Goed onderhoud is goed wonen! Een gebruiksaanwijzing voor uw woning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Goed onderhoud is goed wonen! Een gebruiksaanwijzing voor uw woning"

Transcriptie

1 Goed onderhoud is goed wonen! Een gebruiksaanwijzing voor uw woning

2 Als uw stofzuiger kapot gaat, dan pakt u de gebruiksaanwijzing erbij. U zoekt op hoe u de filter vervangt. Of hoe u de zak goed verwisselt. Als uw tv het niet meer doet, dan kijkt u of de kabel goed is aangesloten. En als dat niet werkt, dan belt u met de winkel waar u de tv gekocht heeft. Met uw huis werkt het net zo. Als er iets niet werkt of kapot gaat, dan wilt u graag de gebruiksaanwijzing erop na kunnen slaan. Of weten wie u kunt bellen om u te helpen. In deze brochure zetten we verschillende onderhoudszaken op een rij die u tijdens het wonen kunt tegenkomen. Of die belangrijk zijn om te weten. Van a tot z. Zodat u met nog meer plezier in uw woning woont! tot

3 Omdat het fijner wonen is in een goed onderhouden huis Waarvoor bent u zelf verantwoordelijk? Wij onderhouden uw woning in principe voor u. Maar er zijn een paar dingen waar u zelf verantwoordelijk voor blijft. Namelijk: - onderhoud dat nodig is als u iets niet goed heeft gebruikt, door nalatigheid of opzet; - onderhoud aan zelf aangebrachte voorzieningen; - onderhoud aan bestratingen en tuininrichting; - onderhoud aan hang- en sluitwerk; - binnenschilderwerk, witten, sausen of behangen van de wanden; - vervangen van sloten door eigen nalatigheid; - onderhoud aan geiser of boiler als die niet van ons is. Servicekosten Voor sommige zaken, zoals bijvoorbeeld het onderhoud van de liften, het schoonmaken van de gezamenlijke ruimten en de centrale verlichting, betaalt u een deel mee. Dit zijn de servicekosten. Bij uw huurovereenkomst heeft u een uitleg van uw servicekosten gekregen. Daarin staat precies welke onderwerpen voor uw woning gelden. Er moet iets gerepareerd worden. Wat nu? Gaat er iets stuk in huis? En is dit niet voor uw rekening? Neemt u dan contact met ons op. U kunt heel makkelijk een reparatieverzoek aan ons doorgeven: U belt ons Ons telefoonnummer is U kunt ons bellen van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot uur en op vrijdag van tot uur. Wij laten u dan meteen weten wat wij voor u doen. U stuurt ons een Dat doet u naar: We nemen binnen één werkdag contact met u op om een afspraak te maken voor de reparatie. Via onze website Op onze website vult u in een paar stappen uw reparatieverzoek in. Wij nemen dan binnen één werkdag contact met u op. U stuurt ons een brief U stuurt uw brief naar: De Goede Woning Postbus AA ZOETERMEER Wij nemen tussen de twee en vijf werkdagen na ontvangst contact met u op. Voert een ander bedrijf de reparatie uit? Sommige reparaties voert een extern bedrijf uit in opdracht van ons. Dan neemt het bedrijf binnen één werkdag na uw melding bij ons contact met u op om een afspraak te maken. Heeft uw reparatieverzoek haast? Heeft u een dringend reparatieverzoek waarmee u écht niet kunt wachten tot de volgende werkdag? Dan kunt u buiten kantoortijden bellen naar telefoonnummer U wordt dan doorgeschakeld naar de Service Meldkamer. Hoe voeren we uw reparatie uit? Bij ieder reparatieverzoek bespreken we met u wat wij precies moeten doen. En of u daarvoor thuis moet zijn. Zo ja, dan maken we een afspraak voor een bepaald tijdstip met een speelruimte van twee uur. Zo hoeft u nooit lang thuis te blijven. Natuurlijk houden we bij het maken van de afspraak rekening met uw wensen. U hoort ook meteen welk bedrijf de reparatie uitvoert. Een woning heeft een gebruiksaanwijzing. Net als een stofzuiger, televisie of scheerapparaat!

4 Onderhoud ABC In deze brochure zetten we verschillende onderhoudszaken op een rij die u tijdens het wonen kunt tegen komen. Aanrechtblad Het aanrechtblad en de gootsteen kunt u het beste schoonmaken met een schoonmaakmiddel dat niet krast. Gebruik altijd onderzetters bij hete pannen, óók op het aanrechtblad. Afvoeren en riolering Het rioleringssysteem is meestal van pvc-buizen. Pvc kan niet tegen de volgende chemische vloeistoffen: - aceton - benzeen - chloor - ether - jodium - melkzuur 90% - nagellak - tinctuur - thinner - tri (trichloorethyleen) - verfafbijtmiddel - vlekkenwater - wasbenzine Spoel deze stoffen daarom niet door de gootsteen of het toilet! Bovendien zijn ze schadelijk voor het milieu. Doe ze daarom altijd in uw milieubox. Frituurvet, vette jus, te veel wasmiddel, vezels en haren veroorzaken vaak verstopping. Tips: - Verpak gestolde vetresten in een krant en gooi ze in de milieubox. - Gebruik niet te veel of niet-schuimende wasmiddelen. - Spoel één keer per maand de afvoer door met soda en heet water. - Laat vloeibaar frituurvet in de oorspronkelijke fles afkoelen voordat u het weggooit in de milieubox. Balkon, galerij, terras en tuin - Veeg geen zand en vuil in de afvoer op de galerij of uw balkon. Ook dit veroorzaakt verstopping! - Reinig aluminium hekken alleen met schoon water. - Gebruik altijd kunststof ophangbeugels voor bloembakken en droogrekken. Metalen bevestigingen tasten het aluminium aan en veroorzaken beschadigingen. - Stort geen grond of zand op het balkon en terras. U kunt wel planten in bakken plaatsen. - Heeft u klimplanten op het balkon, terras of langs de gevel? Leid de planten dan zo dat de schilders nog overal goed bij kunnen. Kabels en leidingen In uw tuin kunnen kabels en leidingen liggen. Bijvoorbeeld voor de telefoon of elektriciteit. Of dit zo is en waar deze liggen, kunt u altijd bij ons navragen. Boiler Heeft uw woning een boiler? Dan heeft u hiervoor een huurovereenkomst met de firma Eneco. Kijk op voor meer informatie. Heeft u een storing? Dan kunt u bellen met Eneco via telefoonnummer Boren in wanden en vloeren Wilt u iets (zwaarders) ophangen? Dan kunt u het beste een gat boren in de muur met een klopboor of een (zwaardere) boorhamer. Boor geen gaten naast schakelaars en stopcontacten in een verticale strook van 25 centimeter aan beide kanten. Daarmee voorkomt u dat u elektriciteitsleidingen raakt. Zorg dat u altijd voorzichtig bent. Ook als u boort in de buurt van gas- en waterleidingen. Niet in de vloer spijkeren! In nieuwbouwwoningen liggen leidingen in de cementdekvloer. In deze vloeren mag u daarom nooit spijkeren! Denk aan uw buren: boor of timmer niet na acht uur s avonds!

