum Valkenhof

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE COPD EN VOEDING

PATIËNTENINFORMATIE COPD EN VOEDING PATIËNTENINFORMATIE COPD EN VOEDING 2 COPD EN VOEDING Algemeen Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informatie geven over de rol van voeding bij COPD. Indien u specifieke

Nadere informatie

SOORTEN PGB PGB- SERVICE UW BUDGET

SOORTEN PGB PGB- SERVICE UW BUDGET SOORTEN PGB PGB- SERVICE UW BUDGET Folder Soorten PGB - 1 Over Uw Budget Mag ik mij even aan u voorstellen? Mijn naam is Rob Hansen en ben eigenaar van het bedrijf. Ik heb het bedrijf opgericht in 2004

Nadere informatie

Thuiszorg, zoals u het wilt. spoedvraag? bel: 078-6769225 of 078-6107300

Thuiszorg, zoals u het wilt. spoedvraag? bel: 078-6769225 of 078-6107300 Thuiszorg, zoals u het wilt spoedvraag? bel: 078-6769225 of 078-6107300 V2_2013 Inhoudsopgave 1 Zorgwaard... 3 2 Thuiszorg van Zorgwaard... 4 2.1 Persoonlijke verzorging... 4 2.2 Verpleging... 4 2.3 Huishoudelijke

Nadere informatie

Vragenlijst voor PGB houders regio Kop van Noord Holland

Vragenlijst voor PGB houders regio Kop van Noord Holland Vragenlijst voor PGB houders regio Kop van Noord Holland Met deze vragenlijst kunt u zich voorbereiden op het invullen van de digitale versie op www.hhm.nl/pgbregiodenhelder Volgens onze inschatting kost

Nadere informatie

BESCHERMD WONEN MET ZEER INTENSIEVE ZORG, VANWEGE SPECIFIEKE AANDOENINGEN, MET DE NADRUK OP VERZORGING/VERPLEGING (voorheen ZZP 8)

BESCHERMD WONEN MET ZEER INTENSIEVE ZORG, VANWEGE SPECIFIEKE AANDOENINGEN, MET DE NADRUK OP VERZORGING/VERPLEGING (voorheen ZZP 8) BESCHERMD WONEN MET ZEER INTENSIEVE ZORG, VANWEGE SPECIFIEKE AANDOENINGEN, MET DE NADRUK OP VERZORGING/VERPLEGING (voorheen ZZP 8) GEBRUIKERSINFORMATIE ZORGPROFIELEN V&V PROTEION 1 2 Inleiding In de kleinschalige

Nadere informatie

Dieetadviezen voor mensen met een colostoma

Dieetadviezen voor mensen met een colostoma Dieetadviezen voor mensen met een colostoma Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 62 81 o (0223) 69 63 29 1 Inhoud pag. 1. Inleiding...

Nadere informatie

Dagactiviteiten in groepsverband. voor senioren in Ermelo, Harderwijk, Putten en Nunspeet

Dagactiviteiten in groepsverband. voor senioren in Ermelo, Harderwijk, Putten en Nunspeet Dagactiviteiten in groepsverband voor senioren in Ermelo, Harderwijk, Putten en Nunspeet Dagactiviteiten ouderen Zelfstandig wonende senioren zijn bij Dagactiviteiten ouderen aan het juiste adres voor

Nadere informatie

Carinova. Woonzorg. Vertrouwd dichtbij. www.carinova.nl

Carinova. Woonzorg. Vertrouwd dichtbij. www.carinova.nl Carinova Woonzorg Vertrouwd dichtbij www.carinova.nl Wonen met zorg Carinova Woonzorg biedt wonen en zorg in zes woon- zorgcentra en twee verpleeghuizen. De woon- zorgcentra zijn Park Braband, De Diessenplas,

Nadere informatie

AWBZ-zorg in 2012: hoe krijgt u de zorg waar u recht op heeft?

AWBZ-zorg in 2012: hoe krijgt u de zorg waar u recht op heeft? AWBZ-zorg in 2012: hoe krijgt u de zorg waar u recht op heeft? De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) regelt dat u de zorg krijgt die u bijvoorbeeld nodig heeft als u langdurig ziek bent. Of als

Nadere informatie

Boterdiep Oost. Kortdurend verblijf voor observatie, onderzoek en revalidatie HEYMANSCENTRUM

Boterdiep Oost. Kortdurend verblijf voor observatie, onderzoek en revalidatie HEYMANSCENTRUM Boterdiep Oost Kortdurend verblijf voor observatie, onderzoek en revalidatie HEYMANSCENTRUM Boterdiep Oost is de revalidatieafdeling met een Plus. Hier kunt u terecht als u meer zorg en begeleiding nodig

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen?

