Uw woning, uw smaak uw wensen! Over zelf aangebrachte voorzieningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uw woning, uw smaak uw wensen! Over zelf aangebrachte voorzieningen"

Transcriptie

1 Uw woning, uw smaak uw wensen! Over zelf aangebrachte voorzieningen

2 Een strakke keuken, mét kookeiland. Eindelijk een dakraam, een houten vloer, beneden én boven U wilt graag een en ander in uw woning aanpassen. Naar uw eigen smaak en wensen. Dat begrijpen wij! Wij zijn hierin dan ook flexibel. Zodat u met veel plezier in uw woning blijft wonen. Als bewoner voldoet u daarbij wel aan bepaalde eisen. Wat mag wel en wat mag niet? Krijgt u geld terug als u verhuist? Of moet u alles dan weer in de oude staat terugbrengen? In deze informatie leest u een antwoord op deze vragen.

3 Zelf uw woning veranderen Voldoet uw verandering aan de voorwaarden? Als u iets wilt veranderen, dan zorgt u ervoor dat de verandering voldoet aan de volgende voorwaarden: De verandering is veilig. Dit betekent bijvoorbeeld dat u: - brandwerende materialen gebruikt; - voldoende ventileert; - goede vluchtwegen houdt. De verandering geeft geen hinder en overlast voor omwonenden. Dat betekent bijvoorbeeld dat u in ieder geval een goede isolatielaag onder een houten-, laminaat- of parketvloer legt. Zodat u buren hiervan geen last hebben als u met schoenen of hakken door het huis loopt. De woning blijft goed te verhuren. Smaak is uniek. Maar wij stellen wel grenzen die u mondeling worden toegelicht. U mag de badkamer bijvoorbeeld niet zwart betegelen. Of alle wanden verwijderen. De verandering voldoet aan alle regels en eisen. Deze regels staan in het bouwbesluit. Ook de nutsbedrijven stellen bepaalde eisen. Bijvoorbeeld aan elektriciteit. Wij kunnen u daarom vragen om een verandering door een erkend installateur te laten uitvoeren of goedkeuren. De woning blijft goed bereikbaar. U mag dus bijvoorbeeld niet een aanbouw maken die het pad naar de woning blokkeert. De verandering heeft een positief gevolg voor de woningwaardering. Is dit niet zo? Dan vragen wij u de verandering ongedaan te maken als u verhuist. De bouwtechnische kwaliteit van de woning blijft gegarandeerd. Dat betekent bijvoorbeeld dat u geen dragende muur verwijdert. De veranderingen moeten voldoen aan het Bouwbesluit. Dan krijgt u toestemming! U krijgt eerst tijdelijke toestemming. Nadat u de aanpassing heeft uitgevoerd, controleren wij of u dit volgens de regels heeft gedaan. Vervolgens geven wij definitieve toestemming voor bepaalde veranderingen. Op dat moment maken we ook een afspraak over een eventuele vergoeding. Krijgt u definitieve toestemming? Dan worden wij eigenaar van de verandering. Vraag altijd éérst toestemming. Dat voorkomt gedoe achteraf. Tijdelijk of definitief? U krijgt niet voor alle voorzieningen definitieve toestemming. Voor bijvoorbeeld een houten vloer of een schotelantenne geven wij alleen tijdelijke toestemming. Dat betekent dat de verandering van u blijft. Als u verhuist, dan kunt u de nieuwe bewoner wel vragen om de verandering over te nemen. Zowel tijdelijke als definitieve toestemming geven wij altijd schriftelijk. Let op! Vraag altijd éérst onze toestemming. Daarmee voorkomt u dat wij u kunnen vragen om de woning terug te brengen in de oude staat als u verhuist. U kunt er op dat moment ook voor kiezen om de voorziening zo te veranderen dat deze wél voldoet aan de uitgangspunten. U loopt dan wel het risico dat u de woning niet op tijd kunt opleveren, omdat u eerst de verandering moet aanpassen of weghalen. Voor deze extra dagen moet u dan huur betalen.

