FVB-congres. Feestelijk VerBonden. 5 november Locatie: Hogeschool Windesheim, Zwolle

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FVB-congres. Feestelijk VerBonden. 5 november Locatie: Hogeschool Windesheim, Zwolle"

Transcriptie

1 FVB-congres Feestelijk VerBonden 5 november 2016 Locatie: Hogeschool Windesheim, Zwolle

2

3 Doen, ervaren, effect: Feestelijk verbonden De FVB bestaat 10 jaar en dat vieren we tijdens het tweejaarlijkse FVB-congres op zaterdag 5 november 2016 bij Hogeschool Windesheim in Zwolle. De nieuwste ontwikkelingen krijgen aandacht tijdens dit congres. Daarnaast staan ervaren, bestuiven en verbinden centraal. De dag start met keynote speakers die je laten nadenken over de toekomst. Wat kunnen we verwachten, waarin liggen de uitdagingen en waarin vooral ook de kansen? Samenwerken lijkt belangrijker dan ooit. Met de generieke modules en zorgstandaarden slaan we een slag. Met de inbreng van de afzonderlijke disciplines positioneren we de vaktherapeutische beroepen. s Middags zijn er workshops over verschillende stoornissen, probleemgebieden en thema s. Mystery guests geven deze workshops. Twee onbekende workshopgevers vanuit verschillende disciplines verzorgen afzonderlijk van elkaar een ervaringsgerichte activiteit binnen één workshop. We leren van elkaar en onderzoeken hoe de vakdisciplines verbonden zijn. Gerenommeerde onderzoekers in de vaktherapieën nemen ons hierbij mee. Kortom: alle ingrediënten voor een dag vol inspiratie in een feestelijk jasje. Een dag van doen, ervaren en effect. Vier jij dit Feestelijk VerBonden mee?

4 Feestelijk verbonden Programma Ontvangst Opening: Huub Notermans, voorzitter congrescommissie en bestuurslid FVB Keynote speakers: Luuk Sietsma, projectleider GMVT, Kees van den Bos, inhoudelijk secretaris GMVT en de lectoren Susan van Hooren en Jooske van Busschbach over de positionering, ontwikkeling en implementatie van de GMVT en de Strategische Onderzoeksagenda Kort intermezzo Keynote speaker: Jeroen Crasborn, senior adviseur zorgstrategie bij het Kenniscentrum Zilveren Kruis, over de transitie en (de veranderende) financiering van de zorg en de betekenis hiervan voor de vaktherapieën Kort intermezzo Lunch Workshops Afsluiting Borrel Einde

5 De keynote speakers De keynote speakers laten je nadenken over de toekomst. Wat kunnen we verwachten, waarin liggen de uitdagingen en waarin vooral ook de kansen? Samenwerken lijkt belangrijker dan ooit. Met de generieke modules en zorgstandaarden slaan we een slag. De eerste presentatie staat dan ook in het teken van de positionering, ontwikkeling en implementatie van de Generieke Module Vaktherapie en de Strategische Onderzoeksagenda. Deze presentatie wordt verzorgd door Luuk Sietsma, projectleider Generieke Module Vaktherapie (GMVT), Kees van den bos, inhoudelijk secretaris GMVT en door Susan van Hooren en Jooske van Busschbach, lectoren die op verzoek van de FVB werken aan de Strategische Onderzoeksagenda. Jeroen Crasborn verzorgt de tweede presentatie. In deze presentatie staan de transitie en financiering van de zorg en de betekenis hiervan voor de vaktherapieën centraal. De overheid heeft zorgverzekeraars verantwoordelijk gemaakt voor inkoop van de noodzakelijke zorg. Zorg waar mensen volgens de zorgverzekeringswet recht op hebben. Van zorgverzekeraars wordt verwacht dat zij de meest doelmatige en doeltreffende zorg inkopen. De overheid verwacht van alle actoren in de zorg dat de beperkte premiegelden optimaal benut worden. Dit is nodig om de solidariteit van onze gezondheidszorg te behouden. In de komende jaren zullen zorgverzekeraars de zorginkoop steeds meer vormgeven vanuit de behoefte van patiënten. Het verkrijgen van inzichten in de werkelijke behoefte van patiënten en het vinden van het kwalitatief beste antwoord, is de uitdaging waar zorgverzekeraars voor staan. Deze zoektocht kan niet zonder de ervaringen en deskundigheid van patiënten en zorgprofessionals. Er zal ingegaan worden op de vraagstukken die opgelost moeten worden en wat nodig is om de kans van slagen te verhogen om dit met elkaar op een goede wijze vorm te geven. Begrippen die de revue zullen passeren zijn positieve gezondheid (Machteld Huber), kwaliteit van zorg, zelfzorg, participatiesamenleving, preventie, gezond leven, percepties over elkaar en vertrouwen. Jeroen Crasborn is werkzaam als senior adviseur zorgstrategie van Zilveren Kruis Achmea. Na 12 jaar werkzaam geweest te zijn als specialist ouderenzorg en hoofd van een behandeldienst, is hij in 1992 overgestapt naar de zorgverzekeraarswereld. Na 15 jaar in lijnfuncties verantwoordelijk te zijn geweest, is hij nu zo n 7 jaar werkzaam als adviseur.

6 Workshops s Middags kun je een workshop kiezen rond een bepaald probleemgebied, thema of stoornis. Twee mystery workshopgevers vanuit verschillende disciplines verzorgen afzonderlijk van elkaar een ervaringsgerichte activiteit binnen één workshop. We leren van elkaar en onderzoeken hoe de vakdisciplines verbonden zijn. Welke werkzame factoren kun jij vanuit je ervaring benoemen? Waarin vinden we de verbinding tussen de vakdisciplines en welke kernprocessen komen daarin terug? Hoe verhoudt dit zich tot de transdiagnostische factoren? Leiden de werkzame factoren en de transdiagnostische factoren tot een samenhangende vaktherapeutische onderzoeksagenda? Gerenommeerde onderzoekers in de vaktherapieën nemen ons hierbij mee. Je kunt deelnemen aan één van de volgende workshops:

7 Feestelijk verbonden Schizofrenie/psychose De leegte vullen, in het hier en nu (be-) leven. De zoektocht naar een balans tussen over- en onderprikkeling. Vaktherapie in de wijk De deur uit en de straat op? Door beweging en verbeelding het leven leefbaar maken voor individu en samenleving. Dementie Leven in herinneringen zonder te herinneren. Meebewegen bij het loslaten en vasthouden om te kunnen (aan)raken. Depressie Stap uit de schaduw verwachtingsvol op weg. PTSS Ontheemd van land en zelf. Vanuit eigen speelkracht in opstand tegen de gevolgen van een trauma. Persoonlijkheidsstoornissen Reflectie door ervaring. Het impliciete schematiseren of mentaliseren. Hechting Aan de hand. Vol vertrouwen verbinding ervaren in afstand en nabijheid. Sensomotorisch Ik voel dus ik ben! In den beginne zijn daar de zintuigen. Emotieregulatie De tsunami de baas! Leren surfen op eigen golven. Observeren/diagnostiek Ik zie, ik zie wat jij niet ziet! Observaties onderzocht en onderbouwd. Agressieregulatie/arousal Ik zei nog zo: GEEN bommetje! Hoe lang is jouw lontje? Lichamelijke klachten Het lichaam spreekt. Van lichamelijke klacht naar het lichaam als kompas.

8 Feestelijk verbonden Vaktherapeuten die hun medewerking verlenen: Sonja Aalbers, MMTh, is geregistreerd senior muziektherapeut, coach, supervisor, docent en PhD-student. Specialisatie: improvisatorische muziektherapie en depressie en de systemische n=1 methode. Tina Bellemans is master PMT, is opgeleid in Leuven en heeft ervaring binnen de doelgroep (licht) verstandelijke beperking. Als hogeschooldocent is ze verbonden aan de opleiding PMT bij Windesheim en is ze trainer bij de bij- en nascholing Behandeling van Agressieproblematiek bij LVB. Daarnaast is ze PhD-student. Binnen haar promotieonderzoek verricht ze onderzoek naar PMT bij mensen met een licht verstandelijke beperking en agressieproblematiek. De nadruk ligt op de effectiviteit en de werkingsmechanismen van PMT en het ontwikkelen van specifieke meetinstrumenten voor PMT binnen deze doelgroep.