5 Centrale verwarming in woningen met een collectieve installatie: - De woonkamertemperatuur bij een collectieve installatie is: - overdag: 21 C - s nachts: 15 C. s Nachts wil zeggen op maandag tot en met donderdag tussen en 6.00 uur en van vrijdag tot en met zondag tussen 1.00 en 7.00 uur. - De centrale verwarmingsinstallatie verwarmt alle kamers tegelijk. Warmte uit verwarmde kamers stroomt daarom altijd naar niet-verwarmde kamers. - U kunt de radiatoren het beste open laten staan. Zo voorkomt u dat een kamer niet op temperatuur kan komen, omdat de radiator niet aan staat. - Draai de radiatoren nooit dicht bij strenge vorst. Dan kunnen ze bevriezen! - Hang gordijnen niet vóór de radiator, maar erboven. U heeft dan meer warmte in huis. - Nadat u de radiatorkraan helemaal open heeft gedraaid, draai deze dan altijd weer een kwartslag terug. - Om de kranen goed draaibaar te houden, kunt u deze het beste een paar keer sluiten en weer openen. - Wilt u de radiatoren schilderen, gebruik dan een speciale radiatorverf. - Heeft u een kapotte cv-kraan, een lekkende radiator of ziet u roest aan een radiator of -leiding? Geef dit dan meteen door aan de huismeester of de installateur. Sleutel nooit zelf aan de kranen of leidingen! - Hang niets zwaars aan een radiator. En ga er nooit op staan of zitten. - Zet geen verdampingsbakjes op de radiator of hang deze er niet aan. Anders kan de radiator niet genoeg zelf verdampen waardoor het risico bestaat dat de radiator doorroest. Schade die hierdoor ontstaat moet u zelf betalen! Want dat dekt zelfs de uitgebreide inboedelverzekering niet. Hang geen gordijnen voor de radiator. Dat is zonde van de warmte. in woningen met een individuele ketel - Voor het onderhoud van de individuele verwarmingsketels hebben wij met verschillende installateurs onderhoudscontracten afgesloten. Op onze site > Ik ben bewoner > Reparaties en storingen > Service en storingen leest u hier meer over. Er zijn wel zaken die u zelf moet doen, zoals het bijvullen en ontluchten. - Bij de cv horen een gebruiksaanwijzing, vulslang en aftapen ontluchtingssleutels. Zorgt u ervoor dat deze altijd bij de cv-ketel liggen of dat u deze makkelijk kan pakken.

6 Hoe ontlucht u de radiatoren? U hoort een borrelend geluid in een radiator of leiding. Of een radiator wordt niet warm terwijl de kraan openstaat. Dan moet u de verwarming ontluchten. Dat doet u zo: - Haal eerst de stekker uit het stopcontact van de ketel. Dat is nodig omdat bij het ontluchten de circulatiepomp uit moet staan. - Open met het bijbehorende sleuteltje het luchtkraantje op de radiator en/of leiding, totdat er een straaltje water uitkomt. Draai het kraantje dan weer dicht. Een halve slag is meestal voldoende. - Herhaal deze handeling bij iedere radiator. - Controleer na het ontluchten of de zwarte wijzer van de manometer tussen 1,5 en 2 atmosfeer staat. - Staat de wijzer onder de 1,5? Dan moet u de installatie met water bijvullen. - Schakel de circulatiepomp weer in door de stekker in het stopcontact te steken. Hoe vult u de cv-installatie bij? - Haal eerst de stekker uit het stopcontact van de ketel. Zo schakelt u de circulatiepomp uit. - De vul- en aftapkraan vindt u op een van de volgende plaatsen: - aan de ketel; - aan een leiding in de keuken; - aan de badkamerradiator, daar zit ook de manometer. - Koppel de vulslang aan de koudwaterkraan. Dit is de wasmachinekraan. - Laat de slang langzaam vollopen met water, zodat alle lucht uit de slang kan ontsnappen. - Bevestig de andere kant van de slang aan de vul- en aftapkraan. Verwijder eerst het afdekkapje en draai de kraan met de bijbehorende sleutel open. - Draai vervolgens de waterkraan langzaam verder open. Vul de installatie tot de zwarte wijzer van de manometer op maximaal 2 atmosfeer staat. - Sluit nu eerst de koudwaterkraan. Sluit daarna de vul- en aftapkraan. - Koppel de slang los en draai het afdekkapje weer op de vul- en aftapkraan. Vullen én ontluchten Vult u de cv-installatie bij? Dan kunt u tegelijk de radiatoren of leidingen ontluchten. (Zie: Hoe ontlucht u de radiatoren? ) Let op! Vul de cv-installatie nooit bij als de watertemperatuur van de ketel hoger is dan 35 C! Dan bestaat het gevaar dat er scheuren in de ketel komen door de sterke temperatuurverandering. Zet de verwarming voor alle zekerheid even uit. Dat doet u door de thermostaat naar een lage temperatuur terug te draaien. Heeft u een storing? Ga vóórdat u een storing meldt het volgende na: - Zit de stekker in het stopcontact? - Zit er voldoende water in het systeem? (zie Hoe vult u de cv-installatie bij? ) - Is de zekering in de meterkast doorgeslagen? Zo ja: dan kunt u de storing misschien oplossen door deze te vervangen. - Is de hele elektriciteitsvoorziening en/of gastoevoer uitgevallen? Laat u een monteur komen voor werkzaamheden die u zelf moet doen? Dan betaalt u de kosten hiervan! Probeer dit dus te voorkomen. Stook zuinig, maar niet té zuinig

7 Heeft u een lekkage? Meld een lekkage altijd meteen telefonisch bij de storingsdienst van het installatiebedrijf. Doe daarnaast het volgende: - Zet de cv-installatie uit - dat doet u door de stekker uit het stopcontact te halen. - Tap het leidingstelsel af - bij ernstige lekkages. - Probeer de schade zoveel mogelijk te beperken - ook voor de verzekering. Wat geldt voor de circulatiepomp? Laat de circulatiepomp altijd draaien. Ook als u de cv-installatie een tijdje niet gebruikt. Als u meerdere radiatoren heeft dichtgedraaid, dan kunt u een licht geruis horen. Dat komt doordat het water sneller door de nog openstaande radiatoren gaat stromen. Wat geldt voor de luchttoevoer? Houd de ruimte rondom de cv-ketel altijd vrij. Zodat er genoeg lucht naar de ketel kan. En dat wij onderhoudswerkzaamheden kunnen uitvoeren als dat nodig is. Zorg er in ieder geval voor dat de ruimte stofvrij is. En zet nooit licht ontvlambare spullen in de buurt van de cv-ketel! Wilt u iets veranderen aan de cv-installatie? Vraag dan altijd eerst onze toestemming. Pas als u deze schriftelijk heeft gekregen, mag u de voorziening aanbrengen. Stook zuinig U kunt de warmte die u ketel geeft meestal op drie manieren instellen: - via de watertemperatuur op de ketel; - met de kamerthermostaat; - door de watertoevoer te regelen met de radiatorkranen. Op de ketel: Met de instelknop op de ketel kunt u regelen tot welke temperatuur het ketelwater wordt verwarmd. Zet u de instelling hoger? Dan blijft de brander langer branden en verbruikt u dus meer gas. Met de thermostaat: De kamerthermostaat bepaalt bij welke temperatuur de installatie aanslaat. Zet u de thermostaat lager? Dan verbruikt u minder gas, maar worden de radiatoren natuurlijk ook minder warm. Met de radiatorkranen: U kunt de temperatuur ook regelen met de radiatorkranen. Dat doet u door ze gedeeltelijk open of dicht te draaien. Maar het is wel moeilijk om met een normale radiatorkraan precies te bepalen hoe warm het wordt in de kamer.

8 Tips: - Draai enige tijd voordat u een kamer gaat luchten de radiatorkraan dicht. - Bent u gewend om met open ramen te slapen? Draai de verwarming dan ook op tijd dicht. - Wilt u de woonkamer luchten? Zet dan de kamerthermostaat ruim van tevoren op een lage stand. Zet hem niet helemaal uit, want dan zakt de temperatuur misschien tot onder de temperatuur die is aangegeven op de thermostaat en blijft de verwarming aanslaan. maar niet té zuinig! Een koude kamer, is altijd vochtiger. Dan loopt u het risico dat u vochtaanslag of schimmel op de muren of het plafond krijgt. Dakgoten: Bij bewoners die hiervoor servicekosten betalen, worden de dakgoten eens in de drie jaar door De Goede Woning schoongemaakt. De Goede Woning stelt de onderhoudsplanning vast. Dakgoot overstroming: Als uw dakgoot overstroomt belt u het bedrijf waar uw adres bij staat: U belt Beerco als u in een van de volgende complexen woont. Telefoon: of Fonteynenburg, 403 Weiden/Veldenbuurt, 313 Tuinen /Akkerbuurt, Muurbloemtuin, Noordhove, Wadi, 116 egw Oosterheem, 61 Rietvaart, 41 Rietvaart, 118 egw Waterzicht. Heeft u een verstopte hemelwaterafvoer? Belt u dan met de Riool Reinigings Service (RRS) via telefoonnummer (070) Gordijnrails ophangen Gordijnrails kunt u op verschillende manieren ophangen: - aan het plafond - pas op voor eventuele leidingen! - op houten kozijnen. - op de houten afdeklat - bij kunststof kozijnen. Hang- en sluitwerk - Piepende scharnieren kunt u smeren met (naaimachine)olie. - Smeer uw sloten ieder jaar met grafiet. Hiervoor kunt u bij alle bouwmarkten handige spuitbusjes kopen. Gebruik nooit olie om de sloten te smeren! - Wij vervangen sloten niet zomaar. Bent u uw sleutels kwijt? Of kunt u de woning niet meer in omdat u de sleutels bent vergeten? Dan moet u het cilinderslot zelf laten vervangen. Is er een huismeester? Dan kan deze ook het slot vervangen. De kosten hiervan betaalt u zelf. Voorkom inbraak, neem maatregelen U kunt uw woning natuurlijk nooit helemaal inbraakvrij maken. Anders woont u in een bunker! Daarom zeggen wij liever dat wij een woning inbraakwerend maken. Dat betekent dat u het voor een inbreker lastiger en onaantrekkelijker maakt om uw woning binnen te dringen. Hou daarbij in gedachte dat een inbreker meestal haast heeft en zo snel mogelijk naar binnen wil; niet gezien wil worden; het liefst geen lawaai maakt. U belt Stuyvers Groep als u in een van de volgende complexen woont. Telefoon: of Bergenbuurt, Landenbuurt, 118 Tempelberg, 87 Hovebuurt, 308 Hovebuurt, Woondekken, Rodebuurt, Kleurenbuurt, Onyx/Diamant, Gangenbuurt. U belt VLS als u in een van de volgende complexen woont. Telefoon: Jan Hoornstraat, 120 egw Palenstein, Asselierspad. Staat uw complex er niet bij? Neemt u dan contact op met De Goede Woning:

9 Maak het inbrekers niet makkelijker! Maak gebruik van de volgende tips. Dat kost u niets! - Laat geen deur of raam open staan, ook al bent u maar even weg. - Vergeet de balkondeur of de bovenraampjes niet dicht te doen. - Berg een ladder of gereedschap goed op, het liefst achter slot en grendel. - Een briefje op de deur is een regelrechte uitnodiging voor inbrekers! Net als het bekende touwtje uit de brievenbus. - Laat nooit sleutels in het slot zitten. Leg ze ook niet onder de deurmat, onder een steen of in de schuur. Inbrekers kennen deze geheime plaatsen! - Laat een lampje branden in huis als u s avonds weggaat. Zo lijkt het alsof er altijd iemand thuis is. - Zorg ervoor dat kostbare spullen niet meteen van buitenaf te zien zijn. - Doe de deuren altijd op het nachtslot. - Bewaar uw waardevolle spullen, zoals sieraden, nooit bij elkaar op één plek. - Gaat u op vakantie? - Laat dan niet alle gordijnen dagen achter elkaar dicht. - Zorg ervoor dat iemand uw brievenbus regelmatig leegt. - Laat genoeg planten in de vensterbank staan. - Vraag buren of kennissen om een oogje in het zeil te houden. Een paar voorbeelden van makkelijke oplossingen: Dievenklauwen of -pinnen Bijna alle deuren draaien naar buiten open, behalve de voordeur. De scharnierpennen zitten dus meestal aan de buitenkant. Deze pennen zijn eenvoudig te verwijderen. Met dievenklauwen of -pinnen voorkomt u dat iemand makkelijk de deur uit de scharnieren kan tillen. Deurgrendels De voordeur wordt vaak geforceerd omdat deze maar op één plaats sluit. Meerpuntssluitingen zijn duur. Goedkoper is het plaatsen van een bijzetslot en/of een secustrip. Tip! Wilt u inbraakwerende voorzieningen aanbrengen? Vraag dan vrijblijvend advies aan een specialist. Kozijnen, deuren en kasten - Kunststof- of aluminium kozijnen maakt u schoon met een vochtige doek. Gebruik géén schuurmiddelen. Daarmee maakt u de buitenlaag kapot. - U mag kunststof- of aluminium kozijnen niet schilderen. Daar is dit materiaal niet voor geschikt. - Houten deuren en kozijnen mag u alleen aan de binnenkant schilderen. Dit doet u vakkundig of u laat het doen. - Plak liever geen stickers en dergelijke op verfwerk. Haalt u deze weer weg als u verhuist, dan is de kans groot dat u de verf beschadigt. U moet dan overschilderen. Ventileer voldoende. Te veel vocht in huis is erg ongezond!

10 Lift - Een lift is voor kinderen vaak een aantrekkelijke speelplek. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje! Laat kleine kinderen daarom nooit alleen met de lift gaan of bij de lift spelen. Zo voorkomt u ook dat andere mensen langer moeten wachten op de lift. - Bij een verhuizing zetten mensen de lift vaak vast. Maar dat kan tot nogal wat overlast leiden. Wilt u de lift gebruiken bij een verhuizing of om grote stukken te vervoeren? Neem dan altijd even contact op met uw huismeester. - Geef storingen altijd direct aan ons door. En hoort u de alarmbel? Bel ons meteen via telefoonnummer ! - Veel liften hebben een spreek-/luisterverbinding. Is er een storing? Dan kunt u met de alarmknop in de lift rechtstreeks contact maken met de meldkamer van de liftinstallateur. Naden en scheurtjes Het kan altijd voorkomen in uw woning: naden en scheurtjes in plafonds of muren. Of deuren die kromtrekken en minder goed sluiten. Dat komt omdat een woning is gebouwd met natuurlijke materialen. Deze kunnen - in bouwtermen - blijven werken. Dat kunnen wij helaas niet voorkomen. U bent daarom zelf verantwoordelijk om bijvoorbeeld tochtbanden of tochtstrippen aan te brengen. De naden en scheurtjes kunt u makkelijk dichtmaken met een kit op waterbasis. Deze koopt u bij de bouwmarkten. Parkeren - Bij een aantal woningen heeft u een eigen oprit of parkeerplaats. Deze bestemming mag u niet veranderen. U mag hier bijvoorbeeld geen tuin van maken. - Zorg ervoor dat de stoep of bepaalde toegangswegen altijd vrij blijven. Plaats bijvoorbeeld fietsen, driewielers, steppen of boodschappen-of kinderwagens nooit...op voet- of fietspaden;...op de galerij; in de hal; in de keldergang. - Stal caravans, boottrailers en andere aanhangers nooit in de voortuin of op straat! Plafonds - Maak plafonds alleen schoon met een zachte borstel met water. Dit geldt ook voor muren die dezelfde structuur hebben of op dezelfde manier zijn behandeld. Vervuilde plafonds door rookaanslag kunt u het beste eerst reinigen met water en ammonia voordat u ze opnieuw saust. Zo voorkomt u dat u het plafond meerdere malen moet sauzen. - U kunt de plafonds of muren overschilderen met (niet of weinig verdunde) latex muurverf op waterbasis. - U zorgt ervoor dat aan het einde van de huurovereenkomst alle plafonds wit zijn. Een huishouden produceert per dag tussen de 7 en 14 liter waterdamp!

