Allen immers zijn ge zonen-en-dochters van God door het geloof in Christus Jezus. (Galaten 3: 26) Gemeente,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Allen immers zijn ge zonen-en-dochters van God door het geloof in Christus Jezus. (Galaten 3: 26) Gemeente,"

Transcriptie

1 1 Galaten 3: 1-5, 6-145, 23-29; Genesis 12: 1-3, door het geloof in Christus Jezus, een volwassen geloof, 12 juni 2016, derde zondag na Trinititatis, Oostkerk Gemeente, Allen immers zijn ge zonen-en-dochters van God door het geloof in Christus Jezus. (Galaten 3: 26) I. De brief van Paulus aan de Galaten heb ik lange tijd een van de meest onverteerbare stukken van de bijbel gevonden. Ik heb het nooit eerder aangedurfd om er preken over te maken. Maar ik denk dat ik nu zover ben dat ik het kan..ik stuitte altijd op een moeilijkheid.. Paulus relativeert in de deze brief sterk de Joodse wijze van leven. Het gaat in deze brief over de besnijdenis voor mannen, kosjer eten. Werken der wet, noemt Paulus het. En daardoor wordt niemand door gerechtvaardigd voor God. Maar er is natuurlijk ook een christelijke leefwijze, ook al hebben veel minder rituelen dan de Joden. Het onderhouden van de zondag. Het samenkomen rondom de heilige Schrift in een kerkdienst. Het bezig zijn met de dingen van het geloof in de rest van de week. Ik denk aan een verenigingsleven een aan organisatievormen een vakbond, een omroep die christelijk geïnspireerd waren. Wat is daar veel van weggevallen! Ik weet nog dat de burgemeester van Kortgene toen ik begon als predikant een toespraak hield waarin ze repte over de plaats die de kerk nog innam in de maatschappij. Waarbij mij vooral het woordje nog opviel. Nu, dat is dan wel uitgekomen.! Hoeveel vormen van christelijk leven hebben sinds die tijd niet zien verdampen! En ik dacht: Moet ik daar nog een schepje bovenop doen met de Galatenbrief van Paulus? Als Paulus het heeft over werken der wet, relativeert hij de Joodse leefwijze en in het verlengde daarvan ook de christelijke leefvormen. Als je plichtsgetrouw van nature bent, geef je daaraan niet zomaar gewonnen. Ik in ieder geval niet! Wat heeft me geholpen? In ieder geval dat ik brief aan de Galaten meer in zijn context ben gaan zien. Ik ben Paulus daardoor gaan zien als een volwassen gelovige die doet wat in een bepaalde situatie verantwoord vindt. En die zich daarbij laat leiden door het diepste wat in hem zien: vertrouwen op God. Dat spreekt me aan: Stel je voor dat je in een samenleving waarin de invloed van de kerk zo afgenomen is een weg met God kunt gaan

2 2 II. De brief aan de Galaten is de meest emotionele en felle brief van de apostel Paulus. Dat valt al af te leiden bij de beginwoorden van ons hoofdstuk O onverstandige Galaten wie heeft u zo betoverd? Betoverd zijn ze, die Galaten! Wat is er aan de hand? Op zijn zendingsreizen was Paulus terecht gekomen bij de stammen van de Galaten. Daar zit het woord Galliërs is, in het Grieks Galatai. Kelten noemden ze zichzelf. Van oorsprong waren ze dus Europeanen! Door een volkverhuizing waren in Midden-Turkije terecht gekomen. Maar dan ontstaat er een vraagstuk. Moesten die Kelten met dat ze gingen geloven de ene God en in Christus ook de Joodse leefwijze aannemen? Moesten ze de Joodse spijswetten gaan houden en de sjabbat? Moesten de mannen worden besneden? Of moest juist niet? Hadden ze als Europeanen een eigen plek in Gods heilsplan? Paulus gaat voor dat laatste. Aanvankelijk had Paulus goedkeuring vanuit de kerk van Jeruzalem. Maar er komt oppositie. Er komen christenen vanuit de Joden naar Galatië en die zeggen: Jullie moeten ook de Joodse leefwijze aan nemen. Waar blijven we als straks het ene gedeelte van de christenen de Joodse leefwijze volgt en een andere niet. Straks kijken onze volksgenoten ons met de nek aan en worden we nog uit de synagoge gezet. De christenen uit Galatië waren daar wel ontvankelijk voor. Vanuit hun achtergrond in het heidendom hadden rituelen voor hen magische kracht. En ze dachten: Als ook wij ons aan rituelen als de besnijdenis en het kosjer eten gaan houden dan brengt ons dat vast nog dichter bij de God van Israël. Paulus is het daar dus heftig mee oneens: O onverstandige Galaten wie heeft u zo betoverd? Jullie zijn onder de bekoring van uiterlijkheden. Je laat je door anderen iets opleggen. Waarom vertrouw je er niet op dat de Here God met jullie als Kelten een eigen weg gaat! Dat zou nog eens geloof zijn! III. Het bewijs voor zijn zienswijze voor Paulus is aartsvader Abraham. Hij was de stamvader van Israël. Maar zou hij niet tot een zegen worden voor alle volkeren? Voor Kelten, Galliërs, Europeanen! Had God hem dat niet beloofd:

