Inspectie infrastructuur Amsterdam CS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inspectie infrastructuur Amsterdam CS"

Transcriptie

1 1 Eindrapportage Inspectie infrastructuur Amsterdam CS Eindrapportage thema actie 2005 Versie : 1.0 definitief :

2 2 Inhoudsopgave 1 Samenvatting 3 2 Inleiding Aanleiding Doelstellingen Projectgrenzen Normering Leeswijzer 7 3 Wetgeving Relevante artikelen Toelichting Wetgeving ProRail regelgeving 9 4 Werkwijze 10 5 Resultaat Resultaten visuele inspectie Resultaten analyse meet - en schouwgegevens Resultaten metingen Verschillen visuele inspectie en metingen Relatie met de audit Veiligheidszorgsysteem ProRail 13 6 Conclusies en aanbevelingen Conclusies Ten slotte 14

3 3 1 Samenvatting In juni en augustus 2005 vonden op het emplacement van Amsterdam CS drie ontsporingen 1 van treinen plaats. De ontsporingen vormden de directe aanleiding om de harde infra op het emplacement van Amsterdam CS te inspecteren, zoals ook door de Minister van Verkeer en Waterstaat is toegezegd in het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer d.d. 22 februari Het doel van deze thema-inspectie was om op basis van de Spoorwegwet en de onderliggende regelgeving: Inzicht te verkrijgen in de technische staat van de harde infra op het emplacement Amsterdam CS door het verrichten van visuele inspecties en metingen; Beoordelen in hoeverre de infrastructuur van het emplacement Amsterdam CS voldoet aan de Spoorwegwet; Beoordelen in hoeverre de infrastructuur voldoet aan de brancheregelgeving. De inspectie was daarmee niet alleen gericht op het vaststellen van de mate waarin de wettelijke normen worden nageleefd, maar heeft mede gezien op naleving van brancheregelgeving op het gebied van de infrastructuur: aanvullende normen en veiligheidswaarden die door ProRail, als beheerder van de infrastructuur, zijn vastgesteld op basis van internationale brancheafspraken. De wettelijke normen zijn de normen die zijn opgenomen in de Spoorwegwet en de daaronder vallende regelgeving. De aanvullende normen en de veiligheidswaarden zijn aanvullend op de wettelijke normen en zijn naast veiligheid mede gericht op het comfortabel berijden van de infrastructuur. De veiligheidswaarden, die onderdeel zijn van de aanvullende normen, zijn de waarden die in geen geval overschreden mogen worden. De wettelijke normen zijn opgenomen in de veiligheidswaarden. Het project is opgebouwd in drie opeenvolgende fases: eerst is het emplacement visueel geïnspecteerd waarna de resultaten in fase 2 zijn vergeleken met de meet - en schouwgegevens van ProRail. In fase 3 zijn metingen verricht om significante verschillen in de resultaten tussen de visuele inspectie en de meet - en schouwgegevens te controleren. Bij de visuele ins pectie zijn geen directe veiligheidsrisico s gesignaleerd naar aanleiding waarvan onmiddellijk opgetreden zou moeten worden. Wel hadden de inspecteurs bij enkele tientallen wissels twijfels over de juiste staat van 1 Op 6 juni 2005 ontspoorde een ballasttrein: op 10 juni een kolentrein en op 15 augustus een reizigerstrein.

4 4 onderhoud omdat bijvoorbeeld wisseltongen te vroeg leken te worden aangereden. De meet - en schouwgegevens van ProRail gaven, op negen gevallen na, hetzelfde beeld. De negen wissels waarvan de meet - en schouwgegevens van ProRail niet overeen kwamen met de schouwresultaten van de Inspectie V&W zijn op woensdag 31 mei en donderdag 1 juni gemeten. Uit analyse van de gegevens bleek dat alle wissels aan de wettelijke normen voldeden. Op onderdelen voldeden ze niet aan de aanvullende ProRail normen. De gestelde veiligheidswaarden werden echter niet overschreden. In het reguliere onderhoud zijn benodigde verbeteringen aan de infrastructuur inmiddels doorgevoerd. Conclusie De infrastructuur op het emplacement van Amsterdam CS voldoet aan de wettelijke normen en de door ProRail gehanteerde veiligheidswaarden; Op grond van de analyse van de bevindingen kan geconcludeerd worden dat geen sprake is van directe veiligheidsrisico's in relatie tot de technische staat van de onderzochte infrastructuur op Amsterdam CS.

5 5 2 Inleiding 2.1 Aanleiding De Minister van Verkeer en Waterstaat draagt de politieke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het spoorverkeer. Als uitvloeisel hiervan heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat de taak inzicht te verkrijgen in de veilige berijdbaarheid van de infrastructuur, zich hierover een oordeel te vormen en dit te rapporteren aan de Minister. In juni en augustus 2005 vonden op het emplacement van Amsterdam CS drie ontsporingen 2 van treinen plaats: twee maal ontspoorde een goederentrein en eenmaal een reizigerstrein. Deze ongevallen kregen veel aandacht in de (landelijke) media: ook riepen ze vragen op over de staat van de spoorinfrastructuur op het emplacement van Amsterdam CS. Alle drie ontsporingen vonden plaats aan de westkant van het emplacement. De Inspectie heeft de drie ontsporingen onderzocht en de bevindingen en conclusies vastgelegd in rapportages. De ontsporingen vormden de directe aanleiding om de zogeheten harde infra op het emplacement van Amsterdam CS te inspecteren, zoals ook door de Minister van Verkeer en Wat erstaat is toegezegd in het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer d.d. 22 februari Met de term harde infra worden de spoorbaan, spoorstaaf en de wissels aangeduid, ten onderscheid van andere voor de spoorwegveiligheid relevante infrastructuuronderdelen zoals beveiligingssystemen, treinbeïnvloedingsystemen en tunnelinstallaties. 2.2 Doelstellingen Het doel van deze thema-inspectie was om op basis van de Spoorwegwet en de onderliggende regelgeving: Inzicht te verkrijgen in de technische staat van de harde infra op het emplacement Amsterdam CS door het verrichten van visuele inspecties en metingen; Beoordelen in hoeverre de harde infrastructuur op het emplacement Amsterdam CS voldoet aan de Spoorwegwet; Beoordelen in hoeverre de infrastructuur voldoet aan de brancheregelgeving. 2 Op 6 juni 2005 ontspoorde een ballasttrein, op 10 juni een kolentrein en op 15 augustus een reizigerstrein.

6 6 2.3 Projectgrenzen De Inspectie heeft geen aandacht besteed aan Rolling Contact Fatigue 3 (RCF); De Inspectie heeft geen aandacht besteed aan het ontwerp van het emplacement en de uitvoering van het ontwerp, aangezien dit aspect zal worden meegenomen in het onderzoek dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) verricht; De sporen en wissels binnen de inrijseinen van het emplacement Amsterdam CS zijn geïnspecteerd. Bij de inspectie zijn dus zowel de oostals de westzijde van het emplacement geïnspecteerd. Met de term inrijseinen worden de door de treindienstleider bediende seinen aangegeven die toegang geven tot het emplacement. Aan de oostzijde van het emplacement gaat het hierbij om de seinen met de nummers tot en met 2526 en de seinen met de nummers 50 tot en met 62. Aan de westkant van het emplacement betreft het de seinnummers 310 tot en met Normering De inspectie was niet alleen gericht op het vaststellen van de mate waarin de wettelijke normen worden nageleefd, maar heeft mede gezien op naleving van brancheregelgeving op het gebied van de infrastructuur: aanvullende normen en veiligheidswaarden die door ProRail, als beheerder van de infrastructuur, zijn vastgesteld op basis van internationale brancheafspraken. De wettelijke normen zijn de normen die zijn opgenomen in de Spoorwegwet en de daaronder vallende regelgeving. De aanvullende normen en de veiligheidswaarden zijn aanvullend op de wettelijke normen. De aanvullende normen zijn naast veiligheid mede gericht op het comfortabel berijden van de infrastructuur. De veiligheidswaarden, die onderdeel zijn van de aanvullende normen, zijn de waarden die in geen geval overschreden mogen worden. De wettelijke normen zijn opgenomen in de veiligheidswaarden. 3 RCF: verzamelnaam voor afwijkingen aan de spoorstaafkoppen, in het algemeen veroorzaakt door metaalmoeheid. RCF kan leiden tot onder andere spoorstaafbreuk. 4 In Nederland zijn normaliter de seinen voorzien van een even nummer, wissels worden oneven genummerd.

7 7 2.5 Leeswijzer Deze rapportage begint in hoofdstuk 1 met de samenvatting: het tweede hoofdstuk behandelt de aanleiding voor de inspectie en de doelstellingen. In hoofdstuk 3 is de relevante wetgeving weergegeven met een opsomming van de relevante artikelen uit de Algemene wet bestuursrecht, Spoorwegwet, Regeling hoofdspoorweginfrastructuur en de Beheersconcessie. Ook wordt ingegaan op de ProRail regelgeving. In hoofdstuk 4 staat de werkwijze: de wijze van inspecteren en de meetmethodes. Hoofdstuk 5 geeft de resultaten van de inspectie weer. In hoofdstuk 6 staan de conclusies van de inspectie.

8 8 3 Wetgeving 3.1 Relevante artikelen 1. Algemene Wet Bestuursrecht artikel 5:17 en 5:20; 2. Spoorwegwet artikelen 6.1, 16, 17, 22, 66.2, 69 en 121; 3. Regeling Hoofdspoorweginfrastructuur artikelen 6, 7, 8 en 22; Artikel 6: spoorwijdte minimaal 1430 en maximaal 1450 mm. Artikel 7.1: slijtage aan wissels en spoorstaafkop Artikel 7.3: - strijkmaat tussen 1390 en maximaal 1399 mm - groef wielflens tussen 41 en 45 mm - hoogte strijkregel maximaal 55 mm BS is. Artikel 22: onderhoudseisen voor bestaande hoofdspoorweginfrastructuur Toelichting artikelsgewijs, artikel 22, grenswaarden. 4. Beheersconcessie Artikelen 3 en 5: zorgplicht ProRail. Toelichting: Inspectie VenW toezichthouder op uitvoering Beheersconcessie Op 1 januari 2005 is de nieuwe Spoorwegwet in werking getreden. Ten behoeve van de overgangssituatie voor de spoorweginfrastructuur van de oude naar de nieuwe wetgeving, is in artikel 121 een overgangsbesluit genomen. Daarmee zijn deze artikelen voor de huidige infrastructuur van toepassing. 3.2 Toelichting Wetgeving In artikel 6 lid 1 van de Spoorwegwet is bepaald dat hoofdspoorweginfrastructuur dient te voldoen aan de bij of krachtens algemene maatregel van bestuur te stellen regels en nadere regels ten aanzien van basiskwaliteit. Artikel 16 bepaalt dat de Minister een of meer concessies voor het beheer van de hoofdspoorweginfrastructuur verleent: de concessie voor het emplacement van Amsterdam CS is verleend aan ProRail. ProRail is hierdoor verantwoordelijk voor de kwaliteit, betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de infrastructuur op het emplacement. Als prestatie-indicator wordt in artikel 17 van de wet onder andere gesteld dat de infrastructuur in goede staat verkeert en geschikt is voor het verkeer of ander gebruik waarvoor zij bestemd is. De Regeling hoofdspoorweginfrastructuur geeft een uitwerking van onder meer artikel 6 van de Spoorwegwet. In artikel 6 van de Regeling is opgenomen aan welke eisen de spoorbaan moet voldoen. Artikel 7 geeft eisen voor wissels.

9 9 De toelichting op artikel 22 van de Regeling hoofdspoorweginfrastructuur zegt dat de in de Regeling vermelde waarden als grenswaarden zijn te beschouwen waarbij de veiligheid van het spoor in gevaar kan gaan komen. Er hoeft met andere woorden geen acuut gevaar te zijn, maar er wordt wel directe aandacht voor het punt gevraagd waardoor in opdracht van de beheerder actie zal moeten worden ondernomen, in de zin van herstelwerkzaamheden aan de hoofdspoorweginfrastructuur ProRail regelgeving ProRail hanteert de normen uit de Spoorwegwet en de onderliggende regelgeving. Daarnaast heeft ProRail op basis van internationale afspraken aanvullende normen ontwikkeld. In het Onderhoudsdocument instandhoudingsspecificaties (wissels) OHD staan bijvoorbeeld normen omtrent het aanrijden van het puntstuk. Deze normen richten zich op veiligheid en comfort. In het Onderhoudsdocument instandhoudingsspecificaties (spoorgeometrie) OHD wordt de term veiligheidswaarde genoemd. Dit wordt omschreven als Waarde die onder geen beding mag worden gepasseerd omdat daarmee de veilige berijdbaarheid in gevaar komt. Toelichting: bij overschrijden wordt een onacceptabel risico geïntroduceerd op ontsporing, degeneratie van infrastructuur en/of letselschade. De wettelijke normen zijn inbegrepen in de grenswaarden. Bij de inspectie is mede gekeken of ProRail zich aan de interne nomen houdt.

10 10 4 Werkwijze Het project is opgebouwd in drie opeenvolgende fasen. Fase 1 Visuele inspectie In fase 1 is een visuele inspectie uitgevoerd naar de spoorweginfrastructuur van het emplacement Amsterdam Centraal. Bij de visuele inspectie is géén gebruik gemaakt van meetgereedschap maar is op het oog de staat van onderhoud beoordeeld van de ligging en van de slijtage van de spoorconstructie, bestaande uit spoorstaven, wissels, ballastbed en dwarsliggers. Door op deze wijze de infra te beoordelen, wordt een eerste selectie gemaakt van sporen en wissels waar slijtage te zien is. Omdat er geen metingen werden verricht, kon in deze fase nog niet worden vastgesteld of de vermoedelijke afwijking buiten de toleranties valt. De resultaten van deze fase van de inspectie vormden de input voor fase twee. Fase 2 Analyse van meet- en schouwgegevens Van de visueel geïnspecteerde wissels en sporen zijn de meet- en schouwgegevens over het jaar 2005 opgevraagd bij ProRail. Als laatste is op basis van significante verschillen tussen de visuele inspectieresultaten en de meet- en schouwgegevens door de Inspectie een nadere selectie gemaakt van negen wissels die door de Inspectie zèlf zijn gemeten. Fase 3 Meten van infraonderdelen De metingen zijn in buitendienststelling uitgevoerd: door aan te sluiten bij de reguliere schouw van de Procescontractaannemer werd de overlast voor het treinverkeer zoveel als mogelijk beperkt en werden de metingen zo veilig mogelijk uitgevoerd. Het volledig meten van wissels vond plaats door op vastgestelde plaatsen in het wissel te meten. Tijdens deze inspectie is gemeten met een gekalibreerde waterpasmal en bleven de metingen beperkt tot de plaatsen waar het betreffende wissel aan de hand van bovenstaande twee criteria mogelijk afwijkingen liet zien. Bij het meten is geïnspecteerd of de wissels voldoen aan de gestelde wettelijke eisen 5 ten aanzien van de veiligheid. Voor de strijkmaten geldt een normale maatvoering van 1394 millimeter, met een van minimumbreedte van 1390 millimeter en een maximum van 1399 millimeter: voor de spoorwijdte geldt een minimumbreedte van 1430 en een maximum van 1450 millimeter. Daarnaast 5 Regeling hoofdspoorweginfrastructuur artikelen 6, 7.1 en 7.3

11 11 hanteert ProRail voor de inloop van strijkregels een (niet wettelijk vastgestelde) maximum breedte van 1380 millimeter waarbij geen minimum is gesteld. De genoemde minimum- en maximumwaardes zijn te beschouwen als veiligheidswaardes.

12 12 5 Resultaat 5.1 Resultaten visuele inspectie Bij de visuele inspectie zijn de wissels en sporen over het gehele emplacement geschouwd, waaronder de wissels in de rijwegen aan de westkant van het emplacement waar de drie ontsporingen in 2005 plaatsvonden. Tijdens de visuele inspectie zijn in de periode tussen 15 november en 9 december 2005 in totaal 117 wissels en 26 sporen geïnspecteerd. Bij de visuele inspectie zijn geen directe veiligheidsrisico s gesignaleerd naar aanleiding waarvan onmiddellijk opgetreden zou moeten worden. Wel hadden de inspecteurs bij enkele tientallen wissels twijfels over de juiste staat van onderhoud omdat er bijvoorbeeld op het oog wisseltongen te vroeg leken te worden aangereden. 5.2 Resultaten analyse meet- en schouwgegevens Vervolgens zijn de resultaten van de meet - en schouwgegevens van ProRail vergeleken met de resultaten van de visuele inspectie. Van vrijwel alle wissels en sporen waarbij de Inspectie VenW bij visuele inspectie een afwijking van de normen vermoedde, werd dit bevestigd door de meet - en schouwgegevens. Nadere analyse van de gesignaleerde afwijkingen wees uit dat op onderdelen inderdaad aanvullende ProRail normen werden overschreden, maar dat geen sprake was van overschrijding van wettelijke normen dan wel veiligheidswaarden. De afwijkingen zijn aanwijzingen om de wissels bij het geplande reguliere onderhoud op deze punten te verbeteren. Bij een negental wissels weken de bevindingen van de Inspectie VenW en van ProRail van elkaar af: de visuele inspectie door de Inspectie VenW gaf aan dat het wissel vermoedelijk niet aan de eisen voldeed, terwijl de meet - en schouwgegevens van ProRail geen bijzonderheden vermeldden. Het betrof de wissels 255a, 257b, 273, 277a, 281, 283a, 297a, 385b en 387a. Deze wissels liggen alle aan de oostkant van het emplacement in druk bereden sporen. Naar aanleiding van de geconstateerde verschillen tussen de visuele inspectie en de meet - en schouwgegevens zijn de betreffende negen wissels door de Inspectie VenW gemeten. 5.3 Resultaten metingen De in paragraaf 5.2 genoemde wissels zijn op 31 mei en 1 juni 2006 door de Inspectie VenW gemeten om te bezien of ze aan de wettelijke normen en veiligheidswaarden voldoen. Gebleken is dat dit het geval is.

13 Onderhoud Op het emplacement Amsterdam vindt, net als op de overige infrastructuur, voortdurend onderhoud plaats. Tijdens de inspectieperiode is dit onderhoud gewoon doorgegaan. Inmiddels zijn de benodigde verbeteringen aan de infrastructuur doorgevoerd. 5.5 Relatie met de audit Veiligheidszorgsysteem ProRail Op 18 juli 2006 heb ik uw Kamer het rapport aangeboden van de inspectie van het veiligheidszorgsysteem van ProRail. De resultaten van de nu voorliggende inspectie naar de staat van de infrastructuur op het emplacement Amsterdam zijn in lijn met de inspectie van het veiligheidszorgsysteem.

14 14 6 Conclusies en aanbevelingen 6.1 Conclusies De infrastructuur op het emplacement van Amsterdam CS voldoet aan de wettelijke normen en de door ProRail gehanteerde veiligheidswaarden; Op grond van de analyse van de bevindingen kan geconcludeerd worden dat geen sprake is van directe veiligheidsrisico's in relatie tot de technische staat van de onderzochte infrastructuur op Amsterdam CS. 6.2 Ten slotte In de wetgeving is een aantal normen gesteld voor de spoorweginfrastructuur. ProRail kent aanvullende normen, maar deze blijken echter nog niet overal uniform te worden toegepast. ProRail is daarom bezig met het verbeteren van de eenduidige, uniforme toepassing van de normering voor onder andere het bepalen van de veilige berijdbaarheid van de infrastructuur. De Inspectie VenW hanteert, naast de wettelijke normen, de ProRail-normering als uitgangspunt voor haar infrastructuurinspecties.

15 15 Eindrapportage

Gelet op artikel 6, eerste lid, onderdeel b, en artikel 7, eerste lid, van de Spoorwegwet en artikel 2 van het Besluit spoorweginfrastructuur;

Gelet op artikel 6, eerste lid, onderdeel b, en artikel 7, eerste lid, van de Spoorwegwet en artikel 2 van het Besluit spoorweginfrastructuur; (Tekst geldend op: 30-12-2008) Regeling houdende vaststelling van eisen ten aanzien van inrichting, uitrusting en technische eigenschappen van de hoofdspoorweginfrastructuur en het onderhoud daarvan (Regeling

Nadere informatie

Onderzoeksrapport RV-06U0761. Op donderdag 14 september 2006 ontspoort om 12:05 uur een goederentrein op het emplacement Dordrecht.

Onderzoeksrapport RV-06U0761. Op donderdag 14 september 2006 ontspoort om 12:05 uur een goederentrein op het emplacement Dordrecht. Op donderdag 14 september 2006 ontspoort om 12:05 uur een goederentrein op het emplacement Dordrecht. 1 van 35 Inhoudsopgave 1 Gebeurtenis, autorisatie en samenvatting ------------------------------- 3

Nadere informatie

RV uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012

RV uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012 RV12-0386 24-uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012 Stoptonend seinpassage met risico op een botsing met een passerende trein. Datum 26 april 2012 Status definitief RV12-0386

Nadere informatie

Ontsporing lege reizigerstrein

Ontsporing lege reizigerstrein 2 Ontsporing lege reizigerstrein onderzoek naar de ontsporing op 16 januari 2009 te Zwolle Datum 14 januari 2010 Status Definitief Ontsporing lege reizigerstrein onderzoek naar de ontsporing op 16 januari

Nadere informatie

BD Locatie Geo-code Geocode2 (ivm laatste 555p) CKL1 Schiedam centrum-hoekvholland strand 115 115

BD Locatie Geo-code Geocode2 (ivm laatste 555p) CKL1 Schiedam centrum-hoekvholland strand 115 115 Uitvraag ProRail BD Locatie Geo-code Geocode2 (ivm laatste 555p) CKL1 Schiedam centrum-hoekvholland strand 115 115 CKL2 Schiedam centrum-hoekvholland strand 115 115 Schiedam centrum-hoekvholland strand

Nadere informatie

Veiligheid wissels hoofdspoorweginfrastructuur

Veiligheid wissels hoofdspoorweginfrastructuur Datum Veiligheid wissels hoofdspoorweginfrastructuur RV08UK001 2 van 31 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Inleiding 4 2 Probleemstelling en onderzoeksvragen 6 2.1 Probleemstelling 6 2.2 Onderzoeksvragen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 29 893 Veiligheid van het railvervoer Nr. 182 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Praktijkbeoordeling Technisch Leider Baan

Praktijkbeoordeling Technisch Leider Baan Gegevens kandidaat Kandidaat nummer Praktijkbeoordeling Technisch Leider Baan Naam + voorletter(s) Geboorte datum Geboorte plaats Bedrijf Bedrijfsonderdeel De praktijkbeoordelaar verklaart dat de kandidaat

Nadere informatie

24-uursRapportage railongeval Amsterdam 21 april Datum 22 april 2012

24-uursRapportage railongeval Amsterdam 21 april Datum 22 april 2012 24-uursRapportage railongeval Amsterdam 21 april 2012 Datum 22 april 2012 Inhoud Samenvatting 3 1 Inleiding 4 1.1 Voorval 4 1.2 Beknopte beschrijving en classificatie 4 2 Het voorval 5 2.1 De melding 5

Nadere informatie

VERVOLG VAN HET ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN DE DECLARATIEVOORSCHRIFTEN DOOR BESTUURDERS IN HET HOGER ONDERWIJS VERTROUWEN OP ZELFREINIGEND VERMOGEN

VERVOLG VAN HET ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN DE DECLARATIEVOORSCHRIFTEN DOOR BESTUURDERS IN HET HOGER ONDERWIJS VERTROUWEN OP ZELFREINIGEND VERMOGEN VERVOLG VAN HET ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN DE DECLARATIEVOORSCHRIFTEN DOOR BESTUURDERS IN HET HOGER ONDERWIJS VERTROUWEN OP ZELFREINIGEND VERMOGEN Utrecht, augustus 2016 Kenmerk: 4890765 Voorwoord

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 4831 14 maart 2012 Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 5 maart 2012, nr. IENM/BSK-2012/23596, tot

Nadere informatie

Rijweginstelling en roodseinpassages

Rijweginstelling en roodseinpassages Datum Rijweginstelling en roodseinpassages 2 van 17 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Achtergrond 3 1.2 Doel en doelgroep 4 1.3 Aanpak 4 2 Begrippenkader 5 3 Inspectieresultaten 7 3.1 Hengelo 7 3.2 Enschede

Nadere informatie

Rijweginstelling en roodseinpassages

Rijweginstelling en roodseinpassages Rapport Datum 9 april 2008 Rijweginstelling en roodseinpassages Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Achtergrond 3 1.2 Doel en doelgroep 4 1.3 Aanpak 4 2 Begrippenkader 6 3 Inspectieresultaten 8 3.1 Hengelo

Nadere informatie

Werkelijke praktijktoets. Technisch Leider Baan. Stappenplan voor de kandidaat

Werkelijke praktijktoets. Technisch Leider Baan. Stappenplan voor de kandidaat Werkelijke praktijktoets Technisch Leider Baan Stappenplan voor de Datum afronding praktijktoets Datum indiening praktijktoets 1/12 Inhoud Inleiding 3 Stap 1: Beoordelen PVB/Keuringsplan 5 Stap 3: Beoordelen

Nadere informatie

Inspectierapport Amira Children (Gob) (GOB) Langerakbaan 145 3544PE UTRECHT Registratienummer: 195775326

Inspectierapport Amira Children (Gob) (GOB) Langerakbaan 145 3544PE UTRECHT Registratienummer: 195775326 Inspectierapport Amira Children (Gob) (GOB) Langerakbaan 145 3544PE UTRECHT Registratienummer: 195775326 Toezichthouder: In opdracht van gemeente: UTRECHT Datum inspectiebezoek: 15-07-2013 Type onderzoek

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Inspectieresultaten 2010 31 augustus 2011 Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein - Inspectieresultaten 2010 31 augustus 2011 Colofon Projectnaam

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 Den Haag Postbus 20901 Contactpersoon T 070-456 0000 F 070-456 1111 11 december 2012 Betreft

Nadere informatie

CHECKLIST STS VOOR DE TREINDIENSTLEIDER

CHECKLIST STS VOOR DE TREINDIENSTLEIDER Blad 1 van 5 CHECKLIST STS VOOR DE TREINDIENSTLEIDER Datum en tijdstip voorval: - - ; : Hoort bij MBV met logboeknr., baanvak/lok. Formulier opsturen naar: rail@ilent.nl of postadres: Inspectie Leefomgeving

Nadere informatie

Onderzoek naar de ontsporing in Hilversum op 15 januari Verslag van toezicht op onderzoek door ProRail

Onderzoek naar de ontsporing in Hilversum op 15 januari Verslag van toezicht op onderzoek door ProRail Onderzoek naar de ontsporing in Hilversum op 15 januari 2014 Verslag van toezicht op onderzoek door ProRail Onderzoek naar de ontsporing in Hilversum op 15 januari 2014 Verslag van toezicht op onderzoek

Nadere informatie

Onderzoek naar het buiten gebruik nemen van wissels en sporen in Den Haag en Rotterdam op 19 februari 2014

Onderzoek naar het buiten gebruik nemen van wissels en sporen in Den Haag en Rotterdam op 19 februari 2014 Onderzoek naar het buiten gebruik nemen van wissels en sporen in Den Haag en Rotterdam op 19 februari 2014 Onderzoek naar het buiten gebruik nemen van wissels en sporen in Den Haag en Rotterdam op 19

Nadere informatie

PROJECTNUMMER D ONZE REFERENTIE D

PROJECTNUMMER D ONZE REFERENTIE D ONDERWERP Samenvatting Akoestisch onderzoek Zevenaar-Didam-Wehl DATUM 25-8-2016 PROJECTNUMMER D02131.000095 ONZE REFERENTIE 078983752 D VAN Johan Christen AAN ProRail Het spoortraject Arnhem-Winterswijk

Nadere informatie

Stand van zaken naleving brandveiligheidseisen bij opslagen van gevaarlijke stoffen. Actualisatie 2012

Stand van zaken naleving brandveiligheidseisen bij opslagen van gevaarlijke stoffen. Actualisatie 2012 Stand van zaken naleving brandveiligheidseisen bij opslagen van gevaarlijke stoffen Actualisatie 2012 Stand van zaken naleving brandveiligheidseisen bij opslagen van gevaarlijke stoffen Actualisatie 2012

Nadere informatie

Raadsvragenuan het raadslid de heer E. Cols over goederentreinen rijden

Raadsvragenuan het raadslid de heer E. Cols over goederentreinen rijden gemeente Eindhoven Openbare Ruimte, Verkeer lk Milieu Raadsnummer 0 9. RQQ7$. QOI Inboeknummer o9bstoat46 Beslisdatum B&W 9 november 2009 possiernummer 945 55> Raadsvragenuan het raadslid de heer E. Cols

Nadere informatie

De verbindende kracht van toezicht. TU Delft, faculteit TBM, vakgroep veiligheidskunde

De verbindende kracht van toezicht. TU Delft, faculteit TBM, vakgroep veiligheidskunde De verbindende kracht van toezicht in gelede systemen: Het Nederlandse spoorwegsysteem als casus Jan Lemmens Jan Lemmens TU Delft, faculteit TBM, vakgroep veiligheidskunde J.M.M.Lemmens@tudelft.nl Een

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 29 893 Veiligheid van het railvervoer Nr. 168 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Op 23 januari 2007 ontspoort om 6.15 uur een rangeerdeel zonder reizigers op het emplacement van Utrecht Centraal.

Op 23 januari 2007 ontspoort om 6.15 uur een rangeerdeel zonder reizigers op het emplacement van Utrecht Centraal. Onderzoeksrapport Rapportagedatum Op 23 januari 2007 ontspoort om 6.15 uur een rangeerdeel zonder reizigers op het emplacement van Utrecht Centraal. St. Jacobsstraat 16 Postbus 1511 3500 BM Utrecht T +31

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 009 00 9 893 Veiligheid van het railvervoer Nr. 0 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Besluit Regels in het belang van de verkeersveiligheid Lokaal spoor in de Stadsregio Amsterdam

Besluit Regels in het belang van de verkeersveiligheid Lokaal spoor in de Stadsregio Amsterdam Besluit Regels in het belang van de verkeersveiligheid Lokaal spoor in de Stadsregio Amsterdam Het dagelijks bestuur van de Stadsregio Amsterdam Beslissende over Regels in het belang van de verkeersveiligheid

Nadere informatie

Vergunning als bedoel in artikel 10 en 11 van het Besluit bijzondere spoorwegen (no.: BWBR ) (Bbijs) EMA-vergunning nummer: 1.

Vergunning als bedoel in artikel 10 en 11 van het Besluit bijzondere spoorwegen (no.: BWBR ) (Bbijs) EMA-vergunning nummer: 1. Vergunning als bedoel in artikel 10 en 11 van het Besluit bijzondere spoorwegen (no.: BWBR0036778 ) (Bbijs) EMA-vergunning nummer: 1. De Stichting Electrische Museumtram Amsterdam (EMA), ingeschreven bij

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Clusius College te Alkmaar

ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU. Clusius College te Alkmaar ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING MBO OPLEIDINGSNIVEAU Clusius College te Alkmaar Natuur en groene ruimte 3 (Vakbekwaam medewerker groenvoorziening) 97252 Bloemendetailhandel (Medewerker bloembinden)

Nadere informatie

5. Teken een gedeelte bovenleiding met benaming?

5. Teken een gedeelte bovenleiding met benaming? HST 3. Rollend materiaal. 1. Wat is de functie van de NS? Reizigers- en goederen vervoeren 2. Noem enkele zeer belangrijke voorwaarden voor vlot vervoer over een uitgestrekt gebied? Spoorwijdte; Omgrenzingsprofiel

Nadere informatie

VVRV cluster Bevoegdheidseisen, taken en verantwoordelijkheden machinist, versie maart 2019

VVRV cluster Bevoegdheidseisen, taken en verantwoordelijkheden machinist, versie maart 2019 VVRV cluster Bevoegdheidseisen, taken en verantwoordelijkheden machinist, versie maart 2019 1/8 Inhoud 1 Bevoegdheidseisen, taken en verantwoordelijkheden machinist 3 1.1 Voorwoord 3 1.2 Wat zijn de taken

Nadere informatie

Eindrapportage Inspectie rangeren bij goederenvervoerders

Eindrapportage Inspectie rangeren bij goederenvervoerders Eindrapportage Inspectie rangeren bij goederenvervoerders Samenwerkingsproject Arbeidsinspectie met Inspectie Verkeer en Waterstaat Datum : 23 maart 2006 Inhoudsopgave 1 Samenvatting 3 2 Inleiding 4 2.1

Nadere informatie

Onderwerp rapport Onderzoeksraad voor Veiligheid "Door rood op Amsterdam CS"

Onderwerp rapport Onderzoeksraad voor Veiligheid Door rood op Amsterdam CS abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon - Datum 29 augustus 2005 Ons kenmerk DGP/SPO/U.05.02077 Doorkiesnummer - Bijlage(n) 1 Uw kenmerk

Nadere informatie

Op donderdag 23 augustus 2007 om ongeveer 0:50 uur ontspoort de twaalfde wagen van een goederentrein te Duiven

Op donderdag 23 augustus 2007 om ongeveer 0:50 uur ontspoort de twaalfde wagen van een goederentrein te Duiven Onderzoeksrapport Rapportagedatum Op donderdag 23 augustus 2007 om ongeveer 0:50 uur ontspoort de twaalfde wagen van een goederentrein te Duiven St. Jacobsstraat 16 Postbus 1511 3500 BM Utrecht T +31 30

Nadere informatie

Inspectierapport Zwaluwen (BSO) Grebbeberglaan VX UTRECHT Registratienummer:

Inspectierapport Zwaluwen (BSO) Grebbeberglaan VX UTRECHT Registratienummer: Inspectierapport Zwaluwen (BSO) Grebbeberglaan 4 3527VX UTRECHT Registratienummer: 508949269 Toezichthouder: GG&GD Utrecht In opdracht van gemeente: UTRECHT Datum inspectiebezoek: 10-03-2014 Type onderzoek

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG a 1 1 > Retouradres: Postbus 20901, 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 16 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070

Nadere informatie

SAMENVATTING Veiligheidsverslag Ontsporing van een goederenwagon Remersdaal, 25 januari 2012

SAMENVATTING Veiligheidsverslag Ontsporing van een goederenwagon Remersdaal, 25 januari 2012 Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor SAMENVATTING Veiligheidsverslag Ontsporing van een goederenwagon Remersdaal, 25 januari 2012 September 2016 SAMENVATTING Op woensdag 25 januari

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN. Basisschool Cornelis Vrij

ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN. Basisschool Cornelis Vrij ONDERZOEK NAAR DE NALEVING VAN WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN Basisschool Cornelis Vrij Plaats : Amsterdam BRIN nummer : 05VP C1 Onderzoeksnummer : 288720 Datum onderzoek : 16 maart 2016 Datum vaststelling :

Nadere informatie

Richtlijn 4401 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot informatietechnologie

Richtlijn 4401 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot informatietechnologie Richtlijn 4401 Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden met betrekking tot informatietechnologie Inleiding 1-3 Doel van de opdracht tot het verrichten van overeengekomen

Nadere informatie

Toelatingseisen Railwerkvoertuigen Metro

Toelatingseisen Railwerkvoertuigen Metro Toelatingseisen Railwerkvoertuigen Metro Bij uitsluitend gebruik van railwerkvoertuigen op het spoor voor werkzaamheden aan de spoorweginfrastructuur Metro in beheer van RET Auteur : L.P. van der Tang

Nadere informatie

Handhavingsbeleid Wet lokaal spoor. 1. Inleiding

Handhavingsbeleid Wet lokaal spoor. 1. Inleiding Handhavingsbeleid Wet lokaal spoor 1. Inleiding De Wet lokaal spoor (Wls) treedt in werking op 1 december 20015. Deze wet beoogt de wetgeving inzake de lokale spoorwegen te moderniseren en zorgt ervoor

Nadere informatie

Inspectierapport BSO De Bruine Beer (BSO) De Wetstraat ZV ERMELO Registratienummer:

Inspectierapport BSO De Bruine Beer (BSO) De Wetstraat ZV ERMELO Registratienummer: Inspectierapport BSO De Bruine Beer (BSO) De Wetstraat 8 3851 ZV ERMELO Registratienummer: 214022237 Toezichthouder: GGD Noord en Oost Gelderland In opdracht van gemeente: ERMELO Datum inspectiebezoek:

Nadere informatie

TOEZICHT OP DE TAAKUITVOERING VAN TOEZICHT EN HANDHAVING DOOR DE GEMEENTE. : Aa en Hunze

TOEZICHT OP DE TAAKUITVOERING VAN TOEZICHT EN HANDHAVING DOOR DE GEMEENTE. : Aa en Hunze TOEZICHT OP DE TAAKUITVOERING VAN TOEZICHT EN HANDHAVING DOOR DE GEMEENTE Aa en Hunze Plaats : Aa en Hunze Gemeentenummer : 1680 Onderzoeksnummer : 292313 Datum onderzoek : september december 2018 Datum

Nadere informatie

Inspectierapport de Boskabouter (PSZ) Molenweg 4B 7936PB TIENDEVEEN

Inspectierapport de Boskabouter (PSZ) Molenweg 4B 7936PB TIENDEVEEN Inspectierapport de Boskabouter (PSZ) Molenweg 4B 7936PB TIENDEVEEN Toezichthouder: GGD Drenthe In opdracht van gemeente: HOOGEVEEN Datum inspectie: 18-08-2014 Type onderzoek : Nader onderzoek Status:

Nadere informatie

Brancherichtlijn. Werkplekonttrekkingstekening. Behoort bij VVW-Trein. Brancherichtlijn Werkplekonttrekkingstekening 1.0 Mrt 16 1

Brancherichtlijn. Werkplekonttrekkingstekening. Behoort bij VVW-Trein. Brancherichtlijn Werkplekonttrekkingstekening 1.0 Mrt 16 1 Brancherichtlijn Werkplekonttrekkingstekening Behoort bij VVW-Trein Brancherichtlijn Werkplekonttrekkingstekening 1.0 Mrt 16 1 Brancherichtlijn Werkplekonttrekkingstekening 1.0 Mrt 16 2 Inhoudsopgave 1

Nadere informatie

Brancherichtlijn. Borgen Veiligheid bij Functieherstel. Behoort bij VVW- Trein. Brancherichtlijn Borgen Veiligheid bij Functieherstel 1.

Brancherichtlijn. Borgen Veiligheid bij Functieherstel. Behoort bij VVW- Trein. Brancherichtlijn Borgen Veiligheid bij Functieherstel 1. Brancherichtlijn Borgen Veiligheid bij Functieherstel Behoort bij VVW- Trein Brancherichtlijn Borgen Veiligheid bij Functieherstel 1.0 dec 14 1 Brancherichtlijn Borgen Veiligheid bij Functieherstel 1.0

Nadere informatie

LOS VOOR PRIMAIR ONDERWIJS

LOS VOOR PRIMAIR ONDERWIJS BIJLAGE 2: UITKOMST ONDERZOEK LOS VOOR PRIMAIR ONDERWIJS TE DEURNE INHOUD Uitkomst onderzoek LOS te Deurne 3 2 en oordelen per onderliggende onderzoeksvraag 4 3 Samenvattend oordeel 11 Bijlage 1A: Overzicht

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 27 482 Nieuwe algemene regels over de aanleg, het beheer, de toegankelijkheid en het gebruik van spoorwegen alsmede over het verkeer over spoorwegen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 373 Vervoer gevaarlijke stoffen Nr. 60 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 26 mei 2016 Betreft Vervoer gevaarlijke stoffen per spoor

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 26 mei 2016 Betreft Vervoer gevaarlijke stoffen per spoor > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Inspectierapport De Apenrots (BSO) Korte Wal GZ VELP GLD Registratienummer:

Inspectierapport De Apenrots (BSO) Korte Wal GZ VELP GLD Registratienummer: Inspectierapport De Apenrots (BSO) Korte Wal 6 6882GZ VELP GLD Registratienummer: 108637335 Toezichthouder: Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden In opdracht van gemeente: RHEDEN Datum inspectiebezoek:

Nadere informatie

Inspectierapport Chr. Peuterspeelzaal Het Visje (PSZ) Trasmolenlaan GZ WOERDEN

Inspectierapport Chr. Peuterspeelzaal Het Visje (PSZ) Trasmolenlaan GZ WOERDEN Inspectierapport Chr. Peuterspeelzaal Het Visje (PSZ) Trasmolenlaan 2 4 3447GZ WOERDEN Toezichthouder: GGD Midden-Nederland In opdracht van gemeente: WOERDEN Datum inspectiebezoek: 26-09-2013 Type onderzoek:

Nadere informatie

Inspectierapport Plateau dependance bso Assen-Oost (BSO) Bremstraat GD Assen Registratienummer

Inspectierapport Plateau dependance bso Assen-Oost (BSO) Bremstraat GD Assen Registratienummer Inspectierapport Plateau dependance bso Assen-Oost (BSO) Bremstraat 14 9404GD Assen Registratienummer 163079286 Toezichthouder: GGD Drenthe In opdracht van gemeente: Assen Datum inspectie: 03-07-2018 Type

Nadere informatie

Inspectierapport KiKidsz kinderopvang (KDV) Sint Liduinastraat 94c 3117CW SCHIEDAM Registratienummer:

Inspectierapport KiKidsz kinderopvang (KDV) Sint Liduinastraat 94c 3117CW SCHIEDAM Registratienummer: Inspectierapport KiKidsz kinderopvang (KDV) Sint Liduinastraat 94c 3117CW SCHIEDAM Registratienummer: 190940323 Toezichthouder: GGD Rotterdam-Rijnmond In opdracht van gemeente: SCHIEDAM Datum inspectiebezoek:

Nadere informatie

BESLUIT. 1. Het verzoekschrift van Dillen & Le Jeune Cargo NV

BESLUIT. 1. Het verzoekschrift van Dillen & Le Jeune Cargo NV Nederlandse Mededingingsautoriteit BESLUIT Besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 71 van de Spoorwegwet. Nummer 200041/45.BT612 Betreft zaak: DLC

Nadere informatie

Onderwerp Kamervragen leden Van Hijum, Mastwijk, Duyvendak, Ten Broeke en De Krom inzake de problemen met de treinverbinding Almelo - Hengelo

Onderwerp Kamervragen leden Van Hijum, Mastwijk, Duyvendak, Ten Broeke en De Krom inzake de problemen met de treinverbinding Almelo - Hengelo abcdefgh De voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon Datum 24 april 2007 Ons kenmerk DGP/SPO/U.07.01068 Doorkiesnummer Bijlage(n) Uw kenmerk Onderwerp

Nadere informatie

RGLO MIT4 BSLI WP 7.13 L 7.13.2 RAPPORT EXTERNE VEILIGHEID

RGLO MIT4 BSLI WP 7.13 L 7.13.2 RAPPORT EXTERNE VEILIGHEID RGLO MIT4 BSLI WP 7.13 L 7.13.2 RAPPORT EXTERNE VEILIGHEID PRORAIL SPOORONTWIKKELING, PLANVORMING EN INFRA Versie 2.0 16 september 2005 141222/EA5/160/029.062/nve Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3

Nadere informatie

Prestatiegericht Onderhoud van de Nederlandse Spoorweginfrastructuur

Prestatiegericht Onderhoud van de Nederlandse Spoorweginfrastructuur Inspectie Leefomgeving en Transport Ministerie van Infrastructuur en Milieu Prestatiegericht Onderhoud van de Nederlandse Spoorweginfrastructuur Onderzoek naar de uitwerking van Prestatiegericht Onderhoud

Nadere informatie

Inspectierapport BeeKidzzZ Speelparadijs (KDV) Duitslandstraat BG ALMERE Registratienummer:

Inspectierapport BeeKidzzZ Speelparadijs (KDV) Duitslandstraat BG ALMERE Registratienummer: Inspectierapport BeeKidzzZ Speelparadijs (KDV) Duitslandstraat 108 1363BG ALMERE Registratienummer: 133913879 Toezichthouder: GGD Flevoland In opdracht van gemeente: ALMERE Datum inspectiebezoek: 03-12-2013

Nadere informatie

Inspectierapport Grote Vriendelijke Reus Gouwzee (BSO) Wilhelminalaan CW MONNICKENDAM Registratienummer:

Inspectierapport Grote Vriendelijke Reus Gouwzee (BSO) Wilhelminalaan CW MONNICKENDAM Registratienummer: Inspectierapport Grote Vriendelijke Reus Gouwzee (BSO) Wilhelminalaan 58 1141CW MONNICKENDAM Registratienummer: 208169490 Toezichthouder: GGD Zaanstreek-Waterland In opdracht van gemeente: WATERLAND Datum

Nadere informatie

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014

Controleprotocol Jaarrekening Gemeente De Bilt 2014 Behoort bij raadsbesluit d.d. 29 januari 2015 tot vaststelling van het 'Controleprotocol 2014'. Controleprotocol Jaarrekening 2014 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Inleiding... 3 2.1 Doelstelling...

Nadere informatie

Inspectierapport Kinderdagverblijf Mimpi (KDV) Kalf 124b 1509AG ZAANDAM

Inspectierapport Kinderdagverblijf Mimpi (KDV) Kalf 124b 1509AG ZAANDAM Inspectierapport Kinderdagverblijf Mimpi (KDV) Kalf 124b 1509AG ZAANDAM Toezichthouder: GGD Zaanstreek-Waterland Datum inspectiebezoek: 06-02-2013 In opdracht van gemeente: ZAANSTAD Inhoudsopgave Inleiding...3

Nadere informatie

Op maandag 15 augustus 2005 vindt om 09:10 uur een ontsporing plaats van een reizigerstrein aan de westzijde van het emplacement Amsterdam Centraal.

Op maandag 15 augustus 2005 vindt om 09:10 uur een ontsporing plaats van een reizigerstrein aan de westzijde van het emplacement Amsterdam Centraal. Onderzoeksrapport Rapportagedatum Versie 2.0 Op maandag 15 augustus 2005 vindt om 09:10 uur een ontsporing plaats van een reizigerstrein aan de westzijde van het emplacement Amsterdam Centraal. St. Jacobsstraat

Nadere informatie

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein

Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein Veiligheid van speeltoestellen op het schoolplein inspectieresultaten 2009 Factsheet 28 mei 2010 Speeltoestellen op scholen - inspectieresultaten 2009 28 mei 2010 Colofon Projectnaam Projectnummer Versienummer

Nadere informatie

Inspectierapport Solo Bambini (GOB) Heuvelstraat AP ALPHEN NB Registratienummer:

Inspectierapport Solo Bambini (GOB) Heuvelstraat AP ALPHEN NB Registratienummer: Inspectierapport Solo Bambini (GOB) Heuvelstraat 11 5131AP ALPHEN NB Registratienummer: 144894154 Toezichthouder: GGD West-Brabant In opdracht van gemeente: ALPHEN-CHAAM Datum inspectiebezoek: 02-09-2013

Nadere informatie

Inspectierapport Gastouderbureau Toppie (GOB) Frisselsteinstraat 5a 5461AD VEGHEL

Inspectierapport Gastouderbureau Toppie (GOB) Frisselsteinstraat 5a 5461AD VEGHEL Inspectierapport Gastouderbureau Toppie (GOB) Frisselsteinstraat 5a 5461AD VEGHEL Toezichthouder: GGD Hart voor Brabant In opdracht van gemeente: VEGHEL Datum inspectiebezoek: 06-12-2013 Type onderzoek

Nadere informatie

Vraag 1 Bent u bekend met het bericht Meer treinen met giftige stoffen dan toegestaan? 1

Vraag 1 Bent u bekend met het bericht Meer treinen met giftige stoffen dan toegestaan? 1 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Ministerie van Infrastructuur en Milieu Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus

Nadere informatie

Inspectierapport BSO De Bron, locatie Catharina Labouré (BSO) Minkenbergstraat BJ BEEK LB

Inspectierapport BSO De Bron, locatie Catharina Labouré (BSO) Minkenbergstraat BJ BEEK LB Inspectierapport BSO De Bron, locatie Catharina Labouré (BSO) Minkenbergstraat 5 6191BJ BEEK LB Toezichthouder: GGD Zuid Limburg Datum inspectiebezoek: 02-04-2013 In opdracht van gemeente: BEEK Inhoudsopgave

Nadere informatie

Inspectierapport Bso Kinderopvang Op Maat - locatie Basisschool De Kreek (BSO) Hinkelenoord NC BERGEN OP ZOOM Registratienummer:

Inspectierapport Bso Kinderopvang Op Maat - locatie Basisschool De Kreek (BSO) Hinkelenoord NC BERGEN OP ZOOM Registratienummer: Inspectierapport Bso Kinderopvang Op Maat - locatie Basisschool De Kreek (BSO) Hinkelenoord 14 4617NC BERGEN OP ZOOM Registratienummer: 230790082 Toezichthouder: GGD West-Brabant In opdracht van gemeente:

Nadere informatie

Resultaten Wmo toezicht 2016/2017 regio Noord-en Oost-Gelderland Onderzoekers en toezichthouders GGD Noord- en Oost-Gelderland, april 2018

Resultaten Wmo toezicht 2016/2017 regio Noord-en Oost-Gelderland Onderzoekers en toezichthouders GGD Noord- en Oost-Gelderland, april 2018 Resultaten Wmo toezicht 2016/2017 regio Noord-en Oost-Gelderland Onderzoekers en toezichthouders GGD Noord- en Oost-Gelderland, april 2018 Achtergrond Op 1 januari 2015 is de nieuwe Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Inspectierapport Berg (VGO) Stationsweg BD HILLEGOM Registratienummer:

Inspectierapport Berg (VGO) Stationsweg BD HILLEGOM Registratienummer: Inspectierapport Berg (VGO) Stationsweg 136 2182BD HILLEGOM Registratienummer: 218373697 Toezichthouder: GGD Hollands Midden In opdracht van gemeente: HILLEGOM Datum inspectiebezoek: 17-10-2013 Type onderzoek:

Nadere informatie

Toelichting. Accreditatieschema AS SIKB 6700 Inspectie bodembeschermende voorzieningen, onderliggende protocollen en examenreglement

Toelichting. Accreditatieschema AS SIKB 6700 Inspectie bodembeschermende voorzieningen, onderliggende protocollen en examenreglement Toelichting Accreditatieschema AS SIKB 6700 Inspectie bodembeschermende voorzieningen, onderliggende protocollen en examenreglement 25 juni 2012 pagina 1 van 7 1 Inleiding Waarom inspecties van bodembeschermende

Nadere informatie

De notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 geeft hiervoor de kaders weer.

De notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 geeft hiervoor de kaders weer. Voorstel aan de Raad Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 9 juni 2004 / 102/2004 Onderwerp Notitie verantwoording Wet Werk en Bijstand 2004 Programma / Programmanummer Inkomen / 3230 Portefeuillehouder

Nadere informatie

maatregel instantie wettelijke basis toelichting 1a. art. 50, 7, 39 Wet veiligheidsregio's juncto Besluit informatie inzake rampen en crises

maatregel instantie wettelijke basis toelichting 1a. art. 50, 7, 39 Wet veiligheidsregio's juncto Besluit informatie inzake rampen en crises Spoorvervoer ongevalsbestrijding Zie over de incidentenorganisatie spoor Kamerstukken II 2010/11, 29 984, nr. 255 en 261, Kamerstukken II 2011/12, 29 984, nr. 271, en Calamiteitenplan Rail, ProRail, september

Nadere informatie

Inspectieproject. Veiligheid en gezondheid Spoorbaanwerkers

Inspectieproject. Veiligheid en gezondheid Spoorbaanwerkers Inspectieproject Veiligheid en gezondheid Spoorbaanwerkers augustus 2008 Veiligheid en gezondheid van spoorbaanwerkers onder de loep Rapportage inspectieproject Spoorbaanwerkers 01-10-2007 tot 01-05-2008

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 16, 16b, onderdeel c, en 16 c, onderdeel c, van het Besluit bedrijfsvergunning en veiligheidscertificaat hoofdspoorwegen;

Gelet op de artikelen 16, 16b, onderdeel c, en 16 c, onderdeel c, van het Besluit bedrijfsvergunning en veiligheidscertificaat hoofdspoorwegen; Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van..., nr., houdende vaststelling van regels inzake de aanvraag van een veiligheidscertificaat als bedoeld in artikel 32, eerste lid, van

Nadere informatie

Samenvatting Veiligheidsonderzoeksverslag Ontsporing van een goederentrein Melsele - 12 april 2012

Samenvatting Veiligheidsonderzoeksverslag Ontsporing van een goederentrein Melsele - 12 april 2012 Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor Samenvatting Veiligheidsonderzoeksverslag Ontsporing van een goederentrein Melsele - 12 april 2012 December 2017 2 ALGEMENE INFORMATIE Aard van

Nadere informatie

Inspectierapport Peutergroep 't Oude Weeshuis (KDV) Papengas WT NIJMEGEN Registratienummer:

Inspectierapport Peutergroep 't Oude Weeshuis (KDV) Papengas WT NIJMEGEN Registratienummer: Inspectierapport Peutergroep 't Oude Weeshuis (KDV) Papengas 8 6511WT NIJMEGEN Registratienummer: 158876222 Toezichthouder: GGD Gelderland-Zuid, vestiging Nijmegen In opdracht van gemeente: NIJMEGEN Datum

Nadere informatie

Inspectierapport Kinderdagverblijf Boefje (KDV) Visserspad 1a 1561PK KROMMENIE Registratienummer

Inspectierapport Kinderdagverblijf Boefje (KDV) Visserspad 1a 1561PK KROMMENIE Registratienummer Inspectierapport Kinderdagverblijf Boefje (KDV) Visserspad 1a 1561PK KROMMENIE Registratienummer 277911515 Toezichthouder: GGD Zaanstreek-Waterland In opdracht van gemeente: ZAANSTAD Datum inspectie: 18-09-2014

Nadere informatie

Overschrijdingen grenswaarden geluid Schiphol Gebruiksjaar 2007

Overschrijdingen grenswaarden geluid Schiphol Gebruiksjaar 2007 Datum Overschrijdingen grenswaarden geluid Schiphol Gebruiksjaar 2007 2 van 11 1. Probleemstelling Ingevolge artikel 8.22 van de Wet luchtvaart schrijft de Inspecteur-Generaal Verkeer en Waterstaat (hierna:

Nadere informatie

Inspectierapport nader onderzoek Autismehuis (BSO) Voorsterweg 38 a 8042AD ZWOLLE Registratienummer:

Inspectierapport nader onderzoek Autismehuis (BSO) Voorsterweg 38 a 8042AD ZWOLLE Registratienummer: Inspectierapport nader onderzoek Autismehuis (BSO) Voorsterweg 38 a 8042AD ZWOLLE Registratienummer: 183603278 Toezichthouder: GGD IJsselland In opdracht van gemeente: ZWOLLE Datum inspectiebezoek: 30-12-2013

Nadere informatie

Nieuwsflits tweede bijdrage vergunning artikel 12 (16305-v3B )

Nieuwsflits tweede bijdrage vergunning artikel 12 (16305-v3B ) Nieuwsflits tweede bijdrage vergunning artikel 12 (16305-v3B-160118) De Wet lokaal spoor (Wls) is per 1 december 2015 van toepassing op tram-, RandstadRail en het Metro-netwerk van de Metropoolregio Rotterdam

Nadere informatie

Op dinsdag 21 november 2006 om 10.10 uur botst te Arnhem een goederentrein frontaal tegen een reizigerstrein.

Op dinsdag 21 november 2006 om 10.10 uur botst te Arnhem een goederentrein frontaal tegen een reizigerstrein. Onderzoeksrapport Rapportagedatum Op dinsdag 21 november 2006 om 10.10 uur botst te Arnhem een goederentrein frontaal tegen een reizigerstrein. St. Jacobsstraat 16 Postbus 1511 3500 BM Utrecht T +31 30

Nadere informatie

Op vrijdag 30 juni 2006 ontspoort om 15:32 uur een reizigerstrein ter hoogte van Zwammerdam (spoor Bodegraven - Alphen a/d Rijn)

Op vrijdag 30 juni 2006 ontspoort om 15:32 uur een reizigerstrein ter hoogte van Zwammerdam (spoor Bodegraven - Alphen a/d Rijn) Onderzoeksrapport Rapportagedatum Op vrijdag 30 juni 2006 ontspoort om 15:32 uur een reizigerstrein ter hoogte van Zwammerdam (spoor Bodegraven - Alphen a/d Rijn) St. Jacobsstraat 16 Postbus 1511 3500

Nadere informatie

Inspectierapport Kinderdagverblijf Pommetje, locatie Horsten (KDV) Glazeniershorst TK APELDOORN Registratienummer:

Inspectierapport Kinderdagverblijf Pommetje, locatie Horsten (KDV) Glazeniershorst TK APELDOORN Registratienummer: Inspectierapport Kinderdagverblijf Pommetje, locatie Horsten (KDV) Glazeniershorst 405 7328TK APELDOORN Registratienummer: 188640617 Toezichthouder: GGD Noord en Oost Gelderland In opdracht van gemeente:

Nadere informatie

Frontale botsing tussen twee reizigerstreinen bij Amsterdam Westerpark

Frontale botsing tussen twee reizigerstreinen bij Amsterdam Westerpark Frontale botsing tussen twee reizigerstreinen bij Amsterdam Westerpark Onderzoek naar overtredingen van de Spoorwegwet bij de botsing op 21 april 2012 Frontale botsing tussen twee reizigerstreinen bij

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 27433 1 oktober 2014 Beleidsregel houdende vaststelling van regels voor de naleving en toezicht op de veiligheidsadviseur

Nadere informatie

Certificeringschema: Installatieverantwoordelijke Baan

Certificeringschema: Installatieverantwoordelijke Baan Certificeringschema: 1/10 Inhoud 1 De taak 3 2 Het certificaat 4 2.1 Algemeen 4 2.2 De scope 4 2.3 Toelatingsvoorwaarden voor het initieel certificeringstraject 4 2.4 Geldigheid van het certificaat 5 3

Nadere informatie

Reacties van ministerie van Infrastructuur en Milieu op de internetconsultatie

Reacties van ministerie van Infrastructuur en Milieu op de internetconsultatie Reacties van ministerie van Infrastructuur en Milieu op de internetconsultatie Regeling omgevingsregime hoofdspoorwegen Openbare internetconsultatie van 15 maart 2016 tot en met 12 april 2016 d.d. 7 juli

Nadere informatie

Thema-audit treindienstleiding niet centraal bediende gebieden (NCBG en) Treindienstleiding op rangeerterreinen voor reizigerstreinen

Thema-audit treindienstleiding niet centraal bediende gebieden (NCBG en) Treindienstleiding op rangeerterreinen voor reizigerstreinen Thema-audit treindienstleiding niet centraal bediende gebieden (NCBG en) Treindienstleiding op rangeerterreinen voor reizigerstreinen Datum 14 februari 2018 Status Definitief 1 Colofon ILT Rail en Wegvervoer

Nadere informatie

Inspectierapport Gastouderbureau De Jonge Wereld (GOB) De Schelp NV LEEK Registratienummer:

Inspectierapport Gastouderbureau De Jonge Wereld (GOB) De Schelp NV LEEK Registratienummer: Inspectierapport Gastouderbureau De Jonge Wereld (GOB) De Schelp 35 9351NV LEEK Registratienummer: 152520703 Toezichthouder: GGD Groningen In opdracht van gemeente: LEEK Datum inspectiebezoek: 23-08-2013

Nadere informatie

24-Uurs rapportage bijna trein trein botsing na STS-passage van sein 1288 op spoor 13 te Utrecht CS d.d. 25-04-2012

24-Uurs rapportage bijna trein trein botsing na STS-passage van sein 1288 op spoor 13 te Utrecht CS d.d. 25-04-2012 24-Uurs rapportage bijna trein trein botsing na STS-passage van sein 1288 op spoor 13 te Utrecht CS d.d. 25-04-2012 Van ProRail/VL Kenmerk Versie 1.0 Datum 26 april 2012 Bestand 24 u rapport bijna trein

Nadere informatie

Resultaat Atex 137 toezicht in 2007

Resultaat Atex 137 toezicht in 2007 Resultaat Atex 137 toezicht in 2007 Pagina 1 van 9 Samenvatting In 2007 zijn door de directie MHC bij 41 BRZO99 en Arie bedrijven Atex 137 inspecties uitgevoerd op een wijze als beschreven in het toezichtbeleid

Nadere informatie

In de periode december 2006 tot en met september 2007 passeren negen reizigerstreinen van Connexxion ten onrechte stoptonende seinen

In de periode december 2006 tot en met september 2007 passeren negen reizigerstreinen van Connexxion ten onrechte stoptonende seinen Onderzoeksrapport Rapportagedatum In de periode december 2006 tot en met september 2007 passeren negen reizigerstreinen van Connexxion ten onrechte stoptonende seinen St. Jacobsstraat 16 Postbus 1511 3500

Nadere informatie

Regeling hoofdspoorweginfrastructuur

Regeling hoofdspoorweginfrastructuur Regeling hoofdspoorweginfrastructuur Toelichting Algemeen De onderhavige regeling geeft uitvoering aan artikel 6 van de Spoorwegwet en artikel 2 van het Besluit spoorweginfrastructuur. In artikel 6 van

Nadere informatie

Overzicht wijzigingen certificatieschema onder AS SIKB 6700 AS SIKB 6700 van versie 2.0 naar versie 3.0

Overzicht wijzigingen certificatieschema onder AS SIKB 6700 AS SIKB 6700 van versie 2.0 naar versie 3.0 Overzicht wijzigingen certificatieschema onder AS SIKB 6700 AS SIKB 6700 van versie 2.0 naar versie 3.0 Paragraaf in versie 2.0 Paragraaf in versie 3.0 Beschrijving aanpassing in versie 3.0 Algemeen Algemeen

Nadere informatie

Controleprotocol provincie Utrecht

Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol provincie Utrecht Controleprotocol voor de accountantscontrole bij door de provincie Utrecht gesubsidieerde instellingen Januari 2010 Controleprotocol provincie Utrecht 1 van 7 Controleprotocol

Nadere informatie