11 Sanitair - Maak de wastafel en het toilet alleen schoon met schoonmaakmiddelen die hiervoor bestemd zijn. - Gebruik géén chloor, zoutzuur, salpeterhoudende en andere bijtende middelen. Daarmee kunt u de afvoerleidingen ernstig beschadigen. Sommige middelen kunnen zelfs gevaarlijk zijn! Douche Ruikt u een rioollucht in de douche? Dat kan komen omdat er niet genoeg water in het afvoerputje zit. Om dit te controleren kunt u het afdekplaatje (met gaatjes) eraf halen. Gaat u op vakantie en gebruikt u de douche langere tijd niet? Dek dan het afvoerputje af met een rubber plaatje (doucheplug). Of doe een paar druppeltjes olie op het water. Daarmee voorkomt u dat het water in het putje verdampt. Toilet Zorg ervoor dat uw toiletpot altijd goed vaststaat. Zit er speling tussen de toiletpot en de vloer? Dan kan er schade en lekkage ontstaan. Ventilatie De juiste ventilatie is erg belangrijk voor u en uw huis. Hoeveel u ventileert, hangt af van uw thuissituatie. Bent u met zijn tweeën en vooral s avonds en in het weekend thuis? Dan is ventileren minder vaak nodig. Maar heeft u groot gezin waardoor u veel wast en doucht? Dan is goed ventileren erg belangrijk! Zo voorkomt u te veel vocht in huis. Vocht is niet alleen slecht voor uw spullen, maar vooral erg ongezond! Daarnaast komt er damp of vocht vrij: - door koken (op gas). Niet alleen van kokend water, maar ook door de verbranding van het gas zelf; - bij het douchen; - als de geiser geen goede afvoer heeft. Dan komt uit die afvoer vocht in de woning; - als u heel veel planten heeft; - als u een aquarium heeft. Liters per dag! Alles bij elkaar produceert een huishouden per dag tussen de 7 en 14 liter waterdamp! Dit hangt onder andere af van de grootte van uw gezin. Kijk maar naar het volgende rijtje: - koken : per keer 2 liter - afwassen : per keer 0,5 liter - vloer dweilen : per keer 1,5 liter - ademen en transpireren : per gezin per dag 2 tot 5 liter - planten : per dag 0,5-2 liter - in bad of onder de douche : per dag 0,25-2 liter - de was : per week 12 liter Tip! Het verwarmen van vochtige lucht kost meer energie dan het verwarmen van droge lucht. Beslagen ramen en schimmel Als het te vochtig is in huis, dan beslaan vaak de ramen. Soms beslaat zelfs dubbelglas. Ook kunnen er vocht- of schimmelplekken op wanden en plafonds komen. Hoeveel vocht veroorzaken wij zelf? Wij zorgen zelf voor veel vocht in huis. De lucht die wij uitademen bevat waterdamp. Ook via onze huid komt door transpireren waterdamp vrij. Onder normale omstandigheden is dat gemiddeld 1,4 liter per persoon per dag.

12 Tips voor ventileren Normen Voor elke kamer zijn er normen voor de hoeveelheid luchtverversing. De verse lucht voor woon- en slaapkamers bijvoorbeeld, moet rechtstreeks van buiten kunnen komen. De lucht in bijvoorbeeld de keuken en de badkamer mag via andere kamers komen. Natuurlijk ventileren Ventileren kan op twee manieren: natuurlijk en mechanisch. Natuurlijke ventilatie kan door ventilatiesleuven of door een raam open te zetten. Het is belangrijk om de afvoer naar buiten 24 uur per dag open te laten staan; zo ontstaat er een constante luchtstroom en wordt de lucht regelmatig ververst. Mechanisch ventileren Mechanische ventilatie en de afzuigkap werken met ventilatoren. Deze zitten meestal in de keuken, de badkamer en het toilet. Hierbij is het belangrijk dat er voldoende luchtaanvoer is. Zet bijvoorbeeld een klepraampje in de keuken open als de afzuigkap aanstaat. Het is van belang dat het ventilatiesysteem 24 uur per dag draait. Zet hem op een hogere stand als u bijvoorbeeld kookt en doucht. Of als er veel mensen in huis zijn. In moderne woningen zorgt de mechanische afzuiging meestal voor de juiste ventilatie in keuken, badkamer en toilet. U zorgt verder voor genoeg verse lucht. Een raam op een kiertje of een open bovenraampje of rooster open is meestal genoeg. In de badkamer voert een raam of ventilatiekanaal vochtige lucht af. Een ventilatierooster in de binnendeur (zo laag mogelijk) voert dan verse lucht aan. Maak daarnaast gebruik van de volgende tips: - Maak de ventilatieopeningen en filters regelmatig schoon. - Zorg dat de mechanische afzuiging altijd ingeschakeld blijft, minimaal op de laagste stand. Oók als u niet thuis bent. - Bij het koken, douchen of drogen van de was kunt u de mechanische afzuiging het beste in de hoogste stand zetten. Zet bij windstil weer het raam in het dichtstbijzijnde vertrek iets verder open. Of zet de ramen in de keuken en de badkamer open. - Laat na het koken, douchen of drogen van de was de afzuiging nog minstens een uur in de hoogste stand draaien. Of laat deze twee à drie uur op een tussenstand draaien. Hierna kunt u terugschakelen op de laagste stand. - Verander niets aan de juiste afstelling en het afsluiten van de ventilatieroosters. Daarmee voorkomt u dat u de luchtafzuiging ontregelt. - Hetzelfde geldt voor een ventilator in een gevelkozijn of in de uitmonding van het ventilatiekanaal in de keuken. - Alleen een motorloze ventilatiekap of een recirculatiekap is toegestaan. Dat betekent dat deze niet is aangesloten op het afvoerkanaal. - Zorg altijd voor voldoende ventilatie tussen het dak en betimmeringen aan de binnenkant die u later aanbrengt. - Een aantal woningen heeft open voegen en ventilatieroosters om de spouwmuren en de kruipruimten onder de begane grondvloer constant te ventileren. Sluit deze voegen en roosters nooit af! Hou daar ook rekening mee als u de tuin ophoogt. Laat deze ventilatieopeningen altijd vrij.

13 Stookt u niet te koud? Stoken heeft een grote invloed op de luchtvochtigheid in de woning. Zet u de verwarming erg laag? Dan kan er vocht komen op de ramen en buitenmuren. Zeker als er te weinig ventilatie is. Stel de nachttemperatuur daarom liever niet lager dan 15 C in. Tip: 16 C of 17 C is eigenlijk ideaal! Wat doet u bij bouwvocht? Woont u in een nieuwbouw- of renovatiewoning? Dan is water gebruikt voor metselspecie, betonmortel, stucwerk en dergelijke. Dat moet door extra ventileren en stoken na uiterlijk twee jaar zijn verdwenen. Is dit niet het geval? Dan hebben de problemen een andere oorzaak. Vloeren Wilt u een houten vloer, tegelvloer of parketvloer? Dan heeft u daarvoor eerst onze schriftelijke toestemming nodig. Wij zien te vaak burenruzies ontstaan door geluidsoverlast door harde vloeren. Dat voorkomen wij zo graag. Voorkom bevroren leidingen! Neem op tijd maatregelen. Vorst In een strenge winter kunnen waterleidingen kapot vriezen. Zelfs toegangsdeuren kunnen dichtzitten door bevriezing! Wij worden tijdens aanhoudende vorst dan ook overspoeld met meldingen over bevroren cv- en waterleidingen. Hoe voorkomt u bevriezing? Wij geven u graag een aantal tips. - Houd de nachttemperatuur gelijk aan de dagtemperatuur; stel de thermostaat s avonds dus niet lager in. - Laat alle radiatoren voortdurend openstaan. - Isoleer leidingen op tocht- en vorstgevoelige plaatsen met kranten, dekens of iets dergelijks. Bijvoorbeeld in de meterkast. - Laat de deur van het toilet s nachts open staan. Voor hoogbouwwoningen geldt daarnaast: - Zit uw meterkast aan de galerij? Dan helpen kranten en dekens ook tegen bevriezing. Voor de buitenkraan bij laagbouwwoningen geldt: - Draai de hoofdkraan bij de watermeter dicht. - Zet de buitenkraan open. Wilt u het water weer aansluiten? Volg dan deze twee stappen in de omgekeerde volgorde. Is de waterleiding toch bevroren? Als u in een laagbouwwoning woont neemt u dan contact op met Dunea via telefoonnummer (088) Voor hoogbouwwoningen belt u met ons via telefoonnummer Wandbekleding/-afwerking Zegt u de huur op? En heeft u de bekleding van de muren veranderd? Dan accepteren wij de wandbekleding alleen als deze zonder blijvende schade makkelijk te verwijderen is. De wandbekleding mag de verhuurbaarheid niet in gevaar brengen. Wilt u bijzondere wandafwerking aanbrengen? Zoals stucwerk, granol, sierpleister, schrootjes of steenstrips? Vraag dan eerst schriftelijk toestemming bij ons aan.

14 Warmtemeters Woont u in een flat of andere woning met collectieve verwarming? Dan hebben de radiatoren meestal verdampingsmeters of radiografische warmteverbruiksmeters. Dit noemen we ook wel warmte-kostenverdelers. Zo zorgen we ervoor dat elke bewoner betaalt voor zijn eigen stookkosten. Hoe werkt het? Een verdampingsmeter heeft een meetbuis met vloeistof. De vloeistof verdampt actief als de radiator warmer wordt dan 55 C. Gebruikt u de radiator meer? Dan verdampt er ook meer vloeistof. Behalve door de warmte van de radiator verdampt er ook altijd wat op een natuurlijke manier. Dit valt niet te voorkomen. Maar dit gebeurt in iedere woning. Daarom is de invloed op de uiteindelijke afrekening minimaal. Waarom een ruimtetemperatuur? Naast de meting met de radiatortemperatuur hebben de radiografische warmteverbruiksmeters ook een ruimtetemperatuur. Deze registreert de kamertemperatuur. Waarom? Omdat een radiator die u in een koele kamer aanzet daar meer energie levert dan een radiator die net zo warm is in een flink opgewarmde kamer. Deze meters geven om de paar seconden even de stand door van het voorgaande jaar. Zo kunt u op elk gewenst moment nagaan hoeveel u het vorige stookseizoen in een bepaalde kamer heeft verbruikt. De meters registreren alleen de warmte die de radiator afgeeft. Let op: ze zijn erg gevoelig! Dus ook als u de verwarming bijvoorbeeld niet helemaal goed dichtdraait, registreert de meter het. Wij zorgen goed voor uw huis. U ook? Bedankt!

15 Vragen? Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderhoud van uw woning? Neemt u dan gerust contact met ons op. Bel ons via telefoonnummer of stuur een naar Team Woonservice vertelt u graag meer!

16 Bezoekadres Storkstraat NN Zoetermeer Openingstijden kantoor maandag tot en met donderdag van 8.00 tot uur vrijdag van 8.00 tot uur Postadres Postbus AA Zoetermeer T F

Woningbouwvereniging Arnemuiden

Woningbouwvereniging Arnemuiden Bewonersgids Kantooradres Woningbouwvereniging Arnemuiden Langstraat 16b 4341 EE Arnemuiden tel. 0118-601720 fax.0118-602906 e-mail : wbv@wbvarnemuiden.nl www.wbvarnemuiden.nl Bankrelaties Rabobank: IBAN:

Nadere informatie

dagelijks gebruik wonen met karakter

dagelijks gebruik wonen met karakter dagelijks gebruik wonen met karakter wonen met karakter Hoe kan ik besparen op energie, hoe moet ik ventileren, hoe vul ik de verwarming bij, hoe voorkom ik dat er wordt ingebroken, en wat moet ik doen

Nadere informatie

Wooninformatie ééngezinswoningen Olykampen Raalte 2014 2

Wooninformatie ééngezinswoningen Olykampen Raalte 2014 2 Gebruikershandleiding ééngezinswoningen Olykampen naar aanleiding van uitgevoerd Groot Onderhoud in 2014 Wooninformatie ééngezinswoningen Olykampen Raalte 2014 2 Raalte, 16 april 2014 Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

De woningwijzer. ... uw basis voor prettig wonen. U wilt genieten van uw nieuwe woning. Nu en later.

