p1924 Terneuzen, 4/8/19 Thema: kind van God! Gemeente van Jezus Christus, onze Heer, broers en zussen,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "p1924 Terneuzen, 4/8/19 Thema: kind van God! Gemeente van Jezus Christus, onze Heer, broers en zussen,"

Transcriptie

1 p1924 Terneuzen, 4/8/19 Thema: kind van God! Liturgie Votum en groet Psalm 34 : 1,4 De Tien Woorden gevolgd door 1 Johannes 3,2 Psalm 34 : 5,8 Gebed Schriftlezing: Galaten 4,1-31 Psalm 47 : 2,4 Preek over Galaten 4,7 kind van God! LB 799 : 1,2,5 Kom, kinderen niet dralen Dankzegging en voorbede Collecte Gezang 231 : 1 mannen, 3 vrouwen, 4, allen GK Maak muziek voor God de Vader Zegen Gemeente van Jezus Christus, onze Heer, broers en zussen, En weer komen we vandaag Abraham tegen. Abraham de man die luistert naar God, vertrouwt op God. Abraham aan wie God iets belooft en die dat gelooft. En het wonderlijke van die belofte is dat die niet alleen voor hem, maar ook zijn nakomeling bestemd is en die nakomeling is Christus (3,16). Voor de Galaten aan wie Paulus schrijft is dat een geweldige boodschap. Trouwens, niet minder geldt dat voor ons: je hoeft te kunnen aantonen dat je in biologische zin afstammeling bent van Abraham; je hoort er alleen bij door geloof in Christus, de nakomeling van Abraham. In dat geloof zijn verbonden aan God. In dat geloof zijn we verbonden aan elkaar. En het is de Geest die ons dat leert geloven: u bent nakomelingen van Abraham, erfgenamen volgens de belofte (3,29). Op dat thema komt Paulus terug in wat wij het 4 e hoofdstuk noemen van de brief aan de Galaten. Dat doet hij als inleiding van een emotioneel betoog (niet voor de eerste keer overigens) waarin hij de mensen in het grote Galatië waarschuwt: val niet terug in oude slavernij. Ze willen het daar in Klein-Azië zo goed doen, maar het werkt het tegenovergestelde uit van wat ze ermee bedoeld hadden. En wat gaat dat Paulus aan het hart! Hij was zijn brief al mee begonnen. Ik begrijp niets van jullie! zo had hij geschreven. God zelf heeft jullie uitgekozen, maar jullie willen nu al niet meer bij Hem horen (1,6 BGT).

2 2 En verderop klinkt weer diezelfde geladen toon: Galaten, u hebt uw verstand verloren! (3,1). En ook het hoofdstuk dat we hebben gelezen staat er vol van: Hoe is het toch mogelijk? (4,9). En wat te denken van de toon die hij treft als hij zijn mensen ter verantwoording roept (4,21): Vertelt u eens, u wilt u onderwerpen aan de wet, maar luistert u wel naar de wet? In alles proef je de bezorgdheid van de apostel, z n vrees dat mensen een terugval hebben gemaakt die hen opnieuw tot slaaf maakt. En toch En toch noemt hij ze nog steeds kind van God. U bent kinderen van God zo staat het in onze vertaling. U bent het. Niet: u was het. Niet: u moet het maar opnieuw zien te worden. U bent het. Wat er ook mis is in Galatië, wat er ook aan te merken valt op het feit dat de mensen daar zich aan het vervreemden zijn van het evangelie dat Paulus er gebracht heeft, wat er verder ook van gezegd kan worden: Paulus trekt hun verwantschap met Abraham, hun band met Christus, hun kind van God zijn niet in twijfel. Dat deed hij niet in de afronding van wat voor ons hoofdstuk 3 is over het werk van de Geest die je verbindt aan Christus, die geloof geeft door te luisteren naar en te vertrouwen op God, zoals Abraham het deed. Dat doet Paulus ook niet ter inleiding op de vraag die prangende vraag! die hij in vers 21 van ons hoofdstuk stelt: hoe de Galaten hun wettische gedrag (ze zijn in de ban gekomen van binnendringers die hen ervan willen overtuigen dat ze op Joodse manier moeten gaan leven) denken te kunnen verantwoorden. Jullie zeggen dat je de wet naleeft, maar dat is maar net de vraag. Ondanks een bijzonder emotionele toon en ondanks een vraag waarvan je toch moeilijk kunt ontkennen dat die verwijtend is, blijft de apostel erbij: U bent kinderen van God. Denk overigens niet dat het voor de apostel vanzelfsprekendheid is. Dat klinkt ook dóór in wat hij schrijft en ik hoop dat het ook door mag klinken in deze preek, dat het dóór mag klinken in ons hart. Kind van God zijn is allerminst vanzelfsprekend. Wie dat denkt heeft niets begrepen van de waarschuwingen die vloeien uit de pen van Paulus. Wie dat denkt heeft iets gemist als het gaat om de toon die de apostel treft bij het schrijven van zijn brief. Maar het neemt niet weg dat er één ding is dat Paulus niet in twijfel trekt: dat is dat ze kind van God zijn. Hoe kan het ook anders?! Verbonden aan God, vrij in Christus, rijk door de Geest dáárin ligt de kracht van die naam. En wat er ook aan mensen getwijfeld kan worden, voor God blijf je kind. Aan het eind van het hoofdstuk zet de apostel er dan ook nog eens een dikke streep onder, als hij zegt: wij zijn geen kinderen van de slavin, maar van de vrijgeboren vrouw (4,31). We zijn het.

