Informatiebulletin. Afspraken:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiebulletin. Afspraken:"

Transcriptie

1 Afspraken: Omgangsregels: In iedere groep wordt er aan het begin van het jaar aandacht besteed aan de afspraken die bij de Kanjertraining horen. Deze regels worden opgehangen in de klas en ieder kind ondertekent deze afspraken. Zo wordt in de groep ook op diverse momenten teruggekomen op deze afspraken. Er wordt ook aandacht besteed aan de schoolregels die we met elkaar hebben afgesproken. 1. We respecteren elkaar en geven elkaar aandacht. 2. We zorgen ervoor dat iedereen zijn werk goed kan doen. 3. We zorgen samen voor een rustige en veilige school. 4. We gaan zorgvuldig om met materialen en eigendommen van iedereen. 5. We zorgen voor een schone en opgeruimde schoolomgeving. Je bent een geweldig kind als je zelf de oplossing vindt. Werkverzorging: In iedere groep hangt een blad met de afspraken rondom werkverzorging, deze afspraken worden regelmatig besproken met de kinderen. We vinden het belangrijk dat we de kinderen verzorgd laten werken en schrijven. Stippen bij zelfstandig werken: Na de instructie van de leerkracht maken de kinderen zelfstandig de verwerking van de les. De leerkracht maakt duidelijk aan de kinderen welke stip er opgehangen wordt. We gebruiken vier kleuren. (Blauw: je mag alleen overleggen met je groepje. Groen: je mag overleggen met je groepje of vragen stellen aan de leerkracht. Oranje: je mag alleen vragen stellen aan de leerkracht en werkt dus stil. Rood: je werkt stil en alleen.) De kinderen leren op deze manier dat er momenten zijn waarop ze de leerkracht niet mogen storen. De leerkracht geeft dan bv. een groepje leerlingen extra ondersteuning. In groep 3 wordt het zelfstandig werken m.b.v. de stippen rustig opgebouwd en ingevoerd. Zodra de kinderen goed bekend zijn met de wijze van werken tijdens de verschillende lessen, gaan we over op het bevorderen van het zelfstandig werken.

2 Inloop: Als s ochtends de school opengaat, kunnen de kinderen in iedere groep zien wat de startactiviteit van de dag is. Bij de kleutergroepen kiezen de kinderen een activiteit die voor hen klaar ligt. In de andere groepen zien ze op het bord wat de inloop activiteit is. Zo hoeven de kinderen niet te wachten tot de hele groep aanwezig is en kunnen ze alvast op een rustige manier opstarten. Catechese: Dagelijks wordt er na de inloop aandacht besteed aan catechese. We werken met de methode Trefwoord. De methode werkt drie weken lang aan een thema, bv. geluk. Aan de hand van een kalenderplaat is er elke dag een activiteit, zoals: een kringgesprek, een gedicht, een verhaal. Dit zijn zowel bijbel-verhalen als spiegelverhalen, waarin verschillende normen en waarden aan bod komen. Ook besteedt de methode aandacht aan bijzondere dagen die passen bij onze maatschappij, zoals bijvoorbeeld Prinsjesdag. Aan de Christelijke feesten als Kerst, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, etc. wordt ook aandacht besteed vanuit deze methode. Tevens wordt er ook stil gestaan bij de gebruiken van andere geloven. Sociaal-emotionele ontwikkeling: Om de sociaal-emotionele ontwikkeling van ieder kind te bevorderen maken wij op school gebruik van de Kanjertraining. De Kanjertraining heeft als doel dat een kind positief over zichzelf en anderen leert denken. Er zijn 5 belangrijke afspraken bij de Kanjertraining: 1. We vertrouwen elkaar 2. We helpen elkaar 3. Niemand speelt de baas 4. Je bent niet zielig 5. We lachen elkaar niet uit Het doel van de Kanjertraining is kinderen meer zelfvertrouwen te geven. Daardoor gaan ze respectvoller met zichzelf en hun omgeving om. De kinderen gaan zich veiliger voelen en voelen zich meer betrokken. Ook leren ze hun gevoelens onder woorden brengen. Bij de Kanjertraining wordt gesproken over 4 typetjes die door middel van petjes zichtbaar worden. Bij elk typetje hoort een bepaald gedrag. Hierdoor krijgen de

3 kinderen snel inzicht in hun eigen en het gedrag van anderen. Dit zijn de 4 typetjes: In elke klas hangt een poster die past bij de leeftijd van de kinderen. Meer informatie vindt u op De vakken: Rekenen: methode Alles Telt. Leerstof in groep 6: Getalrelaties en getalbegrip Getallenrij t/m 5000 (t/m aan het einde van groep 6). Heen- en terugtellen met sprongen. Aanvullen van getallen tot een tiental, honderdtal of (tien)duizendtal. Basisvaardigheid optellen en aftrekken Optellen en aftrekken met getallen tot 1000 en Optellen en aftrekken boven de 100 met/van een getal onder of boven de 100 Optellen en aftrekken boven de 100 met/van een tiental boven de 100 Basisvaardigheid vermenigvuldigen en delen Vermenigvuldigen waarbij een factor moet worden gesplitst. Vermenigvuldigen van een tiental, honderdtal of duizendtal met een getal kleiner dan 10 of een tiental. Cijferend optellen, aftrekken en vermenigvuldigen Splitsend optellen en aftrekken tot 1000 met één overschrijding. Meer dan twee getallen optellen.

4 Cijferend vermenigvuldigen per kolom van rechts naar links. Breuken Breuken benoemen; stambreuken en het complement tot een geheel ( en samen 1). Breuken als uitkomst van een deling (6 kinderen verdelen 3 pannenkoeken). Breuken noteren in formele notatie en plaatsen op de getallenlijn. Lengte, omtrek en oppervlakte Lengte en omtrek meten met een liniaal en maten noteren in m, dm, cm en mm. Lengte en afstand schatten; kennis van referentiematen. Maten herleiden (ook in relatie tot kommagetallen). Oppervlakte bepalen in m2, dm2 en cm2. Tijd en geld Tijden tot op de minuut nauwkeurig aflezen. Koppeling tussen alle analoge en digitale tijden. Tijdsbalk: rekenen met eeuwen en jaren. Tijdsduur berekenen op grond van afstand en snelheid. (Gepast) betalen en geld teruggeven (onder andere met doortellen). Verhoudingen, tabellen en grafieken Het begrip schaal en verhoudingstabellen. Lijn- en staafgrafieken lezen en zelf samenstellen. Wilt u meer weten over onze methode? Kijk eens op de website: Taal: methode Staal Leerstof in groep 6 De leerstof van groep 6 is verdeeld in 8 thema s. Ieder thema is op dezelfde manier opgebouwd, van impressie naar expressie. De opbouw: Impressie: themafilm, woordenschat, taalverkennen, spreken en luisteren en schrijven. Expressie: De kinderen laten op diverse manieren zien dat ze het geleerde kunnen gebruiken in een eindopdracht. (dmv presenteren, demonstreren, en publiceren.) De thema s die in groep 6 behandeld worden, zijn: Amsterdam, Sport, Pronkstukken, Spijsvertering, Zeebenen, Plankenkoorts, Ondergronds, Jungle. Als een leerling: * hoog scoort op begrijpend lezen, woordenschat en taalverkennen * een I scoort op CITO toetsen * hoog leertempo heeft * teksten schrijven volgens gegeven criteria * goed zelfstandig kan werken, kan er een plus werkschrift in worden gezet.

5 Spelling:methode Staal Leerstof in groep 6 De leerstof van groep 6 is verdeeld in 8 blokken. De methode bestaat uit drie onderdelen: Spelling van de onveranderlijke woorden, werkwoordspelling en grammatica (woordsoorten, zinsdelen en leestekens) Elke les heeft een vaste opbouw; opfrissen, instructie, oefendictee en nabespreking hiervan en zelfstandig werken. Bij alle categorieën hoort een regel en een gebaar. De leerkracht zegt de regel en doet het gebaar. Ook zijn er bij alle categorieën animaties die mbv het digibord worden bekeken. Op deze manier wordt de regel auditief, visueel en motorisch aangeboden. Als een leerling hoog scoort op: * toetsen spelling en grammatica * een I scoort CITO toetsen *spellingsregels toepast in eigen werk *een hoog leertempo heeft *goed zelfstandig kan werken, kan er een pluswerkschrift naast het reguliere schrift in worden gezet. Techisch lezen: methode Estafette. De methode werkt met drie verschillende aanpakken, aanpak 1, 2 en 3. Kinderen in aanpak 3 werken op hun eigen niveau nagenoeg zelfstandig. Zij krijgen heel diverse opdrachten waar ze allerlei soorten leesmaterialen gebruiken. (boeken, strips, naslagwerken, enz.) Kinderen die in aanpak 2 werken krijgen instructie en in-oefening en gaan daarna zelfstandig aan het werk. De kinderen van aanpak 1 werken aan dezelfde les als aanpak 2, maar dan onder begeleiding van de leerkracht. Naast de reguliere lessen zijn er toepassingslessen, dan werkt de leerkracht met de aanpak 3 kinderen. In de toepassingsweken staat er een thema centraal. Begrijpend lezen: methode Tekstverwerken. Leerstof in groep 6: De leerlingen leren het begrijpen van leesteksten aan door toepassing van negen belangrijke leesstrategieën aan de hand van ongeveer dertig teksten per jaar. De leesstrategieën worden geleidelijk aan steeds completer toegepast op leesteksten, die langer en moeilijker worden. Het jaarprogramma van groep 6 is ingedeeld in vijf blokken van zes lessen. Per blok staan steeds twee leesstrategieën centraal. Dit jaar zullen de volgende strategieën worden aangeleerd: - leesdoel bepalen; - inhoud voorspellen; - voorkennis activeren; - doel, structuur en vorm van de tekst herkennen; - leeswijze bepalen; - tekst interpreteren; - samenvatten; - tekst beoordelen; - reflectie leesgedrag.

6 Studievaardigheden: methode Blits. In de groepen 5 t/m 8 wordt aandacht besteed aan studievaardigheden. Op een systematische manier worden belangrijke studievaardigheden verweven. Ze hebben die nodig, nu en later, in iedere vorm van voortgezet onderwijs en in het dagelijks leven. Er worden 4 vaardigheden onderscheiden: -Hanteren van studieteksten (samenvatten, uittreksel maken, hoofdgedachte en centrale vraag weergeven). -Hanteren van informatiebronnen (alfabetiseren, kiezen van trefwoorden, omgaan met naslagwerken). -Kaartlezen (encyclopedie, telefoongids,internet,interpreteren van kaartgegevens). -Lezen van schema s, tabellen en grafieken (analyseren en interpreteren van gegevens). Engels: methode Take it easy. De methode bestaat uit 6 units. Elke unit heeft een eigen thema. De thema s in groep 6 zijn: describing people, shopping, just in time, travelling around, school en outdoors. De methode gaat uit van het digibord, daarnaast hebben de leerlingen een werkboek. Per thema komen onder andere de volgende onderdelen aan bod; een filmpje, een muziekclip, een leestekst, een luistertekst, korte spreekoefeningen en dialogen. De lessen Engels worden, naast de native speaker via het digibord, zoveel mogelijk in het Engels gegeven. Schrijven: methode Pennenstreken. Leerstof in groep 6: In groep 6 maken de kinderen een begin met temposchrijven en met reflectie op hun eigen schrijfresultaten. Deze laatste activiteit levert een belangrijke bijdrage voor een vlot en goed leesbaar handschrift, de einddoelstelling voor Pennenstreken. Zaakvakken: - Geschiedenis: methode Brandaan. onderwerpen in groep 6: De methode bestaat uit 5 thema s: Thema 1: Tijd van regenten en vorsten: Handel overzee. Thema 2: Tijd van pruiken en revoluties: Slavernij. Thema 3: Tijd van burgers en stoommachines: Industrie in Nederland. Thema 4: Tijd van de wereldoorlogen: De Tweede Wereldoorlog. Thema 5: Tijd van televisie en computer: Welvaart in Nederland. Vanaf groep 6 wordt de leerstof chronologisch aangeboden. Er wordt gestart in de Prehistorie, jaar geleden. Vervolgens komen de Romeinse tijd en de Middeleeuwen aan bod. - Aardrijkskunde: methode Meander. onderwerpen in groep 6: De methode bestaat uit 5 thema s: Thema 1 Water: De Deltawerken. Wat was de aanleiding? Hoe kregen de Deltawerken