De woningwijzer. ... uw basis voor prettig wonen. U wilt genieten van uw nieuwe woning. Nu en later. De woningwijzer... uw basis voor prettig wonen U wilt genieten van uw nieuwe woning. Nu en later. Foto: Anja Dierx Daarom krijgt u deze woningwijzer. Vol tips en adviezen. Gefeliciteerd met uw nieuwe woning!

Nadere informatie

Meterkast-memo. Ik geef u praktische tips en handige verwijzingen. Storingcoach

Meterkast-memo. Ik geef u praktische tips en handige verwijzingen. Storingcoach Meterkast-memo Ik geef u praktische tips en handige verwijzingen Storingcoach Over Poort6 Poort6 verhuurt ruim 7200 woningen in Gorinchem en Dalem. De woningcorporatie streeft ernaar dat de mensen graag

Nadere informatie

Onderhoud. Het onderhoud aan uw woning goed geregeld

Onderhoud. Het onderhoud aan uw woning goed geregeld Onderhoud van A tot Z Het onderhoud aan uw woning goed geregeld Hebt u een lekkage? Is de WC verstopt? Het slot van de voordeur kapot? Woningcorporatie Wateringen zorgt ervoor dat uw woning goed onderhouden

Nadere informatie

GEBRUIKSHANDLEIDING VAN UW APPARTEMENT

GEBRUIKSHANDLEIDING VAN UW APPARTEMENT GEBRUIKSHANDLEIDING VAN UW APPARTEMENT Inhoudsopgave 1 Welkom in uw nieuwe woning... 3 2 Verzekeringen... 3 Inboedelverzekering... 3 Glasverzekering... 3 Opstalverzekering... 3 3 Tips voor de eerste bewoning...

Nadere informatie

Pré Woonpakket. Trefwoordenlijst. Tips om ongemak te voorkomen. Het Pré Woonpakket

Pré Woonpakket. Trefwoordenlijst. Tips om ongemak te voorkomen. Het Pré Woonpakket Pré Woonpakket Pré Woonpakket Als u deelneemt aan het Pré Woonpakket wordt het kleine dagelijkse onder houd, dat normaliter voor verantwoording van de huurder is, door Pré Wonen gedaan. Welk onderhoud

Nadere informatie

Bewonershandleiding renovatie Berkdijk

Bewonershandleiding renovatie Berkdijk Bewonershandleiding renovatie Berkdijk Hierbij treft u gerangschikt op onderwerp belangrijke informatie over uw gerenoveerde woning. Wij wensen u heel veel woonplezier in uw woning. 1 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Bewonersinformatie. Werkzaamheden Druiven- en Kersenstraat

Bewonersinformatie. Werkzaamheden Druiven- en Kersenstraat Bewonersinformatie Werkzaamheden Druiven- en Kersenstraat 1 2 Voorwoord In onze vorige informatiebrochure las u dat de Sleutels wil starten met de aanpak van de Druiven en Kersenstraat. In de brochure

Nadere informatie

7. Instructie woning en installaties

7. Instructie woning en installaties 7. Instructie woning en installaties Ramen, deuren en gevels Voor- en achterdeur openen en sluiten 2 Ramen openen en sluiten 4 Kozijnen schoonmaken 5 Schoonmaken tegels buitengevel 6 Schoonmaken stucwerk

Nadere informatie

2.1 KLIMAAT EN INSTALLATIES IN DE WONING

2.1 KLIMAAT EN INSTALLATIES IN DE WONING 2.1 KLIMAAT EN INSTALLATIES IN DE WONING Centrale verwarming Het overgrote deel van de woningen van WVH is voorzien van centrale verwarming (cv). Een cv-installatie is een gesloten systeem. Water zet uit

Nadere informatie

Onderhoud. Inleiding. Waarom dit boekje over onderhoud?

Onderhoud. Inleiding. Waarom dit boekje over onderhoud? Iets stuk in uw woning? Dien een reparatieverzoek in via Mijn OFW op onze website en plan direct een afspraak in met een servicemedewerker. INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Fonds Huurdersonderhoud 3 Het melden

Nadere informatie

Onderhoud van uw woning

Onderhoud van uw woning Onderhoud van uw woning et onderhoud van uw woning Goed onderhoud van uw woning is zowel voor u als voor Beter Wonen van belang. uurder en verhuurder zorgen samen voor het goed onderhouden van uw woning.

