Verhuizen zonder zorgen! Waar moet u aan denken als u verhuist?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verhuizen zonder zorgen! Waar moet u aan denken als u verhuist?"

Transcriptie

1 Verhuizen zonder zorgen! Waar moet u aan denken als u verhuist?

2 Stapels lege dozen staan in de gang, klaar om in te pakken. De verhuizer is gebeld en de adreswijzigingen liggen klaar. U gaat nog één keer langs de nieuwe school van de kinderen. Wat moet u nog meer regelen? Bij een verhuizing komt veel kijken. Zo is het ook belangrijk dat u de huur van uw oude woning op tijd opzegt. En natuurlijk: de woning goed oplevert, zodat u en wij uw oude huurovereenkomst snel en netjes kunnen afhandelen. Dan heeft u hier geen omkijken meer naar. U heeft met een verhuizing al genoeg aan uw hoofd. In deze brochure leest u precies hoe u de huur opzegt.

3 Wat is de procedure? U zegt de huur op Per brief U zegt de huurovereenkomst altijd schriftelijk op. Dat betekent dat u een brief stuurt naar: De Goede Woning Postbus AA Zoetermeer of formulier U kunt ook een speciaal formulier invullen aan de balie op ons kantoor. Dit formulier kunt u ook downloaden van onze website Het formulier kunt u niet digitaal verzenden omdat u deze moet ondertekenen. Als de huurovereenkomst op naam van u en uw partner staat, moet u de brief beiden ondertekenen. U krijgt zo snel mogelijk een bevestiging van uw huuropzegging. Hierin leest u onder andere op welke datum de huur precies stopt. Opzegtermijn U beslist zelf op welke datum u de huur opzegt. Dat kan van maandag tot en met vrijdag. Houdt u wel rekening met een opzegtermijn van een maand. Let op! De laatste huurdag mag niet vallen op een zaterdag, zondag of algemene feestdag. Onder voorbehoud Weet u nog niet zeker wanneer u de sleutel van uw nieuwe woning ontvangt? Dan kunt u de huur ook onder voorbehoud opzeggen. U mag in dit geval de huurovereenkomst maximaal twee keer verlengen. De tweede keer moet de definitieve einddatum zijn. Let op: u kunt de huuropzegging niet meer intrekken en ook de datum niet vervroegen. Wij houden een voorcontrole Zegt u de huur op? Dan komen we bij u langs voor een voorcontrole. Wanneer we dat doen, leest u in onze opzeggingsbevestiging. Komt deze datum of het tijdstip u niet uit? Maakt u dan gerust een nieuwe afspraak. Dat doet u bij ons team Woonservice via telefoonnummer Wat moet u nog doen? We gaan ervan uit dat u de woning netjes en schoon achterlaat. Maar soms vragen we u nog dingen te herstellen of aan te passen. Dat leest u op het woningcontroleschadeformulier. Hierop leest u wat u moet doen, maar ook wat wij eventueel doen. Gaat u met dit ingevulde formulier akkoord? Dan ondertekent u dit met de opzichter of complexbeheerder die dit formulier splitst en u een exemplaar geeft. Moet u iets verwijderen? Kan de volgende bewoner het overnemen? Hierover leest u meer in het hoofdstuk Neemt de nieuwe bewoner iets van u over?. Mag de vloerbedekking blijven zitten? U hoort het op tijd! Wat kost dat? Samen met de bevestigingsbrief van uw huuropzegging krijgt u een lijst met verrekenprijzen. Hierop leest u wat het kost als wij de werkzaamheden voor u uitvoeren. U vindt hierop de prijzen van de meest voorkomende reparaties. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Hoeveel tijd heeft u? U heeft tot de einddatum (eindcontrole) de tijd om de woning in goede staat op te leveren.

4 Let op! De staat van uw woning op de laatste huurdag bepaalt de eindafrekening. Was schade tijdens de voorcontrole niet of niet goed te zien? Dan kunnen wij dat bij de eindcontrole alsnog bij u in rekening brengen. en een eindcontrole Tijdens de voorcontrole maakt de opzichter of complexbeheerder meestal meteen een afspraak voor de eindcontrole. Deze eindcontrole houden we op de laatste huurdag, tenzij u dat eerder wilt omdat u al verhuisd bent. U levert dan ook de sleutels in. Zorgt u er dan voor dat de woning leeg en schoon is? Net als uw eventuele berging of schuur? U levert de sleutels in Bij de eindcontrole geeft u alle sleutels aan de opzichter of complexbeheerder. U bevestigt ze aan het labeltje dat u van ons gekregen heeft. Geef de sleutels nooit aan de volgende bewoner. Wij controleren of alles in orde is Dat doen we aan de hand van het woningcontroleschadeformulier. We kijken of alles zoals afgesproken in orde is en of u de woning verder netjes achterlaat. Dat wil zeggen in goede staat. Als u hiermee akkoord gaat, ondertekenen u en de opzichter of complexbeheerder het woningcontroleschadeformulier. U krijgt hiervan een kopie bij de eindafrekening. Is niet alles in orde? Dan krijgt u daar alsnog de gelegenheid voor. De opzichter of complexbeheerder maakt daarover verdere afspraken met u. Daarbij houdt hij ook rekening met de volgende bewoner. Meestal betekent dit dat u hiervoor extra tijd nodig heeft. Voor die extra dag(en) betaalt u huur door. We nemen de stand op van de verwarming Heeft uw woning warmtemeters? Dan nemen we de standen hiervan op. Ook dit formulier tekent u voor akkoord. De eindafrekening van de warmtemeters is ieder jaar in de maand augustus of september. Die sturen we dus later naar uw nieuwe adres. Schoon, netjes en leeg In goede staat wat betekent dat eigenlijk? Toen u de huurovereenkomst tekende, accepteerde u de woning in goede staat. Wij rekenen erop dat u aan het einde van de huurovereenkomst de woning ook weer in goede staat oplevert. Maar dat hoeft niet de oorspronkelijke staat te zijn. Misschien heeft u de woning met onze toestemming aangepast. Of u woont er al heel lang. Dan verouderen of slijten bepaalde dingen natuurlijk. Dat is niet erg. Zolang de woning er naar verhouding goed uitziet. Dat betekent dat u de woning netjes heeft bewoond en onderhouden. En dat u de woning helemaal leeg, schoon en netjes oplevert. Dát is in goede staat. Let op! Stel, uw woning had een gebrek. U liet ons dat binnen twee weken per brief weten. Maar wij hebben het niet hersteld. Dan bent u hiervoor aan het einde van de huurperiode niet verantwoordelijk.

5 Neemt de nieuwe bewoner iets van u over? Het kan een uitkomst zijn. Misschien wil de nieuwe bewoner bepaalde zaken of veranderingen van u overnemen. Dat spreekt u van tevoren goed af. We stellen daarvoor wel een aantal voorwaarden. U leest de voorwaarden hieronder. Roerende voorzieningen Roerende voorzieningen zijn dingen die niet vastzitten in uw huis. Denk aan wanddecoraties, gordijnen, maar ook vloerbedekking. In principe verwijdert u deze roerende voorzieningen aan het einde van uw huurovereenkomst. Behalve als de volgende bewoner hierin interesse heeft. Wil hij/zij iets van u overnemen? Noteer dan datgene wat u mag achterlaten op de overdrachtsverklaring en zet allebei uw handtekening. Let op! De nieuwe bewoner is niet verplicht om iets van u over te nemen. Wat wel en niet? U leest op het woningcontroleschadeformulier precies welke voorzieningen de nieuwe bewoner wel en niet mag overnemen. Wat de nieuwe bewoner niet mag overnemen, haalt u zelf weg. of onroerende voorzieningen Onroerende voorzieningen zijn dingen die vastzitten en de woning veranderen. Zoals: - ligbad - keuken - dakkapel - vaste trap naar zolder - verwijderde tussenwand - parketvloer of granol Tijdelijk of definitief? U heeft voor deze voorziening schriftelijke toestemming van ons gekregen als u de verandering bij ons heeft aangevraagd. Die toestemming is tijdelijk of definitief. Bij definitieve toestemming nemen wij de verandering van u over. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Kreeg u tijdelijke toestemming? Dan geldt dit alleen voor de duur van de huurovereenkomst. U heeft dan twee mogelijkheden: 1 De voorziening voldoet niet aan de eisen. U moet het sowieso verwijderen. 2 De voorziening voldoet wel aan de eisen. De volgende bewoner mag het overnemen. Daarvoor tekent hij/zij een aanvulling op zijn/haar huur-overeenkomst. Wat wel en niet? De opzichter of complexbeheerder bepaalt tijdens de voorcontrole wat de nieuwe bewoner wel en niet mag overnemen en vult dat in op het woningcontroleschadeformulier. Ook bepaalt de opzichter of complexbeheerder wat het kost als wij de voorziening voor u verwijderen. Neemt de volgende bewoner inderdaad roerende voorzieningen van u over? Dan meldt u dit op de overdrachtsverklaring. De verklaring is pas geldig als de nieuwe bewoner deze hebben ondertekend. U levert de verklaring in bij de eindcontrole, samen met de sleutels. Nog geen nieuwe bewoner? Soms weten wij bij de eindcontrole nog niet wie de volgende bewoner is. Dan kan de opzichter of complexbeheerder met u afspreken dat u de voorziening voorlopig laat zitten. U moet dan wel wat langer wachten op uw afrekening waarborgsom. Wil hij/zij de verandering niet overnemen? Dan krijgt u alsnog de kans om de voorziening te verwijderen. Voor de tijd die u hiervoor nodig heeft, betaalt u dan wel huur. Dat is zonde om weg te halen! Dat begrijpen wij.

