Schetsboek de Uitspanning. genieten op een varkensboerderij

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schetsboek de Uitspanning. genieten op een varkensboerderij"

Transcriptie

1 Schetsboek de Uitspanning genieten op een varkensboerderij

2 de Uitspanning - Genieten op een varkensboerderij Wij zijn ondernemers in de varkenshouderij en houden van onze dieren en ons vak. Het is mooi om iedere dag met dieren bezig te zijn en voor ze te zorgen. Uit betrokkenheid bij de samenleving en bij de bedrijfstak zouden we graag ons werk willen laten zien aan alle Nederlanders. We vinden het belangrijk dat jong en oud een goed beeld heeft bij de varkenshouderij, want bijna iedereen eet wel varkensvlees. Het is niet onze bedoeling om mensen over te halen (meer) varkensvlees te eten, maar we willen wel inzicht geven hoe de dieren zijn gehouden. Wij willen graag een nieuwe boerderij bouwen, waar we op een leuke manier aan veel mensen onze dieren kunnen laten zien. We willen een divers publiek ontvangen van schoolkinderen tot studenten, van bedrijfsuitjes tot bestuursvergaderingen. Om een ieder wat te bieden, creëren we een breed palet aan leuke, informatieve en speelse elementen, zodat een ieder op zijn eigen manier kan kennismaken met de sector. Het wordt een laagdrempelige bezoekboerderij, waar veel mensen met plezier een kijkje zullen nemen. Misschien hebben ze bij ons het eerste echte contact met een varken of ontdekken ze hoe speels en slim die dieren zijn? Voor ons is het uitdragen van een positief beeld van de varkenshouderij een vast onderdeel van ons werk. In onze huidige bedrijfsvoering kunnen we maar mondjesmaat geïnteresseerde burgers ontvangen en rondleiden. Met onze nieuwe bedrijfslocatie willen we daar volop ruimte voor maken, zodat we een goede bijdrage leveren aan de PR van de bedrijfstak, vergelijkbaar met Het Rondeel (legkippen) en Hoeve Beekzicht (vleeskalveren). In dit schetsboek geven we u een eerste indruk van onze plannen op het gebied van voorlichting, recreatie en horeca. Dick en Elly van de Lagemaat Voorthuizen, juli 2014

3 De verschillende onderdelen van de Uitspanning 1. Presentatie van varkenshouderij 2. Varkens kijken 3. Spelen met varkens 4. Genieten van heerlijk vlees 5. Overnachten op een varkensboerderij 6. Kennis en overleg

4 1. Presentatie van varkenshouderij De doelstelling van deze activiteit is om de varkenshouderij te laten zien aan burgers om hen daarmee een idee te geven waar vlees vandaan komt. In media en politiek zijn er soms scheve beelden van de bedrijfstak. We willen hier een positief beeld neerzetten van het varken en hoe een varkenshouder ermee omgaat. Om het publiek te trekken zijn diverse manieren van presentatie nodig en worden verschillende middelen ingezet voor het geven van informatie en beelden. Het gaat hierbij zowel om de dieren zelf als om de manier van huisvesting en verzorging van de dieren. We willen de dieren hier van hun beste kant laten zien. Ook willen we laten zien dat we echt houden van de dieren. We behandelen de varkens met respect. Het is belangrijk om uit te stralen dat de varkens gedurende hun leven met respect worden behandeld en waardigheid hebben. De varkenshouder en de medewerkers houden van de dieren en uiten dat door te communiceren met de varkens en dit is zichtbaar voor de bezoekers. We denken aan het neerzetten van een beeldscherm, gekoppeld aan een webcam in de kraamafdeling en/of een webcam in een ander deel van de stal waar gewerkt wordt. Op die manier kunnen we wat laten zien van onderdelen die niet zo makkelijk toegankelijk zijn voor groot publiek. Hierbij hoort ook een toelichting via bordjes, gesproken teksten of middels een virtuele wandelroute (augmented reality digitale informatie op je mobiel over de plaats waar je bent).

5 De bezoekers krijgen alle onderdele van het bedrijf te zien: - Er zijn live beelden van de kraamkamers zodat te zien is hoe biggetjes aaaaaworden geboren. - Er zijn kijkpunten waar bezoekers vanachter glas kijken in de stal, zodat aaaaate zien is wat de dieren doen (bijv. skybox). - Er is een ontvangstruimte voor het geven van een mondelinge presenaaaaatatie over varkenshouderij, ondersteunt met dia s, film e.d. - Er is een looproute door het varkensbedrijf heen, voor het rondleiden aaaaavan excursies. - Er zijn informatieborden, filmpjes en digitale informatie. De ontvangstruimte is bedoeld als eerste opvang voor een groep die geïnformeerd wil worden over de varkenshouderij. In deze ontvangstruimte worden de bezoekers welkom geheten, vinden de bezoekers informatie over het bedrijf en over varkenshouderij (educatief) en is er de mogelijkheid een presentatie van het bedrijf te geven (mondeling met powerpoint of als film). Er is bijvoorbeeld in de ontvangstruimte een strohok, waarin een big kan worden geplaatst. De aanblik en het geluid van een levend dier is voor de bezoekers een leuke eerste kennismaking. Ook Bert de big heet u welkom. Een wandelexcursie is een goed middel om de bezoekers een beeld te geven van het bedrijf. Je kunt ze verschillende onderdelen laten zien en er ter plaatse een toelichting bij geven. Het creëren van een looproute is een essentieel aspect in het ontwerp van de varkensstal. Vanwege het oogpunt van hygiëne en diergezondheid is het van belang dat de bezoekers op paden lopen, die niet gebruikt worden voor de gewone bedrijfsvoering. De looproute dient een aantal interessante bedrijfsonderdelen te passeren en wordt ook verbonden aan het onderdeel varkens kijken. De excursie wordt op afspraak geleverd, d.w.z. een groep maakt een afspraak van tevoren voor voorlichting over de varkenshouderij, inclusief een rondleiding. Daarnaast zou in het hoogseizoen of op topdagen de excursie ook aangeboden kunnen worden aan dagjesmensen, door te publiceren dat op gezette tijden rondleidingen gegeven worden.

6 2. Varkens kijken Mensen vinden het leuk om naar dieren te kijken. De dierentuinen krijgen veel bezoekers. Dieren die natuurlijk gedrag kunnen vertonen en soms iets leuks uithalen, krijgen veel belangstelling. Vergelijk het aapjes kijken. Dierentuinen laten dan ook diverse soorten apen zien, in verschillende soorten kooien. Om de bezoekers een uur naar varkens te laten kijken, creëren we diverse settings en laten we verschillende varkens zien: jong en oud in verschillende staltypes, binnen en buiten. Varkens hebben de naam dat ze lui zijn, maar dat is schijn. Het zijn actieve en speelse dieren. Dat willen we laten zien door wat varkens in een veld te laten grazen. We willen daarbij ook kijken of we speelvoorzieningen voor varkens kunnen maken, bijvoorbeeld een glijbaan, een renbaan en een ballenbaan. We willen ook een gelegenheid proberen te maken om direct met varkens in aanraking te komen, om te aaien, te spelen en ermee te knuffelen. Er zijn aaibare varkens, kleine en grote in een soort kinderboerderijsetting, zodat de bezoekers en kinderen heel dichtbij kunnen komen. Hiervoor kiezen we hele lieve en betrouwbare dieren uit de veestapel. Het varkens kijken heeft, net als in de dierentuin een educatieve doelstelling. Het gaat daarbij om het kennismaken met de diersoort zelf, zijn oorsprong, domesticatie maar ook en vooral hoe de diersoort functioneert in de varkenshouderij.

7 3. Spelen met varkens De speeltuin is bedoeld als aanvulling op het varkens kijken, zodat kinderen de combinatie hebben van informatie en spel. De speeltuin heeft daarom diverse speelvoorzieningen die zo mogelijk een relatie hebben met varkens. Zowel jongere als oudere kinderen vinden er iets van hun gading. Er zijn speeltuinen in soorten en maten. De grootte ervan moet aansluiten op het verwachte aantal bezoekers op zomerse dagen. Denk globaal aan een speeltuin met een oppervlakte van m2 met speelvoorzieningen.

8 4. Genieten van heerlijk vlees Schnitzelrestaurant Het schnitzelrestaurant is gespecialiseerd in schnitzels, vergelijkbaar met een pannenkoekenrestaurant. Je kunt er schnitzels eten in soorten en maten, als onderdeel van een 3 of 4-gangenmenu. Het gaat daarbij om een soort boerenkeuken, vergelijkbaar met de Prickings Hof in Duitsland (100 km ten oosten van Zevenaar; Het schnitzelrestaurant heeft ca. 50 zitplaatsen binnen en ook zo n 50 zitplaatsen buiten (terras). Het interieur en het meubilair sluiten aan op de boerenuitstraling, hoewel het niet zo traditioneel behoeft te zijn als ware het een eeuwenoude hoeve. Het is tenslotte een modern varkensbedrijf. Er kan zowel een lunch als een diner worden genuttigd en natuurlijk kunnen de bezoekers ook alleen wat drinken (met Voorthuizer koek) of een ijsje kopen. Bij het terras zijn ook een aantal barbecues, waarop de bezoekers zelf hun vlees kunnen braden. Daarvoor verkopen we in het restaurant ook speciale barbecueschotels en aanverwante artikelen. Slagerij In de slagerij is er een breed assortiment aan vlees en vleeswaren. Of dit beperkt wordt tot varkensvlees is te bezien. De schnitzels die in het restaurant worden geserveerd, zijn hier ook (vers) te koop. Buiten het recreatieseizoen is de slagerij wellicht beperkt geopend. We combineren de vleesverkoop met een valleiwinkel (streekproducten) en/of souvenirwinkel.

9 5. Overnachten op een varkensboerderij We denken bij het overnachten aan een drietal doelgroepen: - Slapen bij varkens als unieke belevenis - Het boerenpension voor trekkers, senioren en arbeiders. - Een hotel in het middensegment voor verblijvende kantoormensen, aaaa o.a. veehouderij gerelateerd Slapen bij varkens Er wordt aan het slapen in dit hotel een speciale en unieke beleving meegegeven, namelijk dat het in de buurt is van de varkens. Van de nood wordt een deugd gemaakt. Het zou namelijk kunnen zijn dat veel mensen hun neus ophalen als ze denken aan een overnachting bij een varkensschuur. Het is zaak dat het zo wordt vormgegeven, dat de bezoekers het gevoel hebben dat ze tussen de varkens hebben geslapen. Dat kan bijvoorbeeld door de hotelkamers zo te situeren / integreren, dat wanneer bezoekers naar hun kamer gaan, ze langs varkenshokken komen en de dieren ook zien. Slapen tussen de varkens zou zo ongeveer letterlijk moeten zijn om de bezoekers met een unieke belevenis naar huis te laten gaan. Dit kan ook in de vorm van blokhutten die gebouwd zijn aan de rand van de weide waarin varkens grazen.

10 Boerenpension Naast de unieke belevenis, zijn er ook mensen die het gebruiken als een pension. Deze laatsten vragen een wat minder luxe hotelkamer. Het gaat hier om trekkers en senioren. We verwachten ook werkmensen uit bijvoorbeeld de bouw en infrastructuur, die na een lange dag hard werken een aangename plek zoeken om heerlijk te eten en uit te rusten. Het pension staat los van de varkensstal en heeft ca. 20 tweepersoons en 10 éénpersoonkamers. Hotel voor kantoormensen Veehouderij is meer en meer een internationale business. Er is uitwisseling van toegepaste kennis, maar ook export van diverse technologie. Daarvoor komen er jaarlijks honderden buitenlanders naar Barneveld en omgeving. De regio Food Valley heeft een internationale uitstraling en daar past een hoogwaardige hotelfaciliteit bij. Ook een industrieterrein als de Harselaar krijgt bezoekers van ver, die graag één of enkele nachten willen verblijven. Voor deze doelgroepen maken we een comfortabele accommodatie op een rustige locatie. We denken hier aan 50 tot 75 kamers.

11 6. Kennis en overleg Om het plaatje compleet te maken, heeft de Uitspanning ook vergader- en onderwijsfaciliteiten. Er worden ruimtes gemaakt voor het geven van hooren werkcolleges en faciliteiten voor het geven van praktijklessen. Op deze wijzen bieden we het agrarisch beroepsonderwijs mogelijkheden om leerlingen in een moderne en inspirerende omgeving te laten studeren en het blikveld te verbreden. Vergaderruimtes voor professionals en bestuurders van overheden, scholen en bedrijfsleven behoeven een passende uitstraling en inrichting (zie bijv. de vergaderruimtes bij en De vergaderruimtes zijn geschikt voor vergaderingen voor allerlei besturen, verenigingen en groepen. Grotere groepen verwijzen we naar Hoeve Beekzicht (www.kalverhouderijbeekzicht.nl). De Uitspanning heeft voldoende parkeerruimte en is goed bereikbaar.

12 Overzicht Doelgroepen Faciliteiten Bezoekduur Aantal bezoekers / jaar Vervoer Gezinnen met kinderen Varkens kijken 3 6 uur (ruwe schatting) Personenauto, fiets recreatief die wel of niet blijven Speeltuin 400 per dag op 10 piekdagen eten Schnitzel restaurant Slagerij Losse bezoekers (senioren, jongeren, echtparen, etc.), die wel of niet blijven eten Stedelingen die weleens willen overnachten bij varkens Arbeiders die tijdelijk in gebied werken (lekker en voordelig eten en slapen na hard werken) Trekkers (trektochten per voet of fiets) en andere toeristen (pension) Kantoormensen die één of enkele dagen in de omgeving werken of congres hebben Groepen schoolkinderen, buitenlandse studenten en ouderen. Wekelijks een groep van het Groenhorstcollege Groepen die sectorgerelateerde vergaderlocatie willen gebruiken. Groepen en partijen (reünies, familiefeesten e.d.) Varkens kijken Schnitzel restaurant Slagerij Hotelkamers in nabijheid van varkens Eenvoudige hotelkamers Schnitzel restaurant Eenvoudige hotelkamers Schnitzel restaurant 2 4 uur (ruwe schatting) Idem overnachting overnachtingen Personenauto overnachting overnachtingen Personenauto, bedrijfswagen overnachting overnachtingen Fiets Nette hotelkamers 1-3 overnachtingen overnachtingen Personenauto, taxi, openbaar vervoer Ontvangstruimte en looproute voor varkensexcursie (toelichting door voorlichter ) Vergaderfaciliteit (kamer en/of vergaderzaal met interieur, beamer; garderobe; catering) Restaurant met terras 3 uur 2 uur groepen per jaar Touringcar 2 uur 100 vergaderingen (gemiddeld 10 personen) per jaar ( personen) Personenauto Personenauto s Consumenten Slagerij 0,5 uur Personenauto, fiets

13 Straks bent u welkom. Lagemaat Fokkerij BV, Polleveenseweg 15, 3781 NL Voorthuizen Quadraat projectmanagement RIA grafisch ontwerp

1.0 Aanbod een aanbieders van (educatieve) schoolreisje op de boerderij...3

1.0 Aanbod een aanbieders van (educatieve) schoolreisje op de boerderij...3 Inhoudsopgave 1.0 Aanbod een aanbieders van (educatieve) schoolreisje op de boerderij...3 1.1 Huidig aanbod schoolreisjes op boerderijen...3 1.2 Motivatie aanbieders...3 1.3 Doelgroep...4 1.4 Groepsgrootte...4

Nadere informatie

Beleidsplan (2013 2016)

Beleidsplan (2013 2016) Beleidsplan (2013 2016) De verborgen parel van Amsterdam Opgesteld door Stichting Levend Paardenmuseum de Hollandsche Manege SAMENVATTING In dit document staan de eerste plannen voor de oprichting van

Nadere informatie

Jouw marketingplan in acht stappen

Jouw marketingplan in acht stappen Jouw marketingplan in acht stappen Werkboek voor ondernemers in de multifunctionele landbouw 1 INHOUD Inleiding... 3 Wat is marketing en waarom een marketingplan?... 4 Stap 1. Formuleren van doelstellingen...

Nadere informatie

Voorwoord. Een dankwoord is verschuldigd aan alle mensen die ons informatie hebben verstrekt. Pagina: 1 Marketing en communicatie plan Team: A

Voorwoord. Een dankwoord is verschuldigd aan alle mensen die ons informatie hebben verstrekt. Pagina: 1 Marketing en communicatie plan Team: A Voorwoord Voor u ligt het communicatieplan van DierenattractiePark Amersfoort. Dit communicatieplan is gemaakt ter ondersteuning van het vernieuwde DierenattractiePark Amersfoort. De gedachte achter het

Nadere informatie

WERKPLAN. Petra Braam Kinderopvang Op Een Klein Stationnetje Werkplan

WERKPLAN. Petra Braam Kinderopvang Op Een Klein Stationnetje Werkplan WERKPLAN Petra Braam Kinderopvang Op Een Klein Stationnetje Werkplan Inhoud blz. Inleiding 2 Wie zijn wij 3 Meer over mij als gastouder 6 Bij ons binnen en buiten 8 De activiteiten 10 Overige informatie

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

VOORSTEL STUDIEVERENIGINGEN VAN

VOORSTEL STUDIEVERENIGINGEN VAN VOORSTEL STUDIEVERENIGINGEN VAN DE FACULTEIT MAATSCHAPPIJ- EN GEDRAGSWETENSCHAPPEN RUIMTE IN HET NIEUWE ROETERSEILAND COMPLEX 1 VOORWOORD 12 NOVEMBER 2012 FV-FMG UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Voor u ligt

Nadere informatie

De Innovatiefabriek in Zoetermeer

De Innovatiefabriek in Zoetermeer Van Diemenstraat 28 Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 5141 356 f 020 5141 334 e info@quint-result.nl www.quint-result.nl Rapport De Innovatiefabriek in Zoetermeer Wat zijn de wensen en behoeften van

Nadere informatie

Beleidsnota toerisme 2011-2015 Vlissingen, stad aan zee een zee aan beleving Gemeente Vlissingen

Beleidsnota toerisme 2011-2015 Vlissingen, stad aan zee een zee aan beleving Gemeente Vlissingen Beleidsnota toerisme 2011-2015 Vlissingen, stad aan zee een zee aan beleving Gemeente Vlissingen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Inleiding 03 1.1 Doelstelling 03 1.2 Positionering 04 1.3 Proces 05 1.4 Leeswijzer

Nadere informatie

Ontwerpdocument. Bijbelsmuseum 1

Ontwerpdocument. Bijbelsmuseum 1 Ontwerpdocument Bijbelsmuseum 1 Namen: Anna Wildeman, Samantha Fles & Lindsey de Mooij Studentnr s: 500643589, 500634617, 500639485 Teamnaam: SaLiAn Vak: Service Design Docent: Aranea Felëus Klas: 2 Datum:

Nadere informatie

THESISRAPPORT. Op welke manier kunnen plattelandstoeristische ondernemers invloed uitoefenen op het aantrekken en behouden van de plattelandstoerist?.

THESISRAPPORT. Op welke manier kunnen plattelandstoeristische ondernemers invloed uitoefenen op het aantrekken en behouden van de plattelandstoerist?. THESISRAPPORT Op welke manier kunnen plattelandstoeristische ondernemers invloed uitoefenen op het aantrekken en behouden van de plattelandstoerist?. Auteurs: Marije Hulstijn Dyone Lassche Studentnummer:

Nadere informatie

Kindervakantieweek De Beuk SPONSORPLAN. Stichting Vrienden van De Beuk P/a Schout Diercxlaan 14 5673 RE NUENEN Tel 040-2839569 www.beukenoot.

Kindervakantieweek De Beuk SPONSORPLAN. Stichting Vrienden van De Beuk P/a Schout Diercxlaan 14 5673 RE NUENEN Tel 040-2839569 www.beukenoot. SPONSORPLAN Stichting Vrienden van De Beuk Stichting Vrienden van De Beuk P/a Schout Diercxlaan 14 5673 RE NUENEN Tel 040-2839569 www.beukenoot.org Juli 2011 1 INHOUD Bladzijde Inleiding 3 Kindervakantieweek

Nadere informatie

Scheepsboulevard 1 Postbus 120 5700 AC Helmond T: (0492) 52 39 83 F: (0492) 52 47 05 E: info@degroenecampus.nl http://www.degroenecampus.

Scheepsboulevard 1 Postbus 120 5700 AC Helmond T: (0492) 52 39 83 F: (0492) 52 47 05 E: info@degroenecampus.nl http://www.degroenecampus. Scheepsboulevard 1 Postbus 120 5700 AC Helmond T: (0492) 52 39 83 F: (0492) 52 47 05 E: info@degroenecampus.nl http://www.degroenecampus.nl De Groene Campus wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen

Nadere informatie

Marketing/Communicatie Plan. ten behoeve van de promotie van. Leidschendam - Centrum

Marketing/Communicatie Plan. ten behoeve van de promotie van. Leidschendam - Centrum Marketing/Communicatie Plan ten behoeve van de promotie van Leidschendam - Centrum Door : Tekst en fotografie Preneurl. BV Aakwerf 2, 2725 CN Zoetermeer, T:079 3433996 E:info@preneurl.com Van : Ing. Datum

Nadere informatie

Aan de slag met Citymarketing Zutphen!

Aan de slag met Citymarketing Zutphen! Aan de slag met Citymarketing Zutphen! De som van alles wat Zutphen +tot Zutphen maakt ( 1 Aan de slag met Citymarketing Zutphen! De som van alles wat Zutphen tot Zutphen maakt 2 ) ( 3 Notitie over citymarketing

Nadere informatie

Draaiboeken Maatschappelijke Stage

Draaiboeken Maatschappelijke Stage Draaiboeken Maatschappelijke Stage Draaiboeken Maatschappelijke Stage...1 Als kok de boer op...3 Boer zoekt quizmaster en filmmaker...4 Hosting evenement/beurs...6 Hapjes aanbieden tijdens evenement/beurs...7

Nadere informatie

HvA AMSTELCAMPUS Kwantitatief onderzoek naar de bekendheid en beleving van de Amstelcampus onder HvA-studenten

HvA AMSTELCAMPUS Kwantitatief onderzoek naar de bekendheid en beleving van de Amstelcampus onder HvA-studenten HvA AMSTELCAMPUS Kwantitatief onderzoek naar de bekendheid en beleving van de Amstelcampus onder HvAstudenten FERNANDO MCDOUGAL CAROLINE VAN TEEFFELEN AMSTERDAM, JULI 204 2 INHOUDSOPGAVE VOORAF ACHTERGROND

Nadere informatie

2. Identiteit van de organisatie 6. 3. Doelgroepen en doelstellingen 7

2. Identiteit van de organisatie 6. 3. Doelgroepen en doelstellingen 7 CONCEPT Meerjarenplan 2012 2014 Januari 2012 Inhoudsopgave pagina 1. Inleiding 3 2. Identiteit van de organisatie 6 3. Doelgroepen en doelstellingen 7 4. Beleidsgestuurde Contract Financiering: taakafspraken

Nadere informatie

Zorg op afstand. Altijd dichtbij!

Zorg op afstand. Altijd dichtbij! Zorg op afstand Altijd dichtbij! Colofon Deze brochure is een uitgave van het ActiZ-programma Zorg op afstand, dichterbij, 2007-2010. Kijk voor meer informatie, ook over de deelnemende instellingen, op

Nadere informatie

Case H&M. Marianne Flach Specialisatie Concept

Case H&M. Marianne Flach Specialisatie Concept Case H&M Marianne Flach Specialisatie Concept Inhoudsopgave 1 Debriefing 2 2 Het concept 3 3 Doelgroepen en volggroepen 7 4 Campagne 11 5 Naming 12 6 Creatieve werken 13 1 1 Debriefing 1. Aanleiding opdracht

Nadere informatie

Het schoolmodel van de Steve JobsSchool (o4nt) (versie 0.9)

Het schoolmodel van de Steve JobsSchool (o4nt) (versie 0.9) Het schoolmodel van de Steve JobsSchool (o4nt) (versie 0.9) Inleiding Dit is het Schoolmodel van de Steve JobsSchool: een volledige beschrijving van de uitgangspunten en inrichting van een school volgens

Nadere informatie

Citymarketingbeleid Emmen 2012-2016

Citymarketingbeleid Emmen 2012-2016 Citymarketingbeleid Emmen 2012-2016 emmen Maakt Meer Mogelijk Inleiding Emmen is een gemeente met bijna 110.000 inwoners, en is daarmee de tweede gemeente in Noord-Nederland. Emmen is met name bekend

Nadere informatie

Kansen in mindere tijden. Statements WD als voeding voor de politiek. Visieontwikkeling en uitvoering

Kansen in mindere tijden. Statements WD als voeding voor de politiek. Visieontwikkeling en uitvoering In het nieuwsd April 2009 In deze uitgave: Industriedag 2009 Bezoek stadsdepot Maatregelenpakket economische recessie Thema: Onderwijsleerbedrijven vergen tijd én geduld KvK en de Drechtsteden Kansen in

Nadere informatie

Citymarketingbeleid Emmen 2012-2016

Citymarketingbeleid Emmen 2012-2016 Citymarketingbeleid Emmen 2012-2016 emmen Maakt Meer Mogelijk Inleiding Emmen is een gemeente met bijna 110.000 inwoners, en is daarmee de tweede gemeente in Noord-Nederland. Emmen is met name bekend

Nadere informatie

innoveren met oude Waarden toekomstvisie 2030 noaberschap water landgoederen innovatiekracht ondernemend landbouw papier natuur hout

innoveren met oude Waarden toekomstvisie 2030 noaberschap water landgoederen innovatiekracht ondernemend landbouw papier natuur hout innoveren met oude Waarden toekomstvisie 2030 noaberschap ondernemend innovatiekracht water landgoederen landbouw 1 papier natuur hout brummen 25 juni 2013 int.13.0925 inleiding Deze toekomstvisie zet

Nadere informatie

ArcheoHotspots. Projectplan (inclusief Communicatieplan)

ArcheoHotspots. Projectplan (inclusief Communicatieplan) Projectplan (inclusief Communicatieplan) ArcheoHotspots ArcheoHotspots maakt archeologie voor iedereen aanraakbaar en toegankelijk. Het zijn verrassende ontmoetingsplaatsen waar vrijwilligers en professionals,

Nadere informatie

Sociale media. en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf. multifunctioneel

Sociale media. en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf. multifunctioneel Sociale media en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf multifunctioneel Anno 2012 zijn sociale media een nieuwe klanten binnen te halen, wat er speelt en het gesprek aangaan.

Nadere informatie

Introductie. Zakenplatform Eindhoven: samen groeien naar meer zakelijk succes!

Introductie. Zakenplatform Eindhoven: samen groeien naar meer zakelijk succes! Introductie De regio Eindhoven is en heeft een voorbeeldfunctie voor de rest van Nederland op zakelijk gebied, zeker qua innovatief vermogen. En dat willen we natuurlijk graag zo houden! Visie: Dat gaat

Nadere informatie

Kinderparticipatie. Hoofdstuk 14

Kinderparticipatie. Hoofdstuk 14 176 In samenwerking met Marja van Dijk, JSO expertisecentrum voor jeugd, samenleving en opvoeding. 177 Het is woensdagmiddag. Een aantal jongens en meisjes in de groep wil voetballen. Helaas is de bal

Nadere informatie