Wij blijven open staan voor vernieuwing. Op die manier willen we een actuele, kwaliteitsvolle zorg en begeleiding waar maken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wij blijven open staan voor vernieuwing. Op die manier willen we een actuele, kwaliteitsvolle zorg en begeleiding waar maken."

Transcriptie

1 Opdrachtsverklaring (07/12/ 2012 na goedkeuring RVB) MISSIE De basisfilosofie van ons woonzorgcentrum beoogt: een leefomgeving creëren waar wonen centraal staat en dit vanuit een onderhandelde zorg met oog voor een totaalbegeleiding. Een gelukkige en tevreden bewoner is onze belangrijkste bekommernis. OPDRACHTSVERKLARING Steunend op de traditie van en in relatie met de Congregatie van de Zusters van het Heilig Hart van Maria van Berlaar streven de voorzieningen van de VZW Rusthuizen Zusters van Berlaar naar een aangepaste kwaliteitsvolle toegankelijke ouderenzorg die zich vertaalt in liefdevolle gastvrije nabijheid in eenvoud. Wij streven ernaar om van onze huizen een open leefgemeenschap te maken waar we in samenspraak met bewoner, familie / naasten, mantelzorger en vrienden een huiselijke sfeer scheppen. Een warmmenselijke en vriendelijke omgang met de bewoners vinden wij essentieel. Hierbij steunen wij op een christelijk geïnspireerde visie waarbij we vanuit onze eenvoud en oprechtheid respect hebben voor de persoonlijke levensvisie en het levensverhaal van elke bewoner. Wij willen zorgbehoevende ouderen een kwaliteitsvolle en behoeften gestuurde zorg bieden binnen de grenzen van de geactualiseerde economisch sociale realiteit. Hierbij zijn de financiële middelen die door de diverse overheden én onze bewoners ter beschikking gesteld worden erg bepalend. Wij waken erover dat ons dagprijsbeleid doorzichtig is. Vanuit de aandacht voor de mens in zijn geheel willen we ruimte laten voor de zorgthematiek van het leven en onze begeleiding aanpassen in functie van zorgen en noden van de bewoner. We willen bewoners en hun familie / naasten nabij zijn tot in de laatste levensfase, onze palliatieve cultuur helpt ons hierbij. Van bij opname willen we over onze begeleiding en zorg ethisch reflecteren en het juridisch kader creëren van waaruit beslissingen genomen worden. Van alle medewerkers verwachten wij openheid, eerlijkheid, motivatie, deskundigheid, inzet en collegialiteit. We verwachten een basishouding die ruimte laat voor het verhaal van bewoners, die ruimte laat voor stille aanwezigheid, die ruimte biedt aan gidsen om bewoners keuzes te helpen maken. Wij vormen een interdisciplinair team waarbij ieder vanuit zijn deskundigheid functioneert ten voordele van de bewoner, zijn naasten en van elkaar. Alle medewerkers krijgen de mogelijkheid tot persoonlijke en professionele ontplooiing en kunnen rekenen op aanmoediging, waardering en begrip. Vanuit onze werking met kwaliteitscirkels willen we een veilig werkkader bieden. Onze kennis en vaardigheden brengen we graag over op stagiaires. De hulp van vrijwilligers ervaren wij als een meerwaarde. We houden voeling met de omgeving en vinden de integratie in de plaatselijke gemeenschap en samenwerking met zorgactoren in de directe omgeving noodzakelijk. Wij blijven open staan voor vernieuwing. Op die manier willen we een actuele, kwaliteitsvolle zorg en begeleiding waar maken.

2 TOELICHTING BIJ DE MISSIE / OPDRACHTVERKLARING Missie We willen een woonomgeving creëren waar wonen centraal staat. Wonen heeft te maken met dagindeling, met privacy, met warmte, met huiselijkheid. Vertrekkend vanuit de vraag waarover maak jij je zorgen vinden we het belangrijk om aandacht te hebben voor een totaalbegeleiding en onderhandelde zorg. Identiteit Steunend op de traditie van en in relatie met de Congregatie van de Zusters van het Heilig Hart van Maria van Berlaar streven de woonzorgcentra (wzc) van de vzw Rusthuizen Zusters van Berlaar naar een aangepaste, kwaliteitsvolle, toegankelijke ouderenzorg die zich vertaalt in liefdevolle gastvrije nabijheid. In hun zorg voor de hun toevertrouwde bewoners, weten de Zusters van het H. Hart van Maria van Berlaar zich steeds gedragen en geïnspireerd door het evangelie. De opdracht vervat in dit evangelie werd onder meer als volgt verwoord in constituties die liefde, eenvoud en gastvrijheid benadrukken met als grondregels: Christus aanwezig brengen onder de mensen zoals Hij onder hen rondging al weldoende: -minzaam en helend, naast wie ziek was en wie leed, -met een voorkeur voor de kleinen en armen. Concreet betekent dit vreugde brengen en vertrouwen geven. Een teken van hoop zijn. Met eerbied voor de eigenheid van iedere persoon die aan onze zorgen is toevertrouwd. Ook in onze huidige maatschappij wil de congregatie het christelijk karakter van de instellingen bestendigen en bevorderen vanuit de basisinspiratie van de Zusters van het Heilig Hart van Maria van Berlaar, waarin de onderlinge liefde door de regel van Augustinus sterk benadrukt wordt. De voorzieningen van de vzw Rusthuizen Zusters van Berlaar. De vzw Rusthuizen Zusters van Berlaar omvat zeven woonzorgcentra. WZC Heilige Familie in Heist-op-den-Berg RVT Heilige Familie Serviceflats Ten Gaerde WZC Heilig Hart in Nijlen RVT Heilig Hart Serviceflats Ten Velden WZC Sint-Jozef in Wiekevorst RVT Sint Jozef Serviceflats Ter Wieke WZC Sint Margaretha in Holsbeek RVT Sint Margaretha Serviceflats De Parel Dagcentrum Het Convent WZC Zonnewende in Kapellen RVT Zonnewende Serviceflats Cederhof Serviceflats Balderhof in Brasschaat

3 Dagverzorgingscentrum Zonnewende WZC Sint Jozef in Kessel RVT Sint-Jozef Serviceflats Huize Biddeloo WZC Sint Michaël in Essen RVT Sint Michaël Aangepaste kwaliteitsvolle toegankelijke ouderenzorg. Vanuit onze liefdevolle gastvrijheid willen we een kwaliteitsvolle en behoeften gestuurde zorg bieden binnen de grenzen van de geactualiseerde economisch sociale realiteit. Hierbij zijn de financiële middelen die door de diverse overheden en onze bewoners ter beschikking gesteld worden erg bepalend. Dit vraagt voldoende ruimte, middelen en personeel. Een gedifferentieerd aanbod aan zorgen moet het mogelijk maken dat elke bewoner terecht kan in de voorziening die het meest aansluit bij zijn behoeften. Hierbij streven we naar een gezonde transparante prijs - kwaliteit verhouding. In ons streven naar kwaliteitsvolle zorg proberen wij om de bewoners steeds iets meer te bieden dan wat de wettelijk opgelegde normen ons voorschrijven. Zorg op maat veronderstelt de juiste hulp- en dienstverlening in de juiste hoeveelheid op het juiste moment, door de juiste personen overeenkomstig zijn noden. Zorg op maat vertrekt steeds van de oudere persoon en zijn zorgvragen. Open huizen. We staan open voor bewoners, familie / naasten, vrienden, We wisselen informatie uit en betrekken hen bij de zorg in de mate van het mogelijke. Bezoek is altijd welkom, er zijn geen vaste bezoekuren. In samenspraak. We willen met de bewoner tot een dialoog komen en laten hem of haar zoveel mogelijk zelf beslissen. Tijdens het verblijf zijn van bij opname overlegmomenten voorzien waarin de bewoner, in samenspraak met de medewerkers, een optimaal zorg- en begeleidingstraject kan uittekenen. Verschillende procedures in ons kwaliteitshandboek verwijzen naar deze gestructureerde overlegmomenten. De belangrijkste doelstelling is dat de bewoner zich goed voelt in ons woonzorghuis. Waar dit overleg met de bewoner niet (meer) mogelijk is, wordt overleg gepleegd met de vertegenwoordiger, familie / naasten en arts. Huiselijke sfeer scheppen. Een echte thuis betekent dat de bewoner zichzelf mag zijn, dat hij of zij gekend en gerespecteerd wordt door hen die hem of haar dagelijks verzorgen, de kamer poetsen, de maaltijd bereiden, het eten opdienen, de activiteiten verzorgen, We proberen een zo gepast mogelijk klimaat te scheppen waarin de bewoner zich thuis kan voelen. We dringen zo weinig mogelijk op en bieden de bewoner de kans om die thuis zelf te maken. Men kan de eigen kamer huiselijk inrichten, bij opname kan er klein meubilair meegebracht worden.

4 Christelijk geïnspireerde visie / persoonlijke levensvisie. Vanuit de traditie wordt het huis constitutioneel gedragen door christelijke waarden en met respect voor de persoonlijke levensvisie van elke bewoner, gekenmerkt door een grondhouding van eenvoud, ( natuurlijk, ongekunsteld, niet ingewikkeld, oprecht ) gastvrijheid en liefde. Onze instelling biedt de bewoners de mogelijkheid om uitdrukking te geven aan hun geloofsleven door middel van (eucharistie)vieringen, sacramenteel aanbod, bezinningen, De aanwezigheid van mensen die aandacht hebben voor de gelovige dimensie van het leven is een teken dat de christelijke inspiratie belangrijk is voor ons. Van al onze medewerkers wordt verwacht dat zij naar best vermogen die christelijke waarden mee ondersteunen. In het zorgzaam op weg gaan met mensen worden wij als christen uitgedaagd om ruimte te geven aan zingeving. We worden opgeroepen om met bewoners vertrouwensvol te kijken naar het leven en naar wat hun laatste levenstraject ten diepste raakt. We willen dit omzetten in een zorgend op weg gaan met bewoners elke dag opnieuw. Als gelovige zingevende mensen voelen we ons hierbij geroepen vanuit de Blijde Boodschap die ons oproept tot - Ik wil een goed mens zijn. Ik wil naast gebroken mensen staan. Ik wil een mens zijn van verzoening en vergeving. - Ik ben maatschappelijk betrokken. Ik geloof in gemeenschapsvorming. - Ik wil onthaasten, ik wil verstillen. - Ik geloof in God en in Zijn Woord: de Blijde Boodschap. Levensverhaal. Vanuit een animatieve grondhouding scheppen we een thuisklimaat waarin de bewoner zijn levensverhaal verder kan be-leven. Dit trachten we te bereiken door het erkennen en respecteren van onze organisatie als leefomgeving van de bewoner. Een open visie op ouderen en zorg kan ons hierbij helpen. In elk contact willen we de bewoner als uniek beschouwen, met respect voor zijn eigenheid, wensen en ideeën, mogelijkheden en kwetsbaarheden, morele, politieke, religieuze en existentiële waarden, levensloop en levensverhaal. Het is belangrijk dat medewerkers mekaar positief stimuleren in een enthousiaste en respectvolle samenwerking. Wij zijn ervan overtuigd dat we met deze animatieve grondhouding samen werken aan de levenskwaliteit van de bewoner. DOELSTELLING Aandacht voor de mens in zijn geheel. Mensen komen naar onze woonzorgcentra met verschillende verwachtingen. Voor sommigen staat het verblijf in onze huizen gelijk met het verlangen om zo lang mogelijk te kunnen leven met de hulp van een zorgcultuur die alle mogelijkheden van het leven garandeert. Hoogtechnologische medische hulp, geavanceerde zorg, hospitalisatie Voor anderen liggen de doelstellingen iets anders. De focus ligt hier eerder op het behoud van levensfuncties met als doel het leven leefbaar en aangenaam te maken. Niet alle medische en

5 verpleegtechnische zorg wordt beoogd. De vrees voor hospitalisatie wordt gerespecteerd. De inspanningen die doorheen de zorgcultuur nagestreefd worden moeten in verhouding staan tot de voordelen die er kunnen uitgehaald worden. Voor anderen is het woonzorgcentrum de plaats waar het leven rustig geleefd kan worden ten einde toe. Het comfort van leven en sterven staat van bij de start in de focus. Vanuit onze visie en missie willen we bewust aandacht besteden aan de wilsonbekwame oudere met dementie. Welke keuze men ook maakt bij opname, de zekerheid wordt aan bewoners geboden dat op elk moment keuzes kunnen herbekeken worden. We spreken dan ook bewust over een onderhandelde zorg Familie / Naasten / Vertegenwoordiger. Tegenover familie / naasten verwachten wij van elke medewerker een betrokken en deskundige houding. De medewerker houdt rekening met vragen en wensen van de naasten en probeert hen hierbij indien mogelijk te helpen. Familie / naasten zijn onmisbaar. Ze kunnen ook belangrijke informatie geven als de bewoner daar zelf niet toe in staat is. Het is de taak van onze medewerkers de familie / naasten voldoende te informeren, te betrekken bij de zorg en belangrijke beslissingen, en hen hierbij te begeleiden. Palliatieve cultuur. In een WZC is sterven en afscheid nemen heel reëel aanwezig. Wij willen en kunnen dit sterven niet uit de weg gaan. Integendeel, wij geven het sterven een concrete plaats in het leven van elkeen in dit huis. Palliatieve zorg is een voortdurend proces van actieve en totaalzorg voor ongeneeslijk zieken voor wie het sterven binnen afzienbare tijd verwacht wordt. De zorgverlening is niet langer gericht op genezing maar op het optimaliseren van de kwaliteit van het leven van mensen in de laatste levensfase. Dit impliceert ook zorg voor de nabestaanden. Palliatieve zorg is totaalzorg. -Sterven mag en wordt beschouwd als een natuurlijk en normaal proces en een deel van het leven. -Palliatieve zorgen wil de dood uitstellen noch versnellen. -Palliatieve zorg vertrekt vanuit kwaliteiten als nabijheid, aanwezigheid, warmte, verbondenheid, solidariteit, er zijn. -Familie / naasten worden opgevangen en ondersteund, begeleid en betrokken bij de zorgverlening tijdens de periode van ziekte, sterven en rouw. Juridisch kader. We willen werken conform het maatschappelijk juridisch kader. (Wet op de patiëntenrechten 2002, Wet op de palliatieve zorg 2002, Wet op euthanasie 2002, Grondrechten van de Europese Unie 2000, Kwaliteitsdecreet en Woonzorgdecreet 2010) Wij willen zelkerheid bieden bij wilsonbekwame bewoners dat hun belangen behartigd worden door de juiste persoon. Vandaar het belang van het mandaat van vertegenwoordiging. Ethisch reflecteren. We proberen vanuit een verscherpte ethische reflectie onze zorgcultuur meer concrete vorm te geven. Als woonzorghuis willen we garant staan voor een open dialoog die aan de oudere de zekerheid geeft dat zijn verhaal gehoord en gerespecteerd wordt. De oudere is het vertrekpunt van alles en het gaat om hem of haar in de eerste plaats. Hij/zij kan er op rekenen dat het auteurschap van het eigen leven gegarandeerd blijft tot het einde toe. Onze opnamecultuur wil vertrekken vanuit samenspraak en openheid.

6 Doorheen het verblijf van de bewoner willen we garant staan voor een totaalzorg die aandacht heeft voor lichamelijke, emotionele, relationele, existentiële en spirituele noden en verlangens. Vanuit een diep respect voor de relationele context van onze bewoners willen we in onze reflectie erover waken dat de familie / naasten in hun noden erkend en gerespecteerd wordt. Onze reflectie richt zich naast de bewoners en zijn omgeving ook op onze medewerkers. Ook hun welzijn staat centraal. MEDEWERKERS. Interdisciplinair team / deskundigheid. Het werk van iedereen is belangrijk. Elke medewerker met zijn specifieke kennis en vaardigheden is een schakel in het geheel. Door een nauwe samenwerking kunnen we onze kennis delen en doorgeven. Een goede teamgeest bevordert de kwaliteit van het werk. Deskundigheid is veel meer dan enkel vakbekwaamheid. Ook als mens moeten onze medewerkers bekwaam zijn: vriendelijkheid en een hart op de juiste plaats zijn nodig om tot een open relatie te komen, zowel met collega s als bewoners, naasten, We willen gemotiveerde medewerkers die zich kunnen inleven in de situatie van de bewoner, die soepel zijn, afspraken nakomen, beschikbaar zijn. We bieden hen een veilig werkkader aan via onze kwaliteitscirkels. Het levensverhaal van mensen is het vertrekpunt van ons ethisch verantwoord werken en zorgen voor. We willen vanuit een open dialoog een transparant onthaal creëren dat aandacht geeft aan de zorgen en noden van de bewoner en zijn naaste omgeving. Onze aandacht voor mobiliteit wil de eigenheid, de autonomie en de zelfredzaamheid van elke bewoner bewaken en garanderen. Onze hotelzorg, voeding en maaltijdcultuur wil de levenskwaliteit van de bewoner mee vorm geven. Leven en psychosociaal welbevinden worden doorheen een animatieve grondhouding en wooncultuur behartigd. In de kwetsbaarheid van het leven en de groeiende afhankelijkheid in de zorg willen we aandacht blijven hebben voor detail en garant staan voor een goede hygiëne en professionele wondzorg. We willen een luisterend oor zijn voor het levensbeschouwelijke zingevingkader van de bewoner en mee zoeken naar rituelen en symbolen die hiervoor tekenend zijn. Met zorg en in overleg willen we ruimte laten voor beschermende maatregelen en aandacht schenken aan valpreventie. Dit vanuit een interdisciplinair overleg waarbij de bewoner of zijn vertegenwoordiger centraal staat. Het sterven, afscheid nemen en loslaten zijn thema s die vorm krijgen in onze palliatieve zorgcultuur. Heel bewust willen we aandacht geven aan onze meest kwetsbare wilsonbekwame bewoners. Juist hier is het verhaal van vroegtijdige zorgplanning zo belangrijk. Onze zorg in vraag stellen is hier een must. Kunnen we een antwoord geven op de vraag: Wat wij nu doen, zou hij/zij dit gewild hebben? Onze specifieke doelgroep van bewoners met dementie vraagt een voortdurend kritisch bevragen en bewaken van onze zorg. Niet zozeer Wat doen we? maar eerder Waar zijn we mee bezig? Voegen we dagen aan het leven toe of leven aan de dagen Vragen die juist hier vroegtijdig en met de juiste mensen moeten besproken worden. Naast de kwaliteitscirkels bieden we aangepaste hulpmiddelen aan waarvan we verwachten dat deze met de nodige zorg worden gehanteerd. Professionele ontplooiing. Onze medewerkers krijgen de mogelijkheid tot persoonlijke ontplooiing via interne en externe vorming. Zij krijgen de kans om nieuwe ideeën aan te brengen. Met vragen en twijfels kan men bij ons terecht.

7 OMGEVING Stagiairs (m/v). Als professionele zorgverleners willen wij daadwerkelijk meewerken aan de vorming van jongeren. We willen hen een goede opleiding geven en leren hoe ze voldoening kunnen vinden in hun werk. Op deze manier kunnen ze zichzelf ontplooien. Vrijwilligers. Vrijwilligers geven een extra dienstverlening, vaak ongebonden en spontaan. Omdat vrijwilligers niet bezoldigd worden, kunnen zij doorgaans hun engagement volhouden vanuit een grote betrokkenheid en inzet. Het is belangrijk dat wij als medewerkers, als instelling, onze vrijwilligers opleiden en bijsturen waar nodig. Zij moeten bij ons terechtkunnen met vragen en problemen. Onze waardering proberen we in kleine en grotere dankmomentjes op een gepaste wijze tot uitdrukking te brengen. De afspraken met de vrijwilligers zijn terug te vinden in de organisatienota. Integratie en samenwerking. Als voorziening willen we ons integreren in de plaatselijke gemeenschap en vinden intergenerationele samenwerking belangrijk. We vormen tevens netwerken met professionele organisaties uit onze omgeving en zijn lid van meerdere beroepsfederaties waardoor we onze belangen trachten te verdedigen. TOEKOMST Vernieuwing. Voortdurende vernieuwing en verbetering van de kwaliteit van onze begeleiding en zorgverlening staat voorop. We willen inspelen op nieuwe zorgvragen en -behoeften. Via aangepaste woon- en leefvormen willen we een antwoord bieden op deze wisselende behoeften. Dagverzorgingscentra, kamers voor kortverblijf, zijn hiervan een voorbeeld.

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015)

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) Woonzorgcentrum Leiehome is een woonplaats met ruime verzorgingsmogelijkheden voor ouderen. Wij verlenen een deskundige en actuele zorg op maat.

Nadere informatie

Vroegtijdige Zorg Planning:

Vroegtijdige Zorg Planning: Vroegtijdige Zorg Planning: Waarover maak jij je zorgen? M. Van de Wiele Lid RVB / Ethicus VZW Rusthuizen Zr. Van Berlaar Ethicus RZ H Hart Tienen Psychotherapeut/seksuoloog 1. Inleiding Enkele casussen

Nadere informatie

MET LIEFDE, ZORG EN DESKUNDIGHEID EEN VISIE OP OUDERENZORG. OPDRACHTVERKLARING vzw Zorg-Saam Zusters Kindsheid Jesu

MET LIEFDE, ZORG EN DESKUNDIGHEID EEN VISIE OP OUDERENZORG. OPDRACHTVERKLARING vzw Zorg-Saam Zusters Kindsheid Jesu MET LIEFDE, ZORG EN DESKUNDIGHEID EEN VISIE OP OUDERENZORG OPDRACHTVERKLARING vzw Zorg-Saam Zusters Kindsheid Jesu OPDRACHTVERKLARING Ons woon- en zorgcentrum is een christelijk geïnspireerde voorziening

Nadere informatie

Visie pastoraal in Monsheide

Visie pastoraal in Monsheide Visietekst pastoraal in Monsheide I. Inleiding Onze christelijke levensbeschouwing, ontleend aan de stichtende Congregatie Sint-Vincentius à Paulo, trachten wij een eigentijdse invulling te geven. Vanuit

Nadere informatie

v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK

v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK OPDRACHTSVERKLARING SINT- LODEWIJK cliënt-organisatie-medew MISSIE SINT-LODEWIJK - biedt aangepast onderwijs

Nadere informatie

Missie, visie en waarden en strategie

Missie, visie en waarden en strategie Missie, visie en waarden en strategie Voor allen die betrokken zijn in de zorg voor de ouderen is het belangrijk om te weten wat de missie, visie en waarden en strategie zijn die het woonzorgcentrum Maria

Nadere informatie

De missie van de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde

De missie van de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde Doel Conform het kwaliteitsdecreet beschrijft dit document het kwaliteitsbeleid van het MFC Sint- Jozef. Het omschrijft de missie, visie en waarden ten aanzien van de hulp- en dienstverlening en het beschrijft

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK Bij het begin van de jaren 70 zoeken enkele ouders een dagcentrum voor hun volwassen gehandicapt kind. Voordien was het bijna evident

Nadere informatie

Deel 1. Opvoedingsproject

Deel 1. Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 5 6 1. Opvoedingsproject Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het pedagogisch project van onze school staan en dit ondersteunen. Hieronder vindt

Nadere informatie

ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE

ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE ZORG VOOR EEN MENSWAARDIG LEVENSEINDE 1. INLEIDING De beslissing nemen om te verhuizen naar een WZC is niet vanzelfsprekend. Vele zaken worden afgewogen vooraleer de beslissing valt. Dit ook voor wat het

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 1 Opvoedingsproject 1 ONS OPVOEDINGSPROJECT Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland

Deel 1: Pedagogisch project Vrije Basisschool Lenteland 1 ONZE SCHOOL en de SCHOLENGROEP ARKORUM Het katholiek basisonderwijs brengt al vele jaren een aanbod van kwalitatief onderwijs en opvoeding aan kleuters en leerlingen in de regio Roeselare- Ardooie. In

Nadere informatie

Ethiek in de ouderenzorg Over waarden, dialoog en grondhoudingen

Ethiek in de ouderenzorg Over waarden, dialoog en grondhoudingen Visies Visies Artevelde Algemene op op Hogeschool zorgrelatie zorgrelatie casus Gent Gent, 24 mei 2016 Ethiek in de ouderenzorg Over waarden, dialoog en grondhoudingen Axel Liégeois KU Leuven Broeders

Nadere informatie

Deel 1 Opvoedingsproject

Deel 1 Opvoedingsproject Deel 1 Opvoedingsproject 1 Beste ouders, Welkom aan onze school. U kiest onze school voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind. Wij zijn blij en dankbaar voor het vertrouwen in onze school. De directie

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

VOORSTELLING BELEIDSVISIE WOONZORGCENTRA ZUSTERS AUGUSTINESSEN. Nieuwpoort Sint-Truiden

VOORSTELLING BELEIDSVISIE WOONZORGCENTRA ZUSTERS AUGUSTINESSEN. Nieuwpoort Sint-Truiden VOORSTELLING BELEIDSVISIE WOONZORGCENTRA ZUSTERS AUGUSTINESSEN Nieuwpoort 16 3800 Sint-Truiden WZC Zusters Augustinessen Vzw rusthuizenza Zuid Limburg WZC Cecilia Alken WZC Home Elisabeth Sint-Truiden

Nadere informatie

VOORSTELLING BELEIDSVISIE WOONZORGCENTRA ZUSTERS AUGUSTINESSEN. Bosstraat Hamont-Achel

VOORSTELLING BELEIDSVISIE WOONZORGCENTRA ZUSTERS AUGUSTINESSEN. Bosstraat Hamont-Achel VOORSTELLING BELEIDSVISIE WOONZORGCENTRA ZUSTERS AUGUSTINESSEN Bosstraat 7 3930 Hamont-Achel WZC Zusters Augustinessen Vzw rusthuizenza Zuid Limburg WZC Cecilia Alken WZC Home Elisabeth Sint-Truiden Vzw

Nadere informatie

Ankerpunten voor morgen

Ankerpunten voor morgen Ankerpunten voor morgen Wat doen we? Van waaruit doen we dat? Deus Caritas Est : deze boodschap maakte Pieter Jozef Triest gevoelig voor de noden van zijn tijd. Vertaald naar vandaag, is ook onze zendingsopdracht:

Nadere informatie

Identiteitsdocument Sprank

Identiteitsdocument Sprank Identiteitsdocument Sprank Christenen in hart en zorg Vanuit Gods liefde, zorgen wij voor elkaar. GOD Dit doen we samen met je familie en vrienden. Jij mag rekenen op een veilig thuis. Vragen over jouw

Nadere informatie

woon- en zorgcentrum de Bekelaar

woon- en zorgcentrum de Bekelaar woon- en zorgcentrum de Bekelaar Introductiebrochure voor studenten en stagiair(e)s Pagina 1 van 8 Welkom We heten je van harte welkom in woon- en zorgcentrum (WZC) de Bekelaar. We hopen dat je stage in

Nadere informatie

VANDAAG ZORGEN VOOR MORGEN

VANDAAG ZORGEN VOOR MORGEN VANDAAG ZORGEN VOOR MORGEN BROCHURE VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING Beste bewoner, Dat is immers onze zorg: betrokken zijn op u en uw naasten en u zoveel als mogelijk gelukkig zien. Wij zijn blij dat u koos

Nadere informatie

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Inleiding De commissie identiteit, in opdracht van het bestuur en de directies van de Stichting St. Josephscholen, heeft de identiteit van de

Nadere informatie

Euthanasie/hulp bij zelfdoding. Hoe gaan we hier mee om?

Euthanasie/hulp bij zelfdoding. Hoe gaan we hier mee om? Euthanasie/hulp bij zelfdoding Hoe gaan we hier mee om? Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 2 2. Onze missie en visie... 3 3. Ons standpunt over euthanasie / hulp bij zelfdoding... 3 4. Ons handelen bij een

Nadere informatie

HET PALLIATIEF ZORGBELEID. Alles wat nog gedaan moet worden als men denkt dat er niets meer kan gedaan worden

HET PALLIATIEF ZORGBELEID. Alles wat nog gedaan moet worden als men denkt dat er niets meer kan gedaan worden HET PALLIATIEF ZORGBELEID Alles wat nog gedaan moet worden als men denkt dat er niets meer kan gedaan worden Palliatieve zorg is totaalzorg De term palliatie is afgeleid van het latijnse woord: pallium

Nadere informatie

Palliatief bed in WZC Sint Bernardus

Palliatief bed in WZC Sint Bernardus Palliatief bed in WZC Sint Bernardus Start 1/10/2017 Regionaal overleg woonzorgcentra ziekenhuizen 18/1/2018 Korte voorstelling WZC Sint Bernardus 206 erkende bedden 132 RVT waarvan 7 erkenningen voor

Nadere informatie

identiteitsverklaringen

identiteitsverklaringen identiteitsverklaringen vormelijk inhoudelijk (impliciete) aanwezigheid van 2 sporenbeleid kernwoorden (BaO Sint-Paulus Sint-Denijs-Westrem) kernwoorden waarrond een descriptieve tekst is geschreven (OC

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning VZP. WZC Sint Anna vzw Behoort tot GVO vzw (Gast Vrij Omgeven)

Vroegtijdige zorgplanning VZP. WZC Sint Anna vzw Behoort tot GVO vzw (Gast Vrij Omgeven) Vroegtijdige zorgplanning VZP WZC Sint Anna vzw Behoort tot GVO vzw (Gast Vrij Omgeven) Inleiding Gast Vrij Omgeven Ethiek binnen de dagelijkse zorg Stimul (bespreekbaar maken) Ethisch overleg Ieder zijn

Nadere informatie

Samen maken wij het verschil!

Samen maken wij het verschil! Samen maken wij het verschil! Biest 43 6001 AP Weert T 0495 456 491 F 0495 456 499 www.landvanhorne.nl WAAR STAAN WE VOOR EN WAAR GAAN WE VOOR? inhoud onze identiteit 4 onze zorgvisie 6 onze kernwaarden

Nadere informatie

Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid

Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid Word vrijwilliger Word vrijwilliger op de Palliatieve Eenheid op de Palliatieve Eenheid INFORMATIE VOOR VRIJWILLIGERS INHOUDSTAFEL Vrijwilligers, een onmisbare schakel 3 1. Wat is palliatieve zorg? 4 2.

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Workshop: Familiegericht werken. SOFA-model

Workshop: Familiegericht werken. SOFA-model Workshop: Familiegericht werken SOFA-model In de zorg staat de zorgvrager centraal, maar ook de familie is betrokken partij als iemand wordt opgenomen in het WZC. Om de zorg goed te laten verlopen, is

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: directeur (WoonZorgCentrum) Geeft leiding aan: alle medewerkers van de dienst

Functiebeschrijving. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: directeur (WoonZorgCentrum) Geeft leiding aan: alle medewerkers van de dienst Functie Graadnaam: deskundige Functienaam: deskundige animatie Functiefamilie: deskundig Functionele loopbaan: B1-B3 Afdeling: WoonZorgCentrum Dienst: animatie Subdienst: Code:FB.602.01 Doel van de entiteit

Nadere informatie

Zorg rond het levenseinde

Zorg rond het levenseinde Groeningelaan 7 8500 Kortrijk Tel.nr. 056/24 52 71 Faxnr. 056/24.52.64 Zorg rond het levenseinde Zorg rond het levenseinde 12 Voor meer informatie over voorgaande onderwerpen, kan u contact opnemen met

Nadere informatie

Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis. Inleiding. Inleiding 21/11/2014. De grote impact van het kleine gebaar

Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis. Inleiding. Inleiding 21/11/2014. De grote impact van het kleine gebaar Vooruitziende zorg, een cultuur in ons huis De grote impact van het kleine gebaar Liselotte Van Ooteghem Mia Vervaeck Studiedag Kronkels - 27 november 2014 Wie we zijn en waarom we hier staan Inleiding

Nadere informatie

Als niet alles is wat het lijkt

Als niet alles is wat het lijkt Als niet alles is wat het lijkt praten met patiënten en naasten over zingeving en betekenisgeving Merijn van der Werf, huisarts i.o. Joep van de Geer geestelijk verzorger, onderzoeker spirituele zorg MCL

Nadere informatie

Missie school Vanuit onze visie op het onderwijs volgt onze missie met BRON-waarden:

Missie school Vanuit onze visie op het onderwijs volgt onze missie met BRON-waarden: Missie en visie Basisschool met de Bijbel Bij de Bron is één van de tien scholen uitgaande van de Vereniging tot Stichting en Instandhouding van Scholen voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs te Putten.

Nadere informatie

Hoe palliatieve zorg implementeren in een woonzorgcentrum?

Hoe palliatieve zorg implementeren in een woonzorgcentrum? Hoe palliatieve zorg implementeren in een woonzorgcentrum? Organisatiecultuur als hefboom Jo Sels Directeur WZC Heilig Hart Nijlen & WZC Sint-Jozef Kessel VZW Zorggroep Zusters van Berlaar Jo.Sels@zusters-berlaar.be

Nadere informatie

1.GEBRUIKERSGERICHT Rusthuizen, dagverzorging en kortverblijf Serviceflats en woningcomplexen met dienstverlening

1.GEBRUIKERSGERICHT Rusthuizen, dagverzorging en kortverblijf Serviceflats en woningcomplexen met dienstverlening Bijlage bij het Ministerieel besluit van 10 december 2001 inzake kwaliteitszorg in de rusthuizen, centra voor dagverzorging, centra voor kortverblijf, serviceflats en woningcomplexen met (B.S. 28.III.2002).

Nadere informatie

Voor palliatieve zorg op maat

Voor palliatieve zorg op maat hospice de Populier Voor palliatieve zorg op maat Afscheid van het leven wordt beschouwd als een onderdeel van het leven. Daarmee krijgt ook palliatieve zorg steeds meer een plek in de samenleving. Hospice

Nadere informatie

ACCOMMODATIE Het wooncentrum beschikt hiervoor over zowel éénpersoonskamers als over kamers voor echtparen.

ACCOMMODATIE Het wooncentrum beschikt hiervoor over zowel éénpersoonskamers als over kamers voor echtparen. DOELSTELLING Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef beoogt een thuisbenaderend milieu te scheppen voor de bejaarde bewoner, met aandacht voor de specifieke noden en verlangens. We bieden u een warme zorg aan

Nadere informatie

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE voor het doopsel van meerdere kinderen In dit boekje vind je een 15-tal voorbeelden van belofte-formules die je als ouders kan uitspreken tijdens de doopviering van je kind.

Nadere informatie

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent Opvoedingsproject Nieuwen Bosch Humaniora Gent Onze school wil aan jongeren kwalitatief hoogstaand onderwijs bieden in een hartelijk klimaat van samenwerken en samenleven stimuleren we de leerlingen vanuit

Nadere informatie

R E S I D E N T I Ë L E Z O R G S A M E N V O O R W A R M M E N S E L I J K E Z O R G

R E S I D E N T I Ë L E Z O R G S A M E N V O O R W A R M M E N S E L I J K E Z O R G OLV ANTWERPEN R E S I D E N T I Ë L E Z O R G S A M E N V O O R W A R M M E N S E L I J K E Z O R G 3 EEN NIEUWE THUIS WAT IS RESIDENTIËLE ZORG? Als thuis wonen niet meer tot de mogelijkheden behoort,

Nadere informatie

Identiteitsdocument Met de Bijbel op weg de wereld in

Identiteitsdocument Met de Bijbel op weg de wereld in Identiteitsdocument Met de Bijbel op weg de wereld in 1. We willen gereformeerd zijn 2. We geloven in genade 3. We zijn samen op reis Gereformeerd onderwijs voor christenen Met de Bijbel op weg de wereld

Nadere informatie

Beleidsplan. Sint-Vincentiusregio Inzetten op zorgzaam omgaan met wie we zijn als Broeders van Liefde en Aangesloten Leden

Beleidsplan. Sint-Vincentiusregio Inzetten op zorgzaam omgaan met wie we zijn als Broeders van Liefde en Aangesloten Leden Sint-Vincentiusregio 2013-2018 Inzetten op zorgzaam omgaan met wie we zijn als Broeders van Liefde en Aangesloten Leden actieplan aangesloten leden Sint-Vincentiusregio 2013-2018 domein 1: Spiritueel leven

Nadere informatie

ETHIEK EN ETHISCH BELEID AZ TURNHOUT

ETHIEK EN ETHISCH BELEID AZ TURNHOUT ETHIEK EN ETHISCH BELEID AZ TURNHOUT De ethische identiteit en het ethisch beleid van AZ Turnhout zijn ingebed in de opdrachtverklaring, de missie, visie, strategie en kernwaarden van ons ziekenhuis. Op

Nadere informatie

K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E W O O N Z O R G C E N T R U M H E I L I G H A R T T E R E K E N

K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E W O O N Z O R G C E N T R U M H E I L I G H A R T T E R E K E N WOONZORGCENTRUM HEILIG-HART-TEREKEN Tereken 14 9100 SINT-NIKLAAS Tel.: 03 780 53 40 fax : 03 780 53 59 E-mail : hhtereken@hhart.be www.hhart.be K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E W O O N Z O R G

Nadere informatie

Niel, 13 december

Niel, 13 december Niel, 13 december 2012 1 zorggroep antwerpen Samenwerking van ouderenvoorzieningen in de regio Antwerpen. Samen werken aan kwaliteitsvolle zorg voor ouderen. Niel, 13 december 2012 2 De directies van volgende

Nadere informatie

Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl

Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl Kennismaken met Planetree info@planetree.nl www.planetree.nl ONDERWIJS & PLANETREE Interesse in het mee doorvertalen van Planetree naar onderwijs en onderwijs organisaties? Neem neem contact op met jim@planetree.nl

Nadere informatie

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Nadere informatie

Vind je draai in Trento

Vind je draai in Trento Vind je draai in Trento Ik ben weer blij dat ik bij jullie mag komen, iedereen ziet me hier zo graag. (SOM+ gebruiker in dagopvang) Door de open cultuur in onze organisatie krijgen we heel wat feedback

Nadere informatie

Palliatieve en ondersteunende zorg in CWZ

Palliatieve en ondersteunende zorg in CWZ Palliatieve en ondersteunende zorg in CWZ Wat is palliatieve zorg? Palliatieve zorg is er voor mensen bij wie genezing van ziekte niet meer mogelijk is. Kwaliteit van leven staat bij deze zorg centraal.

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

jobmagazine good to know you

jobmagazine good to know you good to know you jobmagazine In bijlage vind je een greep uit onze jobaanbiedingen. Interesse in één van deze functies of graag bijkomende informatie?... kom snel langs in ons kantoor te Sint-Denijs- Westrem,

Nadere informatie

K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E A S S I S T E N T I E W O N I N G E N

K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E A S S I S T E N T I E W O N I N G E N WOONZORGCENTRUM HEILIG-HART-TEREKEN Tereken 14 9100 SINT-NIKLAAS Tel.: 03 780 53 40 fax : 03 780 53 59 E-mail : hhtereken@hhart.be www.hhart.be K E N N I S M A K I N G S B R O C H U R E A S S I S T E N

Nadere informatie

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één De scholen van Catent - afzonderlijk en gezamenlijk - zijn als een

Nadere informatie

Vroegtijdige zorgplanning

Vroegtijdige zorgplanning Vroegtijdige zorgplanning Een planning die zorg vraagt WZC Onze Lieve Vrouw WAT IS VROEGTIJDIGE ZORGPLANNING? Welke zorg zou u wensen indien u ernstig ziek zou worden? Wilt u een levensverlengende behandeling

Nadere informatie

informatie Identiteit in woorden

informatie Identiteit in woorden informatie Identiteit in woorden Identiteit in woorden Stichting Sint Josephscholen Nijmegen Colofon Tekst brochure M.m.v. Vormgeving Foto s : Werkgroep Identiteit : Harriëtte Blankers en Tonnie Poort

Nadere informatie

Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Midden-Brabant

Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Midden-Brabant Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Status van het beleidsdeel: Status DO GMR RvT Kwaliteitscyclus Instemming verleend 12-06-2017

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT 1 INHOUDSOPGAVE Pedagogisch project Opdracht 1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit 3 Opdracht 2 Werken aan een degelijk en samenhangend onderwijsinhoudelijk aanbod.

Nadere informatie

Woonzorgcentra Villa Rosa en t Meiland

Woonzorgcentra Villa Rosa en t Meiland Woonzorgcentra Villa Rosa en t Meiland ZORGBEDRIJF Sint-Truiden OCMW-vereniging van publiek recht Infobrochure Visie Aangenaam wonen en leven in combinatie met kwalitatieve zorg: daar gaan we voor, elke

Nadere informatie

je eigen leven vorm geven. met ondersteuning daar waar nodig met respect voor jouw levensverhaal met oog voor jouw kwaliteit

je eigen leven vorm geven. met ondersteuning daar waar nodig met respect voor jouw levensverhaal met oog voor jouw kwaliteit Volwassenen met een verstandelijke beperking of met een niet-aangeboren hersenletsel ondersteunen in hun levensverhaal is de kernopdracht van vzw De Bolster je eigen leven vorm geven. met ondersteuning

Nadere informatie

WOONZORGCENTRUM DE POTTELBERG

WOONZORGCENTRUM DE POTTELBERG In voege dd: 23/08/2018 Geactualiseerd: 11/02/2019 Informatiebrochure Documenteigenaar: Joke Tanghe WOONZORGCENTRUM DE POTTELBERG WONEN IN EEN WARME OMGEVING MET HARTELIJKE ZORG gerealiseerd door POTTELBERG

Nadere informatie

Leven tot het einde PALLIATIEVE ZORG. Vzw CASSIERS Woon- en zorgcentrum. 7 e Geniestraat Houthulst

Leven tot het einde PALLIATIEVE ZORG. Vzw CASSIERS Woon- en zorgcentrum. 7 e Geniestraat Houthulst Leven tot het einde PALLIATIEVE ZORG Vzw CASSIERS Woon- en zorgcentrum 7 e Geniestraat 3 8650 Houthulst Laat dankbare herinneringen verder leven in momenten van verdriet zoals vogels zingen in de regen.

Nadere informatie

IDENTITEITSSTATUUT. Zorgcentrum Horizon. Integraal onderdeel van de statuten conform artikel 2. Lid 4

IDENTITEITSSTATUUT. Zorgcentrum Horizon. Integraal onderdeel van de statuten conform artikel 2. Lid 4 IDENTITEITSSTATUUT Zorgcentrum Horizon Integraal onderdeel van de statuten conform artikel 2. Lid 4 8 september 2016 1 Identiteitsstatuut zorgcentrum Horizon Voorwoord Voor u ligt het identiteitsstatuut

Nadere informatie

VRIJE BASISSCHOOL SCHEUTPLANEET- Ninoofsesteenweg Anderlecht 02/ of

VRIJE BASISSCHOOL SCHEUTPLANEET- Ninoofsesteenweg Anderlecht 02/ of PEDAGOGISCH PROJECT V.K.S.A. De onderscheiden scholen die behoren tot de v.z.w. Vrije Katholieke Scholen van Anderlecht ijveren voor een volwaardige, menselijke en christelijke ontplooiing van het kind,

Nadere informatie

Het begijnhof van Dominicaanse spiritualiteit van Bethel Brussel, België Het idée om een «uitgebreide Communauteit» van katholieke leken te creëren,

Het begijnhof van Dominicaanse spiritualiteit van Bethel Brussel, België Het idée om een «uitgebreide Communauteit» van katholieke leken te creëren, Het begijnhof van Dominicaanse spiritualiteit van Bethel Brussel, België Het idée om een «uitgebreide Communauteit» van katholieke leken te creëren, dat thans het «Begijnhof van Dominicaanse spiritualiteit»

Nadere informatie

Gedeelde zorg rond het levenseinde

Gedeelde zorg rond het levenseinde Gedeelde zorg rond het levenseinde Vroegtijdige zorgplanning Gedeelde zorg rond het levenseinde U als bewoner én wijzelf denken we wel eens aan sterven. We worden geconfronteerd met onze diepste vragen

Nadere informatie

Universitair Psychiatrisch Centrum Sint-Kamillus

Universitair Psychiatrisch Centrum Sint-Kamillus Universitair Psychiatrisch Centrum Sint-Kamillus Krijkelberg 1-3360 Bierbeek T 016 45 26 11 F 016 46 30 79 upc.st.kamillus@fracarita.org www.kamillus.be Ten geleide Mensen worden bij een bezoek aan het

Nadere informatie

De verpleegkundige eerbiedigt de culturele en ideologische opvattingen van de bewoner.

De verpleegkundige eerbiedigt de culturele en ideologische opvattingen van de bewoner. 1/5 3.1.2.4 Verpleegkundige 3.1.2.4.1 Verpleegkundige van het woonzorgcentrum A. OPDRACHT De verpleegkundige zal aan het leven van de oudere een meerwaarde geven door zorg en aandacht te besteden aan het

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: hoofdverpleegkundige (WoonZorgCentrum, bewonerszorg, verpleging en verzorging)

Functiebeschrijving. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: hoofdverpleegkundige (WoonZorgCentrum, bewonerszorg, verpleging en verzorging) Functie Graadnaam: gebrevetteerd verpleegkundige Functienaam: Functiefamilie: verplegend en verzorgend Functionele loopbaan: C3-C4 Afdeling: WoonZorgCentrum Dienst: bewonerszorg Subdienst: verpleging en

Nadere informatie

WOONZORGCENTRUM HET GULLE HEEM

WOONZORGCENTRUM HET GULLE HEEM CENTRUM OUDERENZORG EN THUISZORG HET GULLE HEEM WOONZORGCENTRUM HET GULLE HEEM Het Centrum ouderenzorg en thuiszorg Het Gulle Heem beschikt over: - een woonzorgcentrum met RVT-erkenning, met daarin ook

Nadere informatie

Gedreven door mensen... Een weg -en waardenwijzer

Gedreven door mensen... Een weg -en waardenwijzer Gedreven door mensen... Een weg -en waardenwijzer Wegwijzer 3 4 6 12 15 Wie zijn we? We willen de voetsporen volgen van... De barmhartige Samaritaan De Gasthuiszusters Augustinessen van Leuven Wat willen

Nadere informatie

Referentiekader resultaten 2012-2013 Sint-Jozef Kessel

Referentiekader resultaten 2012-2013 Sint-Jozef Kessel Sint-Jozef Kessel Referentiekader resultaten 2012-2013 Sint-Jozef Kessel Voor het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid startten we in 2013 met registraties van indicatoren die omschreven zijn in het referentiekader

Nadere informatie

De verpleegkundige eerbiedigt de culturele en ideologische opvattingen van de bewoner.

De verpleegkundige eerbiedigt de culturele en ideologische opvattingen van de bewoner. 1/5 3.1.2.4 Verpleegkundige 3.1.2.4.1 Verpleegkundige van het woonzorgcentrum A. OPDRACHT De verpleegkundige geeft aan het leven van de oudere in H. Catharina een meerwaarde door zorg en aandacht te besteden

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

ONS PEDAGOGISCH PROJECT

ONS PEDAGOGISCH PROJECT ONS PEDAGOGISCH PROJECT EIGENTIJDS In de Huveneersschool stellen wij ons tot doel pedagogisch verantwoord en eigentijds kwaliteitsonderwijs aan te bieden. We beogen een opvoeding die geïnspireerd is door

Nadere informatie

n Stee woar j thoes könt veul n

n Stee woar j thoes könt veul n n Stee woar j thoes könt veul n De Aanleg 2 7595 AP Weerselo T. 0541-22 21 00 E. sintjozefweerselo@zorggroepsintmaarten.nl n Stee woar j thoes könt veul n Welkom n Stee woar j thoes könt veul n 03 Welkom

Nadere informatie

Visie : Palliatieve zorgen

Visie : Palliatieve zorgen Indien op een gegeven ogenblik een curatieve therapie geen hulp meer brengt en de mens zich geconfronteerd ziet met het onvermijdelijke, wordt hij bevangen door angst en pijn. Het is moeilijk om dragen,

Nadere informatie

Informatie over Topaz in relatie tot de de werving en selectie van onafhankelijk voorzitter van de Centrale Cliëntenraad Topaz

Informatie over Topaz in relatie tot de de werving en selectie van onafhankelijk voorzitter van de Centrale Cliëntenraad Topaz Informatie over Topaz in relatie tot de de werving en selectie van onafhankelijk voorzitter van de Centrale Cliëntenraad Topaz Leiden, oktober 2018 Achtergrond vacature Topaz heeft een Centrale Cliëntenraad

Nadere informatie

Opdrachtverklaring. Pedagogisch Project. vzw BuBaO Sint-Lievenspoort

Opdrachtverklaring. Pedagogisch Project. vzw BuBaO Sint-Lievenspoort Opdrachtverklaring Pedagogisch Project vzw BuBaO Sint-Lievenspoort Wie zijn we? vzw BuBaO Sint-Lievenspoort is een school voor buitengewoon basisonderwijs en geïntegreerd onderwijs aan kinderen met een

Nadere informatie

6. Religie in de voorziening. a. Bezinnen en bidden. 1. Bidden en bezinnen met mensen met een mentale handicap

6. Religie in de voorziening. a. Bezinnen en bidden. 1. Bidden en bezinnen met mensen met een mentale handicap 6. Religie in de voorziening 1 1. Bidden en bezinnen met mensen met een mentale handicap 2. Vieren aangepast aan de geloofsgroeifasen 3. Enkele praktische voorbeelden 4. Een volledige viering 1. Bidden

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

Palliatieve zorg. Beste patiënt

Palliatieve zorg. Beste patiënt Beste patiënt Wij zijn er ons van bewust dat de stap naar palliatieve zorg een grote stap is. Als team willen wij u hierbij zoveel mogelijk ondersteunen en helpen. Daarom geven wij u graag de nodige informatie

Nadere informatie

WAT PLAN JE ZOAL IN JE LEVEN?

WAT PLAN JE ZOAL IN JE LEVEN? CONCRETE ZORGPLANNING WAT PLAN JE ZOAL IN JE LEVEN? 1 ZORGZAME ZORG OP MEERDERE DOMEINEN OMTRENT MEDISCHE ZORGEN 3 OMTRENT HET BLIJVEN WONEN ALS JE EEN DAGJE OUDER WORDT DE KINDEREN NIET KORTBIJ WONEN

Nadere informatie

3. Het kwaliteitsbeleid

3. Het kwaliteitsbeleid Kwaliteitshandboek OC De Beweging 3. Het kwaliteitsbeleid Beoordeeld CTZ dd. 18 november 2013 Documenteigenaar: Kwaliteitscoördinator Goedgekeurd Directieteam dd. 19 december 2013 Geldig vanaf 20 december

Nadere informatie

Missie, visie, strategie en waarden WZC Sint-Jozef Neerpelt

Missie, visie, strategie en waarden WZC Sint-Jozef Neerpelt Missie, visie, strategie en waarden WZC Sint-Jozef Neerpelt Uitgangspunten en missie Ons belangrijkste uitgangspunt is dat de ouder wordende persoon wil leven (existentieel). Hij/zij wil zijn/haar leven

Nadere informatie

Wat als ik niet meer beter word?

Wat als ik niet meer beter word? Wat als ik niet meer beter word? Als u te horen heeft gekregen dat u niet meer kunt genezen, is dat een harde boodschap. Deze boodschap roept veel vragen op, zoals: Deze folder is bedoeld voor mensen die

Nadere informatie

IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren

IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren Verbondenheid, persoonsvorming en betekenisvol onderwijs De Lichtboei Protestants Christelijke Basisschool Luitstraat 7 1312 LH Almere www.lichtboei.nl (036) 536

Nadere informatie

In dialoog met elkaar

In dialoog met elkaar In dialoog met elkaar Grondhouding van Zozijn Bestaansrecht van Zozijn In dialoog Zozijn ziet het als opdracht om mensen tot bloei te laten komen. Wij zorgen voor een positief klimaat, waarin liefdevolle

Nadere informatie

COMPETENTIEPROFIEL MEDEWERKER KEUKEN COZ SINT - JOZEF

COMPETENTIEPROFIEL MEDEWERKER KEUKEN COZ SINT - JOZEF COMPETENTIEPROFIEL MEDEWERKER KEUKEN COZ SINT - JOZEF pg1/5 DOELSTELLINGEN EN SITUERING IN DE ORGANISATIE (cfr organogram) Vanuit onze opdrachtsverklaring is het de taak van elke medewerker om de zorg

Nadere informatie

KWALITEITSONDERWIJS CAMPUS IN HET GROEN MODERN INTERNAAT UNIFORM

KWALITEITSONDERWIJS CAMPUS IN HET GROEN MODERN INTERNAAT UNIFORM OnzeLieveVrouwlyceum Genk Alle tijd voor jong talent KWALITEITSONDERWIJS CAMPUS IN HET GROEN MODERN INTERNAAT UNIFORM Kwaliteitsonderwijs met hartverwarmende aandacht voor iedere leerling en met zorg voor

Nadere informatie

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn.

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn. Bijlage 1 meerjarenbeleidsplan Missie, visie en kernwaarden SGL In dit document vindt u de hernieuwde Missie, Visie en kernwaarden. In de Missie is beschreven wat SGL uit wil dragen naar buiten. Daarbij

Nadere informatie

Respect voor menselijke waardigheid is mogelijk als we in elk menselijk lichaam - hoe oud of verzwakt ook - een persoon blijven zien.

Respect voor menselijke waardigheid is mogelijk als we in elk menselijk lichaam - hoe oud of verzwakt ook - een persoon blijven zien. ONZ-LIEVE-VROUW GASTHUIS vzw Ieperstraat 130 8970 POPERINGE 1. Inleiding Met deze tekst wil het WZC OLV GASTHUIS vzw zijn standpunt rond de zorg voor een menswaardig levenseinde verduidelijken en bekend

Nadere informatie

Samen zorgen voor Welzijn Investeren in zelf- en samenredzaamheid van cliënten

Samen zorgen voor Welzijn Investeren in zelf- en samenredzaamheid van cliënten Samen zorgen voor Welzijn Investeren in zelf- en samenredzaamheid van cliënten Meneer de Vries krijgt elke vrijdag zijn buurvrouw op de koffie. Samen nemen ze de nieuwtjes van de week door. Samen zorgen

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

SAMENWERKEN AAN GOEDE ZORG

SAMENWERKEN AAN GOEDE ZORG KWALITEITS- BELEID LAVERHOF SAMENWERKEN AAN GOEDE ZORG HET VERHAAL VAN LAVERHOF Het verhaal van Laverhof begint bij onze wortels. Dat zijn de missie, visie en kernwaarden. Zij vertellen wie wij zijn, waar

Nadere informatie