LAMPEDUSA DE OVERSTEEK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LAMPEDUSA DE OVERSTEEK"

Transcriptie

1 PAG > 1 DE OVERSTEEK VOORTGEZET ONDERWIJS VLUCHTELINGENBOOT LESBRIEF Bijna een half miljoen mensen komen elk jaar na een levensgevaarlijke tocht naar Europa. Wat zijn hun beweegredenen om te vluchten en wat maken zij onderweg mee? In samenwerking met ZEP Theaterproducties presenteert Tropenmuseum een bijzonder theatraal programma waarin leerlingen letterlijk aan boord stappen van de vluchtelingenboot Lampedusa die naast het museum ligt. Deze boot vervoerde in 2013 nog 282 vluchtelingen van Egypte naar Italië. WAAROM HET TROPENMUSEUM? Onze objecten vertellen stuk voor stuk een menselijk verhaal. Verhalen over universele menselijke thema s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Van Afrika tot Azië, van Nieuw-Guinea tot Latijns-Amerika, van voorouders tot de Boeddha, van mens tot mens. In het Tropenmuseum ontdek je samen dat we in deze wereld verschillend zijn en toch allemaal hetzelfde: mens. TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM!

2 MUSEUM THEATRAAL PROGRAMMA PAG > MIN VOOR WIE vanaf 2e klas voorgezet onderwijs (alle niveaus) LEERDOELEN - Leerlingen begrijpen dat er verschillende redenen zijn om te vluchten - Leerlingen begrijpen dat hun ideeën over vluchtelingen misschien niet altijd kloppen - Leerlingen realiseren zich de gevolgen van vluchten en kunnen zich inleven in wat een vluchteling meemaakt tijdens zijn/haar reis - Leerlingen vormen een mening over de thematiek TIJDSINDELING Verhaal in het Tropenmuseum Naar de boot lopen Verhaal op de boot Nagesprek op de boot 50 min. 30 min. LESMATERIAAL Voorbereidende les en creatieve opdracht voor op school SLUIT AAN BIJ Kerndoel: 36, 38, 43, 46, 47, 50 Vak: Aardrijkskunde, maatschappijleer, CKV 21stcentury skills: sociale & culturele vaardigheden Thema: vluchten, migratie PROGRAMMA Tijdens dit theatrale programma krijgen de leerlingen aan de hand van echte verhalen een uniek perspectief op de reis die veel vluchtelingen maken. Leerlingen denken na over de redenen waarom mensen vluchten en wat het betekent om te moeten vluchten. Het theatrale programma start in het museum waar de leerlingen door acteur Gustav Borreman worden meegenomen in het waargebeurde verhaal over de onwaarschijnlijke vlucht van de Zuid-Soedanese Valentino Achack Deng. Zijn vluchtverhaal werd opgeschreven in de bestseller What is the What door schrijver Dave Eggers. Daarna gaan de leerlingen met de acteur mee naar buiten, aan boord van vluchtelingenboot Lampedusa. De leerlingen ontdekken hier het verhaal achter de boot die 282 vluchtelingen vervoerde van Egypte naar Lampedusa. Het verhaal van Valentino verweeft zich met actuele verhalen van vluchtelingen. In een nagesprek kunnen leerlingen vragen stellen aan de acteur. BELANGRIJK! Een gedeelte van het programma vindt plaats op de oude vluchtelingenboot die niet overdekt is. Het Tropenmuseum verzorgt poncho s en paraplu s bij slecht weer. Als het weer dermate slecht is dat het programma op de boot geannuleerd moet worden, zal het programma geheel in het museum plaatsvinden. Door zijn lange reis is de vluchtelingenboot flink verweerd, het is een authentiek object en dus niet opgeknapt. Het Tropenmuseum is niet aansprakelijk voor eventuele schade of schoonmaakkosten aan kleding of andere bezittingen van bezoekers aan de boot. Helaas is de boot niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers, het Tropenmuseum is wel geheel toegankelijk met een rolstoel CONTACT Tropenmuseum, afdeling reserveringen Linnaeusstraat CK Amsterdam e: reserveren@tropenmuseum.nl t: (di. t/m vr. tussen en uur)

3 OP SCHOOL VOORBEREIDENDE LES PAG > 3 50 MIN LEERDOELEN - Leerlingen kennen verschillende definities die gebruikt worden in het debat over vluchtelingen - Leerlingen kennen de cijfers met betrekking tot actuele vluchtelingenstromen - Leerlingen krijgen inzicht in het soort keuzes waar een vluchteling voor komt te staan - Leerlingen geven hun eigen mening en kunnen deze beargumenteren TIJDSINDELING Introductie Vluchtelingen in beeld Kennisquiz Keuzespel BENODIGDHEDEN Schoolbord of pen en papier Scherm om powerpoint af te spelen 5 min. 10 min. 15 min. INTRODUCTIE VLUCHTELINGEN IN BEELD 5 MIN 10 MIN Vertel de leerlingen dat ze binnenkort naar het Tropenmuseum gaan. Is iemand wel eens in het Tropenmuseum geweest? Wat is daar te zien? Vertel de leerlingen dat ze bij het Tropenmuseum een bijzonder theatraal programma gaan volgen. Naast het Tropenmuseum ligt een boot die in 2013 nog 282 vluchtelingen van Egypte naar Italië vervoerde. Jullie gaan in het museum en op deze boot een interactief theaterstuk zien. In dit theaterstuk beleven jullie een bijzonder en waargebeurd verhaal van een jongen die op jonge leeftijd uit Soedan vluchtte en komen jullie meer te weten over de vluchtelingenboot. Dagelijks kom je verhalen over vluchtelingen tegen in de media. Wat hebben jullie er over gelezen/ gezien? Bespreek dit kort (eventueel aan de hand van de krant van die dag). Wanneer is iemand eigenlijk een vluchteling? Schrijf het woord vluchteling op het bord of op een papier. Zet er een cirkel omheen en vraag de leerlingen wat het eerst in hen opkomt bij het lezen van dit woord. Laat hen er niet te lang over nadenken, ga dus snel van leerling naar leerling. Schrijf wat zij zeggen op rond de cirkel. Je kunt het papier ook rond laten gaan en de leerlingen zelf laten schrijven. Bespreek wat er rondom de cirkel staat en laat leerlingen op elkaars ideeën reageren. Zorg dat ze elkaar uitleg geven of vragen stellen. Met deze korte opdracht kun je snel de beeldvorming rondom vluchtelingen in kaart brengen. Vat samen wat er is opgeschreven.

4 PAG > 4 OP SCHOOL VOORBEREIDENDE LES KENNISQUIZ KEUZESPEL 15 MIN 20 MIN Doe de kennisquiz in de bijlage klassikaal met de leerlingen. De vragen gaan over definities en cijfers met betrekking tot het thema vluchtelingen. Schuif met de leerlingen alle stoelen aan de kant en vraag alle leerlingen aan 1 kant van het lokaal te gaan staan. Leerlingen kiezen steeds het juiste antwoord door aan de kant van het antwoord waarvan zij denken dat het juist is te gaan staan. De kennisquiz kan ook gedaan worden door de leerlingen te laten zitten (rechts) of staan (links) of met rode en groene kaartjes die afwisselend omhoog worden gestoken. Lees de vragen voor en houd de vaart erin. Laat elke keer aan beide kanten een leerling zijn of haar keuze toelichten en licht dan kort het juiste antwoord toe. Sluit de quiz af met de stelling Mensen die vluchten voor armoede zouden ook in Europa moeten kunnen blijven. Leerlingen die het met de stelling eens zijn staan rechts, leerlingen die het met de stelling oneens zijn gaan links staan. Laat beide groepen overleggen en met twee argumenten komen die hun standpunt verdedigen. Zijn er mensen die van standpunt willen veranderen? Vluchtelingen moeten tijdens hun vlucht steeds onmogelijke keuzes maken. Leerlingen krijgen inzicht in het soort dilemma s waar een vluchteling voor komt te staan, door de online vluchtelingentest van de EO ( en de app My life as a refugee (in het Engels voor Apple en Android), van het UNHCR. De leerlingen kiezen een personage waarna zij vervolgens steeds voor een dilemma worden gesteld. Doorloop klassikaal het keuzespel of laat de leerlingen het individueel doen. Bespreek na: wat viel de leerlingen op? Welke keuze vonden ze het moeilijkste om te maken? Informatie uit de kennisquiz komt van UNHCR, Rodekruis, Vluchtelingen Werk Nederland en Amnesty International. LEESTIP Het theatrale verhaal dat de leerlingen gaan beleven is geïnspireerd op het boek Wat is de Wat? van Dave Eggers. Dit boek gaat over het verhaal van een jonge jongen in Soedan, Valentino Achak Deng, die vluchteling wordt. Deng vertelde zijn levensverhaal aan Eggers, die er een roman van maakte.

5 PAG > 5 OP SCHOOL CREATIEVE OPDRACHT CA. 50 MIN TIJDSINDELING Reflectie 5 min. Beroemde vluchtelingen Monoloog of nieuwsbericht schrijven 25 min. BENODIGDHEDEN Beeldscherm en internetverbinding Pen en papier Kaartjes met bekende vluchtelingen REFLECTIE BEROEMDE VLUCHTELINGEN 5 MIN 20 MIN Doe een korte reflectie op de voorstelling en het museumbezoek. Wat vonden jullie ervan? Wat is je het meest bijgebleven en waarom? Vertel Op dit moment is er een grote vluchtelingenstroom vanuit Syrië naar Europa. Vluchtelingen zijn echter van alle tijden en zijn allerlei verschillende soorten mensen. De hoofdpersoon in het theaterstuk dat de leerlingen gezien hebben was een jonge jongen, die vluchtte vanuit Soedan en bekend werd door het Boek dat Dave Eggers over hem schreef. Hij is nu Minister van Onderwijs in Soedan. Er zijn meer mensen die heel bekend zijn, die ooit hun land hebben moeten ontvluchten. Kan iemand van jullie een bekende vluchteling noemen? Op pagina 7 vind je kaartjes met de namen van bekende mensen die ooit zijn gevlucht. Het zijn personen die om verschillende redenen vluchtten en uit verschillende tijdsperiodes. Deel de kaartjes met namen uit, de leerlingen kunnen in groepjes van 3 samenwerken. Geef de groepjes de opdracht op internet de persoon die ze hebben gekregen op te zoeken en de volgende vragen te beantwoorden: - Uit welk land kwam hij of zij? - Waarom is deze persoon gevlucht en wanneer? - Naar welk land is deze persoon toegegaan? - Waar is deze persoon bekend mee geworden?

6 PAG > 6 OP SCHOOL CREATIEVE OPDRACHT NIEUWSBERICHT MONOLOOG OF NIEUWSBERICHT SCHRIJVEN 25 MIN Kies de opdracht die het beste bij (het niveau van) de leerlingen past: het schrijven van een nieuwsbericht of een monoloog. Bekijk klassikaal de foto. Deze is online te vinden op Hebben jullie deze foto eerder gezien? Waar gaat de foto over? Geef kort achtergrondinformatie. ACHTERGRONDINFORMATIE BIJ DE FOTO Vluchtelingen komen met een bootje aan op het Griekse eiland Lesbos. Fotograaf: Sergej Ponomarev, Rusland, 2015 voor The New York Times. De Rus Sergej Ponomarev maakte een fotoverhaal van de vluchtelingencrisis in Europa. De fotograaf, in dienst van The New York Times, won in 2016 met zijn serie in de categorie algemeen nieuws de World Press Photo Award en de Pulitzer-prijs voor fotografie in de categorie Breaking News Photography. Deze foto is onderdeel van een serie. Te zien is hoe een klein bootje vol met vluchtelingen aankomt op het Griekse eiland Lesbos. Vertel de leerlingen dat ze een nieuwsbericht gaan schrijven aan de hand van de foto. Verdeel de klas in 3 groepen. Iedere groep krijgt een bepaalde invalshoek. Groep 1 schrijft een nieuwsbericht waarin de journalist duidelijk laat merken geschokt te zijn door de situatie. Hij/zij toont medeleven met de mensen op de foto. Groep 2 schijft een nieuwsbericht waarin de journalist tegen de komst van de vluchtelingen is. Groep 3 schrijft een nieuwsbericht waarin de journalist neutraal probeert te blijven en alleen feiten benoemt. Als de nieuwsberichten klaar zijn, leest van ieder groepje een van de leerlingen het bericht voor met de foto op de achtergrond. MONOLOOG Vertel de leerlingen dat ze een monoloog gaan schrijven aan de hand van de foto. Een monoloog is het verhaal van één persoon. Dit betekent dat je één persoon op deze foto kiest en een verhaal schrijft waarin deze persoon aan het woord is (en blijft). Je schrijft in de ik-vorm wat de persoon zegt en/of denkt. In een monoloog is er maar één verteller. Dit betekent dat je de andere mensen op de foto geen stem geeft. Kies een persoon en bedenk wat er door die persoon heen gaat of waar deze persoon aan denkt. Wat is de tocht die hij/ zij gemaakt heeft, waar kijkt hij/zij naar uit? Laat de leerlingen hun monoloog eventueel ook voordragen.

7 PAG > 7 Kader Abdolah Madeleine Albright Robert Capa Salvador Dali Albert Einstein Gloria Estefan Anne Frank Andy Garcia Iman DJ Isthar Wyclef Jean K nann Dalai Lama Freddie Mercury M.I.A. Mika Piet Mondriaan Rita Ora Martin Simek Regina Specter Alex Wek Malala Yousafzai

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 GELOVEN IN DE WERELD VOORTGEZET ONDERWIJS LESBRIEF WAAR GELOOF JIJ IN? Overal in de wereld geloven mensen. Ze geloven in goden, natuurkrachten, voorouders of geloven juist dat dit allemaal niet

Nadere informatie

THUIS IN DE WERELD LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7 EN 8 TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! THUIS IN DE WERELD PAG > 1

THUIS IN DE WERELD LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7 EN 8 TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! THUIS IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 THUIS IN DE WERELD PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7 EN 8 ------------ THUISGEVOEL LESBRIEF Overal ter wereld voelen mensen zich thuis. Wat heb jij nodig om je thuis te voelen? Betekent dat fijne thuisgevoel

Nadere informatie

DAAR ZIT MUZIEK IN! LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIKALE REIS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! DAAR ZIT MUZIEK IN! PAG > 1

DAAR ZIT MUZIEK IN! LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIKALE REIS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! DAAR ZIT MUZIEK IN! PAG > 1 PAG > 1 DAAR ZIT PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIEK IN! LESBRIEF MUZIKALE REIS Overal in de wereld maken mensen muziek en laten mensen zich door elkaars muziek inspireren. De door reizigers meegebrachte

Nadere informatie

WERELD DIERENFEEST LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 1 EN 2 EEN VERRASSINGSFEEST VOOR KANTJIL TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! WERELD DIERENFEEST PAG > 1

WERELD DIERENFEEST LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 1 EN 2 EEN VERRASSINGSFEEST VOOR KANTJIL TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! WERELD DIERENFEEST PAG > 1 PAG > 1 WERELD DIERENFEEST PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 1 EN 2 LESBRIEF EEN VERRASSINGSFEEST VOOR KANTJIL Kantjil het dwerghertje, viert zijn verjaardag helemaal alleen. Dat kan natuurlijk niet! Samen met de

Nadere informatie

De studenten maken vanuit verschillende perspectieven nieuws over vluchtelingen en ontdekken hoe moeilijk het is om objectief te blijven.

De studenten maken vanuit verschillende perspectieven nieuws over vluchtelingen en ontdekken hoe moeilijk het is om objectief te blijven. Praktische informatie Uitleg & instructie In samenwerking met: Als vervolg op het bezoek aan het Humanity House, kunnen studenten met de les Vluchtelingen in Beeld op school actief aan de slag met hun

Nadere informatie

Meningsvorming: jij en vluchtelingen

Meningsvorming: jij en vluchtelingen Meningsvorming: jij en vluchtelingen Korte omschrijving Het kan uw leerlingen bijna niet ontgaan zijn dat de Europese Unie te maken heeft met een grote stroom vluchtelingen. Sinds een paar maanden is dit

Nadere informatie

IK WIL JOU NIET VERLIEZEN

IK WIL JOU NIET VERLIEZEN IK WIL JOU NIET VERLIEZEN De Vloer Op Jr. in de klas Leeftijd: 9-12 jaar, 13-15 jaar Niveau: bovenbouw basisonderwijs, onderbouw voortgezet onderwijs Tijd: 55 min Benodigdheden: beamer of digibord, internetverbinding,

Nadere informatie

Thema: Grenzen en bruggen Migratie. Onderdeel 1: Waarom is migratie zo'n heet hangijzer in de 21e eeuw?

Thema: Grenzen en bruggen Migratie. Onderdeel 1: Waarom is migratie zo'n heet hangijzer in de 21e eeuw? Thema: Grenzen en bruggen Migratie Onderdeel 1: Waarom is migratie zo'n heet hangijzer in de 21e eeuw? Migratie is een heet hangijzer voor het 21e-eeuwse Europa en voor de rest van de wereld. Welke redenen

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Dia 1 Introductie max. 2 minuten!

Dia 1 Introductie max. 2 minuten! 1 Dia 1 Introductie max. 2 minuten! Vertel: Deze les gaat vooral over het gebruik van sociale media. Maar: wat weten jullie eigenlijk zelf al over sociale media? Laat de leerlingen in maximaal een minuut

Nadere informatie

Introductie. Onzichtbaar op internet. GEMAAKT DOOR: Redactie i-respect. ONDERWERP: Communiceren. DOEL: Spelen met identiteit

Introductie. Onzichtbaar op internet. GEMAAKT DOOR: Redactie i-respect. ONDERWERP: Communiceren. DOEL: Spelen met identiteit Onzichtbaar op internet introductie GEMAAKT DOOR: Redactie i-respect ONDERWERP: Communiceren DOEL: Spelen met identiteit DOELGROEP: 13-14 jaar, onderbouw voortgezet onderwijs KORTE BESCHRIJVING: Deze les

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

TROETEL JE NIEUWE KIND MAAR

TROETEL JE NIEUWE KIND MAAR TROETEL JE NIEUWE KIND MAAR De Vloer Op Jr. in de klas Leeftijd: 9-12 jaar, 13-15 jaar Niveau: bovenbouw basisonderwijs, onderbouw voortgezet onderwijs Tijd: 55 min Benodigdheden: beamer/digibord, voorwerpen

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om mensen ervan te overtuigen dat een plek in je buurt opgeknapt moet worden.

Waarom ga je schrijven? Om mensen ervan te overtuigen dat een plek in je buurt opgeknapt moet worden. week 11 10 maart 2014 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Welke plek in de buurt moet opgeknapt worden? Waarom ga je schrijven? Om mensen ervan te overtuigen dat een plek in je buurt opgeknapt moet

Nadere informatie

MAAK EEN WOORDSPIN RITME

MAAK EEN WOORDSPIN RITME ALLES IS RITME MAAK EEN WOORDSPIN RITME FOLI THERE IS NO MOVEMENT WITHOUT RHYTHM RITME IN DE KLAS ACTIEVE OPDRACHT VOOR IN DE KLAS LUISTER NAAR MUZIEK ACTIEVE OPDRACHT VOOR IN DE KLAS HOU EEN LOGBOEK BIJ

Nadere informatie

EEN JONGE NAVEL? De Vloer Op Jr. in de klas

EEN JONGE NAVEL? De Vloer Op Jr. in de klas EEN JONGE NAVEL? De Vloer Op Jr. in de klas Leeftijd: 9-12 jaar, 13-15 jaar Niveau: bovenbouw basisonderwijs, onderbouw voortgezet onderwijs Tijd: 60+ minuten Benodigdheden: beamer/digibord (internet),

Nadere informatie

4 manieren om Samsam te gebruiken

4 manieren om Samsam te gebruiken sam samsam Lesbrief wereldburgerschap Samsam gaat over alle thema's van wereldburgerschap. Door met de onderstaande opdrachten een les samen te stellen, sluit u altijd aan bij één van de kerndoelen van

Nadere informatie

200 JAAR STATEN-GENERAAL

200 JAAR STATEN-GENERAAL 200 JAAR STATEN-GENERAAL NOVEMBER 2015 - POLITIEK IN PRAKTIJK #7 WAT HEB JE NODIG Knipblad met jaartallen (gekleurd papier) Knipblad met foto s/uitleg (wit papier) Magneetjes + magneetbord Uitgeknipte

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

DE L CKER. Het project is een samenwerking tussen Human, NPO 3Lab en NPO3Extra.

DE L CKER. Het project is een samenwerking tussen Human, NPO 3Lab en NPO3Extra. VLUCHTELING IN NEDERLAND DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas. Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Over taaie taboes en lastige liefdes

Over taaie taboes en lastige liefdes Seksuele diversiteit graad 3 Lesvoorbereiding Over taaie taboes en lastige liefdes Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print het artikel Huwelijken

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 1 De wereld van reclames Les 1 De wereld van reclames Samenvatting van de les In deze eerste les gaat het om het herkennen van reclamebeelden

Nadere informatie

LESBRIEF LES 2 DE THT-LES SAMENVATTING LES 2 BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN WERKVORMEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD VOORBEREIDING

LESBRIEF LES 2 DE THT-LES SAMENVATTING LES 2 BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN WERKVORMEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD VOORBEREIDING SAMENVATTING In deze les wordt het onderwerp uitgediept en komen de leerlingen meer te weten over de verschillende redenen van verspilling. Eén reden van wordt uitgediept, namelijk de manier waarop de

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 4

Jeugd Verkeerskrant 4 Jeugd Verkeerskrant 4 Wat kies je? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 Wat kies je? a. Welke keuzes maak jij voordat je gaat deelnemen aan het verkeer? Bedenk er samen

Nadere informatie

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe.

HOUT EN BOUW. Activerende werkvormen? De leraar doet er toe. HOUT EN BOUW Activerende werkvormen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we na 14 dagen gemiddeld slechts 10 % hebben onthouden van datgene wat we gelezen hebben en 20 % van wat we hebben gehoord.

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity

Handleiding voorbereidende les bij Democracity. Basisonderwijs. Versie 22 mei Handleiding voorbereidende les bij Democracity Basisonderwijs Versie 22 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de gemeente over?... 3 Filmpje Hoe werkt de gemeenteraad?... 6 Wie is de baas in de gemeente?... 7 Van probleem

Nadere informatie

LitLab Leesclub. Dit zijn de namen van Tommy Wieringa. Leesclub 17: Migratie. Spelregels

LitLab Leesclub. Dit zijn de namen van Tommy Wieringa. Leesclub 17: Migratie. Spelregels LitLab Leesclub Leesclub 17: Migratie Dit zijn de namen van Tommy Wieringa Spelregels In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Dit zijn de namen van Tommy Wieringa. Je doet

Nadere informatie

IK WIL ZELF BESLISSEN

IK WIL ZELF BESLISSEN IK WIL ZELF BESLISSEN De Vloer Op Jr. in de klas Leeftijd: 9-12 jaar, 13-15 jaar Niveau: bovenbouw basisonderwijs, onderbouw voortgezet onderwijs Tijd: 1 uur en 20 min Benodigdheden: beamer of digibord,

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Wie ben jij? HANDLEIDING

Wie ben jij? HANDLEIDING HANDLEIDING Wie ben jij? Korte omschrijving lesactiviteit Iedereen legt vijf vingers op tafel. Om de beurt vertel je iets over jezelf, waarvan je denkt dat het uniek is. Als het inderdaad uniek is, dan

Nadere informatie

In de klas: De Vloer Op Jr.

In de klas: De Vloer Op Jr. In de klas: De Vloer Op Jr. Leeftijd: 9-12 jaar, 13-15 jaar Niveau: bovenbouw basisonderwijs, onderbouw voortgezet onderwijs Tijd: circa 2u (of in blokken van 45 minuten) Benodigdheden: beamer of digibord,

Nadere informatie

Boekproject: Timo en de oppasninja (1) Lisa Boersen & Edwin Rhemrev

Boekproject: Timo en de oppasninja (1) Lisa Boersen & Edwin Rhemrev Boekproject: Timo en de oppasninja (1) Lisa Boersen & Edwin Rhemrev Boekproject: Timo en de oppasninja (1) Lisa Boersen & Edwin Rhemrev Lessuggesties door Jozefien de Leest Algemene informatie over het

Nadere informatie

Voorspellen en tekst lezen

Voorspellen en tekst lezen Voorspellen en tekst lezen 1. Lees de uitleg. Als je een tekst gaat lezen, doe je eerst een voorspelling. Waar zou de tekst over gaan? Kijk eerst goed hoe de tekst eruitziet. Kijk naar de titel, de kopjes

Nadere informatie

Mediawijsheid. Auteursrecht bij foto s. Voorbereiding. - De leerlingen begrijpen het verschil tussen eigen gebruik van een foto en een

Mediawijsheid. Auteursrecht bij foto s. Voorbereiding. - De leerlingen begrijpen het verschil tussen eigen gebruik van een foto en een Lesbrief 4 Auteursrecht bij foto s Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten in welke situatie je toestemming moet vragen aan de originele fotograaf, als je een foto wilt publiceren. - De leerlingen

Nadere informatie

ONS GELOOF, JOUW GELOOF PA!

ONS GELOOF, JOUW GELOOF PA! ONS GELOOF, JOUW GELOOF PA! De Vloer Op Jr. in de klas Leeftijd: 9-12 jaar, 13-15 jaar Niveau: bovenbouw basisonderwijs, onderbouw voortgezet onderwijs Tijd: 45 min Benodigdheden: beamer of digibord, internetverbinding,

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4

Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Lesvoorbereiding Leef! Sociaal-emotionele vaardigheden klas 3-4 Hoofdstuk Vaardigheid: Leerdoel: 1 Geluk Weten wat geluk is en dit kunnen omschrijven De leerling kan: zijn definitie van geluk geven; feiten

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen. Wat voor tekst schrijf je? een overtuigende tekst. Voorbereiden van je overtuigende tekst

Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen. Wat voor tekst schrijf je? een overtuigende tekst. Voorbereiden van je overtuigende tekst niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Waarom ga je schrijven? om de directeur te overtuigen Voor welk feest zou je in ieder geval een vrije dag willen hebben? Wat voor tekst schrijf je?

Nadere informatie

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan vaak verwijswoorden.

Nadere informatie

SCHRIJF HET VERVOLG SCHRIJF HET VERVOLG KIJKEN, VOELEN, MAKEN KIJKEN VOELEN NADENKEN MAKEN WETEN

SCHRIJF HET VERVOLG SCHRIJF HET VERVOLG KIJKEN, VOELEN, MAKEN KIJKEN VOELEN NADENKEN MAKEN WETEN Een opdracht voor groep 6, 7 of 8 gericht op het kijken naar kunst en creatieve ontwikkeling. De leerlingen schrijven een scène gebaseerd op een kunstwerk uit de zeventiende eeuw naar keuze. De leerlingen

Nadere informatie

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 3 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen vormen een beeld bij het onderzoek van de professor Leerlingen vergroten hun woordenschat door het leren van nieuwe vaktermen

Nadere informatie

STELLINGENSPEL. Tijd 10 minuten. Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap en stift of bord en krijt

STELLINGENSPEL. Tijd 10 minuten. Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap en stift of bord en krijt STELLINGENSPEL Tijd 40 minuten Opdracht geven Argumenten bedenken Klassikaal bespreken 5 minuten 10 minuten 25 minuten Nodig Aanwijzingen voor de docent Stellingen Gekleurde kaartjes (1 per leerling) Flap

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018 Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel basisonderwijs Versie 26 april 2018 1 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de provincie over?... 3 Filmpje Hoe werkt de provincie?...

Nadere informatie

Een schema invullen

Een schema invullen 12. In regel 35 staat: Ze lezen de krant en volgen het nieuws ook op radio, tv en online. Wie worden bedoeld met Ze? Vul in: lezen de papieren krant en volgen het nieuws ook op radio, tv en online. Vul

Nadere informatie

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen?

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen? HOE KIES JE OP WIE JE STEMT? (DIA 1) De deelnemers ontdekken waarom de Europese Parlementsverkiezingen voor hen belangrijk zijn. Aan de hand van actuele thema s die spelen in de EU geven deelnemers hun

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Introductie. Doelen. Instructie van de les. Verwerking. Afsluiting (5 minuten)

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Introductie. Doelen. Instructie van de les. Verwerking. Afsluiting (5 minuten) 45 2017 NEDERLANDS INSTRUCTIE Introductie Laat uw leerlingen het artikel Strengere wapenwet? lezen op pagina 6 van 7Days. Wat weten zij al van dit onderwerp? Geef aan dat uw leerlingen deze week een artikel

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

Fase Ontdek en onderzoek

Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI de dwalende robot Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Groep 1: Robomind Je werkt in een groepje van vier leerlingen.

Nadere informatie

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs. voorstelling BROOS Lesbrief voor het voortgezet onderwijs voorstelling BROOS Het Rotterdamse dansgezelschap Conny Janssen Danst is in 1992 opgericht om een podium te creëren voor het werk van choreograaf Conny Janssen. Onder

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven.

Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven. Een les Wordpress Studenten: Mentor: Stageschool: Groep: Datum: Doel van de les: Aan het eind van de les kunnen de kinderen Wordpress gebruiken om informatie weer te geven. Beginsituatie: In deze les word

Nadere informatie

Sterker naar het mbo. Docentenhandleiding. Januari 2018 Spirit4you.

Sterker naar het mbo. Docentenhandleiding. Januari 2018 Spirit4you. Sterker naar het mbo Docentenhandleiding Januari 2018 Spirit4you www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 3 Aanleiding 3 Vaardigheden oefenen 3 Voor wie? 3 Bij welk vak? 3 Algemene

Nadere informatie

Integratie. Wat weten we over nieuwkomers? 3 VMBO. docentenhandleiding

Integratie. Wat weten we over nieuwkomers? 3 VMBO. docentenhandleiding Integratie Wat weten we over nieuwkomers? 3 VMBO docentenhandleiding Colofon Deze lessen zijn gemaakt in opdracht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Realisatie: Codename Future: www.codenamefuture.nl

Nadere informatie

Werkvormen Vooraf aan EduMedia

Werkvormen Vooraf aan EduMedia Werkvormen Vooraf aan EduMedia 0 Deze inspiratiekaartjes bevatten werkvormen voorafgaand aan EduMedia te gebruiken 0 Doelen zijn: 0 Voorkennis te activeren 0 Het leereffect te vergroten 0 21st century

Nadere informatie

Breuken(taal), meetkunde, voortzetting eerlijk verdelen

Breuken(taal), meetkunde, voortzetting eerlijk verdelen Titel Eerlijk verdelen 2 Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten Benodigdheden Organisatie Bedoeling Voorwaardelijke vaardigheden Lesactiviteit Breuken(taal), meetkunde, voortzetting eerlijk verdelen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1 Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1 De Derde Kamer der Staten-Generaal is een interactief lesprogramma over politiek voor leerlingen van groep 7 en 8. Wij raden aan om het lesprogramma

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

Winkelen in het bos?

Winkelen in het bos? Winkelen in het bos? Natuur, tweede graad Doelstellingen Kinderen ervaren dat het bos uit verschillende delen en bewoners bestaat. Kinderen ontdekken verbanden tussen alle delen en bewoners van het bos.

Nadere informatie

14 Kilómetros. Docentenhandleiding. Regie: Gerardo Olivares. Jaar: Duur: 95 minuten

14 Kilómetros. Docentenhandleiding. Regie: Gerardo Olivares. Jaar: Duur: 95 minuten 14 Kilómetros Docentenhandleiding Regie: Gerardo Olivares Jaar: 2007 Duur: 95 minuten Lesmateriaal Inleiding en leerdoelen Voor u ligt de lesbrief behorend bij de film 14 Kilómetros. Deze lesbrief bestaat

Nadere informatie

Een poster voor een goed doel maken

Een poster voor een goed doel maken Een poster voor een goed doel maken Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Een reclameposter voor maken voor een zelfbedacht goed doel. instructieles oefenles Lesdoel: Leerlingen kunnen

Nadere informatie

Les 1: Welke plek in de buurt moet opgeknapt worden?

Les 1: Welke plek in de buurt moet opgeknapt worden? week 9 24 februari 2014 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Welke plek in de buurt moet opgeknapt worden? Waarom ga je schrijven? Om mensen ervan te overtuigen dat een plek in je buurt opgeknapt

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum

Nationaal Gevangenismuseum Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 3. Bajespoëzie Les 3 Bajespoëzie Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 75 minuten (langer met uitbreiding) Samenvatting van de les In de derde les

Nadere informatie

VLUCHTEN IN BEELD VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT ROAD OF CHANGE

VLUCHTEN IN BEELD VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT ROAD OF CHANGE VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN - EDUCATIEF TRAJECT ROAD OF CHANGE 2 ROAD OF CHANGE IN DE KLAS Doel van de opdracht Leerlingen leren in detail kijken naar foto s, worden zich meer bewust van een beeld, ontwikkelen

Nadere informatie

OnzeLes. september AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD Gebruik van dit materiaal alleen met uitdrukkelijke toestemming van stichting leerkracht

OnzeLes. september AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD Gebruik van dit materiaal alleen met uitdrukkelijke toestemming van stichting leerkracht OnzeLes september 2017 AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD Gebruik van dit materiaal alleen met uitdrukkelijke toestemming van stichting leerkracht Facilitator notes 'OnzeLes' app Doel Leren kennen van de 'OnzeLes'

Nadere informatie

Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas

Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas In deze twee lessen gaan de leerlingen rekenen. Het thema rondom deze lessen zijn de pakjes van Sinterklaas. Dit is meteen de belevingswereld van de leerlingen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1 Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 1 De Derde Kamer der Staten-Generaal is een interactief lesprogramma over politiek voor leerlingen van groep 7 en 8. Wij raden aan om het lesprogramma

Nadere informatie

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Lesmateriaal Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Inleiding Binnenkort gaat u met de klas naar de voor Waar slaat dat op!? van Het Gelders Orkest. In deze voorstelling wordt er muziek gemaakt

Nadere informatie

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les

NEDERLANDS INSTRUCTIE. Doelen. Instructie van de les 15 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Nederlands Uw leerlingen lezen een tekst over de oproep van Arjen Lubach om te stoppen met Facebook. Ze beantwoorden tekstvragen en spelen een spel rond zelfbedachte

Nadere informatie

Hallo Wereld! Alle kinderen kunnen LEREN

Hallo Wereld! Alle kinderen kunnen LEREN Lessuggesties Les 1 - Kennismaken Doel De kinderen ervaren dat er verschillen zijn in de manier waarop andere kinderen onderwijs krijgen in landen over de hele wereld. Tijdsduur Kringgesprek 15 minuten

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

Jessica Huizer. aardrijkskunde

Jessica Huizer. aardrijkskunde Naam: Studentnummer: Opleiding: Klas: Vak: Docent: Jessica Huizer 0541685 Pabo 2P aardrijkskunde Vincent Bax 3 lessen * Introductie thema: Identiteit * introductie venster: Hindoeïsme * Les1: godsdiensten

Nadere informatie

Integratie. Wat weten we over nieuwkomers? Docentenhandleiding

Integratie. Wat weten we over nieuwkomers? Docentenhandleiding Integratie Wat weten we over nieuwkomers? 3 HAVO-VWO Docentenhandleiding Colofon Deze lessen zijn gemaakt in opdracht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Realisatie: Codename Future: www.codenamefuture.nl

Nadere informatie

behorende bij de website hoeextreembenjij.nl

behorende bij de website hoeextreembenjij.nl HAN D L E ID IN G behorende bij de website hoeextreembenjij.nl Beste gespreksleider, Dank voor het downloaden van deze handleiding, behorende bij de website Hoe Extreem Ben jij?. Deze website is bedoeld

Nadere informatie

Deze portretten zijn te bekijken onder de button Verhalen van Hoop in de app en via digiboard.ikhebhoop.nl.

Deze portretten zijn te bekijken onder de button Verhalen van Hoop in de app en via digiboard.ikhebhoop.nl. VO, ONDERBOUW EN BOVENBOUW Handleiding docent Beste docent, Leuk dat je school meedoet met de Week van de Hoop! Dit jaar staat hoop delen door middel van kunst centraal in het lesprogramma voor het VO.

Nadere informatie

Receptief vermogen creërend vermogen reflectief vermogen analyserend vermogen

Receptief vermogen creërend vermogen reflectief vermogen analyserend vermogen Kunstmenu-activiteit RobotLove Doe Expo ROBOTS Locatie: Melkfabriek op het voormalige Campinaterrein in Eindhoven Deze lesbrief beschrijft een les of een project voor het primair onderwijs. De activiteit

Nadere informatie

Wat is herdenken? Volledige lesmodule: 60 min

Wat is herdenken? Volledige lesmodule: 60 min Wat is herdenken? In deze module leren leerlingen het verband tussen de Tweede Wereldoorlog en herdenken. Leerlingen koppelen het begrip herdenken aan elementen uit hun eigen omgeving. Volledige lesmodule:

Nadere informatie

Inhoud van de les. Doelgroepen * jaar regulier basisonderwijs * jaar speciaal onderwijs * jaar regulier voortgezet onderwijs

Inhoud van de les. Doelgroepen * jaar regulier basisonderwijs * jaar speciaal onderwijs * jaar regulier voortgezet onderwijs Sterren dansen op de sites Introductie Korte beschrijving les Wat is een goede website voor kinderen? En hoe beoordeel je dat eigenlijk? Deze vragen komen aan de orde in deze les. Leerlingen beoordelen

Nadere informatie

Les 1. Inleiding. Les 2. Debat

Les 1. Inleiding. Les 2. Debat lesbrief docent Inleiding In een serie van twee lessen worden leerlingen klaargestoomd voor een einddebat in het AAMU, museum voor hedendaagse Aboriginal kunst, in samenwerking met IDEA, International

Nadere informatie

DOOR NELE VANHEX EN ADRIANE LEILICH

DOOR NELE VANHEX EN ADRIANE LEILICH VOOR RG 2.3 en 2.4 DOOR NELE VANHEX EN ADRIANE LEILICH INHOUD Woordje van het Huis van het Nederlands en het Red Star Line Museum Doelgroep Doelstelling Lespakket DEEL 1 DEEL 2 INTRODUCTIE: DE GROTE MEERPAAL

Nadere informatie

Duur van de les Introductie (gesprek) 15 minuten Kern (reflecteren en controleren met werkblad) 30 minuten Afsluiting, uitleg volgende les 5 minuten

Duur van de les Introductie (gesprek) 15 minuten Kern (reflecteren en controleren met werkblad) 30 minuten Afsluiting, uitleg volgende les 5 minuten Les 9 Reflecteren en controleren Voorbereiden U zorgt ervoor dat u weer groepjes aan elkaar heeft gekoppeld voor de feedback en dat de nieuwsitems, geprint of digitaal, beschikbaar zijn voor de groepjes.

