Informatie voor ARBO- en gezondheidsadviseurs Laevo V2.3 mei 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie voor ARBO- en gezondheidsadviseurs Laevo V2.3 mei 2016"

Transcriptie

1 exoskelet Informatie voor ARBO- en gezondheidsadviseurs Laevo V2.3 mei 2016

2 Wat is een Laevo? De Laevo is een exoskelet dat rugklachten voorkomt, vermindert of verhelpt bij werkzaamheden waarbij regelmatig of langdurig een voorovergebogen houding wordt aangenomen. Je kunt de Laevo vergelijken met een borststeun. Doordat je de Laevo draagt, beweegt hij met elke beweging met je mee. Wanneer je bukt, knielt of voorover buigt, ondersteunt de Laevo een deel van je bovenlichaam. De Laevo brengt dan een deel van het lichaamsgewicht van de borst naar de bovenbenen. Wat levert de Laevo op voor gebruikers / werknemers? Voor werknemers uit het gebruik van de Laevo zich in: vermindering van rugklachten, langdurige vitaliteit, meer energie op het werk en thuis, meer werkplezier. Wat levert een Laevo op voor de werkgevers? De Laevo levert op drie vlakken voordelen: vermindering van verzuim, verhoging van de productiviteit, verlaging van verloop. Voor werkgevers verschillen de opbrengsten en kosten van bedrijf tot bedrijf, maar over het algemeen ligt de terugverdientijd onder 1 jaar. Afbeelding van de Laevo V2.3.

3 Wat is de biomechanische werking (wetenschappelijke onderbouwing)? Bij vooroverbuigen oefent de Laevo een drukkracht uit op zowel de borst als de benen. Hierdoor hoeven de rugspieren niet meer het hele bovenlichaamsgewicht te tillen. Vanwege de hefboomwerking is de kracht op je borst 10x minder dan wat je ruggenwervels en spieren te verduren krijgen. Er zijn studies gedaan naar de werking en het effect van de Laevo in samenwerking met onderzoekscentra (TNO) en universiteiten. De ondersteuning die de gebruiker voelt tijdens het leunen zorgt ervoor dat de grote rugspieren tot 40% minder hard hoeven te trekken. 40% minder trekkracht in de spieren betekent minder drukkracht op de wervels en tussenwervels. Deze verminderde druk leidt tot minder kans op schade en (chronische) rugpijn. Bijvoorbeeld: Tests hebben uitgewezen dat een 40 graden voorovergebogen werkpositie met een factor 3 langer kan worden volgehouden wanneer een Laevo wordt gedragen. Een tweede voordeel is dat de werking van de Laevo gebaseerd is op een veersysteem. Dit betekent dat er energie wordt opgeslagen zodra de gebruiker vooroverbuigt, waarna deze energie weer wordt teruggeven aan de gebruiker bij het omhoogkomen. Het resultaat is dat de gebruiker gedurende een werkdag minder energie verbruikt bij dezelfde werkzaamheden. Wat levert de Laevo op m.b.t. de fysieke belasting in de werkpraktijk? Dit is zeer afhankelijk van de uitgangssituatie, de duur van het gebruik, etc., Modellen laten zien dat er in veel gevallen van rood naar oranje wordt gegaan of van oranje naar groen. Zelfs van rood naar groen is mogelijk. [stoplichtmodel fysieke belasting] Ook de gebruikers van de Laevo geven direct en op lange termijn aan te ervaren dat rugklachten verminderen en dat ze meer energie overhebben aan het einde van een werkperiode. Bij voorovergebogen werk ontstaat veel spanning op je onderrug. Door op je bovenbenen te steunen ondersteun je je romp en ontlast je je rug. De Laevo werkt hetzelfde. Hij ondersteunt het gewicht van je romp. Hierdoor wordt de onderrug gespaard en hou jij je handen vrij.

4 Waarom Laevo inzetten bij rugklachten? 3 redenen waarom wel: Veel tilhulpmiddelen zijn werkplekgebonden. De Laevo is een draagbare support, zonder batterijen. Dit betekent dat je Laevo altijd bij je hebt, dus ook bij elke werkplek. De Laevo vermindert daadwerkelijk de schadelijke krachten in de onderrug en houdt de natuurlijke werking van de rug in stand. Daarom is het effect bij gebruik direct voelbaar, bij elke bukbeweging. De Laevo vermindert wel de fysieke belasting maar stabiliseert niet, waardoor de rugfunctie (o.a. stabiliseren van de ruggengraat) in stand blijft. Het effect van de Laevo vermindert niet door de tijd, zoals bij tiltrainingen. De Laevo is relatief betaalbaar en eenvoudig te gebruiken. De Laevo heeft een goede verhouding tussen de effectiviteit op rugklachten en de kosten voor aanschaf en gebruik. Daarnaast is er gemakkelijk mee te leren omgaan. 3 redenen waarom niet: Als het bedrijf nog niet gekeken heeft naar eenvoudige werkplekaanpassingen, zoals het op hoogte brengen van werkvlakken, zullen deze als eerste moeten gebeuren. De huidige Laevo (Laevo V2.3) is niet gemakkelijk in te zetten is bij wisselde groepen en hoge doorloop. Het inzetten en blijven gebruiken van de Laevo vraagt van gebruikers aandacht en enthousiasme. Zet de Laevo niet in in organisaties waar draagkracht ontbreekt om te werken aan (de eigen) gezondheid. Bij welk werk kan een Laevo worden ingezet? De Laevo kan worden ingezet bij werkgevers die zwaar fysiek werk aanbieden. Hierbij gaat het om werk waarbij de werknemers: Dagelijks vaak (repetitief) bukken (met lagere gewichten tot 15 kg), EN/OF langdurig voorovergebogen staan, EN/OF geregeld medium zware producten (15-45 kg) tillen. (let op: boven 23kg is structureel niet toegestaan) De beste ervaringen hebben we met: Repetitief werk Semi-statisch, met voldoende werkruimte. Binnen (fabriekshal, magazijn) Afhankelijk van de situatie en de gebruikers hebben we goede ervaring met: Dynamische werktaken (zoals schoonmaak). Dynamische werkomgevingen (veel taakroulatie). Werk in ruimten met beperkte bewegensruimte.

5 Welke doelgroepen werken met de Laevo? Bij wie kan een Laevo worden ingezet? Er zijn nu (mei 2016) zo n 250 Laevo s in omloop. De meeste gebruikers hebben we in: De Laevo kan worden ingezet bij werknemers die zwaar fysiek werk doen. Hierbij gaat het om mensen die: de logistieke sector (denk hierbij aan order-pickers, inpakkers) en Gezond zijn, maar een verhoogd risico hebben op rugklachten door de aard van hun werk. de industriële sector (machine operators, assemblage, lassers). Rugklachten hebben maar nog geen verzuim. Een geschiedenis hebben van verzuim door rugklachten, maar weer werken (secundair preventief). Nu verzuimen (curatief). Er lopen ook projecten in de agri, zorg en bouw. Laevo kent verschillende versies voor diverse doelgroepen. Op basis van gebruikerservaringen (feedback) hebben wij sectorspecifieke versies in ontwikkeling. In de volgende situaties is een aanpassing op de standaard Laevo nodig: Gebruik in omgevingen met hoge eisen met betrekking tot stof, vuil, hitte (zoals buitengebruik). De beste gebruikservaringen hebben mannen die rugklachten hebben maar nog geen verzuim. Inzet van Laevo wordt afgeraden bij: Meerdere klachten (combinatie van rugklachten, met psychische klachten of andere klachten aan het bewegingsapparaat, comorbide) Mensen met een medische historie (zoals paecemakers, protheses, etc. Zie Laevo handleiding). Gebruik alleen in samenspraak met een behandeld arts. Inzet van Laevo wordt afgeraden: Bij werk op hoogte (klimmen) Bij liggend werk. Bij tillen van hoge gewichten (50kg en meer). Wanneer de gebruiker regelmatig moet zitten tijdens het werk.

6 Hoe ziet een project met de Laevo er uit (grootzakelijk)? Hoe start ik een project met de Laevo? 1. Start van gebruik in een selecte groep bij een werkgever. 1. Bespreek de mogelijkheden met de werkgever. 2. We kijken of er voor de klant specifieke aanpassingen nodig zijn voor succesvol gebruik bij die werkgever. 2. Informeer Laevo dat er een potentiele werkgever is gevonden en meldt daarbij of ze in aanmerking komt voor de korting (zie punt hierboven). 3. Na goede resultaten uitrol in een grotere groep. 3. Laevo doet de rest. Wat kunnen we meten bij de klant? De werkgever en de werknemers kunnen meedoen aan de practise-base meting van effect arbeidsgerelateerde zorg ( Effect meten Gezond Ondernemen via Qualizorg). Meer informatie op: Ook hebben wij vragenlijsten ter beschikking die kunnen worden ingezet om de beleving van de werknemer te scoren op het gebied van verzuim, duurzame inzetbaarheid / verwacht verloop, rugklachten, productiviteit en managementwaardering.

7 Waar vind ik meer informatie? Waar naartoe kan ik verwijzen? de website van Laevo Productinformatie Handleiding, video s Achtergrond, FAQ s Toepassingen per sector voor alle vragen exoskelet

8 FAQ De meest actuele vragen en antwoorden vindt u op onze website. Hieronder treft u de meest gestelde vragen aan: Achtergrond samenwerking met Achmea Achmea heeft via een participatie in Laevo BV bijgedragen in de ontwikkeling van het Laevo exoskelet. De ontwikkeling is gedaan met ondersteuning van een zeer grote klankbordgroep; bestaande uit zorgverleners, patiënten, Arbo-artsen, inspectie SZW en divers management. Laevo en Achmea hebben een goede relatie, maar er zijn ook goede betrekkingen met andere verzekeraars. Er zijn geen afspraken over exclusiviteit. Wat is een exoskelet?: Een exoskelet (ookwel harnas genoemd) is een harde structuur die wordt gedragen aan de buitenkant van het lichaam, vaak wordt gedacht aan het pak dat Ironman draagt. Het skelet dat is ontworpen heet de Laevo. Laevo wordt uitgesproken als Lévo en komt van het Latijnse woord Levo wat verlichten betekent. Passend, omdat de Laevo de werkzaamheden verlicht. In tegenstelling tot wat Ironman draagt is de Laevo juist een voor iedereen bruikbaar exoskelet. De Laevo is een passief exoskelet, wat wil zeggen dat er geen batterijen of accu s nodig zijn. Worden mijn rugspieren slap door het gebruik van de Laevo? Nee. De Laevo is voor mensen die TEVEEL rugbelasting krijgen. Mensen die dag-in-dag uit zwaar werk doen of die plotseling een hoge rugbelasting krijgen. Door het werk wordt het spier-skelet-systeem vermoeid, zonder de kans te krijgen goed te herstellen. Het gevolg is (kans op) schade en pijn. De Laevo neemt dan tot 50% van de rugbelasting weg bij bewegingen zonder gewicht. (bij het tillen van 10kg ongeveer 30%) Er is een tweede reden waarom de rugspieren niet slap worden. De Laevo ondersteunt de grote spieren die ervoor zorgen dat je niet voorover valt. Maar de stabiliserende spieren, die je wervelkolom rechthouden, worden niet ondersteund. De rompstabiliteit blijft dus getraind en juist die is zo belangrijk om (risico op) klachten te verminderen. Kan ik de Laevo meteen aan doen? Ja dat kan. Wij adviseren om het gebruik van de Laevo op te bouwen, dat wil zeggen op de eerste dag 1 uur dragen, de tweede dag 2 uur, de derde dag 4 uur tot een volledige werkdag. Wij adviseren tevens om de Laevo alleen te dragen bij werkzaamheden waar de Laevo steun kan bieden. Bij werkzaamheden waar de Laevo geen functie heeft kan de gebruiker de Laevo af doen. Kan ik met de Laevo zitten? Met de Laevo kan je niet langdurig zitten. Het mag wel, maar de meeste gebruikers vinden de druk op de borst dan onprettig. Op dit moment zijn wij bezig met het ontwikkelen van een oplossing hiervoor.

