Goed onderhoud is goed wonen! Een gebruiksaanwijzing voor uw woning

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Goed onderhoud is goed wonen! Een gebruiksaanwijzing voor uw woning"

Transcriptie

1 Goed onderhoud is goed wonen! Een gebruiksaanwijzing voor uw woning

2 Als uw stofzuiger kapot gaat, dan pakt u de gebruiksaanwijzing erbij. U zoekt op hoe u de filter vervangt. Of hoe u de zak goed verwisselt. Als uw tv het niet meer doet, dan kijkt u of de kabel goed is aangesloten. En als dat niet werkt, dan belt u met de winkel waar u de tv gekocht heeft. Met uw huis werkt het net zo. Als er iets niet werkt of kapot gaat, dan wilt u graag de gebruiksaanwijzing erop na kunnen slaan. Of weten wie u kunt bellen om u te helpen. In deze brochure zetten we verschillende onderhoudszaken op een rij die u tijdens het wonen kunt tegenkomen. Of die belangrijk zijn om te weten. Van a tot z. Zodat u met nog meer plezier in uw woning woont! tot

3 Omdat het fijner wonen is in een goed onderhouden huis Waarvoor bent u zelf verantwoordelijk? Wij onderhouden uw woning in principe voor u. Maar er zijn een paar dingen waar u zelf verantwoordelijk voor blijft. Namelijk: - onderhoud dat nodig is als u iets niet goed heeft gebruikt, door nalatigheid of opzet; - onderhoud aan zelf aangebrachte voorzieningen; - onderhoud aan bestratingen en tuininrichting; - onderhoud aan hang- en sluitwerk; - binnenschilderwerk, witten, sausen of behangen van de wanden; - vervangen van sloten door eigen nalatigheid; - onderhoud aan geiser of boiler als die niet van ons is. Servicekosten Voor sommige zaken, zoals bijvoorbeeld het onderhoud van de liften, het schoonmaken van de gezamenlijke ruimten en de centrale verlichting, betaalt u een deel mee. Dit zijn de servicekosten. Bij uw huurovereenkomst heeft u een uitleg van uw servicekosten gekregen. Daarin staat precies welke onderwerpen voor uw woning gelden. Er moet iets gerepareerd worden. Wat nu? Gaat er iets stuk in huis? En is dit niet voor uw rekening? Neemt u dan contact met ons op. U kunt heel makkelijk een reparatieverzoek aan ons doorgeven: U belt ons Ons telefoonnummer is U kunt ons bellen van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot uur en op vrijdag van tot uur. Wij laten u dan meteen weten wat wij voor u doen. U stuurt ons een Dat doet u naar: We nemen binnen één werkdag contact met u op om een afspraak te maken voor de reparatie. Via onze website Op onze website vult u in een paar stappen uw reparatieverzoek in. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met u op. U stuurt ons een brief U stuurt uw brief naar: De Goede Woning Postbus AA ZOETERMEER Wij nemen tussen de twee en vijf werkdagen na ontvangst contact met u op. Voert een ander bedrijf de reparatie uit? Sommige reparaties voert een extern bedrijf uit in opdracht van ons. Dan neemt het bedrijf binnen één werkdag na uw melding bij ons contact met u op om een afspraak te maken. Heeft uw reparatieverzoek haast? Heeft u een dringend reparatieverzoek waarmee u écht niet kunt wachten tot de volgende werkdag? Dan kunt u buiten kantoortijden bellen naar telefoonnummer U wordt dan doorgeschakeld naar de Service Meldkamer. Hoe voeren we uw reparatie uit? Bij ieder reparatieverzoek bespreken we met u wat wij precies moeten doen. En of u daarvoor thuis moet zijn. Zo ja, dan maken we een afspraak voor een bepaald tijdstip met een speelruimte van twee uur. Zo hoeft u nooit lang thuis te blijven. Natuurlijk houden we bij het maken van de afspraak rekening met uw wensen. U hoort ook meteen welk bedrijf de reparatie uitvoert. Een woning heeft een gebruiksaanwijzing. Net als een stofzuiger, televisie of scheerapparaat!

4 Onderhoud ABC In deze brochure zetten we verschillende onderhoudszaken op een rij die u tijdens het wonen kunt tegen komen. Aanrechtblad Het aanrechtblad en de gootsteen kunt u het beste schoonmaken met een schoonmaakmiddel dat niet krast. Gebruik altijd onderzetters bij hete pannen, óók op het aanrechtblad. Afvoeren en riolering Het rioleringssysteem is meestal van pvc-buizen. Pvc kan niet tegen de volgende chemische vloeistoffen: - aceton - benzeen - chloor - ether - jodium - melkzuur 90% - nagellak - tinctuur - thinner - tri (trichloorethyleen) - verfafbijtmiddel - vlekkenwater - wasbenzine Spoel deze stoffen daarom niet door de gootsteen of het toilet! Bovendien zijn ze schadelijk voor het milieu. Doe ze daarom altijd in uw milieubox. Frituurvet, vette jus, te veel wasmiddel, vezels en haren veroorzaken vaak verstopping. Tips: - Verpak gestolde vetresten in een krant en gooi ze in de milieubox. - Gebruik niet te veel of niet-schuimende wasmiddelen. - Spoel één keer per maand de afvoer door met soda en heet water. - Laat vloeibaar frituurvet in de oorspronkelijke fles afkoelen voordat u het weggooit in de milieubox. Balkon, galerij, terras en tuin - Veeg geen zand en vuil in de afvoer op de galerij of uw balkon. Ook dit veroorzaakt verstopping! - Reinig aluminium hekken alleen met schoon water. - Gebruik altijd kunststof ophangbeugels voor bloembakken en droogrekken. Metalen bevestigingen tasten het aluminium aan en veroorzaken beschadigingen. - Stort geen grond of zand op het balkon en terras. U kunt wel planten in bakken plaatsen. - Heeft u klimplanten op het balkon, terras of langs de gevel? Leid de planten dan zo dat de schilders nog overal goed bij kunnen. Kabels en leidingen In uw tuin kunnen kabels en leidingen liggen. Bijvoorbeeld voor de telefoon of elektriciteit. Of dit zo is en waar deze liggen, kunt u altijd bij ons navragen. Boiler Heeft uw woning een boiler? Dan heeft u hiervoor een huurovereenkomst met de firma Eneco. Kijk op voor meer informatie. Heeft u een storing? Dan kunt u bellen met Eneco via telefoonnummer Boren in wanden en vloeren Wilt u iets (zwaarders) ophangen? Dan kunt u het beste een gat boren in de muur met een klopboor of een (zwaardere) boorhamer. Boor geen gaten naast schakelaars en stopcontacten in een verticale strook van 25 centimeter aan beide kanten. Daarmee voorkomt u dat u elektriciteitsleidingen raakt. Zorg dat u altijd voorzichtig bent. Ook als u boort in de buurt van gas- en waterleidingen. Niet in de vloer spijkeren! In nieuwbouwwoningen liggen leidingen in de cementdekvloer. In deze vloeren mag u daarom nooit spijkeren! Denk aan uw buren: boor of timmer niet na acht uur s avonds!

5 Centrale verwarming in woningen met een collectieve installatie: - De woonkamertemperatuur bij een collectieve installatie is: - overdag: 21 C - s nachts: 15 C. s Nachts wil zeggen op maandag tot en met donderdag tussen en 6.00 uur en van vrijdag tot en met zondag tussen 1.00 en 7.00 uur. - De centrale verwarmingsinstallatie verwarmt alle kamers tegelijk. Warmte uit verwarmde kamers stroomt daarom altijd naar niet-verwarmde kamers. - U kunt de radiatoren het beste open laten staan. Zo voorkomt u dat een kamer niet op temperatuur kan komen, omdat de radiator niet aan staat. - Draai de radiatoren nooit dicht bij strenge vorst. Dan kunnen ze bevriezen! - Hang gordijnen niet vóór de radiator, maar erboven. U heeft dan meer warmte in huis. - Nadat u de radiatorkraan helemaal open heeft gedraaid, draai deze dan altijd weer een kwartslag terug. - Om de kranen goed draaibaar te houden, kunt u deze het beste een paar keer sluiten en weer openen. - Wilt u de radiatoren schilderen, gebruik dan een speciale radiatorverf. - Heeft u een kapotte cv-kraan, een lekkende radiator of ziet u roest aan een radiator of -leiding? Geef dit dan meteen door aan de huismeester of de installateur. Sleutel nooit zelf aan de kranen of leidingen! - Hang niets zwaars aan een radiator. En ga er nooit op staan of zitten. - Zet geen verdampingsbakjes op de radiator of hang deze er niet aan. Anders kan de radiator niet genoeg zelf verdampen waardoor het risico bestaat dat de radiator doorroest. Schade die hierdoor ontstaat moet u zelf betalen! Want dat dekt zelfs de uitgebreide inboedelverzekering niet. Hang geen gordijnen voor de radiator. Dat is zonde van de warmte. in woningen met een individuele ketel - Voor het onderhoud van de individuele verwarmingsketels hebben wij met verschillende installateurs onderhoudscontracten afgesloten. Op onze site > Ik ben bewoner > Reparaties en storingen > Service en storingen leest u hier meer over. Er zijn wel zaken die u zelf moet doen, zoals het bijvullen en ontluchten. - Bij de cv horen een gebruiksaanwijzing, vulslang en aftapen ontluchtingssleutels. Zorgt u ervoor dat deze altijd bij de cv-ketel liggen of dat u deze makkelijk kan pakken.

6 Hoe ontlucht u de radiatoren? U hoort een borrelend geluid in een radiator of leiding. Of een radiator wordt niet warm terwijl de kraan openstaat. Dan moet u de verwarming ontluchten. Dat doet u zo: - Haal eerst de stekker uit het stopcontact van de ketel. Dat is nodig omdat bij het ontluchten de circulatiepomp uit moet staan. - Open met het bijbehorende sleuteltje het luchtkraantje op de radiator en/of leiding, totdat er een straaltje water uitkomt. Draai het kraantje dan weer dicht. Een halve slag is meestal voldoende. - Herhaal deze handeling bij iedere radiator. - Controleer na het ontluchten of de zwarte wijzer van de manometer tussen 1,5 en 2 atmosfeer staat. - Staat de wijzer onder de 1,5? Dan moet u de installatie met water bijvullen. - Schakel de circulatiepomp weer in door de stekker in het stopcontact te steken. Hoe vult u de cv-installatie bij? - Haal eerst de stekker uit het stopcontact van de ketel. Zo schakelt u de circulatiepomp uit. - De vul- en aftapkraan vindt u op een van de volgende plaatsen: - aan de ketel; - aan een leiding in de keuken; - aan de badkamerradiator, daar zit ook de manometer. - Koppel de vulslang aan de koudwaterkraan. Dit is de wasmachinekraan. - Laat de slang langzaam vollopen met water, zodat alle lucht uit de slang kan ontsnappen. - Bevestig de andere kant van de slang aan de vul- en aftapkraan. Verwijder eerst het afdekkapje en draai de kraan met de bijbehorende sleutel open. - Draai vervolgens de waterkraan langzaam verder open. Vul de installatie tot de zwarte wijzer van de manometer op maximaal 2 atmosfeer staat. - Sluit nu eerst de koudwaterkraan. Sluit daarna de vul- en aftapkraan. - Koppel de slang los en draai het afdekkapje weer op de vul- en aftapkraan. Vullen én ontluchten Vult u de cv-installatie bij? Dan kunt u tegelijk de radiatoren of leidingen ontluchten. (Zie: Hoe ontlucht u de radiatoren? ) Let op! Vul de cv-installatie nooit bij als de watertemperatuur van de ketel hoger is dan 35 C! Dan bestaat het gevaar dat er scheuren in de ketel komen door de sterke temperatuurverandering. Zet de verwarming voor alle zekerheid even uit. Dat doet u door de thermostaat naar een lage temperatuur terug te draaien. Heeft u een storing? Ga vóórdat u een storing meldt het volgende na: - Zit de stekker in het stopcontact? - Zit er voldoende water in het systeem? (zie Hoe vult u de cv-installatie bij? ) - Is de zekering in de meterkast doorgeslagen? Zo ja: dan kunt u de storing misschien oplossen door deze te vervangen. - Is de hele elektriciteitsvoorziening en/of gastoevoer uitgevallen? Laat u een monteur komen voor werkzaamheden die u zelf moet doen? Dan betaalt u de kosten hiervan! Probeer dit dus te voorkomen. Stook zuinig, maar niet té zuinig

7 Heeft u een lekkage? Meld een lekkage altijd meteen telefonisch bij de storingsdienst van het installatiebedrijf. Doe daarnaast het volgende: - Zet de cv-installatie uit - dat doet u door de stekker uit het stopcontact te halen. - Tap het leidingstelsel af - bij ernstige lekkages. - Probeer de schade zoveel mogelijk te beperken - ook voor de verzekering. Wat geldt voor de circulatiepomp? Laat de circulatiepomp altijd draaien. Ook als u de cv-installatie een tijdje niet gebruikt. Als u meerdere radiatoren heeft dichtgedraaid, dan kunt u een licht geruis horen. Dat komt doordat het water sneller door de nog openstaande radiatoren gaat stromen. Wat geldt voor de luchttoevoer? Houd de ruimte rondom de cv-ketel altijd vrij. Zodat er genoeg lucht naar de ketel kan. En dat wij onderhoudswerkzaamheden kunnen uitvoeren als dat nodig is. Zorg er in ieder geval voor dat de ruimte stofvrij is. En zet nooit licht ontvlambare spullen in de buurt van de cv-ketel! Wilt u iets veranderen aan de cv-installatie? Vraag dan altijd eerst onze toestemming. Pas als u deze schriftelijk heeft gekregen, mag u de voorziening aanbrengen. Stook zuinig U kunt de warmte die u ketel geeft meestal op drie manieren instellen: - via de watertemperatuur op de ketel; - met de kamerthermostaat; - door de watertoevoer te regelen met de radiatorkranen. Op de ketel: Met de instelknop op de ketel kunt u regelen tot welke temperatuur het ketelwater wordt verwarmd. Zet u de instelling hoger? Dan blijft de brander langer branden en verbruikt u dus meer gas. Met de thermostaat: De kamerthermostaat bepaalt bij welke temperatuur de installatie aanslaat. Zet u de thermostaat lager? Dan verbruikt u minder gas, maar worden de radiatoren natuurlijk ook minder warm. Met de radiatorkranen: U kunt de temperatuur ook regelen met de radiatorkranen. Dat doet u door ze gedeeltelijk open of dicht te draaien. Maar het is wel moeilijk om met een normale radiatorkraan precies te bepalen hoe warm het wordt in de kamer.

8 Tips: - Draai enige tijd voordat u een kamer gaat luchten de radiatorkraan dicht. - Bent u gewend om met open ramen te slapen? Draai de verwarming dan ook op tijd dicht. - Wilt u de woonkamer luchten? Zet dan de kamerthermostaat ruim van tevoren op een lage stand. Zet hem niet helemaal uit, want dan zakt de temperatuur misschien tot onder de temperatuur die is aangegeven op de thermostaat en blijft de verwarming aanslaan. maar niet té zuinig! Een koude kamer, is altijd vochtiger. Dan loopt u het risico dat u vochtaanslag of schimmel op de muren of het plafond krijgt. Dakgoten: Bij bewoners die hiervoor servicekosten betalen, worden de dakgoten eens in de drie jaar door De Goede Woning schoongemaakt. De Goede Woning stelt de onderhoudsplanning vast. Dakgoot overstroming: Als uw dakgoot overstroomt belt u het bedrijf waar uw adres bij staat: U belt Beerco als u in een van de volgende complexen woont. Telefoon: of Fonteynenburg, 403 Weiden/Veldenbuurt, 313 Tuinen /Akkerbuurt, Muurbloemtuin, Noordhove, Wadi, 116 egw Oosterheem, 61 Rietvaart, 41 Rietvaart, 118 egw Waterzicht. Heeft u een verstopte hemelwaterafvoer? Belt u dan met de Riool Reinigings Service (RRS) via telefoonnummer (070) Gordijnrails ophangen Gordijnrails kunt u op verschillende manieren ophangen: - aan het plafond - pas op voor eventuele leidingen! - op houten kozijnen. - op de houten afdeklat - bij kunststof kozijnen. Hang- en sluitwerk - Piepende scharnieren kunt u smeren met (naaimachine)olie. - Smeer uw sloten ieder jaar met grafiet. Hiervoor kunt u bij alle bouwmarkten handige spuitbusjes kopen. Gebruik nooit olie om de sloten te smeren! - Wij vervangen sloten niet zomaar. Bent u uw sleutels kwijt? Of kunt u de woning niet meer in omdat u de sleutels bent vergeten? Dan moet u het cilinderslot zelf laten vervangen. Is er een huismeester? Dan kan deze ook het slot vervangen. De kosten hiervan betaalt u zelf. Voorkom inbraak, neem maatregelen U kunt uw woning natuurlijk nooit helemaal inbraakvrij maken. Anders woont u in een bunker! Daarom zeggen wij liever dat wij een woning inbraakwerend maken. Dat betekent dat u het voor een inbreker lastiger en onaantrekkelijker maakt om uw woning binnen te dringen. Hou daarbij in gedachte dat een inbreker meestal haast heeft en zo snel mogelijk naar binnen wil; niet gezien wil worden; het liefst geen lawaai maakt. U belt Stuyvers Groep als u in een van de volgende complexen woont. Telefoon: of Bergenbuurt, Landenbuurt, 118 Tempelberg, 87 Hovebuurt, 308 Hovebuurt, Woondekken, Rodebuurt, Kleurenbuurt, Onyx/Diamant, Gangenbuurt. U belt VLS als u in een van de volgende complexen woont. Telefoon: Jan Hoornstraat, 120 egw Palenstein, Asselierspad. Staat uw complex er niet bij? Neemt u dan contact op met De Goede Woning:

9 Maak het inbrekers niet makkelijker! Maak gebruik van de volgende tips. Dat kost u niets! - Laat geen deur of raam open staan, ook al bent u maar even weg. - Vergeet de balkondeur of de bovenraampjes niet dicht te doen. - Berg een ladder of gereedschap goed op, het liefst achter slot en grendel. - Een briefje op de deur is een regelrechte uitnodiging voor inbrekers! Net als het bekende touwtje uit de brievenbus. - Laat nooit sleutels in het slot zitten. Leg ze ook niet onder de deurmat, onder een steen of in de schuur. Inbrekers kennen deze geheime plaatsen! - Laat een lampje branden in huis als u s avonds weggaat. Zo lijkt het alsof er altijd iemand thuis is. - Zorg ervoor dat kostbare spullen niet meteen van buitenaf te zien zijn. - Doe de deuren altijd op het nachtslot. - Bewaar uw waardevolle spullen, zoals sieraden, nooit bij elkaar op één plek. - Gaat u op vakantie? - Laat dan niet alle gordijnen dagen achter elkaar dicht. - Zorg ervoor dat iemand uw brievenbus regelmatig leegt. - Laat genoeg planten in de vensterbank staan. - Vraag buren of kennissen om een oogje in het zeil te houden. Een paar voorbeelden van makkelijke oplossingen: Dievenklauwen of -pinnen Bijna alle deuren draaien naar buiten open, behalve de voordeur. De scharnierpennen zitten dus meestal aan de buitenkant. Deze pennen zijn eenvoudig te verwijderen. Met dievenklauwen of -pinnen voorkomt u dat iemand makkelijk de deur uit de scharnieren kan tillen. Deurgrendels De voordeur wordt vaak geforceerd omdat deze maar op één plaats sluit. Meerpuntssluitingen zijn duur. Goedkoper is het plaatsen van een bijzetslot en/of een secustrip. Tip! Wilt u inbraakwerende voorzieningen aanbrengen? Vraag dan vrijblijvend advies aan een specialist. Kozijnen, deuren en kasten - Kunststof- of aluminium kozijnen maakt u schoon met een vochtige doek. Gebruik géén schuurmiddelen. Daarmee maakt u de buitenlaag kapot. - U mag kunststof- of aluminium kozijnen niet schilderen. Daar is dit materiaal niet voor geschikt. - Houten deuren en kozijnen mag u alleen aan de binnenkant schilderen. Dit doet u vakkundig of u laat het doen. - Plak liever geen stickers en dergelijke op verfwerk. Haalt u deze weer weg als u verhuist, dan is de kans groot dat u de verf beschadigt. U moet dan overschilderen. Ventileer voldoende. Te veel vocht in huis is erg ongezond!

10 Lift - Een lift is voor kinderen vaak een aantrekkelijke speelplek. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje! Laat kleine kinderen daarom nooit alleen met de lift gaan of bij de lift spelen. Zo voorkomt u ook dat andere mensen langer moeten wachten op de lift. - Bij een verhuizing zetten mensen de lift vaak vast. Maar dat kan tot nogal wat overlast leiden. Wilt u de lift gebruiken bij een verhuizing of om grote stukken te vervoeren? Neem dan altijd even contact op met uw huismeester. - Geef storingen altijd direct aan ons door. En hoort u de alarmbel? Bel ons meteen via telefoonnummer ! - Veel liften hebben een spreek-/luisterverbinding. Is er een storing? Dan kunt u met de alarmknop in de lift rechtstreeks contact maken met de meldkamer van de liftinstallateur. Naden en scheurtjes Het kan altijd voorkomen in uw woning: naden en scheurtjes in plafonds of muren. Of deuren die kromtrekken en minder goed sluiten. Dat komt omdat een woning is gebouwd met natuurlijke materialen. Deze kunnen - in bouwtermen - blijven werken. Dat kunnen wij helaas niet voorkomen. U bent daarom zelf verantwoordelijk om bijvoorbeeld tochtbanden of tochtstrippen aan te brengen. De naden en scheurtjes kunt u makkelijk dichtmaken met een kit op waterbasis. Deze koopt u bij de bouwmarkten. Parkeren - Bij een aantal woningen heeft u een eigen oprit of parkeerplaats. Deze bestemming mag u niet veranderen. U mag hier bijvoorbeeld geen tuin van maken. - Zorg ervoor dat de stoep of bepaalde toegangswegen altijd vrij blijven. Plaats bijvoorbeeld fietsen, driewielers, steppen of boodschappen-of kinderwagens nooit...op voet- of fietspaden;...op de galerij; in de hal; in de keldergang. - Stal caravans, boottrailers en andere aanhangers nooit in de voortuin of op straat! Plafonds - Maak plafonds alleen schoon met een zachte borstel met water. Dit geldt ook voor muren die dezelfde structuur hebben of op dezelfde manier zijn behandeld. Vervuilde plafonds door rookaanslag kunt u het beste eerst reinigen met water en ammonia voordat u ze opnieuw saust. Zo voorkomt u dat u het plafond meerdere malen moet sauzen. - U kunt de plafonds of muren overschilderen met (niet of weinig verdunde) latex muurverf op waterbasis. - U zorgt ervoor dat aan het einde van de huurovereenkomst alle plafonds wit zijn. Een huishouden produceert per dag tussen de 7 en 14 liter waterdamp!

11 Sanitair - Maak de wastafel en het toilet alleen schoon met schoonmaakmiddelen die hiervoor bestemd zijn. - Gebruik géén chloor, zoutzuur, salpeterhoudende en andere bijtende middelen. Daarmee kunt u de afvoerleidingen ernstig beschadigen. Sommige middelen kunnen zelfs gevaarlijk zijn! Douche Ruikt u een rioollucht in de douche? Dat kan komen omdat er niet genoeg water in het afvoerputje zit. Om dit te controleren kunt u het afdekplaatje (met gaatjes) eraf halen. Gaat u op vakantie en gebruikt u de douche langere tijd niet? Dek dan het afvoerputje af met een rubber plaatje (doucheplug). Of doe een paar druppeltjes olie op het water. Daarmee voorkomt u dat het water in het putje verdampt. Toilet Zorg ervoor dat uw toiletpot altijd goed vaststaat. Zit er speling tussen de toiletpot en de vloer? Dan kan er schade en lekkage ontstaan. Ventilatie De juiste ventilatie is erg belangrijk voor u en uw huis. Hoeveel u ventileert, hangt af van uw thuissituatie. Bent u met zijn tweeën en vooral s avonds en in het weekend thuis? Dan is ventileren minder vaak nodig. Maar heeft u groot gezin waardoor u veel wast en doucht? Dan is goed ventileren erg belangrijk! Zo voorkomt u te veel vocht in huis. Vocht is niet alleen slecht voor uw spullen, maar vooral erg ongezond! Daarnaast komt er damp of vocht vrij: - door koken (op gas). Niet alleen van kokend water, maar ook door de verbranding van het gas zelf; - bij het douchen; - als de geiser geen goede afvoer heeft. Dan komt uit die afvoer vocht in de woning; - als u heel veel planten heeft; - als u een aquarium heeft. Liters per dag! Alles bij elkaar produceert een huishouden per dag tussen de 7 en 14 liter waterdamp! Dit hangt onder andere af van de grootte van uw gezin. Kijk maar naar het volgende rijtje: - koken : per keer 2 liter - afwassen : per keer 0,5 liter - vloer dweilen : per keer 1,5 liter - ademen en transpireren : per gezin per dag 2 tot 5 liter - planten : per dag 0,5-2 liter - in bad of onder de douche : per dag 0,25-2 liter - de was : per week 12 liter Tip! Het verwarmen van vochtige lucht kost meer energie dan het verwarmen van droge lucht. Beslagen ramen en schimmel Als het te vochtig is in huis, dan beslaan vaak de ramen. Soms beslaat zelfs dubbelglas. Ook kunnen er vocht- of schimmelplekken op wanden en plafonds komen. Hoeveel vocht veroorzaken wij zelf? Wij zorgen zelf voor veel vocht in huis. De lucht die wij uitademen bevat waterdamp. Ook via onze huid komt door transpireren waterdamp vrij. Onder normale omstandigheden is dat gemiddeld 1,4 liter per persoon per dag.

12 Tips voor ventileren Normen Voor elke kamer zijn er normen voor de hoeveelheid luchtverversing. De verse lucht voor woon- en slaapkamers bijvoorbeeld, moet rechtstreeks van buiten kunnen komen. De lucht in bijvoorbeeld de keuken en de badkamer mag via andere kamers komen. Natuurlijk ventileren Ventileren kan op twee manieren: natuurlijk en mechanisch. Natuurlijke ventilatie kan door ventilatiesleuven of door een raam open te zetten. Het is belangrijk om de afvoer naar buiten 24 uur per dag open te laten staan; zo ontstaat er een constante luchtstroom en wordt de lucht regelmatig ververst. Mechanisch ventileren Mechanische ventilatie en de afzuigkap werken met ventilatoren. Deze zitten meestal in de keuken, de badkamer en het toilet. Hierbij is het belangrijk dat er voldoende luchtaanvoer is. Zet bijvoorbeeld een klepraampje in de keuken open als de afzuigkap aanstaat. Het is van belang dat het ventilatiesysteem 24 uur per dag draait. Zet hem op een hogere stand als u bijvoorbeeld kookt en doucht. Of als er veel mensen in huis zijn. In moderne woningen zorgt de mechanische afzuiging meestal voor de juiste ventilatie in keuken, badkamer en toilet. U zorgt verder voor genoeg verse lucht. Een raam op een kiertje of een open bovenraampje of rooster open is meestal genoeg. In de badkamer voert een raam of ventilatiekanaal vochtige lucht af. Een ventilatierooster in de binnendeur (zo laag mogelijk) voert dan verse lucht aan. Maak daarnaast gebruik van de volgende tips: - Maak de ventilatieopeningen en filters regelmatig schoon. - Zorg dat de mechanische afzuiging altijd ingeschakeld blijft, minimaal op de laagste stand. Oók als u niet thuis bent. - Bij het koken, douchen of drogen van de was kunt u de mechanische afzuiging het beste in de hoogste stand zetten. Zet bij windstil weer het raam in het dichtstbijzijnde vertrek iets verder open. Of zet de ramen in de keuken en de badkamer open. - Laat na het koken, douchen of drogen van de was de afzuiging nog minstens een uur in de hoogste stand draaien. Of laat deze twee à drie uur op een tussenstand draaien. Hierna kunt u terugschakelen op de laagste stand. - Verander niets aan de juiste afstelling en het afsluiten van de ventilatieroosters. Daarmee voorkomt u dat u de luchtafzuiging ontregelt. - Hetzelfde geldt voor een ventilator in een gevelkozijn of in de uitmonding van het ventilatiekanaal in de keuken. - Alleen een motorloze ventilatiekap of een recirculatiekap is toegestaan. Dat betekent dat deze niet is aangesloten op het afvoerkanaal. - Zorg altijd voor voldoende ventilatie tussen het dak en betimmeringen aan de binnenkant die u later aanbrengt. - Een aantal woningen heeft open voegen en ventilatieroosters om de spouwmuren en de kruipruimten onder de begane grondvloer constant te ventileren. Sluit deze voegen en roosters nooit af! Hou daar ook rekening mee als u de tuin ophoogt. Laat deze ventilatieopeningen altijd vrij.

13 Stookt u niet te koud? Stoken heeft een grote invloed op de luchtvochtigheid in de woning. Zet u de verwarming erg laag? Dan kan er vocht komen op de ramen en buitenmuren. Zeker als er te weinig ventilatie is. Stel de nachttemperatuur daarom liever niet lager dan 15 C in. Tip: 16 C of 17 C is eigenlijk ideaal! Wat doet u bij bouwvocht? Woont u in een nieuwbouw- of renovatiewoning? Dan is water gebruikt voor metselspecie, betonmortel, stucwerk en dergelijke. Dat moet door extra ventileren en stoken na uiterlijk twee jaar zijn verdwenen. Is dit niet het geval? Dan hebben de problemen een andere oorzaak. Vloeren Wilt u een houten vloer, tegelvloer of parketvloer? Dan heeft u daarvoor eerst onze schriftelijke toestemming nodig. Wij zien te vaak burenruzies ontstaan door geluidsoverlast door harde vloeren. Dat voorkomen wij zo graag. Voorkom bevroren leidingen! Neem op tijd maatregelen. Vorst In een strenge winter kunnen waterleidingen kapot vriezen. Zelfs toegangsdeuren kunnen dichtzitten door bevriezing! Wij worden tijdens aanhoudende vorst dan ook overspoeld met meldingen over bevroren cv- en waterleidingen. Hoe voorkomt u bevriezing? Wij geven u graag een aantal tips. - Houd de nachttemperatuur gelijk aan de dagtemperatuur; stel de thermostaat s avonds dus niet lager in. - Laat alle radiatoren voortdurend openstaan. - Isoleer leidingen op tocht- en vorstgevoelige plaatsen met kranten, dekens of iets dergelijks. Bijvoorbeeld in de meterkast. - Laat de deur van het toilet s nachts open staan. Voor hoogbouwwoningen geldt daarnaast: - Zit uw meterkast aan de galerij? Dan helpen kranten en dekens ook tegen bevriezing. Voor de buitenkraan bij laagbouwwoningen geldt: - Draai de hoofdkraan bij de watermeter dicht. - Zet de buitenkraan open. Wilt u het water weer aansluiten? Volg dan deze twee stappen in de omgekeerde volgorde. Is de waterleiding toch bevroren? Als u in een laagbouwwoning woont neemt u dan contact op met Dunea via telefoonnummer (088) Voor hoogbouwwoningen belt u met ons via telefoonnummer Wandbekleding/-afwerking Zegt u de huur op? En heeft u de bekleding van de muren veranderd? Dan accepteren wij de wandbekleding alleen als deze zonder blijvende schade makkelijk te verwijderen is. De wandbekleding mag de verhuurbaarheid niet in gevaar brengen. Wilt u bijzondere wandafwerking aanbrengen? Zoals stucwerk, granol, sierpleister, schrootjes of steenstrips? Vraag dan eerst schriftelijk toestemming bij ons aan.

14 Warmtemeters Woont u in een flat of andere woning met collectieve verwarming? Dan hebben de radiatoren meestal verdampingsmeters of radiografische warmteverbruiksmeters. Dit noemen we ook wel warmte-kostenverdelers. Zo zorgen we ervoor dat elke bewoner betaalt voor zijn eigen stookkosten. Hoe werkt het? Een verdampingsmeter heeft een meetbuis met vloeistof. De vloeistof verdampt actief als de radiator warmer wordt dan 55 C. Gebruikt u de radiator meer? Dan verdampt er ook meer vloeistof. Behalve door de warmte van de radiator verdampt er ook altijd wat op een natuurlijke manier. Dit valt niet te voorkomen. Maar dit gebeurt in iedere woning. Daarom is de invloed op de uiteindelijke afrekening minimaal. Waarom een ruimtetemperatuur? Naast de meting met de radiatortemperatuur hebben de radiografische warmteverbruiksmeters ook een ruimtetemperatuur. Deze registreert de kamertemperatuur. Waarom? Omdat een radiator die u in een koele kamer aanzet daar meer energie levert dan een radiator die net zo warm is in een flink opgewarmde kamer. Deze meters geven om de paar seconden even de stand door van het voorgaande jaar. Zo kunt u op elk gewenst moment nagaan hoeveel u het vorige stookseizoen in een bepaalde kamer heeft verbruikt. De meters registreren alleen de warmte die de radiator afgeeft. Let op: ze zijn erg gevoelig! Dus ook als u de verwarming bijvoorbeeld niet helemaal goed dichtdraait, registreert de meter het. Wij zorgen goed voor uw huis. U ook? Bedankt!

15 Vragen? Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderhoud van uw woning? Neemt u dan gerust contact met ons op. Bel ons via telefoonnummer of stuur een naar Team Woonservice vertelt u graag meer!

16 Bezoekadres Storkstraat NN Zoetermeer Openingstijden kantoor maandag tot en met donderdag van 8.00 tot uur vrijdag van 8.00 tot uur Postadres Postbus AA Zoetermeer T F

Vochtoverlast en ventilatie in de woning

Vochtoverlast en ventilatie in de woning Vochtoverlast en ventilatie in de woning Soms hebben mensen last van vocht in hun woning. Vochtoverlast wordt meestal in een laat stadium ontdekt. Er komen schimmelplekken op de muur, behang laat los en

Nadere informatie

Warmte & ventilatie. Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning

Warmte & ventilatie. Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning Warmte & ventilatie Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning Om prettig te wonen, moet uw woning niet alleen goed onderhouden zijn, maar ook comfortabel. Een warm huis in de winter, maar ook

Nadere informatie

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VOCHT EN VENTILATIE Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VENTILEREN GEZOND LUCHT OPEN BUITENLUCHT VOCHT RAMEN WONING Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning Het voorkomen van vocht in uw woning

Nadere informatie

2.1 KLIMAAT EN INSTALLATIES IN DE WONING

2.1 KLIMAAT EN INSTALLATIES IN DE WONING 2.1 KLIMAAT EN INSTALLATIES IN DE WONING Centrale verwarming Het overgrote deel van de woningen van WVH is voorzien van centrale verwarming (cv). Een cv-installatie is een gesloten systeem. Water zet uit

Nadere informatie

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk 1 Huurdersinformatie Goed ventileren, erg belangrijk Goed ventileren zorgt voor gezonde en droge lucht in uw woning. In deze brochure tips om te ventileren en om vocht te voorkomen. Inhoud Ventileren:

Nadere informatie

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Ventileren. Op adem komen doe je thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Ventileren Op adem komen doe je thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht op onze website

Nadere informatie

Instructie Ventilatie

Instructie Ventilatie Instructie Ventilatie Type woning Bij de bouw van een woning wordt er rekening mee gehouden dat de woning geventileerd kan worden. Hierin is onderscheid te maken in 3 type woningen; woningen met luchtkanalen,

Nadere informatie

Wie doet wat? Onderhoud aan uw woning

Wie doet wat? Onderhoud aan uw woning Wie doet wat? Onderhoud aan uw woning Versie Schouwen-Duiveland Onderhoud aan uw woning op Schouwen-Duiveland In de Algemene Huurvoorwaarden voor woonruimte is aangegeven welk onderhoud voor de komt. Al

Nadere informatie

Onderhoud aan uw woning

Onderhoud aan uw woning Onderhoud aan uw woning Inleiding In de Algemene Huurvoorwaarden voor woonruimte is aangegeven welk onderhoud voor de huurder is. Al het overig onderhoud is voor de verhuurder. Het is een uitwerking het

Nadere informatie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie Ventileren is gezond en bespaart energie We staan er meestal niet bij stil, maar de lucht om ons heen bevat vocht. Dat geldt natuurlijk ook voor de lucht in huis. Door transpiratie, douchen, koken en wassen

Nadere informatie

Onderhoud & reparaties

Onderhoud & reparaties Onderhoud & reparaties Samen verantwoordelijk voor prettig wonen Leystromen vindt het belangrijk dat u prettig woont. Dat betekent dat wij uw woning goed onderhouden. Zaken die kapot gaan, repareren wij

Nadere informatie

Onderhoud aan uw woning

Onderhoud aan uw woning Onderhoud aan uw woning Inleiding In de Algemene Huurvoorwaarden voor woonruimte is aangegeven welk onderhoud voor de huurder komt. Al het overig onderhoud is voor de verhuurder. Het is een uitwerking

Nadere informatie

Onderhoud aan uw woning

Onderhoud aan uw woning Onderhoud aan uw woning rekening Zeeuwland of rekening? Zeeuwland Inleiding In de Algemene Huurvoorwaarden voor woonruimte is aangegeven welk onderhoud voor rekening van de is. Al het overig onderhoud

Nadere informatie

Wie doet wat? Alfabetische lijst voor onderhoud en reparaties. overzicht van onderhoud en reparaties

Wie doet wat? Alfabetische lijst voor onderhoud en reparaties. overzicht van onderhoud en reparaties Wie doet wat? Alfabetische lijst voor onderhoud en reparaties overzicht van onderhoud en reparaties Wie doet wat? Alfabetische lijst In het volgende overzicht wordt bij elke reparatie aangegeven voor wie

Nadere informatie

Handige tips. Handige tips voor bewoners, maart 2012 Pagina 1 van 7

Handige tips. Handige tips voor bewoners, maart 2012 Pagina 1 van 7 Handige tips Na de werkzaamheden aan uw woning is de werking van een aantal systemen veranderd. Zoals de verwarming, de ventilatie en de deuropener. In dit overzicht vindt u een aantal gebruikstips en

Nadere informatie

In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren

In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren onderhoudswijzer In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren Dergelijke ongemakken kunnen er voor

Nadere informatie

Beste student, Met vriendelijke groet, Afdeling Studentenhuisvesting WonenBreburg

Beste student, Met vriendelijke groet, Afdeling Studentenhuisvesting WonenBreburg Beste student, Gefeliciteerd met je appartement in PAX. In je appartement vind je voorzieningen die je misschien nog niet kent of waarvan je niet weet hoe ze werken. Dat leggen we graag aan je uit. Lees

Nadere informatie

In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren

In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren onderhoudswijzer In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren Dergelijke ongemakken kunnen er voor

Nadere informatie

WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS

WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS Ventileren WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS Iedereen heeft vocht in huis Niemand ontkomt er aan. Door alleen al in huis te zijn, produceren we liters vocht per dag. En bij het koken, douchen, afwassen,

Nadere informatie

Stadswarmte in huis. Zo simpel werkt het.

Stadswarmte in huis. Zo simpel werkt het. Stadswarmte in huis. Zo simpel werkt het. Bewaar dit boekje in uw meterkast. Storing? Bel (gratis) 0800 0513 1 Inhoudsopgave. Voorwoord. Stadswarmte. Gemakkelijk, modern, milieuvriendelijk. Voorwoord 3

Nadere informatie

Advieswijzer: verwarmen en ventileren

Advieswijzer: verwarmen en ventileren 100% wonen Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Lees deze advieswijzer aandachtig

Nadere informatie

Hoe werkt uw cv-installatie?

Hoe werkt uw cv-installatie? Hoe werkt uw cv-installatie? hèt installatieteam Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Uw cv-ketel in het kort 3 2. Werkzaamheden die niet onder de garantie vallen 4 3. Hoe te handelen bij storing 6 4. Mogelijke

Nadere informatie

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren voor uw gezondheid Is het vaak drukkend in uw woning? Zijn uw ramen vaak beslagen? Dit zijn de eerste tekenen dat er teveel vocht

Nadere informatie

Vocht, schimmels & gezondheid

Vocht, schimmels & gezondheid Vocht, schimmels & gezondheid Ongeveer 15 procent van de woningen in Nederland is vochtig. Te veel vocht vermindert de kwaliteit van de binnenlucht. Dit kan luchtweg- en andere gezondheidsklachten bij

Nadere informatie

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel ventileren goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht erin. Goed ventileren

Nadere informatie

Brederode wonen. Thuis in goed wonen. Overzicht serviceabonnement. Verdeling kosten per actie. voor rekening. voor rekening van Serviceabonnement

Brederode wonen. Thuis in goed wonen. Overzicht serviceabonnement. Verdeling kosten per actie. voor rekening. voor rekening van Serviceabonnement Thuis in goed Overzicht serviceabonnement Verdeling kosten per actie aanrecht Laden, scharnieren en sluitingen kastjes onderhouden Laden vergen wege ouderdom/slijtage Aanrechtblad onderhoud en vergen door

Nadere informatie

Wat u kunt doen tegen vocht in uw woning

Wat u kunt doen tegen vocht in uw woning Vochtproblemen Wat u kunt doen tegen vocht in uw woning Ventileren is belangrijk Misschien merkt u het niet, maar in ieder huis is vocht aanwezig. Te veel vocht in de woning kan op termijn problemen geven.

Nadere informatie

Onderhoud, reparatie en vervanging van de bel en beldrukker Beltrafo vervangen bij normale slijtage

Onderhoud, reparatie en vervanging van de bel en beldrukker Beltrafo vervangen bij normale slijtage Wie doet wat? lijst Afvoeren Repareren en schoonmaken van sifons van wastafels, wasmachine, cv ketel, douche, gootsteen, schrobputje e.d. Ontstoppen van binnenriolering Ontstoppen van het hoofdriool Vervangen

Nadere informatie

"De luchtvochtigheid in huis wordt onder andere beïnvloed door de bewoners, planten, huisdieren, omgeving, ventilatie en het weer"

De luchtvochtigheid in huis wordt onder andere beïnvloed door de bewoners, planten, huisdieren, omgeving, ventilatie en het weer Woningstichting SWZ Luchtvochtigheid en ventilatie in uw woning. Bewonersadvies Luchtvochtigheid in Huis De luchtvochtigheid in huis wordt bepaald door verschillende factoren. U staat er vast niet bij

Nadere informatie

Aangenaam duurzaam. Informatieboekje

Aangenaam duurzaam. Informatieboekje Aangenaam duurzaam Informatieboekje Handige informatie Uw woning is aangesloten op Warmtenet Hengelo. Warmtenet Hengelo zorgt ervoor dat u het in huis aangenaam warm hebt en dat u warm water uit de kraan

Nadere informatie

Wie doet wat van A tot Z

Wie doet wat van A tot Z Accolade Servicefonds Bewoner Wie doet wat van A tot Z A Aanrecht afvoerstop blad handgrepen ladegeleider scharnieren Aardlekschakelaar Afvoer ontstoppen reparatie / vervanging schoonhouden Afzuiging centrale

Nadere informatie

In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren

In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren onderhoudswijzer In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppende kraan, slecht sluitende deuren Dergelijke ongemakken kunnen er voor

Nadere informatie

Vocht en ventilatie. Tips voor een droger huis

Vocht en ventilatie. Tips voor een droger huis Vocht en ventilatie Tips voor een droger huis Vocht en ventilatie Een gezin produceert per dag tussen de tien en vijftien liter vocht. Door te ademen, door huisdieren en planten, maar ook door te koken,

Nadere informatie

onderhoudswijzer wonen met karakter

onderhoudswijzer wonen met karakter onderhoudswijzer wonen met karakter wonen met karakter In een huis waar geleefd wordt, ontstaan snel allerlei (kleine) ongemakken: een los zittende toiletbril, een druppelende kraan, slecht sluitende deuren

Nadere informatie

Wie doet wat? gewoon goed wonen

Wie doet wat? gewoon goed wonen Wie doet wat? gewoon goed Wie doet wat? Alles heeft onderhoud nodig. Ook uw woning. Een groot deel van dit onderhoud is voor rekening van. Een ander deel is voor rekening van de. Volgens de wet hebben

Nadere informatie

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning Bewonersinformatie Rosmalen Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning 2 Voorwoord Afgelopen periode heeft BAM Woningbouw in opdracht van de eigenaar van uw woning, a.s.r., uw woning verbeterd. Bij de woningverbetering

Nadere informatie

voor rekening van huurder

voor rekening van huurder Werkzaamheden aanrecht huurder Brederode Wonen Serviceabonnement Laden, scharnieren en sluitingen kastjes onderhouden Laden vergen wege ouderdom/slijtage Aanrechtblad onderhoud en vergen door ouderdom/slijtage

Nadere informatie

Onderhouds-ABC Waardwonen

Onderhouds-ABC Waardwonen aardwonen A AANRECT Onderhouden en herstellen van aanrechtblok, - blad, - deurtjes, scharnieren en sluitingen Onderhouden en herstellen van kraan, stop, sifon en roostertje KO aardwonen uurder KO Ontstoppen

Nadere informatie

Ventileren in huis. Handleiding mechanisch ventilatiesysteem

Ventileren in huis. Handleiding mechanisch ventilatiesysteem Ventileren in huis Handleiding mechanisch ventilatiesysteem 2 Samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten produceert u iedere dag gemiddeld tien liter vocht. Tel daarbij op de waterdamp die vrijkomt

Nadere informatie

Wij staan klaar voor iedereen

Wij staan klaar voor iedereen Wij staan klaar voor iedereen Openbaar Belang is er voor alle mensen die een geschikte huurwoning nodig hebben. Onze medewerkers helpen mensen graag. In elke individuele situatie is er serieuze aandacht

Nadere informatie

Onderhoud en reparaties

Onderhoud en reparaties Onderhoud en reparaties Onderhoud en reparaties aan uw huurwoning Als huurder heeft u het voordeel dat Openbaar Belang het onderhoud van uw woning verzorgt. Dat proberen wij op de beste manier te doen.

Nadere informatie

Ventileren... Waarom? 1. 't voorkomt vochtoverlast 2. 't zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, uw planten en uw gasapparaten

Ventileren... Waarom? 1. 't voorkomt vochtoverlast 2. 't zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, uw planten en uw gasapparaten Ventileren... Waarom? 1. 't voorkomt vochtoverlast 2. 't zorgt voor frisse lucht en zuurstof voor u, uw huisdieren, uw planten en uw gasapparaten Vochtproblemen: hoe komen we er aan? Vee! mensen hebben

Nadere informatie

Veilig bij vorst en tocht

Veilig bij vorst en tocht Veilig bij vorst en tocht 1 Veilig bij vorst en tocht Het drinkwater bij u thuis wordt geleverd door Oasen. Oasen ziet erop toe dat die levering vlekkeloos verloopt. We controleren onze installaties nauwkeurig

Nadere informatie

Ventileren in huis. Handleiding warmte-terug-win-installatie

Ventileren in huis. Handleiding warmte-terug-win-installatie Ventileren in huis Handleiding warmte-terug-win-installatie Samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten produceert u iedere dag gemiddeld tien liter vocht. Tel daarbij op de waterdamp die vrijkomt

Nadere informatie

Verhuizen zonder zorgen! Waar moet u aan denken als u verhuist?

Verhuizen zonder zorgen! Waar moet u aan denken als u verhuist? Verhuizen zonder zorgen! Waar moet u aan denken als u verhuist? Stapels lege dozen staan in de gang, klaar om in te pakken. De verhuizer is gebeld en de adreswijzigingen liggen klaar. U gaat nog één keer

Nadere informatie

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning

Ventileren. Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren Alles wat u moet weten over ventilatie in uw woning Ventileren: heel belangrijk! Wist u dat u elke dag samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten wel 10 tot 15 liter vocht produceert?

Nadere informatie

A Aanrecht en bovenkastjes reparaties laden, scharnieren en sluitingen q 1

A Aanrecht en bovenkastjes reparaties laden, scharnieren en sluitingen q 1 Onderhoud ABC - wie onderhoudt wat? Huurder A Aanrecht en bovenkastjes reparaties laden, scharnieren en sluitingen q 1 Rentree Afvoeren reparatie afvoeren van aanrecht, wastafel, wasmachine, douche, gootsteen

Nadere informatie

ONDERHOUDSOVERZICHT HUURDER/VERHUURDER. Verhuurder Huurder

ONDERHOUDSOVERZICHT HUURDER/VERHUURDER. Verhuurder Huurder ONDERHOUDSOVERZICHT HUURDER/VERHUURDER A Aanrecht (zie ook keukenblok) Repareren of vervangen Aardlekschakelaar (zie elektrische installatie) Onderhoud, repareren of vervangen Afvoer (zie riolering) Repareren

Nadere informatie

Onderhoud van uw woning

Onderhoud van uw woning Onderhoud van uw woning Aan het huren van een woning zitten voor- en nadelen. Een groot voordeel is dat een huurder vergeleken met een huiseigenaar minder zorgen heeft over het onderhoud van de woning.

Nadere informatie

HET ABC VAN SERVICEONDERHOUD EN REPARATIE

HET ABC VAN SERVICEONDERHOUD EN REPARATIE ET ABC AN SERICEONDEROUD EN REPARATIE Wie doet wat? In deze lijst ziet u wie verantwoordelijk is voor het onderhoud of herstel van allerlei zaken in en om uw woning. Ze staan gerangschikt volgens alfabet.

Nadere informatie

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Uw huis gebruikt u iedere dag. U woont en leeft er. Dat uw huis van een goede kwaliteit is, vindt u daarom vanzelfsprekend. Maar

Nadere informatie

De huur opzeggen als u gaat verhuizen

De huur opzeggen als u gaat verhuizen De huur opzeggen als u gaat verhuizen Wat zijn de stappen? Waar moet u aan denken? Wanneer u een nieuw huis heeft gevonden, zegt u de huur van uw huidige woning op. Daarvoor moeten een aantal dingen gebeuren;

Nadere informatie

Onderhoud van de woning. Wie doet wat?

Onderhoud van de woning. Wie doet wat? Onderhoud van de woning. Wie doet wat? Wie doet wat Bij een huurwoning hebben de huurder en de verhuurder allebei verplichtingen op het gebied van onderhoud. De verhuurder moet zorgen dat de woning in

Nadere informatie

ventileren wonen met karakter

ventileren wonen met karakter ventileren wonen met karakter goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht

Nadere informatie

> Verwarmen en ventileren

> Verwarmen en ventileren > Verwarmen en Verwarmen en Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het allemaal voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Lees

Nadere informatie

Dagelijks ventileren. woonwijzer

Dagelijks ventileren. woonwijzer Dagelijks ventileren woonwijzer 2 Dagelijks ventileren Dagelijks ventileren Veel mensen hebben last van vocht in huis. Ze denken meestal dat die vochtoverlast van buiten komt: optrekkend vocht of doorslaande

Nadere informatie

Ymere vervangt geisers en gaskachels

Ymere vervangt geisers en gaskachels Ymere vervangt geisers en gaskachels 1. Eerste alinea: - Geisers en gaskachels worden vervangen - Omdat het een gevaar vormt voor uw gezondheid en die van uw buren. - Er is een verhoogd risico op de uitstoot

Nadere informatie

Uw woning, uw smaak uw wensen! Over zelf aangebrachte voorzieningen

Uw woning, uw smaak uw wensen! Over zelf aangebrachte voorzieningen Uw woning, uw smaak uw wensen! Over zelf aangebrachte voorzieningen Een strakke keuken, mét kookeiland. Eindelijk een dakraam, een houten vloer, beneden én boven U wilt graag een en ander in uw woning

Nadere informatie

H = Huurder V = Verhuurder S = Aanbod van service: onderhoud dat de Goede Woning voor u doet tegen betaling

H = Huurder V = Verhuurder S = Aanbod van service: onderhoud dat de Goede Woning voor u doet tegen betaling De verantwoordelijkheid voor het onderhoud aan de woning is verdeeld tussen huurder en verhuurder. Wij geven in de onderstaande lijst per onderdeel (van het gehuurde) aan of het onderhoud voor u of voor

Nadere informatie

Samen houden we uw woning in orde

Samen houden we uw woning in orde Samen houden we uw woning in orde 1 Service Hoe houden we samen uw woning in orde? U wilt graag een goede woning. Daarom besteden we aandacht aan het onderhoud van uw woning. En aan reparaties als iets

Nadere informatie

Onderhoud - Wie betaalt wat?

Onderhoud - Wie betaalt wat? Onderhoud - Wie betaalt wat? In de wet is geregeld wie verantwoordelijk is voor het onderhoud aan een huurwoning. Als ver is de Noordwijkse Woningstichting verantwoordelijk voor het groot onderhoud en

Nadere informatie

Serviceabonnement Welke werkzaamheden vallen onder ons serviceabonnement? Wat blijft nog steeds uw eigen verantwoordelijkheid? Kosten.

Serviceabonnement Welke werkzaamheden vallen onder ons serviceabonnement? Wat blijft nog steeds uw eigen verantwoordelijkheid? Kosten. Serviceabonnement Handig! Het serviceabonnement Het serviceabonnement biedt uitkomst als u bepaalde onderhoudsklussen die u volgens het huurcontract (en het onderhouds-abc) zelf moet doen, niet kunt of

Nadere informatie

Wie doet wat? Onderhoud van a tot z

Wie doet wat? Onderhoud van a tot z Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. et is echter mogelijk dat zaken veranderen of tot misverstanden kunnen leiden. U kunt daarom aan de inhoud van deze informatie geen

Nadere informatie

Klussen in je woning

Klussen in je woning Klussen in je woning Je wilt je woning het liefst helemaal naar eigen wens inrichten. Die wensen zijn voor iedereen verschillend: de keuken uit breiden, een dakraam plaatsen of een schuurtje in de tuin.

Nadere informatie

De huur opzeggen als u gaat verhuizen

De huur opzeggen als u gaat verhuizen De huur opzeggen als u gaat verhuizen Wat zijn de stappen? Waar moet u aan denken? Wanneer u een nieuw huis heeft gevonden, zegt u de huur van uw huidige woning op. Daarvoor moeten een aantal dingen gebeuren;

Nadere informatie

onderhoudsoverzicht woningen Oirschot

onderhoudsoverzicht woningen Oirschot onderhoudsoverzicht woningen Oirschot Vanaf 1 oktober beheert Wooninc. alle huurwoningen van Laurentius in de gemeente Oirschot. Voor u als huurder verandert er vooralsnog niet zoveel. In onderstaand overzicht

Nadere informatie

Onderhoud: wie doet wat en wie betaalt?

Onderhoud: wie doet wat en wie betaalt? Onderhoud: wie doet wat en wie betaalt? www.woldwaard.nl december 2014 Onderhoud We vinden het belangrijk dat uw huurwoning goed wordt onderhouden. Daarom zorgen we dat reparaties op tijd worden uitgevoerd.

Nadere informatie

Onderhoud, reparaties en storingen en het gemak van het. servicefonds

Onderhoud, reparaties en storingen en het gemak van het. servicefonds 1 Onderhoud, reparaties en storingen en het gemak van het servicefonds 2 Het onderhoud van uw woning Net als elk ander gebruiksvoorwerp heeft uw woning onderhoud nodig. En als er iets kapot gaat, moet

Nadere informatie

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat.

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat. Woordenschat blok 1 gr4 Les 1 De heg De lantaarn De plant Het tuinhek Het terras De garage Het dorp De stad De zwerver De stoep De woonwijk = een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een

Nadere informatie

Verwarmen en ventileren. Advies voor frisse lucht in huis

Verwarmen en ventileren. Advies voor frisse lucht in huis Verwarmen en Advies voor frisse lucht in huis 1 Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het allemaal voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse

Nadere informatie

Goed ventileren in huis

Goed ventileren in huis Goed ventileren in huis Wist u dat de binnenlucht meestal viezer is dan de buitenlucht? Eén op de tien huizen heeft schimmel en in veel woningen is er meer fijnstof dan buiten. Daarom is ventileren zo

Nadere informatie

Klussen in uw woning

Klussen in uw woning Klussen in uw woning U wilt uw woning en alles wat daarbij hoort het liefst naar eigen wens inrichten. Die wensen kunnen heel verschillend zijn: de keuken uitbreiden, een dakraam aanbrengen of een schuurtje

Nadere informatie

Baston Wonen. informatie. Wie doet wat? Onderhoud van a tot z

Baston Wonen. informatie. Wie doet wat? Onderhoud van a tot z aston Wonen informatie Onderhoud van a tot z Wie doet wat? Wie doet wat? In de lijst ziet u wie verantwoordelijk is voor het onderhoud of herstel van allerlei zaken in en om uw woning. Ze staan gerangschikt

Nadere informatie

Verhuizen. Een verhuizing regel je eenvoudig thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Verhuizen. Een verhuizing regel je eenvoudig thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Verhuizen Een verhuizing regel je eenvoudig thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht op

Nadere informatie

Het servicepakket voor onzelfstandige woningen (kamers)

Het servicepakket voor onzelfstandige woningen (kamers) Het servicepakket voor onzelfstandige woningen (kamers) Het onderhouden van uw woning Het servicepakket voor onzelfstandige woningen (kamers) Een kraan die lekt, een CV die ontlucht moet worden, of een

Nadere informatie

U gaat verhuizen? In deze brochure leest u wat u moet weten als u uw woning gaat verlaten.

U gaat verhuizen? In deze brochure leest u wat u moet weten als u uw woning gaat verlaten. U gaat verhuizen? In deze brochure leest u wat u moet weten als u uw woning gaat verlaten. Inhoud Verhuizen? We maken het u graag gemakkelijk pagina 3 De huur opzeggen pagina 4 De vooropname pagina 5 De

Nadere informatie

Sjef Kickken. Kickken Bouwtechnisch Advies

Sjef Kickken. Kickken Bouwtechnisch Advies Sjef Kickken Kickken Bouwtechnisch Advies 1 Behoud van waarde Voorkomen van schade Lange levensduur 2 Kapconstructie Bitumen dakbedekking PVC dakgoten Zinken dakgoten Houten dakkapel Kunststof dakkapel

Nadere informatie

Wat u moet weten over... Handleiding en tips over de in uw woning aanwezige installaties

Wat u moet weten over... Handleiding en tips over de in uw woning aanwezige installaties Wat u moet weten over... Handleiding en tips over de in uw woning aanwezige installaties maasvallei brengt wonen tot leven Wat u moet Lorem ipsum dolor sit amet weten over... Uw woning heeft een aantal

Nadere informatie

Handleiding/instructie Kombi Kompakt HR-ketel Intergas

Handleiding/instructie Kombi Kompakt HR-ketel Intergas Handleiding/instructie Kombi Kompakt HR-ketel Intergas BONARIUS ontwerpt, installeert en onderhoudt individuele cv-installaties in zowel bestaande woningen als nieuwbouw. Voor ca. 90.000 woningen verricht

Nadere informatie

Onderhouds ABC rekening WoM

Onderhouds ABC rekening WoM Onderhouds ABC rekening WoM balkon balkonvloerafwerking ter bescherming van het beton balkonplafond afwerking ter bescherming van het beton balkonhek bel voordeurbel en belinstallatie individuele woning

Nadere informatie

Energiezuinige woning Gebruikershandleiding Saenredamstraat 38 A 46

Energiezuinige woning Gebruikershandleiding Saenredamstraat 38 A 46 Energiezuinige woning Gebruikershandleiding Saenredamstraat 38 A 46 Energiezuinige Voorzieningen 4 Meterkast 5 Elektriciteit 5 Centrale verwarmingsinstallatie 5 Mechanische ventilatie 8 Waterleiding 9

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

BIJLAGE: HET OPZEGGEN VAN DE HUUROVEREENKOMST EN HET OPLEVEREN VAN DE WONING AAN OFW

BIJLAGE: HET OPZEGGEN VAN DE HUUROVEREENKOMST EN HET OPLEVEREN VAN DE WONING AAN OFW BIJLAGE: HET OPZEGGEN VAN DE HUUROVEREENKOMST EN HET OPLEVEREN VAN DE WONING AAN OFW 1 Inleiding In deze begeleidende brochure staat uitgebreid omschreven hoe u uw woning dient op te leveren bij het opzeggen

Nadere informatie

Wie doet wat? Wat doet u bij schade?

Wie doet wat? Wat doet u bij schade? Samen houden we uw woning in orde Service Hoe houden we samen uw woning in orde? In deze brochure staat wie welke werkzaamheden uitvoert. Verder leest u hoe u reparaties kunt aanvragen. En we vertellen

Nadere informatie

Is er iets kapot in uw huis of appartement? Bel naar de technische dienst.

Is er iets kapot in uw huis of appartement? Bel naar de technische dienst. Is er iets kapot in uw huis of appartement? Bel naar de technische dienst. Een defect melden aan de technische dienst 2 Inhoud Bel naar de technische dienst Wat moet u doen? p. 4 Wat zegt u? p. 4 Kent

Nadere informatie

Voorkom schimmel. Ventileren helpt. verhuurt

Voorkom schimmel. Ventileren helpt. verhuurt Voorkom schimmel Ventileren helpt Vocht? Dat kunt u voorkomen Veel mensen hebben last van vocht in huis. Schimmel op de muur en vochtplekken in het behang zijn duidelijke gevolgen. Maar vocht in huis is

Nadere informatie

Ik wil mijn woning veranderen

Ik wil mijn woning veranderen Ik wil mijn woning veranderen Let even op de spelregels Wie weet wilt u een dakraam plaatsen om op zolder meer licht te hebben. Het kan ook zijn dat u uw badkamer wilt verfrissen met nieuwe tegels. Dat

Nadere informatie

Onderhoudslijstje voor de woning

Onderhoudslijstje voor de woning Onderhoudslijstje voor de woning Elke week Reinig de vloeren met water en een schoonmaakmiddel voor vloeren. Reinig de spiegels met water en een niet schurend schoonmaakmiddel. Reinig de lavabo, bad, douche

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

Informatieboekje. Ventileren, vocht en schimmel

Informatieboekje. Ventileren, vocht en schimmel Informatieboekje Versie: 8 juni 2017 1 Bewoners, huisdieren en planten zorgen samen voor zo'n tien liter vocht per dag in een woning. Dit vocht ontstaat door douchen, koken, planten en drogen van wasgoed.

Nadere informatie

Onderhoud, reparaties en storingen en het gemak van het. servicefonds

Onderhoud, reparaties en storingen en het gemak van het. servicefonds Onderhoud, reparaties en storingen en het gemak van het servicefonds 2 Het onderhoud van uw woning Net als elk ander gebruiksvoorwerp heeft uw woning onderhoud nodig. En als er iets kapot gaat, moet dat

Nadere informatie

Bewonershandleiding. Nieuwe voorzieningen /42017

Bewonershandleiding. Nieuwe voorzieningen /42017 Bewonershandleiding Nieuwe voorzieningen 2017-033/42017 Speciaal voor u Dit boekje is gemaakt voor de huurders van de St.-Maartendreef 172-402. In deze handleiding leest u over het gebruik en het onderhoud

Nadere informatie

Onderhoud bij Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland

Onderhoud bij Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland Onderhoud bij Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland In een goed onderhouden woning, is het fijn wonen. Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland onderhoudt samen met u de woning. Welke werkzaamheden uw verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Vereniging van eigenaren

Vereniging van eigenaren este bewoners, rahmslaan 22-62 te Leiden Diverse woningen kampen met vochtige buitenmuren al dan niet in samenhang met vocht- en schimmelplekken. De VVE heeft de firma Cauberg-Huygen een onderzoek laten

Nadere informatie

HR-combiketel. Onderhoud / storingen

HR-combiketel. Onderhoud / storingen HR-combiketel Onderhoud / storingen Belangrijk: Controleer 1x per half jaar de waterdruk in de cv-installatie en vul zonodig bij. Schakel uw installateur in als u meer dan 4x per jaar water moet bijvullen.

Nadere informatie

onderhoud 3 Onderhoud (Checklist, onderhouds mankementen en tips) Checklist Wat houdt het abonnement huurdersonderhoud

onderhoud 3 Onderhoud (Checklist, onderhouds mankementen en tips) Checklist Wat houdt het abonnement huurdersonderhoud onderhoud 3 Onderhoud (Checklist, onderhouds mankementen en tips) Checklist Onderhoud voor rekening van? De verdeling van de onderhoudswerkzaamheden tussen de huurder en de verhuurder is wettelijk geregeld.

Nadere informatie

Een technische rondleiding

Een technische rondleiding Een technische rondleiding Waarom deze informatiefolder? Uw woning is voorzien van behoorlijk wat technische installaties. Voorbeelden hiervan zijn de cv ketel, ventilatie en verwarming. In deze folder

Nadere informatie

Zo laat u de woning achter bij vertrek. thuis in Deventer

Zo laat u de woning achter bij vertrek. thuis in Deventer Zo laat u de woning achter bij vertrek thuis in Deventer Inhoud Opleveren van de woning p. 3 Overname p. 6 Eindafrekening p. 7 Zelf regelen bij verhuizing p. 8 Heeft u ons nodig? p. 9 Opleveren van de

Nadere informatie

Deze folder geeft u informatie over (bijna) alles wat te maken heeft met het opzeggen van de huur.

Deze folder geeft u informatie over (bijna) alles wat te maken heeft met het opzeggen van de huur. Huur opzeggen Deze folder geeft u informatie over (bijna) alles wat te maken heeft met het opzeggen van de huur. 1. Het opzeggen van de huur De huur moet schriftelijk opgezegd worden. U kunt bij ons een

Nadere informatie

Vocht & Ventilatie. Nummer 25

Vocht & Ventilatie. Nummer 25 Nummer 25 Art.nr. 912697 In deze KlusZo Vocht & Ventilatie Folder beschrijven we stapsgewijs waar u rekening mee moet houden als u vocht in uw huis gaat bestrijden en waarom u moet ventileren. In deze

Nadere informatie