Uw volgende clubblad verschijnt eind maart Inleverdatum kopij 10 maart Nummer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uw volgende clubblad verschijnt eind maart Inleverdatum kopij 10 maart Nummer"

Transcriptie

1 Clubblad van de Texelse Golfclub Verschijnt zes maal per jaar en wordt toegestuurd aan de clubleden, adverteerders en sponsors. Adres golfclub secretariaat De Texelse Golfclub Roggeslootweg 3, 1795 JX De Cocksdorp Tel , fax Adres Golfbaan Golfbaan De Texelse Roggeslootweg 3, 1795 JX De Cocksdorp Tel , fax Golfshop/golfpro Joost Brieko tel Bestuur P. Kuip Czn., voorzitter H.W. v.d. Veer, vice voorzitter W.H. Homan, secretaris F.J. Klok, penningmeester Hans Bakker, lid Wedstrijdcommissie Wil Homan, tel Regel- en Handicap commissie Ad Waverijn, tel GVB-commissie Peter Boorsma, tel Jeugdcommissie Ben Zegeren, tel Baancommissie Henk van der Veer, tel Evenementencommissie Margreet de Graaaff, tel Handicartcommissie Janneke Kampstra, tel Redactie clubblad Eindredactie Ed Eelman, tel E-mai: Pijpersdijk 33, 1796 MH De Koog Druk Drukkerij Langeveld & de Rooy, Den Brug Inhoud pagina Van de voorzitter 2 De wondere wereld van de Cross-country 5 Herenmiddag 9 Inschrijven wedstrijden 10 Rondje met Ferry 13 Matchplayclubkampioenschappen anders 17 Jan van Wijk 18 De Regel Special 20 Klapzand 27 Van de Bestuurstafel 28 Openingswedstrijd seizoen 31 De nieuwe 9 in concept!! 32 Wedstrijdkalender 35 Wedstrijduitslagen 36 Uw volgende clubblad verschijnt eind maart Inleverdatum kopij 10 maart 2006 Nummer 1 10 de jaargang, januari 2006 De redactie van dit blad behoudt zicht het recht voor aangeboden kopij te herschrijven, al of niet te plaatsen en datum van plaatsing te bepalen.

2 Van de voorzitter Het jaar 2006 is inmiddels al weer even draaiende. De nieuwjaarsreceptie van onze club is achter de rug. De 72 leden die de 1e wedstrijd mede op grond van de 2e negen hadden gespeeld waren met tevreden gezichten en rode konen op deze receptie aanwezig. De wedstrijdcommissie had een prachtig parcours in elkaar getimmerd met behulp van alle gronden die we hebben, en dan alles in de verkeerde richting. Door het voorhanden hebben van 18 holes was een all tee start met 72 man/vrouw voor het eerst mogelijk; kortom, een prima en heel gezellig begin van geen dankwoord kunnen uitspreken aan de scheidende voorzitter van de wedstrijdcommissie Hans de Leeuw. Onder zijn bezielende leiding heeft zijn commissie de afgelopen jaren ons een goed scala aan mooi en goed georganiseerde wedstrijden aangeboden waarvoor ik hem graag ook vanaf deze plaats hartelijk wil danken. U allen een niet te lange winter toegewenst, uw voorzitter P. Kuip Czn. Natuurlijk smaakt het naar meer, en er mag dan ook wel van een redelijke slagingskans uitgegaan worden dat dit jaar de toestemming wordt gegeven voor de start van de 2e negen. De oude praatgroep met de overheden die Martin Warnaar ooit in het leven heeft geroepen is door Iwan Groothuis nieuw leven ingeblazen. Wanneer de positieve houding die we momenteel daar aantreffen zich voortzet blijven we optimistisch. Hoewel het voor mij niet gebruikelijk is in het voorwoord iedereen bij naam te bedanken wil ik toch graag één uitzondering maken. Door mijn afwezigheid op de jaarsvergadering heb ik uit uw naam De nieuwe 18 holes!

3 Wondere wereld van de Cross-country door Ingrid Schippers Op de laatste dag van de kerstvakantie was het dan zo ver; de nieuwjaarswedstrijd!!. Eigenlijk hadden we nog even getwijfeld of we mee zouden doen, omdat het werkende leven na twee weken weer aan ons trok. Dat we groot gelijk hadden om te blijven, bleek maar weer eens. Zoals altijd zijn immers alle wedstrijden op de Texelse super gezellig, met name de specials. We startten met koffie en de uitleg van de regels; een aantal holes boerengolf en een aantal holes achterstevoren of dwars over de baan, met als klapstuk een boerenkar met strobalen, waar een teebox op geímproviseerd was. Waar vind je zoiets! Mijn flightgenoten waren gerenommeerde golfers Derk Hulsebos, Piet Brouwer en Maaike v/d Schaaf. Derk wist de weg, had de kaarten, Maaike had donderdag op de damesmiddag de boerengolfholes al gelopen en ging toen als een speer. Ik had er afgelopen donderdag niets van begrepen. Elke bal kwam steeds maar 30 meter verder en lag dan dood of verstopt in het hoge gras. Piet Brouwer vertelde me dat hij in Florida niet gegolfd had!!, maar er nu twee uur rijden voor over gehad had om in deze snijdende oostenwind mee te kunnen doen. Nu, dat zou wat worden. Ik volgde maar zo n beetje. Hé, je mocht opteeën, dat was nog eens een uitkomst voor mensen die niet zo ver slaan; ik probeerde nog eens een keer met een driver; jawel toevallig recht en behoorlijk wat meters. Op een van de laatste boerenholes lag er een sloot dwars over. Ik had het niet gezien; dus ook hier achteloos met de driver; hé, eroverheen! Daarna af en toe toch wat graspollen gehakt, maar over het algemeen bleken de slagen met een gokkende stokkeuze te lukken. Inmiddels werd Maaike steeds wanhopiger, want het liep vandaag niet, terwijl ze altijd prachtige ballen slaat en een super soepele jaloersmakende jeugdige swing heeft.

4 Op de grote baan aangekomen, bleek hole 9 achterstevoren behoorlijk lastig. De kortere holes gingen weer prima. Met mijn score was ik helemaal niet bezig. Steeds bekeek ik supernieuwsgierig wat er nu weer kwam. Besproken werd of er een omweg gemaakt zou worden of dat er direct voor de green gegaan werd. Ik wisselde wat af Voortdurend toegejuicht door Derk die riep dat het een fantastische bal was, terwijl hij zeker 110 m. links of rechts van het doel terecht kwam. Op de omgekeerde hole 4 deed ik verschrikkelijk mijn best. Ik kwam er met 8 slagen vanaf en vond dat ik deze nog best redelijk gespeeld had. Een 8 dus met al je geworstel. Uiteindelijk de afslag van de boerenkar. Piet vond dat op deze afslag eigenlijk een seniorenaftrek gegeven zou moeten worden, een soort gevarentoeslag. Hij slaat de bal in één keer pinhigh! Uiteindelijk aangekomen in het clubhuis bleek ik na aftrek van mijn playing handicap 63 slagen over te houden. Ik had nog steeds geen idee of dat goed of slecht was, maar ik had een heerlijke dag gehad in een hartstikke leuke flight met na afloop chocomel en Glühwein. Dat ik in een wel zeer bijzondere flight zat bleek nog eens tijdens de prijsuitreiking. Maaike kreeg de poedelprijs, die als prijs toch zeer de moeite waard was; Derk de tweede prijs bij de heren en ik notabene de eerste prijs bij de dames. Er hoorde zelfs champagne bij! Mijn dag kon niet meer stuk. Het was een geweldige afsluiting van mijn kerstvakantie en een heerlijk begin van Hartelijk dank flightgenoten, commissie leden en clubgenoten voor deze dag. Ik hoop er nog vele in jullie midden mee te mogen maken. Ik verheug me nu alweer op het volgende weekend op de Texelse.

5 Herenmiddag door Jan van Andel Graag doe ik mee met de golfwedstrijd op de herenmiddag. Helaas lukt het niet altijd vanwege tijdgebrek of slecht weer (want ik ben wel een mooi-weer-golfer), maar zo n 20 keer per jaar ben ik wel van de partij. Complimenten voor de organisatie, want er is inmiddels een formule gevonden die goed werkt. Door de loting speel je telkens weer met anderen, zodat er geen clubjes binnen de club ontstaan. Bovendien mogen gasten ook meedoen, waardoor het een gevarieerd gezelschap wordt. Per seizoen wordt er een klassement opgemaakt. De beste tien scores per speler zijn bepalend. Al drie jaar achtereen had ik de derde plaats gehaald in het jaarklassement. Daarover ben ik best tevreden als amateur tussen de profspelers. Als een van de weinige herenmiddaggolfers heb ik naast het golfen nog een baan. De meeste andere heren kunnen alleen van golfen leven. Het seizoen 2005 begon ik met slechte scores, waardoor mijn handicap langzaamaan weer hoger werd. Maar in de zomer liep ik vaak in de buffer en heb een aantal keren mijn handicap verlaagd. Als afsluiting van het seizoen won ik viermaal achtereen de eerste plaats. Ik wist dat ik waarschijnlijk wel weer hoog in het klassement zou eindigen. Het werd uiteindelijk een totaalscore van 357 punten. Een gemiddelde dus van 35,7 stablefordpunten, goed voor de eerste plaats. Ruim voor de altijd goed spelende Piet Schuijl (dk) en nog zo n crack als Hans de Beer, en natuurlijk de rest, zoals Appie en Abe. Tijdens de slotmiddag (en avond) werden de prijzen uitgereikt. Gelukkig geen beker, maar een tas vol met heerlijke lekkernijen. Leuk zo vlak voor de kerstdagen. Kan ik ook eens een rollade eten en een wijntje drinken! Erg blij ben ik ook met het boek dat in de tas zat, vooral vanwege de limerick van onze Jan Heemskerk: De golfbaan zó tactisch bewandelen, een golfbal zó kundig behandelen! Wie speelt zoals Jan golft op hoger plan. Zùlk golfen,dat heet janvanandelen

