NEEM DEEL FOTOWEDSTIJD. aan onze nieuwe. en maak kans op een GRATIS REIS NAAR MALTA. Alle info op pag. 7

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NEEM DEEL FOTOWEDSTIJD. aan onze nieuwe. en maak kans op een GRATIS REIS NAAR MALTA. Alle info op pag. 7"

Transcriptie

1 2015

2 NEEM DEEL aan onze nieuwe FOTOWEDSTIJD en maak kans op een GRATIS REIS NAAR MALTA Alle info op pag. 7 Vormgeving: Maarten Deckers Coverbeeld: Dalo Collis, Shutterstock

3 03 UW BESTEMMING JOHAN SMEUNINX directeur Davidsfonds Cultuurreizen De uitzonderlijke reisbegeleiders zijn een enorme troef voor onze reizen. We koesteren hen dan ook! Henry Miller, een niet onbesproken auteur, schreef ooit Iemands bestemming is nooit een plaats, maar eerder een nieuwe manier van kijken naar dingen. Die dingen, dat zijn andere culturen en levenswijzen, muziek, nieuwe kunstvormen, Met het aanbod van Davidsfonds Cultuurreizen kan u die nieuwe kijk in groep beleven, met gelijkgestemden, mensen die gelijklopende interesses hebben en die even sterk verlangen naar culturele rijkdom. Dat is ons idee over toerisme: reizen als een persoonlijke verrijking. Die ervaringen samen met anderen in groep beleven en delen maakt uw reis extra bijzonder. De keuze uit ons rijke aanbod is volledig aan u: er zijn heel wat vaste waarden, maar ook enkele opvallende nieuwigheden, die Henry Millers citaat nog meer waarmaken. Wat denkt u van cultuurbeleving op een kanaalboot in Frankrijk, helemaal voor de Davidsfonds reisgroep alleen? Of een groep (groot)ouders die samen met hun (klein)kind Istanboel ontdekken? Beleef een droom die velen koesteren: een schrijfreis in de streek van Shakespeare, als opstapje naar een eigen boek. Leer eindelijk Congo zien, mede door de ogen van ere-ambassadeur Johan Swinnen, of bezoek minder evidente bestemmingen als Taiwan of Bhutan. Maar ook dichter bij huis is een weelde aan cultuur te ontdekken: leer anders kijken naar Van Gogh of Rembrandt, of bezoek eindelijk het prachtige Den Haag. Ervaar het hoge noorden op een unieke manier, vanaf een cruiseschip met Francesca Vanthielen. Of bevaar met Lieve De Clerck de Yangtze, de langste rivier van Azië. En anders leren kijken kan ook met de oren! Geniet van muziek in Praag en Mariënbad, of woon met anglofiel en muziekkenner Fred Brouwers het Oxford Lieder Festival bij. Ontdek met Jan Dewilde in het zomerse Toscane de Accademia van (en in) de Crete Senesi, of laat woord en muziek samensmelten met Goethe in Weimar, vormgegeven door Marie Kuijken. De cover van deze brochure toont een visser die nog op een traditionele manier met aalscholvers vist. Dit tafereel speelt zich af op de rivier Li in Guilin, een plek die we bezoeken tijdens onze Zuid-Chinareis. Dat contact met de lokale gebruiken en tradities biedt een dieper inzicht in heden en verleden van een beschaving. Deze reis wordt bovendien begeleid door Stefan Blommaert, die na enkele jaren afwezigheid terugkeert als reisbegeleider. Het lijdt geen twijfel dat de uitzonderlijke reisbegeleiders een enorme troef voor onze reizen zijn. We koesteren hen dan ook! Ik nodig u van harte uit om een frisse blik te werpen op het mooie aanbod in deze brochure en zo uw bestemming te kiezen. Veel kijkplezier!

4 04 INHOUD NO SE EE DK LT LV IE UK FR BE NL CH DE IT CZ AT SI HR PL SK HU RS RO PT ES AL GR DAVIDSFONDS CULTUURREIZEN? FOTOWEDSTRIJD BESTEMMINGEN L AATSTE PLAATSEN BLIKVANGERS De Cultuurreizen van het Davidsfonds nemen een unieke plaats in in het reislandschap, door het uitstekende programma, de eminente reisbegeleiding en de bijzondere manier van reizen. Lees meer over het concept op pag. 6 en hoe u kan reserveren op pag. 10. Bezorg ons uw beste foto's van uw Davidsfonds Cultuurreis en win een prachtige reis naar Malta voor twee personen (vlucht en verblijf in een mooi hotel in Valetta) en lees ook welke nieuwe service we bieden aan alleenreizenden. Ontdek op de kaarten van Europa en van de wereld waar Davidsfonds Cultuurreizen in 2015 allemaal naartoe trekt. 113 reizen naar 55 landen, waarvan 32 nieuwe reizen, wachten op u. Bij de 90 reisbegeleiders vindt u ook 13 nieuwkomers. Heel wat voorjaarsreizen uit de vorige brochure zijn al volzet, maar er zijn er ook enkele die toe zijn aan hun laatste plaatsen. Daarom staan ze niet meer uitgebreid vermeld in deze brochure. Als u nog mee wil, aarzel dan niet en schrijf snel in. In 2015 kan u nu nog kiezen uit 113 reizen, van één dag tot 29 dagen (de reis om de wereld) met stuk voor stuk zeer deskundige reisbegeleiders, reizen op een comfortabele manier, met een grote belevingswaarde, naar inspirerende bestemmingen en met enkele historische mijlpalen. Wij selecteerden voor u alvast 7 blikvangers, ter inspiratie.

5 INHOUD 05 INHOUD STEDENREIZEN MUZIEKREIZEN RONDREIZEN EUROPA RONDREIZEN WERELD PRAKTISCH Met Davidsfonds Cultuurreizen beleeft u niet zomaar een citytrip. Onder deskundige begeleiding leert u de cultuur én de geschiedenis van heel wat boeiende wereldsteden uitgebreid kennen. Hierbij ook een aanbod van heel wat fascinerende tentoonstellingen of focus op kunstenaars zoals Van Gogh of Rembrandt, Egyptische cultuur in Leiden of Parijs, of eetcultuurreizen in Amsterdam of Istanboel. Voor wie de belangrijkste Europese muziekevenementen niet wil missen en meteen ook de cultuursteden waar ze plaatsvinden wil (her)ontdekken, is er een uitgekiend aanbod aan muziekreizen. U beleeft grootse repertoires in prachtige muziekhuizen, onder deskundige reisbegeleiding met exclusieve ontmoetingen en concerten. Telkens in het juiste seizoen trekt Davidsfonds Cultuurreizen naar een aantal cultureel bijzonder rijke Europese regio s op een heel eigen manier, uiteraard. Met als invalshoeken bijvoorbeeld kunst, muziek of geschiedenis. Of met een cultuurcruise en heel wat nieuwe bestemmingen. Intussen kunnen we al spreken van heuse Davidsfonds klassiekers als het gaat om wereldreizen we denken dan aan Marokko, India of China maar we maken ook kennis met onverwachte parels als Taiwan, Bhutan, Indonesië of een cruise op de Yangtze. En de enige reis om de wereld op de Belgische markt, met voldoende rustpunten! Het inschrijvingsformulier voor de Cultuur reizen en alle (technische) details die u moet weten, vindt u hier terug.

6 06 DAVIDSFONDS CULTUURREIZEN DAVIDSFONDS CULTUURREIZEN VIJF IJZERSTERKE TROEVEN In 2004 startte het Davidsfonds met Davidsfonds Cultuurreizen. Het opzet was een kwalitatief hoogstaand reisprogramma aan te bieden, in beperkte groep, met deskundige reisbegeleiding, naar cultureel interessante bestemmingen. In een paar jaar tijd verviervoudigde het aantal deelnemers en groeide het aanbod enorm. Vandaag is Davidsfonds Cultuurreizen een gevestigde waarde, met bijna 200 afreizen per jaar. Dat succes kwam er natuurlijk niet vanzelf. We lijsten de vijf sterkste punten van Davidsfonds Cultuurreizen op meteen uw checklist om voor ons te kiezen. 01 CULTUREEL HOOGSTAAND PROGRAMMA Culturele hoogtepunten. Unieke ontdekkingen. Exclusieve belevenissen. Davidsfonds Cultuurreizen rijgt ze aaneen en geeft u voor elke reis de garantie op een rijk, origineel en gevarieerd programma waarin sterk gefocust wordt op de geschiedenis en cultuur van een stad of land. En toch blijft het programma goed gedoseerd: er is steeds voldoende vrije tijd. 02 UITZONDERLIJKE REISBEGELEIDERS Mark Eyskens, Mia Doornaert, Luc De Vos, Fred Brouwers, Sigiswald Kuijken, Stefan Blommaert... Het zijn maar een paar (bekendere) namen tussen de bijna 100 deskundige reisbegeleiders, allemaal experts ter zake. Auteurs, professoren, journalisten, musici, wetenschappers, docenten delen op een aanstekelijke manier hun kennis over de gebieden die ze samen met u bereizen. 03 KLEINE, GEÏNTERESSEERDE GROEP U reist altijd in goed gezelschap, want uw medereizigers zijn al net zo enthousiast over de bestemming en even geïnteresseerd als u. Het zijn mensen met een open geest die houden van cultuur. Bovendien reist u behalve dan voor bepaalde dagreizen of korte reizen steeds in een kleine groep van maximum 25 deelnemers. Extra comfortabel dus. 04 KWALITEIT VOOR DE JUISTE PRIJS Davidsfonds Cultuurreizen hebben een prijskaartje, daar moeten we niet flauw over doen. Maar wie alles in acht neemt, zal vaststellen dat de prijs zéér correct is. Heel veel is immers inbegrepen: alle excursies, concerten, toegangsgelden, fooien enz. tenzij het (uitzonderlijk) anders vermeld is. Bovendien profiteert u van de jarenlange expertise van reispartner Omnia Travel, logeert u in kwaliteitsvolle kamers en geniet u van een ruime reisverzekering. 05 TEVREDEN REIZIGERS KEER OP KEER Een van de grote troeven van Davidsfonds Cultuurreizen is de tevredenheid van de reizigers. Na elke reis wordt er uitvoerig geëvalueerd, onder meer via een uitgebreid evaluatieformulier dat elke reiziger na de reis ontvangt. Per jaar komen er meer dan evaluatieformulieren terug naar ons. En daar blijkt telkens opnieuw uit: Davidsfonds Cultuurreizen heeft uitermate tevreden reizigers.

7 DAVIDSFONDS CULTUURREIZEN 07 EXTRA GESCHENK VOOR DAVIDSFONDS LEDEN Davidsfonds Cultuurreizen maakt deel uit van het grotere Davidsfonds Cultuurnetwerk. Wie lid is, krijgt bij elke boeking een Davidsfonds boekenbon cadeau ter waarde van 30 of 50 euro (30 euro voor muziek-, steden- en rondreizen vanaf drie dagen en 50 euro voor wereldreizen). En dat voor elke persoon van het gezin die inschrijft. Vergeet dus zeker nooit uw lidnummer te vermelden bij uw inschrijving. NOG GEEN LID VAN HET DAVIDSFONDS? De Davidsfonds Cultuurreizen zijn er voor iedereen, maar wie lid is van het Davidsfonds krijgt wel extra voordelen (zie hierboven). U kan heel makkelijk lid worden via onze website u kiest gewoon twee boeken uit ons aanbod en u bent een jaar lang lid. En dat levert u natuurlijk heel wat voordelen op; op de website vindt u alles netjes opgelijst. Of bel ons even, als u meer informatie wenst, op 016/ FOTOWEDSTRIJD 2015 Stuur ons de beste foto s die u gemaakt hebt tijdens een van onze Cultuurreizen: landschappen, gebouwen, mensen, de keuze is aan u. Elke maand zal onze jury uit de inzendingen een maandwinnaar kiezen. In januari 2016 bepaalt het publiek dan welke van de twaalf maandfoto s de grote winnaar wordt van reiswaardebons, boekenpakketten of de hoofdprijs, een vakantie in Malta. Die omvat twee vliegtickets heen en terug en een verblijf van drie nachten (kamer met ontbijt) in een mooi hotel in Valletta! Het specifieke wedstrijdreglement en de praktische informatie vindt u terug op onze website: SINGLES Wie alleen reist, betaalt een toeslag voor een eenpersoonskamer. Wilt u dit vermijden en vindt u er geen graten in om een kamer te delen met een andere alleenreizende? Laat ons dat dan weten! We brengen u - indien mogelijk - in contact met een andere alleenreizende van hetzelfde geslacht. De beslissing om al dan niet een kamer te delen ligt dan bij u beiden. Maak uw reservatie zoals u dat voor een gewone eenpersoonskamer zou doen, maar vermeld in het vak Eventuele opmerkingen dat u uw kamer graag wilt delen met iemand. Met een beetje geluk vermijdt u zo de extra kost, al kan dat natuurlijk niet gegarandeerd worden. BIJ SOMMIGE CULTUURREIZEN BIEDT HET DAVIDSFONDS OOK EEN BOEK, EEN EVENEMENT OF EEN CURSUS. VOOR ALLE GEDETAILLEERDE INFO: OF TEL. 016/ Boek Evenement Cursus

8 08 ONZE BESTEMMINGEN BINNEN EUROPA NO SE EE DK LT LV IE UK BE NL DE CZ PL SK FR CH IT AT SI HR HU RS RO PT ES AL GR

9 ONZE BESTEMMINGEN 09 BUITEN EUROPA IS RU MX US GT Reis om de wereld MA TN CY UZ TR IR AM AE ET CN NP BT IN TH KH VN TW CD RW ID PE ZA Albanië AL 98 Armenië AM 13 België BE 18-20, 68-69, 78 Bhutan BT 136 Cambodja KH 158 China CN 13, , 158 Congo CD 144 Cyprus CY 107 Denemarken DK 84 Duitsland DE 12, 31-34, 53-59, 85 Estland EE 92 Ethiopië ET 13, 157 Frankrijk FR 27, 49-50, Griekenland GR 108, 110 Guatemala GT 152 Hongarije HU Ierland IE 83 IJsland IS 86, 88 India IN , 158 Indonesië ID 140 Iran IR 13, 120 Italië IT 40-41, 62-65, 78, 95, Jordanië JO 13 Kroatië HR 96 Letland LV 92 Litouwen LT 92 Marokko MA 116 Mexico MX 159 Nederland NL 21-26, 48, 70 Nepal NP 136 Noorwegen NO 86 Oezbekistan UZ 122 Oostenrijk AT 60, Peru PE 154, 159 Polen PL 37, 91 Portugal PT 42, 105 Roemenië RO 89, 97 Rusland RU 38-39, 93 Rwanda RW 142 Servië RS 89, 94 Slovakije SK 89 Slovenië SI 95 Spanje ES 12, 43, , 106 Taiwan TW 130 Thailand TH 158 Tsjechië CZ 36, 61 Tunesië TN 118 Turkije TR 44-45, , 157 Verenigd UK 28-30, 52, 80-82, 86 Koninkrijk Verenigde AE 158 Arabische Emiraten Verenigde US , 158 Staten Vietnam VN 138 Zuid-Afrika ZA 146 Zweden SE 84 Zwitserland CH 35

10 10 RESERVEREN INFO & RESERVATIE EEN FLUITJE VAN EEN CENT Een Davidsfonds Cultuurreis boeken is een fluitje van een cent. Het gaat immers erg gemakkelijk, gewoon van bij u thuis per telefoon, via de Davidsfonds website, via of per gewone post. Wilt u toch nog graag even overleggen voor u een bepaalde reis boekt? Geen probleem: u kan altijd terecht in een Omnia Travel reiskantoor. En o ja, aan de reservatie van een Davidsfonds Cultuurreis zijn nooit dossierkosten verbonden. Mooi meegenomen, toch? PER TELEFOON 016/ Dit is het nummer van Davidsfonds Cultuurreizen/Omnia Travel waar u terechtkan voor alle informatie over de reizen uit deze brochure. U kan ook meteen uw reis boeken. Davidsfonds Cultuurreizen/Omnia Travel is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur. VIA U kan ook vlot per een Davidsfonds Cultuurreis boeken, of langs deze weg informatie vragen. Vermeld wel altijd goed al uw gegevens en alle details van de reis waarover u mailt. VIA EEN REISKANTOOR VAN OMNIA TRAVEL De Omnia Travel reiskantoren staan tot uw beschikking om u advies te geven over de Davidsfonds Cultuurreizen en om uw reis te boeken. Er zijn Omnia Travel reiskantoren in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Roeselare (voor adressen en openingsuren: zie De Omnia Travel reiskantoren zijn open van maandag tot vrijdag, en eveneens op zaterdagvoormiddag (buiten de schoolvakanties). VIA DE WEBSITE Op deze deelpagina van de Davidsfonds website krijgt u meteen het overzicht van alle reizen, plus up-to-date informatie. U kan ook meteen online uw reis boeken via het elektronische reservatieformulier. PER POST HET INSCHRIJVINGSFORMULIER Schrijf in via het inschrijvingsformulier dat u op pag. 161 van deze brochure vindt en stuur het op naar: Davidsfonds Cultuurreizen/ Omnia Travel, Mgr. Ladeuzeplein 15, 3000 Leuven. U kan het formulier ook faxen naar 016/ VOLG ONS OP FACEBOOK OF TWITTER Deel uw reiservaringen en verneem meer over de Cultuurreizen op onze Facebookpagina of volg ons voor de laatste nieuwtjes op Twitter (www.twitter.com/davidsfonds).

