EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING"

Transcriptie

1 EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING WEBSITE:

2 Dames en Herenkapsalon Bloemen- en en Plantenboetiek Roos Verschuuren Burgemeester Sweenslaan 52a 2262 BP Leidschendam Telefoon GEBR. GEBR. IMTHORN IMTHORN Burgemeester Sweenslaan 14 urgemeester Leidschendam Sweenslaan 14 Leidschendam Telefoon Telefoon Fax Fax ANNO Graan-, Zaad- en Kleindierenhandel DE ZWARTE VOGEL Schalk Burgerstraat 274 en 284 Den Haag Telefoon G. van der Holst & Zn. b.v. Speciaalzaak in Post- en Sierduiven Duiven-, honden- en hengelsportartikelen Aquariabenodigdheden Tropische vogels en vissen Kanaries Kattebakvulling Elke dag geopend vanaf 7.30 uur. Woensdag gesloten. Wij bezorgen ook thuis. Aannemer van: Grondwerken Cultuurtechnische werken Bestratingen Aanleg en onderhoud van groenvoorzieningen Rioleringswerken Beschoeiingen Milieutechnische werken Baggerwerken Kantoor/werkplaats: Marineweg TX Wassenaar Postbus CB Wassenaar Telefoon: Fax:

3 VAN DE VOORZITTER Allereerst wens ik u en uw familie een goed en gezond 2011 toe en dat het voor ons vogelliefhebbers een vogelrijk jaar mag worden. Op het moment - dat ik dit zit te schrijven - is het buiten bar en boos en het is koud er ligt een flink pak sneeuw, dat we in jaren niet hebben gehad. We zaten in 2010 er al vroeg in met alle ongemakken van dien, maar als je naar buiten kijkt, ziet er toch wel mooi uit. De dagen beginnen inmiddels al te lengen en laten we hopen dat we niet al te veel ellende krijgen. Bij ons vogelliefhebbers begint het alweer te kriebelen, want het kweekseizoen is in aantocht. Er zijn al kwekers die bezig zijn en ook al vroeg jongen hebben. De meeste kwekers beginnen zo half januari, tenminste als ze binnen zitten. Alle tentoonstellingen zijn inmiddels achter de rug, op de bondshow na. Hopelijk zijn we met zijn alle ook de feestdagen goed doorgekomen, zodat we ook weer aan een nieuw verenigingsjaar kunnen beginnen. We hopen u ook dit jaar weer een gevarieerd programma te kunnen bieden, met steun van u. De eerste verenigingsavond is op 17 januari we rekenen op uw aanwezigheid. Tot ziens op 17 januari. Wim Stoop Ringenbestelling 2011 Ringenbestelling Het ringen bestelformulier wordt niet meer in Onze Vogels geplaatst, u dient deze van internet te halen. Wanneer hier problemen over zijn maakt u dit dan kenbaar aan het bestuur. De derde bestelronde inleveren bij de ringencommissaris.

4

5 De Eerste Voorburgse Kanarievogelvereniging Opgericht 1 Maart Aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Zuid-Holland. Koninklijk goedgekeurd en erkend door de gemeente Voorburg. Bestuur Voorzitter: W.H. Stoop evkv@hetnet.nl Secretaris (ledenadministratie): W.H. Stoop evkv@hetnet.nl Penningmeester: H. van Wessel heg.van Wessel@gmail.com Commissaris jeugd zaken: W.H. Stoop evkv@hetnet.nl Commissaris ringen: H. van Wessel heg.van Wessel@gmail.com Alg.Commissaris B.A.Th.Bol Ballotagecommissie Gespreksleider: W.H. Stoop Leden: B.A.Th.Bol, H. van Wessel. Kascontrolecommissie Dhr. H. Haleber, Dhr. F.Poortier Website Maandblad Redactie: W.H. Stoop evkv@hetnet.nl Inhoud: Het is voor iedereen mogelijk om stukken in te zenden. Deze stukken dienen bij de redactie te zijn ingeleverd vóór de 15e dag van de voorafgaande maand. Niet tijdig ingeleverde stukken worden later geplaatst. De redactie neemt geen verantwoording voor de inhoud van de ingezonden stukken en behoudt zich het recht voor om plaatsing om redactionele redenen te weigeren. Distributie: C.J.M. Scheffers, W. van Weelden, P.Hoorn. Contributie per jaar voor 2011 Seniorlid 36,50 Jeugdlid (t/m 16 jaar) 24, lid 29,50 Gastlid 22,50 Donateur 7,50 Inschrijfgeld 2,50 Betalingen Het uitvoeren van betalingen aan de vereniging geschiedt via de penningmeester. Dit kan contant of d.m.v. het storten op het volgende gironummer: , t.n.v. Penningmeester "de Kanarievogel", Leidschendam. Thuishaven t Heuvelhonk, Burg. Sweenslaan 6, 2262 EB, Leidschendam tel:

6 Jaarprogramma januari Verenigingsavond 21 februari Jaarvergadering. Thema: bij de kweker thuis de kweekruimte. Presentatie met foto s van de kweekruimtes van diverse leden. Geeft de gelegenheid om elkaar te leren kennen. 21 maart Verenigingsavond met: Korte ledenvergadering. Thema: kleurkanaries algemeen. 18 april Verenigingsavond met: Korte ledenvergadering. Thema: Tropen een presentatie één van de leden uit de vereniging. 16 mei Verenigingsavond met: Korte ledenvergadering. Thema:postuurkanaries algemeen. Presentatie door één van de keurmeesters uit de vereniging juni, juli, augustus 19 september Verenigingsavond Tijd om vakantie te houden en de jonge vogels te zien opgroeien. 17 oktober Verenigingsavond met: Algemene ledenvergadering. 17 november Opbouw TT Thema: het keuren van vogels 18 november Keurdag en opening november De jaarlijkse tentoonstelling. 17 december Leuke feestavond met prijsuitreiking van de tentoonstelling, bingo, leuke muziek, lekkere hapjes en drankjes. Doorlopend Behandelen van door leden meegebrachte vogels. Leden wisselen ervaringen uit. Behandelen van vragen en problemen. De verenigingsavonden vinden plaats in: t Heuvelhonk, Burg. Sweenslaan 6, 2262 EB, Leidschendam. tel:

7 UITNODIGING VERENIGINGSAVOND Bij deze nodigt het bestuur u uit voor de verenigingsavond op : Maandagavond 17 januari 2011, aanvang uur In het heuvelhonk, Burg. Sweenslaan 6, 2262 EB Leidschendam. ( Zijstraat van de Noordsingel).Tel En wij rekenen weer op u aanwezigheid. AGENDA LEDENVERGADERING 1) Opening en mededelingen 2) Aanvullingen en wijziging op de agenda 3) Post 4) Notulen van 18 oktober ) Evaluatie aangaande TT en feestavond 6) Foto s voor presentaties bij de kweker thuis. 7) Artikelen voor ons maandblad 8) Wat verder ter tafel komt. 9) Rondvraag 10) Sluiting Er zal op een geschikt moment een pauze worden ingelast. Het overige deel van de avond is een vogelpresentatie. Bij voorbaat dank, namens het bestuur Wim Stoop Van het bestuur, Als nieuw lid begroeten wij de heer J.W.G. Kortekaas De heer Kortekaas is kweker van zebravinken en diamantduifjes. Bedankt als lid: P.J. Hoorn HET BESTUUR WENST EEN IEDER EEN GOED EN GEZOND 2011

8 NOTULEN LEDENBIJEENKOMST 18 OKTOBER 2010 Notulist: van Wessel. Opening: Met een welkomstwoord aan een nieuw gastlid Dhr. J Kranenburg werd de vergadering geopend. Mededelingen: 1 ) Dat er dit jaar 2010 toch een district T.T. in Roelofarensveen is. 2 ) Dat op de Jeugddistrict dag van 33 inzenders 205 vogels zijn ingezonden. 3 ) Dat de inschrijving, voor de bondshow, definitief digitaal moet gebeuren. Ondanks het protest op de districtvergadering, dat sommige mensen geen pc. hebben, men kreeg toen daar als antwoord, dan gaat men maar naar de buurman. 4 ) Dat het nog niet zeker is dat de secretaris van de bond herkiesbaar is. 5 ) Dat de nieuwe werkgroep jeugd, per provincie mensen probeert te interesseren voor deze werkgroep. 6 ) Dat de ringen 2010 verschillend van kleur blauw zijn, geanodiseerde zijn donkerder van kleur dan niet geanodiseerde ringen. 7 ) Dat op de districtvergadering van Oktober j.l. een voorstel werd gedaan om de keurmeesters zelf voor de keurbriefjes te laten zorgen. Daar werd niet door de aanwezige keurmeesters op gereageerd. 8 ) Dat de voorzitter van Rayon Leiden, Dhr. v. Egmond, zich herkiesbaar stelt. 9 ) Dat er nog geen vereniging is die de district T.T. wil organiseren voor 2011 c.q. 2012, Dordrecht zal de district T.T in 2013 organiseren. Het grote breekpunt is de financiën. 10 ) Dat het vraagprogramma dat gepubliceerd was in onze vogels en tot 2014 geldig is men goed moet bewaren, reden: het wordt eenmalig gepubliceerd. Aanvullingen c.q.wijzigingen op de agenda: Er waren geen wijzigingen c.q. Aanvullingen op de agenda. Post Ingekomen: 1 ) Uitnodigingen van diverse verenigingen t.w. Hazerswoude, Alphen aan de Rijn en Boskoop. Voor hun T.T. 2 ) Dat de goedkeuring binnen is gekomen voor de aanvraag T.T. 18,19,20 november Uitgaande Post: 1 ) Dat een keurmeester van de postuurkanries geannuleerd is. 2 ) Dat Dhr. Berenfenger gecontracteerd is voor de timbrado's. Notulen van 20 September 2010: Over deze notulen waren geen op- of aanmerkingen en werd door de vergadering goedgekeurd. Vragen omtrent de komende T.T. Er kwamen uit de vergadering geen vragen, wel werd de vergadering medegedeeld dat het Bondskruis dit jaar bij de tropen zal vallen, zo niet dan bij de kleurkanaries.

9 Advertenties: Daar er een teruggang van adverteerders is, werd de vergadering wederom gevraagd om uit te kijken naar nieuwe adverteerders. Stukjes voor het maandblad: Ook voor het maandblad werd er aan de vergadering wederom om kopij gevraagd. Rondvraag. Vrg. Het bleek dat in het afgelopen jaar volgens de vragensteller bij verschillende T.T. Kooien verkeerde waterglaasjes waren aangebracht, wat te doen. Antw: Alleen waterglaasjes met een klein tuitje zijn toegestaan bij de kanaries en met een groot tuitje bij de parkieten en tropen. De avond werd, onder leiding van Dhr. v. Puffelen, afgesloten met het keuren van diverse kleurkanaries de leden gingen dit keer in de schoenen van de keurmeesters staan. O-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

10 Terugblik op TT en feestavond 2010 Op donderdag is het materiaal met 5 man opgehaald bij de opslag, alles uitgeladen bij t Heuvelhonk en de opbouw kon beginnen. Het opbouwen liep op rolletjes, na dat dit gebeurt was konden de eerste vogels op de stellingen. Ook s avonds bij het inbrengen geen problemen, alles was netjes op tijd. Na thuiskomst nog wat veranderingen aan gebracht in de blindenlijst en alles was klaar voor de keurdag. Ook hier liep over het algemeen alles goed, alleen het terug zetten van de kooien liep niet helemaal goed. Over de keuring zelf kunnen we tevreden zijn, bijna iedereen had een prijs, de paar die net buiten de boot vielen hebben volgend jaar weer een kans. Op vrijdagavond de opening met aardig wat mensen aanwezig. De zaterdagochtend is altijd al een ondergeschoven kindje geweest, terwijl er s middags wel meer publiek aanwezig is. Ook zondagmorgen is nooit zo druk, maar s middags loopt het toch weer aardig vol. Het uitgeven van de vogels verliep zonder problemen, ook het afbreken en opruimen is goed verlopen. s Maandags na een kopje koffie te hebben gedronken, de spullen ingeladen en terug gebracht naar de opslag. En zo hadden we weer een gezellige tentoonstelling achter de rug. Ook de medewerkers aan de tentoonstelling worden bedankt voor hun inzet. De Feestavond Het was een barre winteravond, met veel sneeuw en gladheid. Er hadden zich s middags 2 mensen afgebeld en s avonds zag het er tegen uur nog niet hoopgevend uit. Maar rond kwam er toch de loop in en tegen uur waren er 30 personen binnen. Gezien het voorspelde weer was dat zeer positief. Na de opening werd het eerste blok prijzen uitgedeeld en werd er begonnen met de verkoop van de loten voor de loterij en de plankjes voor de bingo, gevolgd door een tweede ronde, met mooie prijzen. Vervolgens de tweede rond prijzen, gevolgd door bedankje en een presentje voor de bezorgers van onze maandbladen, die dat altijd door wind en weer doen. Inmiddels begon het alweer te sneeuwen en wij begonnen met de laatste ronde bingo gevolgd door de laatste prijsuitreiking. Hierna ook maar de loterij gedaan, zodat de aanwezige naar huis konden, voor dat het weer nog slechter ging worden. Bij het vertrek kreeg iedereen nog een presentje uitgereikt. Ook was er deze avond weer gezorgd voor hapjes bij de drankjes. Naar mijn mening was het een gezellige avond. Wij hopen maar dat de weergoden ons volgend jaar beter zullen bedelen. Wim Stoop

11 Voor al uw: LOOD & ZINKWERKEN DAKWERKEN CV-WERKEN SANITAIR COMPLETE BADKAMERS Ook voor het kleinere werk kunt u bij ons terecht. Schipholboog HL Voorburg Tel.: K.v.K.: BEL VOOR EEN VRIJBLIJVEND ADVIES EN UITGEBREIDE OFFERTE: De Wit en zn v.o.f. surprise automaten en kiddy rides MOLENAARSBEDRIJF VAN LEEUWEN BV Voor al uw dierenbenodigdheden A. de Wit Kaagjesland KK Reeuwijk Gaagweg AG Schipluiden Tel Mobiel

12 DE JAPANSE MEEUW DOOR DE OGEN VAN EEN KEURMEESTER Ditmaal gaan we het hebben over een vogel die in de natuur niet voorkomt. Deze vogelsoort is namelijk een kweekproduct van de mens. Vele generaties is men bezig geweest om deze vogel te verfraaien. De vogel heet Japanse meeuw maar het zijn de Chinezen die met de ontwikkeling van deze vogels zijn begonnen, waarna de Japanners het hebben overgenomen en de soort gebracht hebben tot wat hij nu is. Een van de voorouders is de Spitstaartbronzenman, een lid van de lonchura familie. Deze familie omvat onder andere alle nonnensoorten. Het gaat in het kader van dit artikel te ver om verder op deze hele grote familie in te gaan. De Spitstaartbronzenman wilde ik wel even noemen omdat van deze vogel best wel veel terug te vinden in de Japanse meeuw. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de buiktekening en het masker van deze vogel. Omdat we hier te maken hebben met een kweekproduct bestaat er natuurlijk ook geen wildkleur. Algemeen wordt er vanuit gegaan dat de zwartbruine Japanse meeuw als de wildkleur wordt beschouwd. Dit is de kleurslag die ik dan ook wilde bespreken aan de hand van het keurbriefje en daar gelijk enkele praktische tips mee bij geven hoe te komen tot een aanvaardbare tentoonstellingsvogel. De Japanse meeuw is een vogel die binnen onze vereniging niet veel op tentoonstellingsniveau wordt gekweekt. Mogelijk dat ze wel gebruikt worden voor de kweek van duurdere of minder goed broedende vogels. Zij worden dan gebruikt als pleegouders. Ze mogen dus de eieren uitbroeden en de jongen groot brengen. Hiervoor zijn deze vogels al heel veel gebruikt en dit is iets wat nog steeds gebeurt. Eigenlijk is het niet meer nodig om de Japanse meeuwen hiervoor te gebruiken omdat de soorten tropisch vogels waarvoor ze hoofdzakelijk gebruikt werden, zodanig zijn ingeburgerd en gekweekt dat dit dus overbodig is. Ik dit artikel wil ik alleen stilstaan bij de soort op zich en dan met name bij de kleurslag zwartbruin, de kleur die regelmatig te zien is op de grotere tentoonstellingen. Omdat deze vogel bij ons op de tentoonstelling niet regelmatig aanwezig is, wil ik hem toch even kort omschrijven. Zodoende weten we allemaal waar we het over hebben. De specifieke onderdelen van deze vogel staan aangegeven op de tekening van deze vogel bij dit artikel. De zwartbruine Japanse Meeuw is een vrij forse vogel die toch een slanke indruk geeft. Zijn rugdek, kop en borst zijn over het algemeen zwartbruin van kleur en de buik laat vanaf de borst tekening zien die doorloopt tot aan de staart. Deze tekening is donker van kleur en in een zogenaamde V-vorm waardoor er een zogenaamd schubeffect ontstaat. De staart wordt licht omhoog gedragen. Ook voor deze soort is een standaardkeurbriefje ontworpen. De keuring voor deze vogel is dus een standaardkeuring, wat wil zeggen dat de vogel aan de hand van de standaardeisen gekeurd dient te worden. We zullen de vogel per rubriek bekijken.

13 Rubriek 1 Hierbij wordt gekeken naar het formaat, model, houding, conditie en bevedering. De Japanse meeuw is ongeveer 12 cm groot en moet een stevige ronde borst hebben. Ondanks dat het dus een stevige robuuste vogel moet zijn, komt hij toch als slank over. Dit laatste komt door de kleur en de tekening van deze vogel. De vogel moet fier op de stok zitten en zijn kopje opopgericht dragen. Hij/zij moet er eigenlijk bij zitten op een manier van kijk hier ben ik. De buik/borstlijn moet regelmatig gebogen zijn. Hierbij gaat het nogal eens fout. Regelmatig zijn er Japanse meeuwen te zien die te zwaar zijn in de borst, waardoor de borstlijn niet meer regelmatig gebogen is. Ook komt het voor dat het achterlijf een uitgezakte indruk geeft, met eigenlijk hetzelfde resultaat als hiervoor. U zult begrijpen dat deze laatste twee punten als storende fouten gezien worden en dat er dan afhankelijk van de ernst van de fout gestraft zal worden. De vleugels lopen strak langs het lichaam en moeten op de stuit aansluiten. Vogels die te smal zijn zullen de vleugelpunten op de stuit kruisen en ook dat doet weer ernstig afbreuk aan het totaalbeeld van de vogel. Dus ook hier kan voor gestraft worden. De bevedering moet gaaf en strak zijn. Ruipunten zijn een ernstige fout, maar daar kun je als liefhebber het nodige aan doen. Bekijk de vogel namelijk enkele dagen voor het inbrengen goed op deze fout. Zie je dan ruipuntjes dan kun je deze makkelijk verwijderen met een oude tandenborstel. Vaak is het voldoende om even over de ruipunt te wrijven met de borstel en dan zal deze barsten waarna de veer er uit komt. Lukt dit niet dan kan je even met een pincet de huls rond de veer kneuzen en hem dan nogmaals behandelen met de borstel en dan zal het bijna altijd wel lukken. Op zo n moment kun je ook best even tegen de veren instrijken, als de laatste strek altijd maar met de veren mee is. Na deze behandeling de vogel even bespuiten met wat lauw water uit de plantensproeier en de vogel gaat zichzelf verder verzorgen. Op zich is dit een kleine inspanning voor de liefhebber, die het verschil kan maken tussen het behalen van prijzen of er net buiten vallen. Ruipunten vallen namelijk onder conditie maar hebben natuurlijk ook met de bevedering te maken. Als liefhebber kun je hierbij voorkomen dat een keurmeester punten in mindering moet brengen. In deze rubriek wordt normaal 27 punten gegeven. Blinkt een vogel uit in formaat of model, dan kan er een punt extra gegeven worden. Dit laatste is ook het geval als de vogel in een puike conditie is. Je ziet dat je als liefhebber hier wat kunt verdienen. Rubriek 2 Hier wordt gekeken naar de grootte en vorm van de kop en de snavel. Eigenlijk wordt er dan naar gekeken of de kop en navel goed passen bij de rest van de vogel. Doen zich hierbij dan geen storende fouten voor dan wordt de normale waarde toegekend en dat is 8 punten. Op zich komt het niet vaak voor dat er in deze rubriek puntenaftrek gegeven moet worden. Rubriek 3 Hier wordt gekeken naar de poten. Deze moeten gaaf zijn en voorzien zijn van vier tenen. Hiervan moeten er drie naar voren en 1 naar achteren gedragen worden. Alle tenen dienen voorzien te zijn van nagels. De tenen moeten stevig om de stok klemmen en de nagels mogen niet te lang zijn. Lange nagels dus even knippen en je verdient weer punten. Poten en nagels mogen uiteraard niet bont zijn. In deze rubriek worden normaal 5 punten gegeven en dat is het maximum. Rubriek 4 Hier wordt gekeken naar de kleurregelmatigheid en de kleurdiepte. Dit is vaak de rubriek waar het om draait bij de zwartbruine Japanse Meeuw. Deze moet namelijk zo diep mogelijk zwartbruin zijn en dat ontbreekt er nogal eens aan. Dat de vogels niet diep genoeg bruin zijn heeft te maken met de hoeveelheid zwart eumelanine dat de vogel in zich heeft. Dat kan men als liefhebber beïnvloeden door vogels die zo diep mogelijk van kleur zijn aan elkaar te paren. De nakweek hieruit zal dan al verbetering laten zien. Ernstige kleurfouten zijn te lichte wangen en/of rugdek en ook een tweekleurige of blauwgrijze bovensnavel. De bovensnavel moet zwart zijn en de ondersnavel lichtgrijs. De poten moeten donkergrijs tot zwart zijn met zwarte nagels. Begrijpelijk is dat enige bontvorming, hoe gering ook, als zeer ernstig wordt aangemerkt. De kleur van het rugdek is niet altijd egaal en dat is wel een vereiste, dus ook iets om op te

14 letten. Zoals gezegd kunnen genoemde fouten eruit gekweekt worden met goede fokvogels. Wees dus streng bij de selectie van je vogels. Je kunt beter met 2 koppels heel goede vogels kweken dan met 10 koppels waarvan de kwaliteit toch wel te wensen overlaat. Goede koppels geven namelijk veel meer kans op een goede nakweek, maar dat spreekt eigenlijk voor zich. In deze rubriek wordt normaal gesproken 32 punten gegeven. Vogels die uitblinken in de kleurdiepte en regelmatigheid krijgen hier een punt extra. Vogels met onvoldoende kleurdiepte en/of een onregelmatige kleur krijgen hier puntenaftrek. Rubriek 5 Ik de laatste rubriek op het keurbriefje van de Japanse Meeuw kijken we naar de kop-, vleugelen lichaamstekening. Zoals gezegd heeft de zwartbruine een V-tekening op zijn buik. Deze loopt van de borst tot aan de staart. De afscheiding op de borst moet strak zijn en lopen van vleugelbocht naar vleugelbocht. Ideaal is als de kleur van de V-tekening dezelfde kleur heeft als het rugdek. De ondergrondkleur moet echter zo licht mogelijk zijn, waardoor een groot contrast ontstaat. Hierdoor ontstaat er een sprekende tekening op de buik. Het is de bedoeling dat de V-tekening regelmatig verdeeld is en doorloopt tot tussen de poten. De V-tekening mag op de borst iets grover zijn dan in de flanken. Naast de buiktekening vertoont de Japanse Meeuw ook tekening op het rugdek, althans dat hoort hij te doen. In de praktijk is het moeilijk om deze tekening er goed op te krijgen. Hier dienen namelijk kleine witte lichte streepjes zichtbaar te zijn. Omdat dit zo moeilijk te realiseren is, wordt er wat soepel mee omgegaan. In deze rubriek wordt normaal 17 punten gegeven. Vogels die uitblinken op dit onderdeel krijgen er een punt bij. Vogels die hier te kort komen krijgen een punt of meer in mindering, dit is natuurlijk afhankelijk van de fouten die ze vertonen. Een gemiddeld goede vogel krijg voor de vijf rubrieken dus en 17 punten is totaal 89 punten. Een prima vogel scoort en 18 punten is 92 punten in totaal. Om vogels kampioen te maken kan er in de rubrieken en vijf een punt extra gegeven worden. Het punt in de rubriek 2 is eigenlijk theoretisch omdat dit in de praktijk bijna niet voorkomt. Je zult dan een vogel moeten hebben die een uitzonderlijke kop en snavel heeft en dat is in mijn ogen een utopie. U zult begrijpen dat er een aantal punten zijn uitgelicht in dit artikel om zodoende een beeld te geven van de zwartbruine Japanse meeuw. Hierdoor is voor jullie mogelijk duidelijk geworden dat er best goede mogelijkheden zijn om prima Japanse Meeuwen te kweken die mee kunnen doen in de top van een tentoonstelling. Voorwaarde hiervoor is om te starten met goede koppels. In ons land zijn voldoende goede kwekers te vinden om daar het kweekmateriaal te halen. Ons land heeft namelijk heel goede kwekers op het gebied van de kleurkweek van de Japanse Meeuw. In Japan daarentegen zijn ze volop bezig om gefriseerde soorten te kweken. Vooral richt men zich er dan op de frisering op bepaalde plaatsen van het lichaam te verwezenlijken. Hier zijn ze overigens al best ver mee maar het gaat te ver om daar in dit artikel nader op in te gaan. Mogelijk een andere keer meer daarover. Gaan we terug naar de kleurkweek dan kan nog worden opgemerkt dat er naast de zwartbruine meerdere kleuren en kleurcombinaties zijn om mee te kweken. Daarnaast is er binnen de geledingen van onze bond nog een speciaalclub die de ware Japanse meeuw liefhebber verder kan helpen op weg naar de top. Wie van onze leden is de eerste die een Japanse Meeuw laat zien van 92 punten? Veel succes met de kweek van deze prachtige en rustige vogel. Keurmeester T.Koenen

