Wie gebruikte Mozes bij de bouw van de tabernakel in de woestijn?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wie gebruikte Mozes bij de bouw van de tabernakel in de woestijn?"

Transcriptie

1 De verkeerde keuzes die Salomo maakte bij de bouw voor de tempel van God. Wie gebruikte Mozes bij de bouw van de tabernakel in de woestijn? Zie Exodus 35:30-35; 36:1 Deze oproep tot toewijding en bereidwillige dienst zou altijd voor ogen moeten staan bij hen die meewerkten aan de tempelbouw. Voor de bouw van de tabernakel in de woestijn werden uitverkoren mannen door God op bijzondere wijze begiftigd met vaardigheid en wijsheid. En hij heeft hem en Oholiab... uit de stam van Dan in het hart gegeven om anderen te onderrichten. Hij heeft hen vervuld met kunstvaardigheid, om te maken al het werk van een handwerker, van een kunstenaar, van een maker van veelkleurig weefwerk en van een wever: uitvoerders van allerlei werk... Zo moeten Besaleël en Oholiab werken, en iedere man die kunstvaardig is, aan wie de Here wijsheid en inzicht in die dingen geschonken heeft.

2 Als God mensen aanstelt, die volgens Zijn wil leven en werken, welke geest is in de bouwers? Psalm 146:4 4 Want de HEERE is Zijn volk goedgezind, Hij zal de zachtmoedigen aanzien geven met heil. Hemelse wezens werkten samen met de werklieden die God zelf verkoren had. De nakomelingen van deze werklieden erfden tot op zekere hoogte de talenten die hun voorvaders hadden gekregen. Geduld en verdraagzaamheid bij geleden onrecht waren geen eigenschappen die door de heidenen of door de joden gewaardeerd werden. De verklaring die door Mozes gegeven werd onder de invloed van de Heilige Geest, dat hij de zachtmoedigste man op aarde was, zou door de mensen in zijn tijd niet beschouwd zijn als een aanbeveling; het zou eerder medelijden of verachting hebben opgewekt.

3 Wie had Salomo aangetrokken voor de bouw van de tempel in Jeruzalem? 2 Kronieken 2:7 7 Welnu, stuur mij een kundige man die bedreven is in het bewerken van goud, van zilver, van koper, van ijzer, en van roodpurper, van karmozijnrood en van blauwpurper, en er bedreven in is graveringen aan te brengen, samen met de wijzen die bij mij zijn in Juda en in Jeruzalem, die mijn vader David aangetrokken heeft. Onder deze mannen zocht Salomo een meester die de leiding zou hebben bij de tempelbouw op de berg Moria. Nauwkeurige omschrijvingen aangaande elk onderdeel van het heilig gebouw waren aan de koning toevertrouwd; en in geloof had hij van God toegewijde werkers kunnen verwachten, die een bijzondere vaardigheid zouden verkregen hebben om het vereiste werk nauwgezet uit te voeren.

4 Wie had Salomo aangetrokken voor de bouw van de tempel? 2 Kronieken 2: Welnu, ik (koning Hiram) stuur een wijze man, die inzicht heeft, Huram Abi. 14 Hij is de zoon van een vrouw uit de dochters van Dan, en zijn vader is een man uit Tyrus, die bedreven is in het bewerken van goud, van zilver, van koper, van ijzer, van stenen en van hout, van roodpurper, van blauwpurper, van fijn linnen, en van karmozijnrood, en om allerlei graveringen aan te brengen, en om elk ontwerp te bedenken naar het hem aangegeven zal worden samen met uw wijzen en de wijzen van mijn heer, uw vader David. Maar Salomo verloor deze gelegenheid om geloof in God te tonen, uit het oog. Hij vroeg de koning van Tyrus om iemand die bedreven is in de bewerking van goud, zilver, koper, ijzer, roodpurper, karmozijn en blauwpurper, en die het verstaat graveerwerk te vervaardigen, samen met de vaklieden... in Juda en in Jeruzalem.

5 Hoe heette de persoon, die de leiding over de bouw van de tempel kreeg, van wie was hij familie en geloofde hij in God? Zie 2 Kronieken 2:14 De Fenicische koning gaf hieraan gehoor door Huram te zenden, zoon van een vrouw uit de dochters van Dan, wiens vader een Tyriër was. Huram was van moederskant een afstammeling van Oholiab, aan wie God honderden jaren eerder bijzondere wijsheid had geschonken voor de bouw van de tabernakel. Zo werd een man geplaatst aan het hoofd van Salomo s werklieden die niet gedreven werd door het verlangen God te dienen. Heel zijn wezen was vervuld met beginselen van zelfzucht. Door zijn buitengewone vaardigheid eiste Huram een hoog loon.

6 Welke door Salomo niet voorziene gevolgen had de keuze voor Huram? Zie 2 Kronieken 2:14 Geleidelijk werden de verkeerde beginselen die Huram koesterde, overgenomen door zijn medewerkers. Terwijl zij dagelijks met hem werkten, gaven ze toe aan de neiging hun eigen inkomen te vergelijken met het zijne, en ze begonnen het heilig karakter van hun werk uit het oog te verliezen. De geest van zelfverloochening verdween en werd vervangen door de geest van hebzucht. Het gevolg was een eis om meer loon, waaraan gehoor werd geschonken.

7 Werkten deze invloeden van buitenaf door bij Gods volk en met welke gevolgen? De schadelijke invloeden die op deze wijze doorwerkten, doortrokken alle takken van Gods werk, en breidden zich uit in heel het rijk. De hoge lonen die betaald werden, stelden velen in staat toe te geven aan luxe en buitensporigheden. De armen werden door de rijken onderdrukt; de geest van zelfopoffering was vrijwel verdwenen. In de verstrekkende gevolgen van deze invloeden kan men de oorzaak terugvinden van de vreselijke afval van iemand die vroeger tot de grootste wijzen onder de mensen werd gerekend.

