De computermeisjes. Kindertoneel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De computermeisjes. Kindertoneel"

Transcriptie

1 1 De computermeisjes Kindertoneel Auteur: Daniël Quintens Uitgeverij: of (.be) Korte inhoud: De Computermeisjes is een leuk en vrolijk verhaal. Iets modern en toch gelijk het op een sprookje. De ouders van gaan naar een conferentie samen met zijn oom en tante. Terwijl de ouders weg zijn komt zijn vriend op bezoek. De twee kinderen vervelen zich bijna dood tot ze op het idee komen om op de computer via Internet te spelen. Ze komen op een site waar er meisjes van hun leeftijd beginnen te spreken en er komt een gesprek tot stand. Natuurlijk zijn en in hun nopjes, maar op een bepaald moment gebeurt er iets heel onverwachts. Beide vrienden vallen in slaap. Als ze weer wakker worden geloven ze hun ogen niet en de computermeisjes met al hun vriendjes staan opeens voor de deur van. Ze laten ze natuurlijk binnen en dan is het feest dansen, zingen en limonade drinken. Het is heel plezant tot de beide vriendjes terug in slaap vallen en dan komt vader en moeder thuis. Decor: Een huiskamer. Special Een veel kleurige belichting en muziek met kinderliedjes waar ze op kunnen dansen Bezetting: 4jongens 3 meisjes - 2 volwassenen (Man en een vrouw) : kind des huizes : Zijn boezemvriend : : Fanny Computermeisje 3 : Wimpy Computerjongen 2 : Frisco Computerjongen 2 : Willempie Jef: Vader van Louise: Moeder van

2 2 De computermeisjes Kindertoneel ( zit in de zetel een boekje te lezen dan wordt er aan de deur gebeld) Wie zou dat nu kunnen zijn? ( staat recht) Zou ik wel open doen? Ma, heeft gezegd dat ik voor niemand mag open doen. ( zet zich terug neer in de zetel en leest verder in zijn boek er wordt weer gebeld) Ze moeten maar terug komen als ma en pa thuis zijn. (Er wordt weer gebeld) Ja, ik ga maar eens luisteren. ( loopt naar de deur en roep ) Wie is daar. ( roept terug) Ik ben het Ach, jij bent het. ( doet de deur open) Hoi, dag. Hoi, dag, wat ben ik blij dat je gekomen bent. Zeg, waarom laat jij mij zo lang voor de deur staan? je weer alleen thuis misschien? Ja, mijn ouder zijn weg. Ma heeft gezegd dat ik voor niemand mag open doen. Alweer. Waar zijn ze naartoe? Och, zoals altijd. Naar mijn oom en tante.

3 3 Toch niet die tante die altijd zegt.. (Treiterend) Och arme dat klein manneke Kom hier mijn duske en hoe gaat het op school? Pesten ze je niet veel? Ja die. En ze streelt altijd door je haar. Ja, en ik vind dat zo vervelend hé. Altijd maar door mijn haar strelen en dan is al mijn Gel weg. Zij denkt zeker dat ik nog een peuter ben of een kleuter. Die oom van jou. drinkt die nog altijd zoveel? Drinken doet hij niet, maar roken en stinken dat het doen. Het is altijd zo van, die stinkende sigaren. Hij komt dan heel dicht bij je staan en blaast dan de rook in mijn gezicht. Het is precies een schoorsteen die al in jaren niet meer geveegd is. Stinkend dat het doet. Dat zou ik ook niet kunnen verdragen, zulle. Nog een geluk dat jij alleen mag thuisblijven. Bij mij zou dat niet het geval zijn, zulle. Daarvoor zijn we toch al oud genoeg hé. Ja, maar mijn ouders kunnen dat niet begrijpen. Wanneer komen ze terug naar huis? Wie? Wel je ouders natuurlijk. Wie anders? Dat weet ik niet, want ze gaan dan met mijn oom en tante naar een conferentie. Ik denk dat ze lang zullen wegblijven.

4 4 Conferentie? Wat is dat? Dat is een bijeenkomst, waarin besloten wordt waar men elkaar de volgende keer zal ontmoeten. Allé, zoiets. Aaaach, dat is het. Allé, dat zei me vader toch. Ik weet het eigenlijk ook niet. Al die moeilijke namen. Al die stadhuiswoorden. Wij als kinderen moeten dat ook maar begrijpen, maar zij denken er niet aan dat ze het misschien ook niet begrijpen. Dat is waar. Oké Wat doen we vandaag? Dat ik het niet weet. Kaart spelen zeker? Kaartspelen? Dat doe ik niet graag zulle. Dat is ook zo een spel voor volwassenen. Voor oude volwassen zou je beter zeggen. Ja zoiets voor ouwe peekes. Buiten spelen gaat ook niet, daarvoor is het veel te koud. Heb jij een andere idee? Nee, maar we zouden samen eens goed kunnen nadenken. Dat is geen slecht idee.

5 5 Kom we gaan in de zetel zitten en eens goed nadenken. Ja, precies zoals op school, nietwaar? Ja, op school denken wij niet veel na, met zo een rare juffrouw. Ik hou er niet van. Ze denkt dat ze het altijd beter weet. Ik ook niet zo een saaie. En lelijk. Hoe? Lelijk? Wat weet jij daarvan. Och zo maar. Ik die dacht dat jij nog niet naar de meisjes keek? Nee allé soms wel eens Zo nu en dan. Mag dat niet misschien? Soms wel. Allé dan, laat ons maar eens goed nadenken over wat we vandaag allemaal zouden kunnen doen. (ze denken na. Heel diep ) Het is moeilijk hé,? Wat is er moeilijk? Wel zo hard nadenken. Ik geloof niet dat jij veel nadenkt, met al dat praten

6 6 Ik heb een idee Ja? Wat? Hoe kan jij nu een idee hebben, je hebt nog niet te veel nagedacht. Toch heb ik een prachtig. Wat zeg ik een lumineus idee Zo eentje dat je in een kadertje kan steken. Wat voor een onzin is dat nu. Een idee dat je in een kadertje kan steken. Ik heb dat nog nooit gehoord. Dat wil zeggen dat ik een fenomenaal idee heb. Een super idee. Een super de lux idee. Allé zeg het dan maar je super de lux, fenomenaal idee dat je in een kadertje kan steken. Ik ben nieuwsgierig. We zouden op de computer kunnen spelen. Ach NEEN. En waarom niet? Dat zal mijn vader niet leuk vinden. Maar hij hoeft dat toch niet te weten? Ach, neen zeker hij zou het wel zien dat wij aan de computer gezeten hebben. Is hij dan zo oplettend op zijn computer? Ik zal het nog een beetje geloven, dat hij zo oplettend is op zijn computer. Hij ziet alles wat er aan of te veel is en zeker als er mee gespeeld is.

7 7 Ja, we moeten toch iets doen. Zullen we dan toch niet beter een beetje kaart spelen, want je idee was nu ook niet zo super de lux, fenomenaal idee dat je in een kadertje kan stoppen. je daar weer, met je kaart spelen. Ik heb daar nu eens goesting voor. (zucht) ja, als jij het zegt. Zouden we toch niet beter op de computer spelen? Ik zou eigenlijk ook wel willen, maar. Wat maar? Als mijn vader dat te weten komt, dan gaat er wat zwaaien denk ik. Dat zal toch niet zo erg zijn. Denk je? Dan ken jij mijn vader nog niet goed. Hij is een zeer strenge vader. Moesten wij nu eens eerst goed kijken wat er allemaal op dat PC tafeltje ligt en alles laten liggen, juist maar aan het klavier komen. Wat denk je? Och, ik weet het niet. Maar we moeten toch iets doen, anders vervelen we ons hier dood. Laat ons nog eens goed nadenken. Oké, maar dan in de zetel.

8 8 Oké, maar jij moet beter nadenken dan daar straks zulle. Heb ik niet goed nagedacht misschien? Allé, ja, maar nu nog beter. Oké. ( en zetten zich in de zetel en vallen in slaap het licht gaat langzaam uit). KLEINE PAUZE OM TIM EN BEN EEN PYJAMA AAN TE DOEN (het licht gaat langzaam weer aan ze dromen en hebben een slaapkleed aan en staan samen recht en wrijven hun ogen uit.) Oei? Waar zijn we? Ik weet het niet. Hier ben ik nog nooit geweest. En jij? Ik ook niet. Kijk. Er staat daar een computer. Kom we gaan eens kijken. Steek jij de computer aan? Oké ( steekt de PC aan en ze gaan alle twee voor het scherm zitten) Gaan we eens iets zoeken met een zoekmachine? Oké, we gaan naar Google. Dat is een goede zoekmachine.

9 9 Mijn vader gebruikt die ook altijd. Mijn vader speelt daar ook altijd op. Spelen? Allé zoeken. Soms vindt hij iets die hij dan aan moeder toont. Allé, we zijn er al. Wat zouden we een keertje kunnen zoeken? Euh ik weet het niet. Misschien eens een woordje intikken en zie wat we vinden. Oké landkaart. Zullen we dat eens proberen? Landkaart? Dan krijg je misschien al de kaarten van de wereld en dat vind ik maar saai. De les van aardrijkskunde is ook altijd zo saai. Ik vind alle lessen saai. Dat ligt niet aan jou, maar aan de juffrouw. Weet je wat? Neen. We gaan eens.. Ja,we gaan eens, laat mij eens proberen. ( gaat een beetje opzij zodat kan schrijven) S..E..X.. Wat doe je nu?

10 10 Dat zal vader niet leuk vinden, doe dat maar rap weg. Te laat kijk die mooie meisjes Doe dat weg zeg ik, of we stoppen ermee. Al die viezigheid. Oei..oei het is weg. Als je toch iets wil zoeken, schrijf dan gewoon meisjes van.. jaar (De leeftijd van de twee jongens) Dat zijn meisjes van onze leeftijd en kunnen we voor geen verrassingen komen te staan. Oké dan. ( schrijft ) Zie je wel, dat zijn meisjes van onze leeftijd die spreken over hun hobby s en hun school en Kijk eens, dat is iemand van een andere planeet. Zot, een andere planeet, hoe kom je daar bij? Wel ze heeft zo rare kleren aan. Kijk, haar mond beweegt. Zou ze iets zeggen? We gaan eens het geluid aanzetten. ( zet de speakers wat luider en inderdaad.) (Spreekt als een robot) Hallo daar. Hallo daar.. Ikke.. niets..horen..? Ha..ha..hallo..meisje.

11 11 Oei, wie is dat nu? Ik ben Is..er..daar..nog..niemand? Ja..ja..jaaa Jij.. bent.. dus.. niet.. alleen? Euh.. neen.. Wie..is.. er.. daar.. nog.. als.. ik.. vragen.. mag? Ik ben het. Zwijg nu toch eens.. Was..dat..tegen..mij? Neen, het was tegen mijn vriend. Ach..jij..hebt..een..vriend? Ja..ik heb een vriend. Hebben jullie ook een naam? Natuurlijk, wacht dacht je wel. Oei, zo onbeleefd. Ik ben dat niet gewoon, of ben je een beetje bang van mij? Neen, maar toch sorry. Zo, mag ik dan jullie naam weten?

12 12 Ik ben En ik ben. Ooo, dat zijn mooie namen. En hoe heet jij? Ik mag mijn naam niet langs de computer vertellen. Och, dat. En waarom niet? Dat kan ik ook niet zeggen. Jij kunt niet veel zeggen hé? Neen, niet langs de computer. Heb..jij..dan..geen..vriendin..? Neen, wij hebben geen vriendin. En..waarom..niet..? Wij zijn nog te jong om een vriendin te hebben. Dat.. bedoel.. ik.. niet. Wat bedoel je dan? Een.. vriendinnetje..om.. mee..te..praten..en..gedachten..uit..te..wisselen en samen je huiswerk van school maken... Ach, zulke meisjes.

13 13 Ja, die hebben we heel veel. Ja, super heel veel. Heb jij vriendjes? Natuurlijk..snulleke. Waarom.. zouden.. wij.. geen.. vriendjes.. mogen hebben. Wie ben jij eigenlijk dat jij zo tegen ons kan praten. Ja, ik heb nog nooit geweten dat mijn vader tegen zijn PC kon praten. Maar.. je.. vader.. is.. nu.. toch.. niet.. thuis. Hoe weet jij dat? Ik.. weet.. alles.. van.. jou. Ik.. ga.. meer.. zeggen.., ik.. kan.. bij.. jou.. thuis.. binnen.. komen.. wanneer.. ik.. wil. DAT KAN NIET. Jawel.., ik.. kan.. zelfs.. zien.. hoe.. jullie.. woonkamer.. eruit.. ziet. Neen, dat kan niet, want jij zit in die PC. Je gelooft het niet hé. Wacht.. maar.., ik.. ga.. mijn.. vriendinnetje.. eens.. halen.., zij.. zal.. het.. wel.. bevestigen. Tot.. straks.. hé. Wacht wacht Te laat, ze is weg. Moet ik nu afsluiten?

14 14 Wacht nog een beetje, misschien komt ze terug met een vriendinnetje. Oei ben, je een beetje verlieft op dat meisje misschien? Neen, natuurlijk niet, maar ik vindt het toch heel eigenaardig hoor. Wij schakelen de PC aan en er komt een meisje tevoorschijn die tegen ons spreekt. Ja, dat vind ik eigenlijk ook zeer eigenaardig. Ik word er zelf een beetje bang van. En wat als mijn ouders thuiskomen, wat moeten wij dan zeggen als zij ons hier bezig zien. Hallo.. lieve.. vrienden. Ik.. ben.. Euh, hallo. Zijn jullie bang van ons? - NEEN Wij denken van wel. Wij?NEEN Met hoeveel zijn jullie wel? Ooo,.. met.. een.. hele.. groep.., maar.. wij.. kunnen.. niet.. allemaal.. tergelijke.. tijd.. voor.. het.. scherm.. komen.. hé. Het.. is.. maar.. een.. kleintje. Dat is waar. Weet.. je.. wat,.. wij.. komen.. straks eens.. bij.. jullie.. in..de.. huiskamer. Niet doen. En.. waarom..niet?

15 15 Omdat omdat Zeg.. het.. maar.. hoor. Omdat mijn ouders zouden kunnen thuiskomen en zij mogen niet weten dat wij op de PC gespeeld hebben. Ja.. dat.. is.. dan.. jammer,.. want.. het.. is..nu.. te.. laat. Hoe? Te laat? Je.. ouders.. zullen.. het.. te..weten.. komen,..want.. dit.. spel..kan.. je.. niet.. meer..van.. je PC..wissen. Oei oei Het is geen waar hé. (De lichten op het podium beginnen te flikkeren en een paar gekleurde lampen gaan aan en uit. Het is precies een discotheek) (roept) WAT GEBEURT ER,,,,, IK WEET HET NIET. GAAT DAT NOG LANG DUREN???? IK WEET HET NIET. JIJ WEET NOOIT VAN NIETS.. (De lichten flikkeren nu hevig en staat nu recht en lopen de huiskamer op en neer en zwaaien met hun armen ze zijn een beetje bedwelmd door de mooie gekleurde lichten die staan te flikkeren) Ik kan bijna niet meer op mijn benen staan.

16 16 Ik ook niet. (Ze vallen in slaap in de zetel het doek valt) Einde eerste deel Tweede deel (de woonkamer is versierd met toeters bellen en slingers in alle kleuren. Hier en daar een gekleurd lichtje en liggen nog altijd in de zetel te slapen) (geeuwt) Wat wat wat is er hier gebeurd? (Hij kijkt naar )??????? ( wordt nu eens wakker)

17 17 Oei, waar ben ik? Ik weet het ook niet. Is dit je huiskamer? Nu dat je het zegt. Wie heeft dat hier allemaal versiert? Wat is er hier gebeurd? Dat ik het niet weet. Wij hebben dit toch niet gedaan. Wat hebben wij dan gedaan?? ( denkt na)??? Laat me toch eens nadenken. Ach, jij denkt na? Natuurlijk denk ik na. We moeten toch weten wat er hier gebeurt is. Natuurlijk Wat hebben we daarnet gedaan? Hoe moet ik dat nu weten, ik ben in slaap gevallen. Ach, ik weet het wel. We hebben op de computer gespeeld. En. Ja.. en dan Dan hebben we Oei, het is geen waar zeker.

18 18 We hebben naar de computermeisjes geluisterd. Neen, we hebben naar HET computermeisje geluisterd. Neen, naar de computermeisjes Waren er meer dan één misschien? Natuurlijk waren er meer dan één. Er waren er twee als ik mij niet vergis. Je vergist je wel Dat geloof ik niet. Ik vergis me heel zelden. Allé, als jij het zegt, dan zal het wel waar zijn zeker. (er wordt op de deur geklopt) Oei, mijn ouders zijn daar. Wat gaan ze daar van zeggen. Ja,, ik geloof dat we hier in slechte papieren gaan zitten. In slechte papieren? Ik denk, in heeeeeeel slechte papieren (Er wordt weer op de deur geklopt) Doe jij maar open. Wacht eens? Mijn ouders hebben toch een sleutel? Waarom zouden ze nu op de deur kloppen? Misschien hebben ze hun sleutel vergeten, of ergens laten liggen. Dat geloof ik niet.

19 19 Vader laat nooit zijn sleutel ergens liggen en we spreken dan nog niet van hem vergeten te hebben. Neen, dat geloof ik niet. (Er wordt weer op de deur geklopt, maar nu heel hard staat recht) Dan zou ik maar best eens open doen. Ik zal maar open doen, maar heel gerust ben ik er niet in. ( doet de deur open en er komt een heel vrolijk meisje binnen die gekleed is als een robotje in felle kleuren) (Spreekt nu normaal) Hallo beste vrienden. Hallo??? Kennen jullie mij niet meer? Euh Neen. Allé denk eens goed na. Nadenken zeg je? Ja, nadenken. Daar worden wij zo moe van. Wacht eens jij. jij Ja, ik ben allé zeg het. dat computermeisje?

20 20 Inderdaad, ik ben computermeisje 1, maar nu mag je wel zeggen. Nu dat ik hier ben mag ik mijn naam zeggen. Tegen de computer mag dat niet. En waar is je vriendin? Hoe?? Is ze hier nog niet? Niet dat wij weten. (Er wordt op de deur geklopt) Ik geloof dat ze daar is. Zou het mijn ouders niet kunnen zijn? Neen, je ouders zijn naar een conferentie en die zullen heel laat thuis komen. (Er wordt weer op de deur geklopt) Hoe weet jij dat? Zou je niet beter eerst de deur opendoen? Laat maar, ik zal het wel doen. ( doet de deur open en er komt een heel vrolijk meisje binnen die gekleed is als een robotje in felle kleuren, maar andere kleuren dan ) (Spreekt nu normaal) Hallo iedereen Oei,, jij bent hier al? Zoals je ziet, ik ben de eerste. Dat vind ik leuk. Ik geloof dat jij bent en jij. Heb ik gelijk of heb ik gelijk?

21 21 Jij hebt gelijk. Zoals altijd, heb ik gelijk of heb ik gelijk. En wie ben jij. Wel, het computermeisje nummer twee. En, mag jij nu ook je naam zeggen? Natuurlijk. Mijn naam is Fanny. Mooi hé. Dat is een mooie naam. Dat vind ik ook. Trouwens, ze zijn alle twee mooi. Wat komen jullie hier eigenlijk doen. Fanny Weet jij dat dan niet, heeft dat nog niet gezegd? Neen, ik heb nog niets gezegd. Fanny Zal ik het zeggen of zal jij het zeggen? Zeg jij maar, want straks moet ik de deur weer opendoen. Eerst zou ik willen weten hoe het komt dat jij weet waar mijn ouders naartoe zijn. Och, maak je daar maar geen zorgen over, wij weten alles die hier op de wereld gebeurt. Fanny Dat is juist, maar zeer weinigen weten dat wij in de computer zitten. Is het waar of is het waar?

22 22 Heb ik gelijk of heb ik gelijk. Dat wisten wij ook niet. Fanny Wat? Dat ik gelijk heb of dat ik gelijk heb? Neen, dat jullie in die computer zaten. Neen, wij zijn toevallig bij jullie uitgekomen Fanny Juist, want eerst zaten jullie op een site waar kinderen niet naar mogen kijken. Is het waar of is het waar? (onschuldig) WIJ. NEEN Fanny Jawel maar kom zand erover. Dus, wij weten alles en wij komen jullie wijzen op al jullie fouten die jullie maken. Is het waar of is het waar? Neen, wij maken geen fouten? Veel meer als je denkt. (Er wordt op de deur geklopt) Dat zal nog iemand van ons zijn. ( doet de deur open en er komen drie robotjes binnen in andere kleur) Fanny Ach onze Wimpy en onze Willempie en Frisco Kijk en, dat zijn onze andere vriendjes en vriendinnetjes. Nog een computermeisje.. en twee computerjongens? Fanny Dat hebben jullie goed gezien. Computermeisje 3 is Wimpy.

23 23 Is het waar of is het waar? Heb ik gelijk of heb ik gelijk. Wimpy Het is waar, je hebt gelijk zoals altijd. Inderdaad en onze computerjongens 1 en 2, zijn Frisco en Willempie. Frisco Willempie Haai. en Haai, ijscreem en olliebollie Frisco Neen, het is Frisco en Willempie. Oké, we zijn voltallig. Wimpy We kunnen eraan beginnen. Aan wat? Jullie gaan ons toch niet betoveren zeker? Wimpy Maar neen, snulleke. Wij betoveren niemand Gaan jullie ons nu op onze fouten wijzen? Wimpy Maar neen, dat was een grapje van. Ze wilde jullie eventjes bang maken. Jongens? Zwijgen als het u belieft. Laat het nu voor eens en voor altijd gezegd zijnde. De computerjongens mogen niets zeggen. Fanny Dat is juist. In onze computerwereld hebben de jongens niets te zeggen.

24 24 Is het waar of is het waar? Willempie Maar wij hebben toch niets gezegd? Zwijgen, Willempieke. Wimpy Natuurlijk hé, wij hebben het voor het zeggen. Dat is hetzelfde als hier bij mij thuis. Het is vader die alles zegt en moeder niets. Ja, bij ons niet. Het altijd mijn moeder die het voor het zeggen heeft en vader moet altijd zwijgen. Fanny Dat geloof ik niet. Wij hebben al gemerkt dat je vader toch altijd haar goesting doet. Kom we gaan eraan beginnen. Waar is de muziekinstallatie? Daar op de kast. Fanny Hebben jullie mooie muziek? Einde zichtzending

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Sofieke, Lowieke en hun beestenboel

Sofieke, Lowieke en hun beestenboel , en hun beestenboel Kindertoneel in twee delen Auteur: Daniel Quintens Uitgever: www.cts-producties.nl of (.be) Bezetting: 11 kinderen : Leeuw : Slang : Mieke: Tijger Joske: Katrien: Mielke: De vier pestkopjes:

Nadere informatie

Waar is de ring van Sinterklaas?

Waar is de ring van Sinterklaas? 1 Waar is de ring van Sinterklaas? Kindertoneel Auteur: Daniël Quintens, Dwarsstraat 8, 8470 Gistel Uitgeverij: www.cts-producties.nl of (be) Een klein schooltje, genaamd de horizon heeft maar een aantal

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Bert, de hondenvanger

Bert, de hondenvanger , de hondenvanger Auteur: Daniël Quintens Uitgeverij: cts-producties.nl www.cts-producties.nl of (be) Toneel door en voor kinderen in twee bedrijven. Korte inhoud: Een beetje lachen, een beetje verdriet,

Nadere informatie

Het spook van de grot

Het spook van de grot 1 Het spook van de grot Kindertoneel Auteur: Daniël Quintens Uitgeverij: www.cts-producties.nl (.be) Bezetting: 10 kinderen Het stuk is geschreven met 5 meisjes en 5 jongens. Men kan veranderen naargelang

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

Let op dat je het goet schrijft!! Of foud!! Goetfoud is een site die over geweld gaat.

Let op dat je het goet schrijft!! Of foud!! Goetfoud is een site die over geweld gaat. Naam: 1 Let op dat je het goet schrijft!! Of foud!! Goetfoud is een site die over geweld gaat. Het is een leuke website die over minder leuke dingen gaat. Die minder leuke dingen zijn: - huiselijk geweld

Nadere informatie

Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig.

Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig. Verliefd Savannah (11) Verliefd zijn is dat je iemand meer dan aardig vindt, eigenlijk véél meer dan aardig. Massimo (11) Dat je iemand ziet die je heel mooi vindt. Dan wil je gewoon bij haar zijn. Misschien

Nadere informatie

Huilend geromantiseerd en schijnend geëerd

Huilend geromantiseerd en schijnend geëerd Huilend geromantiseerd en schijnend geëerd 1 2 Aurora Stevens Huilend geromantiseerd en schijnend geëerd Autobiografie 3 Copyright Aurora Stevens Omslagontwerp Aurora Stevens Auteursfoto Janna de Jong

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

De directeur en de notentovenaar

De directeur en de notentovenaar 1 De directeur en de notentovenaar Kindertoneel in twee bedrijven Auteur: Daniël Quintens Uitgeverij: www.cts-producties.nl (of.be) Bezetting: (Volwassen stem): De geest van de directeur die luidop spreekt.

Nadere informatie

Lelijke griet. Dino is nog steeds te verbaasd om iets normaals te zeggen. Het enige dat hij kan bedenken is: Heet je echt Belle?

Lelijke griet. Dino is nog steeds te verbaasd om iets normaals te zeggen. Het enige dat hij kan bedenken is: Heet je echt Belle? Rolstoeltaxi Dino, wil jij even helpen? Dino reageert niet. Hij is ingespannen bezig met zijn tekening. De opdracht is om het bovenaanzicht van de school te maken. En dat valt niet mee. Dino, vraagt de

Nadere informatie

De beloning van Sinterklaas

De beloning van Sinterklaas 1 De beloning van Kindertoneel Auteur: Daniël Quintens Uitgeverij: www.cts-producties.nl (of.be) Decor: De troonzaal van met een troon, een bureau, een bed voor hoofdpiet. Korte inhoud: Net voor dat op

Nadere informatie

Er zit een beer in de klas Kindertoneel in twee bedrijven

Er zit een beer in de klas Kindertoneel in twee bedrijven 1 Er zit een beer in de klas Kindertoneel in twee bedrijven Bezetting: 8 kinderen 1 volwassenen figuranten indien voorradig : : : Jacky de beer en Benno: : Jelle: : Emma: Silke: Auteurs: Daniël Quintens

Nadere informatie

Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering

Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering Vivian den Hollander Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering Met illustraties van Juliette de Wit Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Een onverwacht telefoontje Dag mam, tot vanavond. Spekkie drukt een kus

Nadere informatie

Sinterklaas. en de dieven. Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.cts-producties.be

Sinterklaas. en de dieven. Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.cts-producties.be Sinterklaas en de dieven Maarten Stevens www.cts-producties.nl www.cts-producties.be Rollen: Sinterklaas Hoofdpiet Agent Dief 2.013 Dief 2.012 Die hoeven we niet uit te leggen! Hoofdpiet staat er helemaal

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018 We luisteren: - Veldhuis & Kemper is het mooi Is het constant een zooi Er is lief Er is leed Er is zuinig of breed Er is kort Er is lang Vrolijk en bang Er is hoop Er is stil Er is zang Er is langzaam

Nadere informatie

ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week Grote Kerk Hilversum. 28 tot en met 31 augustus. dit boekje is van:.

ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week Grote Kerk Hilversum. 28 tot en met 31 augustus. dit boekje is van:. ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week 2018 28 tot en met 31 augustus Grote Kerk Hilversum dit boekje is van:. Themalied Couplet 1: Ik heb gehoord, van een man, Die een storm stoppen kan. Die een storm stoppen

Nadere informatie

De Man van de Toekomst Module Theater Groep 7-8

De Man van de Toekomst Module Theater Groep 7-8 De Man van de Toekomst Module Theater Groep 7-8 Teksten: Stella van Lieshout Illustraties: Tjarko van der Pol ABC Cultuur is een initiatief van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk www.abccultuur.nl De

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

Pannenkoeken met stroop

Pannenkoeken met stroop Pannenkoeken met stroop Al een maand lang zegt Yvonne alleen maar nee. Heb je je best gedaan op school? Nee. Was het leuk? Nee. Heb je nog met iemand gespeeld? Nee. Heb je lekker gegeten? Nee. Heb je goed

Nadere informatie

1. Halt. 1. Dit avontuur is te lezen in Freek en Gerdien deel 9 Verboden vuurwerk.

1. Halt. 1. Dit avontuur is te lezen in Freek en Gerdien deel 9 Verboden vuurwerk. 1. Halt Freek, heb je al iets gehoord? vraagt Gerdien. Het is dinsdagmiddag en Freek en Gerdien fietsen samen naar huis. Gehoord? Wat moet ik hebben gehoord? Waar heb je het over, Gerdien? Je zou toch

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

INDIAAN HOTEMETOOT. Geschreven door: Sheila de Pauw

INDIAAN HOTEMETOOT. Geschreven door: Sheila de Pauw INDIAAN HOTEMETOOT Geschreven door: Sheila de Pauw INDIAAN HOTEMETOOT Rolverdeling: Opperhoofd Slimme Steen Hotemetoot Decor: Het decor is een indianendorp, waar minimaal twee wigwams instaan. De wigwam

Nadere informatie

De rare leefwereld van Lowieke

De rare leefwereld van Lowieke 1 De rare leefwereld van Kindertoneelstuk in twee delen Auteur: Daniël Quintens Uitgeverij: cts-producties Korte inhoud Het toneelstuk speelt zich af op een dorpsplein van een kleine gemeente. Op dat dorpsplein

Nadere informatie

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus

Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Marcus 10,13-16 Kleine en grote kinderen: iedereen is welkom bij Jezus Gezinsdienst Liturgie Welkom en mededelingen Voorzang: - Gezang 132 - Opwekking 461 - Gezang 146 Stil gebed Votum / groet Zingen:

Nadere informatie

Rijmdagboek, ik had dit niet verwacht!

Rijmdagboek, ik had dit niet verwacht! Rijmdagboek, ik had dit niet verwacht! Eerste druk, 2014 2014 Sunanda Santoshika Ganpat isbn: 9789048431991 nur: 321 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

Annie van Gansewinkel. Vast

Annie van Gansewinkel. Vast Annie van Gansewinkel Vast 4 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen De groeten Je krijgt de groeten van je vader. Jim haalt zijn schouders op. Hij blijft tegen de bal schoppen. De bal knalt tegen

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

HOE BOER JAN AAN ZIJN ACHTERNAAM KWAM.

HOE BOER JAN AAN ZIJN ACHTERNAAM KWAM. HOE BOER JAN AAN ZIJN ACHTERNAAM KWAM. Poppen: 4 Wannes, Keizerin, Liesje, Boer Achterwand: neutraal of zaal in paleis. Spelers: 2 Bladzijden: 9 (als achterwand een grote zaal van een kasteel oid) (lakei,

Nadere informatie

Hoe lang duurt geluk?

Hoe lang duurt geluk? Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig. Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,

Nadere informatie

De gestolen Juwelen. maarten stevens

De gestolen Juwelen.  maarten stevens De gestolen Juwelen www.uwmoordspel.nl maarten stevens Rollen: is al jaren in dienst bij van Brettelsgaan tot Bovensbergen. Ze doet de huishouding en haalt de boodschappen voor mevrouw. Niemand kan voorstellen

Nadere informatie

Heb je wel gehoord. Bijbelse verhalen van alledag voor kinderen van nu Mies Westera-Franke & Bette Westera. Een nieuw beging 11 jaar

Heb je wel gehoord. Bijbelse verhalen van alledag voor kinderen van nu Mies Westera-Franke & Bette Westera. Een nieuw beging 11 jaar Heb je wel gehoord Bijbelse verhalen van alledag voor kinderen van nu Mies Westera-Franke & Bette Westera Een nieuw beging 11 jaar Geschreven door: Mies Westera Franke Geïllustreerd door: Loes van der

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

Vieze handen. Je hoeft niet zo n gezicht te trekken. Het is elke keer hetzelfde met jou. Kijk nou hoe je eruitziet!

Vieze handen. Je hoeft niet zo n gezicht te trekken. Het is elke keer hetzelfde met jou. Kijk nou hoe je eruitziet! Vieze handen Wat zie jij eruit! Marts vader kijkt naar hem alsof hij een en al viezigheid is. Mart werpt een blik op zijn handen. Daar zit nog smeer op, dat is waar. Maar als je een motorblok uit elkaar

Nadere informatie

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort.

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort. Een erfenis Dag dames, kan ik iets voor u doen? Amber kijkt Liz even aan en zegt dan: Ik heb hier een afspraak met de notaris. Mijn naam is Amber Overgauw. De vrouw kijkt op haar beeldscherm. Ik zie het,

Nadere informatie

Stomme trutten. Qatar, Qatar!, giechelen de meisjes voor het huis aan de overkant. Kelly heeft gelijk. Nu zijn ze op de fiets.

Stomme trutten. Qatar, Qatar!, giechelen de meisjes voor het huis aan de overkant. Kelly heeft gelijk. Nu zijn ze op de fiets. Stomme trutten Kijk, die stomme trutjes zijn er weer. Kelly wijst naar buiten. Sanne kijkt nieuwsgierig uit het raam. Voor het huis aan de overkant staan twee meisjes. Meisjes met blonde paardenstaartjes.

Nadere informatie

5.6. Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart keer beoordeeld. Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998

5.6. Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart keer beoordeeld. Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998 Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart 2007 5.6 12 keer beoordeeld Auteur Genre Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998 Vak Engels Mening, Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

Tekst en illustraties Wieteke van der Ven Geinspireerd door Lars en Sara van der Ven ZELF INKLEUREN SARA STELT VRAGEN

Tekst en illustraties Wieteke van der Ven Geinspireerd door Lars en Sara van der Ven ZELF INKLEUREN SARA STELT VRAGEN ?? Tekst en illustraties Wieteke van der Ven Geinspireerd door Lars en Sara van der Ven? ZELF INKLEUREN SARA STELT VRAGEN???? PROLOOG Dit is Sara. Hallo, Sara! Sara is vier. Ze kan al heel veel zelf.

Nadere informatie

Vriendschap op de middelbare school. Een zoektocht naar echte vrienden

Vriendschap op de middelbare school. Een zoektocht naar echte vrienden Vriendschap op de middelbare school Een zoektocht naar echte vrienden De laatste 2 dagen van het 6 de leerjaar Hallo Laura! Dag Jolein! Kom, we gaan naar de speelplaats. Op de speelplaats Tring, tring

Nadere informatie

KLEINE DEUGNIET Door Marcel van Rijn

KLEINE DEUGNIET Door Marcel van Rijn KLEINE DEUGNIET Door Marcel van Rijn Vet: bewegingen en activiteiten Gewoon: verteller Schuin: gesproken text De kerkklokken luiden. Mensen komen vanuit de kerk naar buiten. Als laatste is daar de pastoor.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

LENTE+LIEFDE Juf Floor ligt in haar bed. Ze wordt wakker en pakt haar kleren om vandaag aan te trekken. Dan gaat juf Floor ontbijten. Ze gaat naar buiten en loopt naar meester Ruben s huis. Ze belt aan

Nadere informatie

Ik ben de voet, en ik loop heel goed.

Ik ben de voet, en ik loop heel goed. Eén lliichaam, velle lleden Ik ben de voet, en ik loop heel goed. www.bijbelidee.nl (( voorbeelld )) Eén lliichaam, velle lleden Voorbereiding Op het werkblad staan een oor, mond, oog, neus, hand,voet,

Nadere informatie

Afgewezen en erbij horen

Afgewezen en erbij horen Les 4 Afgewezen en erbij horen Inhoud In deze les leren de leerlingen het begrip afgewezen worden en je minderwaardig voelen. Ook leren ze het begrip erbij horen en het gevoel er niet bij te horen door

Nadere informatie

Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich?

Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich? Thema 2 De Samenleving: samen of ieder voor zich? Oefening 2 1. b. Alle mensen zijn anders en dat moeten we respecteren. 2 Han van Eijk - Leef Niemand hoeft alleen maar goed of slecht te zijn. Niemand

Nadere informatie

Papa, je snapt er ook helemaal niets van he!

Papa, je snapt er ook helemaal niets van he! TIM VAN DER VLIET Papa, je snapt er ook helemaal niets van he! HANDBOEK MET LESSEN VAN KINDEREN Over mij Ik... heb twee regels als het over de opvoeding van mijn kinderen gaat. 1 Je hebt je eigen pad 2

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

De gebroeders Leeuwenhart

De gebroeders Leeuwenhart Astrid Lindgren De gebroeders Leeuwenhart vertaald door Rita Törnqvist-Verschuur met tekeningen van Ilon Wikland Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Hoofdstuk 1 Wat ik nu ga vertellen gaat over mijn broer. Over

Nadere informatie

Sinterklaas. en de. smikkelende Smulpiet

Sinterklaas. en de. smikkelende Smulpiet en de smikkelende Door Maarten Stevens http://www.cts-producties.nl http://www.schooltoneel.net http:// Rollen: Behoeft geen verdere uitleg De baas van alle pieten. Een verantwoordelijke, rustige piet.

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Mijn rechten in de jeugdhulp. Mevrouwtje recht en haar familie

Mijn rechten in de jeugdhulp. Mevrouwtje recht en haar familie Mijn rechten in de jeugdhulp Mevrouwtje recht en haar familie Inhoud Inleiding... 3 1. Je moet hulp krijgen... 4 2. Ik beslis mee of ik hulp wil of niet... 5 3. Ik krijg uitleg... 6 4. Er is respect voor

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Poppenkast gaat open.

Poppenkast gaat open. POPPENKASTVERHAAL Lopke. Benodigdheden: Scéne 1: wekker dekentje (wieg) slaapkleed voor Lopke. Scéne2: schoenen voor Lopke (met velcro om op de pop te bevestigen) mandje - zakje met hierin 2 sandwichen.

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Stan. Geschreven door. Eline Willemse. Illustraties van. Dick Rink

Stan. Geschreven door. Eline Willemse. Illustraties van. Dick Rink Stan Geschreven door Eline Willemse Illustraties van Dick Rink http://www.dickrink.nl Copyright 2013 Stan is een beer. Een hele lieve beer. Een beer die zich af en toe een beetje alleen voelt. En weet

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Help me, Zoey, zeg ik. Zoey kijkt verbaasd. Waarmee?, vraagt ze.

Help me, Zoey, zeg ik. Zoey kijkt verbaasd. Waarmee?, vraagt ze. 1 Ik wou dat ik een vriendje had. Ik wou dat hij in mijn kast zat. Dan kon ik hem tevoorschijn halen wanneer ik maar wilde. Hij zou naar me kijken alsof ik mooi ben. Zwijgend. Hij zou zijn leren jack uittrekken

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

PEANUTS (NOCCIOLINE) Zomer 2001

PEANUTS (NOCCIOLINE) Zomer 2001 Fausto Paravidino PEANUTS (NOCCIOLINE) Zomer 2001 Vertaling Tom Kleijn Personen: Magda Snappy Schkreker In het begin zijn alle personages tussen de vijftien en twintig jaar oud. De scènes 1-11 en 23 spelen

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

kleurboek Gebruik je STOP power

kleurboek Gebruik je STOP power kleurboek Gebruik je STOP power Ik mag nu!! Wacht, ik ben er nu mee bezig. Jij bent aan de beurt wanneer ik er klaar mee ben. Je kunt je STOP power gebruiken door een stevige duidelijke stem te gebruiken

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

Crisis in Bloemenland

Crisis in Bloemenland 1 Crisis in Bloemenland Kindertoneel in twee delen Auteur: Daniël Quintens Uitgeverij: cts-producties Er heerst crisis in het land met de mooiste bloemen, vandaar zijn naam Bloemenland.. De familie van

Nadere informatie

Voeten in de lucht. sofie! brult Donny. zeg dat het niet waar is! roept Donny.

Voeten in de lucht. sofie! brult Donny. zeg dat het niet waar is! roept Donny. Voeten in de lucht Hggr! Billie is als eerste bij de keukendeur de keukendeur van Sofies oma. Hij gooit hem open en schreeuwt: Ja hoor, het is weer poepfeest vandaag! Daar is Timmie ook. Klopt! roept hij.

Nadere informatie

Bij mij weten ze dat niet. Ja, ik schaam mij er voor.

Bij mij weten ze dat niet. Ja, ik schaam mij er voor. Beeldvorming Welk beeld heeft men van ons? De kijk van de buitenwereld (buren, school, vrienden, ) op hen. Een onderwerp dat ook geen kaartje nodig had om naar boven te komen tijdens de gesprekken. Jongeren

Nadere informatie

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis

De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober e zondag na Trinitatis De redding van Zacheüs Meditatie ds. Gerard Rinsma zondag 30 oktober 2016 22e zondag na Trinitatis Toralezing: Genesis 12:1-8 Evangelielezing: Lucas 19:1-10 OVERWEGING Als je terug komt in het dorp waar

Nadere informatie

Voor 3 mannen (hiervan bestaat ook een script voor 3 vrouwen) Door Peter van den Bijllaardt

Voor 3 mannen (hiervan bestaat ook een script voor 3 vrouwen) Door Peter van den Bijllaardt Hier de informatie van het aantal spelers dat er voor deze sketch nodig is, hun karakterbeschrijvingen en hoe het eenvoudige decor er uit dient te zien. En nog enkele eventuele andere bijzonderheden. Tevens

Nadere informatie

Hierbij hoort ook: een eigen plaats hebben om persoonlijke spullen te bewaren. Dit kan voor jongeren erg belangrijk zijn.

Hierbij hoort ook: een eigen plaats hebben om persoonlijke spullen te bewaren. Dit kan voor jongeren erg belangrijk zijn. Een eigen plek Hierbij hoort ook: een eigen plaats hebben om persoonlijke spullen te bewaren. Dit kan voor jongeren erg belangrijk zijn. Er is hier niets waar je je persoonlijke spullen kan insteken. Als

Nadere informatie

Het speelhuis van Lotte en Nina

Het speelhuis van Lotte en Nina VERHAAL Het speelhuis van Lotte en Nina Uit logeren Nina zit achter in de auto van mama. Spannend, hè? zegt mama. Voor het eerst ga jij ergens logeren. Aap steekt zijn kop uit haar rugzak. Hij lacht, omdat

Nadere informatie

De stappendans van oplossingsgericht werken Voorbeeld van een onlinegesprek

De stappendans van oplossingsgericht werken Voorbeeld van een onlinegesprek De stappendans van oplossingsgericht werken Voorbeeld van een onlinegesprek Onderstaand gesprek illustreert de beweeglijkheid van het oplossingsgericht werken. De kleuren geven de bewegingen aan in het

Nadere informatie

Topscorer. Marian Hoefnagel. Daar kun je. 2 op rekenen! BOEKEN BOEIEN

Topscorer. Marian Hoefnagel. Daar kun je. 2 op rekenen! BOEKEN BOEIEN Topscorer Marian Hoefnagel Daar kun je BOEKEN BOEIEN 2 op rekenen! Scoren Kijk, daar! Die jongen met dat blonde haar! Daan wijst naar een jongen die net de tram inkomt. Hij heeft een grote sporttas bij

Nadere informatie

DROMENLAND. Geschreven door: Sheila de Pauw

DROMENLAND. Geschreven door: Sheila de Pauw DROMENLAND Geschreven door: Sheila de Pauw Rolverdeling: Er zijn genoeg rollen voor een hele klas. Er zijn 10 spelers met een vaste tekst: Klaas Klara Klaus (Met K3 worden Klara, Klint en Klaus samen bedoeld)

Nadere informatie

Het is druk op het schoolplein. Overal zie je kinderen die aan het knikkeren zijn. Joost heeft een grote zware knikkerzak. Hij roept: 'Ik heb de

Het is druk op het schoolplein. Overal zie je kinderen die aan het knikkeren zijn. Joost heeft een grote zware knikkerzak. Hij roept: 'Ik heb de De regenboogbonk Oma is op bezoek. 'Kijk eens Floor,' zegt ze. 'Ik heb een cadeautje voor je.' Ze geeft Floor een klein rond pakje. Floor doet snel het papiertje eraf. 'Wow,' zegt ze, 'wat mooi!' In haar

Nadere informatie

De viering kan geopend worden met het aansteken van een kaars en een gezamenlijk gebed:

De viering kan geopend worden met het aansteken van een kaars en een gezamenlijk gebed: Viering De viering kan geopend worden met het aansteken van een kaars en een gezamenlijk gebed: Grote God, geef ons goede ogen, geef ons ogen die de ander zien: mensen dichtbij, mensen ver weg, kinderen

Nadere informatie

Op en top Ellie en Nellie

Op en top Ellie en Nellie Rindert Kromhout Op en top Ellie en Nellie Met illustraties van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam AVI 4 Copyright Rindert Kromhout 2014 Copyright illustraties Annemarie van Haeringen 2014, all

Nadere informatie

MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar.

MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar. MAMA MIA! FLYNN IS AL GROOT. * 1. Flynn en zijn broers Gil en Kato Dit is Flynn. Hij is vier jaar. -Wijs zelf Flynn aan -Zijn jullie even oud als Flynn /ook vier jaar? Wie is ouder dan Flynn /dus vijf

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Staat op haalt een pilsje en neemt zelf een kopje thee Stilte

Staat op haalt een pilsje en neemt zelf een kopje thee Stilte : zij 9 maanden zei hij, 9 maanden, hooguit 1,5 jaar Dat is 12 en 6 18 maanden. 1 keer zo veel ja een keer zo veel Best veel 9 maanden In 9 maanden baar je een kind In 18 2 Dat is wel veel Ja, dat is wel

Nadere informatie

E E N B A R M H A R T I G E S A M A R I T A A N

E E N B A R M H A R T I G E S A M A R I T A A N E E N B A R M H A R T I G E S A M A R I T A A N Personen Pa Ma Kind 1 Kind 2 Dominee Vrouw van de Dominee Zondagsschooljuf Man van de zondagsschooljuf Buurman Smit Buurvrouw Smit Het Ding (speelt wel mee,

Nadere informatie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie Iedereen welkom 1 Hallo, Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie wil doen. Klopt dat? Weet je wel wat dat is: communie? Het is zo n moeilijk woord. Wees gerust het is geen ziekte

Nadere informatie

Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Het MILIEU 5 6 GROEP

Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Het MILIEU 5 6 GROEP Het MILIEU Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Hé

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

2 spelers in de poppenkast. (het kan gespeeld woorden door 1 persoon) Speler 1: Katrijn en de koningin Speler 2: Jan Klaassen

2 spelers in de poppenkast. (het kan gespeeld woorden door 1 persoon) Speler 1: Katrijn en de koningin Speler 2: Jan Klaassen Het schilderij voor de koningin door Nellie de Kok Samenvatting De koningin heeft gevraagd of Katrijn voor haar een schilderij wil maken. Katrijn wil dat wel graag, maar ze heeft geen idee wat ze op het

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Scene 1: Rollen: heks. Katrijn

Scene 1: Rollen: heks. Katrijn Rollen: Speler 1: Speler 2: * prinses heks * Jan Klaassen Katrijn Benodigdheden: * Decor: * Kistje In het kistje zit een zak met nootjes Haakje bevestigd aan poppenkast waar de muzieksleutel aan hangt.

Nadere informatie

Omdat we over het verleden praten, kijken we eerst even terug naar wat er gebeurde in de vorige afleveringen.

Omdat we over het verleden praten, kijken we eerst even terug naar wat er gebeurde in de vorige afleveringen. Heb je zin - 3 - Aflevering 22 - Dubbeldaten - afspraak Hallo, mijn naam is Bart de Pau, online docent Nederlands. Welkom bij het 3e seizoen van Heb je zin? aflevering 22. Vandaag oefenen we de grammatica

Nadere informatie

De komst van koning Pirana uit Loempialand

De komst van koning Pirana uit Loempialand De komst van koning Pirana uit Loempialand Bezetting: Toneel door of voor kinderen Auteur: Daniël Quintens Uitgeverij: cts-producties 2 volwassenen - 7 kinderen (Die twee volwassen kunnen ook twee kinderen

Nadere informatie

met tekeningen van ivan & ilia

met tekeningen van ivan & ilia met tekeningen van ivan & ilia Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Dit vriendenboekje is van: Lieke... Eva rood en roze konijn word ik juf mijn zelfdat er geen gemaakte armbandjes arme mensen meer zijn Ik speel

Nadere informatie

rivier diep berg hoog Robert van Dijk

rivier diep berg hoog Robert van Dijk rivier diep berg hoog Robert van Dijk Ben jij misschien...? O, ben jij...? Echt? Tenminste... Van de advertentie? En jij van...?... de brief? De brief ja Aangenaam Zeker Goh Wat? Gewoon Heb je gehuild

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie