Wij zijn geen kinderen van een dienstmeisje, maar van een vrije vrouw. (Galaten 4: 31)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wij zijn geen kinderen van een dienstmeisje, maar van een vrije vrouw. (Galaten 4: 31)"

Transcriptie

1 1 Galaten 4: 21-31, 5: 1-6, Genesis 21: 8-12, geen kinderen van een dienstmeisje, maar van een vrije vrouw, onderscheiding der geesten, 19 juni 2016, eerste zondag van de zomer, Oostkerk Gemeente, Wij zijn geen kinderen van een dienstmeisje, maar van een vrije vrouw. (Galaten 4: 31) I. In de brief van de Galaten gaat het om de ervaring van vrijheid. Maar wat moet vrijheid vaak bevochten worden! In de Tweede Wereldoorlog de bevrijding van het nazisme. De emancipatie van de zwarte mensen in Amerika in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw. De strijd tegen de apartheidspolitiek van Zuid-Afrika. Wat een krachtsinspanning is er voor dat alles voor nodig geweest! Ook in het persoonlijk vlak moet vrijheid vaak bevochten worden. Stel dat je afkomstig bent uit een andere kerkelijke achtergrond en je bent een eigen weg gegaan. Dan ging vast niet zonder slag of stoot. Misschien was het zelfs een worsteling! Wat kunnen wij ook afhankelijk zijn van wat anderen vinden. Je wilt het liefst aan hun verwachtingspatroon beantwoorden. Maar op een gegeven moment vraag je af: Doe ik daar eigenlijk goed aan? Moet ik niet meer mijn eigen weg gaan? Om zo n soort strijd gaat het in de brief van Paulus aan de Galaten. Het is de meest emotionele en felle brief van Paulus. Het gaat om vrijheid, maar er is een gevecht voor nodig! Paulus zet steeds twee alternatieven tegenover elkaar en hij zegt tegen zijn medechristenen: Zeg maar waar je voor kiest! Onderscheiding der geesten kun je dat noemen. Denk aan Psalm 1. Daarin gaat het ook over twee wegen. Die ene weg leidt naar het leven. En de andere weg die verliest zich, die komt nergens uit. Zo schetst Paulus in Galaten 4 twee wegen waar je over kunt gaan. De ene weg is de weg van de weg van vrijheid en voert ook naar vrijheid. De alternatieve weg leidt tot gebondenheid slavernij zegt Paulus. Als je daar nu eenmaal op zit, mag je je wel afvragen waar je terecht komt.

2 2 II. De vorige keren hebben we stilgestaan bij de aanleiding tot de Galatenbrief. Deze keer kort. U weet, die Galaten, waren Galliërs, Kelten noemden ze zichzelf. Ze woonden in Midden Turkije, maar van afkomst waren ze dus Europeanen. En dan is er een probleem. Moeten die Galliërs met dat het geloof in de God van Israël en van Christus aannemen ook de hele Joodse leefwijze overnemen? Moeten de mannen besneden worden? Moeten ze de Joodse spijswetten gaan houden? Of hebben de gelovigen uit de heidenen hun eigen plek? Paulus, de apostel voor de volkeren kiest vol overtuiging voor het laatste. Maar het ligt moeilijk. Want een groep christenen uit de Joden wil zich niet te ver verwijderen van het hun Joodse volksgenoten. Hun visie is: De christenen uit de volkeren moeten de hele Joodse leefwijze overnemen! Eigenlijk moeten ze zich aansluiten bij het Jodendom. En de Galaten zelf waren vanuit hun heidense achtergrond wel gevoelig voor rituelen. Voor hen ging er een soort magie van uit! U begrijpt, de apostel zal alles wat binnen zijn mogelijkheden ligt, moeten inzetten om de Galaten te overtuigen. Zijn manier van redeneren is voor ons niet eenvoudig te volgen. Paulus is een rabbijns geleerde; hij denkt heel associatief, voor ons niet eenvoudig te verstaan. Ik probeer u vanmorgen te laten zien wat wij met zijn benadering kunnen. Vrijheid spreekt maar niet vanzelf. Die moet je verwerven. En daarbij helpt het onderscheiden van de geesten, waar Paulus in Galaten 4 mee bezig is. III. In Galaten 4 brengt de apostel de Tora in. Ge moet het me eens zeggen, gij die onder een wet wilt staan: hoort ge de Wet niet! (4: 21) Zoals rabbijnen wel vaker deden, brengt ook Paulus aartsvader Abraham in. In hoofdstuk 3 had hij al over hem gesproken en nu in hoofdstuk 4 komt er een nieuw element bij. Twee zonen had Abraham: Ismaël, de zoon van Hagar, het slavinnetje, en Isaak, de zoon van Sara, zijn vrouw. U weet, toen Abraham dreigde kinderloos te blijven, ondanks Gods belofte van een zoon, had hij een eigen oplossing gecreëerd en een kind verwekt bij de slavin Hagar, die dan als zoon van Abraham zou gelden. Maar het was zijn eigen oplossing. Al te menselijk. Met de woorden van Paulus: het kind van Hagar is voortgebracht naar het vlees. Isaak was het kind van de belofte.

3 3 En dan zegt Paulus. Die twee moeders met hun kinderen staan eigenlijk voor twee geesteshoudingen, twee manieren van leven: twee verbonden, noemt Paulus het. Waarbij het ene staat voor leven in gebondenheid aan bepaalde codes; de tweede voor leven uit het vertrouwen op God. Deze dingen moeten zinnenbeeldig worden verstaan, want de twee vrouwen zijn twee verbonden. (4: 24) Hagar staat voor degenen die de gelovigen uit de volkeren de Joodse leefwijze op willen leggen. Paulus is hier messcherp. Hij zegt: Hagar is de stammoeder van de Arabieren. O ja, en berg Sinaï, waar Mozes de ontving, ligt in de Arabische woestijn. Sinäi, de Wet, dat hoort bij Hagar. En hij vervolgt: Dat beantwoordt aan het huidige Jeruzalem, want dat leidt een dienstknechtenbestaan met zijn nadruk op rituelen, codes en leefregels. Bij dat huidige Jeruzalem moet je dan denken aan de moederkerk, met Petrus en Jacobus, die Paulus uiteindelijk niet steunen. U voelt hoe scherp Paulus is. Hagar, Sinaï en Jeruzalem van zijn dagen: het is allemaal hetzelfde! Tegenover de slavin Hagar komt Sara te staan, de wettige echtgenote van Abraham, of zoals Paulus het zegt: de vrije vrouw. Tegenover Ismaël, de al te menselijke oplossing van Abraham, komt nu Isaak te staan, kind van de belofte. Hij staat voor leven uit het geloof. En tegenover het Jeruzalem van zijn dagen komt het Jeruzalem dat van boven is. Die onze moeder is, zegt de apostel. Hij maakt dus het onderscheid tussen het Jeruzalem in zijn onvolkomen gestalte van dat moment, met zijn nadruk op de rituelen, en het Jeruzalem van God uit. Dat is wat van God uit komt, wat je niet kunt vatten in een leefwijze. Ik laat dat onderscheid nog een keer horen in de woorden van de apostel: Hagar is de berg Sinai in Arabië, en die beantwoordt aan het Jeruzalem van nu; want dat leidt met haar kinderen een dienstknechtelijk bestaan. Maar het Jeruzalem boven is een vrije vrouw, en die is onze moeder. (4: 25, 26) V. U kunt zich voorstellen dat deze uitleg van de Tora hem niet door iedereen in dank wordt afgenomen. De christenen uit de Joden zullen perplex geweest zijn. Hoe durft Paulus de Sinaï op een lijn te stellen met de slavin Hagar. Hij doet alsof de Wet een vorm van knechtschap is!

4 4 Het lijkt ook al te niet vriendelijk naar het huidige Jodendom toe. Vooral die uitspraak over het dienstknechtelijk bestaan van Jeruzalem niet. En dan hebben we ook nog eens eeuwen van antisemitisme achter de rug! We zijn wat voorzichtig geworden met kritische woorden over het Joodse volk. Er is in de kerk op het moment de tendens dat we veel van het Jodendom kunnen leren om onze eigen bijbel te verstaan. Terecht! Kun je het huidige Jodendom in de schoenen schuiven dat ze in een vorm van knechtschap leven? Gelovige Joden beschouwen de Tora juist als een genadegave.. Ik denk dat we er wijs aan doen dit stuk van Paulus in zijn eigen tijd laten staan. Toen spande het er om tussen twee groepen mensen, waarbij Paulus positie kiest. Die tegenstelling vrijheid en onvrijheid speelt binnen de christelijke kerk net zo goed! Ik denk maar aan iemand als Luther. Die schreef een pamflet over de Babylonische ballingschap van de kerk. De kerk is in ballingschap, zei hij. Waarbij hij dacht aan de misstanden in de katholieke kerk van zijn dagen. Die prachtige Sint Pieterskerk in Rome gebouwd door de handel in aflaten. Het geld, de aflaten voor je eigen ziel verduisterde toch wel het zicht op de genade. Het is niet voor niets dat hij twee keer in zijn leven zich gezet heeft aan een commentaar over de Galatenbrief! Die discussie over vrijheid en dienstbaarheid gaat overal op. In behoudende kringen. Maar in progressieve kringen net zo goed. Alleen de onderwerpen verschillen. Maar daar zijn ook heilige huisjes. En van iets lichts kunnen we iets zwaars maken. En wat ooit bevrijdend bedoeld was, kan later onderdrukkend gaan werken. En het geldt net zo goed voor het huidige Israël. Ik denk maar aan de befaamde dirigent en pianist Daniël Barenboim, een Argentijnse Jood. Hij leidt in Israël een orkest bestaande uit Joodse en Palestijnse jongelui in een poging om de tegenstelling te boven te komen. Bij de uitreiken van een onderscheiding door de Israëlische minister van cultuur zei hij in niet mis te verstaan wat hij er van vond. Ik was voor de TV getuige van dezelfde heftigheid die ik bij Paulus voel. En hoe je er ook over denkt: het ging uiteindelijk over dezelfde tegenstelling. Waar zit de vrijheid? En waar komen je terecht in een vorm van slavernij? VI. Wij zijn geen kinderen van een dienstmeisje, maar van een vrije vrouw. (4: 31) Nu kan ik me voorstellen dat iemand zegt: Ik begrijp dat die onderscheiding der geesten altijd nodig is. En ook dat onderscheid tussen vrijheid en dienstbaarheid. En ook dat het daar altijd weer om spant. Maar is dat niet erg algemeen menselijk?.

5 5 Zo zou ik het niet benaderen...want wie is Degene die ons onderscheidt?. Dat is de Here God.. Hij is de grote Verschilmaker..Hij ziet waar we dienstbaar zijn of vrij.. Wij oefenen er ons alleen maar in dat onderscheid. Zo was het ook voor Paulus. Eerst was hij de grote fanaticus. Tot Christus hem verscheen bij de poort van Damascus. En dan ziet Paulus voor het eerst zichzelf. Ben ik werkelijk zo? En ervaart hij wat genade is. En heel zijn leven heeft hij zich daarin geoefend: Waar leef ik nu werkelijk vanuit de genade en waar niet. Wij moeten dat ook oefenen. Wat kun je gebonden zijn aan je eigen wensen en verlangens. Het moet zo gaan als je denkt dat je moet gaan. Of denk aan de eisen die de maatschappij aan je stelt. Er wordt ons ook een bepaald model opgelegd. Daar kunt u zich hopelijk wel wat bij voorstellen? Waar ben je er zelf gevoelig voor.? De kunst is om dat alles niet zomaar over te nemen. En dan maak je keuzes. En dan vertrouw ik er op dat de Here God ook met mijn leven iets voorheeft. VII. Wij zijn geen kinderen van een dienstmeisje, maar van een vrije vrouw. In de eerste eeuwen van het christendom is een prachtig beeld bedacht om duidelijk te maken hoe op je hoede kunt zijn voor dwingelandij en hoe het geloof in God je daarbij kan helpen. Het gaat over een geldwisselaar. Zo n geldwisselaar in vroeger tijden moest goed opletten bij het wisselen van munten, anders was hij in de kortste keren failliet. Een van de dingen waar hij op lette, was de afbeelding op de munt. Een munt kan van weliswaar van echt goud zijn, maar als de beeltenis die er op de munt staat vervalst is, klopt er iets niet. Zo is in geestelijke zaken steeds de vraag: Welke afbeelding staat er op de munt? Is het de beeltenis van de Koning of misschien juist die van de tiran? God is onze ware koning. Hij is uit op onze vrijheid. Maar iets kan ook afkomstig zijn van de boze en die wil ons altijd tiranniseren. Iemand kan nog zulke aannemelijke dingen lijken te zeggen, maar de mentaliteit kan die van de dwingelandij zijn. Daarom is het altijd goed om je af te vragen bij wat je zelf inbrengt, of bij wat je van anderen hoort: Staat er het beeld van de tyran op? Hopelijk toch dat van de Koning! AMEN

6 6 Welkom, Mededelingen *Stil gebed, Bemoediging en Groet *Lied 87 Tien Woorden, Liefdesgebod Lied 834 Gebed om de heilige Geest Moment voor de jeugdkerk Schriftlezing Genesis 21: 8-12 Lied 967: 3 Galaten 4: Lied 967: 4 Galaten 5: 1-6 Lied 967: 5 Preek Orgelspel Lied 670: 1, 2, 3, 4, 6 Dankgebed en voorbeden Inzameling van de gaven *Lied 150 *Zegen

Galaten 2: 11-21, Ezechiël 36: 26-28, om gerechtvaardigd te worden uit geloof in Christus

Galaten 2: 11-21, Ezechiël 36: 26-28, om gerechtvaardigd te worden uit geloof in Christus 1 Galaten 2: 11-21, Ezechiël 36: 26-28, uit geloof in Christus, je identiteit ligt in God, 29 mei 2016, eerste zondag na Trinitatis, Oostkerk Gemeente, ook wij zijn in Jezus Christus en niet uit werken

Nadere informatie

Allen immers zijn ge zonen-en-dochters van God door het geloof in Christus Jezus. (Galaten 3: 26) Gemeente,

Allen immers zijn ge zonen-en-dochters van God door het geloof in Christus Jezus. (Galaten 3: 26) Gemeente, 1 Galaten 3: 1-5, 6-145, 23-29; Genesis 12: 1-3, door het geloof in Christus Jezus, een volwassen geloof, 12 juni 2016, derde zondag na Trinititatis, Oostkerk Gemeente, Allen immers zijn ge zonen-en-dochters

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. Naam v/d zondag: 3 e zondag van de zomer Kleur v/d zondag : Groen

Welkom in de Menorah. Naam v/d zondag: 3 e zondag van de zomer Kleur v/d zondag : Groen Welkom in de Menorah Naam v/d zondag: 3 e zondag van de zomer Kleur v/d zondag : Groen Voorganger Ouderling v. dienst Organist Lectrice : Ds. L. de Ruiter : mw. A. Bouma : dhr. P. de Jong : mw. N. Feenstra

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019 Preek Gemeente van Christus, Het is altijd een indrukwekkend iets. Het moment waarop iemand neerknielt en de handen opgelegd worden. Veel stelt het niet voor, zou je misschien zeggen. En toch is het tegendeel

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Protestants Kralingen. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei zondag Trinitatis (Drie-eenheid)

Protestants Kralingen. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei zondag Trinitatis (Drie-eenheid) Protestants Kralingen Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei 2015 zondag Trinitatis (Drie-eenheid) Protestants Kralingen orgelspel: Allein Gott in der Höh sei Ehr J.S. Bach zondag Trinitatis

Nadere informatie

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Voorbereiding. Inleidend orgelspel. Stilte in de kerk tijdens het gebed in de consistorie. Welkom. Intochts-psalm 25: 1, 2 (Heer, ik

Nadere informatie

DIENST VAN DE VOORBEREIDING

DIENST VAN DE VOORBEREIDING Orde van dienst voor zondag 5 maart 2017 Invocabit- Roept hij Mij aan viering hl. Avondmaal. orgelspel DIENST VAN DE VOORBEREIDING allen blijven zitten en zingen Psalm 91a Wie in de schaduw Gods mag wonen

Nadere informatie

Carrouseldiensten Peel en Kempenland. Thema: Hier sta ik.