9 Eva Boorsma is als geregistreerd dramatherapeut werkzaam in het VSO cluster 4 bij Horizon Jeugdzorg en -onderwijs in Rotterdam. Ze is een graduate aan het internationale instituut voor Developmental transformations en assistent training director bij Stichting DvT Noord, waar ze ook trainingen geeft. Liesbeth Bosgraaf, MATh, is senior vaktherapeut beeldend, promovenda en docent/onderzoeker aan de Stenden Hogeschool. Expertise: affectregulatie. Renske Bouman is geregistreerd vaktherapeut (PMT) in het Universitair Centrum Psychiatrie, dat onderdeel is van het UMCG. Ze is werkzaam voor de afdeling somatoforme stoornissen en de afdeling ouderen. Daarnaast verzorgt zij een module binnen een burn-out training. Jooske van Busschbach is pedagoog, lector Bewegen, gezondheid en welzijn en senior onderzoeker bij het Rob Giel Onderzoekscentrum Umcg. Dorien van den Dool is geregistreerd psychomotorisch kindertherapeut en is als docent en opleidingscoach verbonden aan de PMKT opleiding in Utrecht. Vanuit haar praktijk Eigenwijsheidsontwikkeling werkt zij als PMKT-er binnen een school voor Speciaal Basisonderwijs. Zij baseert haar handelen onder andere op de principes van het Systemisch Werken, NLP en de werking van het onbewuste. Helene van Dop is onlangs afgestudeerd als vaktherapeut drama. Binnen haar laatste studieproject heeft zij zich gericht op onderzoek naar het gebruik van een observatiestandaard binnen vaktherapie. Claudia Emck, docente LO/psychomotorisch therapeut/psycholoog/bewegingswetenschapper. Zij was voorheen werkzaam in de GGZ en kinder- en jeugdpsychiatrie en als opleider PMT bij Windesheim en RINO. Momenteel is zij coördinator Minor PMT en verzorgt ze onderwijs in bachelor en master aan de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze is betrokken bij diverse onderzoeksprojecten, met name gericht op kinderen en jeugdigen met emotionele, gedrags- en ontwikkelingsstoornissen. Emilia de Gruijter is geregistreerd dramatherapeut en geregistreerd supervisor. Ze is al meer dan 25 jaar werkzaam als dramatherapeut. Ze heeft gewerkt in de volwassenenpsychiatrie, speciaal onderwijs en binnen de ambulante en klinische kinder- en jeugdzorg. Momenteel werkt ze in haar eigen praktijk, waar ze zowel volwassenen als kinderen behandelt met uiteenlopende problematiek in zowel individuele, relatie-, gezins- en groepstherapie. Daarnaast werkt ze als docent en supervisor voor de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en de GGZ-Oost Brabant.

10 Feestelijk verbonden Suzanne Haeyen is geregistreerd beeldend therapeut, MATh, voorzitter leerkring Vaktherapie bij Scelta, expertisecentrum voor persoonlijkheidsproblematiek, onderdeel van GGNet, hoofddocent Creatieve Therapie Opleiding Hogeschool Arnhem en Nijmegen en PhD-student Radboud Universiteit Nijmegen. Expertise: Beeldende therapie bij persoonlijkheidsproblematiek cluster B/C en bij trauma. Diverse publicaties over beeldende therapie, bijdragen aan handboeken en projectleider/auteur van het Landelijk Domeinprofiel bacheloropleidingen voor vaktherapeutische beroepen. Laurien Hakvoort, PhD, SRMTh, NMT-F, is docent muziektherapie en coördinator Master of Music Therapy bij ArtEZ Conservatorium, Enschede. Ze is een senior geregistreerd muziektherapeut & Neurologic Music Therapy Fellow Muzis Praktijk voor muziektherapie, Utrecht/ Enschede. Marjolein Hogeboom is kandidaat geregistreerd danstherapeut, afgestudeerd aan de masteropleiding. Daarnaast is zij een ervaren sociotherapeut in de psychiatrie, werkzaam bij Triversum. Als danstherapeut heeft zij een eigen praktijk, is zij werkzaam bij Semmi (jeugdzorg) en op een PAAZ (crisis, SOLK en eetstoornisproblematiek). Met haar masterscriptie heeft zij zich gespecialiseerd in SOLKproblematiek bij volwassenen en het toepassen van danstherapie bij deze doelgroep. Susan van Hooren volgde Henk Smeijsters op, die eind 2011 afscheid heeft genomen van Zuyd en van het lectoraat KenVaK. Susan is afkomstig uit Heerlen en heeft na haar Gymnasium-opleiding (Sintermeerten College) psychologie gestudeerd aan Maastricht University. Hier is ze ook in 2004 gepromoveerd op een onderzoek naar succesvolle cognitieve veroudering: waarom hebben sommige ouderen meer problemen met het onthouden van informatie en plannen van activiteiten dan anderen? In dit promotieonderzoek werden voorspellers van cognitieve achteruitgang in kaart gebracht en werden de effecten van verschillende psychologische interventies onderzocht. Erik Izaks is na zijn studie Bewegingswetenschappen aan de RUG als psychomotorisch therapeut gaan werken bij GGZ Friesland. Binnen deze organisatie heeft hij altijd gewerkt op open/gesloten afdelingen en de laatste 4 jaar op een HICafdeling. Zijn interesse is altijd uitgegaan naar de rol van PMT bij crisis-interventie. Sinds januari 2016 is hij werkzaam op het UCP Groningen. Stefan Jansen is psychomotorisch (kinder)therapeut en is werkzaam in een multidisciplinair team bij Lucertis De Fjord, centrum voor (forensische) orthopsychiatrie. Als co-therapeut is hij actief in diverse schematherapeutische groepstherapieën en verzorgt hij trainingen voor GZ-psychologen in opleiding rondom hechting, agressie en lichaamsbewustzijn.

11 Auke van de Kerkhof heeft een eigen praktijk voor beeldende therapie, waarin zij kinderen, jeugdigen en volwassenen met uiteenlopende problematiek behandelt. Samen met Marlies van Weelden hebben zij bewoners aan een plein in Eindhoven in beweging gezet door het samen bouwen aan een ontmoetingsplek. Dit leidde tot meer verbinding en empowerment bij de bewoners. Esther Kluck-Walpot is gespecialiseerd vaktherapeut muziek en werkt sinds 2010 bij Dimence in Zwolle in de ouderenpsychiatrie. Naast haar ruim 20 jaar werkervaring als muziektherapeut in de praktijk is ze gastdocent bij Hogeschool Saxion in Deventer. Daarnaast is ze werkvelddeskundige en begeleidt ze studenten in hun stage van Artez en de HAN in Nijmegen. Als muziektherapeut heeft ze gewerkt binnen Justitie, de jeugdpsychiatrie, volwassenen- en ouderenpsychiatrie en het bijzonder onderwijs. Daarnaast heeft ze workshops gegeven in binnen- en buitenland, onder andere op het wereldcongres muziektherapie in Buenos Aires. Momenteel werkt ze bij Dimence in de standaardbehandeling voor ouderen met een depressie.

12 Feestelijk verbonden Geertje Kuipers is kandidaatgeregistreerd master vaktherapeut Dans bij Antes Delta Psychiatrisch Ziekenhuis op de deeltijdafdelingen voor persoonlijkheidsstoornissen in Spijkenisse en Hellevoetsluis. Ze geeft dans-bewegingstherapie aan groepen en individuele cliënten binnen een multidisciplinair kader van schematherapie, cognitieve gedragstherapie en steunendstructurerende therapie. Hilleke Linthorst maakt sinds 2007 deel uit van het multidisciplinair behandelteam voor jong dementerenden bij Stichting De Waalboog. Van 1986 tot 2006 werkte en woonde ze als antropoloog in Bolivia. Sinds 2006 werkt ze als gecertificeerd kwartiermaker voor mensen met psychosociale problematiek bij Stichting Kwintes en zit ze in de vakgroepcommissie Creatieve therapie van het NCOI. Lia van der Maas is psychomotorisch therapeut bij Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie, docent bij de master Psychomotorische Therapie en onderzoeker bij het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn aan Hogeschool Windesheim. Op 17 september 2015 is ze gepromoveerd op onderzoek naar de meerwaarde van PMT bij mensen met chronische pijn in de revalidatie.

13 Clare Macfarlane, MA, NMT-Fellow, SRMTh. Buitenpromovendus aan de Vrije Universiteit Amsterdam Muziektherapeut in Penitentiair Psychiatrisch Centrum Vught. Cor Niks, master degree PMT, docent PMT Windesheim. Expertise: PMT bij mensen met een ernstige meervoudige beperking. PMT bij moeilijk verstaanbaar gedrag (in beweegsituaties). PMT als in te zetten middel in een internationale context. Gerben Roefs (MMTh/NMT, geregistreerd bij de SRVB) is sinds 2008 werkzaam als muziektherapeut bij FPC de Kijvelanden in Poortugaal. Hij geeft daar groeps- en individuele muziektherapie aan diverse patiëntenpopulaties binnen de forensische psychiatrie. In 2015 is hij gestart op de Hogeschool Utrecht als docent Muziektherapie aan de bacheloropleiding Creatieve Therapie. Hij werkt mee aan de update van het BeroepsCompetentieProfiel van de muziektherapeut en neemt daarnaast zitting in de Adviesgroep onderdeel Psychosociale behandeling in het kader van de ontwikkeling van de Zorgstandaard Psychose die het Trimbos Instituut opstelt. Karin van Sabben is danstherapeute, Horizontrainer en EMDRmasterpractitioner. Ze is jarenlang werkzaam geweest in de jeugdzorg als vaktherapeute en heeft een eigen praktijk Kadanst. Doelgroep: kinderen en jongeren t/m 16 jaar oud. Gespecialiseerd in het behandelen van kinderen en jongeren met traumatisch verleden en hechtingsproblemen. Rosemarie Samaritter is onderzoeker bij Codarts Arts for Health, senior beleidsmedewerker onderzoek bij Codarts MA Arts Therapies, senior danstherapeut en supervisor in eigen praktijk en bij EDT Maastricht, portefeuillehouder kennisinnovatie NVDAT en senior docent Hogeschool Zuyd. Therapeutische specialisatie: danstherapeutische behandeling van persoonlijkheidsstoornissen, trauma en ontwikkelingsstoornissen. Onderzoeksgebieden: danstherapeutisch interventie-onderzoek en de toepasssingen van danstherapie in diverse werkvelden. Coördinatie van de Landelijke Onderzoeksagenda Danstherapie die in samenwerking tussen NVDAT en opleidingen danstherapie werd ontwikkeld. Thomas Scheewe is Hogeschoolhoofddocent Psychomotorische therapie, Calo, Hogeschool Windesheim, Zwolle en psychomotorisch therapeut. Specifieke expertise op het vlak van psychose. Astrid Struijk, MDaT, is gespecialiseerd in het werken met ouderen met dementie en mensen met het syndroom van Korsakov. Ze is in 1990 afgestudeerd als creatief therapeut dans aan de Hogeschool Nijmegen, nu HAN. In 2010 heeft ze haar Master Danstherapie behaald bij

14 Feestelijk verbonden Codarts. Ze startte haar carrière in de psychogeriatrie en heeft haar eigen werkwijze ofwel methode ontwikkeld. Sinds juni 2016 is ze lid van de schrijfgroep Danstherapie in de Ouderenzorg. Astrid was gastdocent bij de SKVR, Hogeschool Zuyd, Codarts, Myeongji University en Seouls Woman University. Ontwikkeling van het Korsakov Kenniscentrum heeft geleid tot een toenemende interesse in de relatie tussen beperkingen in het cognitief functioneren en vervlakking van emoties bij mensen met het syndroom van Korsakov. Tegenwoordig ligt haar interesse bij dubbele diagnoses binnen de doelgroep kwetsbare ouderen met een combinatie van neurologische, psychosomatische, psychiatrische en medische aandoeningen. Op dit moment is Astrid werkzaam voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel en mensen met het syndroom van Korsakov. Patricia Tel-Vos heeft 22 jaar ervaring met uit-huis-geplaatste kinderen, jongeren en hun ouders, in de Jeugdzorg. In 2013 heeft zij voor haar master of Arts een kwalitatief survey onderzoek gedaan naar de werkzame elementen en effecten van beeldende therapie bij kinderen met hechtingsproblemen. Vervolgens is zij betrokken geraakt bij de methodebeschrijving Affectregulerende beeldende vaktherapie en zit zij in het bestuur van het FVB Kennisnetwerk Affectregulerende vaktherapie. In januari 2016 is zij haar eigen praktijk gestart. Claudia Theunisz is docent bewegingsonderwijs en dans. Momenteel geeft ze psychomotorische therapie en yoga aan diverse doelgroepen (kinderen, jongeren, volwassenen en het gezin) binnen haar eigen praktijk ZONZIJN te Deventer. Daarnaast werkt ze als docent sensomotoriek en gezinstherapie aan de posthbo-opleiding voor Psychomotorische Kindertherapie. Op dit moment volgt Claudia de Master PMT. Maurits Uijting is master PMT en heeft veel ervaring binnen de doelgroep (licht) verstandelijke beperking met agressieproblemen. Als hogeschooldocent en supervisor is hij verbonden aan de opleiding PMT bij Windesheim. Hij is trainer bij de bij- en nascholingen Behandeling van Agressieproblematiek bij LVB en Weerbaarheid. In het verleden heeft hij een eerste aanzet gegeven tot het beschrijven van een ( mogelijke) behandelaanpak van agressieproblematiek bij de doelgroep LVB. Kitty Veldhuis is bachelor dans- en bewegingstherapeute en werkte het afgelopen jaar als danstherapeute in verschillende verpleeghuizen bij St. Laurens te Rotterdam met cliënten binnen onder andere psychogeriatrie- en somatiekafdelingen. Zo n 8 jaar geleden startte zij haar eigen danstherapiepraktijk Maha Motion waar zij met kind, jeugd & gezin als ook met volwassenen werkt. Sinds kort is zij bovendien secretaris van de NVDAT en

15 samen met Astrid Struijk en collega danstherapeuten vormt ze een schrijfgroep voor productontwikkeling Danstherapie in de Ouderenzorg. Marianne Verfaille startte haar carrière als groepswerker met kinderen met gehechtheidsproblematiek. De laatste 20 jaar werkt ze als beeldend therapeut met mensen met persoonlijkheidsproblematiek, met name borderlineproblematiek in de psychotherapeutische dagbehandeling De Wende in Eindhoven. Ze is sinds 2004 gepassioneerd bezig om vaktherapie te integreren met mentalization based treatment (MBT). Ze heeft haar eigen praktijk Marianne Verf voor bij- en nascholing voor vaktherapeuten. Ze is geregistreerd supervisor (SRVB en LVSB, MBT basistherapeut en MBT vaktherapeut i.o.) Mentalizing in arts therapie is het laatste boek van haar hand. Momenteel slaat ze internationaal haar vleugels uit. Betty Verhoek is geregistreerd vaktherapeut drama. Zij is werkzaam als dramatherapeut in haar eigen praktijk De Theaterbrug in Papendrecht en als zzp-er bij Cirya GGZ in Dordrecht. Sinds 1 juni 2016 heeft zij haar baan als vaktherapeut drama na 8 jaar bij GGZ WNB te Halsteren opgezegd om dramatherapie op een (nieuwe) PAAZ in Antwerpen op

16 Feestelijk verbonden te zetten. Betty houdt zich bezig met productbeschrijving en ontwikkeling binnen de vakvereniging. Zij heeft onder andere veel ervaring met de inzet van dramatherapie bij patiënten met complexe stemmingsproblematiek in zowel de acute fase als de behandelings- en preventiefase. Zij heeft zich verdiept in de dramatherapeutische toepassing van Interpersoonlijke Psychotherapie, een evidence based methodiek voor mensen met een depressie. Annemieke Vink, psychologe, docent theorie muziektherapie aan het ArtEZ Conservatorium Enschede (Ba/Ma) en docent in jaar 1 en 2 bij de Master of Arts Therapies. Daarnaast is zij hoofd van het ArtEZ Kenniscentrum Muziektherapie en als onderzoeker vertegenwoordigd binnen KenVaK. Esther Vis heeft de opleiding Kunstzinnige therapie Beeldend en Muziek gevolgd en is master docent HGZO. Werkervaring: kortdurende GGZ (volwassenen) en eigen praktijk (gezondheidscentrum): NAH, GGZ, kinderen (concentratiestoornissen, ontwikkelingsachterstanden, emotieregulatie). Ze is docent kunstzinnige therapie muziek: therapeutische methodiek, onderzoeksvaardigheden, muzikale vaardigheden (lier, cornamuse, improvisatie), SLB en stagebegeleiding.

17 Angela Vriend is geregistreerd psychomotorisch kindertherapeut en eerste graad docent dans. Zij heeft werkervaring opgedaan op een medisch kinderdagverblijf in Hoorn en bij de Bascule in Amsterdam en Triversum in Alkmaar, beide centra voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Daar heeft zij gewerkt in een multidisciplinair team en onder andere ervaring opgedaan met kinderen met gedragsproblemen, sociale problemen, ASS, hechtingsproblemen, eetstoornissen, rouwverwerking en PTSS. Ook heeft Angela een eigen praktijk voor psychomotorische (kinder) therapie en werkt zij als danseres en docent dans op onder andere scholen voor BO en VO en centra voor kunstzinnige vorming. Leontien Waarma is vaktherapeut drama. Vanuit haar werkplek bij het Maxima Medisch Centrum te Veldhoven is zij werkzaam voor zowel kliniek als polikliniek van de afdeling psychiatrie. Hierbij richt zij zich op diagnostiek en behandeling binnen dramatherapie. Marlies van Weelden werkt als beeldend therapeut bij GGz Breburg Centrum Jeugd en Centrum Volwassenen (Angst- en Stemmingsstoornissen). Daarnaast organiseert zij met haar onderneming voor sociaal bewogen kunstprojecten diverse community artprojecten in de wijk gericht op het verbeteren van de leefbaarheid en verbinding tussen buurtbewoners. Marc Willemsen is docent dramatherapie aan de opleiding Creatieve Therapie van de Hogeschool Utrecht. Hij is een geregistreerd dramatherapeut, psychodramatherapeut en groepswerker (NVGP) en een graduate in DvT. Langere tijd is hij werkzaam geweest in de kinder- en jeugd psychiatrie bij GGz-Centraal Fornhese waar hij zich specialiseerde in de behandeling van kinderen met complex trauma. Marc Willemsen geeft als trainingsdirector leiding aan de Stichting DvT-Noord en is initiator van Praktijk Het Speelvlak. Hij is als supervisor verbonden aan het Landelijk Steunpunt Rouw. Bij het Wolkentheater maakte hij meerdere poppentheatervoorstellingen voor vluchtelingenkinderen. Martina de Witte werkt als muziektherapeut bij STEVIG waar zij behandeling biedt aan mensen met lichte verstandelijke beperkingen en psychopathologie. Daarnaast is zij docent muziektherapie aan de HAN en onderzoeker bij KenVak bij het project (Be)Leef in de Wijk. In samenwerking met KenVak en de Universiteit van Amsterdam (UvA) doet zij promotieonderzoek dat zich richt op het inzichtelijk maken van de werkingsmechanismen van muziek(therapie) bij het verlagen van arousal bij stressgerelateerde problematiek.

18 Feestelijk verbonden Praktische informatie Locatie Hogeschool Windesheim Campus CA Zwolle Accreditatie Deze studiedag is geaccrediteerd door het Register Vaktherapie voor 4 punten. Kosten Bedragen zijn inclusief lunch en borrel. Leden 130,- Niet-leden 225,- Studentleden 10,- Niet-leden student 35,- * * Ben je niet-lid student, neem dan eerst even contact met ons op via info@vaktherapie.nl. Annulering Annuleren kan per via info@vaktherapie.nl onder vermelding van naam en bankgegevens. Bij annulering brengen we 35,- administratiekosten in rekening. Reeds betaald inschrijfgeld betalen we na aftrek van de administratiekosten terug. Na 15 oktober 2016 is annulering niet meer mogelijk, wel kun je de gereserveerde plek door een ander laten innemen. Inschrijven Ga naar inschrijven en vul je adres in. Je ontvangt dan een persoonlijke link naar het inschrijfformulier voor het FVB-congres.Je kunt je inschrijven tot 16 oktober Meer informatie Heb je nog vragen, dan kun je ons bellen op (030) of mailen via info@vaktherapie.nl.

19 Over de FVB We zijn een netwerk van vaktherapeutische beroepsverenigingen. FVB staat voor Federatie Vaktherapeutische Beroepen. Er zijn op dit moment zes verenigingen bij ons aangesloten: de Nederlandse Verenigingen voor Beeldende Therapie Danstherapie Dramatherapie Muziektherapie Psychomotorische Therapie en Psychomotorische Kindertherapie Op 1 januari 2017 sluit ook de Nederlandse Vereniging van Speltherapeuten zich aan. Als FVB maken we ons sterk voor een goede positionering van het vak en de vaktherapeutische professionals op landelijk en regionaal/lokaal niveau. Nog geen lid van jouw beroepsvereniging? Kijk dan op fvb.vaktherapie.nl/over-defvb/lid-worden voor meer informatie. Meer weten over de FVB? Ga dan naar fvb.vaktherapie.nl.

20 Gezocht: redactielid Heb jij ervaring in de praktijk? Ben je in staat artikelen te beoordelen? Heb je een liefde voor taal? En vind je het leuk om een mooi product af te leveren? Dan is de redactie van het Tijdschrift voor vaktherapie misschien iets voor jou! Werkzaamheden als redacteur Beoordelen en/of redigeren van ingezonden artikelen Auteurs begeleiden: van tekstopzet tot volwaardig, publiceerbaar artikel Deelname aan 4 redactievergaderingen per jaar (op zaterdagen bij de FVB in Utrecht) De redactie biedt jou een leuke werkkring met vakgenoten, waarbij je een bijdrage levert aan de body of knowledge van vaktherapie. Je vergroot je netwerk binnen en buiten het werkveld. Bovendien krijg je registratiepunten voor de SRVB. Het gaat om een vrijwilligersfunctie waarbij we alle onkosten vergoeden. Ervaren redactieleden werken je in. De tijdsinvestering is 4 tot 8 uur per maand, inclusief vergaderingen. Herken je jezelf in dit profiel en heb je belangstelling? Stuur dan een mail met je motivatie en cv aan tijdschrift@vaktherapie.nl onder vermelding van Redacteur gezocht.

21 Masteropleiding of losse masterclasses voor vaktherapeuten Kom naar de stand voor student- en docentervaringen MASTER OF ARTS THERAPIES Meer informatie

22 School voor Imaginatie sinds 1985 in Amsterdam o.l.v. Jan Taal Leergang Imaginatie Leergang Coachen met de Verbeeldings Toolkit Lezing The Odyssey 22 september Seminar Seven keys of therapy, Piero Ferrucci (Psychosynthese) 23 & 24 september Lezing The Mahabharata 24 september Seminar De drie stadia van imaginatie, Jan Taal 28 januari Module Exploratie eigen beeldenwereld 11 februari e.v. Cyclus Expressieve werkvormen in imaginatie 18 maart e.v. Met dank aan de leden van de congrescommissie: Ilse Rijke, NVBT Jimmy Wolf, NVvMT Maaike van der Hoeven, NVPMT Mariette de Kruyff, NVPMKT Marjolein Hogeboom-Boer, NVDAT Lianne de Jong, NVPMKT Rineke van der Baan, NVDT Susanne van der Lugt, FVB bureau Yvonne Heyer, FVB bureau Huub Notermans, voorzitter, bestuurslid FVB

23 Colofon FVB Fivelingo BN UTRECHT T: (030) E: Locatie beschikbaar gesteld door: Opmaak: Ontwerpburo Suggestie & illusie Fotografie: Ineke Oostveen

24 fvb.vaktherapie.nl

Autisme, wat werkt? 23 januari Landelijke studiedag FVB-Kennisnetwerk Autisme Spectrum Stoornissen (ASS)

Autisme, wat werkt? 23 januari Landelijke studiedag FVB-Kennisnetwerk Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) 23 januari 2016 Autisme, wat werkt? Landelijke studiedag FVB-Kennisnetwerk Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) Met trots informeren wij u over de studiedag Autisme wat werkt?. In samenwerking met de FVB

Nadere informatie

Projectplan Affectregulerende Vaktherapie Versie

Projectplan Affectregulerende Vaktherapie Versie Projectplan Affectregulerende Vaktherapie Versie 15-11-2015 Titel Auteurs Aanleiding Beschrijving en onderzoek affectregulerende vaktherapie in psychiatrie en orthopsychiatrie voor kind en jeugd -Wijntje

Nadere informatie

MARKTONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN VAKTHERAPEUTEN AAN ONDERZOEK EN OPLEIDING. Henk Smeijsters

MARKTONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN VAKTHERAPEUTEN AAN ONDERZOEK EN OPLEIDING. Henk Smeijsters MARKTONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN VAKTHERAPEUTEN AAN ONDERZOEK EN OPLEIDING 2007 Henk Smeijsters INHOUD Voorwoord... 3 Respondenten... 4 Resultaten Behoefte aan onderzoek... 6 Behoefte aan opleiding

Nadere informatie

Vaktherapie Werkt 20 mei FVB-Kennisinnovatie Huub Notermans

Vaktherapie Werkt 20 mei FVB-Kennisinnovatie Huub Notermans Vaktherapie Werkt 20 mei 2016 FVB-Kennisinnovatie Huub Notermans Inhoud presentatie FVB-Kennisinnovatie Ontwikkelingen Interventiebanken Zorgstandaarden (ZS) en Generieke Modules (GM). Rapport Zorginstituut

Nadere informatie

Onderzoek Muziektherapie in Nederland

Onderzoek Muziektherapie in Nederland Onderzoek Muziektherapie in Nederland Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie Onderzoeksdoelstelling Tweeledige doelstelling Inventarisatie van muziektherapeuten in het vak Hoeveel muziektherapeuten

Nadere informatie

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf Format samenvatting aanvraag Opmerking vooraf Mocht u de voorkeur geven aan openbaarmaking van de gehele aanvraag in plaats van uitsluitend onderstaande samenvatting dan kunt u dat kenbaar maken bij het

Nadere informatie

EXECUTIEVE FUNCTIES. Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014 JAARBEURS UTRECHT

EXECUTIEVE FUNCTIES. Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014 JAARBEURS UTRECHT EXECUTIEVE FUNCTIES Kinderen en adolescenten met problemen met inhibitie, cognitieve controle, emotieregulatie, werkgeheugen, motivatie en zelfregulatie thuis en op school Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014

Nadere informatie

Welbevinden in de ouderenpsychiatrie

Welbevinden in de ouderenpsychiatrie Rob Giel Onderzoekcentrum Welbevinden in de ouderenpsychiatrie Studiedag Netwerk Ouderenpsychiatrie RGOc 2018 Dinsdag 29 mei 2018 9.30-17.00 uur Het Kasteel, Groningen Info Welbevinden van de cliënt centraal

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum Congres stoornis Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een AUTISMESPECTRUMSTOORNIS

Nadere informatie

Verslag Invitational Conference Kennisinnovatie d.d. 30 november 2007, Federatie Vaktherapeutische Beroepen

Verslag Invitational Conference Kennisinnovatie d.d. 30 november 2007, Federatie Vaktherapeutische Beroepen Verslag Invitational Conference Kennisinnovatie d.d. 30 november 2007, Federatie Vaktherapeutische Beroepen Welkomstwoord door Luuk Sietsma (voorzitter FVB) Dit overleg is een startbijeenkomst en is bedoeld

Nadere informatie

Vaktherapie Beeldende therapie Danstherapie Dramatherapie Muziektherapie Psychomotorische therapie / psychomotorische kindertherapie

Vaktherapie Beeldende therapie Danstherapie Dramatherapie Muziektherapie Psychomotorische therapie / psychomotorische kindertherapie Vaktherapie Vaktherapie is de overkoepelende naam voor verschillende vaktherapieën, namelijk: beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische therapie en psychomotorische

Nadere informatie

Ga direct naar de vergoedingen voor vaktherapie per. zorgverzekeraar. Beeldende therapie

Ga direct naar de vergoedingen voor vaktherapie per. zorgverzekeraar. Beeldende therapie Vaktherapie is de overkoepelende naam voor verschillende vaktherapieën, namelijk: beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische therapie en psychomotorische kindertherapie.

Nadere informatie

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ

INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ INDIGO HET ANTWOORD OP DE BASIS GGZ Inhoudsopgave Indigo Brabant 2 Wat is de Basis GGZ? 2 Wat kan Indigo mij bieden? 4 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ Specialistische GGZ 7 Heeft u vragen? 7 Contact

Nadere informatie

Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019

Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019 Rob Giel Onderzoekcentrum Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019 Dinsdag 7 mei 2019 9.30-17.00 uur Het Kasteel, Groningen Info Depressie-Plus: de vele kleuren van depressie bij ouderen

Nadere informatie

Psychomotorische therapie / psychomotorische kindertherapie

Psychomotorische therapie / psychomotorische kindertherapie Vak-therapie Vak-therapie is de overkoepelende naam voor verschillende vak-therapieën, namelijk: beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische therapie en psychomotorische

Nadere informatie

Nooit te oud om te leren!

Nooit te oud om te leren! Rob Giel Onderzoekcentrum Nooit te oud om te leren! Over psychotherapie bij ouderen met én zonder cognitieve stoornissen Nascholingsdag 19 mei 2015, 9.30-17.00 uur Het Kasteel, Groningen Nooit te oud om

Nadere informatie

Onderwerp: Erkenning HSL afd kunstzinnige therapie door de FVB/NVBT

Onderwerp: Erkenning HSL afd kunstzinnige therapie door de FVB/NVBT Onderwerp: Erkenning HSL afd kunstzinnige therapie door de FVB/NVBT 19 juni 2015 Beste leden van de NVBT, Al sinds 2010 wordt er binnen het bestuur van de FVB en NVBT gesproken over de erkenning van de

Nadere informatie

Disclosure belangen sprekers

Disclosure belangen sprekers Disclosure belangen sprekers Geen potentiële belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere financiële vergoeding Aandeelhouder Geen

Nadere informatie

Week van de Vaktherapie - 12 tot en met 18 november 2018

Week van de Vaktherapie - 12 tot en met 18 november 2018 Bepaal de doelgroep. Bij wie wil je vaktherapie onder de aandacht brengen? Maak het onderwerp specifiek en durf te kiezen. Mensen voelen zich eerder aangesproken door een informatieavond over depressie,

Nadere informatie

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness in de praktijk Congres Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness Mindfulness mag zich de laatste

Nadere informatie

EMOTIEREGULATIE. Jaarbeurs Utrecht. Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline

EMOTIEREGULATIE. Jaarbeurs Utrecht. Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline EMOTIEREGULATIE Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline Congres Dinsdag 26 november 2013 Jaarbeurs Utrecht prof.dr. Bram Orobio de Castro prof.dr.

Nadere informatie

Vergoedingen Vaktherapie

Vergoedingen Vaktherapie Vergoedingen Vaktherapie Vaktherapie is de overkoepelende naam voor verschillende vaktherapieën, namelijk: beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische therapie en

Nadere informatie

Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk. Eerder beoordeeld met een 8! Inschrijven via www.bsl.nl/emdr

Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk. Eerder beoordeeld met een 8! Inschrijven via www.bsl.nl/emdr Eerder beoordeeld met een 8! Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk Vrijdag 27 september 2013 Jaarbeurs Utrecht Bestemd voor beginnende EMDR therapeuten, therapeuten die regelmatig verwijzen

Nadere informatie

PERSOONSGEGEVENS Naam Maikel Staring Adres Ondiep 196 Utrecht Telefoon Email Nationaliteit Nederlands Geboortedatum 30-05-1987 0629606863 utrecht@ziemijnederland.nl maikelstaring@gmail.com Curriculum Vitae

Nadere informatie

Vaktherapie in zicht! FVB CONGRES

Vaktherapie in zicht! FVB CONGRES Vaktherapie in zicht! FVB CONGRES Thema: het profileren van vaktherapie Datum: 3 november 2011 Locatie: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen De FVB-congrescommissie presenteert met trots een congres rondom

Nadere informatie

De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen

De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen De beste zorg voor psychische en verslavingsproblemen 3 Parnassia Groep is specialist in geestelijke gezondheid Psychische klachten, een psychische stoornis of ziekte: ze kunnen iedereen treffen en ernstig

Nadere informatie

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Kwalitatief goede zorg tegen aanvaardbare kosten Door Sebastiaan Baan Korte uitleg animatie: https://youtu.be/dl6n5hix2d Y 2 NETWERK KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Landelijk Platform

Nadere informatie

Samenwerken aan veerkrachtige jongeren, voorkomen van psychische aandoeningen

Samenwerken aan veerkrachtige jongeren, voorkomen van psychische aandoeningen RGOc middagsymposium Samenwerken aan veerkrachtige jongeren, voorkomen van psychische aandoeningen Datum: 17-4-2018 Tijd: 13.00-17.00 Locatie: Adventskerk, GGZ Drenthe, Assen Info RGOc middagsymposium

Nadere informatie

Harmonie in Gedrag De maatschappelijke en pedagogische betekenis van muziek

Harmonie in Gedrag De maatschappelijke en pedagogische betekenis van muziek Conferentie Harmonie in Gedrag De maatschappelijke en pedagogische betekenis van muziek Vrijdag 6 oktober 2006 Haagse Hogeschool Conferentie Harmonie in Gedrag. De maatschappelijke en pedagogische betekenis

Nadere informatie

Cursus Bewegings- en lichaam georiënteerde interventies bij vroeg getraumatiseerde

Cursus Bewegings- en lichaam georiënteerde interventies bij vroeg getraumatiseerde Cursus Bewegings- en lichaam georiënteerde interventies bij vroeg getraumatiseerde 20 juni, 21 juni, 27 juni 2019 Bewegings- en lichaam- georiënteerde interventies bij vroeg getraumatiseerde cliënten.

Nadere informatie

Voorspellers van behandelsucces

Voorspellers van behandelsucces Rob Giel Onderzoekcentrum Voorspellers van behandelsucces Diagnose-overstijgende voorspellers van behandelsucces bij stemmings-en angststoornissen Studiedag NNNSA 30-09-2016 Het Kasteel Melkweg 1, Groningen

Nadere informatie

PERSOONSGEGEVENS Naam Maikel Staring Praktijkadres Wittevrouwenkade 4 3512 CR Utrecht Telefoon Email Nationaliteit Nederlands Geboortedatum 30-05-1987 0629606863 utrecht@ziemijnederland.nl Curriculum Vitae

Nadere informatie

Mindfulness. voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden

Mindfulness. voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden Mindfulness publiekssymposium voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden Zaterdag 31 augustus 2013 Toelichting Ook dit jaar organiseert het Radboud Universitair Medisch Centrum

Nadere informatie

Preventieve GGZ van vroeg tot later

Preventieve GGZ van vroeg tot later Rob Giel Onderzoekcentrum Preventieve GGZ van vroeg tot later Locatie: Mediant Geestelijke Gezondheidszorg, Helmertheater Broekheurnering 1050, 7546 TA Enschede Datum:13-12-2016 Tijd: 13.00-16.50 uur Preventieve

Nadere informatie

Oog voor betrokkenen:

Oog voor betrokkenen: Rob Giel Onderzoekcentrum RGOc studiemiddag Oog voor betrokkenen: samenwerken met en ondersteunen van naasten van mensen in zorg bij de ggz Datum: 12 december 2017 Tijd: 13.00-17.00 Locatie: UMCG, Rode

Nadere informatie

UITNODIGING 17 NOVEMBER

UITNODIGING 17 NOVEMBER UITNODIGING 17 NOVEMBER Al onze behandelvormen voor kinderen met autisme onder één dak! Wij laten u graag op dinsdag 17 november van 15.00-17.00 uur zien en ervaren wat de werkwijze van ons Behandelcentrum

Nadere informatie

Werkervaring: Curriculum Vitae. Johanna Catharina Wagner (V) Vrouwemadestraat 36 Postcode/ woonplaats: 4701 CE Roosendaal

Werkervaring: Curriculum Vitae. Johanna Catharina Wagner (V) Vrouwemadestraat 36 Postcode/ woonplaats: 4701 CE Roosendaal Curriculum Vitae. Naam: Geboortedatum: Johanna Catharina Wagner (V) 20-08- 1961 Adres: Vrouwemadestraat 36 Postcode/ woonplaats: 4701 CE Roosendaal Telefoon: 06 48201582 Emailadres: Website: info@lessstress.nu

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek, deeltijdbehandeling en kliniek /opname Informatie voor verwijzers INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek

Nadere informatie

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ

KWALITEITSONTWIKKELING GGZ KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Kwalitatief goede zorg tegen aanvaardbare kosten Door Sebastiaan Baan Korte uitleg animatie: https://youtu.be/dl6n5hix2dy 2 NETWERK KWALITEITSONTWIKKELING GGZ Landelijk Platform

Nadere informatie

Aanvullend pakket Dekking Maximale vergoeding Premie p/m. Plus (VGZ) 100% 300 ( 50 per behandeling) 11,76 p/m

Aanvullend pakket Dekking Maximale vergoeding Premie p/m. Plus (VGZ) 100% 300 ( 50 per behandeling) 11,76 p/m Vergoedingsmogelijkheden vaktherapie per verzekeraar Aevitae Aanvullend Dekking Maximale vergoeding Premie Plus (VGZ) 100% 300 ( 50 per behandeling) 11,76 Top (VGZ) 100% 400 ( 50 per behandeling) 31,38

Nadere informatie

Met elkaar in gesprek over kwaliteitsverbetering en hoogspecialistische ggz. Door Ralph Kupka en Sebastiaan Baan

Met elkaar in gesprek over kwaliteitsverbetering en hoogspecialistische ggz. Door Ralph Kupka en Sebastiaan Baan Met elkaar in gesprek over kwaliteitsverbetering en hoogspecialistische ggz Door Ralph Kupka en Sebastiaan Baan Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGZ Sebastiaan Baan Netwerk LPGGz NIP NVvP Nederlands Huisartsen

Nadere informatie

Een overzicht van indicatiegebieden voor vaktherapie bij mensen met een licht verstandelijke beperking

Een overzicht van indicatiegebieden voor vaktherapie bij mensen met een licht verstandelijke beperking Een overzicht van indicatiegebieden voor vaktherapie bij mensen met een licht verstandelijke beperking Resultaten uit Fase 1 van het onderzoeksproject (Be)Leef in de wijk Inhoudsopgave Voorwoord 04 1.

Nadere informatie

ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN

ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN 10 maart 2015 CONGRES Regardz WTC Arnhem Angst, dwang en ticstoornissen Angst, dwang en tics komen bij meer dan 10% van alle kinderen en adolescenten voor. Maar

Nadere informatie

Opleiding Psychologie Masterroute KP

Opleiding Psychologie Masterroute KP Opleiding Psychologie Masterroute KP Master Your Talent 19 november 2012 Ineke Wessel Contact Twee coördinatoren Wiljo van Hout Ineke Wessel Eén e-mailadres: Mastercoordinator-K@rug.nl Wetenschappelijke

Nadere informatie

MEMO. Maatschappelijke Ontwikkeling Projectorganisatie ROB. Aan Bert Frings. Datum Opgesteld door, telefoonnummer Mirjam Derks, 2739

MEMO. Maatschappelijke Ontwikkeling Projectorganisatie ROB. Aan Bert Frings. Datum Opgesteld door, telefoonnummer Mirjam Derks, 2739 MEMO Maatschappelijke Ontwikkeling Projectorganisatie ROB Aan Bert Frings Datum 13-11-2015 Opgesteld door, telefoonnummer Mirjam Derks, 2739 Onderwerp Vak- en Speltherapie algemeen Inleiding Verduidelijking

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek en deeltijdbehandeling INTER-PSY Vechtdal Kliniek Polikliniek en deeltijdbehandeling Informatie voor patiënten, familie en naastbetrokkenen INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY

Nadere informatie

NVDAT Nieuwsbrief Danstherapie Juli

NVDAT Nieuwsbrief Danstherapie Juli Nieuwsbrief NVDAT Nieuwsbrief Danstherapie Juli 2016 www.nvdat.nl Inhoudsopgave: Blz. 1 - Verslag symposium Shaping the future 11 juni 2016 Blz. 2.. -Verschillende aankondigingen van congressen en nieuws

Nadere informatie

Sherborne en gehechtheid

Sherborne en gehechtheid Kerngroep Sherborne Nederland organiseert Studiedag: Sherborne en gehechtheid Sherborne bewegingspedagogiek met kinderen bij wie sprake is van basisonveiligheid 25 juni 2010 Locatie: Opleidingscentrum

Nadere informatie

Wat biedt Fivoor? Voor wie? Wat is het resultaat? Wat betekent Fivoor?

Wat biedt Fivoor? Voor wie? Wat is het resultaat? Wat betekent Fivoor? Factsheet is de fusieorganisatie van Palier (onderdeel van de Parnassia Groep), Aventurijn (onderdeel Altrecht GGZ) en FPC de Kijvelanden. Ook FPC Gent en FPC Antwerpen maken deel uit van. = + + Wat biedt?

Nadere informatie

0629606863 utrecht@ziemijnederland.nl maikelstaring@gmail.com

0629606863 utrecht@ziemijnederland.nl maikelstaring@gmail.com Curriculum Vitae PERSOONSGEGEVENS Naam Maikel Staring Adres Ondiep 196 Utrecht Telefoon Email Nationaliteit Nederlands Geboortedatum 30-05-1987 0629606863 utrecht@ziemijnederland.nl maikelstaring@gmail.com

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie

Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie Deze PowerPoint presentatie is gemaakt door het studentlid in het bestuur van de (NVvMT), in het kader van een lezing die zij namens de NVvMT gaf aan een studievereniging. De illustraties en de functies

Nadere informatie

Een overzicht van indicatiegebieden voor vaktherapieënën bij mensen met een licht verstandelijke beperking

Een overzicht van indicatiegebieden voor vaktherapieënën bij mensen met een licht verstandelijke beperking Een overzicht van indicatiegebieden voor vaktherapieënën bij mensen met een licht verstandelijke beperking Resultaten uit Fase 1 van het onderzoeksproject (Be)Leef in de wijk Inhoudsopgave Voorwoord 03

Nadere informatie

0629606863 utrecht@ziemijnederland.nl maikelstaring@gmail.com

0629606863 utrecht@ziemijnederland.nl maikelstaring@gmail.com Curriculum Vitae PERSOONSGEGEVENS Naam Maikel Staring Adres Ondiep 196 Utrecht Telefoon Email Nationaliteit Nederlands Geboortedatum 30-05-1987 0629606863 utrecht@ziemijnederland.nl maikelstaring@gmail.com

Nadere informatie

DRAMATHERAPIE & HET VAK IN BEWEGING NVDT

DRAMATHERAPIE & HET VAK IN BEWEGING NVDT DRAMATHERAPIE & HET VAK IN BEWEGING NVDT Studiedag 3 Juni 2017 Schrijf je nu in! Leden: 90,-, Studenten: 50,- Na 1 april: Leden 100,- Studenten: 60,- Niet-leden: 130 Meer informatie fvb.vaktherapie.nl

Nadere informatie

NVBT Jaarverslag 2012

NVBT Jaarverslag 2012 NVBT Jaarverslag 2012 Inhoud Inleiding... 3 Bestuur NVBT... 4 Leden... 4 Belangenbehartiging... 4 Kennisinnovatie... 5 Contacten... 5 Regiogroepen... 5 FVB-niveau... 5 PR & Communicatie... 5 Nieuwsbrief...

Nadere informatie

Vakkundig VAKWERK. Symposium 9 juni 2006. Locatie. Federatie Vaktherapeutische Beroepen. Hogeschool Windesheim. Campus 2-6. Zwolle

Vakkundig VAKWERK. Symposium 9 juni 2006. Locatie. Federatie Vaktherapeutische Beroepen. Hogeschool Windesheim. Campus 2-6. Zwolle Vakkundig VAKWERK Symposium 9 juni 2006 Federatie Vaktherapeutische Beroepen Locatie Hogeschool Windesheim Campus 2-6 Zwolle U kunt zich inschrijven voor Vakkundig Vakwerk via de speciale symposium website:

Nadere informatie

Curriculum Vitae PERSOONSGEGEVENS Naam Maikel Staring Praktijkadres Wittevrouwenkade 4 3512 CR Utrecht Telefoon Email Nationaliteit Geboortedatum 30-05-1987 0629606863 utrecht@ziemijnederland.nl Nederlands

Nadere informatie

Sociale kaart werkveldgroep PMT - OLK

Sociale kaart werkveldgroep PMT - OLK Sociale kaart werkveldgroep PMT - OLK In dit document kunt u de gegevens vinden van psychomotorische therapeuten die werkzaam zijn in het werkveld onverklaarde lichamelijke klachten. In de inhoudsopgave

Nadere informatie

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5.

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen : UITNODIGING vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht Accreditatie FGzP: 6 punten Voorwoord Geachte collega, In het voorjaar van

Nadere informatie

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren.

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Polikliniek Zeist Oog voor het kind als geheel. Diagnostiek en behandeling Polikliniek Zeist is een polikliniek voor specialistische GGZ-zorg. Wij bieden

Nadere informatie

Dit jaarverslag is opgesteld door de FVB. Fotografie: Ineke Oostveen

Dit jaarverslag is opgesteld door de FVB. Fotografie: Ineke Oostveen Jaarverslag 2016 Dit jaarverslag is opgesteld door de FVB. Fotografie: Ineke Oostveen FVB Fivelingo 253 3524 BN UTRECHT T: (030) 28 00 432 E: info@vaktherapie.nl W: fvb.vaktherapie.nl Een bruisend netwerk.

Nadere informatie

Psychotherapiepraktijk ACT Academie te Ranst (oostelijk van Antwerpen)

Psychotherapiepraktijk ACT Academie te Ranst (oostelijk van Antwerpen) Psychotherapiepraktijk ACT Academie te Ranst (oostelijk van Antwerpen) Locatie: Massenhovensesteenweg 37B (let op: niet bis), 2520 Ranst (afrit 19 (Massenhoven) op de E313 richting Hasselt, op 10 min.

Nadere informatie

Een hoogwaardige GGz in de vaart der volkeren

Een hoogwaardige GGz in de vaart der volkeren Een hoogwaardige GGz in de vaart der volkeren Aart Schene Hoogleraar Psychiatrie Radboud umc, Nijmegen Artikelen Neurowetenschappen - 1973-2012 - 2010 2000 1990 Translational Research Basic Animal Research

Nadere informatie

Zelfregulatie. bij kinderen en CONGRES 10 APRIL 2018

Zelfregulatie. bij kinderen en CONGRES 10 APRIL 2018 Zelfregulatie bij kinderen en adolescenten CONGRES 10 APRIL 2018 Zelfregulatie Snel afgeleid zijn, woedeaanvallen, moeite om te plannen, huiswerk weer vergeten... Sommige kinderen hebben meer moeite dan

Nadere informatie

Introductiecursus. Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG. mensenkennis

Introductiecursus. Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG. mensenkennis Introductiecursus Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG mensenkennis Introductiecursus voor gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG Een initiatief van de Vereniging

Nadere informatie

Factsheet Fivoor 2016

Factsheet Fivoor 2016 Factsheet Fivoor 2016 Fivoor is het samenwerkingsverband van Palier (onderdeel van de Parnassia Groep), Aventurijn (onderdeel Altrecht GGZ) en FPC de Kijvelanden. Ook FPC Gent maakt deel uit van Fivoor.

Nadere informatie

MINDFULNESS PUBLIEKSSYMPOSIUM. voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden

MINDFULNESS PUBLIEKSSYMPOSIUM. voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden MINDFULNESS PUBLIEKSSYMPOSIUM voor patiënten, mantelzorgers, professionals en overige belangstellenden Zaterdag 30 augustus 2014 Toelichting Ook dit jaar organiseert het Radboud Universitair Medisch Centrum

Nadere informatie

Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg

Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg Invitational Conference Lectoraat Acute Intensieve Zorg Omgaan met (on)macht in de acute intensieve zorg Leren van ervaringen Donderdag 14 oktober 2010 te Nijmegen Inleiding Iedere hulpverlener ervaart

Nadere informatie

Groepstraining Kinderen uit de Knel

Groepstraining Kinderen uit de Knel Groepstraining Kinderen uit de Knel Ouders en kinderen uit de klem van de vechtscheiding start. Startpunt! Over ons Startpunt! is een associatie van vier ervaren mediators met hun wortels in de psychologie,

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING

EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING 1 2 EENDAAGSE GROEPSPSYCHOTHERAPEUTISCHE DAGBEHANDELING 3 INFORMATIE OVER PSYMENS PsyMens is een kleinschalige GGZ instelling met vestigingen in Utrecht, Nieuwegein, Woerden en Amersfoort. Wij bieden een

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

Verdiepingsstage Complexe persoonlijkheids- en/of traumaproblematiek. MFC Rotterdam Zuid. informatie voor aios

Verdiepingsstage Complexe persoonlijkheids- en/of traumaproblematiek. MFC Rotterdam Zuid. informatie voor aios Verdiepingsstage Complexe persoonlijkheids- en/of traumaproblematiek MFC Rotterdam Zuid informatie voor aios Verdiepingsstage Complexe persoonlijkheidsproblematiek en/of traumaproblematiek MFC Rotterdam

Nadere informatie

Kinderen met bijzondere breinen

Kinderen met bijzondere breinen Kinderen met bijzondere breinen CONGRES 19 NOV 2015 JAARBEURS UTRECHT Disharmonische intelligentie, zintuiglijke prikkelverwerking, hoogbegaafdheid, auditieve informatieverwerking en werkgeheugen: niet

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

Factsheet Fivoor 2017

Factsheet Fivoor 2017 Factsheet Fivoor 2017 Fivoor is het samenwerkingsverband van Palier (onderdeel van de Parnassia Groep), Aventurijn (onderdeel Altrecht GGZ) en FPC de Kijvelanden. Ook FPC Gent maakt deel uit van Fivoor.

Nadere informatie

Psychopathologie in de revalidatie. Wie durft?

Psychopathologie in de revalidatie. Wie durft? Psychopathologie in de revalidatie. Wie durft? Op 20 en 21 mei 2011 organiseert de sectie revalidatie weer haar jaarlijkse voorjaarsconferentie. Het centrale thema betreft Psychopathologie in de revalidatie.

Nadere informatie

Chronische pijn als uitdaging: hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten binnen de multidisciplinaire praktijk

Chronische pijn als uitdaging: hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten binnen de multidisciplinaire praktijk TRANSCARE-pijn www.transcare.nl Transcare-pijn en de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion organiseren een Symposium Chronische pijn als uitdaging: hedendaagse neurowetenschappelijke inzichten

Nadere informatie

Kosten De kosten voor de registratie voor een periode van 5 jaar bedragen 175,- voor NVP leden en 250,- voor niet NVP leden.

Kosten De kosten voor de registratie voor een periode van 5 jaar bedragen 175,- voor NVP leden en 250,- voor niet NVP leden. Aanvraagformulier Register Supervisoren Psychotherapie Procedure De aanmeldingsprocedure verloopt in vier stappen: 1. U stuurt het ingevulde aanvraagformulier met alle bijbehorende bijlagen en bewijsstukken

Nadere informatie

Inhoud. Wie zijn wij? Intro (Manon) Fase 1 (Marij) Fase 2 (Martine) Fase 3 (Barbara met Bettina en Anne) Reflectie

Inhoud. Wie zijn wij? Intro (Manon) Fase 1 (Marij) Fase 2 (Martine) Fase 3 (Barbara met Bettina en Anne) Reflectie (Be)leef in de wijk RAAK project (Be)Leef in de wijk Ontwikkeling van een vaktherapeutische wijkgerichte verwijs- en behandelroute voor mensen met een lichte verstandelijke beperking Inhoud Wie zijn wij?

Nadere informatie

Probleemgedrag beter duiden en behandelen. Aanvullende diagnostiek en specialistische behandeling

Probleemgedrag beter duiden en behandelen. Aanvullende diagnostiek en specialistische behandeling Probleemgedrag beter duiden en behandelen. Aanvullende diagnostiek en specialistische behandeling Oorzaken achter complexe problematiek achterhalen. Aanvullende diagnostiek en specialistische behandeling

Nadere informatie

M1028. Introductiecursus. Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG. mensenkennis

M1028. Introductiecursus. Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG. mensenkennis M1028 Introductiecursus Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG mensenkennis Introductiecursus voor gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG Een initiatief van de Vereniging

Nadere informatie

M1221. Introductiecursus. Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG. mensenkennis

M1221. Introductiecursus. Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG. mensenkennis M1221 Introductiecursus Gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG mensenkennis Introductiecursus voor gedragsdeskundigen van de behandelcentra LVG-jeugd/SG LVG Een initiatief van de Vereniging

Nadere informatie

Toekomstwijzer Sectie Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) SPS-NIP

Toekomstwijzer Sectie Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) SPS-NIP Toekomstwijzer Sectie Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) 2019-2020 SPS-NIP 1 Toekomstwijzer: de weg naar GZ-psycholoog Waarom een GZ-psycholoog worden? De titel van psycholoog is niet wettelijk beschermd,

Nadere informatie

Toekomstwijzer Sectie Revalidatie SPS-NIP

Toekomstwijzer Sectie Revalidatie SPS-NIP Toekomstwijzer Sectie Revalidatie 2019-2020 SPS-NIP 1 Toekomstwijzer: De weg naar psycholoog in de Revalidatiesetting Wat houdt het in? Als psycholoog in de Revalidatiesetting onderzoek en behandel je

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij 2 Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ 3. mirro:

Nadere informatie

De verschillen tussen Eerstelijns én Tweedelijns

De verschillen tussen Eerstelijns én Tweedelijns De verschillen tussen Eerstelijns én Tweedelijns & In de Bres biedt 'Eerstelijns Kortdurende Hulp' en 'Tweedelijns Specialistische Zorg', maar wat is het verschil? In Nederland ziet de zorgstructuur er

Nadere informatie

het antwoord op de Basis GGZ

het antwoord op de Basis GGZ het antwoord op de Basis GGZ mentale ondersteuning direct en dichtbij Inhoudsopgave Indigo Wat is de Basis GGZ? Verwijscriteria Wat kan Indigo mij bieden? 1. POH-GGZ 2. Generalistische Basis GGZ 3. mirro:

Nadere informatie

Jaarverslag BJ 2013. Stichting Wetenschap Balans. 1 augustus 31 december. Tel 06-46741683 Keileweg 8 3029 BS Rotterdam

Jaarverslag BJ 2013. Stichting Wetenschap Balans. 1 augustus 31 december. Tel 06-46741683 Keileweg 8 3029 BS Rotterdam Jaarverslag BJ 2013 1 augustus 31 december Stichting Wetenschap Balans Tel 06-46741683 Keileweg 8 3029 BS Rotterdam www.swbalans.nl info@swbalans.nl Inhoudsopgave Inhoud Highlights... 1 Strategische highlights...

Nadere informatie

Adriaan Visser, assitant lector

Adriaan Visser, assitant lector Adriaan Visser, assitant lector Kenniscentrum Zorginnovatie, Lectoraat transities in zorg, Hogeschool Rotterdam a.p.visser@hr.nl en adriaan.visser@planet.nl Daarover is onderzoek gedaan! Betreft m.n.

Nadere informatie

Stemmings-en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg

Stemmings-en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg Rob Giel Onderzoekcentrum Stemmings-en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg NNNSA symposium 16 maart 2018 Groninger Museum Info Stemmings- en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg

Nadere informatie

Uitnodiging. 2e Symposium neuropsychologie Nieuwe SVT s in de klinische praktijk. Wanneer vrijdag 3 juni 2016 Waar Pieter van Foreestzaal (015)

Uitnodiging. 2e Symposium neuropsychologie Nieuwe SVT s in de klinische praktijk. Wanneer vrijdag 3 juni 2016 Waar Pieter van Foreestzaal (015) 2e Symposium neuropsychologie Nieuwe SVT s in de klinische praktijk Locatie Alkmaar Wanneer vrijdag 3 juni 2016 Waar Pieter van Foreestzaal (015) Uitnodiging There s a method to his madness. Shakespeare

Nadere informatie

Gepersonaliseerde zorg: geen woorden maar daden

Gepersonaliseerde zorg: geen woorden maar daden Rob Giel Onderzoekcentrum RGOc Studiemiddag Gepersonaliseerde zorg: geen woorden maar daden Datum: dinsdag 11-12-2018 Tijd: 13.00-17.00 uur Locatie: Theater de Kimme, E70, 9471 KA Zuidlaren Gepersonaliseerde

Nadere informatie

Thema van de dag; Emotieregulatie bij het kind, in de context van het systeem waarin het leeft.

Thema van de dag; Emotieregulatie bij het kind, in de context van het systeem waarin het leeft. Schrijf je nu in voor de landelijke Sherborne studiedag op woensdag 4 oktober 2017. Thema van de dag; Emotieregulatie bij het kind, in de context van het systeem waarin het leeft. Locatie: wijkgebouw de

Nadere informatie

LEREN DOOR OP BASIS VAN E R VA R I N G E N NIEUWE VAARDIGHEDEN ONTWIKKELEN. Acceptance and Commitment Therapy ACT - TRAININGEN VOOR PROFESSIONALS

LEREN DOOR OP BASIS VAN E R VA R I N G E N NIEUWE VAARDIGHEDEN ONTWIKKELEN. Acceptance and Commitment Therapy ACT - TRAININGEN VOOR PROFESSIONALS LEREN DOOR E R V A R I N G Acceptance and Commitment Therapy OP BASIS VAN E R VA R I N G E N NIEUWE VAARDIGHEDEN ONTWIKKELEN ACT - TRAININGEN VOOR PROFESSIONALS ACT Training Alexander 2013. Niets uit deze

Nadere informatie

Sociaal Werk. Bachelor of Social Work - Voltijd

Sociaal Werk. Bachelor of Social Work - Voltijd 2019 2020 Sociaal Werk Bachelor of Social Work - Voltijd In het kort Als sociaal werker bied jij ondersteuning aan mensen die in de problemen zitten en er, ook met hulp van familie en bekenden, niet meer

Nadere informatie

Centrum Integrale Psychiatrie

Centrum Integrale Psychiatrie Centrum Integrale Psychiatrie Centrum Integrale Psychiatrie Het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP) biedt ambulante zorg aan volwassenen met (zeer) complexe psychische en/of psychiatrische problemen.

Nadere informatie

Militaire Kliniek. Militaire Geestelijke Gezondheidszorg. Kliniek MGGZ Conner van Stee, BN 1e Verpleegkundige GGZ

Militaire Kliniek. Militaire Geestelijke Gezondheidszorg. Kliniek MGGZ Conner van Stee, BN 1e Verpleegkundige GGZ Militaire Kliniek Militaire Geestelijke Gezondheidszorg Kliniek MGGZ Conner van Stee, BN 1e Verpleegkundige GGZ 2 3 4 5 6 Nieuwe definitie van gezondheid (M. Huber) Kern is: gezondheid wordt gezien als

Nadere informatie

Persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen Persoonlijkheidsstoornissen cluster Zuid-Hollandse Eilanden informatie voor verwijzers Inleiding Het cluster Zuid-Hollandse Eilanden is actief in de regio Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en de Hoekse

Nadere informatie

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren.

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Polikliniek Almelo Oog voor het kind als geheel. Diagnostiek en behandeling Polikliniek Almelo is een polikliniek voor specialistische GGZ-zorg. Wij

Nadere informatie