Naaldloos insuline toedieningsysteem. handleiding

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naaldloos insuline toedieningsysteem. handleiding"

Transcriptie

1 Naaldloos insuline toedieningsysteem handleiding

2 INLEIDING Hartelijk dank voor de keuze voor de InsuJet, een comfortabel en gebruiksvriendelijk medisch hulpmiddel voor het toedienen van insuline. De InsuJet is te gebruiken met InsuJet spuitstukken en adapters. Het systeem is afgestemd op gebruik van U100 insuline. Voordat u de InsuJet gaat gebruiken, zorg er dan voor dat u bekend bent met het systeem, door de volgende stappen te hebben uitgevoerd. Lees de volledige InsuJet handleiding. Lees de volledige handleiding ook als u eerder met het InsuJet systeem hebt gewerkt. Een instructie van een diabeteszorgspecialist wordt ten zeerste aanbevolen; informeer hiernaar bij uw distributeur. Nadat u de richtlijnen voor gebruik van de InsuJet hebt doorgenomen, dient u eerst met een testoplossing oefenen, zodat u bekend raakt met het InsuJet systeem. Voor meer informatie kunt u zich richten tot uw distributeur.

3 Het eerste deel van de handleiding behandelt het gebruik van het InsuJet injectiesysteem. De instructie bestaat uit de volgende onderdelen, die van belang zijn voor correct gebruik: VOORBEREIDING; Het spuitstuk bevestigen De adapter bevestigen op een insuline patroon (3mL) of flacon (10mL) De InsuJet gereed maken voor het plaatsen van een toediening. De adapter bevestigen op het spuitstuk Insuline opzuigen in het spuitstuk TOEDIENING; Insuline toedienen met de InsuJet HET SPUITSTUK VERWIJDEREN; Instructies voor het vervangen van het spuitstuk. Let op! De afbeeldingen hebben betrekking op bediening met de rechterhand. Ervaring heeft ons geleerd dat ook linkshandigen de InsuJet op een comfortabele manier kunnen gebruiken. Neem in geval van vragen contact op met onze distributeur of bezoek onze website:

4 PRODUCT OVERZICHT INSUJET PEN Het startpakket bevat de volgende artikelen: 1x InsuJet pen 1x spuitstuk (Nozzle & Piston) 1x spuitstuk dop 1x 3mL patroon adapter (3mL adaptor) 1x 10mL flacon adapter (10mL adaptor) 1x groene patroondopverwijderaar 1x handleiding 1x etui SPUITSTUK BORGRING: voor bevestiging van het spuitstuk. DOSEERVENSTER: geeft het aantal eenheden opgezogen insuline weer. RODE VEILIGHEIDSKNOP: zorgt voor het vergrendelen van het veiligheidsmechanisme.

5 GEBRUIKSARTIKELEN SPUITSTUK DOP; bedekt het spuitstuk. SPUITSTUK (NOZZLE & PISTON); dit onderdeel creëert een zeer fijne straal insuline. 3ML PATROON ADAPTER (3ML ADAPTOR); koppelstuk voor een 3mL insulinepatroon, om de insuline op te kunnen zuigen in het spuitstuk. 10ML FLACON ADAPTER (10ML ADAPTOR); koppelstuk tussen een 10mL insuline flacon en het spuitstuk. 5 PATROONDOP- VERWIJDERAAR; voor het verwijderen van de gekleurde patroondop die op sommige insulinepatronen is geplaatst.

6 INDEX 6 VOORBEREIDING Het spuitstuk bevestigen De adapter bevestigen aan een insulinepatroon of flacon De InsuJet gereedmaken voor het toedienen van de insuline De InsuJet activeren De adapter op het spuitstuk plaatsen Insuline in het spuitstuk opnemen TOEDIENING Insuline toedienen door middel van de InsuJet Het spuitstuk vervangen 25 30

7 AANVULLENDE INFORMATIE 7 Belangrijk Toedieningsplaatsen en toedieningstechnieken De gekleurde patroondop verwijderen Veelgestelde vragen en antwoorden Het oplossen van mogelijke problemen Contra-indicaties Waarschuwingen Onderhoud van de InsuJet Productspecificaties Symbool legenda

8 8 HET SPUITSTUK BEVESTIGEN Op de bovenzijde van de InsuJet ziet u een grijskleurig onderdeel: dit is de borgring waarmee een spuitstuk aan de InsuJet wordt vergrendeld. De borgring kan gedraaid worden ten opzichte van de InsuJet. Om een spuitstuk in de InsuJet te plaatsten, houd u de InsuJet verticaal, zodat u de twee hangslot-iconen kunt zien. Duw de witte borgknop omhoog en houd de knop in deze positie vast. Draai vervolgens de borgring in de richting van het open hangslot-icoon. Hierna kan de knop worden losgelaten.

9 Pak een gesteriliseerd spuitstuk. U kunt deze herkennen aan het label op de verpakking. Haal het spuitstuk uit de verpakking en plaats de achterkant van het spuitstuk in de InsuJet. Zorg ervoor dat het driehoekige uiteinde van het spuitstuk precies in de driehoekige uitsparing van de InsuJet valt. 9 Druk het spuitstuk stevig aan totdat u een klik hoort.

10 10 Draai de borgring in de richting van het gesloten hangslot. Zorg dat de pijl op de borgring naar het gesloten hangslot-icoon wijst. De witte borgknop springt terug naar zijn beginpositie.

11 DE ADAPTER BEVESTIGEN De InsuJet -adapters dienen als koppelstuk tussen het spuitstuk en de meeste 3mL insuline patronen en 10mL flacons. 11 Wanneer u insuline uit een 3mL patroon wilt toedienen, dient u een 3mL adapter te gebruiken. Wanneer u insuline uit een 10mL flacon wilt toedienen, gebruik dan een 10mL adapter. De adapters zijn gesteriliseerd in de verpakking. Controleer het type adapter voordat u de adapter uit de verpakking haalt. 10mL (flacon) adapter 3mL (patroon) adapter

12 12 Diverse 3mL insuline patronen met een 3mL adapter. Penfill is een geregistreerd handelsmerk van Novo Nordisk A/S. Insuline 10mL flacon met een 10mL adapter.

13 LET OP Voor gebruikers van Novo Nordisk Penfill : In de aanvullende informatie op pagina vindt u een instructie voor het verwijderen van de gekleurde patroondop. 13 De afbeelding toont een 3mL adapter met een insulinepatroon. Druk de adapter over het uiteinde van de insulinepatroon. Zorg ervoor dat de plastic naald van de adapter volledig door het rubberen membraan aan de bovenkant van de insulinepatroon steekt.

14 14 De adapter klikt stevig op het patroon of de flacon.

15 DE INSUJET GEREEDMAKEN VOOR HET TOEDIENEN VAN DE INSULINE 15 DE INSUJET ACTIVEREN Op de InsuJet staan nummers en pijlen. Op het bovenste deel van de InsuJet staat het cijfer 2 met daaronder een pijl. Op het onderste deel van de InsuJet staat het cijfer 1 met daaronder een pijl.

16 16 Om de InsuJet te spannen, houdt u het apparaat met beide handen vast. Met één hand houdt u het bovenste deel van de InsuJet vast, met de andere hand de onderkant. U kunt de InsuJet vasthouden zoals weergegeven op beide afbeeldingen.

17 Houd met één hand de bovenkant (met daarop nr. 2) stevig vast. Draai met uw andere hand de onderkant in de richting van pijl 1. Voor het draaien van de onderkant is wat kracht nodig. Het aantal eenheden in het doseervenster dient af te nemen tijdens het draaien. 17 Draai de onderkant totdat u een klik voelt en/of hoort. Een groene markering is dan zichtbaar in het doseervenster.

18 18 Houd de onderkant (met daarop nr. 1) vast en draai de bovenkant van de InsuJet in de richting van pijl 2, totdat het nummer 0 opnieuw in het doseervenster verschijnt. DE ADAPTER OP HET SPUITSTUK PLAATSEN 1 2 Haal de transparante dop van de adapter (1) en ook de dop van het spuitstuk (2).

19 Bevestig de adapter met insulinepatroon op het spuitstuk. Voor eenvoudige bevestiging brengt u eerst de adapter onder een hoek ten opzichte van het spuitstuk, zoals getoond. 19 Wanneer de klipjes van de adapter aan één zijde op het spuitstuk staan, kantelt en drukt u de adapter op het spuitstuk, totdat de adapter aan het spuitstuk is vastgeklikt.