15 Bij EvW Bouwkundig Expertise & Consultancy kunt u aanvragen, een: - aan- en/of verkoopkeuring - keuring voor de Nationale Hypotheek Garantie - Energie Prestatie Advies certificaat en label - bouwkundig advies - oplevering nieuwbouw woning - (ver)bouwbegeleiding Met ingang van 1 mei 2008 dienen alle Verenigingen van Eigenaars (VvE) actief te zijn en een onderhoudsreserve te vormen. EvW Vastgoed Beheer Haaglanden heeft de kennis in huis om uw VvE te activeren en beheren. Expertise in: - de VvE opstarten en/of beheren - het opstellen van een meerjaren Voor meer informatie, neem dan eens een kijkje op onze website of bel EvW Bouwkundig Expertise & Consultancy en EvW Vastgoed Beheer Haaglanden, het vertrouwt adres in Haaglanden. onderhoudsplan (MOP)

16 Isabel Tegenwoordig zie je de isabel niet zo veel meer. Men houdt zich intensiever bezig met de nieuwe kleurslagen. Toch verdient de isabelfactor nog wel onze aandacht. De isabelkleur is zo n uiterst fijne kleur en deze bezit een heel fijne nuance van bruin en kan snel door een verkeerde lipochroomkleur verkeerd tot uiting komen. Bij de isabel wordt ook wel eens van verdunning gesproken en noemt men de isabel de verdunde kleur van bruin. Verdunning is een begrip dat we eigenlijk alleen bij de tropen tegenkomen. Nadat men in de 19 de eeuw de ons bekende kleuren van een naam voorzag, die gebaseerd werden op mineralen, werd de isabel de vierde kleurslag. We kennen de zwart-, de bruin-, de agaat- en de isabelserie. De lipochroomkleur in de serie is geel, rood of wit. Verder kennen we in de serie nog de verschijningsvorm en dat is intensief, schimmel of mozaïek. De meeste kleurslagen zijn mutaties, maar de Isabel is ontstaan uit een hercombinatie van agaat x bruin, omdat de afzonderlijke eigenschappen van de isabel aanwezig zijn in bruin en agaat. In de isabel komen beide eigenschappen samen en geven dan de kenmerkende kleuruiting van de isabel. In de isabel is in de eerste plaats de bruinfactor actief. Er ontwikkelt zich dan een bruineumelanine in de bevedering. Verder werkt in de isabel nog de eerste reductiefactor, die zorgt voor een sterke reductie van de hoeveelheid aanwezig phaeomelanine. In de isabel moet de bestreping kort, onderbroken en fijn zijn. Toch zullen er zich altijd twijfelgevallen blijven voordoen om een isabel te onderscheiden van de bruine. Klein tipje: bij een bruine kanarie begint het pigment aan de snavelbasis en de isabel laat op die plaats geen pigment zien. Isabel is ondergeschikt aan de andere pigmentkleuren. De geslachtsgebonden factoren laten zien dat zwarte, bruine en agaatmannen alle split voor isabel kunnen zijn, maar een isabel kan nooit zwart, bruin of agaat vererven. Intensieve vogels hebben door de reductie van het phaeomelanine geen zichtbaar bruin meer tussen de bestreping. Als er een minimale blauwstructuur aanwezig is, kan de bruine bestreping in kleurdiepte versterkt worden. Schimmelvogels laten in tegenstelling tot de intensieve juist wel bruin tussen de bestreping zien. Hier zal de bestreping heel fijn uitvloeien en de rug is dan bijna niet meer streperig, maar laat een lichtbruine kleur zien. Bij de mozaïek wordt eenzelfde fijne, lichtbruine kleur in de bevedering aangetroffen. Het onderlichaam en de broek blijven wit. In samenspel met de mozaïekfactor wordt de totale kleuruiting bepaald. Het totaalbeeld van de kleurslagen bij de isabel wordt sterkt bepaald door de aanwezige hoeveelheid van de lipochroomkleur en zijn verschijningsvorm. Wanneer u het weer eens wilt oppakken om isabellen te kweken, kunt u met de combinatie van agaat en isabel ook goed uit de voeten. Het resultaat zal splitten bevatten. De uitkomsten laten in het nest al zien dat de popjes herkenbaar zijn aan hun isabelrode ogen en lichte donskleur. Tekst: Gea Stoop Foto: Piet Zwinkels

17 1) = gastlid Ledenlijst Abbestee, M Leidschendam 4 JUB Berg, J.v.d Leidschendam 0RVE Bol, B.A.Th Leidschendam 8NXJ Hagenaars, P.C. 1) pchagenaars@casema.nl Katwijk aan Zee U203 Haleber, H.H.P Leiderdorp 1LFV Haleber, mv. 1) Leiderdorp Jansen-Vegt, mv. J. 1) markjansen22@hotmail.nl Wassenaar 6KZA Kiffers E Laurentius praktijkschool Delft 2RHP Kranenburg,R. Zoetermeer MM19 Kortekaas, J.W.G. Wassenaar 4KEW Lobee, G.B Voorschoten 2RST Lochem, J. v Voorburg 5LTB Oostra, N Den Haag 8NNG Onvlee, mv. C. 1) Wassenaar 9PKF Onvlee, Sammy 1) Wassenaar 2PMS Poortier, F.M Den Haag 9HZV Puffelen, P.J. v / Delft B676 Roermund, mv. J.G.E. v Den Haag 2NTJ Scheffers, C.J.M Leidschendam 7AZJ Staas, mv. J Leidschendam D288 Stoop-de Vos, mv. G.J g.j.stoop@hetnet.nl Den Haag 8HHQ Stoop, W.H g.j.stoop@hetnet.nl Den Haag 9CYE Veen, mv. C.A.G. v Voorburg 2PHS Velden, A. v Leidschendam 8EPS Verweij, J.A.C.1) Zoetermeer BQ50 Verweij, D.1) Zoetermeer H757 Vollebrecht, E.1) Wassenaar BV89 Vrijmoed, C Den Haag K779 Wessel, G. v. 1) Leidschendam Wessel, H. v. heg.vanwessel@gmail.com Leidschendam 2JZD Wessel,v. E.R. Leidschendam 6RMN Zandvliet, CH.1) Wassenaar 8PKF

18 Donateurslijst Hoobroeckx-Bish, mevr. M.Th JR Voorburg Hoobroeckx, J Voorburg Laarman, R MX Wassenaar Stoop, I GP Spijkenisse Mevr.A.C. Styf-van Veen 2565 VZ Den Haag Fam. G. Lelieveld 2264 SV Leideschendam Mevr. C. Lelieveld 2264 SV Leidschendam Mevr. W. Blok 2283 XM Rijswijk. Tegelzettersbedrijf Gespecialiseerd in wand- en vloertegelwerk Hazelaan EJ Wassenaar Tel Mobiel:

19 KWEKERSADVERTENTIES Ben Bol kweker van Rood mozaiëken Type 1 en 2 Mevr. Jansen-Vegt Jackysfifefancy@hotmail.nl Kweekster van Fife fancy Lizard H.van Wessel Heg@gmail.com Kweker van Zwartgeel intensief en schimmel Geel Mozaiëk type Agaat geel mozaiëk type 1+2 C.J.M.Scheffers Kweker van Rood: intensief -schimmel Mozaiëk type 1-2 W.H. Stoop g.j.stoop@hetnet.nl Kweker van: Agaat topaas wit Zwart rood mozaïek type Agaat geel mozaïek type Agaat rood mozaïek type Satinet rood mozaïek type Agaat topaas geel mozaïek type 1+2 G.J. Stoop g.j.stoop@hetnet.nl Kweekster van: Agaat topaas wit Parijse Frisé Noord Hollandse Frisé Scotch Fancy Japan Hoso Lancashire Raza Mex. Roodmussen Driekleurpapegaaiamadines Grasparkieten ParkietenkwekerijVerwey famverwey@wanadoo.nl tel: Engelse en Hollandse P.Hagenaars pchagenaars@casema.nl Harzers Timbrado s in verschillende kleurslagen

20 EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING WEBSITE: L

21 Dames en Herenkapsalon Bloemen- en en Plantenboetiek Roos Verschuuren Burgemeester Sweenslaan 52a 2262 BP Leidschendam Telefoon GEBR. IMTHORN GEBR. IMTHORN Burgemeester Sweenslaan 14 urgemeester Leidschendam Sweenslaan 14 Leidschendam Telefoon Telefoon Fax Fax ANNO Graan-, Zaad- en Kleindierenhandel DE ZWARTE VOGEL Schalk Burgerstraat 274 en 284 Den Haag Telefoon G. van der Holst & Zn. b.v. Speciaalzaak in Post- en Sierduiven Duiven-, honden- en hengelsportartikelen Aquariabenodigdheden Tropische vogels en vissen Kanaries Kattebakvulling Elke dag geopend vanaf 7.30 uur. Woensdag gesloten. Wij bezorgen ook thuis. Aannemer van: Grondwerken Cultuurtechnische werken Bestratingen Aanleg en onderhoud van groenvoorzieningen Rioleringswerken Beschoeiingen Milieutechnische werken Baggerwerken Kantoor/werkplaats: Marineweg TX Wassenaar Postbus CB Wassenaar Telefoon: Fax:

22 VAN DE VOORZITTER Allereerst wens ik u en uw familie een goed en gezond 2011 toe en dat het voor ons vogelliefhebbers een vogelrijk jaar mag worden. Op het moment - dat ik dit zit te schrijven - is het buiten bar en boos en het is koud er ligt een flink pak sneeuw, dat we in jaren niet hebben gehad. We zaten in 2010 er al vroeg in met alle ongemakken van dien, maar als je naar buiten kijkt, ziet er toch wel mooi uit. De dagen beginnen inmiddels al te lengen en laten we hopen dat we niet al te veel ellende krijgen. Bij ons vogelliefhebbers begint het alweer te kriebelen, want het kweekseizoen is in aantocht. Er zijn al kwekers die bezig zijn en ook al vroeg jongen hebben. De meeste kwekers beginnen zo half januari, tenminste als ze binnen zitten. Alle tentoonstellingen zijn inmiddels achter de rug, op de bondshow na. Hopelijk zijn we met zijn alle ook de feestdagen goed doorgekomen, zodat we ook weer aan een nieuw verenigingsjaar kunnen beginnen. We hopen u ook dit jaar weer een gevarieerd programma te kunnen bieden, met steun van u. De eerste verenigingsavond is op 17 januari we rekenen op uw aanwezigheid. Tot ziens op 17 januari. Wim Stoop Ringenbestelling 2011 Ringenbestelling Het ringen bestelformulier wordt niet meer in Onze Vogels geplaatst, u dient deze van internet te halen. Wanneer hier problemen over zijn maakt u dit dan kenbaar aan het bestuur. De derde bestelronde inleveren bij de ringencommissaris.

23

24 De Eerste Voorburgse Kanarievogelvereniging Opgericht 1 Maart Aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Zuid-Holland. Koninklijk goedgekeurd en erkend door de gemeente Voorburg. Bestuur Voorzitter: W.H. Stoop evkv@hetnet.nl Secretaris (ledenadministratie): W.H. Stoop evkv@hetnet.nl Penningmeester: H. van Wessel heg.van Wessel@gmail.com Commissaris jeugd zaken: W.H. Stoop evkv@hetnet.nl Commissaris ringen: H. van Wessel heg.van Wessel@gmail.com Alg.Commissaris B.A.Th.Bol Ballotagecommissie Gespreksleider: W.H. Stoop Leden: B.A.Th.Bol, H. van Wessel. Kascontrolecommissie Dhr. H. Haleber, Dhr. F.Poortier Website Maandblad Redactie: W.H. Stoop evkv@hetnet.nl Inhoud: Het is voor iedereen mogelijk om stukken in te zenden. Deze stukken dienen bij de redactie te zijn ingeleverd vóór de 15e dag van de voorafgaande maand. Niet tijdig ingeleverde stukken worden later geplaatst. De redactie neemt geen verantwoording voor de inhoud van de ingezonden stukken en behoudt zich het recht voor om plaatsing om redactionele redenen te weigeren. Distributie: C.J.M. Scheffers, W. van Weelden, P.Hoorn. Contributie per jaar voor 2011 Seniorlid 36,50 Jeugdlid (t/m 16 jaar) 24, lid 29,50 Gastlid 22,50 Donateur 7,50 Inschrijfgeld 2,50 Betalingen Het uitvoeren van betalingen aan de vereniging geschiedt via de penningmeester. Dit kan contant of d.m.v. het storten op het volgende gironummer: , t.n.v. Penningmeester "de Kanarievogel", Leidschendam. Thuishaven t Heuvelhonk, Burg. Sweenslaan 6, 2262 EB, Leidschendam tel:

25 Jaarprogramma januari Verenigingsavond 21 februari Jaarvergadering. Thema: bij de kweker thuis de kweekruimte. Presentatie met foto s van de kweekruimtes van diverse leden. Geeft de gelegenheid om elkaar te leren kennen. 21 maart Verenigingsavond met: Korte ledenvergadering. Thema: kleurkanaries algemeen. 18 april Verenigingsavond met: Korte ledenvergadering. Thema: Tropen een presentatie één van de leden uit de vereniging. 16 mei Verenigingsavond met: Korte ledenvergadering. Thema:postuurkanaries algemeen. Presentatie door één van de keurmeesters uit de vereniging juni, juli, augustus 19 september Verenigingsavond Tijd om vakantie te houden en de jonge vogels te zien opgroeien. 17 oktober Verenigingsavond met: Algemene ledenvergadering. 17 november Opbouw TT Thema: het keuren van vogels 18 november Keurdag en opening november De jaarlijkse tentoonstelling. 17 december Leuke feestavond met prijsuitreiking van de tentoonstelling, bingo, leuke muziek, lekkere hapjes en drankjes. Doorlopend Behandelen van door leden meegebrachte vogels. Leden wisselen ervaringen uit. Behandelen van vragen en problemen. De verenigingsavonden vinden plaats in: t Heuvelhonk, Burg. Sweenslaan 6, 2262 EB, Leidschendam. tel:

26 UITNODIGING VERENIGINGSAVOND Bij deze nodigt het bestuur u uit voor de verenigingsavond op : Maandagavond 17 januari 2011, aanvang uur In het heuvelhonk, Burg. Sweenslaan 6, 2262 EB Leidschendam. ( Zijstraat van de Noordsingel).Tel En wij rekenen weer op u aanwezigheid. AGE DA LEDE VERGADERI G 1) Opening en mededelingen 2) Aanvullingen en wijziging op de agenda 3) Post 4) Notulen van 18 oktober ) Evaluatie aangaande TT en feestavond 6) Foto s voor presentaties bij de kweker thuis. 7) Artikelen voor ons maandblad 8) Wat verder ter tafel komt. 9) Rondvraag 10) Sluiting Er zal op een geschikt moment een pauze worden ingelast. Het overige deel van de avond is een vogelpresentatie. Bij voorbaat dank, namens het bestuur Wim Stoop Van het bestuur, Als nieuw lid begroeten wij de heer J.W.G. Kortekaas De heer Kortekaas is kweker van zebravinken en diamantduifjes. Bedankt als lid: P.J. Hoorn HET BESTUUR WENST EEN IEDER EEN GOED EN GEZOND 2011

27 OTULE LEDE BIJEE KOMST 18 OKTOBER 2010 otulist: van Wessel. Opening: Met een welkomstwoord aan een nieuw gastlid Dhr. J Kranenburg werd de vergadering geopend. Mededelingen: 1 ) Dat er dit jaar 2010 toch een district T.T. in Roelofarensveen is. 2 ) Dat op de Jeugddistrict dag van 33 inzenders 205 vogels zijn ingezonden. 3 ) Dat de inschrijving, voor de bondshow, definitief digitaal moet gebeuren. Ondanks het protest op de districtvergadering, dat sommige mensen geen pc. hebben, men kreeg toen daar als antwoord, dan gaat men maar naar de buurman. 4 ) Dat het nog niet zeker is dat de secretaris van de bond herkiesbaar is. 5 ) Dat de nieuwe werkgroep jeugd, per provincie mensen probeert te interesseren voor deze werkgroep. 6 ) Dat de ringen 2010 verschillend van kleur blauw zijn, geanodiseerde zijn donkerder van kleur dan niet geanodiseerde ringen. 7 ) Dat op de districtvergadering van Oktober j.l. een voorstel werd gedaan om de keurmeesters zelf voor de keurbriefjes te laten zorgen. Daar werd niet door de aanwezige keurmeesters op gereageerd. 8 ) Dat de voorzitter van Rayon Leiden, Dhr. v. Egmond, zich herkiesbaar stelt. 9 ) Dat er nog geen vereniging is die de district T.T. wil organiseren voor 2011 c.q. 2012, Dordrecht zal de district T.T in 2013 organiseren. Het grote breekpunt is de financiën. 10 ) Dat het vraagprogramma dat gepubliceerd was in onze vogels en tot 2014 geldig is men goed moet bewaren, reden: het wordt eenmalig gepubliceerd. Aanvullingen c.q.wijzigingen op de agenda: Er waren geen wijzigingen c.q. Aanvullingen op de agenda. Post Ingekomen: 1 ) Uitnodigingen van diverse verenigingen t.w. Hazerswoude, Alphen aan de Rijn en Boskoop. Voor hun T.T. 2 ) Dat de goedkeuring binnen is gekomen voor de aanvraag T.T. 18,19,20 november Uitgaande Post: 1 ) Dat een keurmeester van de postuurkanries geannuleerd is. 2 ) Dat Dhr. Berenfenger gecontracteerd is voor de timbrado's. Notulen van 20 September 2010: Over deze notulen waren geen op- of aanmerkingen en werd door de vergadering goedgekeurd. Vragen omtrent de komende T.T. Er kwamen uit de vergadering geen vragen, wel werd de vergadering medegedeeld dat het Bondskruis dit jaar bij de tropen zal vallen, zo niet dan bij de kleurkanaries.

28 Advertenties: Daar er een teruggang van adverteerders is, werd de vergadering wederom gevraagd om uit te kijken naar nieuwe adverteerders. Stukjes voor het maandblad: Ook voor het maandblad werd er aan de vergadering wederom om kopij gevraagd. Rondvraag. Vrg. Het bleek dat in het afgelopen jaar volgens de vragensteller bij verschillende T.T. Kooien verkeerde waterglaasjes waren aangebracht, wat te doen. Antw: Alleen waterglaasjes met een klein tuitje zijn toegestaan bij de kanaries en met een groot tuitje bij de parkieten en tropen. De avond werd, onder leiding van Dhr. v. Puffelen, afgesloten met het keuren van diverse kleurkanaries de leden gingen dit keer in de schoenen van de keurmeesters staan. O-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o

29 Terugblik op TT en feestavond 2010 Op donderdag is het materiaal met 5 man opgehaald bij de opslag, alles uitgeladen bij t Heuvelhonk en de opbouw kon beginnen. Het opbouwen liep op rolletjes, na dat dit gebeurt was konden de eerste vogels op de stellingen. Ook s avonds bij het inbrengen geen problemen, alles was netjes op tijd. Na thuiskomst nog wat veranderingen aan gebracht in de blindenlijst en alles was klaar voor de keurdag. Ook hier liep over het algemeen alles goed, alleen het terug zetten van de kooien liep niet helemaal goed. Over de keuring zelf kunnen we tevreden zijn, bijna iedereen had een prijs, de paar die net buiten de boot vielen hebben volgend jaar weer een kans. Op vrijdagavond de opening met aardig wat mensen aanwezig. De zaterdagochtend is altijd al een ondergeschoven kindje geweest, terwijl er s middags wel meer publiek aanwezig is. Ook zondagmorgen is nooit zo druk, maar s middags loopt het toch weer aardig vol. Het uitgeven van de vogels verliep zonder problemen, ook het afbreken en opruimen is goed verlopen. s Maandags na een kopje koffie te hebben gedronken, de spullen ingeladen en terug gebracht naar de opslag. En zo hadden we weer een gezellige tentoonstelling achter de rug. Ook de medewerkers aan de tentoonstelling worden bedankt voor hun inzet. De Feestavond Het was een barre winteravond, met veel sneeuw en gladheid. Er hadden zich s middags 2 mensen afgebeld en s avonds zag het er tegen uur nog niet hoopgevend uit. Maar rond kwam er toch de loop in en tegen uur waren er 30 personen binnen. Gezien het voorspelde weer was dat zeer positief. Na de opening werd het eerste blok prijzen uitgedeeld en werd er begonnen met de verkoop van de loten voor de loterij en de plankjes voor de bingo, gevolgd door een tweede ronde, met mooie prijzen. Vervolgens de tweede rond prijzen, gevolgd door bedankje en een presentje voor de bezorgers van onze maandbladen, die dat altijd door wind en weer doen. Inmiddels begon het alweer te sneeuwen en wij begonnen met de laatste ronde bingo gevolgd door de laatste prijsuitreiking. Hierna ook maar de loterij gedaan, zodat de aanwezige naar huis konden, voor dat het weer nog slechter ging worden. Bij het vertrek kreeg iedereen nog een presentje uitgereikt. Ook was er deze avond weer gezorgd voor hapjes bij de drankjes. Naar mijn mening was het een gezellige avond. Wij hopen maar dat de weergoden ons volgend jaar beter zullen bedelen. Wim Stoop

30 Voor al uw: LOOD & ZINKWERKEN DAKWERKEN CV-WERKEN SANITAIR COMPLETE BADKAMERS Ook voor het kleinere werk kunt u bij ons terecht. Schipholboog HL Voorburg Tel.: K.v.K.: BEL VOOR EEN VRIJBLIJVEND ADVIES EN UITGEBREIDE OFFERTE: De Wit en zn v.o.f. surprise automaten en kiddy rides MOLENAARSBEDRIJF VAN LEEUWEN BV Voor al uw dierenbenodigdheden A. de Wit Kaagjesland KK Reeuwijk Mobiel Gaagweg AG Schipluiden Tel

31 DE JAPA SE MEEUW DOOR DE OGEN VAN EEN KEURMEESTER Ditmaal gaan we het hebben over een vogel die in de natuur niet voorkomt. Deze vogelsoort is namelijk een kweekproduct van de mens. Vele generaties is men bezig geweest om deze vogel te verfraaien. De vogel heet Japanse meeuw maar het zijn de Chinezen die met de ontwikkeling van deze vogels zijn begonnen, waarna de Japanners het hebben overgenomen en de soort gebracht hebben tot wat hij nu is. Een van de voorouders is de Spitstaartbronzenman, een lid van de lonchura familie. Deze familie omvat onder andere alle nonnensoorten. Het gaat in het kader van dit artikel te ver om verder op deze hele grote familie in te gaan. De Spitstaartbronzenman wilde ik wel even noemen omdat van deze vogel best wel veel terug te vinden in de Japanse meeuw. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de buiktekening en het masker van deze vogel. Omdat we hier te maken hebben met een kweekproduct bestaat er natuurlijk ook geen wildkleur. Algemeen wordt er vanuit gegaan dat de zwartbruine Japanse meeuw als de wildkleur wordt beschouwd. Dit is de kleurslag die ik dan ook wilde bespreken aan de hand van het keurbriefje en daar gelijk enkele praktische tips mee bij geven hoe te komen tot een aanvaardbare tentoonstellingsvogel. De Japanse meeuw is een vogel die binnen onze vereniging niet veel op tentoonstellingsniveau wordt gekweekt. Mogelijk dat ze wel gebruikt worden voor de kweek van duurdere of minder goed broedende vogels. Zij worden dan gebruikt als pleegouders. Ze mogen dus de eieren uitbroeden en de jongen groot brengen. Hiervoor zijn deze vogels al heel veel gebruikt en dit is iets wat nog steeds gebeurt. Eigenlijk is het niet meer nodig om de Japanse meeuwen hiervoor te gebruiken omdat de soorten tropisch vogels waarvoor ze hoofdzakelijk gebruikt werden, zodanig zijn ingeburgerd en gekweekt dat dit dus overbodig is. Ik dit artikel wil ik alleen stilstaan bij de soort op zich en dan met name bij de kleurslag zwartbruin, de kleur die regelmatig te zien is op de grotere tentoonstellingen. Omdat deze vogel bij ons op de tentoonstelling niet regelmatig aanwezig is, wil ik hem toch even kort omschrijven. Zodoende weten we allemaal waar we het over hebben. De specifieke onderdelen van deze vogel staan aangegeven op de tekening van deze vogel bij dit artikel. De zwartbruine Japanse Meeuw is een vrij forse vogel die toch een slanke indruk geeft. Zijn rugdek, kop en borst zijn over het algemeen zwartbruin van kleur en de buik laat vanaf de borst tekening zien die doorloopt tot aan de staart. Deze tekening is donker van kleur en in een zogenaamde V-vorm waardoor er een zogenaamd schubeffect ontstaat. De staart wordt licht omhoog gedragen. Ook voor deze soort is een standaardkeurbriefje ontworpen. De keuring voor deze vogel is dus een standaardkeuring, wat wil zeggen dat de vogel aan de hand van de standaardeisen gekeurd dient te worden. We zullen de vogel per rubriek bekijken.

32 Rubriek 1 Hierbij wordt gekeken naar het formaat, model, houding, conditie en bevedering. De Japanse meeuw is ongeveer 12 cm groot en moet een stevige ronde borst hebben. Ondanks dat het dus een stevige robuuste vogel moet zijn, komt hij toch als slank over. Dit laatste komt door de kleur en de tekening van deze vogel. De vogel moet fier op de stok zitten en zijn kopje opopgericht dragen. Hij/zij moet er eigenlijk bij zitten op een manier van kijk hier ben ik. De buik/borstlijn moet regelmatig gebogen zijn. Hierbij gaat het nogal eens fout. Regelmatig zijn er Japanse meeuwen te zien die te zwaar zijn in de borst, waardoor de borstlijn niet meer regelmatig gebogen is. Ook komt het voor dat het achterlijf een uitgezakte indruk geeft, met eigenlijk hetzelfde resultaat als hiervoor. U zult begrijpen dat deze laatste twee punten als storende fouten gezien worden en dat er dan afhankelijk van de ernst van de fout gestraft zal worden. De vleugels lopen strak langs het lichaam en moeten op de stuit aansluiten. Vogels die te smal zijn zullen de vleugelpunten op de stuit kruisen en ook dat doet weer ernstig afbreuk aan het totaalbeeld van de vogel. Dus ook hier kan voor gestraft worden. De bevedering moet gaaf en strak zijn. Ruipunten zijn een ernstige fout, maar daar kun je als liefhebber het nodige aan doen. Bekijk de vogel namelijk enkele dagen voor het inbrengen goed op deze fout. Zie je dan ruipuntjes dan kun je deze makkelijk verwijderen met een oude tandenborstel. Vaak is het voldoende om even over de ruipunt te wrijven met de borstel en dan zal deze barsten waarna de veer er uit komt. Lukt dit niet dan kan je even met een pincet de huls rond de veer kneuzen en hem dan nogmaals behandelen met de borstel en dan zal het bijna altijd wel lukken. Op zo n moment kun je ook best even tegen de veren instrijken, als de laatste strek altijd maar met de veren mee is. Na deze behandeling de vogel even bespuiten met wat lauw water uit de plantensproeier en de vogel gaat zichzelf verder verzorgen. Op zich is dit een kleine inspanning voor de liefhebber, die het verschil kan maken tussen het behalen van prijzen of er net buiten vallen. Ruipunten vallen namelijk onder conditie maar hebben natuurlijk ook met de bevedering te maken. Als liefhebber kun je hierbij voorkomen dat een keurmeester punten in mindering moet brengen. In deze rubriek wordt normaal 27 punten gegeven. Blinkt een vogel uit in formaat of model, dan kan er een punt extra gegeven worden. Dit laatste is ook het geval als de vogel in een puike conditie is. Je ziet dat je als liefhebber hier wat kunt verdienen. Rubriek 2 Hier wordt gekeken naar de grootte en vorm van de kop en de snavel. Eigenlijk wordt er dan naar gekeken of de kop en navel goed passen bij de rest van de vogel. Doen zich hierbij dan geen storende fouten voor dan wordt de normale waarde toegekend en dat is 8 punten. Op zich komt het niet vaak voor dat er in deze rubriek puntenaftrek gegeven moet worden. Rubriek 3 Hier wordt gekeken naar de poten. Deze moeten gaaf zijn en voorzien zijn van vier tenen. Hiervan moeten er drie naar voren en 1 naar achteren gedragen worden. Alle tenen dienen voorzien te zijn van nagels. De tenen moeten stevig om de stok klemmen en de nagels mogen niet te lang zijn. Lange nagels dus even knippen en je verdient weer punten. Poten en nagels mogen uiteraard niet bont zijn. In deze rubriek worden normaal 5 punten gegeven en dat is het maximum. Rubriek 4 Hier wordt gekeken naar de kleurregelmatigheid en de kleurdiepte. Dit is vaak de rubriek waar het om draait bij de zwartbruine Japanse Meeuw. Deze moet namelijk zo diep mogelijk zwartbruin zijn en dat ontbreekt er nogal eens aan. Dat de vogels niet diep genoeg bruin zijn heeft te maken met de hoeveelheid zwart eumelanine dat de vogel in zich heeft. Dat kan men als liefhebber beïnvloeden door vogels die zo diep mogelijk van kleur zijn aan elkaar te paren. De nakweek hieruit zal dan al verbetering laten zien. Ernstige kleurfouten zijn te lichte wangen en/of rugdek en ook een tweekleurige of blauwgrijze bovensnavel. De bovensnavel moet zwart zijn en de ondersnavel lichtgrijs. De poten moeten donkergrijs tot zwart zijn met zwarte nagels. Begrijpelijk is dat enige bontvorming, hoe gering ook, als zeer ernstig wordt aangemerkt. De kleur van het rugdek is niet altijd egaal en dat is wel een vereiste, dus ook iets om op te

33 letten. Zoals gezegd kunnen genoemde fouten eruit gekweekt worden met goede fokvogels. Wees dus streng bij de selectie van je vogels. Je kunt beter met 2 koppels heel goede vogels kweken dan met 10 koppels waarvan de kwaliteit toch wel te wensen overlaat. Goede koppels geven namelijk veel meer kans op een goede nakweek, maar dat spreekt eigenlijk voor zich. In deze rubriek wordt normaal gesproken 32 punten gegeven. Vogels die uitblinken in de kleurdiepte en regelmatigheid krijgen hier een punt extra. Vogels met onvoldoende kleurdiepte en/of een onregelmatige kleur krijgen hier puntenaftrek. Rubriek 5 Ik de laatste rubriek op het keurbriefje van de Japanse Meeuw kijken we naar de kop-, vleugelen lichaamstekening. Zoals gezegd heeft de zwartbruine een V-tekening op zijn buik. Deze loopt van de borst tot aan de staart. De afscheiding op de borst moet strak zijn en lopen van vleugelbocht naar vleugelbocht. Ideaal is als de kleur van de V-tekening dezelfde kleur heeft als het rugdek. De ondergrondkleur moet echter zo licht mogelijk zijn, waardoor een groot contrast ontstaat. Hierdoor ontstaat er een sprekende tekening op de buik. Het is de bedoeling dat de V-tekening regelmatig verdeeld is en doorloopt tot tussen de poten. De V-tekening mag op de borst iets grover zijn dan in de flanken. Naast de buiktekening vertoont de Japanse Meeuw ook tekening op het rugdek, althans dat hoort hij te doen. In de praktijk is het moeilijk om deze tekening er goed op te krijgen. Hier dienen namelijk kleine witte lichte streepjes zichtbaar te zijn. Omdat dit zo moeilijk te realiseren is, wordt er wat soepel mee omgegaan. In deze rubriek wordt normaal 17 punten gegeven. Vogels die uitblinken op dit onderdeel krijgen er een punt bij. Vogels die hier te kort komen krijgen een punt of meer in mindering, dit is natuurlijk afhankelijk van de fouten die ze vertonen. Een gemiddeld goede vogel krijg voor de vijf rubrieken dus en 17 punten is totaal 89 punten. Een prima vogel scoort en 18 punten is 92 punten in totaal. Om vogels kampioen te maken kan er in de rubrieken en vijf een punt extra gegeven worden. Het punt in de rubriek 2 is eigenlijk theoretisch omdat dit in de praktijk bijna niet voorkomt. Je zult dan een vogel moeten hebben die een uitzonderlijke kop en snavel heeft en dat is in mijn ogen een utopie. U zult begrijpen dat er een aantal punten zijn uitgelicht in dit artikel om zodoende een beeld te geven van de zwartbruine Japanse meeuw. Hierdoor is voor jullie mogelijk duidelijk geworden dat er best goede mogelijkheden zijn om prima Japanse Meeuwen te kweken die mee kunnen doen in de top van een tentoonstelling. Voorwaarde hiervoor is om te starten met goede koppels. In ons land zijn voldoende goede kwekers te vinden om daar het kweekmateriaal te halen. Ons land heeft namelijk heel goede kwekers op het gebied van de kleurkweek van de Japanse Meeuw. In Japan daarentegen zijn ze volop bezig om gefriseerde soorten te kweken. Vooral richt men zich er dan op de frisering op bepaalde plaatsen van het lichaam te verwezenlijken. Hier zijn ze overigens al best ver mee maar het gaat te ver om daar in dit artikel nader op in te gaan. Mogelijk een andere keer meer daarover. Gaan we terug naar de kleurkweek dan kan nog worden opgemerkt dat er naast de zwartbruine meerdere kleuren en kleurcombinaties zijn om mee te kweken. Daarnaast is er binnen de geledingen van onze bond nog een speciaalclub die de ware Japanse meeuw liefhebber verder kan helpen op weg naar de top. Wie van onze leden is de eerste die een Japanse Meeuw laat zien van 92 punten? Veel succes met de kweek van deze prachtige en rustige vogel. Keurmeester T.Koenen

34 Bij EvW Bouwkundig Expertise & Consultancy kunt u aanvragen, een: - aan- en/of verkoopkeuring - keuring voor de ationale Hypotheek Garantie - Energie Prestatie Advies certificaat en label - bouwkundig advies - oplevering nieuwbouw woning - (ver)bouwbegeleiding Met ingang van 1 mei 2008 dienen alle Verenigingen van Eigenaars (VvE) actief te zijn en een onderhoudsreserve te vormen. EvW Vastgoed Beheer Haaglanden heeft de kennis in huis om uw VvE te activeren en beheren. Expertise in: - de VvE opstarten en/of beheren - het opstellen van een meerjaren Voor meer informatie, neem dan eens een kijkje op onze website of bel EvW Bouwkundig Expertise & Consultancy en EvW Vastgoed Beheer Haaglanden, het vertrouwt adres in Haaglanden. onderhoudsplan (MOP)

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING WEBSITE: WWW.EVKV.WEBKLIK.NL Dames en Herenkapsalon G. van der Holst & Zn. b.v. Roos Verschuuren www.gvdholstzn.nl Burgemeester Sweenslaan 52a 2262 BP Leidschendam

Nadere informatie

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING WEBSITE: WWW.EVKV.WEBKLIK.NL Dames en Herenkapsalon Bloemen- en en Plantenboetiek Roos Verschuuren Burgemeester Sweenslaan 52a 2262 BP Leidschendam Telefoon 070-327

Nadere informatie

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING WEBSITE: WWW.EVKV.WEBKLIK.NL Dames en Herenkapsalon Bloemen- en en Plantenboetiek Roos Verschuuren Burgemeester Sweenslaan 52a 2262 BP Leidschendam Telefoon 070-327

Nadere informatie

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING WEBSITE: WWW.EVKV.WEBKLIK.NL Dames en Herenkapsalon Roos Verschuuren Burgemeester Sweenslaan 52a 2262 BP Leidschendam Telefoon 070-327 55 51 VAN DE VOORZITTER Op

Nadere informatie

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING WEBSITE: WWW.EVKV.WEBKLIK.NL Dames en Herenkapsalon Bloemen- en en Plantenboetiek Roos Verschuuren Burgemeester Sweenslaan 52a 2262 BP Leidschendam Telefoon 070-327

Nadere informatie

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING WEBSITE: WWW.EVKV.WEBKLIK.NL Dames en Herenkapsalon Bloemen- en en Plantenboetiek Roos Verschuuren Burgemeester Sweenslaan 52a 2262 BP Leidschendam Telefoon 070-327

Nadere informatie

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING WEBSITE: WWW.EVKV.WEBKLIK.NL Dames en Herenkapsalon Roos Verschuuren Burgemeester Sweenslaan 52a 2262 BP Leidschendam Telefoon 070-327 55 51 VAN DE VOORZITTER Op

Nadere informatie

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING WEBSITE: WWW.EVKV.WEBKLIK.NL Dames en Herenkapsalon Roos Verschuuren Burgemeester Sweenslaan 52a 2262 BP Leidschendam Telefoon 070-327 55 51 VAN DE VOORZITTER De

Nadere informatie

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING WEBSITE: WWW.EVKV.WEBKLIK.NL Dames en Herenkapsalon Bloemen- en en Plantenboetiek Roos Verschuuren Burgemeester Sweenslaan 52a 2262 BP Leidschendam Telefoon 070-327

Nadere informatie

WEBSITE: EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING

WEBSITE:  EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING WEBSITE: WWW.EVKV.WEBKLIK.NL EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING Dames en Herenkapsalon Roos Verschuuren Burgemeester Sweenslaan 52a 2262 BP Leidschendam Telefoon 070-327 55 51 VAN DE VOORZITTER We

Nadere informatie

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING WEBSITE: WWW.EVKV.WEBKLIK.NL Dames en Herenkapsalon Roos Verschuuren Burgemeester Sweenslaan 52a 2262 BP Leidschendam Telefoon 070-327 55 51 VAN DE VOORZITTER We

Nadere informatie

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING WEBSITE: WWW.EVKV.WEBKLIK.NL Dames en Herenkapsalon Roos Verschuuren Burgemeester Sweenslaan 52a 2262 BP Leidschendam Telefoon 070-327 55 51 VAN DE VOORZITTER Beste

Nadere informatie

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING WEBSITE: WWW.EVKV.WEBKLIK.NL Dames en Herenkapsalon Roos Verschuuren Burgemeester Sweenslaan 52a Denkt u ook aan onze adverteerders. Zij steunen onze vereniging

Nadere informatie

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING

EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING EERSTE VOORBURGSE KANARIEVOGELVERENIGING WEBSITE: WWW.EVKV.WEBKLIK.NL Dames en Herenkapsalon Bloemen- en en Plantenboetiek Roos Verschuuren Burgemeester Sweenslaan 52a 2262 BP Leidschendam Telefoon 070-327

Nadere informatie

Supplement STANDAARDEISEN KLEURKANARIES

Supplement STANDAARDEISEN KLEURKANARIES Supplement STANDAARDEISEN KLEURKANARIES 2009 A.N.B.v.V, K.B.O.F. en N.B.v.V. Maart 2009 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1-1 Voorwoord... 1-2 1 DE LIPOCHROOMKLEUREN MET WITTE PENNEN... 1-3 1.1 ALGEMENE EISEN

Nadere informatie

WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET

WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET Bedenker van dit document: Filip RESO voorzitter technische commissie Parkieten Opsteller van dit document: Frans COPPIETERS lid technische commissie Parkieten Werkdocument

Nadere informatie

Mededelingenblad 4e kwartaal 2012

Mededelingenblad 4e kwartaal 2012 Mededelingenblad 4 e kwartaal 2012 1 Vogelvereniging Vogelvreugd Delft Opgericht op 9 april 1954 Wijkcentrum de Parel v. Beresteynstraat 99 2614 HE DELFT Gironummer: 1590314 Email: info@vogelvreugddelft.nl

Nadere informatie

Standaard Zebravinken: Deze aanvulling is verwerkt in de nieuwe standaard Zebravinken 2012.