Carrouseldiensten Peel en Kempenland. Thema: Hier sta ik. Carrouseldiensten Peel en Kempenland Orde van dienst voor de zondagen 5, 12 en 19 februari 2017 Thema: Hier sta ik. 2017: 500 jaar Reformatie Over wat Luther bewoog en wat ons beweegt M.m.v. de voorgangers

Nadere informatie

13 december 2015 Derde zondag van Advent

13 december 2015 Derde zondag van Advent 13 december 2015 Derde zondag van Advent Dienst met de catechesegroep gehandicapten Bevestiging van Trudy van Wijngaarden tot diaken 9.30 uur Organist: Jan Quakkelaar Muzikale medewerking: fam. Blom -

Nadere informatie

Matteüs 1: 18-25, Jesaja 7: 10-17, Jozef, de rechtvaardige, ruimte laten voor wat God doet, 18 december 2016, Oostkerk, vierde advent

Matteüs 1: 18-25, Jesaja 7: 10-17, Jozef, de rechtvaardige, ruimte laten voor wat God doet, 18 december 2016, Oostkerk, vierde advent 1 Matteüs 1: 18-25, Jesaja 7: 10-17, Jozef, de rechtvaardige, ruimte laten voor wat God doet, 18 december 2016, Oostkerk, vierde advent Gemeente, I. Wie is Jozef? En wat stelt hij voor? Het algemene beeld

Nadere informatie

Liturgie van de Gezin-School-Kerkdienst op zondag 12 februari 2017 in de ochtenddienst in de Burgwalkerk en Open Hof te Kampen om 10.

Liturgie van de Gezin-School-Kerkdienst op zondag 12 februari 2017 in de ochtenddienst in de Burgwalkerk en Open Hof te Kampen om 10. Liturgie van de Gezin-School-Kerkdienst op zondag 12 februari 2017 in de ochtenddienst in de Burgwalkerk en Open Hof te Kampen om 10.00 Om te beginnen Als de kerkenraad binnenkomt worden we stil Welkom

Nadere informatie

Daniël 1 Leven met overtuiging 13 oktober 2013 Heilige boontjes

Daniël 1 Leven met overtuiging 13 oktober 2013 Heilige boontjes Preek Gemeente van Christus,, dat is het thema voor deze dienst. En ik weet niet of jullie als doopouders daar wel zo blij mee zijn. Want die uitdrukking klinkt bepaald niet positief in onze taal. Wat

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Romeinen 4, 23-25 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Gezang 20 : 1 en 6 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Psalm 51 : 3 en 4 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Waar genade zijn juiste plaats krijgt daar zal genezing gaan stromen.

Waar genade zijn juiste plaats krijgt daar zal genezing gaan stromen. Waar genade zijn juiste plaats krijgt daar zal genezing gaan stromen. Genesis 20: 17 Abraham bad tot God, en God genas Abimelech, zijn vrouw en zijn slavinnen, zodat zij weer kinderen konden krijgen. 18

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Orde van dienst zondag 12 mei 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Muzikale leiding: Dhr.

Orde van dienst zondag 12 mei 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Muzikale leiding: Dhr. Orde van dienst zondag 12 mei 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Muzikale leiding: Dhr. Leo Lommers -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Zondag 6 januari 2019 Waar koers je op in het nieuwe jaar? Voorganger: ds. Pieter van Winden Organist: Anneke Jansen

Zondag 6 januari 2019 Waar koers je op in het nieuwe jaar? Voorganger: ds. Pieter van Winden Organist: Anneke Jansen Zondag 6 januari 2019 Waar koers je op in het nieuwe jaar? Voorganger: ds. Pieter van Winden Organist: Anneke Jansen 1 2 Orgelspel Welkom Bemoediging v. Onze hulp is in de naam van de Heer g. die hemel

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Orde van de doopdienst. op zondag 20 december 2015. in de Hervormde kerk te Sellingen. waarin. Jarno Godlieb. gedoopt wordt

Orde van de doopdienst. op zondag 20 december 2015. in de Hervormde kerk te Sellingen. waarin. Jarno Godlieb. gedoopt wordt Orde van de doopdienst op zondag 20 december 2015 in de Hervormde kerk te Sellingen waarin Jarno Godlieb gedoopt wordt Voorganger : Ds. J.W. Baan. Organist : Mevrouw M. Withaar-Boomsma. Medewerking : Kinderen

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

26 mei zesde zondag van pasen

26 mei zesde zondag van pasen 26 mei 2019 zesde zondag van pasen voorganger: ds. Dick Snijders organist: Jaap Jansma Viering Heilig Avondmaal VOORBEREIDING Orgelspel Welkom en mededelingen Moment van stilte Groet en bemoediging v:

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 170: 1 en 2

Wij zingen voor de dienst: Lied 170: 1 en 2 Wij zingen voor de dienst: Lied 170: 1 en 2 Lied 170: 1, 3 Lied 170: refr. Lied 170: refr. Lied 170: 1, 3 Lied 170: refr. Lied 170: refr. Wij zingen als intochtslied: Psalm 150: 1 en 2 Psalm 150: 1a,

Nadere informatie

OP DE DREMPEL welkom en mededelingen, het lichtje van de kindernevendienst wordt aangestoken.

OP DE DREMPEL welkom en mededelingen, het lichtje van de kindernevendienst wordt aangestoken. ZONDAG 14 juli 2019 Voorganger: Organist/pianist: Dhr. A. van Heusden uit Amsterdam Dhr. Bob Nuis OP DE DREMPEL welkom en mededelingen, het lichtje van de kindernevendienst wordt aangestoken. we gaan staan

Nadere informatie

II. Dat is ook het geval in dat gedeelte uit de brief aan de Filippenzen: Laat de Heer uw vreugde blijven. (4: 4)

II. Dat is ook het geval in dat gedeelte uit de brief aan de Filippenzen: Laat de Heer uw vreugde blijven. (4: 4) 1 Filippenzen 4: 4-9, Numeri 6: 22-27; Lucas 2: 21-35, Laat de Heer uw vreugde blijven, het geloof brengt een eigen ervaring met zich mee, 1 januari 2017, Nieuwjaar, Nieuwe Kerk Gemeente, I. Nieuwjaarsdag.

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST zondag 14 april 2019

ORDE VAN DIENST zondag 14 april 2019 ORDE VAN DIENST zondag 14 april 2019 Voorganger: Ds. Ruben van Zwieten Cantor-organist: Anneke Jansen [ Opgang Orgelspel Aanvangslied: Lied 280 : 1, 2 en 3 Gemeente gaat staan Bemoediging V: Onze hulp

Nadere informatie

DE DIENST VAN 6 MEI 2018 IN DE HOEKSTEEN. - Lied voor de dienst, Johannes de Heer, 446: 1,3,5

DE DIENST VAN 6 MEI 2018 IN DE HOEKSTEEN. - Lied voor de dienst, Johannes de Heer, 446: 1,3,5 DE DIENST VAN 6 MEI 2018 IN DE HOEKSTEEN - Lied voor de dienst, Johannes de Heer, 446: 1,3,5 Prijs den HEER' met blijde galmen; Gij, mijn ziel, hebt rijke stof; 'k Zal, zo lang ik leef, mijn psalmen Vrolijk

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

Preek op het feest van de Besnijdenis en Naamgeving van de Heer Nieuwjaarsdag Anno Domini 2019

Preek op het feest van de Besnijdenis en Naamgeving van de Heer Nieuwjaarsdag Anno Domini 2019 1 Preek op het feest van de Besnijdenis en Naamgeving van de Heer Nieuwjaarsdag Anno Domini 2019 Toen ik vanmorgen de gordijnen opende had ik een wat eigenaardig gevoel: de wereld daarbuiten was zo rustig,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

p1924 Terneuzen, 4/8/19 Thema: kind van God! Gemeente van Jezus Christus, onze Heer, broers en zussen,

p1924 Terneuzen, 4/8/19 Thema: kind van God! Gemeente van Jezus Christus, onze Heer, broers en zussen, p1924 Terneuzen, 4/8/19 Thema: kind van God! Liturgie Votum en groet Psalm 34 : 1,4 De Tien Woorden gevolgd door 1 Johannes 3,2 Psalm 34 : 5,8 Gebed Schriftlezing: Galaten 4,1-31 Psalm 47 : 2,4 Preek over

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Verheerlijking op de berg Russische ikoon, 17 e eeuw 2 e zondag van de 40-dagentijd Zondag "Gedenk uw barmhartigheid" 24 februari 2013 voorganger: ds. N.J. Pronk organist:

Nadere informatie

Orde van dienst zondag 6 januari 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Epifanie Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr.

Orde van dienst zondag 6 januari 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Epifanie Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr. Orde van dienst zondag 6 januari 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Epifanie Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr. Leo Lommers ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Zondag 21 januari uur

Protestantse Wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Zondag 21 januari uur Protestantse Wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Zondag 21 januari 2018 10.00 uur Loof de HEER, alle volken, prijs Hem, alle naties: zijn liefde voor ons is overstelpend, eeuwig duurt de trouw van de HEER

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Openluchtdienst! speelruimte om te leven!

Openluchtdienst! speelruimte om te leven! Openluchtdienst speelruimte om te leven liturgie bij de openluchtdienst op zondag 15 juni 2014 in de tuin van het Wooldhuis uitgaande van de Protestantse Gemeente Heino-Laag Zuthem voorganger: ds. Hans

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Galaten 4:21-5:1 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie van jullie heeft er wel eens stamboomonderzoek gedaan in de familie? In onze familie heeft iemand dat wel eens

Nadere informatie

Op basis van een aantal teksten uit de brief kunnen we ontdekken wat Paulus bedoeling 2 is.

Op basis van een aantal teksten uit de brief kunnen we ontdekken wat Paulus bedoeling 2 is. Waar gaat de brief aan de Galaten over? Deze brief van Paulus is vaak aanleiding tot (soms heftige) discussies onder gelovigen. Het is dan ook een uiterst belangrijke brief, waarin Paulus uiteenzet wat

Nadere informatie

Liturgie voor de afscheidsdienst die wordt gehouden voorafgaande aan de begrafenis van. Maasje van de Bunt. Maas

Liturgie voor de afscheidsdienst die wordt gehouden voorafgaande aan de begrafenis van. Maasje van de Bunt. Maas Liturgie voor de afscheidsdienst die wordt gehouden voorafgaande aan de begrafenis van Maasje van de Bunt Maas * Ede, 22 april 1935 - Lunteren, 19 december 2018 Op maandag 24 december 2018 om 11.30 uur

Nadere informatie

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 18 december

Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten. zondag 18 december Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten zondag 18 december voorganger: organist: ds Ruben van Zwieten Erik Visser Orde van de dienst. orgelspel. luiden van de klokken. stilte. aansteken van de kaars

Nadere informatie

Zondag 14 januari. Welkom in De Regenboog

Zondag 14 januari. Welkom in De Regenboog Zondag 14 januari Welkom in De Regenboog Voorganger : ds. Bertine van de Weg Ouderling van dienst : Bertus Konijnenbelt Organist Lector : Rien Hoekjen : Joke de Gier Koster : Zingen Lied 150a: 1, 2, 3

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

Kerkelijk jaar: 24 e zondag na Pinksteren Schriftlezing Marcus 12 : 28 34

Kerkelijk jaar: 24 e zondag na Pinksteren Schriftlezing Marcus 12 : 28 34 zondag 8 november 2015 Zie, om troost was ik zeer verlegen. Gij echter hebt U over mijn ziel hartelijk ontfermd, opdat zij niet verderven zou. (Jesaja 38:17) Kerkelijk jaar: 24 e zondag na Pinksteren Schriftlezing

Nadere informatie

Protestants Kralingen. 27 april 2014, Hoflaankerk ds Ilse Hogeweg. geloof en twijfel. Corinne Vonaesch: Thomas

Protestants Kralingen. 27 april 2014, Hoflaankerk ds Ilse Hogeweg. geloof en twijfel. Corinne Vonaesch: Thomas Protestants Kralingen 27 april 2014, Hoflaankerk ds Ilse Hogeweg Tweeling van geloof en twijfel Corinne Vonaesch: Thomas orgelspel verwelkoming door de ouderling aanvangslied: [allen gaan staan] 645, Zing

Nadere informatie

Begroeting. Hartelijk welkom allemaal.

Begroeting. Hartelijk welkom allemaal. Begroeting Hartelijk welkom allemaal. Schoenen en voeten, het thema van onze vieringen in deze vastentijd. Trek je schoenen aan en ga op pad. Waarheen? Op weg naar Pasen. Langs allerlei wegen voert ons

Nadere informatie

Bemoediging en drempelgebed

Bemoediging en drempelgebed Liturgie voor de dienst 7 oktober 2018 Voorganger: Organist: ds. Piet Schelling Henco de Berg Woord van welkom Orgelspel Aanvangslied: Lied 632:1 [We gaan hierbij staan] Bemoediging en drempelgebed Vervolg

Nadere informatie

We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting van de Heilige Geest gepaard ging.

We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting van de Heilige Geest gepaard ging. 1 Preek 357, 04-06-2017 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Pinksteren; Het feest van Gods Geest. We weten uit het verhaal uit Handelingen met wat voor bijzondere verschijnselen de uitstorting

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Frans Elbertsen Pastoraal Ouderling, sectie 4

Mededelingen door de ouderling van dienst. Frans Elbertsen Pastoraal Ouderling, sectie 4 Mededelingen door de ouderling van dienst Frans Elbertsen Pastoraal Ouderling, sectie 4 Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472 (Opwekking) Lied 472

Nadere informatie

Amazing grace. Preek over Handelingen 15:11

Amazing grace. Preek over Handelingen 15:11 Amazing grace Preek over Handelingen 15:11 Bethelkerk Waddinxveen, 2 september 2012 Orde van dienst Voor de dienst: Psalm 95:1 Votum en groet Zingen: Psalm 95:2,4 Lezing eerste gedeelte van het klassieke

Nadere informatie

In het voetspoor van...

In het voetspoor van... In het voetspoor van... Bijbelse figuren en hun levensgeheim voor jongeren van 2 en 3 jaar drs. M. van Campen Zevende druk Zoetermeer Inhoud. Timotheüs - op school bij God 7 2. Adam - een gevallen mens

Nadere informatie

Duinzichtkerk, zondag 5 februari e zondag na Epifanie Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout

Duinzichtkerk, zondag 5 februari e zondag na Epifanie Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout Duinzichtkerk, zondag 5 februari 2017 5e zondag na Epifanie Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout De Bergrede Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk In deze dienst zal Pauline Kuipers worden bevestigd als

Nadere informatie

Galaten 4. Een binnenkomer en de bron van het evangelie. Zaaien, oogsten maar besnijdenis of kruis

Galaten 4. Een binnenkomer en de bron van het evangelie. Zaaien, oogsten maar besnijdenis of kruis Galaten Avond 1 : 1:10-2:14 Avond 2 : 2:15 3:18 Avond 3 : 3:19 4:11 Avond 4 : 4:12 5:12 Avond 5 : 5:13 6:5 Avond 6 : 6:6 6:18 Een binnenkomer en de bron van het evangelie Waarheid en eenheid, zelf en vertrouwen

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen 1 Welkom in Open Hof Orde van dienst voor de viering op zondag 7 oktober 2018 Israëlzondag om 9.30 uur in Open Hof Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen voorganger: zondagskind: lector: orgel: Berthina

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

LES 4 Ruziënde Broers

LES 4 Ruziënde Broers Ruziënde Broers Sabbat Doe Lees Bekijk het nieuws op de TV op welke dag dan ook en Genesis 21. je hoort dan over een verhaal over het Midden-Oosten. Dit is geen nieuw conflict. De mensen in het Midden-Oosten

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Thema: Leven door de Geest: geroepen om vrij te zijn! Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie weet wat dit is? straks, aan het einde van de preek zal ik het verklappen. Denk er

Nadere informatie

Paulus is een Jood. Thema Paulus januari 2011

Paulus is een Jood. Thema Paulus januari 2011 Paulus is een Jood Thema Paulus 1 16 januari 2011 leesteksten uitgedeeld op papier: Handelingen 14:8-20 Handelingen 17:16-34 Handelingen 24:14-15 Handelingen 26:19-23 1 Tessalonicenzen 1:9-10 gesprek wat

Nadere informatie

zondag 31 december 2017 in het Kruispunt

zondag 31 december 2017 in het Kruispunt zondag 31 december 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 8, 11-15 lied Liedboek 266 Die ons schiep... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 2, 22-40 lied Liedboek 517, 1.2.3. Christus,

Nadere informatie

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 ter afsluiting van het project Kerk, School en Gezin 2012 in de Grote- of Andreaskerk te Hattem Hervormde gemeente Hattem - wijkgemeente

Nadere informatie

Startzondag in De Voorhof 14 september 2014

Startzondag in De Voorhof 14 september 2014 Startzondag in De Voorhof 14 september 2014 Van schepping tot Koninkrijk Voorganger: ds Pieter Koekkoek Organist: Piet de Vries Stilte en orgelspel Welkom en drempelgebed Het begin: Genesis 1:31 God keek

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen 1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

DANKDAG 2 november U brengen wij dank!