7 vorm? Thema 2 Werk en energie: Nederland is een land van diensten. Wat zijn diensten eigenlijk? Hoe komt het dat er zoveel mensen in de dienstensector werken? Thema 3: De aarde beweegt: De aarde en de zon. Hoe ontstaan nacht en dag? Hoe ontstaan winter en zomer? Thema 4: Streken en klimaten: Hoe komt het dat sommige plekken op aarde warm zijn en andere plekken juist koud? Thema 5: Allemaal mensen: Nederlandse steden. Wat is een stad eigenlijk? Hoe zien steden in het buitenland en in Nederland eruit? De verschillende provincies van Nederland zijn verdeeld over deze thema s. De topografie sluit steeds aan bij het thema. Op deze manier krijgt de topografie nog meer betekenis. Bij het thema water komen bijvoorbeeld de provincies Zeeland en Flevoland aan bod. In groep 6 wordt de topografie van Nederland aangeboden. Dit krijgen ze als huiswerk mee om te leren. - Natuur en techniek: methode Naut. onderwerpen in groep 6: Thema 1: Natuurlijke verschijnselen. Uitleg van energie, licht en geluid.. Thema 2:. Materiaal uit de natuur. Elk materiaal gedraagt zich op een andere manier. Hoe gedragen stoffen als water, olie, ijzer en lucht zich? Thema 3: Techniek om ons heen. Enkele toepassingsgebieden van techniek en in welke sectoren ze aanwezig zijn. Thema 4: Voortplanting. Alles wat leeft kan zich voortplanten. Dieren en planten zorgen zelf voor leven. Hoe doen ze dat? Thema 5: Aarde in het heelal. Ons zonnestelsel en de plaats van de aarde daarin. - Verkeer: methode Wijzer door het verkeer. onderwerpen in groep 6: De methode bestaat uit 9 thema s. Dit jaar komen de volgend thema s aan de orde: plaats op de weg, voorrang, veilig fietsen, weer en verkeer, verkeersborden, kijk uit (onoverzichtelijkheid), tekens, voorgaan en openbaar vervoer. De kinderen worden op deze manier goed voorbereid om in groep 7 het verkeersexamen te halen. - Bewegingsonderwijs: Iedere leerling krijgt 2x per week (maandag en vrijdag) een gymles aangeboden. 1x een toestelles en 1x een sport/spelles. We verzoeken u, uw kind goede, stevige gymschoenen mee te geven, dit is belangrijk voor de veiligheid. Als uw kind geen gymspullen bij zich heeft of niet kan meegymmen vanwege een blessure, dan blijft uw kind op school en gaat in een andere groep aan het werk. Expressie vakken: -drama: Jezelf kunnen uiten vinden we erg belangrijk op onze school. Daarom wordt er elke week aandacht besteed aan dramatische vorming. Het gaat hier niet alleen om dat een kind een toneelstukje speelt, maar dit kan heel divers zijn. Denk aan het voeren van een

8 interview, het uitspelen van een taalopdracht, een Energize oefening of een oefening vanuit de Kanjertraining. -creatieve werkvormen: Wekelijks wordt er aandacht besteed aan creatieve werkvormen. Hier valt het vak tekenen ook onder. Er wordt aandacht besteed aan het werken met verschillende materialen en technieken. -presentatievaardigheden: Jezelf kunnen presenteren voor een groep vinden we heel belangrijk om te leren en te oefenen. Vanaf groep 5 besteden we daar aandacht aan door de volgende activiteiten: -voorleeswedstrijd (groep 5 vrijwillig, groep verplicht). -spreekbeurt (groep 5 over jezelf, groep 6: eigen keuze, groep 7: een land, groep 8: een bekend persoon). -behandelen krantenbericht/digitaal bericht (groep 5 t/m 8). Het stappenplannen voor de spreekbeurt kunnen de kinderen op de website vinden. We geven geen beoordeling. We vinden het belangrijk dat ieder kind gewend raakt om een presentatie te geven aan een groep. Wel krijgen de kinderen een evaluatieblad mee naar huis, waarbij zijzelf en de leerkracht beiden wat opschrijven. Huiswerk: De afspraken rondom huiswerk kunt u nalezen in de schoolgids of op de website. In groep 6 krijgen de kinderen 1 x per week huiswerk. Op vrijdagochtend moeten zij hun agenda en huiswerkmap bij zich hebben, dan wordt het nieuwe huiswerk opgegegeven. Heeft uw kind zijn/haar huiswerk niet mee, gemaakt of geleerd, dan zullen we u daar per mail van op de hoogte brengen. CITO LOVS: Op onze school werken we met het CITO leerlingvolgsysteem-primair onderwijs. Zo kunnen we de vorderingen van uw kind, los van de methodes volgen. De afnamemomenten van deze toetsen zullen plaats vinden midden groep 6 (M6) en/of eind groep 6 (E6). U kunt hier meer over lezen in de schoolgids. In leerjaar 6 worden de volgende toetsen afgenomen: -rekenen - leestechniek tempo -spelling - DMT (technisch lezen) -begrijpend lezen - woordenschat Activiteiten in de loop van het schooljaar: In de kalender kunt u zien welke activiteiten er voor komend schooljaar zijn ingepland. Naast deze activiteiten brengt groep 6 onder andere: - een bezoek aan het Cruquius museum. Zijn er nog vragen, stel ze gerust!

