METHODE VOOR HET VASTSTELLEN VAN OOGSTVERLIEZEN. door. - -H. Sloots Afdeling Bedrijfsadministratie C.A Bbc november

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "METHODE VOOR HET VASTSTELLEN VAN OOGSTVERLIEZEN. door. - -H. Sloots Afdeling Bedrijfsadministratie C.A. 1976-268 Bbc november"

Transcriptie

1 W E R K D O C U M E N T METHODE VOOR HET VASTSTELLEN VAN OOGSTVERLIEZEN door - -H. Sloots Afdeling Bedrijfsadministratie C.A Bbc november V O O R D E I J S S E L M E E R P O L D E R S S M E D I N G H U I S L E L Y S T A D

2 INHOUDSOPGAVE Inleiding Materiaal en methode Resultaten Conclusie Aanbevelingen Samenvatting Bijlage 1: Bijlage 2: Bijlage 3: Bijlage 4: Voorbeeld van de verschillen die optraden op de kavels QZ 13 en NZ 7. Oogstverliesbepaling van de bemonsterde kavels per gewas. Overzicht van de werkwijze bij het schonen van de monsters. Standaardafwijking en variantie per methode.

3 Inleiding In verband met de classificatie van de gronden naar opbrengend vermogen worden jaarlijks vele factoren afgewogen die geleid hebben tot de behaalde opbrengsten. Hierbij worden 2 factoren vooral belicht te weten opbrengstdervingen veroorzaakt door ziekten, spuitschade e.d. en oogstverliezen. Oogstverliezen kunnen worden veroorzaakt door: 1. korreluitval 2. aren-, kauw- of pluimafval 3. schot 4. dorsen 5. hagel 6. wild. Oogstverlies is dus het verschil tussen de fysieke opbrengst en de hoeveelheid die uiteindelijk aan het silobedrijf wordt afgeleverd. Van de 6 genoemde vormen van oogstverlies worden de punten 1, 2, 4, 5 en 6 direct na de oogst van het gewas vastgesteld en de geconstateerde hoeveelheid aan de opbrengstgegevens toegevoegd. De oogstverliezen worden door de landbouwkundige opzichter vastgesteld d.m.v. tellingen in het veld. Meestal wordt voor dit doe1 een rechthoekig raamwerkje van 50 x 20 cm gebruikt. Voor de omrekening van de gevonden hoeveelheid is een tabel aanwezig waarop bij verschillende zwadbreedten de omrekening staat weergegeven uitgaande van een standaard 1000-korrelgewicht per soort gewas. Bij koolzaad kan het verlies pas worden opgenomen als het achtergebleven zaad reeds is ontkiemd en we1 door middel van het tellen van het aantal plantjes binnen het raampje. Deze methode werd ook in 1976 door de landbouwkundig opzichters toegepast. Tijdens de oogst 1976 werd een andere methode voor het bepalen van oogstverliezen beproefd. Evenals bij de gebruikelijke methode werd gewerkt met een raamwerkje van 50 x 20 cm. Op een kavel werd op 10 tot 20 plaatsen in het zwad en 10 tot 20 plaatsen buiten het zwad d.m.v. een stofzuiger alles,wat binnen het raamwerkje lag,opgezogen en in een plastic zak, gedeponeerd. De op deze wijze verkregen monsters werden op "De Schreef" geschoond en geteld of gewogen of beide. Ook de verliezen bij een aantal koolzaadkavels werden met behulp van deze methode bepaald.

4 Materiaal en methode Voor het uitvoeren van de gemechaniseerde oogstverliesbepaling werd gebruik gemaakt van een kleine industriestofzuiger merk Nilfisk die was uitgerust met, apart voor deze proefneming gebruikte, gladde plastic slang en de van de oude slang aanwezige koppelstukken. Als stroombron werd gebruik gemaakt van een stroomaggregaat van de B.Z.B. (1500 watt). Het geheel werd vervoerd in een Landrover. Voor het schonen van de monsters werd gebruik gemaakt van de schoningsapparatuur van "De.Schreef". Voor een beschrijving van het schonen en verwerken van de monsters zie bijlage 3. Resultaten Na enigeaanvangsmoeilijkhedendraaide het stroomaggregaat goed. Het lawaai en de stank van de uitlaat~assen van de motor werden evenwel als bijzonder hinderlijk ervaren. De stofzuiger werkte goed. De Landrover was voor dit doe1 uitermate geschikt. Voor zover dit was te constateren werden alle korrels die op de monsterplaats lagen meegenomen. De verwerking van de monsters op het proefbedrijf "De Schreef" verliep soms minder vlot omdat de schoningsapparatuur moest worden gebruikt voor eigen werk. Door gebruik te maken van handschoningsapparatuur werden de monsters voorgeschoond, waardoor de verwerking door "De '~chreef" versneld kon worden. Met behulp van deze handschoningsapparatuur en een arendorser, waarmee de kluiten werden stukgeslagen, was ook een goed resultaat te behalen voor verwerking van (graan)monsters. Bij het koolzaad gaven de opgezogen grond en schelpjes wat meer moeilijkheden bij het schonen. De gemiddelde prestatie mag gesteld worden op + 2 manuren per kavel exclusief het vervoer van en naar de kavel en het wegbrengen van de monsters naar "De.Schreefl'. Voor het schonen van de monsters was op "De Schreef" nog 1 manuur per kavelmonster nodig. In het totaal dus manuren per kavel voor de gehele verwerking. Ter vergelijking van de tel- en de gemechaniseerde methode werden van beide steekproeven genomen. Eerst werd geteld en daarna op dezelfde plaats het monster opgezogen. De verschillen die aan het licht kwamen staan hieronder weergegeven. Kavel W 4 zomergerst Aantal Getelde Opgezogen Verschil % met tellen plaatsen korrels korrels gevonden Kavel QZ 13 wintertarwe 10 I Kavel NZ 7 haver

5 Uit de hiervoorstaande cijfers blijkt dat slechts een gedeelte van de achtergebleven korrels wordt gezien en geteld. Vooral in de haver waar kaf en korrel dezelfde kleur en vorm hebben is het erg moeilijk te constateren hoeveel korrels achterbleven. In de andere granen zijn kaf, naalden en stro obstakels die het tellen bemoeilijken. Het gewicht van de getelde korrels werd d.m.v. omrekening van aantal korrels en het gemiddelde 1000-korrelgewicht berekend. Dit is voor gerst en tarwe 45 gram en haver 40 gram. Hieronder is de vergelijking van het gewicht van beide methoden genoteerd (W 4 omgerekend op 10 plaatsen). Kav e 1 Geteld Gezogen Verschil A B A B A B W 4 niet 7,5 gram 14,8 gram 21,9 gram 7,3 gram 14,4 gram QZ 13 be- 7,5 gram 12,l gram 14,O gram 4-,6 gram 6,s gram NZ 7 paald 11,5 gram 30,4 gram 47,6 gram 18,9 gram 36,l gram A = exact gewogen gewicht, B = berekend via standaard 1000-korrelgewicht. Het 1000-korrelgewicht van de gezogen monsters bleek te zijn: W 4 gerst 30 gram QZ 13 tarwe 39 gram NZ 7 haver 25 gram Het 1000-korrelgewicht was dus in alle 3 gevallen lager dan het standaard 1000-korrelgewicht. Als alle korrels inderdaad geteld waren dan zou, door vermenigvuldiging met het standaard 1000-korrelgewicht, het verliescijfer veel te hoog uit zijn gekomen. Van het koolzaad werden geen tellingen van plantjes verricht omdat het zaad niet was ontkiemd. Het is de vraag of in andere jaren de telling van de plantjes een goed gegeven heeft opgeleverd omdat het enige jaren later opkomenhe zaad niet is meegeteld, m.a.w. het is niet waarschijnlijk dat 100% van het zaad ontkiemt voor de inzaai van de'tarwe. Conclusie Aan de gebruikelijke methode van oogstverliesbepaling kleven enkele bezwaren. I. Aangenomen mag worden dat, ook a1 wordt de telling nauwkeurig verricht, slechts een gedeelte wordt gevonden. 2. Het 1000-korrelgewicht kan per kavel of per jaar sterk verschillen zodat bij omrekening naar standaard'l000-korrelgewicht vrij grote afwijkingen kunnen worden verkregen. 3. Bij ongeloofwaardige uitkomsten kan geen nacontrole plaatsvinden omdat geen monsters worden gemaaktfbewaard. De gemechaniseerde methode geeft, zoals bij de beproeving bleek, nauwkeuriger uitkomsten en mag daarom alsmeer betrouwbaar worden aangemerkt. De monstername in het veld kan minstens 2 keer zo vlug worden gedaan als de telling. We1 moeten deze monsters worden uitgeschoond en'gewogen hetgeen de nodige tijd en aandacht vraagt. De voorkeur moet daarom uitgaan naar toepassing van de gemechaniseerde methode.

6 Aanbevelingen Indien in de oogst van 1977 weer oogstverliezen moeten worden bepaald zou aan de volgende punten aandacht moeten worden geschonken: 1. Gebruik rnaken van dezelfde apparatuur zoals die in 1976 is gebruikt, maar bij voorkeur als stroombron accu's gebruiken omdat dit gezonder is en aangenamer werkt. 2. Van te voren een plan maken van welke kavels, naar.ras, verlies moet worden bepaald. Hierdoor kan van elk ras een juist beeld van de verliezen worden verkregen. 3. De oogstverliesbepaling door personeel te laten verrichten dat om andere redenen ook reeds met de oogstbegeleiding bezig is. Zo er een dagtaak in zou zitten,hiervoor een man aanwijzen die deze taak in het veld uitvoert. ' 4. De Bedrijfsadministratie de mogelijkheden ter beschikking stellen om monsters te schonen en te wegen, zodat overbelasting van mensen en materiaal bij "De Schreef" niet meer nodig is. Aan dit. rapport zijn toegevoegd: Bijlage 1: Voorbeeld van de verschillen die optraden op de kavels QZ 13 en NZ 7. Bijlage 2: Oogstverliesbepaling van de bemonsterde kavels per gewas. Bijlage 3: Overzicht van de werkwijze bij het schonen van de monsters. Bijlage 4: Standaardafwijking en variantie per methode.

7 Samenva t t ing Tijdens de oogst 1976 werd een gemechaniseerde methode beproefd voor het bepalen van oogstverliezen. Bij de gebruikelijke methode worden deze verliezen vastgesteld door middel van tellingen in het veld. Bij de gemechaniseerde methode werden monsters, op de kavel, opgezogen met behulp van een stofzuiger. De aldus verkregen monsters werden na schoning gewogen en/of geteld. De gebruikte apparatuur voldeed goed. De gemechaniseerde methode gaf, bij vergelijking met de gebruikelijke methode, nauwkeuriger uitkomsten. Bij telling bleek slechts een gedeelte van de verloren korrels te zijn gevonden. Bij genomen steekproeven ter vergelijking van beide rnethoden bleek het werkelijke 1000-korrelgewicht aanzienlijk lager dan de standaard korrelgewichten. Bij tellen zou, indien alle korrels werden gevonden en vermenigvuldigd met het standaard 1000-korrelgewicht, "het verliescijfer" te hoog zijn uitgekomen. Het uitschonen van de monsters vroeg nog veel tijd en aandacht.

8 Bijlage I Voorbeeld van verschillen die optraden op de kavels QZ 13 en NZ 7 Monster Getelde Opgezogen % I4et telling nummer korrels korrels gevonden (gebr. methode) (gemech. methode) Kavel QZ 13 gewas tarwe I I Totaal 170 Kavel NZ 7 gewas haver Totaal 286 De variatie in het percentage gevonden korrels is vrij groot, vooral in de haver. Naast stro en kaf kan ook onkruid belemmerend werken bij het tellen.

9 Bijlage 2 Oogstverliezen per gewas Overzicht van de kavels die tijdens de proefperiode werden bemonsterd. Verlies- Kavel Soort Gewas Ras Opbrengst Verlies Totaal cijfers maaid. in kg in kg in kg van bedrijven MZ 42 Koolzaad 14arcus GZ 83 Cl.+W Orma ,I GZ 73 ME Marcus , C 20,, (I OZ61 ME Major AZ 75 Marcus GZ78 MF :, GZ 77,1 I, ,I 9, MZ I II NZ 48 EIF Orma NZ 14!t I, Cl.+MT Cl.+MF +MT +>IF Cl. Zomergerst,I Georgie 1, Trumph Georgie 1, Trumph,, I? I,,, FZ 34 Wintertarwe Adamant l I0 QZ 13, AZ 105 ci.+rf 11 Lely NZ 17 tf I, MZ 29,I Anouska MZ 27 Dato FZ29 Cl.+MF,, " NZ 26 Selma !1 NZ 7 Leanda

10 Bijlage 3 Overzicht van de werkwijze bij het schonen van de monsters. Het schonen van de monsters (met medewerking van proefbedrijf "De Schreef" Koolzaad le bewerking met de hand grond en stro uitzeven; 2e bewerking windbehandeling om kaf te verwijderen; 3e bewerking het overgeblevene op een zeef uitwassen met water; 4e bewerking centrifugeren keer; 5e bewerking drogen; 6e bewerking vochtgehalte bepalen; 7e bewerking wegen. Duur van bewerking van I hoeveelheid (= monsters per kavel als G6n monster ingeleverd) 1 uur. Granen le bewerking met de hand grond uitzeven; 2e bewerking windbehandeling om,kaf en stro te verwijderen; 3e bewerking uit overgebleven grond en schelpjes de korrels zoeken; 4e bewerking vochtgehalte bepalen; 5e bewerking wegen. Duur van deze bewerking evenals bij koolzaad + 1 uur.

11 Bij lage 4 Overzicht van een aantal standaardafwijkingen en varianties, gemiddelde absolute afwijking en gemiddelde aantal korrels per monster. Kavel Gewas - Tellen/ Variantie Standaard M.A.D. Gemiddelde - zuigen s2 afwijking d aantal korrels S per monster x MZ 27 in zwad MZ 27 buiten zwad MZ 27 in zwad MZ 27 buiten zwad Tarwe Tarwe

Advies Actualisatie bijlage J Uitvoeringsregeling Meststoffenwet

Advies Actualisatie bijlage J Uitvoeringsregeling Meststoffenwet Advies Actualisatie bijlage J Uitvoeringsregeling Meststoffenwet Commissie Deskundigen Meststoffenwet Samenvatting Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft de Commissie Deskundigen Meststoffenwet

Nadere informatie

INDUSTRIELE CICHOREI

INDUSTRIELE CICHOREI 23/05/2002 COMITE VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN Criteria voor het onderzoek van rassen met het oog op hun toelating tot de catalogus INDUSTRIELE CICHOREI

Nadere informatie

Hoe gaat RVO.nl om met de nauwkeurigheid van hoeveelheden aan- en afgevoerde mineralen? 21 december 2018

Hoe gaat RVO.nl om met de nauwkeurigheid van hoeveelheden aan- en afgevoerde mineralen? 21 december 2018 Hoe gaat RVO.nl om met de nauwkeurigheid van hoeveelheden aan- en afgevoerde mineralen? 21 december 2018 Nanny Heidema, Martin Knotters Wageningen Environmental Research Herfst 2018 O land van mest en

Nadere informatie

INSTITUUT VOOR LANDBOUWTECHNIEK EN RATIONALISATIE. BULLETIN No.46 BEPROEVING BAUTZ UNIVERSAL BINDER TYPE USB

INSTITUUT VOOR LANDBOUWTECHNIEK EN RATIONALISATIE. BULLETIN No.46 BEPROEVING BAUTZ UNIVERSAL BINDER TYPE USB INSTITUUT VOOR LANDBOUWTECHNIEK EN RATIONALISATIE DR. S. L. MANSHOLTLAAN 12, WAGENINGEN BULLETIN No.46 BEPROEVING BAUTZ UNIVERSAL BINDER TYPE USB Fabrikant: Josef Bautz A. G., Saulgau (Württ.). Importeur:

Nadere informatie

ALPINE SPORT 370 EK ,- Standaarduitrusting o.a.:

ALPINE SPORT 370 EK ,- Standaarduitrusting o.a.: ALPINE SPORT 370 EK 16.995,- Aantal slaapplaatsen: 2 537 cm 372 cm 814 cm 895 kg 1100 kg Maximaal gewicht te verhogen tot: 1200 of 1350 kg ALPINE SPORT 400 TF 17.895,- 599 cm 434 cm 876 cm 955 kg ALPINE

Nadere informatie

Werkdocument 1975-496 Bbp BEGROTINGSUITGAVEN PAKHUIS- EN VERKOOPKOSTEN

Werkdocument 1975-496 Bbp BEGROTINGSUITGAVEN PAKHUIS- EN VERKOOPKOSTEN Werkdocument 1975-496 Bbp BEGROTINGSUITGAVEN PAKHUIS- EN VERKOOPKOSTEN -- 1. 'I b I. Inleidlk.--- In deze nota is een prognose gegeven over 1975 van de begrotingsuitgaven van de post pakhuis- en verkoopkosten

Nadere informatie

Review opbrengst en mineralengehalten ruwvoer en enkelvoudig diervoer - Actualisatie bijlage J Uitvoeringsregeling Meststoffenwet.

Review opbrengst en mineralengehalten ruwvoer en enkelvoudig diervoer - Actualisatie bijlage J Uitvoeringsregeling Meststoffenwet. Review opbrengst en mineralengehalten ruwvoer en enkelvoudig diervoer - Actualisatie bijlage J Uitvoeringsregeling Meststoffenwet. C. van Bruggen, CBS 1. Inleiding Een van de taken van de Commissie Deskundigen

Nadere informatie

Vervuilingsonderzoek glas 2014. in opdracht van Nedvang

Vervuilingsonderzoek glas 2014. in opdracht van Nedvang Vervuilingsonderzoek glas 2014 in opdracht van Nedvang Doss. no. : 14A543 Tilburg, 27 juni 2014 Vervuilingsonderzoek glas 2014 in opdracht van Nedvang Bureau Milieu & Werk BV Kraaivenstraat 21-15 Postbus

Nadere informatie

Het watergehalte in verse en gerookte haringfilets

Het watergehalte in verse en gerookte haringfilets MINISTERIE VAN LANDBOUW Bestuur voor Landbouwkundig Onderzoek Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek - Gent PROEFSTATION VOOR ZEEVISSERIJ Directeur : P. Hovart Nr 6 Het watergehalte in verse en gerookte

Nadere informatie

COMITE VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN

COMITE VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN COMITE VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN CRITERIA VOOR HET ONDERZOEK VAN DE RASSEN VAN GRAANGEWASSEN ANDERE DAN MAÏS MET HET OOG OP HUN TOELATING TOT DE CATALOGUS

Nadere informatie

AANWIJZING ZZ-02 VERVOER, OPSLAG EN BEMONSTERING VAN ZAAIZADEN OOGST 2014

AANWIJZING ZZ-02 VERVOER, OPSLAG EN BEMONSTERING VAN ZAAIZADEN OOGST 2014 AANWIJZING ZZ-02 VERVOER, OPSLAG EN BEMONSTERING VAN ZAAIZADEN OOGST 2014 De vaste commissie voor zaaizaden heeft voor het vervoer, de opslag en de bemonstering van zaaizaden de volgende aanwijzingen vastgesteld.

Nadere informatie

Maïsoogst 2015 28/09/2015

Maïsoogst 2015 28/09/2015 Maïsoogst 2015 28/09/2015 De maïsoogst komt eraan. De natte maand augustus heeft het te verwachte oogsttijdstip wat achteruit geschoven. Ondanks de eerdere droogte lijkt de schimmeldruk vaak mee te vallen.

Nadere informatie

*I. VOOR DE IJSSEIMEERPOWERS

*I. VOOR DE IJSSEIMEERPOWERS RIJKSDIENST *I. VOOR DE IJSSEIMEERPOWERS Werkdocument 1975 432 Bbw.. ONKRUIDBESTRIJDINC IN WINTERKOOLZAAD, OOGSTSEIZOEN 1974 door L.J.A. Wouters Inleiding.. Graanopslag, muur' en grassen zijn ook in 1974

Nadere informatie

Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe. EH 859 Door: ing.h.w.g.floot

Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe. EH 859 Door: ing.h.w.g.floot Bestrijding van blad- en aarziekten in wintertarwe EH 859 Door: ing.h.w.g.floot Inleiding In de tarweteelt is de bestrijding van blad- en aarziekten eigenlijk ieder jaar nodig om een maximale financiële

Nadere informatie

H. Sloots Bedrijfsadministratie Cultuurtechnische WERKDOCUMENT PRAKTIJKGEGEVENS VAN DE MASSEY FERGUSON TYPE MF PK GELEDE WIELTREKKERS IN 1976

H. Sloots Bedrijfsadministratie Cultuurtechnische WERKDOCUMENT PRAKTIJKGEGEVENS VAN DE MASSEY FERGUSON TYPE MF PK GELEDE WIELTREKKERS IN 1976 WERKDOCUMENT PRAKTIJKGEGEVENS VAN DE MASSEY FERGUSON TYPE MF 1200 100 PK GELEDE WIELTREKKERS IN door H. Sloots Bedrijfsadministratie Cultuurtechnische Afdeling 1977203 Abc juni " t ; l K s D E N s v o

Nadere informatie

3. Rassenproef knolvenkel voorjaarsteelt

3. Rassenproef knolvenkel voorjaarsteelt 3. Rassenproef knolvenkel voorjaarsteelt 3.1 Doel In deze proef werden diverse rassen vergeleken in de vroege teelt voor wat betreft, plant- en gewaskenmerken, ziektegevoeligheid, alsook oogst- en opbrengstgegevens.

Nadere informatie

AANWIJZING AL-01 INTERNATIONAAL VERVOER ZAAIZAAD 2015

AANWIJZING AL-01 INTERNATIONAAL VERVOER ZAAIZAAD 2015 NWIJZING L-01 INTERNTIONL VERVOER ZIZD 015 De vaste commissie voor zaaizaden heeft de volgende aanwijzingen voor internationaal vervoer van zaaizaad vastgesteld. De aanwijzingen zijn per hoofdstuk als

Nadere informatie

wiskunde A vwo 2016-II

wiskunde A vwo 2016-II wiskunde A vwo 06-II Hittegolven in Nederland maximumscore 3 Uit de tabel: er waren 354 hittegolfdagen De periode 9-03 beslaat 37 595 dagen De kans is 0,9% ( nauwkeuriger) (gevolgd door een passende conclusie)

Nadere informatie

Wintergranen Resultaten, ras- en zaaiadviezen

Wintergranen Resultaten, ras- en zaaiadviezen Wintergranen 2017-2018 Resultaten, ras- en zaaiadviezen Raseigenschappen wintertarwe gemiddelde resultaten over de jaren 2014 t/m 2017* * Een hoog cijfer duidt op een gunstige waardering van de betrokken

Nadere informatie

Invloed van ventilatie-instellingen op vochtverliezen en kwaliteit in zand aardappelen

Invloed van ventilatie-instellingen op vochtverliezen en kwaliteit in zand aardappelen Invloed van ventilatie-instellingen op vochtverliezen en kwaliteit in zand aardappelen Ing. D. Bos en Dr. Ir. A. Veerman Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector AGV PPO 5154708 2003 Wageningen,

Nadere informatie

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia

Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Onderzoek naar bruikbare herbiciden in knolbegonia Vervolgonderzoek in 2005 P.J. van Leeuwen, A.Th.J. Koster en J.P.T. Trompert Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Bloembollen maart 2006 PPO

Nadere informatie

VOORBEELDEN REKENEN IN DE BEROEPSGERICHTE VAKKEN GROENHORST COLLEGE

VOORBEELDEN REKENEN IN DE BEROEPSGERICHTE VAKKEN GROENHORST COLLEGE VOORBEELDEN REKENEN IN DE BEROEPSGERICHTE VAKKEN GROENHORST COLLEGE 1.1 Rekenopgave Dier Het begrip verhoudingen met de breuken en procenten is lastig voor de niveau 2 deelnemers dier. Wanneer leerlingen

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde A1

Examen VWO. wiskunde A1 wiskunde A1 Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 21 juni 13.30 16.30 uur 20 06 Voor dit examen zijn maximaal 79 punten te behalen; het examen bestaat uit 21 vragen. Voor

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B1 (nieuwe stijl)

Examen VWO. wiskunde B1 (nieuwe stijl) wiskunde B1 (nieuwe stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 2 juni 1.0 16.0 uur 20 04 Voor dit examen zijn maximaal 87 punten te behalen; het examen bestaat uit 18

Nadere informatie

Voorjaarstoepassing van drijfmest in wintertarwe. Sander Smets, onderzoeker akkerbouw PIBO-Campus

Voorjaarstoepassing van drijfmest in wintertarwe. Sander Smets, onderzoeker akkerbouw PIBO-Campus Voorjaarstoepassing van drijfmest in wintertarwe Sander Smets, onderzoeker akkerbouw PIBO-Campus Situering project Doelstelling project Focus op achteruitgang van de bodem door intensieve productiesystemen

Nadere informatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BULLETIN No. 91 BEPROEVING FAHR Z 10 BINDER Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S. L. Mansholtlaan 12, Wageningen 1 i : y - O DE FAHR Z 10 BINDER Fabrikant: Maschinenfabrik Fahr A. G.,

Nadere informatie

Invloed van zaadfractionering op de uniformiteit van bloeitijdstip en kwaliteit van Lisianthus

Invloed van zaadfractionering op de uniformiteit van bloeitijdstip en kwaliteit van Lisianthus Invloed van zaadfractionering op de uniformiteit van bloeitijdstip en kwaliteit van Lisianthus Resultaten herfstteelt 2004 G. Heij en R. Elgersma Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Business Unit Glastuinbouw

Nadere informatie

22a Grondbewerkingssystemen voor de teelt van wintertarwe EH 0623 Door: ing.h.w.g. Floot

22a Grondbewerkingssystemen voor de teelt van wintertarwe EH 0623 Door: ing.h.w.g. Floot 22a Grondbewerkingssystemen voor de teelt van wintertarwe EH 0623 Door: ing.h.w.g. Floot Inleiding In de tarweteelt is de grondbewerking een belangrijke kostenpost. Vooral bij monocultuur wintertarwe komt

Nadere informatie

Onderzoeksverslag. Mechanische onkruidbestrijding in de mengteelt van tarwe en veldboon

Onderzoeksverslag. Mechanische onkruidbestrijding in de mengteelt van tarwe en veldboon Onderzoeksverslag Mechanische onkruidbestrijding in de mengteelt van tarwe en veldboon Titelblad Auteur: Marina de Rooij, Albert Ruben Ekkelenkamp, Michiel Sinkgraven Titel: Onderzoeksverslag Ondertitel:

Nadere informatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BULLETIN No. 57 BEPROEVING FAHR MDL MAAIDORSER Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie / ^ j - " - ' Dr. S. L. Mansholtlaan 12, Wageningen DE FAHR MDL MAAIDORSER Fabrikant: Maschinenfabrik Fahr

Nadere informatie

BIOSTIMULANT. Het begint bij de wortel

BIOSTIMULANT. Het begint bij de wortel BIOSTIMULANT Het begint bij de wortel - Stimuleert de wortelgroei en -activiteit Verhoogt stresstolerantie onder ongunstige groeiomstandigheden Vergroot wortellengte en biomassa Verbetert opname van water

Nadere informatie

VERBRANDINGSWAARDE VAN HUISVUIL

VERBRANDINGSWAARDE VAN HUISVUIL VERBRANDINGSWAARDE VAN HUISVUIL 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Huisvuil is een zeer heterogeen materiaal dat in feite is samengesteld uit een groot aantal fracties met zeer verschillende eigenschappen. Aangezien

Nadere informatie

BEPROEVING HASSIA NOKKENRADZAAIMACHINE TYPE AN

BEPROEVING HASSIA NOKKENRADZAAIMACHINE TYPE AN INSTITUUT VOOR LANDBOUWTECHNIEK EN RATIONALISATIE S.L. MANSHOLTLAAN, WAGEN I NGEN BULLETIN No7 BEPROEVING HASSIA NOKKENRADZAAIMACHINE TYPE AN Spoorbreedte m. In 9 werd door het Instituut voor Landbouwtechniek

Nadere informatie

Praktijknetwerk Fusarium Onderwerpen. Aarfusarium. relevante mycotoxinen in graan. risicofactoren aarfusarium.

Praktijknetwerk Fusarium Onderwerpen. Aarfusarium. relevante mycotoxinen in graan. risicofactoren aarfusarium. 7-6- Onderwerpen Praktijknetwerk Fusarium Aarfusarium en mycotoxine s. - Ervaringen en adviezen tarwe - Ervaringen en adviezen gerst Aaldrik Venhuizen Fusarium Gezonde en aangetaste korrels Verlies Kwaliteit

Nadere informatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BULLETIN No. 115 BEPROEVING VICON-LELY ACROBAT HARKKEERDERSPREIDER»W*i4.- Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S. L. Mansholtlaan 12, Wageningen DE VICON-LELY ACROBAT HARKKEERDERSPREIDER

Nadere informatie

Examen VWO. Wiskunde A1 (nieuwe stijl)

Examen VWO. Wiskunde A1 (nieuwe stijl) Wiskunde A1 (nieuwe stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 18 juni 13.30 16.30 uur 20 03 Voor dit examen zijn maximaal 84 punten te behalen; het examen bestaat uit

Nadere informatie

w 73 ^ -2. \ STATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT, ONDER GLAS, TE NAALDWIJK. Verslag spinazierassenproef, door: W.P.

w 73 ^ -2. \ STATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT, ONDER GLAS, TE NAALDWIJK. Verslag spinazierassenproef, door: W.P. Bibliotheek Proefstation Naaldwijk A 06 w 73 STATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT, ONDER GLAS, TE NAALDWIJK. Verslag spinazierassenproef, 1958-1959. door: W.P.van Winden Naaldwijk,i960. ^ -2. \ oéz

Nadere informatie

Bestrijding van slakken in wintertarwe, 2005

Bestrijding van slakken in wintertarwe, 2005 Bestrijding van slakken in wintertarwe, 2005 Zaadbehandeling van wintertarwezaad met pesticiden ter bescherming tegen slakken Hilfred Huiting & Albert Ester Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Examen VMBO-BB 2016 gedurende 220 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen digitale bestanden. Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 1 maandag 23 mei 13:30-16:00 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 1 maandag 23 mei 13:30-16:00 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Eamen HAV 2016 tijdvak 1 maandag 23 mei 13:30-16:00 uur wiskunde B Bij dit eamen hoort een uitwerkbijlage. Dit eamen bestaat uit 20 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 77 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

$f&m. Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING VICON-LELY HARKKEERDER TYPE HKE. BULLETIN No. 112

$f&m. Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BEPROEVING VICON-LELY HARKKEERDER TYPE HKE. BULLETIN No. 112 BULLETIN No. 112 BEPROEVING VICON-LELY HARKKEERDER TYPE HKE $f&m Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S. L. Mansholtlaan 12, Wageningen ^ Cf b-.3 i T DE VICON-LELY HARKKEERDER TYPE HKE

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Examen VMBO-BB 2017 gedurende 240 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage en een digitaal bestand. Dit

Nadere informatie

Boerenexperiment No 4 aanvulling

Boerenexperiment No 4 aanvulling Boerenexperiment No 4 aanvulling Aardappels op zware grond, aanvulling op rapport Aanvulling en Resultaten en ervaringen van de groenbemestervelden op zware klei, najaar 2012 Achtergrond De toepassing

Nadere informatie

Rassengids

Rassengids Rassengids 2017-2018 Wintertarwe Benchmark Nieuw Benchmark is een nieuw ras dat in september 2015 is opgenomen op de Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst. Benchmark is de nieuwe standaard in opbrengst.

Nadere informatie

Rijhulpsysteem CEMOS AUTOMATIC. Streng vertrouwelijk

Rijhulpsysteem CEMOS AUTOMATIC. Streng vertrouwelijk Streng vertrouwelijk Rijhulpsysteem CEMOS AUTOMATIC Resultaten van een veldonderzoek in het kader van een afstudeeropdracht aan de Fachhochschule Bingen Inhoud Wat is CEMOS AUTOMATIC? 4 Functies in overzicht

Nadere informatie

u DATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, TE NAALDWIJK.

u DATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, TE NAALDWIJK. Bibliotheek Proefstation Naaldwijk A 3 T 27 u DATION VOOR DE GROENTEN- EN FRUITTEELT ONDER GLAS, TE NAALDWIJK. Bestrijding van Ehizfcctonia in sla in B 4,1966. door: Mej.D.Theune. Naaldwijk,1967. 2^357

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE KB Examen VMBO-KB 2015 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit

Nadere informatie

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van snel vrijkomende organische stikstof

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van snel vrijkomende organische stikstof - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van snel vrijkomende organische stikstof VERSIE 3.0 juni 2010 Pagina 1 van 5 BAM/deel 1/12 1 PRINCIPE Het

Nadere informatie

Pootgoedvermeerdering zetmeelaardappelen

Pootgoedvermeerdering zetmeelaardappelen Pootgoedvermeerdering zetmeelaardappelen Project in opdracht van HPA Ing. K.H. Wijnholds en Ir. J.A. Booij Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Akkerbouw, Groene

Nadere informatie

INSTITUUT VOOR LANDBOUWTECHNIEK EN RATIONALISATIE. BULLETIN No. 34 BEPROEVING GRIMME REKORD TRE KKE RZ E E FRAD RO O I E R

INSTITUUT VOOR LANDBOUWTECHNIEK EN RATIONALISATIE. BULLETIN No. 34 BEPROEVING GRIMME REKORD TRE KKE RZ E E FRAD RO O I E R INSTITUUT VOOR LANDBOUWTECHNIEK EN RATIONALISATIE DR. S. L. MANSHOLTLAAN 12, WAGENINGEN BULLETIN No. 34 BEPROEVING GRIMME REKORD TRE KKE RZ E E FRAD RO O I E R Fabrikant: Landmaschinenfabrik Franz Grimme,

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B1 (nieuwe stijl)

Examen VWO. wiskunde B1 (nieuwe stijl) wiskunde B1 (nieuwe stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 25 mei 13.30 16.30 uur 20 04 Voor dit examen zijn maximaal 86 punten te behalen; het examen bestaat uit

Nadere informatie

BEMESTING WINTERTARWE (Tekst uit LCG-Brochure Granen Oogst 2009)

BEMESTING WINTERTARWE (Tekst uit LCG-Brochure Granen Oogst 2009) BEMESTING WINTERTARWE (Tekst uit LCG-Brochure Granen Oogst 2009) Let wel: de proeven aangelegd door het LCG in 2009 werden uitgevoerd conform de bemestingsnormen die van kracht waren in 2009. Deze bemestingsnormen

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Examen VMBO-BB 2018 gedurende 240 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage en digitale bestanden. Dit examen

Nadere informatie

Proefresultaten zoete aardappel 2016

Proefresultaten zoete aardappel 2016 Proefresultaten zoete aardappel 2016 Zoete aardappel, een veelbelovend gewas In het najaar van 2016 werden in Proefcentrum Herent de eerste zoete aardappelen geoogst. Ondanks zijn naam is de zoete aardappel

Nadere informatie

INGEKOMEN VOORSTELLEN TOT WIJZIGING VAN DE KEURINGSVOORSCHRIFTEN VOOR ZAAIZADEN. No. Onderwerp pag.

INGEKOMEN VOORSTELLEN TOT WIJZIGING VAN DE KEURINGSVOORSCHRIFTEN VOOR ZAAIZADEN. No. Onderwerp pag. INGEKOMEN VOORSTELLEN TOT WIJZIGING VAN DE KEURINGSVOORSCHRIFTEN VOOR ZAAIZADEN 2016 No. Onderwerp pag. 1 Vermelding samenstelling mengsels op of bij de verpakking 2 2 Normen certificering spelt tarwe

Nadere informatie

AANWIJZING AL-01 INTERNATIONAAL VERVOER ZAAIZAAD

AANWIJZING AL-01 INTERNATIONAAL VERVOER ZAAIZAAD NWIJZING L-01 INTERNTIONL VERVOER ZIZD 018 De vaste commissie voor zaaizaden heeft de volgende aanwijzingen voor internationaal vervoer van zaaizaad vastgesteld. De aanwijzingen zijn per hoofdstuk als

Nadere informatie

Rassengids

Rassengids Rassengids 2016-2017 Wintertarwe Benchmark Nieuw Benchmark is een nieuw ras dat in september 2015 is opgenomen op de Nederlandse Aanbevelende Rassenlijst. Benchmark is de nieuwe standaard in opbrengst.

Nadere informatie

14684~ - q-20 ERVARINGEN MET MECHANISCHE ONKRUIDBE- BESTRIJDING OP HET GROOTLANDBOUWBE- DRIJF IN 1981 N.F Abw. IJSSELMkiHPOLDQRS.

14684~ - q-20 ERVARINGEN MET MECHANISCHE ONKRUIDBE- BESTRIJDING OP HET GROOTLANDBOUWBE- DRIJF IN 1981 N.F Abw. IJSSELMkiHPOLDQRS. BIBLIOTHEEK RIJKSDIENST VOOR O@ IJSSELMkiHPOLDQRS W E R K D O C U M E N T ERVARINGEN MET MECHANISCHE ONKRUIDBE- BESTRIJDING OP HET GROOTLANDBOUWBE- DRIJF IN 1981 door N.F. de jong / r ' ' 14684 1981-293

Nadere informatie

Stenen en bodemvreemde materialen in uitgegraven bodem

Stenen en bodemvreemde materialen in uitgegraven bodem Compendium voor monsterneming en analyse in uitvoering van het Materialendecreet en het Bodemsaneringsdecreet in uitgegraven bodem Versie november 212 CMA/2/II/A.11 1 DOEL EN TOEPASSINGSGEBIED Deze procedure

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B (pilot) tijdvak 1 maandag 23 mei 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B (pilot) tijdvak 1 maandag 23 mei 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Eamen HAV 2016 tijdvak 1 maandag 23 mei 13:30-16:30 uur wiskunde B (pilot) Bij dit eamen hoort een uitwerkbijlage. Dit eamen bestaat uit 18 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 77 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde A1,2 Compex. Vragen 10 tot en met 17. In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer wel wordt gebruikt.

Examen VWO. wiskunde A1,2 Compex. Vragen 10 tot en met 17. In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer wel wordt gebruikt. Examen VWO 29 tijdvak 1 maandag 25 mei totale examentijd 3 uur wiskunde A1,2 Compex Vragen 1 tot en met 17 In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer wel wordt gebruikt. Het gehele

Nadere informatie

Invloed bemestingsstrategie en ras op het zetmeelgehalte van wintertarwe EH0713 en EH0714

Invloed bemestingsstrategie en ras op het zetmeelgehalte van wintertarwe EH0713 en EH0714 Invloed bemestingsstrategie en ras op het zetmeelgehalte van wintertarwe EH0713 en EH0714 SPNA Ing H.W.G. Floot Hooge Zuidwal 1 9853 TJ Munnekezijl tel. 0594 688615. fax. 0594 688460 email: info@spna.nl

Nadere informatie

Teelthandleiding. 3.5 overzaaien of niet overzaaien

Teelthandleiding. 3.5 overzaaien of niet overzaaien Teelthandleiding 3.5 overzaaien of niet overzaaien 3.5 Overzaaien of niet overzaaien... 1 2 3.5 Overzaaien of niet overzaaien Versie: april 2013 De opkomstperiode is elk jaar opnieuw een spannende aangelegenheid.

Nadere informatie

Wateropnamecapaciteit

Wateropnamecapaciteit Wateropnamecapaciteit Bob Mats is sinds 1989 actief in de verkoop, ontwikkeling en productie van binnen en buitenmatten met en zonder logo. Door het ontwikkelen van producten hebben wij veel kennis opgedaan

Nadere informatie

"2,-72. QZ. 67 A 05 H 40. Invloed zaadzetting op houdbaarheid. door:f.v.d.helm K.Buitelaar H.van Esch int.verslag 7

2,-72. QZ. 67 A 05 H 40. Invloed zaadzetting op houdbaarheid. door:f.v.d.helm K.Buitelaar H.van Esch int.verslag 7 Bibliotheek Proefstation Naaldwijk A 0 H 0 BIBLIOTHEEK PROEFSTATION voor de GROENTEN- an FRUITTEELT onder GLAS te NAALDWIJK Proefstation Naaldwijk Invloed zaadzetting op houdbaarheid van tomaten, door:f.v.d.helm

Nadere informatie

Tijdelijke duurzame energie

Tijdelijke duurzame energie Tijdelijke duurzame energie Tijdelijk Uitgewerkte businesscases voor windenergie, zonne-energie en biomassa Anders Bestemmen Tijdelijke duurzame energie Inleiding In het Corporate Innovatieprogramma van

Nadere informatie

Wintergranen Resultaten, ras- en zaaiadviezen

Wintergranen Resultaten, ras- en zaaiadviezen Wintergranen 2016-2017 Resultaten, ras- en zaaiadviezen Raseigenschappen wintertarwe gemiddelde resultaten over de jaren 2013 t/m 2016* * Een hoog cijfer duidt op een gunstige waardering van de betrokken

Nadere informatie

Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen

Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen Invloed plantversterkers op opbrengst en gezondheid gewas in de teelt van pootaardappelen KW 0112 Door: ing. H.W.G. Floot Inleiding In de teelt van biologische aardappelen gelden specifieke regels van

Nadere informatie

TECHNISCH INTERREGIONALE WERKGROEP VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN VOEDERBIET

TECHNISCH INTERREGIONALE WERKGROEP VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN VOEDERBIET TECHNISCH INTERREGIONALE WERKGROEP VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN CRITERIA VOOR HET ONDERZOEK VAN DE RASSEN MET HET OOG OP HUN TOELATING TOT DE CATALOGUS VOEDERBIET

Nadere informatie

NATIONAAL RIJSTPROGRAMMA. Project: 9ACP RPR006 INFOFOLDER POST-HARVEST TECHNOLOGIE DROGEN VAN PADIE

NATIONAAL RIJSTPROGRAMMA. Project: 9ACP RPR006 INFOFOLDER POST-HARVEST TECHNOLOGIE DROGEN VAN PADIE NATIONAAL RIJSTPROGRAMMA Project: 9ACP RPR006 INFOFOLDER POST-HARVEST TECHNOLOGIE DROGEN VAN PADIE Februari 2008 INFOFOLDER POST HARVEST TECHNOLOGIE DROGEN VAN PADIE DOELSTELLING Vooruitlopend op te verzorgen

Nadere informatie

wiskunde C vwo 2017-II

wiskunde C vwo 2017-II Eiwit en vet in melk maximumscore 4 Voorbeeld van een juiste berekening: 005, 8500 aflezen De punten ( 985, 5500 ) en ( ) De toename per jaar is 50 De vergelijking 8500 50t = 000 oplossen (met t = 0 op

Nadere informatie

Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij

Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij Onderzoek naar een gelijkmatiger exportaanbod van Surinaamse groenten Inleiding De productie en het export aanbod van Surinaamse groenten verloopt onregelmatig

Nadere informatie

Rassenadvies Wintertarwe Midden-Nederland

Rassenadvies Wintertarwe Midden-Nederland Rassenadvies Wintertarwe Midden-Nederland 2018 groei door kennis Rassenkeuze Het juiste tarweras zaaien is de sleutel tot succes voor het waarmaken van een goede financiële opbrengst. Hieronder een aantal

Nadere informatie

Mycorrhiza. Test met Micosat

Mycorrhiza. Test met Micosat Mycorrhiza Mycorrhiza een micro-organisme dat in de bodem samen met schimmels en bacteriën zorgt voor een optimaal bodemleven. Micosat Seeds (het product dat in de test is gebruikt) bestaat uit een selecte

Nadere informatie

Zesde Landelijke Steekproef Zoutgehalte in Brood 2015. NVB Wageningen

Zesde Landelijke Steekproef Zoutgehalte in Brood 2015. NVB Wageningen Zesde Landelijke Steekproef Zoutgehalte in Brood 2015 NVB Wageningen NVB Postbus 360 6700 AJ WAGENINGEN Referentie: KC-21417-ZsPr/JeSa/361010 Wageningen, 26 mei 2015 Rapport betreffende Zesde Landelijke

Nadere informatie

Interactie Moddus en Actirob

Interactie Moddus en Actirob Interactie Moddus en Actirob Effect op zaadopbrengst Engels raaigras 2011 Expertisecentrum graszaad en graszoden Proefboerderij Rusthoeve en DLV Plant p/a Noordlangeweg 42 4486PR Colijnsplaat C Sam de

Nadere informatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie BULLETIN No. 190 BEPROEVING PZ SNELHOOIER HARKKEERDERSCHUDDER Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S.L. Mansholtlaan 12, Wageningen DE PZ SNELHOOIER HARKKEERDERSCHUDDER Fabrikant: Fa.

Nadere informatie

Welk type erwt voor biologische zomermengteelt?

Welk type erwt voor biologische zomermengteelt? Welk type erwt voor biologische zomermengteelt? Karel Dewaele, Lieven Delanote, Brecht Vandenbroucke Het biologisch senaanbod voor voedererwten is beperkt en vaak is men aangewezen op gangbare sen. In

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE KB Examen VMBO-KB 2017 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde A. tijdvak 1 woensdag 23 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde A. tijdvak 1 woensdag 23 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 2012 tijdvak 1 woensdag 23 mei 13.30-16.30 uur wiskunde A Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 22 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 84 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie

Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie ,-OT^ $& BULLETIN No. 92 BEPROEVING McCORMICK D-7 ST BINDER Instituut voor Landbouwtechniek en Rationalisatie Dr. S. L. Mansholtlaan 12, Wageningen M -1 I-ÜV i ") 1-1 bu DE MCCORMICK D-7 ST BINDER Fabrikant:

Nadere informatie

Proefresultaten zoete aardappel 2017

Proefresultaten zoete aardappel 2017 Proefresultaten zoete aardappel 2017 Zoete aardappel doet het goed in Vlaamse grond Proefcentrum Herent voerde in 2017 een rassenproef uit waarbij de opbrengst van verschillende rassen bataat nagegaan

Nadere informatie

Teeltsystemen voor concurrerende teelt van wintertarwe EH 0412 Door: Henk Floot (SPNA) en Ruud Timmer (PPO)

Teeltsystemen voor concurrerende teelt van wintertarwe EH 0412 Door: Henk Floot (SPNA) en Ruud Timmer (PPO) Teeltsystemen voor concurrerende teelt van wintertarwe EH 0412 Door: Henk Floot (SPNA) en Ruud Timmer (PPO) Inleiding Door de lage graanprijzen staat het rendement van de graanteelt onder druk. De aanzienlijke

Nadere informatie

Gemiddeld 11% meeropbrengst in kilo s door minder aangetaste uien, dus minder tarra

Gemiddeld 11% meeropbrengst in kilo s door minder aangetaste uien, dus minder tarra November 2017 2 Inhoudsopgave Intro/Conclusies 3 Mycorrhiza 4 Test met Micosat 4 Producten, toepassing en dosering 5 Methode 6 Algemene resultaten 7 Maatsortering 8 Aangetaste uien 10 Kostencalculatie

Nadere informatie

Bestrijding van slakken in graszaad, 2004

Bestrijding van slakken in graszaad, 2004 Bestrijding van slakken in graszaad, 2004 Zaadbehandeling van Engels raaigraszaad met pesticiden ter bescherming tegen slakken Albert Ester & Hilfred Huiting Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector

Nadere informatie

Voorkomen wateroverlast Teelt de grond uit bloembollen. Casper Slootweg en Henk Gude

Voorkomen wateroverlast Teelt de grond uit bloembollen. Casper Slootweg en Henk Gude Voorkomen wateroverlast Teelt de grond uit bloembollen Casper Slootweg en Henk Gude Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Bloembollen, Boomkwekerij & Fruit PPO nr.

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO

Correctievoorschrift HAVO Correctievoorschrift HAVO 00 tijdvak wiskunde A Het correctievoorschrift bestaat uit: Regels voor de beoordeling Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels voor

Nadere informatie

Juiste bepaling van kuildichtheden t.b.v. voorraadberekening voor BEX en BEP Samenvatting van het onderzoek

Juiste bepaling van kuildichtheden t.b.v. voorraadberekening voor BEX en BEP Samenvatting van het onderzoek Juiste bepaling van kuildichtheden t.b.v. voorraadberekening voor BEX en BEP Samenvatting van het onderzoek Herman van Schooten, Wageningen UR Livestock Research Gerard Abbink, BlggAgroXpertus December

Nadere informatie

Medax Max Percival & Prodax

Medax Max Percival & Prodax Medax Max Percival & Prodax Nieuwe oplossingen tegen legering Yves Decroos 1 Legering de impact wordt vaak onderschat Waarom verstevigen? Opbrengstverliezen van 17 tot 40 % Een daling van het 1000 korrelgewicht

Nadere informatie

Programma voor vandaag:

Programma voor vandaag: Plantenteelt Graan Programma voor vandaag: Opdracht Zomertarwe voorkeur boven zomergerst" Rassenkeuze Opdracht Rassenkeuze Grondbewerking en zaaien van wintertarwe PowerPoint presentaties No. Achternaam

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde A. tijdvak 1 vrijdag 17 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde A. tijdvak 1 vrijdag 17 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 2013 tijdvak 1 vrijdag 17 mei 13.30-16.30 uur wiskunde A Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 21 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 79 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Beoordelingsmodel HAVO wiskunde A 2012-I

Beoordelingsmodel HAVO wiskunde A 2012-I Beoordelingsmodel HAVO wiskunde A 0-I Supersize me maximumscore 3 33,6 G = 5000 G 49 (kg) Het antwoord: 49 85 = 64 (kg) ( nauwkeuriger) maximumscore 4 E b = 33,6 85 = 856 Zijn energieoverschot is 5000

Nadere informatie

TECHNISCH INTERREGIONALE WERKGROEP VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN VEZELVLAS

TECHNISCH INTERREGIONALE WERKGROEP VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN VEZELVLAS TECHNISCH INTERREGIONALE WERKGROEP VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN CRITERIA CULTUUR- EN GEBRUIKSWAARDE VOOR HET ONDERZOEK VAN RASSEN MET HET OOG OP HUN TOELATING

Nadere informatie

Wiskunde A. Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 17 mei 13.30 16.30 uur

Wiskunde A. Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 17 mei 13.30 16.30 uur Wiskunde A Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 17 mei 13.30 16.30 uur 20 00 Als bij een vraag een verklaring, uitleg of berekening vereist is, worden aan het antwoord

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde A. tijdvak 2 woensdag 23 juni 13.30-16.30 uur

Examen HAVO. wiskunde A. tijdvak 2 woensdag 23 juni 13.30-16.30 uur Examen HAVO 2010 tijdvak 2 woensdag 23 juni 13.30-16.30 uur wiskunde A Dit examen bestaat uit 21 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 83 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met

Nadere informatie

INSTITUUT VOOR LANDBOUWTECHNIEK EN RATIONALISATIE. BULLETIN No.33 BEPROEVING BAV VERZAMELROOIER TYPE VIII A

INSTITUUT VOOR LANDBOUWTECHNIEK EN RATIONALISATIE. BULLETIN No.33 BEPROEVING BAV VERZAMELROOIER TYPE VIII A INSTITUUT VOOR LANDBOUWTECHNIEK EN RATIONALISATIE S. L MANSHOLTLAAN 12, WAGENINGEN BULLETIN No.33 BEPROEVING BAV VERZAMELROOIER TYPE VIII A Fabrikant: Machinefabriek Erven P. Brouwer N.V., Oudenbosch Prijs

Nadere informatie

Rassenadvies. Wintertarwe Zuid-Nederland

Rassenadvies. Wintertarwe Zuid-Nederland Rassenadvies Wintertarwe Zuid-Nederland 2019 Rassenkeuze Het juiste tarweras zaaien is de sleutel tot succes voor het waarmaken van een goede financiële opbrengst. Hieronder een aantal aandachtspunten

Nadere informatie

Zaaizaad ontsmetting en bemesting in wintertarwe. Oktober 2011

Zaaizaad ontsmetting en bemesting in wintertarwe. Oktober 2011 Zaaizaad ontsmetting en bemesting in wintertarwe uitgevoerd in opdracht van: Agriton Oktober 2011 Proefnummer: 11608 Oktober 2011 H de Vries Proeftuin Zwaagdijk Tolweg 13 1681 ND Zwaagdijk-Oost Telefoon

Nadere informatie