NEEM DEEL FOTOWEDSTIJD. aan onze nieuwe. en maak kans op een GRATIS REIS NAAR MALTA. Alle info op pag. 7

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NEEM DEEL FOTOWEDSTIJD. aan onze nieuwe. en maak kans op een GRATIS REIS NAAR MALTA. Alle info op pag. 7"

Transcriptie

1 2015

2 NEEM DEEL aan onze nieuwe FOTOWEDSTIJD en maak kans op een GRATIS REIS NAAR MALTA Alle info op pag. 7 Vormgeving: Maarten Deckers Coverbeeld: Dalo Collis, Shutterstock

3 03 UW BESTEMMING JOHAN SMEUNINX directeur Davidsfonds Cultuurreizen De uitzonderlijke reisbegeleiders zijn een enorme troef voor onze reizen. We koesteren hen dan ook! Henry Miller, een niet onbesproken auteur, schreef ooit Iemands bestemming is nooit een plaats, maar eerder een nieuwe manier van kijken naar dingen. Die dingen, dat zijn andere culturen en levenswijzen, muziek, nieuwe kunstvormen, Met het aanbod van Davidsfonds Cultuurreizen kan u die nieuwe kijk in groep beleven, met gelijkgestemden, mensen die gelijklopende interesses hebben en die even sterk verlangen naar culturele rijkdom. Dat is ons idee over toerisme: reizen als een persoonlijke verrijking. Die ervaringen samen met anderen in groep beleven en delen maakt uw reis extra bijzonder. De keuze uit ons rijke aanbod is volledig aan u: er zijn heel wat vaste waarden, maar ook enkele opvallende nieuwigheden, die Henry Millers citaat nog meer waarmaken. Wat denkt u van cultuurbeleving op een kanaalboot in Frankrijk, helemaal voor de Davidsfonds reisgroep alleen? Of een groep (groot)ouders die samen met hun (klein)kind Istanboel ontdekken? Beleef een droom die velen koesteren: een schrijfreis in de streek van Shakespeare, als opstapje naar een eigen boek. Leer eindelijk Congo zien, mede door de ogen van ere-ambassadeur Johan Swinnen, of bezoek minder evidente bestemmingen als Taiwan of Bhutan. Maar ook dichter bij huis is een weelde aan cultuur te ontdekken: leer anders kijken naar Van Gogh of Rembrandt, of bezoek eindelijk het prachtige Den Haag. Ervaar het hoge noorden op een unieke manier, vanaf een cruiseschip met Francesca Vanthielen. Of bevaar met Lieve De Clerck de Yangtze, de langste rivier van Azië. En anders leren kijken kan ook met de oren! Geniet van muziek in Praag en Mariënbad, of woon met anglofiel en muziekkenner Fred Brouwers het Oxford Lieder Festival bij. Ontdek met Jan Dewilde in het zomerse Toscane de Accademia van (en in) de Crete Senesi, of laat woord en muziek samensmelten met Goethe in Weimar, vormgegeven door Marie Kuijken. De cover van deze brochure toont een visser die nog op een traditionele manier met aalscholvers vist. Dit tafereel speelt zich af op de rivier Li in Guilin, een plek die we bezoeken tijdens onze Zuid-Chinareis. Dat contact met de lokale gebruiken en tradities biedt een dieper inzicht in heden en verleden van een beschaving. Deze reis wordt bovendien begeleid door Stefan Blommaert, die na enkele jaren afwezigheid terugkeert als reisbegeleider. Het lijdt geen twijfel dat de uitzonderlijke reisbegeleiders een enorme troef voor onze reizen zijn. We koesteren hen dan ook! Ik nodig u van harte uit om een frisse blik te werpen op het mooie aanbod in deze brochure en zo uw bestemming te kiezen. Veel kijkplezier!

4 04 INHOUD NO SE EE DK LT LV IE UK FR BE NL CH DE IT CZ AT SI HR PL SK HU RS RO PT ES AL GR DAVIDSFONDS CULTUURREIZEN? FOTOWEDSTRIJD BESTEMMINGEN L AATSTE PLAATSEN BLIKVANGERS De Cultuurreizen van het Davidsfonds nemen een unieke plaats in in het reislandschap, door het uitstekende programma, de eminente reisbegeleiding en de bijzondere manier van reizen. Lees meer over het concept op pag. 6 en hoe u kan reserveren op pag. 10. Bezorg ons uw beste foto's van uw Davidsfonds Cultuurreis en win een prachtige reis naar Malta voor twee personen (vlucht en verblijf in een mooi hotel in Valetta) en lees ook welke nieuwe service we bieden aan alleenreizenden. Ontdek op de kaarten van Europa en van de wereld waar Davidsfonds Cultuurreizen in 2015 allemaal naartoe trekt. 113 reizen naar 55 landen, waarvan 32 nieuwe reizen, wachten op u. Bij de 90 reisbegeleiders vindt u ook 13 nieuwkomers. Heel wat voorjaarsreizen uit de vorige brochure zijn al volzet, maar er zijn er ook enkele die toe zijn aan hun laatste plaatsen. Daarom staan ze niet meer uitgebreid vermeld in deze brochure. Als u nog mee wil, aarzel dan niet en schrijf snel in. In 2015 kan u nu nog kiezen uit 113 reizen, van één dag tot 29 dagen (de reis om de wereld) met stuk voor stuk zeer deskundige reisbegeleiders, reizen op een comfortabele manier, met een grote belevingswaarde, naar inspirerende bestemmingen en met enkele historische mijlpalen. Wij selecteerden voor u alvast 7 blikvangers, ter inspiratie.

5 INHOUD 05 INHOUD STEDENREIZEN MUZIEKREIZEN RONDREIZEN EUROPA RONDREIZEN WERELD PRAKTISCH Met Davidsfonds Cultuurreizen beleeft u niet zomaar een citytrip. Onder deskundige begeleiding leert u de cultuur én de geschiedenis van heel wat boeiende wereldsteden uitgebreid kennen. Hierbij ook een aanbod van heel wat fascinerende tentoonstellingen of focus op kunstenaars zoals Van Gogh of Rembrandt, Egyptische cultuur in Leiden of Parijs, of eetcultuurreizen in Amsterdam of Istanboel. Voor wie de belangrijkste Europese muziekevenementen niet wil missen en meteen ook de cultuursteden waar ze plaatsvinden wil (her)ontdekken, is er een uitgekiend aanbod aan muziekreizen. U beleeft grootse repertoires in prachtige muziekhuizen, onder deskundige reisbegeleiding met exclusieve ontmoetingen en concerten. Telkens in het juiste seizoen trekt Davidsfonds Cultuurreizen naar een aantal cultureel bijzonder rijke Europese regio s op een heel eigen manier, uiteraard. Met als invalshoeken bijvoorbeeld kunst, muziek of geschiedenis. Of met een cultuurcruise en heel wat nieuwe bestemmingen. Intussen kunnen we al spreken van heuse Davidsfonds klassiekers als het gaat om wereldreizen we denken dan aan Marokko, India of China maar we maken ook kennis met onverwachte parels als Taiwan, Bhutan, Indonesië of een cruise op de Yangtze. En de enige reis om de wereld op de Belgische markt, met voldoende rustpunten! Het inschrijvingsformulier voor de Cultuur reizen en alle (technische) details die u moet weten, vindt u hier terug.

6 06 DAVIDSFONDS CULTUURREIZEN DAVIDSFONDS CULTUURREIZEN VIJF IJZERSTERKE TROEVEN In 2004 startte het Davidsfonds met Davidsfonds Cultuurreizen. Het opzet was een kwalitatief hoogstaand reisprogramma aan te bieden, in beperkte groep, met deskundige reisbegeleiding, naar cultureel interessante bestemmingen. In een paar jaar tijd verviervoudigde het aantal deelnemers en groeide het aanbod enorm. Vandaag is Davidsfonds Cultuurreizen een gevestigde waarde, met bijna 200 afreizen per jaar. Dat succes kwam er natuurlijk niet vanzelf. We lijsten de vijf sterkste punten van Davidsfonds Cultuurreizen op meteen uw checklist om voor ons te kiezen. 01 CULTUREEL HOOGSTAAND PROGRAMMA Culturele hoogtepunten. Unieke ontdekkingen. Exclusieve belevenissen. Davidsfonds Cultuurreizen rijgt ze aaneen en geeft u voor elke reis de garantie op een rijk, origineel en gevarieerd programma waarin sterk gefocust wordt op de geschiedenis en cultuur van een stad of land. En toch blijft het programma goed gedoseerd: er is steeds voldoende vrije tijd. 02 UITZONDERLIJKE REISBEGELEIDERS Mark Eyskens, Mia Doornaert, Luc De Vos, Fred Brouwers, Sigiswald Kuijken, Stefan Blommaert... Het zijn maar een paar (bekendere) namen tussen de bijna 100 deskundige reisbegeleiders, allemaal experts ter zake. Auteurs, professoren, journalisten, musici, wetenschappers, docenten delen op een aanstekelijke manier hun kennis over de gebieden die ze samen met u bereizen. 03 KLEINE, GEÏNTERESSEERDE GROEP U reist altijd in goed gezelschap, want uw medereizigers zijn al net zo enthousiast over de bestemming en even geïnteresseerd als u. Het zijn mensen met een open geest die houden van cultuur. Bovendien reist u behalve dan voor bepaalde dagreizen of korte reizen steeds in een kleine groep van maximum 25 deelnemers. Extra comfortabel dus. 04 KWALITEIT VOOR DE JUISTE PRIJS Davidsfonds Cultuurreizen hebben een prijskaartje, daar moeten we niet flauw over doen. Maar wie alles in acht neemt, zal vaststellen dat de prijs zéér correct is. Heel veel is immers inbegrepen: alle excursies, concerten, toegangsgelden, fooien enz. tenzij het (uitzonderlijk) anders vermeld is. Bovendien profiteert u van de jarenlange expertise van reispartner Omnia Travel, logeert u in kwaliteitsvolle kamers en geniet u van een ruime reisverzekering. 05 TEVREDEN REIZIGERS KEER OP KEER Een van de grote troeven van Davidsfonds Cultuurreizen is de tevredenheid van de reizigers. Na elke reis wordt er uitvoerig geëvalueerd, onder meer via een uitgebreid evaluatieformulier dat elke reiziger na de reis ontvangt. Per jaar komen er meer dan evaluatieformulieren terug naar ons. En daar blijkt telkens opnieuw uit: Davidsfonds Cultuurreizen heeft uitermate tevreden reizigers.

7 DAVIDSFONDS CULTUURREIZEN 07 EXTRA GESCHENK VOOR DAVIDSFONDS LEDEN Davidsfonds Cultuurreizen maakt deel uit van het grotere Davidsfonds Cultuurnetwerk. Wie lid is, krijgt bij elke boeking een Davidsfonds boekenbon cadeau ter waarde van 30 of 50 euro (30 euro voor muziek-, steden- en rondreizen vanaf drie dagen en 50 euro voor wereldreizen). En dat voor elke persoon van het gezin die inschrijft. Vergeet dus zeker nooit uw lidnummer te vermelden bij uw inschrijving. NOG GEEN LID VAN HET DAVIDSFONDS? De Davidsfonds Cultuurreizen zijn er voor iedereen, maar wie lid is van het Davidsfonds krijgt wel extra voordelen (zie hierboven). U kan heel makkelijk lid worden via onze website u kiest gewoon twee boeken uit ons aanbod en u bent een jaar lang lid. En dat levert u natuurlijk heel wat voordelen op; op de website vindt u alles netjes opgelijst. Of bel ons even, als u meer informatie wenst, op 016/ FOTOWEDSTRIJD 2015 Stuur ons de beste foto s die u gemaakt hebt tijdens een van onze Cultuurreizen: landschappen, gebouwen, mensen, de keuze is aan u. Elke maand zal onze jury uit de inzendingen een maandwinnaar kiezen. In januari 2016 bepaalt het publiek dan welke van de twaalf maandfoto s de grote winnaar wordt van reiswaardebons, boekenpakketten of de hoofdprijs, een vakantie in Malta. Die omvat twee vliegtickets heen en terug en een verblijf van drie nachten (kamer met ontbijt) in een mooi hotel in Valletta! Het specifieke wedstrijdreglement en de praktische informatie vindt u terug op onze website: SINGLES Wie alleen reist, betaalt een toeslag voor een eenpersoonskamer. Wilt u dit vermijden en vindt u er geen graten in om een kamer te delen met een andere alleenreizende? Laat ons dat dan weten! We brengen u - indien mogelijk - in contact met een andere alleenreizende van hetzelfde geslacht. De beslissing om al dan niet een kamer te delen ligt dan bij u beiden. Maak uw reservatie zoals u dat voor een gewone eenpersoonskamer zou doen, maar vermeld in het vak Eventuele opmerkingen dat u uw kamer graag wilt delen met iemand. Met een beetje geluk vermijdt u zo de extra kost, al kan dat natuurlijk niet gegarandeerd worden. BIJ SOMMIGE CULTUURREIZEN BIEDT HET DAVIDSFONDS OOK EEN BOEK, EEN EVENEMENT OF EEN CURSUS. VOOR ALLE GEDETAILLEERDE INFO: OF TEL. 016/ Boek Evenement Cursus

8 08 ONZE BESTEMMINGEN BINNEN EUROPA NO SE EE DK LT LV IE UK BE NL DE CZ PL SK FR CH IT AT SI HR HU RS RO PT ES AL GR

9 ONZE BESTEMMINGEN 09 BUITEN EUROPA IS RU MX US GT Reis om de wereld MA TN CY UZ TR IR AM AE ET CN NP BT IN TH KH VN TW CD RW ID PE ZA Albanië AL 98 Armenië AM 13 België BE 18-20, 68-69, 78 Bhutan BT 136 Cambodja KH 158 China CN 13, , 158 Congo CD 144 Cyprus CY 107 Denemarken DK 84 Duitsland DE 12, 31-34, 53-59, 85 Estland EE 92 Ethiopië ET 13, 157 Frankrijk FR 27, 49-50, Griekenland GR 108, 110 Guatemala GT 152 Hongarije HU Ierland IE 83 IJsland IS 86, 88 India IN , 158 Indonesië ID 140 Iran IR 13, 120 Italië IT 40-41, 62-65, 78, 95, Jordanië JO 13 Kroatië HR 96 Letland LV 92 Litouwen LT 92 Marokko MA 116 Mexico MX 159 Nederland NL 21-26, 48, 70 Nepal NP 136 Noorwegen NO 86 Oezbekistan UZ 122 Oostenrijk AT 60, Peru PE 154, 159 Polen PL 37, 91 Portugal PT 42, 105 Roemenië RO 89, 97 Rusland RU 38-39, 93 Rwanda RW 142 Servië RS 89, 94 Slovakije SK 89 Slovenië SI 95 Spanje ES 12, 43, , 106 Taiwan TW 130 Thailand TH 158 Tsjechië CZ 36, 61 Tunesië TN 118 Turkije TR 44-45, , 157 Verenigd UK 28-30, 52, 80-82, 86 Koninkrijk Verenigde AE 158 Arabische Emiraten Verenigde US , 158 Staten Vietnam VN 138 Zuid-Afrika ZA 146 Zweden SE 84 Zwitserland CH 35

10 10 RESERVEREN INFO & RESERVATIE EEN FLUITJE VAN EEN CENT Een Davidsfonds Cultuurreis boeken is een fluitje van een cent. Het gaat immers erg gemakkelijk, gewoon van bij u thuis per telefoon, via de Davidsfonds website, via of per gewone post. Wilt u toch nog graag even overleggen voor u een bepaalde reis boekt? Geen probleem: u kan altijd terecht in een Omnia Travel reiskantoor. En o ja, aan de reservatie van een Davidsfonds Cultuurreis zijn nooit dossierkosten verbonden. Mooi meegenomen, toch? PER TELEFOON 016/ Dit is het nummer van Davidsfonds Cultuurreizen/Omnia Travel waar u terechtkan voor alle informatie over de reizen uit deze brochure. U kan ook meteen uw reis boeken. Davidsfonds Cultuurreizen/Omnia Travel is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur. VIA U kan ook vlot per een Davidsfonds Cultuurreis boeken, of langs deze weg informatie vragen. Vermeld wel altijd goed al uw gegevens en alle details van de reis waarover u mailt. VIA EEN REISKANTOOR VAN OMNIA TRAVEL De Omnia Travel reiskantoren staan tot uw beschikking om u advies te geven over de Davidsfonds Cultuurreizen en om uw reis te boeken. Er zijn Omnia Travel reiskantoren in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Roeselare (voor adressen en openingsuren: zie De Omnia Travel reiskantoren zijn open van maandag tot vrijdag, en eveneens op zaterdagvoormiddag (buiten de schoolvakanties). VIA DE WEBSITE Op deze deelpagina van de Davidsfonds website krijgt u meteen het overzicht van alle reizen, plus up-to-date informatie. U kan ook meteen online uw reis boeken via het elektronische reservatieformulier. PER POST HET INSCHRIJVINGSFORMULIER Schrijf in via het inschrijvingsformulier dat u op pag. 161 van deze brochure vindt en stuur het op naar: Davidsfonds Cultuurreizen/ Omnia Travel, Mgr. Ladeuzeplein 15, 3000 Leuven. U kan het formulier ook faxen naar 016/ VOLG ONS OP FACEBOOK OF TWITTER Deel uw reiservaringen en verneem meer over de Cultuurreizen op onze Facebookpagina of volg ons voor de laatste nieuwtjes op Twitter (www.twitter.com/davidsfonds).

11 REISEVENEMENTEN 11 REISEVENEMENTEN INSPIRATIE VOOR UW REISPLANNEN Met de informatie in deze brochure komt u al een heel eind. Maar wat is er interessanter dan de reisbegeleiders persoonlijk te ontmoeten, reiservaringen te delen met andere cultuurreizigers of de mensen achter de schermen te leren kennen en alle details over uw favoriete reis te vernemen? Het kan allemaal op het reisevenement van 24 januari in Leuven en 31 januari in Gent. Details op onze website. LEUVEN ZATERDAG 24 JANUARI 2015 PROVINCIEHUIS VLAAMS-BRABANT, 14 18U GENT ZATERDAG 31 JANUARI 2015 CENTRUM GUISLAIN, 14 18U Het prachtige provinciehuis Vlaams-Brabant, op wandelafstand van het Leuvense station, is het decor van het reisevenement op 24 januari. We stellen de reizen uit deze brochure graag aan u voor, of liever: de reisbegeleiders zullen hun reizen aan u voorstellen. Om 13u30 staat de koffie voor u klaar. Na een algemene inleidende sessie kan u kiezen uit heel wat individuele reisvoorstellingen. U kan telkens ook met al uw inhoudelijke vragen bij de reisbegeleider terecht en kan in een informeel kader kennismaken met de reisbegeleiders en uw medereizigers, of met de medewerkers van Davidsfonds Cultuurreizen en Omnia Travel. Het is de perfecte gelegenheid om meer te weten te komen over uw favoriete reisbestemmingen en u kan er uw reis zelfs boeken. In 2014 organiseerden we voor het eerst een fotowedstrijd voor Davidsfonds Cultuurreizigers (zie ook pag. 7 voor de volgende editie): u kan tijdens het reisevenement de foto's van de twaalf maandwinnaars bewonderen, uw stem uitbrengen voor uw favoriete foto, en zo misschien een mooie prijs winnen. Ook dit jaar is het reisevenement gratis maar we vragen u wel om vooraf in te schrijven via of 016/ Vermeld erbij of u nog iemand meebrengt. Iedereen is welkom! Het prachtige vormingscentrum Guislain, Jozef Guislainstraat 43, zie ook is het decor van het reisevenement op 31 januari. We stellen de reizen uit deze brochure graag aan u voor, of liever: de reisbegeleiders zullen hun reizen aan u voorstellen. Om 13u30 staat de koffie voor u klaar. Na een algemene inleidende sessie kan u kiezen uit heel wat individuele reisvoorstellingen. U kan telkens ook met al uw inhoudelijke vragen bij de reisbegeleider terecht en kan in een informeel kader kennismaken met de reisbegeleiders en uw medereizigers, of met de medewerkers van Davidsfonds Cultuurreizen en Omnia Travel. Het is de perfecte gelegenheid om meer te weten te komen over uw favoriete reisbestemmingen en u kan er uw reis zelfs boeken. In 2014 organiseerden we voor het eerst een fotowedstrijd voor Davidsfonds Cultuurreizigers (zie ook pag. 7 voor de volgende editie). De winnaar wordt tijdens het reisevenement bekendgemaakt. U kan er ook de foto's van alle twaalf maandwinnaars bewonderen. Ook dit jaar is het reisevenement gratis maar we vragen u wel om vooraf in te schrijven via of 016/ Vermeld erbij of u nog iemand meebrengt. Iedereen is welkom!

12 12 L A ATSTE PL A ATSEN LAATSTE PLAATSEN Heel wat Davidsfonds Cultuurreizen zijn toe aan hun allerlaatste plaatsen. Daarom staan ze niet meer uitgebreid vermeld in deze brochure. Als u nog mee wil, aarzel dan niet om snel in te schrijven. U kan de volledige reisbeschrijvingen nog steeds terugvinden op onze website: of in de vorige brochure van Davidsfonds Cultuurreizen. Met Gerard Bodifee & Hans Martens naar BONN (8 FEBRUARI 2015) De ruimte spreekt tot de verbeelding. Sinds mensenheugenis projecteren we onze dromen en verlangens op dat grote zwart en proberen wetenschappers haar geheimen te ontrafelen. De expo Outer Space in de Bundeskunsthalle in Bonn onderzoekt de raakpunten tussen wetenschap en kunst en brengt daarvoor objecten uit allerlei disciplines samen: de ruimtevaart, wetenschappelijke tentoonstellingsstukken en science fiction en artistieke creaties uit verleden en heden. Gerard Bodifee en Hans Martens zijn perfect geplaatst om deze tentoonstelling vanuit alle standpunten verder toe te lichten. Zij zorgen voor inleidende lezingen en wetenschappelijke en kunsthistorische duiding tijdens de rondleiding. Met Kamiel Cooremans naar BERLIJN (VAN 14 TOT 18 APRIL 2015) Met drie operahuizen en talrijke concertzalen is Berlijn een muzikale metropool. We genieten van drie unieke muziekvoorstellingen van de Berliner Philharmoniker, de Berliner Staatskapelle en het Konzerthausorchester, met daarbij namen als Daniel Barenboim, Gidon Kremer, Magdalena Kozena en de Akademie für alte Musik Berlin en muziek van Sibelius, Bruckner, Beethoven, Sjostakovitsj, Mozart, Busoni en Strauss. Elk concert wordt uitgebreid ingeleid door Kamiel Cooremans. Tussendoor (her)ontdekken we het oude en nieuwe Berlijn, o.m. via de opmerkelijke architectuur van Karl Friedrich Schinkel, Schloss Charlottenburg, de Alte Nationalgalerie en het Neues Museum. Met Piet Swerts naar BADEN-BADEN (VAN 1 TOT 5 APRIL 2015) Baden-Baden is een kuuroord in een weldadig groene omgeving, met een majestueus Festspielhaus en een nog prestigieuzer concertbeleid. Tijdens de befaamde Osterfestspiele maken we de opera Der Rosenkavalier van Richard Strauss mee. De Berliner Philharmoniker staat o.l.v. Sir Simon Rattle. De topcast bestaat o.a. uit Anja Harteros, Magdalena Kozena en Lawrence Brownlee. We genieten ook van een tweede concert van de Berliner Philharmoniker, dan o.l.v. Riccardo Chailly. Op het programma Mendelssohn, Rachmaninov en het pianoconcerto van Schumann met Martha Argerich, een pianiste van wereldformaat! Componist-pianist Piet Swerts is onze reisbegeleider; hij verwent ons ook met een privérecital. Met Werner Hamelinck naar TENERIFE (VAN 16 TOT 23 MEI 2015) Tenerife is zo veel meer dan een eiland vol strandresorts en zonnekloppers. Het Nationaal Park Las Cañadas del Teide is niet alleen het hoogste nationale park van Spanje, maar bovendien het eerste astronomische reservaat ter wereld. Het is de perfecte plaats om s nachts de prachtige sterrenhemel te bestuderen, zeker met reisbegeleider Werner Hamelinck, die al jaren doceert aan de Volkssterrenwacht. De tijd die niet aan de telescopen gespendeerd wordt, raakt ruimschoots gevuld met wandelingen van uitkijkpunt naar uitkijkpunt, tussen prachtige vulkanische structuren, of het boeiende culturele erfgoed en tal van kunsthistorische schatten. Geen astronomische voorkennis vereist!

13 L A ATSTE PL A ATSEN 13 Met Johan de Boose naar ARMENIË (VAN 9 TOT 19 MEI 2015) Armenië, verborgen in de bergen van de zuidelijke Kaukasus, wordt beschouwd als de oudste christelijke staat ter wereld. We staan er dan ook met open mond te kijken naar talloze kerken en we bezoeken ook de mooiste kloostercomplexen van het land, die vaak prachtig gelegen zijn op kliffen of heuvelruggen. Saghmosavank, Hagartsine, Tatev en Khor Virap zijn maar een kleine greep uit de ongelofelijke rijkdom aan religieuze sites. Qua natuur stelt Armenië ook allerminst teleur, met onder andere het prachtige Sevanmeer en de indrukwekkende Selimbergpas. Ook de hoofdstad Yerevan is een onbekende parel, met enkele boeiende musea en monumenten, die we ontdekken met Johan de Boose. Met Katelijne Hermans naar JORDANIË (VAN 20 TOT 31 MAART 2015) We doorkruisen Jordanië en ontdekken met Katelijne Hermans alle aspecten van de rijke en bewogen geschiedenis van het land: de Nabateeërs, de Grieken en Romeinen, de moslims én de kruisvaarders in de middeleeeuwen... Bovendien genieten we ook van de natuurpracht die o.m. de oostelijke woestijn, de Dode Zee, Wadi Rum en Wadi Mujib bieden. De absolute topper van deze reis is Petra, een architecturaal wonder, een verborgen stad die eeuwenlang verboden gebied was voor westerlingen. Daarnaast zullen ook Umm Qays en Wadi Rum, of minder bekende plaatsen als Ajlun, Pella, Mukawir en Shoubak zeker tot de verbeelding spreken. Met Katelijne Hermans naar IRAN (VAN 12 TOT 22 MEI 2015) Na enkele moeilijke jaren is het eindelijk weer mogelijk: een bezoek aan Iran met zijn onnoemelijk rijke cultuur en geschiedenis! Het aanbod is zo uitgebreid dat samenvatten bijna onmogelijk is. Trefwoorden zijn onder meer: Darius en Xerxes, Persepolis, Shiraz, Yazd, Teheran, Duizend-enéén-nacht, Isfahan, moskeeën en oogverblindende koepels, miniaturen en tegelmozaïeken, kalligrafie, tapijten We maken ook uitgebreid kennis met de overblijfselen van de pre-islamitische cultuur en het zoroastrisme. Een uitzonderlijke ontdekkingstocht met Katelijne Hermans door een land met een bijzonder gastvrije bevolking. Met Lieve De Clerck naar CHINA (VAN 3 TOT 19 MEI 2015) Een klassieker uit het aanbod van Davidsfonds Cultuurreizen! China drukte zijn stempel op de ontwikkeling van de mensheid. We reizen door de tijd en ontdekken telkens opnieuw het uitzonderlijke belang van deze beschaving, van duizend jaar geleden tot nu. De Chinese Muur, het terracottaleger, het bruisende Shanghai en het Tiananmenplein zijn maar enkele iconische plekken die op het reisprogramma staan. Deze reis is een buitengewone kans om hardnekkige clichés te doorprikken en Hangzhou, Kaifeng, Luoyang, Xian en Beijing, vijf van de zeven hoofdsteden, te ontdekken. Dit alles onder deskundige begeleiding door Lieve De Clerck. Met Roger Delbaere naar ETHIOPIË (VAN 29 MAART TOT 12 APRIL 2015) Ethiopië is een land van gigantische verscheidenheid, schoonheid en rijkdom. Hier is de mensheid ontstaan, hier zien we resten van onbekende voorchristelijke beschavingen en hier heeft zich de oudste christelijke beschaving van de wereld ontwikkeld. De landschappelijke contrasten zijn groot: afgrondelijke diepten, eindeloze hoogvlakten, de bronnen van de (Blauwe) Nijl en het enorme Tanameer. Mooie steden met fascinerende markten. In dit land van tradities en indrukwekkende religieuze feesten maken we Palmzondag en Goede Vrijdag mee. Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met VVL, de Vereniging Vlaamse Leerkrachten, en begeleid door Roger Delbaere.

14 14 DE BLIKVANGERS DE BLIKVANGERS NIET TE MISSEN CULTUURREIZEN Deze brochure biedt u weer een ruime keuze aan boeiende cultuurreizen, van één dag tot een maand. Stuk voor stuk intrigerende bestemmingen, dichtbij, veraf of zelfs de wereld rond, die u onder deskundige begeleiding, met gelijkgestemden en in alle comfort kunt ontdekken. Reizen met een grote belevingswaarde en zelfs enkele historische mijlpalen of specifieke themareizen. We selecteerden voor u alvast 7 blikvangers, een inspirerend voorsmaakje van ons complete aanbod. SCHERP UW SCHRIJFTALENT AAN IN STRATFORD-UPON-AVON 1 Schrijft u graag en wil u dat schrijftalent aanscherpen met uitdagende workshops in een inspirerende omgeving? Trek dan met Ed Franck en Guido Latré naar Stratford-upon-Avon, de stad van Shakespeare. Auteur Ed Franck schreef al een tachtigtal boeken waaronder ook bewerkingen van Shakespeare en werd meermaals bekroond. Hij geeft ook schrijfworkshops, coacht debutanten bij Davidsfonds Uitgeverij en leidt tijdens deze reis de dagelijkse schrijfsessies. Begeleid door Guido Latré ontdekt u het Stratford van Shakespeare en Oxford, de oudste universiteit van Engeland. Bovendien wonen we ook een matineevoorstelling van Shakespeares Othello bij. Schrijfopdrachten en uitstapjes in de literair meest boeiende streek van Engeland wisselen elkaar af, zodat u vol inspiratie weer thuiskomt. 2 ZOMER IN ISTANBOEL VOOR (GROOT)OUDERS EN (KLEIN)KINDEREN Ontdek een nieuwe cultuur, samen met uw kinderen of kleinkinderen! Eind juli begeleiden Griet Janssens en Klaas Vansteenhuyse de allereerste Davidsfonds Cultuurreis voor verschillende generaties naar Istanboel. De stedenreis is op maat gesneden van (groot)ouders en hun (klein)kinderen tussen 7 en 12 jaar en prikkelt hun nieuwsgierigheid op een actieve manier, bijvoorbeeld door speelse rondleidingen en workshops. Op het programma staan onder meer bezoeken aan de Hagia Sophia, het Topkapipaleis en een koranschool, maar ook workshops tegels beschilderen, Turks koken en leren afdingen in de soeks. Zowel voor groot als klein een unieke belevenis! En intussen beleven ook de volwassenen een volwaardige cultuurreis met deels aparte bezoeken. VAN MUZIKAAL PRAAG NAAR HET CHOPINFESTIVAL IN MARIËNBAD 3 Pianiste Els Swinnen begeleidt al jaren met veel succes Davidsfonds Cultuurreizen naar Praag. Ze kent er de muziekwereld vanbinnen en vanbuiten, aangezien ze er studeerde aan de Academie voor Muzische Kunsten. Ze leidt ons rond in haar oude alma mater en verzorgt ook zelf enkele bijzondere privérecitals voor de groep. Na Praag is Nelahozeves aan de beurt: het geboortedorp van Dvorak, waar ons een exclusief concert van het pianoduo Wiesner te wachten staat. Kers op de taart is de schitterende kuurstad Mariënbad. We ontdekken er niet alleen heel wat bezienswaardigheden, de stad is ook de thuishaven van het gerenommeerde Chopinfestival, dat intussen aan zijn 56ste editie toe is. We genieten er uiteraard van Chopin, maar ook van Schubert en Dvorak.

15 DE BLIKVANGERS 15 PARIJS PER BOOT LANGS DE SEINE EN HET CANAL SAINT MARTIN 4 Mia Doornaert woonde en werkte vijf jaar in Parijs voor De Standaard en is dus de ideale reisbegeleider voor deze unieke tocht door Parijs en het romantische Canal Saint Martin. We hebben met de groep een heel schip exclusief ter beschikking, met restaurant, bar, salon, zonnedek, kajuiten met douche en toilet, tv, kluis en individuele airco. De bemanning en het restaurant (alle maaltijden aan boord, zelfs een heus galadiner) zorgen ervoor dat we niets tekort komen op onze ontdekkingstocht door het moderne Parijs, de vaart van de Quai de Grenelle naar het Bassin de la Villette, voorbij de tuinen van het Trocadéro, de Tuileries, het Île Saint Louis en verder door het romantische Canal Saint Martin. Parijs blijft verbazen, zeker vanop het water. VAN TROJE TOT DE SLAG OM GALLIPOLI 5 Istanboel veroveren en de zeeroute naar Rusland veilig stellen: dat wilden de geallieerden in 1915 bereiken met de Dardanellenveldtocht of de Slag om Gallipoli. Meer dan acht maanden werd er gevochten, met zware verliezen zowel aan geallieerde als Turkse zijde. De geallieerden slaagden er niet in om het land binnen te trekken en moesten uiteindelijk de aftocht blazen. Professor Luc De Vos vertelt het verhaal van een van de grootste militaire fiasco s ooit en leidt u rond langs de vele monumenten, gedenktekens en begraafplaatsen in de streek. Begeleid door Wim Vanhoorne bezoeken we ook Troje, strijdtoneel van de moeder aller oorlogen, en beleven in Istanboel onder andere de laatste dag van het Oost-Romeinse Rijk. TAIWAN, EILAND OP DE GRENS TUSSEN ERFGOED EN FUTURISME 6 A ilha formosa, het prachtige eiland: Portugese zeevaarders zagen het in de zestiende eeuw al en nu krijgt ook u de kans om voor het eerst met Davidsfonds Cultuurreizen naar Taiwan te trekken. Ondanks de hypermoderne steden en de boomende industrie, is Taiwan nog altijd een eiland vol traditie. Verbaas u over de bruisende hoofdstad Taipei, de natuurpracht van de Tarokokloof, het Yangmingshan Nationaal Park en het romantische Sun-Moon-meer, de serene rijstvelden en theeplantages, de indrukwekkende kloosters en tempels en de overblijfselen van de tijd dat de Nederlanders de plak zwaaiden op Formosa. Ontdek de verrassend authentieke Republiek China (niet te verwarren met de Volksrepubliek) met diplomaat op rust Marc Van Craen. CONGO, HET KLOPPENDE HART VAN AFRIKA, VROEGER EN NU 7 Hoewel het land intussen bijna 55 jaar onafhankelijk is, spreekt Congo bij veel Belgen nog altijd sterk tot de verbeelding. Kinshasa, Kisantu, Matadi, Boma en nog heel wat andere plekken staan op het programma. Begeleid door ere-ambassadeur Johan Swinnen ervaart u wat er nog overblijft van die Belgische aanwezigheid: van stations- en postgebouwen tot hotels en missieposten. Uiteraard blijven we niet hangen in het verleden. U kunt het dorps- én stadsleven opsnuiven tijdens een eucharistieviering of op de markt en hoort de verhalen van de Congolezen zelf of van lokale politici. Daarbovenop komt nog eens de ronduit spectaculaire natuur: we maken een boottocht op de Congorivier en ontdekken als de elementen ons goedgezind zijn enkele spectaculaire watervallen.

16 SINT-PETERSBURG Chris en Veronique Van Hul - Duveiller uit Erps-Kwerps Zeer geslaagd! Wij organiseren onze reizen (ook naar verre bestemmingen) bijna altijd zelf, maar hier was de groepsformule een plus omwille van de kwaliteit van de Belgische (Marc Laenen) en Russische begeleiding en het mooie programma.

17 STEDENREIZEN 17 STEDEN- REIZEN PAG. BESTEMMING REISBEGELEIDER AFREISDATUM DAGEN 18 Waterloo...Luc De Vos & Dave Warnier...4/06/ Waterloo...Luc De Vos & Dave Warnier...5/06/ Bergen...Guido Fonteyn...10/05/ Doornik & Lessen...Guido Fonteyn...12/09/ Amsterdam & Rembrandt...G. Schwartz & J. Van Cauwenberge...10/05/ Amsterdam & Van Gogh...J. Van Cauwenberge & R. Kotsch...26/09/ Amsterdam Theaterfestival...Michael De Cock...03/09/ Amsterdam Eetcultuur...Luc Hoornaert...23/10/ Den Haag...Frans Boenders & Francis Strauven...23/08/ Leiden...Marleen Reynders...26/04/ Parijs...Marleen Reynders...10/10/ Stratford-upon-Avon...Ed Franck & Guido Latré...08/07/ Londen...Lia van Bekhoven...17/06/ Edinburgh...Bob Minnekeer...06/09/ Berlijn-Potsdam...Ronald Sledsens...18/08/ Berlijn IJzeren Gordijn i.s.m. Canvas...Rob Heirbaut & Hendrik Vos...26/03/ Berlijn-Potsdam...Rik Tyrions...07/05/ Dresden & Saksen...Rik Tyrions...08/09/ Bazel...Hans Martens...15/10/ Praag IJzeren Gordijn i.s.m. Canvas...Rob Heirbaut & Hendrik Vos...23/04/ Krakau...Hans Hauben...15/09/ Sint-Petersburg...Emmanuel Waegemans...14/09/ Sint-Petersburg met Pasen...Marc Laenen...08/04/ Venetië...Jef Lambrecht...15/10/ Napels...Luc Verhuyck...31/10/ Lissabon...Patricia Baetslé...03/06/ Barcelona...André De Winter...14/05/ Istanboel...K. Vansteenhuyse & Griet Janssens...21/07/ Istanboel Eetcultuur...Daphne Aalders...01/05/

18 18 STEDENREIZEN EM. PROF. DR. LUC DE VOS is een voormalig hoger officier van het Belgische leger, emeritus gewoon hoogleraar van de Koninklijke Militaire School en buitengewoon hoogleraar van de KULeuven. Hij publiceerde 41 boeken en lag aan de basis van verschillende musea zoals de Dodengang en de IJzertoren. Hij is gespecialiseerd in krijgsgeschiedenis. Kapitein DAVE WARNIER is militair historicus. Hij is als militair repetitor verbonden aan de leerstoel Geschiedenis van de Koninklijke Militaire School. èè 4 juni 2015 èè 5 juni min. 2 x 15, max. 2 x 24 deelnemers Voor deze dagtrip zijn twee samen reizende groepen voorzien van elk maximum 24 deelnemers. Bij bepaalde bezoeken gaat elke groep zijn gang, in functie van het onderwerp afwisselend begeleid door Em. Prof. dr. Luc De Vos en Dave Warnier. De verplaatsingen voor beide groepen gebeuren in 1 autocar. + + Alle toegangsgelden voor de vermelde bezoeken + + Reisbegeleiding en deskundige toelichtingen + + Lichte lunch + + Vervoer in comfortabele autocar en fooi voor de chauffeur Met Luc De Vos & Dave Warnier naar WATERLOO HET EINDE VAN NAPOLEON. BESLISSENDE EUROPESE VELDSLAG µ µ De vele aspecten van de historische Slag bij Waterloo (1815) µ µ Bezoek aan het Wellington Museum µ µ Rondleiding op het slagveld met Panorama µ µ De Leeuw van Waterloo, historisch monument µ µ Reisbegeleiding en deskundige toelichtingen door Em. Prof. dr. Luc De Vos en Dave Warnier Samenkomst in de luchthaven van Zaventem en per autocar naar Waterloo. In het Wellington Museum krijgen we via documenten, wapens en plannen een duidelijk beeld van de politieke verhoudingen in het Europa aan het begin van de 19de eeuw en van het verloop van de slag. Ten tijde van de Slag van Waterloo was dit gebouw het hoofdkwartier van de geallieerde troepen. Aan de hand van de tentoonstellingsopstelling kunnen we de gevechten van uur tot uur volgen. We zien er ook de kamer waar Wellington zijn overwinningsverslag schreef. Na het middagmaal bezoeken we het slagveld van Waterloo. Het laatste hoofdkwartier van Napoleon bevond zich in de oude hoeve van Caillou. In deze boerderij leren we meer over de Franse keizerlijke troepen en hun voorbereiding op de gevechten. Dit Napoleonmuseum is uniek in België. Het Panorama, het doek dat Louis Dumoulin in 1912 schilderde, toont ons de Slag van Waterloo in het heetst van de strijd. Het kunstwerk met spectaculaire afmetingen brengt de opeenvolgende aanvallen van de Franse cavalerie in beeld. De bijbehorende geluidseffecten nemen de bezoeker mee naar het hart van de veldslag. We eindigen deze uitstap bij het beroemdste monument, de Leeuw van Waterloo. De Leeuwenheuvel wordt beschouwd als het herdenkingsmonument van de slag. De heuvel werd opgetrokken op de plaats waar de Prins van Oranje naar verluidt in de strijd gewond werd. De gietijzeren leeuw die zich op de top verheft symboliseert de overwinning van de geallieerden. Wie zich de moeite getroost om de 226 treden te beklimmen wordt beloond met een prachtig uitzicht over de historische site waar op 18 juni 1815 ongeveer mannen van 7 verschillende landen slag leverden. In de late namiddag keren we terug naar Zaventem (luchthaven). Op zondag 18 juni 1815 raken de Franse troepen onder leiding van Napoleon Bonaparte slaags met de geallieerde strijdkrachten in Mont-Saint-Jean, vlakbij Waterloo. s Ochtends wordt er enkel gevochten door het leger van Wellington en de Franse troepen. Aan het einde van de namiddag valt het Pruisische leger de Franse troepen aan in de rechter flank en maakt zo een einde aan de veldslag. Na een meer dan 20 jaar durende oorlog waarbij de grote Europese mogendheden betrokken waren, wordt Napoleon Bonaparte bij Waterloo definitief verslagen. Cursus: Napoleon en Vlaanderen. De gewone mensen tijdens de Franse tijd, Joost Welten, Oostende, di. 24 feb., 3, 10 maart van 14 tot 16 uur Evenement: Tournee Napoleon, van Rusland tot Waterloo, met Johan Op de Beeck Boekentip: Waterloo 1815, door Luc de Vos e.a.

19 STEDENREIZEN 19 ROYAL ASCOT Met Guido Fonteyn naar BERGEN IN HET SPOOR VAN VINCENT VAN GOGH µ µ Culturele Hoofdstad van Europa 2015 µ µ Begeleid bezoek aan de toptentoonstelling Van Gogh in de Borinage µ µ Een begeleide wandeling in de voetsporen van Van Gogh in Bergen µ µ Bergen is een oude stad met middeleeuwse kern, middeleeuwse kerken en een universiteit. In de voorsteden vinden we talrijke restanten terug van de industriële revolutie In 2015 is Bergen Culturele Hoofdstad van Europa, met een uitgebreide agenda vol evenementen en bijzondere tentoonstellingen. Een van de hoogtepunten is de toptentoonstelling Van Gogh in de Borinage in het BAM (Beaux-Arts Mons). Het museum brengt zo n zeventig schilderijen en tekeningen van Van Gogh uit verschillende collecties samen. Ze stammen uit de periode dat Van Gogh in de regio als predikant werkzaam was. Aan de hand van deze kunstwerken, maar ook brieven, wordt het verblijf van de schilder in België en de invloed ervan op zijn werk uit de doeken gedaan. Toen Vincent Van Gogh als lekenprediker in 1878 naar de Borinage kwam, leefde hij in Petit-Wasmes als mijnwerker onder de mijnwerkers. Na zijn afwijzing door de protestantse kerk begon hij in Cuesmes een nieuw leven als schilder. Het belang van deze eerste maanden in de artistieke ontwikkeling van Van Gogh, die bepalend zijn voor de rest van zijn werk, ligt echter niet enkel in zijn oeuvre tijdens deze periode. Hij kiest hier voor een meer persoonlijke aanpak en thema's die tijdens de rest van zijn leven aan bod zullen blijven komen. De dagelijkse realiteit van het leven van arbeiders en boeren blijft hem boeien, niet enkel omdat hij zelf grote bewondering koestert voor schilders als Léon Lhermitte, Jules Breton en Jean-François Millet, maar ook doordat hij dezelfde moeilijke levensomstandigheden deelt met de mijnwerkers en arbeiders uit de Borinage. Deze thema's, die hij al tijdens zijn verblijf in de streek verkende, zijn als een echo die tijdens zijn hele latere werk doorklinkt: simpele arbeiders, de bescheiden woningen waarin ze leven en de wevers die hij met grote bewondering gadeslaat in maart 1880, maar die hij pas in vereeuwigt. DAGPROGRAMMA Per autocar vanuit Zaventem naar Bergen. Begeleid bezoek aan de Van Goghtentoonstelling in het BAM (Beaux-Arts Mons). Gezamenlijke lunch. In de namiddag volgt een begeleide wandeling in Petit-Wasmes. Deze tocht leidt ons langs het borstbeeld van Van Gogh gemaakt door Zadkine, het huis waar de wereldberoemde schilder tussen 1878 en 1880 verbleef en de steenkoolmijn van Marcasse. In de late namiddag rijden we terug naar Zaventem. GUIDO FONTEYN ging na zijn studies werken bij De Standaard. Sinds 2003 is hij zelfstandig journalist. Hij werkte als enige Vlaamse journalist in Wallonië, vanuit Namen. Hij schreef verschillende boeken en artikels en geeft - o.a. bij verschillende Davidsfonds afdelingen - lezingen rond de oorsprong van de clichés tussen Walen, Vlamingen en Brusselaars. REISDATUM è è 10 mei min. 20, max. 40 deelnemers + + Alle toegangsgelden voor de vermelde bezoeken + + Reisbegeleiding en lokale gidsen + + Fooien voor lokale gidsen en chauffeur + + Lichte lunch + + Vervoer ter plaatse in comfortabele autocar, vertrek van de luchthaven van Zaventem

20 20 STEDENREIZEN GUIDO FONTEYN ging na zijn studies werken bij De Standaard. Sinds 2003 is hij zelfstandig journalist. Hij werkte als enige Vlaamse journalist in Wallonië, vanuit Namen. Hij schreef verschillende boeken en artikels en geeft - o.a. bij verschillende Davidsfonds afdelingen - lezingen rond de oorsprong van de clichés tussen Walen, Vlamingen en Brusselaars. REISDATUM è è 12 september min. 30, max. 48 deelnemers + + Alle toegangsgelden voor de vermelde bezoeken + + Reisbegeleiding en lokale gidsen + + Fooien voor lokale gidsen en chauffeur + + Lichte lunch + + Vervoer ter plaatse in comfortabele autocar, vertrek van de luchthaven van Zaventem Met Guido Fonteyn naar DOORNIK & LESSEN DE RIJKE GESCHIEDENIS VAN DE OP EEN NA OUDSTE STAD VAN BELGIË µ µ Bezoek aan het Hôpital Notre Dame à la Rose in Lessen µ µ Uitgebreide stadswandeling in Doornik, met bezoek aan o.a. de Pont des Trous en de kathedraal µ µ Bezoek aan het stadhuis, met ontvangst door burgemeester Rudy Demotte* Op de weg naar Doornik ligt het kleine Lessen (Lessines), de stad van kasseien en de geboorteplaats van René Magritte. We bezoeken er een parel aan de kroon van het Waalse patrimonium: het Hôpital Notre Dame à la Rose. Het museum werd genoemd naar het nonnenziekenhuis dat in 1242 werd opgericht en waarvan de inboedel getrouw bewaard bleef. Het hospitaal kwam er in een periode van welvaart door de bloeiende lakennijverheid en werd met strakke hand geleid door de opeenvolgende prioressen. Met een boerderij, tuinen voor groenten en kruiden en een ijskelder om de hoeveproducten te bewaren was het ziekenhuiscomplex zelfbedruipend. We krijgen er een goede indruk over het leven in een hospitaal gedurende de voorbije eeuwen, zowel voor de zieken als voor de verzorgende zusters. Ook Doornik kan bogen op een rijke geschiedenis. Via de Schelde werd handel gedreven met o.a. Vlaanderen, Engeland en Duitsland. De blauwe steen, het beeldhouwwerk, het laken en de tapijten van Doornik waren zeer gewild en zorgden ervoor dat de stad een grote bloei kende. In de 15de eeuw was Doornik een bekende (hof)leverancier van wandtapijten. Een opmerkelijk overblijfsel uit de tijd dat de rivier de belangrijkste handelsas was, is de Pont des Trous. De stenen brug over de Schelde maakte deel uit van de stadsmuur. Door het hek neer te laten, kon men de rivier afsluiten voor alle verkeer. Een waar staaltje van middeleeuwse militaire architectuur. Dat de stad ooit erg belangrijk is geweest, merken we ook aan de grootse gebouwen op het marktplein. We verkennen de stad te voet. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, kathedraal van het bisdom Doornik, is het pronkstuk van de stad. De vijf klokketorens maken haar uniek in België, maar in slechts een van de torens zijn ook effectief klokken te bespeuren. De kathedraal ligt op de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela en bezit een rijkgevulde schatkamer met o.a. het reliekschrijn van Onze-Lieve-Vrouw uit het begin van de 13de eeuw. De lakenhal is een mengelmoes van verschillende stijlen met duidelijk herkenbare renaissance en barokke kenmerken. Het belfort dat we hier zien is het oudste van België, opnieuw een pareltje dat de tand des tijds goed doorstaan heeft. Na de wandeling worden we door de titelvoerende burgemeester Rudy Demotte ontvangen op het stadhuis*. Meneer Demotte is momenteel ministerpresident van de Franse Gemeenschapsregering. * Indien de politieke agenda van die dag het toelaat.

Europese feestdagen 2017

Europese feestdagen 2017 Januari - Februari - Maart Bestemming Januari Februari Maart Nederland (NL) 01-01 Bestemming Januari Februari Maart België (BE) 01-01 Bosnie en Herzegovina (BA) 01-03 Bulgarije (BG) 01-01 03-03 Denemarken

Nadere informatie

verkrijgbaar via www.nmbs.be

verkrijgbaar via www.nmbs.be verkrijgbaar via www.nmbs.be Waar hang jij dit jaar uit? Wachten op de zon in Belgenland, op uitstap naar zee of de Ardennen? Of zoek je toch liever het avontuur op? Komt mooi uit, want met je eigen InterRail

Nadere informatie

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland

nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 726 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 27 juni 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Kinderen in het buitenland Kinderen moeten

Nadere informatie

CHINA, de belangrijkste hoofdsteden van het keizerrijk Beijing en Xian

CHINA, de belangrijkste hoofdsteden van het keizerrijk Beijing en Xian CHINA, de belangrijkste hoofdsteden van het keizerrijk Beijing en Xian 10 daagse groepsreis onder begeleiding van Chinakenner Ng Sauw Tjhoi 17 oktober 26 oktober 2013 China moet je niet alleen zien, maar

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 PROGRAMMA BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 Beschrijving van de groep Aantal deelnemers +/-30 deelnemers Periode 4-5 september 2012 Bestemming Lille Duur 2dagen / 1

Nadere informatie

De Blauwe Vogel 1609 KROATIE. Reisfamilie Carlier. ELEGANTE CRUISE vanuit Split met ons nieuw schip M/S ATLANTIC 5 *

De Blauwe Vogel 1609 KROATIE. Reisfamilie Carlier. ELEGANTE CRUISE vanuit Split met ons nieuw schip M/S ATLANTIC 5 * De Blauwe Vogel 1609 Reisfamilie Carlier KROATIE ELEGANTE CRUISE vanuit Split met ons nieuw schip M/S ATLANTIC 5 * split omis brac bol Makarska 38 deelnemers per vertrekdatum Het nieuwe deluxe schip M/S

Nadere informatie

Handelsmerken 0 - DEELNAME

Handelsmerken 0 - DEELNAME Handelsmerken 29/10/2008-31/12/2008 391 antwoorden 0 - DEELNAME Land DE - Duitsland 72 (18.4%) PL - Polen 48 (12.3%) NL - Nederland 31 (7.9%) UK - Verenigd Koninkrijk 23 (5.9%) DA - Denemarken 22 (5.6%)

Nadere informatie

Fly & drive Andalusië

Fly & drive Andalusië Page 1 of 5 Fly & drive Andalusië In Spanje stichtten de Arabieren een rijk dat een hoge beschaving en een grote welvaart kende, waarbij de rest van Europa verbleekte. De belangrijkste gebeurtenissen in

Nadere informatie

Wie is de Vlaamse toerist? Zeeuwse ondernemers in Gent, 21 april 2015

Wie is de Vlaamse toerist? Zeeuwse ondernemers in Gent, 21 april 2015 Wie is de Vlaamse toerist? Zeeuwse ondernemers in Gent, 21 april 2015 Belang van de Belgische markt Reisverkeer vanuit België naar Nederland Vakanties (4n+) (2012): 328.000 Korte vakanties (1-3n) (2012):

Nadere informatie

Betalingsachterstand bij handelstransacties

Betalingsachterstand bij handelstransacties Betalingsachterstand bij handelstransacties 13/05/2008-20/06/2008 408 antwoorden 0. Uw gegevens Land DE - Duitsland 48 (11,8%) PL - Polen 44 (10,8%) NL - Nederland 33 (8,1%) UK - Verenigd Koninkrijk 29

Nadere informatie

DE EUROPESE UNIE MAVO Naam: Klas:

DE EUROPESE UNIE MAVO Naam: Klas: DE EUROPESE UNIE MAVO 2 2016 Naam: Klas: INLEIDING De Eerste Wereldoorlog vernietigde grote delen van Europa en de wereld. Nog nooit had een strijd tussen landen voor zoveel doden, gewonden, materiële

Nadere informatie

Iedereen West-Vlaams!

Iedereen West-Vlaams! Iedereen West-Vlaams! / start: 2009 / West-Vlaamse identiteit + trots op eigen regio / - campagne met niet-west-vlamingen - verkiezing West-Vlaams woord en West-Vlaamse uitdrukking die niet mogen verdwijnen

Nadere informatie

HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN?

HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN? HOE BETAALT U? HOE ZOU U WILLEN BETALEN? 2/09/2008-22/10/2008 Er zijn 329 antwoorden op 329 die voldoen aan uw criteria DEELNAME Land DE - Duitsland 55 (16.7%) PL - Polen 41 (12.5%) DK - Denemarken 20

Nadere informatie

.bedomeinnamen. onder de loep 2011

.bedomeinnamen. onder de loep 2011 1.bedomeinnamen onder de loep 2011 2 Aantal nieuwe.be-registraties Evolutie van de.be-domeinnamen 471.453 602.607 736.498 859.474 977.998 1.101.668 1.219.935 131.588 147.022 193.659 222.919 232.746 257.637

Nadere informatie

CITYTRIP Rome DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS

CITYTRIP Rome DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS CITYTRIP Rome DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS 1 Programma DAG 1: Ciao bella Samenkomst op de luchthaven van Zaventem voor de rechtstreekse vlucht naar Rome. Onderweg naar het stadscentrum brengen we eerst een

Nadere informatie

0.2 De correspondentie met het BHIM moet worden gevoerd in: de taal voor doorzending van de aanvraag tot internationale inschrijving aan de WIPO

0.2 De correspondentie met het BHIM moet worden gevoerd in: de taal voor doorzending van de aanvraag tot internationale inschrijving aan de WIPO Harmonisatiebureau voor de Interne Markt (BHIM) In te vullen door het BHIM: Datum van ontvangst Aantal bladzijden Aanvraag tot internationale inschrijving volgens het Protocol van Madrid 0 Bijzonderheden

Nadere informatie

Opmerking bij alle grafieken die volgen. In de statistieken zijn alleen de gegevens opgenomen van iedereen die zich heeft aangemeld.

Opmerking bij alle grafieken die volgen. In de statistieken zijn alleen de gegevens opgenomen van iedereen die zich heeft aangemeld. Statistieken 2014 98 ste Vierdaagse De limiet voor het aantal inschrijvingen is in 2014 gesteld op 46.000. In totaal zijn 7.844 personen uitgeloot voor de Vierdaagse. Barometer 2014 alle lopers % uitval

Nadere informatie

DESKRESEARCH EUROPESE VERKIEZINGEN 2009 Onthouding en stemgedrag bij de Europese verkiezingen van 2009

DESKRESEARCH EUROPESE VERKIEZINGEN 2009 Onthouding en stemgedrag bij de Europese verkiezingen van 2009 Directoraat-generaal voorlichting Afdeling Analyse van de publieke opinie Brussel, 13 november 2012 DESKRESEARCH EUROPESE VERKIEZINGEN 2009 Onthouding en stemgedrag bij de Europese verkiezingen van 2009

Nadere informatie

Statistieken ste Vierdaagse. Barometer 2017 alle

Statistieken ste Vierdaagse. Barometer 2017 alle Statistieken 2017 101 ste Vierdaagse De limiet voor het aantal inschrijvingen is in 2017 gesteld op 47.000. In totaal zijn 3.403 personen uitgeloot voor de 101 ste Vierdaagse. Barometer 2017 alle lopers

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje!

Spanje. Vlieg met ons mee naar Spanje! Spanje Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje! Vlieg met ons mee naar Spanje - Zonnig, bruisend en spectaculair *Spaanse keuken *Heerlijke tapas *Sprankelende Cava *Indrukwekkend

Nadere informatie

.bedomeinnamen. & registrars

.bedomeinnamen. & registrars .bedomeinnamen & registrars 2014 2 Aantal nieuwe.be-registraties 193.659 222.919 232.746 257.637 267.780 306.341 299.846 264.930 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Evolutie van de.be-domeinnamen 736.498

Nadere informatie

Cultuur Connaisseur. Cassel. 2-daagse uitstap naar Noord-Frankrijk Zaterdag 10 en zondag 11 oktober 2015

Cultuur Connaisseur. Cassel. 2-daagse uitstap naar Noord-Frankrijk Zaterdag 10 en zondag 11 oktober 2015 3 juli 2015 Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest Cultuur Connaisseur 2-daagse uitstap naar Noord-Frankrijk Zaterdag 10 en zondag 11 oktober 2015 Cassel In de ochtend brengt de autocar ons

Nadere informatie

LAND WERELDDEEL VIDEOREPORTAGES VLAANDEREN VAKANTIELAND

LAND WERELDDEEL VIDEOREPORTAGES VLAANDEREN VAKANTIELAND LAND WERELDDEEL VIDEOREPORTAGES VLAANDEREN VAKANTIELAND Algerije http://www.een.be/programmas/vlaanderen-vakantieland/nic-de-oases-van-de-sahara http://www.een.be/programmas/vlaanderen-vakantieland/nic-tussen-de-kamelen-algerije

Nadere informatie

koop nu je s InterRail Pasbs.be www.nmbs.be Bestemming beter van 01.01.2010 t/m 31.12.2010 Realisatie : Euro RSCG Brussels Griekenland Italië Portugal

koop nu je s InterRail Pasbs.be www.nmbs.be Bestemming beter van 01.01.2010 t/m 31.12.2010 Realisatie : Euro RSCG Brussels Griekenland Italië Portugal V.U. : Michel Jadot NMBS Europe Hallepoortlaan 40 1060 Brussel Realisatie : Euro RSCG Brussels Griekenland Italië Portugal Ierland Grootbrittannië Spanje belgië frankrijk turkije van 01.01.2010 t/m 31.12.2010

Nadere informatie

Tarieven Internationale registratie (Benelux basis) 2016

Tarieven Internationale registratie (Benelux basis) 2016 Tarieven Internationale registratie (Benelux basis) 2016 Nieuwe aanvrage tot registratie officiële taksen in totale kosten in * basisbedrag t/m 3 klassen 755 1055 toeslag merk in kleur 250 275 Vernieuwing

Nadere informatie

CITYTRIP Krakau (Polen)

CITYTRIP Krakau (Polen) CITYTRIP Krakau (Polen) DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS met bezoek aan Auschwitz en Birkenau 1 Programma Krakau, een stad met een unieke sfeer en een schitterende authentieke binnenstad, werd in 1978 als eerste

Nadere informatie

DE EUROPESE VISSERIJ IN CIJFERS

DE EUROPESE VISSERIJ IN CIJFERS DE EUROPESE VISSERIJ IN CIJFERS De tabellen hieronder tonen basisstatistieken met betrekking tot verschillende gebieden van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB), namelijk: de vissersvloten van de

Nadere informatie

Het keizerlijke China

Het keizerlijke China CHINA Het keizerlijke China Kant-en-Klaar - 12 dagen / 10 nachten REF: 373 REISBESCHRIJVING - - - - Tunxi - - - Tongli - INTRODUCTIE consumptiemaatschappijen met bloeiende economieën. Gedurende eeuwen

Nadere informatie

BOX 53/54/55. Deze 3dvd-box verschijnt in juni en neemt de kijker mee op een treinreis door o.a. Zwitserland, Groot-Brittannië en Duitsland.

BOX 53/54/55. Deze 3dvd-box verschijnt in juni en neemt de kijker mee op een treinreis door o.a. Zwitserland, Groot-Brittannië en Duitsland. RAIL AWAY Al meer dan 20 jaar is de serie Rail Away een begrip onder treinliefhebbers. De eerste uitzending vond plaats op 6 januari 1996 en sindsdien zijn er 25 seizoenen met meer dan 180 afleveringen

Nadere informatie

PROJECTOPROEP FESTIVALBEELD EUROPALIA.TURKEY (2015) PROJECTOPROEP GERICHT TOT GRAFISCHE ARTIESTEN/ONTWERPERS/PROFESSIONELEN

PROJECTOPROEP FESTIVALBEELD EUROPALIA.TURKEY (2015) PROJECTOPROEP GERICHT TOT GRAFISCHE ARTIESTEN/ONTWERPERS/PROFESSIONELEN PROJECTOPROEP FESTIVALBEELD EUROPALIA.TURKEY (2015) PROJECTOPROEP GERICHT TOT GRAFISCHE ARTIESTEN/ONTWERPERS/PROFESSIONELEN KALENDER 23.06.14 : Deadline project 15.07.14 : Preselectie en interview met

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

Basis gegevens tender

Basis gegevens tender Geachte heer / mevrouw, Graag maken wij gebruik van de mogelijkheid om u te bedanken voor het verkregen vertrouwen. In dit rapport worden de resultaten weergegeven van de hierboven genoemde tender. Uw

Nadere informatie

9 daagse kameeltrektocht door de woestijn van Sudan de schatten van Meroe

9 daagse kameeltrektocht door de woestijn van Sudan de schatten van Meroe Desert Trail Sudan 9 daagse kameeltrektocht door de woestijn van Sudan de schatten van Meroe Profiel Per 4x4 en Soedan kameel Over zandduinen, langs bergmeren en historische plaatsen Sprookjesachtige landschappen

Nadere informatie

Nieuwjaar 2017 /2018 vieren op de zee in een luxe cruise van : 13 dagen 4 dagen New York en 9 dagen cruise in vol pension naar De Bahamas

Nieuwjaar 2017 /2018 vieren op de zee in een luxe cruise van : 13 dagen 4 dagen New York en 9 dagen cruise in vol pension naar De Bahamas Nieuwjaar 2017 /2018 vieren op de zee in een luxe cruise van : 13 dagen 4 dagen New York en 9 dagen cruise in vol pension naar De Bahamas Opgemaakt en georganiseert door Eddy Boeckmans Maximum : 25 personen

Nadere informatie

van t/m Koop nu je InterRail Pass op

van t/m Koop nu je InterRail Pass op van 01.01.2013 t/m 31.12.2013 Koop nu je InterRail Pass op www.nmbs-europe.com! Met InterRail beweeg je zoals jij het wil. Je houdt van beweging, ontdekking en avontuur? Je vindt het formidabel Europa

Nadere informatie

Rembrandt van Rijn. Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren.

Rembrandt van Rijn. Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren. Rembrandt van Rijn Hoofdstuk 1 : Rembrandt zijn eerste jaren. Rembrandt is op 15 juli 1606 in Leiden geboren. Rembrandt zijn vader was eigenaar van een molen. Die molen was niet bewoonbaar. Hun huis stond

Nadere informatie

Instituut voor de nationale rekeningen. Statistiek buitenlandse handel. Kwartaalbericht 2014-II

Instituut voor de nationale rekeningen. Statistiek buitenlandse handel. Kwartaalbericht 2014-II nstituut voor de nationale rekeningen Statistiek buitenlandse handel Kwartaalbericht 2014- nstituut voor de nationale rekeningen Nationale Bank van België, Brussel Alle rechten voorbehouden. De volledige

Nadere informatie

Statistieken ste Vierdaagse. Barometer 2016 alle

Statistieken ste Vierdaagse. Barometer 2016 alle Statistieken 2016 100 ste Vierdaagse De limiet voor het aantal inschrijvingen is in 2016 gesteld op 50.000. In totaal zijn 4.325 personen uitgeloot voor de 100 ste Vierdaagse. Barometer 2016 alle lopers

Nadere informatie

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling 14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting Presentatie van de tentoonstelling 21.08.2014 03.05.2015 Museum van de Stad Brussel www.museumvandestadbrussel.be De reservisten op 29 juli BRUSSEL TIJDENS DE

Nadere informatie

Statistieken 2015 99 ste Vierdaagse

Statistieken 2015 99 ste Vierdaagse Statistieken 2015 99 ste Vierdaagse De limiet voor het aantal inschrijvingen is in 2015 gesteld op 46.000. In totaal zijn 5.462 personen uitgeloot voor de Vierdaagse. Barometer 2015 alle lopers % uitval

Nadere informatie

EUROPESE VERKIEZINGEN Standaard Eurobarometer (EB 69) Voorjaar 2008 Eerste grove resultaten: Europees gemiddelde en grote nationale tendensen

EUROPESE VERKIEZINGEN Standaard Eurobarometer (EB 69) Voorjaar 2008 Eerste grove resultaten: Europees gemiddelde en grote nationale tendensen Algemene directie Communicatie UNIT FOLLOW-UP PUBLIEKE OPINIE 15/09/2008 EUROPESE VERKIEZINGEN 2009 Standaard Eurobarometer (EB 69) Voorjaar 2008 Eerste grove resultaten: Europees gemiddelde en grote nationale

Nadere informatie

Italië - Proeven van Venetië en omgeving

Italië - Proeven van Venetië en omgeving Italië - Proeven van Venetië en omgeving DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS 1 Programma Venetïe, een van de meest romantische en legendarische steden ter wereld, staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Nadere informatie

Oriënteringssessie Op Erasmus gaan: een vlag met vele ladingen. International Days 2015

Oriënteringssessie Op Erasmus gaan: een vlag met vele ladingen. International Days 2015 Oriënteringssessie Op Erasmus gaan: een vlag met vele ladingen International Days 2015 Op Erasmus gaan: wereldwijde mogelijkheden Binnen Europa: 32 landen: 28 EU landen, Turkije, IJsland, Noorwegen, FYROM

Nadere informatie

.bedomeinnamen. & registrars

.bedomeinnamen. & registrars .bedomeinnamen & registrars 2013 2 Aantal nieuwe.be-registraties 147.022 193.659 222.919 232.746 257.637 267.780 306.341 299.846 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Evolutie van de.be-domeinnamen 602.607

Nadere informatie

Met Karel Peeters & Etienne Hauttekeete naar BHUTAN & SIKKIM-DARJEELING EEUWENOUDE CULTUUR EN TRADITIES IN DE IMPOSANTE HIMALAYA

Met Karel Peeters & Etienne Hauttekeete naar BHUTAN & SIKKIM-DARJEELING EEUWENOUDE CULTUUR EN TRADITIES IN DE IMPOSANTE HIMALAYA Met Karel Peeters & Etienne Hauttekeete naar BHUTAN & SIKKIM-DARJEELING EEUWENOUDE CULTUUR EN TRADITIES IN DE IMPOSANTE HIMALAYA - Sikkim, het boeddistisch koninkrijk in de wolken - Topkunst van het Tibetaanse

Nadere informatie

Mandarijn in Shanghai, Hutong School

Mandarijn in Shanghai, Hutong School EASY LANGUAGES Mandarijn in Shanghai, Hutong School Programma overzicht: Intensieve Mandarijnse cursus Vanaf 18 jaar Accommodatie in modern appartement 2 weken tot 1 jaar Alle niveaus Bestemming Taalcursus

Nadere informatie

Thema. 13 januari Jonathan Bikker Conservator Onderzoek Schilderijen en Anna Krekeler Restaurator Schilderijen

Thema. 13 januari Jonathan Bikker Conservator Onderzoek Schilderijen en Anna Krekeler Restaurator Schilderijen Programma Reeks 1 Rijkscollege Het Rijksmuseum College biedt inzicht en verdieping bij tentoonstellingen en de collectie van het Rijksmuseum wordt gegeven door conservatoren en restauratoren van het Rijksmuseum.

Nadere informatie

Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015

Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015 Najaar uitstap LEUVEN, stad aan de Dijle zaterdag 10 oktober 2015 Op zaterdag 10 oktober 2015 organiseert de Vriendenkring een rondleiding in de universiteitsstad Leuven. Je hoeft niet steeds ver te reizen

Nadere informatie

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL PASPOORTEN M.C. Escher 17 juni 1898 27 maart 1972 Leeuwarden Tekeningen die niet klopten. Maurits Cornelius Escher werd geboren in in 1898 in een Friese familie. Hij was de jongste thuis en zijn familie

Nadere informatie

nr. 571 van LYDIA PEETERS datum: 18 april 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE Appel- en perenteelt - Interventievergoedingen

nr. 571 van LYDIA PEETERS datum: 18 april 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE Appel- en perenteelt - Interventievergoedingen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 571 van LYDIA PEETERS datum: 18 april 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Appel- en perenteelt - Interventievergoedingen Ten gevolge van de

Nadere informatie

Cuisine & Culture. zondag 19 april t/m donderdag 23 april 2015. Architectuur Muziek Badcultuur Café s en Koffiehuizen

Cuisine & Culture. zondag 19 april t/m donderdag 23 april 2015. Architectuur Muziek Badcultuur Café s en Koffiehuizen Cuisine & Culture BOEDAPEST parel aan de Donau zondag 19 april t/m donderdag 23 april 2015 Architectuur Muziek Badcultuur Café s en Koffiehuizen Boedapest is een prachtig gelegen stad met een rijke geschiedenis

Nadere informatie

Reisprogramma Wit-Rusland 10 dagen via Praag (groep min. van 8 persoon).

Reisprogramma Wit-Rusland 10 dagen via Praag (groep min. van 8 persoon). Reisprogramma Wit-Rusland 10 dagen via Praag (groep min. van 8 persoon). 1 dag (woensdag) 09.15-14.30 uur. Vlucht Amsterdam Praag - Minsk (excl.). 15.30-16.30 uur. Transfer vliegveld Minsk - hotel «Planeta»***

Nadere informatie

De Blauwe Vogel 1609 KROATÏE. Reisfamilie Carlier. ELEGANTE CRUISE vanuit Dubrovnik aan boord van de M/S ATLANTIC 5 * & M/S APOLON 5 *SUP

De Blauwe Vogel 1609 KROATÏE. Reisfamilie Carlier. ELEGANTE CRUISE vanuit Dubrovnik aan boord van de M/S ATLANTIC 5 * & M/S APOLON 5 *SUP De Blauwe Vogel 1609 Reisfamilie Carlier KROATÏE ELEGANTE CRUISE vanuit Dubrovnik aan boord van de M/S ATLANTIC 5 * & M/S APOLON 5 *SUP SPLIT OMIS BRAC BOL MAKARSKA 38 deelnemers per vertrekdatum Vaar

Nadere informatie

In de sporen van Marco Polo naar China

In de sporen van Marco Polo naar China In de sporen van Marco Polo naar China 40 daagse autoreis via de legendarische zijderoute Profiel Met uw eigen classic, 4x4 of motorfiets van Nederland naar China Vooral over verharde wegen en gravel roads

Nadere informatie

VOETBAL TORNOOI VAN DE LAGERE SCHOLEN VAN SINT-LAMBRECHTS-WOLUWE

VOETBAL TORNOOI VAN DE LAGERE SCHOLEN VAN SINT-LAMBRECHTS-WOLUWE Klein GROEP A Duitsland - Cuba 3-0 Wales - Chili 1-1 Kameroen - Finland 1-0 Duitsland - Wales 4-0 Chili - Kameroen 0-3 Cuba - Finland 1-0 Duitsland - Chili 4-0 Cuba - Kameroen 0-2 Wales - Finland 1-1 Duitsland

Nadere informatie

SOCIALE BESCHERMING IN BELGIË ESSOBS DATA 2O14

SOCIALE BESCHERMING IN BELGIË ESSOBS DATA 2O14 SOCIALE BESCHERMING IN BELGIË DATA 2O14 Ook dit jaar is de FOD Sociale zekerheid verheugd om u de nieuwe editie van de -brochure voor te stellen. Deze geeft u een overzicht van de bijgewerkte cijfers

Nadere informatie

Samen naar die bijzondere hoofdstad van ons land, AMSTERDAM, een échte wereldstad, Met het Gilde Maastricht, 2017

Samen naar die bijzondere hoofdstad van ons land, AMSTERDAM, een échte wereldstad, Met het Gilde Maastricht, 2017 Samen naar die bijzondere hoofdstad van ons land, AMSTERDAM, een échte wereldstad, Met het Gilde Maastricht, 2017 Het Gilde Maastricht organiseert voor het komend najaar een excursie naar Amsterdam, behorende

Nadere informatie

From Buddha to Laozhe

From Buddha to Laozhe From Buddha to Laozhe 20 daagse wandelreis rond de heilige bergen van China Profiel Wandelen naar spirituele hoogten Adembenemende landschappen Uitgebreide kennismaking Boeddhisme en Taoïsme Een wandelavontuur

Nadere informatie

18 daagse rondreis per huurauto (4x4) of motorfiets door Zuid-China

18 daagse rondreis per huurauto (4x4) of motorfiets door Zuid-China Het onbekende China 18 daagse rondreis per huurauto (4x4) of motorfiets door Zuid-China Profiel Comfortabele 4x4 Mitsubishi Pajero of Toyota Landcruiser (Huur)of Motorfiets Adembenemende landschappen Vooral

Nadere informatie

Grensoverschrijdende aftrek van fiscale verliezen

Grensoverschrijdende aftrek van fiscale verliezen Grensoverschrijdende aftrek van fiscale verliezen 20.01.2006-20.02.2006 220 antwoorden. Geef aan op welk gebied uw hoofdactiviteit ligt D - Industrie 58 26,4% G - Groothandel en kleinhandel; reparatie

Nadere informatie

Bijlage. 3 - meename door moeder meename door beiden meename door derde(n)

Bijlage. 3 - meename door moeder meename door beiden meename door derde(n) Cijfers 22 Bijlage Cijfers 22 Aantal zaken Aantal afgeronde zaken Inkomende zaken: 49 24 Aantal betrokken kinderen: 65 33 Verzoeken teruggeleiding 2 47 22 meename door vader 3 meename door moeder 35 9

Nadere informatie

WAAR GAAN WE NAARTOE?

WAAR GAAN WE NAARTOE? WAAR GAAN WE NAARTOE? De familie Janssens wil op uitstap. Maar vader, moeder en de kinderen hebben hun eigen wensen! Kan je de familie helpen? Bekijk de brochures. Welke uitstap is goed voor iedereen?

Nadere informatie

Binnen EU bellen, sms en en surfen aan nationaal tarief

Binnen EU bellen, sms en en surfen aan nationaal tarief Binnen EU bellen, sms en en surfen aan nationaal tarief Naar aanleiding van een Europese maatregel, worden ook bij Orange vanaf 11 juni 2017 de kosten voor mobiele roaming in de EU afgeschaft. Dit betekent

Nadere informatie

Wandelen over de Chinese draak

Wandelen over de Chinese draak Wandelen over de Chinese draak 10 daagse wandelreis over de Chinese muur Profiel Uitdagende wandeltocht De mooiste secties van de 6000 km lange Chinese muur Adembenemende landschappen Uitgebreide kennismaking

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 26 november 2003 (27.11) (OR. fr) 15314/03 Interinstitutioneel dossier: 2003/0274 (COD) CULT 66 CODEC 1678 VOORSTEL van: de Europese Commissie d.d.: 18 november 2003

Nadere informatie

Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van onderhandelingen (art. 26 OESO)

Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van onderhandelingen (art. 26 OESO) Uitwisseling van bankinlichtingen Kalender van (art. 26 OESO) 10/11/2009 I. Nieuwe overeenkomsten die een bepaling bevatten die voorziet in de uitwisseling van bankinlichtingen Land Botswana 03/07/09 Herziene

Nadere informatie

Koop nu je InterRail Pass op

Koop nu je InterRail Pass op Griekenland Ierland België Groot- Brittannië Frankrijk Portugal Spanje Turkije Italië V.U.: Michel Jadot NMBS Europe Hallepoortlaan 40 1060 Brussel Realisatie : Euro RSCG Brussels van 01.01.2012 t/m 31.12.2012

Nadere informatie

Instituut voor de nationale rekeningen. Statistiek buitenlandse handel. Kwartaalbericht 2013-I

Instituut voor de nationale rekeningen. Statistiek buitenlandse handel. Kwartaalbericht 2013-I nstituut voor de nationale rekeningen Statistiek buitenlandse handel Kwartaalbericht 2013- nstituut voor de nationale rekeningen Nationale Bank van België, Brussel Alle rechten voorbehouden. De volledige

Nadere informatie

In welk land ligt Oslo? Noorwegen. Welk land is een eiland in de Noordelijke IJszee? IJsland Welke letter heeft die zee op de kaart?

In welk land ligt Oslo? Noorwegen. Welk land is een eiland in de Noordelijke IJszee? IJsland Welke letter heeft die zee op de kaart? N O P Thuistopo. Noem de letter en zeg welk land, welke zee of welke plaats het is. A = IJsland, B = Noorwegen, = Zweden, = inland, E = Rusland, = enemarken, G = Oslo, H = Stockholm, I = Helsinki, J =

Nadere informatie

Toerisme in Vlaanderen

Toerisme in Vlaanderen Toerisme in Kerncijfers 2011 Toerisme in Vlaanderen Aantal overnachtingen en aankomsten in België (2011) overnachtingen % aankomsten % gemiddelde verblijfsduur (nachten) Vlaams Gewest 23.466.371 65% 8.041.529

Nadere informatie

Riviercruise doorheen Frankrijk, Duitsland, Zwitserland

Riviercruise doorheen Frankrijk, Duitsland, Zwitserland Riviercruise doorheen Frankrijk, Duitsland, Zwitserland + een daguitstap met de Glacier Express Een ongewone reis door de mooiste gebieden van de drie landen!!! Van zondag 25 juni tot donderdag 29 juni

Nadere informatie

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep.

Thema 2 Om ons heen. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Landschappen. Klimaten. Samenwerking. de regering. Onder de loep. Meander Samenvatting groep 7 Thema 2 Om ons heen Samenvatting Landschappen Landschappen in Europa zijn heel verschillend. Nederland is een heel vlak land. Frankrijk is een land met heuvels en bergen. Zweden

Nadere informatie

27/11/2011. Reis van vrijdag 25 tot maandag 28 november 2011. Exclusieve MMC reis! Vlug inschrijven! First come first served. BEPERKT AANTAL PLAATSEN.

27/11/2011. Reis van vrijdag 25 tot maandag 28 november 2011. Exclusieve MMC reis! Vlug inschrijven! First come first served. BEPERKT AANTAL PLAATSEN. 1 marathon FIRENZE 27/11/2011 Reis van vrijdag 25 tot maandag 28 november 2011 Exclusieve MMC reis! Vlug inschrijven! First come first served. BEPERKT AANTAL PLAATSEN. 2 FIRENZE Firenze, de hoofdstad van

Nadere informatie

Den Haag Scheveningen Delft

Den Haag Scheveningen Delft Den Haag Scheveningen Delft Zaterdag en zondag 21 en 22 juni 2008 met bezoek aan Mauritshuis Museum Beelden aan zee Vermeercentrum V.V.A. afdeling Brussel G. Gilsonstraat 55, 1090 Brussel tel. 02-479.32.32

Nadere informatie

Maandag. s Avonds dineren we op loopafstand van ons hotel en genieten we van de verschillende lokale wijnen.

Maandag. s Avonds dineren we op loopafstand van ons hotel en genieten we van de verschillende lokale wijnen. Achtergrond Al eeuwenlang is de Kaukasus zowel een trefpunt van culturen als een schier onoverwinnelijk obstakel voor de vele volkeren die de regio hun thuis noemen. Na Perzische, Ottomaanse en Russische

Nadere informatie

Great Wall Skating Challenge 2013

Great Wall Skating Challenge 2013 Great Wall Skating Challenge 2013 Where the Great Wall meets the Yellow River Unieke schaatsmarathon op de Gele Rivier langs de Chinese Muur tussen Mongolië en China. 10 daagse sportieve cultuurreis naar

Nadere informatie

Goudse Rembrandts bekend!

Goudse Rembrandts bekend! PERSBERICHT 17 juli 2014 Goudse Rembrandts bekend! De jury (directeur Museum Gouda, Gerard de Kleijn) heeft ruim honderd tekeningen en schilderwerken ontvangen voor de tekenwedstrijd: Wie is de beste Rembrandt

Nadere informatie

InterRail ÉÉN PASS. DERTIG LANDEN. EINDELOOS VEEL MOGELIJKHEDEN. korting op je Global Pass 01/01/2014-31/12/2014. Zoveel meer dan een treinticket

InterRail ÉÉN PASS. DERTIG LANDEN. EINDELOOS VEEL MOGELIJKHEDEN. korting op je Global Pass 01/01/2014-31/12/2014. Zoveel meer dan een treinticket InterRail korting op je Global Pass ÉÉN PASS. DERTIG LANDEN. EINDELOOS VEEL MOGELIJKHEDEN. 01/01/2014-31/12/2014 Zoveel meer dan een treinticket Europa verkennen met InterRail. En jij bepaalt het tempo.

Nadere informatie

Op culinaire ontdekkingstocht naar de Baskische kust Donderdag 8 oktober t/m zondag 11 oktober 2015

Op culinaire ontdekkingstocht naar de Baskische kust Donderdag 8 oktober t/m zondag 11 oktober 2015 Gastronomie & Architectuur Op culinaire ontdekkingstocht naar de Baskische kust Donderdag 8 oktober t/m zondag 11 oktober 2015 Aan de Noordkust van Spanje liggen de goudgele stranden en groene heuvels

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE

UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE 13.12.2013 Publicatieblad van de Europese Unie L 334/37 UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE van 11 december 2013 tot wijziging van Besluit 2012/226/EU betreffende de tweede reeks gemeenschappelijke veiligheidsdoelen

Nadere informatie

Code Geboorteland Straatnaam

Code Geboorteland Straatnaam Uitwisseling van informatie op grond van artikel 10, eerste lid van de Landsverordening spaarvermogensheffing Info Beneficial owner (1) Data Beneficial owner (2) Naamgegevens(3) Geboortegegevens (4) Adresgegevens

Nadere informatie

Statistieken 2013 97 ste Vierdaagse

Statistieken 2013 97 ste Vierdaagse Statistieken 2013 97 ste Vierdaagse De limiet voor het aantal inschrijvingen is in 2013 gesteld op 46.000. In totaal zijn 4.314 personen uitgeloot voor de Vierdaagse. Barometer 2013 alle lopers % uitval

Nadere informatie

FostPack Importeren verpakkingsfiches via XML

FostPack Importeren verpakkingsfiches via XML FostPack Importeren verpakkingsfiches via XML 1 Algemeen Dit document beschrijft de manier waarop men door middel van een XML file- verpakkingsfiches kan importeren in FostPack. U vindt het schema en een

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz)

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Lees ter voorbereiding de volgende teksten en bekijk de vragen en antwoorden van de quiz. De juiste antwoorden zijn vetgedrukt. Wat wil en doet

Nadere informatie

Mysterieus en culinair Marrakech

Mysterieus en culinair Marrakech Mysterieus en culinair Marrakech 25/05 tot 29/05/2018 5 dagen, 4 nachten Beleef tijdens deze citytrip de sprookjesachtige Arabische sfeer van duizend-en-eennacht. Geen betere plaats om kennis te maken

Nadere informatie

Bestemming 0,5 kg 1,0 kg 1,5 kg 2,0 kg 2,5 kg 3,0 kg 4,0 kg. Canarische Eilanden (IC) 69,90 74,40 78,90 83,40 87,90 92,40 101,40

Bestemming 0,5 kg 1,0 kg 1,5 kg 2,0 kg 2,5 kg 3,0 kg 4,0 kg. Canarische Eilanden (IC) 69,90 74,40 78,90 83,40 87,90 92,40 101,40 Afrika Canarische Eilanden (IC) 69,90 74,40 78,90 83,40 87,90 92,40 101,40 Egypte (EG) 77,35 82,45 87,55 92,65 97,75 102,85 113,05 Marokko (MA) 96,85 105,25 113,65 122,05 130,45 138,85 155,65 Tunesië (TN)

Nadere informatie

Victoria Watervallen en het beste van Botswana

Victoria Watervallen en het beste van Botswana Victoria Watervallen en het beste van Botswana 7 daagse reis door oogstrelende en waterrijke natuurpracht Profiel Geheel verzorgd Safari in Afrika s mooiste safarigebied: Chobe en Okavango Delta Eén van

Nadere informatie

Volg nu een korte taalcursus voor je volgende reis

Volg nu een korte taalcursus voor je volgende reis nieuwe lessenreeksen februari-juni 2013 11 talen Volg nu een korte taalcursus voor je volgende reis Stedelijk Onderwijs Korte lessenreeks: Welkom Arabisch Chinees Duits Grieks Italiaans Pools Portugees

Nadere informatie

Volg nu een korte taalcursus voor je volgende reis

Volg nu een korte taalcursus voor je volgende reis nieuwe lessenreeksen februari-juni 2013 11 talen Volg nu een korte taalcursus voor je volgende reis Stedelijk Onderwijs Korte lessenreeks: Welkom Arabisch Chinees Duits Grieks Italiaans Pools Portugees

Nadere informatie

toerisme vlaanderen Toerisme in Kerncijfers 2010

toerisme vlaanderen Toerisme in Kerncijfers 2010 toerisme vlaanderen Toerisme in Kerncijfers 2010 Toerisme in Vlaanderen Aantal overnachtingen en aankomsten in België (2010) overnachtingen % aankomsten % gemiddelde verblijfsduur (nachten) Vlaamse Gewest

Nadere informatie

Kennismaking Noord-Portugal met Porto en de Douro vallei

Kennismaking Noord-Portugal met Porto en de Douro vallei Kennismaking Noord-Portugal met Porto en de Douro vallei DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS 1 Programma DAG 1 Samenkomst op de luchthaven van Zaventem en vertrek per rechtstreekse lijnvlucht van Brussels Airlines

Nadere informatie

De Blauwe Vogel Reisfamilie Carlier. ELEGANTE CRUISE vanuit Dubrovnik met ons nieuw schip M/S ATLANTIC 5 *

De Blauwe Vogel Reisfamilie Carlier. ELEGANTE CRUISE vanuit Dubrovnik met ons nieuw schip M/S ATLANTIC 5 * De Blauwe Vogel 1609 Reisfamilie Carlier K R O A T I E ELEGANTE CRUISE vanuit Dubrovnik met ons nieuw schip M/S ATLANTIC 5 * 38 deelnemers per vertrekdatum Het nieuwe deluxe schip M/S ATLANTIC gebouwd

Nadere informatie

CITYTRIP Athene. Geboortestad van de Olympische Spelen. DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS

CITYTRIP Athene. Geboortestad van de Olympische Spelen. DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS CITYTRIP Athene Geboortestad van de Olympische Spelen. DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS 1 Programma Athene, hoofdstad van Griekenland en genoemd naar de godin Athena, was 3000 tot 2500 jaar geleden de hoofdstad

Nadere informatie

MSC DIVINA 8 dagen 7 nachten. Cruise naar Jamaica, Kaaiman Eilanden, Mexico & de Bahama s. Vertrek vanuit Miami

MSC DIVINA 8 dagen 7 nachten. Cruise naar Jamaica, Kaaiman Eilanden, Mexico & de Bahama s. Vertrek vanuit Miami ONTDEK DE CARIBBEAN MET MSC CRUISES & ONTVANG EEN GRATIS ALLINCLUSIVE DRANKPAKKET EN WIFI! Bekend om haar weelderige ongerepte natuur, de warmte van haar volkeren en de juwelen van de koloniale architectuur.

Nadere informatie

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan A-tekst De aquarel Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan In de 19de eeuw maakte de Nederlandse aquarel een ongekende bloeiperiode door. De artistieke idealen van die tijd vonden in dit medium een perfecte

Nadere informatie

Alles is in volle opbouw.

Alles is in volle opbouw. Alles is in volle opbouw. Duits paviljoen ook te zien op de vlgd dia Vlgd dia Hall van machines Oud Vlaanderen met het Belfort van Bethune(fr) Hoofdingang aan de Kortrijksesteenweg 2 dia s verder Het Duits

Nadere informatie

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw Geschiedenis Werkblad voor leerlingen (groep 7 en 8) 1/14

rijks museum Voorbereidende les bij de rondleiding Proef de Gouden Eeuw Geschiedenis Werkblad voor leerlingen (groep 7 en 8) 1/14 1/14 Werkblad 1 Oorlog en vrede Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster, Bartholomeus van der Helst, 1648 Nederland was in de 17de eeuw vaak in oorlog met verschillende landen. De langste

Nadere informatie

JAAROVERZICHT 2010 gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS

JAAROVERZICHT 2010 gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS Hout en Plaatmateriaal JAAROVERZICHT gedetailleerd per Categorie, Regio en Land Bron: CBS 1 van 22 08/15/2011 Hout Nederland - Index en Samenvatting Per Categorie (genummerd) zijn de gegevens uitgesplitst

Nadere informatie