Ontdek de efficiënte verwarming van de toekomst

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontdek de efficiënte verwarming van de toekomst"

Transcriptie

1 Ontdek de efficiënte verwarming van de toekomst

2

3 2/3 Met vertrouwen vooruitkijken dankzij toekomstgerichte verwarmingssystemen Innovatieve productontwikkelingen en oplossingen maken van Viessmann de technologische gangmaker van de verwarmingsbranche. Als milieupionier leveren wij al tientallen jaren efficiënte verwarmingssystemen op stookolie en gas met een lage uitstoot van schadelijke stoffen, evenals warmtepompen, zonnecollectoren en verwarmingssystemen voor biologische brandstoffen. Condensatietechniek is een relatief geringe investering, voor zowel stookolie als gasverwarmingen, die bij uitstek de meest rendabele oplossing biedt. Het spreekt vanzelf dat u met Viessmann ook het brede spectrum van hernieuwbare energieën kunt benutten, zoals zonne-energie, de natuurlijke warmte van lucht, aarde, water of hout. Hiermee maakt u zich onafhankelijker van olie en gas en kunt u uw stookkosten nog het sterkst verminderen. De investeringskosten liggen hier echter wel hoger dan bij condensatieketels. Als u op zoek bent naar een rendabel, kostenbesparend en milieuvriendelijk verwarmingssysteem voor uw renovatie of uw nieuwbouw, dan geeft deze brochure u een overzicht van de mogelijkheden van het Viessmann assortiment. Competente Viessmann installateurs zijn u in uw eigen regio graag van dienst met individueel advies en oplossingen op maat. Voor welk verwarmingssysteem van Viessmann u ook kiest: alle Viessmann-systemen gebruiken spitstechnologie en bepalen de norm. Dankzij hun hoge energie-efficiëntie helpen ze u om verwarmingskosten te besparen en zijn ze ook in ecologisch opzicht de juiste keuze. Want moderne verwarmingssystemen van Viessmann ontzien waardevolle natuurrijkdommen en leveren zo een actieve bijdrage tot een vermindering van de CO 2 -uitstoot en tot de bescherming van ons klimaat. Dr. Martin Viessmann

4 Inhoud

5 4/5 Een overzicht van de brochure Wie een nieuwe verwarmingsinstallatie zoekt omdat hij zijn huis wil moderniseren of gaat bouwen, heeft de beste informatie nodig. Verschaf uzelf inzicht in de mogelijkheden met dit overzicht van innovatieve producten en diensten van Viessmann. Viessmann en het milieu vanaf p. 6 Iedereen kan verantwoord verwarmen. Viessmann biedt hiervoor innovatieve oplossingen. Het gebruik van een uiterst efficiënte verwarmingstechniek bespaart immers niet alleen energiekosten maar draagt bij tot de bescherming van het milieu. Keuzegids: vind het juiste verwarmingssysteem vanaf p. 14 Welke energiebron is de juiste? Hoe kunt u besparen op verwarmingskosten en welke verwarmingssystemen zijn er zoal? Verschaf uzelf een overzicht en kom te weten welke oplossingen optimaal beantwoorden aan uw behoeften. Het Viessmann productoverzicht vanaf p Alle producten in één overzicht: toekomstgerichte verwarmingssystemen op stookolie, gas, hout en de natuurlijke warmte van lucht, aarde of water evenals zonne-installaties voor warmwaterbereiding en ondersteuning van de verwarming we hebben het allemaal. Het productassortiment vanaf p. 26 Uiterst efficiënt en toekomstgericht: hier vindt u informatie over onze innovatieve verwarmingssystemen voor elke behoefte en voor elke toepassing. Toebehoren en diensten vanaf p. 36 Lees meer over het complete assortiment toebehoren voor uw verwarmingssysteem en over Viessmann installateurs in uw streek. Viessmann: het bedrijf vanaf p. 48 De kracht van innovatie: al drie generaties biedt het familiebedrijf Viessmann spitstechnologie aan en neemt het zijn verantwoordelijkheid op.

6 Viessmann en het milieu

7 6/7 Verantwoord verwarmen met Viessmann Schaarse rijkdommen en de klimaatverandering plaatsen de wereld voor enorme uitdagingen. Viessmann biedt een duidelijke oplossing op vraagstukken voor de toekomst: spitstechnologie. De ontwikkeling van het energieverbruik en de voorspellingen van experts maken het nu al duidelijk: een spaarzaam en milieubewust gebruik van fossiele brandstoffen is onontbeerlijk als we onze toekomst niet in gevaar willen brengen. Energieverbruik en CO 2 -uitstoot Olie en gas zijn fossiele energiebronnen die in de loop van meer dan 500 miljoen jaar zijn ontstaan. Ze worden sedert het begin van de twintigste eeuw gebruikt als belangrijkste energiebronnen. De CO 2 die daarbij vrijkomt, draagt bij tot de opwarming van de aarde en brengt in steeds grotere mate ons bestaan in gevaar. Het is van levensbelang om er nu iets aan te doen. Viessmann neemt zijn verantwoordelijkheid op en biedt u uiterst efficiënte verwarmingssystemen aan die het milieu ontzien. Dubbele strategie: efficiëntieverhoging en vervanging. Sedert de mensheid het probleem van de opwarming van de aarde heeft ingezien, werken politiek en economie wereldwijd aan concepten om fossiele energie te besparen. Zo zette de Europese Commissie het Europese Action Plan on Energy Efficiency op de rails om tegen 2020 in heel Europa 20 procent energie te besparen. Door spaarzaam en verantwoord om te gaan met fossiele energiedragers en door gebruik te maken van innovatieve verwarmingstechniek kan elke eigenaar van een woning een actieve bijdrage tot het milieu leveren. Bovendien bespaart hij met een investering in moderne verwarmingstechniek al vanaf het eerste moment. Het energieverbruik kan in vergelijking met oude installaties immers drastisch worden verminderd. De verwarmingsmarkt biedt het grootste potentieel Het grootste potentieel op het gebied van energiebesparing ligt in een duidelijke verhoging van de energie-efficiëntie, gevolgd door een toenemend gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Viessmann heeft daarvoor een compleet assortiment innovatieve verwarmingssystemen in huis dat de lat op het gebied van efficiëntienormen telkens weer hoger legt. Het betreft spitstechnologie die waardevolle natuurlijke rijkdommen ontziet en zo een nuttige bijdrage levert tot het behoud van het milieu. Viessmann biedt energiebesparende verwarmingssystemen aan voor stookolie, gas, hout en de natuurlijke warmte van lucht, aarde of water. Olie en gas blijven ook in de toekomst onontbeerlijk. Het aandeel van hernieuwbare energiebronnen, zoals biogas, zal verder stijgen. De verwarmingssystemen van Viessmann zijn daar nu al op voorbereid.

8 Viessmann en het milieu Zet in op de toekomst met de innovatieve verwarmingstechniek van Viessmann Moderne condensatietechniek (olie en gas) en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen spelen een steeds grotere rol. Viessmann biedt met zijn uiterst efficiënte condensatiesystemen op olie en gas toekomstgerichte verwarmingssystemen aan die helpen om kosten te besparen en het milieu te ontzien. Een moderne condensatieverwarming bereikt nu een rendement van 98 procent (bovenste verbrandingswaarde) en is daarmee met afstand de efficiëntste techniek voor het genereren van warmte. Warmte uit hernieuwbare energie Naast olie en gas als fossiele energiebronnen is er het brede toepassingsveld van de hernieuwbare energieën. Ook hier biedt het uitgebreide assortiment van Viessmann innovatieve en krachtige technologie aan die zich tot in de details op uw wensen en vereisten laat afstemmen. Belangrijk voor de markt van de verwarmingssystemen zijn bijvoorbeeld thermische zonnecollectoren voor het opwarmen van water en het ondersteunen van de verwarming, evenals het gebruik van warmte uit de natuur door middel van warmtepompen en het gebruik van biomassa in houtstookinstallaties. Zinvolle aanvulling: zonnesystemen Thermische en fotovoltaïsche zonnecollectoren worden thans ingezet als milieuvriendelijke technieken voor het produceren van warmte en stroom. Ze bieden een hele reeks voordelen. Zonnecollectoren en fotovoltaïsche modules kunnen gewoonlijk zonder veel ingrepen en op een visueel aantrekkelijke manier op het dak worden geplaatst. Zonnesystemen leveren een nuttige bijdrage tot de energievoorziening van het huis. Daarmee doet u ook financieel een goede zaak: de overheid promoot de aanschaffing van deze systemen immers met premies. Uw Viessmann installateur geeft u graag meer details. Energie besparen en het milieu ontzien: de efficiënte verwarmings systemen van Viessmann kunnen bijdragen tot een actieve bescherming van het milieu en bovendien besparen ze u ook nog geld.