11 REISEVENEMENTEN 11 REISEVENEMENTEN INSPIRATIE VOOR UW REISPLANNEN Met de informatie in deze brochure komt u al een heel eind. Maar wat is er interessanter dan de reisbegeleiders persoonlijk te ontmoeten, reiservaringen te delen met andere cultuurreizigers of de mensen achter de schermen te leren kennen en alle details over uw favoriete reis te vernemen? Het kan allemaal op het reisevenement van 24 januari in Leuven en 31 januari in Gent. Details op onze website. LEUVEN ZATERDAG 24 JANUARI 2015 PROVINCIEHUIS VLAAMS-BRABANT, 14 18U GENT ZATERDAG 31 JANUARI 2015 CENTRUM GUISLAIN, 14 18U Het prachtige provinciehuis Vlaams-Brabant, op wandelafstand van het Leuvense station, is het decor van het reisevenement op 24 januari. We stellen de reizen uit deze brochure graag aan u voor, of liever: de reisbegeleiders zullen hun reizen aan u voorstellen. Om 13u30 staat de koffie voor u klaar. Na een algemene inleidende sessie kan u kiezen uit heel wat individuele reisvoorstellingen. U kan telkens ook met al uw inhoudelijke vragen bij de reisbegeleider terecht en kan in een informeel kader kennismaken met de reisbegeleiders en uw medereizigers, of met de medewerkers van Davidsfonds Cultuurreizen en Omnia Travel. Het is de perfecte gelegenheid om meer te weten te komen over uw favoriete reisbestemmingen en u kan er uw reis zelfs boeken. In 2014 organiseerden we voor het eerst een fotowedstrijd voor Davidsfonds Cultuurreizigers (zie ook pag. 7 voor de volgende editie): u kan tijdens het reisevenement de foto's van de twaalf maandwinnaars bewonderen, uw stem uitbrengen voor uw favoriete foto, en zo misschien een mooie prijs winnen. Ook dit jaar is het reisevenement gratis maar we vragen u wel om vooraf in te schrijven via of 016/ Vermeld erbij of u nog iemand meebrengt. Iedereen is welkom! Het prachtige vormingscentrum Guislain, Jozef Guislainstraat 43, zie ook is het decor van het reisevenement op 31 januari. We stellen de reizen uit deze brochure graag aan u voor, of liever: de reisbegeleiders zullen hun reizen aan u voorstellen. Om 13u30 staat de koffie voor u klaar. Na een algemene inleidende sessie kan u kiezen uit heel wat individuele reisvoorstellingen. U kan telkens ook met al uw inhoudelijke vragen bij de reisbegeleider terecht en kan in een informeel kader kennismaken met de reisbegeleiders en uw medereizigers, of met de medewerkers van Davidsfonds Cultuurreizen en Omnia Travel. Het is de perfecte gelegenheid om meer te weten te komen over uw favoriete reisbestemmingen en u kan er uw reis zelfs boeken. In 2014 organiseerden we voor het eerst een fotowedstrijd voor Davidsfonds Cultuurreizigers (zie ook pag. 7 voor de volgende editie). De winnaar wordt tijdens het reisevenement bekendgemaakt. U kan er ook de foto's van alle twaalf maandwinnaars bewonderen. Ook dit jaar is het reisevenement gratis maar we vragen u wel om vooraf in te schrijven via of 016/ Vermeld erbij of u nog iemand meebrengt. Iedereen is welkom!

12 12 L A ATSTE PL A ATSEN LAATSTE PLAATSEN Heel wat Davidsfonds Cultuurreizen zijn toe aan hun allerlaatste plaatsen. Daarom staan ze niet meer uitgebreid vermeld in deze brochure. Als u nog mee wil, aarzel dan niet om snel in te schrijven. U kan de volledige reisbeschrijvingen nog steeds terugvinden op onze website: of in de vorige brochure van Davidsfonds Cultuurreizen. Met Gerard Bodifee & Hans Martens naar BONN (8 FEBRUARI 2015) De ruimte spreekt tot de verbeelding. Sinds mensenheugenis projecteren we onze dromen en verlangens op dat grote zwart en proberen wetenschappers haar geheimen te ontrafelen. De expo Outer Space in de Bundeskunsthalle in Bonn onderzoekt de raakpunten tussen wetenschap en kunst en brengt daarvoor objecten uit allerlei disciplines samen: de ruimtevaart, wetenschappelijke tentoonstellingsstukken en science fiction en artistieke creaties uit verleden en heden. Gerard Bodifee en Hans Martens zijn perfect geplaatst om deze tentoonstelling vanuit alle standpunten verder toe te lichten. Zij zorgen voor inleidende lezingen en wetenschappelijke en kunsthistorische duiding tijdens de rondleiding. Met Kamiel Cooremans naar BERLIJN (VAN 14 TOT 18 APRIL 2015) Met drie operahuizen en talrijke concertzalen is Berlijn een muzikale metropool. We genieten van drie unieke muziekvoorstellingen van de Berliner Philharmoniker, de Berliner Staatskapelle en het Konzerthausorchester, met daarbij namen als Daniel Barenboim, Gidon Kremer, Magdalena Kozena en de Akademie für alte Musik Berlin en muziek van Sibelius, Bruckner, Beethoven, Sjostakovitsj, Mozart, Busoni en Strauss. Elk concert wordt uitgebreid ingeleid door Kamiel Cooremans. Tussendoor (her)ontdekken we het oude en nieuwe Berlijn, o.m. via de opmerkelijke architectuur van Karl Friedrich Schinkel, Schloss Charlottenburg, de Alte Nationalgalerie en het Neues Museum. Met Piet Swerts naar BADEN-BADEN (VAN 1 TOT 5 APRIL 2015) Baden-Baden is een kuuroord in een weldadig groene omgeving, met een majestueus Festspielhaus en een nog prestigieuzer concertbeleid. Tijdens de befaamde Osterfestspiele maken we de opera Der Rosenkavalier van Richard Strauss mee. De Berliner Philharmoniker staat o.l.v. Sir Simon Rattle. De topcast bestaat o.a. uit Anja Harteros, Magdalena Kozena en Lawrence Brownlee. We genieten ook van een tweede concert van de Berliner Philharmoniker, dan o.l.v. Riccardo Chailly. Op het programma Mendelssohn, Rachmaninov en het pianoconcerto van Schumann met Martha Argerich, een pianiste van wereldformaat! Componist-pianist Piet Swerts is onze reisbegeleider; hij verwent ons ook met een privérecital. Met Werner Hamelinck naar TENERIFE (VAN 16 TOT 23 MEI 2015) Tenerife is zo veel meer dan een eiland vol strandresorts en zonnekloppers. Het Nationaal Park Las Cañadas del Teide is niet alleen het hoogste nationale park van Spanje, maar bovendien het eerste astronomische reservaat ter wereld. Het is de perfecte plaats om s nachts de prachtige sterrenhemel te bestuderen, zeker met reisbegeleider Werner Hamelinck, die al jaren doceert aan de Volkssterrenwacht. De tijd die niet aan de telescopen gespendeerd wordt, raakt ruimschoots gevuld met wandelingen van uitkijkpunt naar uitkijkpunt, tussen prachtige vulkanische structuren, of het boeiende culturele erfgoed en tal van kunsthistorische schatten. Geen astronomische voorkennis vereist!

13 L A ATSTE PL A ATSEN 13 Met Johan de Boose naar ARMENIË (VAN 9 TOT 19 MEI 2015) Armenië, verborgen in de bergen van de zuidelijke Kaukasus, wordt beschouwd als de oudste christelijke staat ter wereld. We staan er dan ook met open mond te kijken naar talloze kerken en we bezoeken ook de mooiste kloostercomplexen van het land, die vaak prachtig gelegen zijn op kliffen of heuvelruggen. Saghmosavank, Hagartsine, Tatev en Khor Virap zijn maar een kleine greep uit de ongelofelijke rijkdom aan religieuze sites. Qua natuur stelt Armenië ook allerminst teleur, met onder andere het prachtige Sevanmeer en de indrukwekkende Selimbergpas. Ook de hoofdstad Yerevan is een onbekende parel, met enkele boeiende musea en monumenten, die we ontdekken met Johan de Boose. Met Katelijne Hermans naar JORDANIË (VAN 20 TOT 31 MAART 2015) We doorkruisen Jordanië en ontdekken met Katelijne Hermans alle aspecten van de rijke en bewogen geschiedenis van het land: de Nabateeërs, de Grieken en Romeinen, de moslims én de kruisvaarders in de middeleeeuwen... Bovendien genieten we ook van de natuurpracht die o.m. de oostelijke woestijn, de Dode Zee, Wadi Rum en Wadi Mujib bieden. De absolute topper van deze reis is Petra, een architecturaal wonder, een verborgen stad die eeuwenlang verboden gebied was voor westerlingen. Daarnaast zullen ook Umm Qays en Wadi Rum, of minder bekende plaatsen als Ajlun, Pella, Mukawir en Shoubak zeker tot de verbeelding spreken. Met Katelijne Hermans naar IRAN (VAN 12 TOT 22 MEI 2015) Na enkele moeilijke jaren is het eindelijk weer mogelijk: een bezoek aan Iran met zijn onnoemelijk rijke cultuur en geschiedenis! Het aanbod is zo uitgebreid dat samenvatten bijna onmogelijk is. Trefwoorden zijn onder meer: Darius en Xerxes, Persepolis, Shiraz, Yazd, Teheran, Duizend-enéén-nacht, Isfahan, moskeeën en oogverblindende koepels, miniaturen en tegelmozaïeken, kalligrafie, tapijten We maken ook uitgebreid kennis met de overblijfselen van de pre-islamitische cultuur en het zoroastrisme. Een uitzonderlijke ontdekkingstocht met Katelijne Hermans door een land met een bijzonder gastvrije bevolking. Met Lieve De Clerck naar CHINA (VAN 3 TOT 19 MEI 2015) Een klassieker uit het aanbod van Davidsfonds Cultuurreizen! China drukte zijn stempel op de ontwikkeling van de mensheid. We reizen door de tijd en ontdekken telkens opnieuw het uitzonderlijke belang van deze beschaving, van duizend jaar geleden tot nu. De Chinese Muur, het terracottaleger, het bruisende Shanghai en het Tiananmenplein zijn maar enkele iconische plekken die op het reisprogramma staan. Deze reis is een buitengewone kans om hardnekkige clichés te doorprikken en Hangzhou, Kaifeng, Luoyang, Xian en Beijing, vijf van de zeven hoofdsteden, te ontdekken. Dit alles onder deskundige begeleiding door Lieve De Clerck. Met Roger Delbaere naar ETHIOPIË (VAN 29 MAART TOT 12 APRIL 2015) Ethiopië is een land van gigantische verscheidenheid, schoonheid en rijkdom. Hier is de mensheid ontstaan, hier zien we resten van onbekende voorchristelijke beschavingen en hier heeft zich de oudste christelijke beschaving van de wereld ontwikkeld. De landschappelijke contrasten zijn groot: afgrondelijke diepten, eindeloze hoogvlakten, de bronnen van de (Blauwe) Nijl en het enorme Tanameer. Mooie steden met fascinerende markten. In dit land van tradities en indrukwekkende religieuze feesten maken we Palmzondag en Goede Vrijdag mee. Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met VVL, de Vereniging Vlaamse Leerkrachten, en begeleid door Roger Delbaere.

14 14 DE BLIKVANGERS DE BLIKVANGERS NIET TE MISSEN CULTUURREIZEN Deze brochure biedt u weer een ruime keuze aan boeiende cultuurreizen, van één dag tot een maand. Stuk voor stuk intrigerende bestemmingen, dichtbij, veraf of zelfs de wereld rond, die u onder deskundige begeleiding, met gelijkgestemden en in alle comfort kunt ontdekken. Reizen met een grote belevingswaarde en zelfs enkele historische mijlpalen of specifieke themareizen. We selecteerden voor u alvast 7 blikvangers, een inspirerend voorsmaakje van ons complete aanbod. SCHERP UW SCHRIJFTALENT AAN IN STRATFORD-UPON-AVON 1 Schrijft u graag en wil u dat schrijftalent aanscherpen met uitdagende workshops in een inspirerende omgeving? Trek dan met Ed Franck en Guido Latré naar Stratford-upon-Avon, de stad van Shakespeare. Auteur Ed Franck schreef al een tachtigtal boeken waaronder ook bewerkingen van Shakespeare en werd meermaals bekroond. Hij geeft ook schrijfworkshops, coacht debutanten bij Davidsfonds Uitgeverij en leidt tijdens deze reis de dagelijkse schrijfsessies. Begeleid door Guido Latré ontdekt u het Stratford van Shakespeare en Oxford, de oudste universiteit van Engeland. Bovendien wonen we ook een matineevoorstelling van Shakespeares Othello bij. Schrijfopdrachten en uitstapjes in de literair meest boeiende streek van Engeland wisselen elkaar af, zodat u vol inspiratie weer thuiskomt. 2 ZOMER IN ISTANBOEL VOOR (GROOT)OUDERS EN (KLEIN)KINDEREN Ontdek een nieuwe cultuur, samen met uw kinderen of kleinkinderen! Eind juli begeleiden Griet Janssens en Klaas Vansteenhuyse de allereerste Davidsfonds Cultuurreis voor verschillende generaties naar Istanboel. De stedenreis is op maat gesneden van (groot)ouders en hun (klein)kinderen tussen 7 en 12 jaar en prikkelt hun nieuwsgierigheid op een actieve manier, bijvoorbeeld door speelse rondleidingen en workshops. Op het programma staan onder meer bezoeken aan de Hagia Sophia, het Topkapipaleis en een koranschool, maar ook workshops tegels beschilderen, Turks koken en leren afdingen in de soeks. Zowel voor groot als klein een unieke belevenis! En intussen beleven ook de volwassenen een volwaardige cultuurreis met deels aparte bezoeken. VAN MUZIKAAL PRAAG NAAR HET CHOPINFESTIVAL IN MARIËNBAD 3 Pianiste Els Swinnen begeleidt al jaren met veel succes Davidsfonds Cultuurreizen naar Praag. Ze kent er de muziekwereld vanbinnen en vanbuiten, aangezien ze er studeerde aan de Academie voor Muzische Kunsten. Ze leidt ons rond in haar oude alma mater en verzorgt ook zelf enkele bijzondere privérecitals voor de groep. Na Praag is Nelahozeves aan de beurt: het geboortedorp van Dvorak, waar ons een exclusief concert van het pianoduo Wiesner te wachten staat. Kers op de taart is de schitterende kuurstad Mariënbad. We ontdekken er niet alleen heel wat bezienswaardigheden, de stad is ook de thuishaven van het gerenommeerde Chopinfestival, dat intussen aan zijn 56ste editie toe is. We genieten er uiteraard van Chopin, maar ook van Schubert en Dvorak.

15 DE BLIKVANGERS 15 PARIJS PER BOOT LANGS DE SEINE EN HET CANAL SAINT MARTIN 4 Mia Doornaert woonde en werkte vijf jaar in Parijs voor De Standaard en is dus de ideale reisbegeleider voor deze unieke tocht door Parijs en het romantische Canal Saint Martin. We hebben met de groep een heel schip exclusief ter beschikking, met restaurant, bar, salon, zonnedek, kajuiten met douche en toilet, tv, kluis en individuele airco. De bemanning en het restaurant (alle maaltijden aan boord, zelfs een heus galadiner) zorgen ervoor dat we niets tekort komen op onze ontdekkingstocht door het moderne Parijs, de vaart van de Quai de Grenelle naar het Bassin de la Villette, voorbij de tuinen van het Trocadéro, de Tuileries, het Île Saint Louis en verder door het romantische Canal Saint Martin. Parijs blijft verbazen, zeker vanop het water. VAN TROJE TOT DE SLAG OM GALLIPOLI 5 Istanboel veroveren en de zeeroute naar Rusland veilig stellen: dat wilden de geallieerden in 1915 bereiken met de Dardanellenveldtocht of de Slag om Gallipoli. Meer dan acht maanden werd er gevochten, met zware verliezen zowel aan geallieerde als Turkse zijde. De geallieerden slaagden er niet in om het land binnen te trekken en moesten uiteindelijk de aftocht blazen. Professor Luc De Vos vertelt het verhaal van een van de grootste militaire fiasco s ooit en leidt u rond langs de vele monumenten, gedenktekens en begraafplaatsen in de streek. Begeleid door Wim Vanhoorne bezoeken we ook Troje, strijdtoneel van de moeder aller oorlogen, en beleven in Istanboel onder andere de laatste dag van het Oost-Romeinse Rijk. TAIWAN, EILAND OP DE GRENS TUSSEN ERFGOED EN FUTURISME 6 A ilha formosa, het prachtige eiland: Portugese zeevaarders zagen het in de zestiende eeuw al en nu krijgt ook u de kans om voor het eerst met Davidsfonds Cultuurreizen naar Taiwan te trekken. Ondanks de hypermoderne steden en de boomende industrie, is Taiwan nog altijd een eiland vol traditie. Verbaas u over de bruisende hoofdstad Taipei, de natuurpracht van de Tarokokloof, het Yangmingshan Nationaal Park en het romantische Sun-Moon-meer, de serene rijstvelden en theeplantages, de indrukwekkende kloosters en tempels en de overblijfselen van de tijd dat de Nederlanders de plak zwaaiden op Formosa. Ontdek de verrassend authentieke Republiek China (niet te verwarren met de Volksrepubliek) met diplomaat op rust Marc Van Craen. CONGO, HET KLOPPENDE HART VAN AFRIKA, VROEGER EN NU 7 Hoewel het land intussen bijna 55 jaar onafhankelijk is, spreekt Congo bij veel Belgen nog altijd sterk tot de verbeelding. Kinshasa, Kisantu, Matadi, Boma en nog heel wat andere plekken staan op het programma. Begeleid door ere-ambassadeur Johan Swinnen ervaart u wat er nog overblijft van die Belgische aanwezigheid: van stations- en postgebouwen tot hotels en missieposten. Uiteraard blijven we niet hangen in het verleden. U kunt het dorps- én stadsleven opsnuiven tijdens een eucharistieviering of op de markt en hoort de verhalen van de Congolezen zelf of van lokale politici. Daarbovenop komt nog eens de ronduit spectaculaire natuur: we maken een boottocht op de Congorivier en ontdekken als de elementen ons goedgezind zijn enkele spectaculaire watervallen.

16 SINT-PETERSBURG Chris en Veronique Van Hul - Duveiller uit Erps-Kwerps Zeer geslaagd! Wij organiseren onze reizen (ook naar verre bestemmingen) bijna altijd zelf, maar hier was de groepsformule een plus omwille van de kwaliteit van de Belgische (Marc Laenen) en Russische begeleiding en het mooie programma.

17 STEDENREIZEN 17 STEDEN- REIZEN PAG. BESTEMMING REISBEGELEIDER AFREISDATUM DAGEN 18 Waterloo...Luc De Vos & Dave Warnier...4/06/ Waterloo...Luc De Vos & Dave Warnier...5/06/ Bergen...Guido Fonteyn...10/05/ Doornik & Lessen...Guido Fonteyn...12/09/ Amsterdam & Rembrandt...G. Schwartz & J. Van Cauwenberge...10/05/ Amsterdam & Van Gogh...J. Van Cauwenberge & R. Kotsch...26/09/ Amsterdam Theaterfestival...Michael De Cock...03/09/ Amsterdam Eetcultuur...Luc Hoornaert...23/10/ Den Haag...Frans Boenders & Francis Strauven...23/08/ Leiden...Marleen Reynders...26/04/ Parijs...Marleen Reynders...10/10/ Stratford-upon-Avon...Ed Franck & Guido Latré...08/07/ Londen...Lia van Bekhoven...17/06/ Edinburgh...Bob Minnekeer...06/09/ Berlijn-Potsdam...Ronald Sledsens...18/08/ Berlijn IJzeren Gordijn i.s.m. Canvas...Rob Heirbaut & Hendrik Vos...26/03/ Berlijn-Potsdam...Rik Tyrions...07/05/ Dresden & Saksen...Rik Tyrions...08/09/ Bazel...Hans Martens...15/10/ Praag IJzeren Gordijn i.s.m. Canvas...Rob Heirbaut & Hendrik Vos...23/04/ Krakau...Hans Hauben...15/09/ Sint-Petersburg...Emmanuel Waegemans...14/09/ Sint-Petersburg met Pasen...Marc Laenen...08/04/ Venetië...Jef Lambrecht...15/10/ Napels...Luc Verhuyck...31/10/ Lissabon...Patricia Baetslé...03/06/ Barcelona...André De Winter...14/05/ Istanboel...K. Vansteenhuyse & Griet Janssens...21/07/ Istanboel Eetcultuur...Daphne Aalders...01/05/

18 18 STEDENREIZEN EM. PROF. DR. LUC DE VOS is een voormalig hoger officier van het Belgische leger, emeritus gewoon hoogleraar van de Koninklijke Militaire School en buitengewoon hoogleraar van de KULeuven. Hij publiceerde 41 boeken en lag aan de basis van verschillende musea zoals de Dodengang en de IJzertoren. Hij is gespecialiseerd in krijgsgeschiedenis. Kapitein DAVE WARNIER is militair historicus. Hij is als militair repetitor verbonden aan de leerstoel Geschiedenis van de Koninklijke Militaire School. èè 4 juni 2015 èè 5 juni min. 2 x 15, max. 2 x 24 deelnemers Voor deze dagtrip zijn twee samen reizende groepen voorzien van elk maximum 24 deelnemers. Bij bepaalde bezoeken gaat elke groep zijn gang, in functie van het onderwerp afwisselend begeleid door Em. Prof. dr. Luc De Vos en Dave Warnier. De verplaatsingen voor beide groepen gebeuren in 1 autocar. + + Alle toegangsgelden voor de vermelde bezoeken + + Reisbegeleiding en deskundige toelichtingen + + Lichte lunch + + Vervoer in comfortabele autocar en fooi voor de chauffeur Met Luc De Vos & Dave Warnier naar WATERLOO HET EINDE VAN NAPOLEON. BESLISSENDE EUROPESE VELDSLAG µ µ De vele aspecten van de historische Slag bij Waterloo (1815) µ µ Bezoek aan het Wellington Museum µ µ Rondleiding op het slagveld met Panorama µ µ De Leeuw van Waterloo, historisch monument µ µ Reisbegeleiding en deskundige toelichtingen door Em. Prof. dr. Luc De Vos en Dave Warnier Samenkomst in de luchthaven van Zaventem en per autocar naar Waterloo. In het Wellington Museum krijgen we via documenten, wapens en plannen een duidelijk beeld van de politieke verhoudingen in het Europa aan het begin van de 19de eeuw en van het verloop van de slag. Ten tijde van de Slag van Waterloo was dit gebouw het hoofdkwartier van de geallieerde troepen. Aan de hand van de tentoonstellingsopstelling kunnen we de gevechten van uur tot uur volgen. We zien er ook de kamer waar Wellington zijn overwinningsverslag schreef. Na het middagmaal bezoeken we het slagveld van Waterloo. Het laatste hoofdkwartier van Napoleon bevond zich in de oude hoeve van Caillou. In deze boerderij leren we meer over de Franse keizerlijke troepen en hun voorbereiding op de gevechten. Dit Napoleonmuseum is uniek in België. Het Panorama, het doek dat Louis Dumoulin in 1912 schilderde, toont ons de Slag van Waterloo in het heetst van de strijd. Het kunstwerk met spectaculaire afmetingen brengt de opeenvolgende aanvallen van de Franse cavalerie in beeld. De bijbehorende geluidseffecten nemen de bezoeker mee naar het hart van de veldslag. We eindigen deze uitstap bij het beroemdste monument, de Leeuw van Waterloo. De Leeuwenheuvel wordt beschouwd als het herdenkingsmonument van de slag. De heuvel werd opgetrokken op de plaats waar de Prins van Oranje naar verluidt in de strijd gewond werd. De gietijzeren leeuw die zich op de top verheft symboliseert de overwinning van de geallieerden. Wie zich de moeite getroost om de 226 treden te beklimmen wordt beloond met een prachtig uitzicht over de historische site waar op 18 juni 1815 ongeveer mannen van 7 verschillende landen slag leverden. In de late namiddag keren we terug naar Zaventem (luchthaven). Op zondag 18 juni 1815 raken de Franse troepen onder leiding van Napoleon Bonaparte slaags met de geallieerde strijdkrachten in Mont-Saint-Jean, vlakbij Waterloo. s Ochtends wordt er enkel gevochten door het leger van Wellington en de Franse troepen. Aan het einde van de namiddag valt het Pruisische leger de Franse troepen aan in de rechter flank en maakt zo een einde aan de veldslag. Na een meer dan 20 jaar durende oorlog waarbij de grote Europese mogendheden betrokken waren, wordt Napoleon Bonaparte bij Waterloo definitief verslagen. Cursus: Napoleon en Vlaanderen. De gewone mensen tijdens de Franse tijd, Joost Welten, Oostende, di. 24 feb., 3, 10 maart van 14 tot 16 uur Evenement: Tournee Napoleon, van Rusland tot Waterloo, met Johan Op de Beeck Boekentip: Waterloo 1815, door Luc de Vos e.a.

19 STEDENREIZEN 19 ROYAL ASCOT Met Guido Fonteyn naar BERGEN IN HET SPOOR VAN VINCENT VAN GOGH µ µ Culturele Hoofdstad van Europa 2015 µ µ Begeleid bezoek aan de toptentoonstelling Van Gogh in de Borinage µ µ Een begeleide wandeling in de voetsporen van Van Gogh in Bergen µ µ Bergen is een oude stad met middeleeuwse kern, middeleeuwse kerken en een universiteit. In de voorsteden vinden we talrijke restanten terug van de industriële revolutie In 2015 is Bergen Culturele Hoofdstad van Europa, met een uitgebreide agenda vol evenementen en bijzondere tentoonstellingen. Een van de hoogtepunten is de toptentoonstelling Van Gogh in de Borinage in het BAM (Beaux-Arts Mons). Het museum brengt zo n zeventig schilderijen en tekeningen van Van Gogh uit verschillende collecties samen. Ze stammen uit de periode dat Van Gogh in de regio als predikant werkzaam was. Aan de hand van deze kunstwerken, maar ook brieven, wordt het verblijf van de schilder in België en de invloed ervan op zijn werk uit de doeken gedaan. Toen Vincent Van Gogh als lekenprediker in 1878 naar de Borinage kwam, leefde hij in Petit-Wasmes als mijnwerker onder de mijnwerkers. Na zijn afwijzing door de protestantse kerk begon hij in Cuesmes een nieuw leven als schilder. Het belang van deze eerste maanden in de artistieke ontwikkeling van Van Gogh, die bepalend zijn voor de rest van zijn werk, ligt echter niet enkel in zijn oeuvre tijdens deze periode. Hij kiest hier voor een meer persoonlijke aanpak en thema's die tijdens de rest van zijn leven aan bod zullen blijven komen. De dagelijkse realiteit van het leven van arbeiders en boeren blijft hem boeien, niet enkel omdat hij zelf grote bewondering koestert voor schilders als Léon Lhermitte, Jules Breton en Jean-François Millet, maar ook doordat hij dezelfde moeilijke levensomstandigheden deelt met de mijnwerkers en arbeiders uit de Borinage. Deze thema's, die hij al tijdens zijn verblijf in de streek verkende, zijn als een echo die tijdens zijn hele latere werk doorklinkt: simpele arbeiders, de bescheiden woningen waarin ze leven en de wevers die hij met grote bewondering gadeslaat in maart 1880, maar die hij pas in vereeuwigt. DAGPROGRAMMA Per autocar vanuit Zaventem naar Bergen. Begeleid bezoek aan de Van Goghtentoonstelling in het BAM (Beaux-Arts Mons). Gezamenlijke lunch. In de namiddag volgt een begeleide wandeling in Petit-Wasmes. Deze tocht leidt ons langs het borstbeeld van Van Gogh gemaakt door Zadkine, het huis waar de wereldberoemde schilder tussen 1878 en 1880 verbleef en de steenkoolmijn van Marcasse. In de late namiddag rijden we terug naar Zaventem. GUIDO FONTEYN ging na zijn studies werken bij De Standaard. Sinds 2003 is hij zelfstandig journalist. Hij werkte als enige Vlaamse journalist in Wallonië, vanuit Namen. Hij schreef verschillende boeken en artikels en geeft - o.a. bij verschillende Davidsfonds afdelingen - lezingen rond de oorsprong van de clichés tussen Walen, Vlamingen en Brusselaars. REISDATUM è è 10 mei min. 20, max. 40 deelnemers + + Alle toegangsgelden voor de vermelde bezoeken + + Reisbegeleiding en lokale gidsen + + Fooien voor lokale gidsen en chauffeur + + Lichte lunch + + Vervoer ter plaatse in comfortabele autocar, vertrek van de luchthaven van Zaventem

20 20 STEDENREIZEN GUIDO FONTEYN ging na zijn studies werken bij De Standaard. Sinds 2003 is hij zelfstandig journalist. Hij werkte als enige Vlaamse journalist in Wallonië, vanuit Namen. Hij schreef verschillende boeken en artikels en geeft - o.a. bij verschillende Davidsfonds afdelingen - lezingen rond de oorsprong van de clichés tussen Walen, Vlamingen en Brusselaars. REISDATUM è è 12 september min. 30, max. 48 deelnemers + + Alle toegangsgelden voor de vermelde bezoeken + + Reisbegeleiding en lokale gidsen + + Fooien voor lokale gidsen en chauffeur + + Lichte lunch + + Vervoer ter plaatse in comfortabele autocar, vertrek van de luchthaven van Zaventem Met Guido Fonteyn naar DOORNIK & LESSEN DE RIJKE GESCHIEDENIS VAN DE OP EEN NA OUDSTE STAD VAN BELGIË µ µ Bezoek aan het Hôpital Notre Dame à la Rose in Lessen µ µ Uitgebreide stadswandeling in Doornik, met bezoek aan o.a. de Pont des Trous en de kathedraal µ µ Bezoek aan het stadhuis, met ontvangst door burgemeester Rudy Demotte* Op de weg naar Doornik ligt het kleine Lessen (Lessines), de stad van kasseien en de geboorteplaats van René Magritte. We bezoeken er een parel aan de kroon van het Waalse patrimonium: het Hôpital Notre Dame à la Rose. Het museum werd genoemd naar het nonnenziekenhuis dat in 1242 werd opgericht en waarvan de inboedel getrouw bewaard bleef. Het hospitaal kwam er in een periode van welvaart door de bloeiende lakennijverheid en werd met strakke hand geleid door de opeenvolgende prioressen. Met een boerderij, tuinen voor groenten en kruiden en een ijskelder om de hoeveproducten te bewaren was het ziekenhuiscomplex zelfbedruipend. We krijgen er een goede indruk over het leven in een hospitaal gedurende de voorbije eeuwen, zowel voor de zieken als voor de verzorgende zusters. Ook Doornik kan bogen op een rijke geschiedenis. Via de Schelde werd handel gedreven met o.a. Vlaanderen, Engeland en Duitsland. De blauwe steen, het beeldhouwwerk, het laken en de tapijten van Doornik waren zeer gewild en zorgden ervoor dat de stad een grote bloei kende. In de 15de eeuw was Doornik een bekende (hof)leverancier van wandtapijten. Een opmerkelijk overblijfsel uit de tijd dat de rivier de belangrijkste handelsas was, is de Pont des Trous. De stenen brug over de Schelde maakte deel uit van de stadsmuur. Door het hek neer te laten, kon men de rivier afsluiten voor alle verkeer. Een waar staaltje van middeleeuwse militaire architectuur. Dat de stad ooit erg belangrijk is geweest, merken we ook aan de grootse gebouwen op het marktplein. We verkennen de stad te voet. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, kathedraal van het bisdom Doornik, is het pronkstuk van de stad. De vijf klokketorens maken haar uniek in België, maar in slechts een van de torens zijn ook effectief klokken te bespeuren. De kathedraal ligt op de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela en bezit een rijkgevulde schatkamer met o.a. het reliekschrijn van Onze-Lieve-Vrouw uit het begin van de 13de eeuw. De lakenhal is een mengelmoes van verschillende stijlen met duidelijk herkenbare renaissance en barokke kenmerken. Het belfort dat we hier zien is het oudste van België, opnieuw een pareltje dat de tand des tijds goed doorstaan heeft. Na de wandeling worden we door de titelvoerende burgemeester Rudy Demotte ontvangen op het stadhuis*. Meneer Demotte is momenteel ministerpresident van de Franse Gemeenschapsregering. * Indien de politieke agenda van die dag het toelaat.

Eindelijk tijd om meer te reizen! nieuwe scenario s in de reissector. xenarjo

Eindelijk tijd om meer te reizen! nieuwe scenario s in de reissector. xenarjo xenarjo TravelXenarjo Reisorganisatoren bundelen hun krachten in een nieuw online reisplatform. Time4Society Gateways Leergierig reizen met een focus op economie, interculturaliteit en CSR Vlaanderen Vakantiecheque

Nadere informatie

Reizen op z n best. voor clubs, verenigingen en groepen. Fietsvakanties. Vakanties personen met een beperking. Meerdaagse autocarreizen

Reizen op z n best. voor clubs, verenigingen en groepen. Fietsvakanties. Vakanties personen met een beperking. Meerdaagse autocarreizen Fietelstraat 129 9700 Oudenaarde-Eine T 055 31 12 40 info@scheldevallei.be Fietsvakanties Meerdaagse autocarreizen Vakanties personen met een beperking Vlieg- en autocarvakanties Citytrips Dagreizen Cruises

Nadere informatie

Belgisch-Nederlands is gewoon leuk. Ludo Permentier en Rik Schutz over de toekomst van onze taal. GRATIS TICKETS VOOR CULTUUR zie p.

Belgisch-Nederlands is gewoon leuk. Ludo Permentier en Rik Schutz over de toekomst van onze taal. GRATIS TICKETS VOOR CULTUUR zie p. GRATIS TICKETS VOOR CULTUUR zie p. 5 06.2015 www.davidsfonds.be. 3 euro P912013 JUNI-JULI-AUGUSTUS 2015 VERSCHIJNT VIER KEER PER JAAR AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X Belgisch-Nederlands is gewoon leuk Ludo

Nadere informatie

z mercursus Nederlandse taal en cultuur Nederlandse Taalunie door Mieke Zijlmans www.taalunieversum.org

z mercursus Nederlandse taal en cultuur Nederlandse Taalunie door Mieke Zijlmans www.taalunieversum.org Nederlandse Taalunie www.taalunieversum.org Nederlandse Taalunie 50 jaar Zomercursus, door Mieke Zijlmans Nederlandse Taalunie z mercursus 1955 2005 Nederlandse taal en cultuur door Mieke Zijlmans V U

Nadere informatie

Voorwoord EEN NIEUW SEIZOEN BOORDEVOL INTERESSANTE MENSEN EN THEMA S STAAT VOOR DE DEUR = 3= Welkom in De Adelberg!

Voorwoord EEN NIEUW SEIZOEN BOORDEVOL INTERESSANTE MENSEN EN THEMA S STAAT VOOR DE DEUR = 3= Welkom in De Adelberg! = 3= Voorwoord EEN NIEUW SEIZOEN BOORDEVOL INTERESSANTE MENSEN EN THEMA S STAAT VOOR DE DEUR De Adelberg neemt je mee naar verre oorden zoals de Noordpool en het Paaseiland, werpt een blik op Pompeji en

Nadere informatie

NC V THEMA: OOST-EUROPA VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING. 91 e jaargang - februari 2014

NC V THEMA: OOST-EUROPA VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING. 91 e jaargang - februari 2014 NC V R UITGAVE e i s m a g a z i n e VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING 91 e jaargang - februari 2014 THEMA: OOST-EUROPA NCRV-ALGEMEEN Van het hoofdbestuur Oud en nieuw In 2013 is er veel

Nadere informatie

NC V. Winterzonreis Fuengirola gaat door Extra: rondreis Marokko Costa Rica overweldigend. eismagazine VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING

NC V. Winterzonreis Fuengirola gaat door Extra: rondreis Marokko Costa Rica overweldigend. eismagazine VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING NC V R UITGAVE eismagazine VAN DE NEDERLANDSE CHRISTELIJKE REIS-VERENIGING 89 e jaargang - februari 2012 Winterzonreis Fuengirola gaat door Extra: rondreis Marokko Costa Rica overweldigend winterreizen

Nadere informatie

CURSUSAANBOD WINTER & VOORJAAR 2014

CURSUSAANBOD WINTER & VOORJAAR 2014 CURSUSAANBOD WINTER & VOORJAAR 2014 ORGANISATIE & colofon organisatie dr. Korrie van Helvert Directeur Shirley Welten / Peggy Schöner Bureaumanager Marleen Trommelen Bureaumedewerker Jan Hijna Cursusbegeleider

Nadere informatie

KLASSIEKE MUZIEKREIZEN Verbonden met kunst en cultuur

KLASSIEKE MUZIEKREIZEN Verbonden met kunst en cultuur KLASSIEKE MUZIEKREIZEN Verbonden met kunst en cultuur 2014 Grote sterren Zomerfestivals Riga, culturele hoofdstad Individuele reizen Richard Strauss 2014 Luxe cruise Al sinds 1990 uw specialist in muziekreizen

Nadere informatie

Kom, en zie... Bedevaarten en Pelgrimstochten Landelijke Beweging

Kom, en zie... Bedevaarten en Pelgrimstochten Landelijke Beweging Kom, en zie... Bedevaarten en Pelgrimstochten Landelijke Beweging 2015 1 Beste Bedevaarder en Pelgrim, Op bedevaart gaan is de vertrouwde omgeving (huis, gezin, familie, buurt, vriendenkring) achterlaten

Nadere informatie

be/geluk Geluk in handen Neem je 4 Genieten met je gezin 6 Reisweg 2030 7 Vrij van geldzorgen 5 tendensen in de Vlaamse wensen

be/geluk Geluk in handen Neem je 4 Genieten met je gezin 6 Reisweg 2030 7 Vrij van geldzorgen 5 tendensen in de Vlaamse wensen 4 Genieten met je gezin 6 Reisweg 2030 7 Vrij van geldzorgen Deze commerciële bijlage valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie. 5 tendensen in de Vlaamse wensen nr. 8 - December 2012 2013

Nadere informatie

Reiswijzer Nr 48. Ten geleide. Het Reis- en Opleidingscentrum v.z.w., van vriendenclub tot Expertisecentrum voor Reisleiding. Maart - April - Mei 2012

Reiswijzer Nr 48. Ten geleide. Het Reis- en Opleidingscentrum v.z.w., van vriendenclub tot Expertisecentrum voor Reisleiding. Maart - April - Mei 2012 Maart - April - Mei 2012 Een uitgave van het Reis- en Opleidingscentrum v.z.w. Kortrijksesteenweg 733 B-9000 Gent Verschijnt driemaandelijks Ten geleide Een nieuwe lente, een nieuw geluid. De lente kondigt

Nadere informatie

4 Azurenkust, chic et Pas cher. 10 Cruisen, actief genieten aan boord. 16 kreta, What s new. 29 en 39

4 Azurenkust, chic et Pas cher. 10 Cruisen, actief genieten aan boord. 16 kreta, What s new. 29 en 39 de winter duurde dit jaar wel erg lang. de drang naar de zon is er alleen maar groter op geworden. misschien biedt deze nieuwe smile je wel inspiratie om jouw mooiste plekje onder de zon uit te kiezen.

Nadere informatie

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden (naar het Basiswoordenboek Nederlands van P. de Kleijn en E. Nieuwborg & www.dikverhaar.nl) A aan aanbieden aandacht aandeel (het) aandoen aangezien aankijken

Nadere informatie

Een uitgave van de Vereniging Raadsherenbuurt, Leiden 36e jaargang, nummer 2, Juli 2014

Een uitgave van de Vereniging Raadsherenbuurt, Leiden 36e jaargang, nummer 2, Juli 2014 Een uitgave van de Vereniging Raadsherenbuurt, Leiden 36e jaargang, nummer 2, Juli 2014 Italië in Leiden 7 Het Pakulla Community Hospital 12 Wat je van ver haalt is niet altijd lekker 14 De smaak van...

Nadere informatie

KUNSTLETTER[s] IN DIT NUMMER. Vorming Begeleide bezoeken Blikvangers extra Brieven aan kunstenaars Zomertip

KUNSTLETTER[s] IN DIT NUMMER. Vorming Begeleide bezoeken Blikvangers extra Brieven aan kunstenaars Zomertip IN DIT NUMMER erkenningsnummer : P209149 Vorming Begeleide bezoeken Blikvangers extra Brieven aan kunstenaars Zomertip Masterclass met Johan Tahon Karin Nuñez de Fleurquin Homo Faber Jackson Pollock Reisdagboek

Nadere informatie

VV V 2013-2014 VU VU MAASLAND. Locatie Westelijke Mijnstreek. programma. ook voor u!

VV V 2013-2014 VU VU MAASLAND. Locatie Westelijke Mijnstreek. programma. ook voor u! VV V V programma 2013-2014 ook voor u! VU VU MAASLAND MAASLAND Locatie Westelijke Mijnstreek Volksuniversiteit Maasland Geenstraat 32a 6162 XZ Geleen tel. 046-4236520 info@vumaasland.nl www.vumaasland.nl

Nadere informatie

In 2013 opnieuw een AANTREKKELIJK én AANLOKKELIJK AANBOD:

In 2013 opnieuw een AANTREKKELIJK én AANLOKKELIJK AANBOD: 2 Bekaert Seniorenclub vzw is een afdeling van de sociaal-culturele vereniging FedOS vzw, met zetel te Warmoesstraat 13, 1210 Brussel. Hierdoor valt Bekaert Seniorenclub vzw onder toepassing van het decreet

Nadere informatie

programma OOSTENDE-WESTHOEK cursussen lezingen projecten uitstappen workshops BELGIE - BELGIQUE P.B. 8900 IEPER 1 BC 6503

programma OOSTENDE-WESTHOEK cursussen lezingen projecten uitstappen workshops BELGIE - BELGIQUE P.B. 8900 IEPER 1 BC 6503 BELGIE - BELGIQUE P.B. 8900 IEPER 1 BC 6503 www.inflandersfield.be - Kelsey_lovefusion, Steve_Tango, Robert Bejil, ed_needs_ abicycle (flickr.com) - Andriy Solovyov (dreamstime.com) cursussen lezingen

Nadere informatie

30x2 vrijkaarten voor. Kunst voor gebruik. Mozaïek. Wim Delvoye. Potlood. Robert Devriendt

30x2 vrijkaarten voor. Kunst voor gebruik. Mozaïek. Wim Delvoye. Potlood. Robert Devriendt erkenningsnummer : P209149 KUNSTLETTER[s] Tijdschrift Verschijnt 5x per jaar Afgiftekantoor 9000 Gent X Jaargang 8 OKTOBER 2010 Evenement Kunst voor gebruik Opmerkelijke opleidingen Mozaïek 30x2 vrijkaarten

Nadere informatie

02 Het relatiemagazine. Barbara Baarsma. in dit nummer: In gesprek met. Beleidsstatistiek. directeur HCSS CBS viert 10 jaar

02 Het relatiemagazine. Barbara Baarsma. in dit nummer: In gesprek met. Beleidsstatistiek. directeur HCSS CBS viert 10 jaar In gesprek met Barbara Baarsma in dit nummer: Interview gesprek met met Sophie Rob de Wijk, in t Veld directeur HCSS CBS viert 10 jaar Centrum Demografische voor Beleidsstatistiek gevolgen van de economische

Nadere informatie

Jij en het Coornhert: een succesformule!

Jij en het Coornhert: een succesformule! Jij en het Coornhert: een succesformule! Informatie over 1 atheneum en 1 gymnasium 2015-2016 Inhoudsopgave Beste achtste-groeper,... 3 Sterk vwo... 5 Verbreding voor alle vwo ers... 7 Effectieve regie...

Nadere informatie

EXTRA special over Estland

EXTRA special over Estland 3 Nordic 21E JAARGANG NUMMER 3 / herfst 2013 BLAREN OP HET PELGRIMSPAD VIKING-EXPOSITIE KOPENHAGEN NOORSE ZUIDKUST LANGANES, IJSLAND KONINKRIJK VAN ZWEEDS GLAS Finse Kota s RECHTSTREEKS NAAR DE NOORSE

Nadere informatie

Bemoedigend boek over ingewikkelde levensfase. Zorgcirkel zet in op drie expertisecentra. 21 Vierkante meter DDR geschiedenis

Bemoedigend boek over ingewikkelde levensfase. Zorgcirkel zet in op drie expertisecentra. 21 Vierkante meter DDR geschiedenis Het blad voor leden van De Zorgcirkel Lente 2015 Bemoedigend boek over ingewikkelde levensfase Zorgcirkel zet in op drie expertisecentra 21 Vierkante meter DDR geschiedenis 10 vragen aan Karin Bloemen

Nadere informatie

Welkom bij Dimsum Reizen

Welkom bij Dimsum Reizen Welkom bij Dimsum Reizen Uitgebreide reisinformatie India HOVO Cultuur reis Tocht langs klassiek India diverse musea bezoek Ellora en Ajanta Khajuraho en Varanasi deskundige begeleiding Reis : India Hovo

Nadere informatie

TEKEN- EN SCHILDERCLUB DE GOUDSE STREEK

TEKEN- EN SCHILDERCLUB DE GOUDSE STREEK TEKEN- EN SCHILDERCLUB DE GOUDSE STREEK Opgericht 20 september 1973 Website: www.degoudsestreek.nl Atelier: Nelson Mandela Centrum Bernadottelaan 79 2806 JM Gouda Tel.: 06-12377594 (alleen tijdens de openingstijden)

Nadere informatie

gemeenschapskrant van jaargang 5, nr 1 januari 2004 tweemaandelijks tijdschrift (niet in juli-augustus)

gemeenschapskrant van jaargang 5, nr 1 januari 2004 tweemaandelijks tijdschrift (niet in juli-augustus) gemeenschapskrant van drogenbos afgiftekantoor drogenbos de kaaskrabber jaargang 5, nr 1 januari 2004 tweemaandelijks tijdschrift (niet in juli-augustus) Schepen Myriam Claessens over jongeren, sport en

Nadere informatie

DE NEKKER. maandblad Gemeenschapscentrum Nekkersdal vzw. Aisling O Kane. "Common Sense" in Laken. Buren van de Koning. Eddy en Greet Van Nieuwenhuyzen

DE NEKKER. maandblad Gemeenschapscentrum Nekkersdal vzw. Aisling O Kane. Common Sense in Laken. Buren van de Koning. Eddy en Greet Van Nieuwenhuyzen De Nekker mei 2004 28-04-2004 13:12 Pagina 1 België - Belgique P.B. 1000 Brussel 1 1/1450 DE NEKKER maandblad Gemeenschapscentrum Nekkersdal vzw Aisling O Kane. "Common Sense" in Laken. Buren van de Koning.

Nadere informatie

Praat erover verder op www.go51.be, het netwerk met inspiratie voor de grenzeloze generatie.

Praat erover verder op www.go51.be, het netwerk met inspiratie voor de grenzeloze generatie. 4 Reis naar hartenlust! 9 Sparen of beleggen? 11 Heerlijk herbronnen Deze commerciële bijlage valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie. be/go51 Inspiratie voor de grenzeloze generatie nr.

Nadere informatie

VISION. Direct Team: ideaal voor managementassistant en werkgever. Champagne. Een goed archief is het halve werk. Wegwijs in aanwervingsbeleid

VISION. Direct Team: ideaal voor managementassistant en werkgever. Champagne. Een goed archief is het halve werk. Wegwijs in aanwervingsbeleid S E C R E T A R Y VISION Negende jaargang nummer 1 / 2006 Magazine voor managers en managementondersteunend personeel Direct Team: ideaal voor managementassistant en werkgever Champagne op de fiets Een

Nadere informatie