4 U gaat verhuizen. Wat nu? Als u verhuist dan kunt u de verandering ongedaan maken of meenemen. Dat betekent niet alleen dat u de voorziening weghaalt. U plaatst óók de oude voorziening weer terug. Bijvoorbeeld de standaardkeuken of cv-installatie. U heeft tijdelijke toestemming Heeft u tijdelijke toestemming voor de voorziening? Dan kunt u de nieuwe bewoner vragen deze over te nemen. De nieuwe bewoner neemt dan ook het onderhoud en de financiële risico s over. Er is nog geen nieuwe bewoner: wat nu? Soms komt het voor: er is nog geen nieuwe bewoner bekend als u verhuist. Dan kunt u de voorzieningen eventueel laten zitten totdat er wel een nieuwe bewoner is. Wil deze de veranderingen niet overnemen? Dan vragen wij u de verandering alsnog weg te halen. De extra tijd die hiervoor nodig is, betaalt u. Let op! De nieuwe bewoner is nooit verplicht de verandering over te nemen. U heeft definitieve toestemming Als u definitieve toestemming voor de verandering heeft gekregen, dan worden wij automatisch eigenaar van de voorziening. Wij beslissen dan wat we hiermee doen. Als dat wat u veranderd heeft nog in een goede staat is, nemen wij het onderhoud en de financiële risico s van u over als u gaat verhuizen Een andere keuken, dakraam of andere tegels: veel mensen veranderen iets in huis. Heeft u recht op een vergoeding? Verhuist u? Dan krijgt u soms een vergoeding voor de voorziening die u heeft gemaakt. U krijgt geld terug als: - u de aanpassing de woning aantoonbaar heeft verbeterd. De woning wordt hierdoor meer waard; - het door uw voorziening voorlopig niet nodig is om een (standaard)voorziening te vervangen; - u definitieve toestemming voor uw verandering heeft gekregen. Wat laten bewoners vaak doen? - andere badkamer; - nieuwe berging of schuur; - geïsoleerd dak; - dakraam; - nieuwe (luxe) keuken; - uitbouw; - nieuwe tegels in de badkamer, keuken of het toilet. Misschien krijgt u straks wel geld terug!

5 Hoeveel geld krijgt u? Bij het verlenen van definitieve toestemming bepalen wij op basis van vastgestelde criteria of de voorziening in aanmerking komt voor vergoeding. Hoeveel geld geeft u in totaal uit aan de verandering? Daarop baseren wij uw vergoeding. Daarbij kijken we alleen naar de rekeningen van erkende bedrijven. Uw eigen arbeidstijd vergoeden wij niet. Deze vergoeding geldt vanaf 250,-. U krijgt maximaal 5.000,-. Van het totaalbedrag krijgt u het volgende terug: u vertrekt binnen: dan krijgt u terug: 1 jaar 75% 2 jaar 65% 3 jaar 55% 4 jaar 45% 5 jaar 35% 6 jaar 25% 7 jaar 15% 8 jaar 5% Spreken wij een vergoeding af? Dan verrekenen we het bedrag bij de eindafrekening. Heeft u zelf voorzieningen gemaakt? En komen deze op de lijst voor? Dan kunt u van de regeling profiteren. U moet dan wel de originele facturen aan ons laten zien. U onderhoudt de voorziening goed Als u iets verandert, dan zijn in principe alle kosten en risico s voor uw rekening. Zowel financieel als bouwkundig. Dit betekent dat u de verandering bijvoorbeeld zelf goed onderhoudt. Brengt u de voorziening weer terug op standaardniveau? Dan nemen wij het onderhoud weer van u over. Vergeet u geen verzekering? Vergeet u niet om de aangebrachte voorziening zelf goed te verzekeren? Bijvoorbeeld bij uw inboedelverzekering? De kosten hiervan betaalt u ook zelf. Er verandert iets in onze spelregels Dat hoort u dat zo snel mogelijk van ons. Voorzieningen die u al heeft uitgevoerd of waarvoor u al toestemming heeft gekregen, hoeft u niet aan te passen aan de nieuwe spelregels. Handig! De Kluswijzers De slimste aanpak. De beste materialen. Als u zelf gaat klussen, vraag dan de Kluswijzer bij ons aan of kijk op onze website: In de Kluswijzers leest u stap voor stap hoe u de klus het beste kunt klaren. Natuurlijk geven wij u ook graag advies. U krijgt geen vergoeding voor een voorziening waarvoor u geen definitieve toestemming heeft. Vanzelfsprekend mag de vertrekkende bewoner niet van een nieuwe bewoner verlangen dat hij overnamekosten betaalt voor voorzieningen die wij bij zijn verhuizing hebben overgenomen. De Kluswijzer: vol tips en trucs!