9 Met vriendelijke groet, Leerkracht van groep 6

Informatiebulletin. Schoolregels: 1. We respecteren elkaar en geven elkaar aandacht. 2. We zorgen ervoor dat iedereen zijn werk goed kan doen.

Informatiebulletin. Schoolregels: 1. We respecteren elkaar en geven elkaar aandacht. 2. We zorgen ervoor dat iedereen zijn werk goed kan doen. Deze informatie is gericht op het leerjaar waar uw kind nu zit. Zoals u weet kunt u alle algemene informatie terug vinden op de website, in de schoolgids en/of in de jaarbijlage van onze school. Op de

Nadere informatie

Werkverzorging: In iedere groep hangt een blad met de afspraken rondom werkverzorging, deze afspraken worden regelmatig besproken met de kinderen.

Werkverzorging: In iedere groep hangt een blad met de afspraken rondom werkverzorging, deze afspraken worden regelmatig besproken met de kinderen. Deze informatie is gericht op het leerjaar waar uw kind nu zit. Zoals u weet kunt u alle algemene informatie terug vinden op de website,in de schoolgids en/of in de jaarbijlage van onze school. Op de website

Nadere informatie

Informatiebulletin. Informatiebulletin

Informatiebulletin. Informatiebulletin Deze informatie is gericht op het leerjaar waar uw kind nu zit. Zoals u weet kunt u alle algemene informatie terug vinden op de website, in de schoolgids en/of in de jaarbijlage van onze school. Op de

Nadere informatie

Informatiebulletin. Informatiebulletin

Informatiebulletin. Informatiebulletin Deze informatie is gericht op het leerjaar waar uw kind nu zit. Zoals u weet kunt u alle algemene informatie terug vinden op de website, in de schoolgids en/of in de jaarbijlage van onze school. Op de

Nadere informatie

Informatiebulletin. Algemeen:

Informatiebulletin. Algemeen: Deze informatie is gericht op het leerjaar waarin uw kind nu zit. Zoals u weet kunt u alle algemene informatie terug vinden op de website, in de schoolgids en/of in de jaarbijlage van onze school. Op de

Nadere informatie

Informatiebulletin. Algemeen:

Informatiebulletin. Algemeen: Informatiebulletin Deze informatie is gericht op het leerjaar waar uw kind nu zit. Zoals u weet kunt u alle algemene informatie terug vinden op de website, in de schoolgids en/of in de jaarbijlage van

Nadere informatie

Informatiebulletin. Algemeen:

Informatiebulletin. Algemeen: Deze informatie is gericht op het leerjaar waar uw kind nu zit. Zoals u weet kunt u alle algemene informatie terug vinden op de website, in de schoolgids en/of in de jaarbijlage van onze school. Op de

Nadere informatie

Informatiebulletin. Informatiebulletin

Informatiebulletin. Informatiebulletin Deze informatie is gericht op het leerjaar waar uw kind nu zit. Zoals u weet kunt u alle algemene informatie terug vinden op de website, in de schoolgids en/of in de jaarbijlage van onze school. Op de

Nadere informatie

Informatiebulletin. Informatiebulletin

Informatiebulletin. Informatiebulletin Deze informatie is gericht op het leerjaar waar uw kind nu zit. Zoals u weet kunt u alle algemene informatie terug vinden op de website, in de schoolgids en/of in de jaarbijlage van onze school. Op de

Nadere informatie

Informatiebulletin. Informatiebulletin

Informatiebulletin. Informatiebulletin Deze informatie is gericht op het leerjaar waar uw kind nu in zit. U kunt alle algemene informatie terug vinden op de website, in de schoolgids en/of in de jaarbijlage van onze school. Op de website staan

Nadere informatie

Informatiebulletin. Algemeen:

Informatiebulletin. Algemeen: Informatiebulletin Deze informatie is gericht op het leerjaar waar uw kind nu zit. Zoals u weet kunt u alle algemene informatie terug vinden op de website, in de schoolgids en/of in de jaarbijlage van

Nadere informatie

Informatiebulletin. Algemeen:

Informatiebulletin. Algemeen: Informatiebulletin Deze informatie is gericht op het leerjaar waar uw kind nu zit. Zoals u weet kunt u alle algemene informatie terug vinden op de website, in de schoolgids en/of in de jaarbijlage van

Nadere informatie

Informatiebulletin. Algemeen:

Informatiebulletin. Algemeen: Deze informatie is gericht op het leerjaar waar uw kind nu in zit. Zoals u weet kunt u alle algemene informatie terug vinden op de website, in de schoolgids en/of in de jaarbijlage van onze school. Op

Nadere informatie

Rekenen (methode Wereld in Getallen)

Rekenen (methode Wereld in Getallen) Informatie groep 7 cursusjaar 2017-2018 De leerstof in groep 7: In groep 7 stijgt het tempo en het niveau De leerstof is een stuk moeilijker Er komen extra vakken bij zoals Engels en Blitz (studievaardigheden)

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 6 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 6 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers.