6 Inschrijven Wedstrijden door Rik van Hattem Vanaf 15 februari (voor de maandwedstrijd van maart) kan men zich nog uitsluitend digitaal inschrijven voor een wedstrijd. Dit kan vanuit thuis via het internet of in het clubhuis via het Touchscreen in het Hanenhuus. Vanuit thuis via vervolgens naar "inschrijven wedstrijden". Er wordt gestreefd om de flight - indeling op zaterdagochtend zowel in het clubhuis als op de webpagina te hebben. Het zal ook in de toekomst mogelijk zijn om de uitslagen van de wedstrijden op het web te bekijken. Hierna inloggen met het NGF-nummer en geboortedatum (ddmmyy). Nu zijn de wedstrijden te zien waarop ingeschreven kan worden. Ook in het clubhuis kan men op het touchscreen een programma vinden met inschrijven wedstrijden. Ook hier moet men inloggen met NGFnummer en geboortedatum. De inschrijving gaat open 3 weken voor de datum dat de wedstrijd plaats vindt. Het is dus niet meer mogelijk om schriftelijk in te schrijven. Mocht het inschrijven problemen geven dan gaarne overleggen met iemand van de wedstrijd- of computercommissie. Voor wedstrijden op zondag sluit de inschrijving op donderdag om uur.

7 Rondje met Ferry door Koos Jongebreur Op de Senioren-ochtend heb ik af en toe het genoegen om met Ferry van Tatenhove te mogen lopen. Het is altijd erg plezierig om dit wijze buitenmens te horen redeneren en om zijn onnavolgbare swing te bewonderen. Tijd dus om degenen van u, die nog niet met hem de baan in zijn geweest, met hem te laten kennismaken. Hole 1: Zeg Ferry vanwaar de naam Tatenhove, dat is toch geen Texelse naam"? "Nee, ik ben inderdaad in de verte nog overkanter. Mijn vader is vanuit Zeeland naar het eiland gekomen. Uit de buurt van Axel, van de boerderij Tatenhof. De Balkenendes waren daar zo ongeveer onze buren, betrouwbaar volk dus. Onze voorouders waren Hugenoten, afkomstig uit het dorpje Tate in noord Frankrijk". We zijn nu in de buurt van de green gekomen en tot mijn verbazing zie ik Ferry een linkshandige club uit de tas halen. Waarmee hij vervolgens het balletje vlak bij de hole deponeert. Na op hole 2 met een rechtshandige driver te hebben afgeslagen, waarbij mij ook de ietwat merkwaardige grip opvalt, krijg ik hierover ongevraagd een uitgebreide uitleg en demonstratie. Als ik het moet navertellen komt het ongeveer hier op neer: Ferry heeft lichte heupproblemen. Daardoor lukt het over de linkerschouder indraaien onvoldoende. Door de linkerhand onder de rechter op de club te plaatsen gaat het indraaien veel beter. De Tatenhove-swing is geboren en werkt ook naar behoren! Het overgaan naar een linkshandig ijzer wordt ook geanalyseerd, maar dit verhaal is, lieve lezer, iets te ingewikkeld om u dat in een paar woorden te vertellen. Tijdens golflessen bracht deze stijl de heren pro's tot wanhoop maar volgens Tatenhove slaat Tom Okker ook zo. En die heeft handicap 4! Op de fairway van hole 3 stopt de druilerige regen en gaat het gesprek over op het weer. Hier komt Ferry met de spreuk: "regen voor achten, daar kun je op wachten" (tot het weer droog wordt). Uiteraard wil ik weten waarom het weer op ons eiland vaak anders is dan de weermannen voorspellen. Fer, waarom golf je in dit weer?

8 Mijn golfmaat heeft hierover zijn eigen theorieën: het weer en vooral ook de regen worden beïnvloed door het tij. Een regenwolk staat evenals het getijde onder invloed van de aantrekkingskracht van zon en maan. De regen komt met de vloed en gaat met eb. Zo zal het hier meestal dus niet langer dan zes uur achtereen regenen! Dat het weerbeeld ten noorden en ten zuiden van de lijn Callantsoog- Delfzijl anders is heeft, volgens Fer, ook met de stromingen op de Noordzee te maken. De stromen onder en boven Engeland langs ontmoeten elkaar ongeveer bij Callantsoog en worden daar afgebogen. Ook dit beïnvloedt de weersomstandigheden. Op hole 6 krijgen we met een stevige westenwind te maken, wat tot de volgende ontboezeming leidt. Bij springtij, twee maal per maand, draait de wind altijd naar het westen". Er komt dan bijvoorbeeld na een vorstperiode dooi. Deze voorspelling kwam uit in de korte winterperiode vlak na de Kerst! Met het oude boerengezegde "spring(tij) in het lest, wind in de west" zijn we, al pratend, al op hole 7 gekomen. Op mijn vraag waarom ik, rijdend door polder Waalenburg, de ruitenwissers aan moet zetten, terwijl eenmaal aangekomen op de golfbaan het zonnetje schijnt, krijg ik het volgende antwoord: "Buien, vaak met westenwind, komen bij De Koog het eiland op en trekken dan over de laag gelegen polder Waalenburg in een smalle baan richting Oosterend. De regen valt dan meestal in die betrekkelijk smalle zone". Ik ben nu zo geïmponeerd door de weerkennis van mijn partner dat ik met het oog op de planning van de

9 Old-Grand-Dad wedstrijd graag wil weten wat de beste tijd is om dit te organiseren. Doe dit voor de langste dag jongen, dan heb je meer kans op goed weer, want voor de langste dag neemt de zee en na de langste dag geeft de zee. En stop zeker de paraplu in je golftas als je op de boot Wieringen heel helder kunt zien want dan gaat het enorm "wateren". Lopend over het bruggetje bij hole 9 wil ik toch graag weten waar al die wijsheid vandaan komt. Dat zal ik je precies vertellen. Mijn hele leven heb ik buiten gewerkt, veel Texelse bomen zijn door mij aangeplant. Ook heb ik veel met boeren over dit soort zaken gesproken en ik heb altijd veel belangstelling voor het weer gehad. En de lucht in de gaten gehouden. Ondanks of misschien wel dankzij ons leerzame gesprek hebben we een prima score behaald. Misschien kan de wedstrijdcommissie Ferry eens bij Peter Timofeeff indelen. Matchplayclubkampioenschappen anders! door Rik van Hattem Clubkampioenschappen matchplay worden iedere zomer landelijk op dezelfde dag gespeeld. De club kan hiervan niet afwijken. De wedstrijdcommisise vindt het jammer dat er zo weinig belangstelling is voor dit toch wel belangrijke clubkampioenschap. Vandaar dat de opzet wat anders zal worden. De inschrijving zal vroeg in het jaar zijn vanaf 1 april tot half mei. Hierna is het de bedoeling dat er een aantal voorronden gespeeld zal worden. Het aantal voorronden zal afhankelijk zijn van het aantal inschrijvingen. Men krijgt een tegenstander aangewezen en dan moet men onderling een datum afspreken om een matchplay wedstrijd zonder verrekening van handicap te spelen. Iedere voorronde moet voor een nader te bepalen datum gespeeld zijn! Er blijven uiteindelijk 16 spelers over die op 30 juli tegen elkaar spelen. Hierna zijn er dan nog 8 spelers die op zaterdag 5 augustus de 1/4 finales spelen en op zondag 6 augustus de halve- en finale spelen. Let op, er zal ook een verliezersronde gespeeld worden maar dan met verrekening van handicap!! Ook deze kent een voorronde (afhankelijk van het aantal deelnemers). Zij spelen uiteindelijk ook op 30 juli en 5 en 6 augustus. Dus vanaf 1 april kan men zich digitaal inschrijven!!

10 Jan van Wijk door Els Postma Wat we wel al heel lang wisten, maar wat nu in zijn opleiding maar weer blijkt, Jan is een speler met talent. Over ongeveer 30 wedstrijden in 2005 is hij de beste speler van zijn klas. Aan het eind van zijn opleiding moet er kaarten met een bepaalde handicap zijn gelopen en die zijn al binnen. Over de theoretische vakken maakt Jan zich geen zorgen maar voor het biomedische vak moet wel hard worden geblokt. Indertijd moest Jan op een golfschool op een andere golfbaan een stageplaats zoeken. Hij is terechtgekomen op een golfschool Kurenpolder die niet verbonden is aan een golfbaan. Deze golfschool is gevestigd in Hank, een klein plaatsje gelegen tussen Gorkum en Breda, aan de rand van een enorm recreatiepark met een plas en een strand. Jan werkt daar samen met 4 golfprofessionals. Het zijn de aspirant golfers waar de school op mikt. De drempel om les te krijgen is heel laag. Men wordt tegen een gering bedrag jaarlid van de golfschool en kan vervolgens elke dag komen oefenen en meedoen aan de inlooplessen. Groepslessen zonder een afspraak. Er is een schema met tijden en aard van de lessen en als je mee wilt doen dan sluit je aan het begin van de les aan. Deel van het schema: op woensdag is er van 9-11 uur les in chippen, uur les in putten, uur les in swingen. Wanneer er veel mensen zijn, worden er meerdere groepen gemaakt en zijn er ook meer pro s bij betrokken en wordt het een groepsles met een begininstructie en kleine aanwijzingen. Maar als er weinig mensen zijn krijg je als het ware een privé-les. Om te leren spelen op een baan, heeft de golfschool contacten met golfbanen in de buurt (er zijn er 6 op 10 minuten autorijden), waar je als lid van de golfschool dan met gereduceerd tarief mag spelen. Het is goed te doen om zo het GVB te halen. Uiteraard wordt er ook na afspraak les gegeven, maar dan is men al een meer gevorderde golfer. Jan geeft dus veel les en zijn jeugdgroep, 4-9 jaar, is dit jaar gegroeid van 2 naar 16 kinderen en dat is toch succesvol te noemen. Aan het einde van dit jaar is de opleiding afgelopen en dan gaat Jan eerst 2 maanden als vrijwilliger in een arm land werken. Andere landen, andere gezichten, hele andere levensomstandigheden en - mogelijkheden hebben zijn belangstelling en hij denkt wel dat reizen altijd een deel van zijn leven zal innemen.

11 De Regel Special door Jo Oosterveer De Regel Special is een wedstrijd cq prijsvraag, uitgeschreven door de Regel- en Handicapcommissie van Golfclub De Texelse. De Regel Special zal bestaan uit 18 opgaven, welke deels gepubliceerd zullen worden in ons clubblad en voor een gedeelte op onze website. Tevens wordt via de website de uiterlijke inleverdatum per opgave aangegeven. De basis van de Regel Special is een rondje grote baan, dat door onze sterspeler Snelle Jos gelopen wordt op Golfbaan De Texelse met u als zijn medespeler/tegenstander (fellow-competitor) en Marker. Zoals iedereen weet, kan Snelle Jos goed spelen, maar hapert het wel eens aan zijn interpretatie van de spelregels, zeker als er sprake is van een Qualifying Score; een lage handicap is namelijk zijn status symbool! Snelle Jos heeft op dit moment Handicap 18. De bedoeling is, dat men per opgave aangeeft hoeveel geldige slagen er gedaan zijn, hoeveel strafslagen er eventueel opgelopen zijn en door wie; tevens is het de bedoeling dat u per situatie aangeeft welke Regel (bv Regel 17-2, Bewaakt zonder opdracht) van toepassing is en indien daarvan sprake is, welke Decision (bv 17-2/1) van toepassing is. Tevens dient het aantal behaalde Stableford-punten voor de hole opgegeven te worden. Indien een opgave volledig juist wordt beantwoord levert dit 20 punten op. Gemiste slagen, strafslagen of foute / onvolledige Regel/Decision nummers resulteren in een aftrek van punten. Voor zover niet anders aangegeven loopt het rondje voor u zonder verdere bijzonderheden. U kunt golfregels en valkuilen echter wel strafslagen oplopen door handelingen in strijd met de regels! Eventuele straffen, welke door u opgelopen worden dienen genoteerd te worden in de kolom Regel /Decision en leveren bonuspunten op (5 per goed antwoord).

12 Voor zover niet anders aangegeven zijn de plaatselijke regels van onze baan van kracht. De spelvorm is uiteraard Stroke Play. Indien de handelwijze of regeltoepassing van Snelle Jos diskwalificatie tot gevolg zou hebben, heeft dit geen invloed op het aantal slagen dan wel op het vervolg van zijn qualifying rondje. Het dient echter wel aangegeven te worden! Deelname staat open voor alle clubleden. Benodigdheden voor de Regel Special: 1- Een Regelboekje uitgave 2004 > dient iedere speler in zijn bezit te hebben. 2 - USGA Rules and Decisions. Indien men geen recente uitgave van USGA Rules and Decisions bezit, dient men internet toegang te hebben > rules_of_golf.html 3 - Een geldig adres. Voorbeeld: Vraag 7. Terwijl Snelle Jos zich voorbereidt om vanaf de voorgreen zijn bal te spelen loopt U naar de vlaggenstok en gaat deze bewaken zonder opdracht of voorkennis van Snelle Jos. Deze speelt zijn bal, kijkt op en ziet dat de vlag bewaakt wordt. Terwijl de bal in beweging is, geeft Snelle Jos U de opdracht om de vlag in de hole te laten en opzij te gaan. U vervult zijn wens. Antwoord: Slagen Strafslagen Regel / Decision Regel 17-2, Bewaakt zonder opdracht. Dec. 17-2/1 U krijgt 2 strafslagen In het bovenstaande geval levert het antwoord 5 bonuspunten op bovenop het aantal punten, dat de opgave zou opleveren. U kunt zich uitsluitend via (jo_detexelse@planet.nl) onder vermelding van naam, voornaam en handicap als deelnemer opgeven, waarna u per opgave een op naam gesteld antwoordformulier toegezonden krijgt. Dit formulier dient uiterlijk om uur op de sluitingsdag van de opgave in de bovengenoemde mailbox te zitten. Inzendingen, welke te laat zijn worden niet meegerekend voor de uitslag. Het te laat of niet inzenden van een opgave heeft geen invloed op de deelname, wel op de uitslag (hoe meer ingevulde opgaven hoe hoger je eindstand)

13 Per deelnemer mag slechts één antwoord per opgave ingezonden worden. De eerste ontvangen inzending telt! Per opgave wordt de stand van de wedstrijd op de site weergegeven. Winnaar is diegene, die op de Nieuwjaarswedstrijd 2007 het hoogste aantal punten vergaard heeft (uiteraard is hier een leuke prijs aan verbonden). Zijn tweede slag eindigt in een bunker rechts naast de green. Voordat hij zijn bal slaat verwijdert hij een leeg luciferdoosje dat naast zijn bal ligt Helaas, Snelle Jos raakt zijn bal slecht. De bal komt via de bunkerwand tot Het rondje golf van Snelle Jos Noteer het aantal slagen, het aantal strafslagen en de nummers van de van toepassing zijnde Regels en Decisions op het aan u toegezonden antwoord formulier. Hole 1. Par 4 Vraag 1. Snelle Jos verschijnt net op tijd op de afslagplaats. Hij heeft zijn GSM etje aan staan en loopt op sportschoenen. Snelle Jos slaat een goede drive in het midden van de fairway. Bij zijn bal aangekomen ziet hij, dat zijn bal is ingebed in zijn eigen pitch-mark. Hij besluit zijn bal te droppen. Zonder zijn bal te merken neemt hij hem op en maakt hem helemaal goed schoon zodat hij de bal ook goed kan identificeren. Vervolgens bepaalt hij het Dichtstbijzijnde Punt Zonder Belemmering en dropt de bal binnen een stoklengte van de plek waar hij ingebed lag, niet dichter bij de hole. stilstand tegen de voet van Snelle Jos. Als hij daarna zijn voet wegtrekt, rolt de bal in zijn eigen voetafdruk. Snelle Jos plaatst de bal netjes terug op de plek waar de bal tegen zijn voet tot stilstand kwam. Hierna slaat hij met een prachtige slag zijn bal naast de hole. Hij slaat zijn putt in de hole. Beantwoordt de opgave op het aan u toegezonden formulier uiterlijk op 15 februari Met vriendelijk groet namens de Regel en Handicap Commissie.

14 Klapzand door Hans Witte en Els Postma De grond waar de baan op is aangelegd bestaat uit puur zand, het gebeurt vaak dat er een gat moet worden gegraven en dat de grond niet op de schop blijft liggen. Het rolt er gelijk weer af, zegt Hans Witte, hoofdgreenkeeper van de Texelse. Beregenen mogen we niet, dat doet niemand op Texel. Alleen de greens en de tees krijgen als het nodig is wat water, maar verder zijn we zeer zuinig met het water. Reden te meer om op zoek te gaan naar andere grassoorten dan Engels raai en veldbeemd, want die laatste twee kunnen hier moeilijk groeien. Toen Hans op een gegeven moment in de Grasactua een artikel las over Superroot SV 10 (Rietzwenkgras) heeft hij meteen opgebeld om te vragen of dit mengsel niet een oplossing zou zijn voor onze problemen. en het ziet er perfect uit. De beworteling komt er goed in en de fairways zijn goed op kleur. Dat komt ook omdat we zijn gaan werken met een langwerkende organische meststof (koemestkorrels). De snel werkende meststoffen spoelen hier zo snel uit dat het eigenlijk geen zin heeft om deze te gebruiken. Verder brengen we met organische mest het humusgehalte op een hoger peil waardoor de grond ook een beter vochtvasthoudend vermogen krijgt. Dit artikel stond ook in de Grasactua, het blad van Barenbrug Holland BV. Dit bedrijf verzorgt ook de grote voetbalstadions, tennisbanen en golfbanen waaronder St. Andrews. Alles draait daar om gras en we hopen jullie volgende keer meer te vertellen over dit nieuwe grasmengsel Superroot SV 10. Rietzwenkgras is een soort met een goede droogteresistentie doordat het een beworteling kan bereiken van wel 60 cm. diep. Uiteindelijk hebben we in september 2004 Superroot SV 10 doorgezaaid

15 Van de Bestuurstafel door Wil H. Homan - secretaris De Texelse golfclub heeft een nieuw adres: detexelsegolfclub@planet.nl Op 8 februari en 8 maart a.s. worden door de R & H commissie weer twee regelavonden gehouden. Deze avonden zijn bedoeld voor beginners en gevorderden. Dus reserveer deze 2 dagen in uw agenda. Deze avonden worden gehouden in 't Hanenhuus, aanvang uur. Inmiddels zijn de pasjes voor 2006 binnen. De oude pasjes blijven geldig t/m 31 januari Na betaling aan de golfclub en golfbaan worden de pasjes aan u toegestuurd. Onze nieuwe leden: Joos Kerckhaert Zeist Wimmy Kerckhaert Zeist Edmée Schuttevaer Groenekan Wim Snellen Schagen Willy Snellen Schagen Willem Telgen Apeldoorn Anneke Telgen Apeldoorn Willem-Maarten Oosterhaven Oosterend De teller staat op 416 leden. Opzegging van het lidmaatschap voor 2007 dient schriftelijk voor 1 december 2006 te worden gedaan. De opzeggingstermijn voor 2006 is verstreken.

16 Openingswedstrijd seizoen 2006 door Rik van Hattem Ook dit jaar probeert de wedstrijdcommissie op 9 april van de openingswedstrijd weer wat bijzonders te maken. Er worden 5 onderdelen gespeeld: 1. Coutinho trofee (gelijk maandbeker) over 18 holes grote baan, groep 1 strokeplay en de andere groepen stableford. 2. Gelijk met de Coutinho trofee wordt een fourball better ball gespeeld. Dit wordt strokeplay gespeeld en de wedstrijdcommissie deelt de teams in! Men speelt met z'n tweeën en de laagste score gespeeld op een hole wordt geteld. Er wordt gespeeld met handicap verrekening. meeste ballen in de baskets chipt heeft gewonnen. Men kan zich voor ieder onderdeel apart inschrijven behalve dat onderdeel 1 en 2 bij elkaar horen. Men hoeft dus niet met alle onderdelen mee te doen. Tevens kan men aangeven of van de lunch gebruik gemaakt wordt en/of men s'-avonds blijft eten. Kosten wedstrijd 5 euro, wedstrijd en lunch 15 euro en alles 25 euro. De inschrijving voor de Coutinho trofee zal digitaal mogelijk zijn( via internet of touch screen). De andere onderdelen gaan via lijsten die in het clubhuis hangen. De inschrijving opent vanaf zondag 19 maart en sluit op donderdag 6 april om uur. Per onderdeel kunnen er maximaal 60 inschrijvingen zijn. 3. Op de kleine baan wordt een parcours van 18 holes chip en putt uitgezet, men loopt echter de kleine baan maar één maal.(dus er wordt per hole 2 maal gespeeld). Er wordt strokeplay gespeeld zonder verrekening van handicap. 4. Op de driving range wordt er van drie afstanden gechipt, voor iedere afstand krijgt men 5 ballen. Wie de

17 De nieuwe 9 in concept!!

18 Wedstrijdkalender Maart Datum wedstrijd hcp starttijd Bijzonderheden Zo 5 Maandbeker holes grote baan stableford kleine baan 9 holes tegen par Zo 26 Finale maandbeker * 9 holes matchplay Op uitnodiging April Datum wedstrijd hcp starttijd Bijzonderheden Zo 9 Coutinho trofee Cat.1 strokeplay Maandbeker Cat. 2, 3, 4 stableford Pitch en putt kleine baan 18 holes Chippen op driving range Zo 16 Mix foursome holes stableford Clubkampioen- met verrekening hcp. schap Zo 23 NGF competitie Baan gesloten Zo 30 Meierblis vlaggenwedstrijd wedstrijd Starttijd reserveren? Onze website? Mededeling van de R&H-cie: De regelavonden zijn op 8 februari en 8 maart!

19 Wedstrijduitslagen Maandbeker 4 december cat 1: 1. Margreet de Graaff 59 sl. 2. Piet Schuijl Den B Joop Kohnhorst 61 cat 2: 1. Hans Bakker 30 stf 2. Rein Zandee Martin Warnaar 30 cat 3: Ina Pool 28 stf Neary dames: Lia Kuip, Jacqueline Dijkstra Neary heren: Martin Warnaar en Bert Liefting Jaarafsluiting Herenmiddag 9 december 10 beste scores van het jaar 1. Jan van Andel 357 stf 2. Piet Schuijl De K Hans de Beer Jos van der Werf Allard Jepma Jos Kager Wim Eelman Hans de Leeuw Cees Boks P.W.Schuijl 321 Nieuwjaarswedstrijd 8 januari 2006 cross-country strokeplay met hcp verrekening Dames : 1. Ingrid Schippers 2. Margreet Peetoom Heren : 1. Joep Wijnands 2. Derk Hulzebos Neary dames: Jacqueline Dijkstra Neary heren: Bert Liefting Longest drive dames: Janneke Kamstra Longest drive heren: Ed Eelman

Wedstrijdreglement Naarderbos Golf

Wedstrijdreglement Naarderbos Golf Wedstrijdreglement Naarderbos Golf Artikel 1.Wedstrijden Wedstrijden worden gespeeld volgens de Rules of Golf zoals vastgesteld door de Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews en de Local Rules zoals

Nadere informatie

HOLE 2 Je speelt je bal vanaf de schuine helling op hole 2 naar de green. De bal vliegt echter helemaal naar rechts en landt op de green van hole 17.

HOLE 2 Je speelt je bal vanaf de schuine helling op hole 2 naar de green. De bal vliegt echter helemaal naar rechts en landt op de green van hole 17. HOLE 1 Je staat op de teebox van hole 1 en hebt je bal opgeteed voor een fantastische slag naar de fairway. Je gaat achter de bal staan en met het innemen van je stand stoot je per ongeluk de bal van de

Nadere informatie

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 3. Wedstrijden

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 3. Wedstrijden INHOUD Algemeen 2 Prijzen 3 Wedstrijden Nieuwjaarswedstrijd 4 Wintercup 5 Medal 6 Greensome clubkampioenschap 7 Paaswedstrijd 8 Oranje bokaal 9 Strokeplay clubkampioenschap 10 Mixed Paren wedstrijd 11

Nadere informatie

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 2. Wedstrijden Winter Cup 4. Medal 5. Greensome Clubkampioenschap 6. Flevoland on Tour 7. Woensdagavond Opstap 8

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 2. Wedstrijden Winter Cup 4. Medal 5. Greensome Clubkampioenschap 6. Flevoland on Tour 7. Woensdagavond Opstap 8 INHOUD Algemeen 2 Prijzen 2 Wedstrijden Winter Cup 4 Medal 5 Greensome Clubkampioenschap 6 Flevoland on Tour 7 Woensdagavond Opstap 8 Paaswedstrijd 9 Oranje Bokaal 10 Strokeplay Clubkampioenschap 11 Mixed

Nadere informatie

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 2. Wedstrijden Winter Cup 4. Medal 5. Greensome Clubkampioenschap 6. Flevoland on Tour 7. Woensdagavond Opstap 8

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 2. Wedstrijden Winter Cup 4. Medal 5. Greensome Clubkampioenschap 6. Flevoland on Tour 7. Woensdagavond Opstap 8 INHOUD Algemeen 2 Prijzen 2 Wedstrijden Winter Cup 4 Medal 5 Greensome Clubkampioenschap 6 Flevoland on Tour 7 Woensdagavond Opstap 8 Paaswedstrijd 9 Oranje Bokaal 10 Strokeplay Clubkampioenschap 11 Mixed

Nadere informatie

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 2. Wedstrijden Winter Cup 4. Medal 5. Greensome Clubkampioenschap 6. Woensdagavond Opstap 7.

INHOUD. Algemeen 2. Prijzen 2. Wedstrijden Winter Cup 4. Medal 5. Greensome Clubkampioenschap 6. Woensdagavond Opstap 7. INHOUD Algemeen 2 Prijzen 2 Wedstrijden Winter Cup 4 Medal 5 Greensome Clubkampioenschap 6 Woensdagavond Opstap 7 Paaswedstrijd 8 Oranje Bokaal 9 Strokeplay Clubkampioenschap 10 Mixed Paren Wedstrijd 11

Nadere informatie

Samenvatting van de golfegels

Samenvatting van de golfegels Samenvatting van de golfegels Samenvatting golfregels Kennis van de golfregels is van groot belang bij golf. Niet alleen om het theorie examen met succes af te ronden maar ook tijdens het spelen. Je bent

Nadere informatie

Golfbegrippen. Samenvatting van de Golfregels

Golfbegrippen. Samenvatting van de Golfregels Golfbegrippen Samenvatting van de Golfregels Albatros: een score van 3 slagen onder PAR op een hole Approach: een slag naar de green Apron: kort gemaaide gras rond de green. Het gras is korter dan de fairway

Nadere informatie

Regel 25 - Abnormale terreinsomstandigheid, ingebedde bal en verkeerde green Abnormale terreinsomstandigheden zijn:

Regel 25 - Abnormale terreinsomstandigheid, ingebedde bal en verkeerde green Abnormale terreinsomstandigheden zijn: Regel 1 - Het golfspel Het belangrijkste van deze golfregel is dat als u met uw medespeler afspreekt niet volgens de regels te spelen u beide wordt gediswalificeerd. Voorbeeld: u slaat uw bal out of bounds

Nadere informatie

Hoewel het voorjaar al weer vordert was dit nog niet echt te merken aan de temperatuur. Maar hopelijk wordt het de komende maand beter.

Hoewel het voorjaar al weer vordert was dit nog niet echt te merken aan de temperatuur. Maar hopelijk wordt het de komende maand beter. Mei 2017 Hoewel het voorjaar al weer vordert was dit nog niet echt te merken aan de temperatuur. Maar hopelijk wordt het de komende maand beter. Op 13 april ging de clubavond stablefordcompetitie van start.

Nadere informatie

BEKNOPTE GIDS VAN HET EGA HANDICAP SYSTEEM

BEKNOPTE GIDS VAN HET EGA HANDICAP SYSTEEM EGA HANDICAPSYSTEEM BEKNOPTE GIDS VAN HET Deze gids is een vrije weergave voor de NGF van de Short Guide to the EGA Handicap System en informeert de speler over de essentiële aspecten van het EGA Handicap

Nadere informatie

Naam wedstrijd Omschrijving Aantal holes Qualifying Voorwaarden voor deelname Spelvorm (Q)

Naam wedstrijd Omschrijving Aantal holes Qualifying Voorwaarden voor deelname Spelvorm (Q) Overzicht wedstrijden van de Drentsche Naam wedstrijd Omschrijving Aantal holes Qualifying Voorwaarden voor deelname Spelvorm (Q) Nieuwjaarswedstrijd Wedstrijd georganiseerd door het bestuur van de Drentsche

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2018

Nieuwsbrief september 2018 Nieuwsbrief september 2018 Inhoud - Bespiegelingen rond Ready Golf - Matchplay finale 2018 - Regelvraag: fouten bij onspeelbare bal - Nieuws special voor registratieleden - Verslag wedstrijd op de Lillse

Nadere informatie

Voorbereiding competitie 2014

Voorbereiding competitie 2014 Voorbereiding competitie 2014 Inleiding matchplay Spel van speler(s) tegen speler(s) Tegenstanders Regels: je mag een regelovertreding van de tegenstander door de vingers zien Het is echter niet toegestaan

Nadere informatie

Wedstrijdvormen. Spelvormen volgens de NGF 2018

Wedstrijdvormen. Spelvormen volgens de NGF 2018 Wedstrijdvormen Spelvormen volgens de NGF 2018 1. Strokeplay Onafhankelijk van het aantal slagen aftrek is een strokeplaywedstrijd een QW, dit houdt in dat alle scores (na omrekening in Stablefordpunten)

Nadere informatie

Nieuwsbrief September 2016

Nieuwsbrief September 2016 Nieuwsbrief September 2016 In deze uitgave Finales Matchplaykampioenschap 2016 Fotoboek Zomeravond wedstrijden Vacatures NGF competitie 2017 Familiegolf 18 september Agenda Finales Matchplaykampioenschap

Nadere informatie

Samenvatting van de golfegels met een oefenexamen

Samenvatting van de golfegels met een oefenexamen Samenvatting van de golfegels met een oefenexamen Samenvatting golfregels Kennis van de golfregels is van groot belang bij golf. Niet alleen om het theorie examen met succes af te ronden maar ook tijdens

Nadere informatie

LoyalTee Winter Tour

LoyalTee Winter Tour Opzet: 14 wedstrijden tijdens de wintermaanden, elke wedstrijd plaatst de dagwinnaar van elke categorie zich voor de finale in maart bij BurgGolf. Data: Datum zaterdag 19 oktober 2013 zaterdag 26 oktober

Nadere informatie

Inhoud.1 Algemeen Wedstrijdreglement: 1. Algemeen 2

Inhoud.1 Algemeen Wedstrijdreglement: 1. Algemeen 2 WEDSTRIJDREGLEMENT 2017 Inhoud.1 Algemeen Wedstrijdreglement: 1. Algemeen 2 2. Wedstrijdseizoen 2 3.Inschrijving.. 2 4.Inschrijfgeld 2 5.Afzeggingen 2 6. Niet verschijnen. 2 7. Oefenen.3 8. Starten 3 9.

Nadere informatie

Er zijn twee Wooldmasterwedstrijden:

Er zijn twee Wooldmasterwedstrijden: De wedstrijdcommissie behoudt zich het recht voor wijzigingen in het reglement en programma aan te brengen. Ook moet zij een voorbehoud maken voor wijzigingen die kunnen plaats vinden en buiten haar competentie

Nadere informatie

Reglement Clubkampioenschappen Golfclub Bentwoud

Reglement Clubkampioenschappen Golfclub Bentwoud 1/9 Reglement Clubkampioenschappen Golfclub Bentwoud Algemeen 1. Dit Reglement is een aanvulling op het Wedstrijdreglement Golfclub Bentwoud en is alleen van toepassing voor de Clubkampioenschappen van

Nadere informatie

VIJFTIG+OCHTEND MATCHPLAY. April 2017

VIJFTIG+OCHTEND MATCHPLAY. April 2017 VIJFTIG+OCHTEND MATCHPLAY April 2017 Wat is Matchplay In Strokeplay speel je met medespelers tegen de baan. Je gaat hier uit van het aantal strokes - het totaal aantal slagen - dat je nodig hebt om door

Nadere informatie

Mondeling Golfregelexamen Golfregels 2019

Mondeling Golfregelexamen Golfregels 2019 Mondeling Golfregelexamen Golfregels 2019 Twintig gedragsregels en regelsituaties voor in de baan. Dit examen is bedoeld voor golfers die meerdere keren zijn gezakt, dyslexie hebben, geen Nederlands, Engels

Nadere informatie

Regelavond (Voor Competitiespelers)

Regelavond (Voor Competitiespelers) Regelavond 2018 (Voor Competitiespelers) Samenstelling commissie Erik van der Does (Voorzitter ad interim) Mil van Leeuwen Bennie Verbakel Eric van Mieghem (Advies) Regelquiz Vraag 1 De spelers besluiten

Nadere informatie

Algemeen Wedstrijdreglement Golfclub de Koepel.

Algemeen Wedstrijdreglement Golfclub de Koepel. Algemeen Wedstrijdreglement Golfclub de Koepel. Versie 2019 1. De wedstrijdcommissie van golfclub De Koepel is de "commissie" zoals omschreven in de golfregels en belast met de leiding van de wedstrijden.

Nadere informatie

Algemeen Wedstrijdreglement van De Texelse Golfclub

Algemeen Wedstrijdreglement van De Texelse Golfclub Algemeen Wedstrijdreglement van De Texelse Golfclub - 2019 Algemeen Dit wedstrijdreglement is van toepassing op alle golfwedstrijden die worden georganiseerd onder auspiciën van de wedstrijdcommissie van

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Golfvereniging de Berckt. Vs

Wedstrijdreglement Golfvereniging de Berckt. Vs Wedstrijdreglement Golfvereniging de Berckt. Vs 07-12-2017 1. Algemeen 1.1. Er wordt gespeeld volgens de meest recente Rules of Golf, zoals vastgesteld door de Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews

Nadere informatie

Uitslag Roden In de volgende Flits zal de uitslag van het toernooi in Roden worden geplaatst.

Uitslag Roden In de volgende Flits zal de uitslag van het toernooi in Roden worden geplaatst. september 2013 #7 Hoe heurt het eigenlijk Buggy s maken deel uit van het moderne spel. Tassen en andere producten worden speciaal voor buggy s ontworpen en op de meeste banen zijn ze beschikbaar. Buggy-etiquette

Nadere informatie

Nieuwsbrief Oktober 2017

Nieuwsbrief Oktober 2017 Nieuwsbrief Oktober 2017 In deze uitgave En weer een nieuw baanrecord Nieuwe onderdelen wedstrijdkalender 2018 De Vossenjacht van 14 oktober De winter is in aantocht Algemene Ledenvergadering op 22 november

Nadere informatie

Algemeen. Finale LoyalTee Tour De LoyalTee Quinta Do LagoTour

Algemeen. Finale LoyalTee Tour De LoyalTee Quinta Do LagoTour Algemeen Elk jaar wordt de LoyalTee Tour georganiseerd; een wedstrijdcyclus op de BurgGolf banen in Nederland, speciaal voor alle golfers van Nederland. Alle wedstrijden zijn qualifying. Er zijn dagprijzen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF december 2015

NIEUWSBRIEF december 2015 NIEUWSBRIEF december 2015 Inhoud - Verrassingswedstrijd - Brabant Golfvoordeel - Qualifying kaarten registreren met mobiele telefoon - Tips van de handicap- en regelcommissie - Gewijzigde golfregels per

Nadere informatie

LVNL Golfclub Hard en Hoog

LVNL Golfclub Hard en Hoog Huishoudelijk Reglement, versie 2011. Versiedatum: 22 oktober 2010 Binnen de Golfclub Hard en Hoog wordt volgens de volgende regels gespeeld: Algemeen: Art. 1 Art. 2 Er wordt gespeeld volgens de "rules

Nadere informatie

10 de jaargang, mei 2006

10 de jaargang, mei 2006 Clubblad van de Texelse Golfclub Verschijnt zes maal per jaar en wordt toegestuurd aan de clubleden, adverteerders en sponsors. Adres golfclub secretariaat De Texelse Golfclub Roggeslootweg 3, 1795 JX

Nadere informatie

Regelwedstrijd 19 april De situaties, de oplossing, de uitleg

Regelwedstrijd 19 april De situaties, de oplossing, de uitleg Regelwedstrijd 19 april 2014 De situaties, de oplossing, de uitleg Situatie 1 Op de tee van hole 1 De eerste bal van de speler is niet goed geraakt. Hij ligt zichtbaar in de heideplanten voor de tee, en

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Golfclub Weilenseind. Hoofdstuk 1 Wedstrijdreglement Algemeen

Wedstrijdreglement Golfclub Weilenseind. Hoofdstuk 1 Wedstrijdreglement Algemeen Wedstrijdreglement Golfclub Weilenseind Volgens Regel 33-1 van de Golfregels is het de taak van de wedstrijdcommissie om het wedstrijdreglement vast te stellen. De commissie is niet bevoegd daarbij een

Nadere informatie

Jeugdstappenplan voor jeugd tot 14 jaar: naar Clubhandicap 54 (GVB)

Jeugdstappenplan voor jeugd tot 14 jaar: naar Clubhandicap 54 (GVB) Jeugdstappenplan voor jeugd tot 14 jaar: naar Clubhandicap 54 (GVB) Wat is Clubhandicap 54 (GVB)? Het golfvaardigheidsbewijs (GVB) is in 2012 omgedoopt tot Clubhandicap 54. Wanneer je heden ten dage je

Nadere informatie

Jeugdstappenplan voor jeugd tot 14 jaar: naar Clubhandicap 54 (GVB)

Jeugdstappenplan voor jeugd tot 14 jaar: naar Clubhandicap 54 (GVB) Jeugdstappenplan voor jeugd tot 14 jaar: naar Clubhandicap 54 (GVB) Wat is Clubhandicap 54 (GVB)? Het golfvaardigheidsbewijs (GVB) is per 1 april 2012 in een nieuw jasje gestoken. Het GVB is vanaf die

Nadere informatie

Spelvormen. 6. Matchplay - Greensome

Spelvormen. 6. Matchplay - Greensome Spelvormen 1. Matchplay - Single De meest elementaire wedstrijdvorm van het golfspel, waarbij twee spelers tegen elkaar spelen. Het verschil in handicap wordt verrekend. De speler met de hoogte playing

Nadere informatie

Golfregels Clubpresentatie

Golfregels Clubpresentatie Golfregels 2019 Clubpresentatie Basisprincipes van het spel De golfregels van 2019 De nieuwe golfregels: Zijn eenvoudiger te begrijpen en toepasbaar voor alle spelers. Zijn eerlijk, consistent en eenvoudig.

Nadere informatie

BEKNOPTE SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS

BEKNOPTE SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS BEKNOPTE SAMENVATTING VAN DE GOLFREGELS Deze beknopte samenvatting van de golfregels geeft een eenvoudige uitleg van de meest voorkomende regelsituaties. Deze dient niet als vervanging van de Golfregels,

Nadere informatie

Onderstaande regels (volgens Regel 33-1) zijn van toepassing voor de wedstrijd.

Onderstaande regels (volgens Regel 33-1) zijn van toepassing voor de wedstrijd. Algemeen Wedstrijdreglement Golfclub WELEVELD Onderstaande regels (volgens Regel 33-1) zijn van toepassing voor de wedstrijd. Algemeen 1. Wedstrijdcommissie 1.1 De wedstrijdcommissie van golfclub Weleveld

Nadere informatie

Regelavond Golf Wouwse Plantage 7 maart 2012. Agenda van deze avond

Regelavond Golf Wouwse Plantage 7 maart 2012. Agenda van deze avond Regelavond Golf Wouwse Plantage 7 maart 2012 Agenda van deze avond 1. Welkom 2. Regelwijzigingen 2012 3. Het CBA, de vervanger van de CSA 4. Regels, veel gemaakte regelfouten en rulings 5. "Ernie" gaat

Nadere informatie

Wedstrijdreglement 2018 e.v.

Wedstrijdreglement 2018 e.v. Wedstrijdreglement 2018 e.v. 1. Algemeen 1.1 De wedstrijdcommissie van de Golfclub Echt-Susteren is de commissie die ressorteert en functioneert onder de verantwoordelijkheid van het bestuur van Golfclub

Nadere informatie

Wedstrijdreglement 2014

Wedstrijdreglement 2014 Wedstrijdreglement 2014 ALGEMEEN Alle wedstrijden worden gespeeld volgens de Rules of Golf, zoals vastgesteld door de Royal & Ancient Golfclub of St. Andrews en volgens de (tijdelijke) Plaatselijke Regels

Nadere informatie

Ad 1. Strokeplay: De competitor, het paar of het team die/dat de vastgestelde ronde of ronden in het minst aantal slagen doet, is winnaar.

Ad 1. Strokeplay: De competitor, het paar of het team die/dat de vastgestelde ronde of ronden in het minst aantal slagen doet, is winnaar. Wedstrijdvormen Strokeplay De Strokeplayregels van de Golf Regels zijn van toepassing op drie spelvormen: 1. Strokeplay 2. Stableford 3. Tegen Par. Deze spelvormen zijn geschikt voor officiële wedstrijden,

Nadere informatie

1912 Royal Belgian Golf Federation

1912 Royal Belgian Golf Federation Beknopte gids van de Golfregels Deze gids richt zich op de meest voorkomende regelsituaties en probeert die Regels op eenvoudige wijze uit te leggen. Deze gids dient niet als vervanging van de Golfregels,

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Heensche

Nieuwsbrief De Heensche nr. 53 dec15-jan16 Nieuwsbrief De Heensche Voorwoord van de redactie De redactie wenst alle leden van onze golfclub een heel goed en gezond Nieuwjaar met veel golfplezier!!! Engelbert, Rita en Wim Oliebollen

Nadere informatie

Algemeen Wedstrijdreglement

Algemeen Wedstrijdreglement Algemeen Gegevens over de baanbezetting vindt u in de (wedstrijd)kalender. Deze kalender bevat een overzicht van alle wedstrijden van alle commissies. Tevens zijn de kalenders van de dames-, heren- en

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Wintercompetitie 2016/2017

Wedstrijdreglement Wintercompetitie 2016/2017 Wedstrijdreglement Wintercompetitie 2016/2017 Dit wedstrijdreglement is vastgesteld door de wedstrijdcommissie op grond van Regel 33 van de Rules of Golf. Wijziging van dit reglement is voorbehouden aan

Nadere informatie

NAARDERBOS MATCHPLAY COMPETITIE 2017

NAARDERBOS MATCHPLAY COMPETITIE 2017 NAARDERBOS MATCHPLAY COMPETITIE 2017 Je kan nu strijden om de meest eervolle positie op Naarderbos MATCHPLAY KAMPIOEN 2017 en deze ongelooflijke prijzen winnen: ALLE EER EN EEUWIG RESPECT NAARDERBOS MATCHPLAY

Nadere informatie

Wedstrijdreglement igolf Wintercup

Wedstrijdreglement igolf Wintercup Wedstrijdreglement igolf Wintercup Dit wedstrijdreglement is vastgesteld door de wedstrijdcommissie op grond van Regel 33 van de Rules of Golf. Wijziging van dit reglement is voorbehouden aan de wedstrijdcommissie.

Nadere informatie

JEUGDSTAPPENPLAN VOOR JEUGD TOT 14 JAAR: NAAR CLUBHANDICAP 54 (GVB)

JEUGDSTAPPENPLAN VOOR JEUGD TOT 14 JAAR: NAAR CLUBHANDICAP 54 (GVB) HOE DIT STAPPENPLAN TE GEBRUIKEN Voor de jeugd tot 14 jaar hebben we het behalen van Clubhandicap 54 (GVB) in 5 stappen verdeeld; bij elke stap hoort een te behalen taslabel/pasje. Hieronder zijn voor

Nadere informatie

Clubkampioenschappen De Drentsche

Clubkampioenschappen De Drentsche Clubkampioenschappen De Drentsche 1. Algemeen Bij de Clubkampioenschappen is het Wedstrijdreglement van de Golfvereniging De Drentsche, zoals gepubliceerd op de Verenigingssite, van toepassing. Eventuele

Nadere informatie

WedstrijdCommissie 2006 WEDSTRIJDVORMEN

WedstrijdCommissie 2006 WEDSTRIJDVORMEN WEDSTRIJDVORMEN 1. STROKEPLAY a. Algemeen b. Individueel Strokeplay (Qualifying) c. Individueel Stableford (Qualifying) d. Individueel tegen Par (Qualifying). 2. OFFICIELE WEDSTRIJDVORMEN VOOR TWEE OF

Nadere informatie

Spelvormen Pagina 1 / 10

Spelvormen Pagina 1 / 10 INHOUDSOPGAVE: 10 spelvormen WEDSTRIJDREGLEMENT TOXANDRIA 2017 SPELVORMEN ARTIKEL 10 10.1 algemeen... 2 10.2 spelvormen specifiek... 3-2.1 officiële wedstrijdvormen voor individuele spelers... 3-2.1.1

Nadere informatie

QL GLENMORANGIE CHAMPIONS TROPHY

QL GLENMORANGIE CHAMPIONS TROPHY Toernooireglement QL Glenmorangie Champions Trophy Kampioenschap voor strokeplay-clubkampioenen 1. Toernooi formaat a. Het Kampioenschap wordt gespeeld over 18 holes. De spelvorm is bruto strokeplay. Er

Nadere informatie

Nadat ze hole 1 hebben uitgespeeld, slaat Ingrid buiten de green nog een paar oefenchips naar de hole van 1. Welke straf krijgt zij daarvoor?

Nadat ze hole 1 hebben uitgespeeld, slaat Ingrid buiten de green nog een paar oefenchips naar de hole van 1. Welke straf krijgt zij daarvoor? Naam Teamcaptain: X = Goede antwoord Henk en Ingrid doen samen mee aan een strokeplay wedstrijd op Zeegersloot en spelen in dezelfde flight. Over iedere hole wordt een vraag gesteld. Ieder team dient op

Nadere informatie

PROGRAMMA. 16.00 Ontvangst 16.15 Start Kick-Off Presentaties 17.30 Eten 18.15 Putwedstrijd (iedereen) 18.45 Quiz KICK-OFF 2016

PROGRAMMA. 16.00 Ontvangst 16.15 Start Kick-Off Presentaties 17.30 Eten 18.15 Putwedstrijd (iedereen) 18.45 Quiz KICK-OFF 2016 PROGRAMMA 16.00 Ontvangst 16.15 Start Kick-Off Presentaties 17.30 Eten 18.15 Putwedstrijd (iedereen) 18.45 Quiz Jeugdcommissie Golfclub Capelle KICK-OFF 2016 Jeugdcommissie Golfclub Capelle 2016 Jeugdgolf

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF maart 2016

NIEUWSBRIEF maart 2016 ! NIEUWSBRIEF maart 2016 Inhoud Matchplay-club kampioenschap Golfclub Weilenseind Seizoensopening Algemene Ledenvergadering 16 maart De appelflappen club Vervolg etiquette Open dagen op 23 en 24 april

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juli 2016

Nieuwsbrief Juli 2016 Nieuwsbrief Juli 2016 In deze uitgave - Golf-Bridgewedstrijd - Golfkampioenschap Gilze-Rijen - Jeugdgolf en Themales/Groepsles rechter slaan - Gratis golfles voor alle leden ( herinnering) - Brabant GolfVoordeel

Nadere informatie

Activiteitenkalender 2017 Golfbaan De Achterste Hoef

Activiteitenkalender 2017 Golfbaan De Achterste Hoef Activiteitenkalender 2017 Golfbaan De Achterste Hoef Datum Tijd Aantal holes Wedstrijdvorm Omschrijving Kosten Inschrijven tot 25 3 2017 13:30 18 Non qualifying Vlaggenwedstrijd: Golfleden: 5,00 24 3 2017

Nadere informatie

Het Rijk van Sybrook NATIONALE GOLFDAG. voor Brandweer Nederland in Twente

Het Rijk van Sybrook NATIONALE GOLFDAG. voor Brandweer Nederland in Twente NATIONALE GOLFDAG voor Brandweer Nederland in Twente Het kampioenschap (7 e keer) wordt gehouden op vrijdag 13 juni 2014 op de golfbanen van Het Rijk van Sybrook Voor informatie en aanmelden: p.peperkamp@brandweertwente.nl

Nadere informatie

Uw volgende clubblad verschijnt eind mei Inleverdatum kopij 10 mei Nummer

Uw volgende clubblad verschijnt eind mei Inleverdatum kopij 10 mei Nummer Clubblad van de Texelse Golfclub Verschijnt zes maal per jaar en wordt toegestuurd aan de clubleden, adverteerders en sponsors. Adres golfclub secretariaat De Texelse Golfclub Roggeslootweg 3, 1795 JX

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Race to Portugal 2019

Wedstrijdreglement Race to Portugal 2019 Wedstrijdreglement Race to Portugal 2019 Algemeen 1. Er wordt gespeeld volgens de Rules of Golf, zoals goedgekeurd door de R&A Rules Ltd. en de USGA, hierna genoemd de Regels. 2. Het is de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

10 de jaargang, november 2006

10 de jaargang, november 2006 Clubblad van de Texelse Golfclub Verschijnt zes maal per jaar en wordt toegestuurd aan de clubleden, adverteerders en sponsors. Adres golfclub secretariaat De Texelse Golfclub Roggeslootweg 3, 1795 JX

Nadere informatie

Competitie & regeltjes (matchplay) Kleiburg 2014

Competitie & regeltjes (matchplay) Kleiburg 2014 Competitie & regeltjes (matchplay) Kleiburg 2014 meten is weten Alleen apparatuur waarmee je uitsluitend kunt meten is toegestaan. Apparaten waarmee meer mogelijk is zijn verboden, evenals smartphones.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF OKTOBER Club Agenda. U kunt inschrijven voor een wedstrijd via Proware.

NIEUWSBRIEF OKTOBER Club Agenda. U kunt inschrijven voor een wedstrijd via Proware. NIEUWSBRIEF OKTOBER 2017 Club Agenda Di03 Dames 09.00u Di03 Zomeravondcompetitie Finale 15.00u Do05 Senioren 09.00u Vr06 [Business Club Thank Golf it s Friday competitie] 16.00u Za07 Maandbeker 7a Finale

Nadere informatie

NGF-competitie REGELINFORMATIE voor HGC-competitieteams

NGF-competitie REGELINFORMATIE voor HGC-competitieteams NGF-competitie 2019 REGELINFORMATIE voor HGC-competitieteams, maart 2019 VOORAFGAAND AAN DE COMPETITIE: OEFENEN & TRAINEN TEAMBUILDING MAAR OOK.. 2 1 VOORAFGAAND AAN DE COMPETITIE: UPDATE REGELKENNIS PLAATSELIJKE

Nadere informatie

11 de jaargang, november 2007

11 de jaargang, november 2007 Clubblad van de Texelse Golfclub Verschijnt zes maal per jaar en wordt toegestuurd aan de clubleden, adverteerders en sponsors. Adres golfclub secretariaat De Texelse Golfclub Roggeslootweg 3, 1795 JX

Nadere informatie

JEUGD-GOLFERS OP WEG NAAR NGF HANDICAP 54 EN LAGER

JEUGD-GOLFERS OP WEG NAAR NGF HANDICAP 54 EN LAGER JEUGD-GOLFERS OP WEG NAAR NGF HANDICAP 54 EN LAGER Een belangrijk besluit dat door de NGF is genomen, betreft de maatregel om het door velen gevreesde en stressvolle praktijkexamen op de baan per 1 juli

Nadere informatie

Niet Qualifying (NQ) wedstrijden staan open voor leden met een actieve of een inactieve NGF handicap of een GVB.

Niet Qualifying (NQ) wedstrijden staan open voor leden met een actieve of een inactieve NGF handicap of een GVB. Deelnemen De wedstrijden die door de Commissie georganiseerd worden kennen een onderscheidenlijk karakter. Er zijn qualifying wedstrijden (met een Q* status) en wedstrijden welke niet-qualifying zijn.

Nadere informatie

ZATERDAG 17 NOVEMBER 2018

ZATERDAG 17 NOVEMBER 2018 Beste leden van de Zeeuwsche, In deze nieuwsbrief willen we uw aandacht vragen voor verschillende zaken. U kunt zich nog opgeven voor de par-3 competitie tot 1 nov. a.s. Zaterdag 17 november wordt de jaarlijkse

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Golfvereniging de Berckt vs

Wedstrijdreglement Golfvereniging de Berckt vs Wedstrijdreglement Golfvereniging de Berckt vs 06-07-2018. 1. Algemeen 1.1. Er wordt gespeeld volgens de meest recente Rules of Golf, zoals vastgesteld door de Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews

Nadere informatie

Wedstrijdreglement. van. golfvereniging eyckenduyn

Wedstrijdreglement. van. golfvereniging eyckenduyn van golfvereniging eyckenduyn Gemaakt door de WECO. 19 nov. 2012 Pagina 1 van 19 Inhoudsopgave. Bladzijde 1. ALGEMEEN... 4 1. INLEIDING... 4 1.2 VERANTWOORDELIJKHEID... 5 1.3 INSCHRIJVEN.... 6 1.4 HANDICAP....

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF oktober 2015

NIEUWSBRIEF oktober 2015 NIEUWSBRIEF oktober 2015 Inhoud - Vossenjacht - Hole in one - Winterbeleid - Vissen - Wintertijd wedstrijden - Polo s - Gratis les - Algemene Ledenvergadering 18 november - Nieuws van de pro De Vossenjacht

Nadere informatie

Spelvormen. A. Strokeplay-wedstrijden. A1: Strokeplay

Spelvormen. A. Strokeplay-wedstrijden. A1: Strokeplay Spelvormen In onderstaand overzicht van de diverse spelvormen, zoals die op Het Wedde (kunnen) worden gespeeld, wordt onderscheid gemaakt tussen: A. Strokeplay-wedstrijden B. Matchplay-wedstrijden C. Bijzondere

Nadere informatie

Algemeen Wedstrijdreglement Utrechtse Golfclub Amelisweerd

Algemeen Wedstrijdreglement Utrechtse Golfclub Amelisweerd Algemeen Wedstrijdreglement Utrechtse Golfclub Amelisweerd Juli 2016 1. Algemeen 1.1. De Wedstrijdcommissie (WeCo) is verantwoordelijk voor het samenstellen van het wedstrijdprogramma, alsmede voor het

Nadere informatie

Wedstrijdreglement 2017

Wedstrijdreglement 2017 Wedstrijdreglement 2017 1. Algemeen 1.1 De wedstrijdcommissie van de Golfclub Echt-Susteren is de commissie die ressorteert en functioneert onder de verantwoordelijkheid van het bestuur van Golfclub Echt-

Nadere informatie

Nieuwsbrief November 2016

Nieuwsbrief November 2016 Nieuwsbrief November 2016 In deze uitgave Ø Finale Giel Aarts Trofee 2016 Ø Sinterkerst wedstrijd Ø Damesdag december Ø Algemene Ledenvergadering 2016 Ø Nieuwe commissieleden Ø Facebook Ø Nieuw baanrecord

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Golfclub Dorhout Mees

Wedstrijdreglement Golfclub Dorhout Mees Wedstrijdreglement Golfclub Dorhout Mees De wedstrijdcommissie behoudt zich het recht voor, het reglement aan te passen. 1. Algemeen 1. Dit reglement is van toepassing op alle wedstrijden georganiseerd

Nadere informatie

Wedstrijdreglement. van. Golfvereniging Eyckenduyn

Wedstrijdreglement. van. Golfvereniging Eyckenduyn Gemaakt door de WECO van Golfvereniging Eyckenduyn 19 nov. 2012 Pagina 1 van 22 Inhoudsopgave. Bladzijde 1. ALGEMEEN... 4 1. INLEIDING... 4 1.2 VERANTWOORDELIJKHEID... 5 1.3 INSCHRIJVEN.... 6 1.4 HANDICAP....

Nadere informatie

Voorwoord 3. Lidmaatschap leden 4. Jeugdtrainingen 5. Wedstrijden 6. Baanpermissie en 9-stappenplan 7. Kernwaarden 8. Competitie 9

Voorwoord 3. Lidmaatschap leden 4. Jeugdtrainingen 5. Wedstrijden 6. Baanpermissie en 9-stappenplan 7. Kernwaarden 8. Competitie 9 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Lidmaatschap leden 4 Jeugdtrainingen 5 Wedstrijden 6 Baanpermissie en 9-stappenplan 7 Kernwaarden 8 Competitie 9 2 Voorwoord De Golf en Countryclub Heiloo is een club met een

Nadere informatie

markers guide GCW versie 2012-1-

markers guide GCW versie 2012-1- Markers guide Een marker is verantwoordelijk om beginnende leden: 1. veilig door de baan te begeleiden, d.w.z. veilig voor het beginnende lid zelf en alle andere gebruikers in de baan 2. de etiquette bij

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Heensche

Nieuwsbrief De Heensche nr. 47 juni 2015 Nieuwsbrief De Heensche De Pinkterwedstrijd. Op 23 mei jongstleden werd de Pinksterwedstrijd gehouden tijdens het Pinksterweekend. Wat s morgens begon als een regenachtige dag eindigde

Nadere informatie

JEUGD STAPPENPLAN VOOR JEUGD TOT 14 JAAR: NAAR HANDICAP 54

JEUGD STAPPENPLAN VOOR JEUGD TOT 14 JAAR: NAAR HANDICAP 54 HOE DIT STAPPENPLAN TE GEBRUIKEN: Verschillende niveau s Voor de jeugd tot 14 jaar hebben we het behalen van Handicap 54 in 5 stappen verdeeld. De reden om dit te doen is omdat het voor de jeugd leuk en

Nadere informatie

Het Clubhuis. Verenigingsactiviteiten

Het Clubhuis. Verenigingsactiviteiten Welkom Utrechtse Golfclub Amelisweerd De Utrechtse Golfclub Amelisweerd is een golfvereniging voor en door leden, die recreatief of prestatiegericht de golfsport beoefenen. Wij bieden gezelligheid en kwaliteit

Nadere informatie

COMPETITIEREGLEMENT 2019 NGF en NOBRA. d.d. 1 augustus 2018

COMPETITIEREGLEMENT 2019 NGF en NOBRA. d.d. 1 augustus 2018 COMPETITIEREGLEMENT 2019 NGF en NOBRA d.d. 1 augustus 2018 Inleiding Het Woold wil haar leden graag een kans geven om naast de deelname aan de door de vereniging georganiseerde wedstrijden ook aan een

Nadere informatie

Alle spelvormen op een rij

Alle spelvormen op een rij Spelvormen wordt veelal stableford of strokeplay gespeeld. Er zijn echter talloze spelvormen mogelijk, enkele voorbeelden zijn: foursome, fourballs, (beide wedstrijdvormen zien we ook tijdens de RyderCup)

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE. Materiaal / Ballen : Munt voor 26 golfballen 1,40 Huurprijs per golfclub 2,50

ALGEMENE INFORMATIE. Materiaal / Ballen : Munt voor 26 golfballen 1,40 Huurprijs per golfclub 2,50 ALGEMENE INFORMATIE De golfschool van Golf de Gulbergen wordt vertegenwoordigd door 4 PGA professionals. Het team bestaat uit Flip Klok, Cecil Brown, Bert van Zutphen en Ronald Dix. Met dit team zijn wij

Nadere informatie

Wedstrijdreglement Vereniging golfclub t Zelle

Wedstrijdreglement Vereniging golfclub t Zelle Wedstrijdreglement Vereniging golfclub t Zelle 1. Algemeen Dit reglement is van toepassing op alle wedstrijden, die door of namens een daartoe door het bestuur van de Vereniging bevoegde commissie of persoon

Nadere informatie

11 de jaargang, maart 2007

11 de jaargang, maart 2007 Clubblad van de Texelse Golfclub Verschijnt zes maal per jaar en wordt toegestuurd aan de clubleden, adverteerders en sponsors. Adres golfclub secretariaat De Texelse Golfclub Roggeslootweg 3, 1795 JX

Nadere informatie

Hartje winter, net voor Kerst, ontvangt u de laatste nieuwsbrief van dit jaar.

Hartje winter, net voor Kerst, ontvangt u de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Januari 2018 Hartje winter, net voor Kerst, ontvangt u de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Spelen in de winter is geen zekerheid en afhankelijk van het weer en de conditie van de baan. Raadpleeg daarom

Nadere informatie

KPN Golfvereniging Wedstrijdreglement Matchplay competitie 2017

KPN Golfvereniging Wedstrijdreglement Matchplay competitie 2017 KPN Golfvereniging Wedstrijdreglement Matchplay competitie 2017 Artikel I. ALGEMEEN Sectie 1.01 Algemeen. a) De Commissie is: verantwoordelijk voor de samenstelling van het wedstrijdprogramma, verantwoordelijk

Nadere informatie

Regelwijzigingen per 1 januari 2019

Regelwijzigingen per 1 januari 2019 Regelwijzigingen per 1 januari 2019 Zoals iedereen intussen wel gehoord of gelezen heeft, veranderden er per 1 januari 2019 een behoorlijk aantal golfregels. De belangrijkste regelwijzigingen kunnen jullie

Nadere informatie

Wedstrijdvormen en handicapverrekening

Wedstrijdvormen en handicapverrekening Wedstrijdvormen en handicapverrekening De gebruikte definities gelden voor alle wedstrijden op de EG, ook als zij niet door de wedstrijdcommissie worden georganiseerd. Strokeplay Spelvorm: alle slagen

Nadere informatie

Geachte leden van De Texelse Golfclub, Hierbij volgen de jaarverslagen 2018 van de commissies. Redactie commissie.

Geachte leden van De Texelse Golfclub, Hierbij volgen de jaarverslagen 2018 van de commissies. Redactie commissie. Geachte leden van De Texelse Golfclub, Hierbij volgen de jaarverslagen 2018 van de commissies. Redactie commissie. Iedereen heeft inmiddels kunnen zien dat we in 2018 in nauwe samenwerking met De Krim

Nadere informatie

GOLFCLUB WEILENSEIND NIEUWSBRIEF Juni 2015

GOLFCLUB WEILENSEIND NIEUWSBRIEF Juni 2015 GOLFCLUB WEILENSEIND NIEUWSBRIEF Juni 2015 Golfpark Weilenseind Inhoud - Strokeplay kampioenschappen - Nieuws van de golfschool Strokeplay kampioenschap In het weekend van 13 en 14 juni werden de strokeplay

Nadere informatie