6 Zelf klussen? Nee, bedankt! Liever laten doen? U wilt graag dubbel glas of een dakraam? Wij adviseren u om hiervoor een vakman in te huren. Wij doen het ook graag voor u, tegen betaling. Wilt u dat wij het doen? Neemt u dan contact met ons op. De opzichter of complexbeheerder bespreekt dan uw wensen en mogelijkheden, of de verandering mag blijven zitten als u verhuist en of u een vergoeding voor de aanpassing krijgt. Binnen twee tot vier weken krijgt u een offerte van ons. En een voorstel om het bedrag te betalen. Gaat u hiermee akkoord? Dan voeren wij het werk voor u uit. Zorgvuldig en naar uw tevredenheid. Wij zetten alle afspraken altijd netjes op papier. De kosten kunt u op verschillende manieren met ons verrekenen. Dat hangt af van de verandering. U kunt de kosten maandelijks afbetalen. Wij verrekenen dit dan in de huurprijs, door middel van een huurverhoging. Of u betaalt de totale kosten in één keer aan ons.

7 Wij zijn het niet eens We rekenen er niet op, maar het kan gebeuren Zijn wij het niet eens over de spelregels voor veranderingen? Dan kunt u terecht bij de Geschillencommissie Huursector. Vraag gerust de folder aan bij team Woonservice. Of neem zelf contact op met: Geschillencommissie Huursector Postbus AE Den Haag Vragen? Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over uw woning of zaken die u graag wilt veranderen? Neemt u dan gerust contact met ons op. Bel ons via telefoonnummer of stuur een naar Team Woonservice vertelt u graag meer! Of stuur een naar Meer informatie leest u op:

8 Bezoekadres Storkstraat NN Zoetermeer Openingstijden kantoor maandag tot en met donderdag van 8.00 tot uur vrijdag van 8.00 tot uur Postadres Postbus AA Zoetermeer T F

Verhuizen zonder zorgen! Waar moet u aan denken als u verhuist?

Verhuizen zonder zorgen! Waar moet u aan denken als u verhuist? Verhuizen zonder zorgen! Waar moet u aan denken als u verhuist? Stapels lege dozen staan in de gang, klaar om in te pakken. De verhuizer is gebeld en de adreswijzigingen liggen klaar. U gaat nog één keer

Nadere informatie

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Uw huis gebruikt u iedere dag. U woont en leeft er. Dat uw huis van een goede kwaliteit is, vindt u daarom vanzelfsprekend. Maar

Nadere informatie

Veranderingen aan de woning

Veranderingen aan de woning uitgave juli 2015 Veranderingen aan de woning Mag ik klussen in mijn woning? En hoe regel ik toestemming? De Zes Kernen wil graag dat u van uw woning kunt genieten. Wilt u uw woning naar eigen smaak inrichten?

Nadere informatie

UW WONING IS UW THUIS, DUS AANPASSEN MAG

UW WONING IS UW THUIS, DUS AANPASSEN MAG De woning die u van Woningstichting Dinteloord (WSD) huurt, wilt u natuurlijk naar uw eigen smaak inrichten. U kiest zelf de vloerbedekking en de meubels. Maar misschien heeft u meer wensen op het terrein

Nadere informatie

Zelf klussen aan uw woning. Zelf klussen aan uw woning Informatie voor huurders van Vidomes INFORMATIE OVER: toestemming voor uw klus

Zelf klussen aan uw woning. Zelf klussen aan uw woning Informatie voor huurders van Vidomes INFORMATIE OVER: toestemming voor uw klus INFORMATIE OVER: toestemming voor uw klus advies bij uw klus vergoedingen als u verhuist Zelf klussen aan uw woning Zelf klussen aan uw woning Informatie voor huurders van Vidomes Deze brochure gaat over

Nadere informatie

ALLE SPELREGELS OP EEN RIJ ZELF KLUSSEN

ALLE SPELREGELS OP EEN RIJ ZELF KLUSSEN ALLE SPELREGELS OP EEN RIJ ZELF KLUSSEN Zelf klussen Zelf klussen: veel kan, maar niet alles mag U huurt een huis bij deltawonen. Om van uw huis uw thuis te maken, wilt u uw woning misschien aanpassen

Nadere informatie

Spelregels versie 2 (december 2013)

Spelregels versie 2 (december 2013) Spelregels versie 2 (december 2013) Wonen op maat U huurt een woning van St. Joseph en heeft nog een woonwens. Dat kan uiteenlopen van een dakraam, zonnepanelen op het dak of een nieuwe erfafscheiding.

Nadere informatie

Zelf Aangebrachte Veranderingen

Zelf Aangebrachte Veranderingen Zelf Aangebrachte Veranderingen Veranderingen in de woning aanbrengen? WONINGSTICHTING BUITENLUST Een woning voldoet nooit helemaal aan al uw woonwensen en misschien denkt u er wel eens aan om een kleine

Nadere informatie

Zelf uw woning veranderen

Zelf uw woning veranderen Zelf uw woning veranderen In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kunt u uw huurwoning wel degelijk aanpassen aan uw eigen woonwensen. Als u uw huurwoning naar eigen persoonlijke smaak kan veranderen,

Nadere informatie

Overigens moet u vooraf altijd contact met ons opnemen voordat u aan een bepaalde klus begint.

Overigens moet u vooraf altijd contact met ons opnemen voordat u aan een bepaalde klus begint. Februari 2015, Zelf klussen Zelf klussen Honderd mensen, honderd wensen! Dat geldt voor eten en drinken, voor kleding, maar zeker ook voor de inrichting van het huis waar u woont. Logisch dat u dat huis

Nadere informatie

Informatie voor huurders van Vidomes. Zelf klussen aan mijn woning. Wat mag? En hoe regel ik toestemming? Over eigen aanpassingen en verbouwingen

Informatie voor huurders van Vidomes. Zelf klussen aan mijn woning. Wat mag? En hoe regel ik toestemming? Over eigen aanpassingen en verbouwingen Informatie voor huurders van Vidomes Zelf klussen aan mijn woning. Wat mag? En hoe regel ik toestemming? Over eigen aanpassingen en verbouwingen Klussen in uw woning? Overleg met Vidomes! Droomt u wel

Nadere informatie

Zelf klussen. 100% wonen

Zelf klussen. 100% wonen Zelf klussen 100% wonen Zelf klussen Klussen in, aan en/of om uw huurwoning Huurders hebben bij SallandWonen veel vrijheid om hun woning naar eigen smaak aan te passen. We gaan er daarbij wel van uit dat

Nadere informatie

Aanpassingen met toestemming Wanneer wij spreken over zelf aangebrachte voorzieningen gaat dit voornamelijk over het aanpassen van onroerende zaken.

Aanpassingen met toestemming Wanneer wij spreken over zelf aangebrachte voorzieningen gaat dit voornamelijk over het aanpassen van onroerende zaken. Zelf klussen in huis Als huurder wilt u uw woning graag naar uw persoonlijke smaak en wensen inrichten. Iedereen woont natuurlijk graag in een woning waarin hij of zij zich thuis voelt. Daarom kan het

Nadere informatie

Uitleg huurcontract en algemene huurvoorwaarden

Uitleg huurcontract en algemene huurvoorwaarden Uitleg huurcontract en algemene huurvoorwaarden In deze folder leest u een uitleg van het huurcontract en de algemene huurvoorwaarden. In deze uitleg staan alle rechten en plichten voor u als huurder en

Nadere informatie

Zelf aangebrachte veranderingen

Zelf aangebrachte veranderingen Zelf aangebrachte veranderingen Zelf aangebrachte veranderingen Uw woning richt u natuurlijk in naar eigen inzicht en smaak. Mogelijk wilt u ook echt iets in de woning wijzigen. Stek werkt daar graag

Nadere informatie

Zelf klussen. Maak van uw huis uw droomhuis

Zelf klussen. Maak van uw huis uw droomhuis Zelf klussen Maak van uw huis uw droomhuis 1 Zelf klussen Maak van uw huis uw droomhuis Zelf uw droomkeuken plaatsen? Plannen om de zolder te verbouwen? Schuurtje in de tuin? Een tweede toilet in de badkamer?

Nadere informatie

Kwaliteit in wonen: een eerste kennismaking

Kwaliteit in wonen: een eerste kennismaking Kwaliteit in wonen Kwaliteit in wonen: een eerste kennismaking Welkom buurman! Welkom buurvrouw! Kwaliteit in wonen Goed, we wonen dan wel niet direct naast u, maar we voelen ons toch een beetje uw buurman.

Nadere informatie

Verhuizen. Een verhuizing regel je eenvoudig thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl

Verhuizen. Een verhuizing regel je eenvoudig thuis. Thuis is een huis van Servatius. servatius.nl Verhuizen Een verhuizing regel je eenvoudig thuis Thuis is een huis van Servatius Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Als u na het lezen nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u terecht op

Nadere informatie

Verhuizen Huur opzeggen Voor- en eindopname

Verhuizen Huur opzeggen Voor- en eindopname Verhuizen Als u gaat verhuizen, hebt u van alles te doen. U gaat een drukke tijd tegemoet. Met leuke activiteiten, maar u zult ook een aantal zaken formeel moeten regelen. In deze folder vindt u de belangrijkste

Nadere informatie

Huur opzeggen en verhuizen. waar je thuis bent...

Huur opzeggen en verhuizen. waar je thuis bent... Huur opzeggen en verhuizen waar je thuis bent... Hoe kan ik de huur opzeggen? Wanneer u een andere woning heeft gevonden en wilt verhuizen, zegt u de huur van uw woning bij HEEMwonen op. Als u een aparte

Nadere informatie

HUUR OPZEGGEN. Daarvoor geldt het volgende:

HUUR OPZEGGEN. Daarvoor geldt het volgende: HUUR OPZEGGEN U gaat verhuizen naar een andere woning en wilt de huur van uw huidige woning bij WSG opzeggen. Voordat u definitief de deur achter u dicht kunt trekken, moet u nog een aantal belangrijke

Nadere informatie

Zelf Aangebrachte Voorzieningen

Zelf Aangebrachte Voorzieningen Zelf Aangebrachte Voorzieningen Veranderingen aanbrengen in uw huurwoning In deze brochure kunt u ons beleid lezen over Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV). Hoewel we de brochure met uiterste zorg hebben

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

Ik ga verhuizen. Alle stappen op een rij

Ik ga verhuizen. Alle stappen op een rij Ik ga verhuizen Alle stappen op een rij Bij een verhuizing komt een heleboel kijken. U moet met veel dingen rekening houden en vaak van alles regelen. Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben

Nadere informatie

Welkom bij Vidomes. Informatie voor huurders van Vidomes INFORMATIE OVER: huur betalen. inwonen, medehuurderschap en deelopzegging.

Welkom bij Vidomes. Informatie voor huurders van Vidomes INFORMATIE OVER: huur betalen. inwonen, medehuurderschap en deelopzegging. INFORMATIE OVER: Informatie voor huurders van Vidomes huur betalen inwonen, medehuurderschap en deelopzegging klachten melden huur opzeggen contact met Vidomes Welkom bij Vidomes WELKOM Welkom bij Vidomes!

Nadere informatie

Baston Wonen. informatie. Woningverandering/ ZAV beleid. Maak van uw huis een thuis

Baston Wonen. informatie. Woningverandering/ ZAV beleid. Maak van uw huis een thuis Baston Wonen informatie Maak van uw huis een thuis Woningverandering/ ZAV beleid Vooraf toestemming verplicht In het overzicht vanaf pagina 5, kunt u lezen of toestemming vooraf verplicht is. Is toestemming

Nadere informatie

U gaat een woning huren, wat nu?

U gaat een woning huren, wat nu? Een nieuwe woning Welkom in uw nieuwe woning! Deze folder geeft snel antwoord op veelgestelde vragen. U vindt nuttige informatie over huren bij Beter Wonen; of het nu gaat om onderhoud, het betalen van

Nadere informatie

I n formatiebroch u re. Zelf klussen en verbouwen

I n formatiebroch u re. Zelf klussen en verbouwen I n formatiebroch u re Zelf klussen en verbouwen Wilt u veranderingen of voorzieningen in of aan uw woning aanbrengen? Deze brochure informeert u over de mogelijkheden en de richtlijnen die hiervoor gelden

Nadere informatie

Zelf uw woning aanpassen?

Zelf uw woning aanpassen? Zelf uw woning aanpassen? Spelregels bij zelf aangebrachte voorzieningen Inhoudsopgave Aanpassingen aan uw huurwoning... 2 Voorwaarden... 3 Onderhoud... 4 Verhuizing... 4 Vanwege onherstelbare beschadiging

Nadere informatie

Klussen in huis. Inleiding. Toestemming. Toestemming aanvragen

Klussen in huis. Inleiding. Toestemming. Toestemming aanvragen in Klussen in huis Inleiding Zelf Aangebrachte Veranderingen (ZAV s) in huurwoningen van Woningstichting de Zaligheden (WSZ). De woning die u van WSZ huurt, wilt u graag inrichten naar uw eigen smaak.

Nadere informatie