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Groep 6-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 6 SCHOOLJAAR 2015-2016 LEERKRACHTEN: DENNIS VOORST NICO HEUVELMANS

JAARPLAN GROEP 6 SCHOOLJAAR 2015-2016 LEERKRACHTEN: DENNIS VOORST NICO HEUVELMANS JAARPLAN GROEP 6 SCHOOLJAAR 2015-2016 LEERKRACHTEN: DENNIS VOORST NICO HEUVELMANS Informatie m.b.t. de verschillende vakgebieden in groep 6: Taal: De groepen 4 t/m 8 maken gebruik van de taalmethode Taal

Nadere informatie

Kindcentrum Cornelius

Kindcentrum Cornelius Kindcentrum Cornelius Groep 6 St. Jozefplein 7, 5428 GL Venhorst. 0492 35 90 36 e-mail: info@cornven.nl website : www.cornven.nl Snappet Ook dit jaar werken wij in groep 5 t/m 8 weer met Snappet. Groep

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 7 SCHOOLJAAR

JAARPLAN GROEP 7 SCHOOLJAAR JAARPLAN GROEP 7 SCHOOLJAAR 2015-2016 Leerkracht: Nicole Koevoets Algemene zaken in groep 7: Huiswerk: Alle kinderen in groep 7 hebben een agenda nodig. Hierin wordt elke week het huiswerk genoteerd voor

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 6 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 6 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Informatiefolder groep 7

Informatiefolder groep 7 Informatiefolder groep 7 Schooljaar 2014-2015 Welkom Beste ouders, In deze folder vindt u de basis-informatie die van belang is voor uw kind in groep 7. Aanvullende informatie zult u steeds terug kunnen

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 6 SCHOOLJAAR LEERKRACHT: NICO HEUVELMANS

JAARPLAN GROEP 6 SCHOOLJAAR LEERKRACHT: NICO HEUVELMANS JAARPLAN GROEP 6 SCHOOLJAAR 2016-2017 LEERKRACHT: NICO HEUVELMANS Informatie m.b.t. de verschillende vakgebieden in groep 6: Taal: De groepen 4 t/m 8 maken gebruik van de taalmethode Taal Actief. De methode

Nadere informatie

Omgang met regels Het hanteren van de klassen- en schoolregels waaronder de omgang met elkaar en het materiaal.

Omgang met regels Het hanteren van de klassen- en schoolregels waaronder de omgang met elkaar en het materiaal. Algemeen Zelfstandigheid Van uw kind wordt een bepaalde mate van zelfstandigheid in de groep verwacht. Kan uw kind zelfstandig aan het werk gaan, maar ook een bepaalde tijd zelfstandig aan een opdracht

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), - 1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 7 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de ouderbezoeken,

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Informatieboekje Groep 7 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk? Goede sfeer Betrokkenheid leerlingen Samenwerken Afspraken/regels

Wat vinden wij belangrijk? Goede sfeer Betrokkenheid leerlingen Samenwerken Afspraken/regels Welkom in groep 5 Wat vinden wij belangrijk? Goede sfeer Betrokkenheid leerlingen Samenwerken Afspraken/regels Nieuw in groep 5 De vakken aardrijkskunde, natuur, geschiedenis en studievaardigheden. Huiswerk

Nadere informatie

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 6?

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 6? Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 6? Informatieavond 1 september 2016 1 Begin van de schooldag Als kinderen om 8.20 uur binnenkomen, pakken zij hun contract. Ze leggen de materialen

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 6 SCHOOLJAAR LEERKRACHTEN: NICO HEUVELMANS groep 6A LOES JANSSEN groep 6B

JAARPLAN GROEP 6 SCHOOLJAAR LEERKRACHTEN: NICO HEUVELMANS groep 6A LOES JANSSEN groep 6B JAARPLAN GROEP 6 SCHOOLJAAR 2018-2019 LEERKRACHTEN: NICO HEUVELMANS groep 6A LOES JANSSEN groep 6B Informatie m.b.t. de verschillende vakgebieden in groep 6: Pagina 1 van 5 Taal: De groepen 4 t/m 8 maken

Nadere informatie

Klassenbrief. Groep 3, Groep 6, Algemene informatie. De leerkrachten: Groep 6a Meester Ronald Groep 6/7 juf Floor

Klassenbrief. Groep 3, Groep 6, Algemene informatie. De leerkrachten: Groep 6a Meester Ronald Groep 6/7 juf Floor Groep 6, 2016-2017 Groep 3, 2015-2016 Algemene informatie De leerkrachten: Groep 6a Meester Ronald Groep 6/7 juf Floor In de klas gelden verschillende afspraken: - De kinderen begroeten de leerkracht bij

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond. Groep 5 en 6 Dinsdag 22 september 2015

Welkom op de informatieavond. Groep 5 en 6 Dinsdag 22 september 2015 Welkom op de informatieavond. Groep 5 en 6 Dinsdag 22 september 2015 Indeling van de avond: Kennismakingsronde Normen en waarden RDW Vakgebieden Algemene informatie Normen en waarden opgesteld voor leerkrachten,

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 7 SCHOOLJAAR

JAARPLAN GROEP 7 SCHOOLJAAR JAARPLAN GROEP 7 SCHOOLJAAR 2016-2017 Leerkrachten: Dennis Voorst 7a Nicole Koevoets 7b Algemene zaken in groep 7: Huiswerk: Alle kinderen in groep 7 hebben een agenda nodig. Hierin wordt elke week het

Nadere informatie

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Leerkrachten: 4/5 Anja Smits en Jennie van Laarhoven 5A Marloes Bongers ALGEMEEN GEDEELTE Zelfstandig werken In de groepen 5 werken de leerlingen

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 7A SCHOOLJAAR

JAARPLAN GROEP 7A SCHOOLJAAR JAARPLAN GROEP 7A SCHOOLJAAR 2017-2018 Leerkracht: Nicole Koevoets Algemene zaken in groep 7: Huiswerk: Alle kinderen in groep 7 hebben een agenda nodig. Hierin wordt elke week het huiswerk genoteerd voor

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA GROEP 7

JAARPROGRAMMA GROEP 7 JAARPROGRAMMA GROEP 7 Even voorstellen De leerkrachten van deze groep zijn: Patricia Mulder, zij werkt op maandag en dinsdag. Evelien Rikken werkt op woensdag, donderdag en vrijdag. Technisch lezen Technisch

Nadere informatie

Informatieavond groep 6. Schooljaar 2013-2014

Informatieavond groep 6. Schooljaar 2013-2014 Informatieavond groep 6 Schooljaar 2013-2014 Programma Algemene informatie Vakspecifieke informatie Rondvraag Sluiting Even voorstellen Miranda Suijker Werkzaam Maandag Dinsdag Marja Vonk Werkzaam Woensdag

Nadere informatie

Basisschool De Vlonder Heufkens LV UDEN

Basisschool De Vlonder Heufkens LV UDEN Basisschool De Vlonder Heufkens 502 5403 LV UDEN 0413 33 23 23 info@devlonder.nl www.devlonder.nl Wat doen we op de Vlonder in groep 7? Rekenen Methode Wereld in getallen Oriëntatie in de getallen - Getallen

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond van groep 6!