Standaard Zebravinken: Deze aanvulling is verwerkt in de nieuwe standaard Zebravinken 2012. Aanvulling 2012 In januari 2012 is een volledig herziene uitgave Richtlijnen voor keuren uitgegeven. Deze uitgave is heeft echter ook invloed op de standaardeisen voor de standaard vogels. In dit document

Nadere informatie

Een presentatie van Gea Stoop april 2008

Een presentatie van Gea Stoop april 2008 & Een presentatie van Gea Stoop april 2008 Agenda Herkomst Ontwikkeling Verervingen Standaardeisen Discussie BORDER x GEKUIFDE HARZER = GLOSTER Ur Frise 1690 Grote van Gent 1700 Lizard 1640 Kuifkanarie

Nadere informatie

ZILVERBEKJES RIJSTVOGELS 2001 VOORWOORD.

ZILVERBEKJES RIJSTVOGELS 2001 VOORWOORD. ZILVERBEKJES RIJSTVOGELS 2001 VOORWOORD. In 1974 werd een zeer beknopte standaard zilver- en loodbekjes uitgegeven, in 1982 gevolgd door de standaard rijstvogels. Begin negentiger jaren ontstaat de behoefte

Nadere informatie

Voorzitter van de Keurmeestersvereniging,

Voorzitter van de Keurmeestersvereniging, VOORWOORD KEURMEESTERSVERENIGING A.N.B.v.V. Het is voor mij als voorzitter van de keurmeesters vereniging een grote eer deze STANDAARDEISEN RIJSTVOGELS bij u te introduceren. Om bij te blijven is het noodzakelijk

Nadere informatie

Standaardeis Catharina parkiet

Standaardeis Catharina parkiet Pagina 1 Inhoudsopgave : pagina Inhoudsopgave 2 Toelichting keurbrief 3 en 4 Keurbrief 4 Algemene standaardeis Catharina parkiet 5 en 6 Mutatie beschrijving Groen 7 D. groen 8 D.D. groen 9 Turquoise 10

Nadere informatie

Uitnodiging 35 ste V.V.W. VOGELTENTOONSTELLING 2015

Uitnodiging 35 ste V.V.W. VOGELTENTOONSTELLING 2015 Uitnodiging 35 ste V.V.W. VOGELTENTOONSTELLING 2015 Wommelgem, 9 augustus 2015. Beste vogelvriend, Graag nodigen wij U uit om deel te nemen aan onze 35 ste vogelshow op 26 en 27 september a.s.. We organiseren

Nadere informatie

de Vogelvrienden Leusden

de Vogelvrienden Leusden de Vogelvrienden Leusden Tentoonstellingsreglement 37 e kampioenschap Van Amersfoort 2014 De show wordt gehouden op de volgende data: Vrijdag Zaterdag Zondag 7 november van 20.00 tot 22.00 uur 8 november

Nadere informatie

Japanse Kwartels (Coturnix c. Japonica)

Japanse Kwartels (Coturnix c. Japonica) Standaard Japanse Kwartels (Coturnix c. Japonica) Uitgegeven door: Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers Copyright by NBvV. Alle rechten voorbehouden Uitgave: zomer 1993 OPMERKING VOORAF: Om het document

Nadere informatie

GESCHILDERDE ASTRILDE, Emblema, picta

GESCHILDERDE ASTRILDE, Emblema, picta GESCHILDERDE ASTRILDE, Emblema, picta Keurmeestervereniging T&P. ALGEMEEN: Nederlands: Duits: Engels: Frans: Geschilderde astrilde. Gemalter astrild. Painted Firetail. Embleme peint. De Geschilderde astrilde

Nadere informatie

STANDAARDEISEN RIJSTVOGELS K.B.O.F. K.B.O.F.

STANDAARDEISEN RIJSTVOGELS K.B.O.F. K.B.O.F. STANDAARDEISEN RIJSTVOGELS UITGAVE 2012 Voorwoord. Gezien de ontwikkeling die de kweek van rijstvogels de laatste jaren heeft ondergaan is door de Technische Commissie Exoten KBOF beslist de bestaande

Nadere informatie

Gedomesticeerde Afrikaanse- en Aziatische prachtvinken

Gedomesticeerde Afrikaanse- en Aziatische prachtvinken Standaard Gedomesticeerde Afrikaanse- en Aziatische prachtvinken Zilverbek. Loodbek. Parelhalsamadine. Rijstvogel. Timor rijstvogel. Bandvink. Ekstertjes. Uitgave 2012 KMV T&P. Pagina 1 van 62 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Algemene regels tijdens het keuren De keurders zijn verplicht de gegeven instructies strikt op te volgen

Algemene regels tijdens het keuren De keurders zijn verplicht de gegeven instructies strikt op te volgen Pagina 2 Algemene regels tijdens het keuren Pagina 3 Keurfiche + beschrijving van de rubrieken Pagina 4 Pagina 5 Mozaïeken Pagina 6 met rode bek (Urucum) Pagina 7 Zwartreeks Pagina 8 Bruinreeks Pagina

Nadere informatie

Ordre Mondial des Juges STANDARDS. Canaris de Couleur. Colourbred Canaries

Ordre Mondial des Juges STANDARDS. Canaris de Couleur. Colourbred Canaries Ordre Mondial des Juges STANDARDS Canaris de Couleur Colourbred Canaries INTRODUCTIE Op initiatief van de Voorzitter van de O.M.J. Daniel SOMMER zijn de keurmeesters van Duitsland, België, Spanje, Frankrijk,

Nadere informatie

REGLEMENT vogeltentoonstelling 2015

REGLEMENT vogeltentoonstelling 2015 REGLEMENT vogeltentoonstelling 2015 Van Vogelvereniging Spijkenisse en omstreken lid van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Clubgebouw vogelvereniging, Maaswijkweg 10 te Spijkenisse. Sluiting inschrijving:

Nadere informatie

Reglement en prijzenverdeling voor de 62 e onderlinge vogeltentoonstelling 2018 van v.v.,, De Kolibri Noordwijkerhout en Omstreken

Reglement en prijzenverdeling voor de 62 e onderlinge vogeltentoonstelling 2018 van v.v.,, De Kolibri Noordwijkerhout en Omstreken Reglement en prijzenverdeling voor de 62 e onderlinge vogeltentoonstelling 2018 van v.v.,, De Kolibri Noordwijkerhout en Omstreken Deze onderlinge tentoonstelling wordt georganiseerd door V.V.,,De Kolibri

Nadere informatie

standaardeisen DIAMANTDUIVEN

standaardeisen DIAMANTDUIVEN standaardeisen DIAMANTDUIVEN Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers uitgave voorjaar 990 INHOUDSOPGAVE: Voorwoord... 2 Standaard... 3 Keurtechnische aanwijzingen... 4 Kleurstandaard Bruin... 5 Bruinpastel...

Nadere informatie

BESTUUR ERMELOSE VOGELVERENIGING DE KLEURZANGER. Ereleden: Dhr. A. Geitenbeek, Dhr. A.J. Boer, Dhr. H. Teunissen En Dhr. E.J.

BESTUUR ERMELOSE VOGELVERENIGING DE KLEURZANGER. Ereleden: Dhr. A. Geitenbeek, Dhr. A.J. Boer, Dhr. H. Teunissen En Dhr. E.J. BESTUUR ERMELOSE VOGELVERENIGING DE KLEURZANGER Ereleden: Dhr. A. Geitenbeek, Dhr. A.J. Boer, Dhr. H. Teunissen En Dhr. E.J. Nijeboer Voorzitter: Dhr. W. Krijt Putterweg 39 3851 GA Ermelo 0341-560549 w.krijt@vodafonevast.nl

Nadere informatie

Gefriseerde rassen en Houdingrassen

Gefriseerde rassen en Houdingrassen Open Nederlandse kampioenschappen Gefriseerde rassen en Houdingrassen Op zaterdag 19 november 2011 Plaats: Verenigingsgebouw De Vogelvriend P.M. van Gentstraat 23 4142 BM Leerdam Tel. 0345-618024 De kampioenen

Nadere informatie

V.V. WITROKA RIDDERKERK

V.V. WITROKA RIDDERKERK V.V. WITROKA RIDDERKERK Opgericht in november 1956 Aangesloten bij N.B.v.V. Oktober November 2017 ( 1 ) ( 2 ) Deze maand in ons clubblad: Inhoud boekje 03 Bestuursgegevens 05 Agenda 07 Hans Dijksman 09

Nadere informatie

Tentoonstellingsreglement Boxtelse kampioenschappen t/m 14 december Heidezoom 2 Liempde. Tel

Tentoonstellingsreglement Boxtelse kampioenschappen t/m 14 december Heidezoom 2 Liempde. Tel Tentoonstellingsreglement Boxtelse kampioenschappen 2014. 12 t/m 14 december 2014. Heidezoom 2 Liempde. Tel. 0411-631427. Deelnemende vogelverengingen: Vogelvereniging Vogelvreugd Boxtel. Vogelvereniging

Nadere informatie

STANDAARDEISEN K.B.O.F. JAPANSE MEEUWEN K.B.O.F.

STANDAARDEISEN K.B.O.F. JAPANSE MEEUWEN K.B.O.F. STANDAARDEISEN JAPANSE MEEUWEN UITGAVE 2015 0 INHOUD 2. Inhoud 3. Zwartbruin 4. Donkerbruin 5. Mokkabruin 6. Roodbruin 7. Zwartgrijs 8. Donkergrijs 9. Mokkagrijs 10. Donker roodgrijs 11. Roodgrijs 12.

Nadere informatie

Afdeling: Tentoonstellingscommissie. Beste Vogelvrienden,

Afdeling: Tentoonstellingscommissie. Beste Vogelvrienden, Afdeling: Tentoonstellingscommissie Beste Vogelvrienden, Hieronder volgt het nieuwe tentoonstellingsreglement van Folière feriening Súd West Hoek, bestemd voor de afdelingstentoonstelling 2012. Alle voorgaande

Nadere informatie

Dinsdag 11 December Dinsdag 08 januari 2019

Dinsdag 11 December Dinsdag 08 januari 2019 Geachte Leden, Hierbij nodigen wij u uit tot het bijwonen van onze maandelijkse ledenbijeenkomsten, welke gehouden zullen worden op: Dinsdag 11 December 2018 en Dinsdag 08 januari 2019 We hopen deze avonden

Nadere informatie

Prijzenreglement Vogelvereniging Gieten e.o.

Prijzenreglement Vogelvereniging Gieten e.o. Prijzenreglement Vogelvereniging Gieten e.o. Eigen kweek vogels Alle Eigen Kweek (EK) vogels (inclusief stellen en stammen) van de show worden ingedeeld in de volgende hoofdcategorieën: - Zang (EK) - Kleur

Nadere informatie

Europese Cultuurvogels

Europese Cultuurvogels Standaard: Europese Cultuurvogels Deel 2, Zaadeters. Europese cultuurvogels 2006 (2) Pagina 1 van 45 INDEX Voorwoord.. 3 Sijs.5 Fysieke standaard... 5 Kleurstandaard... 7 Keurtechnische aanwijzingen...

Nadere informatie

GGPF Nieuwsbrief. Juli 2015

GGPF Nieuwsbrief. Juli 2015 GGPF Nieuwsbrief Juli 2015 Nog vóór de grote uittocht van de vakantiegangers een korte nieuwsbrief met daarin zoals toegezegd de volledige uitslagen. Valt er dan verder niets te melden? Zeker wel. Het

Nadere informatie

Bestuur van vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg e.o.

Bestuur van vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg e.o. Met hierin o.a. Uitnodiging jongvogelavond dinsdag 19 september 2017 2e ringenbestelling 2018 Inschrijfavond tentoonstelling 2017 Bestuur van vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg e.o. Voorzitter: Erik-Jan

Nadere informatie

De Vogelvriend Pagina 3

De Vogelvriend Pagina 3 De Vogelvriend Pagina 3 De Vogelvriend Pagina 4 Vooraf Geachte bezoekers, Wij heten u namens het bestuur van harte welkom op deze onderlinge tentoonstelling. Dankzij de inzendingen van onze leden kunt

Nadere informatie

Standaard: Mutaties Australische prachtvinken.

Standaard: Mutaties Australische prachtvinken. Standaard: Mutaties Australische prachtvinken. Uitgave 2012 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 2 Een overzicht van met zekerheid voorkomende mutaties 3 Bruin. 5 Agaat. 6 Geslachtsgebonden ino... 7 Isabel. 8 Opaal.

Nadere informatie

vogelvereniging DE NACHTEGAAL Rosmalen

vogelvereniging DE NACHTEGAAL Rosmalen vogelvereniging DE NACHTEGAAL Rosmalen Vogelvereniging de Nachtegaal uit Rosmalen nodigt u uit om deel te nemen aan: Open Rosmalens Kampioenschap 2017 icm kringtentoonstelling Maasland-Meierij Deze tentoonstelling

Nadere informatie

Psilopsiagon & overige Bolborhynchus

Psilopsiagon & overige Bolborhynchus Standaard: Psilopsiagon & overige Bolborhynchus Uitgave zomer 2014 Standaard Psilopsiagon en overige Bolborhynchus soorten Pagina 1 van 18 Inhoud: 2 Voorwoord: 3 Bij het genus Psilopsigon: 4 Citroenparkiet,

Nadere informatie

Standaardeisen kleurkanaries 2015 COM / OMJ

Standaardeisen kleurkanaries 2015 COM / OMJ Standaardeisen kleurkanaries 2015 COM / OMJ Confédération Ornithologique Mondiale / Ordre Mondial des Juges Nederlandse vertaling vanuit de oorspronkelijke Franstalige uitgave Propriété de la C.O.M. /

Nadere informatie

Standaardeisen kleurkanaries 2015

Standaardeisen kleurkanaries 2015 Standaardeisen kleurkanaries 2015 Nederlandse vertaling vanuit de oorspronkelijke Franstalige uitgave Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers - Januari 2015 1 Foto s opgenomen op de voorzijde van deze standaardeisen

Nadere informatie

Vergadering Experten OMJ sectie D kleurkanaries in Palaiseau 20/21/22 mei

Vergadering Experten OMJ sectie D kleurkanaries in Palaiseau 20/21/22 mei Vergadering Experten OMJ sectie D kleurkanaries in Palaiseau 20/21/22 mei 2011 Aanwezig: Italië, Frankrijk, Duitsland,Nederland, Zwitserland, Spanje,Portugal, België.Oostenrijk was afwezig.allen A-landen

Nadere informatie

Met hierin o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 13 maart 2018 Uitnodiging lezing maandag 23 april 2018 (unieke kans!) Terugblik feestavond

Met hierin o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 13 maart 2018 Uitnodiging lezing maandag 23 april 2018 (unieke kans!) Terugblik feestavond Met hierin o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 13 maart 2018 Uitnodiging lezing maandag 23 april 2018 (unieke kans!) Terugblik feestavond Bestuur van vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg e.o. Voorzitter:

Nadere informatie

Met o.a. Uitnodiging feestavond vrijdag 22 januari a.s. Contributie / incasso 2016 Ringenbestellen 3 e ronde

Met o.a. Uitnodiging feestavond vrijdag 22 januari a.s. Contributie / incasso 2016 Ringenbestellen 3 e ronde Met o.a. Uitnodiging feestavond vrijdag 22 januari a.s. Contributie / incasso 2016 Ringenbestellen 3 e ronde Januari 2016 Bestuur van vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg e.o. Voorzitter: Erik-Jan Huisman

Nadere informatie

Uitnodiging aan alle leden en Ereleden van de vogelvereniging De Edelzanger Bennekom voor het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering

Uitnodiging aan alle leden en Ereleden van de vogelvereniging De Edelzanger Bennekom voor het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering Uitnodiging aan alle leden en Ereleden van de vogelvereniging De Edelzanger Bennekom voor het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering op MAANDAG 3 november 2014 Aanvang: 20.00 uur in ons verenigingsgebouw

Nadere informatie

Nieuwsbrief E.V.v.V

Nieuwsbrief E.V.v.V Nieuwsbrief E.V.v.V. 3 2016 3 e kwartaal 2016 Aangesloten bij de NBvV, afdelingscode A39 KvK Almere 4006.1188 Bankrekening NL05INGB0005339101 EVvV-Almere 1 2 Van de voorzitter Met enige trots kan ik melden

Nadere informatie

BONDSVRAAGPROGRAMMA A.N.B.v.V. GELDIG VANAF HET TENTOONSTELLINGSSEIZOEN 2015 T/M 2017

BONDSVRAAGPROGRAMMA A.N.B.v.V. GELDIG VANAF HET TENTOONSTELLINGSSEIZOEN 2015 T/M 2017 BONDSVRAAGPROGRAMMA A.N.B.v.V. GELDIG VANAF HET TENTOONSTELLINGSSEIZOEN 2015 T/M 2017 Totaal 18 hoofdgroepen. Hoofdgroep A (*) Hoofdgroep B (*) Hoofdgroep C (*) Hoofdgroep D (*) Hoofdgroep E (*) Harzers

Nadere informatie

PAASBINGO. IEDEREEN IS WELKOM OOK UW VRIENDEN IEDEREEN EEN PAASPRIJS VRIJDAG AVOND 30 Maart UUR

PAASBINGO. IEDEREEN IS WELKOM OOK UW VRIENDEN IEDEREEN EEN PAASPRIJS VRIJDAG AVOND 30 Maart UUR s-gravenhaagse Vereniging van Vogelliefhebbers LUSCINIA Maandblad voor APRIL PAASBINGO IEDEREEN IS WELKOM OOK UW VRIENDEN IEDEREEN EEN PAASPRIJS VRIJDAG AVOND 30 Maart 20.00 UUR Afzender Koninklijk Goedgekeurd

Nadere informatie

`s-gravenhaagse Vereniging van Vogelliefhebbers LUSCINIA. Maandblad Koninklijk Goedgekeurd: 2522 ZM December 1921 No 6

`s-gravenhaagse Vereniging van Vogelliefhebbers LUSCINIA. Maandblad Koninklijk Goedgekeurd: 2522 ZM December 1921 No 6 `s-gravenhaagse Vereniging van Vogelliefhebbers LUSCINIA Maandblad Afzender: Koninklijk Goedgekeurd: 2522 ZM 29 27 December 1921 No 6 1 Voorzitter: W.H.Stoop Perponcherstraat 48 2518 SW Den Haag Tel. 070-3461831

Nadere informatie

Standaardeisen van Agapornis canus V 3.1

Standaardeisen van Agapornis canus V 3.1 Standaardeisen van Agapornis canus V 3.1 opgesteld op initiatief van Ornitho-Genetics vzw in samenwerking met MUTAVI en de technische comités van: AOB, BVA International en KBOF 2015 heden: Ornitho-Genetics

Nadere informatie

Gezamenlijke standaardeisen Forpussen. Opgesteld door de technische commissies van ANBvV, KBOF, NBvV en NFC.

Gezamenlijke standaardeisen Forpussen. Opgesteld door de technische commissies van ANBvV, KBOF, NBvV en NFC. De vorm van de vogels. FYSIEKE KENMERKEN DWERGPAPEGAAIEN. (geslacht Forpus) 01. Het voorhoofd, vanaf de snavel licht gewelfd naar achter toe. 02. Bovenkop (kruin), licht gewelfd. 03. De omgebogen snavel

Nadere informatie

LUSCINIA KERSTBINGO MET VELE MOOIE KERSTPRIJZEN U BENT ALLEN VOOR DEZE GEZELLIGE AVOND UITGENODIGD NEEM OOK UW VRIENDEN MEE VRIJDAG 21 DECEMBER

LUSCINIA KERSTBINGO MET VELE MOOIE KERSTPRIJZEN U BENT ALLEN VOOR DEZE GEZELLIGE AVOND UITGENODIGD NEEM OOK UW VRIENDEN MEE VRIJDAG 21 DECEMBER LUSCINIA KERSTBINGO MET VELE MOOIE KERSTPRIJZEN U BENT ALLEN VOOR DEZE GEZELLIGE AVOND UITGENODIGD NEEM OOK UW VRIENDEN MEE VRIJDAG 21 DECEMBER UW FEESTAVOND AANVANG 20.00 UUR Ontmoetingscentrum Morgenstond

Nadere informatie

Groep 3.041 Lipochroom Rood intensief 3.041.001 Rood intensief. Groep 3.042 Lipochroom Roodivoor intensief 3.042.002 Roodivoor intensief

Groep 3.041 Lipochroom Rood intensief 3.041.001 Rood intensief. Groep 3.042 Lipochroom Roodivoor intensief 3.042.002 Roodivoor intensief 1 Zangkanaries Kooi: zangkooi Gevraagd: 2 jaar Groep 1.001 Harzers 1.001.001 Harzers Groep 1.002 Waterslagers 1.002.001 Waterslagers Groep 1.003 Timbrado's 1.003.001 Timbrado's 3 Kleurkanaries Gevraagd:

Nadere informatie

Open Grens-Regio Vogelshow 2015 Onze Vogels Sittard

Open Grens-Regio Vogelshow 2015 Onze Vogels Sittard Secretariaat Organisatie: Huub Mertens P.P.Rubensstraat 32 6137 XX Sittard 06-19053510; huubmertns54@gmail.com Open Grens-Regio Vogelshow 2015 Onze Vogels Sittard Tentoonstellingsregels Inschrijfformulier:

Nadere informatie

DRUTEN 2015 AANVULLEND TENTOONSTELLINGSREGLEMENT VOOR DE INTERNATIONALE N.Z.C. SHOW 2015.

DRUTEN 2015 AANVULLEND TENTOONSTELLINGSREGLEMENT VOOR DE INTERNATIONALE N.Z.C. SHOW 2015. DRUTEN 2015 AANVULLEND TENTOONSTELLINGSREGLEMENT VOOR DE INTERNATIONALE N.Z.C. SHOW 2015. Speciaalclub voor Zebravinkenliefhebbers, aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. NZC TENTOONSTELLINGS

Nadere informatie

Kweekervaringen met Zwartbruine Japanse meeuwen. Deel 2: Zwartbruine Japanse meeuw als tentoonstellingsvogel. tropen.

Kweekervaringen met Zwartbruine Japanse meeuwen. Deel 2: Zwartbruine Japanse meeuw als tentoonstellingsvogel. tropen. tropen Kweekervaringen met Zwartbruine Japanse meeuwen Deel 2: Zwartbruine Japanse meeuw als tentoonstellingsvogel door Jaap Plokker Inleiding De vorige keer heb ik uitvoerig stil gestaan bij mijn lotgevallen

Nadere informatie

Europese Cultuurvogels

Europese Cultuurvogels Standaard: Europese Cultuurvogels Deel 2, zaadeters, vervolg: Europese cultuurvogels 2012 (Deel 2) Pagina 1 van 47 INDEX Voorwoord.. 3 Sijs.5 Fysieke standaard... 5 Kleurstandaard... 7 Keurtechnische aanwijzingen...

Nadere informatie

Gemeenschappelijke standaardeis van de Agapornis taranta

Gemeenschappelijke standaardeis van de Agapornis taranta 1 Gemeenschappelijke standaardeis van de Agapornis taranta Opgesteld door de technische comités van: ANBvV, AOB, BVA, KBOF, ONZE PARKIETEN, Parkietenspeciaalclub ANBvV, PSC, Psittacula Holland, NBvV, ism

Nadere informatie

Standaard: Mutaties Gedomesticeerde Afrikaanse- en Aziatische prachtvinken 2007.

Standaard: Mutaties Gedomesticeerde Afrikaanse- en Aziatische prachtvinken 2007. Standaard: Mutaties Gedomesticeerde Afrikaanse- en Aziatische prachtvinken 2007. Uitgave 2007 standaard mut ged afr azi pv.doc Pagina 1 van 22 INDEX Voorwoord 3 Een overzicht van met zekerheid voorkomende

Nadere informatie

Vraagprogramma ste Nationale Vogeltentoonstelling. Aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers

Vraagprogramma ste Nationale Vogeltentoonstelling. Aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers Vraagprogramma 2016 41 ste Nationale Vogeltentoonstelling Aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers VRAAGPROGRAMMA Van de 41ste Nationale Vogeltentoonstelling boven het Noordzeekanaal: Van

Nadere informatie

Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg

Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg December 2010 Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg Voorzitter: Erik-Jan Huisman de Heuvel 5 3931 RH Woudenberg tel. 033-2866901 1 e Secretaris: Daan Huisman Henschoterlaan 28 3931 DB

Nadere informatie

Groep 3.006 Lipochroom Lutino intensief witte pennen. Groep 3.008 Lipochroom Geel schimmel witte pennen

Groep 3.006 Lipochroom Lutino intensief witte pennen. Groep 3.008 Lipochroom Geel schimmel witte pennen 1. Zangkanaries Hoofdgroep 01: Zangkanaries 1 Kooi: zangkooi Groep 1.001 Harzers klas 1.001.001 Harzers Hoofdgroep 02: Zangkanaries 2 Kooi: zangkooi Groep 1.002 Waterslagers klas 1.002.001 Waterslagers

Nadere informatie

1 ste Internationale T.T. Kleur en Vriendschap 85 Kerkrade

1 ste Internationale T.T. Kleur en Vriendschap 85 Kerkrade 1 ste Internationale T.T. Kleur en Vriendschap 85 Kerkrade Secretariaat Organisatie: W.J Offermans Meuserstraat 10 6464 EG Kerkrade 06-31249531 / 045-8883231 : kleur.en.vriendschap@ziggo.nl Vogelvereniging

Nadere informatie

TT show ter ere van onze 51 ste Vogel tentoonstelling van Tropenpracht en onze 24 ste Bijzondere Tentoonstelling

TT show ter ere van onze 51 ste Vogel tentoonstelling van Tropenpracht en onze 24 ste Bijzondere Tentoonstelling TT show ter ere van onze 51 ste Vogel tentoonstelling van Tropenpracht en onze 24 ste Bijzondere Tentoonstelling Reglementen en Inschrijfformulier 26 november t/m 29 november 2014 in Zalencentrum Muller,

Nadere informatie

Overzicht uitslagen OTT 2014 blz. 1

Overzicht uitslagen OTT 2014 blz. 1 Overzicht uitslagen OTT 2014 blz. 1 33 inzenders hebben 674 vogels ingezonden welke zijn gekeurd door 9 keurmeesters 101 vogels van 91 punten. 39 vogels van 92 punten. 10 vogels van 93 punten. Enkelingen

Nadere informatie

Standaardeis van Agapornis taranta

Standaardeis van Agapornis taranta Standaardeis van Agapornis taranta Editie 2015 opgesteld op initiatief van Ornitho-Genetics VZW i.s.m. met MUTAVI en de technische comités van: ANBvV, AOB, BVA en KBOF 2015 Inhoud: Standaardeis van Agapornis

Nadere informatie

Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg

Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg Maart 2012 Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg Voorzitter: Erik-Jan Huisman de Heuvel 5 3931 RH Woudenberg tel. 033-2866901 1 e Secretaris: Daan Huisman John F. Kennedylaan 101 3931

Nadere informatie

Vogelvereniging De Goudvink Opgericht juni 1965 te Vught www.degoudvink.nl www.facebook.nl/degoudvink.vught

Vogelvereniging De Goudvink Opgericht juni 1965 te Vught www.degoudvink.nl www.facebook.nl/degoudvink.vught Vogelvereniging De Goudvink Opgericht juni 1965 te Vught www.degoudvink.nl www.facebook.nl/degoudvink.vught Bij deze nodigen wij u uit om deel te nemen aan onze 1965 2015 Jubileum vogelshow Het Gouden

Nadere informatie

VRAAGPROGRAMMA 2015-2019

VRAAGPROGRAMMA 2015-2019 VRAAGPROGRAMMA 2015-2019 WAT IS HET VRAAGPROGRAMMA? - Hierin staat beschreven welke soorten, rassen en kleuren vogels tentoongesteld kunnen worden - Hierin wordt bepaald welke vogels met elkaar vergeleken

Nadere informatie

TENTOONSTELLINGSREGLEMENT

TENTOONSTELLINGSREGLEMENT TENTOONSTELLINGSREGLEMENT ARTIKEL 1 De afdeling organiseert jaarlijks een vogeltentoonstelling. Het bestuur van de afdeling is belast met de zorg voor de totstandkoming van de tentoonstelling. Indien zich

Nadere informatie

Standaard. Kleurgrasparkiet deel 1.

Standaard. Kleurgrasparkiet deel 1. Standaard Kleurgrasparkiet deel 1. Uitgave zomer 2017 Versie 28-08-2017 Pagina 1 van 100 Index... 2-3 Voorwoord... 4 Fysieke standaard... 5-6 Normaal serie Groen, serie,... 7 Aqua serie... 9 Turquoise

Nadere informatie

Gefriseerde rassen en Houdingrassen

Gefriseerde rassen en Houdingrassen Open Nederlandse Kampioenschappen Gefriseerde rassen en Houdingrassen Op zaterdag 16 november 2013 Plaats: Verenigingsgebouw De Vogelvriend P.M. van Gentstraat 23 4142 BM Leerdam Tel. 0345-618024 Voor

Nadere informatie

124 vogels van 91 punten. 70 vogels van 92 punten. 15 vogels van 93 punten.

124 vogels van 91 punten. 70 vogels van 92 punten. 15 vogels van 93 punten. 1 Overzicht algemene gegevens 31 inzenders hebben 683 vogels ingezonden welke zijn gekeurd door 9 keurmeesters 124 vogels van 91 punten. 70 vogels van 92 punten. 15 vogels van 93 punten. Enkelingen Europese

Nadere informatie

TECHNISCHE COMMISSIE TROPISCHE VOGELS EN PARKIETEN, TECHNISCH BULLETIN 2015.

TECHNISCHE COMMISSIE TROPISCHE VOGELS EN PARKIETEN, TECHNISCH BULLETIN 2015. TECHNISCHE COMMISSIE TROPISCHE VOGELS EN PARKIETEN, TECHNISCH BULLETIN 2015. Versie, d.d. 1-08-2015. TB 2015 Pagina 1 van 19 TECHNISCHE COMMISSIE TROPISCHE VOGELS EN PARKIETEN, TECHNISCH BULLETIN 2015.

Nadere informatie

Standaardeisen kleurkanaries 2015. Nederlandse vertaling vanuit de oorspronkelijke Franstalige uitgave

Standaardeisen kleurkanaries 2015. Nederlandse vertaling vanuit de oorspronkelijke Franstalige uitgave Standaardeisen kleurkanaries 2015 Nederlandse vertaling vanuit de oorspronkelijke Franstalige uitgave 1 Foto s opgenomen op de voorzijde van deze standaardeisen zijn geplaatst met instemming van de Kanarioloog

Nadere informatie

Nationale TT 2015, Volière Vereniging De Huisvriend.

Nationale TT 2015, Volière Vereniging De Huisvriend. Geachte vogelliefhebber, Van 30 oktober t/m 1 november organiseert Volière vereniging De Huisvriend uit Rothem-Meerssen voor de 17-de keer op rij een Nationale Vogeltentoonstelling. We willen net zoals

Nadere informatie

DE RIJSENVOGEL. Tentoonstellingsreglement voor de Onder Regionale tentoonstelling 2016

DE RIJSENVOGEL. Tentoonstellingsreglement voor de Onder Regionale tentoonstelling 2016 Aangesloten bij de NBvV Opgericht Januari 1985 DE RIJSENVOGEL Tentoonstellingsreglement voor de Onder Regionale tentoonstelling 2016 1. De Rijsenvogel gebruikt het vraagprogramma zoals u aantreft bij uw

Nadere informatie

V.V. WITROKA RIDDERKERK

V.V. WITROKA RIDDERKERK V.V. WITROKA RIDDERKERK Opgericht in november 1956 Aangesloten bij N.B.v.V. Tentoonstelling 2017 Tstelling regtentoonst ( 1 ) Tentoonstelling reglement voor de Bijzondere Vogeltentoonstelling 2017 De vogelshow

Nadere informatie

Keuringsresultaten. Kooi Leg Ring Inzender Kp Tp Stam Prijs. Stammen. 1 EK Leyten R Niet gezongen. 2 EK Leyten R Niet gezongen

Keuringsresultaten. Kooi Leg Ring Inzender Kp Tp Stam Prijs. Stammen. 1 EK Leyten R Niet gezongen. 2 EK Leyten R Niet gezongen Hoofdgroep 03 Zangkanaries 3 01.003 Timbrado s 01.003.001 Timbrado Stammen 1 EK Leyten R Niet gezongen 2 EK Leyten R Niet gezongen 3 EK Leyten R 88 4 EK Leyten R Niet gezongen 5 EK Leyten R Niet gezongen

Nadere informatie

Klasse Soort en/of kleurslag van de vogel Bedrag

Klasse Soort en/of kleurslag van de vogel Bedrag Wedstrijdklasse : (JEUGD GRATIS) Naam Adres Enkelingen:... x. 1,00 =.... Postc.+ woonplaats Stel..... x. 2,00 =.... Telefoon Stam:... x. 4,00 =.... Afdelingscode Catalogus (verplicht): =. 2,50 Kweeknr:

Nadere informatie

vogelvereniging DE NACHTEGAAL Rosmalen

vogelvereniging DE NACHTEGAAL Rosmalen vogelvereniging DE NACHTEGAAL Rosmalen VOGELTENTOONSTELLING Open Rosmalens Kampioenschap 2015. Locatie: TT-secretariaat Handboogschutterij NIMROD Christiaan Kannemansstraat 26 5246 AM Rosmalen ( Hintham)

Nadere informatie

de Vogelvrienden Leusden

de Vogelvrienden Leusden 2018 de Vogelvrienden Leusden Tentoonstellingsreglement regioshow Leusden e.o., De show wordt gehouden op de volgende data: Vrijdag Zaterdag 30 november van 19.30 tot 22.00 uur 01 december van 10.00 tot

Nadere informatie

Standaard. Kleurgrasparkiet deel 2

Standaard. Kleurgrasparkiet deel 2 Standaard Kleurgrasparkiet deel 2 ( Opaline en Bont serie) Uitgave zomer 2017 Versie 28-08-2017 Pagina 1 van 90 Index... 2 Voorwoord... 3 Fysieke standaard... 4-5 Opaline serie Opaline groen serie... 6

Nadere informatie

Oproep tot medewerking: Agaat barmsijs? agaat elzensijs?

Oproep tot medewerking: Agaat barmsijs? agaat elzensijs? Oproep tot medewerking: Agaat barmsijs? agaat elzensijs? We willen duidelijk stellen dat ISEC (Internationaal Samenwerking verband Europese Cultuurvogels) niet zit te vragen om naamsveranderingen. Maar

Nadere informatie

Nederlandse Grasparkieten Club

Nederlandse Grasparkieten Club Nederlandse Grasparkieten Club Aangesloten bij de World Budgerigar Organisation Uitnodiging Voor het bijwonen van de JAARVERGADERING van de NGC-DBS op 28 maart 2013 in Café-zalencentrum De Gouden Leeuw,

Nadere informatie

Standaard. Kleurgrasparkiet

Standaard. Kleurgrasparkiet Standaard Kleurgrasparkiet Uitgave zomer 2017 Revisie Voorjaar 2018 Pagina 1 van 179 Index Index... 2 Voorwoord 2017... 4 Fysieke Standaard Kleurgrasparkiet... 5 Omschrijving Groenserie:... 7 Omschrijving

Nadere informatie

Najaarsboekje 2013. Nederlandse Speciaalclub van Chinchilla, van Beveren, Zilvervos, Marter, Zwartgrannen en Parelgrijs van Halle fokkers

Najaarsboekje 2013. Nederlandse Speciaalclub van Chinchilla, van Beveren, Zilvervos, Marter, Zwartgrannen en Parelgrijs van Halle fokkers Nederlandse Speciaalclub van Chinchilla, van Beveren, Zilvervos, Marter, Zwartgrannen en Parelgrijs van Halle fokkers Hierbij treft u de webversie Voor leden is er een volledige versie beschikbaar. Najaarsboekje

Nadere informatie

Opgericht 10 augustus mei e jaargang

Opgericht 10 augustus mei e jaargang Opgericht 10 augustus 1949 mei 2010 24 e jaargang 1 Verenigingsinfo ERELEDEN P.C. Hagenaars en J.A. Plokker BESTUUR Voorzitter : Jaap Plokker, Hercules 86, (Waarnemend) 2221 MD Katwijk, tel: 071-402 75

Nadere informatie

Inschrijfgeld is 2,00 euro per vogel. Inzenders die meer dan tien vogels inbrengen betalen boven de tien 1 euro per vogel.

Inschrijfgeld is 2,00 euro per vogel. Inzenders die meer dan tien vogels inbrengen betalen boven de tien 1 euro per vogel. Op deze Districtstentoonstelling zijn het reglement en het thans geldende vraagprogramma van de N.B.v.V. van toepassing. Zie het maandblad Onze Vogels, het katern 2015-2019 ten behoeve van tentoonstellingen

Nadere informatie

Reglement Nationale TT te Roden

Reglement Nationale TT te Roden Reglement 2018 Nationale TT te Roden Voorwoord Geachte vogelliefhebber, Na vorig jaar weer de Nationle TT, de vogeltentoonstelling van De Vogelvriend Roden eo., georganiseerd te hebben, zullen we dat dit

Nadere informatie

~ 1 ~ Indien onbestelbaar retouneren De Waalmalefijtstraat 85 2225 LW Katwijk aan Zee. Opgericht 10 augustus 1949

~ 1 ~ Indien onbestelbaar retouneren De Waalmalefijtstraat 85 2225 LW Katwijk aan Zee. Opgericht 10 augustus 1949 Indien onbestelbaar retouneren De Waalmalefijtstraat 85 2225 LW Katwijk aan Zee Opgericht 10 augustus 1949 Aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers ~ 1 ~ ~ 2 ~ Verenigingsinfo ERELEDEN

Nadere informatie