Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Nieuwleusen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Nieuwleusen"

Transcriptie

1 Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Nieuwleusen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele ontwikkeling 6 Motorische ontwikkeling 6 Verstandelijke ontwikkeling 7 Ouders 8 Groepen 8 Werkwijze 9 Ziekte van een kind 10 Bijzondere activiteiten 10 Vergadering Pedagogisch medewerkers 10 Oudercommissie 10 Verklaring Omtrent Gedrag 11 Klachten 11 pag.

2 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van Kinderdagverblijf Mathil. Dit beleid geeft aan wat u in grote lijnen van het kinderdagverblijf/ BSO kan verwachten. Een pedagogisch beleidsplan is bedoeld om alle formele en informele afspraken tezamen continuïteit en gelijk gerichtheid te geven aan het handelen met betrekking tot de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Het pedagogisch beleid van Mathil heeft als doel: De werkwijze van Mathil wordt met het pedagogisch beleid inzichtelijk en toetsbaar gemaakt voor pedagogisch medewerkers. De ouders op de hoogte houden van wat er op het kinderdagverblijf gebeurt en welke uitgangspunten en regels er gehanteerd worden. Op het kinderdagverblijf worden de kinderen door meerdere professionele opvoeders begeleid, die werken vanuit het pedagogisch beleid.

3 Pedagogisch doel Ons pedagogisch doel is dat kinderen zich in hun eigen tempo, in wisselwerking met hun omgeving ontwikkelen tot evenwichtige mensen. Wij stimuleren de kinderen tot het nemen van initiatieven, om op te komen voor zich zelf, om contacten te leggen, zodat het later als een gelukkig en zelfstandig mens in de wereld zal staan. Het kind wordt serieus genomen en betrokken bij het oplossen van problemen. Het kind kan zijn eigen mening en gevoelens uiten waarmee de leiding zoveel mogelijk rekening houdt. Ook geven wij vanuit een christelijke basis de kinderen de kans om zich normen en waarden eigen te maken door o.a.: Te leren wat wel en niet mag De opvoeding op het kinderdagverblijf te zien als een leerschool voor het leven. Trachten op één lijn te blijven met de ouders. Om te leren gaan met de spullen van een ander. Respectvol te leren omgaan met de kinderen en de dingen om hen heen Waardering bij te brengen voor mooie dingen.

4 Visie op de ontwikkeling en opvoeding Kinderopvang Mathil ziet het kind al individueel uniek persoon en kind van God. Elk kind heeft zijn eigen persoonlijke wensen, behoeften en karaktereigenschappen. De ontwikkeling van ieder kind wordt bepaald door aanleg en milieu. De eerste levensjaren van een kind zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. In deze jaren leert het kind de belangrijkste vaardigheden aan, die de basis vormen voor verdere ontwikkeling. Het is daarom belangrijk dat het kind zich in een omgeving bevindt waarin het zich veilig en vertrouwd voelt. In de leeftijdsfase van 0 tot 4 jaar maakt het kind een snelle ontwikkeling door. Van een hulpeloze baby die nog weinig kan, groeit het uit naar een persoon die heeft leren denken, praten, lopen en spelen in zijn eigen tempo. Soms lijkt het wel alsof alles vanzelf gaat, maar ieder kind heeft iemand nodig die hem helpt op de lange weg naar volwassenheid. Kinderen leren spelenderwijs. Op een ontspannen, leuke, creatieve en vooral ontdekkende manier kunnen de pedagogisch medewerkers de kinderen stimuleren in hun algemene ontwikkeling. Zo komen de kinderen op een positieve wijze met verschillende materialen, technieken en ideeën in aanraking en kunnen op deze manier waardevolle ervaringen opdoen. Uit ervaring blijkt dat de zeer jonge kinderen vooral individueel spelen en de ouderen wat meer op samen spelen zijn gericht. Bij het samenspelen probeert de pedagogisch medewerker zorg te dragen voor een harmonieuze gang van zaken en met complimentjes het proces van samen spelen te stimuleren. Kinderen zijn vaak gericht op gewoontes en vinden de vaste momenten van samen dingen doen overduidelijk plezierig. Hier wordt actief op ingespeeld. Er worden veel dingen samen gedaan: knutselen, zingen, voorlezen en de maaltijden zijn de belangrijkste elementen. Tijdens de activiteiten worden spelenderwijs kleuren en vormen bijgebracht. De groten vormen een voorbeeld voor de kleintjes. Aandacht en vreugde zijn van belang. De eet- en drink momenten vormen een vast punt van de dag. Eerst handen wassen, gebed, samen eten met een zekere discipline dat je niet van tafel mag voordat we gedankt hebben. Samen wordt ook het speelgoed opgeruimd. Dit vanuit het idee dat kinderen zich dienen te realiseren dat alles niet vanzelf zal gebeuren. Afhankelijk van de leeftijd brengen kinderen een gedeelte van de dag slapend door. De pedagogisch medewerker heeft middels een babyfoon voortdurend contact met de slaapruimte. Het kind moet voelen dat het welkom is bij Mathil. We creëren situaties die ervoor zorgen dat het kind zich prettig voelt, vertrouwen krijgt in zich zelf en in anderen door o.a.:

5 de inrichting van de ruimte, de indeling van activiteiten, de sfeer in de groep, aandacht van de pedagogisch medewerker voor het kind. Sociaal-emotionele veiligheid Sociaal-emotionele veiligheid geven doet de pedagogisch medewerker doormiddel van communicatie. Een goede communicatie tussen kind en pedagogisch medewerker is van belang. Het opbouwen van het contact heeft daar alles mee te maken. Het kind moet de pedagogisch medewerker leren kennen als volwassenen die het kan vertrouwen. De pedagogisch medewerker stimuleert dit door aandacht te geven, liefdevol en zorgzaam te zijn en interesse te hebben voor het kind. Er wordt ook rekening gehouden met de eigenschappen van het kind en er zal op een adequate manier op het kind gereageerd worden. Openheid, respect en vertrouwen zijn de drie sleutelwoorden die van belang zijn voor goede communicatie. Het aanbieden van structuur geeft kinderen houvast en herkenning en daarmee het gevoel van veiligheid. Een duidelijk ritme en regelmaat door bijv. vaste tijdstippen van eet- en drink momenten. Vanuit een veilige basis kunnen ze initiatieven ontplooien, naar vermogen inbreng hebben en met eigen mogelijkheden experimenteren. Bijv. door variatie aan spelmateriaal voor zowel de kleineren als de groten. Sociale ontwikkeling Sociale ontwikkeling is het proces waarin het kind leert omgaan met andere kinderen en volwassenen, zowel individueel als in groepsverband. Het ene kind heeft wat meer stimulans nodig om voor zichzelf op te komen en een ander kind leert juist meer te delen. De pedagogisch medewerker heeft hier aandacht voor door kinderen zoveel mogelijk hun eigen conflicten te laten voorkomen of door ze zelf op te laten lossen. Maar ook door ondersteuning te bieden als dit voor het kind meerwaarde heeft. Spelenderwijs leren kinderen rekening te houden met elkaar, nieuwe ervaringen op te doen en samen plezier te maken. Spelen is een belangrijke activiteit waarmee het kind op een prettige manier vertrouwd raakt met zichzelf en zijn omgeving. Gerichte activiteiten worden aangeboden: Een baby leert door middel van geur, stem en de manier waarop het wordt vastgehouden. De herkenning is o.a. merkbaar aan het lachen van de baby. De baby krijgt antwoord op zijn poging om in contact te komen. Door de wisselwerking zal de baby zich veilig voelen. Bij peuters en kleuters zijn het activiteiten als voorlezen, knutselen, bewegingsspelletjes, fantasiespelletjes, liedjes zingen, etc. Bij de grotere kinderen is het ook het luisteren naar de verhalen van elkaar. Samen te overleggen wat voor spel er wordt gespeeld. De waarden en normen die wij de kinderen willen meegeven zijn respect voor elkaar en de omgeving, eerlijkheid en verdraagzaamheid. Ieder kind heeft zijn eigen karakter, gewoontes en eigenaardigheden. De pedagogisch medewerker houdt rekening met deze eigenschappen

6 van het kind. Positief gedrag bij kinderen wordt bevestigd en bij negatief gedrag wordt er gecorrigeerd. We geven grenzen aan wat kan en niet kan. Emotionele ontwikkeling De emotionele ontwikkeling is het proces waarbij het kind leert om te gaan met zijn of haar gevoelens. Kinderen tonen open hun emoties zoals verdriet, pijn, angst, geluk, plezier, etc. Door het uiten van hun emoties willen ze de volwassenen iets vertellen. De pedagogisch medewerker vindt het belangrijk zich in te leven in de verschillende emoties van een kind. Waarom is het kind verdrietig en hoe kan ik het kind daarbij helpen. De pedagogisch medewerker realiseert zich dat het jonge kind andere behoeften heeft op het gebied van emotionele veiligheid dan het oudere kind. Bij het oudere kind gaat het meer om begeleiding van de emotionele veiligheid tussen de leeftijdgenootjes. Zij zoeken die veiligheid bij elkaar. Terwijl het jonge kind een grotere behoefte heeft aan aandacht voor de emotionele veiligheid vanuit de pedagogisch medewerker. Kinderen mogen altijd hun emoties tonen, maar er zijn wel grenzen wanneer zijzelf of anderen in het gedrang komen. Ze mogen zichzelf of anderen geen pijn doen of spullen kapot maken. De pedagogisch medewerker zal dan ingrijpen. Vanuit een veilig en geborgen gevoel ontwikkelen kinderen hun gevoel van eigenwaarde. Ze zullen gaandeweg steeds meer gaan ondernemen en zullen positieve ervaringen opdoen, zowel met anderen als alleen. Door het kind positief te benaderen, stimuleert de pedagogisch medewerker om nieuwe ervaringen op te doen of om iets nogmaals te proberen. Door kinderen zoveel mogelijk zelf te laten doen: ruzies/probleempjes oplossen, aan- en uitkleden, opruimen, spel uitzoeken, etc. leren kinderen hun eigen mogelijkheden kennen en uitbreiden. Het gevoel van eigenwaarde wordt hierdoor vergroot. Door het omgaan met volwassenen en andere kinderen leert het kind vertrouwen te hebben in anderen. Motorische ontwikkeling Met de motorische ontwikkeling bedoelen we de ontwikkeling van het bewegingsapparaat. Deze motorische ontwikkeling wordt onderscheiden in: grove motoriek: rennen, springen, klauteren, etc. fijne motoriek: knippen, kleuren, verven, etc. Deze motorische ontwikkeling gaat deels vanzelf en deels spelenderwijs. Binnen de groepsruimte en buiten is er voor de kinderen genoeg ruimte om te kunnen bewegen. De motorische ontwikkeling wordt gestimuleerd door materiaal aan te bieden dat past bij de leeftijd en interesse van het kind. Het effect van een beweging prikkelt een baby tot verder proberen en onderzoeken. Babygym, mobiles, muziekdoosjes bevestigd aan een box zijn niet alleen spannend voor een baby om naar te kijken, maar nodigt ook uit tot onderzoek. De baby oefent hiermee de coördinatie van zijn beweging en ontwikkelt hiermee steeds meer de fijne motoriek. Wanneer een kind kan lopen wordt de drang om de omgeving te verkennen steeds groter. Een kindje dat net kan lopen vindt loopfietsen en ballen interessanter. Of waar ze ergens op