20 20 INSULINE IN HET SPUITSTUK OPZUIGEN Houd de InsuJet met het insulinepatroon naar boven gericht en zorg ervoor dat u het doseervenster kunt zien. Op het bovenste deel van de InsuJet staat het nummer 2 met een pijl. Houd het onderste deel stil en draai het bovenste deel in de richting van pijl 2 totdat het getal voor het benodigde aantal eenheden insuline in het doseervenster verschijnt Merk op dat de InsuJet bij het opzuigen van insuline veel lichter draait en u bij elke opgezogen eenheid een klik voelt. Is dit niet het geval, controleer dan of de InsuJet op de juiste manier is opgespannen in de paragraaf de InsuJet activeren (pag.15).

21 Om te compenseren voor eventuele luchtbelletjes, kan het raadzaam zijn om een aantal extra eenheden op te zuigen. 21 BELANGRIJK Probeer de InsuJet niet verder dan de indicatie 40 eenheden te draaien. Dit kan leiden tot verwondingen en zal de InsuJet onherstelbaar beschadigen.

22 22 Om eventuele luchtbelletjes te verwijderen, koppelt u eerst de adapter met patroon los van het spuitstuk. Dit gaat gemakkelijk door de adapter met een kantelende beweging van het spuitstuk te verwijderen. Houd de InsuJet rechtop. Tik stevig met uw vingertoppen tegen het spuitstuk, waardoor alle luchtbellen zich dicht bij de opening verzamelen.

23 Houd het bovenste deel van de InsuJet (met nr. 2) vast en draai het onderste deel (met nr.1) terug in de richting van de pijl, totdat het benodigde aantal eenheden in het doseervenster verschijnt. 23 Nadat de luchtbelletjes zijn ontsnapt, is een druppeltje insuline zichtbaar aan de bovenzijde van het spuitstuk. Wanneer er geen insuline druppeltje verschijnt, zit er mogelijk nog lucht in het spuitstuk. Bevestig in dat geval de adapter met het patroon opnieuw en neem een aantal extra eenheden insuline op, zoals eerder beschreven in dit hoofdstuk.

24 BELANGRIJK 24 Gebruik de InsuJet te allen tijde met een spuitstuk dat is gevuld met insuline of testvloeistof. Controleer altijd op de aanwezigheid van luchtbellen. Controleer altijd voordat u daadwerkelijk gaat injecteren dat het aantal te injecteren eenheden juist is

25 INSULINE TOEDIENEN DOOR MIDDEL VAN DE INSUJET 25 Volg voor het toedienen van insuline met de InsuJet de volgende 6 stappen: Stap 1 Kies uw toedieningsplaats. Raadpleeg de aanvullende informatie op pagina voor toedieningsplaatsen en -technieken.

26 26 Stap 2 Schuif de rode veiligheidsknop zo ver mogelijk opzij en houd de knop in deze positie vast. Stap 3 Plaats het uiteinde van het spuitstuk op de gewenste toedieningsplaats. Zorg ervoor dat de InsuJet onder een rechte hoek (90 ) ten opzichte van de huid wordt gehouden.

27 Wanneer de InsuJet met voldoende druk op de toedieningsplaats wordt gedrukt, activeert de injectie automatisch. 27 Ervaring heeft geleerd dat de beste resultaten worden bereikt wanneer de beschreven handelingen in een vloeiende beweging worden uitgevoerd.

28 28 5 sec Stap 4 Houd na de injectie het spuitstuk nog minimaal 5 seconden stevig tegen de huid. Stap 5 Verwijder de InsuJet van de huid en laat de rode veiligheidsknop los.

29 Stap 6 Plaats de beschermende dop op de adapter. Bewaar uw insuline volgens de instructies van uw leverancier. 29 Plaats de dop tevens terug op het spuitstuk.

30 30 HET SPUITSTUK VERVANGEN BELANGRIJK Een spuitstuk mag niet langer dan 60 injecties of langer dan 14 dagen worden gebruikt. U wordt aangeraden het spuitstuk op hetzelfde moment te vervangen als uw insuline patroon of flacon. Verwijder de dop van het spuitstuk.

31 Duw de witte borgknop omhoog en houd de knop in deze positie. Draai tegelijkertijd de borgring linksom, totdat de pijl op de borgring naar het open hangslot icoon wijst. 31 Trek het spuitstuk met enige kracht recht uit de InsuJet.

32 32 Maak de zuiger van de InsuJet los door deze stevig naar de buitenkant van de borgring te drukken. Verwijder de zuiger van de InsuJet. Gooi de zuiger samen met het spuitstuk weg.

33 Druk een nieuw spuitstuk stevig in de borgring van de InsuJet. U voelt en hoort een klik. 33 Nadat u het spuitstuk heeft geplaatst, draait u de grijze borgring rechtsom, totdat de pijl op de borgring naar het gesloten hangslotje wijst. BELANGRIJK Zorg er voor dat de pijl op de grijze borgring naar het gesloten hangslot wijst.

34

35 aanvullende informatie 35

36 36 BELANGRIJK Behandel de InsuJet met zorg. Laat het apparaat of de gebruiksartikelen niet vallen. Bewaar de InsuJet in het etui wanneer deze niet wordt gebruikt. Controleer vóór gebruik de vervaldata van de gebruiksartikelen op de (buiten) verpakking. Het InsuJet systeem is met de grootste zorg ontworpen en gefabriceerd. Echter, de InsuJet is een mechanisch instrument en is als zodanig onderhevig aan slijtage. Dit kan na verloop van tijd leiden tot disfunctioneren. Zorg altijd voor een alternatief voor de toediening van insuline. Dit kan een tweede InsuJet zijn. Probeer de InsuJet niet verder dan de indicatie 40 eenheden te draaien. Dit kan leiden tot verwondingen en zal de InsuJet onherstelbaar beschadigen. Gebruik de InsuJet niet indien zich luchtbellen in het spuitstuk bevinden. Laad de InsuJet nooit afgaan zonder dat een spuitstuk is geplaatst.

37 Controleer de doseerinstelling vóór elke toediening. Een spuitstuk mag niet langer dan 60 injecties of langer dan 14 dagen worden gebruikt. U wordt aangeraden het spuitstuk op hetzelfde moment te vervangen als uw insulinepatroon of -flacon. De prestaties en veiligheid van het systeem kunnen negatief worden beïnvloed door de gebruiksartikelen langer te gebruiken dan toegestaan. Gebruik nooit hetzelfde spuitstuk of adapter voor verschillende patiënten. Gebruik nooit dezelfde adapter voor verschillende insulinepatronen of flacons. Neem contact op met uw diabeteszorgspecialist of apotheek wanneer u overweegt om over te stappen op een ander insuline toedieningssysteem. Controleer uw bloedsuikerspiegel voordat u de InsuJet voor het eerst gaat gebruiken en houd deze na het eerste gebruik zorgvuldig in de gaten. Net als bij elke andere verandering in de behandeling van uw diabetes dient uw situatie in de overstapperiode nauwlettend te worden gevolgd. 37

38 38 TOEDIENINGSPLAATSEN EN TOEDIENINGSTECHNIEKEN Het is aan te raden om de eerste insulinetoediening met de InsuJet onder toezicht van een diabeteszorgspecialist te laten plaatsvinden. Voor toediening van insuline met de InsuJet kunnen reguliere toedieningsplaatsen worden gebruikt. Kies een toedieningsplaats waar zich enig vetweefsel bevindt. Vermijd plaatsen met weinig vetweefsel (bv. de scheen of de onderarm). Onderbuik: gebruik het deel ter hoogte van of iets onder de navel, zoals

39 aangegeven met de lichtblauwe vlakken op de afbeelding. Let op: Als het contact tussen het spuitstuk en de huid tijdens de injectie onvoldoende stevig is, kan er een zogenaamde natte injectie ontstaan. Om dit te voorkomen dient u een toedieningsplaats te selecteren waar de huid niet te zacht is. Plaats het spuitstuk altijd op een stevig huidoppervlak (bv. een huidplooi). Lukt het niet een geschikte toedieningsplaats op de onderbuik te vinden, selecteer dan een andere, meer stevige toedieningsplaats, bijvoorbeeld op de dij. Bovenbenen: neem plaats op een stoel, houd beide voeten plat op de grond en zorg dat het bovenbeen goed ondersteund is. Ontspan uw dijspier. Dien de insuline aan de voor- of buitenkant van de dij toe. Billen: Gebruik het stevige, buitenste deel aan de bovenkant van uw bil als injectieplaats om de insuline toe te dienen. Bij sommige patiënten komt er een klein druppeltje bloed vrij of is tijdelijk een wit of rood plekje zichtbaar. Dit is niet ongebruikelijk aangezien de huid goed doorbloed is. 39

40 40 EEN GEKLEURDE PATROONDOP VERWIJDEREN Voor gebruikers van Novo Nordisk Penfill insuline: Verwijder de gekleurde patroondop met behulp van de bijgeleverde patroondopverwijderaar. Schroef de patroondop-verwijderaar op de gekleurde patroondop. Penfill is een geregistreerd handelsmerk van Novo Nordisk A/S.

41 Trek de gekleurde patroondop met een stevige rechte beweging van de Penfill af. 41 Draai de gekleurde patroondop uit de patroondop-verwijderaar en gooi deze weg.

42 42 VEELGESTELDE VRAGEN EN ANTWOORDEN Hoe dient de InsuJet insuline toe? Door het onderste deel van de InsuJet te verdraaien spant u een sterke veer aan. Na ontgrendeling van deze veer komt kracht op de zuiger van het spuitstuk te staan. Deze zuiger duwt met grote snelheid insuline door een kleine opening in het spuitstuk, waardoor een dunne straal ontstaat, die de huid opzij duwt. De insuline komt in het onderliggende weefsel terecht waaruit het door het lichaam wordt opgenomen. Ik gebruik momenteel een ander systeem. Kan ik overstappen op de InsuJet? Ja, u kunt overstappen op de InsuJet. Net als bij elke andere verandering in de behandeling van uw diabetes dient uw situatie in de overstapperiode nauwlettend te worden gevolgd. Ik ben geïnteresseerd in het gebruik van de InsuJet. Als ik ervoor kies op de InsuJet over te stappen, moet ik dit dan met mijn diabeteszorgspecialist bespreken? Ja, het is verstandig uw behandelaar bij alle zaken die verband houden met uw diabetes te informeren.

43 Moet ik het type insuline dat ik gebruik, aanpassen om de InsuJet te kunnen gebruiken? Nee, u kunt de aan u voorgeschreven insuline blijven gebruiken. Het type insuline verandert dus niet. Welke insulineflacons en patronen zijn geschikt voor gebruik met de InsuJet? Momenteel is één type adapter beschikbaar voor patronen die 3 milliliter insuline bevatten. Daarnaast is een adapter voor flacons met een inhoud van 10 milliliter beschikbaar. De insulines kunnen met behulp van de juiste adapter in het spuitstuk van de InsuJet worden opgezogen. Is de InsuJet geschikt voor kinderen en ouderen? Uw behandelaar is in staat per persoon de geschiktheid van de InsuJet te beoordelen. Is de InsuJet geschikt voor gebruik door personen waarbij het zicht enigszins achteruit is gegaan? Het doseervenster en het kliksysteem voor dosering stelt de meeste mensen in staat de doseereenheden eenvoudig in te stellen en af te lezen. European Pharma Group BV raadt mensen met een ernstige visuele 43

44 44 handicap af om zichzelf insuline met de InsuJet toe te dienen, maar adviseert om hierbij altijd assistentie te vragen. Veroorzaakt de InsuJet complicaties? De InsuJet kan, met de nodige voorzichtigheid, worden gebruikt door personen bij wie gemakkelijk bloedingen of bloeduitstortingen optreden. Het gebruik van de InsuJet dient in geval van overmatige bloeduitstortingen te worden gestaakt. Indien er sprake is van een huidaandoening, dient u contact met uw behandelaar op te nemen voordat u op de InsuJet overstapt.

45 HET OPLOSSEN VAN MOGELIJKE PROBLEMEN Het InsuJet systeem is met de grootste zorg ontworpen en gefabriceerd. De InsuJet is een mechanisch instrument en is als zodanig onderhevig aan slijtage. Dit kan na verloop van tijd leiden tot mindere mate van functioneren. Zorg er altijd voor dat u een alternatief voor de toediening van insuline bij de hand hebt. Dit kan een tweede InsuJet zijn. In dit hoofdstuk worden tips aangereikt voor het oplossen van mogelijke problemen bij het gebruik van de InsuJet. Natte injectie Opvallend veel vocht plek rond de injectieplek is een indicatie dat er een onvolledige toediening (natte injectie) heeft plaatsgevonden. Natte injecties kunnen in de meeste gevallen worden voorkomen door een correcte toedieningstechniek en het op tijd vervangen van het spuitstuk. Volg hiervoor de instructies in de handleiding. De belangrijkste aandachtspunten voor het perfectioneren van de toedieningstechniek zijn als volgt: Voer de handeling uit in een vloeiende beweging zoals weergegeven op pagina

46 46 Houd het spuitstuk loodrecht (in een hoek van 90º) ten opzichte van de injectieplek op het moment van injecteren. Houd de InsuJet stil tijdens de toediening. Houd de InsuJet na de toediening nog minimaal 5 seconden tegen de injectieplek gedrukt. Verzekert u zich te allen tijde vóór injectie op de afwezigheid van luchtbellen in het spuitstuk. In het geval van een natte injectie is het belangrijk dat u uw bloedglucosewaarden in de gaten houdt en corrigerende maatregelen neemt om een hoge bloedglucosewaarde te voorkomen. Als het niet lukt een vrijwel droge injectie te realiseren en uw bloedglucosewaarden hierdoor stijgen, is het InsuJet systeem voor u wellicht geen goede keuze voor het toedienen van insuline. U wordt in dat geval aangeraden op een alternatief toedieningssysteem over te stappen en contact op te nemen met uw behandelaar. Witte bult Een verhoging van de huid (bult) na injectie kan duiden op een oppervlakkige injectie. De injectie is dan wel succesvol verlopen. Bloeding Een klein druppeltje bloed na toediening is niet ongebruikelijk en kan gewoon

47 worden weggeveegd. Indien sprake is van een klein puntbloeding, dan heeft u waarschijnlijk een haarvaatje geraakt. Oefen druk uit op de toedieningsplaats, waardoor het bloeden zal staken. Bloeduitstorting Als u een persoon bent bij wie gemakkelijk bloeduitstortingen optreden na het injecteren van insuline met een injectienaald, kan dit bij het gebruik van de InsuJet ook optreden. Ongemakkelijk gevoel na toediening Indien u de insuline dicht bij een zenuwuiteinde injecteert, kan na toediening een ongemakkelijk gevoel optreden. Toediening van insuline met een naald kan hetzelfde gevoel veroorzaken. Dit is niet te voorzien, hoewel sommige personen vinden dat bepaalde toedieningsplaatsen gevoeliger zijn. Deze toedieningsplaatsen dienen in dat geval te worden vermeden. 47

48 48 Rode markering in doseerlens Een rode markering is zichtbaar in de doseerlens wanneer de InsuJet per ongeluk voorbij de 40 eenheden is gedraaid. Om weer terug te keren naar de 40 eenheden en lager, verwijderd u eerst de adapter met insulinepatroon van het spuitstuk. Houd de achterkant van de InsuJet vast en draai de voorkant in de tegenovergestelde richting van pijl Nr.2 om het aantal eenheden te verminderen.

49 Het lukt niet om insuline uit een insulinepatroon of flacon te zuigen Wanneer u problemen ondervindt met het opzuigen van insuline, controleer dan eerst of de plastic naald van de adapter volledig door de rubber stopper (septum) van het patroon of flacon is geprikt. De punt van de naald moet zichtbaar zijn aan de binnenzijde van het patroon of flacon, zoals afgebeeld. 49 In het geval de punt van de adapter niet door de rubber stopper (septum) is geprikt, combineer dan een draaiende en drukkende beweging in de richting van de rubber stopper. De plastic punt zal op deze manier door de stopper (septum) snijden.

50 50 Lucht in het spuitstuk In het geval u problemen ondervindt met het opzuigen van insuline, is het waarschijnlijk dat zich lucht in het spuitstuk bevindt. BELANGRIJK Laat de InsuJet nooit afgaan met lucht in het spuitstuk. Dit wordt DRY-FIRING (droog afvuren) genoemd en kan de InsuJet onherstelbaar beschadigen.

51 Om lucht uit het spuitstuk te verwijderen, verwijderd u eerst de adapter met de insulinepatroon of flacon. 51 Houd de InsuJet rechtop. Houd de voorzijde van de InsuJet vast, en draai de achterzijde in de richting van pijl Nr.1, totdat de groene markering zichtbaar is in het doseervenster. Volg daarna de instructies in het hoofdstuk DE INSUJET GEREEDMAKEN VOOR TOEDIENING om insuline in het spuitstuk op te nemen.

52 52 OPEN POSITIE GESLOTEN POSITIE Het lukt niet om een (nieuw) spuitstuk in de InsuJet te plaatsen. In het geval u een spuitstuk niet volledig in de InsuJet kunt plaatsen, is het mogelijk dat de grijze borgring nog in de gesloten positie staat, of niet volledig in open positie staat. Voordat u een spuitstuk plaatst, verzeker u zich ervan dat de pijl op de grijze borgring naar het icoon met het open hangslot wijst, Naast de icoontjes op het borgsysteem, kunt u de instelling van het borgsysteem ook beoordelen door van bovenaf in de InsuJet te kijken. U ziet één of twee driehoekige onderdelen. In open positie ziet u een driehoekige vorm. In gesloten positie een zeshoek.

53 CONTRA-INDICATIES Dit product is niet geschikt om zelf door patiënten te gebruiken: met een ernstige visuele handicap; met een verminderde behendigheid en/of met neuromusculaire of gewrichtsaandoeningen waardoor er bij het aanspannen van de mechanische veer en het gebruiken van de InsuJet problemen kunnen ontstaan; met afwijkende huidtypen (bv. patiënten met psoriasis), aangezien sommige huidtypen een succesvol gebruik van de InsuJet kunnen beïnvloeden; 53

54 54 WAARSCHUWINGEN Zorg dat u te allen tijde toegang heeft tot een alternatief insuline toedieningssysteem, voor het geval uw InsuJet beschadigd of zoek raakt. Dit kan een tweede InsuJet systeem zijn. De InsuJet mag alleen gebruikt worden voor het subcutaan toedienen van vloeistoffen. Klinische studies zijn verricht voor insuline. Gebruik de InsuJet niet om een andere wijze als beschreven in deze handleiding. De fabrikant is niet verantwoordelijk voor mogelijke problemen met de InsuJet, wanneer de instructies in deze handleiding niet of onvoldoende zijn gevolgd. Probeer nooit een beschadigde InsuJet te repareren. Patiënten waarbij gemakkelijk bloedingen of bloeduitstortingen optreden (bv. mensen die medicijnen tegen trombose gebruiken) dienen de InsuJet met de nodige voorzichtigheid te gebruiken. In geval van overmatige bloedingen en bloeduitstortingen dient het

55 gebruik van de InsuJet te worden stopgezet. Het gebruik van de InsuJet kan mogelijk leiden tot verminderde dagelijkse insulinebehoefte. Houd uw bloedglucosespiegel nauwkeurig in de gaten om een hypoglykemie (hypo) te voorkomen. Ouderlijk toezicht wordt aangeraden wanneer een kind de InsuJet gebruikt. Kinderen dient duidelijk gemaakt te worden dat de InsuJet geen speelgoed is. De prestaties en veiligheid van het systeem kunnen negatief beïnvloedt worden wanneer de gebruiksartikelen langer worden gebruikt dan toegestaan. 55

56 56 ONDERHOUD VAN DE INSUJET Maak de InsuJet regelmatig schoon met een vochtige doek. Dompel de InsuJet niet onder in water of een andere vloeistof. Bewaar de InsuJet op een droge plek tussen de 5 C en 40 C. Bewaar de InsuJet bij voorkeur in het meegeleverde etui. Bescherm de InsuJet tegen de zon en bewaar hem niet in de koelkast. Een spuitstuk mag niet langer dan 60 injecties of langer dan 14 dagen worden gebruikt. U wordt aangeraden het spuitstuk op hetzelfde moment te vervangen als uw insuline patroon of flacon. Vervang het spuitstuk wanneer u deze langer dan drie dagen niet heeft gebruikt. Tijdens het vliegen of in het geval van plotselinge druk- of temperatuurverschillen dient u adapters met insuline patronen

57 of flacons rechtop te houden om lekkage te voorkomen. Plaats na elke toediening de dop terug op het spuitstuk. Plaats na gebruik de dop terug op de adapter om vervuiling te voorkomen. Gooi de 3mL patroon- of 10mL flaconadapter samen met het lege insulinepatroon of insulineflacon weg. Maak tijdens het vervangen van het spuitstuk het metaalkleurige onderdeel schoon, dat zichtbaar is wanneer u van bovenaf in de InsuJet kijkt. Gebruik een droge tissue om het onderdeel schoon te vegen, zoals getoond. 57

58 58 PRODUCTSPECIFICATIES Omschrijving: De InsuJet is een jetstream toedieningsysteem voorzien van een veermechanisme. De InsuJet is ontworpen voor de onderhuidse subcutane toediening van insuline. De InsuJet is ontworpen voor gebruik door één persoon. Gewicht: circa 140 g Afmeting: lengte 140 mm mm Doseerbereik: 4-40 internationale eenheden per toediening Verdeling doseerschaal: stappen van 1 eenheid Toedieningduur: minder dan 0,3 seconden Insuline concentratie: De InsuJet is afgestemd op gebruik van U100 insuline Insulinetypen: ultra kort- en of snelwerkende insuline kortwerkende insuline middellangwerkende insuline langwerkende insuline gemengde insuline Opslag: tussen 5 en 40 C

59 SYMBOOL LEGENDA RAADPLEEG HANDLEIDING 59 LET OP FABRIKANT PARTIJNUMMER EXPIRATIE DATUM GESTERILISEERD DOOR MIDDEL VAN ETHYLEENOXIDE TEMPERATUURLIMIETEN NIET GEBRUIKEN INDIEN DE VERPAKKING IS BESCHADIGD NIET OPNIEUW STERILISEREN

60 European Pharma Group BV Euro Offices Building 3rd Floor Beechavenue 127, 1119 RB Schiphol Rijk The Netherlands NL-6.0 Copyright European Pharma Group BV

Naaldloos insuline toedieningsysteem. Handleiding

Naaldloos insuline toedieningsysteem. Handleiding Naaldloos insuline toedieningsysteem Handleiding Lees alstublieft de volledige handleiding voordat u het InsuJet systeem voor de eerste keer gaat gebruiken. Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan contact

Nadere informatie

Het gebruik van APIDRA in injectieflacon

Het gebruik van APIDRA in injectieflacon EEN GIDS VOOR ALS U BEGINT MET APIDRA (insuline glulisine) 1x 10ML INJECTIEFLACON (100 Eenheden/ml) De Apidra 100 eenheden/ml oplossing voor injectie (in injectieflacon) wordt in een injectieflacon geleverd

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Taltz 80mg oplossing voor injectie in voorgevulde pen. Ixekizumab

Gebruikershandleiding. Taltz 80mg oplossing voor injectie in voorgevulde pen. Ixekizumab Gebruikershandleiding Taltz 80mg oplossing voor injectie in voorgevulde pen Ixekizumab Voordat u uw voorgevulde pen gebruikt: Belangrijk om te weten Lees voordat u de Taltz voorgevulde pen gaat gebruiken

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING. Humuline NPH KwikPen 100 IE/ml LEES DEZE HANDLEIDING VOOR GEBRUIK

GEBRUIKERSHANDLEIDING. Humuline NPH KwikPen 100 IE/ml LEES DEZE HANDLEIDING VOOR GEBRUIK GEBRUIKERSHANDLEIDING Humuline NPH KwikPen 100 IE/ml LEES DEZE HANDLEIDING VOOR GEBRUIK Lees de gebruikershandleiding door voordat u Humuline gebruikt en elke keer als u een andere Humuline KwikPen 100

Nadere informatie

BYDUREON 2 mg poeder en oplosmiddel voor suspensie voor injectie met verlengde afgifte

BYDUREON 2 mg poeder en oplosmiddel voor suspensie voor injectie met verlengde afgifte INSTRUCTIES VOOR DE GEBRUIKER Uw stap voor stap handleiding BYDUREON 2 mg poeder en oplosmiddel voor suspensie voor injectie met verlengde afgifte Heeft u vragen over het gebruik van BYDUREON? Zie de veel

Nadere informatie

In elkaar zetten. Haal NovoPen 3 uit het etui door met uw vinger bovenaan op de pendop te drukken. Draai de pendop los en trek hem van de pen af.

In elkaar zetten. Haal NovoPen 3 uit het etui door met uw vinger bovenaan op de pendop te drukken. Draai de pendop los en trek hem van de pen af. Inhoud Pagina In elkaar zetten.................................... 2 NovoPen 3 gebruiksklaar maken..................... 5 Doseren.......................................... 6 Injecteren.........................................

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR HET BEREIDEN EN TOEDIENEN VAN DE SOMAVERT INJECTIE

INSTRUCTIES VOOR HET BEREIDEN EN TOEDIENEN VAN DE SOMAVERT INJECTIE INSTRUCTIES VOOR HET BEREIDEN EN TOEDIENEN VAN DE SOMAVERT INJECTIE Inleiding In de volgende instructies wordt uitgelegd hoe SOMAVERT moet worden bereid en geïnjecteerd. Lees deze instructies aandachtig

Nadere informatie

Een injectie Menopur maakt u zelf klaar, waarna u het middel inspuit in de buikplooi.

Een injectie Menopur maakt u zelf klaar, waarna u het middel inspuit in de buikplooi. Prikinstructie Menopur Algemeen: Menopur is een preparaat dat humaan menopauzaal gonadotrofine (hmg) bevat. Doel: stimuleren van de groei en rijping van follikels in de eierstokken Dosering: individueel.

Nadere informatie

NutropinAq Pen. instructies voor gebruik samen met NutropinAq

NutropinAq Pen. instructies voor gebruik samen met NutropinAq NutropinAq Pen instructies voor gebruik samen met NutropinAq INJECTEER HET GENEESMIDDEL UITSLUITEND NADAT U MET UW ARTS OF VERPLEEGKUNDIGE DE JUISTE TECHNIEK GOED HEEFT GEOEFEND. Let op: Lees de onderstaande

Nadere informatie

Gebruikershandleiding KwikPen ABASAGLAR 100 E/ml oplossing voor injectie in een voorgevulde pen Insulin glargine

Gebruikershandleiding KwikPen ABASAGLAR 100 E/ml oplossing voor injectie in een voorgevulde pen Insulin glargine Gebruikershandleiding KwikPen ABASAGLAR 100 E/ml oplossing voor injectie in een voorgevulde pen Insulin glargine LEES DEZE HANDLEIDING VOORAFGAAND AAN HET GEBRUIK Lees de gebruikershandleiding door voordat

Nadere informatie

Studietip Protocol : glycemie bepalen met digitale glucometer. Protocol optrekken insuline

Studietip Protocol : glycemie bepalen met digitale glucometer. Protocol optrekken insuline Leerdoelen i Na het doorwerken van dit hoofdstuk kan je: Op vlotte en nauwkeurige wijze verschillende soorten insulines voorbereiden en toedienen Aangeven en demonstreren hoe een glucometer moet gebruikt

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Taltz 80mg oplossing voor injectie in voorgevulde injectiespuit. Ixekizumab

Gebruikershandleiding. Taltz 80mg oplossing voor injectie in voorgevulde injectiespuit. Ixekizumab Gebruikershandleiding Taltz 80mg oplossing voor injectie in voorgevulde injectiespuit Ixekizumab Voordat u uw voorgevulde injectiespuit gebruikt: Belangrijk om te weten Lees voordat u de Taltz voorgevulde

Nadere informatie

SoloStar. informatiebrochure

SoloStar. informatiebrochure SoloStar informatiebrochure 2 Inhoudsopgave Bewaren 4 Belangrijke informatie voor gebruik van de SoloStar 5 Leer uw SoloStar kennen 6 Stap 1. Controleer uw insuline 7 Stap 2. Bevestigen van de naald 7

Nadere informatie

Opdracht 4b: DOSSIERBESPREKING

Opdracht 4b: DOSSIERBESPREKING Opdracht 4b: DOSSIERBESPREKING Namen: Maike de Groot & Mirthe van Loon Gegevens Mirthe: Groep: LV11-4AMC3 Studentnummer: 500527396 Stage afdeling: Docent begeleidster: Werkbegeleiders: Algemene interne,

Nadere informatie

Informatiebrochure voor patienten met diabetes type I

Informatiebrochure voor patienten met diabetes type I Informatiebrochure voor patienten met diabetes type I Injecteren van insuline. De insuline wordt subcutaan toegediend. Om insuline toe te dienen hebt u insulineflacons en insulinespuiten of pennen nodig.

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR STAPSGEWIJZE TOEDIENING VAN ORENCIA (ABATACEPT)

HANDLEIDING VOOR STAPSGEWIJZE TOEDIENING VAN ORENCIA (ABATACEPT) HANDLEIDING VOOR STAPSGEWIJZE TOEDIENING VAN ORENCIA (ABATACEPT) HANDLEIDING VOOR STAPSGEWIJZE TOEDIENING VAN ORENCIA (ABATACEPT) voorgevulde injectiespuiten en -pennen met ORENCIA in vijf eenvoudige stappen

Nadere informatie

Veiliger werken. BD AutoShield Duo. Veiligheidspennaald met dubbele automatische naaldbescherming 0,30mm (30G) x 5mm

Veiliger werken. BD AutoShield Duo. Veiligheidspennaald met dubbele automatische naaldbescherming 0,30mm (30G) x 5mm Veiligheidspennaald met dubbele automatische naaldbescherming 0,30mm (30G) x 5mm is de enige veiligheidspennaald die beschikbaar is in 5mm, 30G met dubbele automatische naaldbescherming. BD AutoShield

Nadere informatie

Zelfinjectie bij erectiestoornissen. Poli Urologie

Zelfinjectie bij erectiestoornissen. Poli Urologie 00 Zelfinjectie bij erectiestoornissen Poli Urologie 1 In overleg met uw uroloog heeft u gekozen om zelf medicijnen te injecteren in het zwellichaam van de penis (auto-injectie therapie). Uw behandelend

Nadere informatie

Informatie over het toedienen van insuline

Informatie over het toedienen van insuline Informatie over het toedienen van insuline Persoonlijk spuitschema van : zonder/met huidplooi loodrecht/schuin buik: (tijdstip) been: (tijdstip) bil: (tijdstip) arm: (tijdstip) 4/5/6 mm naald De diabetesverpleegkundige

Nadere informatie

Instructie zelf onderhuids toedienen biological

Instructie zelf onderhuids toedienen biological Instructie zelf onderhuids toedienen biological Abatacept (ORENCIA) / Adalimumab (HUMIRA) / Anakinra (KINERET) / Certolizumab (CIMZIA) / Etanercept (ENBREL) /Golimumab (SIMPONI) / Tocilizumab (ROACTEMRA)

Nadere informatie

GEBRUIKSINSTRUCTIES. JuniorSTAR is een halve eenheden, navulbare insulinepen.

GEBRUIKSINSTRUCTIES. JuniorSTAR is een halve eenheden, navulbare insulinepen. JuniorSTAR GEBRUIKSINSTRUCTIES JuniorSTAR is een halve eenheden, navulbare insulinepen. verrijkt met Volg de instructies voor gebruik van je arts, diabetesverpleegkundige of apotheker. STAP 1 Plaats een

Nadere informatie

Insuline toedienen via een insulinepen

Insuline toedienen via een insulinepen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Insuline toedienen via een insulinepen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

L300 Plus-hulpmiddelen

L300 Plus-hulpmiddelen 6 L300 Plus-hulpmiddelen L300-elektroden en -elektrodehouders De L300-elektroden genereren de elektrische stimulatie die wordt gebruikt voor dorsiflexie van de voet. Er kunnen drie soorten elektroden worden

Nadere informatie

Instructie zelf toedienen methotrexaat (MTX) door patiënt of mantelzorger

Instructie zelf toedienen methotrexaat (MTX) door patiënt of mantelzorger Instructie zelf toedienen methotrexaat (MTX) door patiënt of mantelzorger In overleg met uw behandelend arts is besloten zelf onderhuids (subcutaan) te gaan injecteren met methotrexaat (MTX). In deze

Nadere informatie

Autoject 2. Vaste naald voor intracaverneuze injecties AFB 1 AFB 2 AFB 3 AFB 4 BEHUIZING VAN DE INJECTIESPUIT ZUIGER VENSTER HOOFDDEEL INJECTOR

Autoject 2. Vaste naald voor intracaverneuze injecties AFB 1 AFB 2 AFB 3 AFB 4 BEHUIZING VAN DE INJECTIESPUIT ZUIGER VENSTER HOOFDDEEL INJECTOR Autoject 2 Vaste naald voor intracaverneuze injecties BEHUIZING VAN DE INJECTIESPUIT ZUIGER VENSTER HOOFDDEEL INJECTOR GELE INDICATOR RODE INDICATOR INJECTIEKNOP BEHUIZING VAN DE INJECTIESPUIT KORTE DIEPTEREGELAAR

Nadere informatie

Maag-Darm-Leverziekten. Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX)

Maag-Darm-Leverziekten. Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX) Afdeling: Maag-Darm-Leverziekten Onderwerp: Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX) Zelf toedienen van Methotrexaat door patiënt of mantelzorger In overleg met uw behandelend arts is besloten

Nadere informatie

E-LEARNING. E-learning voor succesvol meten met de qlabs INR meter

E-LEARNING. E-learning voor succesvol meten met de qlabs INR meter E-LEARNING E-learning voor succesvol meten met de qlabs INR meter De qlabs INR meter De qlabs INR meter wordt standaard geleverd in een luxe stevige verpakking. De qlabs INR meter compact, compleet en

Nadere informatie

Instructies voor het voorbereiden en toedienen van een subcutane injectie ORENCIA. Lees deze instructies zorgvuldig en volg ze daarna stap voor stap.