9 8/9 Het vernieuwen van een verwarming betaalt zichzelf terug: het energieverbruik in een doorsnee huishouden Huishoudelijke toestellen 11 % Licht 2 % Warm water 12 % Verwarming 75 %

10 Keuzegids Wat u moet weten over verwarmingskosten

11 10/11 Wij hebben iets tegen hoge verwarmingskosten Spreek erover met uw installateur en laat u adviseren. Hij zal u helpen om op het gebied van innovatieve en kostenbesparende verwarmingstechniek de juiste beslissing te nemen. U plant een renovatie? Laat u dan vakkundig en objectief informeren door uw Viessmann intallateur. Hij bekijkt uw individuele behoeften en zegt u concreet welk verwarmingssysteem voor u het juiste is. Onze tip: vervang eerst die oude verwarmingsketel Een nieuwe verwarmingsinstallatie heeft u in relatief korte tijd terugverdiend en geeft u de beste verhouding tussen kosten en baten. Zodra u dan gaat isoleren of uw ramen laat vernieuwen, zal dat een bijkomend positief effect hebben op uw verwarmingskosten. Efficiënt en toekomstgericht verwarmen Met de Viessmann condensatietechniek slaagt u erin, met een relatief geringe investeringskost, bijzonder spaarzaam te verwarmen met olie en gas. Investering in vanaf % -26 % Energiebesparing 25% 20% % % 10% % 5% 0 Condensatie techniek Buitenmuurisolatie* Ramen vernieuwen Dakisolatie 0 Investeringskosten [ ] Energiebesparing [%] Vergelijkingspunt: gebouw uit 1975 van 140 m 2, standaardketel, jaarlijks verbruik van liter stookolie of m 3 gasverbruik, geen isolatie, kw/h per jaar. Een betere isolatie als uitgangsbasis doet het nut van nieuwe isolatie sterk dalen.

12 Keuzegids Wat u moet weten over verwarmingskosten Energieverbruik verlagen door vernieuwing en renovatie Wat vergelijken we? Gebouw van 140 m 2, bouwjaar 1980 (huis + oude gasketel, 27 kw, atmosferisch) Energieverbruik: m 3 gas, referentielocatie: (Namen, België) Gezin van vier personen Warmtepomp (grond / water) + buffer- en warmwaterboiler Energiebesparing tot 58 % Warmtepomp (lucht / water) + buffer- en warmwaterboiler Energiebesparing tot 46 % Houtpelletketel + warmwaterboiler Energiebesparing tot 50 % Condensatieketel op gas + warmwaterboiler Energiebesparing tot 26 % Lagetemperatuurketel op gas + warmwaterboiler Energiebesparing tot 17 % Aanvulling: zonnecollector Bijkomende besparing op energie tot 6 % Doe de test op en bereken zelf hoeveel energie u kan besparen en hoeveel verwarmingskosten u kan besparen.

13 12/13 Energieverbruik bij nieuwbouw Referentiepunt: Nieuwbouw van 140 m 2, bouwjaar 2008 Warmtebehoefte: kwh Gezin van vier personen Warmtepomp (grond / water) + bufferboiler en warmwaterboiler 2067 kwh elektriciteit * Warmtepomp (lucht / water) + bufferboiler en warmwaterboiler 2080 kwh elektriciteit * Houtpelletketel plus zonnecollector + warmwaterboiler kwh hout * Condenserende gasketel plus zonnecollector kwh gas * Zonne-installatie Energiebesparing tot 10 % * De kostprijs van een kwh elektriciteit, hout, gas of stookolie verschilt naargelang de marktprijzen.

14 Keuzegids Energiebronnen

15 14/15 Energiebronnen en verwarmingssystemen: een overzicht Wie op zoek gaat naar een nieuwe verwarming, heeft veel mogelijkheden. Welke energiebron kies ik? Wat is financieel interessant en hoe zit het met de ecologische kant? We geven u hier inzicht in de verschillende verwarmingsoplossingen, energiebronnen en voordelen. Als het erom gaat een welbepaalde brandstof uit te zoeken, kan men vaak niet vrij kiezen. De beschikbaarheid van een brandstof of gemeentelijke regels kunnen ertoe leiden dat een bepaalde brandstof niet tot de mogelijkheden behoort. U doet het best navraag bij uw lokale Viessmann installateur. U vindt hem op het internet op in de rubriek lokale verdelers of vraag een offerte aan via de rubriek benieuwd naar de prijs. Welke voordelen heeft condensatietechniek? Moderne condensatietechniek biedt in vergelijking met oude installaties het potentieel om tot 35 procent energie te besparen. Bovendien loont het de moeite om zowel bij modernisering als bij nieuwbouw een combinatie te overwegen van condensatietechniek met een zonnecollector voor de warmwaterbereiding en voor het ondersteunen van de verwarming. Stookolie en de zon: een perfect team Viessmann biedt een uitgebreid assortiment moderne condenserende olieketels aan. Investeren in een efficiënte condenserende olieketel betaalt zichzelf terug. Vooral als u beslist om uw verwarmingssysteem uit te breiden met een zonnecollector. Voor een zonneboilersysteem krijgt u bovendien een aantrekkelijke premie van de overheid. Waarin onderscheiden condenserende gasketels zich? Condenserende gasketels bieden een groter besparingspotentieel als condenserende olieketels. Ze gebruiken de warmte van de rookgassen om de wateraanvoer op te warmen. Alleen al hierdoor levert een condenserende gasketel een besparing op tot 16 procent van de energiekosten. (condenserende olieketels tot 10%) Ook de uiterst efficiënte condenserende gasketels van Viessmann kunnen optimaal worden gecombineerd met een zonneinstallatie. Er zijn eveneens premies en een belastingvermindering beschikbaar. Hernieuwbare energiebronnen Naast stookolie en gas staat een hele reeks hernieuwbare energieën ter beschikking. Viessmann biedt alle technologie aan die nodig is om hernieuwbare energiebronnen te gebruiken voor de productie van warmte. Daartoe behoren uiterst efficiënte warmtepompen waarmee u de natuurlijke warmte in de bodem, de lucht of het grondwater benut. Tevens biedt Viessmann innovatieve verwarmingsketels voor splijthout en pellets aan, evenals krachtige zonnecollectoren voor warmwaterbereiding en ondersteuning van de verwarming en fotovoltaïsche modules voor de productie van stroom. Onze tip De overheid stelt zich tot doel, het aandeel van hernieuwbare energieën in de warmtevoorziening van gebouwen gevoelig te verhogen. Op de volgende pagina s leert u meer over de verschillende energiebronnen en de voordelen. Ga voor uzelf na welke energiebron voor u de juiste is.

16 Keuzegids Condensatietechniek Besparing bij het plaatsen van een condenserende gasketel* (renovatie) Verwarmingssysteem Verbruik oud Verbruik nieuw Verbruik besparing* CO 2 - besparing Warmwaterboiler Benodigde oppervlakte voor de verwarming Condenserend, op gas m 3 /jaar m 3 /jaar 900 m 3 /jaar -26 procent 1,8 t/jaar 160 liter 2 m 2 Besparing bij het plaatsen van een condenserende olieketel* (renovatie) Verwarmingssysteem Verbruik oud Verbruik nieuw Verbruik besparing* CO 2 - besparing Warmwaterboiler Benodigde oppervlakte voor de verwarming Condenserend, op stookolie l/jaar l/jaar 810 l/jaar -24 procent 2,1 t/jaar 160 liter 2 m 2 2 m 2 tank * Vergelijkingspunt: gebouw van 140 m 2, bouwjaar 1980 (huis + oude ketel). Doe de test op en bereken zelf hoeveel energie u kant besparen en hoeveel verwarmingskosten u kan besparen.

17 16/17 Verwarmen met een condensatieketel op gas of op stookolie Moderne condensatieketels op stookolie of gas zijn met hun efficiënte techniek een belangrijk onderdeel van een sluitend gebouwtechnisch energieconcept. Oude verwarmingsketels maken geen gebruik van de warmte in de rookgassen. Die rookgassen ontstaan bij de verbranding en verdwijnen samen met de warmte via de schoorsteen. Dat geldt niet voor condensatieketels van Viessmann op stookolie of gas. Zij benutten immers de warmte in de rookgassen en maken hierdoor een duidelijk hoger rendement mogelijk. Zo bespaart u met condensatietechniek Condensatietechniek is een beproefde technologie en is met afstand de efficiëntste techniek om stookolie en gas om te zetten in energie. Condensatietechniek benut tot 98 procent van de energie (bovenwaarde). Condensatieketels benutten bijna alle warmte die nog in de rookgassen zit en zetten ook deze warmte om in stookwarmte. De condensatieketels van Viessmann zijn hiertoe uitgerust met Inox-Radiaal-warmtewisselaars van roestvast staal die de rookgassen, nog voor ze via de schoorsteen worden afgevoerd, dermate afkoelen dat de waterdamp erin doelgericht condenseert. De warmte die daarbij vrijkomt, wordt teruggevoerd naar het verwarmingssysteem. Voorbeeld voor moderne gebouwtechniek Om het wat concreter te maken, geven we hiernaast het voorbeeld van een ééngezinswoning met een oppervlakte van 140 m 2. Zo krijgt u een beeld van de mogelijkheden die geavanceerde techniek u biedt voor de warmtevoorziening en de warmwaterbereiding. 1 2 Condensatietechniek in t kort Bij de omzetting van energie is niets zo efficiënt als condensatietechniek. Tot 98 procent (bovenwaarde) van de energie wordt benut. Het verbruik kan in vergelijking met de oude verwarmingsinstallatie ongeveer met 35 procent worden verminderd. Dankzij de relatief geringe aanschaffingskosten verdient u de investering al na een paar jaar terug. Voor alle condensatieketels en warmtewisselaars wordt gebruik gemaakt van hooggelegeerd roestvast staal. Dit garandeert een permanente bedrijfszekerheid en een lange gebruiksduur. De condensatieketels van Viessmann zijn nu al voorbereid op het gebruik van biostookolie en biogas. 1 Brandstoftank (bij stookolie) 2 Modern condenserend verwarmingssysteem voor olie of gas met warmwaterboiler Nationale Duitse consumententest* *Stifting Warentest Testwinnaar Editie 5/2008 VITOLADENS 300-C Getest: 10 olieketels 2 testwinnaars

18 Keuzegids Verwarmen met ondersteuning van de zon Besparen door condenserende gasketels met ondersteuning van een zonnesysteem* (renovatie) Verbruik oud Verbruik nieuw Verbruik besparing* CO 2 - besparing Verwarmingssysteem Warmwaterboiler Aandeel van het zonnesysteem Benodigde opp. voor zonnesysteem Condenserende gasketel + warmwaterbereiding met zonnesysteem m 3 /jaar m 3 /jaar m 3 /jaar -32 % 2,3 t/jaar 300 liter 60 % van de warmwaterbereiding 5 m 2 Condenserende gasketel + ondersteuning van de verwarming door zonnesysteem m 3 /jaar m 3 /Jahr m 3 /jaar -38 % 2,7 t/jaar liter tot 35 % 11 m 2 * Vergelijkingspunt: gebouw 140 m 2, bouwjaar 1980 (huis + oude gasketel). Referentielocatie Namen, België Doe de test op en bereken zelf hoeveel energie u kant besparen en hoeveel verwarmingskosten u kan besparen.

19 18/19 Verwarmen met een condensatieketel en een zonnesysteem Een investering die zich terugbetaalt: zonnesystemen leveren in combinatie met een condensatieketel op olie of gas een duurzame bijdrage tot een rationeel gebruik van de brandstofvoorraden, besparen energiekosten en dragen actief bij tot het milieu. Of je nu bouwt of renoveert: het gebruik van zonne-energie is in beide gevallen even aantrekkelijk. Immers, zonne-energie is allicht de meest milieuvriendelijke energiebron die men zich kan indenken. En er is nog een factor die duidelijk in het voordeel van zonneenergie speelt: de overheid betaalt mee bij de aanschaf. Voor een actueel overzicht van de aanmoedigingspremies verwijzen we naar uw installateur of naar 3 Energie besparen met de zon Bij één- en tweegezinswoningen kan met zeer efficiënte zonnesystemen thans tot 60 procent van de jaarlijkse energiebehoefte voor sanitair warm water worden gedekt. Naast het warme water kunnen moderne zonnecollectoren ook het water van de verwarming opwarmen en zo de kamerverwarming ondersteunen. 1 1 Brandstoftank (bij stookolie) 2 Modern condenserend verwarmingssysteem op stookolie of gas met warmwaterboiler 2 3 Zonnecollectoren voor warmwaterbereiding en ondersteuning van de kamerverwarming Voorbeeld: moderne ééngezinswoning De huidige standaard voor een ééngezinswoning met een woonoppervlakte van 140 m 2 en een gezin van vier personen ziet er als volgt uit: de warmte wordt geleverd door een condensatieketel op stookolie of gas en wordt via radiatoren of vloerverwarming verdeeld over de woonkamers. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een zonnesysteem van ongeveer vijf vierkante meter voor de warmwaterbereiding en het ondersteunen van de kamerverwarming. Hiermee kan in een nieuwbouw tot 35 procent van de jaarlijkse energiebehoefte voor warmwaterbereiding en kamerverwarming worden gedekt. Zonne-energie bondig Zonne-energie is gratis. Een zonnesysteem maakt u onafhankelijker. De omzetting in warmte-energie vindt plaats zonder schadelijke CO 2 -emissies. Het zonnesysteem kan naast de warmwaterbereiding ook worden gebruikt om in het overgangsseizoen de kamerverwarming te ondersteunen. U bespaart zo tot 35 procent op uw totale verwarmingskosten. Viessmann-zonnetechniek is de ideale aanvulling voor alle verwarmingssystemen. Nationale Duitse consumententest* Nationale Duitse consumententest* Testwinnaar Editie 5/2008 VITOLADENS 300-C Getest: 10 olieketels 2 testwinnaars Testwinnaar Editie 03/2008 VITOSOL 200-F Getest:12 zonnesystemen Stookolie en de zon de efficiëntste combinatie: Stiftung Warentest gaf in haar editie van mei 2008 de Vitoladens 300-C een score goed. In de editie van maart 2008 kreeg de Vitosol 200-F een score zeer goed. *Stifting Warentest Energie gratis aan huis geleverd: een zonnesysteem loont voor iedereen met een eigen woning.

20 Keuzegids Verwarmen met hout Besparen door modernisering met houtpelletketels* Verbruik oud Verbruik nieuw Energie besparing* CO 2 - besparing Verwarmingssysteem Warmwaterboiler Aandeel zonne systeem Benodigde opp. voor de verwarming Pellets m 3 /jaar 6,5 t/jaar kwh 6,5 t/jaar 160 liter geen 3,5 m 2 + >5 m 2 opslagruimte Pellets + warmwaterbereiding met zonnesysteem m 3 /jaar 6,0 t/jaar kwh 6,5 t/jaar 300 liter 60 % 4 m 2 + >5 m 2 opslagruimte * Vergelijkingspunt: gebouw 140 m 2, bouwjaar 1980 (huis + oude gasketel).

21 20/21 Een centrale verwarming op hout Verwarmen met houtpellets is stoken met milieuvriendelijke energie. Omdat hout een biologische brandstof is, is de verbranding ervan C0 2 -neutraal. Bij stijgende energieprijzen is hout een interessant alternatief voor stookolie of gas. Het biologische alternatief Hout is een hernieuwbare energiebron die op lange termijn in Europa kan bijdragen tot een grotere onafhankelijkheid in energievoorziening. Miljoenen hectaren staan in Europa ter beschikking om hout te produceren. Er moet daarbij geen beroep gedaan worden op akkergrond van de levensmiddelenproductie. Per hectare kan er afhankelijk van de plantensoort, een energie tot 5000 liter stookolie bereikt worden Zuiver en kostenbesparend Bij de verbranding van houtpellets komt exact evenveel koolstofdioxide (CO 2 ) vrij als de hoeveelheid die de boom tijdens zijn leven door middel van fotosynthese heeft omgezet. Een pelletketel werkt daarom CO 2 -neutraal. Bovendien is de prijs calculeerbaar: aangezien hout een biologische grondstof is, zijn op middellange en lange termijn geen extreme prijsschommelingen te verwachten. Hiernaast ziet u de huidige standaard voor een ééngezinswoning van een gezin met vier personen en een oppervlakte van 140 m 2. 1 Voorraadreservoir voor pellets 3 Zonnecollectoren voor warmwaterbereiding 2 Moderne pelletketel met warmwaterboiler en ondersteuning van de kamerverwarming Verwarmen met hout bondig Uw warmte is afkomstig van een biologische grondstof. Houtverbranding is CO 2 -neutraal en gebeurt met een grote energie-efficiëntie. U gebruikt een energiebron van eigen bodem. U wordt onafhankelijk van stookolie en gas. U kunt rekenen op een grote zekerheid inzake bevoorrading. Een houtketel van Viessmann biedt dankzij moderne techniek een eigentijds verwarmings comfort. Biologische grondstof voor het hoogste verwarmingscomfort: hout verbrandt CO 2-neutraal en wordt als milieuvriendelijke energiebron ondersteund met premies van de overheid.