7 kunnen klimmen. De pedagogisch medewerker zal eerst het kind hulp geven, maar zal hem vervolgens prikkelen om het zelf te gaan doen. Naarmate een kind ouder wordt, heeft het steeds meer beheersing over zijn eigen coördinatie en krijgt meer bedrevenheid in de fijne motoriek. Wij bieden de kinderen materiaal aan passend bij hun mogelijkheden. (ontwikkelingsmateriaal als puzzels en constructiespelen als blokken, lego) De pedagogisch medewerker probeert steeds weer het kind uit te dagen om verder te gaan in zijn bewegingen door het voortdurend te stimuleren en te prijzen. Met tekenen, prikken, verven, etc. oefent een kind de fijne motoriek. Het kind wordt gestimuleerd om de materialen op de juiste manier vast te houden. Verstandelijke ontwikkeling Bij de verstandelijke ontwikkeling denken we aan de ontwikkeling van het praten en denken. Het opnemen van kennis en met die kennis iets te doen. Baby s beschikken nog niet over woorden. Non-verbale communicatie is belangrijk om contact te krijgen met baby s. Door in de brabbelperiode op de geluiden van de baby te reageren, bevorderen we het contact met de baby. Bij een baby en peuter moet gedacht worden aan het onderzoeken van de omgeving. Iets zoeken dat verstopt is. Spelenderwijs leert het kind zicht te krijgen op het effect van het eigen handelen. Het verwerven van taal gebeurt actief (praten) en passief (luisteren). Door te praten met kinderen en voorwerpen te benoemen, leren kinderen om te gaan met taal. Bij kleine kinderen zijn korte zinnen effectief. Boekjes kijken, benoemen, voorlezen, verhalen vertellen en gesprekjes voeren zijn dingen die dagelijks voorkomen binnen kinderdagverblijf Mathil. Ook zingen is een prima manier om de taal te ontwikkelen. Samen zingen heeft onbewust een positief effect. Door het zingen ontwikkelt het kind de taal en het denken. Door goed inzicht te hebben in het kind en zijn taalontwikkeling, kunnen we inspelen op de behoefte van het kind. De zogenaamde vraagperiode is een belangrijke fase in de ontwikkeling van taal en denken. Voor de grotere kinderen biedt de pedagogisch medewerker gericht materiaal aan als; boeken, puzzels, spelletjes, etc. Ouders De pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijf Mathil zijn medeverantwoordelijk voor de opvoeding en verzorging van de kinderen die door de ouders aan ons zijn toevertrouwd. Om deze verantwoordelijkheid waar te kunnen maken, wordt er gewerkt vanuit een duidelijke visie op ontwikkeling en opvoeding van kinderen. Ook wordt er gelet op de veiligheid en gezondheid van kinderen. Ouders en pedagogisch medewerkers zullen door middel van een goede communicatie en duidelijke uitgangspunten en regels samen moeten werken. Alleen op deze manier kan gezamenlijk een verantwoordelijke veilige en vertrouwde opvang aan de kinderen geboden worden.

8 Groepen Binnen het kinderdagverblijf Mathil Nieuwleusen wordt gewerkt in één groep. Op dinsdag en donderdag werken we in twee groepen. Dit zijn verticale groepen voor kinderen van 6 weken tot 4 jaar. Het aantal kinderen dat in deze groep geplaatst kan worden is in groep 1 ( de zonnestraaltjes), 16 kinderen en groep 2 (het uilennestje), 11 kinderen. Flexibele opvang wordt zoveel mogelijk ingedeeld in dezelfde groep. Hier kan door de flexibiliteit wel wisseling in zitten. Uiteraard wordt er naar gestreefd om een vaste groep aan te bieden. De groepsruimte is ingericht passend bij de leeftijd van de jongere kinderen en omvat in de groep van de zonnestraaltjes een speelruimte waar de kinderen kunnen fietsen of renspelletjes kunnen doen. Het uilennestje is minder groot maar zo ingericht dat er voldoende speelruimte is. De slaapruimten zijn twee aparte ruimten. Eén beneden en één bij de uitgang naar de buitenspeelplaats. De buitenspeelruimte is aangrenzend aan het kinderdagverblijf, voorzien van enkele leuke speeltoestellen en voor alle kinderen toegankelijk. Ook grenst het KDV aan het Palthebos waar we fijn kunnen wandelen en naar de dieren kunnen gaan. Tijdens de BSO uren is er een groep voor de BSO kinderen op de eerste verdieping. De kinderen worden door een pedagogisch medewerker uit school gehaald, via de achteringang gaan zij naar hun eigen groep, waar er gezamenlijk wat gedronken wordt en activiteiten worden aangeboden. De BSO kinderen gaan buiten vaak spelen in het aangrenzende Palthebos waar speeltoestellen staan en een voetbalveldje aanwezig is. Voor de kinderen van de BSO is er passend spelmateriaal aanwezig. Voor kinderen van alle leeftijden is er spelmateriaal om de ontwikkeling te bevorderen. Zie voor verdere informatie het Pedagogisch Beleidsplan van de BSO. Wendagdeel Voordat de opvang in gaat wordt er eerst een wendagdeel afgesproken met de ouders. De kinderen maken dan groepsmomenten mee zodat ze alvast een beetje kunnen wennen hoe het in de groep er aan toe gaat. Ook de ouders hebben op deze manier de gelegenheid om te wennen hun kind weg te brengen. Open deur beleid Op bepaalde dagen (woensdag en vrijdag)en de ochtenden, is de BSO minder goed bezocht, op zo n moment wordt de groep vaak uitgebreid met de oudste kinderen van het dagverblijf of als het om een enkel kind gaat is hij/zij bij de dagopvang ingedeeld. We werken dan met een verticale groep. Deze kinderen worden dan opgevangen in één van de beide groepen van het KDV. De eisen die hieraan gesteld worden, zullen dan in acht genomen worden. Wanneer een kind in groep 0/1 van de basisschool zit en halve dagen naar school gaat, zal het nog meegerekend worden als dagopvang kindje en het betreffende dagdeel dan ook bij één van de beide groepen worden ingedeeld. Bij kinderdagverblijf Mathil wordt uitsluitend gewerkt met gediplomeerde pedagogisch medewerkers. Een pedagogisch medewerker heeft een minimaal niveau MBO 3.

9 Pedagogisch medewerkers hebben een vaste dag dat ze op de groep werken. De kinderen weten dan ook welke pedagogisch medewerker werkt wanneer zij er zijn. Verder zal er altijd op het rooster vermeld worden met hoeveel pedagogisch medewerkers er gewerkt wordt. Het rooster wordt wekelijks gemaakt en ligt in de groepsruimte. Naar gelang de leeftijdsopbouw van de groep, wordt het aantal pedagogisch medewerkers samengesteld. Hierbij nemen we de wettelijke normen in acht. 1 pedagogisch medewerker per 4 aanwezige kinderen tot 1 jaar 1 pedagogisch medewerker per 5 aanwezige kinderen van 1 tot 2 jaar 1 pedagogisch medewerker per 6 aanwezige kinderen van 2 tot 3 jaar 1 pedagogisch medewerker per 8 aanwezige kinderen van 3 tot 4 jaar. 0 tot 13 jaar: 1 pedagogisch medewerker waarvan max. vier 0 tot en met 3 jarigen, waarvan max. twee 0-jarigen. Max. aantal kinderen: 6 1 tot 13 jaar: 1 pedagogisch medewerker waarvan max. vier 1 tot en met 3 jarigen, waarvan max. twee 1- jarigen. Max. aantal kinderen: 7 2 tot 13 jaar: 1 pedagogisch medewerker waarvan max. vijf 2 tot en met 3 jarigen, Max. aantal kinderen: 8 3 tot 13 jaar: 1 pedagogisch medewerker waarvan max. zes 3 jarigen. Max. aantal kinderen: 9 Bij verschillende leeftijden wordt het rekenkundig gemiddelde berekend, waarbij naar boven wordt afgerond. Zolang er één pedagogisch medewerker werkt op de groep, is er altijd een achterwacht die binnen 10 minuten ter plaatse kan zijn. Telefoonnummers van de achterwacht hangen zichtbaar in het kinderdagverblijf. Wanneer gewerkt wordt met twee pedagogisch medewerkers dan is er in de middagpauze de mogelijkheid dat er wordt afgeweken van het beroepskracht-kind-ratio. Deze tijd zal niet langer zijn dan één uur zodat het ruim binnen de wettelijke normen ligt. Verder zal er altijd op het rooster vermeld worden met hoeveel pedagogisch medewerkers er gewerkt wordt. Het rooster wordt wekelijks gemaakt en ligt in de groepsruimte. Wanneer men spreekt van een verticale groep dan wordt bedoeld dat de leeftijden meer dan twee jaar uit elkaar liggen. Werkwijze Binnen Mathil werken we dagelijks met eenzelfde dagindeling. Kinderen houden van rust en regelmaat. Dit wordt geboden door elke dag dezelfde dagindeling/werkwijze te hanteren. Het geeft de kinderen een gevoel van vertrouwdheid en veiligheid en zorgt voor een ontspannen sfeer op de groep. Ook voor de pedagogisch medewerkers geeft dit duidelijkheid. Naast deze dagindeling is het goed om te weten dat er naast de activiteiten die genoemd worden in de dagindeling, er ook muziek wordt gegeven op verschillende dagen. Dit wordt gedaan door een muziekdocente van de muziekschool uit Rouveen. Buiten spelen vinden we belangrijk en als het weer het toelaat dan gaan we ook naar buiten met de kinderen. Buiten zijn ze altijd onder toezicht van een medewerker. De groep heeft één vaste medewerker die de hele week aanwezig is, zij is ook het aanspreekpunt voor de ouders van de kinderen. Uiteraard vindt de overdracht plaatst door alle

10 medewerkers. Wanneer een kind anderhalf jaar en 3 jaar oud is wordt er een observatieformulier ingevuld en een bijbehorend verslag geschreven naar aanleiding van de ontwikkelingsgebieden zoals omschreven in het pedagogisch beleidsplan. Vier ogen principe Vier ogen betekent dat je je als kinderdagverblijf inzet om meekijken en meeluisteren makkelijk te maken. Vanaf 1 juli 2013 is het verplicht om te voldoen aan het vier ogen principe. In overleg met de oudercommissie wordt er bij het kinderdagverblijf gewerkt met camera s op de groepen en in de slaapkamers. Wanneer een medewerker alleen op de groep werkt is het mogelijk om door middel van de camera op afstand op elk gewenst moment mee te kijken. Dagindeling: : binnenkomst kinderen. Kinderen gaan zelf spelen of aan tafel kleuren. Sommige kinderen moeten nog ontbijten en gaan dan bij de tafel zitten eten : de BSO kinderen gaan naar school 9.15 : fruit klaar maken 9.20 : met de kinderen speelgoed opruimen 9.30 : kinderen aan de tafel zetten. Verhaal uit de kijk- en luister bijbel : kinderen krijgen fruit : handen wassen : de jongste kinderen gaan naar bed : spelen met de poppen, auto s e.d. of buitenspelen : knutselen voor wie wil n.a.v. het Bijbelverhaal of vrijblijvend : verschonen en handen wassen : met de kinderen speelgoed opruimen : de kinderen gaan eten : grotere kinderen gaan naar bed : grotere kinderen kunnen buiten spelen of met slecht weer wordt er een activiteit aangeboden : de grotere kinderen gaan uit bed, de jongsten gaan naar bed : handen wassen en verschonen : met de kinderen speelgoed opruimen : ranja en een koekje : vrij spelen (buiten of binnen) : laatste verschoon ronde : kinderen worden opgehaald Bij de maaltijd wordt een gebed door de pedagogisch medewerker gedaan, een liedje gezongen en/of een verhaal uit de kinderbijbel verteld. Pampers en voeding voor de baby s dienen de ouders zelf mee te geven naar het kinderdagverblijf. Ook wanneer het om een dieet gaat dient de speciale voeding meegebracht te worden van thuis. Uiteraard houdt de pedagogisch medewerker hier rekening mee.

11 Wanneer een kind nog moet ontbijten als hij/zij in het kinderdagverblijf is, dan moet het ontbijt van huis worden meegegeven. Ontbijten kan bij Mathil tot 8 uur, ontbijt dient worden meegenomen. Het broodje voor tussen de middag, het fruit, koekje en ranja krijgen de kinderen in het kinderdagverblijf. Observatie van de kinderen Naast de gewone dagen waarin de kinderen geobserveerd worden, zijn er vaste momenten dat kinderen extra geobserveerd worden. Dat is bij de leeftijd van 1 jaar en 5 maanden en bij 3 jaar en 6 maanden. Bij de leeftijd van 1,5 jaar wordt er gericht gekeken naar de ontwikkelingen van de kinderen, wat ze kunnen en waar ze evt. in achter blijven. Deze observatie wordt in verslagvorm vastgelegd en met de ouders besproken en ondertekend in een 10-minuten gesprek. Bij de observaties van de 3 jarigen vullen wij een formulier in dat gericht is op de basisschool. Dit formulier wordt ook met de ouders besproken en ondertekend. Het formulier wordt door de ouders aan de betreffende basisschool gegeven zodat zij tijdig kunnen signaleren of dit kindje in hun manier van les geven zal passen. Wanneer blijkt dat door observaties er problemen zijn met het kind wordt er uiteraard eerder contact gezocht met de ouders. Bij problemen nemen wij in overleg met de ouders contact op met de betreffende hulpinstantie (of de ouders doen het zelf) waarvan wij denken dat het kind de hulp nodig heeft. Denk hierbij aan logopedie, CJG, fysio. Ziekte van een kind Als het kind ziek is zal het niet snel de buitenschoolse opvang bezoeken, omdat het ook niet naar school is geweest. Indien een kind ziek op de buitenschoolse opvang arriveert of daar ziek wordt, neemt de pedagogisch medewerker contact op met de ouders/verzorgers. Er wordt afgesproken door wie en wanneer het kind wordt opgehaald. Er blijft de benodigde aandacht voor het kind totdat het is opgehaald. Als regel geldt dat een ziek kind de kinderdagopvang niet kan bezoeken, daar we daar niet voldoende voor zijn toegerust. Bij een onschuldige verkoudheid of doorkomen van tandjes kan het kind gewoon naar de kinderdagopvang komen. Wanneer een kind koorts boven de 39C of hoger heeft en echt ziek is, dan wil het kind alleen maar thuis in zijn/haar eigen bedje zijn. (zie protocol zieke kinderen ) Wanneer een ziekte besmettelijk is (bijv. waterpokken) dan kan het kind niet op de dagopvang komen gedurende de besmettingsperiode. Bijzondere activiteiten Aan feestdagen wordt de nodige aandacht besteed. Wat betreft de christelijke feestdagen zal ook het christelijke karakter worden benadrukt. Verjaardagen van pedagogisch medewerkers en kinderen worden gevierd. Wanneer de verjaardag van de ouders/verzorgers bekend is, zal er met de kinderen iets geknutseld worden.

12 Vergadering pedagogisch medewerkers Eens per 6 weken komen de pedagogisch medewerkers bij elkaar om een werkbespreking te houden. Tijdens deze bespreking komen er vaste onderwerpen aan bod als: algemene zaken binnen het KDV kinderen; zijn er problemen, etc. ouders; zijn er bijzonderheden, etc. protocollen (telkens wordt er een ander protocol doorgenomen) pedagogisch beleidsplan veiligheid/ gezondheid: wat komen we tegen activiteiten: met welk thema gaan we werken. materialen: moet er wat aangeschaft worden, etc. Oudercommissie Pedagogisch medewerkers leveren een belangrijke bijdrage aan de opvoeding, maar de ouders/verzorgers zijn de belangrijkste opvoeders en blijven eindverantwoordelijk. Als het goed is, vullen ouders/verzorgers en de pedagogisch medewerkers elkaar aan. Goede communicatie is hierbij van groot belang. De mening van ouders is belangrijk en komt middels een oudercommissie tot zijn recht. Een oudercommissie behartigt de belangen van ouders. De commissie bestaat uit tenminste drie personen. Er zal 4 keer per jaar, of indien nodig vaker, vergaderd worden. Verklaring Omtrent Gedrag Kinderopvang Mathil bezit van alle werknemers voor aanvang van hun werk een geldige Verklaring Omtrent Gedrag. Klachten Ouders kunnen bij Kinderopvang Mathil terecht met hun klachten. Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Mochten we er samen niet uitkomen dan is Kinderopvang Mathil aangesloten bij een geschillencommissie. Deze commissie kan een officiële uitspraak doen over de afhandeling van een klacht. Persoonlijke gegevens van ouders worden vertrouwelijk behandeld. Als kinderopvang Mathil hopen we dat er tussen de ouders en pedagogisch medewerkers een goede samenwerking mag zijn.

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele ontwikkeling 6

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele ontwikkeling 6 Motorische

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele ontwikkeling 6 Motorische

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil. Staphorst

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil. Staphorst Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Staphorst Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele ontwikkeling

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Kinderopvang

Pedagogisch beleidsplan Kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Kinderopvang Westerbracht 15 7821 CD Emmen www.huizehopsasa.nl 0591 377 475 info@huizehopsasa.nl Versie 2015.01 Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4 Toegankelijkheid 4 Doelstellingen

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4 Toegankelijkheid 4 Doelstellingen Kinderdagverblijf Uk & Puk 5 Pedagogisch hoofddoel 5 Visie op ontwikkeling en opvoeding 5 Sociale ontwikkeling 6

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Pedagogisch beleid

Pedagogisch beleidsplan. Pedagogisch beleid Pedagogisch beleid 1 Inhoud Voorwoord... 3 Inleiding... 3 Toegankelijkheid... 4 Doelstellingen van Kinderdagverblijf De Groene Weide... 4 Pedagogisch hoofddoel... 5 Visie op ontwikkeling en opvoeding...

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan BSO

Pedagogisch beleidsplan BSO Pedagogisch beleidsplan BSO Westerbracht 15 7821 CD Emmenwww.huizehopsasa.nl 0591 377 475info@huizehopsasa.nl Versie 2018 Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4 Toegankelijkheid 4 Doelstellingen Kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan BSO

Pedagogisch beleidsplan BSO Pedagogisch beleidsplan BSO Westerbracht 15 7821 CD Emmen www.huizehopsasa.nl 0591 377 475 info@huizehopsasa.nl Versie 2015.01 Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4 Toegankelijkheid 4 Doelstellingen Kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Kinderopvang

Pedagogisch beleidsplan Kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Kinderopvang Westerbracht 15, 7821 CD Emmen 0591 377 475 www.huizehopsasa.nl info@huizehopsasa.nl Versie 2018 Inhoud Voorwoord 2 Inleiding 4 Toegankelijkheid 4 Doelstellingen Kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Torenmolen, versie november 2015 Selma Schalkwijk, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Torenmolen, versie november 2015 Selma Schalkwijk, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Er kunnen maximaal 16 kinderen per dag worden opgevangen op kinderdagverblijf De Torenmolen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie

Pedagogische werkwijze op de locatie Locatie: KDV De Kleine Jager opgemaakt: 22-07-2014 door: Katrin Meijer, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Er kunnen maximaal 28 kinderen per dag worden opgevangen.

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn 1 Inhoud Inleiding... 3 Visie Kinderdagverblijf de Harlekijn... 4 Een gevoel van emotionele veiligheid en geborgenheid bieden... 5 Veiligheid en geborgenheid... 5 Persoonlijke competentie... 7 Ieder kind

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: KDV Simcha opgemaakt d.d.: 23-01-2014 door: Monda Dorssers, coördinator Joods Integraal Kind Centrum Simcha Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo!

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! In het pedagogisch werkplan komt tot uitdrukking hoe ik met de kinderen omga en waarom ik dat zo doe. Als christelijke gastouder draag ik ook christelijke

Nadere informatie

Informatieboekje voor Mix & Match Kinderdagverblijf

Informatieboekje voor Mix & Match Kinderdagverblijf Informatieboekje voor Mix & Match Kinderdagverblijf 1. Inleiding 2. Wie zijn wij? 3. Kwaliteit 3.1 Veiligheid 3.2 Hygiëne 4. Dagelijkse gang van zaken 4.1 Openingstijden 4.2 Ziekte en ongevallen 4.3 Normen

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Pedagogisch beleid

Pedagogisch beleidsplan. Pedagogisch beleid Pedagogisch beleid 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf De Groene Weide. Dit beleid geeft aan wat u in grote lijnen van het kinderdagverblijf kan verwachten. Veel ouders

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN Juli 2018 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Papegaai, oktober 2016 Yael Lindhout, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Papegaai, oktober 2016 Yael Lindhout, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Op kinderdagverblijf De Papegaai kunnen per dag maximaal 49 kinderen worden opgevangen. In de praktijk zijn op sommigen dagen halve en open.

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kompas

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kompas Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kompas Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Ot en Sien Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Ot en Sien September 2016 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien p. 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. Kennismaking en wennen p.

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Het SchatRijk, Februari 2019 Anouk Aafjes, Locatiemanager

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Het SchatRijk, Februari 2019 Anouk Aafjes, Locatiemanager Omvang van de peuterspeel Er kunnen maximaal 14 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal aantal kinderen op de Horizontale/ verticale/ flexibele Leeftijdsindeling

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager Omvang van De BSO en de samenstelling van de en Er worden momenteel op maandag, dinsdag en donderdag niet meer dan 20 kinderen opgevangen op BSO De Wilgenboom. Op vrijdag worden er momenteel niet meer

Nadere informatie

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2

Observeerbare Termen. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid. Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid 2 1 Observeerbare Termen Pedagogisch basisdoel: Sociale en emotionele veiligheid Leeftijdscategorie De kinderen worden opgevangen in een schone en veilige omgeving. 2 4 jaar 1. De leidster instrueert kind

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke

Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Pedagogisch beleidsplan buitenschoolse opvang het Zwammeke Inhoud 1. Inleiding 2. Onze visie 3. Doelstellingen 4. Pedagogische uitgangspunten voor het kind 5. Pedagogische uitgangspunten voor de groepsleiding

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Algemene pedagogische visie Ons algemene pedagogisch beleid, dat onderschreven en uitgevoerd wordt op al onze dagverblijven, is gebaseerd

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Doelstelling. De organisatie

Doelstelling. De organisatie Doelstelling Kinderdagverblijf `t Debberke biedt ouders opvang aan voor hun kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Dit door middel van dagopvang en buitenschoolse opvang waarbij het bieden van veiligheid,

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Opijnen Informatieboekje van Peuterspeelschool Opijnen Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Opijnen. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: TintelTuin Hoorn opgemaakt d.d.: 28 januari 2014 door: Leonie Hooyberg, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 24 kinderen per dag

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO Johanna Margaretha De samenstelling van de groepen: Naam van de basisgroep Johanna Margaretha

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV Het Kleine Woud Datum: 11-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne

Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Pedagogisch Werkplan BSO In de Manne Inhoud: 1. Inleiding 2. Indeling van de groepen 3. Dagindeling 4. Het team 5. Emotionele veiligheid 6. Persoonlijke competentie 7. Sociale competentie 8. Waarden en

Nadere informatie

Inspectierapport Prinsen & Prinsessen (KDV) Stationslaan GC HARDERWIJK Registratienummer

Inspectierapport Prinsen & Prinsessen (KDV) Stationslaan GC HARDERWIJK Registratienummer Inspectierapport Prinsen & Prinsessen (KDV) Stationslaan 121 3844 GC HARDERWIJK Registratienummer 220396036 Toezichthouder: GGD Noord en Oost Gelderland In opdracht van gemeente: Harderwijk Datum inspectie:

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. (Groen van Prinsterer) Ingangsdatum: April Pagina 1 van 7

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. (Groen van Prinsterer) Ingangsdatum: April Pagina 1 van 7 Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Buitenschoolse Opvang (Groen van Prinsterer) Pagina 1 van 7 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

Informatie voor Ouders

Informatie voor Ouders Informatie voor Ouders Tjil! Kinderopvang Vermeulenstraat 52 5012 HB Tilburg 013-455 92 98 www.tjil.net info@tjil.net Voorwoord: Dit document bevat algemene informatie over Tjil! Kinderopvang. Tjil! Kinderopvang

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften

Informatieboekje van. Peuterspeelschool Haaften Informatieboekje van Peuterspeelschool Haaften - 2 Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelschool Haaften Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en

Nadere informatie

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2

1. Inleiding Pag.2. 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2. 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding Pag.2 2. De Stichting Kinderopvang Alkmaar Pag.2 3. De VVE Peuterspeelzaal Pag.2 4. Observatie en Overdracht naar de basisschool Pag.3 4.1 Observatie 4.2 Overdracht naar de basisschool

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan 1: Inleiding 2: De Visie 3: Doelstelling 4: Uitgangspunten 5: Hygiëne en verzorging 6: Activiteiten 7: communicatie met ouders. 8: Feesten 1 1. Inleiding: Het pedagogische beleidsplan

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep

Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Doel Doelstelling Doelgroep Samenvatting pedagogisch beleid Kinderopvang Natuurlijk. Het pedagogisch beleidsplan is bedoeld als leidraad bij de opvang van de kinderen van Chr. Kinderopvang Natuurlijk. Alle medewerkers van het kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

Welkom bij Op Stoom. Pedagogische visie. Lieve actieve medewerkers

Welkom bij Op Stoom. Pedagogische visie. Lieve actieve medewerkers Welkom bij Op Stoom Kwaliteit en service zijn belangrijke kenmerken van Op Stoom zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de medewerkers. We bieden liefdevolle zorg en inspiratie aan

