IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN"

Transcriptie

1 IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN ALGEMENE LEDENVERGADERING 5 november 2013, aanvang uur in ijsclubclubgebouw te Schipluiden Secretariaat: Holierhoek 20, 2636 EJ Schipluiden admin@ijsclubvlietland.nl website:

2 2 Total Langstraat Voor Brandstof en aanhangerverhuur! Dorpsstraat CJ Schipluiden Garage Langstraat Reparatie, onderhoud, APK. Inkoop en verkoop van nieuwe en gebruikte auto`s Dorpsstraat CJ Schipluiden Dorpsstraat CJ Schipluiden Elke dag geopend vanaf uur. Voor koffie, lunch en diner! Ook voor kanoverhuur!

3 3 INHOUDSOPGAVE blz. Bestuur en commissies IJsclub Vlietland 5 Schaatsruilbeurs en schaatsen slijpen 2 november 6 Op de schaats naar Gouda 8 Lezing tandletsel door tandarts Van Mierlo 9 Algemeen verslag seizoen Contributie en inschrijving Agenda ledenvergadering 5 november Notulen ledenvergadering 20 november Jongerencommissie stelt zich voor! 27 Elfstedenrijder Willem Nell 30 Winterontwikkelingen De volgende bedrijven zijn sponsor van IJsclub Vlietland: Transportbedrijf Post Kogeko Anton Ammerlaan Loon-, Verhuur- & Lasbedrijf Loon en maaibedrijf Willem Snijders P.M. van der Ende Installatiebedrijf

4 4

5 Bestuur en commissies IJsclub Vlietland Voorzitter: Jan v.d. Berg Sint Maartensregtplein 22 tel Secretaris: Aad van Winden Holierhoek 20 tel Penningmeester: Marlies Wenneker Dr. J. de Koninglaan 24 tel Algemene leden: Leo Heijdra Tjalk 87 tel Dorus v.d. Kraan Kloosterpad 63 tel Wim van Mierlo Tjalk 21 tel Theo van Paassen Brugstraat 31 tel Nico van Wijk Singel 9 tel Eef Rimmelzwaan Keenenburgweg 21 tel Paulien Wolters Holierhoek 12 tel Trekker ledenadministratie + beheer clubgebouw: Eef Rimmelzwaan Keenenburgweg 21 tel admin@ijsclubvlietland.nl Trekkers Technische commissie: Ben Schenkeveld, Theo van Paassen, Wim van Mierlo, Nico van Wijk Trekkers Jongerencommissie Paul van Leeuwen, Ernst-Jan van Dienst, Bas Wolters, Coen v.d. Windt Trekkers Financiële commissie: Marlies Wenneker, Aad van Winden, Eef Rimmelzwaan, Jan v.d. Berg Trekkers Koek en zopie commissie: Dorus v.d. Kraan, Paulien Wolters Beheerders website Jack van Soest, Leo Heijdra 5 Website:

6 6 SCHAATSRUILBEURS EN SCHAATSEN SLIJPEN OP ZATERDAG 2 NOVEMBER Op zaterdag 2 november a.s. is er in het ijsclubgebouw tussen 11 en 16 uur, opnieuw voor iedereen de gelegenheid oude schaatsen bij de ijsclub ter verkoop aan te bieden en andere schaatsen aan te schaffen. Onze schaatsspecialist Folkert Foekema is ook aanwezig om alvast uw schaatsen voor de winter te laten slijpen. De verkoopprijs van uw ter verkoop aangeboden schaatsen, wordt door u in overleg met de ijsclub bepaald. Zodra ze verkocht zijn ontvangt u het bedrag minus een kleine provisie voor de ijsclub. Velen kiezen ervoor de schaatsen aan de ijsclub te doneren. De ijsclub maakt er anderen weer blij mee. Jubileumboek Van IJslust tot Vlietland Daarnaast worden tijdens die schaatsruilbeurs ook de restanten van het jubileumboek Van IJslust tot Vlietland verkocht. Het door Gemma van Winden-Tetteroo geschreven boek, met 192 pagina s over 120 jaar winterse schaatshistorie van Den Hoorn en Schipluiden, is nog te koop voor 15,-. Een prachtig boek om cadeau te geven voor sinterklaas of met een verjaardag.

7 7 HW Installaties Installatie & Onderhoud * Centrale verwarming * Gasinstallaties * Sanitair * Water * Elektra Harm Woltering Agnes Croesinklaan HL Schipluiden Tel: Fax: info@hwinstallaties.nl

8 8 OP DE SCHAATS NAAR GOUDA!?! Twee jaar geleden bracht IJsclub Vlietland dat prachtige jubileumboek uit. Daar staan van die mooie oude foto s in uit de jaren dertig en veertig, van stoere mannen in manchester pakken, met soms een stropdas, die op de schaats Goudse pijpen hadden gehaald. Trots tonen ze op de foto hun trofeeën, waarvan het de uitdaging was om deze heel, dus zonder te vallen, thuis te brengen. Mannen uit Schipluiden die in 1947 de tocht naar Gouda maakten. v.l.n.r.: Kees Koole, Arie de Bruijn, Han van Roon, Arie Koole, Jaap Kalisvaart, Ab Eikelenboom, Wim Koole en Arie Eikelenboom Ook vele schaatsers uit het Westland en Midden-Delfland maakten in de ijswinters deze tocht. Toen kon dat nog over brede waters zoals de Delftse en Rotterdamse Schie waar in die tijd nog op te schaatsen was. Helaas is dat in deze tijd met jaarrond beroepsvaart niet meer mogelijk. Zelf ben ik er nog niet aan toegekomen, maar deze tocht staat wel boven aan mijn toertochtenverlanglijst. De afgelopen winters brachten helaas veel sneeuw, waardoor het schaatsen naar Gouda niet goed mogelijk was. Maar ook niet onbelangrijk is: Hoe kom je in deze tijd nog vanuit Schipluiden op de schaats in Gouda?. Er staan geen ANWB-borden op het ijs!. Dus ben ik wat gaan navragen onder toerschaatsers op de Uithof. Daar raakte ik aan de praat met Westlander Theo ten Have die deze uitdaging niet

9 9 lang geleden was aangegaan. Hij nodigde mij een avond uit bij hem thuis, waar hij mij met beelden van Google Earth zijn route naar Gouda heeft laten zien. Deze informatie wil ik ook de leden van IJsclub Vlietland niet onthouden. Ik heb daarom de route van Theo uitgestippeld op een landkaart, die ik in het clubhuis van IJsclub Vlietland zal ophangen. Ook ga ik nog uitzoeken of er een GPS-route of een App voor te maken is. Met deze informatie en hulpmiddelen kunnen meer schaatsers uit onze regio deze historische tocht naar Gouda gaan herbeleven. Er wordt een strenge winter verwacht met hopelijk wat minder sneeuw. Wellicht kunnen we dan met een groepje schaatsers die door dit verhaal enthousiast zijn geworden, proberen de route te rijden. Het zal geen makkie zijn. Het zal van zeven tot zeven schaatsen zijn en, door de (in tegenstelling tot vroeger) nu vele te nemen hindernissen, zoals wegen, viaducten, spoorlijnen etc., ook veel lopen, klunen en kruipen. Wellicht verschijnen er komende winter verhalen en foto s op Internet en sociale media van onze leden die, over de route van Theo, naar Gouda zijn geschaatst. Het zou toch prachtig zijn, als er over twintig jaar in ons nieuwe jubileumboek verhalen komen en foto s van stoere schaatsers met Goudse pijpen op hun jas gebonden, die begin 21 e eeuw de route naar Gouda hebben herontdekt? Wim van Mierlo. LEZING OVER TANDLETSEL DOOR TANDARTS VAN MIERLO Bij schaatsen komt tandletsel helaas ook regelmatig voor. Op woensdag 13 november 2013 zal daarom tandarts Martijn van Mierlo bij de EHBOvereniging in Schipluiden een lezing geven over tandletsel. Aanvang uur (tot uur) in Het Jeugdhuis aan de Keenenburgweg 7 te Schipluiden. Ook de vrijwilligers van IJsclub Vlietland zijn van harte uitgenodigd om deze presentatie bij te wonen. Schaatsen leer je met vallen en opstaan. De kans is aanwezig dat een schaat(st)er op de mond valt en daar een tandtrauma aan over houdt. In het Oranje Kruis boekje wordt aandacht besteed aan tandletsel en tand door de lip. In de laatste (26 e ) druk staat een nieuwe handeling: EHBO ers mogen een tand terugplaatsen als duidelijk is waar deze hoort en hoe deze geplaatst moet worden!!!! Martijn zal ons daar over informeren. De EHBO-instructeurs Annemieke Ouwerkerk en Agnes van Paassen.

10 10 ALGEMEEN VERSLAG Ten tijde van het schrijven van het algemeen verslag, 3 oktober 2013, zit de wind al weer dagen in de oosthoek, hebben we de eerste twee dagen grondvorst in het oosten van het land achter de rug en valt er sneeuw in Roemenië en Rusland. Kortom de eerste signalen van de aankomende winter zitten in de lucht. Terugkijkend op afgelopen seizoen zien we een prachtige en vooral spannende en langdurige winter. Vanaf 20 november tekende de eerste winterperiode zich af. Dat leidde tot sneeuwval op 30 november en 2 december en volop winters weer met cm sneeuw in een grote strook over het midden van Nederland en op 8 december strenge vorst op de Veluwe. Dat winterweer bracht ons echter maar een maximale ijslaag van 2 cm. Landelijk bracht de eerste helft van december 10 sneeuwdagen, 5 dagen matige vorst en een dag strenge vorst. Alleen in Friesland werd twee dagen geschaatst op natuurijs. Een nieuw jaar met een tweede winterse periode Het jaar 2013 begon met een nieuwe kou-inval vanaf 11 januari. Op 14 januari werd het ijs, zoals gebruikelijk, getest bij een dikte van 2,5 tot 3 cm. Hierbij werd onderstaande foto genomen. Duidelijk te zien is dat de verantwoordelijke taak van het ijstesten niet zonder gevaar is?!?

11 11 Op 15 januari viel er een pak sneeuw van zo n 10 cm op een ijslaagje van krap 3 cm en was er dus niets te beginnen qua sneeuwruimen. Goede raad is duur en intensief en creatief overleg volgde. Op 16 januari werd met fantastisch vrijwilligerswerk en hulp van loonbedrijf Van Paassen, vanaf de dijken met landbouwspuiten de dikke sneeuwlaag tot waterpap gespoten. De late nazit met de verijsde (het vroor 4 tot 8 graden) leden van de jongerencommissie, was zoals gebruikelijk ook gezellig. Hoe het resultaat zou zijn was afwachten, maar nietsdoen was ook geen optie! De donderdag daarop vroor het 12 graden, maar de hier en daar 5 cm dikke paplaag was nog niet overal op de onderijslaag vastgevroren, zodat helaas de baan nog niet opengesteld kon worden. Wel kon het middendeel van de baan nu ook worden besproeid met de spuitpompen, wat menig bestuurder een nat pak opleverde, door de zwenkende spuitstukken die overal heen gleden over het gladde ijs zodra er waterdruk op werd gezet. De later zichtbare zwarte plekken in het ijs werden veroorzaakt doordat een bestuurder dacht dat hij al overal op het ijs kon lopen. Feit is dat er werd gebuffeld en veel gelachen, maar het pleit werd wel gewonnen. Op vrijdag 18 januari konden ruim leden - dus volle bak dag en avond - op de buitenring van de baan schaatsen. Het middendeel was nog even verboden terrein, maar in het logboek staan anekdotes over een berucht bestuurslid die daar toch even doorheen dacht te lopen. Ja, letterlijk doorheen ;-(!!. De ijsperiode bracht 10 prachtige schaatsdagen met veel bezoek. Door veelvuldig sproeien en dweilen, werd de baan beter en beter en werden veel complimenten ontvangen voor het perfecte ijs. Door de opspuitaanpak was IJsclub Vlietland 4 tot 6 dagen eerder open dan de ijsbanen in de omgeving. Later bleek dat heel veel ijsbanen in Zuid-Holland, ook in onze omgeving, de strijd tegen de sneeuw hadden verloren en in het geheel niet open zijn geweest. Fotografen, Radio Delft, WOS-TV, TV West en de kranten, zelfs de Ziekenhuisomroep RAZO wisten ons te vinden en brachten veel publiciteit teweeg. De veeg- en schuifapparatuur op de Quads en auto s konden volop worden gebruikt op een steeds groeiende ijslaag, die uiteindelijk opliep tot zo n 15 cm dikte. De competitie die vooraf was opgezet rond de voorspelling van de laagste minimumtemperatuur in deze winter bij de ijsbaan werd (verrassend!?!) bijna gewonnen door de drie ijsmeesters van Schipluiden, die er resp. 0.1, 0.5 en 0.3 graad naast zaten. Het minimum was -13,2 graden en werd juist voorspeld door ijsclublid L. van Mil, die dit al op 20 november 2012 tijdens de algemene ledenvergadering voorspelde.

12 12 Tijdens deze periode werd ook door de scholen van Schipluiden enthousiast gereageerd. Alle leerlingen konden komen schaatsen in klassikaal verband. Ook de Jeugdtraining van de ijsclubs DVYC en DKYV werd, i.p.v op de Uithof, nu ook op Vlietlands ijs gehouden. Zondag 27 januari was de ijsperiode over en uit! Zware dooi! Door de afgewogen inkoop van broodjes, heeft de voedselbank na afloop van de ijsperiode ook dagenlang brood van de ijsbaan kunnen verdelen. 210 broodjes voor het goede doel, moet kunnen! De derde winterperiode met een tweede ijsperiode diende zich overigens al snel weer aan. Op 31 januari werd weer een winterbericht op de website geplaatst over de hernieuwde vorstkansen vanaf 7 februari. We kunnen er kort over zijn, het werd een kwakkelperiode, waarin op 13, 14 en 23 en 24 februari is geschaatst door een beperkt aantal leden. Op 24 februari bereikten onze schaatsactiviteiten zowel de RTL-nieuws-weerberichten, als vele weerfora en Janvissersweer.nl. De filmpjes over op dun-ijs-schaatsen op onze ijsbaan circuleren nog steeds op internet.

13 13 De maanden maart en april bleven winters met veel en vaak (nacht)vorst en sneeuw, maar de zonkracht won het van de ijsgroei, die niet meer boven de 3 cm is uitgekomen. Vanaf januari 2013 zijn zes maanden op rij onder normale temperatuur uitgekomen, wat opmerkelijk is in het zgn. nieuwe klimaat. Meer hierover leest u in de winterberichten, verderop in dit boekje. Jongerencommissie De jeugd heeft de toekomst. We zijn dan ook heel blij met een grote en actieve jongerencommissie, die zich heeft laten zien als daadkrachtig en sterk in de ondersteuning bij de vele taken die rond het ijsgebeuren moeten worden verricht. Inmiddels is binnen die commissie een kernbestuur van vier jongeren gevormd. Doel is verantwoordelijkheden meer en meer te gaan delen en dat jongeren geleidelijk gaan participeren in het hoofdbestuur. We mogen ons gelukkig prijzen met deze ontwikkelingen en met het enthousiasme van de groep. De commissie laat zelf van zich horen elders in dit boekje. Website ( De website werd telkenmale actueel bijgehouden door onze webmasters. Dit heeft ertoe geleid dat bijzonder veel mensen vanuit de wijde omgeving bij ons kwamen schaatsen. Op topdagen werden ruim hits genoteerd. Kijk de berichten op de site nog eens door, het levert veel sfeervol ijsplezier op ter voorbereiding van het nieuwe seizoen. Schaatsverkoop en ruilbeurs Gedurende de ijsperioden werd er weer gehandeld op de tweedehands schaatsen markt. Zo verruilden met bemiddeling door de ijsclub 113 paar schaatsen van eigenaar. De beschikbaarheid van schaatsen en het slijpen door Folkert Foekema, neemt een vaste en nuttige plaats in bij onze vereniging. Elders in dit boekje leest u over de schaatsruilbeurs en schaatsen slijpen op zaterdag 2 november. EHBO Door de vele schaatsers op natuurijs gebeurt er helaas ook wel eens een ongeval. Afgelopen seizoen was er het nodige aan blaar- en pleisterwerk, maar ook moest helaas een drietal keren de ambulance worden gebeld. Vaak is overmoedigheid of gewoon even onoplettendheid de oorzaak. IJs blijft glad en hard en dat vraagt, zeker in het begin, om voorzichtigheid. De voortdurend aanwezige EHBO ers hebben alles netjes kunnen afhandelen. De slachtoffers waren hiervoor dan ook zeer dankbaar.

14 14 Dankbaarheid Steeds is het weer een verademing om te zien hoe iedereen met elkaar omgaat op het ijs en bij de voorbereidingen om alles goed te laten verlopen. De vrijwilligersorganisatie draait op rolletjes, het overleg met collega ijsclubs en met de gemeentelijke overheden en de hulpdiensten loopt goed. Het was weliswaar weer een heel bijzondere en bewerkelijke winter, maar we kijken er met een warm gevoel op terug. Als bestuur van IJsclub Vlietland mogen we alleen maar dankbaar zijn voor alle mensen die mee helpen het ijsplezier voor velen mogelijk te maken, maar ook voor de dagen dat er ter voorbereiding geklust moet worden. Een ijsbaan vol mensen in die prikkelende winterluchten, de sfeer in het clubhuis en op het ijs, dat zijn momenten om in te lijsten. Ieder die hieraan zijn steentje heeft bijgedragen danken we voor hun sociale houding en vriendschappelijke manier van omgaan met elkaar. Dat is wat onze dorpse vereniging zo bijzonder maakt! Nog even alle feiten van afgelopen seizoen op een rijtje: IJsdagen aan de baan 14 IJsperioden 2 Westland-Toertocht 0 dagen Maximale ijsdikte 15 cm. Aantal leden 30 juni Aantal leden 30 juni Automatische incasso contributie 98,5% Bestuursvergaderingen 4 KNSB District Westland vergaderingen 2 Westland-Tourtocht vergaderingen 2 Overleg Gemeentelijke en hulporganisaties 2 Maatschappelijke stages bij ijsclub 4 Tot slot: We rekenen weer op een mooi seizoen waarbij sponsors, vrijwilligers en bestuursleden met elkaar op goede voet kunnen doorgaan. We hopen in goed overleg met andere sportverenigingen in Schipluiden en omliggende ijsclubs weer tot een prettige samenwerking te komen. Alleen met goede samenwerking kunnen we de vele schaatsliefhebbers plezier bieden, zowel op de ijsbaan als op de buitenwateren. We rekenen daarbij weer op de nodige steun en inzet van vrijwilligers, want alleen dan kunnen we dat ijsplezier ook waarmaken. Namens het bestuur van IJsclub Vlietland Aad van Winden, secretaris.

15 15 -Centrale verwarming -Loodgieterswerkzaamheden -Dakbedekking -Elektrotechnische installaties -Riolering -Onderhoudswerkzaamheden B.M. Singel GE Schipluiden Tel: info@favandenbosch

16 16

17 17 CONTRIBUTIE EN INSCHRIJVING Van de leden die ons een machtiging tot automatische incasso hebben gegeven (ruim 99% van de leden) is het contributiebedrag omstreeks eind oktober automatisch van hun rekening afgeschreven. De leden die (nog) niet per automatische incasso betalen treffen bij dit boekje een nota aan en een machtigingsformulier waarmee alsnog betaling via automatische incasso kan worden gevraagd. Betaling via automatische incasso is voor zowel u als ons gemakkelijker en drukt bij ons de administratie- en stijgende bankkosten. Om die reden wordt bij contributiebetaling per nota een opslag van 2,- per nota aan u doorberekend. Bij inschrijving van nieuwe leden accepteren wij alleen nog maar betaling per automatische incasso!!! Gezien het huidig groot aantal leden is de ijsclub terughoudend met inschrijving nieuwe leden van buiten de gemeente Midden-Delfland. Onderstaand de (ongewijzigde) contributietarieven voor het komend seizoen. Contributietarieven Lidmaatschap A. INDIVIDUEEL B. GEZINNEN Hoofdlid 1) Overige leden vanaf 18 jaar t/m 17 jaar OPSLAG betaling per nota Dagkaarten aan de ijsbaan Binnen betalingstermijn (vóór 20 november) 6,- 6,- 3,- 1,- 2,- Buiten betalingstermijn en tijdens ijsperiode 9,- 9,- 6,- 2,- 2,- vanaf 16 jaar t/m 15 jaar 3,- 2,- 1) Per gezin is er ongeacht de leeftijd altijd één hoofdlid

18 18 Met Renaud en Wolf rijdt u nooit een scheve schaats!! Renaud en Wolf Adviesgroep hèt verzekeringskantoor van Schipluiden en omstreken

19 19 AGENDA LEDENVERGADERING 5 NOVEMBER 2013 (aanvang uur in clubgebouw IJsclub Vlietland 1. Opening / mededelingen 2. Vaststelling agenda 3. Notulen ledenvergadering d.d. 20 november 2012 (zie pagina 20 e.v.) 4. Algemeen verslag seizoen (zie pagina 10 e.v.) 5. Financieel verslag: Resultatenrekening 2012/ balans Verslag kascommissie (Charles Wubben en Tom Ammerlaan) Begroting seizoen 2013/2014 Benoeming kascommissie 2014 Charles Wubben is aftredend, Leny Weber is reservelid De financiële stukken zijn opvraagbaar bij de penningmeester en ter vergadering beschikbaar voor de aanwezige leden 6. Bestuursverkiezing aftredend en herkiesbaar: Paulien Wolters en Aad van Winden tot aanvang van de vergadering kunnen de leden tegenkandidaten voordragen 7. Uitbreiding clubgebouw 8. Voorstel digitale toezending jaarboekje en vergaderstukken In het digitale tijdperk vragen steeds meer leden om digitale toezending van informatie. Het bestuur wil dit op de ledenvergadering bespreken en de wens van de leden horen. 9. Rondvraag 10. Sluiting Na afloop van de vergadering zal de Jongerencommissie een presentatie geven. Daarna is er onder het genot van een drankje gelegenheid tot het uitwisselen van schaatsbelevenissen.

20 20 NOTULEN LEDENVERGADERING 20 NOVEMBER Opening, mededelingen en vaststellen agenda De voorzitter, Jan vd Berg, opent de vergadering om uur en heet de ca. 70 aanwezigen hartelijk welkom. In het bijzonder wordt welkom geheten ons rayonhoofd dhr. Van Leeuwen. Hij zegt dat tijdens de ledenvergadering het bestuur, conform de statuten van de vereniging, verantwoording aflegt richting de leden. De leden krijgen gelegenheid vragen te stellen en opmerkingen te maken. Berichten van verhindering zijn ontvangen van Tineke Dijkshoorn, Arie Wooning en Kees van Winden. De secretaris maakt nog melding van ingekomen stukken: Bericht over Gewestelijke Jaarvergadering van de KNSB die op 24 november a.s. bij De Tuinderij in Schipluiden wordt gehouden en waar IJsclub Vlietland gastheer/organisator is; Brief van brandweer over veiligheid clubgebouw tijdens oud en nieuw viering; Verzoeken van goede doelen om samen met ijsclub koek en zopie op buitenijs te gaan verkopen; gemeente legt de organisatie daarvoor bij de ijsclub. Vervolgens wordt de in het jaarboekje opgenomen agenda ongewijzigd vastgesteld. 2. Notulen ledenvergadering 22 november 2011 De notulist Leo Heijdra geeft een korte toelichting. Over de gemaakte opmerking m.b.t. pekelstrooien op de bruggen wordt gezegd dat de technische commissie van de ijsclub afgelopen winter op de Korpershoeksebrug schotten heeft aangebracht zodat de pekel niet op het ijs kwam. Op de trambrug is zo n voorziening er nog niet. Daarover en het wat voorzichtiger strooien wordt weer met de gemeente besproken. Vervolgens worden, met dank aan notulist Leo Heijdra, de notulen vastgesteld. 3. Algemeen verslag De secretaris, Aad van Winden, geeft een toelichting op het in het jaarboekje opgenomen verslag. Er zijn weer veel activiteiten geweest en voorzieningen gerealiseerd. Enkele bijzondere: Schaatsmuseum in de molen Korpershoek; Parkeervoorzieningen bij ijsbaan en toertocht, zodat overlast in dorp beperkt bleef; Goede samenwerking met gemeente en hulpdiensten bij buitenijs/toertocht;

21 21 Samenwerking bij verkoop koek en zopie buitenijs met Scouting, Gymnastiekvereniging en Alpe d Huzes, zodat opbrengsten voor belangrijk deel ten goede kwamen aan lokale verenigingen en goede doelen; Veel schoolkinderen op ijsbaan en bij toertocht; Gewestelijk kampioenschap marathon en arresleespektakel op de ijsbaan; Aantal bestuurders/vrijwilligers hebben opleidingen voor EHBO, ijsmeester en toertochtorganisator gevolgd. Alle ijsactiviteiten hebben veel aandacht van media getrokken zelfs van de Duitse WDR bij de toertocht. Ons rayonhoofd, dhr. Van Leeuwen, heeft het aantal passerende schaatsers bij de molen geteld en kwam op hoogtij weekenddagen op ca per dag. Om dit tellen in het vervolg te vergemakkelijken, wordt hem namens de ijsclub een teller overhandigd. Dhr. Van Leeuwen vraagt het bestuur aandacht voor het teveel aan auto s op de molenwerf bij de hulpdienstenpost. Het bestuur zegt toe hierover betere afspraken met de gemeente te zullen maken. Vervolgens wordt het verslag goedgekeurd. Van: Duisenberg, P. Verzonden: maandag 28 januari :09 Aan: 'avw@kabelfoon.nl' Onderwerp: Dank! Geachte heer van Winden, Via u wil ik het bestuur en alle vrijwilligers bedanken voor de schaatsdagen de afgelopen weken. We hebben met ons gezin genoten van de baan, de muziek en na afloop de warme chocolademelk in het clubhuis! Dus aan alle vrijwilligers: dank! Wellicht tot bij de volgende vorstaanval anders graag tot volgend jaar! Met vriendelijke groet, Pieter Duisenberg Tweede Kamer-fractie VVD

22 22 4. Financieel verslag Resultatenrekening en balans en begroting De penningmeester, Marlies Wenneker, geeft een toelichting op de uitgereikte financiële stukken. Saldo was afgelopen seizoen positief, met name door de opbrengst van de ijsperiode in februari. Op de balans staan o.a. nog de te verrekenen opbrengst van de WTT met de andere mede organiserende ijsclubs. Op een vraag van Ton van Winden over de pacht wordt vanuit bestuur gezegd dat de ijsclub in gesprek gaat met DLG over de toekomst van onze pachtrechten en dat de ijsclub streeft naar een langjarig pachtcontract of eventuele overname van het ijsbaanterrein. Op een vraag van Nico van Paassen over het gebruik van het clubgebouw wordt geantwoord dat dit ca. 30 keer per jaar wordt verhuurd voor activiteiten van andere verenigingen, maar niet voor feesten. De penningmeester licht vervolgens de begroting voor het nieuwe seizoen toe. De begroting kent weinig wijzigingen t.o.v. voorgaande jaar. Wim Alsemgeest vraagt waarom er zo defensief zonder ijsperiode wordt begroot. De penningmeester zegt dat het bestuur uit wil gaan van een zekere en solide begroting. Kascontrole Bill van Vliet vertelt dat hij samen met Charles Wubben bij de penningmeester langs is geweest. Ze hebben de vele stukken gecontroleerd en alles in orde bevonden. De voorzitter vraagt vervolgens of de leden kunnen instemmen met de stukken en dat penningmeester en het bestuur decharge kan worden verleend. Onder applaus wordt dat door de leden verleend. De voorzitter bedankt vervolgens de penningmeester voor het, zeker door de ijsperiode, vele werk. Benoeming kascommissie 2013 De voorzitter bedankt de kascommissie voor hun werkzaamheden. Bill van Vliet treedt na twee jaar af. Charles Wubben blijft nog een jaar. Tom Ammerlaan treedt toe tot de kascommissie. Leny Weber meldt zich aan als reservelid. 5. Bestuursverkiezing Algemeen bestuurslid Wim van Mierlo en voorzitter Jan van den Berg zijn aftredend en herkiesbaar. De voorzitter draagt de voorzittershamer over aan medebestuurslid Marlies Wenneker. Zij stelt na raadpleging van de secretaris vast dat er vanuit de leden geen tegenkandidaten zijn voorgedragen. Onder applaus van de leden worden Wim en Jan herkozen. Vervolgens overhandigt Marlies de voorzittershamer weer over aan Jan van den Berg.

23 23 De voorzitter zegt zich weer met zijn medebestuursleden en vrijwilligers een periode voor de ijsclub te willen inzetten. 6. Jongerencommissie Het bestuur heeft in het jaarboekje een voorstel opgenomen een jongerencommissie te willen instellen. Enerzijds brengt dat nieuwe inzichten en verjonging in de vereniging en kan dit op termijn wellicht nieuwe jongere bestuursleden op gaan leveren. Afgelopen winter is er al een groep jongeren actief geweest met o.a. ijsonderhoud. Het bestuur krijgt nog de suggestie te kijken naar hoe dat bij de Zomerfeesten wordt ingevuld. Vragen over verdelen van activiteiten, grens leeftijd (geen beperking) en werkgroep i.p.v. commissie (ijsclub werkt met commissies) worden naar tevredenheid beantwoord. Vervolgens wordt het voorstel onder applaus goedgekeurd. De voorzitter bedankt de leden voor de instemming en zegt dat het bestuur het verder gaat invullen. Ook de van oude schaatsen gemaakte priksleeën werden intensief gebruikt!

24 24 7. Wat verder ter tafel komt/rondvraag/sluiting Vanuit de commissie ledenadministratie meldt Eef Rimmelzwaan dat er een nieuw softwarepakket voor de ledenadministratie wordt aangeschaft. Vanuit de technische commissie wordt gezegd dat er, met bemiddeling van Ary Dijkshoorn, een tweedehands Citroen is gekocht ter vervanging van een van de versleten veegauto s. Deze wordt door fa. Van Beek gratis in de clubkleuren geverfd. Daarnaast is er met bemiddeling van Willem Snijders een extra Agria-veger aangeschaft, welke door Willem wordt voorzien van veeg- en schuifapparatuur. Op een vraag over de WTT-medailles wordt gezegd dat de oude voorraad de afgelopen winter zo goed als op is gegaan en dat er inmiddels nieuwe medailles zijn besteld. Ton van Winden doet de suggestie om de afstand in de medaille te stempelen, zodat maar één medaille hoeft te worden gekocht en niet zoals nu 4 voor de verschillende afstanden. Gina Roeleveld geeft het bestuur in overweging de WTT-organisatie op het buitenijs in handen van een werkgroep te leggen, omdat het bestuur in drukke ijsperiodes dat niet allemaal zelf kan handelen. De voorzitter zegt toe dit in het bestuur te zullen bespreken. Nico van Paassen bedankt namens alle schaatsers het bestuur en de vele vrijwilligers voor hun inzet voor het vele schaatsplezier. Applaus van de aanwezigen volgt. De secretaris vraagt vervolgens de aanwezigen hun voorspelling voor de laagst te meten temperatuur aan de ijsbaan voor komende winter in te vullen. Degene die de juiste temperatuur voorspelt ontvangt daarvoor na het seizoen een attentie. De voorzitter bedankt vervolgens de leden voor hun inbreng. Hij bedankt ook de vele vrijwilligers, medebestuursleden en ook de lokale bedrijven voor hun steun en inzet t.b.v. de ijsclub. Hij memoreert tot slot nog aan het interview met Willem Alsemgeest in het jaarboekje, waarin gesproken wordt over de grote saamhorigheid tijdens ijsperiodes. Hij spreekt de wens uit dat ook in het komend seizoen weer veel te mogen waarnemen. Vervolgens sluit hij om uur de vergadering waarna onder het genot van een drankje nog lang en gezellig wordt nagepraat. Leo Heijdra

25 25 Uw plannen, onze zorg Nieuwbouw Onderhoud Verbouw Vormgeving Interieur Klussen Plafonds Wanden Vloeren Maatwerkmeubelen Herstel Montage Voor alle werkzaamheden in-, om- en aan de woning Van idee t/m opleverservice Vraag gerust vrijblijvend een prijsopgave aan. Henk van Kleef Mob: Bark 8 Tel: DD Schipluiden Fax:

26 26 SCHAATSEN SLIJPEN / SCHAATSENHOES MAKEN voor alle schaatsen en alle gewenste rondingen kunt u bij ons terecht folkert en joke Foekema prins hendriklaan 32 te den hoorn tel.: of foekies@kabelfoon.nl verzamelaar van oude schaatsen Hoveniersbedrijf Dorus v.d. Kraan Kloosterpad 63 tel. + fax: DG Den Hoorn

27 27 JONGERENCOMMISSIE STELT ZICH VOOR! In de winter van 2008 was er na een lange tijd weer eens een Westland Toertocht. s Ochtend vroeg voor dag en dauw werd besloten om de vaart toertocht klaar te gaan maken. Het bestuur zat echter met de handen in het (grijze!!) haar omdat ze dat niet alleen voor elkaar konden krijgen. Vrienden van vrienden werden gebeld en na 10 minuten stond er een groepje jongeren klaar bij de ijsbaan om instructies te krijgen. Een paar uurtjes later was de vaart er klaar voor en werd het een machtig mooie toertocht. De jongeren bleven daarna elke winter komen en zo ontstond er een groep die zich bezig houdt met allerlei taken op en rondom het ijs. Een aantal winters later is de oprichting van de Jongerencommissie een feit. Met een groep van ongeveer veertien jongeren, die bestand zijn tegen zeer strenge vorst, worden plannen besproken en onder alle omstandigheden hard gewerkt. Na afloop van een ijsdag volgt er geregeld - onder het genot van koek en zopie - een cursus sterke ijsverhalen vertellen vanuit het bestuur. De belangrijkste taak van de commissie is dat er veel gelachen wordt, maar daarnaast zijn we natuurlijk zeer serieus bezig met het bespreken van plannen over het ijs en ijsbaan. De taken worden zo goed mogelijk verdeeld. De commissie bestaat uit een gediplomeerd ijsmeester, een voorzitter en een secretaris. We zijn actief bij het vegen en dweilen van de baan. Ook wordt het bestuur veel geholpen, zodat zij uitgebreid van hun AOW kunnen genieten!!! De Jongerencommissie Paul, Ernst-Jan, Wijnand, Thomas, Bas, Mathijs, Britte, Marc, Ronald, Coen, Bas, Frenklin, Dion, Dave, Jelle, Remco, Niels, Jesper, Jort.

28 28 GEGEVENSWIJZIGINGEN T.B.V. LEDENBESTAND Wij verzoeken u wijzigingen/fouten in gegevens in ons ledenbestand zoveel mogelijk vóór 20 november aan ons door te geven. Voorbeelden van wijzigingen zijn: - onjuiste naam/adresgegevens op automatische incasso of nota; - verhuizing of kinderen die op zichzelf zijn gaan wonen; - aanmelding kinderen (indien er al een hoofdlid is ingeschreven kunnen kinderen jonger dan 6 jaar vóór 20 november gratis worden bijgeschreven). De wijzigingen onder vermelding van namen, adres, tel. nummer en geboortedata kunt u schriftelijk of per doorgeven aan onze ledenadministrateur: Eef Rimmelzwaan, Keenenburgweg 21, 2636 GK Schipluiden, admin@ijsclubvlietland.nl - Laswerk op locatie aluminium, metaal en RVS - Monorailwagens spuitapparatuur - Buisrailwagens (wel/niet aangedreven) - Dekwagens voor kassystemen - Machinebouw - Verwerkingslijnen - Werkplek inrichtingen - Intern transport - Hekwerken De Vette C.V. Gaagweg 11a 2636 AK Schipluiden Tel

29 29 VOOR ALLE SOORTEN DIGITALE ONTVANGST Digitale ontvangers voor: Satelliet, Kabel-TV, Digitenne Materiaal om meer TV s aan te sluiten: Versterkers, verdelers, kabel, etc. Gaagweg 36 schipluiden Tel: Openingstijden dinsdagmiddag uur vrijdagmiddag uur zaterdag uur Ook voor een origineel cadeau zoals het 'Midden-Delfland pakket' verkrijgbaar in elke prijsklasse! 'Bezoek onze winkel of bel ons' Ontwerp en aanleg van grotere TV distributiesystemen. Wim Ammerlaan Antenne- en Elektrotechniek Woudseweg AW Schipluiden Tel: Fax: WA_AE@hetnet.nl

30 30 ELFSTEDENRIJDER WILLEM NELL bekend door zijn spandoek Friesland Bedankt Op een mooie herfstdag begin oktober kwam ik bij Willem op zijn boerderij. Bij de oprijlaan staan twee imposante palen en op één ervan staat een mooi wit beeldje van een schaatser. Je weet gelijk met wat voor mens je te maken hebt. We zitten buiten in de zon. Willem zit met zijn arm in het gips! De koeien moesten naar binnen en de deur van de stal viel dicht. En toen hij m langs een koe open deed wilden er twee koeien tegelijk door. Eén open deur met in de doorgang tegelijk twee koeien en een arm was teveel. Hij doet er laconiek over, maar het is wel wat lastig. Zijn mooie verhalen kunnen een heel boek vullen. Wat een pure man! Direct aansluitend komt dan ook de anekdote van zijn knie. In 1985 was er bij het werken een pees gescheurd vlak onder de knie. Toen hij eindelijk bij de dokter kwam moest er geopereerd worden en daarna het been tot bovenaan in het gips. Dat was lastig met het werk op de boerderij en zijn gips zakte steeds een beetje af tot op de knie en dat irriteerde. Hij vond er wat op door de boor erop te zetten en twee gaten te maken! Een fietsband erdoor en dan opgehangen aan zijn nek. Zo hield hij het gips op hoogte en kon er toch gewerkt worden. Het werk gaat altijd voor zegt Willem simpel. De koeien wachten niet. In die winter van 1985 bij het trainen op de ijsbaan, had hij na die gipsperiode een slap linkerbeen en kon hij de mannen in de bochten niet bijhouden. Maar rechtdoor ging het goed. En in diezelfde winter kwam de 100 km tocht op de Vlaardingervaart en dat was rechtuit. Hij reed als de beste, maar het was erg koud en het werd wel wat mistig voor zijn ogen. Hij kwam wel bij de voorsten binnen, maar op de terugweg naar zijn boederij zat hij maar in zijn zere ogen te wrijven en boorde op de Westgaag een 2 jaar oude BMW-leswagen in de

31 31 vernieling. Hij kwam weg met een hoofdwond, kon ook zijn koeien nog melken, maar daarna heeft hij altijd een skibril bij de wedstrijden gedragen. Op 21 februari 1985 schaatste hij, met 200 km elfstedentocht in de benen, om half vier Leeuwarden in. In 1986 en 1997 ging het ook vrij soepel, Wel veel verhalen erover, teveel om hier allemaal te vertellen. We gaan het hebben over de fameuze Elfstedentocht van Elfstedentocht 1963 Hij kan er uren over praten. Soms schiet er een brok in zijn keel. Hij reed er vier, maar in 1963 moest hij onverwacht voortijdig de strijd staken. Van school mocht hij geen vrij nemen. Ik moest en zou naar Friesland. Het leverde hem later nog wel een week schorsing op, dat weer wel, maar daar zat Willem niet mee. Hij laat een krantenbericht uit 1963 zien met de kop: Weinig wind verwacht. Morgen mooi weer voor Elfstedentocht en in de tekst: Van een bulderende noordooster zoals bij de monstertocht van 8 februari 1947 is zeker geen sprake. Hoe kon men er naast zitten! Niemand verwachtte het, maar we werden bij Franeker van het ijs gehaald. Volkomen terecht hoor, want het was gekkenwerk. Er stond een harde wind en het werd een geweldige stuifsneeuwbende. Het was een baantje van drie meter breed waar je met zijn allen overheen moest. Het tempo lag te laag voor mij dus af en toe holde ik over de sneeuwwallen om voorbij te komen. Toen we bij Harlingen eenmaal tegenwind kregen, werden de baantjes steeds smaller en de één na de ander viel af. Bij Franeker werden we er dus afgehaald en ik heb niet eens gemopperd want het was echt niet meer verantwoord. Omdat zijn gymschoenen bij de start stonden, moest hij op zijn sokken naar Leeuwarden terug. Diezelfde nacht reed hij terug naar Maasland waar zijn 70 koeien wachtten om gemolken te worden. Slechts 69 toerrijders haalden de eindstreep. Alle andere 9225 deelnemers moesten ook voortijdig het parcours verlaten. Reünie 50 jaar na 1963 Op 18 jan 2013 was het 50 jaar geleden dat de meest bizarre Elfstedentocht in zijn geschiedenis verreden werd. Willem wou er wat mee doen en kwam begin januari bij ons thuis met dat idéé. Ik heb wel een plan en daarom ben ik

32 32 op zoek naar mensen die in die barre winter gestart zijn om hun verhalen te horen. Uitgereden of niet: Iedereen is welkom en ik zoek mensen die me willen helpen, want ik heb geen internet. Binnen een zucht was het geregeld. Een ruime 100 mensen kwamen naar het Westlands Schaatsmuseum; ruim 50 waren er gestart. Mannen met de kruisjes op de revers gespeld. Willem had wat bedacht Arie van Staalduinen is 3 km voor de finish uitgestapt omdat hij helemaal niet meer wist waar hij was; hij is er nog kapot van. Die man geef ik een elfsteden-kruisje. Ik heb er toch nog drie. Wat op die dag van de reünie is gebeurd, is een boek waard en dat heeft zijn dochter voor hem gemaakt. Een mooi fotoboek. Willem is er trots op. Hij heeft er een paar en geeft me er één mee Jullie hebben me zo geholpen. Hij geeft zijn elfsteden-kruisje weg en deelt zijn mooie herinneringen. Dat is Willem Nell, een markante man. Zo zouden er meer moeten zijn. Aad van Winden Elfstedenbikkels uit Maasland en Maassluis

33 33 Van: Verzonden: zondag 27 januari :59 Aan: Leo Heijdra Onderwerp: Schaatsles, Langs deze weg willen we IJsclub Vlietland bedanken, voor de mogelijkheid om voor de jeugd een Schaatsles op de fantastische natuurijsbaan te organiseren. Deze wekelijkse training verzorgen we normaal gesproken op de haagse Uithof. Dat doen we (dit jaar voor het eerst) met DVIJC (Vlaardingen) en DKIJV (Delft) gezamenlijk. Ook de kinderen van de Vlietland hebben met veel enthousiasme meegedaan. Ouders en kinderen konden allemaal meedoen. Het was een fantastische ervaring, om dat een keer op natuurijs te doen. Nogmaals veel dank voor de uitnodiging, het is wat ons betreft zeer zeker voor herhaling vatbaar. met vriendelijke groet, Leon van Bohemen, DKIJV jeugdschaats coördinator Wij werken de hele week op afspraak! Tot ziens in onze kapsalon. Vlaardingsekade BA Schipluiden Tel

34 34

35 35 WINTERONTWIKKELINGEN Toenemende kansen op een harde winter, ook in de komende decennia! Voor de beschrijving van de winterontwikkelingen zijn we drie weken eerder dan vorig jaar. Het boekje moet eerder klaar zijn en de jaarvergadering staat vroeg gepland. En dat zal mogelijk ook nodig zijn! Een aantal media op internet die ik intensief volg, laten geleid door het Global Forecasting system GFS- al weken een toenemend aantal kaarten langskomen, met daarin afgetekend een vroeg beginnende, langdurige en koude mogelijk vrij droge winter. Lees vooral ook voorgaande winterverwachtingen in de jaarboekjes op onze website. Daarin zijn een aantal zaken rond Noord Atlantische Oscillatie (NAO) en Arctische Oscillatie (AO) en oceaanstromingen (Ocean Current) uitgelegd. Die verhoudingen en stromingen zijn in grote mate bepalend voor ons weer. De laatste vijf jaar is een opvallende verandering gaande van de winterse luchtdrukverdeling, met veel hoge druk in noordelijke regionen en veel lage druk in zuidelijk van ons gelegen streken, met als gevolg meer sneeuw en koudere perioden in de winter. Die tendens intensiveerde afgelopen jaar met in 2013 (los van de eerste zeer warme 10 dagen) een langdurige koude winterse setting tot in mei. Alleen de maanden juli en augustus hebben temperaturen boven normaal, september is weer normaal en voor het laatste kwartaal lijkt geen bovennormale tendens te bespeuren. Dit alles als gevolg van een vaak voorkomende Noordoost circulatie door de NAO en AO. Voor ik er dieper op in ga nog even een kort citaat van Janvissersweer.nl op 2 oktober jl.: Aan de vooravond van de grote winter van waren er ook nauwelijks warme maanden. Eerder zag ik al dat destijds het voorjaar van 1962 zeer koud was. In de winter van 1961/62 werd de 11-stedentocht afgeblazen toen de rijders al onderweg waren naar Friesland. Er liggen dus wel leuke raakvlakken met destijds.

36 36 Enkele bijzondere feiten: Roemenië had 2 oktober al 15 cm sneeuw en de Oeral in Rusland al cm, extreem vroeg; De sneeuwbedekking op het noordelijk halfrond loopt ongeveer 3 weken voor op de laatste jaren; het albido- oftewel reflecterend effect van de zon op sneeuw zorgt dus al vroeg voor verdere afkoeling; De ijsbedekking op de Noordpool is 60% groter dan vorig jaar, te volgen op: /. Rond de zuidpool hoger dan eerder gemeten; De gemiddelde temperatuur in grote delen oostelijk van ons ligt al onder normaal; De zee temperatuur in onze omgeving is iets onder normaal. Zonneactiviteit: Kort geleden kwam het vijfde rapport uit van het IPCC (Intergovernmental Panel of Climat Change), die keer op keer een sterke globale opwarming en een grote zeespiegelstijging voorspelt. Feit is dat de laatste 10 jaar de wereldtemperatuur redelijk stabiel is gebleven en veel minder is gestegen dan in het eerste IPPCrapport uit 1990 werd voorspeld. Men verklaart dit door de mindere intensiteit van de zonnestraling. Echter bij de nieuwe projecties neemt men deze factor in het geheel niet mee!?

37 37 Toch is door o.a. Professor dr. Th. Landscheidt en de Russische prof. Abdussamatov diepgaande studie gedaan, o.a. vanuit ruimtestation ISS, over de contractie en extractie van de zon als gevolg van de zwaartekrachtwerking van andere planeten (vergelijk de maan die bij ons eb en vloed veroorzaakt). Uit die studies en metingen en uit ijsboringen op Groenland heeft men 400 jaar gegevens kunnen herleiden en ook toekomstige projecties gedaan. Beide professoren en vele andere klimaatsceptici worden niet in het panel van de IPCC gehoord. Toch bepaalt de zon in de grootste mate ons klimaat en is de discussie over de menselijke invloed (AGW) in relatie tot die zoninvloed van groot belang. Door alles intensief te bestuderen in de afgelopen jaren ben ik van mening, dat hun zienswijze (zie ook vorig jaar genoemde Profs van Geel, Kouffeld en de Jager) een serieus en doorkneed verhaal is. Als onderstaande plaatjes dus uitkomen gaan wij decennia geleidelijk koudere winters en afkoelende oceanen met andere stromingen tegemoet (voor geïnteresseerden:

3 Administratiekosten leden zonder automatische incasso: 2, /jaar

3 Administratiekosten leden zonder automatische incasso: 2, /jaar Begeleidende brief ALV 2010 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Inleiding... 1 2 Contributie verhoging voor gezinskaarten: 1,... 1 3 Administratie kosten leden zonder automatische incasso: 2,... 1 4 Appendix

Nadere informatie

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN ALGEMENE LEDENVERGADERING 11 november 2014, aanvang 20.00 uur in ijsclubgebouw te Schipluiden Secretariaat: Holierhoek 20, 2636 EJ Schipluiden e-mail: admin@ijsclubvlietland.nl

Nadere informatie

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt.

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt. Notulen jaarvergadering Historische Kring Dalfsen (concept) Datum 27-01-2014 Aanwezig 54 leden Met kennisgeving afwezig: Dhr. Henk Holsappel, Mw. Rix Pasman 1. Opening door de voorzitter De voorzitter

Nadere informatie

Leren schaatsen bij DKIJV, kinderen en ouders

Leren schaatsen bij DKIJV, kinderen en ouders September 2018 Leren schaatsen bij DKIJV, kinderen en ouders De afgelopen winter hebben we van onze toppers op de olympische spelen kunnen genieten. Schaatsen is een fantastische oer-hollandse sport, die

Nadere informatie

Steun uw IJsvereniging in Tiel, wordt lid of donateur!

Steun uw IJsvereniging in Tiel, wordt lid of donateur! Seizoen 2003-2004 PINGUÏN NIEUWS Hierbij ontvangt u onze alweer onze 3 e nieuwsbrief. Deze verspreiden we dit jaar onder alle leden, de vrijwilligers, donateurs (en onze oud leden). Vorig jaar was de nieuwsbrief

Nadere informatie

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN ALGEMENE LEDENVERGADERING 20 november 2012, aanvang 20.00 uur in ijsclubclubgebouw te Schipluiden Secretariaat: Holierhoek 20, 2636 EJ Schipluiden e-mail: admin@ijsclubvlietland.nl

Nadere informatie

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: DE KOERIER ANBO - WEMELDINGE Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: Cathrien Kole Bonzijweg 14 tel. 621386 Corrie Mol Kon. Wilhelminastraat 20 tel. 621400 Adri de Lange

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie

Infopunt november 2013

Infopunt november 2013 Infopunt 06 14 november 2013 Storm, wind en regen. Ja hoor, herfstweer. Het is een stormachtige opmaat naar de feestelijke decembermaand. Gelukkig was het maandag met Sint Maarten prachtig weer om te lopen,

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Notulen jaarvergadering RBC Slash dd 03 juni 2009.

Notulen jaarvergadering RBC Slash dd 03 juni 2009. Notulen jaarvergadering RBC Slash dd 03 juni 2009. Aanwezig: Kees van Kleef ( voorzitter ) Ernst Bronner ( Penningmester ) Gerda Kieftenburg ( Technische Commissie ) Frank Selbach ( Secretaris ) Luuk Franke

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr.1 maart 2008

Nieuwsbrief nr.1 maart 2008 Inhoud: 1. Algemene ledenvergadering op 27 maart 2008 2. POPEL Jaarverslag 2007 3. Energielabel 4. Hennink Service-abonnement C.V.- installatie 5. Service abonnement RRS-rioolreiniging 6. Bericht penningmeester

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Notulen. Algemene ledenvergadering van 09-11-2013. Datum: 09-11-2013 Locatie: Sporthal Eckart ; Weegschaalstraat 1 te Eindhoven Tijd: 11:00-12:10 uur

Notulen. Algemene ledenvergadering van 09-11-2013. Datum: 09-11-2013 Locatie: Sporthal Eckart ; Weegschaalstraat 1 te Eindhoven Tijd: 11:00-12:10 uur Notulen Algemene ledenvergadering van 09-11-2013 Datum: 09-11-2013 Locatie: Sporthal Eckart ; Weegschaalstraat 1 te Eindhoven Tijd: 11:00-12:10 uur Aanwezig bestuur: Henk Dibbets (voorzitter), Dorus de

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Beste leden, Heb je vragen, opmerkingen of leuke, anekdotes? Laat het aan ons weten via nieuwsbriefsvs@hotmail.com. Wellicht zullen wij het plaatsen in de nieuwsbrief!

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 - Februari: schooljaar 2012-2013. Beste ouders,

Nieuwsbrief 6 - Februari: schooljaar 2012-2013. Beste ouders, Nieuwsbrief 6 - Februari: schooljaar 2012-2013 Beste ouders, De eerste maand van het jaar 2013 zit er al weer op. Aan onze agenda te zien, hebben we ook in februari heel wat leuke en spannende activiteiten.

Nadere informatie

Les 3 Ophelderen Leestekst: De Friese Elfstedentocht

Les 3 Ophelderen Leestekst: De Friese Elfstedentocht "Welkom:... " Les 3 Ophelderen Leestekst: De Friese Elfstedentocht Introductiefase: 1. "We gaan vandaag weer proberen om de betekenis te vinden van moeilijke woorden. Dit noemen we 'Ophelderen van moeilijke

Nadere informatie

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia 28 augustus 2015 Vreedzame school Inmiddels zitten de eerste weken er weer op en zijn alle groepen goed begonnen. U heeft in de informatiefolders van de verschillende groepen kunnen lezen dat er in de

Nadere informatie

S.V.H.A. - verslag van de Algemene Ledenvergadering

S.V.H.A. - verslag van de Algemene Ledenvergadering Datum : maandag 12 oktober 2015 Tijd : 20:00u - 22:00u Aanwezig : geschat aantal aanwezige leden 50, waarvan 24 ingetekend; 7 bestuursleden 1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet alle aanwezigen

Nadere informatie

W E I D E P R A A T. Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5

W E I D E P R A A T. Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5 W E I D E P R A A T Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5 Van de redactie: Voor u ligt de vijfde uitgave van de Weidepraat 2014. Dit keer een compacte newsletter,

Nadere informatie

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015)

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Beste ouders en leerlingen, In deze Hallo vindt u informatie over: Wat er zoal speelt in de groepen Wat er verder zoal speelt op school Oproep van de werkgroep Carnaval Studiemiddag

Nadere informatie

UITKOMSTEN PEILING BUSVERVOER. Busvervoer naar Utrecht en Den Haag

UITKOMSTEN PEILING BUSVERVOER. Busvervoer naar Utrecht en Den Haag UITKOMSTEN PEILING BUSVERVOER Busvervoer naar Utrecht en Den Haag Peiling busvervoer Den Haag Formulier toegestuurd aan 78 kinderen 51 antwoorden ontvangen (65%) Bus Carpool Eigen vervoer Argumenten voor

Nadere informatie

Wat heb je allemaal nodig om te kunnen honkballen of softballen.

Wat heb je allemaal nodig om te kunnen honkballen of softballen. Informatie voor de ouders van onze jeugdleden. Allereerst willen wij jullie van harte welkom heten bij onze vereniging. D.m.v. dit informatie bulletin willen wij jullie alvast een beetje wegwijs maken

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN Secr: Holierhoek 20, 2636 EJ Schipluiden www.ijsclubvlietland.nl admin@ijsclubvlietland.nl ALGEMENE LEDENVERGADERING 9 november 2010, aanvang 20.15 uur in clubgebouw te Schipluiden

Nadere informatie

Ouderavond Noteer alvast in de agenda!

Ouderavond Noteer alvast in de agenda! Het Toermalijntje 08-03-2018 2017/2018 nummer 12 AGENDA WEEKSLUITING Vrijdag 16 maart (Hoofd) Diamantslijpers en Goudzoekers. Vrijdag 23 maart (Noord) Maanstenen en Zwerfkeien. Staking Woensdag 14 maart.

Nadere informatie

Peppelinfo december 2014, nummer 4

Peppelinfo december 2014, nummer 4 Peppelinfo december 2014, nummer 4 Beste ouders, Inmiddels ben ik al weer drie weken op de Peppel en begin ik me al aardig thuis te voelen. Ik heb al veel ouders ontmoet en al een aantal prettige gesprekken

Nadere informatie

Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014

Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014 Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014 Deze aflevering: Van de voorzitter 3 Eindfeest op zaterdag 8 november 5 Klusdag op zaterdag 15 november 6 Activiteiten kalender 2014 7 Van de ledenadministratie

Nadere informatie

Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren

Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren Nieuwsbrief 4 - April 2015 In dit nummer: Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren Commissieleden gezocht! Veranderingen rondom training Baanbezetting Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) Verslag

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Jaarverslag IJsclub Het Eendennest

Jaarverslag IJsclub Het Eendennest Jaarverslag IJsclub Het Eendennest 2016-2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Inleiding... 1 2 Berichten van de commissies en het bestuur... 1 2.1 Nieuwbouw commissie... 2 2.2 Technische Commissie...

Nadere informatie

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN ALGEMENE LEDENVERGADERING 3 november 2015, aanvang 20.00 uur in ijsclubgebouw te Schipluiden Secretariaat: Holierhoek 20, 2636 EJ Schipluiden e-mail: admin@ijsclubvlietland.nl

Nadere informatie

Jaarverslag 2013-2014

Jaarverslag 2013-2014 NOVA Voorzitter Anthony Matthijsen 24-9-2014 Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Mijn taken... 3 Externe contacten... 4 Vergaderingen... 4 Administratie... 4 Commissies... 5 Eerstejaarsfeest... 5 De club...

Nadere informatie

IK DANS. Penningmeester

IK DANS. Penningmeester Wadenoijen 10-09-2015 Jaargang 24 Waayer Nieuws 2 www.waayer-wadenoijen.nl IK DANS Aanstaande donderdag starten we met de eerste danslessen van het project IK DANS! Alle kinderen moeten op gymschoenen

Nadere informatie

CHRISTELIJKE VOLLEYBALVERENIGING EXCELSIOR UITHUIZERMEEDEN. Het einde van het seizoen is al bijna weer in zicht.

CHRISTELIJKE VOLLEYBALVERENIGING EXCELSIOR UITHUIZERMEEDEN. Het einde van het seizoen is al bijna weer in zicht. CHRISTELIJKE VOLLEYBALVERENIGING EXCELSIOR UITHUIZERMEEDEN Lekker eten (1 juni) Het einde van het seizoen is al bijna weer in zicht. Voordat iedereen weg is, willen wij nog graag een gezellige avond organiseren

Nadere informatie

Toch liever het hele team trainen? Dat kan natuurlijk. Neem dan even contact op, dan maak ik een offerte.

Toch liever het hele team trainen? Dat kan natuurlijk. Neem dan even contact op, dan maak ik een offerte. maart 2013, Nieuwsbrief 1 In deze nieuwsbrief: Training 'Sterren in de klas' gelanceerd Gastlessen drukte KleinKracht nu ook op Facebook en Twitter Boek in de maak Lestip: Paasles over de maan En verder

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Kijk ook op onze website Nr. 12 / 17 maart Lorentz Nieuwsbrief

Kijk ook op onze website  Nr. 12 / 17 maart Lorentz Nieuwsbrief Kijk ook op onze website www.lorentzschool.nl Nr. 12 / 17 maart 2017 Lorentz Nieuwsbrief De Nieuwsbrief verschijnt tweewekelijks en is een informatiebulletin van school aan ouders. Agenda - Agenda - Agenda

Nadere informatie

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren.

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren. Moordrecht 9 februari 2013 Normaal beschrijf ik het weer in het telweekeinde en soms net ervoor, deze keer iets verder terugkijken. Vanaf onze telling in december 2012 tot de midwintertelling in januari

Nadere informatie

ALGEMENE LEDENVERGADERING H.S.V. ONS GENOEGEN

ALGEMENE LEDENVERGADERING H.S.V. ONS GENOEGEN ALGEMENE LEDENVERGADERING H.S.V. ONS GENOEGEN 4 NOVEMBER 2013 1 Agenda algemene ledenvergadering 4 november 2013 1. Opening door de voorzitter en aanvullende mededelingen. 2. Verslag ledenvergadering 22

Nadere informatie

ZWIJNDRECHTSE ZWEM-EN POLOCLUB DE DEVEL

ZWIJNDRECHTSE ZWEM-EN POLOCLUB DE DEVEL Notulen van de Algemene Ledenvergadering ZZ & PC de Devel Gehouden op 20 April 2017 in het clubhuis van ZZ & PC de Devel te Zwijndrecht, Aanvang 20:00 uur. Aanwezig: 19 leden en 4 bestuursleden ( Martin

Nadere informatie

Vereniging Vrienden van Den Haag HUISHOUDELIJK REGLEMENT

Vereniging Vrienden van Den Haag HUISHOUDELIJK REGLEMENT Vereniging Vrienden van Den Haag Uitgave Redactie Vereniging Vrienden van Den Haag Jaap Trouw Status Definitief (ALV 20 november 2012) Versie 2.0 Vereniging Vrienden van Den Haag pagina 1 van 6 Leden Artikel

Nadere informatie

Dagcompetitie. Aanwezig van de verenigingen: Alle verenigingen vertegenwoordigd door één of meerdere personen, totaal 50 personen.

Dagcompetitie. Aanwezig van de verenigingen: Alle verenigingen vertegenwoordigd door één of meerdere personen, totaal 50 personen. Dagcompetitie Notulen van de algemene ledenvergadering van de Dagcompetitie, gehouden op 22 mei 2015 bij biljartvereniging Roac te Rijpwetering. Aanwezig van het Bestuur: Hans van Aalst, Piet Volwater,

Nadere informatie

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige.

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Burn out Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Ik was al een tijd druk met mijn werk en mijn gezin. Het viel mij zwaar, maar ik moest dit van mezelf doen om aan de omgeving te laten zien

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Hallo allemaal, De redactie van de nieuwsbrief wil jullie allemaal een goed, gezond en sportief 2013 wensen. We verwachten dat al jullie goede voornemens uit

Nadere informatie

20 november 2014. Beste ouders/verzorgers,

20 november 2014. Beste ouders/verzorgers, 20 november 2014 LET OP: Dinsdag 2 december Vergadering Medezeggenschapsraad Donderdag 4 december Sinterklaasfeest op school Dinsdag 9 december Vergadering Ouderraad Donderdag 18 december Kerstviering

Nadere informatie

Nieuwsbrief 7. Kooijman Racing. ONK Supersport 600. Inhoud:

Nieuwsbrief 7. Kooijman Racing. ONK Supersport 600. Inhoud: Kooijman Racing ONK Supersport 600 Nieuwsbrief 7 Inhoud: - Verslag GAMMA Racing Days - Kooijman Racing start niet in Spa-Francorchamps - ALS-dag in Assen 22 september - Caravan Verhuur Karsten helpt mee

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Activiteiten vereniging DWK Zutphen

Huishoudelijk Reglement Activiteiten vereniging DWK Zutphen - 0 - Huishoudelijk Reglement Activiteiten vereniging DWK Zutphen Inhoud Blz. 1 Algemeen 1 2 Lidmaatschap 1 3 Geldmiddelen 1 4 Bestuur 2,3 5 Ledenvergadering 3 6 Onderafdelingen 4 7 Beheerders schap 5

Nadere informatie

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden.

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden. CALKOENSTRAAT 15 1121XA LANDSMEER INFO-BULLETIN 19 2 juli JAARGANG 2013-2014 Vanuit de directie Op het moment dat ik mijn aandeel voor de INFO schrijf, is de vakantie echt in het vooruitzicht. Wat een

Nadere informatie

Nieuwsbrief DANKWOORD GWK IEDEREEN FANTASTISCH GEDAAN EN GEFELICITEERD! NIEUWE KLEDING BRAINSTORMAVOND

Nieuwsbrief DANKWOORD GWK IEDEREEN FANTASTISCH GEDAAN EN GEFELICITEERD! NIEUWE KLEDING BRAINSTORMAVOND ds Januari 2014 30 Nieuwsbrief www.aquapoldro.nl Bij de afdeling wedstrijdzwemmen van Aquapoldro kan iedereen op zijn eigen niveau meedoen aan wedstrijden. Of je nu ambities hebt om deel te nemen aan Gelderse

Nadere informatie

Algemene Leden Vergadering

Algemene Leden Vergadering Algemene Leden Vergadering 14-11-2011 Vanuit het bestuur aanwezig; Paul, Wim, Hans, Niek, Henk, Caroline en Monique Presentielijst leden, zie bijlage. Welkom 1. Paul opent de vergadering maar schorst hem

Nadere informatie

Notulen Algemene Ledenvergadering april 2014

Notulen Algemene Ledenvergadering april 2014 Notulen Algemene Ledenvergadering april 2014 Datum: maandag 21 april 2014 Tijd: 10.35 uur t/m 12.00 uur Locatie: Dolfinarium Harderwijk Aanwezigen bestuursleden: Goksel Tatlioĝlu, Angelo Verhoeven, Jan

Nadere informatie

BV Squirrels - Nieuwsbrief seizoen 2014-2015 10 augustus 2014 BV SQUIRRELS

BV Squirrels - Nieuwsbrief seizoen 2014-2015 10 augustus 2014 BV SQUIRRELS BV Squirrels - Nieuwsbrief seizoen 2014-2015 augustus 2014 BV SQUIRRELS Nieuwsbrief seizoen 2014-2015 Van de voorzitter Hallo allemaal, Nog eventjes en dan is de vakantie weer voorbij. Natuurlijk hoop

Nadere informatie

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014

Beste lezer, NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 NIEUWSBRIEF Nr. 14-3 e JAARGANG uitgave nr. 4 van 2014 opmaak: 29 mei 2014 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje

Nadere informatie

20 februari 2015 (nr 8) Nieuws uit groep 1/2

20 februari 2015 (nr 8) Nieuws uit groep 1/2 Nieuws uit groep 1/2 20 februari 2015 (nr 8) Deze week hebben we het thema Sneeuw en ijs afgesloten. Donderdagmiddag hebben we met z n allen genoten van een circuit rondom dit thema. We hebben o.a. vetbollen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 16, 28 april 2015

Nieuwsbrief 16, 28 april 2015 Nieuws van Nieuwsbrief 16, 28 april 2015 Kind op maandag... 1 Maandaggeld... 1 Aanmeldingen nieuwe leerlingen... 2 Avond4daagse... 2 Continurooster vrijdag 1 mei... 2 Jantje Beton loterij... 2 Schoonmaakavond

Nadere informatie

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN www.ijsclubvlietland.nl ALGEMENE LEDENVERGADERING 25 november 2008, aanvang 20.30 uur in clubgebouw te Schipluiden (om 20.00 uur staat de koffie klaar) 2 3 INHOUDSOPGAVE blz.

Nadere informatie

Verslag. 1. Voorstellen bestuur

Verslag. 1. Voorstellen bestuur Verslag Vergadering 1 e vergadering Buurtvereniging Ludinga met de buurt Datum Donderdag 24 september 2009; 20.00 uur Gehouden te De Piraat te Harlingen Aanwezig van bestuur Jan Tsjerk Loonstra Tineke

Nadere informatie

Info bulletin mei t/m september 2015

Info bulletin mei t/m september 2015 Clubgebouw De Veldschoppe Gebr. Ketteringstraat 15 7131NM Lichtenvoorde Tel: 06-30690868 Info bulletin mei t/m september 2015 Overzicht activiteiten mei t/m september 2015 Gezinsfietstocht donderdag 14

Nadere informatie

Locatie : Verenigingsruimte AZL, Fluitpolderplein 1, Leidschendam Datum : 27 oktober 2010 Tijd : 20.30 uur

Locatie : Verenigingsruimte AZL, Fluitpolderplein 1, Leidschendam Datum : 27 oktober 2010 Tijd : 20.30 uur 1 Locatie : Verenigingsruimte AZL, Fluitpolderplein 1, Leidschendam Datum : 27 oktober 2010 Tijd : 20.30 uur Aanwezige bestuursleden : Jos Winnink (voorzitter) Jan Harm Bakhuys (secretaris) André Nieuwenhout

Nadere informatie

Nieuwsbrief MTC december 2014

Nieuwsbrief MTC december 2014 Nieuwsbrief MTC december 2014 Afscheid van een tennisvriend Op 8 december 2014 is helaas veel te vroeg, ons sympathieke en altijd vrolijke tennislid Fred Koster overleden. Wij bewaren mooie herinneringen

Nadere informatie

ROFFELTJE. Hij ziet het niet

ROFFELTJE. Hij ziet het niet Spechtstraat 49, 3853 VA, Ermelo, 0341-552284 ROFFELTJE > Hij ziet het niet Vol vertrouwen legt hij zijn kleine bruine handjes in die van mij. Ik heb zwarte Piet gezien vertelt hij me met glanzende bruine

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Jeugdcompetitie 2013 A.V.Start

Jeugdcompetitie 2013 A.V.Start Nieuwsbrief januari 2013. Alle leden nog de beste wensen voor 2013. Bomenwacht Nederland is de nieuwe sponsor van de competitie. Jeugdcompetitie 2013 A.V.Start Dag Datum Wedstrijd Plaats Afstand zondag

Nadere informatie

D E V R I E N D E N K R A N T

D E V R I E N D E N K R A N T J a a r g a n g 2, n u m m e r 8 D E V R I E N D E N K R A N T S e p t e m b e r 2 0 0 9 IN DEZE NIEUWSBRIEF VAN ONZE VOORZITTER JUBILEUMRECEPTIE EEN PAAR FOTO S NIEUW VOORZITTER JEUGDCOMMISSIE REGELING

Nadere informatie

Apostolische rondzendbrief

Apostolische rondzendbrief oktober 9, 2011 Jaargang 1, nummer 1 Lieve mensen, Zo bent u een voorbeeld voor alle gelovigen in Macedonië en Achaje geworden. Wij zijn nu al weer een tijdje hier in het zuiden van Griekenland, in de

Nadere informatie

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar.

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar. Vrijdag 10 juni 2016 Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) Regel van de week: We luisteren naar elkaar. Storing bij het versturen van e-mails Afgelopen week hebben

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

23 3 januari K E R S T V A K A N T I E

23 3 januari K E R S T V A K A N T I E AGENDA maandag t/m vrijdag 23 3 januari K E R S T V A K A N T I E januari 2014 Activiteit culturele activiteiten vrijdag 10 Bezoek Scheepvaartmuseum groep 7A en 7C Rijksmuseum groep 6C en van Goghmuseum

Nadere informatie

Verslag algemene jaarvergadering Stichting Beheer Oudergelden het Festival op maandag 8 september 2014

Verslag algemene jaarvergadering Stichting Beheer Oudergelden het Festival op maandag 8 september 2014 Stichting Beheer Oudergelden Verslag algemene jaarvergadering Stichting Beheer Oudergelden het Festival op maandag 8 september 2014 Aanwezig: Bestuursleden: Aafje ter Avest, Karin Hogervorst en Janke Verheij,

Nadere informatie

05 Jaarverslagen afdeling voetbal SV Spaarnwoude en jeugdcommissie seizoen

05 Jaarverslagen afdeling voetbal SV Spaarnwoude en jeugdcommissie seizoen Notulen Aanwezige bestuursleden: Edwin Ruijgrok (voorzitter) Jan Bönker (secretaris) Bert Brals (penningmeester) Frank Willems (seniorenzaken) Frank Oud (wedstrijdsecretaris) Steven ten Brink (selectiezaken)

Nadere informatie

Notulen van de algemene ledenvergadering van de Harddraverijvereniging Heemskerk Dinsdag 14 mei 2013

Notulen van de algemene ledenvergadering van de Harddraverijvereniging Heemskerk Dinsdag 14 mei 2013 Notulen van de algemene ledenvergadering van de Harddraverijvereniging Heemskerk Dinsdag 14 mei 2013 1. Opening Met een welkom aan onze ereleden, de heren Rijkenberg en Verduin, opent de voorzitter de

Nadere informatie

D R U P P E L S G E W I J S

D R U P P E L S G E W I J S B a s i s s c h o o l D e R e g e n b o o g s e p t e m b e r 1 5 D R U P P E L S G E W I J S 1 5 m e i 2 0 1 1 KALENDER 07-09 hoofdluiscontrole 07-09 informatieavond groep 7 08-09 informatieavond groep

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Stefan Slot Vriezenveen

Stefan Slot Vriezenveen Beste sponsoren, Zoals jullie waarschijnlijk wel mee hebben gekregen is vorige week de marathon van New York afgelast. De reden waarom deze afgelast is lijkt mij volkomen terecht! Maar het moment en de

Nadere informatie

Tandartspraktijk Hoek verder als Mondmedicentrum Tiel

Tandartspraktijk Hoek verder als Mondmedicentrum Tiel Tandarts Hoek Konijnenwal 23 4001 HA Tiel T. 0344 61 62 40 Tandartspraktijk Hoek verder als Mondmedicentrum Tiel Geachte heer/mevrouw, Al enige tijd werken Tandartspraktijk Hoek, Tandartspraktijk G. van

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Wij hebben de schaatsen al uit het vet gehaald, jij toch ook?!

Wij hebben de schaatsen al uit het vet gehaald, jij toch ook?! Nieuwsbrief 1, 12 september 2018 Inhoud: 1. Agenda 2. Seizoen 2018/2019 3. Kleding ophalen 4. Eerste schaatles van het seizoen 2018/2019 5. Entreegeld 6. Nieuw bestuurslid 7. Easygliders! 8. Schaatsen

Nadere informatie

3. Notulen vergadering voorgaande vergadering Notulen ALV 2015 worden vastgesteld zonder aanvullingen of opmerkingen.

3. Notulen vergadering voorgaande vergadering Notulen ALV 2015 worden vastgesteld zonder aanvullingen of opmerkingen. Notulen Algemene Leden Vergadering 2016 Datum: 23 februari 2016 Plaats: Wetsus aan de Oostergoweg 7 te Leeuwarden Aanwezigen: Zie bijlage 1 MKA.: Verzendlijst: Curt van Oss Alle aan- en afwezigen Verslag

Nadere informatie

Notulen Algemene Ledenvergadering d.d. 23 februari 2009

Notulen Algemene Ledenvergadering d.d. 23 februari 2009 Notulen Algemene Ledenvergadering d.d. 23 februari 2009 Aanwezig zijn: De heer N. Graaf, voorzitter De heer H.C.P. Venema, vice-voorzitter Mevrouw E. den Nijs, bestuurslid De heer J. Komen, administrateur

Nadere informatie

Nieuwsbrief Editie 2 Seizoen

Nieuwsbrief Editie 2 Seizoen Nieuwsbrief Editie 2 Seizoen 2018-2019 Voor je ligt de tweede editie van de nieuwsbrief van Jubileumseizoen 2018-2019. In deze nieuwsbrief kun je uitgebreid lezen over het jubileum! Daarnaast is er o.a.

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SEIZOEN 2018/2019. jaargang 9 nr In dit nummer o.a.: 1. van het bestuur. 2. de Grote Clubactie. 3.

NIEUWSBRIEF SEIZOEN 2018/2019. jaargang 9 nr In dit nummer o.a.: 1. van het bestuur. 2. de Grote Clubactie. 3. In dit nummer o.a.: 1. van het bestuur 2. de Grote Clubactie 3. nevenactiviteiten 5. wedstrijdprogramma NIEUWSBRIEF jaargang 9 nr. 2 27-09-2018 SEIZOEN 2018/2019 Beste deelnemers aan de op 17 april gehouden

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

Programmaboekje EHBO-seizoen 2015-2016. EHBO Rossum en EHBO Saasveld

Programmaboekje EHBO-seizoen 2015-2016. EHBO Rossum en EHBO Saasveld Programmaboekje EHBO-seizoen 2015-2016 EHBO Rossum en EHBO Saasveld In dit boekje: Bestuurssamenstelling EHBO Rossum Bestuurssamenstelling EHBO Saasveld Informatie over Jeugd EHBO Planning EHBO Rossum

Nadere informatie

In 2008 is de heer Frans van der Put gestopt met zijn werkzaamheden als secretaris en is opgevolgd door Piet Feenstra.

In 2008 is de heer Frans van der Put gestopt met zijn werkzaamheden als secretaris en is opgevolgd door Piet Feenstra. Nieuwsbrief maart 2009 nr.1. Inhoud: 1. Algemene ledenvergadering op 26 maart 2009 2. POPEL Jaarverslag 2008 3. Energielabel 4. Hennink Service-abonnement C.V.- installatie 5. SIMA Service abonnement C.V.-installatie

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

Scheidsrechtersvereniging Doetinchem en Omstreken

Scheidsrechtersvereniging Doetinchem en Omstreken Aanwezig: 43 leden. Notulen 79 ste Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering Scheidsrechtersvereniging, 13 april 2015 Genodigden: VCN, COVS Oost, Servicegebied Midden en zustervereniging COVS Winterswijk e.o.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Doel van de vereniging: Het doel van de vereniging is om eenieder die dat wil, deel te laten nemen aan fietstoertochten in groepsverband in de omgeving van Putte en daarbuiten,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Ondine 27-Maart 2014

Nieuwsbrief Ondine 27-Maart 2014 Nieuwsbrief Ondine 27-Maart 2014 Beste Zeiler/roeier. De Winter is voorbij, nog een paar dagen en de zomertijd komt er aan, hetgeen betekend dat het 's avonds weer langer licht wordt, en men weer de gelegenheid

Nadere informatie

SCHOOLVOETBALTOERNOOI 2015 En de winnaar is.. Zandberg D1!!!!! De tweede thriller in twee dagen tijd in het Rat Verlegh-stadion;

SCHOOLVOETBALTOERNOOI 2015 En de winnaar is.. Zandberg D1!!!!! De tweede thriller in twee dagen tijd in het Rat Verlegh-stadion; jaargang 17 nummer 13 donderdag 04-06-2015 KBS De Zandberg Zandberglaan 60-62 4818 GL Breda Deze nieuwsbrief wordt verspreid onder alle ouders, personeelsleden en diverse betrokkenen. Wilt u informatie

Nadere informatie

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen!

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen! Nieuwsbrief Mascha Pijnenborg Uitgave 1, 2011 Nieuw jaar, nieuwe ploeg, nieuwe fiets Een nieuw jaar is begonnen! Mijn oude ploeg bestaat nu écht niet meer en ik start nu officieel bij het nieuwe Dolmans

Nadere informatie

Mededelingen Dorpsbelang Gaast, februari 2014

Mededelingen Dorpsbelang Gaast, februari 2014 Mededelingen Dorpsbelang Gaast, februari 2014 Als u dit leest, zijn we alweer ruim een maand onderweg in het nieuwe jaar 2014, waarbij we ons aan het begin van dit nieuwe jaar hebben afgevraagd wat dit

Nadere informatie

VC058 Dé volleybalvereniging van Leeuwarden en omstreken

VC058 Dé volleybalvereniging van Leeuwarden en omstreken Nieuwsbrief 7 Nieuws! VC058 Dé volleybalvereniging van Leeuwarden en omstreken Seizoen 201 4-201 5 Voorwoord van het bestuur Beste leden van VC058, Hierbij de nieuwsbrief van VC058. We gaan als vereniging

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Beste Thialffer, Vakantie voorbij, volop genoten van de zon, zee,en strand. Dan heb je natuurlijk veel te vertellen. Heb je iets moois, leuk of speciaals meegemaakt, ben je op

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG Opgericht: 15-01-1883 Secr.: J. Buze Visserwei 41 8407 ET Terwispel JAARVERSLAG 2011-2012 In 2010 lag er ten tijde van de ledenvergadering al 3 weken ijs, doch daar was in december 2011 nog geen sprake

Nadere informatie

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN ALGEMENE LEDENVERGADERING 7 november 2017, aanvang 20.00 uur in ijsclubgebouw te Schipluiden Secretariaat: Holierhoek 20, 2636 EJ Schipluiden e-mail: admin@ijsclubvlietland.nl

Nadere informatie

WEEKBRIEF 11 DECEMBER 2015 / NUMMER 18

WEEKBRIEF 11 DECEMBER 2015 / NUMMER 18 WEEKBRIEF 11 DECEMBER 2015 / NUMMER 18 Aan de ouders/verzorgers van onze leerlingen, Onze school is afgelopen maandag weer in kerstsfeer gebracht. Zeker nu de ochtenden lang donker en schemerig zijn, geven

Nadere informatie