Nadere informatie

Uw woning - onderhouden en (ver) bouwen

Uw woning - onderhouden en (ver) bouwen Uw woning - onderhouden en (ver) bouwen In dit document leest u algemene informatie over het onderhouden van uw woning en de voorwaarden die Beter Wonen stelt wanneer u uw woning aan wilt passen. De volgende

Nadere informatie

Onderhoud, klussen en het serviceabonnement

Onderhoud, klussen en het serviceabonnement Natuurlijk wonen Onderhoud, klussen en het service 1 Onderhoud en klussen Een goed onderhouden woning verhoogt uw woongenot. Ook worden hiermee de meeste problemen en reparatieverzoeken voorkomen. In deze

Nadere informatie

Vochtoverlast en ventilatie in de woning

Vochtoverlast en ventilatie in de woning Vochtoverlast en ventilatie in de woning Soms hebben mensen last van vocht in hun woning. Vochtoverlast wordt meestal in een laat stadium ontdekt. Er komen schimmelplekken op de muur, behang laat los en

Nadere informatie

Onderhoudsbeleid & Serviceabonnement

Onderhoudsbeleid & Serviceabonnement Onderhoudsbeleid & Serviceabonnement INOUD Inleiding 5 Kleine reparaties 5 Serviceabonnement 6 Reparatieverzoek 7 Trefwoordenlijst 8 erdeling onderhoud huurder - verhuurder 8 Tips om ongemak te voorkomen

Nadere informatie

Onderhoud, klussen en het serviceabonnement

Onderhoud, klussen en het serviceabonnement Natuurlijk wonen Onderhoud, klussen en het serviceabonnement 1 Onderhoud en klussen Een goed onderhouden woning verhoogt uw woongenot. Ook worden hiermee de meeste problemen en reparatieverzoeken voorkomen.

Nadere informatie

Onderhouds. abc. Welk onderhoud verzorgt u zelf? www.mitros.nl 1

Onderhouds. abc. Welk onderhoud verzorgt u zelf? www.mitros.nl 1 201 4 Onderhouds abc Welk onderhoud verzorgt u zelf? www.mitros.nl itros_ab_06052013.indd 1 1 06-05-13 16:29 Bewonersinformatie Onderhouds AB 2014 itros verzorgt de grote onderhoudswerkzaamheden aan uw

Nadere informatie

HET ABC VAN HET ONDERHOUD

HET ABC VAN HET ONDERHOUD ET ABC VAN ET ONDEROUD Voor uw woonplezier en voor oedestede is het belangrijk dat de woning die u huurt in goede staat van onderhoud is. uurders en verhuurder hebben allebei een aantal verplichtingen

Nadere informatie

Loftwijzer Anton & Gerard

Loftwijzer Anton & Gerard Loftwijzer Anton & Gerard DEFINITIEF 10 / 2012 Belangrijke telefoonnummers Trudo Klantenservices 040-235 98 30 Klachtencentrale onderhoud 040-235 98 00 Openingstijden TrudoWinkel de Etalage 12:00-17.00

Nadere informatie

Informatie voor bewoners en woningzoekenden

Informatie voor bewoners en woningzoekenden Zo zit dat bij WoonGenoot Informatie voor bewoners en woningzoekenden 1 2 Inhoudsopgave Bladzijde Welkom bij WoonGenoot 5 Openingstijden en telefoonnummers 6 Routebeschrijving en busverbinding 7 uurovereenkomst

Nadere informatie

Met alle gegevens over: Wie doet wat Trefwoordenlijst Fonds Klein Onderhoud Glasfonds Tips Onderhoudsbedrijven en telefoonnummers

Met alle gegevens over: Wie doet wat Trefwoordenlijst Fonds Klein Onderhoud Glasfonds Tips Onderhoudsbedrijven en telefoonnummers Het onderhoud van uw woning Met alle gegevens over: Wie doet wat Trefwoordenlijst Fonds Klein Onderhoud Glasfonds Tips Onderhoudsbedrijven en telefoonnummers Wierden en Borgen - Het onderhoud van uw woning

Nadere informatie

Hofstra Hulshof Bouw b.v. Nieuw Buinen. Gebruik en onderhoud van het bouwwerk

Hofstra Hulshof Bouw b.v. Nieuw Buinen. Gebruik en onderhoud van het bouwwerk Hofstra Hulshof Bouw b.v. Noorderdiep 126a 9521 BG telefoon (0599) 21 29 77 fax (0599) 21 23 09 E-mail: info@hofstrahulshof.nl website: www.hofstrahulshof.nl Rabobank 3112.07.820 k.v.k. meppel 04065540

Nadere informatie

Reparatiewijzer. Reparatie & onderhoud van A tot Z. In één oogopslag

Reparatiewijzer. Reparatie & onderhoud van A tot Z. In één oogopslag Reparatiewijzer Reparatie & onderhoud van A tot Z In één oogopslag In deze Reparatiewijzer staat van A tot Z beschreven hoe het zit met reparaties en onderhoud aan uw woning. Wie waarvoor verantwoordelijk

Nadere informatie

R U I M T E O M T E W O N E N

R U I M T E O M T E W O N E N Wie onderhoudt wat? R U I M T E O M T E W O N E N U huurt een woning van Woonstichting Groninger Huis. In deze brochure vindt u informatie over wat u moet doen als zich in of aan uw woning een probleem

Nadere informatie

WONINGBOUWVERENIGING REEUWIJK

WONINGBOUWVERENIGING REEUWIJK WONINGBOUWVERENIGING REEUWIJK Wat u wilt weten als u bij ons woont WONINGBOUWVERENIGING REEUWIJK Wat u wilt weten als u bij ons woont Organisatie en doelstelling Woningbouwvereniging Reeuwijk is ontstaan

Nadere informatie

Onderhouds Service. Huurdersonderhoud uw zorg, onze service

Onderhouds Service. Huurdersonderhoud uw zorg, onze service Onderhouds Service Huurdersonderhoud uw zorg, onze service 2 Onderhouds-Service Inhoud > Voorwoord 4 > Algemene informatie 5 > Voorwaarden & kosten service huurdersonderhoud 6 > Overzichtstabellen eigen

Nadere informatie

2.2 ONDERHOUD AAN DE WONING: EEN ZAAK VAN VERHUURDER EN HUURDER

2.2 ONDERHOUD AAN DE WONING: EEN ZAAK VAN VERHUURDER EN HUURDER 2.2 ONDEROUD AAN DE ONING: EEN ZAAK VAN VERUURDER EN UURDER Algemeen et huis waarin u woont moet onderhouden worden. In het onderhouds-abc is aangegeven welk onderhoud voor rekening van V is en welk onderhoud

Nadere informatie