9 Kan ik met de Laevo zwaarder of meer tillen? Nee. De Laevo wordt ingezet bij werk dat al te belastend is. Dit betekent dat de gebruiker er bij gebaat is de belasting op de rug te verminderen. Zwaarder of meer tillen helpt dan niet en kan de situatie zelfs verslechteren. Kijkt men echter naar de invloed van de Laevo op de rugwerveldruk, dan kan de norm van 23kg (NIOSH bij de meest gunstige tilomstandigheden) naar 31kg. Ook de frequentie kan omhoog bij het gelijkblijven van de gewichten, terwijl er toch netto een gunstig effect op de fysieke belasting overblijft. Echter, bij het verhogen van de tilbelasting zullen naast de rug ook andere lichaamsdelen hoger belast worden. Wij raden daarom het verhogen van de tilgewichten af. Kan iemand anders ook mijn Laevo aan? In de praktijk zijn er twee wijzen waarop de Laevo wordt ingezet: 1. Op maat: de Laevo wordt vaak op maat en op persoon afgeleverd. Draag dan alleen uw eigen Laevo, de Laevo zou kunnen worden gedragen door gebruikers met nagenoeg zelfde afmetingen als de initiele gebruiker. 2. Standaard maat: Het dragen van een Laevo die niet specifiek op maat is kan geen kwaad, maar kan wel het comfort, het gebruiksgemak en de werking verminderen. Stel in dit geval dan de Laevo zo comfortabel mogelijk in. Kan ik de Laevo ook onder mijn kleding dragen? De Laevo kan, en wordt regelmatig onder (bedrijfs)kleding gedragen. Onder een overall, diepvrieskleding, operatieschort etc. Wij raden af om de Laevo direct op de huid te dragen. Blijf ik niet snel haken? Tot nu toe zijn er geen gevallen gemeld waarbij incidenten zijn voorgekomen door haken met de Laevo. Dat wil echter niet zeggen dat het nooit zal voorkomen. Het dragen van de Laevo onder werkkleding verkleint de kans op blijven haken. Het is aan te raden om per situatie te bekijken of er reëel gevaar is voor het haken. Zijn er al veel mensen die de Laevo gebruiken? Vanaf mei 2015 tot heden zijn er meer dan 250 gebruikers. De gebruikers werken in diverse omgevingen van ziekenhuizen, distributie centra, (glas-)tuinbouw tot installatie bedrijven. Hoelang gaat de Laevo mee? Elke bukbeweging wordt geregistreerd door een teller in de Laevo, duurtesten hebben aangetoond dat de Laevo ruim bukbewegingen kan verwerken. Na bukbewegingen (bij normaal gebruik 3 jaar) moeten er onderdelen worden vervangen. Is er onderhoud aan het systeem? Bij normaal gebruik is de Laevo onderhoudsarm. Je kan hem netjes houden door hem af en toe schoon te maken en netjes op te bergen. De Laevo is niet gegarandeerd voor gebruik buiten, met extreme stof of slijpsel. Gebruik is dan niet onveilig, maar kan wel tot snellere defecten leiden. Ter bescherming van bewegende delen tegen grof en fijn stof hebben wij een stofkapje in ontwikkeling. Verkrijgbaar Sinds mei 2015 is de Laevo verkrijgbaar.

Duurzaam inzetbaar door plezierig, ondersteund voorovergebogen werken

Duurzaam inzetbaar door plezierig, ondersteund voorovergebogen werken Duurzaam inzetbaar door plezierig, ondersteund voorovergebogen werken Algemene informatie, december 2014 Lang gezond werken met Laevo Laevo s missie is om de duurzame inzetbaarheid van iedereen die veel

Nadere informatie

Energieker werken zonder rugpijn. Algemene informatie, maart 2015

Energieker werken zonder rugpijn. Algemene informatie, maart 2015 Energieker werken zonder rugpijn Algemene informatie, maart 2015 1 Samenvatting De Laevo is een draagbare rug- en borststeun, die voorovergebogen werk en bukken verlicht. Bij het gebruik van de Laevo neemt

Nadere informatie

Laevo V2.3. Gebruikershandleiding. Voorovergebogen werken, bukken en tillen met een draagbare borst- en rugsteun HL-V2.3.0-NL P1

Laevo V2.3. Gebruikershandleiding. Voorovergebogen werken, bukken en tillen met een draagbare borst- en rugsteun HL-V2.3.0-NL P1 Laevo V2.3 Gebruikershandleiding Voorovergebogen werken, bukken en tillen met een draagbare borst- en rugsteun HL-V2.3.0-NL P1 2 Lees voordat u de Laevo in gebruik neemt deze handleiding en zorg dat u

Nadere informatie

Minder last van uw rug

Minder last van uw rug Minder last van uw rug Hoe kunt u pijn onderin uw rug verminderen en nieuwe klachten voorkomen Rugklachten zelf onder controle Pijn in uw rug is lastig en vervelend. Om vele redenen. Uw humeur kan eronder

Nadere informatie

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland Toolbox: Fysieke belasting Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat verstaan we onder fysieke belasting? De door

Nadere informatie

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl Lage rugklachten Introductie De lage rug is het gebied ter hoogte van de onderste 5 lendenwervels (lumbale wervels) en de overgang met het heiligbeen (lumbo-sacrale overgang). De lendenwervelkolom bestaat

Nadere informatie

exoskeletons Laevo V2.4.5 Gebruikershandleiding HL-V2.4.5-NL

exoskeletons Laevo V2.4.5 Gebruikershandleiding HL-V2.4.5-NL exoskeletons Gebruikershandleiding HL-V2.4.5-NL Laevo V2.4.5 een draagbare rugondersteuning die repetitief bukken en werken in een voorovergebogen houding ondersteunt 3 Lees voordat u de Laevo in gebruik

Nadere informatie

Lichaamshouding vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Lichaamshouding vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 December 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73594 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Arbocatalogus pkgv-industrie Fysieke belasting

Arbocatalogus pkgv-industrie Fysieke belasting Arbocatalogus pkgv-industrie Fysieke belasting Bijlage 1 Quick Scan formulieren voor risico-inventarisatie (stap 1 t/m 3) Stap 1 Prioritering van afdelingen Beantwoord de onderstaande vragen en benoem

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia

Fysiotherapie na een hernia Fysiotherapie na een hernia Oefeningen voor herniapatiënten Algemeen Deze informatie heeft betrekking op de fysiotherapeutische behandeling, die u krijgt na een hernia-operatie in de lage rug. Hoewel deze

Nadere informatie

Wij hebben oog voor uw rug!

Wij hebben oog voor uw rug! Wij hebben oog voor uw rug! Het dragen van een bril is door de enorme verscheidenheid aan monturen geen noodzakelijk kwaad meer. De brildrager van deze tijd heeft gemiddeld twee of meerdere monturen, die

Nadere informatie

Subject: Taak 1.2.20

Subject: Taak 1.2.20 Taak 1.2.20 Tutor : vd Biggelaar Mentor : vd Biggelaar Klas : MT1A Gemaakt door : Tommy & Paul van der Linden 1 Inhoud! Taak 1.2.20 Inhoud!... 2 Inleiding... 3 Trekken en Duwen... 4 Tillen... 4 Zitten...

Nadere informatie

Mensendieck en Mc Kenzie praktijk Wierden en Markelo

Mensendieck en Mc Kenzie praktijk Wierden en Markelo Presentatie door Elvira van Daal Mensendieck en Mc Kenzie praktijk Wierden en Markelo Wat is McKenzie therapie? Robin McKenzie is een fysiotherapeut uit Nieuw- Zeeland. Zijn therapie wordt wereldwijd

Nadere informatie

Automotive in een veilig jasje

Automotive in een veilig jasje Automotive in een veilig jasje Met de grootste zorg, verkoopt en repareert u de voertuigen van uw klanten. Door uw vakmanschap gaat uw klant veilig de weg op, van en naar de bestemming. Veiligheid is in

Nadere informatie

Zo draagt Zitwerk bij aan uw gezondheid en welzijn. En dat van uw medewerkers.

Zo draagt Zitwerk bij aan uw gezondheid en welzijn. En dat van uw medewerkers. Veel mensen krijgen in hun leven met rugklachten te maken. Rugpijn wordt vooral veroorzaakt door onvoldoende beweging en langdurig zitten. Vooral tijdens zittend werk kan rugpijn hinderlijk zijn. Soms

Nadere informatie

Fysio Bruggeman RUGKLACHTEN DOOR LOPEN, STAAN EN LIGGEN ALS DE SCHOKDEMPER DEFECT EN STERK VERSMALD IS

Fysio Bruggeman RUGKLACHTEN DOOR LOPEN, STAAN EN LIGGEN ALS DE SCHOKDEMPER DEFECT EN STERK VERSMALD IS Fysio Bruggeman RUGKLACHTEN DOOR LOPEN, STAAN EN LIGGEN ALS DE SCHOKDEMPER DEFECT EN STERK VERSMALD IS RUGKLACHTEN DOOR LOPEN, STAAN EN LIGGEN 1.1 ALS DE SCHOKDEMPER DEFECT EN STERK VERSMALD IS Bij de

Nadere informatie

Informatiemateriaal ergonomie

Informatiemateriaal ergonomie H6 Informatiemateriaal HSEQ Blijf alert tijdens het werk. Bij twijfel: stel je vraag, begin niet of leg het werk stil! Sinds de eerste succesvolle boring op het Nederlands continentaal plat in 1970, is

Nadere informatie

Fysiotherapie na hernia

Fysiotherapie na hernia Fysiotherapie na hernia Deze informatie gaat over fysiotherapie na een herniaoperatie in de lage rug. Hoewel deze operaties niet allemaal hetzelfde zijn, kan er toch een aantal oefeningen worden aangegeven

Nadere informatie

ERGONOMIE EN BUREAUSTOELEN

ERGONOMIE EN BUREAUSTOELEN ERGONOMIE EN BUREAUSTOELEN Ergonomisch zitten Behoud van natuurlijke houding. Optimale balans gewichtsverdeling. Voorkomen van rugklachten. Minimale spanning op de rugspieren. Goede doorbloeding van de

Nadere informatie

Het effect van een schouderbeschermer op schouderklachten en productiviteit van steigerbouwers

Het effect van een schouderbeschermer op schouderklachten en productiviteit van steigerbouwers Het effect van een schouderbeschermer op schouderklachten en productiviteit van steigerbouwers L.A.M. Elders, T.I.J. van den Berg, A. Burdorf Erasmus MC, Rotterdam l.elders@erasmusmc.nl Tel: 06-55741585

Nadere informatie

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Lage rugpijn Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Inleiding Lage rugpijn Rugklachten komen veel voor. 4 van de 5 mensen heeft weleens te maken met rugpijn. In veel gevallen

Nadere informatie

Gezond zitten kun je leren!