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf t Grut Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Onderdeel van: Pagina 1 van 5 Inleiding In het pedagogisch kader staan onze uitgangspunten en basisdoelen die ten grondslag liggen aan ons pedagogisch handelen.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Pommetje Beekbergen

Pedagogisch beleidsplan. Pommetje Beekbergen Pedagogisch beleidsplan Pommetje Beekbergen Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4 Toegankelijkheid 4 Doelstellingen Kinderdagverblijf Pommetje 5 Pedagogisch hoofddoel 5 Visie op ontwikkeling en opvoeding 5 Sociale

Nadere informatie

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang

Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang Appendix bij Pedagogisch Beleidsplan voor Buiten Schoolse Opvang INLEIDING Algemeen: Om tegemoet te komen aan de vraag van ouders vervullen wij op dezelfde locatie ook een BSO functie. Zij dit wel in beperkte

Nadere informatie

(naam/plaats school) Achternaam : Roepnaam : Geboortedatum: :. Nationaliteit : Adres (straat/nr) :. Postcode:. Spreektaal thuis: :.

(naam/plaats school) Achternaam : Roepnaam : Geboortedatum: :. Nationaliteit : Adres (straat/nr) :. Postcode:. Spreektaal thuis: :. Dit aanmeldformulier is opgesteld ten behoeve van de zorgvuldige aanmelding van uw kind bij één van de basisscholen van het Samenwerkingsverband Kampen Aanmeldformulier voor basisschool ndergetekenden

Nadere informatie

11:45-12:00 Kinderen worden opgehaald/overdracht

11:45-12:00 Kinderen worden opgehaald/overdracht Dit werkplan is aanvullend op het pedagogisch beleid dagopvang en peuteropvang. In het pedagogisch beleid wordt omschreven waar Shezaf voor staat en wat de pedagogische visie is. In dit werkplan is voor

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch beleidsplan versie: januari 2011 INHOUDSOPGAVE ONDERWERP PAGINA VOORBLAD 1 INHOUDSOPGAVE 2 INLEIDING 4 Algemeen Wetten en regelgeving in de kinderopvang DE PEDAGOGISCHE

Nadere informatie

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters

Informatieboekje van. Peuterspeelzaal M!eters Informatieboekje van Peuterspeelzaal M!eters Welkom Voor u ligt het informatieboekje van peuterspeelzaal M!ETERS. Wij wensen u veel plezier met het doorlezen van dit boekje en hopen uw peuter en u een

Nadere informatie

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe

Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Wenbeleid Voor de kinderopvang van KieKeBoe Akkoord leidsters april 2012 Vastgesteld door OWG juni 2012 Geëvalueerd juli 2014 Aangepast april 2015 Wenbeleid dagopvang en buitenschoolse opvang Het wenbeleid

Nadere informatie

groeien-spelen-ontwikkelen

groeien-spelen-ontwikkelen groeien-spelen-ontwikkelen Informatie 2015 Welkom bij Hamertje-tik! Je wilt dat je kind heerlijk kan spelen met kinderen van z n eigen leeftijd, ongestoord kan groeien en zich optimaal kan ontwikkelen.

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan gastouder

Pedagogisch Werkplan gastouder Pedagogisch Werkplan gastouder Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS GASTOUDER... 3 2. EMOTIONELE VEILIGHEID... 3 2.1. Vertrouwen... 3 2.2. Veilige opvangomgeving... 3 2.3. Spel, speelgoed

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje. Pedagogisch werkplan peuterspeelzaal Pippeloentje SPL / SJWB februari 2019 1 Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Februari 2019 2 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 5 3. kennismaking en wennen en mentorschap

Nadere informatie

Inhoud. Pedagogisch werkplan Leistroom SPL / SJWB maart 2019

Inhoud. Pedagogisch werkplan Leistroom SPL / SJWB maart 2019 Maart 2019 1 Inhoud 1. Informatie over peuterspeelzaal Leistroom... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap... 3 4. Dagindeling... 4 5. Vieren van feesten...

Nadere informatie

2 Algemene doelstelling en visie

2 Algemene doelstelling en visie 2 Algemene doelstelling en visie 2.1 Algemene doelstelling De groene kikker heeft als doel huiselijke en persoonlijke kinderopvang te bieden, die optimaal tegemoet komt aan de behoeften van de kinderen.

Nadere informatie

Informatie voor Ouders

Informatie voor Ouders Informatie voor Ouders Tjil! Kinderopvang Eilenbergstraat 176 5011 EB Tilburg 013-455 92 98 06-54 77 43 68 www.tjil.net info@tjil.net Voorwoord: Voor U ligt een informatieboekje van Kinderopvang Tjil!.

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Hoek, versie juli 2015 Esther Peijnenburg, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Hoek, versie juli 2015 Esther Peijnenburg, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 40 kinderen per dag worden opgevangen op KDV en peuterochtendgroep De Hoek. Momenteel zijn door terugloop van kinderen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Juli 2017 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Kweenie p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan Versie oktober 2015 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel...

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan. Kid@home

Pedagogisch beleidsplan. Kid@home Pedagogisch beleidsplan Kid@home Pedagogisch beleidsplan Inhoud: 1. Inleiding 2. Pedagogische visie 3. Verzorging 4. Emotionele veiligheid 5. Persoonlijke competenties 6. Sociale competenties 7. Normen

Nadere informatie

Aanmeldformulier voor basisschool, Sint Franciscus, Weiteveen.

Aanmeldformulier voor basisschool, Sint Franciscus, Weiteveen. Inleveren bij de directeur: uiterlijk. Aanmeldformulier voor basisschool, Sint Franciscus, Weiteveen. ndergetekenden melden hun kind aan bij Basisschool, Sint Franciscus, Zuidersloot 61 te Weiteveen Gegevens

Nadere informatie

INFORMATIEGIDS van de peutergroep. Ds. Pieter van Dijkeschool.

INFORMATIEGIDS van de peutergroep. Ds. Pieter van Dijkeschool. INFORMATIEGIDS van de peutergroep Ds. Pieter van Dijkeschool. Schooljaar 2014 Inhoud VOORWOORD... 3 IDENTITEIT EN DOELSTELLING... 4 ALGEMENE INFORMATIE... 5 PERSONEEL... 5 AANMELDING VAN PEUTERS... 6 VOOR-

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN KOBA

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN KOBA PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN KOBA versie 4, februari 2010 Inleiding Eén van de kwaliteitseisen in de Wet Kinderopvang is dat een gastouderbureau een pedagogisch beleidsplan heeft. In dit plan staan de uitgangspunten

Nadere informatie

Annita Jorritsma-de Vries Natuurschoonweg PK Nietap (0594) PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN THUISHUIS KNOFJE

Annita Jorritsma-de Vries Natuurschoonweg PK Nietap (0594) PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN THUISHUIS KNOFJE Annita Jorritsma-de Vries Natuurschoonweg 23 9312 PK Nietap (0594)519891 PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN THUISHUIS KNOFJE Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Visie 4 3. Opvoedingsdoelen 5 3.1 Emotionele veiligheid

Nadere informatie

Informatieboekje. Voorschool

Informatieboekje. Voorschool Informatieboekje Voorschool email: directie@pionier.nl website: www.obsdepionier.nl OBS de Pionier Zeislaan 3 4904 VC Oosterhout 0162-437832 Versie: juni 2017 Voorschool OBS de Pionier De voorschool van

Nadere informatie

Kinderdagverblijf (KDV) Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur.

Kinderdagverblijf (KDV) Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur. 2Prinsjes Ons kinderdagverblijf is gevestigd aan de Prinsegracht in het centrum van Den Haag. Achter het pand bevindt zich een ruime buitenspeelplaats en op loopafstand is er een kinderboerderij. De buitenschoolse

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Montessori Nijmegen Oost

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Montessori Nijmegen Oost Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Montessori Nijmegen Oost Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische

Nadere informatie

Het beste voor je kind?

Het beste voor je kind? Het beste voor je kind? Dat wil elke ouder. Kinderopvang Bambino geeft ieder kind de aandacht en zorg die het nodig heeft, in een veilige omgeving waarin het plezier heeft en zichzelf mag zijn. Bambino

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie

Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Kweenie September 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Kweenie p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4.

Nadere informatie

(naam/plaats school) Achternaam : Roepnaam : Geboortedatum: :. Nationaliteit : Adres (straat/nr) :. Postcode:. Telefoonnummer : Telefoonnummer 2:.

(naam/plaats school) Achternaam : Roepnaam : Geboortedatum: :. Nationaliteit : Adres (straat/nr) :. Postcode:. Telefoonnummer : Telefoonnummer 2:. Stichting penbaar nderwijs Kampen Noordweg 87 8262 BP Kampen Tel: (038) 333 22 43 www.ookkampen.nl Dit aanmeldformulier is opgesteld ten behoeve van de zorgvuldige aanmelding van uw kind bij één van de

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN Thea en Priscilla Pompert Boterzwin 3435 1788 WH Julianadorp Inhoudsopgave 1. Visie 2. 2. Pedagogische uitgangpunten 3. 2.1 Welbevinden 3. 2.2 Identiteit 4. 2.3 Uitdaging en veiligheid

Nadere informatie

SLO PILOT VVE/PO Utrecht

SLO PILOT VVE/PO Utrecht Van observatie naar overdracht (Kijk op ontwikkeling) Tussen voorschoolse instelling en basisschool Kindgegevens Voornaam... Achternaam... Geslacht... Geboortedatum... - geboorteplaats... - geboorteland...

Nadere informatie

Welkom. Hartelijk dank voor uw interesse in de kinderopvang. Beknopt leest u hier informatie over de visie en een aantal praktische zaken.

Welkom. Hartelijk dank voor uw interesse in de kinderopvang. Beknopt leest u hier informatie over de visie en een aantal praktische zaken. Welkom Beste ouders, Hartelijk dank voor uw interesse in de kinderopvang. Beknopt leest u hier informatie over de visie en een aantal praktische zaken. De kinderopvang is een huiselijk kinderdagverblijf

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Groen Knollenland

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Groen Knollenland Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Groen Knollenland Juli 2018 1 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Groen Knollenland... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang Kikkersloot. Louis Couperrusstraat CX Utrecht

Buitenschoolse opvang Kikkersloot. Louis Couperrusstraat CX Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Louis Couperrusstraat 85 3532 CX Utrecht 06-34550253 bsokikkersloot@ludens.nl Pag 1 van 9 Bedankt voor je interesse in Ludens.

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID BSO

PEDAGOGISCH BELEID BSO PEDAGOGISCH BELEID BSO PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN BUITENSCHOOLSE OPVANG (BSO) INHOUDSOPGAVE INLEIDING 1. HET CREËREN VAN EEN VEILIGE EN VERTROUWDE OMGEVING 2. ZELFSTANDIGHEID EN ZELFVERTROUWEN 3. DE SOCIALE

Nadere informatie

Hoofdstuk II: 2Penselen

Hoofdstuk II: 2Penselen Versie juni 2014 Hoofdstuk II: 2Penselen 2Penselen ligt in de Schilderswijk, naast basisschool t Palet en het Hannemanplantsoen. Het kindercentrum is kleinschalig en gezellig, zodat de kinderen zich thuis

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Pippeloentje Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Pippeloentje Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelopvang Pippeloentje 3 2. groepsomvang en leeftijdsopbouw 4 3. kennismaking en wennen 5 4. dagindeling

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde

Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Pedagogisch Beleidsplan Peuterspeelzaal De Torteltuin Mariaschool Paterswolde Inhoud: 1. Inleiding 2. Dagindeling / werkwijze peuterspeelzaal 3. Emotionele veiligheid 4. Persoonlijke competentie 5. Sociale

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang BSO Kikkersloot. Louis Couperrusstraat CX Utrecht

Buitenschoolse opvang BSO Kikkersloot. Louis Couperrusstraat CX Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang BSO Kikkersloot Louis Couperrusstraat 85 3532 CX Utrecht 06-34550253 bsokikkersloot@ludens.nl Pag 1 van 9 Bedankt voor je interesse

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie

Pedagogische werkwijze op de locatie Locatie: BSO De Torenmolen opgemaakt d.d.: 1 februari 2015 door: Selma Schalkwijk, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2016

Pedagogisch beleidsplan 2016 Welkom! Wij zijn blij dat u voor ons heeft gekozen en dat wij u mogen verwelkomen in ons kindercentrum! Bij Kindercentrum Ikky kunt u erop rekenen dat er op professioneel pedagogische wijze gewerkt wordt.

Nadere informatie