Lucas 4: Heusden, ochtenddienst, 24 januari 2016.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lucas 4: Heusden, ochtenddienst, 24 januari 2016."

Transcriptie

1 1 Lucas 4: Heusden, ochtenddienst, 24 januari Gemeente van Christus, Geen mooier woord dan het woord genade. Genade heeft te maken met: vergeving en bevrijding. Genade heeft te maken met ruimte, met liefdevol aanvaard worden, met toekomst. Wanneer we leven van de genade van God, dan wordt het leven een dans. Zonder die genade wordt het leven een struikelbaan. Nogal wat christenen kunnen erg tobben over de vraag: die genade van God, is die er ook voor mij? Hoe weet ik dat? Op heel wat sterfbedden wordt geworsteld met die vraag. Maar daar gaan we het vanmorgen niet over hebben. We gaan het vanmorgen hebben over een vraag die voor velen minstens zo lastig is. De vraag: waarom vinden we het zo vaak moeilijk te aanvaarden dat God genadig is voor onze naaste? In het verlengde daarvan: waarom valt het ons zo zwaar elkaar een beetje genade te gunnen? - Die gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht (Mat. 18): een man, die een enorme schuld had bij de koning, krijgt die schuld kwijtgescholden. Diezelfde man vliegt vervolgens een ander mannetje naar de keel dat hem nog een paar tientjes schuldig is... - Griekenland met zijn onbetaalbare schuldenlast. Wij bidden wekelijks of misschien wel dagelijks: vergeef ons onze schulden, gelijk wij vergeven onze schuldenaren. Maar die Grieken hoeven niet op onze schuldvergeving te rekenen. - En bondkanselier Merkel, die zich genadig en royaal toont en zegt: Laat die vluchtelingen maar naar Duitsland komen, die kan rekenen op steeds meer kritiek en afkeuring. - Laten we eerlijk zijn: sommige vluchtelingen zelf kunnen er trouwens ook wat van. Eerst laten sommigen van hen zich zelf genadig opvangen in Europa, en vervolgens gedragen sommigen van hen zich ongenadig tegen vrouwen (in Keulen), of (in opvangcentra) tegen medevluchtelingen die een ander geloof aanhangen of homoseksueel zijn. Geen mooier en geen lastiger woord dan: genade. Wanneer Jezus voor het eerst komt preken in zijn moederstad Nazareth en daar opmerkelijke woorden vol genade spreekt, dan staan de mensen ook niet voor hem te klappen. In tegendeel, hij wordt bijna door hen gelyncht. Wat is er aan de hand?

2 2 Na zijn doop in de Jordaan en na de verzoeking in de woestijn keert Jezus in de kracht van de Geest, terug naar Galilea, zijn eigen provincie. Het nieuws over hem verspreidt zich in het hele gebied. Hij geeft onderricht in de synagogen en wordt door iedereen geprezen. Zo kwam hij ook in Nazareth, waar hij was opgegroeid. Volgens zijn gewoonte gaat Jezus in Nazareth op sabbat naar de synagoge (op vrijdagavond of zaterdagmorgen). In de synagoge is hij die sabbat de lector. Hij leest de Schrift voor. Dat is iets wat aan alle joodse mannen die hun bar mitswa hebben gedaan, kan worden gevraagd. En dan schildert Lucas hoe Jezus voor de eerste keer in het openbaar van zich laat horen in zijn eigen stad, Nazareth. Jezus staat op om voor te lezen; gegeven wordt hem de boekrol van de profeet Jesaja; hij opent de boekrol Dus: Jezus begint met het openen van de Schrift, van het Woord. Letterlijk en figuurlijk. We zeggen wel: Jezus is het levende Woord van God. Hij is ook degene die als geen ander het Woord van God weet te openen, zodat wij binnen kunnen komen in de Schriften. Jezus opent de boekrol van Jesaja en vindt de plaats waar geschreven staat: (een passage uit Jesaja 61, vanaf vers 1): De Geest van de Heer rust op mij want hij heeft mij gezalfd. Hij heeft mij gezonden om aan armen het goede nieuws te brengen (het evangelie!), om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden het herstel van hun gezicht, om onderdrukten hun vrijheid te geven. en om een genadejaar van de Heer uit te roepen. (Punt.) Bij dat genadejaar kunnen we denken aan het oudtestamentische jubeljaar. Het boek Leviticus geeft aanwijzingen dat eens in de vijftig een jubeljaar moest worden afgekondigd, waarin alle schulden moesten worden vrijgescholden, alle slaven worden vrijgelaten, alle gebrokenheid en iedere wanverhouding in de samenleving hersteld Een genade-jaar dus, waarin iedereen de genade krijgt om een nieuwe start te maken, en waarin de samenleving weer gaat lijken op de schepping van in den beginne (Stel u voor wat een zegen dat zou zijn voor een land als Griekenland. Of voor ons eigen land. Of misschien wel voor uzelf.) Dat Jezus de Jesajalezing met deze woorden afsluit, is opmerkelijk, want Jezus stopt eigenlijk midden in een zin. De zin van Jesaja gaat namelijk nog door:

3 3 Ik ben gezonden om een genadejaar van de Heer uit te roepen én een dag van wraak voor onze God. Jesaja bedoelt hier dat God wraak zal nemen op de volkeren die Israël in het verderf hebben gestort, die Israel hebben verslagen en vernederd en in ballingschap hebben geleid. God zal ons wreken, zegt Jesaja. Maar Jezus laat die dag van wraak achterwege. Waar Jesaja een komma zet achter de woorden over het genadejaar, daar zet Jezus een punt. Hij laat de wraak van Jesaja weg. Hij sluit de boekrol. Kan dat zomaar? Kan Jezus wraak van God, het oordeel, zomaar weglaten? Wij weten beter. Die wraak van God zal Jezus niet weglaten, hij zal die wraak op zichzelf nemen, om haar zo af te wenden van die mooie maar failliete wereld waarheen Zijn Vader hem gezonden heeft. Maar dat komt later, in Jeruzalem, op Golgotha. We zijn nu nog in Galilea. Maar we zien nu al hoe Jezus meteen bij zijn eerste openbare optreden in Nazareth radicaal inzet bij de genade. Jezus sluit de boekrol, geeft hem terug aan de dienaar en gaat zitten. (Een leraar in de synagoge sprak na de lezing vanuit een leerstoel, een echte preekstoel, om nog enige uitleg bij de tekst te geven). Alle ogen in de synagoge zijn gericht op hem. Hij begint en zegt tot hen: Vandaag/heden is deze schrifttekst in jullie oren in vervulling gegaan. Wat jullie net hebben gehoord, is vandaag werkelijkheid geworden. De evangelist Lucas gebruikt dat woord vandaag, of heden, graag. In totaal elf keer. Eerste keer in de kerstnacht (Heden/vandaag is u de heiland geboren). Laatste keer in de kruisnacht (Heden/vandaag zult gij mij met mij in het paradijs zijn.) Elf keer klinkt: heden, vandaag. Het evangelie is niet van vroeger, het is niet van de toekomst, het is niet tijdloos, het is van alle tijden, maar het is vooral van vandaag. Van de theoloog Miskotte is de uitspraak: In de verkondiging worden wij tijdgenoten van Christus. In zijn eerste preek in Nazareth legt Jezus alle nadruk op de genade als een even actuele als radicale werkelijkheid. In Jezus is het genade-jaar aangebroken. In Jezus is de genade-tijd begonnen. En de gemeente, die Hem hoort, mag zijn tijdgenoot zijn. Wij mogen zijn tijdgenoot zijn. Heden. Vandaag. De bezoekers van de synagoge van Nazareth kijken elkaar eens aan. Iemand begint goedkeurend te knikken: het is een tijd geleden dat er in hun synagoge zo actueel is gepreekt. Ja, de mensen voelen zich geraakt door de genaderijke woorden van Jezus. Wat is mooier dan genade? Wat is mooier dan weten dat God je mag, dat je God een oogje op je heeft, dat God van jou houdt. Genade in het Hebreeuws is: gein.

4 4 Wat is er mooier te weten dan dat God jou geinig vindt? Een synagogeganger stoot zijn buurman trots aan en zegt: Dat is toch die jongen van onze eigen stadstimmerman Jozef? Eén van ons! Sst, zegt weer een ander, hij gaat nog iets zeggen. En dan krijgt de preek van Jezus een staart, en in die staart zit het venijn het venijn dat ervoor zorgt dat Jezus even later de synagoge wordt uitgegooid. Want, zoals het spreekwoord toen al luidde: een profeet wordt in zijn eigen vaderstad nu eenmaal niet geëerd. Jezus zegt: (ik vat zijn gedachtegang samen) dat er iets is dat nog mooier is dan weten dat God genadig is, namelijk dat God ook genadig is voor de ander. Dan verkondigt Jezus dat de genade van God niet alleen voor de mensen in de synagoge geldt, en ook niet alleen voor de inwoners van Nazareth, en ook niet alleen voor de mensen van Israël, maar ook voor de buren van Israël die ook vaak Israëls vijanden waren, ook toen al. Jezus haalt twee voorbeelden aan uit de profeten: Toen er een tijd van droogte en hongersnood was, stuurde God Elia niet naar een van de vele weduwen in Israel om hen bij te staan, maar naar een weduwe in Sarepta bij Sidon in Libanon, in het buitenland. En toen er een epidemie van melaatsheid heerste, toen genas de profeet Elisa geen landgenoot, maar een Syriër, Naaman geheten. Dus: eigen volk niet altijd eerst. Dan lezen we: Toen de aanwezigen in de synagoge dat hoorden, ontstaken ze in grote woede. Ze sprongen op dreven hem de stad uit, naar de rand van de berg, om hem in de afgrond te storten. Een genadige God, dat willen we wel. Maar een God die niet alleen genadig is voor ons, joden of christenen, of voor ons Nederlanders, maar ook voor buitenstaanders, buitenlanders, vluchtelingen willen we dat ook? De bezoekers van die synagoge van Nazareth weten wel wat ze willen. Zoveel genade hoeft niet voor hen. Daar gaan ze dus niet voor klappen. Jezus nam de dag der wrake uit Jesaja 61 niet in de mond. Dat kreeg hij niet over zijn lippen. Maar de gemeente van Nazareth laat de profetische wraak en hun eigen woede als nog op Jezus neerdalen. Ze gooien hem de synagoge uit en voeren hem naar de rand van een berg, waar ze hem vanaf willen gooien. Ze gaan hem nog net niet kruisigen, maar het begint er al aardig op te lijken.

5 5 Na je eerste preek direct de synagoge uitgegooid worden - met zo n preek zou je in onze Protestantse Kerk als een baksteen zakken voor je predikantenexamen. Het is maar goed dat Jezus geen kerkelijk examen heeft hoeven doen. Zijn genadeverkondiging is ook zo enorm radicaal, ook/zelfs voor ons die zich naar hem noemen, zo radicaal dat het nooit went. Maar Jezus liep midden tussen hen door en vertrok. Jezus liet zich niet tegenhouden, door niemand niet. Dat is evangelie: de genade van God laat zich niet tegenhouden. De genade laat zich niet stoppen door haat of onverschilligheid of dood of duisternis. En niet door joden en niet door christenen en niet door onszelf - door niemand niet. Jezus liep midden tussen hen door en vertrok. Koninklijk. Soeverein. Ongrijpbaar. Genade, wat een prachtig en wat een moeilijk woord. Wij zullen wel nooit echt raad weten met de genade van God. Maar het evangelie vertelt ons dat Jezus zich daar tot op heden, tot op de dag van vandaag niets van aantrekt. God zij dank. Amen.

Zondag 3 februari Voorganger: Ds. Leo van der Veer. Organist: Mans Kuipers

Zondag 3 februari Voorganger: Ds. Leo van der Veer. Organist: Mans Kuipers Zondag 3 februari 2019 Voorganger: Ds. Leo van der Veer Organist: Mans Kuipers Liederen in deze dienst: Intochtslied: Psalm 93 Lied 534 Psalm 146: 4 Lied 718 Slotlied: Lied 530 Lezingen: Jesaja 61: 1-9

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Sneek Grote of Martinikerk 3 februari 2019

Protestantse Gemeente Sneek Grote of Martinikerk 3 februari 2019 Protestantse Gemeente Sneek Grote of Martinikerk februari 209 Hartelijk welkom in de Martinikerk! Vandaag lezen we gedeeltelijk dezelfde lezing als vorige week, over Jezus eerste openbare optreden in zijn

Nadere informatie

Welkom in De Regenboog. - viering Maaltijd van de Heer (zittend) - zondag 24 januari uur

Welkom in De Regenboog. - viering Maaltijd van de Heer (zittend) - zondag 24 januari uur Welkom in De Regenboog - viering Maaltijd van de Heer (zittend) - zondag 24 januari 2016 9.30 uur voorganger : Ds Wolter Broekema organist : Rien Hoekjen ouderling van dienst : Dirk Slooijer lector : Jorieke

Nadere informatie

Voor de eredienst op Zondag 19 augustus 2018 om uur in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek

Voor de eredienst op Zondag 19 augustus 2018 om uur in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek Voor de eredienst op Zondag 19 augustus 2018 om 10.00 uur in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek Voorganger : ds. D. Lof Ouderling van dienst: de heer Freek Ensink Diaken van dienst : de heer Dick

Nadere informatie

REAL LIFE IS KNOWING JESUS

REAL LIFE IS KNOWING JESUS 8 Toen de mens en zijn vrouw God, de HEER, in de koelte van de avondwind door de tuin hoorden wandelen, verborgen zij zich voor hem tussen de bomen. 9 Maar God, de HEER, riep de mens: Waar ben je? 10 Hij

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

Meditatie 7 februari 2016

Meditatie 7 februari 2016 Meditatie 7 februari 2016 Ds. M.J. van der Wal Schriftlezing 2: Lucas 4, 21-30 Wir schaffen das In de nazomer van 2015 klonken deze woorden voor het eerst. Uitgesproken door de Duitse regeringsleider Angela

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 24 januari 2016

Baalderdienst Zondag 24 januari 2016 Baalderdienst Zondag 24 januari 2016 Welkom! Verbonden 1 Ouders; Johan Harlaar & Marjolein Katsma Minke Harlaar Kyaro Jan Johannes Maathuis Ouders; Marcel Huisman & Marieke Maathuis 2 Orde voor de Baalderdienst

Nadere informatie

Epifanie: Feest van de Verschijning in de Vroege kerk werd dit feest gevierd en niet Kerst. Het Feest van de verschijning van Jezus onder de mensen.

Epifanie: Feest van de Verschijning in de Vroege kerk werd dit feest gevierd en niet Kerst. Het Feest van de verschijning van Jezus onder de mensen. Inleiding: Epifanie: Feest van de Verschijning in de Vroege kerk werd dit feest gevierd en niet Kerst. Het Feest van de verschijning van Jezus onder de mensen. Wat ik u graag zou willen geven is verwondering

Nadere informatie

Andreaskerk zondag 16 oktober :00 uur. Thema: Sprakeloos ORDE VAN DIENST

Andreaskerk zondag 16 oktober :00 uur. Thema: Sprakeloos ORDE VAN DIENST Andreaskerk zondag 16 oktober 2016 19:00 uur Thema: Sprakeloos ORDE VAN DIENST Intochtslied psalm 100 1) Juicht Gode toe, bazuint en zingt. Treedt nader tot gij Hem omringt, gij aard' alom, zijn rijksdomein,

Nadere informatie

Kantens, (14.30 u.) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes,

Kantens, (14.30 u.) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes, Schriftlezing: Lucas 4:14-30 Tekst: idem Baflo Kantens Lb. 328:1,2,3 Lb. 328:1,2,3 Ps. 65:1,2 Gez. 177:1,2 Gez. 177:1,2 Ps. 35:1,2,13 Ps. 35:1,2,13 Ps. 146:3,5,6 Ps. 146:3,5,6 Gez. 108 Ps. 147:1,7 Ps.

Nadere informatie

Agenda Datum Tijdstip Activiteit

Agenda Datum Tijdstip Activiteit Kom erbij! Nieuwsbrief 6 Zondag 27 januari 2019 Activiteiten voor kinderen en jongeren in de Emmaüsparochie De Burght, Potgieterplein, Uithoorn In de Burght wordt veel voor kinderen georganiseerd. Ook

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE TE WOENSDRECHT. zondag 24 januari 2016. voorganger: ds. Klaas Vos organist: dhr. Karel Smagge

PROTESTANTSE GEMEENTE TE WOENSDRECHT. zondag 24 januari 2016. voorganger: ds. Klaas Vos organist: dhr. Karel Smagge PROTESTANTSE GEMEENTE TE WOENSDRECHT zondag 24 januari 2016 voorganger: ds. Klaas Vos organist: dhr. Karel Smagge VOOR DE DIENST we bereiden ons in stilte voor op de dienst (de kerkenraad komt binnen)

Nadere informatie

Feest van het Koninkrijk

Feest van het Koninkrijk Feest van het Koninkrijk H and -out 2 e t h ema - a v o n d IN GODS AANWEZIGHEID Tijd voor gebed Neem ook deze avond de tijd om stil te worden als inleiding op het gebed. Als moment van bewustwording om

Nadere informatie

Profeet in eigen stad

Profeet in eigen stad Viering rond Brood en Woord 31 januari 2016: Profeet in eigen stad Intredelied: Wie durft hier nog spreken Begroeting en openingswoord Beste vrienden, wij zijn hier deze morgen weer samengekomen om te

Nadere informatie

Preek over Luc. 4:18-19 (8-1-2012)

Preek over Luc. 4:18-19 (8-1-2012) Preek over Luc. 4:18-19 (8-1-2012) Orde van dienst morgen Welkom en mededelingen Zingen E.L. 112:1, 3, 4 Votum en groet Zingen Ps. 90:1, 2 Leefregels Deut. 30:11-20 en Marc. 1:14-15 Zingen Ps. 90:8 Gebed

Nadere informatie

Welkom en Afkondigingen >

Welkom en Afkondigingen > Welkom en Afkondigingen > Zingen Intochtslied: 113:1,2 > Prijs, halleluja, prijs de Heer, gij 's Heren knechten, immermeer moet 's Heren naam gezegend wezen. Van waar de zon in 't oosten straalt tot waar

Nadere informatie

De Sabbat in de Thora

De Sabbat in de Thora De Sabbat in de Thora een drievoudig tegengif uit het Oude Israël door Prof. Ds. Rudy van Moere Moe, druk, of gestrest? Ontdek de rust van de Bijbelse sabbat WIJ ZIJN DE KERK VAN DE ZEVENDE-DAGS DAGS ADVENTISTEN,

Nadere informatie

DE VOORBEREIDING. Orgel

DE VOORBEREIDING. Orgel Protestantse Gemeente Damsterboord Zondag 27 januari 2019 aanvang: 10.00 uur 3 e zondag na Epifanie - kleur: groen Schrift en Tafel Ouderling van Dienst: Henk van Dijk Organist: Gerard van Reenen Voorganger:

Nadere informatie

Preek Lukas 4: Jezus in Nazareth

Preek Lukas 4: Jezus in Nazareth Lieve gemeente, Er is een lied van Huub Oosterhuis dat begint met de regels: Gij die ons voor het licht gemaakt hebt, dat wij leven. Ik moest er aan denken toen ik nadacht over het woord bestemming. Waarvoor

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, LUCAS 4:16-30 16 Hij kwam ook in Nazaret, waar hij was opgegroeid, en volgens zijn gewoonte ging hij op sabbat naar de synagoge. Toen hij opstond om voor te lezen, 17 werd hem de boekrol van de profeet

Nadere informatie

Met hemels gezag. Epifanie volgens Lucas

Met hemels gezag. Epifanie volgens Lucas Met hemels gezag Epifanie volgens Lucas Epifanie in het Lucasjaar 2019 Zondag Profetie Antw.Ps. Evangelie 6-1 Na nieuwjaar Nieuwjaarsreceptie 13-1 1 e van Epifanie - Doop van de Heer Doopzondag 20-1 2

Nadere informatie

Een mens te zijn op aarde

Een mens te zijn op aarde Zondag door het jaar TUINDORPKERK - UTRECHT 10 augustus 2014 De duivel zei tegen hem: Als u de Zoon van God bent, beveel die steen dan in een brood te veranderen. Lucas 4:3 Een mens te zijn op aarde voorganger:

Nadere informatie

Orde van dienst voor zondag 27 januari 2019 om 10 uur in de Dorpskerk te Schoonebeek

Orde van dienst voor zondag 27 januari 2019 om 10 uur in de Dorpskerk te Schoonebeek Orde van dienst voor zondag 27 januari 2019 om 10 uur in de Dorpskerk te Schoonebeek Voorganger: Mevr. Ria Dekker-Averesch Ouderling: Greetje Hubers-Hekhuis Diaken: Aukje Nakken-Dorgelo Organist: Diny

Nadere informatie

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet.

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet. LES Nu zie je Hem wel, Sabbat Doe Lees Lukas 4. 40 nu zie je Hem niet. Heb je weleens een moment gehad dat je het gevoel had dat God heel dicht bij je was? Misschien door een liedje, een bijbelvers, een

Nadere informatie

1 zondag 4 maart 2012 C.M.G. Berkvens-Stevelinck, predikant Remonstrantse Gemeente Rotterdam

1 zondag 4 maart 2012 C.M.G. Berkvens-Stevelinck, predikant Remonstrantse Gemeente Rotterdam Rotterdam, 4 maart 2012 Serie: Thuiskomen in het Nieuwe testament Thema: Jezus komt thuis in Nazareth maar Lezingen: Johannes 1 43-46 en Lucas 4: 14-30 Preek: Jezus komt thuis in Nazareth, maar. Vol van

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Een Joodse, Chassidische rabbi, ik weet niet meer welke, zit in zijn studeerkamer de Thora te bestuderen. Ineens wordt er hard op de deur geklopt, en

Nadere informatie

Micha Cursus Werkboek

Micha Cursus Werkboek Micha Cursus Werkboek Goed en recht doen www.michacursus.nl Micha Cursus Werkboek inkijkexemplaar Colofon De Micha Cursus is er voor iedereen. Alle kerken, organisaties en andere groepen mogen de Micha

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER

Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 14-2-2016 Eerste zondag van de veertigdagentijd. Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen.

Liturgie voor de kerkdienst op 14-2-2016 Eerste zondag van de veertigdagentijd. Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Liturgie voor de kerkdienst op 14-2-2016 Eerste zondag van de veertigdagentijd Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen Muziek De gemeente gaat staan Votum en groet Psalm 62: 1 en 5 Mijn ziel

Nadere informatie

ZONDAG VAN GEBED. voor de eenheid. Maasdijk, 21 januari 2018 Gezamenlijke geloofsgemeenschappen. Theun van der Lugt Nico van Leeuwen Hugo Habekotté

ZONDAG VAN GEBED. voor de eenheid. Maasdijk, 21 januari 2018 Gezamenlijke geloofsgemeenschappen. Theun van der Lugt Nico van Leeuwen Hugo Habekotté ZONDG N GEBED voor de eenheid Maasdijk, 21 januari 2018 Gezamenlijke geloofsgemeenschappen oorgangers: Organist: Dick Peters Theun van der Lugt Nico van Leeuwen Hugo Habekotté rie van der Eijk Woord van

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 24 januari 2016 in de Dorpskerk aanvang: uur

ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 24 januari 2016 in de Dorpskerk aanvang: uur ORDE VAN DIENST voor de viering op Zondag 24 januari 2016 in de Dorpskerk aanvang: 10.00 uur ~ 3 e Zondag van Epifanie ~ Voorganger Ouderling van dienst Diaken Organist Kinderkring Crèche : Ad van Nieuwpoort

Nadere informatie

VAN VERVOLGER TOT PREDIKER

VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Bijbel voor Kinderen presenteert VAN VERVOLGER TOT PREDIKER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Oecumenische dienst van gebed voor de eenheid van de kerken

Oecumenische dienst van gebed voor de eenheid van de kerken Oecumenische dienst van gebed voor de eenheid van de kerken Biddinghuizen, 21 jan. 2019 Voorganger: ds B.L. Jongkind Begeleiding: Heleen van Els Welkom Openingslied: Psalm 72: 1 en 4 1.Geef, Heer, de Koning

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting van de Heilige Geest gepaard ging.

We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting van de Heilige Geest gepaard ging. 1 Preek 357, 04-06-2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Pinksteren; Het feest van Gods Geest. We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting

Nadere informatie

Liturgie Votum en Groet

Liturgie Votum en Groet Liturgie 27-8-2017 Votum en Groet Zingen Hemelhoog 238 Veni creator Veni creator Spiritus Veni creator Spiritus Veni creator, Veni creator Veni creator Spiritus Kom, Schepper Geest, Kom, Schepper Geest

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

Zondag 3 februari 2019 Ontmoetingskerkgemeente Zevenhuizen-Moerkapelle

Zondag 3 februari 2019 Ontmoetingskerkgemeente Zevenhuizen-Moerkapelle Zondag 3 februari 2019 Ontmoetingskerkgemeente Zevenhuizen-Moerkapelle VOORBEREIDING Inleidend orgelspel. Stile in de kerk tijdens het gebed in de consistorie. Welkom gedachtenis Zingen: lied 23c: 1, 5

Nadere informatie

Ochtenddienst 22 oktober Zondag 1

Ochtenddienst 22 oktober Zondag 1 Ochtenddienst 22 oktober 2017 Zondag 1 Voorganger Organist : Ds. C.D. van Alphen : Arie Bestebreur Welkom Afkondigingen door Diaken Corrie Dijksman Voor verdere bijzonderheden verwijzen wij u naar de weekbrief.

Nadere informatie

Oecumenische viering

Oecumenische viering Oecumenische viering 23 januari 2011 om 9.00 uur Blasiuskerk Heinkenszand Week van Gebed voor de Eenheid Voorgangers: ds Werner Pieterse pastor Wiel Hacking Muzikale medewerking: Free Spirit Ab Faase organist

Nadere informatie

Ochtenddienst 25 februari 2018

Ochtenddienst 25 februari 2018 Ochtenddienst 25 februari 2018 Hervormde Gemeente Numansdorp Zondag 14 Voorganger : Ds. T. Wegman, Zeist Organist : Arie Bestebreur Welkom Mededelingen door diaken Bas van der Burgh Voor verdere bijzonderheden

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

Er werd veel gezegd tijdens onze voorbereidingsavond. Enkele van onze uitspraken laat ik hier graag horen:

Er werd veel gezegd tijdens onze voorbereidingsavond. Enkele van onze uitspraken laat ik hier graag horen: JEZUS VAN NAZARET: BEELD VAN DE ONZICHTBARE Overweging Wie is Hij toch? De vraag naar Jezus houdt de mensen al bijna tweeduizend jaar lang bezig. Boeken vol zijn over hem geschreven, te beginnen met de

Nadere informatie

ewogen worden en in beweging komen

ewogen worden en in beweging komen Naam: Datum: ewogen worden en in beweging komen B 1. Wat zet hen in beweging? Hoe worden deze mensen bewogen? Zet het juiste nummer voor elke zin. ontroering verlangen verplichting graag doen dromen Pieter

Nadere informatie

1 februari uur JH Smit. Liturgie bij Leerdienst Het doel van God. Votum: gezongen Groet Amen: gezongen. LvdK 434, (LB 868) Gebed.

1 februari uur JH Smit. Liturgie bij Leerdienst Het doel van God. Votum: gezongen Groet Amen: gezongen. LvdK 434, (LB 868) Gebed. 1 februari 17.00 uur JH Smit Liturgie bij Leerdienst Het doel van God Votum: gezongen Groet LvdK 434, 1.2.5 (LB 868) Gebed Woord Startvragen (zie ppt) Preek (Schriftlezingen in preek: o Deut. 8,7-9 en

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

- votum - zegengroet - zingen Liedboek 328:1-3 - gebed. - lezen Joh 7: zingen Psalm 36:2 - preek over Ef 5:18b en 1Thes 5:19 - zingen Gez 103:6

- votum - zegengroet - zingen Liedboek 328:1-3 - gebed. - lezen Joh 7: zingen Psalm 36:2 - preek over Ef 5:18b en 1Thes 5:19 - zingen Gez 103:6 - votum - zegengroet - zingen Liedboek 328:1-3 - gebed - lezen Joh 7:37-39 - zingen Psalm 36:2 - preek over Ef 5:18b en 1Thes 5:19 - zingen Gez 103:6 - gebed - geloofsbelijdenis - zingen Gez 102a:4 - collecte

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

Lucas 19, en Jes. 1, november 2016 Hengelo Gld.,

Lucas 19, en Jes. 1, november 2016 Hengelo Gld., Lucas 19, 41-48 en Jes. 1, 18-26 6 november 2016 Hengelo Gld., Thema: God heeft het laatste woord Gemeente van Jezus Christus, Onze aarde volgens astrologen een planeet tussen miljoenen andere ooit is

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen ORDE VAN DIENST Zondag 5 mei 2019 Bevrijd Derde zondag van Pasen Voorganger mw. Angeliek Knol, organist Anton Pauw, ouderling Jur Visser, diaken Henk Vonk Voor het eerst hier in de kerk? Welkom! We hopen

Nadere informatie

We wensen u een deugddoende viering.

We wensen u een deugddoende viering. Welkom in deze oecumenische viering van 2019 Jaarlijks zetten we één week in het teken van eenheid van christenen. Om te vieren en te bidden. We vieren de eenheid die we samen beleven, danken voor de veelzijdigheid

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik heb een boek in de kast staan, met de titel: Wat doen wij als we bidden? Ik moest aan dit boek denken bij de voorbereiding van deze dienst. Afgelopen

Nadere informatie

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 61,1-4. 62,11-12 lied Liedboek 530 De Geest des Heren is op hem... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 3, 13-17 lied Liedboek

Nadere informatie

Thema: Wat gebeurt er?

Thema: Wat gebeurt er? Thema: Wat gebeurt er? Dienst op zondag 31 januari 2016 om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk Voorganger: ds. Peter van der Schans Organist: Gert van der Schoor Protestantse gemeente te IJsselstein Om vast

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 20 augustus 2017, in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 20 augustus 2017, in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 20 augustus 2017, in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang 10.00 uur. Voorganger: Ds. C.G. Visser (Kootwijkerbroek) Ouderling van dienst: Erika Stokvis Organist:

Nadere informatie

Openluchtdienst! speelruimte om te leven!

Openluchtdienst! speelruimte om te leven! Openluchtdienst speelruimte om te leven liturgie bij de openluchtdienst op zondag 15 juni 2014 in de tuin van het Wooldhuis uitgaande van de Protestantse Gemeente Heino-Laag Zuthem voorganger: ds. Hans

Nadere informatie

zondag 5 feb 2017 in het Kruispunt

zondag 5 feb 2017 in het Kruispunt zondag 5 feb 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 43, 9-12 lied Liedboek 513 God heeft het eerste woord... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 5, 13-16 lied Liedboek 838, 1.

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

NLB: 705. Psalm 150a: 1, 3, 4

NLB: 705. Psalm 150a: 1, 3, 4 Interkerkelijke dienst 20 januari 2019 - Immanuëlkerk De kerken die meewerken aan deze dienst zijn: de Andreas-, Petrus- en Paulusparochie, het Leger des Heils, de Nederlands Gereformeerde Kerk, de Gereformeerde

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Orde van Dienst, zondag 24 januari 2016

Orde van Dienst, zondag 24 januari 2016 Orde van Dienst, zondag 24 januari 2016 Gebed om ontferming Heer, onze God, Er is veel dat ons leven bezet houdt: de zorgen van de dag. De vrees voor de toekomst. Onze angsten uit het verleden. De ingesleten

Nadere informatie

Johannes 16: 16 23a en 1 Petrus 2: RBK, 7 mei 2017

Johannes 16: 16 23a en 1 Petrus 2: RBK, 7 mei 2017 Johannes 16: 16 23a en 1 Petrus 2: 11 20 RBK, 7 mei 2017 Met de kinderen Gaat over vragen en antwoorden. Durven jullie alles te vragen? Aan mij? Wat zou je willen vragen maar durf je niet zo goed? Denk

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Weet je wel hoeveel God van je houdt? Het evangelie, het optreden van Jezus, laat ons dat steeds weer opnieuw zien. Een paar weken geleden zijn we begonnen

Nadere informatie

Intocht: Psalm 67 Votum & groet OTH 183 / Opw 125 Heer ik kom tot U Gebed Gezang 434

Intocht: Psalm 67 Votum & groet OTH 183 / Opw 125 Heer ik kom tot U Gebed Gezang 434 Intocht: Psalm 67 1 God zij ons gunstig en genadig. Hij schenke ons t gezegend licht dat overvloedig en gestadig straalt van zijn heilig aangezicht: opdat hier op aarde elk uw weg aanvaarde en tot U zich

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

Zondag 12 november 2017 A.D. Voorganger : ds. Aart Mak, Bloemendaal Organist : Jan Ballintijn

Zondag 12 november 2017 A.D. Voorganger : ds. Aart Mak, Bloemendaal Organist : Jan Ballintijn Zondag 12 november 2017 A.D. Voorganger : ds. Aart Mak, Bloemendaal Organist : Jan Ballintijn DE VOORBEREIDING Orgelspel: Fuga in a.kl. J.L. Krebs. (1713-1780) Vriendelijk verzoek om, wanneer het orgel

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Gemeente van Christus,

Gemeente van Christus, Zondag 27 januari 2019, als gelezen is uit Jesaja 6: 1 8 en Lucas 4: 14 22 en we afscheid nemen van ambts- en taakdragers en anderen als taak- of ambtsdrager her-verbinden of (her-) bevestigen Gemeente

Nadere informatie

ewogen worden en in beweging komen

ewogen worden en in beweging komen Naam: Datum: ewogen worden en in beweging komen B 1. Wat zet hen in beweging? (2,5/2,5) Hoe worden deze mensen bewogen? Zet het juiste nummer voor elke zin. ontroering verlangen verplichting graag doen

Nadere informatie

Efeziërs 1. Begin van de brief

Efeziërs 1. Begin van de brief Efeziërs 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Efeze 1 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Efeze. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Jullie horen

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords 14 december 2008 14.30 uur Protestantse Gemeente Lexmond Voorgangers: ds. G. Nijmeijer proponent J. Visser Zingen uit: Liedboek

Nadere informatie

Zondag 1 februari 2015, PG Sexbierum-Pietersbierum, door ds. A.J.Wouda Bij Marcus 1:21-28 en Deut.18: 15-20

Zondag 1 februari 2015, PG Sexbierum-Pietersbierum, door ds. A.J.Wouda Bij Marcus 1:21-28 en Deut.18: 15-20 Zondag 1 februari 2015, PG Sexbierum-Pietersbierum, door ds. A.J.Wouda Bij Marcus 1:21-28 en Deut.18: 15-20 Gemeente van Christus, Zoals dat hoort gaan Jezus en zijn 4 nieuwe vrienden op sabbat naar de

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Gemeente van de Heer Jezus Christus, Gemeente van de Heer Jezus Christus, Marcus vertelt ons vandaag opnieuw een verhaal, een verhaal wat hij al eerder heeft verteld. Voor de luisteraar lijkt het verhaal als twee druppels water op dat van

Nadere informatie

Genade. en onvolmaakt geloof

Genade. en onvolmaakt geloof Genade en onvolmaakt geloof Johannes 1: 14 En het Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond en wij hebben Zijn heerlijkheid gezien, een heerlijkheid als van de Eniggeborene van de Vader, vol van

Nadere informatie

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK INLEIDING bij de drie workshops Als je christen bent zijn er een paar wezenlijke zaken die bij je horen, n.l. : de bijbel lezen en bidden! Het is de bedoeling

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Zondag 21 augustus Leven met het visioen. Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas t/m 30

Zondag 21 augustus Leven met het visioen. Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas t/m 30 Zondag 21 augustus Leven met het visioen Jesaja 30 : 15 t/m 21 en Lucas 13 22 t/m 30 Het zijn geen gemakkelijke lezingen die wij vandaag horen en het klinkt ook niet allemaal even vriendelijk. Ik moet

Nadere informatie

Jozef. maar God heeft dit ten goede gedacht

Jozef. maar God heeft dit ten goede gedacht Jozef maar God heeft dit ten goede gedacht Liturgie van de themazondagdienst kerk en school op zondag 31 januari 2016 in de Oude Kerk om 9.00 uur samen met de Willem van Oranjeschool. De voorganger is

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer 3 februari 2013 Ds. L. Geijlvoet Schriftlezingen: Jeremia 1: 4-19, Lucas 4: 14-30

Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer 3 februari 2013 Ds. L. Geijlvoet Schriftlezingen: Jeremia 1: 4-19, Lucas 4: 14-30 Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer 3 februari 2013 Ds. L. Geijlvoet Schriftlezingen: Jeremia 1: 4-19, Lucas 4: 14-30 Aansteken kaars - moment van stilte en inkeer Wij zingen lvk 381 vs 1 en 2 Onze Hulp Wij

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus

10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 10 redenen voor de komst van de Heere Jezus 1. Als vervulling van Gods beloften En Ik zal vijandschap teweegbrengen tussen u en de vrouw, en tussen uw nageslacht en haar Nageslacht; Dat zal u de kop vermorzelen,

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes, Het Kerstpakket Liturgiesuggesties: Gezang 124: 1-5; Gezang 145: 1-3 Gezang 146: 1, 2, 4 en 6 Gezang 26: 1, 3 en 4 Jesaja 8:23-9:6 Zingende Gezegend 135: 1 en 2 Johannes 3:16-21 Gezang 160: 1 en 2 Na verkondiging:

Nadere informatie

Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 21 december 2014 vierde advent

Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 21 december 2014 vierde advent HOOG BEZOEK Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 21 december 2014 vierde advent Profetenlezing: 2 Samuel 7:4-16 Evangelielezing: Lucas 1:26-38 Lieve mensen, gemeente van onze heer Jezus Christus, Als je

Nadere informatie

VIERING VAN DE DOOP. van MINNE

VIERING VAN DE DOOP. van MINNE VIERING VAN DE DOOP van MINNE Voorgangers: Robbert-Jan van Duijn Dirk-Jan Lagerweij Koor: Inspiration onder leiding van Pim Philipse Soliste: Hetty Schouten van de Velden Organist: Johan Haaksma Gastheer

Nadere informatie

ELISA, MAN VAN WONDEREN

ELISA, MAN VAN WONDEREN Bijbel voor Kinderen presenteert ELISA, MAN VAN WONDEREN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Inleiding Paul van der Laan 1. IJsbreker: GOED NIEUWS VERSPREIDT ZICH

Nadere informatie