3 3 In jou zullen alle volken worden gezegend. (Galaten 3: 8, Genesis 18: 8) De weg loopt over Israël, maar via Israël strekt de zegen van God zich uit naar alle volken. En daarom verzet Paulus zich tegen de eis dat Kelten eigenlijk Joods moeten worden. Alle volken looft den Here. En dat mogen ze doen in hun eigenheid. En was Abraham ook niet bij uitstek het voorbeeld van leven in geloof. Hij hoorde de Stem. Zonder dat hij nog al te veel in handen had. Het beloofde land was nog niet zijn eigendom. Het beloofde nageslacht was er nog niet. Laat staan dat er hij een uitgebreid ritueel tot zijn beschikking had. Maar hij hoorde de Stem.. En dat kan nog. Mijn leermeester Hein Blommestijn heeft het dan over in God vallen. Op een bepaald moment kun je in zomaar in God vallen.. Geboren uit de hoge, zegt het lied. Er is meer dan het gewone, meer dan het alledaagse. Er is een belofte voor jou en voor anderen. Je mag uitgaan van de genegenheid van God voor jou als mens. Geloof noemt Paulus dat. Dat is nog iets diepers dan het volgen van een bepaalde leefwijze waar je je identiteit aan ontleent. Het is dat je kind van God mag zijn op de plek waar jij leeft. IV. Maar dan ligt er nog wel een vraag: Paulus, hoe denk je dan over de Wet van Mozes? Na Abraham is toch via Mozes de Wet aan Israël geschonken? Vandaag viert het volk Israël het Pinksterfeest en dan staat de gave van Tora centraal. Het leven in het beloofde moet tenslotte ook ingevuld worden. Dan heb je regels nodig en normen en waarden. En de vraag die er voor Paulus ligt is: Hoe zie je dan de gave van Wet? Paulus denkt bij de Wet dan vooral aan de rituele wetten die juist het eigene en ook de afzondering van Israël markeren. Daar zou ik het niet in gaan zoeken als ik jullie was, zegt hij tegen de Galaten... Realiseer om te beginnen dat Jezus gekruisigd is. Ritueel gezien was hij een gevloekte, een uitgestotene uit de gemeenschap. Daarmee nam hij jullie positie in, want ook jullie stonden ritueel gezien buiten het volk van God. En realiseer je dan dat Christus jullie positie in wilde nemen, mensen die er buiten vielen. Daarmee voor jullie de toegang tot God te openen: Christus heeft ons vrijgekocht uit de vloek der Wet door voor ons een vloek te worden. (3: 13) Die wonderlijke plaatsverwisseling, daar zit nu de ruimte in voor jullie Kelten in, en trouwens ook voor ons Joden, want we leven allemaal van de genade.

4 4 V. Maar de plichtsgetrouwen laten zich nog niet uit het veld slaan: Wat is betekent de Wet dan nog? Die was er toch niet voor niets? Nogmaals: de apostel denkt vooral aan de Joodse leefwijze en de rituele bepalingen die daarbij horen. Dus vragen als: Mogen koeien in het slachthuis ritueel gedood worden? Draag je als moslimvrouw een hoofddoek? Houden christenen de zondag als de joodse sjabbat of gaan we de kant uit van een vierentwintiguurseconomie. Is massale kerkgang vroeger en nu toch niet heerlijk! Herkenbaarheid doet toch goed! En dan gebruikt de apostel het beeld van de opvoeder, de pedagogos, staat er letterlijk. Maar je moet niet aan ons huidige woord pedagoog denken. In de oudheid hadden rijkere families een pedagogos in dienst, vaak een slaaf en die begeleidde de kinderen school. Die slaaf behartigde de belangen van het kind tot aan de volwassenheid. Vaak was die beschermer niet al te zachtzinnig, nogal snel met de pedagogische tik. Een tuchtmeester vertaalt de Statenvertaling en die kant zit er zeker aan. Als Paulus denkt aan de Joodse leefwijze dan vergelijkt de Wet met een pedagogos uit de oudheid. De Wet is voor ons een opvoeder, of ook tuchtmeester tot Christus geweest. (3: 24) Het komt er op neer dat de Wet het Joodse volk begeleid heeft tot de komst van Christus. Dat heeft beschermend gewerkt, ongetwijfeld. Maar nu staan we niet meer onder de opvoeder, want de Messias is gekomen, en dat betekent een nieuwe fase in Gods heilsplan: De Wet is voor ons een opvoeder tot Christus geweest, opdat wij uit geloof worden gerechtvaardigd. (3: 24) De Wet heeft het Joodse volk dus tot aan, tot bij Christus gebracht. En door de komst van Christus mogen ook de volkeren erbij horen: Allen zijt ge zonen en dochters van God door het geloof in Christus Jezus. (3: 24) VI. Gemeente, waar zit nu in dat alles voor ons de kern? Voor mij zit in het in die woorden: door het geloof. Dat staat tegenover de werken en dan opgevat als de rituelen. Rituelen kunnen prachtig zijn. Er kan ongetwijfeld iets beschermende kracht van uitgaan. Maar onze identiteit als gelovige ligt er niet in. Al kunnen ze je als net als een opvoeder uit de oudheid wel tot God en tot Christus brengen.

5 5 Door het geloof. Ik vat dat ook op als een volwassen geloof. Je gaat op een volwassen manier om met wat je meegekregen hebt. Dat doet Paulus ook. Hij gooit voor zichzelf zeker zijn Joodse erfenis niet weg. Maar schept wel ruimte voor de volkeren. Om zo n volwassen geloof gaat het ook voor ons. Je kunt dan rekening met omstandigheden. Je zegt dan niet direct: Zo ben ik het niet gewend, dus daar wil ik niet aan. Tijden veranderen. Mensen veranderen. En daar moet je op een verstandige manier in meegaan. Ik krijg daarbij een hele bijbel als bagage mee als een rugzak voor onderweg en hopelijk ook goede gewoonten. En daar haal ik uit wat ik al naar gelang van de omstandigheden nodig heb. Allen immers zijt ge zonen-en-dochters van God door het geloof in Christus Jezus. (3: 26) Door zijn goedheid en genade tot je te laten komen..wij denken zo gauw dat we heel veel moeten. Wij moeten toch wel pal staan voor het geloof! Maar het begint er toch mee dat we Gods genade en goedheid door ons heen laten gaan en daar uit leven. Dan kun met de leefwijze omgaan al naar gelang wat nodig is. En is er ook ruimte voor anderen. De afgelopen week las ik over ds. Arjan Plaisier, acht jaar lang scriba van onze synode, het gezicht van onze kerk. Hij was een goed bestuurder, die de synode altijd op één lijn wist te krijgen. Hij gaf deze week nog een laatste interview. Maar daarin wilde hij het niet meer hebben over zijn visie op de kerk. Daar had hij de afgelopen acht jaar genoeg gelegenheid voor gehad. Hij vertelde wat zijn geloof op de been had gehouden in die jaren. Hij vertelde daarin wat dichters voor hem betekenden en wat muziek voor het was. Iedere dag begin ik de dag met een cantate van Bach, vertelt hij. Want het geloof in God en in Christus moet iedere keer weer wakker geroepen worden. Het geloof is uit het gehoor, zegt hij de apostel na. Je hebt geloof niet in een kastje. Ik moet iedere keer ook weer wakker laten roepen. En daar helpen componisten en dichters me bij. Door het geloof, daar ging het ook hem om. Vandaar uit had hij het die acht jaar vol kunnen houden. Dat wij op onze manier zullen leven door het geloof. AMEN

6 6 Welkom, mededelingen *Stilte, Bemoediging, Drempelgebed *Lied 100 Smeekgebed Lied 705 Gebed van de zondag Moment voor de kinderen Schriftlezing Genesis 12: 1-3 Lied 803: 1, 2 Galaten 3: 1-5, 6-14, Lied 803: 6 Preek Orgelspel Lied 675: 1 *Geloofsbelijdenis van Nicea Gebeden Lied 369b (onze Vader) Collecte *Lied 145: 1, 6 *Zegen

Galaten 2: 11-21, Ezechiël 36: 26-28, om gerechtvaardigd te worden uit geloof in Christus

Galaten 2: 11-21, Ezechiël 36: 26-28, om gerechtvaardigd te worden uit geloof in Christus 1 Galaten 2: 11-21, Ezechiël 36: 26-28, uit geloof in Christus, je identiteit ligt in God, 29 mei 2016, eerste zondag na Trinitatis, Oostkerk Gemeente, ook wij zijn in Jezus Christus en niet uit werken

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Romeinen 4, 23-25 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Gezang 20 : 1 en 6 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Psalm 51 : 3 en 4 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

Protestantse Gemeente De Levensbron te Rilland. Tweede zondag in de Advent, 6 december 2015 Kerkdienst van Woord en Sacrament

Protestantse Gemeente De Levensbron te Rilland. Tweede zondag in de Advent, 6 december 2015 Kerkdienst van Woord en Sacrament Protestantse Gemeente De Levensbron te Rilland. Tweede zondag in de Advent, 6 december 2015 Kerkdienst van Woord en Sacrament Voor de dienst luisteren we naar: In de hemel is de Heer (Andre van Zyl). In

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

VOORBEREIDEN op ontmoeting

VOORBEREIDEN op ontmoeting VOORBEREIDEN op ontmoeting De klok luidt Muziek NADEREN tot de Eeuwige Intocht met lied Wees welkom allemaal Ontsteken van de kaarsen Stilte en welkom Aanvangsgebed met Bemoediging (C2G en gemeente) Votum

Nadere informatie

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse 30 oktober 2016 Voorganger : Begeleiding : Ds. H.D.Bondt Jeugdband / Els Cornelisse Welkom mededelingen Luisteren: groep 1-3 Wie liefde heeft - Jezus! Wie vrede geeft - Jezus! Dat Jezus leeft Want iedereen

Nadere informatie

Wij zijn geen kinderen van een dienstmeisje, maar van een vrije vrouw. (Galaten 4: 31)

Wij zijn geen kinderen van een dienstmeisje, maar van een vrije vrouw. (Galaten 4: 31) 1 Galaten 4: 21-31, 5: 1-6, Genesis 21: 8-12, geen kinderen van een dienstmeisje, maar van een vrije vrouw, onderscheiding der geesten, 19 juni 2016, eerste zondag van de zomer, Oostkerk Gemeente, Wij

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Preek op het feest van de Besnijdenis en Naamgeving van de Heer Nieuwjaarsdag Anno Domini 2019

Preek op het feest van de Besnijdenis en Naamgeving van de Heer Nieuwjaarsdag Anno Domini 2019 1 Preek op het feest van de Besnijdenis en Naamgeving van de Heer Nieuwjaarsdag Anno Domini 2019 Toen ik vanmorgen de gordijnen opende had ik een wat eigenaardig gevoel: de wereld daarbuiten was zo rustig,

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Nieuwjaarsdienst. Dr. J.C. Borst uit Sleen

Nieuwjaarsdienst. Dr. J.C. Borst uit Sleen Nieuwjaarsdienst Dr. J.C. Borst uit Sleen Woord van welkom Lied 150a: 1 Lied 150a: 2 Votum en Groet Lied 150a: 3 Lied 150a: 4 Gebed Lied 25: 2 Here, maak mij uwe wegen door uw Woord en Geest bekend; leer

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST

PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST 28 mei 2017 zevende zondag van Pasen voorganger: ds. Dick Snijders organist: Dirk Luijmes In deze dienst worden gedoopt: Loïs-Mae Buurman en Aron Lucas van Deelen VOORBEREIDING

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Op basis van een aantal teksten uit de brief kunnen we ontdekken wat Paulus bedoeling 2 is.

Op basis van een aantal teksten uit de brief kunnen we ontdekken wat Paulus bedoeling 2 is. Waar gaat de brief aan de Galaten over? Deze brief van Paulus is vaak aanleiding tot (soms heftige) discussies onder gelovigen. Het is dan ook een uiterst belangrijke brief, waarin Paulus uiteenzet wat

Nadere informatie

Liturgie. PGA wijkgemeente. Arnhem Zuid

Liturgie. PGA wijkgemeente. Arnhem Zuid Liturgie PGA wijkgemeente Arnhem Zuid Vierplaats De Kandelaar mei 2015 APOSTOLISCHE GELOOFSBELIJDENIS Ik geloof in God, de Vader, de Almachtige, Schepper des hemels en der aarde. En in Jezus Christus,

Nadere informatie

Eredienst 25 november :30 uur Voorganger: ds. J. Boerma

Eredienst 25 november :30 uur Voorganger: ds. J. Boerma Eredienst 25 november 2018 16:30 uur Voorganger: ds. J. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Psalm 89 : 4, 6 Gebed Schriftlezing: Numeri 12 Gezang 8 : 1, 2, 3 >> Regenboog Tekst: Numeri 12 : 15 Preek Psalm

Nadere informatie

DUINZICHTKERK - zondag 15 oktober 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout

DUINZICHTKERK - zondag 15 oktober 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout DUINZICHTKERK - zondag 15 oktober 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout voorganger ds. Corrie van Duinen; ouderling: Stan Butijn; diaken: Willemien de Vlieger; organist: Gert Boersma DE INTREDE - de

Nadere informatie

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar 18 februari 2018 17.00 uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar Votum Groet LB 705:1, 3, 4 = GK gezang 107:1,3,4 Ere zij aan God, de Vader Gebed voor de preek Johannes 1:1-18 LB 838:4

Nadere informatie

Is Christus dan verdeeld?

Is Christus dan verdeeld? Is Christus dan verdeeld? Voorganger: Jan Willem Doff Open Hof Cantorij o.l.v. Willem Blonk Intochtslied: gezang 289 Welkom Gebed: v Genade zij u en vrede van God, onze Vader, en van de Heer Jezus

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Na votum en zegengroet zullen we voor de Here jubelen in ons lied door met elkaar van Psalm 81 de verzen 1 en 2 te zingen.

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Wat heb ik aan de wet? (1) - de wet brengt de zonde aan het licht Liturgie 22 januari 2012 - ds. D. Vonck te Houten Votum/ zegengroet Psalm 8:1,3,4 Gebed Lezing

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Zondag 6 januari 2019 Waar koers je op in het nieuwe jaar? Voorganger: ds. Pieter van Winden Organist: Anneke Jansen

Zondag 6 januari 2019 Waar koers je op in het nieuwe jaar? Voorganger: ds. Pieter van Winden Organist: Anneke Jansen Zondag 6 januari 2019 Waar koers je op in het nieuwe jaar? Voorganger: ds. Pieter van Winden Organist: Anneke Jansen 1 2 Orgelspel Welkom Bemoediging v. Onze hulp is in de naam van de Heer g. die hemel

Nadere informatie

Startzondag in De Voorhof 14 september 2014

Startzondag in De Voorhof 14 september 2014 Startzondag in De Voorhof 14 september 2014 Van schepping tot Koninkrijk Voorganger: ds Pieter Koekkoek Organist: Piet de Vries Stilte en orgelspel Welkom en drempelgebed Het begin: Genesis 1:31 God keek

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

13 oktober Protestantse gemeente Schouwen aan Zee kerk in Burgh

13 oktober Protestantse gemeente Schouwen aan Zee kerk in Burgh Orde van dienst voor de viering op zondagmorgen 13 oktober 2019 Protestantse gemeente Schouwen aan Zee kerk in Burgh 28 e zondag door het jaar Kleur: Groen, kleur van de schepping, van hoop en groei Symbool

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Bekeert je en laat je dopen Bijbelgedeelte: Handelingen 2: 38A (NBG'51) van Jezus Christus, tot vergeving van uw zonden, Context:

Nadere informatie

30 maart 2014, Hoflaankerk. Protestants Kralingen. Vurig debat

30 maart 2014, Hoflaankerk. Protestants Kralingen. Vurig debat 30 maart 2014, Hoflaankerk Protestants Kralingen Vurig debat welkomstwoorden door de ouderling openingslied (allen gaan staan): lied 221: 1 en 2 stilte, bemoediging en drempelgebed:» voorganger: Onze hulp

Nadere informatie

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) >

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) > Mededelingen De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) > God, die was en is en komt, leg een lied in onze mond, dat de hele wereld hoort, want nabij ons is uw woord. Ontferm U, Heer.

Nadere informatie

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft.

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. Van harte welkom! Welkom! Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. U bent te gast in de Hervormde

Nadere informatie

26 mei zesde zondag van pasen

26 mei zesde zondag van pasen 26 mei 2019 zesde zondag van pasen voorganger: ds. Dick Snijders organist: Jaap Jansma Viering Heilig Avondmaal VOORBEREIDING Orgelspel Welkom en mededelingen Moment van stilte Groet en bemoediging v:

Nadere informatie

22 januari uur Pim Poortinga orgel/piano Piet Noort

22 januari uur Pim Poortinga orgel/piano Piet Noort 22 januari 17.00 uur Pim Poortinga orgel/piano Piet Noort votum en groet zingen: Opwekking 642 De rivier gebed, zingen GK gezang 177 Hoor trouwe vader ons gebed lezen: Galaten 3:1-14 zingen: Ps 147: 3

Nadere informatie

Amarence en Laurens-Jan van Kooten. Anna Vogel. Zondag 13 november In deze dienst wordt de Doop bediend aan

Amarence en Laurens-Jan van Kooten. Anna Vogel. Zondag 13 november In deze dienst wordt de Doop bediend aan Protestantse Gemeente Het Anker te Zaltbommel Zondag 13 november 2016 In deze dienst wordt de Doop bediend aan Amarence en Laurens-Jan van Kooten en Anna Vogel INTREDE Woord van welkom Stil gebed Aanvangslied

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

2 Aan de heiligen in Kolosse, gelovige broeders en zusters die één zijn in Christus. Genade zij u en vrede van God, onze Vader.

2 Aan de heiligen in Kolosse, gelovige broeders en zusters die één zijn in Christus. Genade zij u en vrede van God, onze Vader. Votum groet Zingen Ps 63: 1, 2, 3 Gebed Schriftlezing Kolos 1: 1-8 Zingen Ps 16: 1, 3 Prediking Kolos 1: 3-8 Zingen GK06 115 Nooit kan t geloof Belijdenis Nicea Zingen Ps 16: 4, 5 Dankgebed Collecte Zingen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST zondag 14 april 2019

ORDE VAN DIENST zondag 14 april 2019 ORDE VAN DIENST zondag 14 april 2019 Voorganger: Ds. Ruben van Zwieten Cantor-organist: Anneke Jansen [ Opgang Orgelspel Aanvangslied: Lied 280 : 1, 2 en 3 Gemeente gaat staan Bemoediging V: Onze hulp

Nadere informatie

II. Dat is ook het geval in dat gedeelte uit de brief aan de Filippenzen: Laat de Heer uw vreugde blijven. (4: 4)

II. Dat is ook het geval in dat gedeelte uit de brief aan de Filippenzen: Laat de Heer uw vreugde blijven. (4: 4) 1 Filippenzen 4: 4-9, Numeri 6: 22-27; Lucas 2: 21-35, Laat de Heer uw vreugde blijven, het geloof brengt een eigen ervaring met zich mee, 1 januari 2017, Nieuwjaar, Nieuwe Kerk Gemeente, I. Nieuwjaarsdag.

Nadere informatie

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13 Juli 2015 Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag De uitzending van Barnabas en Saulus Lezen: Handelingen 12: 23-13 God gaat aan het werk. De nieuwe fase in de geschiedenis van de wereld begint in dit

Nadere informatie

intochtslied G : lied : lied 280: 1-allen, 3-vrouwen, 4-allen, 5-mannen en 6-allen afgesloten door:

intochtslied G : lied : lied 280: 1-allen, 3-vrouwen, 4-allen, 5-mannen en 6-allen afgesloten door: ORDE VAN DIENST 14 juli 2019 2 e zondag van de zomer in de Wingerd te Krimpen aan den IJssel DIENST VAN SCHRIFT EN TAFEL voorganger: ds. Corinne Groenendijk organist: Saskia ten Have- Lucas m.m.v. enkele

Nadere informatie

Maartenskerk Hillegom. liturgie voor de dienst van zondagmorgen 14 oktober doop van Nolan van Gijlswijk

Maartenskerk Hillegom. liturgie voor de dienst van zondagmorgen 14 oktober doop van Nolan van Gijlswijk Maartenskerk Hillegom liturgie voor de dienst van zondagmorgen 14 oktober 2018 doop van Nolan van Gijlswijk voorganger: ds. Wim J. Zaagsma - organist: Koos Damman pianist: Cees Diepeveen - saxofonist:

Nadere informatie

DIENST VAN DE VOORBEREIDING

DIENST VAN DE VOORBEREIDING Eredienst in de Morgensterkerk 15 juli 2012 Dienst van Schrift en Tafel Muziek bij binnenkomst DIENST VAN DE VOORBEREIDING Welkom door de ouderling Stilte (gemeente gaat staan) Bemoediging en drempelgebed

Nadere informatie

Sterk als de dood de liefde

Sterk als de dood de liefde Protestants Kralingen Sterk als de dood de liefde Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 17 mei 2015 zondag Weeskind hooglied ruud bartlema Protestants Kralingen Sterk als de dood de liefde orgelspel:

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE VOORSCHOTEN

PROTESTANTSE GEMEENTE VOORSCHOTEN PROTESTANTSE GEMEENTE VOORSCHOTEN Adam en Eva in het Paradijs Pieter Serwouters (1586-1657) In deze dienst zal de heilige doop bediend worden aan Josephine, dochter van Hedzer en Laura Uulders en zus van

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Galaten 4:21-5:1 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie van jullie heeft er wel eens stamboomonderzoek gedaan in de familie? In onze familie heeft iemand dat wel eens

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE TE WOENSDRECHT

PROTESTANTSE GEMEENTE TE WOENSDRECHT Orde van Dienst - PKN Woensdrecht, 14 april 2019. Voorganger: ds. Wagenvoorde, Breda Organist: dhr. Karel Smagge PROTESTANTSE GEMEENTE TE WOENSDRECHT Dienst van Schrift en Tafel VOOR DE DIENST we bereiden

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Hoofddorp De Lichtkring. Zondag 14 juni e zondag door het jaar

Protestantse Gemeente te Hoofddorp De Lichtkring. Zondag 14 juni e zondag door het jaar Protestantse Gemeente te Hoofddorp De Lichtkring Zondag 14 juni 2015 11 e zondag door het jaar Ouderling van dienst is Marian Veerman Diaken is Marco Homan Het orgel wordt bespeeld door Marianne Voskamp

Nadere informatie

Protestantse gemeente Biddinghuizen

Protestantse gemeente Biddinghuizen Protestantse gemeente Biddinghuizen Zondag 16 november 2014 Thema: Meedoen met Jezus Viering van het Heilig Avondmaal de Tafel van de Heer Voorganger: ds. Beatrice L. Jongkind Organist: dhr. Cor van Kooten

Nadere informatie

Zondag 3 juli Welkom in De Regenboog!

Zondag 3 juli Welkom in De Regenboog! Zondag 3 juli 2016 Welkom in De Regenboog! Voorganger: ds. Wolter Broekema Ouderling van dienst: Sandra Dubbink Organist: Henk de Gooijer Lector: Heleen Rutterkamp Koster: Ria op den Dries FreeXS Orgelspel

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

macht heb u los te laten, maar ook macht om u te kruisigen? Weet gij niet?

macht heb u los te laten, maar ook macht om u te kruisigen? Weet gij niet? - 1 - Weet gij niet? De woorden: Weet gij niet komen 23x in de bijbel voor. In de vragende vorm dus. Bijna de helft van deze 23 keer komt voor rekening van Paulus. Ongeveer 11 keer zegt hij in zijn brieven:

Nadere informatie

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Lieve Gemeente, Afgelopen Donderdag was het Hemelvaartsdag. De dag waarop we gedenken dat Jezus voorgoed naar de hemel gaat. De leerlingen moeten nu definitief afscheid

Nadere informatie

Muziek WILHELMINAKERK ZONDAG 3 APRIL 2016 OM TE BEGINNEN EERSTE ZONDAG NA PASEN. Welkom en mededelingen. Muziek Allen gaan staan

Muziek WILHELMINAKERK ZONDAG 3 APRIL 2016 OM TE BEGINNEN EERSTE ZONDAG NA PASEN. Welkom en mededelingen. Muziek Allen gaan staan WILHELMINAKERK ZONDAG 3 APRIL 2016 EERSTE ZONDAG NA PASEN OM TE BEGINNEN Welkom en mededelingen Allen gaan staan Groet: Genade zij u en vrede van God, onze Vader van Christus, onze Heer Amen Bemoediging:

Nadere informatie

doop begraaft Romeinen 6:3-11

doop begraaft Romeinen 6:3-11 bevrijdt En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan, en dat allen in Mozes get zijn in de wolk en in de zee, en allen

Nadere informatie

DIENST VAN DE VOORBEREIDING

DIENST VAN DE VOORBEREIDING Orde van dienst voor zondag 5 maart 2017 Invocabit- Roept hij Mij aan viering hl. Avondmaal. orgelspel DIENST VAN DE VOORBEREIDING allen blijven zitten en zingen Psalm 91a Wie in de schaduw Gods mag wonen

Nadere informatie

Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u

Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u De morgendienst in de Hoeksteen Leek op 16 sep. 2018 Lied voor de dienst, uit de bundel van Johannes de Heer, 94: 1,2,3,4 Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U hoor naar mijn gebed Vergeef mijn zonden nu

Nadere informatie

Zondag 15 mei 2015 Belijdenisdienst 1 e pinksterdag

Zondag 15 mei 2015 Belijdenisdienst 1 e pinksterdag Zondag 15 mei 2015 Belijdenisdienst 1 e pinksterdag Voorganger: Ds. H Stolk Muzikale medewerking True Colors Welkom door de ouderling van dienst Tekst Val Een pad langs afgronden, zal ik het redden? Van

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U!

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U! Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst woensdagmiddag 7 november 2018 met als thema Alles geef ik U! Markus 12: 41-44 Voorganger: Ds. Ria Scheltens-Ritzema Pianist: Sipke de Boer Welkom d.m.v. filmpje, we

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen ORDE VAN DIENST Zondag 5 mei 2019 Bevrijd Derde zondag van Pasen Voorganger mw. Angeliek Knol, organist Anton Pauw, ouderling Jur Visser, diaken Henk Vonk Voor het eerst hier in de kerk? Welkom! We hopen

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 18 (11-05)

De Bijbel Open 2013 18 (11-05) 1 De Bijbel Open 2013 18 (11-05) Op 14 mei is het precies 65 jaar geleden dat in 1948 de staat Israel werd uitgeroepen. U merkt wel dat daar op allerlei manieren publiciteit aan gegeven wordt, positief

Nadere informatie

Axel, 19 juli Protestantse Kerk

Axel, 19 juli Protestantse Kerk Axel, 19 juli Protestantse Kerk Voorganger deze zondag is Ds. Overduin uit Hulst. Organist is de heer Ed van Essen. Vandaag lezen we: Jeremia 23: 1 8 Markus 6: 30-44 De uitgangscollecte is bestemd voor

Nadere informatie

Eredienst 9 juli 16:30 uur Voorganger: ds. M. Oldenhuis

Eredienst 9 juli 16:30 uur Voorganger: ds. M. Oldenhuis Eredienst 9 juli 16:30 uur Voorganger: ds. M. Oldenhuis Liturgie Votum / zegengroet Opwekking 136: 1, 2 Gebed Lezen Fillipenzen 1:1-11 Lied 95: 1, 2 Preek Gebed Gezang 164 Collecte Geloofsbelijdenis Melodie

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop 1. Lied : Psalm 122 : 1 en 2 2. Gebed om zegen voor de dienst 3. Doop 4. Aansluitend op de doop zingen Psalm 105 : 5 5. Schriftlezing

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Orde van de laagdrempelige dienst in de Pniëlkerk op zondag 20 november 2016 Aanvang 18:00 uur Thema: Vergeet niet te danken!!

Orde van de laagdrempelige dienst in de Pniëlkerk op zondag 20 november 2016 Aanvang 18:00 uur Thema: Vergeet niet te danken!! Orde van de laagdrempelige dienst in de Pniëlkerk op zondag 20 november 2016 Aanvang 18:00 uur Thema: Vergeet niet te danken!! Voorganger: ds. F. Wijnhorst Ouderling van dienst: br. Henny Hoek Organist

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. Dienst van Schrift en Tafel

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. Dienst van Schrift en Tafel Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 5 e zondag na Epifanie 9 februari 2014 Dienst van Schrift en Tafel Jullie zijn het zout der aarde Matteüs 5:13 Voorganger Ouderling Diaken Organist Koster : ds. Bob

Nadere informatie

De Rivier - Opwekking 459

De Rivier - Opwekking 459 Hartelijk welkom De Rivier - Opwekking 459 Levend water, verfrissend, vrij; het stroomt de berg af tot in de vallei. 't Is Gods rivier die je vreugde geeft. Hij brengt vernieuwing aan alles wat leeft.

Nadere informatie

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 4: Het leven van Hagar: God ziet naar mij om. Bijbelstudie: Leven met Lef. Bijbelstudie 4 Leven met lef

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 4: Het leven van Hagar: God ziet naar mij om. Bijbelstudie: Leven met Lef. Bijbelstudie 4 Leven met lef LEVEN MET LEF Bijbelstudie 4: Het leven van Hagar: God ziet naar mij om Bijbelstudie 4 Leven met lef Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds. W. Bevelander, (0547) 381222 Mail: predikant@hervormdenter.nl

Nadere informatie

Protestants Kralingen. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei zondag Trinitatis (Drie-eenheid)

Protestants Kralingen. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei zondag Trinitatis (Drie-eenheid) Protestants Kralingen Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei 2015 zondag Trinitatis (Drie-eenheid) Protestants Kralingen orgelspel: Allein Gott in der Höh sei Ehr J.S. Bach zondag Trinitatis

Nadere informatie

Doop van kinderen Orde III

Doop van kinderen Orde III Doop van kinderen Orde III Presentatie De voorganger leidt de doopbediening kort met eigen woorden in. Hij noemt daarbij de namen van de doopouders en de dopeling(en). Onderwijzing Jezus Christus heeft

Nadere informatie

Zondag 4 oktober 2015

Zondag 4 oktober 2015 Zondag 4 oktober 2015 Zuiderkerk Nieuw Amsterdam Veenoord Thema: De mens heeft een maatje nodig. Voorganger: Ds. Elly Wisselink Organist/pianist: Willy Misker M.m.v. de Cantorij o.l.v. Willy Misker Groen

Nadere informatie

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament...

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament... Inhoud Pagina Voorwoord... 7 1. Israël, Gods eerstgeboren zoon... 9 Exodus 4:21-23; 19:5-6 2. Jezus, Gods eniggeboren Zoon... 15 Johannes 1:1-18, Romeinen 1:1-7 3. Jezus is een Jood... 21 Romeinen 15:7-13,

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen 1 Welkom in Open Hof Orde van dienst voor de viering op zondag 7 oktober 2018 Israëlzondag om 9.30 uur in Open Hof Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen voorganger: zondagskind: lector: orgel: Berthina

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018

Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018 Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018 Orgelspel Welkom en ontsteken licht Stilte We gaan staan. Introïtuspsalm: lied 668 solo lied 668 - allen psalm 68 : 7 en 11 lied 668 allen Votum, bemoediging

Nadere informatie

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Zondag 1 juli 2018 Overstapdienst in de Ontmoetingskerk Thema: De wereld in! Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Met medewerking van: Jaco, Janco, Rick, Roosmarijn, Sanne,

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED De tweede zondag na Epifanie 14 januari 2018 Oud- Katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door de kerkmeester Openingslied: 816 (Gezangboek) Tijdens

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Orde van dienst voor 10 december 2017 in de Witte Kerk te Lochem

Orde van dienst voor 10 december 2017 in de Witte Kerk te Lochem Orde van dienst voor 10 december 2017 in de Witte Kerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Gerrit te Rietstap In deze dienst dopen we Ties Robert Clahsen. zoon van Maaike en Bram Clahsen

Nadere informatie

LITURGIE VOOR DE VIERING VAN VREDESZONDAG OP 15 SEPTEMBER 2019 IN DE LEVENSBRON WAARIN WORDT GEDOOPT:

LITURGIE VOOR DE VIERING VAN VREDESZONDAG OP 15 SEPTEMBER 2019 IN DE LEVENSBRON WAARIN WORDT GEDOOPT: LITURGIE VOOR DE VIERING VAN VREDESZONDAG OP 15 SEPTEMBER 2019 IN DE LEVENSBRON WAARIN WORDT GEDOOPT: Eva Eliana Madelief Klaver, geboren op 21 mei 2019 dochter van Patricia en Michiel Thema: Doe ons leven!

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 2: februari 2019 Zoek je kracht in Christus

Preek 2 Timotheüs 2: februari 2019 Zoek je kracht in Christus Preek Gemeente van Christus, Welke mensen inspireren je? Door wie ze zijn en hoe ze in het leven staan? Of door hoe ze hun werk doen? Of door hoe ze bezig zijn met hun sport? Welke mensen inspireren je?

Nadere informatie

Zondag 6 augustus Orgelspel. Begroeting. De gemeente gaat staan. Intochtslied: Lied 283 DIENST VAN DE VOORBEREIDING

Zondag 6 augustus Orgelspel. Begroeting. De gemeente gaat staan. Intochtslied: Lied 283 DIENST VAN DE VOORBEREIDING Zondag 6 augustus 2017 7 e zondag van de zomer Orgelspel Begroeting De gemeente gaat staan Intochtslied: Lied 283 DIENST VAN DE VOORBEREIDING Stilte om ons voor te bereiden op de dienst. Bemoediging o.

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019 Preek Gemeente van Christus, Het is altijd een indrukwekkend iets. Het moment waarop iemand neerknielt en de handen opgelegd worden. Veel stelt het niet voor, zou je misschien zeggen. En toch is het tegendeel

Nadere informatie

Palmpasen zondag 20 maart 2016 doopfeest van Jacob Ferdinand Bos

Palmpasen zondag 20 maart 2016 doopfeest van Jacob Ferdinand Bos Palmpasen zondag 20 maart 2016 doopfeest van Jacob Ferdinand Bos Orgelspel Terwijl de kaarsen worden aangestoken zingen we: NLB 598 Als alles duister is 1 Welkom Stilte Bemoediging: V: Onze hulp is in

Nadere informatie

Liturgie PG Oostvoorne op zondag 27 september 2015 Dienst van Schrift en Tafel

Liturgie PG Oostvoorne op zondag 27 september 2015 Dienst van Schrift en Tafel Liturgie PG Oostvoorne op zondag 27 september 2015 Dienst van Schrift en Tafel Voorganger Organist : ds. Piet Schelling : Jan Hendrik v.d. Kamp Orgelspel Verwelkoming Aanvangspsalm : Lied 136:1 en11 [We

Nadere informatie

Ds. Henk Schouten. Bijbelstudie Galaten 28/02/2019

Ds. Henk Schouten. Bijbelstudie Galaten 28/02/2019 Studie 1: 2019-01-16 Wie was Paulus Studie 2: 2019-01-30 Het gezagvan de apostel / eenheid Studie 3: 2019-02-13 Eindevan de wet, genade alleen Studie 4: 2019-02-27 De vruchtvan de Geest HERZIENE STATENVERTALING

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Galaten 5 Tekst : Galaten 5 : 1 en 13 Psalm 72 : 1, 4 en 7 Psalm 1 : 1 Lied 473 : 1, 2, 3, 4 en 5 Gezang 179a : 1 Lied 435 : 4 en 5 Votum en groet

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie