This pdf is a digital offprint of your contribution in

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "This pdf is a digital offprint of your contribution in"

Transcriptie

1 1939 NINO 2014 This pdf is a digital offprint of your contribution in Waar de geschiedenis begon. Nederlandse onderzoekers in de ban van spijkerschrift, hiërogliefen en aardewerk. Uitgave naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten, Onder redactie van O.E. Kaper en J.G. Dercksen. ISBN: The copyright on this publication belongs to the publisher, the Netherlands Institute for the Near East (Leiden). As author you are licensed to make up to 50 paper prints from it, or to send the unaltered pdf file to up to 50 relations. Due to the special nature of this publication (Dutch-language jubilee volume), we exceptionally allow posting of this pdf on the World Wide Web including websites such as Academia.edu and openaccess repositories. 1 For any queries about offprints and copyright, please contact the editorial department at the Netherlands Institute for the Near East: NINOpublications@hum.leidenuniv.nl 1 Usual policy: no online publication until three years from appearance.

2 Waar de geschiedenis begon Nederlandse onderzoekers in de ban van spijkerschrift, hiërogliefen en aardewerk Uitgave naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten, O.E. Kaper en J.G. Dercksen (red.) 1939 NINO

3 Alle rechten voorbehouden / 2014 Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten Witte Singel 25 Postbus RA Leiden NinoPublications@hum.leidenuniv.nl Deze uitgave kwam tot stand mede dankzij financiële steun van Shell Nederland B.V. en Vooraziatisch-Egyptisch Genootschap Ex Oriente Lux. EX ORIENTE LUX Omslag: kalkstenen beeld van een Sumerische priester uit Chafadje, in 1939 gekocht door F.M.Th. Böhl in Irak ( RMO, Inv. Nr. B 1940/5.1). Böhl maakte in de jaren ook de zwartwit-opnames, die hij gebruikte bij lezingen. Op de voorkant de piramide van Cheops in Giza, Egypte; op de achterkant v.l.n.r. reliëf van Sjapur I in Naqsh-e Radjab, Iran, de brug te Pol-e Dokhtar in Luristan, Iran, en de Grote Sfinx in Giza (collectie NINO). Binnenzijde omslag: twee kaarten van het Nabije Oosten. In rood aangegeven zijn de vindplaatsen waar Nederlandse onderzoekers actief zijn of waren, zoals beschreven in dit boek. Voorin: Turkije, Syrië, Egypte, achterin: Syrië, Irak. Ontwerp en opmaak door Martin Hense. Waar de geschiedenis begon: Nederlandse onderzoekers in de ban van spijker schrift, hiërogliefen en aardewerk. Uitgave naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten, / onder redactie van O.E. Kaper en J.G. Dercksen. ISBN Opmaak en druk: Peeters Publishers, Leuven.

4 Inhoudsopgave Prof. dr. Jan Peters, Voorwoord... vii Prof. dr. Jesper Eidem, Voorwoord... ix Olaf E. Kaper en Jan Gerrit Dercksen, Inleiding... xi I. Nederlanders in het oude Nabije Oosten en Egypte: Mensen en objecten Carolien van Zoest en Sebastiaan Berntsen, 75 jaar NINO: Geschiedenis van het Instituut in hoofdlijnen... 3 Marten Stol, De assyriologie in Nederland Olaf E. Kaper, De geschiedenis van de egyptologie aan Nederlandse universiteiten Theo van den Hout, Jong, maar... belangrijk : Korte geschiedenis van de Nederlandse Hethitologie Lucas Petit, Oud en verzameld: Nederlandse collecties uit het Nabije Oosten Hans D. Schneider, Egyptische oudheden in Nederlandse musea II. Nederlanders in het oude Nabije Oosten en Egypte: Onderzoek Jan Gerrit Dercksen, Handelaars van vóór de Zijderoute: De Assyrische kooplieden in Anatolië en de studie van het Oudassyrisch in Nederland Diederik Meijer, Modern Nederlands onderzoek in het Nabije Oosten: Selenkahiye en Tell Hammam al-turkman Olivier Nieuwenhuyse, Graven voor het water komt Bleda S. Düring, Over de oorsprong van oorlog in het oude Nabije Oosten Wilfred H. van Soldt, Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Noord-Irak: Een dynastie van koningen in Tell Satu Qala Klaas R. Veenhof, Oudbabylonische brieven als bron van recht Gerrit van der Kooij, Palestijnse Oudheidkunde : Archeologisch onderzoek in Jordanië en Palestina-Westbank, Rob Demarée, Leiden Deir el-medina v.v Jacques van der Vliet, De bisschop en de dood: Een middeleeuwse grafkelder in Dongola (Soedan)

5 III. Lopende Nederlandse opgravingen in Egypte en het Nabije Oosten Jesper Eidem, De cirkel gesloten: Het koninkrijk van Sjamsji-Adad Fokke Gerritsen, Klei wordt aardewerk en melk wordt yoghurt: Neolithische innovaties te Barcın Höyük Jacob Roodenberg & Songül Alpaslan Roodenberg, Neolithische bewoning van het oostelijke Marmara-gebied in Noordwest-Anatolië Peter M.M.G. Akkermans en Harmen O. Huigens, De archeologie van de Zwarte Woestijn: Jebel Qurma in Noordoost-Jordanië René T.J. Cappers, Graanteelt in Romeins Egypte: Nieuwe inzichten op basis van onderzoek aan plantenresten uit Karanis (Fajoem; Egypte) Jacobus van Dijk, Het tempeldomein van de Egyptische godin Moet in Karnak Olaf E. Kaper, Tempels, papyri en lemen huizen: Nederlands onderzoek in de oase Dachla Maarten J. Raven, Eenheid in verscheidenheid: Veertig jaar opgraven in het Nieuwerijks grafveld van Sakkara Over de auteurs Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO): Publicaties Index van persoonsnamen Index van plaatsnamen

6 waar de geschiedenis begon De archeologie van de Zwarte Woestijn Jebel Qurma in Noordoost-Jordanië Peter M.M.G. Akkermans en Harmen O. Huigens De Zwarte Woestijn Het noordoosten van Jordanië wordt gekarakteriseerd door een ruige en moeilijk toegankelijke steenwoestijn, afgewisseld met eindeloze grind- en zandvlaktes de zogenaamde Black Desert (Afb. 1). Het gebied dankt zijn naam aan de zwarte basaltrotsen die het oppervlak van deze woestenij grotendeels bedekken; zij zijn het resultaat van vulkanische uitbarstingen die hier ooit hebben plaatsgevonden. Vandaag de dag is de Zwarte Woestijn in ecologisch opzicht een onherbergzaam en uiterst marginaal gebied, en in het verleden was dat waarschijnlijk niet anders. In de zomer is het er kokend heet en zijn zandstormen aan de orde van de dag. Rondtrekkende bedoeïenen zijn tegenwoordig de enigen die het in deze regio uithouden. Archeologisch onderzoek is nauwelijks verricht in de Zwarte Woestijn. Het gebied is altijd weggezet als cultureel onbeduidend en oninteressant. Echter, recent Nederlands veldwerk in deze wildernis geïnitieerd vanuit de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden geeft aanwijzingen voor een opmerkelijk rijk en breed scala aan bewoningssporen van allerhande aard en uit alle periodes (Afb. 2). Overal in de woestijn stuiten we op de resten van grote en kleine kampplaatsen, ronde stenen bouwwerken, spectaculaire grafmonumenten, en kilometerslange jachtinstallaties. Heel bijzonder zijn de duizenden rotstekeningen en inscripties in Safaïtisch schrift, daterend uit de eerste eeuwen van onze jaartelling. Het nieuwe Leidse onderzoek maakt duidelijk dat de Zwarte Woestijn in het verleden een verre van marginaal gebied was: ooit was deze verlaten woestijn een en al leven. 1. De Zwarte Woestijn: een uitgestrekte wildernis van bergen bedekt met basalt, afgewisseld met grind- en zandvlaktes (foto: Peter Akkermans).

7 278 waar de geschiedenis begon Jebel Qurma Het onderzoek in de Zwarte Woestijn richt zich in eerste instantie op een regio genaamd Jebel Qurma, ruim 40 km ten oosten van het oasestadje Azraq, nabij de grens van Jordanië en Saoedi-Arabië (zie de kaart op het schutblad). Het gebied bestaat uit lage, geheel met basalt bedekte bergen, waarvan de meest prominente Jebel Qurma zelf is. Ten zuiden van Jebel Qurma bevinden zich de grote, met grind bedekte vlaktes, die een brede, natuurlijke passage van oost naar west door de basaltbarrière vormen, ook wel bekend als de Qurma Gap. Nog verder naar het zuiden begint de Wadi Sirhan, een belangrijke en eeuwenoude karavaanroute tussen de Levant en het Arabische achterland. In 1917 trok de befaamde Lawrence of Arabia met zijn manschappen door de Wadi Sirhan richting Azraq, om van daaruit de aanval in te zetten op het Ottomaanse Damascus. Het Leidse veldwerk beoogt het uitzonderlijke archeologische erfgoed in de Jebel Qurma-regio in kaart te brengen en gedetailleerd te onderzoeken, waarbij de complexe interactie tussen de mens en het marginale landschap, en de veranderingen daarin door de tijd heen centraal staan. Daartoe worden veldverkenningen en (in een later stadium) opgravingen in de woestijn uitgevoerd. Allerlei 2. Het Nederlandse team aan het werk in de basaltwoestijn in 2012 (foto: Peter Akkermans).

8 de archeologie van de zwarte woestijn: jebel qurma in noordoost-jordanië 279 essentiële vragen passeren daarbij de revue. Wat bracht mensen ertoe om in deze ruige steenwoestijn een leven op te bouwen? Welke strategieën hanteerden zij om de woestijn naar hun hand te zetten en succesvol te exploiteren? Welke rol speelden de duizenden rotstekeningen en Safaïtische inscripties daarbij? Wat was de betekenis van de handels- en karavaanroutes die het gebied doorkruisten? En hoe zat het met de relaties tussen de kleine, pastorale gemeenschappen in de woestijn en de grote, stedelijke samenlevingen in de Levant en elders, zoals de Romeinen en Nabateeërs? De vele antieke stenen structuren in de Jebel Qurma-regio zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven en tekenen zich vaak scherp af in het woestijnlandschap (Afb. 3). Dat maakte het mogelijk om al lang vóór aanvang van het veldwerk een groot aantal archeologische vindplaatsen in kaart te brengen, door middel van remote sensing : het bestuderen van satellietbeelden en luchtfoto s van het onderzoeksgebied. Daarbij werd intensief gebruik gemaakt van de inmiddels vrijelijk toegankelijke Corona-foto s, gemaakt door Amerikaanse spionagesatellieten in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, alsmede van recente beelden met een zeer hoge resolutie, gemaakt door de Ikonos-satelliet. Heel belangrijk zijn ook de luchtfoto s van de vindplaatsen, die in recente jaren zijn gemaakt door David Kennedy van de University of Western Australia. Intensieve studie van de satelliet- en luchtfoto s bracht honderden (potentiële) archeologische vindplaatsen aan het licht, die vervolgens tijdens verkenningen in het veld in 2012 en 2013 zijn onderzocht. De veldverkenningen leverden overigens nog veel meer vindplaatsen op; vooral waren dit kleine en kortstondig gebruikte sites, die niet of nauwelijks zichtbaar zijn vanuit de lucht. Het spreekt vanzelf dat heel veel zaken alleen vanaf de grond kunnen worden bestudeerd, zoals bouwtechnieken, verspreiding van artefacten, rotskunst en Safaïtische en Arabische inscripties op stenen. Alle sites zijn gedocumenteerd door het combineren van GPS-coördinaten met satellietbeelden, luchtfoto s, tekeningen en dataformulieren. De gegevens zijn allemaal ingevoerd in een digitale database, evenals alle informatie over de in het veld verzamelde artefacten (aardewerk, vuursteen, etc.). Op deze wijze wordt een Geographical Information System (GIS) samengesteld, waarin foto s en kaarten van het onderzoeksterrein, samengevoegd met alle data over structuren en artefacten, uiteindelijk een geïntegreerd geheel van studie zullen vormen. 3. Een typische graftombe uit de eerste eeuwen van onze jaartelling. Overal in de woestijn vinden we zulke grote, prominente tombes, die al van verre zichtbaar zijn (foto: Peter Akkermans).

9 280 waar de geschiedenis begon Prehistorische bewoning Qua landschap is de Jebel Qurma-regio heel divers: steile en moeilijk toegankelijke, met basalt bedekte heuvels worden afgewisseld door licht glooiende vlaktes, die weer doorsneden worden door grote en kleine wadi s (de dalen van tijdelijke waterstromen, die droog staan gedurende het grootste deel van het jaar). De wadi s monden uit in de grote grindvlaktes en in uitgestrekte, verzilte bassins, die in het regenseizoen in ondiepe meertjes veranderen. Dergelijke tijdelijke waterreserves zijn van cruciaal belang voor zowel mens als dier in de woestijn, gezien het feit dat permanente waterbronnen in de regio ontbreken. Tijdens de veldverkenningen in 2012 en 2013 zijn honderden archeologische vindplaatsen in detail gedocumenteerd. Daardoor werd een eerste inzicht verkregen in de verspreiding van sites en in de aard van artefactassemblages. Met andere woorden: een blauwdruk werd samengesteld voor de andere gebieden die in de toekomst onderzocht zullen worden. Precieze datering van de sites is problematisch. Vondsten zijn vaak tè generiek van aard, en soms worden überhaupt geen artefacten gevonden. Totnogtoe wordt het archeologisch onderzoek in de basaltwoestijn ernstig gehinderd door een gebrek aan vergelijkingsmateriaal waarop een chronologie kan worden gebaseerd. Er zijn in het gebied namelijk vrijwel geen opgegraven sites met goede dateringen. Een gedetailleerd onderzoek naar het vondstmateriaal voornamelijk vuursteen en, in mindere mate, aardewerk is in gang gezet en zal hopelijk bijdragen aan het verkrijgen van inzicht in de chronologie van het gebied. Paleolithische resten, bestaande uit stenen werktuigen zonder duidelijke context, zijn in de hele basaltwoestijn aanwezig, vooral boven op de heuvels en langs de steile richel aan de rand van het basaltplateau en de grindvlakte ervoor. Neolithische sites werden op verschillende locaties gevonden. De meeste sites dateren waarschijnlijk van het 6 de millennium v.chr., ofwel het Late Neolithicum. Meestal gaat het om kleine sites met grote hoeveelheden stenen werktuigen en restafval; kortom, om sites waar in de prehistorie vuursteen werd bewerkt. Andere sites bestaan uit kleine, ronde of U-vormige hutjes met lage muurtjes van ruw op elkaar gestapelde stenen. Twee sites hadden daarnaast stenen platformen, met een doorsnede van vijf à zes meter. De betekenis van deze platformen is vooralsnog onduidelijk. Opmerkelijk zijn de grote, ronde stenen bouwwerken met een diameter tot wel 70 meter (Afb. 4). In het midden van deze structuren 4. Deze luchtfoto toont twee van de grote, ronde, prehistorische bouwwerken ( wheels ) in de Jebel Qurma regio. Deze structuren zijn karakteristiek voor de Zwarte Woestijn (foto: David Kennedy).

10 de archeologie van de zwarte woestijn: jebel qurma in noordoost-jordanië 281 bevinden zich forse, ommuurde arealen, met daaromheen één of twee ringen van kleine ronde of hoefijzervormige hutten. Deze zogenoemde wheels komen vaak voor in groepen van twee tot zeven stuks en liggen gewoonlijk op de top van een heuvel, op korte afstand van elkaar. De wadi s aan de voet van deze heuvels fungeren in het natte seizoen als een overvloedige bron van water. De aanwezige pijlpunten en andere vuursteen werktuigen, alsmede het grove, handgemaakte aardewerk, geven aan dat deze wheels, zo kenmerkend voor de Zwarte Woestijn, moeten worden gedateerd in het late 6 de en vroege 5 de millennium v.chr. De Jebel Qurma-regio bevat ook een aantal zogenaamde desert kites door prehistorische jagers gebruikte vallen voor dieren zoals gazelle, oryx en aziatische wilde ezel (Afb. 5). Deze trechtervormige installaties bestaan uit lage en heel lange muren, die samenkomen bij een stervormige omheining, meestal gesitueerd net achter de top van een richel of heuvel. De muren van deze structuren zijn vaak vele kilometers lang en doorkruisen de met basalt bedekte heuvels en het glooiende achterland. Over het algemeen zijn deze muren erg laag en bestaan ze uit niet meer dan een aantal op elkaar gestapelde keien, bij elkaar zo n 30 tot 5. Luchtfoto met een van de vele desert kites in de Zwarte Woestijn. De stervormige val en de lange, wijd uiteenlopende muren zijn duidelijk te zien (foto: Mike Neville).

11 282 waar de geschiedenis begon 50 centimeter hoog. Tijdens het bouwen van de muren werden de stenen verzameld van het oppervlak aan slechts één kant van de muur, waardoor er langs de gehele lengte van de muur een pad werd gecreëerd. Alleen nabij de stervormige omheining lijken er stelselmatig grote stenen te zijn gebruikt, die op hun kant zijn gezet. Wellicht waren deze bedoeld als schuilplekken voor de jagers. Deze installaties zijn zonder twijfel gebouwd door groepen mensen die nauw met elkaar samenwerkten; ze zijn eenvoudigweg tè omvangrijk en tè arbeidsintensief om het werk te zijn van individuen. De datering van de desert kites is tot op heden onbekend; de weinige stenen artefacten die in en rondom de installaties zijn gevonden, wijzen op een oorsprong in het 7 de millennium v.chr. Duidelijk is echter dat de desert kites ook in veel latere tijden nog gebruikt werden. Het gebruik van desert kites wordt soms afbeeld op Safaïtische rotskunst. Ook blijken ze veelvuldig te zijn vergroot of anderszins te zijn aangepast. Zo komen er mini-kites voor van slechts enkele honderden meters in omvang, verwerkt in de lange muren van de oorspronkelijke installaties. Langs de lange muren staan kleine hutjes die onderdak boden aan de jagers. In en rondom deze hutjes wordt af en toe Romeins aardewerk of een Safaïtische inscriptie gevonden, een aanwijzing dat deze desert kites zelfs duizenden jaren na hun oorspronkelijke bouw nog steeds voor de jacht werden gebruikt. Safaïtische bewoning De veldverkenningen geven aan dat de basaltwoestijn in het late 5 de of het vroege 4 de millennium v.chr. grotendeels werd verlaten, om vooralsnog onduidelijke redenen. Het gebied lijkt vervolgens duizenden jaren niet of nauwelijks door mensen te zijn gebruikt. Pas rond het begin van onze jaartelling raakt de Zwarte Woestijn weer bewoond, met het verschijnen van zogenoemde Safaïtische groepen in de regio. Sporen van hun aanwezigheid zijn in groten getale gevonden door het hele onderzoeksgebied heen, van de toppen van steile heuvels tot de uitgestrekte vlaktes en de afgelegen basaltrotsen in het achterland. Het talrijkst zijn de rotstekeningen en de inscripties in het Safaïtisch een Noord-Arabisch dialect, geschreven in een alfabet dat in de verte verwant is aan het Arabisch (Afb. 6). Duizenden voorbeelden zijn gevonden in de Jebel Qurma-regio. De inscripties betreffen het dagelijkse leven in de woestijn en verwijzen veelvuldig naar de zorgen, verlangens, hoop en vrees van de bewoners. Voor archeologen is dit een ware goudmijn en unieke bron van informatie aangaande het menselijke bestaan in de Zwarte Woestijn ruim 2000 jaar geleden. De resten van Safaïtische bewoning komen in vele vormen voor. We treffen grote nederzettingen aan, met aanzienlijke, met stenen muren omheinde arealen met zowel woonverblijven voor de mensen als stallen voor het vee. We vinden ook kleine, kortstondig gebruikte kampplaatsen tussen de basaltrotsen en

12 de archeologie van de zwarte woestijn: jebel qurma in noordoost-jordanië 283 onderkomens voor jagers, soms geïntegreerd in veel oudere prehistorische architectuur. En we vinden eindeloos veel grote en kleine graftombes, variërend van eenvoudige stapels stenen tot monumentale ronde structuren, twee à drie meter hoog, met verschillende kamers en gewelfde daken. Bij een reeks Safaïtische vindplaatsen zijn kleine hoeveelheden geïmporteerd Romeins aardewerk aangetroffen, wat duidt op kleinschalig maar regelmatig contact tussen de stedelijke Romeinse wereld in het westen van Jordanië en de kleine gemeenschappen in de woestijn in het oosten van het land. Vaak worden er ook vuurstenen werktuigen aangetroffen op de Safaïtische sites; klaarblijkelijk gebruikten deze mensen nog steeds stenen gereedschap, naast de metalen werktuigen en wapens die regelmatig worden afgebeeld op de rotstekeningen. Een bijzondere vondst tijdens de veldverkenning in 2012 was een zilveren munt, gevonden bij een recentelijk geplunderde Safaïtische graftombe, midden in de afgelegen basaltvlakte. De tetradrachme, geslagen in Tyrus in het moderne Libanon in 130/129 v.chr., droeg op voorzijde de buste van de Seleucidische vorst Antiochus VII Euergetes ( v.chr.). Ongetwijfeld was deze munt oorspronkelijk in het graf gelegd als gift aan de dode. De grafrovers in onze tijd 6. Basaltsteen in de Jebel Qurma-regio, met rotstekeningen en inscripties in Safaïtisch schrift uit de eerste eeuwen van onze jaartelling (foto: Peter Akkermans).

13 284 waar de geschiedenis begon zijn blijkbaar zo ruw aan het werk gegaan, dat ze deze fraaie vondst over het hoofd hebben gezien Byzantijnse en latere bewoning Sporen van Byzantijnse en latere, middeleeuwse (islamitische) bewoning zijn slechts mondjesmaat aangetroffen in de Jebel Qurma-regio. De resten uit deze tijden komen vooral voor langs de wadi s op de grens van de basaltbergen en de aangrenzende grindvlaktes. Meestal gaat het om met lage, stenen muren omheinde arealen, ruwweg rond van vorm en met een diameter tot 35 meter. De meeste bouwwerken dienden waarschijnlijk om dieren te huisvesten, om ze te beschermen tegen wind en kou in de gure wintermaanden. Op een aantal plaatsen werden laat-middeleeuwse inscripties aangetroffen van religieuze aard in de vorm van gebeden, elk voorzien van de namen van verschillende individuen en stammen die blijkbaar in de Jebel Qurma-regio aanwezig waren. Deze inscripties zijn allemaal aangebracht in het midden van de 14 de eeuw, tussen 1341 en 1348 (Afb. 7). Onduidelijk is waarom de inscripties precies in dit 7. Een Arabische inscriptie uit het midden van de 14 de eeuw, van de hand van Amer ibn Yahya al-hashi (foto: Peter Akkermans).