3 3 Een paar verzen eerder in het vers dat vandaag onze bijzondere aandacht heeft staat het nog iets intiemer, nog iets persoonlijker: u bent kinderen van God. Die boodschap krijgen mensen mee die voor het grootste deel net als wij! in biologische zin geen enkele verwantschap met Abraham hebben. En toch zijn ze zijn kinderen dankzij Christus. ** Alle reden om erover na te denken wat het betekent kind van God te zijn. U bent kinderen van God. Eigenlijk staat er niet eens kinderen, ook al heeft onze vertaling het zo. Behalve dat Paulus het enkelvoud gebruikt (dus niet kinderen maar kind ) zegt hij niet dat we kind van God, maar zoon van God zijn. Dat kan er in onze belevingswereld misschien heel seksebepaald klinken, alsof het alleen bestemd is voor mannen, alsof er groepen mensen uitgesloten worden van het kindschap van God. Maar probeer het eens te lezen vanuit de bril van Paulus, vanuit de belevingswereld van de mensen aan wie hij zijn brief schrijft daar in Klein-Azië. Als lang heeft Paulus duidelijk gemaakt dat deed hij aan het eind van hoofdstuk 3 dat er in Christus alle onderscheid is opgeheven: er zijn geen Joden of Grieken meer, slaven of vrijen, mannen of vrouwen (3,28). In Christus is er geen verschil tussen de man die vet verdient en de vrouw die van een uitkering moet leven, in Christus is er geen verschil tussen de man die de vuilnis ophaalt en de vrouw die het schopt tot CEO (of hoe dat maar mag heten) van een groot bedrijf, in Christus is er geen verschil tussen een witte minister en een zwarte arbeider op de DOW. Niets geen verschil. Zoon van God. Als Paulus je zo noemt dan geeft hij daar twee dingen mee aan. Het eerste is dat je losgekocht bent door Hem die voluit Gods Zoon is. In Christus hebben we een nieuwe Eigenaar gekregen. Hij heeft je losgekocht uit de macht van die machten van de wereld (4,3). De macht van geluk. De macht van het verlangen naar meer. De macht van het verlangen naar erkenning. De macht van dat wat je gewend bent. De macht van regels en rites. En misschien nog wel het meest de macht van onwetendheid, ontkenning en onkunde. Dat zijn machten die zich niet alleen daar laten kennen. Het zijn machten die de wereld van toen en de wereld nu weten te verzieken. Zoon van God. De eerste betekenislaag van die term is dat je er iemand anders is die het over jou te zeggen heeft, in wiens dienst je staat: Jezus Christus, door Paulus verkondigd aan mensen van toen en aan mensen van nu. Maar als je een laag dieper afdaalt dan is er méér. Voor de Kelten uit de dagen van Paulus, trouwens ook voor de Joden die vertrouwd waren met het verhaal van Abraham, had de term zoon een nog diepere inhoud.

4 4 Toen Abraham dacht dat hij geen kinderen kon krijgen, legde hij God zijn nood voor. Hij zei: als ik kinderloos sterf, zal alles wat ik bezit toekomen aan Eliëzer uit Damascus (Gen. 15,20). Die zou z n erfgenaam worden. Die zou gelden als zijn zoon. Dat is allemaal niet gebeurd, God grijpt daarna wonderlijk in, er komt alsnog een kind voor Abraham, het kind van de belofte, Isaak. Waar het me nu om gaat is dat een vreemde, een buitenstaander, iemand uit het Syrische (en dus niet-joodse) Damascus kennelijk erfgenaam van Abraham had kunnen worden als God niet zo wonderlijk had ingegrepen. Zo ging dat in die wereld. Stierf je kinderloos, dan kon je een wildvreemde tot zoon maken. En inderdaad: dan waren (anders dan wij vaak rechtvaardig vinden) vrouwen uitgesloten, dan waren het alleen mannen die in aanmerking kwamen om erfgenaam te worden. Maar waar het me nu om gaat (ook omdat het Paulus daar om gaat) is vooral dit: dat die status van zoon je het geweldige voorrecht geeft dat je erfgenaam mag worden van het bezit van een ander. Zoon van God. Mensen, wij zijn ontrukt aan de macht van duivel en dood. We staan niet langer onder zeggenschap van de duivel, aan wie wij ons met pak en zak hadden overgeleverd. We zijn losgekocht, er heeft een wisseling van eigenaar plaats gevonden. Vaak krijg je dat nog wel aan het verstand van gelovigen gepeuterd. Maar wat moeilijker aan de man (en aan de vrouw) te brengen valt is dat daar bij hoort dat ons een bezit in beheer is gegeven dat overweldigend groot is. Het bezit van de aarde. Het bezit van de schepping. Het bezit van leven. Weet je wel hoe rijk je bent als zoon van God, als zijn kind? ** Je bent het kind van God. En het geeft je een enorm voorrecht doordat het leven in Christus je deel is, doordat je verbonden bent aan God. Dan ga je iets begrijpen van de emotionele toon die de apostel treft. Onder invloed van mensen die het beter denken te weten (dat is van alle tijden) dreigen de Kelten terug te vallen. En terugvallen betekent dan niet anders dan dat je weer slaaf wordt. Weer dienstbaar wordt aan die machten van de wereld. Maar dat moet niet gebeuren. Niet voor de eerste keer (vgl. 1,6; 3,1) reageert hij heftig: hoe is het toch mogelijk dat jullie je opnieuw hebben overgegeven aan die zwakke, armzalige machten (4,9). Daar heb je opnieuw die machten die proberen hun oude terrein terug te veroveren. Het zijn machten die je tot slaaf maken. Nee, de Kelten zijn niet seksverslaafd geworden, ze hebben geen drankprobleem ontwikkeld, zijn niet onder invloed van verdovende middelen gekomen. Ze dreigen in de val van een geestelijke verslaving te lopen: de verslaving om te gaan leven volgens de Joodse rituelen, om op die manier zich als het ware op te werken naar God.

5 5 Het is de verslaving van godsdienstigheid die zo zegt iemand (Keller) nog gevaarlijker is dan de verslaving van de on-godsdienstigheid. Dat is misschien wat boud gezegd, maar het ligt helemaal in lijn met wat Paulus zegt. Die verslaving aan on-godsdienstigheid herken je nog wel. Of je er wat aan doet is vers twee, maar of je nou helemaal met je rug naar God en geloof toe gaat staan òf je beweegt je alleen maar wat naar de rand, je weet dat het anders moet. Dat is zo anders bij de slavernij van godsdienstigheid. Dan lijkt het nog was. Dan ben je nog religieus, dan doe je voor als gelovig en vroom. Maar niet alles wat vroom lijkt is het ook. Dat is het geval bij die Galatische gemeenten in Klein-Azië. Daar zijn mensen binnengedrongen die met al hun godsdienstig gedoe een wig willen drijven tussen de apostel en de gemeente (4,17). Waar het Paulus erom gaat mensen te verbinden met Christus, willen zij (die binnendringers dus) mensen alleen maar binden aan zichzelf. Aan hun mening. Aan hun ideeën. Aan hun godsdienstigheid. Weg ermee! zegt Paulus. En waarom? Omdat je op die manier niet langer zoon bent, maar opnieuw slaaf wordt. Ook al lijk je misschien kind En in dat verband komen we opnieuw Abraham tegen. Abraham de man de luisterde en vertrouwde. Abraham de man die het ons leert te luisteren en te vertrouwen. Abraham maar Abraham was geen volmaakt man. Abraham hij had twee zonen. Twee zonen dat wil zeggen: twee soorten zonen. Die ene zoon was Ismaël, zoon van de slavin. Dat is een even onverkwikkelijk als ingewikkeld verhaal. Abraham die oud is en kinderloos. Die eraan denkt dat ik haalde dat al aan zijn bezit na zijn sterven maar moet toekomen aan zijn knecht Eliëzer. Maar God zegt: nee, Abraham, niet aan Eliëzer, jouw bezit komt toe aan een eigen, een lijfelijke zoon (Gen. 15,4). Daar moet Abraham het mee doen. Dat wordt wachten voor hem. Wachten en wachten en er zijn er hier die weten hoe lang wachten duurt als er een wens is om een kind te mogen verwachten Wachten en wachten. Maar dan neemt Abraham het heft zelf in handen. Maakt overigens op aanraden van Sara zijn slavin Hagar zwanger, wat in die tijd minder vreemd geweest moet zijn dan wij nu vaak vinden. Je leest het allemaal in Genesis 16. Maar het loopt niet goed af. Er wordt een kind geboren: Ismaël, God hoort. Maar als was het dan nog zo waar dat God hoort, het was niet zoals het hoort, in ieder geval niet zoals het hoort voor God.

6 6 Abraham hij had zelf ingegrepen, had het zelf willen doen, had het zelf willen regelen. Met alle gevolgen van dien want heel het gebeuren leidt tot haat en nijd tussen Hagar, de moeder van wie het kind is, en Sara, de moeder voor wie het kind is. Zo had het dus niet gemoeten, Abraham. Je hoeft bij God het heft niet zelf in handen te nemen Maar dan komt God terug. Abraham is dan inmiddels 99 jaar oud en het is uitgesloten dat Sara, zelf 90 jaar oud, nog ooit zwanger kan worden. Maar wat uitgesloten is voor mensen is dat niet voor God. Je kent misschien dat verhaal van oude mensen en dingen die niet voorbij gaan, als het kind van de belofte geboren wordt, Isaak. Zo werkt God: in de weg van het aanvaarden van zijn belofte. In die weg maakt Hij je tot kind. En dat andere kind dan, die lijfelijke zoon, Ismaël? Die wordt weggestuurd: weg ermee! Weg naar het land waar Paulus zelf is geweest, het land Arabia, het land dat wij beter kennen als het rijk van de Nabateërs, en nog beter als het land waar de berg staat waar God zijn wet heeft gegeven. Als je het leven dáár zoekt dan maak je jezelf opnieuw tot slaaf. Of je nou Kelt bent die toegeeft aan binnendringers. Of dat je woont in een Jeruzalem dat Christus niet erkent als Heer en Heiland. Of dat je leeft in het Terneuzen van de 21 e eeuw. Abraham hij had twee soorten zonen. De ene leefde uit de belofte. De ander in het land van slavernij. De een met uitzicht op Christus. De ander zonder dat uitzicht. Als je het hebt ontdekt wat het betekent kind van God te zijn lééf dan vanuit die rijkdom. Je bent het kind van God. Je weet het het is Christus die het voor het zeggen heeft over jou, en het is de Geest die je erfgenaam maakt van Gods koninkrijk. Houd het dan ook vast. Wat een rijkdom! Prent het in je hoofd, prent het in je hart: U bent nu geen slaven meer, u bent kinderen van God en als zijn kinderen bent u erfgenamen, door de wil van God (4,7). Ik hoef het zelf niet te doen het is voor mij gedaan. Ik hoef niet opnieuw slaaf te worden want Christus heeft zich om mij tot slaaf gemaakt. Door Hem en dankzij Hem ben ik het werkelijk: kind van God. En ik wil maar één ding: leven uit het grote voorrecht dat ik me kind van God mag noemen. Ik mag me niet alleen zo noemen. Ik mag het zijn. Kind van God. Amen.

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Galaten 4:21-5:1 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie van jullie heeft er wel eens stamboomonderzoek gedaan in de familie? In onze familie heeft iemand dat wel eens

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag)

Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) Johannes 8:58 Nooit meer afscheid met Jezus (oudjaarsdag) p> Liturgie Zingen: LvK Lied 397 : 1, 3 en 4 Stil gebed Votum en groet Zingen: GKB Gezang 121 : 1, 8 en 9 Gebed Lezen: Johannes 8 : 48 59 Zingen:

Nadere informatie

p1730 Terneuzen, 29/10/17 Thema: Christus centraal Hij is van God gegeven Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1730 Terneuzen, 29/10/17 Thema: Christus centraal Hij is van God gegeven Gemeente van de Heer Jezus Christus, p1730 Terneuzen, 29/10/17 Thema: Christus centraal Hij is van God gegeven Liturgie Votum en groet Psalm 122 : 1,2 De Tien Woorden gevolgd door 1 Johannes 4,10 Psalm 122 : 3 Gebed Gezang 38 : 1,2,3,4 De

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Thema: Vrijheid (3) Johannes 8:32

Thema: Vrijheid (3) Johannes 8:32 Thema: Vrijheid (3) Johannes 8:32 Liturgie zondagmorgen 8 augustus 2010 Ds. D. Vonck Psalm 121:1 = votum Zegengroet Psalm 121:2,3,4 Inleiding thema vrijheid Psalm 43:3,4 Gebed Johannes 1:1 5, 10 17 Johannes

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Johannes 1, : een jaar vol van goedheid en waarheid?

Johannes 1, : een jaar vol van goedheid en waarheid? Johannes 1,1-18 2010: een jaar vol van goedheid en waarheid? Liturgie Voorzang: LB 1 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 19,1.3 Wet Zingen Ps 19,4.5 Gebed Schriftlezing Joh 1,1-18 Zingen Gez 27,1.4.5 Preek

Nadere informatie

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Wat heb ik aan de wet? (1) - de wet brengt de zonde aan het licht Liturgie 22 januari 2012 - ds. D. Vonck te Houten Votum/ zegengroet Psalm 8:1,3,4 Gebed Lezing

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE

GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE Bijbel voor Kinderen presenteert GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Broeders en zusters, we zullen vanmiddag luisteren naar hoe het Woord, onze Here Jezus Christus, in de prediking tot ons komt. Daarom zullen

Nadere informatie

Hagar hoort er ook bij

Hagar hoort er ook bij Hagar hoort er ook bij Gezang 169: 1 (met refrein) OTH Stil gebed Votum en groet Psalm 75: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 75: 2 NB Gebed Schriftlezing Genesis 16 Psalm 146: 1/5 OB Preek Psalm 68: 11 NB Lezen

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

p1731 Terneuzen, 1/11/17 Dankdag voor gewas en arbeid Thema: verborgen in God Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1731 Terneuzen, 1/11/17 Dankdag voor gewas en arbeid Thema: verborgen in God Gemeente van de Heer Jezus Christus, p1731 Terneuzen, 1/11/17 Dankdag voor gewas en arbeid Thema: verborgen in God Liturgie Votum en groet Psalm 67 : 1,2,3 Gebed het gezongen Onze Vader Schriftlezing: Kolossenzen 3,1-17 LB 657 : 1,2,3,4 Zolang

Nadere informatie

LET OP WAT JE HOORT! LET OP WAT JE VAN DE HERE HOORT! 1. dan vind je Hem. 2. dan wordt je rijk met Hem. Markus 4:24.25 / Gehouden op 06-02-2011 / p.

LET OP WAT JE HOORT! LET OP WAT JE VAN DE HERE HOORT! 1. dan vind je Hem. 2. dan wordt je rijk met Hem. Markus 4:24.25 / Gehouden op 06-02-2011 / p. Markus 4:24.25 / Gehouden op 06-02-2011 / p. 1 LET OP WAT JE HOORT! Liturgie: Votum & groet Zingen: Psalm 145:1.3 Wet Zingen: Psalm 40:2.3 Gebed Schriftlezing: 1 Kor. 1:18-25 & 2:6-9 Zingen: Gezang 91

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Geschapen om te dienen

Geschapen om te dienen Bijbelstudie 1 Geschapen om te dienen Genesis 2:4-25 Welke zin heeft het leven? Je wordt geboren. Je leeft een aantal jaren op aarde. Daarna sterf je. Wat is de zin ervan? Op die vraag geeft de Bijbel

Nadere informatie

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: 14-16 Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Collecte Zingen LB 827: 2,4 Mel. Ps 12 Viering HA Formulier

Nadere informatie

22 januari uur Pim Poortinga orgel/piano Piet Noort

22 januari uur Pim Poortinga orgel/piano Piet Noort 22 januari 17.00 uur Pim Poortinga orgel/piano Piet Noort votum en groet zingen: Opwekking 642 De rivier gebed, zingen GK gezang 177 Hoor trouwe vader ons gebed lezen: Galaten 3:1-14 zingen: Ps 147: 3

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet?

Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet? Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet? Iedereen wordt geconfronteerd met de dood. Moeilijk is dat. Maar volgens Prediker is het mooi om op een begrafenis te zijn. Want verdriet om de dood zet je stil,

Nadere informatie

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen!

Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Johannes 14:6 Weg met je stappenplannen! Voor alles maken we stappenplannen. Naar elk levensdoel is een stappenplan te bedenken. Maar kun je met een stappenplan ook dichter bij God komen? Nee, zegt Jezus,

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof?

Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof? Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Preek Genesis 25: oktober 2015

Preek Genesis 25: oktober 2015 Preek Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen in de preek over een tweeling. En als het over tweelingen gaat, gaat het over gelijkenis en verschil. Ondertussen heb ik enige ervaring met een tweeling

Nadere informatie

Belijden Gez 161: 1,4 Gebed Collecte Zingen LB 802 Door de wereld gaat een woord. Zegen Zingen LB 425 Vervuld van uw zegen

Belijden Gez 161: 1,4 Gebed Collecte Zingen LB 802 Door de wereld gaat een woord. Zegen Zingen LB 425 Vervuld van uw zegen Votum en groet Zingen Ps 67 De Here God zij ons genadig De tien woorden Zingen Ps 45: 1,5 hart vervuld; stralende bruid Schriftlezing 2 Korintiërs 3: 1-11 Zingen Ps 133 Wens LB 976 Prediking 2 Korintiërs

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here heeft ons hier vanmorgen bij elkaar gebracht om met Hem de opstanding van zijn Zoon uit de

Nadere informatie

Inzameling van de gaven (tijdens collecte Heer, wij kijken omhoog, Sela; zie onder)

Inzameling van de gaven (tijdens collecte Heer, wij kijken omhoog, Sela; zie onder) 25 maart 2018 17.00 uur GP Hommes orgel: Piet Noort schriftlezing: Annemarie Kreling Moment van stilte Belijdenis van afhankelijkheid en groet Opw. 640 (Ik hef mijn ogen op naar de bergen) Gebed Johannes

Nadere informatie

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN?

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? VIND HET LEVEN! WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? WIE HERKENT DEZE VRAAG NIET? Als je op een kruispunt in je leven staat. Als je een keuze moet maken voor bijvoorbeeld studie of werk. Als het in het leven

Nadere informatie

Preek over Joh. 6:51 (11-7-2010)

Preek over Joh. 6:51 (11-7-2010) Preek over Joh. 6:51 (11-7-2010) Orde van dienst Welkom en mededelingen Voorzang E.L. 352 (=Opw. 339) Votum en groet Zingen Ps. 95:1, 2 Gebed Schriftlezing Ex. 16:1-6, 13-22, 27-31, 35 Joh. 6:32-35, 40-44,

Nadere informatie

Marcus 1:11 Je bent Gods geliefde kind!

Marcus 1:11 Je bent Gods geliefde kind! Marcus 1:11 Je bent Gods geliefde kind! Ieder mens heeft behoefte aan liefde. Maar we hebben Gods liefde ingeruild voor andere dingen. Jezus geeft de mensheid een nieuw begin: hij is Gods geliefde Zoon.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Broeders en zusters, deze dienst staat in het thema: God zegt u: u mag er zijn. Dit naar aanleiding van de gemeenteschets die op 13

Nadere informatie

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Votum en zegengroet Zingen: Psalm 21: 1, 2 en 3 Gebed Lezen: Lucas 24: 13-53 Zingen: Gezang 98: 1-3 Tekst: Zondag 17 HC Preek Thema: Opstanding:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, 17-05-2012, 09.30u Mededelingen van de kerkenraad Komen tot de Here Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm 47,1-3 'Juicht, o volken juicht' -GK 71 'De

Nadere informatie

Genesis 28,10-22 God is dichtbij alleen in Jezus Christus

Genesis 28,10-22 God is dichtbij alleen in Jezus Christus Genesis 28,10-22 God is dichtbij alleen in Jezus Christus Derde zondag van de adventstijd Liturgie Voorzang LB 125,1.3.5 Aansteken derde adventskaars Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 99,1.4 Wet Zingen:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit

Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Johannes 18,1-11 Jezus begint het gevecht, wij gaan vrijuit Liturgie Voorzang: Ps 134,1.2 Stil gebed Votum en zegengroet Zingen: Ps 134,3 Wet Zingen LB 169,2.4.5 Gebed Lezen: - Joh 18,1-11 - Joh 10,11-15

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Lezen : Genesis 12: 1-9 Hebreeën 11: Gezang 164 Gezang 3 Psalm 27 : 1 en 3 (NPB) LvK 657 Opwekking 520 Gezang 115

Lezen : Genesis 12: 1-9 Hebreeën 11: Gezang 164 Gezang 3 Psalm 27 : 1 en 3 (NPB) LvK 657 Opwekking 520 Gezang 115 Lezen : Genesis 12: 1-9 Hebreeën 11: 8-19 Gezang 164 Gezang 3 Psalm 27 : 1 en 3 (NPB) LvK 657 Opwekking 520 Gezang 115 Welkom en mededelingen Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten Heer

Nadere informatie

p1736 Terneuzen, 17/12/17 Doop Ruby Adriana Timan Thema: Jozef de moed om te geloven Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1736 Terneuzen, 17/12/17 Doop Ruby Adriana Timan Thema: Jozef de moed om te geloven Gemeente van de Heer Jezus Christus, p1736 Terneuzen, 17/12/17 Doop Ruby Adriana Timan Thema: Jozef de moed om te geloven Liturgie Toelichting bloemstuk en aansteken adventskaars Psalm 91 : 5,6 Votum en groet LB 439 : 1,2 Verwacht de komst

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Onze Vader Matteüs 6: 7-18 Romeinen 8: 12-17

Onze Vader Matteüs 6: 7-18 Romeinen 8: 12-17 Onze Vader Matteüs 6: 7-18 Romeinen 8: 12-17 ds. Dick Schinkelshoek, Zoelen 16 september 2012, startzondag doopdienst Bidden? Ik vind dat zo moeilijk! Niet dat ik het niet belangrijk vind, hoor! Ik wil

Nadere informatie

Preek Handelingen 22:1-16, voor 28 augustus 2016mo HA tafel, nr 527.

Preek Handelingen 22:1-16, voor 28 augustus 2016mo HA tafel, nr 527. Preek Handelingen 22:1-16, voor 28 augustus 2016mo HA tafel, nr 527. Votum en zegengroet Ps 100: 1,2(t),3(t),4 Formulier 1 Wet Jezelf toetsen + 10 geboden Gebed Lezen Handelingen 22:1-16 Overdenking Gk

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is.

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is. 1 JOHANNES vertaling dr. A. Dirkzwager 1 Wat er was vanaf het begin, wat we gehoord hebben, wat we met onze ogen gezien hebben, wat we bekeken hebben en onze handen aangeraakt hebben in verband met het

Nadere informatie

Dankgebed Collecte Slotzang Ps 150 Zegen

Dankgebed Collecte Slotzang Ps 150 Zegen 160327 1700 Votum- groet Zingen Ps 9: 1,7,8 Gebed Lezen Matt 28: 1-10 Zingen LB 217: 1,4 Lezen 1 Kor 15: 12-29 Zingen Ps 16: 3,5 Preek 1 Kor 15: 20-22 Zingen Ps 100 na inl 1 en na punten Belijden GK 179b

Nadere informatie

Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus

Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus Genesis 4:1-16 Een goede broer/zus Broers en zussen: fijn om te hebben, maar niet altijd makkelijk. Hoe ga je als broers/zussen met elkaar om? Familieruzies zijn in ieder geval niet nieuw: in het eerste

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 15, 11 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, in deze dienst wil de Here Jezus ons laten horen en zien dat Hij ons wil laten delen in zijn blijdschap.

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

LES 4 Ruziënde Broers

LES 4 Ruziënde Broers Ruziënde Broers Sabbat Doe Lees Bekijk het nieuws op de TV op welke dag dan ook en Genesis 21. je hoort dan over een verhaal over het Midden-Oosten. Dit is geen nieuw conflict. De mensen in het Midden-Oosten

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE

GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE Bijbel voor Kinderen presenteert GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Johannes 11:25-27 Wat heb ik aan de opstanding?

Johannes 11:25-27 Wat heb ik aan de opstanding? Johannes 11:25-27 Wat heb ik aan de opstanding? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12, 13-16, 16+ Thema: bijbel, bijbelse personages, God, Kliederkerk Tijdsduur: 0-20 min.

Leeftijd: 9-12, 13-16, 16+ Thema: bijbel, bijbelse personages, God, Kliederkerk Tijdsduur: 0-20 min. Gods beloften Leeftijd: 9-12, 13-16, 16+ Thema: bijbel, bijbelse personages, God, Kliederkerk Tijdsduur: 0-20 min. Activiteit voor een bezinning rondom Gods beloften. Bijbeltekst Abram had een droom. In

Nadere informatie

Genesis 20 - Kleingeloof, angst? In Christus is het ja en amen

Genesis 20 - Kleingeloof, angst? In Christus is het ja en amen Genesis 20 - Kleingeloof, angst? In Christus is het ja en amen Abraham II (2) Liturgie Voorzang Gez 165 Stil gebed Votum Groet Zingen Ps 31.1.2.14 I.p.v. wetslezing: Kolossenzen 3,1-17 Zingen Gez 22,1.2.4

Nadere informatie

Genesis 20 Kleingeloof, angst? In Christus is het ja en amen

Genesis 20 Kleingeloof, angst? In Christus is het ja en amen Genesis 20 Kleingeloof, angst? In Christus is het ja en amen Abraham II (2) Liturgie Voorzang Gez 165 Stil gebed Votum Groet Zingen Ps 31.1.2.14 I.p.v. wetslezing: Kolossenzen 3,1-17 Zingen Gez 22,1.2.4

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie

1 Petrus 2,6-8 Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen

1 Petrus 2,6-8 Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen 1 Petrus 2,6-8 Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen Levende stenen (2) Liturgie Voorzang: Zingen Gez 38,1.4 Stil gebed Votum groet Zingen: Gez 167,1.3 Wet Zingen Ps 118,1.5 Gebed Bijbellezing:

Nadere informatie

Project: Hou vol in de liefde. Hebben jullie het zwaar? Je krijgt als gemeente. Liturgie voor de morgendienst van 4 januari 2014, Zwijndrecht

Project: Hou vol in de liefde. Hebben jullie het zwaar? Je krijgt als gemeente. Liturgie voor de morgendienst van 4 januari 2014, Zwijndrecht Liturgie voor de morgendienst van 4 januari 2014, Zwijndrecht Votum en zegengroet Zingen: Psalm 134: 1-3 De Tien Woorden: Gezang 23 Kinderen naar kinderkring Gebed Lezen: Openbaring 22: 8-21 Zingen: Psalm

Nadere informatie

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen'

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen' Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 46,1-3 -GKv Loppersum-Westeremden, 08-12-2013, viering HA -2e advent Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om de Here te aanbidden, Stil

Nadere informatie

10 december uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries. Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner?

10 december uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries. Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner? 10 december 17.00 uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner? Welkom Stil gebed Votum en groet Zingen: GK psalm 62.3,4 Wees stil,

Nadere informatie

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U.

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U. 1 De Bijbel open 2013 2 (12-01) Vandaag nemen we de draad weer op en bespreken we weer een van de vragen die ik van de luisteraars ontving. Het is een vraag over Johannes 17: 9, uit het hogepriesterlijk

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Lied 457 : 1, 2 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 51 : 4 en 5 6

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

God roept ons allen op tot dagelijkse bekering

God roept ons allen op tot dagelijkse bekering God roept ons allen op tot dagelijkse bekering Voorafgaande Bijbellezing: Romeinen 5:18-6:14 en Romeinen 8:5-14 Ongelovigen worden in de Bijbel opgeroepen zich te bekeren. Maar er is ook voor gelovigen

Nadere informatie

Galaten 4:4-7 - Genade

Galaten 4:4-7 - Genade Galaten 4:4-7 - Genade We hebben zopas twee kinderen, een zoon en een dochter, opgedragen aan onze Vader. Daar is niets vreemd aan; we bidden gewoon voor deze kinderen en bidden dat de ouders hun kinderen

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

3 februari / 10.30

3 februari / 10.30 3 februari 2019 9.00 / 10.30 Intochtslied: Psalm 139 1 Heer, die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent Gij mij, Gij weet waar ik ga, Gij volgt mij waar ik zit of sta. Wat mij ten

Nadere informatie

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1

Preek over zondag 21, gehouden op / p.1 Preek over zondag 21, gehouden op 01-11-09 / p.1 Liturgie: Votum en groet Zi: Ps. 23:1.2.3 Gebed Schriftlezing: Matth. 4:12-25 Zi: Lied 294:1.2.4.5 Preek: Zondag 21 Zi: Gez. 119:1.2.3 Credo: gez. 179b

Nadere informatie

Handelingen 10:9-36 Hokjes, vakjes

Handelingen 10:9-36 Hokjes, vakjes Handelingen 10:9-36 Hokjes, vakjes Hokjes, vakjes, we hebben allemaal vooroordelen over mensen die anders zijn. Petrus heeft ook een vooroordeel, over iedereen die niet Joods is. Hij wordt van zijn vooroordeel

Nadere informatie

Les 10 voor 2 september 2017

Les 10 voor 2 september 2017 Les 10 voor 2 september 2017 DE TWEE VERBONDEN In Galaten 4:21-31, Paulus gebruikt een allegorie (= een symbolische voorstelling van een idee, uitgebeeld door mensen zoals bv. de rechtspraak` voorgesteld

Nadere informatie