DANKDAG 2 november U brengen wij dank! DANKDAG 2 november 2016 U brengen wij dank! voorganger: ds. Hans van Solkema organist: Margreeth Hartman m.m.v. het ouderenkoor in de Maat en de kinderen van de basiscatechese In de Maat zingt - Dank u

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD orde voor de doopdienst op zondag 13 oktober 2019; vierde van de herfst in de Stefanuskerk te Noorddijk

PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD orde voor de doopdienst op zondag 13 oktober 2019; vierde van de herfst in de Stefanuskerk te Noorddijk PROTESTANTSE GEMEENTE DAMSTERBOORD orde voor de doopdienst op zondag 13 oktober 2019; vierde van de herfst in de Stefanuskerk te Noorddijk DOPELING: TYGO JOAS zoon van Johannes Damstra en Kirsten Hunnersen

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Zondag 4 maart uur

Protestantse Wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Zondag 4 maart uur Protestantse Wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Zondag 4 maart 2018 10.00 uur Mijn ogen zijn bestendig op de HEER, want Hij voert mijn voeten uit het net. Wend u tot mij en wees mij genadig, want eenzaam

Nadere informatie

Maartenskerk Hillegom. liturgie voor de dienst van zondagmorgen 14 oktober doop van Nolan van Gijlswijk

Maartenskerk Hillegom. liturgie voor de dienst van zondagmorgen 14 oktober doop van Nolan van Gijlswijk Maartenskerk Hillegom liturgie voor de dienst van zondagmorgen 14 oktober 2018 doop van Nolan van Gijlswijk voorganger: ds. Wim J. Zaagsma - organist: Koos Damman pianist: Cees Diepeveen - saxofonist:

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Verheerlijking op de berg Evangeliarium Otto III, na 970 2 e zondag van de 40-dagentijd Zondag "Gedenk uw barmhartigheid" 16 maart 2014 voorganger: ds. N.J. Pronk

Nadere informatie

Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse Dienst van Schrift en Tafel

Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse Dienst van Schrift en Tafel Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse Dienst van Schrift en Tafel Zondag van de Drie-Eenheid 31 mei 2015 voorganger: ds. H.J.Elzenga ouderling: J.J. de Greef organist : L. Vilmane-Fioreze koster: M.Slomp

Nadere informatie

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament...

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament... Inhoud Pagina Voorwoord... 7 1. Israël, Gods eerstgeboren zoon... 9 Exodus 4:21-23; 19:5-6 2. Jezus, Gods eniggeboren Zoon... 15 Johannes 1:1-18, Romeinen 1:1-7 3. Jezus is een Jood... 21 Romeinen 15:7-13,

Nadere informatie

Sterk als de dood de liefde

Sterk als de dood de liefde Protestants Kralingen Sterk als de dood de liefde Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 17 mei 2015 zondag Weeskind hooglied ruud bartlema Protestants Kralingen Sterk als de dood de liefde orgelspel:

Nadere informatie

Vrij leven Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 3 mei 2015

Vrij leven Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 3 mei 2015 Protestants Kralingen Vrij leven Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 3 mei 2015 orgelspel: Cantabilé C. Franck VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen door de ouderling stilte, bemoediging

Nadere informatie

Orde van dienst voor zondag 3 april 2016 Tweede zondag van Pasen Oosterlichtkerk Huizen

Orde van dienst voor zondag 3 april 2016 Tweede zondag van Pasen Oosterlichtkerk Huizen Orde van dienst voor zondag 3 april 2016 Tweede zondag van Pasen Oosterlichtkerk Huizen De Emmaüsgangers Doop van Leah Michelle Petter Op de tafel achter in de kerk liggen gekleurde briefjes. Daarop kunt

Nadere informatie

HET CONCILIE VAN JERUZALEM

HET CONCILIE VAN JERUZALEM HET CONCILIE VAN JERUZALEM Les 8 voor 25 augustus 2018 De heidenen accepteerden het evangelie en dat was een probleem voor sommige joden. Zouden de heidenen niet onder dezelfde regels moeten leven als

Nadere informatie

Lezen : Genesis 12: 1-9 Hebreeën 11: Gezang 164 Gezang 3 Psalm 27 : 1 en 3 (NPB) LvK 657 Opwekking 520 Gezang 115

Lezen : Genesis 12: 1-9 Hebreeën 11: Gezang 164 Gezang 3 Psalm 27 : 1 en 3 (NPB) LvK 657 Opwekking 520 Gezang 115 Lezen : Genesis 12: 1-9 Hebreeën 11: 8-19 Gezang 164 Gezang 3 Psalm 27 : 1 en 3 (NPB) LvK 657 Opwekking 520 Gezang 115 Welkom en mededelingen Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel

Nadere informatie

Zeg maar 'ja' tegen het leven!

Zeg maar 'ja' tegen het leven! Israël - Zondag 5 oktober 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen Thema: Zeg maar 'ja' tegen het leven! Dienst van bevestiging van ambtsdragers en medewerkers. Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr.

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willemien Hendriks Ouderling vorming & toerusting

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willemien Hendriks Ouderling vorming & toerusting Mededelingen door de ouderling van dienst Willemien Hendriks Ouderling vorming & toerusting Psalm 8 vers 1 en 3 Psalm 8 vers 1 en 3 Stil gebed, votum en groet Psalm 87 vers 1, 2 en 3 Psalm 87 vers 1, 2

Nadere informatie

Maarten Luther 1483-1546

Maarten Luther 1483-1546 Maarten Luther 1483-1546 Eén van de belangrijkste ontdekkingen van Maarten Luther - (1483-1546) is het onderscheid tussen wet en evangelie. Voor Luther is de onderscheiding van wet en evangelie

Nadere informatie

Zondag Gezamenlijke dienst - Kruiskerk

Zondag Gezamenlijke dienst - Kruiskerk Zondag 19-1-2014 Gezamenlijke dienst - Kruiskerk OPENING Woord van welkom. Openingslied: Psalm 84 vers 1 en 3. (NLB Lied 84) Votum en groet. Zingen: - Zanggroep zingt: lied 297 vers 1 (Evangelische liedbundel).

Nadere informatie

Zondag 8 mei Voorganger: P.W.A. Overdiep (Bussum/Remonstrant)

Zondag 8 mei Voorganger: P.W.A. Overdiep (Bussum/Remonstrant) Zondag 8 mei 2016 Voorganger: P.W.A. Overdiep (Bussum/Remonstrant) Ouderling: Pieter van der Wulp Diaken: Ineke Pufflijk Organist: Bram Brandemann Lector: Anne Marie Hille Ris Lambers 2 Als het orgel zwijgt

Nadere informatie

Welkom in de Open Hof

Welkom in de Open Hof Welkom in de Open Hof Gez. 125: 1, 3 Ps138: 1, 3 ELB 10 Projectlied ELB 241 ELB 186a: 1, 2 Opw 461 Math. 1: 18-25 Mededelingen Voorganger : Rudolf Setz Muziek : Jasper Dijkstra Voorbede : Jescavan Dijk

Nadere informatie

De Bijbel Open (13-07)

De Bijbel Open (13-07) 1 De Bijbel Open 2013 27 (13-07) Vandaag gaan we weer verder met de Heidelbergse Catechismus. Zoals u weet denken we in dit jubileumjaar van de catechismus elke maand een keer na over een thema uit dit

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

Zondag 5 februari Welkom in De Regenboog!

Zondag 5 februari Welkom in De Regenboog! Zondag 5 februari 2017 Welkom in De Regenboog! Voorganger: ds. Bertine van de Weg Ouderling van dienst: Ria den Boer Organist: Henk de Gooijer Lector: Jeroen Mensink Koster: Pim van der Strate Lied voor

Nadere informatie

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 1 Geen ander Evangelie (Galaten 1)

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 1 Geen ander Evangelie (Galaten 1) Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 1 Geen ander Evangelie (Galaten 1) A) Doel 1. Betekenis benoemen Er is maar één Evangelie: het Evangelie van Jezus Christus, de Gekruisigde. Buiten Hem heeft het

Nadere informatie

Voorhof, 25 augustus Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer. Orgelspel. Welkom en drempelgebed

Voorhof, 25 augustus Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer. Orgelspel. Welkom en drempelgebed Voorhof, 25 augustus 2013 - Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer Orgelspel Welkom en drempelgebed Intochtslied (staande) Tussentijds 3 : 1, 2, 4 en 6 Hier vraagt Hij ons Hem toegewijd te wezen, het

Nadere informatie

Orde van Dienst 31 december 2016 s avonds om 19:30 uur. Welkom en mededelingen

Orde van Dienst 31 december 2016 s avonds om 19:30 uur. Welkom en mededelingen Orde van Dienst 31 december 2016 s avonds om 19:30 uur Welkom en mededelingen Zingen Psalm 90 : 1 en 2 Gij zijt geweest, o Heer, en Gij zult wezen de zekerheid van allen die U vrezen. Geslachten gaan,

Nadere informatie

Ontmoetingskerk 12 e zondag na Pinksteren

Ontmoetingskerk 12 e zondag na Pinksteren Ontmoetingskerk 12 e zondag na Pinksteren bijeen in de Dorpskerk te Maarssen 7 augustus 2016 A.D. Voorganger: ds. Piet Vellekoop Organist: Cees van Wijk Lector: Kees van Rooden Orgelspel voor de dienst

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen ORDE VAN DIENST Zondag 5 mei 2019 Bevrijd Derde zondag van Pasen Voorganger mw. Angeliek Knol, organist Anton Pauw, ouderling Jur Visser, diaken Henk Vonk Voor het eerst hier in de kerk? Welkom! We hopen

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE TE WOENSDRECHT

PROTESTANTSE GEMEENTE TE WOENSDRECHT Orde van Dienst - PKN Woensdrecht, 14 april 2019. Voorganger: ds. Wagenvoorde, Breda Organist: dhr. Karel Smagge PROTESTANTSE GEMEENTE TE WOENSDRECHT Dienst van Schrift en Tafel VOOR DE DIENST we bereiden

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord De vrucht van de Geest Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid

Inhoud. Voorwoord De vrucht van de Geest Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid Inhoud Voorwoord 6 1. De vrucht van de Geest 9 2. Liefde 23 3. Vreugde 35 4. Vrede 47 5. Geduld 59 6. Vriendelijkheid 71 7. Goedheid 85 8. Geloof 97 9. Zachtmoedigheid 108 10. Zelfbeheersing 121 Nawoord

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

lied 119: 5 ( Diep in mijn hart berg ik uw heilig woord )

lied 119: 5 ( Diep in mijn hart berg ik uw heilig woord ) Orde van dienst voor 4 maart 2018 in de Witte Kerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Gerrit te Rietstap Ouderling van dienst: Diny Nijkamp Lector: Janneke Koornstra Protestantse Gemeente

Nadere informatie

Orde van Dienst Zondag 23 oktober Welkom en mededelingen

Orde van Dienst Zondag 23 oktober Welkom en mededelingen Orde van Dienst Zondag 23 oktober 2016 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 98: 1, 2 Zing een nieuw lied voor God de Here Zingt een nieuw lied voor God den Here, want Hij bracht wonderen tot stand. Wij

Nadere informatie