14 de archeologie van de zwarte woestijn: jebel qurma in noordoost-jordanië 285 beperkte tijdperk zijn vervaardigd en waarom dat ook niet (veel) eerder of later gebeurde. De veldverkenningen brachten ook de resten van vele bedoeïenenkampen aan het licht (Afb. 8), waarvan een aantal ver teruggaan in de tijd. Het aangetroffen aardewerk geeft aan dat een reeks van deze kampeerplaatsen gedurende vele generaties en wellicht zelfs gedurende vele eeuwen regelmatig bezocht werden. Steeds weer werden veel en veel oudere installaties daarbij hergebruikt en waar nodig aangepast. Opmerkelijk genoeg zien we nauwelijks dat de bedoeïenen uit onze tijd bouwwerken van enige substantiële vorm en omvang vervaardigen. Conclusie Het nieuwe Nederlandse onderzoek in de Jebel Qurma-regio heeft een schat aan nieuwe informatie opgeleverd over een gebied dat totnogtoe door archeologen totaal verwaarloosd werd. Het veldwerk heeft aangetoond hoe rijk dit gebied is aan archeologische resten van allerhande aard. Ook is duidelijk geworden dat er ruimte is voor nieuw en innovatief onderzoek naar de kleine, tribale gemeen- 8. De resten van een bedoeïentent in de uitgestrekte vlakte aan de voet van de basaltbergen (foto: Peter Akkermans).

15 286 waar de geschiedenis begon schappen in de woestijn in Jordanië vanaf de verre prehistorie tot aan de dag van vandaag. Onze dank gaat uit naar alle instituten en personen die dat nieuwe, innovatieve onderzoek in de Zwarte Woestijn mogelijk maken, middels organisatorische, financiële of andersoortige steun: het Department of Antiquities in Amman, Jordanië; de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden; de Faculteit der Geesteswetenschappen van dezelfde universiteit; het Leids Universitair Fonds (LUF/Bijvanck); de Jordanian Oil Shale Company; de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO); de Nederlandse Ambassade in Amman; David Kennedy en het APAAME project; en vooral ook Henk Rottinghuis, Rotterdam, voor zijn enthousiaste ondersteuning. Literatuursuggesties A.V.G. Betts (red.), The Harra and the Hamad: Excavations and Explorations in Eastern Jordan, Sheffield D.L. Kennedy, The Works of the Old Men in Arabia: Remote Sensing in Interior Arabia, Journal of Archaeological Science 38 (2011), M.C.A. Macdonald, Nomads in the Hawran in the Late Hellenistic and Roman Periods: A Reassessment of the Epigraphic Evidence, Syria 70 (1993), Zie ook de website:

De Zwarte Woestijn. geeft steeds meer geheimen prijs. Nieuw Nederlands onderzoek in het noordoosten van Jordanië

De Zwarte Woestijn. geeft steeds meer geheimen prijs. Nieuw Nederlands onderzoek in het noordoosten van Jordanië JORDANIË AZRAQ Nieuw Nederlands onderzoek in het noordoosten van Jordanië Tekst: Joost Vermeulen overige foto s: Peter Akkermans De Zwarte Woestijn geeft steeds meer geheimen prijs De zomers zijn er gloeiendheet

Nadere informatie

Waar de geschiedenis begon

Waar de geschiedenis begon Waar de geschiedenis begon Nederlandse onderzoekers in de ban van spijkerschrift, hiërogliefen en aardewerk Uitgave naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van het Nederlands Instituut voor het Nabije

Nadere informatie

Bulletin uitgegeven door het Vooraziatisch-Egyptisch Genootschap EX ORIENTE LUX

Bulletin uitgegeven door het Vooraziatisch-Egyptisch Genootschap EX ORIENTE LUX 61,2-3 PHŒNIX 2015 Bulletin uitgegeven door het Vooraziatisch-Egyptisch Genootschap EX ORIENTE LUX Een Arabische Oryx, met zijn kenmerkende lange, rechte horens, wordt omringd door Safaïtische inscripties.

Nadere informatie

The Zakynthos Survey 2005 -- Verslag van de werkzaamheden en resultaten

The Zakynthos Survey 2005 -- Verslag van de werkzaamheden en resultaten The Zakynthos Survey 2005 -- Verslag van de werkzaamheden en resultaten Gert Jan van Wijngaarden Het veldwerk binnen het verkennende onderzoek van de Zakynthos Survey 2005 duurde vier weken: maandag 4

Nadere informatie

Onderzoeksgroep Archeologie

Onderzoeksgroep Archeologie Onderzoeksgroep Archeologie Prof. Dr. Patrick Degryse archeometrie (voornamelijk mineralogie en geochemie) van antieke minerale grondstoffen Contactgegevens: patrick.degryse@kuleuven.be Eigen voorstellen

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 6 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Jagers en Boeren De oudste bewoners Jos en Mirthe fietsen in de zomervakantie op de Elspeetse heide. Ze maken met hun ouders een

Nadere informatie

This pdf is a digital offprint of your contribution in

This pdf is a digital offprint of your contribution in 1939 NINO 2014 This pdf is a digital offprint of your contribution in Waar de geschiedenis begon. Nederlandse onderzoekers in de ban van spijkerschrift, hiërogliefen en aardewerk. Uitgave naar aanleiding

Nadere informatie

Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem

Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem Munten uit de Byzantijnse tijd. Een archeologisch team onder leiding van dr. Eilat Mazar heeft in de buurt van de Tempelberg een

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 1 Toetsvragen Tijdvak 1 Toetsvragen 1 De meeste kennis over de periode waarin de eerste mensen leefden, komt van archeologen. Wat houdt het werk van archeologen in? A Zij bestuderen de verschillende theorieën over de

Nadere informatie

De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen

De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen De archeologie van Weert-Nederweert van de prehistorie tot de Middeleeuwen dr. H.A. Hiddink senior-archeoloog VUhbs, Amsterdam cursus Weerterlogie, 17-02-2016 Geologie - hooggelegen rug in Roerdalslenk

Nadere informatie

COLLEGEDAG MAANDAG 5 NOVEMBER 2018 HET EGYPTISCHE GODENRIJK

COLLEGEDAG MAANDAG 5 NOVEMBER 2018 HET EGYPTISCHE GODENRIJK COLLEGEDAG MAANDAG 5 NOVEMBER 2018 HET EGYPTISCHE GODENRIJK PROGRAMMA Ochtend 09.00 09.30 uur: Inloop met koffie/thee 09.30 09.40 uur: Welkomstwoord en inleiding door Annemarie Lavèn, hoofdredacteur Historisch

Nadere informatie

University of Groningen. Standaardrapport opgraving Swifterbant S4 Raemaekers, Daniel

University of Groningen. Standaardrapport opgraving Swifterbant S4 Raemaekers, Daniel University of Groningen Standaardrapport opgraving Swifterbant S4 Raemaekers, Daniel IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please

Nadere informatie

Waar de geschiedenis begon

Waar de geschiedenis begon Waar de geschiedenis begon Nederlandse onderzoekers in de ban van spijkerschrift, hiërogliefen en aardewerk Uitgave naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van het Nederlands Instituut voor het Nabije

Nadere informatie

Archeologie in Amsterdam

Archeologie in Amsterdam Archeologie in Amsterdam Archeologie is de studie van samenlevingen, culturen en landschappen door de tijd heen. Fysieke resten van het verleden komen tevoorschijn bij opgravingen, maar worden ook bestudeerd

Nadere informatie

Opgravingen in Ruien - Rosalinde (gem. Kluisbergen) : van een prehistorisch kampement uit de ijstijd tot de Romeinse periode

Opgravingen in Ruien - Rosalinde (gem. Kluisbergen) : van een prehistorisch kampement uit de ijstijd tot de Romeinse periode Opgravingen in Ruien - Rosalinde (gem. Kluisbergen) : van een prehistorisch kampement uit de ijstijd tot de Romeinse periode Het onderzoeksgebied vanuit de lucht bekeken (Foto: Birger Stichelbaut). De

Nadere informatie

1 Hoe gaan we om met archeologie in de gemeente Oss? U heeft een omgevingsvergunning aangevraagd.voordat we een vergunning kunnen verlenen,

1 Hoe gaan we om met archeologie in de gemeente Oss? U heeft een omgevingsvergunning aangevraagd.voordat we een vergunning kunnen verlenen, Sinds 2010 heeft de gemeente Oss een archeologiebeleid. Vanaf 1 januari 2013 geldt dit voor het gehele grondgebied van de nieuwe gemeente Oss, inclusief Lith dus. Deze brochure is voor iedereen bedoeld

Nadere informatie

Het eerste schrift hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62211

Het eerste schrift hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/62211 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 June 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/62211 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND

OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND OPGRAVING BEST-AARLE AFGEROND In het najaar van 2011 en de lente van 2012 deed een team archeologen van Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol bv) en Diachron UvA bv opgravingen in Aarle in de gemeente

Nadere informatie

Rond en groen De piramiden van Ronse

Rond en groen De piramiden van Ronse Rond en groen De piramiden van Ronse /LEAD/ Volgens de Vlaamse streekauteur Omer Wattez (1857-1935) is Ronse de Parel van de Vlaamse Ardennen. Deze eretitel heeft de stad grotendeels aan zijn geaccidenteerde

Nadere informatie

Collectie archeologie Laatst aangepast zondag 23 maart 2008 00:33. De Steentijd

Collectie archeologie Laatst aangepast zondag 23 maart 2008 00:33. De Steentijd De Steentijd Het HVR museum beschikt over een uitgebreide steentijdcollectie waarvan een representatief gedeelte permanent wordt tentoongesteld. De collecties zijn gevormd uit schenkingen en bruiklenen

Nadere informatie

Tijd van jagers en boeren

Tijd van jagers en boeren Tijd van jagers en tot 3000 v. Chr. De prehistorie Prehistorie 3000 v. Chr. Evolutietheorie: Eerste mensen ong. 3 miljoen jaar geleden in Afrika ontstaan. Hij is geëvolueerd (Theorie Charles Darwin) en

Nadere informatie

Tijd van jagers en boeren

Tijd van jagers en boeren 1.1 Van jagers verzamelaars naar tot 3000 v. Chr. De prehistorie : levenswijze van jagers verzamelaars ontstaan van landbouw, landbouwsamenlevingen Onderzoeksvraag: Welke gevolgen had de Neolithische Revolutie

Nadere informatie

Archeologie in Amsterdam

Archeologie in Amsterdam Archeologie in Amsterdam Archeologie is de studie van samenlevingen, culturen en landschappen door de tijd heen. Fysieke resten van het verleden komen tevoorschijn bij opgravingen, maar worden ook bestudeerd

Nadere informatie

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden

Publiekssamenvatting. Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Publiekssamenvatting Archeologisch onderzoek Groene Rivier Pannerden Catastrofale overstromingen kwamen vaak voor in de geschiedenis van Pannerden, wat met de ligging in de driehoek tussen de rivieren

Nadere informatie

Archol bv. Ivo van Wijk. Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein

Archol bv. Ivo van Wijk. Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein 2012 Archol bv Ivo van Wijk Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat te Elsloo, gemeente Stein Voorlopig verslag Archeologische Opgraving Plangebied Joannes Riviusstraat

Nadere informatie

Experimentele Archeologie

Experimentele Archeologie Experimentele Archeologie o 1 "Alles dat we als archeologen opgraven, onderzoeken we grondig. Zo willen we zoveel mogelijk te weten komen over het verleden. Maar soms is het mysterie te groot en moeten

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag 2014

Financieel Jaarverslag 2014 Financieel Jaarverslag Cijfers over het boekjaar, met vergelijkende cijfers over het boekjaar 2013 Inhoud De Stichting Friends of Saqqara 3 Exploitatierekening vs 2013 4 Exploitatierekening vs Begroting

Nadere informatie

Traditioneel werken we tijdens de huiscatecheselessen na de kerstvakantie met een project.

Traditioneel werken we tijdens de huiscatecheselessen na de kerstvakantie met een project. PLAATSEN RONDOM JEZUS GEBOORTE Velden van Eftratha Plaatsen rondom Jezus geboorte Bethlehem Catechese project 2013 Jeruzalem Rome Nazareth 1 Traditioneel werken we tijdens de huiscatecheselessen na de

Nadere informatie

(bandeliersluiting) (verschillende zalfpotjes)

(bandeliersluiting) (verschillende zalfpotjes) In de stortgrond afkomstig uit deze put langs de Kanaalschans werden veel metalen voorwerpen aangetroffen met de metaaldetector. Onder andere is met de detector een ronde penning van lood gevonden. Op

Nadere informatie

Oerboeren in de Friese Wouden.

Oerboeren in de Friese Wouden. Stichting IJstijdenmuseum Buitenpost. www.ijstijdenmuseum.nl. Oerboeren in de Friese Wouden. Het grootste deel van de geschiedenis van ons mensen ligt in de prehistorie. Met prehistorie duiden we een tijd

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Use and Appreciation of Mycenaean Pottery outside Greece van Wijngaarden, G.J.M. Link to publication

UvA-DARE (Digital Academic Repository) Use and Appreciation of Mycenaean Pottery outside Greece van Wijngaarden, G.J.M. Link to publication UvA-DARE (Digital Academic Repository) Use and Appreciation of Mycenaean Pottery outside Greece van Wijngaarden, G.J.M. Link to publication Citation for published version (APA): van Wijngaarden, G. J.

Nadere informatie

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd

een zee Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de van tijd een zee van tijd Werkblad Ω Een tijd geleden... Ω Les : Rendierjagers Rendierjagers De rendierjagers leefden in de prehistorie in ons land. Dat is de tijd voordat de mensen konden schrijven. Ze woonden niet op een vaste

Nadere informatie

Brandaan samenvatting groep 7

Brandaan samenvatting groep 7 Brandaan samenvatting groep 7 Mijn Malmberg Thema 1 Egypte Samenvatting De Nijl Egypte bestaat voor het grootste deel uit woestijn. Dwars door de woestijn stroomt de rivier de Nijl. Door de Nijl kende

Nadere informatie

Opgraving Hengelo Winkelskamp Grafveld

Opgraving Hengelo Winkelskamp Grafveld 2015 Archeologisch Onderzoek Leiden (Archol) Postbus 9515 2300 RA Leiden (071) 527 33 13 www.archol.nl Opgraving Hengelo Winkelskamp Grafveld Voorlopig evaluatierapport, Archol BV Opgraving Hengelo Winkelskamp

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

Cubetto s schoolreisje. Boek 2

Cubetto s schoolreisje. Boek 2 Cubetto s schoolreisje Boek 2 Ga voor tips en trucs voor het gebruik van de boeken en kaarten naar primotoys.com/resources Verhaal door Erin Eby. Illustraties door Momo. Vandaag gaat de klas van Cubetto

Nadere informatie

Richtlijnen indienen en acceptatie ARCHEOLOGIE

Richtlijnen indienen en acceptatie ARCHEOLOGIE Richtlijnen indienen en acceptatie ARCHEOLOGIE Premiumsegment Archeologie Authenticiteit - kwaliteit - wettelijke naleving Bij Catawiki we nemen de beste archeologische objecten op in onze veilingen. Deze

Nadere informatie

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag.

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. projectnr. 405215.01 revisie 01 15 oktober 2015 auteur M. Arkema Opdrachtgever BDP

Nadere informatie

Andere boeken in deze serie:

Andere boeken in deze serie: Andere boeken in deze serie: 978-94-6175-157-7 (HB) 978-94-6175-964-1 (e-book) 978-94-6175-218-5 (HB) 978-94-6175-960-3 (e-book) 978-94-6175-216-1 (HB) 978-94-6175-158-4 (HB) 978-94-6175-958-0 (e-book)

Nadere informatie

Inhoud. 1. Wat weet je al? 2. Egypte van de oude steentijd tot de farao s. 3. Egypte in handen van anderen. 4. De Arabische Republiek Egypte

Inhoud. 1. Wat weet je al? 2. Egypte van de oude steentijd tot de farao s. 3. Egypte in handen van anderen. 4. De Arabische Republiek Egypte 1. Wat weet je al? Opdracht 1 Waar denk je aan bij Egypte? 4 Inhoud 2. Egypte van de oude steentijd tot de farao s Faraonische periode: 3000-332 v. Chr. 7 Opdracht 2 Van de oude steentijd tot de farao

Nadere informatie

Voor/na het bezoek. Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be

Voor/na het bezoek. Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be Voor/na het bezoek Museum voor Natuurwetenschappen.be Vautierstraat, 29 1000 Brussel info@natuurwetenschappen.be Wat is de prehistorie? Prehistorie betekent letterlijk voorgeschiedenis, het tijdperk voor

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 3 1. De farao 4 2. De dood van de farao 5 3. Bewaard als mummie 6 4. Het graf 7 5. Groter en groter 8 6. De vorm 9 7.

inhoud blz. Inleiding 3 1. De farao 4 2. De dood van de farao 5 3. Bewaard als mummie 6 4. Het graf 7 5. Groter en groter 8 6. De vorm 9 7. Piramides inhoud blz. Inleiding 3 1. De farao 4 2. De dood van de farao 5 3. Bewaard als mummie 6 4. Het graf 7 5. Groter en groter 8 6. De vorm 9 7. De bouw van de piramide 10 8. Beroemde piramides 13

Nadere informatie

Ontdekking. Dorestad teruggevonden

Ontdekking. Dorestad teruggevonden Dorestad teruggevonden Ontdekking Het vroegmiddeleeuwse Dorestad verdween na de negende eeuw van de kaart. Pas rond 1840 werd de stad teruggevonden, bij toeval. Kort daarna deed het RMO opgravingen en

Nadere informatie

40 jaar Dispuut Pleyte

40 jaar Dispuut Pleyte 40 jaar Dispuut Pleyte (1975-2015) Onder redactie van: Nicky van de Beek, Lonneke Delpeut en Maarten Kersten Copyright Dispuut Pleyte 2015 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Kunstgeschiedenis Weten is Zien. Ron Augustus Basiscursus Westerse kunstgeschiedenis 2009

Kunstgeschiedenis Weten is Zien. Ron Augustus Basiscursus Westerse kunstgeschiedenis 2009 Kunstgeschiedenis Weten is Zien Ron Augustus Basiscursus Westerse kunstgeschiedenis 2009 1 Les 1: Prehistorie Alle begin is moeilijk 30.000 VOOR CHRISTUS - 1.000 VOOR CHRISTUS Lascaux - Frankrijk - Grotschilderingen

Nadere informatie

Het in Halder gefabriceerde aardewerk

Het in Halder gefabriceerde aardewerk Het in Halder gefabriceerde aardewerk Joop van der Groen Nadat de pottenbakkersoven in Halder buiten gebruik was gesteld, is de ovenput gebruikt als afvalkuil. Bij het gevonden afval waren ook wat misbaksels,

Nadere informatie

Adviesdocument 768. Oranjerie landgoed Mattemburgh, gemeente Woensdrecht. Project: Projectcode: HOOM2. Opdrachtgever: Brabants Landschap

Adviesdocument 768. Oranjerie landgoed Mattemburgh, gemeente Woensdrecht. Project: Projectcode: HOOM2. Opdrachtgever: Brabants Landschap Adviesdocument 768 Project: Oranjerie landgoed Mattemburgh, gemeente Woensdrecht Projectcode: HOOM2 Opdrachtgever: Brabants Landschap Datum: 12 juni 2015 1 ARCHEOLOGIE & DE ORANJERIE MATTEMBURGH Inleiding

Nadere informatie

3000 jaar historie van Best-Aarle opgegraven

3000 jaar historie van Best-Aarle opgegraven Locatie: Best en Aarle Periode: NEO, BRONS, IJZ, ROM, XME, NT Complextype: ELA, GC, GVX, IX, IPER, NX, NHP, XXX. Soort onderzoek: opgraving Jaartal onderzoek:2011 en 2012 Datum vondst:2011 en 2012 Uitvoerder:

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

De belofte van vitamines: voedingsonderzoek tussen universiteit, industrie en overheid Huijnen, P.

De belofte van vitamines: voedingsonderzoek tussen universiteit, industrie en overheid Huijnen, P. UvA-DARE (Digital Academic Repository) De belofte van vitamines: voedingsonderzoek tussen universiteit, industrie en overheid 1918-1945 Huijnen, P. Link to publication Citation for published version (APA):

Nadere informatie

Veldheem Wezep en archeologie

Veldheem Wezep en archeologie Veldheem Wezep en archeologie In opdracht van Delta Wonen heeft de regioarcheoloog van De Regio Noord Veluwe in mei 2011 een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd ten behoeve van de planontwikkelingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 maart 2012

Nieuwsbrief 1 maart 2012 Nieuwsbrief 1 maart 2012 De Heemshof Het gebied rond De Heemshof in Heemskerk wordt bedreigd door nieuwbouwplannen van de gemeente. Op verzoek van Lambert Koppers, eigenaar van De Heemshof en deelnemer

Nadere informatie

AWN veldverkenning 17-12-2011 Locatie: Laakse Slenk Hulkesteinsebos. Gemeente: Zeewolde Kavel:OZ35/36

AWN veldverkenning 17-12-2011 Locatie: Laakse Slenk Hulkesteinsebos. Gemeente: Zeewolde Kavel:OZ35/36 AWN veldverkenning 17-12-2011 Locatie: Laakse Slenk Hulkesteinsebos. Gemeente: Zeewolde Kavel:OZ35/36 Aanleiding voor de verkenning is de recent gegraven Laakse Slenk. De Slenk is aangelegd op een terrein

Nadere informatie

Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak. Patrick van Gils

Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak. Patrick van Gils Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak Patrick van Gils De slag bij Kadesj is één van de bekendste veldslagen uit de Egyptische geschiedenis. In zijn 5 e regeringsjaar trok Ramses

Nadere informatie

EEN SELECTIE VOORWERPEN uit tentoonstelling Handelswaar en Souvenirs. Islamitische kunst uit het Rijksmuseum, Amsterdam

EEN SELECTIE VOORWERPEN uit tentoonstelling Handelswaar en Souvenirs. Islamitische kunst uit het Rijksmuseum, Amsterdam EEN SELECTIE VOORWERPEN uit tentoonstelling Handelswaar en Souvenirs. Islamitische kunst uit het Rijksmuseum, Amsterdam Aardewerken kom met grote schrifttekens, Nishapur (Iran), 10de eeuw Kalligrafie geldt

Nadere informatie

Leembouw en vakwerkbouw

Leembouw en vakwerkbouw Leembouw en vakwerkbouw 1. Leem? Leem! Deze gebouwen zien er alle vijf heel verschillend uit. Ze zijn dan ook gebouwd op vier verschillende continenten, in verschillende tijdperken en met verschillende

Nadere informatie

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen.

Beschrijving schaal van Oegstgeest. Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Beschrijving schaal van Oegstgeest Figure 1: Bovenaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. Figure 2: Onderaanzicht van de schaal. Foto: Restaura, Haelen. De schaal heeft een diameter van 21 centimeter

Nadere informatie

De resultaten van de publieksopgraving in Dalfsen

De resultaten van de publieksopgraving in Dalfsen De resultaten van de publieksopgraving in Dalfsen Henk van der Velde en Niels Bouma Inleiding In de zomermaanden van 2017 heeft er in Oosterdalfsen een publieksopgraving plaatsgevonden. Een archeoloog,

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag 2017

Financieel Jaarverslag 2017 Financieel Jaarverslag Cijfers over het boekjaar, met vergelijkende cijfers over het boekjaar 2016 Inhoud De Stichting Friends of Saqqara 3 Jaaroverzicht Commissies 4 Exploitatierekening vs Begroting 6

Nadere informatie

Kale - Leie Archeologische Dienst. J a a r v e r s l a g K a l e - L e i e A r c h e o l o g i s c h e D i e n s t

Kale - Leie Archeologische Dienst. J a a r v e r s l a g K a l e - L e i e A r c h e o l o g i s c h e D i e n s t Kale - Leie Archeologische Dienst J a a r v e r s l a g 2 0 0 7 K a l e - L e i e A r c h e o l o g i s c h e D i e n s t 2 Jaarverslag 2007 COLOFON 2008 Kale - Leie Archeologische Dienst, individuele

Nadere informatie

Afbeelding 1. De ligging van plangebied Kadijkweg te Lutjebroek (zwarte stippellijn).

Afbeelding 1. De ligging van plangebied Kadijkweg te Lutjebroek (zwarte stippellijn). Document: Archeologische Quickscan Plangebied: Kadijkweg 65-67, Lutjebroek, gemeente Stede Broec Adviesnummer: 14153 Opsteller: J. van Leeuwen (archeoloog) & C. Soonius (regio archeoloog) Datum: 28-05-2014

Nadere informatie

8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente Horst aan de Maas

8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente Horst aan de Maas QUICKSCAN ARCHEOLOGIE KLAVER 8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente 8 2017 Horst aan de Maas Gemeente Horst aan de Maas 20 APRIL 2017 20 APRIL 2017 Contactpersonen KOOS MOL Arcadis Nederland B.V.

Nadere informatie

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen

L ang geleden zag de Achterhoek er. De geschiedenis van Doetinchem, Wehl en Gaanderen Vuurstenen werktuigen steentijd [Stadsmuseum] L ang geleden zag de Achterhoek er heel anders uit dan tegenwoordig. Er waren uitgestrekte heidevelden, moerassen en veel bossen. Kortom, een ruig en onherbergzaam

Nadere informatie

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl

Londen ipad. Londen. British Museum. Samengesteld door: BusTic.nl Londen British Museum 1 British Museum Londen ipad Het British Museum is het grootste museum van Groot-Brittanië met meer dan 6 miljoen kunstwerken. De collectie is verspreid over meer dan 90 zalen waarin

Nadere informatie

VAN SCHETS. De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta. Inleiding NAARBIM VECTORWORKS:

VAN SCHETS. De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta. Inleiding NAARBIM VECTORWORKS: VECTORWORKS: VAN SCHETS NAARBIM De locatie: het geplande Internationaal Ecologisch Onderzoekscentrum en Resort in de Republiek Malta Inleiding De opdrachtgever van dit project is een Noord-Amerikaans bedrijf

Nadere informatie

Activiteitenschema Archeologie

Activiteitenschema Archeologie Activiteitenschema Archeologie Soort activiteit: Spullen opgraven uit de zandbak. Tijdsindeling: 5 Minuten de plaatjes in de zandbak verstoppen. 5 Minuten vertellen over hoe de mensen vroeger wat zochten

Nadere informatie

Woensdag 15 Maart 2017

Woensdag 15 Maart 2017 P 2017 A L Woensdag 15 Maart 2017 Drs. Hendrik Hameeuw (Departement Oudheid van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel en Nabije Oosten Studies, KU Leuven) Reflectie op het gebruik

Nadere informatie

Archeologische Quickscan

Archeologische Quickscan Document: Archeologische Quickscan versie 2 Plangebied: Polderpark, Oudesluis, gemeente Schagen Adviesnummer: 16185 Opsteller: drs. C.M. Soonius (senior archeoloog) & drs. S. Gerritsen (senior archeoloog)

Nadere informatie

Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier. Interne Rapportages Archeologie Deventer 55

Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier. Interne Rapportages Archeologie Deventer 55 Interne Rapportages Archeologie Deventer 55 Mei 2012 Project 434: Bureaustudie Actualisering archeologische verwachting nieuwbouwlocatie Stadhuiskwartier COLOFON 2012, Gemeente Deventer, Deventer. Auteur:

Nadere informatie

Archeologische Quickscan

Archeologische Quickscan Archeologie West-Friesland is het archeologisch samenwerkingsverband van de gemeenten Document: Archeologische Quickscan Adviesnummer: 13165 Projectnaam: Winkelcentrum De Boogerd te Wognum, gemeente Medemblik

Nadere informatie

UvA-DARE (Digital Academic Repository)

UvA-DARE (Digital Academic Repository) UvA-DARE (Digital Academic Repository) Erop of eronder: de strijd om het bodemarchief in drie Vinexlocaties: over archeologische monumentenzorg, ruimtelijke ordening en de kwaliteit van de leefomgeving

Nadere informatie

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas

Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas University of Groningen Understanding the role of health literacy in self-management and health behaviors among older adults Geboers, Bas IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version

Nadere informatie

De ligging van Rome De Tiber als aanvoerroute en bedreiging

De ligging van Rome De Tiber als aanvoerroute en bedreiging De ligging van Rome De Tiber als aanvoerroute en bedreiging Rome is gesticht aan de rivier de Tiber. Dit is een traagstromende rivier, althans in de zomer. In tijden van regen kan het waterpeil in de rivier

Nadere informatie

Opgravingen te Sissi op Kreta

Opgravingen te Sissi op Kreta Opgravingen te Sissi op Kreta Sinds 2007 voert de Belgische School te Athene elk jaar op het eiland Kreta tijdens de zomermaanden archeologische opgravingen uit te Sissi, een kustplaatsje 4 km ten oosten

Nadere informatie

Projectnummer: C Opgesteld door: Ons kenmerk: : Kopieën aan:

Projectnummer: C Opgesteld door: Ons kenmerk: : Kopieën aan: MEMO ARCADIS NEDERLAND BV Zendmastweg 19 Postbus 63 9400 AB Assen Tel 0592 392 111 Fax 0592 353 112 www.arcadis.nl Onderwerp Werkprotocol archeologie uitvoering Groote Diep Assen, 16 mei 2013 Van drs I.E.

Nadere informatie

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag.

Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. Antea Group Archeologie 2015/124 Adviesdocument bestemmingsplan Wateringse Veld vijf restlocaties, gemeente Den Haag. projectnr. 405215.01 revisie 03 25 februari 2016 auteur M. Arkema Opdrachtgever BDP

Nadere informatie

Archeologie. Dit werkstuk is gemaakt door: Lonneke Surstedt.

Archeologie. Dit werkstuk is gemaakt door: Lonneke Surstedt. Archeologie Dit werkstuk is gemaakt door: Lonneke Surstedt. Inhoudsopgave Wat is een archeoloog? Bekende archeologen. Opleiding. Soorten archeologen. Tempel van Empel. Opgravingen. Mijn buurman. 1 Wat

Nadere informatie

Quick scan archeologie De Horst Kaatsheuvel, gemeente Loon op Zand

Quick scan archeologie De Horst Kaatsheuvel, gemeente Loon op Zand Quick scan archeologie De Horst Kaatsheuvel, gemeente Loon op Zand 18 november 2010 Inleiding Het plangebied ligt ten westen van de bebouwde kom van Kaatsheuvel in de gemeente Loon op Zand (afb. 1). De

Nadere informatie

Antieke bronnen en materiële cultuur van de Grieks-Romeinse wereld: GRIEKSE PAPYROLOGIE (1)

Antieke bronnen en materiële cultuur van de Grieks-Romeinse wereld: GRIEKSE PAPYROLOGIE (1) Antieke bronnen en materiële cultuur van de Grieks-Romeinse wereld: GRIEKSE PAPYROLOGIE (1) Eline Scheerlinck, Papyrologisch Instituut Papyrologie: wetenschap die zich bezighoudt met het ontcijferen en

Nadere informatie

Uitpakken 3: Een merovingische pottenbakkersoven uit Kessel-Hout

Uitpakken 3: Een merovingische pottenbakkersoven uit Kessel-Hout Verschenen in: Archeologie in Limburg 79 (1999), 11-12. (1) Uitpakken 3: Een merovingische pottenbakkersoven uit Kessel-Hout Wim Hupperetz Inleiding Tijdens de inventarisatie van de collectie archeologie

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/26480

Nadere informatie

Munten schrijven geschiedenis. Werkbrochure muntschatten

Munten schrijven geschiedenis. Werkbrochure muntschatten Munten schrijven geschiedenis Werkbrochure muntschatten Archeologie en munten Colofon Samenstelling en redactie Inge Baetens Grafische vormgeving en DTP Lieve Delestinne Tekeningen Erik Pijl, Lieve Delestinne

Nadere informatie

Waar ligt de oudste stad ter wereld?

Waar ligt de oudste stad ter wereld? Waar ligt de oudste stad ter wereld? De eerste stedelijke gemeenschappen in het oude Nabije Oosten Travelninja.nl Lucas Petit, conservator Nabije Oosten 1920 1920 Tell Damiyah De laagst gelegen nederzetting

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/45994 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Dirbas, H. Title: Thy Name is Deer. Animal names in Semitic onomastics and name-giving

Nadere informatie

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken.

Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. Opgraving Davidstraat-Romeinstraat Enkhuizen. Een eerste stand van zaken. In de vroege zomer van 2017 heeft Archeologie West-Friesland een opgraving uitgevoerd tussen de Davidstraat, Romeinstraat en Korte

Nadere informatie

University of Groningen. Quantitative CT myocardial perfusion Pelgrim, Gert

University of Groningen. Quantitative CT myocardial perfusion Pelgrim, Gert University of Groningen Quantitative CT myocardial perfusion Pelgrim, Gert IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check

Nadere informatie

Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden

Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden opdrachtvel naam Onderdeel A Het landschap en het ontstaan van terpen en wierden Ben je eerder klaar met de vragen? Dan mag je beginnen met de woordzoeker op de laatste pagina. 1. Welk antwoord is goed?

Nadere informatie

RMB NOTITIE Quickscan archeologie Uden Eikenheuvelweg/Munterweg. Inleiding

RMB NOTITIE Quickscan archeologie Uden Eikenheuvelweg/Munterweg. Inleiding RMB NOTITIE 1015 Quickscan archeologie Uden Eikenheuvelweg/Munterweg Inleiding De gemeente Uden heeft als bevoegde overheid het RMB gevraagd een advies uit te brengen over de een plangebied aan de Eikenheuvelweg

Nadere informatie

B i j l a g e 5. A r c h e o l o g i s c h e q u i c k s c a n

B i j l a g e 5. A r c h e o l o g i s c h e q u i c k s c a n B i j l a g e 5. A r c h e o l o g i s c h e q u i c k s c a n Document: Archeologisch Advies Plangebied: Herenweg 28a, Hoogwoud, gemeente Opmeer Adviesnummer: 15048 Opsteller: J. van Leeuwen (archeoloog)

Nadere informatie

Tussen Rijn en Lek Dl.27 3 Acht«rdi k ^/ riartd^k A = brug a = schip f " paalwerk B = grafstenen b = goot g - grindweg C = bedding c =

Tussen Rijn en Lek Dl.27 3 Acht«rdi k ^/ riartd^k A = brug a = schip f  paalwerk B = grafstenen b = goot g - grindweg C = bedding c = Tussen Rijn en Lek 1993 3. - Dl.27 3 Oude rivierlopen rond het Fort te Vechten. Henk Berendsen en Simon Wynia* Oud onderzoek In de jaren 1867-1870 werden op de Houtense vlakte bij Vechten ingrijpendebouwwerkzaamheden

Nadere informatie

Bouwen op een gemeenschappelijk verleden aan een succesvolle toekomst Welling, Derk Theodoor

Bouwen op een gemeenschappelijk verleden aan een succesvolle toekomst Welling, Derk Theodoor University of Groningen Bouwen op een gemeenschappelijk verleden aan een succesvolle toekomst Welling, Derk Theodoor IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF)

Nadere informatie

The early Bronze Age cemetery at Chalandriani on Syros (Cyclades, Greece) Hekman, Jan Jakob

The early Bronze Age cemetery at Chalandriani on Syros (Cyclades, Greece) Hekman, Jan Jakob The early Bronze Age cemetery at Chalandriani on Syros (Cyclades, Greece) Hekman, Jan Jakob IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/43705 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Snijders, Ludo Title: The Mesoamerican codex re-entangled : production, use, and

Nadere informatie

Dordrecht Ondergronds Waarneming 2 DORDRECHT, SPUIBOULEVARD

Dordrecht Ondergronds Waarneming 2 DORDRECHT, SPUIBOULEVARD DORDRECHT, SPUIBOULEVARD 273-287 Waarneming van een deel van de stadsmuur M.C. Dorst De stadsmuur met de Beulstoren op een tekening van Schouman uit 1747 (Erfgoedcentrum DIEP, inventarisnr. 551_30093).

Nadere informatie

Bijlage 3. Vrijstellingen

Bijlage 3. Vrijstellingen Bijlage 3. Vrijstellingen Terreinen van hoge archeologische waarde: provinciaal monument (AWG categorie 1) De West-Friese Omringdijk is een provinciaal monument. Vergunning verloopt via de provincie Noord-

Nadere informatie

Ficino en het voorstellingsvermogen : phantasia en imaginatio in kunst en theorie van de Renaissance van den Doel, M.J.E.

Ficino en het voorstellingsvermogen : phantasia en imaginatio in kunst en theorie van de Renaissance van den Doel, M.J.E. UvA-DARE (Digital Academic Repository) Ficino en het voorstellingsvermogen : phantasia en imaginatio in kunst en theorie van de Renaissance van den Doel, M.J.E. Link to publication Citation for published

Nadere informatie

Een legendarisch fort aan de Waal Opgravingsgegevens van zeven hectaren Kops Plateau

Een legendarisch fort aan de Waal Opgravingsgegevens van zeven hectaren Kops Plateau Een legendarisch fort aan de Waal Opgravingsgegevens van zeven hectaren Kops Plateau Project 10 Nijmegen Kops Plateau: een Romein s fort Onderwerp Aan het eind van de lste eeuw voor Chr. heeft het Romeinse

Nadere informatie

Procesevaluatie van het Navigator project Jager, John Mike

Procesevaluatie van het Navigator project Jager, John Mike Procesevaluatie van het Navigator project Jager, John Mike IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite from it. Please check the document version

Nadere informatie

Maritiem erfgoed behouden voor de toekomst

Maritiem erfgoed behouden voor de toekomst Maritiem erfgoed behouden voor de toekomst Schrijf geschiedenis: draag jouw steentje bij aan het erfgoed onderwater In deze brochure lees je wat je kunt doen wanneer je als duiker, visser of recreant in

Nadere informatie

Antwoorden bij Hoofdstuk 1 Tijd van jagers en boeren. Oriëntatie op het tijdvak

Antwoorden bij Hoofdstuk 1 Tijd van jagers en boeren. Oriëntatie op het tijdvak Antwoorden bij Hoofdstuk 1 Tijd van jagers en boeren Oriëntatie op het tijdvak a De prehistorie is de periode voordat mensen het schrift gingen gebruiken. De letterlijke betekenis is: voor-historie. b

Nadere informatie