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? ONDERSTEUNING Inhoud 6 7 11 15 19 23 27 29 Voorwoord ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? Hoe maak ik afspraken met een zorginstelling? Waar kan

Nadere informatie

Aanvraag voorzieningen bij een terugtredende overheid

Aanvraag voorzieningen bij een terugtredende overheid Aanvraag voorzieningen bij een terugtredende overheid Medisch Maatschappelijk Werk SEIN Siebe Dijkgraaf Opbouw presentatie Nieuwe Wetgeving in 2015 Proces van aanvragen Vragen Links Wat veranderd er in

Nadere informatie

Dagactiviteiten in groepsverband. voor senioren in Ermelo, Harderwijk, Putten en Nunspeet

Dagactiviteiten in groepsverband. voor senioren in Ermelo, Harderwijk, Putten en Nunspeet Dagactiviteiten in groepsverband voor senioren in Ermelo, Harderwijk, Putten en Nunspeet Dagactiviteiten ouderen Zelfstandig wonende senioren zijn bij Dagactiviteiten ouderen aan het juiste adres voor

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel met het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Hoe komt u in aanmerking

Nadere informatie

Verzorging & Verpleging

Verzorging & Verpleging Verzorging & Verpleging Thuiszorg Groot Rijnland Verzorging en verpleging Heeft u hulp nodig bij uw lichamelijke verzorging? Wij zorgen ervoor dat u op een prettige manier zelfstandig kunt blijven wonen.

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Ouderen. voor geestelijke gezondheid

Deeltijdbehandeling. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Ouderen. voor geestelijke gezondheid Deeltijdbehandeling Informatie voor cliënten Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Deeltijdbehandeling De Divisie Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van

Nadere informatie

Inleiding. Wat is COPD?

Inleiding. Wat is COPD? COPD en overgewicht Inleiding Deze brochure is bedoeld voor mensen met COPD en overgewicht. De brochure bevat algemene informatie over de rol van voeding bij COPD wanneer er sprake is van overgewicht.

Nadere informatie

Afvallen, hoe doe ik dat?

Afvallen, hoe doe ik dat? Afvallen, hoe doe ik dat? Voeding & Dieet Mensen met aandacht Afvallen, hoe doe ik dat? U of uw arts vinden het belangrijk dat u gaat afvallen. Tijdens het consult met de diëtist zult u hiervoor uw persoonlijke

Nadere informatie

Gezond gewicht: BOFT. Gezonde eet- en beweegadviezen. voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar

Gezond gewicht: BOFT. Gezonde eet- en beweegadviezen. voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar Gezond gewicht: BOFT Gezonde eet- en beweegadviezen voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar Van gezond eten blijf je fit en van bewegen word je vrolijk Kinderen moeten goed eten om te groeien, leren,

Nadere informatie

Overgewicht en kinderwens

Overgewicht en kinderwens Overgewicht en kinderwens Overgewicht is een toenemend probleem in onze samenleving. Het altijd en overal beschikbaar zijn van voedsel maakt dat we meer eten dan we nodig hebben. Ook bewegen we minder,

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg in een instelling CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen met een indicatie voor opname in een zorginstelling

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2011

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2011 Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2011 Voor wie is deze folder? Ontvangt u zorg thuis zoals verpleegkundige hulp? Maakt u gebruik van hulp bij het huishouden? Of heeft u een hulpmiddel

Nadere informatie

Elisabeth Zorg Thuis. Langer zelfstandig thuis wonen

Elisabeth Zorg Thuis. Langer zelfstandig thuis wonen Elisabeth Zorg Thuis Langer zelfstandig thuis wonen Inhoudsopgave 3 Zorg in de buurt, langer zelfstandig thuis 4 Wat kunnen wij voor u betekenen? 5 Stichting Elisabeth maakt het mogelijk 6 Zorg aanvragen

Nadere informatie

Het indicatiebesluit

Het indicatiebesluit Het indicatiebesluit Een budget of zorg in natura In de brief met het indicatiebesluit staat op welke zorg u aanspraak kunt maken. Hoe u de zorg ontvangt, kan per soort zorg verschillen en is afhankelijk

Nadere informatie

Zorg nodig omdat iemand niet voor zichzelf kan zorgen: ongeneeslijk ziek, het hebben van een handicap, psychisch, door ouderdom.

Zorg nodig omdat iemand niet voor zichzelf kan zorgen: ongeneeslijk ziek, het hebben van een handicap, psychisch, door ouderdom. SAMENVATTING 7.1 Waarom hebben mensen zorg nodig? Om gezond te worden en gezond te blijven. Zorg nodig omdat iemand niet voor zichzelf kan zorgen: ongeneeslijk ziek, het hebben van een handicap, psychisch,

Nadere informatie

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp.

1. Alle dagbesteding inclusief vervoer gaat naar de gemeente (Wmo en Jeugdwet). Ook de dagbesteding van cliënten met een hoog zzp. 17 misverstanden over de Wet langdurige zorg (Wlz) Per 1 januari 2015 komt de Wet langdurige zorg (Wlz) in de plaats van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De Wlz is van toepassing op cliënten

Nadere informatie

Thuiszorg Groningen. Werken met zorg. Bel 0900-8615 *

Thuiszorg Groningen. Werken met zorg. Bel 0900-8615 * Thuiszorg Groningen Werken met zorg Bel 0900-8615 * Thuiszorg Groningen Werken met zorg 1 Thuiszorg Groningen Werken met zorg 2 Thuiszorg Groningen is er voor iedereen: ouders, kinderen, jonge gezinnen,

Nadere informatie

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten:

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: 1. De Wet langdurige zorg (Wlz) voor 24 uur intensieve zorg en toezicht

Nadere informatie