22 Keuzegids Verwarmen met warmte uit de natuur Besparing bij modernisering met grond/water- en lucht/water-warmtepompen* Verwarmingssysteem Verbruik oud Verbruik nieuw Energie besparing* CO 2 - besparing Warmwaterboiler Benodigde opp. voor warmtepomp Grond/waterwarmtepomp m 3 /jaar kwh -46 % 2,7 t/jaar liter 3 m 2 Lucht/waterwarmtepomp m 3 /jaar kwh -31 % 1,5 t/jaar liter 3 m 2 in kelder of tuin * Vergelijkingspunt: gebouw 140 m 2, bouwjaar 1980 (huis + oude gasketel).

23 22/23 Verwarmen met warmte uit de natuur Warmte gratis aan huis geleverd dankzij hernieuwbare energie. Hernieuwbare energie is een modern en kostenbesparend alternatief voor fossiele brandstoffen. Ze wordt immers gratis aan huis geleverd en wel in de vorm van omgevingswarmte die in de lucht, de bodem of het grondwater is opgeslagen. Met een warmtepomp maakt u op een bijzonder doeltreffende en milieuvriendelijke manier gebruik van de energie in de natuur. Het principe is al even eenvoudig als geniaal: om het hele jaar door de warmte te kunnen benutten die in de omgevingslucht, de bodem of in het grondwater is opgeslagen, wordt de energie eerst aan de buitenlucht, de bodem of het grondwater onttrokken door middel van een warmtewisselaar. Daarna wordt de warmte met behulp van elektriciteit in een warmtepompcircuit op een temperatuurniveau gebracht dat nuttig is voor verwarmingsdoeleinden. Op die manier benut u de gratis energie in de natuur en maakt u zich zo onafhankelijker van gas en olie. Na een paar jaar heeft u al uw investering terugverdiend. Efficiënt en comfortabel Warmtepompen van Viessmann zijn dermate efficiënt dat ze het hele jaar door voor comfortabele warmte zorgen. In de zomer kan het systeem bovendien met een moeiteloze omschakeling ook worden gebruikt om de woonkamers af te koelen. Hiernaast ziet u een voorbeeld hoe u met moderne gebouw- en verwarmingstechniek warmte uit de natuur kunt benutten om energiekosten te besparen en waardevolle rijkdommen te ontzien. U heeft al een moderne verwarmingsinstallatie en u wilt het stookolie- of gasverbruik nog verder verminderen? Wat als u de afgelopen jaren reeds investeerde in een moderne olie- of gasketel? Heel eenvoudig: met een bivalente verwarming kunt u stevig besparen en tegelijk uw emissies verlagen! Een warmtepomp is immers ideaal als aanvulling op een bestaande verwarming op stookolie of gas. De Vitocal 300-A bijvoorbeeld benut de door de zon verwarmde buitenlucht en kan als tweede warmtegenerator worden gebruikt. Uw Viessmann installateur geeft u graag de details Grond/water-warmtepomp 3 Aardsonde 2 Warmwaterboiler Warmte uit de natuur bondig Lucht, bodem en grondwater leveren gratis energie aan huis. Met een warmtepomp van Viessmann kunt u deze energie efficiënt benutten. U wordt onafhankelijker van olie en gas. Met uw Viessmann-warmtepomp kunt u in de zomer de bodem ook gebruiken om te koelen. Optimale aanvulling van reeds geïnstalleerde condensatieketels. De kracht van de natuur heeft een enorm potentieel. Met een warmtepomp van Viessmann bespaart u al vanaf het eerste moment op energiekosten.

24 Het volledige assortiment van Viessmann Olieketels van 13 tot kw Gasketels van 4 tot kw Het Viessmann productassortiment Het productassortiment van Viessmann biedt toekomstgerichte verwarmingssystemen voor stookolie, gas, zonne-energie, hout en warmte uit de natuur. Bij Viessmann vindt u de beste oplossing om energie te besparen en een toekomstgerichte beslissing te nemen. In tegenstelling tot bedrijven die zich op welbepaalde systemen concentreren, kan uw Viessmann installateur u adviseren over alle warmtegeneratoren en u een objectieve aanbeveling geven, ongeacht de warmtebron. Ons volledig assortiment bepaalt de norm Het volledig assortiment van Viessmann heeft voor alle energiebronnen en alle vermogens, van 1,5 tot kw, toekomstgeoriënteerde verwarmingssystemen in huis. Overzichtelijk, technisch en prijsmatig nauwkeurig ingedeeld in de assortimentreeksen 100, 200 en 300: voor elke behoefte staat de passende oplossing ter beschikking. Allemaal bij dezelfde fabrikant. Met perfect op elkaar afgestemde systeemcomponenten.

25 24/25 Thermische en fotovoltaïsche zonnesystemen Houtketels/ houtenergie 4 tot kw Warmtepompen 1,5 tot 107 kw Klimatisatie * Toebehoren Olieketels Voor de stookolie biedt Viessmann een volledig assortiment in drie niveaus aan. Zeer efficiënte lagetemperatuur- en condensatieketels van 13 tot kw. Van gietijzer en staal. Vloerketel of wandtoestel. Het Viessmann productassortiment omvat 3 niveau s: goed (100), plus (200) en toptechniek (300). Het biedt een antwoord op elke vraag en elk budget. *Niet beschikbaar in België Gasketels Het gasketelassortiment van Viessmann omvat vloer- en wandketels voor lagetemperatuur- en condensatietechniek van 4 tot kw. Thermische en fotovoltaïsche zonnesystemen Viessmann is één van Europa s leidende fabrikanten van thermische zonnesystemen. Bij ons vindt u zowel vlakke collectoren en buiscollectoren voor warmwaterbereiding en ondersteuning van de kamerverwarming als krachtige foto voltaïsche modules voor het produceren van stroom. Houtketels Viessmann heeft volledige oplossingen in huis voor hout- en pelletketels voor de warmtevoorziening van woningen. Maar evengoed complexe installaties voor de productie van stroom en warmte uit biomassa, bv. voor wooncomplexen, industriële bedrijven en energieleveranciers (vermogens van 4 tot kw). Warmtepompen Warmte benutten uit de natuur: het uitgebreide warmtepompaanbod van Viessmann gaat van compacte toestellen voor passieve huizen tot cascadesystemen van een paar honderd kilowatt. Als warmtebron wordt gebruik gemaakt van grondwater, water of lucht.

26 Het productgamma Condenserende stookolieketels Innovatie voor meer efficiëntie: de condenserende stookolieketels van Viessmann Voor stookolie biedt Viessmann een volledig assortiment van uiterst efficiënte condenserende vloer- en wandketels aan. Moderne condensatietechniek voor stookoliesystemen zorgt voor een grote energiebenutting van 98 procent (bovenwaarde). Hierdoor verbruikt u in vergelijking met uw oude installatie tot 35 procent minder stookolie. Voor het winnen van warmte uit de condensatie van de rookgassen worden uitsluitend roestvaststalen warmtewisselaars gebruikt. Door het gebruik van zeer hooggelegeerde staalsoorten zijn de verwarmingsoppervlakken permanent beschermd tegen corrosie en materiaalafbraak, ongeacht de kwaliteit van de gebruikte stookolie. De gladde oppervlakken van roestvast staal voorkomen afzettingen. Dat zelfreinigende effect wordt ook nog eens versterkt door de verticale plaatsing en de identieke stromingsrichting van rookgassen en condenswater. De tweetrapsbrander verhoogt het condensatierendement bij deellast. Een blauwbrander zorgt voor een verbranding die arm is aan schadelijke stoffen. Maak kennis met zuivere en kostenbesparende verwarmingstechniek en informeer u over de vernieuwende condenserende olieketels van Viessmann.

27 26/27 Condenserende vloerketels op stookolie Onze tip De hoogste energetische efficiëntie gecombineerd met zeer compacte afmetingen en een schitterend design. De Vitoladens 300-C, daar hebben we het over. Een condenserende vloerketel op stookolie die zich onderscheidt door een bijzonder zuivere verbranding en buitengewoon geringe emissies van schadelijke stoffen. Deze ketel kan overweg met alle gebruikelijke stookolietypes. Nominaal vermogen: 12,9 tot 28,9 kw Normrendement: tot 98 % bovenste verbrandingswaarde / 104 % onderste verbrandingswaarde Als u uw oude olieverwarming wilt vervangen, is een condensatieketel op stookolie de eerste keuze. Deze ketels zijn immers uiterst efficiënt (bij zwavelarme stookolie). De beste energiebenutting en een zeer stille werking: de Vitoladens 300-T is een condenserende vloerketel op stookolie. Deze ketel overtuigt met een zuivere verbranding en lage emissies van schadelijke stoffen. Hij werkt bovendien met alle gebruikelijke stookolietypes. Nominaal vermogen: 20,2 tot 53,7 kw Normrendement: tot 97 % bovenste verbrandingswaarde / 103 % onderste verbrandingswaarde Condenserende wandketel op stookolie De Vitoladens 300-W is een condenserende wandketel op stookolie. Dankzij de compacte afmetingen heeft deze ketel zeer weinig plaats nodig. Door de volledig afzonderlijke inkapseling van de ketelromp en een geïntegreerde geluiddemper is de Vitoladens 300-W zeer stil en kan hij zonder enige geurhinder dicht bij de woonkamer worden geïnstalleerd. Nominaal vermogen: 12,9 tot 23,5 kw Normrendement: tot 98 % bovenste verbrandingswaarde / 104 % onderste verbrandingswaarde Compacte condensatieketel op stookolie De Vitoladens 333-F is een zeer compacte condensatieketel op stookolie met een geïntegreerde warmwaterboiler voor een hoog comfort. Het toestel wordt volledig gemonteerd geleverd en kan u veel plaats besparen. Nominaal vermogen: 12,9 tot 23,5 kw Normrendement: tot 98 % bovenste verbrandingswaarde / 104 % onderste verbrandingswaarde

28 Het productgamma Condenserende gasketels Warmtecomfort van de bovenste plank: de condenserende gasketels van Viessmann Gas geven met spitstechnologie? De moderne condenserende gasketels van Viessmann zijn uiterst efficiënt en zorgen voor behaaglijke warmte. Viessmann biedt condenserende vloer- en wandketels op gas aan met vermogens van 4 tot 978 kw. Bij de omzetting van de brandstof in benutbare warmte-energie halen ze een energiebenutting tot 98 procent. In vergelijking met een oude verwarmingsinstallatie kunt u het gasverbruik zo met wel 35 procent verminderen en bijgevolg besparen op uw verwarmingskosten. Condenserende wandtoestellen op gas zijn dankzij hun compacte afmetingen en de stille werking ideaal voor installatie dicht bij de woonruimte. De modulerende MatriX-stralingbrander zorgt voor een zuivere verbranding met geringe emissies. De verbrandingsregeling Lambda Pro Control op de Vitodens 200 en 300, past de verbranding automatisch aan de variërende gaskwaliteit aan en garandeert een permanent hoog rendement. Bovendien zijn de condenserende wandgasketels van Viessmann nu al voorbereid voor het gebruik van biogas.

29 28/29 Condenserende wandtoestellen op gas Onze tip De Vitodens 200-W is uitgerust met een modulerende cilinderbrander van roestvast staal. De Vitodens 300-W biedt met zijn MatriX-gasbrander, het Inox-Radiaal-verwarmingsoppervlak van roestvast staal en zijn energiebesparende pompen de grootste efficiëntie. Nominaal vermogen: Vitodens 300-W: 3,8 tot 35 kw Vitodens 200-W: 4,8 tot 105 kw Normrendement: tot 98 % bovenste verbrandingswaarde / 109 % onderste verbrandingswaarde Compact condenserend toestel op gas met laadboiler of elektrische warmwater boiler Condensatietechniek voor gas is dankzij de lage investeringskosten en het bijzonder hoge rendement zeer rendabel. Met een zonnesysteem van Viessmann kunt u uw verwarmingssysteem steeds op een doordachte manier uitbreiden en bijkomend energie besparen. De compacte toestellen Vitodens 333-F met geïntegreerde boiler of op basis van een warmwaterboiler combineren een efficiënte warmteproductie met het hoogste warmwatercomfort. Nominaal vermogen: 3,8 tot 26 kw resp. 5,2 tot 26 kw Normrendement: tot 98 % bovenste verbrandingswaarde / 109 % onderste verbrandingswaarde Compact condenserend toestel op gas met zonneboiler De Compact Energy Tower Vitodens 343-F biedt energiebesparende condensatietechniek, een krachtige warmwaterboiler en aansluitklare voorzieningen voor een zonnecollector, allemaal in een compacte behuizing. Nominaal vermogen: 3,8 tot 13 kw (16 kw) Normrendement: tot 98 % bovenste verbrandingswaarde / 109 % onderste verbrandingswaarde Condenserende vloerketel op gas De Vitocrossal 300 is een topproduct onder de condenserende vloerketels op gas. Omdat het geen beroep doet op omgevingslucht kan deze ketel ook in hobbyruimten of bergingen worden geïnstalleerd. Nominaal vermogen: 27 tot 142 kw Normrendement: tot 98 % bovenste verbrandingswaarde / 109 % onderste verbrandingswaarde

30 Het productgamma Thermische en fotovoltaïsche zonnesystemen Zonne-energie gratis aan huis geleverd Maak gebruik van de gratis energie van de zon voor uw warmwaterbehoeften, ter ondersteuning van de kamerverwarming en om stroom te produceren. De zon levert in minder dan vier uur tijd alle energie die de hele wereldbevolking op jaarbasis nodig heeft volledig gratis nog wel. De zonnestraling die België jaarlijks geniet, ligt gemiddeld rond kwh per vierkante meter. Dat komt overeen met het energiegehalte van ongeveer 100 liter stookolie. Deze energie kunt u dankzij Viessmann zowel thermisch als fotovoltaïsch gebruiken voor de productie van warmte of elektriciteit. Thermische zonnecollectoren zijn een ideale aanvulling van elk verwarmingssysteem en doen het energieverbruik duurzaam dalen. Met de uiterst efficiënte zonnecollectoren van Viessmann bespaart u tot 35 procent van uw totale verwarmingskosten als u de collectoren zowel voor de warmwaterbereiding als voor de kamerverwarming gebruikt. Alleen al bij de warmwaterbereiding bespaart u tot 60 procent van het jaarlijkse energieverbruik voor het sanitair warmwater. Viessmann is één van Europa s leidende fabrikanten van thermische zonnesystemen en heeft meer dan 30 jaar ervaring op dit gebied. Dat garandeert een hoge kwaliteit, uitstekende prestaties en een grote betrouwbaarheid.

31 30/31 Vlakke collectoren Onze tip Het gebruik van hoogwaardige (koperen) onderdelen en een doeltreffende Sol-Titan-coating maken collectoren van het type Vitosol 200-F / 300-F bijzonder krachtig. De montage is gemakkelijk en ze kunnen individueel en op een esthetisch aantrekkelijke manier in de architectuur van uw huis worden geïntegreerd. Zonne-energie is milieuvriendelijk, gratis en doeltreffend. Gebruik ze om uw verwarming te ondersteunen en warmwater aan te maken. Nationale Duitse Testwinnaar consumententest* Editie 03/2008 VITOSOL 200-F Getest:12 zonneinstallaties *Stifting Warentest Buiscollectoren De buitengewoon efficiënte vacuümbuiscollectoren Vitosol 200-T / 300-T staan synoniem voor hoog rendement, betrouwbaarheid en lange levensduur. Ze zijn bijzonder compact en kunnen eveneens op een plat dak of een gevel worden gemonteerd (Vitosol 200-T). De Vitosol 200-T is een buizensysteem met directe doorstroming, terwijl de Vitosol 300-T een heatpipe-systeem is. Installaties die worden gekenmerkt door langere installatiefasen vormen dus het toepassingsgebied bij uitstek voor de Vitosol 300-T. Fotovoltaïsche modules Met Vitovolt beschikt u over fotovoltaïsche modules met hoog rendement op basis van polykristallijne siliciumcellen voor het opwekken van elektriciteit. De modules kunnen op vrijwel alle soorten hellende daken of platte daken worden geïnstalleerd. Met Viessmann wordt het gebruik van zonne-energie een rendabele oplossing voor u. Dankzij de forse overheidssteun kan een fotovoltaïsche installatie momenteel worden terugverdiend op een goede tien jaar tijd.