Instructies voor het voorbereiden en toedienen van een subcutane injectie ORENCIA. Lees deze instructies zorgvuldig en volg ze daarna stap voor stap. Instructies voor het voorbereiden en toedienen van een subcutane injectie ORENCIA Lees deze instructies zorgvuldig en volg ze daarna stap voor stap. Uw arts of verpleegkundige zal u uitleggen hoe u ORENCIA

Nadere informatie

Zacht en veilig spuiten. Tips en trucs voor het injecteren van insuline.

Zacht en veilig spuiten. Tips en trucs voor het injecteren van insuline. Zacht en veilig spuiten. Tips en trucs voor het injecteren van insuline. Meer vrijheid. Meer vertrouwen. Met mylife. Zacht en veilig spuiten Correcte injectietechniek De insuline wordt in het onderhuidse

Nadere informatie

Tijdelijk een andere bloedverdunner gebruiken rondom uw ingreep

Tijdelijk een andere bloedverdunner gebruiken rondom uw ingreep Tijdelijk een andere bloedverdunner gebruiken rondom uw ingreep Bridging Informatie voor patiënten F1107-2134 februari 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester

Nadere informatie

Clexane of Fraxiparine. injecteren thuis

Clexane of Fraxiparine. injecteren thuis Clexane of Fraxiparine injecteren thuis 2 Inleiding Deze folder ondersteunt de mondelinge informatie die u van de arts of verpleegkundige heeft ontvangen. U bent opgenomen in de Ommelander Ziekenhuis Groep

Nadere informatie

INSTRUCTIEBROCHURE. voor mensen die Metoject 50 mg/ml gebruiken

INSTRUCTIEBROCHURE. voor mensen die Metoject 50 mg/ml gebruiken INSTRUCTIEBROCHURE voor mensen die Metoject 50 mg/ml gebruiken Inhoud Pagina Inleiding 3 Hoe wordt Metoject 50 mg/ml gebruikt? 4 Het vermijden van plaatselijke huidirritatie 7 Het vermijden van verharding

Nadere informatie

Zelf Fragmin spuiten

Zelf Fragmin spuiten Zelf Fragmin spuiten Wat is Fragmin? Fragmin is een medicijn dat dient ter voorkoming van trombose. Trombose is de vorming van bloedstolsels in hart of bloedvaten, waardoor een bloedvat gedeeltelijk of

Nadere informatie

Packard Bell Easy Repair

Packard Bell Easy Repair Packard Bell Easy Repair EasyNote MZ serie Instructies voor het vervangen van de harde schijf 7429170005 7429170005 Documentversie: 1.0 - Mei 2007 www.packardbell.com Belangrijke veiligheidsinstructies

Nadere informatie

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Inhoudsopgave Uw machine handmatig reinigen pagina 3 Storingen & oplossingen pagina 13 1. Schakel de machine uit. 2. Open beide kleppen aan de voorzijde. 3.

Nadere informatie

NovoPen Echo Gebruikershandleiding

NovoPen Echo Gebruikershandleiding 8-4251-91-010-1_v1-18:Layout 1 2014-09-25 5:27 PM NovoPen Echo Gebruikershandleiding Lees deze handleiding aandachtig door voor je de NovoPen Echo voor insulinetoediening voor de eerste keer gebruikt Kijk

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding 8-4250-91-001-1_v1-20:Layout 1 2015-11-19 12:22 PM Page Out4 Gebruikershandleiding Lees deze handleiding aandachtig door voor u uw NovoPen 5 voor de eerste keer voor insulinetoediening gebruikt Kijk voor

Nadere informatie

Intramusculair injecteren van Solu-Cortef Act-O-Vial. Polikliniek Endocrinologie

Intramusculair injecteren van Solu-Cortef Act-O-Vial. Polikliniek Endocrinologie Intramusculair injecteren van Solu-Cortef Act-O-Vial Polikliniek Endocrinologie Inleiding In deze folder leest u hoe een injectie met 100mg Solu-Cortef (hydrocortison) in een spier geïnjecteerd moet worden.

Nadere informatie

Packard Bell Easy Repair

Packard Bell Easy Repair Packard Bell Easy Repair EasyNote MZ serie Instructies voor het vervangen van de CD/DVD speler 7429150005 7429150005 Documentversie: 1.0 - Mei 2007 www.packardbell.com Belangrijke veiligheidsinstructies

Nadere informatie

Zachte en veilige injecties Tips en trucs voor het injecteren van insuline

Zachte en veilige injecties Tips en trucs voor het injecteren van insuline Zachte en veilige injecties Tips en trucs voor het injecteren van insuline Meer vrijheid. Meer vertrouwen. Met mylife. Tip 1 De pennaald die past Om de insuline goed te kunnen doseren, is het essentieel

Nadere informatie

MTX-injecties (het zelf toedienen van methotrexaat (MTX) door patiënt / mantelzorger)

MTX-injecties (het zelf toedienen van methotrexaat (MTX) door patiënt / mantelzorger) MTX-injecties (het zelf toedienen van methotrexaat (MTX) door patiënt / mantelzorger) 2 Inleiding In overleg met uw behandelend arts is besloten zelf onderhuids (subcutaan) te gaan injecteren met methotrexaat

Nadere informatie

Gebruik van antistolling tegen trombose

Gebruik van antistolling tegen trombose Gebruik van antistolling tegen trombose Informatie voor patiënten F0777-6011 november 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Insuflon canule. Info voor ouders of verzorgers

Insuflon canule. Info voor ouders of verzorgers Insuflon canule Info voor ouders of verzorgers Een insuflon is een canule (plastic buisje) die in de vetlaag onder de huid wordt ingebracht en waardoor insuline toegediend kan worden. De informatie in

Nadere informatie

Packard Bell Easy Repair

Packard Bell Easy Repair Packard Bell Easy Repair EasyNote MZ serie Instructies voor het vervangen van de wireless LAN kaart 7429160005 7429160005 Documentversie: 1.0 - Mei 2007 www.packardbell.com Belangrijke veiligheidsinstructies

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING Modelnr. WEEMBE055.0 Serienr. GEBRUIKERSHANDLEIDING Serienummer Sticker VRAGEN? Als fabrikant zijn wij gesteld op uw volledige tevredenheid. Mocht u nog vragen hebben, mochten sommige onderdelen ontbreken

Nadere informatie

Solu-Cortef injecteren in een spier. Intramusculair injecteren van Solu-Cortef Act-O-Vial

Solu-Cortef injecteren in een spier. Intramusculair injecteren van Solu-Cortef Act-O-Vial Solu-Cortef injecteren in een spier Intramusculair injecteren van Solu-Cortef Act-O-Vial In deze folder leest u hoe een injectie met 100mg Solu-Cortef (hydrocortison) in een spier geïnjecteerd moet worden.

Nadere informatie

Adalimumab (Humira ) toedienen Instructiefolder

Adalimumab (Humira ) toedienen Instructiefolder Adalimumab (Humira ) toedienen Instructiefolder Instructiefolder NNIC folder Humira instructie- kind uitgave juni 2015 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen binnen het

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Lyxumia 10 microgram oplossing voor injectie Lyxumia 20 microgram oplossing voor injectie lixisenatide

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Lyxumia 10 microgram oplossing voor injectie Lyxumia 20 microgram oplossing voor injectie lixisenatide Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Lyxumia 10 microgram oplossing voor injectie Lyxumia 20 microgram oplossing voor injectie lixisenatide Dit geneesmiddel is onderworpen aan aanvullende monitoring.

Nadere informatie

Zelfinjectie bij erectiestoornissen

Zelfinjectie bij erectiestoornissen UROLOGIE Zelfinjectie bij erectiestoornissen ADVIES Zelfinjectie bij erectiestoornissen Erectiestoornissen vormen een veelvoorkomend probleem waar meer dan 10 procent van de Nederlandse mannen tussen de

Nadere informatie

Gebruik van antistolling tegen trombose

Gebruik van antistolling tegen trombose Gebruik van antistolling tegen trombose In overleg met uw arts is afgesproken dat u zichzelf een antistollingsmedicijn gaat toedienen om trombose te voorkomen. Hoe u dat moet doen en waarom leest u in

Nadere informatie

Packard Bell Easy Repair

Packard Bell Easy Repair Packard Bell Easy Repair EasyNote MZ serie Instructies voor het vervangen van geheugenmodules 7429180005 7429180005 Documentversie: 1.0 - Mei 2007 www.packardbell.com Belangrijke veiligheidsinstructies

Nadere informatie

Injectie bij erectiestoornissen

Injectie bij erectiestoornissen Injectie bij erectiestoornissen Patiënteninformatie 1212264PR/1-2013 Injectie bij erectiestoornissen Inleiding Erectiestoornissen vormen een veel voorkomend probleem. We spreken van een erectiestoornis,

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding Uitpakken Papier en folie laden Aansluiten Testen U kunt ook instructie video s and How To pagina s bekijken op www.idstation.eu Page 1 Uitpakken Installatie handleiding ID station

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING VRAGEN? OPGELET. Modelnr. WEEVBE Serienr. Schrijf het serienummer hierboven voor verdere raadpleging. Sticker met serienummer

GEBRUIKSAANWIJZING VRAGEN? OPGELET. Modelnr. WEEVBE Serienr. Schrijf het serienummer hierboven voor verdere raadpleging. Sticker met serienummer Modelnr. WEEVBE3909.0 Serienr. Schrijf het serienummer hierboven voor verdere raadpleging. GEBRUIKSAANWIJZING Sticker met serienummer VRAGEN? Als fabrikant zijn wij gesteld op uw volledige tevredenheid.

Nadere informatie

Wat u moet weten bij het toedienen van antistolling thuis

Wat u moet weten bij het toedienen van antistolling thuis Wat u moet weten bij het toedienen van antistolling thuis 2 Binnenkort gaat u met ontslag. In het ziekenhuis kreeg u injecties met medicijnen tegen trombose. Thuis moet u de injecties ook toedienen. U

Nadere informatie

Packard Bell Easy Repair

Packard Bell Easy Repair Packard Bell Easy Repair EasyNote MX series Instructies voor het vervangen van de harde schijf www.packardbell.com Belangrijke veiligheidsinstructies U moet alle instructies zorgvuldig lezen voor u begint

Nadere informatie

Packard Bell Easy Repair

Packard Bell Easy Repair Packard Bell Easy Repair EasyNote MX series Instructies voor het vervangen van de wireless LAN kaart www.packardbell.com Belangrijke veiligheidsinstructies U moet alle instructies zorgvuldig lezen voor

Nadere informatie

Zelf-injectie therapie bij erectiestoornissen

Zelf-injectie therapie bij erectiestoornissen Zelf-injectie therapie bij erectiestoornissen Afdeling urologie Vooraf Erectiestoornissen vormen een veel voorkomend probleem. We spreken van een erectiestoornis wanneer het voor een man niet mogelijk

Nadere informatie

Handleiding Plextalk PTN1. Handleiding Daisyspeler Plextalk PTN1

Handleiding Plextalk PTN1. Handleiding Daisyspeler Plextalk PTN1 Handleiding Daisyspeler Plextalk PTN1 1 DAISYSPELER PLEXTALK PTN1 Korte inleiding: Wij hopen dat u plezier zult beleven aan het beluisteren van de digitale boeken. Dit document beschrijft de hoofdfuncties

Nadere informatie

SingStar Microphone Pack Gebruiksaanwijzing. SCEH-0001 7010521 2010 Sony Computer Entertainment Europe

SingStar Microphone Pack Gebruiksaanwijzing. SCEH-0001 7010521 2010 Sony Computer Entertainment Europe SingStar Microphone Pack Gebruiksaanwijzing SCEH-0001 7010521 2010 Sony Computer Entertainment Europe Bedankt voor het aanschaffen van het SingStar Microphone Pack. Lees voor u dit product gaat gebruiken

Nadere informatie

ZypAdhera. Informatie bestemd voor professionelen uit de gezondheidszorg en verpleegkundigen Risicobeleidsplan

ZypAdhera. Informatie bestemd voor professionelen uit de gezondheidszorg en verpleegkundigen Risicobeleidsplan De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel ZypAdhera. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

Injectievloeistof in ampul of flacon klaarmaken voor toediening per injectie

Injectievloeistof in ampul of flacon klaarmaken voor toediening per injectie 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Injectievloeistof in ampul of flacon klaarmaken voor toediening per injectie Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

Snelstartgids. Inhoud verpakking. De digitale pen

Snelstartgids. Inhoud verpakking. De digitale pen Snelstartgids Waarschuwing Deze Snelstartgids biedt algemene richtlijnen voor de installatie en het gebruik van IRISnotes. Gedetailleerde instructies over het complete functiebereik van IRISnotes vindt

Nadere informatie

Methotrexaat. Voorlichting en spuitinstructie

Methotrexaat. Voorlichting en spuitinstructie Methotrexaat Voorlichting en spuitinstructie Inhoud Toedienen van Methotrexaat 3 Methotrexaat onderhuids toedienen 3 Benodigdheden 3 Werkwijze 4 Bewaren van Methotrexaat 7 Naaldencontainer 7 Als u een

Nadere informatie

Medicament per intramusculaire injectie toedienen

Medicament per intramusculaire injectie toedienen 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Medicament per intramusculaire injectie toedienen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) toedienen Instructiefolder voor kinderen en jongeren met ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Methotrexaat (MTX) toedienen Instructiefolder voor kinderen en jongeren met ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Methotrexaat (MTX) toedienen Instructiefolder voor kinderen en jongeren met ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Informatiefolder Instructiefolder NNIC folder MTX instructie- kinder uitgave juni 2015 Deze

Nadere informatie

W6186. www.fisher-price.nl

W6186. www.fisher-price.nl W6186 Bewaar deze gebruiksaanwijzing; kan later nog van pas komen. Werkt op drie "AA" (LR6) alkalinebatterijen (niet inbegrepen). Moet door volwassene in elkaar worden gezet. Benodigd gereedschap: kruiskopschroevendraaier

Nadere informatie

Medicament per subcutane injectie toedienen

Medicament per subcutane injectie toedienen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Medicament per subcutane injectie toedienen Naam student: Datum: Vaardigheid 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Handleiding ipad. Powered by

Handleiding ipad. Powered by Handleiding ipad Powered by Aan de slag Met deze handleiding kunt u direct aan de slag met de ipad. Hoe beeldbelt u met zorgverleners, familie en vrienden? Hoe werkt het aanraakscherm? Wat kunt u doen

Nadere informatie

ZELFINJECTIETHERAPIE BIJ ERECTIESTOORNISSEN

ZELFINJECTIETHERAPIE BIJ ERECTIESTOORNISSEN ZELFINJECTIETHERAPIE BIJ ERECTIESTOORNISSEN 839 Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek Urologie heeft uw uroloog met u gesproken over de wenselijkheid van zelfinjectietherapie bij erectiestoornissen.

Nadere informatie

Chirurgie. Zelf medicijnen tegen trombose spuiten (antistolling)

Chirurgie. Zelf medicijnen tegen trombose spuiten (antistolling) Chirurgie Zelf medicijnen tegen trombose spuiten (antistolling) Chirurgie Binnenkort gaat u met ontslag. In het ziekenhuis kreeg u injecties met medicijnen tegen trombose. Het is de bedoeling dat dit

Nadere informatie

zelfinjectie bij erectiestoornissen

zelfinjectie bij erectiestoornissen patiënteninformatie zelfinjectie bij erectiestoornissen U heeft met uw uroloog afgesproken dat u zelf een medicijn gaat spuiten in het zwellichaam van de penis. Dit heet ook wel een auto-injectie-therapie.

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...1. Benodigde gereedschappen Mechanische onderdelen Plastic onderdelen... 3

Inhoud. Inleiding...1. Benodigde gereedschappen Mechanische onderdelen Plastic onderdelen... 3 Montagehandleiding Inhoud Inleiding...1 Benodigde gereedschappen... 1 Mechanische onderdelen... 2 Plastic onderdelen... 3 Montage Montage grijper... 6 Montage voet & besturingseenheid... 7 Montage hoofdeenheid...

Nadere informatie

Verzorging van de waaknaald bij kinderen

Verzorging van de waaknaald bij kinderen Verzorging van de waaknaald bij kinderen Uw kind mag naar huis na zijn/haar ziekenhuisopname, maar dient de intraveneuze medicijnkuur poliklinisch of via de thuiszorg af te maken. Om deze intraveneuze

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Onderhoud en opslag

Hoofdstuk 9 Onderhoud en opslag Onderhoud en opslag Hoofdstuk 9 Onderhoud en opslag 9.1 Onderhoud van het maaidek Robomow is een functionele mulch maaier. Daarom kunnen zich grasresten ophopen onder het maaidek, vooral bij het maaien

Nadere informatie

Alphen aan den Rijn, november 2015

Alphen aan den Rijn, november 2015 Novo Nordisk B.V. Flemingweg 18 2408 AV Alphen aan den Rijn Nederland Postbus 443 2400 AK Alphen aan den Rijn Nederland Alphen aan den Rijn, november 2015 Ref: Lzvt/Elee/005 Betreft: Belangrijke veiligheidsinformatie

Nadere informatie

Zelf injecteren bij een erectiestoornis (impotentie)

Zelf injecteren bij een erectiestoornis (impotentie) Urologie Zelf injecteren bij een erectiestoornis (impotentie) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Erectiestoornissen... 3 Voorbereiding... 4 Techniek van het zelf injecteren... 4 Klaarmaken van de injectiespuit...

Nadere informatie

Packard Bell Easy Repair

Packard Bell Easy Repair Packard Bell Easy Repair EasyNote MX series Instructies voor het vervangen van het geheugen www.packardbell.com Belangrijke veiligheidsinstructies U moet alle instructies zorgvuldig lezen voor u begint

Nadere informatie

Testosteronundecanoaat

Testosteronundecanoaat Testosteronundecanoaat Succesvolle toediening van Nebido (injectieflacon) Informatiebrochure voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg Deze brochure geeft informatie over de toediening van Nebido met

Nadere informatie

ZM400/ZM600 Naslaggids

ZM400/ZM600 Naslaggids ZM400/ZM600 Naslaggids Gebruik deze gids bij het dagelijks bedienen van uw printer. Voor gedetailleerde informatie dient u de Gebruikershandleiding te raadplegen. Inhoud Buitenkant.............................................................

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) toedienen

Methotrexaat (MTX) toedienen Methotrexaat (MTX) toedienen Instructiefolder voor kinderen en jongeren met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Waarom deze folder? Je dokter heeft met je gesproken over het gebruik van methotrexaat

Nadere informatie

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing

KRUPS F380. Gebruiksaanwijzing KRUPS F380 Gebruiksaanwijzing 1 2 3 4 5 6 max. 30 cm 7 8 9 max. 3 /4 10 11 12 13 14 15 Nederland Veiligheidsvoorschriften Dit apparaat dient aangesloten te worden op een geaard stopcontact. Het voltage

Nadere informatie

Een illustratief hulpmiddel voor het thuis toedienen van Nplate

Een illustratief hulpmiddel voor het thuis toedienen van Nplate De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel Nplate. Dit verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING HET BESTELLEN VAN ONDERDELEN VRAGEN? WAARSCHUWING

GEBRUIKSAANWIJZING HET BESTELLEN VAN ONDERDELEN VRAGEN? WAARSCHUWING HET BESTELLEN VAN ONDERDELEN Om vervang onderdelen voor uw loopband te bestellen, neem dan a.u.b. contact op met de winkel waar u dit apparaat hebt gekocht. Zorg ervoor dat u de volgende informatie bij

Nadere informatie

De wereld op z n kop!

De wereld op z n kop! De wereld op z n kop! dreamlitenachtlenzen dreamlite.nl Lees eerst het informatieblad dat je ontvangen hebt bij het verstrekken van de lenzen. Voorbereidingen om je DreamLite nachtlenzen in te zetten Wanneer

Nadere informatie

Handleiding PAL4-iPad

Handleiding PAL4-iPad Handleiding PAL4-iPad Op deze sticker vindt u uw gebruiksgegevens. Bewaar deze handleiding dus goed! Powered by Aan de slag Met deze handleiding kunt u direct aan de slag met de PAL4-iPad. Hoe beeldbelt

Nadere informatie

BD, BD logo and BD Micro-Fine are trademarks of Becton, Dickinson and Company. 2008 BD. Praktische tips bij het injecteren

BD, BD logo and BD Micro-Fine are trademarks of Becton, Dickinson and Company. 2008 BD. Praktische tips bij het injecteren BD, BD logo and BD Micro-Fine are trademarks of Becton, Dickinson and Company. 2008 BD. Praktische tips bij het injecteren Inhoud Introductie...3 Waar wordt insuline geïnjecteerd?...4 Keuze van de injectieplaats...5

Nadere informatie

EINDMONTAGE VAN DE SCHOKDEMPERS

EINDMONTAGE VAN DE SCHOKDEMPERS EINDMONTAGE VAN DE SCHOKDEMPERS DE TWEEDE ACHTERSTE SCHOKDEMPER VOLTOOIT HET SCHOK- DEMPERPAAR AAN DE ACHTERKANT. NA HET IN ELKAAR ZETTEN VAN DE LOSSE ONDERDELEN VOLGT DE EINDMONTAGE AAN DE ACHTERSTE OPHANGING.

Nadere informatie

Montage. handleiding. Maak de verpakking(en) per meubel open en sorteer de onderdelen. In de verpakking vindt u:

Montage. handleiding. Maak de verpakking(en) per meubel open en sorteer de onderdelen. In de verpakking vindt u: Montage handleiding Verpakking Naast de referentie van het meubel staat soms nog een getal op het verpakkingslabel. Dit betekent dat het gaat om één meubel wat is verpakt in meerdere pakketten, tezamen

Nadere informatie

Onderhoud. Onderhoud

Onderhoud. Onderhoud Onderhoud In deze sectie wordt het volgende besproken: Inkt toevoegen op pagina 7-32 De afvallade legen op pagina 7-36 De onderhoudskit vervangen op pagina 7-39 Het mes voor het losmaken van papier reinigen

Nadere informatie

HANDLEIDING. Barry de Brachiosaurus. 2012 VTech Printed in China 91-002777-004 NL

HANDLEIDING. Barry de Brachiosaurus. 2012 VTech Printed in China 91-002777-004 NL HANDLEIDING Barry de Brachiosaurus 2012 VTech Printed in China 91-002777-004 NL Beste ouders, Wij van VTech weten dat een kind tot grootse dingen in staat is. Daarom zijn al onze elektronische, educatieve

Nadere informatie

Opbouwbeschrijving Brighton

Opbouwbeschrijving Brighton Opbouwbeschrijving Brighton 1: Vóór u begint 1. Ondergrond Deze moet vlak zijn, bijvoorbeeld bestraat of een houten raamwerk met daarop een beplating (bijv. OSB). Zorg er voor dat de ondergrond de vloer

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Androskat. papaverinehydrochloride/fentolaminemesilaat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Androskat. papaverinehydrochloride/fentolaminemesilaat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Androskat papaverinehydrochloride/fentolaminemesilaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Handleiding. Hét hulpmiddel voor het zelfstandig aan- en uittrekken van uw steunkousen!

Handleiding. Hét hulpmiddel voor het zelfstandig aan- en uittrekken van uw steunkousen! Handleiding Hét hulpmiddel voor het zelfstandig aan- en uittrekken van uw steunkousen! HandyLegs is een product van HandyCare Holding B.V. www.handylegs.com Hartelijk gefeliciteerd met uw aankoop! Met

Nadere informatie

U kunt inkt toevoegen als de printer niet actief is of wanneer op het voorpaneel het bericht Inkt is bijna op of Inkt is op verschijnt.

U kunt inkt toevoegen als de printer niet actief is of wanneer op het voorpaneel het bericht Inkt is bijna op of Inkt is op verschijnt. Onderhoud In dit onderwerp wordt het volgende besproken: "Inkt toevoegen" op pagina 4-19 "De afvallade legen" op pagina 4-23 "De onderhoudskit vervangen" op pagina 4-25 "Het mes voor het losmaken van papier

Nadere informatie

Powerpack. gebruikshandleiding

Powerpack. gebruikshandleiding Powerpack gebruikshandleiding 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding De RMA powerpack is een hulpmiddel voor de begeleiding. Het vergemakkelijkt het duwen van een rolstoel gebruiker. De hulpmotor is niet ontworpen

Nadere informatie

AirPort-kaart. Opmerking: U kunt instructies op het internet vinden op

AirPort-kaart. Opmerking: U kunt instructies op het internet vinden op Nederlands Instructies voor vervanging Volg de instructies in dit document nauwgezet. ls je dit niet doet, kan de apparatuur beschadigd raken en de garantie komen te vervallen. Opmerking: U kunt instructies

Nadere informatie

BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST

BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST A B D C E F NL BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST Veilig gebruik van de Caboo... Lees alle instructies aandachtig door voordat u de Caboo in gebruik neemt. Let vooral goed op de onderstaande

Nadere informatie

Slim tube HE. Volledige gids voor Quantum-producten

Slim tube HE. Volledige gids voor Quantum-producten Slim tube HE Volledige gids voor Quantum-producten Inhoudsopgave Aanpassing Slim tube HE...1 Onderdelen van een hoortoestel met Slim tube HE...2 Afmetignen van Slim tube HE...2 De juiste lengte van de

Nadere informatie

Handleiding. Hét hulpmiddel voor het zelfstandig aan- en uittrekken van uw steunkousen!

Handleiding. Hét hulpmiddel voor het zelfstandig aan- en uittrekken van uw steunkousen! Handleiding Hét hulpmiddel voor het zelfstandig aan- en uittrekken van uw steunkousen! HandyLegs is een product van HandyCare Holding B.V. www.handylegs.com Hartelijk gefeliciteerd met uw aankoop! Met

Nadere informatie