Gezond zitten kun je leren! Gezond zitten kun je leren! De mens is één en al beweging. Hij beweegt zich fysiek, psychisch en geestelijk. Ons fysieke gestel is gemaakt om te bewegen. Doordat wij zij gaan zitten zullen we ook tijdens

Nadere informatie

. Be Brave. by bèta. Be Dutch Be Healthy Be Green Be Happy Be You

. Be Brave. by bèta. Be Dutch Be Healthy Be Green Be Happy Be You . Be Brave by bèta Be Dutch Be Healthy Be Green Be Happy Be You Be Brave heeft bravoure Verrassend comfortabel Be Brave zit bijzonder goed voor jong en oud door zijn innovatieve zitting, flexibele rug

Nadere informatie

Ergonomie van het zitten

Ergonomie van het zitten Ergonomie van het zitten In de oudheid was het een privilege om te mogen zitten, tegenwoordig is het in sommige beroepen eerder regel dan uitzondering en zitten we meer dan 8 uur per dag. Nog nooit heeft

Nadere informatie

Omgaan met lage rugpijn. Informatie en adviezen

Omgaan met lage rugpijn. Informatie en adviezen Omgaan met lage rugpijn Informatie en adviezen U hebt zojuist het spreekuur in het ziekenhuis bezocht. De arts heeft vastgesteld dat er geen grote afwijkingen aan uw rug zijn. Dit betekent echter niet

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Het Wervelkolom onderzoekscentrum van de Universiteit van Iowa.

Het Wervelkolom onderzoekscentrum van de Universiteit van Iowa. GEBRUIKSAANWIJZING VERMINDERT & ELIMINEERT Verbetert flexibiliteit en bewegingsvrijheid Herstelt de juiste lichaamshouding. Rugpijn Spasmen Ischias Krampen Stress Spanning Hoe werkt het? is natuurlijk,

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Infobrochure. Manueel hanteren van lasten

Infobrochure. Manueel hanteren van lasten Infobrochure Manueel hanteren van lasten Inhoud Infobrochure Manueel hanteren van lasten 1. Anatomie en inzicht in het lichaam 1.1 1.2 Wervelkolom Tussenwervelschijf 2. Oorzaken en risico's van (over)belasting

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hernia in de onderrug. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hernia in de onderrug. rkz.nl Patiënteninformatie Hernia in de onderrug rkz.nl Wat is het? Een hernia nuclei pulposi (HNP, kortweg hernia) is een uitstulping van een tussenwervelschijf die een zenuw beknelt die naar het been loopt.

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Ook zonder blessures kun je bepaalde spieren of spiergroepen te versterken. Als spierversterkende oefeningen deel uitmaken van een trainingsprogramma met als einddoel

Nadere informatie

OPBLAASBARE BACKTRACTION BELT GEBRUIKSAANWIJZING

OPBLAASBARE BACKTRACTION BELT GEBRUIKSAANWIJZING OPBLAASBARE BACKTRACTION BELT GEBRUIKSAANWIJZING 1 NB: Dit is een nieuwe, verbeterde versie, voorzien van een nieuw ventiel. De juiste manier om de om te doen: 1. Zorg dat de Decompression Belt geen lucht

Nadere informatie

SI- gewrichtsklachten

SI- gewrichtsklachten SI- gewrichtsklachten De sacro-iliacaalgewrichten (SI-gewrichten), ook wel heiligbeengewrichten genoemd, vormen de verbinding tussen het heiligbeen (sacrum) en het bekken en daarmee tussen de rug en de

Nadere informatie

Programma Participatie en Gezondheid

Programma Participatie en Gezondheid Programma Participatie en Gezondheid TNO & VUmc met AWVN voor Ministeries SZW, VWS en BZK Donderdag 20 November 2008 1 Programma participatie en gezondheid 1. Behoud en bevorderen van een gezonde arbeidsparticipatie

Nadere informatie

Fysieke belasting in arbocatalogi 25 september 2008

Fysieke belasting in arbocatalogi 25 september 2008 Fysieke belasting in arbocatalogi 25 september 2008 dr Henk F. van der Molen 1,2 dr P. Paul F.M. Kuijer 1 prof dr Monique Frings-Dresen 1 1 voor Arbeid en Gezondheid Nederlands Centrum voor Beroepsziekten

Nadere informatie

Veiligheid, gezondheid, welzijn (ARBO)

Veiligheid, gezondheid, welzijn (ARBO) .1 Personeelsbeleid: 1.5.2 arbobeleid Pagina 1 van 7 Veiligheid, gezondheid, welzijn (ARBO) Nummer: 4.1.1.5.2 Doel van de procedure: Beheerder v.d. procedure: Werkwijze: vastleggen van het arbobeleid,

Nadere informatie

EXOSKELETTEN IN EEN INDUSTRIËLE WERKOMGEVING: EEN ERGONOMISCHE OPLOSSING?

EXOSKELETTEN IN EEN INDUSTRIËLE WERKOMGEVING: EEN ERGONOMISCHE OPLOSSING? EXOSKELETTEN IN EEN INDUSTRIËLE WERKOMGEVING: EEN ERGONOMISCHE OPLOSSING? Steven Amandels, Preventieadviseur Ergonomie Nationale dagen voor Arbeidsgeneeskunde, 16/11/2018 1 EXOSKELET OP DE WERKVLOER VRAAG

Nadere informatie

Work Ability Index Duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers

Work Ability Index Duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers Work Ability Index Duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers JA-Groep Arbo Verzuimmanagement Licentiehouder Blikopwerk.nl Het Ravelijn 1 (gebouw Kamer van Koophandel) 8233 BR Lelystad T 0320 286724 info@jonkmanassurantiegroep.nl

Nadere informatie

Gezond werken met rolcontainers

Gezond werken met rolcontainers Gezond werken met rolcontainers Gezond werken met rol containers OP DE JUISTE MANIER INZETTEN Rol containers: ze worden veel gebruikt. Het werken met rolcontainers kan echter lichamelijk belastend zijn.

Nadere informatie

2.10 Rugpreventie. bij kleuterleiding

2.10 Rugpreventie. bij kleuterleiding 2.10 Rugpreventie bij kleuterleiding Werkwinkel info : Doelgroep : PA, kleuterleiding Duurtijd : +/- 75 minuten Omschrijving : Rugklachten zijn een veelvoorkomende aandoening in het kleuteronderwijs Deze

Nadere informatie

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn 5 DOELTREFFENDE OEFENINGEN TEGEN LAGE RUGPIJN, THUIS UIT TE VOEREN Door Peter Arentsen Voorwoord Gefeliciteerd met het aanvragen van dit e-book waarmee je de basis

Nadere informatie

Aanhoudende lichamelijke klachten en/of chronische pijn al of niet vermelden in een sollicitatiegesprek

Aanhoudende lichamelijke klachten en/of chronische pijn al of niet vermelden in een sollicitatiegesprek Aanhoudende lichamelijke klachten en/of chronische pijn al of niet vermelden in een sollicitatiegesprek Doel Aangezien een pijnproblematiek en/of aanhoudende lichamelijke klachten vaak niet zichtbaar zijn

Nadere informatie

In 3 dagen ontspannen voor de klas

In 3 dagen ontspannen voor de klas In 3 dagen ontspannen voor de klas Helpt leerkrachten naar minder werkdruk en meer werkplezier Informatie over de training: In 3 dagen ontspannen voor de klas voor de werkgever De hoge werkdruk in het

Nadere informatie

Dienst PBW 1. Wat is ergonomie

Dienst PBW 1. Wat is ergonomie 22-9-2015 AZ Groeninge Kortrijk AZ Groeninge Preventie en bescherming Ergonomie Ann Debaere September 2015 Fusieziekenhuis ontstaan uit de vier algemene ziekenhuizen in Kortrijk. 1 2 Dienst PBW 1. Wat

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN

VEEL GESTELDE VRAGEN VEEL GESTELDE VRAGEN Wat is Back2Life? De Back2Life is een revolutionair apparaat dat de behandelwijze voor rugpijn voor altijd verandert. U gaat gewoon plat op de grond liggen en legt uw benen over het

Nadere informatie

Jouw rug de hele dag door beschermen

Jouw rug de hele dag door beschermen Jouw rug de hele dag door beschermen 1.Zitten Zorg zo veel mogelijk dat de natuurlijke kromming in je rug bewaard blijft. Rug lichtjes hol en hoofd boven het lichaam. Zorg er voor dat je knieën iets lager

Nadere informatie

Ook zo n gezonde. beeldschermwerker? dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek

Ook zo n gezonde. beeldschermwerker? dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek Ook zo n gezonde beeldschermwerker? dé arbo- en verzuimspecialisten in transport en logistiek Test: zit jij goed achter je beeldscherm? JA NEE 1. Zijn je bovenbenen horizontaal? n n 2. Staan je beide voeten

Nadere informatie

G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN

G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN 5 EFFECTIEVE OEFENINGEN TEGEN LAGE RUGPIJN THUIS UIT TE VOEREN WWW.AUDIOFYSIO.NL V O O R W O

Nadere informatie

exoskeletons Laevo V2.5 Gebruikershandleiding HL-V2.5.0-NL

exoskeletons Laevo V2.5 Gebruikershandleiding HL-V2.5.0-NL exoskeletons Gebruikershandleiding HL-V2.5.0-NL Laevo V2.5 een draagbare rugondersteuning die repetitief bukken en werken in een voorovergebogen houding ondersteunt 3 Lees voordat u de Laevo in gebruik

Nadere informatie

'De investering die rendement oplevert'

'De investering die rendement oplevert' 'De investering die rendement oplevert' Reinigen met microvezels Hoe werken microvezels Wat zijn de voordelen voor - reiniging & hygiëne - efficiency - ergonomie - milieu Assortiment Hoe werken microvezels

Nadere informatie

Dit is een werkstuk over de ergonomie van bureaustoelen. we hebben eerst een algemeen deel, en daarna specifiek over bureaustoelen.

Dit is een werkstuk over de ergonomie van bureaustoelen. we hebben eerst een algemeen deel, en daarna specifiek over bureaustoelen. Werkstuk door een scholier 2469 woorden 20 maart 2004 6,5 118 keer beoordeeld Vak Verzorging Dit is een werkstuk over de ergonomie van bureaustoelen. we hebben eerst een algemeen deel, en daarna specifiek

Nadere informatie

ADVIES NA RUGOPERATIE

ADVIES NA RUGOPERATIE ADVIES NA RUGOPERATIE TIPS IVM HEF-EN TILTECHNIEKEN - Patiëntinformatie - ANATOMIE VAN DE RUG De wervelkolom bestaat uit 7 halswervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels, een heiligbeen en een staartbeen.

Nadere informatie

GEZOND & DUURZAAM INZETBAAR JE BLIJFT VOORLICHTING RUGKLACHTEN DOOR LOPEN, STAAN EN LIGGEN MET DE STEP GEWICHTHEFFERSTECHNIEKEN

GEZOND & DUURZAAM INZETBAAR JE BLIJFT VOORLICHTING RUGKLACHTEN DOOR LOPEN, STAAN EN LIGGEN MET DE STEP GEWICHTHEFFERSTECHNIEKEN VOORLICHTING RUGKLACHTEN DOOR LOPEN, STAAN EN LIGGEN N S TE R K V E E T C E F E D R E P M E D K O H ALS DE SC R S M A L D IS Bij de staande houding is er bij een intacte schokdemper genoeg ruimte voor

Nadere informatie

Present. Gezond en vitaal aan het werk

Present. Gezond en vitaal aan het werk Present Gezond en vitaal aan het werk Uw werkgever heeft naast de collectieve zorgverzekering ook Present afgesloten bij Zilveren Kruis Achmea. Present biedt een compleet pakket aan diensten en maatregelen

Nadere informatie

Bijlage 6 Voorbeeldstellingen teampeiling

Bijlage 6 Voorbeeldstellingen teampeiling Bijlage 6 Voorbeeldstellingen teampeiling Fysieke arbeidsbelasting Iedere zorgmedewerker heeft te maken met lichamelijke inspanning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan specifieke lichaamshoudingen, (herhaalde)

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese Inleiding In deze folder vindt u adviezen en instructies over houding en beweging en oefeningen. Alle oefeningen die voor u van toepassing

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

Dienst Orthopedie Stedelijk Ziekenhuis Roeselare LUMBALE KANAAL STENOSE WAARVOOR DECOMPRESSIE

Dienst Orthopedie Stedelijk Ziekenhuis Roeselare LUMBALE KANAAL STENOSE WAARVOOR DECOMPRESSIE Dienst Orthopedie Stedelijk Ziekenhuis Roeselare LUMBALE KANAAL STENOSE WAARVOOR DECOMPRESSIE 1. Wat is lumbale kanaal stenose? De lumbale kanaalstenose of vernauwing van het lendenwervelkanaal is een

Nadere informatie

activerende massage van de rug, nek, schouders, hoofd,

activerende massage van de rug, nek, schouders, hoofd, Een stoelmassage is een heerlijk ontspannende en activerende massage van de rug, nek, schouders, hoofd, armen en handen. Deze massage werkt preventief bij spanning als gevolg van stress of bij een verkeerde

Nadere informatie

Ergonomie. Thema. 1 Inleiding

Ergonomie. Thema. 1 Inleiding Thema 8 Ergonomie 1 Inleiding Dit thema gaat over ergonomie. Het woord is je misschien niet bekend, maar ergonomisch werken doe je als het goed is wel. Als zorghulp probeer je zo te werken dat je je lichaam

Nadere informatie

Rugklachten, type II

Rugklachten, type II Rugklachten, type II Humane Ergonomie Een Behavioral Approach Fysiek Preventie is de Essentie Preventie van overbelasting Actief Preventie van pijnlijke belastingen Passief Preventie van recidive & verergering

Nadere informatie

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Revalidatie na een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal z 1 Als u een hernia-operatie

Nadere informatie

Begeleidend schrijven bij de cursus "Het tillen van jonge kinderen"

Begeleidend schrijven bij de cursus Het tillen van jonge kinderen Begeleidend schrijven bij de cursus "Het tillen van jonge kinderen" Inleiding Het uitgangspunt van de tilinstructie is de belasting voor de ouders/verzorgers zo gering mogelijk te houden, zodat rugklachten

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Achtergrond scores bedrijfsrapport mijnvolandis

Achtergrond scores bedrijfsrapport mijnvolandis Achtergrond scores bedrijfsrapport mijnvolandis Inhoud pagina Uitgangspunten 3 1 Werk veilig 4 1.1 Lichamelijke en geestelijke gezondheid 4 1.2 Lichamelijke en geestelijke eisen 4 1.3 Vermoeidheid en herstel

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis aan uw rug geopereerd. In deze folder

Nadere informatie

De Arbeidsinspectie in het kort. Blootstelling aan trillingen heftrucks

De Arbeidsinspectie in het kort. Blootstelling aan trillingen heftrucks De Arbeidsinspectie in het kort Blootstelling aan trillingen heftrucks Blootstelling aan trillingen bij het werk op de heftruck Heftruckchauffeurs kunnen worden blootgesteld aan schadelijke lichaamstrillingen.

Nadere informatie

Yoga ebook. Starten met yoga

Yoga ebook. Starten met yoga Yoga ebook Starten met yoga Inleiding Als je nog nooit Yoga gedaan hebt, blijft het vaak een gegeven dat mensen denken dat yoga in feite een soort meditatie is. Zitten in kleermakerszit, de lotushouding,

Nadere informatie

Borst BORSTSPIEROEFENINGEN VOOR BEGINNERS

Borst BORSTSPIEROEFENINGEN VOOR BEGINNERS Borst BORSTSPIEROEFENINGEN VOOR BEGINNERS BIDDEN NAAR HET OOSTEN Dit lijkt op de oefening die iedereen wel kent: opdrukken. Echter is deze versie makkelijker. Je rust met je knieën op de grond in plaats

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee Informatie voor patiënten F0030-3415 juli 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie Fysiotherapie na een hernia-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0292 Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis geopereerd aan een hernia in uw rug. In deze folder willen wij

Nadere informatie

Een gipskorset. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Een gipskorset. Ziekenhuis Gelderse Vallei Een gipskorset Ziekenhuis Gelderse Vallei Via de specialist heeft u een verwijzing gekregen naar de gipskamer voor het aanleggen van een gipskorset. In deze folder leest u waarom zo n korset nodig is en

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis

Nadere informatie

Arbocatalogus Fysieke belasting

Arbocatalogus Fysieke belasting Arbocatalogus Fysieke belasting Inhoudsopgave 2. 3 2.1. Fysieke belasting 3 2.2. Gezondheidsklachten door fysieke belasting algemeen 3 2.3. Tillen en dragen 4 2.4. Duwen, trekken en knijpen 4 2.5. Ongunstige

Nadere informatie

LEUK. orthopedie. Jewett. Hyperextensie corset

LEUK. orthopedie. Jewett. Hyperextensie corset LEUK orthopedie Jewett Hyperextensie corset Zojuist heeft u een zogenoemd hyperextensie orthese (Jewett brace) aangemeten gekregen. Dit heeft uw dokter voor u bepaald omdat er bij u één of meerdere wervelfracturen

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

Een werkgever is ook verplicht zich aan allerlei wetten te houden. Een van die wetten is de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbo-wet.

Een werkgever is ook verplicht zich aan allerlei wetten te houden. Een van die wetten is de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg de Arbo-wet. Arbo Inhoud Arbowet Als werknemer in een winkel heb je samen met de werkgever afspraken genaakt over het werk dat je doet. Dat zijn niet de enige regels waaraan een bedrijf zich moet houden. We gaan het

Nadere informatie

Globale beoordeling fysieke belasting bij particulier verhuisvervoer

Globale beoordeling fysieke belasting bij particulier verhuisvervoer Globale beoordeling fysieke belasting bij particulier verhuisvervoer Verhuizers hebben te maken met werkzaamheden die fysiek overbelastend kunnen zijn. Voorbeelden hiervan zijn: Tillen van zware voorwerpen,

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Het Fonds voor de Beroepsziekten financiert ergonomische interventies voor medewerkers met rugklachten

Het Fonds voor de Beroepsziekten financiert ergonomische interventies voor medewerkers met rugklachten Het Fonds voor de Beroepsziekten financiert ergonomische interventies voor medewerkers met rugklachten Problematiek MSA en rugklachten Belangrijke oorzaak van verzuim en daarmee gepaard gaande kosten Bijna

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STABILITEIT

TRAININGSPLAN STABILITEIT TRAININGSPLAN STABILITEIT Stabiliteitstraining Om goed te kunnen bewegen en/of te kunnen sporten is een sterke romp noodzakelijk. In een rechtop staande houding moet de romp het lichaam te allen tijde

Nadere informatie

Verstandig tillen. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Verstandig tillen. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Verstandig tillen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Verstandig tillen Inleiding De rug is een kwetsbaar deel van ons lichaam. Hij wordt makkelijk te zwaar belast. Bijvoorbeeld door langdurig

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een rugoperatie

Oefeningen en adviezen na een rugoperatie Oefeningen en adviezen na een rugoperatie FYSIO- THERAPIE Voelt beter U bent geopereerd aan uw rug en u herstelt nu van de operatie. In deze folder leest u belangrijke informatie over de rugoperatie en

Nadere informatie

Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies. Informatie voor patiënten

Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies. Informatie voor patiënten Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies Informatie voor patiënten 2 Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies Acute klachten aan rug of nek: houdings- en bewegingsadvies

Nadere informatie

Project Fysieke Belasting in de Bouw 2013. drs. Leo de Jong MAO Projectleider Bouw

Project Fysieke Belasting in de Bouw 2013. drs. Leo de Jong MAO Projectleider Bouw Project Fysieke Belasting in de Bouw 2013 drs. Leo de Jong MAO Projectleider Bouw Programma 1.Strategie Bouw 2012-2016 2.Vijf beroepen in 2013 3.Handhaving 4.Vragen en discussie % WERKNEMERS MET KLACHTEN

Nadere informatie

Adviezen na een keizersnee

Adviezen na een keizersnee Adviezen na een keizersnee U heeft onlangs een keizersnee gehad. Dit betekent dat u een buikwond heeft die moet herstellen. Het is verstandig om na de keizersnee rustig aan te doen en naar uw lichaam te

Nadere informatie

Het instellen van de RaceRunner

Het instellen van de RaceRunner Het instellen van de RaceRunner Verder is een stappenplan voor het instellen van de RaceRunner opgesteld. Voor het instellen van de RaceRunner is het belangrijk dat de goede framemaat wordt gekozen. Zie

Nadere informatie

FUNCTIONELE BADKAMERS

FUNCTIONELE BADKAMERS PRODUCTINNOVATIE BANO S GESCHIEDENIS Bano ontwikkelt en produceert de meeste producten in de eigen fabrieken in Sandane (Noorwegen). Op het fabrieksterrein van 4000m 2 van Bano is onder andere een centraal

Nadere informatie

Het gebruik van de Wigli tijdens kantoorwerk

Het gebruik van de Wigli tijdens kantoorwerk TNO Kwaliteit van Leven TNO-rapport R09433/031-20074 Het gebruik van de Wigli tijdens kantoorwerk Arbeid Polarisavenue 151 Postbus 718 2130 AS Hoofddorp www.tno.nl/arbeid T 023 554 93 93 F 023 554 93 94

Nadere informatie

Multidisciplinair Aspecifiek Rugpijn Spreekuur (MARS) Zuyderland Revalidatie

Multidisciplinair Aspecifiek Rugpijn Spreekuur (MARS) Zuyderland Revalidatie Multidisciplinair Aspecifiek Rugpijn Spreekuur (MARS) Inleiding U bent doorverwezen naar het Multidisciplinair aspecifiek lage rugpijn screeningsteam (MARS) bij. Binnen dit team wordt samen met u bekeken

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Pijn Behandelaar Attitude Schaal Original author: Ostelo, van den Berg, Vlaeyen, de Vet & Wolters, 1998 Translated by: / Date version: / Language:

Nadere informatie

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van klachten en uitval door lichamelijk zwaar werk 1 Inhoud Inleiding 3 A Omgaan met fysieke belasting

Nadere informatie

Core Stability - serie 1

Core Stability - serie 1 Inleiding Schaatsers zijn vaak zeer eenzijdig ontwikkeld, omdat veel trainingen die we voor het schaatsen doen, vooral gericht zijn op het verbeteren van de beenspieren. Met Core Stability train je je

Nadere informatie

Vitaliteit: belangrijk voor elke ondernemer!

Vitaliteit: belangrijk voor elke ondernemer! Whitepaper Vitaliteit: belangrijk voor elke ondernemer! Dit handboek wordt je aangeboden door: 5 tips en 3 mythes Als ondernemer heb je een grote verantwoordelijkheid: je hebt je eigen bedrijf en moet

Nadere informatie

Lumbaalpunctie (ruggenprik)

Lumbaalpunctie (ruggenprik) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind moet een lumbaalpunctie (ruggenprik) ondergaan. In deze folder geven wij u graag antwoord op de 10 meest gestelde vragen over de puntie. Achter in de folder vindt u ook

Nadere informatie