32 Het productgamma Centrale verwarming op hout Hout milieuvriendelijke energie uit het bos Hout is een biologische brandstof en verbrandt CO 2 neutraal. Het is bij hoge energieprijzen een interessant alternatief voor olie en gas. Houtketels van Viessmann bieden u onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen, besparen verwarmingskosten en ontlasten het milieu dankzij de CO 2 -neutrale verbranding. Onze technisch innovatieve pelletketels combineren een automatische toevoer van de pellets met een warmwaterboiler en de integratie van een zonnesysteem. land- en bosbouw is op dit moment immers bijlange nog niet uitgeput. In Europa alleen al staat voor de teelt van planten voor energieproductie miljoenen hectaren land ter beschikking, zonder dat hiervoor land moet worden ingepalmd dat nodig is voor de voedselproductie. Het biologische alternatief Biomassa kan op lange termijn een beslissende rol spelen voor de energiezekerheid in Europa. Het potentieel van een duurzame Met verwarmingstechniek van Viessmann kiest u voor een eerlijke en rendabele oplossing.

33 32/33 Splijthoutketels Onze tip De Vitolig 100 is een bijzonder aantrekkelijk geprijsde verwarmingsketel voor splijthout. De grote verbrandingskamer zorgt voor een lange verbrandingsduur. Nominaal vermogen: 12,7 tot 14,8 kw Hout is een biologische brandstof en is als zodanig een milieuvriendelijk alternatief voor stookolie of gas. Het federale economisch ministerie steunt energiebesparende maatregelen. Meer informatie over mogelijke subsidies kan u vinden op Houtvergassingsketels De Vitolig 200 is een hoogwaardige houtvergassingsketel met traploze vermogensaanpassing tussen 50 en 100 procent van het nominale vermogen. De verbrandingsduur kan tot 12 uur bedragen. Dit garandeert lange bijvul-intervallen. Nominaal vermogen: 13 tot 40 kw Houtpelletketels van topkwaliteit De Vitolig 300 is een volautomatische houtpelletketel, die een stooktechnisch rendement tot 95 procent haalt. De verwarmingsoppervlakken worden automatisch gereinigd zodat een constant hoog rendement gewaarborgd is. De automatische toevoer van pellets maakt lange verbrandingstijden mogelijk zonder onderbrekingen. De hittebestendige branderbehuizing van hoogwaardig, roestvast staal wordt automatisch ontast. Nominaal vermogen: 4,3 tot 25,9 kw

34 Het productgamma Warmte uit de natuur Warmte uit de natuur efficiënt benutten met de warmtepompen van Viessmann De warmte in de natuur is een hernieuwbare, kostenbesparende energiebron die het mogelijk maakt om een belangrijke bijdrage te leveren tot een vermindering van de CO 2 - emissies. Met een warmtepomp van Viessmann maakt u zich onafhankelijk van olie en gas en benut u het kostenloze warmtepotentieel van de natuur in uw onmiddellijke omgeving. Dat potentieel vinden we in de bodem, het grondwater en in de lucht. Warmtepompen van Viessmann zijn dermate efficiënt dat ze het hele jaar door voor comfortabele warmte zorgen ook op dagen met winterse temperaturen. Het principe waarop warmtepompen zijn gebaseerd, maakt het in de zomer mogelijk om na een kleine omschakeling de bodem te gebruiken om de woonruimten te koelen. Natuurlijk koel: natural cooling Grondwater-warmtepompen zijn in staat om in de zomer de lage bodemtemperaturen te gebruiken om te koelen ( natural cooling ). De gebruiksvriendelijke regeling van de warmtepomp is reeds voorbereid om gebruik te maken van deze natuurlijke koelfunctie. Maak gebruik van de kostenloze kracht van de natuur met innovatieve techniek van Viessmann.

35 34/35 Grond/water-warmtepompen Onze tip Grond/water-warmtepompen van het type Vitocal 200-G en Vitocal 300-G hebben alle functies in huis die nodig zijn om een nieuwe ééngezinswoning het hele jaar door comfortabel van warmte te voorzien. De Vitocal 350 haalt aanvoertemperaturen van 65 C en is hierdoor zeer geschikt voor renovaties en vervangingen. Verwarmen met warmte uit de natuur is milieuvriendelijk en wordt gepromoot door de staat. Meer over de premies vindt u op Compact Energy Tower De Vitocal 222-G en de Vitocal 242-G zijn als Compact Energy Tower de complete oplossing voor lage-energiehuizen. Ze hebben immers zowel een grond/water-warmtepomp, een warmwaterboiler als een zonnefunctie (Vitocal 242-G) aan boord. Ze zorgen als volwaardige energiebron comfortabel en betrouwbaar, voor warm water en een warme woning. Lucht/water-warmtepompen De lucht/water-warmtepomp Vitocal 300-A met Digital-Scroll-compressor, RCD-systeem en elektronische expansieklep. Hiermee wordt een vermogenscoëfficiënt (COP*) bereikt tot 3,8 (lucht 2 C/ water 35 C) en tot 4,7 (lucht 7 C/ water 35 C) en zeer lage gebruikskosten. De Vitocal 300-A kan zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd en neemt dankzij de compacte constructie zeer weinig plaats in beslag. Maximale aanvoertemperatuur: 60 C. Lucht/water-warmtepompen voor renovatie De Vitocal 350-A haalt zijn warmte uit de omgevingslucht. De bijkomende stoominjectie in het compressieproces (EVI-cyclus) maakt aanvoertemperaturen tot 65 C mogelijk. Hierdoor kan de Vitocal 350-A worden ingezet voor radiatorverwarmingen. Zeer praktisch en plaatsbesparend bij renovaties: bestaande radiatoren kunnen gewoon verder worden gebruikt. De warmtepomp kan zowel buiten als binnen worden geïnstalleerd. *COP geeft de verhouding weer tussen de opgewekte warmte energie en de hoeveelheid elektrische energie.

36 Geïntegreerde techniek Warmwaterboiler Warmwatercomfort voor elke behoefte Met de Vitocell-warmwaterboilers bieden we u een comfortabele oplossing om uw gezin van warm water te voorzien de perfecte aanvulling van uw nieuwe verwarmingssysteem. De behoefte aan warm water verschilt sterk van gezin tot gezin. Dat komt enerzijds omdat het aantal gezinsleden sterk varieert en heeft anderzijds te maken met bad- en douchegewoonten. Een voorbeeld: als s morgens drie gezinsleden op hetzelfde moment naar het werk en naar school moeten, moet op korte tijd constant veel warm douchewater ter beschikking staan. Wie graag regelmatig een bad neemt, wil genoeg warm water hebben om het bad helemaal te kunnen vullen. Bovendien moet de warmwaterboiler ook voldoende water leveren op momenten waarop aan andere punten in het huis gelijktijdig water wordt afgetapt, zoals dit in meergezinswoningen het geval kan zijn. Vitocell-warmwaterboilers komen hieraan in elk opzicht tegemoet en vervullen ook hoge eisen aan de uitrusting. Het valt steeds aan te raden om een zonnesysteem te installeren, zodat energie wordt bespaard en het water kostenloos kan worden opgewarmd.

37 36/37 Warmwaterboilers met Ceraprotect laag De inwendige oppervlakken van de warmwaterboilers uit de Vitocell 100-reeks zijn op duurzame wijze beschermd tegen corrosie dankzij de beproefde Ceraprotect- laag. De boilers zijn rondomrond voorzien van hoogwaardige isolatie om warmteverliezen tegen te gaan. Oppervlakken die tot diep onderaan doorlopen, zorgen voor een snelle en energiebesparende opwarming van de hele boilerinhoud. Het Vitocell-assortiment omvat boilers met een inhoud van 125 tot liter. Genoeg reserve dus, zelfs bij een grote warmwaterbehoefte. Onze tip Wie een bijzonder plaatsbesparende oplossing zoekt voor zijn warmwatervoorziening, zit met de Vitocell op het juiste spoor. Vitocell-warmwaterboilers nemen immers maar weinig plaats in beslag. Dankzij het mooie design kunnen ze bovendien steeds in multifunctionele ruimten worden geïnstalleerd. Meer informatie vindt u ook op Warmwaterboilers van roestvast staal. De warmwaterboilers van de prodcutreeks Vitocell 300 zijn gemaakt van een corrosiebestendig roestvast staal en beantwoorden aan de hoogste hygiënische vereisten en heeft een lange levensduur. De boilers hebben geen beschermingsanode nodig als maatregel tegen corrsie en vermijden daarmee een terugkerende kost. Roestvast staal wordt dankzij zijn antibacteriële eigenschappen niet zonder reden gebruikt in de voedingsindustrie, in keukens en ziekenhuizen. De vitocell 300 biedt een hoog warmwatercomfort en biolercapaciteiten voor alle noden. Een snelle en gelijkmatige opwarming van de gehele waterinhoud gebeurt door een tot de boilerbodem aangebracht verwarmingsoppervlak. Door de effectieve isolatie rondom treedt er slechts gering warmteverlies op. Vraag bij uw Viessmann verwsarmingsspecialist naar meer details.

38 Geïntegreerde techniek Bediening en bewaking op afstand Viessmann TeleControl snel, eenvoudig en betrouwbaar De gebruiksvriendelijke systemen van Viessmann voor het individueel regelen en bewaken van de verwarmingsinstallatie bieden u meer comfort en zekerheid. Communicatie met uw verwarmingsinstallatie is dankzij Vitocom en Vitodata eenvoudig, betrouwbaar en voordelig, en dat met een infrastructuur die praktisch overal beschikbaar is: GSM, PC of PDA, al naargelang het systeem. U communiceert met uw installatie op elk moment en vanuit elke locatie, waar ook ter wereld. Dit bespaart tijd en maakt de bewaking of het opvragen van gegevens nog sneller en efficiënter. In- en uitschakelen Met de voordelig geprijsde Vitocom 100 kunt u uw verwarmingsinstallatie waar ook ter wereld in- en uitschakelen. Met de (bijkomende) bewaking op afstand zit u altijd goed. Vooral bij gebouwen die niet continu worden bewoond zoals vakantiehuisjes is het een hele geruststelling om te weten dat de verwarming bij uw volgende bezoek probleemloos functioneert.

39 38/39 Bewaking op afstand met PC of PDA Onze tip GSM-netwerken Vitocom 100 Internet Vitocom 200 Vitodata 100 TeleControl van Viessmann is de ideale oplossing voor het op afstand bewaken en aansturen van een verwarmingsinstallatie ongeacht of deze zich in een kleine ééngezinswoning, een vakantiehuis of een groot wooncomplex bevindt. De Vitocom 200 is in combinatie met de Vitodata 100 dé comfortabele oplossing om uw verwarmingssysteem op afstand te bedienen. De bedieningsinterface is eenvoudig, comfortabel en precies afgestemd op uw behoeften. U krijgt toegang tot het verwarmingssysteem en kunt het bedienen via een standaard-pc, een PDA of een smartphone. Voorwaarde is wel dat u over internettoegang beschikt of via het telefoonnet of het GSM-netwerk een verbinding kunt maken en dat de Vitocom 200 verbonden is met de Vitotronic-regeling van het verwarmingssysteem. Een doorslaggevend voordeel zijn de veelvoudige communicatiemogelijkheden: storingen kunnen in de vorm van een tekstmelding of in de vorm van een SMS of een worden verstuurd. Viessmann biedt innovatieve communicatiesystemen aan die u het leven gemakkelijker maken en tegelijk energie besparen. Praktisch Met de Vitohome 300 kunt u ook andere functies toevoegen, zoals licht- en rolluiksturing. Comfortabele regeling van individuele ruimten Het draadloze domoticasysteem Vitohome 300 biedt u bij het verwarmen meer comfort en helpt tegelijk om het energieverbruik te verlagen. Dankzij dit systeem kunt u het temperatuurverloop in elke woomruimte individueel instellen en aanpassen aan uw eigen levensritme. De Vitohome zorgt in elke woonruimte automatisch voor de juiste temperatuur op elk moment van de dag of de nacht. Overige functies Vitohome 300 energiebesparing en comfort met een druk op de knop. Uitbreidbare veiligheidsfuncties zijn aanwezigheidssimulatie, paniekknop en aansturing van rolluiken Flexibele uitbouwmogelijkheden voor het aankoppelen van systeemcomponenten zoals licht- of rolluiksturing

Ontdek de efficiënte verwarming van de toekomst

Ontdek de efficiënte verwarming van de toekomst Ontdek de efficiënte verwarming van de toekomst 2/3 Stookolie Gas Zonne-energie Hout Warmtepompen Met vertrouwen vooruitkijken dankzij toekomstgerichte verwarmingssystemen Innovatieve productontwikkelingen

Nadere informatie

Energiebesparingsgids voor toekomstgerichte en efficiënte verwarmingssystemen

Energiebesparingsgids voor toekomstgerichte en efficiënte verwarmingssystemen Energiebesparingsgids voor toekomstgerichte en efficiënte verwarmingssystemen Voorwoord 2/3 Een betrouwbaar perspectief met toekomstgerichte verwarmingssystemen Olie Aardgas zonnesystemen Biomassa Warmte

Nadere informatie

Verwarmen met gas voor een schone toekomst

Verwarmen met gas voor een schone toekomst Verwarmen met gas 2/3 Verwarmen met gas voor een schone toekomst Op de volgende bladzijden vindt u uitgebreide informatie over de verschillende technieken die momenteel beschikbaar zijn voor een comfortabele

Nadere informatie

Warmtepompen verwarmen en koelen met hernieuwbare energie uit de natuur

Warmtepompen verwarmen en koelen met hernieuwbare energie uit de natuur Warmtepompen 2/3 Warmtepompen verwarmen en koelen met hernieuwbare energie uit de natuur Deze brochure biedt een uitgebreid overzicht van duurzaam en milieuvriendelijk verwarmen met de warmtepompen van

Nadere informatie

Energie van de zon - gratis aan huis geleverd

Energie van de zon - gratis aan huis geleverd Energie van de zon 2/3 Energie van de zon - gratis aan huis geleverd Wie vandaag in een nieuwe verwarmingsinstallatie investeert, plant best meteen een aanvulling met een zonne-systeem in. Daardoor profiteert

Nadere informatie

Energie winnen voor dagelijks gebruik. Onafhankelijkheid. Onafhankel

Energie winnen voor dagelijks gebruik. Onafhankelijkheid. Onafhankel Warm water DuurzamE Energie Verwarming Energie winnen voor dagelijks gebruik. Warmtepompen Ventilatie Zonnesysteem Onafhankelijk Onafhankelijkheid Onafhankel 01 2012 Duurzame energie. Energievoorziening

Nadere informatie

WATER EN WARMTE IN EEN GROENE WERELD.

WATER EN WARMTE IN EEN GROENE WERELD. WARM WATER DUURZAME ENERGIE AIRCONDITIONING RUIMTEVERWARMING WATER EN WARMTE IN EEN GROENE WERELD. STAND 04 2009» WARMTEPOMPEN» VENTILATIE» ZONNESYSTEMEN INHOUD Kwaliteit is geen kwestie van ongeveer 03

Nadere informatie

Bespaar tot 35 % op uw verwarmingsfactuur Geniet van de fiscale voordelen en premies voor energiebesparende maatregelen

Bespaar tot 35 % op uw verwarmingsfactuur Geniet van de fiscale voordelen en premies voor energiebesparende maatregelen Vervang uw verwarmingsinstallatie nú en u wint twee maal: Bespaar tot 35 % op uw verwarmingsfactuur Geniet van de fiscale voordelen en premies voor energiebesparende maatregelen Ik zou mijn verwarmingskosten

Nadere informatie

Bespaar tot 60% op uw warmwaterproductie 100% op uw elektriciteitsfactuur. Investeer in een zonnesysteem en laat uw geld renderen

Bespaar tot 60% op uw warmwaterproductie 100% op uw elektriciteitsfactuur. Investeer in een zonnesysteem en laat uw geld renderen Zonne-energiegids 2015 Investeer in een zonnesysteem en laat uw geld renderen Bespaar tot 60% op uw warmwaterproductie 100% op uw elektriciteitsfactuur Juni 2015 Energie van de zon gratis aan huis geleverd

Nadere informatie

Water en warmte in een groene wereld. VentilatiE. Onafhankelijkheid. Onafhankel

Water en warmte in een groene wereld. VentilatiE. Onafhankelijkheid. Onafhankel Warm water duur zame Ener gie VERWARMING Water en warmte in een groene wereld WARMTEPOMPEN VentilatiE ZONNESYSTEMEN Onafhankelijk Onafhankelijkheid Onafhankel 1/2012 INHoud» Kwaliteit is geen kwestie van

Nadere informatie

Natuurlijk en slim verwarmen. met de modernste lucht/water-warmtepomptechnologie

Natuurlijk en slim verwarmen. met de modernste lucht/water-warmtepomptechnologie LIVING Environment Systems Natuurlijk en slim verwarmen met de modernste lucht/water-warmtepomptechnologie ZUINIG, MILIEUVRIENDELIJK EN TOEKOMSTGERICHT 1 Inleiding Inhoud Verwarm met hernieuwbare energie

Nadere informatie

Condensatietechnologie

Condensatietechnologie Vakreeks Condensatietechnologie Condensatietechnologie voor energiebesparing en een schoon milieu 1 2 3 Gas of stookolie, vloerketel of hangende ketel Viessmann biedt een zeer compleet gamma condensatieketels

Nadere informatie

Warmtepompsystemen E x Verwarmen en koelen verbonden aan de natuur

Warmtepompsystemen E x Verwarmen en koelen verbonden aan de natuur Warmtepompsystemen E x Verwarmen en koelen verbonden aan de natuur... Energievol leven Natuur is belangrijk voor ons... vandaar dat wij kiezen voor een milieuvriendelijke energieproductie Hernieuwbare

Nadere informatie

Gratis zonne-energie voor het opwekken van stroom via een fotovoltaïsche installatie

Gratis zonne-energie voor het opwekken van stroom via een fotovoltaïsche installatie Stroom van de zon 2/3 Gratis zonne-energie voor het opwekken van stroom via een fotovoltaïsche installatie Samen met het groeiende aantal hernieuwbare energiesystemen groeit ook de wens van de verbruiker

Nadere informatie

Het geniale warmtepomp-principe

Het geniale warmtepomp-principe 100 % onafhankelijk van olie en gas 50 % minder verwarmingskosten verwarmen met warmtepompen Het geniale warmtepomp-principe WARMTE POMPEN veilig bouwen en renoveren voor de toekomst Laat u niet langer

Nadere informatie

NATUURLIJK VERWARMEN LEVERT EEN ECHTE BESPARING OP ECODAN, LUCHT/WATER WARMTEPOMPEN MET EEN HOOG RENDEMENT

NATUURLIJK VERWARMEN LEVERT EEN ECHTE BESPARING OP ECODAN, LUCHT/WATER WARMTEPOMPEN MET EEN HOOG RENDEMENT Heat pumps and air conditioning NATUURLIJK VERWARMEN LEVERT EEN ECHTE BESPARING OP ECODAN, LUCHT/WATER WARMTEPOMPEN MET EEN HOOG RENDEMENT ZONNE-ENERGIE AAN NULTARIEF EEN GESCHENK VAN MOEDER NATUUR Energiezuinig

Nadere informatie

Warmtepompen tot 1 500 kw. Group

Warmtepompen tot 1 500 kw. Group Warmtepompen tot 1 500 kw Group 2/3 Verwarmen met hernieuwbare energie uit de natuur - ook in het hogere vermogenssegment Natuurlijke warmte is een modern en kostenbesparend alternatief voor fossiele

Nadere informatie

product De warmte uit onze natuurlijke bronnen Weishaupt-warmtepompen voor verwarming, koeling en de bereiding van sanitair warm water Warmtepompen

product De warmte uit onze natuurlijke bronnen Weishaupt-warmtepompen voor verwarming, koeling en de bereiding van sanitair warm water Warmtepompen product Warmtepompen De warmte uit onze natuurlijke bronnen Weishaupt-warmtepompen voor verwarming, koeling en de bereiding van sanitair warm water Energie natuurlijk uit de natuur Weishaupt-warmtepompen

Nadere informatie

Warmtepompen Verwarmings- en koelsystemen voor bij u thuis

Warmtepompen Verwarmings- en koelsystemen voor bij u thuis Warmtepompen Verwarmings- en koelsystemen voor bij u thuis Warmtepompen Bent u aan het bouwen of verbouwen? Wilt u uw woning graag uitrusten met een verwarmingssysteem dat minder onderhoud vraagt en minder

Nadere informatie

Alles over groene energie in uw buurt.

Alles over groene energie in uw buurt. De familie Decraene over hun houtpelletketel De familie Vander Steene over hun zonnecellen De familie Ooms over hun zonneboiler Alles over groene energie in uw buurt. De familie Karatzis over hun warmtepomp

Nadere informatie

Dimplex is de intelligente oplossing. Voor een toekomst zonder olie en gas: Dimplex maakt duurzame energie beschikbaar. gebruikt

Dimplex is de intelligente oplossing. Voor een toekomst zonder olie en gas: Dimplex maakt duurzame energie beschikbaar. gebruikt Dimplex is de intelligente oplossing Meer dan 30 jaar know-how Als grootste fabrikant van elektrisch gestuurde verwarmingssystemen ter wereld ontwikkelt en produceert de Glen Dimplex-groep sinds meer dan

Nadere informatie

Warmtepomp Hybride systeem. Logatherm WPLSH. Hybride : dubbel zo interessant! Warmte is ons element. F_Logatherm WPLSH_2013.indd 1 12/03/2013 14:33:39

Warmtepomp Hybride systeem. Logatherm WPLSH. Hybride : dubbel zo interessant! Warmte is ons element. F_Logatherm WPLSH_2013.indd 1 12/03/2013 14:33:39 Warmtepomp Hybride systeem Logatherm WPLSH Hybride : dubbel zo interessant! Warmte is ons element F_Logatherm WPLSH_2013.indd 1 12/03/2013 14:33:39 Een stap in de goede richting Wie op zoek is naar nieuwe,

Nadere informatie

HIGH-TECH WARMTEPOMPEN. Verwarmen en koelen met energie uit de omgeving

HIGH-TECH WARMTEPOMPEN. Verwarmen en koelen met energie uit de omgeving HIGH-TECH WARMTEPOMPEN Verwarmen en koelen met energie uit de omgeving DE ONDERNEMING Bekommerd om de vooruitgang OCHSNER Wärmepumpen GmbH, opgericht in 1978, heeft zich altijd ingezet voor energiebesparing,

Nadere informatie

De bestaande stookplaats renoveren met hernieuwbare energie: hoe begint men er aan? Technische opties en terugverdientijden

De bestaande stookplaats renoveren met hernieuwbare energie: hoe begint men er aan? Technische opties en terugverdientijden De bestaande stookplaats renoveren met hernieuwbare energie: hoe begint men er aan? Technische opties en terugverdientijden Door Ivan Piette U beschikt over een oude ketel met een hoog verbruik. U wenst

Nadere informatie

Verwarmingsinfo Het magazine van de mazout verwarmingssector

Verwarmingsinfo Het magazine van de mazout verwarmingssector Verwarmingsinfo Nr. Het magazine van de mazout verwarmingssector 169 Maart 2015 Trimestriële uitgave van Informazout 1e trimester 2015 Afgiftekantoor Gent X P608369 DOSSIER De opgemerkte start van de kamazoutra-campagne

Nadere informatie

MEERWAARDE REALISEREN kosten SPAREN. www.rehau.be. Construction Automotive Industry

MEERWAARDE REALISEREN kosten SPAREN. www.rehau.be. Construction Automotive Industry MEERWAARDE REALISEREN kosten SPAREN OPLOSSINGEN VOOR ENERGIE-EFFICIENT BOUWEN EN moderniseren www.rehau.be Construction Automotive Industry De drie pijlers van energie-efficiënt bouwen: 1. Energieverlies

Nadere informatie

Praktische gids voor de zelfbouwer VERWARMING VENTILATIE SANITAIR ELEKTRICITEIT

Praktische gids voor de zelfbouwer VERWARMING VENTILATIE SANITAIR ELEKTRICITEIT Praktische gids voor de zelfbouwer VERWARMING VENTILATIE SANITAIR ELEKTRICITEIT Een huis bouwen of verbouwen is altijd een beetje avontuur. Hoe je dat avontuur beleeft, hangt sterk af van de partners waarmee

Nadere informatie

20+ jaren. De investering van de toekomst voor maximaal comfort. energiebesparingen. heating.danfoss.com. Danfoss Warmtepompen

20+ jaren. De investering van de toekomst voor maximaal comfort. energiebesparingen. heating.danfoss.com. Danfoss Warmtepompen Danfoss Warmtepompen De investering van de toekomst voor maximaal comfort 20+ jaren energiebesparingen Met een levensverwachting van meer dan 20 jaar, zal investeren in een Danfoss warmtepomp u comfort

Nadere informatie

100 tips om energie. te besparen. 100 tips om energie te besparen

100 tips om energie. te besparen. 100 tips om energie te besparen 100 tips om energie te besparen Overzicht Verbruik minder energie en bescherm uw portemonnee, uw gezondheid én het milieu 3 Waarom op energie besparen? 4-5 Rationeel energie verbruiken zonder één euro

Nadere informatie

V.v.E. INSULINDE. De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT. Rapport:

V.v.E. INSULINDE. De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT. Rapport: V.v.E. INSULINDE De Schutspatroon 4-60 3813 GJ AMERSFOORT Rapport: Haalbaarheidsonderzoek plaatsing zonnepanelen op het dak van het appartementencomplex INSULINDE Groeidocument start januari 2015 R. Böhm

Nadere informatie