Nadere informatie

Belangen: Wel of niet ingrijpen in Syrië?

Belangen: Wel of niet ingrijpen in Syrië? Belangen: Wel of niet ingrijpen in Syrië? Korte omschrijving werkvorm: Leerlingen moeten zich inleven in een permanent lid van de Veiligheidsraad van de VN. Ze gaan aan de slag met het vraagstuk of de

Nadere informatie

Ik geloof dus ik ben?

Ik geloof dus ik ben? Ik geloof dus ik ben? Naar: Bord vol kinderrechten Oh my god (UNICEF België) Leeftijd: 6 tot 9 jaar Duur: 2x 50 min. Doelen De kinderen weten dat er verschillende soorten geloof in de wereld zijn De kinderen

Nadere informatie

In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Allemaal

In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Allemaal LitLab Leesclub Leesclub 30: Helden II Allemaal willen we de hemel van Els Beerten Spelregels In deze leesclub discussieer je met een groepje van 4 tot 6 lezers over Allemaal willen we de hemel van Els

Nadere informatie

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan.

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan. STRIP MAKEN Een les waarbij leerlingen een stripverhaal maken over een mediawijs onderwerp. Ze fotograferen een verhaal, zetten dit om in een stripverhaal met korte teksten. Strip maken - Docent Doel Leerlingen

Nadere informatie

Algemene benodigdheden: Beamer/digibord, powerpoint(bijgeleverd), lijst met stellingen (bijgeleverd).

Algemene benodigdheden: Beamer/digibord, powerpoint(bijgeleverd), lijst met stellingen (bijgeleverd). Streetart: illegaal? Lesontwerp 0 Gegevens Naam van de school: Klas type: Aantal leerlingen: Aantal lessen: vmbo, havo of vwo 20 tot 30 leerlingen 1 les van 45 tot 60 minuten 1 Inleiding Beginsituatie:

Nadere informatie

AN IMMERSIVE SOUND EXPERIENCE LESBRIEF VOOR DOCENTEN VOORAFGAAND AAN DE VOORSTELLING

AN IMMERSIVE SOUND EXPERIENCE LESBRIEF VOOR DOCENTEN VOORAFGAAND AAN DE VOORSTELLING AN IMMERSIVE SOUND EXPERIENCE LESBRIEF VOOR DOCENTEN VOORAFGAAND AAN DE VOORSTELLING INTRODUCTIE (5 MIN.) Bekijk met de klas de trailer van Listen Up!: http://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=lvcslkmauje

Nadere informatie

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2 Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2 De Derde Kamer der Staten-Generaal is een interactief lesprogramma over politiek voor leerlingen van groep 7 en 8. Met behulp van het Handboek Politiek

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Thema- overzicht Thema- overzicht Kijken is een kunst Groep 5 Museum De Buitenplaats Kern van het thema Mensen laten graag iets van zichzelf aan anderen

Nadere informatie

Een feest, vergadering of evenement tussen de Boeddha s, Dogonmaskers of Incabeelden? Kom naar Museum Volkenkunde!

Een feest, vergadering of evenement tussen de Boeddha s, Dogonmaskers of Incabeelden? Kom naar Museum Volkenkunde! brochure Een feest, vergadering of evenement tussen de Boeddha s, Dogonmaskers of Incabeelden? Kom naar Museum Volkenkunde! Museum Volkenkunde, gelegen in hartje Leiden, is dé plek om uw relaties te verwelkomen.

Nadere informatie

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs

LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs LESSUGGESTIES BIJ DE BOEKENKIST COMING OF AGE - praktijkonderwijs Inhoud Handleiding docent... 2 Meet & Greet de boeken!... 4 TOP 3... 5 Opdrachtblad vragenspel... 6 Kopieerblad vragenkaartjes spel...

Nadere informatie

t Fort, een vesting vol vroeger les 3 Handleiding voor de leerlingen

t Fort, een vesting vol vroeger les 3 Handleiding voor de leerlingen t Fort, een vesting vol vroeger les 3 Handleiding voor de leerlingen Les 3: Foto s kiezen en presenteren 1. Foto s kiezen Op het fort hebben jullie op drie verschillende locaties foto s gemaakt. De leerkracht

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Duur van de les Introductie (video en gesprek) 15 minuten Kern (gesprek over bronnen) 15 minuten Afsluiting (werkblad en themabepaling) 30 minuten

Duur van de les Introductie (video en gesprek) 15 minuten Kern (gesprek over bronnen) 15 minuten Afsluiting (werkblad en themabepaling) 30 minuten Les3 Cultureel burgerschap Organisatie Dit heeft u nodig: Digibord (hyperlink Nieuwsmediaportal) Landelijke en regionale dagbladen via de Nieuwsservice Pennen NieuwsMakers Toolkit Werkblad Cultureel burgerschap

Nadere informatie

Media & Privacy Lessenserie Gotcha!

Media & Privacy Lessenserie Gotcha! Media & Privacy Lessenserie Gotcha! Docentenhandleiding doelgroep duur 2 vmbo, 1 havo, 1 vwo 5-6 klokuren Inleiding In een klap beroemd: dat wensen veel jongeren! Of het nu komt door geweldige prestaties

Nadere informatie