Efficiënte energievoorziening. Warmtepompen - het verwarmingssysteem met toekomst.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Efficiënte energievoorziening. Warmtepompen - het verwarmingssysteem met toekomst."

Transcriptie

1 Warmtepompen Efficiënte energievoorziening. Warmtepompen - het verwarmingssysteem met toekomst. Voorbeeldoplossingen voor uw woning

2 Warmtepompen - het verwarmingssysteem met toekomst. Maak kennis met alternatieven. Door de alsmaar stijgende energieprijzen en de klimaatverandering zoekt u als eigenaar van een woning uiteraard naar efficiënte verwarmingssystemen. Het duurzaam concept van de warmtepomp is ideaal voor een toekomstgerichte warmtevoorziening. Een warmtepomp is uiterst efficiënt en de warmtevoorziening binnen de eigen woning gebeurt CO 2 -neutraal. Daardoor is dit een van de technologieën die ook in de toekomst nog actueel zullen blijven. Maar welke warmtepompsystemen passen bij welk type woning? In deze brochure vindt u enkele belangrijke tips voor een eerste kennismaking.

3 Maak kennis met alternatieven. Warmtepompen: voor elk wat wils. In principe kan u in elk type gebouw een warmtepomp gebruiken als verwarmingssysteem. Het gamma van STIEBEL ELTRON behoort tot de meest uitgebreide op de markt. Van energieefficiënte nieuwbouw over renovatie met energiesanering of zelfs niet gemoderniseerde eengezinswoningen STIEBEL ELTRON heeft de gepaste warmtepompoplossing voor gebouwen in nagenoeg alle vormen en maten. Nieuwbouw Buitengewone efficiëntie Automatische ventilatie aanbevolen Compacte toestellen mogelijk Nieuwbouw: alle mogelijkheden voor efficiëntie van topklasse. Van energiepositieve woning over passiefhuizen tot lageenergiewoningen wie nu een nieuw huis bouwt, kan op vlak van energie echt kiezen voor topkwaliteit. En daar hoort een ultra-efficiënte warmtepomp natuurlijk bij. Totaalsystemen met geïntegreerde ventilatie staan hier garant voor uitmuntend comfort, maar ook een afzonderlijke ventilatie-installatie of warmtepomp kan zinvol zijn. Bestaande gebouwen Groot besparingspotentieel Vr i j w el o n a f hankeli jk v a n stookolie en aardgas Ook klassieke radiatoren soms inzetbaar Bestaande gebouwen: een besparingspotentieel dat u zeker moet benutten. Bestaande woningen hebben vaak een hoog besparingspotentieel. Met gepaste maatregelen om de buitenzijde van het gebouw te isoleren, kan u al veel winnen. Indien u een traditioneel verwarmingssysteem bovendien vervangt door een warmtepomp, kan u ook komaf maken met de toenemende prijsdruk van klassieke en CO 2 -intensieve brandstoffen zoals stookolie en aardgas. Net bij oudere woningen worden deze investeringen vaak snel terugverdiend. In deze brochure vindt u op de volgende pagina s enkele voorbeelden van efficiënte verwarmingsoplossingen op verschillende niveaus voor eengezinswoningen, zowel bestaande als nieuwbouw. Natuurlijk zijn geen twee huizen helemaal hetzelfde. Door het groot aanbod van STIEBEL ELTRON te combineren met de expertise van de vakman kan elk verwarmingssysteem echter nauwkeurig aangepast worden aan de situatie ter plaatse. In de volgende voorbeeldoplossingen vindt u belangrijke richtlijnen die u helpen bij uw beslissing. Van de meer dan systeemoplossingen die STIEBEL ELTRON aanbiedt, tonen wij u telkens: 1 een voordelig instapmodel 2 een comfortabeler alternatief 3 een ultra-efficiënte oplossing

4 Nieuwbouw Eengezinswoning Als u nu een nieuwe woning bouwt, kan u van bij het begin kiezen voor een uiterst efficiënt en toekomstgericht verwarmingssysteem. In ons voorbeeld ziet u een eengezinswoning waarin de vier bewoners beschikken over een woonoppervlakte van een 140 m². De woning voldoet aan de tegenwoordig geldende normen inzake energie. De bouwheer beschikt dus over een ultra-efficiënt verwarmingssysteem. De feiten bouwjaar bewoners Perceel 430 m² Buitenmuren geïsoleerd (U-waarde ca. 0,28 W/m²K) Hoogrendementsglas in alle ramen (U-waarde ca. 1,3 W/m²K) Geïsoleerd dak (U-waarde ca. 0,2 W/m²K)

5 1 Voordelig Instapmodel voor een hoge efficiëntieklasse De lucht water-warmtepomp WPL 10 AC met boilermodule HSBB is ideaal als instapmodel voor nieuwbouwwoningen. Ze is compact, stil en neemt weinig plaats in. Door de ingebouwde kringloopomkering kan ze op hete zomerdagen zelfs op een energievriendelijke manier koelen. Kosten Oplossing 1 Verwarmingskosten* /jaar 704 WPL 10 AC met HSBB 2 Comfortabel De efficiënte totaaloplossing met zonne-ondersteuning Het ventilatietoestel LWZ 304 SOL met ingebouwde lucht water-warmtepomp bedient u op al uw wensen: verwarmen, koelen**, warm water en een automatische ventilatie (systeem D) met warmterecuperatie, gecombineerd in één toestel. Voor uitmuntend comfort en een hoge energie-efficiëntie, die nog bevorderd wordt door zonnethermie. Kosten Oplossing 2 Verwarmingskosten* /jaar 579 LWZ 304 SOL Set 3 Efficiënt Twee toppers op het vlak van efficiëntie De bodem water-warmtepomp WPC 7 met ingebouwde warmwaterboiler staat garant voor uitstekende efficiëntie. In combinatie met het ventilatietoestel LWZ 170 zorgt ze het hele jaar door voor een aangename omgevingstemperatuur. Bij de ventilatie wordt tot 90 % van de warmte gerecupereerd. Kosten Oplossing 3 Verwarmingskosten* /jaar 487 LWZ 170 WPC 7 Nieuwbouw Eengezinswoning Oplossing Eindenergie Kosten eindenergie* Hulpenergie Kosten hulpenergie* kwh /jaar /jaar kwh /jaar /jaar 1 WPL 10 AC met HSBB LWZ 304 SOL Set WPC 7 LWZ Jaarlijkse verwarmingsbehoefte Q h = 123,22 kwh/m2a Jaarlijkse behoefte aan warm water Q tw = 12,5 kwh/m2a Stroom: 17 cent /kwh * De kosten worden berekend op basis van de gemiddelde Belgische energieprijzen (tweevoudig tarief dag/nacht, incl. distributie- en abonnementskosten). De verwarmingskosten zijn de som van de eindenergie (om de warmtepomp aan te drijven) en hulpenergie (om de accessoires aan te drijven die ook nodig zijn bij een stookolie- of aardgasketel) ** Voor het gebruik van de optionele koelfunctie van de LWZ 304 SOL zijn extra componenten noodzakelijk.

6 Bestaande woning bouwjaar 1983 Eengezinswoning Deze alleenstaande eengezinswoning werd in 1983 gebouwd volgens de massiefbouw. De dak- en muurisolatie voldoen aan de toenmalige voorschriften, de ramen zijn al uitgerust met hoogrendementsglas. De vier bewoners leven op een woonoppervlakte van 140 m². Het klassiek verwarmingssysteem op aardgas beantwoordde aan de technische stand van zaken uit het bouwjaar. De woning staat op een mooi perceel van 730 m². De feiten alleenstaande eengezinswoning met woonoppervlakte van 140 m² Bouwjaar bewoners Perceel van 730 m² massieve bouwwijze met matige isolatie (U-waarde ca. 0,99 W/m²K) Ramen met hoogrendementsglas (U-waarde ca. 1,90 W/m²K) Matig geïsoleerd dak (U-waarde 0,38 W/m²K)

7 1 Voordelig Een voordelig instapmodel dat energie uit de lucht haalt De WPL 18 E is door haar veelzijdigheid en haar hoge rendementen geschikt voor renovaties. Deze lucht water-warmtepomp kan zowel binnen als buiten geplaatst worden. Zelfs bij 20 C onttrekt ze nog voldoende energie aan de lucht voor verwarming en warm water. Kosten Oplossing 1 Verwarmingskosten* /jaar 1210 WPL 18 E SBS Comfortabel Efficiënt energiegebruik met extra zonne-installatie De WPL 18 E kan buiten geplaatst worden om ruimte te besparen. Ze overtuigt echter ook door haar uitstekende prestaties, die u zelfs nog kan opdrijven met een thermische zonne-installatie. De combinatie van de lucht water-warmtepomp WPL 18 E, thermische zonnepanelen SOL 27 basic, een buffervat en een zonneboiler biedt dus heel wat voordelen. Kosten Oplossing 2 Verwarmingskosten * /jaar 1120 WPL 18 E SBP 200 E SBB 401 SOL SOL 27 basic 3 Efficiënt Efficiëntie uit de diepte van de aarde De bodem water-warmtepomp WPF E overtuigt niet alleen door haar mooi design, maar ook door haar uitstekende efficiëntie. Aangezien ze probleemloos en efficiënt aanvoertemperaturen tot +60 C levert, is ze ook zonder twijfel geschikt voor traditionele radiatoren. Kosten Oplossing 3 Verwarmingskosten* /jaar 938 WPF 13 E SBB 401 WP SOL SOL 27 premium Bestaande woning Bouwjaar 1983 Oplossing Eindenergie Kosten eindenergie* Hulpenergie Kosten hulpenergie* kwh /jaar /jaar kwh /jaar /jaar 1 WPL 18 E SBS WPL 18 E SBP 200 E SBB 401 SOL SOL 27 basic WPF 13 E SBB 401 WP SOL SOL 27 premium Jaarlijkse verwarmingsbehoefte Q h = 123,22 kwh/m2a Jaarlijkse behoefte aan warm water Q tw = 12,5 kwh/m2a Stroom: 17 cent /kwh * De kosten worden berekend op basis van de gemiddelde Belgische energieprijzen (tweevoudig tarief dag/nacht, incl. distributie- en abonnementskosten). De verwarmingskosten zijn de som van de eindenergie (om de warmtepomp aan te drijven) en hulpenergie (om de accessoires aan te drijven die ook nodig zijn bij een stookolie- of aardgasketel)

8 WETTELIJKE MEDEDELING Hoewel we zorgvuldig te werk zijn gegaan bij de opmaak van deze brochure, kunnen we u niet garanderen dat deze informatie geen fouten bevat. Contacteer dan ook onze adviseurs voor de laatst bijgewerkte informatie. Reproductie, volledig of voor een deel, vereist de toestemming van de uitgevers. STIEBEL ELTRON BVBA t Hofveld 6 - D 1 B-1702 Groot-Bijgaarden TEL.: FAX:

Wij hebben het antwoord voor de woningtechniek van de toekomst.

Wij hebben het antwoord voor de woningtechniek van de toekomst. Maak uw woning toekomstklaar en efficiënt. Minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen? Met hernieuwbare energieën uw kosten verlagen? Met een intelligente regeling efficiëntie koppelen aan comfort?

Nadere informatie

Water en warmte in een groene wereld. VentilatiE. Onafhankelijkheid. Onafhankel

Water en warmte in een groene wereld. VentilatiE. Onafhankelijkheid. Onafhankel Warm water duur zame Ener gie VERWARMING Water en warmte in een groene wereld WARMTEPOMPEN VentilatiE ZONNESYSTEMEN Onafhankelijk Onafhankelijkheid Onafhankel 1/2012 INHoud» Kwaliteit is geen kwestie van

Nadere informatie

Verwarmingsenergie uit de lucht gegrepen.

Verwarmingsenergie uit de lucht gegrepen. DUURZAME ENERGIE LUCHT WATER-WARMTEPOMPEN Verwarmingsenergie uit de lucht gegrepen. Gratis omgevingswarmte uit de lucht gebruiken met warmtepomptechniek voor verwarming en warm water. 02 2015 STIEBEL ELTRON

Nadere informatie

Energie winnen voor dagelijks gebruik. Onafhankelijkheid. Onafhankel

Energie winnen voor dagelijks gebruik. Onafhankelijkheid. Onafhankel Warm water DuurzamE Energie Verwarming Energie winnen voor dagelijks gebruik. Warmtepompen Ventilatie Zonnesysteem Onafhankelijk Onafhankelijkheid Onafhankel 01 2012 Duurzame energie. Energievoorziening

Nadere informatie

Ontdek de efficiënte verwarming van de toekomst

Ontdek de efficiënte verwarming van de toekomst Ontdek de efficiënte verwarming van de toekomst 2/3 Met vertrouwen vooruitkijken dankzij toekomstgerichte verwarmingssystemen Innovatieve productontwikkelingen en oplossingen maken van Viessmann de technologische

Nadere informatie

WATER EN WARMTE IN EEN GROENE WERELD.

WATER EN WARMTE IN EEN GROENE WERELD. WARM WATER DUURZAME ENERGIE AIRCONDITIONING RUIMTEVERWARMING WATER EN WARMTE IN EEN GROENE WERELD. STAND 04 2009» WARMTEPOMPEN» VENTILATIE» ZONNESYSTEMEN INHOUD Kwaliteit is geen kwestie van ongeveer 03

Nadere informatie

MEERWAARDE REALISEREN kosten SPAREN. www.rehau.be. Construction Automotive Industry

MEERWAARDE REALISEREN kosten SPAREN. www.rehau.be. Construction Automotive Industry MEERWAARDE REALISEREN kosten SPAREN OPLOSSINGEN VOOR ENERGIE-EFFICIENT BOUWEN EN moderniseren www.rehau.be Construction Automotive Industry De drie pijlers van energie-efficiënt bouwen: 1. Energieverlies

Nadere informatie

Natuurlijk en slim verwarmen. met de modernste lucht/water-warmtepomptechnologie

Natuurlijk en slim verwarmen. met de modernste lucht/water-warmtepomptechnologie LIVING Environment Systems Natuurlijk en slim verwarmen met de modernste lucht/water-warmtepomptechnologie ZUINIG, MILIEUVRIENDELIJK EN TOEKOMSTGERICHT 1 Inleiding Inhoud Verwarm met hernieuwbare energie

Nadere informatie

Ontdek de efficiënte verwarming van de toekomst

Ontdek de efficiënte verwarming van de toekomst Ontdek de efficiënte verwarming van de toekomst 2/3 Stookolie Gas Zonne-energie Hout Warmtepompen Met vertrouwen vooruitkijken dankzij toekomstgerichte verwarmingssystemen Innovatieve productontwikkelingen

Nadere informatie

Comfortabel en energiezuinig wonen : Het Isover Multi-Comfort House, gebouwd voor de toekomst.

Comfortabel en energiezuinig wonen : Het Isover Multi-Comfort House, gebouwd voor de toekomst. Comfortabel en energiezuinig wonen : Het Isover Multi-Comfort House, gebouwd voor de toekomst. Klimaatbescherming wordt gezien als de grootste uitdaging van dit millennium. Het concept 4 Inhoud 17 De voorbereiding

Nadere informatie

Schep een aangename sfeer... met hernieuwbare energie

Schep een aangename sfeer... met hernieuwbare energie Het volledige assortiment ROTEX-warmtepompen Schep een aangename sfeer... met hernieuwbare energie ROTEX lucht/water- en bodemwarmtepompen voor nieuwbouw en renovaties. Een onuitputtelijke warmtebron vlak

Nadere informatie

Energiebesparingsgids voor toekomstgerichte en efficiënte verwarmingssystemen

Energiebesparingsgids voor toekomstgerichte en efficiënte verwarmingssystemen Energiebesparingsgids voor toekomstgerichte en efficiënte verwarmingssystemen Voorwoord 2/3 Een betrouwbaar perspectief met toekomstgerichte verwarmingssystemen Olie Aardgas zonnesystemen Biomassa Warmte

Nadere informatie

Warmtepompsystemen E x Verwarmen en koelen verbonden aan de natuur

Warmtepompsystemen E x Verwarmen en koelen verbonden aan de natuur Warmtepompsystemen E x Verwarmen en koelen verbonden aan de natuur... Energievol leven Natuur is belangrijk voor ons... vandaar dat wij kiezen voor een milieuvriendelijke energieproductie Hernieuwbare

Nadere informatie

Warmtepompen Verwarmings- en koelsystemen voor bij u thuis

Warmtepompen Verwarmings- en koelsystemen voor bij u thuis Warmtepompen Verwarmings- en koelsystemen voor bij u thuis Warmtepompen Bent u aan het bouwen of verbouwen? Wilt u uw woning graag uitrusten met een verwarmingssysteem dat minder onderhoud vraagt en minder

Nadere informatie

Vul uw leefruimte met warmte

Vul uw leefruimte met warmte WARM WATER DUURZAME ENERGIE VERWARMING Vul uw leefruimte met warmte ACCUMULATOREN BADKAMERRADIATOREN CONVECTOREN Comfort 0 9 20 12 Verwarmingscomfort, probleemloos te regelen Elektrische verwarming behoort

Nadere informatie

Warmtepompen verwarmen en koelen met hernieuwbare energie uit de natuur

Warmtepompen verwarmen en koelen met hernieuwbare energie uit de natuur Warmtepompen 2/3 Warmtepompen verwarmen en koelen met hernieuwbare energie uit de natuur Deze brochure biedt een uitgebreid overzicht van duurzaam en milieuvriendelijk verwarmen met de warmtepompen van

Nadere informatie

De bestaande stookplaats renoveren met hernieuwbare energie: hoe begint men er aan? Technische opties en terugverdientijden

De bestaande stookplaats renoveren met hernieuwbare energie: hoe begint men er aan? Technische opties en terugverdientijden De bestaande stookplaats renoveren met hernieuwbare energie: hoe begint men er aan? Technische opties en terugverdientijden Door Ivan Piette U beschikt over een oude ketel met een hoog verbruik. U wenst

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

Geniet van comfort. Op gelijk welk moment.

Geniet van comfort. Op gelijk welk moment. ROTEX Comfort 365 Geniet van comfort. Op gelijk welk moment. Houd je warm in de winter en koel in de zomer. Efficiënt, zuinig en milieuvriendelijk. Met zon, lucht en ROTEX. "Toen we begonnen te bouwen,

Nadere informatie

NATUURLIJK VERWARMEN LEVERT EEN ECHTE BESPARING OP ECODAN, LUCHT/WATER WARMTEPOMPEN MET EEN HOOG RENDEMENT

NATUURLIJK VERWARMEN LEVERT EEN ECHTE BESPARING OP ECODAN, LUCHT/WATER WARMTEPOMPEN MET EEN HOOG RENDEMENT Heat pumps and air conditioning NATUURLIJK VERWARMEN LEVERT EEN ECHTE BESPARING OP ECODAN, LUCHT/WATER WARMTEPOMPEN MET EEN HOOG RENDEMENT ZONNE-ENERGIE AAN NULTARIEF EEN GESCHENK VAN MOEDER NATUUR Energiezuinig

Nadere informatie

BuildDesk kennisdocument

BuildDesk kennisdocument BuildDesk kennisdocument Woningen energieneutraal renoveren: hoe doe je dat? Leer hoe bestaande woningen energieneutraal te renoveren zijn. Met als belangrijkste ingrediënten: terugdringen van de energiebehoefte

Nadere informatie

een valabel alternatief

een valabel alternatief een valabel alternatief Een zogenaamde lucht/water-warmtepomp komt vaak voordeliger uit dan een verwarmingssysteem op stookolie. Om ook aardgas achter zich te kunnen laten is meestal wel een fikse premie

Nadere informatie

Verwarmen met gas voor een schone toekomst

Verwarmen met gas voor een schone toekomst Verwarmen met gas 2/3 Verwarmen met gas voor een schone toekomst Op de volgende bladzijden vindt u uitgebreide informatie over de verschillende technieken die momenteel beschikbaar zijn voor een comfortabele

Nadere informatie

Bespaar tot 35 % op uw verwarmingsfactuur Geniet van de fiscale voordelen en premies voor energiebesparende maatregelen

Bespaar tot 35 % op uw verwarmingsfactuur Geniet van de fiscale voordelen en premies voor energiebesparende maatregelen Vervang uw verwarmingsinstallatie nú en u wint twee maal: Bespaar tot 35 % op uw verwarmingsfactuur Geniet van de fiscale voordelen en premies voor energiebesparende maatregelen Ik zou mijn verwarmingskosten

Nadere informatie

wat dient u te weten voor 26/09/2015?

wat dient u te weten voor 26/09/2015? ErP Verordening - Ecodesign en energielabels ErP Verordening, Ecodesign en energielabels: wat dient u te weten voor 26/09/2015? Bereid u perfect voor op de ErP verordening inzake Ecodesign en energielabels,

Nadere informatie

Kiezen voor het Massief Passiefhuis van Wienerberger is kiezen voor de toekomst

Kiezen voor het Massief Passiefhuis van Wienerberger is kiezen voor de toekomst Kiezen voor het Massief Passiefhuis van Wienerberger is kiezen voor de toekomst Groen Groen Wienerberger? Wienerberger neemt op de Belgische markt van binnenmuurstenen, gevelstenen, kleidakpannen en kleiklinkers

Nadere informatie

Your climate. Our energy.

Your climate. Our energy. Your climate. Our energy. De natuur doet niets zonder doel Aristoteles Groene warmte uit de lucht en de zon Verwarmen zonder gas, stookolie of andere fossiele brandstoffen? Jaarlijks 10% à 40% op uw energienota

Nadere informatie

Nog meer energie besparen?

Nog meer energie besparen? Nog meer energie besparen? Benut de zon optimaal ook voor stroom! PV-panelen, met zon stroom opwekken Zonlicht is uitstekend geschikt om duurzaam elektriciteit mee op te wekken. Dit gebeurt met PV-panelen.

Nadere informatie

Al 20 jaar. www.ecoforest.es

Al 20 jaar. www.ecoforest.es Al 20 jaar marktleider op het gebied van duurzame warmte kachels ı ketels ı pellets ı geothermie De warmte van de aarde WERELDWIJDE AANWEZIGHEID Aanwezig in meer dan 20 landen in EUROPA en ZUID-AMERIKA

Nadere informatie