6 Wat geldt voor de eindafrekening? De eindcontrole is geweest. De volgende stap is de waarborgsom. Die krijgt u binnen vier weken na de oplevering van ons terug. Bij de eindafrekening betrekken we de volgende punten: 1 U heeft het woningcontroleschadeformulier voor akkoord ondertekend. 2 Eventuele schade verrekenen we met u. Valt dit bedrag hoger uit dan het bedrag van uw waarborgsom, dan moet u bijbetalen. 3 Heeft u huurachterstand? Dan verrekenen we dat. Heeft u teveel huur betaald? Dan krijgt u dat terug. 4 Als de nieuwe bewoner iets van u overneemt, dan hebben beide partijen de overdrachtsverklaring ondertekend en aan de opzichter of complexbeheerder gegeven. 5 U heeft de sleutels inclusief uw milieupasje ingeleverd bij de opzichter of complexbeheerder. De laatste dag huur bepaalt u zelf

7 Handige adressen Waterleidingbedrijf Als uw woning een eigen watermeter heeft: Dunea Afdeling Klantenservice Postbus AT Zoetermeer Telefoon: maandag tot en met vrijdag van tot uur Let op: noteer de stand op de dag van de eindcontrole! Energie Vergeet u niet uw energieleverancier in te lichten over uw verhuizing? Zo voorkomt u dat het contract doorloopt. Telefoon, Kabelaansluiting en Internet Vergeet u niet uw telefoon, televisie- en internetaanbieder in te lichten over uw verhuizing? Dat kan via Internet, maar ook per brief. Geef altijd aan: - waarom u opzegt; - wat uw nieuwe adres is. U heeft één maand opzegtermijn Nog even dit Bent u het niet eens met uw eindafrekening? Dan kunt u ons hierover een brief sturen. U krijgt dan uiterlijk binnen tien werkdagen bericht over de afhandeling van uw klacht. Vragen? Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen over hoe u uw verhuizing het beste regelt? Neemt u dan gerust contact met ons op. Belt u ons via telefoonnummer of stuur een naar Ons team Woonservice vertelt u graag meer. Gemeente Zoetermeer Meld uw verhuizing altijd bij de afdeling Burgerzaken. Dat doet u uiterlijk vijf dagen na uw verhuizing. Let op: verhuist u naar het buitenland? Geef dit dan maximaal vijf dagen vóór uw verhuizing door.

8 Bezoekadres Storkstraat NN Zoetermeer Openingstijden kantoor maandag tot en met donderdag van 8.00 tot uur vrijdag van 8.00 tot uur Postadres Postbus AA Zoetermeer T F

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Uw huis gebruikt u iedere dag. U woont en leeft er. Dat uw huis van een goede kwaliteit is, vindt u daarom vanzelfsprekend. Maar

Nadere informatie

Zelf klussen aan uw woning. Zelf klussen aan uw woning Informatie voor huurders van Vidomes INFORMATIE OVER: toestemming voor uw klus

Zelf klussen aan uw woning. Zelf klussen aan uw woning Informatie voor huurders van Vidomes INFORMATIE OVER: toestemming voor uw klus INFORMATIE OVER: toestemming voor uw klus advies bij uw klus vergoedingen als u verhuist Zelf klussen aan uw woning Zelf klussen aan uw woning Informatie voor huurders van Vidomes Deze brochure gaat over

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Ontslag, en nu? werk.nl uwv.nl. Wat u moet weten als u ontslag krijgt. Wilt u meer weten?

Ontslag, en nu? werk.nl uwv.nl. Wat u moet weten als u ontslag krijgt. Wilt u meer weten? werk.nl uwv.nl Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u weten wat voor u in uw situatie geldt? Kijk dan op werk.nl. Als u

Nadere informatie

Zelf uw woning veranderen

Zelf uw woning veranderen Zelf uw woning veranderen In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kunt u uw huurwoning wel degelijk aanpassen aan uw eigen woonwensen. Als u uw huurwoning naar eigen persoonlijke smaak kan veranderen,

Nadere informatie

uw eerste koopwoning

uw eerste koopwoning uw eerste koopwoning Waar krijgt u mee te maken? We waren al begonnen met zoeken naar een huis. En toen merkten we wat we allemaal moesten regelen. Er komt heel wat kijken bij een nieuwe woning. Vooral

Nadere informatie

Zelf klussen. 100% wonen

Zelf klussen. 100% wonen Zelf klussen 100% wonen Zelf klussen Klussen in, aan en/of om uw huurwoning Huurders hebben bij SallandWonen veel vrijheid om hun woning naar eigen smaak aan te passen. We gaan er daarbij wel van uit dat

Nadere informatie

Overigens moet u vooraf altijd contact met ons opnemen voordat u aan een bepaalde klus begint.

Overigens moet u vooraf altijd contact met ons opnemen voordat u aan een bepaalde klus begint. Februari 2015, Zelf klussen Zelf klussen Honderd mensen, honderd wensen! Dat geldt voor eten en drinken, voor kleding, maar zeker ook voor de inrichting van het huis waar u woont. Logisch dat u dat huis

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? uwv.nl werk.nl Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/werkloos.

Nadere informatie

ALLE SPELREGELS OP EEN RIJ ZELF KLUSSEN

ALLE SPELREGELS OP EEN RIJ ZELF KLUSSEN ALLE SPELREGELS OP EEN RIJ ZELF KLUSSEN Zelf klussen Zelf klussen: veel kan, maar niet alles mag U huurt een huis bij deltawonen. Om van uw huis uw thuis te maken, wilt u uw woning misschien aanpassen

Nadere informatie

Waarom dit informatieboekje?

Waarom dit informatieboekje? Een pgb, en dan? Waarom dit informatieboekje? Met een persoonsgebonden budget (pgb) kunt u zelf regelen welke zorg u inkoopt. Ook bepaalt u wanneer uw zorgverlener bij u langskomt. Erg prettig dus! Bij

Nadere informatie

Zelf aangebrachte veranderingen

Zelf aangebrachte veranderingen Zelf aangebrachte veranderingen Zelf aangebrachte veranderingen Uw woning richt u natuurlijk in naar eigen inzicht en smaak. Mogelijk wilt u ook echt iets in de woning wijzigen. Stek werkt daar graag

Nadere informatie

Servicecentrum PGB voor budgethouders Uw persoonsgebonden budget en de Sociale Verzekeringsbank

Servicecentrum PGB voor budgethouders Uw persoonsgebonden budget en de Sociale Verzekeringsbank Servicecentrum PGB voor budgethouders Uw persoonsgebonden budget en de Sociale Verzekeringsbank Inhoud Waarom deze brochure? 2 Het Servicecentrum PGB? 2 Mijn PGB 4 Belangrijke informatie over uw PGB 4

Nadere informatie

Gezag, omgang en informatie

Gezag, omgang en informatie Gezag, omgang en informatie Burgerlijk Wetboek, Boek 1 Titel 14 Het gezag over minderjarige kinderen Artikel 245 1. Minderjarigen staan onder gezag. 2. Onder gezag wordt verstaan ouderlijk gezag dan wel

Nadere informatie

Je woning verkopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar!

Je woning verkopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar! Je woning verkopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar! 2 Inhoudsopgave Je woning verkopen 3 NVM betekent kwaliteit 4 Wat kan de NVM-makelaar voor jou betekenen? 6 Stap 1: Vraagprijs bepalen 8 Stap 2:

Nadere informatie

Reglement Z elf A angebrachte V oorzieningen

Reglement Z elf A angebrachte V oorzieningen Reglement Z elf A angebrachte V oorzieningen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Woningbouwvereniging 4 Hoofdstuk 3 Voorwaarden 5 Hoofdstuk 4 Procedure 8 Hoofdstuk 5 Overzicht ZAV s en nadere

Nadere informatie

Hoe zit dat met de IOW?

Hoe zit dat met de IOW? uwv.nl werk.nl Hoe zit dat met de IOW? Informatie over de IOW-uitkering Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen preciezer weten wat voor u in uw situatie geldt?

Nadere informatie

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling)

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 OnderToezichtStelling Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven

Nadere informatie

Ik ben langdurig ziek. Wat nu?

Ik ben langdurig ziek. Wat nu? Ik ben langdurig ziek. Wat nu? Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk, dan zorgen wij voor

Nadere informatie

Bijzondere voorwaarden Rechtsbijstandverzekering (Verzekeringsoverzicht)

Bijzondere voorwaarden Rechtsbijstandverzekering (Verzekeringsoverzicht) POLISVOORWAARDEN Rechtsbijstandverzekering voor particulieren Delta Lloyd Schadeverzekering NV Arnhem MODEL RE 03.2.13 D INHOUD Algemene voorwaarden Rechtsbijstandverzekering Pagina Artikel 1 Waar is deze

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt, wat nu?

Arbeidsongeschikt, wat nu? Arbeidsongeschikt, wat nu? Inhoud Een goede basis bij arbeidsongeschiktheid. 3 U heeft gevraagd om een uitkering. 4 U krijgt een uitkering. 7 U heeft een klacht over Centraal Beheer Achmea. 10 Goed om

Nadere informatie

Gids voor goed wonen. Alles over huren bij Stadgenoot

Gids voor goed wonen. Alles over huren bij Stadgenoot Gids voor goed wonen Alles over huren bij Stadgenoot Voorwoord 1 Beste huurder, Prettig en zorgeloos wonen. Dat wensen wij iedereen toe. Daarover gaat dit boekje. Het is de tweede, geheel herziene versie

Nadere informatie

Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan?

Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan? uwv.nl werk.nl Hoe vraag ik een WIA-uitkering aan? Wat u moet weten als u al enige tijd ziek bent Wilt u meer informatie? Meer informatie vindt u op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw uitkering?

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Arbeidsongeschiktheidsverzekering Klaverblad Verzekeringen Arbeidsongeschiktheidsverzekering Polisvoorwaarden nr. AO 14 sinds 1850 Afrikaweg 2 Postbus 3012, 2700 KV Zoetermeer Bedankt voor uw keuze voor Klaverblad Verzekeringen. Bij ons

Nadere informatie

Welke rechten heeft u bij de Belastingdienst?

Welke rechten heeft u bij de Belastingdienst? Welke rechten heeft u bij de Belastingdienst? Wat mag u verwachten in uw contacten met de Belastingdienst? Kent u uw rechten als belastingbetaler? Deze brochure gaat daarover. Zo kunt u lezen hoe snel

Nadere informatie

Kwaliteit, zo werkt het

Kwaliteit, zo werkt het Kwaliteit, zo werkt het Kwaliteit, zo Werkt Het U huurt een woning bij de Veenendaalse Woningstichting of bent dat van plan. Dan is het goed om te weten wat de Veenendaalse Woningstichting doet om de kwaliteit

Nadere informatie

Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat?

Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat? uwv.nl werk.nl Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een WGA-uitkering krijgt Wilt u meer weten? Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw

Nadere informatie

Huren bij Stadgenoot Hoofdstuktitel. Huren bij Stadgenoot. Gebruiksaanwijzing voor uw woning

Huren bij Stadgenoot Hoofdstuktitel. Huren bij Stadgenoot. Gebruiksaanwijzing voor uw woning Huren bij Stadgenoot Hoofdstuktitel 1 Huren bij Stadgenoot Gebruiksaanwijzing voor uw woning Huren bij Stadgenoot Voorwoord 1 Beste huurder, Stadgenoot is een grote woningcorporatie. We verhuren ruim

Nadere informatie

U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan?

U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. Daarna hoort u

Nadere informatie