Welkom op de informatieavond van groep 6! Welkom op de informatieavond van groep 6! Wilt u zo vriendelijk zijn de lijst met noodnummers te controleren? Graag een vinkje als het oké is. De lijst ligt op de instructietafel. Juf Corine Verschoor

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk? Goede sfeer Betrokkenheid leerlingen Samenwerken Afspraken/regels

Wat vinden wij belangrijk? Goede sfeer Betrokkenheid leerlingen Samenwerken Afspraken/regels Welkom in groep 5 Wat vinden wij belangrijk? Goede sfeer Betrokkenheid leerlingen Samenwerken Afspraken/regels Nieuw in groep 5 De vakken aardrijkskunde, natuur, geschiedenis en studievaardigheden. Huiswerk

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2014-2015 Markelo, september 2014 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool Ichthus. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Even voorstellen. Juf Anouk Juf Robin (Lio-stagiair, ma+ do / ma,wo,do,vrij)

Even voorstellen. Juf Anouk Juf Robin (Lio-stagiair, ma+ do / ma,wo,do,vrij) Welkom in groep 7 Even voorstellen Vakken Rekenen Taal Spelling Engels Studievaardigheden IPC Sociaal emotionele ontwikkeling Huiswerk Activiteiten groep 7 Voorlopig advies Contact Communicatie Schoolafspraken

Nadere informatie

Informatie groep Verschillende vakken & methoden

Informatie groep Verschillende vakken & methoden Informatie groep 7 1. Verschillende vakken & methoden Rekenen We gebruiken de methode De wereld in getallen. Deze methode werkt in drie niveaugroepen. In groep 7 komen hierin de volgende onderdelen aan

Nadere informatie

Omgang met regels Het hanteren van de klassen- en schoolregels waaronder de omgang met elkaar en het materiaal.

Omgang met regels Het hanteren van de klassen- en schoolregels waaronder de omgang met elkaar en het materiaal. Algemeen Zelfstandigheid Van uw kind wordt een bepaalde mate van zelfstandigheid in de groep verwacht. Kan uw kind zelfstandig aan het werk gaan, maar ook een bepaalde tijd zelfstandig aan een opdracht

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Groep 7 Boerenpad. Groep 7 Boerenpad

Groep 7 Boerenpad. Groep 7 Boerenpad Groep 7 Boerenpad Groep 7 Boerenpad Informatieavond groep 7 Leerkracht van deze groep: Bas Zijderveld Algemene informatie Veel nieuwe leerstof. Goede werkhouding. Leren plannen (agenda). Repetities. Huiswerk/werkbladen

Nadere informatie

Informatiefolder groep 5

Informatiefolder groep 5 Informatiefolder groep 5 Schooljaar 2014-2015 foto van de nieuwe groep! Beste ouders, In deze folder vindt u de basis- informatie die van belang is voor uw kind in groep 5. Aanvullende informatie zult

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2016-2017 Markelo, september 2016 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 6?

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 6? Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 6? 1 Begin van de schooldag Als kinderen om 8.20 uur binnenkomen, pakken zij hun contract. Ze leggen de materialen klaar die ze die dag nodig hebben.

Nadere informatie

GROEP 6. Informatieavond

GROEP 6. Informatieavond GROEP 6 Informatieavond 1 Leerkrachten 6a Barbera de Munk Leonie Enders ma-di-wo do-vr 6b Femke Zwart 6c Sjoerd Koelewijn ma-di wo-do-vr ma-di-wo-do-vr 2 Vakken Rekenen Taal Spelling Lezen Schrijven GVO

Nadere informatie

Even voorstellen. Juf Anouk Rekencoördinator

Even voorstellen. Juf Anouk Rekencoördinator Welkom in groep 7 Even voorstellen Vakken Rekenen Taal Spelling Engels Studievaardigheden IPC Sociaal emotionele ontwikkeling Huiswerk Activiteiten groep 7 Voorlopig advies Contact Communicatie Schoolafspraken

Nadere informatie

Groep 7 Boerenpad. Groep 7a Boerenpad

Groep 7 Boerenpad. Groep 7a Boerenpad Groep 7 Boerenpad Groep 7a Boerenpad Leerkracht van deze groep: Bas Zijderveld Algemene informatie Veel nieuwe leerstof. Goede werkhouding. Leren plannen (agenda). Repetities. Huiswerk/werkbladen bewaren

Nadere informatie

Informatiebulletin groep

Informatiebulletin groep Informatiebulletin groep 5 2016-2017 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hieronder de informatie over groep 5. Uiteraard wordt u ook dit schooljaar middels de nieuwsbrief geinformeerd. Mocht u nog vragen hebben

Nadere informatie

Basisschool De Vlonder Heufkens LV UDEN

Basisschool De Vlonder Heufkens LV UDEN Basisschool De Vlonder Heufkens 502 5403 LV UDEN 0413 33 23 23 info@devlonder.nl www.devlonder.nl Wat doen we op de Vlonder in groep 7? Rekenen Methode Wereld in getallen Oriëntatie in de getallen - Getallen

Nadere informatie

WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017

WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017 WELKOM INFORMATIEAVOND VAN GROEP 7 14 SEPTEMBER 2017 Even voorstellen: Thijs Backx Femke de Graef 2 Groep 7: - Belangrijk jaar - Meer eigen verantwoordelijkheid (zelf nakijken) - VO informatie avonden

Nadere informatie

Informatiebulletin groep 5 2015-2016

Informatiebulletin groep 5 2015-2016 Informatiebulletin groep 5 2015-2016 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hieronder de informatie over groep 5. Uiteraard wordt u ook dit schooljaar middels de nieuwsbrief geinformeerd. Mocht u nog vragen hebben

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), Groep 5-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 5 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar.

Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Informatie groep 8 Beste ouders/verzorgers, Groep 8 is een bijzonder jaar. We hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet

Nadere informatie

Informatie groep 7. De verschillende vakken & methoden

Informatie groep 7. De verschillende vakken & methoden Informatie groep 7 De verschillende vakken & methoden In groep 7 hebben we de volgende vakken: Rekenen: We gebruiken de methode De wereld in getallen. Deze methode werkt in drie niveaugroepen. In groep

Nadere informatie

Informatie groep 4. 1.De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen

Informatie groep 4. 1.De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen 1.De verschillende vakken en methodes Technisch lezen: Estafette en vrij lezen Informatie groep 4 Het lezen wordt twee maal per jaar op tempo getoetst door een CITO toets (DMT), waarbij de leerling in

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 7

Informatieboekje GROEP 7 Informatieboekje GROEP 7 Schooljaar 2015-2016 Voorwoord Voor u ligt het informatieboekje van uw kind in groep 7. We gaan samen met de kinderen fris een nieuw jaar in. Een jaar waarin er veel gebeurt en

Nadere informatie

Neemt u plaats op de stoel bij de tafel van uw kind. U kunt dan ook meteen de spullen van uw kind in het laatje bekijken.

Neemt u plaats op de stoel bij de tafel van uw kind. U kunt dan ook meteen de spullen van uw kind in het laatje bekijken. Neemt u plaats op de stoel bij de tafel van uw kind. U kunt dan ook meteen de spullen van uw kind in het laatje bekijken. Welkom op de infoavond van groep 6 Even voorstellen Meester Dennis en zijn werkdagen

Nadere informatie

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling Zomer Persoonlijke ontwikkeling GEDRAG Je houdt je aan regels en afspraken Je kunt je beurt afwachten Het omgaan met teleurstelling lukt Je komt er altijd eerlijk voor uit als er iets fout is gegaan OMGAAN

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2014 2015 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2015-2016 Markelo, augustus 2015 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

LEERSTOF REKENEN/WISKUNDE

LEERSTOF REKENEN/WISKUNDE INLEIDING Inzet van leerkrachten en leerlingen is van groot belang. Hulp van ouders is zeer noodzakelijk. WELKOM Informatie-avond groep 7 Vigdis Jonckheer Mensing College GODSDIENST Rooms-katholieke school

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond van groep 7-8!

Welkom op de informatieavond van groep 7-8! Welkom op de informatieavond van groep 7-8! De onderwerpen van vanavond: De vakgebieden (Continu-)rooster en pauze Huiswerk Regels Verjaardagen Kamp Spullen meenemen Verzuim Rapporten en 10-minuten gesprekken

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 5

Informatieboekje Groep 5 Informatieboekje Groep 5 Schooljaar 2016-2017 Markelo, september 2016 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 5 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

R.K. Basischool De Dijsselbloem. Informatieboekje leerjaar groep

R.K. Basischool De Dijsselbloem. Informatieboekje leerjaar groep R.K. Basischool De Dijsselbloem In groep 4 Informatieboekje leerjaar groep 4 2018-2019 Groepsleerkrachten: groep 4a juf Lydia Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. lkarijopawiro@dedijsselbloem.nl

Nadere informatie

Groep 7, 2014-2015. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Groep 7, 2014-2015. Beste ouder(s)/verzorger(s), Groep 7, 2014-2015 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hieronder volgt belangrijke informatie over de groep waarin uw kind nu zit. Wij willen u dan ook vragen dit thuis eens op het gemak door te nemen. Belangrijke

Nadere informatie

Even voorstellen. Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag)

Even voorstellen. Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag) Informatie groep 6b Even voorstellen Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag) De vakken in groep 6 Taal De basisstof is onderverdeeld in: Woordenschat Taal Verkennen

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 4 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS 7. Overige informatie

Nadere informatie

Welkom bij de workshop van groep 7 8!

Welkom bij de workshop van groep 7 8! Welkom bij de workshop van groep 7 8! Doelen van deze ouderavond: U krijgt een idee hoe uw kind les krijgt in groep 7 of 8. U ervaart zelf de manier waarop wij lesgeven (directe instructiemodel). U krijgt

Nadere informatie

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm Welkom De eerste schoolweken liggen alweer achter ons. In uw handen heeft u nu de infobrief van groep 5. Hier kunt u belangrijke informatie vinden over groep 5, voor uw kind. Wanneer u vragen / opmerkingen

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn 2015-2016

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn 2015-2016 Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2015-2016 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

Informatieavond groep 6

Informatieavond groep 6 Informatieavond groep 6 Via de schooltelefoon zijn we bereikbaar Ziekte/ afwezigheid even melden Tijdens het inloopkwartier s morgens korte boodschap 10 minuten avond Afspraken worden apart gemaakt en

Nadere informatie

Informatieavond. Groep 7a

Informatieavond. Groep 7a Informatieavond Groep 7a Opbouw van de avond Vakinhoudelijke informatie Bijzonderheden groep 7: 2015-2016 Rekenen Nieuwe methode Wereld in Getallen 4 Hoofdrekenen Cijferen Breuken Meten, tijd en geld Opbouw

Nadere informatie

Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd op school is? Indien uw kind ziek is, graag telefonisch doorgeven.

Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd op school is? Indien uw kind ziek is, graag telefonisch doorgeven. Informatie groep 6 Groep 6 schooljaar 2018/2019 De Molenwiek Leerkrachten: - Juf Inge maandag, dinsdag en woensdag. - Juf Karin (woensdag) donderdag en vrijdag. Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd

Nadere informatie

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist Nederlandse taal Kinderen ontwikkelen mondelinge en schriftelijke vaardigheden waarmee ze de Nederlandse taal leren gebruiken in situaties die zich in het dagelijkse leven voordoen. Tevens verwerven ze

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 7

Informatieboekje Groep 7 Informatieboekje Groep 7 Schooljaar 2014-2015 Markelo, september 2014 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 7 van Oecumenische Basisschool Ichthus. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Leerstofaanbod groep 6 Rekenen Methode: RekenZeker

Leerstofaanbod groep 6 Rekenen Methode: RekenZeker Leerstofaanbod groep 6 Rekenen Methode: RekenZeker Cijferend optellen en aftrekken met steeds grotere getallen Cijferend vermenigvuldigen met uiteindelijk honderdtallen Cijferend delen dmv staartdelingen

Nadere informatie

Informatie groep 7. Algemene informatie

Informatie groep 7. Algemene informatie Informatie groep 7 Algemene informatie Inleiding: In groep 7 wordt nadrukkelijk gewerkt aan de voorbereiding op het Voortgezet Onderwijs. Dit betekent dat we de kinderen steeds een beetje meer verantwoording

Nadere informatie

Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster.

Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. Rekenen Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze

Nadere informatie

Rekenen Methode: Wereld in Getallen. Taal Methode: Taal Actief. Spelling

Rekenen Methode: Wereld in Getallen. Taal Methode: Taal Actief. Spelling Welkom! Van harte welkom in groep 6. Door middel van deze brochure informeren we u aan het begin van het schooljaar graag over belangrijke zaken in deze groep. Neemt u ook regelmatig een kijkje op onze

Nadere informatie

Huiswerk op de Sint Josephschool.

Huiswerk op de Sint Josephschool. Huiswerk op de Sint Josephschool. Informatiebrochure voor ouders / verzorgers. Deze brochure is opgezet om u als ouders/verzorgers te informeren over de rol van huiswerk op de Sint Josephschool. We hopen

Nadere informatie

INFORMATIE GROEP 6 2011-2012

INFORMATIE GROEP 6 2011-2012 INFORMATIE GROEP 6 2011-2012 KENMERKEN: De overgang van groep 5 naar groep 6 heeft qua ontwikkeling en leerstof een geleidelijk verloop. Natuurlijk wordt er in vergelijking met groep 5 van de kinderen

Nadere informatie

Infobrief voor de ouders van groep 6/7, schooljaar

Infobrief voor de ouders van groep 6/7, schooljaar Infobrief voor de ouders van groep 6/7, schooljaar 2018-2019 Uw kind zit dit jaar in de combinatiegroep 6/7 en krijgt op maandag t/m donderdag van juf Diana Burgerhout les, op vrijdag van juf Jessica Liefhebber.

Nadere informatie

Zo gaat dat in de. Populier

Zo gaat dat in de. Populier Zo gaat dat in de. Populier schooljaar 2017-2018 In dit boekje vindt u allerlei informatie over de bovenbouw. Praktische punten en een toelichting op hoe we in de bovenbouw werken. Veel leesplezier! Toelichting

Nadere informatie

OBS Stellegors schooljaar 2015/2016. Informatie groep 6. 1. De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen.

OBS Stellegors schooljaar 2015/2016. Informatie groep 6. 1. De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen. OBS Stellegors schooljaar 2015/2016 Informatie groep 6 1. De verschillende vakken en methodes Technisch lezen: Estafette en vrij lezen. Ter bevordering van het lezen werken we met de methode Estafette.

Nadere informatie

Leerlijnen groep 6 Wereld in Getallen

Leerlijnen groep 6 Wereld in Getallen Leerlijnen groep 6 Wereld in Getallen 1 REKENEN Boek 6a: Blok 1 - week 1 - buurgetallen - oefenen op de getallenlijn Geld - optellen van geldbedragen - aanvullen tot 10 105 : 5 = 2 x 69 = - van digitaal

Nadere informatie

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen.

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. Informatie over de gang van zaken in leerjaar 5 Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. ALGEMEEN Het allerbelangrijkste vinden wij dat de kinderen

Nadere informatie

Informatieavond groep 6

Informatieavond groep 6 Informatieavond groep 6 Fulltime Stagiaire Myrthe Wolf Via de schooltelefoon zijn we bereikbaar Ziekte/afwezigheid even melden Tijdens het inloopkwartier s morgens mededeling 10 minuten avond Afspraken

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 7

Informatieboekje. Groep 7 Informatieboekje Groep 7 Schooljaar 2015-2016 Beste ouder(s) en verzorger(s), Markelo, september 2015 Voor u ligt het informatieboekje van groep 7 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Even kort de procedure:

De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Even kort de procedure: Info groepen 8 Beste ouders/verzorgers, Groep 8 is en blijft een bijzonder jaar. We hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Het Voortgezet onderwijs: De overgang naar een vorm van voortgezet

Nadere informatie

Informatie groep 4. 1.De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen

Informatie groep 4. 1.De verschillende vakken en methodes. Technisch lezen: Estafette en vrij lezen 1.De verschillende vakken en methodes Technisch lezen: Estafette en vrij lezen Informatie groep 4 Het lezen wordt twee maal per jaar op tempo getoetst door een CITO toets (DMT), waarbij de leerling in

Nadere informatie

Informatie boekje groep 8

Informatie boekje groep 8 Informatie boekje groep 8 Groepsinformatie groep 8 1 Voorwoord Dit informatieboekje is bestemd voor de ouders van leerlingen in groep 8 In dit boekje willen we u een indruk geven van de leerstof en van

Nadere informatie