8 Wat kunnen wij van deze geschiedenis leren? De scherpe tegenstelling tussen de geest en drijfveren van het volk dat de tabernakel bouwde en hen die werkten aan de tempel van Salomo, vormt een betekenisvolle les. Het zelfzuchtige, dat de arbeiders bij de tempelbouw kenmerkte, vinden we terug in de zelfzucht die onze wereld beheerst. De geest van hebzucht, van het zoeken naar de eerste plaats en het hoogste loon, overheerst.

9 Wie kwam de tempel bewonderen? 1 Koningen 10:4 4 Toen de koningin van Sheba alle wijsheid van Salomo zag, en het huis dat hij had gebouwd, Toen de koningin van Sheba al de wijsheid van Salomo zag, en het huis dat hij gebouwd had,... was zij buiten zichzelf. Het is dus waar, erkende zij,,,wat ik in mijn land over u en uw wijsheid gehoord heb, maar ik geloofde de woorden niet, totdat ik kwam en het met eigen ogen zag; waarlijk, de helft was mij niet aangezegd: gij hebt in wijsheid en welvaart de roep overtroffen, die ik vernomen had. Gelukkig zijn uw mannen, gelukkig deze dienaren van u, die gedurig in uw dienst staan, die uw wijsheid horen! (1 Kon. 10: 4-8; 2 Kron. 9: 1-6)

10 Wat riep de koningen van Sheba uit? Zie 1 Koningen 10:9 Aan het eind van haar bezoek was de koningin zo grondig onderwezen door Salomo aangaande de bron van zijn wijsheid en voorspoed, dat ze gedrongen was, niet de mens te verheffen, maar uit te roepen. Geprezen zij de Here, uw God, die zulk een welgevallen aan u had, dat Hij u op de troon van Israël geplaatst heeft! Omdat de Here Israël voor altoos liefheeft, heeft Hij u tot koning aangesteld om recht en gerechtigheid te oefenen.

11 Wie mogen wij altijd de eer schenken? 2 Kronieken 9:23 23 En alle koningen van de aarde zochten Salomo op, om zijn wijsheid te horen, die God hem in zijn hart had gegeven. God wenst dat deze indruk op alle mensen gemaakt zal worden. En toen alle koningen der aarde verlangden Salomo te zien om de wijsheid te horen, die God in zijn hart gelegd had, eerde Salomo een tijd lang God door eerbiedig te wijzen op Hem als de Schepper van hemel en aarde, de Heerser van het heelal, de Alwijze.

12 Wat overkwam de wijze koning Salomo? Zie 2 Kronieken 6:7 en 2 Kronieken 6:33 Toen hij op het hoogtepunt stond van zijn grootheid, omringd door de gaven van de fortuin, werd Salomo duizelig, verloor zijn evenwicht en viel. Omdat hij gedurig door de groten der wereld werd geprezen, kon hij ten slotte niet langer weerstand bieden aan de vleierij waaraan hij blootstond. De wijsheid die hem geschonken was om de Gever te verheerlijken, vervulde hem met trots. Ten slotte liet hij toe dat de mensen over hem spraken als iemand die recht had op lof op grond van de onnoemelijke pracht van het gebouw, opgericht tot eer van de naam van de God van Israël. Dit was de reden dat de tempel des Heren onder de volken bekend stond als de tempel van Salomo. Het menselijk werktuig had de eer aanvaard waarop Eén, groter dan de groten, aanspraak had. Zelfs nu nog wordt de tempel waarvan Salomo had gezegd: Uw naam is uitgeroepen over dit huis dat ik gebouwd heb

13 Welk doel verloor Salomo uit het oog? Door de leer der offeranden moest Christus verheven worden voor de volken, opdat allen zouden leven. Als hoofd van een volk dat als een licht was gezet voor de omliggende volken had Salomo de door God geschonken wijsheid en macht en invloed moeten gebruiken om een beweging in het werk te zetten tot verlichting van hen, die God en diens waarheid nog niet kenden. Zo zouden talloos velen trouw hebben beloofd aan Gods geboden, Israël zou bewaard zijn voor verkeerde gebruiken van de heidenen, en de Heer der heerlijkheid zou ten hoogste geëerd zijn. Maar Salomo verloor dit doel uit het oog.

14 Wie is ons voorbeeld om God te eren? De zendingsgeest die God had gelegd in het hart van Salomo en van alle ware Israëlieten, was vervangen door een handelsgeest. De kansen door de aanraking met vele volken werden gebruikt tot het vergroten van eigen aanzien. In onze dagen zijn de kansen om in aanraking te komen met mannen en vrouwen uit vele lagen der bevolking en vele nationaliteiten veel groter dan in de dagen van Israël. De verkeerswegen hebben zich duizendvoudig vermenigvuldigd. Evenals Christus moeten ook nu de gezanten van de Allerhoogste hun plaats kiezen in deze verkeerscentra, waar ze de voorbijgaande menigten uit alle delen der wereld kunnen ontmoeten. Evenals Jezus moeten ze geheel opgaan in God, en het zaad van het evangelie zaaien, door aan anderen de kostbare waarheden van de Bijbel voor te houden, die wortel zullen schieten in geest en verstand, en vrucht zullen dragen voor het eeuwig leven.

Liturgie voor Zondagmorgen 21 Mei in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor Zondagmorgen 21 Mei in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor Zondagmorgen 21 Mei in de Westerkerk te Veenendaal Opwekking 234 KOMT NU ZIJN POORTEN (m) Komt nu zijn poorten ) met dankzegging binnen. ) 2x (v) Gaat tot zijn voorhof ) in met lof. ) (allen)

Nadere informatie

Liturgie , Avondmaal, Dankdag

Liturgie , Avondmaal, Dankdag Liturgie 12-11-2017, Avondmaal, Dankdag 1 Votum en Groet Zingen Hemelhoog 471 Door uw genade, Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige daden, maar door het bloed

Nadere informatie

Waarom stuurde koning Hiram zijn dienaren naar koning Salomo?

Waarom stuurde koning Hiram zijn dienaren naar koning Salomo? De tempelbouw en de inrichting er van. Waarom stuurde koning Hiram zijn dienaren naar koning Salomo? 1 Koningen 5:1 1 Hiram, de koning van Tyrus, stuurde zijn dienaren naar Salomo, want hij had gehoord

Nadere informatie

De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse. Hebreeën 8

De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse. Hebreeën 8 - 1 - Hebreeën 8 1 De hoofdzaak nu van de dingen waarover wij spreken, is dit: Zo'n Hogepriester hebben wij, 2 Eén Die Zich heeft gezet aan de rechterhand van de troon van de Majesteit in de hemelen. Hier

Nadere informatie

Op welke gevaren had God Salomo gewezen?

Op welke gevaren had God Salomo gewezen? Het koninkrijk gescheurd. Op welke gevaren had God Salomo gewezen? Zie Deuteronomium 17:17 Samen met deze onderwijzing waarschuwde de Here in het bijzonder hem die tot koning zou worden gezalfd. Ook zal

Nadere informatie

God, goden en mensen

God, goden en mensen God, goden en mensen afgoden, door mensen gemaakten beelden: Exodus 20:22-23 Exodus 20:22-23 22 Toen zeide de Here tot Mozes: Zó zult gij zeggen tot de Israëlieten: gij hebt gezien, dat Ik van de hemel

Nadere informatie

Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven?

Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven? De val van satan. Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven? Jesaja 14:12, eerste deel, zie Lukas 10:18 en Openbaring 12:9 12 Hoe bent u uit de hemel gevallen, morgenster,

Nadere informatie

Voorbereiding 22.2: Rijkdom tot eer van God. Schriftgedeelte kerntekst 1 Koningen 5:1-8:13 1 Koningen 6:13a. Thema De tempelbouw

Voorbereiding 22.2: Rijkdom tot eer van God. Schriftgedeelte kerntekst 1 Koningen 5:1-8:13 1 Koningen 6:13a. Thema De tempelbouw Voorbereiding 22.2: Rijkdom tot eer van God Schriftgedeelte kerntekst 1 Koningen 5:1-8:13 1 Koningen 6:13a Thema De tempelbouw Exegese 1 Koningen 5:1-8:13 NB Deze exegese geeft, uitgezonderd het binnenste

Nadere informatie

Hoop in onzekere tijden. Daniël: God Regeert

Hoop in onzekere tijden. Daniël: God Regeert Hoop in onzekere tijden Daniël: God Regeert Daniëls Reputatie Daniël 5:11-12 Er is een man in uw koninkrijk, in wie de geest der heilige goden woont, en in wie in de dagen van uw vader verlichting, verstand

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Galaten 5 Tekst : Galaten 5 : 1 en 13 Psalm 72 : 1, 4 en 7 Psalm 1 : 1 Lied 473 : 1, 2, 3, 4 en 5 Gezang 179a : 1 Lied 435 : 4 en 5 Votum en groet

Nadere informatie

GELOOFSTRAINING: Een geest van wijsheid en openbaring

GELOOFSTRAINING: Een geest van wijsheid en openbaring 1 GELOOFSTRAINING: Een geest van wijsheid en openbaring In dit bijbelgedeelte lezen we duidelijk dat iemand voor het eerst vervuld raakt met de Heilige Geest. Het doel is om ontwerpen te bedenken Exodus

Nadere informatie

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi.

1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. Maleachi 1 1 Maleachi was een profeet. Hij moest een boodschap van de Heer doorgeven aan Israël. Hier volgen de woorden van Maleachi. De liefde van de Heer 2-3 De Heer zegt: Ik houd van jullie, Israëlieten!

Nadere informatie

Waarom is het belangrijk om bij elke Bijbelstudie te bidden?

Waarom is het belangrijk om bij elke Bijbelstudie te bidden? e profeet Zacharia, de tweede droom. Waarom is het belangrijk om bij elke Bijbelstudie te bidden? Jakobus 1:5, NBV2004 "Komt een van u wijsheid tekort? Vraag God erom en hij, die aan iedereen geeft, zonder

Nadere informatie

Exodus 35:4-36:7 Bijdrage voor de bouw van de tabernakel. Zondag 20 januari 2013 Thema: Je geld of

Exodus 35:4-36:7 Bijdrage voor de bouw van de tabernakel. Zondag 20 januari 2013 Thema: Je geld of Exodus 35:4-36:7 Bijdrage voor de bouw van de tabernakel 35:4-5 Mozes zei tegen de Israëlieten: De HEER draagt u op hem geschenken te geven. Laat iedereen die daartoe bereid is iets aan de HEER afstaan:

Nadere informatie

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar Antwoorden 22.1: Gods geschenk aan koning Salomo a. Eigen antwoord b. Dat we het aan de Heere vragen. Hij voelt zich (te) jong om leiding te geven aan dit grote volk. Hij erkent en belijdt dat hij de hulp

Nadere informatie

Thema: Kaddiesj. Inleiding

Thema: Kaddiesj. Inleiding Wajakheel III Exodus 35:1 38:20 26 Adar I 5776 / 6 maart 2016 Laatste in deze serie. Haftara Wajakheel: 1 Koningen 7: 40-50. Haftara Pekoedé: 1 Koningen 7:51 8:21 (8:10-15) Thema: Kaddiesj Inleiding U

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

DE TEMPEL EEN TEMPEL VAN DE HEILIGE GEEST.

DE TEMPEL EEN TEMPEL VAN DE HEILIGE GEEST. DE TEMPEL EEN TEMPEL VAN DE HEILIGE GEEST. ZIJN HUIS ZIJN WIJ Hebr. 3 : 6 Zijn huis zijn wij, indien wij de vrijmoedigheid en de hoop waarin wij roemen tot het einde toe onverwrikt vasthouden 1 Petr. 2

Nadere informatie

Geloof dat het er is

Geloof dat het er is Geloof dat het er is Romeinen 10:17 Zo is dan het geloof uit het horen, en het horen door het woord van Christus. 1 Corinthiërs 2: 5 opdat uw geloof niet zou bestaan in wijsheid van mensen, maar in kracht

Nadere informatie

Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst op zondag 4 februari in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur. Welkom en mededelingen

Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst op zondag 4 februari in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur. Welkom en mededelingen Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst op zondag 4 februari in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang 19.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. H. de Haan Hans Nijland Henk Dubbink Welkom

Nadere informatie

Hoe oud was Josia toen zijn vader koning Amon overleed en hoe was zijn verhouding met God?

Hoe oud was Josia toen zijn vader koning Amon overleed en hoe was zijn verhouding met God? De hervormingen van koning Josia. Hoe oud was Josia toen zijn vader koning Amon overleed en hoe was zijn verhouding met God? 2 Koningen 22:1, eerste deel, 2 1 Josia was acht jaar oud toen hij koning werd,

Nadere informatie

Vergeleken met 'loven' komt 'prijzen' meer algemeen met betrekking tot geringere voortreffelijkheden voor: "elke koopman prijst zijn eigen waar".

Vergeleken met 'loven' komt 'prijzen' meer algemeen met betrekking tot geringere voortreffelijkheden voor: elke koopman prijst zijn eigen waar. Loven is met waardering de voortreffelijke handeling(en) of eigenschap(pen) van iemand, inzonderheid God, vermelden en hem daarmee in figuurlijke zin verheffen, verhogen, groter maken. Loven, prijzen en

Nadere informatie

Liturgie voor de avonddienst op 9 juli 2017 om uur in de Geref. Kerk

Liturgie voor de avonddienst op 9 juli 2017 om uur in de Geref. Kerk Liturgie voor de avonddienst op 9 juli 2017 om 19.00 uur in de Geref. Kerk Voorganger: ds. K.A. Hazeleger uit Ommen Welkom en mededelingen Zingen: Ps. 87: 1,2, en 3 Op Sions berg sticht God Zijn heil ge

Nadere informatie

Wees blijde in de hoop

Wees blijde in de hoop - 1 - Wees blijde in de hoop Deze tekst staat in Romeinen 12:12. Hoop is verwachting; men verwacht iets wat komt en bijbelse hoop is een zekere verwachting. Niet zoiets van wat wij in het Nederlands zeggen:

Nadere informatie

Het einde van de tijden. God openbaart de loop van de tijden

Het einde van de tijden. God openbaart de loop van de tijden Het boek Daniël Droom van een beeld Visioen van vier dieren Daniël 2 Daniël 7 ZBSH Zaterdag Bijbel Studie Haaglanden Voorburg, 15 oktober 2016 Piet van Dijk Indeling van het boek Daniël Hoofdstuk 1 t/m

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Liturgie. zondag 19 maart :30 uur Ds R Prins. 14:15 uur Ds H D Bondt

Liturgie. zondag 19 maart :30 uur Ds R Prins. 14:15 uur Ds H D Bondt Liturgie zondag 19 maart 2017 09:30 uur Ds R Prins 14:15 uur Ds H D Bondt 09:30 uur 19-mrt Ds R Prins Ps 100 : Gez 145 : Gez 90 : Mat 26 : 1-16 Mat 27 : 1-10 Mat 26 : 15B NLB 912 : NwPsB 95 : 1, 3 Opw

Nadere informatie

Welke functies had Samuel en kon Samuel met Gods hulp de voorspoed in Israël bevorderen?

Welke functies had Samuel en kon Samuel met Gods hulp de voorspoed in Israël bevorderen? Israël verlangt een koning. Welke functies had Samuel en kon Samuel met Gods hulp de voorspoed in Israël bevorderen? Sedert de dagen van Jozua had niemand het volk met meer wijsheid en succes geleid dan

Nadere informatie

Liederen voor zondag 5 februari 2017

Liederen voor zondag 5 februari 2017 Liederen voor zondag 5 februari 2017 Hemelhoog 429 / Opwekking 599 Nog voordat je bestond Kende Hij je naam Hij zag je elk moment En telde elke traan Omdat Hij van je hield Gaf Hij zijn eigen zoon Hij

Nadere informatie

Welke plaats bekleedde Gideon in Israël?

Welke plaats bekleedde Gideon in Israël? Welke les is te trekken uit de overwinning op Midian? Welke plaats bekleedde Gideon in Israël? Richteren 6:15 15 Maar hij zei tegen Hem: Och, mijn heer! Waarmee zal ik Israël verlossen? Zie, mijn geslacht

Nadere informatie

het boek Daniël seizoen in de school van God in het vuur oorlog en vrede

het boek Daniël seizoen in de school van God in het vuur oorlog en vrede De Bijbel Open het boek Daniël seizoen 2010-2011 25 sep 23 okt 27 nov 18 dec 29 jan 26 feb 26 mrt 23 apr Dan. 1 Dan. 2 Dan. 3 Dan. 4-5 Dan. 6 Dan. 7-8 Dan. 9 Dan. 10-12 in de school van God God kent de

Nadere informatie

"Brengt de gehele tiende. beproefd Mij toch daarmede, Waar mag jong en oud hun Schepper te allen tijde in beproeven? in overvloed over u uitgieten.

Brengt de gehele tiende. beproefd Mij toch daarmede, Waar mag jong en oud hun Schepper te allen tijde in beproeven? in overvloed over u uitgieten. Maleachi en de tienden. Waar mag jong en oud hun Schepper te allen tijde in beproeven? Maleachi 3:10 "Brengt de gehele tiende naar de voorraadkamer, opdat er spijze zij in Mijn huis; beproefd Mij toch

Nadere informatie

DANKDAG 2 november U brengen wij dank!

DANKDAG 2 november U brengen wij dank! DANKDAG 2 november 2016 U brengen wij dank! voorganger: ds. Hans van Solkema organist: Margreeth Hartman m.m.v. het ouderenkoor in de Maat en de kinderen van de basiscatechese In de Maat zingt - Dank u

Nadere informatie

"Stel je eens voor "

Stel je eens voor Orde voor de scholendienst 31 januari 2016 om 09.30 uur, Protestantse gemeente i.w. te Vroomshoop in Kerkelijk Centrum Het Anker "Stel je eens voor " Voorganger : ds. J.A. Antonides m.m.v. : Leerlingen

Nadere informatie

27 november uur RJ Heij orgel Johan Volk Schriftlezing: Mijndert Blijdorp

27 november uur RJ Heij orgel Johan Volk Schriftlezing: Mijndert Blijdorp 27 november 17.00 uur RJ Heij orgel Johan Volk Schriftlezing: Mijndert Blijdorp votum en groet LB 314 = LvdK 328,1-3 [Here Jezus, om uw Woord] gebed lezen: 1 Kon 8,22-26 + 54-61 GK psalm 40,3.7 = LB 40:3,

Nadere informatie

Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment?

Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment? Het erfelijk koningschap aan David toegezegd. Hoe zagen de omringende volken David, en waar was de tabernakel op dat moment? Zie 2 Samuel 7 Veel van de omringende volken, die de voorspoed van Israël zagen,

Nadere informatie

Een volk van priesters

Een volk van priesters Een volk van priesters Romeinen 8: 17 Zijn wij nu kinderen, dan zijn wij ook erfgenamen: erfgenamen van God, en medeerfgenamen van Christus; immers, indien wij delen in zijn lijden, is dat om ook te delen

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Liturgie voor de gemeenschappelijke avonddienst in de Gereformeerde Kerk, op zondag 26 augustus 2018, aanvang uur.

Liturgie voor de gemeenschappelijke avonddienst in de Gereformeerde Kerk, op zondag 26 augustus 2018, aanvang uur. Liturgie voor de gemeenschappelijke avonddienst in de Gereformeerde Kerk, op zondag 26 augustus 2018, aanvang 19.00 uur. Voorganger: Ds. H.M. Klaassen Zingen: gezang 389: 1, 2 1. Nu is de dag ten einde,

Nadere informatie

Mozes, openbaart De Engel des Heren (Jezus?) openbaarde zich (2) Ongerechtigheid..(7,9). onbekwaam geen spraakvaardigheid Kende God dan Mozes niet?

Mozes, openbaart De Engel des Heren (Jezus?) openbaarde zich (2) Ongerechtigheid..(7,9). onbekwaam geen spraakvaardigheid Kende God dan Mozes niet? Mozes, een mens zoals iedereen geschapen uit vlees en bloed, werd door God geroepen tot een bijzondere opdracht. (Exod.3). Mozes betekent: Eruit gehaald. God roept nog steeds mensen om een bijzondere opdracht

Nadere informatie

Waar was Mozes mee bezig, welke berg naderde hij en tot welk inzicht kwam Mozes?

Waar was Mozes mee bezig, welke berg naderde hij en tot welk inzicht kwam Mozes? Waar was Mozes mee bezig, welke berg naderde hij en tot welk inzicht kwam Mozes? Exodus 3:1 1 En Mozes hoedde het kleinvee van zijn schoonvader Jethro, de priester van Midian. Hij dreef het kleinvee tot

Nadere informatie

Liturgie middagdienst Woensdag 25 december Gezang 139 vers 1, 2en 3

Liturgie middagdienst Woensdag 25 december Gezang 139 vers 1, 2en 3 Gezang 139 vers 1, 2 en 3 Komt, verwondert u hier, mensen, ziet, hoe dat u God bemint, ziet vervuld der zielen wensen, ziet dit nieuw geboren kind! Ziet, die 't woord is, zonder spreken, ziet, die vorst

Nadere informatie

Wat is in Gods ogen van geen waarde en waardoor verzwakte het karakter van David?

Wat is in Gods ogen van geen waarde en waardoor verzwakte het karakter van David? aarom is een volkstelling tegen Gods wil. Wat is in Gods ogen van geen waarde en waardoor verzwakte het karakter van David? Zie 2 Samuel 24 en 1 Kronieken 21 De geschiedenis van David levert één van de

Nadere informatie

DAG 1: Dankweek Lees Leviticus 23:33-38 en Psalm 116:12-19 De meeste kerken houden op de eerste woensdag van de elfde maand (november) dankdag. Sommige kerken doen dit wat later. Gaat het in de Bijbel

Nadere informatie

Liturgie avonddienst 8 januari Psalm 144:6 (Nieuwe Berijming) 6.Gelukkig is het volk dat t'allen tijde staat maken mag, o Heer, op uw geleide.

Liturgie avonddienst 8 januari Psalm 144:6 (Nieuwe Berijming) 6.Gelukkig is het volk dat t'allen tijde staat maken mag, o Heer, op uw geleide. Liturgie avonddienst 8 januari 2017 - Psalm 144:6 (Nieuwe Berijming) 6.Gelukkig is het volk dat t'allen tijde staat maken mag, o Heer, op uw geleide. Gelukkig 't volk, waaraan Gij welvaart geeft, het volk

Nadere informatie

Gods Geest schenkt je de gaven voor de bouw van Gods huis. Laat je dus inschakelen!

Gods Geest schenkt je de gaven voor de bouw van Gods huis. Laat je dus inschakelen! Schriftlezing: Exodus 35:30 36:7; 1 Korintiërs 12:1-11 Tekst: Exodus 35:30 36:7 Kantens: Baflo: Ps. 80:1,8,10 Ps. 80:1,8,10 Ps. 119:22,24 Ps. 127:1,2 Ps. 127:1,2 Gez. 103:1,5,6 Gez. 103:1,5,6 Lb. 322:1-6

Nadere informatie

Warffum seizoen Uw koninkrijk kome

Warffum seizoen Uw koninkrijk kome Warffum seizoen 2017-2018 Vragen, opmerkingen? Mail naar wim@debijbelopen.nl Uw koninkrijk kome 23 september David tot koning gezalfd 28 oktober Nog geen koning, de vijand verslagen 25 november David,

Nadere informatie

Wat betekent het dat Samuel in de Bijbel een ziener wordt genoemd en waar legde Samuel in zijn onderricht de nadruk op?

Wat betekent het dat Samuel in de Bijbel een ziener wordt genoemd en waar legde Samuel in zijn onderricht de nadruk op? De gevolgen van de verkeerde keuze van Saul. Wat betekent het dat Samuel in de Bijbel een ziener wordt genoemd en waar legde Samuel in zijn onderricht de nadruk op? 1 Samuel 9:9 9 Vroeger zei iedereen

Nadere informatie

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) >

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) > Mededelingen De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) > God, die was en is en komt, leg een lied in onze mond, dat de hele wereld hoort, want nabij ons is uw woord. Ontferm U, Heer.

Nadere informatie

Zondag 6 januari 2019 Waar koers je op in het nieuwe jaar? Voorganger: ds. Pieter van Winden Organist: Anneke Jansen

Zondag 6 januari 2019 Waar koers je op in het nieuwe jaar? Voorganger: ds. Pieter van Winden Organist: Anneke Jansen Zondag 6 januari 2019 Waar koers je op in het nieuwe jaar? Voorganger: ds. Pieter van Winden Organist: Anneke Jansen 1 2 Orgelspel Welkom Bemoediging v. Onze hulp is in de naam van de Heer g. die hemel

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

Wat laat God zijn knecht Salomo weten?

Wat laat God zijn knecht Salomo weten? God waarschuwt Salomo en de latere geslachten. Wat laat God zijn knecht Salomo weten? 1 Koningen 9:1-3 1 Het gebeurde nu, toen Salomo de bouw van het huis van de HEERE en het huis van de koning voltooid

Nadere informatie

Maleachi en de joodse priesters. Tot elke dienaren van God richt onze Schepper zich rechtstreeks? Maleachi 2:1. 1 Wat volgt, priesters, mijn besluit.

Maleachi en de joodse priesters. Tot elke dienaren van God richt onze Schepper zich rechtstreeks? Maleachi 2:1. 1 Wat volgt, priesters, mijn besluit. Maleachi en de joodse priesters. Tot elke dienaren van God richt onze Schepper zich rechtstreeks? Maleachi 2:1 1 Wat volgt, priesters, is mijn besluit. Waarom worden de joodse priesters via de profeet

Nadere informatie

Verenigd en verdeeld Israël

Verenigd en verdeeld Israël Verenigd en verdeeld Israël We hebben het fundament van het verbond vanaf Abraham, Izak en Jakob tot aan hun fysieke nakomelingen, d.i. Israël, bevestigd. De onvoorwaardelijke verbondsbeloften waren namens

Nadere informatie

L i t u r g i e. Welkom

L i t u r g i e. Welkom Hemelvaart Het stuk bestaat uit een cirkel van 5 flessen met in het midden een 6e fles. De middelste fles bevat een witte roos: de bloem van de liefde en de kleur van reinheid, liefde en feest. Daaronder

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Met alle inzet aan uw geloof de deugd toevoegen. 2 moge genade en vrede voor u vermeerderd worden door de kennis van God en van Jezus, onze Heere.

Met alle inzet aan uw geloof de deugd toevoegen. 2 moge genade en vrede voor u vermeerderd worden door de kennis van God en van Jezus, onze Heere. - 1 - Met alle inzet aan uw geloof de deugd toevoegen We gaan lezen in 2 Petrus 1:1 1a Simeon Petrus: Eerst zijn oude Hebreeuwse naam: Simeon (of Simon) en dan zijn nieuwe, door Jezus gegeven naam: Petrus

Nadere informatie

Samenzang: Kom allemaal samen (op de wijs van Komt allen tezamen)

Samenzang: Kom allemaal samen (op de wijs van Komt allen tezamen) Samenzang: Kom allemaal samen (op de wijs van Komt allen tezamen) Kom allemaal samen. Zing het uit van vreugde. Kom nu, ja, kom nu, naar Bethlehem. Hier is de Koning van ons hart geboren. Kom, laten wij

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar Schriftlezing: Johannes 20 vers 1 t/m 10 Lied 88 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 118 vers 11 en 12 Psalm 95 vers 1 Lied 187 vers 1 en 2 Lied 352 vers 1 t/m 7

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

Is Jezus de Enige Weg? Is het christendom de enig ware religie?

Is Jezus de Enige Weg? Is het christendom de enig ware religie? Is Jezus de Enige Weg? Is het christendom de enig ware religie? Johannes 14:6 Jezus zeide tot hem: Ik ben de weg en de waarheid en het leven; niemand komt tot de Vader dan door Mij. Genesis 20:1-12 1 Abraham

Nadere informatie

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins zondag 11 juni 2017 Liturgie 09:30 uur Ds H D Bondt 14:15 uur Ds R Prins 09:30 uur 11-jun Ds H D Bondt NLB 217 : 1-5 Ps 101 : 1, 2, 3 Exodus 34 : 4-9 NLB 195 : Matt 28 : 16-20 2 Kor 13 : 11-13 Opw 661

Nadere informatie

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw?

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw? Spreuken 3,3 Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart. Spreuken 14,22 Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde

Nadere informatie

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Welkom Lezen : Jacobus 4 PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde

Nadere informatie

Liturgie 12 maart 2017 Biddag

Liturgie 12 maart 2017 Biddag Liturgie 12 maart 2017 Biddag Voor arbeid die ik doe, Wilt U de krachten geven Voor alles wat ik zaai, Wilt U de groeikracht geven Voor woorden die ik spreek, Wilt U de harten openen. Dat k vruchtbaar

Nadere informatie

Liturgie , br R. van Swetselaar

Liturgie , br R. van Swetselaar Liturgie 19-11-2017, br R. van Swetselaar Welkom en afkondigingen Votum en Groet Zingen Hemelhoog 232 Laat het huis gevuld zijn Laat het huis gevuld zijn met wierook van aanbidding Laat het huis gevuld

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is ds. K. Timmerman Schriftlezing: Exodus 15 vers 1 t/m 21 Lied 368 vers 1, 2, 5 en 6 (Op Toonhoogte) Psalm 138 vers 1 (Schoolpsalm) Psalm 111 vers 5 en 6 (Nieuwe Berijming)

Nadere informatie

Wat beschrijft het eerste deel van Jesaja 11?

Wat beschrijft het eerste deel van Jesaja 11? De Messias en Zijn koninkrijk. Wat beschrijft het eerste deel van Jesaja 11? Jesaja 11:1-5 1 Want er zal een Twijgje opgroeien uit de [afgehouwen] stronk van Isaï, en een Loot uit zijn wortels zal vrucht

Nadere informatie

- 1 - De profeet Haggaï en wij. We beginnen te lezen in Haggaï hoofdstuk 1:1a

- 1 - De profeet Haggaï en wij. We beginnen te lezen in Haggaï hoofdstuk 1:1a - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

UW NAAM WORDE GEHEILIGD. 19 februari :30 uur / 10:30

UW NAAM WORDE GEHEILIGD. 19 februari :30 uur / 10:30 UW NAAM WORDE GEHEILIGD 19 februari 2017 8:30 uur / 10:30 ds. W. Gugler VOORGANGER - ds. W. Gugler Rex Arendsen OUDERLING Jannie Torsius Lydia vd Broek - ORGANIST Lydia vd Broek Thea Bos - LECTOR Corrie

Nadere informatie

De profeet Haggaï en wij. Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken.

De profeet Haggaï en wij. Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

Romeinen 1:1-5 & 21-31, 6:13-22

Romeinen 1:1-5 & 21-31, 6:13-22 Romeinen 1:1-5 & 21-31, 6:13-22 Rom 1: 1-5 Van Paulus, dienaar van Christus Jezus, geroepen tot apostel en uitgekozen om het evangelie van God te verkondigen, dat al bij monde van zijn profeten in de heilige

Nadere informatie

daarvan niet aan een einde komt. Telkens ontdenk je nieuwe rijkdommen, als je het hart er op zet, om inzicht te verkrijgen.

daarvan niet aan een einde komt. Telkens ontdenk je nieuwe rijkdommen, als je het hart er op zet, om inzicht te verkrijgen. - 1 - Wat een kostbare roeping (Efeze 3:14 tot Efeze 4:3) We lezen in Efeze 3:14 het volgende: 14 Om die reden buig ik mijn knieën voor de Vader, Om welke reden buigt Paulus zijn knieën voor de Vader?

Nadere informatie

Warffum seizoen Uw koninkrijk kome

Warffum seizoen Uw koninkrijk kome www.debijbelopen.nl Warffum seizoen 2017-2018 Vragen, opmerkingen? Mail naar wim@debijbelopen.nl Uw koninkrijk kome 23 september tot koning gezalfd 28 oktober Nog geen koning, de vijand verslagen 25 november,

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest (1) les 8a FOLLOW

Wie is de Heilige Geest (1) les 8a FOLLOW Wie is de Heilige Geest (1) les 8a DEEL 2B FOLLOW DE GEEST DIE GOD VERTEGENWOOR- DIGT De Heilige Geest wordt vaak gezien als een gevoel, een heerlijke ervaring, enzovoorts. Hoe wordt de Heilige Geest hier

Nadere informatie

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar 18 februari 2018 17.00 uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar Votum Groet LB 705:1, 3, 4 = GK gezang 107:1,3,4 Ere zij aan God, de Vader Gebed voor de preek Johannes 1:1-18 LB 838:4

Nadere informatie

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet?

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? De profeet Abraham. Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? Genesis 20:7 7 Nu dan, geef de vrouw van die man terug, want hij is een profeet! Hij zal voor u bidden, zodat u in leven blijft.

Nadere informatie

bouwen in Jeruzalem, in Juda. Wie nu onder u tot enig deel van zijn volk behoort, de Here, zijn God, zij met hem, hij trekke op.

bouwen in Jeruzalem, in Juda. Wie nu onder u tot enig deel van zijn volk behoort, de Here, zijn God, zij met hem, hij trekke op. - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

Advent 2017 God komt naar ons toe

Advent 2017 God komt naar ons toe Advent 2017 God komt naar ons toe Lucas 1 en Mattheüs 1 17 december 2017 1 Lucas 1 : Zacharias en Elisabet 5 Toen Herodes koning van Judea was, leefde er een priester die Zacharias hee'e en tot de priesterafdeling

Nadere informatie

Wie gaan het nieuwe Jeruzalem binnen?

Wie gaan het nieuwe Jeruzalem binnen? Zacharia en de definitieve overwinning in Openbaring. Wie gaan het nieuwe Jeruzalem binnen? Zie Zacharia 14:5, 4, 9 Christus daalt neer op de Olijfberg, vanwaar Hij na zijn opstanding ten hemel was gevaren

Nadere informatie

volk dat daar woont, is veel te sterk voor ons. Wij kunnen ze niet overwinnen. Een Koningskind 1 Petrus 2:1 t/m 10

volk dat daar woont, is veel te sterk voor ons. Wij kunnen ze niet overwinnen. Een Koningskind 1 Petrus 2:1 t/m 10 - 1 - Een Koningskind 1 Petrus 2:1 t/m 10 Als inleiding dat wij geestelijk gesproken van adel zijn, dat wij een koninklijk priesterschap zijn maakt de apostel Petrus ons eerst duidelijk dat er zaken moeten

Nadere informatie

Aanbidding het eind en het begin

Aanbidding het eind en het begin Aanbidding het eind en het begin Openbaring 13, 1 & 8 En ik zag uit de zee een beest opkomen, dat zeven koppen en tien hoorns had, en op zijn hoorns waren tien diademen, en op zijn koppen een godslasterlijke

Nadere informatie

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK

DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK DE ERVARING VAN DE EENHEID IN DE VROEGE KERK Les 5 voor 3 november 2018 De vroege kerk is een geweldig voorbeeld van eenheid. Hoe bereikten ze die eenheid? Kunnen we dezelfde eenheid hebben in de kerk

Nadere informatie

- 1 - Jezus, maar er staat: Dit is de wil van God in Christus Jezus voor u. Nieuwjaars boodschap

- 1 - Jezus, maar er staat: Dit is de wil van God in Christus Jezus voor u. Nieuwjaars boodschap - 1 - Nieuwjaars boodschap Als we terugkijken op het afgelopen jaar, hebben we redenen om als christenen dankbaar te zijn. Door dankbaar te zijn ook in de beproevingen van het leven - vereren wij God.

Nadere informatie

Liturgie voor de Biddag. Wat vraag jij?

Liturgie voor de Biddag. Wat vraag jij? Liturgie voor de Biddag Wat vraag jij? Hervormde Gemeente Kerkwijk-Delwijnen-Nederhemert woensdag 13 maart 2019 Welkom! Samen met alle kinderen van de school, vaders en moeders, meesters en juffen en gemeenteleden

Nadere informatie

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden.

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden. - 1 - De zegen uit Numeri 6 Het is Gods verlangen om Zijn volk te zegenen. Dat blijkt al in het oude testament en we lezen hierover in Numeri 6:24/26 waar staat: De Heere zegene u en behoede u! De Heere

Nadere informatie

Schrijf op wat je gelooft dat God wil met jouw leven. vandaag deze week maand jaar. Wat wil jij met je leven doen?

Schrijf op wat je gelooft dat God wil met jouw leven. vandaag deze week maand jaar. Wat wil jij met je leven doen? Schrijf op wat je gelooft dat God wil met jouw leven vandaag deze week maand jaar Wat wil jij met je leven doen? Schrijf op welke stappen wil jij gaan zetten deze week maand jaar Verhaal van de kip en

Nadere informatie

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy 28 januari 2018 10.00 uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy votum, groet, amen GK psalm 90,1.2. = LB 90 Gods verlangen naar Mt. 22 GK gezang 157 (staande) Lezen: - Rom. 1,1-7 -

Nadere informatie

Christus komt! En dan?

Christus komt! En dan? de Ark Assen Christus komt! En dan? ma ma ma do 2 oktober 30 oktober 27 november 14 december De opname van de gemeente De rechterstoel van Christus Oordeel over schapen en bokken De grote, witte troon

Nadere informatie

L

L 1 2 3 4 5 6 Bemoediging Voorganger: Onze hulp is in de Naam van de Heer Gemeente: die hemel en aarde gemaakt heeft. Groet Voorganger: Genade Gemeente: Amen. 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Wij gaan voor even

Nadere informatie

- 1 - De deugden van Christus, die we ook zouden kunnen noemen, de vruchten van de Geest, dat is de innerlijke heerlijkheid van de bruid van Christus.

- 1 - De deugden van Christus, die we ook zouden kunnen noemen, de vruchten van de Geest, dat is de innerlijke heerlijkheid van de bruid van Christus. - 1 - Het nieuwe Jeruzalem o Een enorme kubus van zuiver goud? o Twaalf poorten waarvan iedere poort afzonderlijk uit een schitterend parel bestaat? o Straten van goud?? o Twaalf fundamenten versierd met

Nadere informatie

dat neerdaalde uit de hemel, bij God vandaan. Het nieuwe Jeruzalem

dat neerdaalde uit de hemel, bij God vandaan. Het nieuwe Jeruzalem - 1 - Het nieuwe Jeruzalem o Een enorme kubus van zuiver goud? o Twaalf poorten waarvan iedere poort afzonderlijk uit een schitterend parel bestaat? o Straten van goud?? o Twaalf fundamenten versierd met

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is K. Timmerman

Welkom in deze dienst Voorganger is K. Timmerman Welkom in deze dienst Voorganger is K. Timmerman Schriftlezing: Johannes 20 vers 1 t/m 18 Lied 88 vers 1 t/m 4 (Op Toonhoogte) Psalm 118 vers 11 en 12 Psalm 118 vers 13 en 14 G Psalm 56 vers 5 en 6 Lied

Nadere informatie

Wie overleed en waar was het volk toen?

Wie overleed en waar was het volk toen? Het water van Meriba. Wie overleed en waar was het volk toen? Numeri 20:1 1 De Israëlieten kwamen in de woestijn Zin, heel de gemeenschap, in de eerste maand, en het volk bleef in Kades. Daar stierf Mirjam,

Nadere informatie

Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek?

Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek? ozes en Aäron voor farao. Waar ging Mozes heen en wat was het verzoek? Exodus 5:1-3 1 Daarna kwamen Mozes en Aäron en zeiden tegen de farao: Zo zegt de HEERE, de God van Israël: Laat Mijn volk gaan om

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie