IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN"

Transcriptie

1 IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN ALGEMENE LEDENVERGADERING 20 november 2012, aanvang uur in ijsclubclubgebouw te Schipluiden Secretariaat: Holierhoek 20, 2636 EJ Schipluiden website:

2 2 TOTAL LANGSTRAAT MÉÉR DAN BENZINE ALLÉÉN Dorpsstraat CJ Schipluiden Tel: Website:

3 3 INHOUDSOPGAVE blz. Bestuur IJsclub Vlietland 5 Schaatsruil-/slijpbeurs en verkoop jubileumboeken 6 Willem Alsemgeest, 50 jaar op schaatsen 8 Algemeen verslag seizoen Contributie en inschrijving Agenda ledenvergadering 20 november Notulen ledenvergadering 22 november Jeugdcommissie 30 Winterontwikkelingen Veiligheid op buitenijs 37 De volgende bedrijven zijn sponsor van IJsclub Vlietland: Transportbedrijf Post Kogeko Anton Ammerlaan Loon-, Verhuur- & Lasbedrijf Loon en maaibedrijf Willem Snijders P.M. van der Ende Installatiebedrijf

4 4

5 Bestuur en commissies IJsclub Vlietland Voorzitter: Jan v.d. Berg Sint Maartensregtplein 22 tel Secretaris: Aad van Winden Holierhoek 20 tel Penningmeester: Marlies Wenneker Dr. J. de Koninglaan 24 tel Algemene leden: Leo Heijdra Tjalk 87 tel Dorus v.d. Kraan Kloosterpad 63 tel Wim van Mierlo Tjalk 21 tel Theo van Paassen Brugstraat 31 tel Nico van Wijk Singel 9 tel Eef Rimmelzwaan Keenenburgweg 21 tel Paulien Wolters Holierhoek 12 tel Ledenadministratie + beheer clubgebouw: Eef Rimmelzwaan Keenenburgweg 21 tel Technische commissie: Ben Schenkeveld, Theo van Paassen, Wim van Mierlo, Nico van Wijk Commissie ledenadministratie: Leo Heijdra, Eef Rimmelzwaan Financiële commissie: Marlies Wenneker, Aad van Winden, Eef Rimmelzwaan, Jan v.d. Berg Koek en zopie commissie: Dorus v.d. Kraan, Paulien Wolters Beheerders website Jack van Soest, Leo Heijdra 5 Website:

6 SCHAATSRUIL- EN SLIJPBEURS EN VERKOOP JUBILEUMBOEKEN ZATERDAG 17 NOVEMBER A.S. VAN UUR IN IJSCLUBGEBOUW 6 Op zaterdag 17 november a.s. is er tussen 11 en 16 uur, als opmaat voor het winterseizoen, opnieuw voor iedereen de gelegenheid oude schaatsen bij de ijsclub ter verkoop aan te bieden en eventueel nieuwe of andere schaatsen aan te schaffen. Hiermee bent u en uw kinderen op tijd klaar voor het nieuwe winterseizoen. Onze schaatsspecialist Folkert Foekema is ook aanwezig met zijn slijpmachine zodat u ook alvast uw schaatsen voor de winter kan laten slijpen. De verkoopprijs van uw ter verkoop aangeboden schaatsen, wordt door u in overleg met de ijsclub bepaald en zodra ze verkocht zijn ontvangt u het bedrag minus een kleine provisie voor de ijsclub. Velen doneren de schaatsen aan de ijsclub; de ijzers worden dan soms gebruikt voort priksleden, schuifmateriaal of onder de glijdende brancard die voor EHBO gevallen op het ijs wordt benut. Grijp de kans en kom 17 november naar ons gezellige clubhuis om te snuffelen in de schaatswinkel en bij te praten. Ook verkoop jubileumboeken!! Daarnaast kan tijdens die beurs ook het jubileumboek Van IJslust tot Vlietland nog worden gekocht. Het boek met 192 pagina s over 120 jaar winterse historie van Den Hoorn en Schipluiden is te koop voor 15,-. Een prachtig boek om cadeau te geven voor sinterklaas of met een verjaardag.

7 7 HW Installaties Installatie & Onderhoud * Centrale verwarming * Gasinstallaties * Sanitair * Water * Elektra Harm Woltering Agnes Croesinklaan HL Schipluiden Tel: Fax:

8 8 WILLEM ALSEMGEEST, 50 JAAR OP SCHAATSEN Toen ik Willem uitnodigde voor een interview over zijn schaatshistorie, dacht ik dat hij wel wat stof en anekdotes had om te vertellen. Nadat hij mij 90 minuten smakelijk en vol passie verhalen had verteld, -vragen waren eigenlijk overbodig- was het probleem: hoe krijg je al die informatie bondig in één artikel? Zoals veel van de leden ook bij zichzelf zullen herkennen, begon Willem als klein ventje op de sloot achter de stoel te krabbelen op zijn doorlopers. Plaats van die eerste pogingen: op de KEEN bij Moerman achter Leo Arkesteijn. Zijn eerste diepe indruk van het ijsgebeuren was de historische winter van 1963: de auto s en vrachtwagens op het ijs, de gigantische sneeuwhopen, zijn peetoom Opa Haring als wedstrijdorganisator en zijn vader als baanveger. Ik was in die winter dag en nacht op het ijs, aldus Willem. Een bijzondere herinnering blijft de dag dat iedereen aan de radio zat want De Elfstedentocht werd verreden! Zo herkenbaar die diepe indrukken die een deel van je verdere leven bepalen. Al luisterend naar zijn verhaal voel je hoe iemand de liefde voor het ijs en voor het schaatsen met de paplepel kreeg ingegoten en dat blijkt ook uit zijn verdere verhaal. Wedstrijden Uiteindelijk ging Willem pas rond zijn 30 e naar de Uithof voor meer georganiseerd schaatsen. In diezelfde tijdsperiode werd ook direct begonnen met het marathonwerk en ging hij vol in het diepe, want in 1983 werd in het grensgebied van de VS en Canada, op het Lake Memphremagog, de eerste aansprekende buitenlandse Alternatieve 11-stedentocht gehouden. Willem ging daar met Bram Dijkshoorn (overleden echtgenoot Van Tineke, 11-stedenwinnares van 1986) naartoe. Echtgenote Jet lag nog met de naweeën van de net geboren dochter Daisy op bed, maar de schaatskoorts riep!! Willem herinnert zich dat in de nacht voor de 200-km wedstrijd een deel van het ijs met auto s kapot was gereden. Paniek alom zo vlak voor de wedstrijd. Start bij 24 graden onder nul.. etenstas achter pension op het ijs achtergelaten... parcours werd verlegd, dus nooit meer in de buurt van die tas eerste ronde 100 km zonder eten ja, een handje krenten, dat wel bij de post na 100 km was alles al op, pas na 190 km een sinaasappel van een dokter uit de bezemwagen.. honger.. dorst 400 man gestart uitgereden, waaronder Willem en Bram uit Schipluiden. 12 uur afzien... het schaatsbloed?? die drijfveer!! Die passie?? Je hebt een blijvend verhaal.. dat blijkt. Dié wedstrijd haalde daarom ook alle kranten in Nederland.

9 9 Willem voorop in het club-van-100-peloton op onze ijsbaan Een jaar later volgde de tweede 200 km op het Rideaukanaal bij Ottawa, en daarna nog een zestal Weissensee-alternatieven en de drie Friese, dus de échte 11-stedentochten, waarvoor hij in 1986 op het laatste moment alsnog werd geselecteerd voor de wedstrijd. Ook toen ging er één en ander mis met de verzorging. Een bidon met vloeibaar voedsel van de Labello-ploeg bracht uitkomst. Onderwerpen als de 100-km wedstrijden Schipluiden-Maasland komen langs midden jaren 80 met toppers als Jan Roelof Kruithof, de valse start omdat voorzitter Rodenburg en anderen te lang toespraken hielden (Kruithof zei: Kom jongens, we gaan! ), de neutralisatie na één omgang, de herstart. Verhalen en anekdotes passeren zonder opsmuk, een mooi puur verhaal, zoveel.. we zouden er drie ijsclubboekjes mee kunnen vullen. Keijzer-ploeg Vanaf de eerste activiteiten op de Uithof was Willem Alsemgeest enthousiast deelnemer bij de 100 ronden van de Keijzer-ploeg. Aanvankelijk beginneling, maar tegenwoordig wedstrijdleider en jurylid. De Keijzer-ploeg bestaat uit zo n 80 rijders die met elkaar een vriendengroep is geworden, aldus Willem. Dit seizoen is al het 30 e jaar van de 100-ronden. De middenmoot rijdt steeds rond de 42 seconden per ronde, maar ieder heeft ook zo zijn eigen wedstrijdje

10 10 en de snellere rijders presteren het soms om op de 100 er 10 te dubbelen. In mijn beste dagen kwam ik wel aan 9 dubbelingen, maar de tand des tijds zorgt er nu voor dat een paar ronden inhalen van de hoofdploeg nu zo ongeveer wel het matje is; het schaatsplezier lijdt daar overigens niet onder. Natuurijs Smakelijk vertelt hij over de grote pelotons die tourtochten gingen rijden. In het enthousiasme om met 40 man tegelijk te stempelen en zo snel mogelijk weer door te gaan, werd menig stempelhok met stempelaar en al een meter of 10 verschoven. De praktische oplossing: om oppositie van de stempelvrijwilligers te voorkomen werd Frans van Veen, de oude nestor van de Keijzer-ploeg, met 40 stempelkaarten vooruit gestuurd om de noodzakelijke bewijzen op de kaart te krijgen, want een stempel moest er wel komen. Het laatste jaar rijdt Willem, naast op zijn oude klapschaatsen, nu ook op Zweedse Kluunschaatsen. Op natuurijs zijn dat toch wel de meest praktische schaatsen gebleken, is zijn inmiddels opgedane ervaring. Afgelopen winter is hij driemaal op de Brielse Maas gaan schaatsen. Dit water vroor pas dicht na de sneeuwval en daardoor was het fantastisch ijs, zo zwart, zo hard en zo helder, dat je bijna bang was om erop te schaatsen, de dikte was er niet aan af te zien. Ook de laatste zondag, na een paar cm sneeuw, kon je er blind rijden, zo mooi en scheurloos was het ijs nog. Willem is -zoals hij zelf zegt- eigenlijk een angsthaas en gaat nooit ergens schaatsen waar niet al een aantal mensen op het ijs is geweest. Lyrisch wordt hij als hij vertelt van de 100 ronden die hij met een groep van 15 man op 4 februari 2012 op de ijsbaan van Vlietland reed, op de koudste dag van het jaar met een prachtige zonsopgang; bij de start om 9 uur een temperatuur van -15 graden!! Al zijn maatjes op de Uithof die er niet waren, hebben nog steeds spijt; degenen die er wel waren praten er nog vaak over. En passant wordt voor komend seizoen de baan alvast gereserveerd en voor een volgend 100 ronden wedstrijdje geclaimd, maar dan om 8 uur om ook rekening te houden met het publiek, zorgzaam voor de belangen van anderen en meedenkend als hij is. Tot slot nog Willem: Het mooie van al die schaatsverhalen is dat je boeken kunt vullen met anekdotes. De verhalen blijven geweldig en zijn altijd leuk maar het mooiste is de sfeer rond het ijs. Ik zeg zo vaak: op het ijs en onder de douche zie je geen verschil tussen mensen. Ik zeg ook altijd Als er over de hele wereld natuurijs zou liggen dan had je geen oorlog; die sfeer op het ijs is zo bijzonder, dat je je niet kunt voorstellen dat er gevochten zou worden op het ijs Dank je wel Willem voor je prachtige verhaal.

11 11 -Centrale verwarming -Loodgieterswerkzaamheden -Dakbedekking -Elektrotechnische installaties -Riolering -Onderhoudswerkzaamheden Dorpsstraat 11, 2636 CC Schipluiden Tel:

12 12 ALGEMEEN VERSLAG , een memorabel seizoen, een toppertje Als ijsclub zijn we ieder seizoen voorbereid op en overtuigd van winterweer. Vorig jaar werd door de media de beroemde horrorwinter aangekondigd. Kranten namen berichten van een omstreden Engelse fantast moeiteloos en ongecontroleerd over. De signalen vorig jaar waren echter niet zo hoopgevend als door de kranten werd gesuggereerd, zeker voor de eerste helft van de winter lagen de kaarten verkeerd. Het ijsclublogboek, dat andere jaren steeds vanaf november enthousiast werd ingevuld, startte afgelopen seizoen dan ook pas op 10 januari 2012 met wat opmerkingen over de vermeende horrorwinter. Citaat 10 januari: Maar er is verandering in zicht! De westelijke straalstroom zakt af naar het zuiden, er vormt een hogedruk-as over de Noordzee en er komt voor het eerst deze winter flinke afkoeling in Scandinavië. Het is allemaal wat onzeker, maar zeker is dat de al 6 weken durende westerstormen en regengebieden voorbij zijn. En op 13 januari: De lucht is duidelijk Arctisch en ruikt naar nachtvorst, vannacht gaat de baan voor het eerst bevriezen. Vanmiddag werden bij de ijsbaan foto s gemaakt van de 4 mannen (Ary en Albert Eikelenboom, Cor Bouter en Bob Knijnenburg) die vanuit Schipluiden meedoen aan de Arctic Challenge, een rally van 7 dagen naar de Noordpoolcircel en terug; ik hoop dat ze de kou mee terug brengen. Op 22 januari volgt toch weer een winderige regendag met westenwind, maar dan liggen de kaarten verder goed en slaat de vorst op 29 januari toe en hoe! Echt een memorabele vorstperiode: 14 dagen lang met zelfs een nacht met zeer strenge vorst van -16,4 ºC. We moeten terug naar de jaren 80 voor dergelijke temperaturen. De ijsperiode van 1 tot 12 februari bracht alles wat een ijsclub zich maar kan wensen; een opsomming: Gedurende 12 dagen compleet schaatsplezier voor jong en oud; Een week buitenijs met doorgang onder alle bruggen; Startdag met 15 Brazilianen, die voor het eerst echt natuurijs zagen en schaatsen onderkregen; 3 fantastische Westland-Tourtocht dagen met in totaal rond deelnemers; Scholen uit Schipluiden (600 leerlingen), Delft (1.400) en Vlaardingen (150) op de baan; Een school met bijna 800 leerlingen uit Den Haag als deelnemers aan de WTT;

13 13 Een zaterdag, beginnend met strenge vorst, met naar schatting rond de mensen op het WTT-traject (dank aan molenaar Gerard van Leeuwen voor het tellen); Prachtige samenwerking met ander ijsclubs in de WTT, Gemeente, GHOR, Sigma-uitvalsteam, EHBO; Topdagen met prima parkeervoorzieningen, mede georganiseerd met de Alpe d Huzes-club; Koek en Zopie voorzieningen met Scouting en Gymnastiekvereniging en Alpe d Huzes; Vier dagen drukke aanloop bij de poffertjeskraam bij de molen; Het Gewestelijk kampioenschap marathon op natuurijs op onze 400 meter natuurijsbaan; Als slot een prachtig historisch arreslee-spektakel op de ijsbaan met een paar duizend toeschouwers; Prima PR met vele interviews en publicaties door TV West, WOS- TV en Radio, AD, TV Rijnmond, zelfs de Westdeutscher Rundfunk WDR, NRC-Next, De Schakel, Telegraaf, Delft op Zondag en Delftsche Post; de Brazilianen waren voor de pr een echte ijsbreker met hilarische uitzendingen op de WOS en TV-West.

14 14

15 15 Nog een paar zaken ter toelichting Voor het eerst was bij het buitenijs tijdens de Westland Tourtocht een SIGMAuitvalsteam paraat en waren op cruciale plaatsen ambulances beschikbaar. Op vrijdag en zaterdag was vrijwel continue een Quad paraat om gewonden van het ijs te halen. Feit blijft dat veel mensen vrijwel onvoorbereid gaan schaatsen en hun capaciteiten een beetje te hoog inschatten, waardoor veel breukletsels voorkwamen. De flinke slijtgleuven in het ijs, door het intensieve gebruik, waren daar mede debet aan. Ondanks continu ijsonderhoud wist men deze niet altijd te ontwijken. Het parkeren werkte, mede dankzij de medewerking van de Alpe d Huzes groep, perfect. Zowel zuidelijk van de ijsbaan als naast het vrachtwagenparkeerterrein was ruime parkeervoorziening geregeld. De overlast in het dorp werd daarmee tot een minimum beperkt. De 8 grote bussen met leerlingen uit Den Haag konden moeiteloos op het vrachtwagenparkeerterrein draaien om de bijna 800 leerlingen aan en af te voeren. Er is veel gebeurd in die 12 ijsdagen. Door de vroege sneeuwval werd er in de eerste week nauwelijks op de Vlaardingervaart geschaatst, maar 5 nachten met strenge vorst zorgden ervoor dat de ijsvorming ook onder de bruggen optimaal was. De kluunbruggen waren daardoor dit jaar niet nodig. Het Hoogheemraadschap was tijdig gestopt met bemaling. We konden na het eerste weekend met de schuifwagens en de Quad s op het ijs en een goede baan verzorgen. Alles wat we zouden willen bereiken klopte in deze ijsperiode en het zwaartepunt viel perfect in het weekend. Het zal niet meevallen om de komende jaren een soortgelijke ideale situatie mee te maken IJsclubsite (www.ijsclubvlietland.nl) Van alle kanten ontvingen wij weer lof over de website van de ijsclub. De tijdige informatie over baan-openstelling en rond de Westland Tourtocht werd als zeer nuttig ervaren door de vele schaatsliefhebbers. Ook de humoristische ijsberichten van onze ijsmeesters en de winterverwachtingen werden erg gewaardeerd. De topdag zorgde voor een nieuw record van ruim bezoekers op de site. Het is voor de liefhebbers leuk om de oude ijs- en winterberichten op de site nog eens door te lezen; het geeft alvast een goed wintergevoel in de grijze herfstdagen, een prima voorbereiding voor het komende seizoen!

16 16 Schaatsmuseum In de periode van zijn ziekte heeft onze oud-archivaris Fred van der Meer gevraagd zijn omvangrijke verzameling van schaatsen en schaatsmateriaal en winterse lectuur onder beheer van de ijsclub te brengen. Na het overlijden van Fred is de opzet van een Schaatsmuseum met vaart ter hand genomen. Dankzij de bereidwillige medewerking van Molenaar van Leeuwen is een overzichtelijke opstelling op de begane grond van molen Korpershoek ingericht. Deze werd op 30 juni 2012 door burgemeester Rodenburg in het bijzijn van de familieleden van Fred geopend. Het museum is op een aantal dagen in het jaar geopend. Opening schaatsmuseum door burgemeester Rodenburg en mevrouw Van der Meer Boek Winterse historie, van IJslust tot Vlietland Ons jubileumboek, dat door Gemma van Winden-Tetteroo in samenwerking met een aantal leden van onze ijsclub is samengesteld, beschrijft 120 jaar georganiseerd ijsvermaak in Schipluiden en Den Hoorn. Alle facetten van ijsplezier en de organisatie daaromheen worden zichtbaar. Het boek biedt een schat aan historische informatie, mede dankzij de archieven van de ons vorig

17 17 jaar ontvallen archivaris Fred van der Meer die de bestuurlijke notulenboeken vanaf 1904 van IJsvereeniging IJslust in zijn bezit had. Ook via onze leden hebben we prachtige historische anekdotes en foto s beschikbaar gekregen. Het is voor de winterliefhebber een must have geworden. Het boek werd tijdens de vorige jaarvergadering gepresenteerd en ontving vele positieve reacties. Nog steeds kunt u boeken bestellen via en ook op de schaatsruilbeurs is het boek nog te koop voor 15,-. Schaatsverkoop en ruilbeurs Velen wisten de ruilbeurs vorig jaar op 26 november weer te vinden. De verkoop van onze voorraad schaatsen liep erg goed. De faciliteiten voor onze leden waren breed met ook nog de slijpservice voor alle soorten schaatsen. Het legt wel een claim op de vrijwilligersorganisatie. Op zaterdag 17 november a.s. is er voorafgaand aan de ledenvergadering weer gelegenheid van de ruilbeurs gebruik te maken. Tot slot Het was een bijzonder jaar waarin veel is gebeurd en de activiteiten van de ijsclub weer ruim zijn uitgebreid. Het wordt groter en de taken breder; het vraagt daarmee steeds meer aandacht en inzet van bestuur en vrijwilligers. Het leden tal ligt op bijna De verantwoordelijkheden bij ijssituaties zijn groot, de aantallen schaatsers en de bovenregionale functie neemt voortdurend toe en daarmee ook de media-aandacht. Het overleg met overheden, hulporganisaties en andere verenigingen is goed geregeld, maar dit alles is wel een factor van voortdurende aandacht. Het bestuur van IJsclub Vlietland is dankbaar voor wat we met de vele vrijwilligers steeds weer kunnen realiseren, hoe we tienduizenden mensen van het ijsplezier kunnen laten genieten. We weten dat het alleen mogelijk is als iedereen zich aanpast naar de omstandigheden van het ijs en luistert naar de instructies. Met elkaar kunnen we zorgen dat alles goed verloopt. Die winterdag met vriendelijke mensen die elkaar helpen, het zich zettende ijs, lachende vrijwilligers, dat is de prikkel en dat geeft energie in die korte maar voor bestuur en vrijwilligers soms slopende ijsperioden. We zijn iedere schaatser dankbaar voor de discipline, maar vooral zijn we onze vrijwilligers dankbaar die steeds klaar staan om alles mogelijk te maken. Feiten van afgelopen seizoen op een rijtje: IJsdagen / openstelling baan 12 IJsperioden 1 Westland-Toertocht 3 dagen Maximale ijsdikte 18 cm buitenijs.

18 18 Aantal leden 30 juni Aantal leden 30 juni Betalingen per automatische incasso 98,4% Bestuursvergaderingen 5 Vergaderingen KNSB District Westland 2 Westland-Tourtocht vergaderingen 5 Overleg gemeente en hulpdiensten 4 Namens het bestuur van IJsclub Vlietland Aad van Winden, secretaris.

19 19 CONTRIBUTIE EN INSCHRIJVING Van de leden die ons een machtiging tot automatische incasso hebben gegeven (ruim 98% van de leden) is het contributiebedrag omstreeks eind oktober automatisch van hun rekening afgeschreven. De leden die (nog) niet per automatische incasso betalen treffen bij dit boekje een nota aan en een machtigingsformulier waarmee alsnog betaling via automatische incasso kan worden gevraagd. Betaling via automatische incasso is voor zowel u als ons gemakkelijker en drukt bij ons de administratie- en stijgende bankkosten. Om die reden wordt bij contributiebetaling per nota een opslag van 2,- per nota aan u doorberekend. Bij inschrijving van nieuwe leden accepteren wij alleen nog maar betaling per automatische incasso!!! Gezien het aantal leden is de ijsclub terughoudend met inschrijving nieuwe leden van buiten de gemeente Midden-Delfland. Onderstaand de (ongewijzigde) contributietarieven voor het komend seizoen. Contributietarieven Lidmaatschap A. INDIVIDUEEL B. GEZINNEN Hoofdlid 1) Overige leden vanaf 18 jaar t/m 17 jaar OPSLAG betaling per nota Dagkaarten aan de ijsbaan vanaf 16 jaar t/m 15 jaar Binnen betalingstermijn (vóór 20 november) 6,- 6,- 3,- 1,- 2,- 3,- 2,- Buiten betalingstermijn en tijdens ijsperiode 9,- 9,- 6,- 2,- 2,- 1) Per gezin is er ongeacht de leeftijd altijd één hoofdlid

20 20 Uw plannen, onze zorg Nieuwbouw Onderhoud Verbouw Vormgeving Interieur Klussen Plafonds Wanden Vloeren Maatwerkmeubelen Herstel Montage Voor alle werkzaamheden in-, om- en aan de woning Van idee t/m opleverservice Vraag gerust vrijblijvend een prijsopgave aan. Henk van Kleef Mob: Bark 8 Tel: DD Schipluiden Fax:

21 21 AGENDA LEDENVERGADERING 20 NOVEMBER 2012 (aanvang uur in clubgebouw IJsclub Vlietland 1. Opening / mededelingen 2. Vaststelling agenda 3. Notulen ledenvergadering d.d. 22 november 2011 (zie pagina 23 e.v.) 4. Algemeen verslag seizoen (zie pagina 12 e.v.) 5. Financieel verslag: Resultatenrekening 2011/ balans Verslag kascommissie (Bill van Vliet en Charles Wubben) Begroting seizoen 2012/2013 Benoeming kascommissie 2013 * Bill van Vliet is aftredend na 2 jaar * Tom Ammerlaan.is reservelid De financiële stukken zijn opvraagbaar bij de penningmeester en ter vergadering beschikbaar voor de aanwezige leden 6. Bestuursverkiezing * aftredend en herkiesbaar:jan vd Berg en Wim van Mierlo * tot aanvang van de vergadering kunnen de leden tegenkandidaten voordragen 7. Jeugdcommissie (zie pagina 30) 8. Rondvraag 9. Sluiting Na afloop van de vergadering is er onder het genot van een drankje gelegenheid tot het uitwisselen van schaatsbelevenissen.

22 22 VOOR ALLE SOORTEN DIGITALE ONTVANGST Digitale ontvangers voor: Satelliet, Kabel-TV, Digitenne Materiaal om meer TV s aan te sluiten: Versterkers, verdelers, kabel, etc. Gaagweg 36 schipluiden Tel: Openingstijden dinsdagmiddag uur vrijdagmiddag uur zaterdag uur Ook voor een origineel cadeau zoals het 'Midden-Delfland pakket' verkrijgbaar in elke prijsklasse! 'Bezoek onze winkel of bel ons' Ontwerp en aanleg van grotere TV distributiesystemen. Wim Ammerlaan Antenne- en Elektrotechniek Woudseweg AW Schipluiden Tel: Fax: MOLENAARSBEDRIJF VAN LEEUWEN BV Voor al uw dierbenodigdheden Gaagweg 5, 2636 AG Schipluiden Tel

23 23 NOTULEN LEDENVERGADERING 22 NOVEMBER Opening, mededelingen en vaststellen agenda De voorzitter, Jan vd Berg, opent de vergadering om uur voor circa 90 personen en heet de aanwezigen hartelijk welkom. In het bijzonder worden welkom geheten mw. Van der Meer en rayonhoofd dhr. Van Leeuwen en zijn vrouw en collega bestuursleden van omliggende ijsclubs. De voorzitter meldt dat later nog zullen arriveren burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland, oud-burgemeester van Schipluiden dhr. Waaijer en oud-wethouder van Schipluiden dhr. Van Leerdam. Berichten van verhindering zijn ontvangen van Bill van Vliet, Hans vd Swan, gewestelijke KNSB-bestuurders Gerrit van Kooten en Jan Ottevanger, Antoine en Marja van Bijsterveldt, Jan van Dorp en Dorus vd Kraan. De voorzitter blikt allereerst terug op de start van IJsclub Vlietland in Schipluiden nu 20 jaar geleden. Een aantal enthousiaste schaatsers hebben toen het initiatief genomen IJsclub Vlietland in Schipluiden her op te richten. In goed overleg met Dolf Hallensleben van de oude IJsclub Vlietland Den Hoorn heeft de overdracht van materialen/middelen naar nieuwe vereniging plaatsgevonden. Met veel inzet en ook ondersteuning vanuit de gemeente is toen de huidige ijsbaan gerealiseerd. Op 24 januari 1992 is deze baan geopend met de legendarische wedstrijd tussen toenmalig burgemeester Waaijer en wethouder Van Leerdam. Later in de vergadering wordt daar op teruggekomen. In 2002 is, na lekkage van de dijken, de ijsbaan uitgebreid tot de huidige grootte met een aparte en veilige krabbelbaan voor de kinderen. Met veel inzet van bestuursleden en vrijwilligers is in 1998 het clubgebouw gerealiseerd en later de professionele licht- en geluidsinstallatie. Ook zijn kluunbruggen gerealiseerd op het buitenijs en zijn toertochten georganiseerd. Tweemaal mocht toenmalig burgemeester Van Bijsterveldt voor de vele verdiensten voor de schaatssport de Zilveren Schaats van de KNSB Gewest Zuid-Holland in ontvangst nemen. Al met al wordt door het bestuur teruggekeken op 20 succesvolle jaren. Dat is op 27 augustus jl. met de leden gevierd. De voorzitter merkt daarbij op: zo droog als het nu is, zo nat was het toen. Helaas vielen daardoor de kinderspelen letterlijk in het water, wat overigens een flink aantal kinderen niet deerde en na een enerverende spellenmiddag met een nat pak huiswaarts te keren. In de avond was er een feest voor de oudere leden in de daarvoor opgezette feesttent. Ondanks de wateroverlast kijkt het bestuur terug op een geslaagd jubileumfeest.

24 24 De voorzitter zegt vervolgens dat de ijsclub afgelopen jaar ook minder leuke momenten heeft gekend. Stil wordt gestaan bij het overlijden van clubarchivaris Fred van der Meer in januari Vorig jaar was Fred nog aanwezig op de ledenvergadering met zijn jaarlijkse expositie van schaatsattributen. Kort daarna werd hij ziek en is aan de gevolgen daarvan overleden. Mede dankzij de verzameling van Fred is het jubileumboek dat aan het eind van de vergadering wordt gepresenteerd tot stand gekomen. Ter nagedachtenis aan Fred wordt staande een moment van stilte in acht genomen en is een kleine expositie met zijn foto aanwezig. Daarna bedankt mevrouw Van der Meer het ijsclubbestuur voor de steun die zij heeft gekregen. Vervolgens maakt de voorzitter nog melding van de verjonging onder het ijsmeesterkorps door de toetreding van Bas Wolters. Daarna wordt de agenda wat aangepast. Na de bestuursverkiezing zal eerst burgemeester Rodenburg het woord krijgen. Daarna komt de presentatie van het jubileumboek en de rondvraag aan de orde. Jong geleerd is

25 25 2. Notulen ledenvergadering 9 november 2010 Tekstuele opmerkingen: Tineke Olsthoorn moet zijn Tineke Dijkshoorn. Naar aanleiding van het verslag: Dhr. Van Leeuwen vraagt naar het resultaat van het overleg met de gemeente over zoutstrooien bij de bruggen. Hij is van mening dat veel te ruim gestrooid wordt, waardoor zout op het ijs bij de bruggen komt met nadelige gevolgen voor de ijsvorming daar. Wellicht dat er beter aandacht hiervoor komt, als binnenkort de eigendom van de bruggen van provincie naar gemeente over gaat. De secretaris geeft aan dat dit punt opnieuw bij de gemeente zal worden aangekaart. Voorts wordt gemeld dat n.a.v. de oproep vorig jaar er inmiddels 6 bestuursleden/vrijwilligers een EHBO-diploma hebben behaald. Verder vertelt de secretaris dat met hulp vanuit de ijsclub een aantal bewoners van verzorgingstehuis Akkerleven tot hun genoegen de ijsbaan hebben kunnen bezoeken. Komend jaar wil de ijsclub dat opnieuw organiseren. Onder dankzegging van notulist Leo Heijdra worden de notulen vervolgens vastgesteld. 3. Algemeen verslag De secretaris, Aad van Winden, geeft een toelichting op het in het jaarboekje opgenomen verslag. Het bestuur kijkt terug op een ijsrijke maar, door de vele sneeuwval opnieuw vuile en bewerkelijke winter. De ijsbaan is officieel 18 dagen open geweest. Buitenijs is niet beschaatsbaar geweest. In het verslag is ook een beschrijving van het jubileumfeest opgenomen. De ijsclub heeft ook veel complimenten ontvangen over de actuele berichtgeving op de website. Ook wordt melding gemaakt van de goede samenwerking met de gemeente over ijsactiviteiten en draaiboeken. Vervolgens wordt het verslag goedgekeurd. 4. Financieel verslag Resultatenrekening en balans De penningmeester, Marlies Wenneker, geeft een toelichting op de uitgereikte financiële stukken. Saldo was, zoals vorig jaar begroot, negatief i.v.m. de reserveringen voor het jubileumfeest en onderhoud/nieuwbouw clubgebouw. Dat het saldo minder negatief is uitgevallen dan vorig jaar begroot komt met name door de opbrengst van de ijsperiode aan de ijsbaan. De vragen over voorraad ijsclubjacks, reservering pacht ijsbaan en clubgebouw worden naar tevredenheid beantwoord. Ook wordt nog gewezen op een fout in de agenda bij de jaartallen bij de begroting. Kascontrole Ton Koop vertelt dat hij samen met Bill van Vliet bij de penningmeester langs is geweest. Ze hebben de stukken gecontroleerd en alles in orde bevonden. Hij maakt de penningmeester een compliment voor de zeer punctuele en,

26 26 door het jubileumfeest, uitgebreide boekhouding. Ton vraagt de leden de penningmeester en het bestuur decharge te verlenen. Onder applaus wordt dat door de leden verleend. Begroting seizoen De penningmeester licht de uitgereikte begroting voor het nieuwe seizoen toe. De begroting wordt vervolgens zonder vragen ongewijzigd vastgesteld. De voorzitter bedankt de penningmeester voor het vele en accurate werk. Benoeming kascommissie 2012 De voorzitter bedankt de kascommissie voor hun werkzaamheden. Ton Koop treedt na twee jaar af. Bill van Vliet blijft nog een jaar. Charles Wubben treedt toe tot de kascommissie. Tom Ammerlaan meldt zich aan als reservelid. 5. Bestuursverkiezing Marlies Wenneker en Leo Heijdra zijn aftredend en herkiesbaar. Er zijn vanuit de leden geen tegenkandidaten voorgedragen. Onder applaus van de leden worden Marlies en Leo herkozen. De voorzitter zegt blij te zijn dat deze bestuursleden, die achter de schermen het financiële en administratieve geweten van de club zijn, in het bestuur blijven.

27 27 6. Onderscheiding Tineke Dijkshoorn Vervolgens krijgt burgemeester Rodenburg het woord. Oud-bestuurslid van de ijsclub Tineke Dijkshoorn wordt tot haar grote verassing naar voren geroepen. De burgemeester vertelt dat het gemeentebestuur, voor haar vele verdiensten in het vrijwilligerswerk binnen Schipluiden (waaronder bij de ijsclub), besloten heeft haar de Erespeld van de gemeente Midden-Delfland toe te kennen. Vervolgens wordt door hem, onder applaus van de aanwezigen, deze erespeld bij Tineke opgespeld. De voorzitter feliciteert haar daarna ook namens de ijsclub. 7. Presentatie en overhandiging jubileumboek De voorzitter memoreerde in zijn openingswoord al aan de heroprichting van ijsclub Vlietland 20 jaar geleden. Hij vertelt dat bij de plannen voor het 20-jarig jubileumfeest, dat op 27 augustus jl. is gevierd, ook het idee is ontstaan voor een jubileumboek over de meer dan 100 jaar schaatshistorie in Schipluiden en Den Hoorn. Gemma van Winden-Tetteroo is bereid gevonden dit boek, samen met een boekcommissie bestaande uit Eef Rimmelzwaan, Jan vd Berg, Leo Heijdra en Aad van Winden, samen te stellen. De selectie van informatie vond mede plaats op basis van de archieven van Fred van der Meer. Uit die archieven bleek dat al in 1893 IJsclub IJslust in Schipluiden is opgericht. Begin jaren 60 is het stokje overgenomen door IJsclub Vlietland

28 28 Den Hoorn, waarvan vervolgens IJsclub Vlietland Schipluiden het in 1991 heeft overgenomen. Het samenstellen van het boek is voor schrijfster en boekcommissie veel werk geweest. Het resultaat mag er daarom ook zijn. Het bestuur heeft besloten de eerste exemplaren van het jubileumboek Winterse historie , Van IJslust tot Vlietland te overhandigen aan twee bestuurders die veel voor de ijsclub en het realiseren van de huidige ijsbaan hebben betekend, te weten oud-burgemeester Waaijer en oud-wethouder Van Leerdam. De voorzitter vertelt dat kort na de aanleg van de baan, eind 1991, het onmiddellijk begon te vriezen, zodat de baan direct in gebruik kon worden genomen met een wedstrijd tussen genoemde bestuurders. Vervolgens worden de eerste exemplaren van het jubileumboek door schrijfster Gemma van Winden en bestuursleden Marlies Wenneker en Paulien Wolters overhandigd aan de heren Waaijer, Van Leerdam en Rodenburg. In hun dankwoord memoreren de heren Waaijer en Van Leerdam aan de openingsschaatswedstrijd tussen hun beiden. Daarbij was sprake van het Pact van Schipluiden. Wat was namelijk toen het geval; burgemeester Waaijer kwam tijdens die wedstrijd ten val, maar sportief wachtte wethouder Van Leerdam hem op, om gezamenlijk over de finish te komen. 8. Wat verder ter tafel komt/rondvraag/sluiting De voorzitter maakt melding van de plannen binnen het bestuur om de schaatsverzameling van Fred van der Meer voor Schipluiden te behouden. In goed overleg tussen de familie Van der Meer en molenaar Van Leeuwen is overeenstemming bereikt dat de verzameling, onder beheer van de ijsclub, ondergebracht gaat worden in de molen Kopershoek. Daar zal de verzameling geregeld te bezoeken zijn. De plannen worden nu verder uitgewerkt. De aanwezigen ondersteunen dit initiatief met applaus. Nico van Paassen bedankt het bestuur vervolgens voor het strakke vergaderschema. Tot slot bedankt de voorzitter alle vrijwilligers en bestuursleden bij de vereniging voor hun inzet voor de vereniging. De jubileumboeken zijn na afloop te koop en worden gesigneerd door de schrijfster. Hij maakt ook nog melding van de schaatsruilbeurs en boeken(verkoop)markt die a.s. zaterdag 26 november in het ijsclubgebouw plaatsvindt. Hij sluit daarna om uur de vergadering waarna onder het genot van een drankje nog lang en gezellig wordt nagepraat. Leo Heijdra

29 29

30 30 Tijdens de ijsperiode in februari 2012 waren op de ijsbaan en in het clubgebouw ook steeds een flink aantal zeer enthousiaste jeugdleden aanwezig, die vol trots met de nieuwe hesjes over het ijs trokken om te schuiven, te vegen en alles te doen wat nodig was voor het schaatsplezier. Het bestuur heeft toen vaak gesproken over het meer betrekken van de jongeren via een jeugdcommissie. De jongeren die hierin gaan functioneren kunnen dan wennen aan een aantal ijsclubtaken, en niet direct allerlei verplichtingen op hun nek krijgen, waardoor het enthousiasme misschien afneemt. Voor de ijsclub is dat goed omdat jongeren ongedwongen met frisse ideeën over vernieuwingen in de ijsclub kunnen komen. Daarnaast kan er, afhankelijk van de interesse, geleidelijk een instroom/verjonging in het bestuur ontstaan met al gedeeltelijk ingewerkte jongeren. Een aantal taken zijn al interessant gebleken voor de jongeren: Het onderhoud van het ijs; Het vegen met de machines; Misschien ook onderhoud van de machines; Ondersteuning bij het terreinonderhoud. Wat andere taken betreft moeten we vooral bekijken waar de interesse ligt. Een stuk of 8 jongeren hebben zich al aangemeld; enthousiasme is er dus genoeg! Het bestuur wil in de ledenvergadering op 20 november toestemming vragen om een jeugdcommissie te gaan opzetten. Daarbij willen we ook graag ideeën/voorstellen horen over hoe we deze commissie kunnen inrichten.

31 31 GEGEVENSWIJZIGINGEN T.B.V. LEDENBESTAND Wij verzoeken u wijzigingen/fouten in gegevens in ons ledenbestand zoveel mogelijk vóór 20 november aan ons door te geven. Voorbeelden van wijzigingen zijn: - onjuiste naam/adresgegevens op automatische incasso of nota; - verhuizing of kinderen die op zichzelf zijn gaan wonen; - aanmelding kinderen (indien er al een hoofdlid is ingeschreven kunnen kinderen jonger dan 6 jaar vóór 20 november gratis worden bijgeschreven). De wijzigingen onder vermelding van namen, adres, tel. nummer en geboortedata kunt u schriftelijk of per doorgeven aan onze ledenadministrateur: Eef Rimmelzwaan, Keenenburgweg 21, 2636 GK Schipluiden,

32 32 SCHAATSEN SLIJPEN / SCHAATSENHOES MAKEN voor alle schaatsen en alle gewenste rondingen kunt u bij ons terecht folkert en joke Foekema prins hendriklaan 32 te den hoorn tel.: of verzamelaar van oude schaatsen Hoveniersbedrijf Dorus v.d. Kraan Kloosterpad 63 tel. + fax: DG Den Hoorn

33 33 WINTERONTWIKKELINGEN De winterontwikkelingen worden duidelijker. Zon en zee bepalen ons klimaat, daarnaast is natuurlijk de windrichting voor ons door water omringde West- Europa allesbepalend. Vele jaren was er vooral sprake van een westelijke straalstroom die zachte lucht van het westen van de Atlantische Oceaan naar het oosten over ons land bracht; het gevolg stormachtige, grijze natte en regenrijke herfst- en winterperioden. Hierin is een verandering gaande veroorzaakt door zon en zee. Voor een goed begrip lees de uitleg rond de winterontwikkelingen in de ledenboekjes van de afgelopen 3 jaar op onze website ijsclubvlietland.nl. Vanuit in die boekjes opgenomen uitleg ga ik nu verder. Zonneactiviteit (zie ook jaarboekje 2009) De top in de zonnevlekken lijkt begin 2012 alweer gezet. De meest invloedrijke warmtebron voor onze aarde zal de komende 20 tot 40 jaar volgens wetenschappers een lagere intensiteit hebben. Vele koude winters in het Noordwest-Europees gebied vielen in perioden met lage zonneactiviteit. De kernvraag is of de wereldwijde opwarming van de laatste 40 jaar hiermee wordt gecompenseerd. De oceanen zijn de laatste jaren al afgekoeld met mogelijk vergaande gevolgen. Bronnen: Youtube: dr. Bas van Geel, prof.dr. C. de Jager, prof. Rob Kouffeld.

34 34 De warme golfstroom Als we kijken naar onze breedtegraad dan zie je op gelijke hoogte in Canada en Rusland gemiddelde temperaturen die 10 tot 30 graden lager liggen in de winterperiode. De gematigde winters bij ons komen door de dempende invloed van de warme golfstroom, die als een grote warme tong over de oceaan richting Noordzee en Spitsbergen reikt. Door de wereldwijde opwarming, die vooral in de zomer in de poolstreken merkbaar is, kwam een immense hoeveelheid zoet dooiwater als een soort deksel op het noordelijk oceaanwater te liggen. Dit veroorzaakt twee effecten: 1) De bevriezing na de zomer gaat ieder jaar sneller. Het poolijsoppervlak -dit jaar het laagste sinds de waarnemingen- is in een maand verdubbeld; 2) De oceaan diepwatercirculatie stagneert (het diep neerzakken van afkoelend zout water, waardoor aan de oppervlakte warm water vanuit het zuiden wordt aangevoerd). Vanaf 2005 wordt deze ontwikkeling al gesignaleerd en neemt steeds duidelijker vormen aan. Doordat de verschillen van temperatuur in poolgebied en het zuiden kleiner zijn geworden is ook de westelijke straalstroom afgenomen en ligt de laatste jaren de luchtdrukverdeling in de zomer en de herfstperiode vaak omgekeerd; hoge druk boven IJsland en Groenland en lage druk bij de Azoren, ofwel een negatieve NAO-index. Het gevolg is veel meer noordelijke winden. De sterke verandering in de normale windrichting dempt ook de toestroom van warm water uit zuidelijke oceaangebieden. Interessant is of deze tendens ook de komende jaren doorzet, dit in combinatie met de zonnecyclus. Ook de luchtstroming boven de pool, de zgn. Vortex, is de laatste jaren regelmatig veranderlijk. Het Climate Prediction Center verwacht door bovenstaande ontwikkelingen in West-Europa een winter met temperaturen onder normaal NA0-index (zie voor uitleg boekje vorig jaar)

35 35 Tenslotte: Het weer is complex en van heel veel factoren afhankelijk. Op basis van allerlei informatie, waarvan u hierboven een deel ziet samengevat, verwacht ik een koude, mogelijk een strenge winter met de eerste winterprikken al vroeg in het seizoen. De laatste maand zijn veel wetenschappelijke artikelen gelezen en weersites bestudeerd, uitermate boeiende materie voor een winterliefhebber. Een aantal van die artikelen staan of worden op mijn facebook of op mijn twittersite gezet. Als het u boeit kunt u vriend of volger worden en zo de verdere ontwikkelingen zien. Zodra de vorstkansen stijgen zullen ook aanvullingen op de site van IJsclub Vlietland verschijnen. Aad van Winden - Laswerk op locatie aluminium, metaal en RVS - Monorailwagens spuitapparatuur - Buisrailwagens (wel/niet aangedreven) - Dekwagens voor kassystemen - Machinebouw - Verwerkingslijnen - Werkplek inrichtingen - Intern transport - Hekwerken De Vette C.V. Gaagweg 11a 2636 AK Schipluiden Tel

36 36

37 37 VEILIGHEID OP BUITENIJS De KNSB en de aangesloten ijsclubs willen graag dat iedereen plezier beleeft aan het schaatsen op buitenijs. Veiligheid speelt hierbij een belangrijke en cruciale rol. Ieder jaar vallen er op buitenijs gewonden. De KNSB en de verenigingen wijzen u daarom op onderstaande regels. Lees deze goed door als u van plan bent om op buitenijs te gaan schaatsen. Voorbereiding Informeer naar de plaatselijke ijsomstandigheden bij de lokale ijsclub. Of kijk op schaatsen.nl/natuurijs voor het laatste nieuws. Neem een voldoende uitgeruste EHBO-set mee. Neem altijd een Natuurijs Veiligheidsset (zie mee bestaande uit een priem en een stuk touw. Hiermee kun je uit een wak klimmen als je door het ijs bent gezakt. Ga nooit alleen op pad. Draag hoofdbescherming; een fietshelm, skihelm, smartcap of ribcap voorkomt (ernstig) hersenletsel bij een val op het hoofd. Zorg bij felle kou voor extra bescherming (winddichte kleding, bivakmuts, gebruik watervrije crème voor je gezicht). Zorg voor goed passende schaatsen. Op het ijs Zorg dat je op goedgekeurd ijs schaatst. Informeer bij de ijsclub. Let op als de kleur van het ijs verandert, dan kan de kwaliteit van het ijs ook anders zijn.

38 38 Pas op bij afvoerplaatsen van industrie en bij plekken waar waterwegen op elkaar uitkomen. Daar is het ijs vaak door stroming minder dik. Ook vaargeulen houden risico s in. Pas op bij kistwerken (opgekruid en daarna vastgevroren ijs). Kijk uit bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken van bomen. Daar is het ijs in de meeste gevallen onveilig. Kijk uit voor windwakken, vooral bij laagstaande zon. Wees extra waakzaam bij mist. Wees voorzichtig bij het passeren van lage bruggen. Niet alleen vanwege onveilige ijsomstandigheden, maar ook vanwege het gevaar het hoofd te stoten. Als er sneeuw is gevallen en het ijs is niet geveegd, is het levensgevaarlijk om te gaan schaatsen omdat je het ijs niet kunt zien. Schaats nooit in het donker. Als je door het ijs zakt... Ben je onder het ijs gekomen en ligt er geen sneeuw op het ijs, zwem dan naar de donkere plek, hier ben je door het ijs gegaan. Ben je onder het ijs gekomen en is het besneeuwd, dan moet je naar het lichte gedeelte zwemmen.

39 39 Met Renaud en Wolf rijdt u nooit een scheve schaats!! Renaud en Wolf Adviesgroep hèt verzekeringskantoor van Schipluiden en omstreken

3 Administratiekosten leden zonder automatische incasso: 2, /jaar

3 Administratiekosten leden zonder automatische incasso: 2, /jaar Begeleidende brief ALV 2010 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Inleiding... 1 2 Contributie verhoging voor gezinskaarten: 1,... 1 3 Administratie kosten leden zonder automatische incasso: 2,... 1 4 Appendix

Nadere informatie

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN ALGEMENE LEDENVERGADERING 5 november 2013, aanvang 20.00 uur in ijsclubclubgebouw te Schipluiden Secretariaat: Holierhoek 20, 2636 EJ Schipluiden e-mail: admin@ijsclubvlietland.nl

Nadere informatie

Steun uw IJsvereniging in Tiel, wordt lid of donateur!

Steun uw IJsvereniging in Tiel, wordt lid of donateur! Seizoen 2003-2004 PINGUÏN NIEUWS Hierbij ontvangt u onze alweer onze 3 e nieuwsbrief. Deze verspreiden we dit jaar onder alle leden, de vrijwilligers, donateurs (en onze oud leden). Vorig jaar was de nieuwsbrief

Nadere informatie

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt.

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt. Notulen jaarvergadering Historische Kring Dalfsen (concept) Datum 27-01-2014 Aanwezig 54 leden Met kennisgeving afwezig: Dhr. Henk Holsappel, Mw. Rix Pasman 1. Opening door de voorzitter De voorzitter

Nadere informatie

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN Secr: Holierhoek 20, 2636 EJ Schipluiden www.ijsclubvlietland.nl admin@ijsclubvlietland.nl ALGEMENE LEDENVERGADERING 9 november 2010, aanvang 20.15 uur in clubgebouw te Schipluiden

Nadere informatie

Dagcompetitie. Aanwezig van de verenigingen: Alle verenigingen vertegenwoordigd door één of meerdere personen, totaal 50 personen.

Dagcompetitie. Aanwezig van de verenigingen: Alle verenigingen vertegenwoordigd door één of meerdere personen, totaal 50 personen. Dagcompetitie Notulen van de algemene ledenvergadering van de Dagcompetitie, gehouden op 22 mei 2015 bij biljartvereniging Roac te Rijpwetering. Aanwezig van het Bestuur: Hans van Aalst, Piet Volwater,

Nadere informatie

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN www.ijsclubvlietland.nl ALGEMENE LEDENVERGADERING 25 november 2008, aanvang 20.30 uur in clubgebouw te Schipluiden (om 20.00 uur staat de koffie klaar) 2 3 INHOUDSOPGAVE blz.

Nadere informatie

Locatie : Verenigingsruimte AZL, Fluitpolderplein 1, Leidschendam Datum : 27 oktober 2010 Tijd : 20.30 uur

Locatie : Verenigingsruimte AZL, Fluitpolderplein 1, Leidschendam Datum : 27 oktober 2010 Tijd : 20.30 uur 1 Locatie : Verenigingsruimte AZL, Fluitpolderplein 1, Leidschendam Datum : 27 oktober 2010 Tijd : 20.30 uur Aanwezige bestuursleden : Jos Winnink (voorzitter) Jan Harm Bakhuys (secretaris) André Nieuwenhout

Nadere informatie

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN ALGEMENE LEDENVERGADERING 11 november 2014, aanvang 20.00 uur in ijsclubgebouw te Schipluiden Secretariaat: Holierhoek 20, 2636 EJ Schipluiden e-mail: admin@ijsclubvlietland.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje

Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje oktober 2015 Kalender: Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje Beste tennisvrienden, De zomer loopt op zijn einde en ook de najaarscompetitie nadert zijn ontknoping. Vandaag is de eerste sneeuw gevallen in

Nadere informatie

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN ALGEMENE LEDENVERGADERING 8 november 2005, aanvang 20.30 uur in clubgebouw te Schipluiden (om 20.00 uur staat de koffie klaar) 2 Fotografie en digitale technieken Dijkstraat

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren.

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren. Moordrecht 9 februari 2013 Normaal beschrijf ik het weer in het telweekeinde en soms net ervoor, deze keer iets verder terugkijken. Vanaf onze telling in december 2012 tot de midwintertelling in januari

Nadere informatie

Nieuwsbrief. De Doorloper. April 2013, uitgave 1. ============================================= De eerste Doorloper nieuwsbrief. Onze adverteerders:

Nieuwsbrief. De Doorloper. April 2013, uitgave 1. ============================================= De eerste Doorloper nieuwsbrief. Onze adverteerders: Nieuwsbrief De Doorloper April 2013, uitgave 1 ============================================= De eerste Doorloper nieuwsbrief Zoals in de laatste Doorloper al aangegeven gaan wij de leden vanaf nu informeren

Nadere informatie

Scheidsrechtersvereniging Doetinchem en Omstreken

Scheidsrechtersvereniging Doetinchem en Omstreken Aanwezig: 43 leden. Notulen 79 ste Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering Scheidsrechtersvereniging, 13 april 2015 Genodigden: VCN, COVS Oost, Servicegebied Midden en zustervereniging COVS Winterswijk e.o.

Nadere informatie

Groei & Bloei Afdeling Zwolle. 10 april uur ledenvergadering uur Lezing Piet Steltman de invloed van groen op onze leefomgeving

Groei & Bloei Afdeling Zwolle. 10 april uur ledenvergadering uur Lezing Piet Steltman de invloed van groen op onze leefomgeving Groei & Bloei Afdeling Zwolle 10 april 2017 19.30 uur ledenvergadering 20.00 uur Lezing Piet Steltman de invloed van groen op onze leefomgeving Locatie: Het Anker Voorsterweg 36 Zwolle Zaal open 19.15

Nadere informatie

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN ALGEMENE LEDENVERGADERING 3 november 2015, aanvang 20.00 uur in ijsclubgebouw te Schipluiden Secretariaat: Holierhoek 20, 2636 EJ Schipluiden e-mail: admin@ijsclubvlietland.nl

Nadere informatie

Les 3 Ophelderen Leestekst: De Friese Elfstedentocht

Les 3 Ophelderen Leestekst: De Friese Elfstedentocht "Welkom:... " Les 3 Ophelderen Leestekst: De Friese Elfstedentocht Introductiefase: 1. "We gaan vandaag weer proberen om de betekenis te vinden van moeilijke woorden. Dit noemen we 'Ophelderen van moeilijke

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering 2012

Algemene Ledenvergadering 2012 Algemene Ledenvergadering 2012 Het bestuur nodigt u uit tot het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering op 21-05-2012. Aanvang 19.30 uur. Locatie: NOVA college, Steve Bikostraat 75, 2131RZ Hoofddorp.

Nadere informatie

Optimaal gebruik maken van natuurijs

Optimaal gebruik maken van natuurijs Optimaal gebruik maken van natuurijs IJs en vis, je moet het nemen 1 als het er is De Schaatsvereniging Woudenberg - Even voorstellen Robin Bergsma Gert Heslenfeld - Een paar gegevens van onze vereniging:

Nadere informatie

Verslag van de algemene ledenvergadering van 8 april 2016 gehouden in de Bios aan het Dr. Langeveldplein 26.

Verslag van de algemene ledenvergadering van 8 april 2016 gehouden in de Bios aan het Dr. Langeveldplein 26. Verslag van de algemene ledenvergadering van 8 april 2016 gehouden in de Bios aan het Dr. Langeveldplein 26. 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering om 20.00 uur en heet de aanwezige leden en in

Nadere informatie

Infopunt november 2013

Infopunt november 2013 Infopunt 06 14 november 2013 Storm, wind en regen. Ja hoor, herfstweer. Het is een stormachtige opmaat naar de feestelijke decembermaand. Gelukkig was het maandag met Sint Maarten prachtig weer om te lopen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Ondine 27-Maart 2014

Nieuwsbrief Ondine 27-Maart 2014 Nieuwsbrief Ondine 27-Maart 2014 Beste Zeiler/roeier. De Winter is voorbij, nog een paar dagen en de zomertijd komt er aan, hetgeen betekend dat het 's avonds weer langer licht wordt, en men weer de gelegenheid

Nadere informatie

ALGEMENE LEDENVERGADERING H.S.V. ONS GENOEGEN

ALGEMENE LEDENVERGADERING H.S.V. ONS GENOEGEN ALGEMENE LEDENVERGADERING H.S.V. ONS GENOEGEN 4 NOVEMBER 2013 1 Agenda algemene ledenvergadering 4 november 2013 1. Opening door de voorzitter en aanvullende mededelingen. 2. Verslag ledenvergadering 22

Nadere informatie

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: DE KOERIER ANBO - WEMELDINGE Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: Cathrien Kole Bonzijweg 14 tel. 621386 Corrie Mol Kon. Wilhelminastraat 20 tel. 621400 Adri de Lange

Nadere informatie

Notulen jaarvergadering V.O.S

Notulen jaarvergadering V.O.S Van: Secretaris V.O.S Datum28-07-2010 Aan: Iman, Adrie, Adriaan, Jeanet, Patricia, Sacha, Peter en Diana. Aanwezigen van het bestuur: Iman, Adrie, Adriaan, Jeanet, Patricia, Sacha, Diana enpeter Aanwezige

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS Hallo allemaal, Voor sommigen is de vakantie al begonnen en voor anderen is het bijna vakantie. Afgelopen vrijdagavond was de officiële laatste training van NOVA en was er een

Nadere informatie

Nr. 41: 9 september 2012 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings

Nr. 41: 9 september 2012 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings Spoor ❶ Het begin Nr. 41: 9 september 2012 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings B & W: Bid en Werk De vakantieperiode is voor bijna iedereen weer voorbij. Een heerlijke

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Notulen. Algemene ledenvergadering van 09-11-2013. Datum: 09-11-2013 Locatie: Sporthal Eckart ; Weegschaalstraat 1 te Eindhoven Tijd: 11:00-12:10 uur

Notulen. Algemene ledenvergadering van 09-11-2013. Datum: 09-11-2013 Locatie: Sporthal Eckart ; Weegschaalstraat 1 te Eindhoven Tijd: 11:00-12:10 uur Notulen Algemene ledenvergadering van 09-11-2013 Datum: 09-11-2013 Locatie: Sporthal Eckart ; Weegschaalstraat 1 te Eindhoven Tijd: 11:00-12:10 uur Aanwezig bestuur: Henk Dibbets (voorzitter), Dorus de

Nadere informatie

Verslag algemene jaarvergadering Stichting Beheer Oudergelden het Festival op maandag 8 september 2014

Verslag algemene jaarvergadering Stichting Beheer Oudergelden het Festival op maandag 8 september 2014 Stichting Beheer Oudergelden Verslag algemene jaarvergadering Stichting Beheer Oudergelden het Festival op maandag 8 september 2014 Aanwezig: Bestuursleden: Aafje ter Avest, Karin Hogervorst en Janke Verheij,

Nadere informatie

EHBO Vereniging St. Camillus Vogelenzang - De Zilk.

EHBO Vereniging St. Camillus Vogelenzang - De Zilk. EHBO Vereniging St Camillus Vogelenzang - De Zilk Datum: 3 februari 2014 Blad 1 van 4 1 Opening; De voorzitter Marien van den Oever heet een ieder welkom in de vernieuwde Duinpan Buiten de aanwezigheid

Nadere informatie

IJsbaan open voor inline-skaten!

IJsbaan open voor inline-skaten! IJsbaan open voor inline-skaten! Vanaf 1 april is de multifunctionele ijsbaan open als inline-skatebaan. Vanaf dat moment wordt er op de baan volop ge-inline-skatet oftewel geskeelerd. Inlineskaten is

Nadere informatie

Afwezig met kennisgeving: Hedzer Terpstra, Herman Schreurs, Dick Metz. Aanwezig: 17 leden.

Afwezig met kennisgeving: Hedzer Terpstra, Herman Schreurs, Dick Metz. Aanwezig: 17 leden. Ledenvergadering S.V. Pegasus Notulen 06-09-2016 Notulist: Marcel Pol Afwezig met kennisgeving: Hedzer Terpstra, Herman Schreurs, Dick Metz. Aanwezig: 17 leden. Bestuur: Voorzitter: Piet van der Wal Penningmeester:

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr.1 maart 2008

Nieuwsbrief nr.1 maart 2008 Inhoud: 1. Algemene ledenvergadering op 27 maart 2008 2. POPEL Jaarverslag 2007 3. Energielabel 4. Hennink Service-abonnement C.V.- installatie 5. Service abonnement RRS-rioolreiniging 6. Bericht penningmeester

Nadere informatie

Van de bestuursttafel

Van de bestuursttafel Nieuwsbrief december 2010 nieuwsbrief@vvbergambacht.nl Van de bestuursttafel Elke maand bepalen we met het bestuur wie de van de bestuurstafel schrijft. Evenals verleden jaar eis ik deze taak in november

Nadere informatie

Agenda algemene ledenvergadering 14 november 2011

Agenda algemene ledenvergadering 14 november 2011 ALGEMENE LEDENVERGADERING H.S.V. ONS GENOEGEN 14 NOVEMBER 2011 1 Agenda algemene ledenvergadering 14 november 2011 1. Opening door de voorzitter en mededelingen. 2. Verslag ledenvergadering 11 april 2011.

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Verslag van de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Gepensioneerden Unilever Bestfoods Nederland

Verslag van de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Gepensioneerden Unilever Bestfoods Nederland Verslag van de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Gepensioneerden Unilever Bestfoods Nederland, gehouden op dinsdag, 4 april 2017 in Zalencentrum Restaurant Engels, Stationsplein 45 te Rotterdam.

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Nieuwsbrief DANKWOORD GWK IEDEREEN FANTASTISCH GEDAAN EN GEFELICITEERD! NIEUWE KLEDING BRAINSTORMAVOND

Nieuwsbrief DANKWOORD GWK IEDEREEN FANTASTISCH GEDAAN EN GEFELICITEERD! NIEUWE KLEDING BRAINSTORMAVOND ds Januari 2014 30 Nieuwsbrief www.aquapoldro.nl Bij de afdeling wedstrijdzwemmen van Aquapoldro kan iedereen op zijn eigen niveau meedoen aan wedstrijden. Of je nu ambities hebt om deel te nemen aan Gelderse

Nadere informatie

Datum: vrijdag 4 februari 2011 Locatie: Clubhuis (21.00-23.00) Voorzitter: Mirjam Boon Notulist: Linda van der Hoorn

Datum: vrijdag 4 februari 2011 Locatie: Clubhuis (21.00-23.00) Voorzitter: Mirjam Boon Notulist: Linda van der Hoorn Datum: vrijdag 4 februari 2011 Locatie: Clubhuis (21.00-23.00) Voorzitter: Mirjam Boon Notulist: Linda van der Hoorn Notulen 1. Opening De vergadering wordt geopend om 21.35u. Mirjam heet iedereen welkom.

Nadere informatie

Notulen 36 e ALV Veenshuttle op 31 maart 2016

Notulen 36 e ALV Veenshuttle op 31 maart 2016 Notulen 36 e ALV Veenshuttle op 31 maart 2016 Aanwezig: volgens presentielijst 23 leden 1. OPENING De voorzitter opent om 19:30u in sporthal De Phoenix de Algemene Leden Vergadering en heet alle aanwezigen

Nadere informatie

Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011

Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011 Pumadrivers nieuwsbrief 3/2011 Van de voorzitter Ik heb in de eerste nieuwsbrief van dit jaar gezegd dat er nieuws moet zijn voor een nieuwe nieuwsbrief En nieuws hebben we zeker weer. Nieuwe bestuursleden

Nadere informatie

. Notulen Algemene Ledenvergadering 24 januari 2014. 20.30 uur Opening van de vergadering

. Notulen Algemene Ledenvergadering 24 januari 2014. 20.30 uur Opening van de vergadering Dutch Lighttown HD Club Schoolstraat 2 5595CS Leende Tel +31 (0)40-7370397 Internet: www.dutch-lighttown-hd-club.nl KvK Eindhoven V 40 240 650 IBAN/Rekeningnummer:NL89 Rabo 0127.4987.45 BIC: RABONL2U.

Nadere informatie

Verslag van de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Gepensioneerden Unilever Bestfoods Nederland

Verslag van de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Gepensioneerden Unilever Bestfoods Nederland Verslag van de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Gepensioneerden Unilever Bestfoods Nederland, gehouden op dinsdag, 25 maart 2014 in Zalencentrum Restaurant Engels, Stationsplein 45 te Rotterdam.

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014

Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014 Verslag van de vergadering van de Wmo adviesraad Medemblik d.d. 28 april 2014 Aanwezig: Dhr. S.H. Koenen Dhr. H. Vrieze Mw. N. Swart-Kolenberg Mw. I. Koen-Paap Mw. E. Singer Mw. F. Fikry Mw. H. Sijm-Wissink

Nadere informatie

Informatie. over. Fotoclub Rapenland

Informatie. over. Fotoclub Rapenland Informatie over Fotoclub Rapenland 1 Inhoudsopgave Pagina 3 : algemeen : geschiedenis : waarom een fotoclub Pagina 4 : het bestuur : verloop van een clubavond : forumavonden : forumavond met afdrukken

Nadere informatie

ZV de Bron Nieuws. Wilt u helpen om het clubhuis open te houden? Laat het ons weten! (secretariaat@zvdebron.nl)

ZV de Bron Nieuws. Wilt u helpen om het clubhuis open te houden? Laat het ons weten! (secretariaat@zvdebron.nl) ZV de Bron Nieuws Nieuw seizoen Een nieuw seizoen is aangebroken, en het was tijd voor een nieuw logo. De tand des tijds had er aardig aan zitten knagen. Na verschillende creatieve concepten is het gelukt

Nadere informatie

In 2008 is de heer Frans van der Put gestopt met zijn werkzaamheden als secretaris en is opgevolgd door Piet Feenstra.

In 2008 is de heer Frans van der Put gestopt met zijn werkzaamheden als secretaris en is opgevolgd door Piet Feenstra. Nieuwsbrief maart 2009 nr.1. Inhoud: 1. Algemene ledenvergadering op 26 maart 2009 2. POPEL Jaarverslag 2008 3. Energielabel 4. Hennink Service-abonnement C.V.- installatie 5. SIMA Service abonnement C.V.-installatie

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Afdeling Noord Brabant

Afdeling Noord Brabant C.O.M. afdeling Noord-Brabant Secretaris (a.i.) T. Rovers De Volder 75 5283 ZB Boxtel 06-10862214 Secretariaat@comnoordbrabant.nl AAN: Bestuur C.O.M. afdeling Noord-Brabant Bestuur C.O.M. onderafdelingen

Nadere informatie

**1991-2006** IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN **Bestaat 15 jaar**

**1991-2006** IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN **Bestaat 15 jaar** **1991-2006** IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN **Bestaat 15 jaar** ALGEMENE LEDENVERGADERING 14 november 2006, aanvang 20.30 uur in clubgebouw te Schipluiden (om 20.00 uur staat de koffie klaar) ***Met ingebruikname

Nadere informatie

S.V.H.A. - verslag van de Algemene Ledenvergadering

S.V.H.A. - verslag van de Algemene Ledenvergadering Datum : maandag 12 oktober 2015 Tijd : 20:00u - 22:00u Aanwezig : geschat aantal aanwezige leden 50, waarvan 24 ingetekend; 7 bestuursleden 1. Opening De voorzitter opent de vergadering en heet alle aanwezigen

Nadere informatie

Met o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 17 maart a.s. Locatie tentoonstelling Laatste kans voor ringenbestellen 2015 Ledenlijst maart 2015

Met o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 17 maart a.s. Locatie tentoonstelling Laatste kans voor ringenbestellen 2015 Ledenlijst maart 2015 Met o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 17 maart a.s. Locatie tentoonstelling Laatste kans voor ringenbestellen 2015 Ledenlijst maart 2015 Maart 2015 Bestuur van vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg

Nadere informatie

Informatieblad W.V. De Jonge Renner Wielrennen Jeugd

Informatieblad W.V. De Jonge Renner Wielrennen Jeugd Informatieblad W.V. De Jonge Renner Wielrennen Jeugd Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Contact 3. Ik vind wielrennen heel leuk hoe nu verder? 4. Trainingen 5. Huisregels 6. Jeugdcategorieën 7. Materiaal 8.

Nadere informatie

Notulen van Vergadering van eigenaars, gehouden dinsdag 11 maart 2014, aanvang 19:30 uur.

Notulen van Vergadering van eigenaars, gehouden dinsdag 11 maart 2014, aanvang 19:30 uur. Notulen 1. Opening en vaststelling aanwezige stemmen De voorzitter van de vergadering opent de vergadering en heet de aanwezigen van harte welkom. Vanavond zijn 30 van de 52 stemmen aanwezig dan wel per

Nadere informatie

Verslag Algemene Ledenvergadering Bewonersvereniging Koningshof d.d. 23 april 2009

Verslag Algemene Ledenvergadering Bewonersvereniging Koningshof d.d. 23 april 2009 Verslag Algemene Ledenvergadering Bewonersvereniging Koningshof d.d. 23 april 2009 1. Opening en mededelingen De secretaris opent om 20.05 uur de vergadering en heet de 12 aanwezige leden van harte welkom.

Nadere informatie

Algemene Leden Vergadering

Algemene Leden Vergadering Algemene Leden Vergadering 14-11-2011 Vanuit het bestuur aanwezig; Paul, Wim, Hans, Niek, Henk, Caroline en Monique Presentielijst leden, zie bijlage. Welkom 1. Paul opent de vergadering maar schorst hem

Nadere informatie

14 de JAARGANG NR 46. Zomer 2009

14 de JAARGANG NR 46. Zomer 2009 VERENIGING VAN OUD FOKKER EMPLOYÉS 14 de JAARGANG NR 46. Zomer 2009 INDIEN ONBESTELBAAR S.V.P. RETOUR: Kootwijkstraat 135 / 2573 XM Den Haag ===============================================================

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie

Deelnemers Aanwezig Afgemeld Afwezig zonder bekendstelling bijzonderheden

Deelnemers Aanwezig Afgemeld Afwezig zonder bekendstelling bijzonderheden Algemene ledenvergadering H.S.V. De Snoekbaars Datum: 10-03-2016 Voorzitter Notulist Freek v. Emst Secretaris Deelnemers Aanwezig Afgemeld Afwezig zonder bekendstelling bijzonderheden F. van Emst X Voorzitter

Nadere informatie

ZWIJNDRECHTSE ZWEM-EN POLOCLUB DE DEVEL

ZWIJNDRECHTSE ZWEM-EN POLOCLUB DE DEVEL Notulen van de Algemene Ledenvergadering ZZ & PC de Devel Gehouden op 20 April 2017 in het clubhuis van ZZ & PC de Devel te Zwijndrecht, Aanvang 20:00 uur. Aanwezig: 19 leden en 4 bestuursleden ( Martin

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Mededelingen Dorpsbelang Gaast, februari 2014

Mededelingen Dorpsbelang Gaast, februari 2014 Mededelingen Dorpsbelang Gaast, februari 2014 Als u dit leest, zijn we alweer ruim een maand onderweg in het nieuwe jaar 2014, waarbij we ons aan het begin van dit nieuwe jaar hebben afgevraagd wat dit

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering

Algemene ledenvergadering Algemene ledenvergadering Hengelsportvereniging Ons Genoegen Gemert Gemert 16 oktober 2015 Slide 2 1. Opening Slide 3 2. Notulen: Algemene ledenvergadering 06 maart 2015 Notulen algemene ledenvergadering

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2015

Nieuwsbrief februari 2015 Nieuwsbrief februari 2015 Beste schaatsliefhebber, De eerste nieuwsbrief is goed ontvangen dus de hoop is er, dat ik regelmatig wat stof binnenkrijg voor een mooi stukje in de nieuwsbrief. Een aantal van

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering 21 juni 2012, 17.30 18.30 Dutch Space Leiden

Algemene Ledenvergadering 21 juni 2012, 17.30 18.30 Dutch Space Leiden Aanwezig vanuit bestuur: Algemene Ledenvergadering 21 juni 2012, 17.30 18.30 Dutch Space Leiden Gerard Blaauw (voorzitter), Lex Meijer (Penningmeester), Rob Postema, Rob van den Berg, Peter Buist, Tanja

Nadere informatie

LTVL NIEUWS januari Jaargang 6 Nummer 1. Beste LTVL-ers,

LTVL NIEUWS januari Jaargang 6 Nummer 1. Beste LTVL-ers, Beste LTVL-ers, Alweer de eerste nieuwtjes voor het tennisseizoen 2014 in de vorm van deze nieuwsbrief. De redactiecommissie gaat weer proberen jullie zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Maar

Nadere informatie

van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling Broekstraat 2, 5386 KD Geffen

van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling Broekstraat 2, 5386 KD Geffen Geffen: 24-02-2015 Bestuursoverleg Ondernemend Geffen Datum: Locatie: dinsdag 24 Februari 14.30 uur van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling Broekstraat 2, 5386 KD Geffen Vooraf gaand aan dit overleg hebben we

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering V.C.Z. 14 oktober Eric heet iedereen welkom. De opkomst is groot, ongeveer 50 leden!

Algemene ledenvergadering V.C.Z. 14 oktober Eric heet iedereen welkom. De opkomst is groot, ongeveer 50 leden! Algemene ledenvergadering V.C.Z. 14 oktober 2013 Aanwezig bestuur: Dick Hein, Geert Bosscher, Eric Oosterhof (vz), Ina van Goor, Muriël Daal, Jetta Boer en Marit Schoemaker-Ruinemans Afwezig bestuur: Ilse

Nadere informatie

Algemene Leden Vergadering HSV Naarden-Bussum

Algemene Leden Vergadering HSV Naarden-Bussum Algemene Leden Vergadering HSV Naarden-Bussum Notulist: Elly Brandenburg. Onderwerp: ALV HSV Naarden-Bussum. Locatie: Sporthal De Lunet in Naarden. Datum: 21-03-2017 Aanwezig: Ca. 25 Leden en het bestuur

Nadere informatie

WELKOM. Afd. Noord Brabant Algemene Ledenvergadering

WELKOM. Afd. Noord Brabant Algemene Ledenvergadering WELKOM Afd. Noord Brabant Algemene Ledenvergadering 18-2-2017 Agenda Opening en mededelingen Vaststellen agenda Jaarverslag afd. Noord Brabant Financieel verslag Verslag kascommissie Decharge penningmeester

Nadere informatie

Canada. Inleiding. Het Land

Canada. Inleiding. Het Land Canada Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over Canada ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik er meer van wilde weten en dat ik het leuk vond om over Canada te doen Het Land 1 / 8 Canada is het één na grootste

Nadere informatie

Notulen Algemene ledenvergadering, in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam op 23 maart 2013

Notulen Algemene ledenvergadering, in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam op 23 maart 2013 Notulen Algemene ledenvergadering, in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam op 23 maart 2013 Leden Aanwezig: Bestuur Aanwezig: Afwezig 21 leden (incl. bestuur) Joost Tinbergen (voorzitter) Peter Milders

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2014

Nieuwsbrief December 2014 Nieuwsbrief December 2014 Beste leden, 2015 is in zicht dus tijd voor wat nieuws. Het afgelopen jaar is het me niet gelukt om regelmatig een clubblad uit te geven, redenen waarom zijn er genoeg maar een

Nadere informatie

Waar staan wij voor?

Waar staan wij voor? Almere, juni 2015 De Stichting Vrienden van Archipel bestaat alweer bijna een jaar. In 2014 zijn we begonnen met het werven van donateurs en sponsors en gelukkig kunnen wij u melden dat we op de goede

Nadere informatie

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN

IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN www.ijsclubvlietland.nl ALGEMENE LEDENVERGADERING 24 november 2009, aanvang 20.30 uur in clubgebouw te Schipluiden (om 20.00 uur staat de koffie klaar) Na afloop signeren

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

Onderhoud van de natuurijsbaan. Dirk de Groot

Onderhoud van de natuurijsbaan. Dirk de Groot Onderhoud van de natuurijsbaan Dirk de Groot Onderhoud van de natuurijsbaan Onderwerpen Natuurijs cultuurlader Vragen, discussie, tijd Onderzoek bij IJsmeesters Jaarplan Onderhoud Natuurijsbanen + Materiaal

Nadere informatie

Kunt u deze mail niet goed lezen? Bekijk dan de webversie. Wilt u geen e-mails meer ontvangen? Klik hier om u direct uit te schrijven.

Kunt u deze mail niet goed lezen? Bekijk dan de webversie. Wilt u geen e-mails meer ontvangen? Klik hier om u direct uit te schrijven. Kunt u deze mail niet goed lezen? Bekijk dan de webversie. Wilt u geen e-mails meer ontvangen? Klik hier om u direct uit te schrijven. Beste Bar End(st)er, De laatste maand van het jaar is begonnen, feestdagen,

Nadere informatie

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden.

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden. De ronde volle maan Al vele duizenden jaren is Kabouterland een bijzondere plek voor Kabouters uit de hele wereld. Dit verhaal vertelt hoe bijzonder de samenwerking tussen de dieren en de kabouters in

Nadere informatie

Notulen Algemene Ledenvergadering 14 maart 2016

Notulen Algemene Ledenvergadering 14 maart 2016 Notulen Algemene Ledenvergadering 14 maart 2016 Volgens de presentielijst waren er 22 leden aanwezigen 1. Opening, en mededelingen De voorzitter opent de vergadering en heet een ieder welkom. De voorzitter

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Hallo allemaal, De redactie van de nieuwsbrief wil jullie allemaal een goed, gezond en sportief 2013 wensen. We verwachten dat al jullie goede voornemens uit

Nadere informatie

17 december Jaarafsluiting

17 december Jaarafsluiting 17 december Jaarafsluiting 40 deelnemers ging met elkaar de strijd aan tijdens de jaarafsluiting. We speelden de wedstrijd in de vorm van texas scramble. Alles was goed voorbereid en niets heeft ons in

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014

Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014 Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014 Deze aflevering: Van de voorzitter 3 Eindfeest op zaterdag 8 november 5 Klusdag op zaterdag 15 november 6 Activiteiten kalender 2014 7 Van de ledenadministratie

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Agenda voor de vergadering van het algemeen bestuur van 24 september 2015, in het kantoor van het Recreatieschap Westfriesland.

Agenda voor de vergadering van het algemeen bestuur van 24 september 2015, in het kantoor van het Recreatieschap Westfriesland. Agenda voor de vergadering van het algemeen bestuur van 24 september 2015, in het kantoor van het Recreatieschap Westfriesland. Aanvang: 16.00 uur 1. Opening 2. Verslag van de vergadering van het algemeen

Nadere informatie

Uitnodiging Algemene Ledenvergadering 2014

Uitnodiging Algemene Ledenvergadering 2014 Uitnodiging Algemene Ledenvergadering 2014 Het bestuur van Hockey Club De Hoeksche Waard roept hierbij alle leden bijeen voor het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering op 11 juni 2014 in het clubhuis,

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor het seizoen 2014-2015

Nieuwsbrief voor het seizoen 2014-2015 Dorpshuis de Utwyk M. Smitstraat 27, 9072 AL Nij Altoenae. Tel (0518)402753 Nieuwsbrief voor het seizoen 2014-2015 We staan weer voor een nieuw seizoen en als bestuur en activiteitencommissie kijken we

Nadere informatie

Nieuwsbrief MOSA~regio

Nieuwsbrief MOSA~regio Nieuwsbrief MOSA~regio Januari 2016 Jaargang 4, nummer 1 Inhoud Voorwoord van de voorzitter 1 Komende evenementen 1 Activiteiten Sinterklaas 2 Nieuwjaarsborrel 2 Grote Clubactie 3 ALV 3 Kerstontbijt 4

Nadere informatie

Wij wensen iedereen een voorspoedige vergadering toe en samen redden wij het beter.

Wij wensen iedereen een voorspoedige vergadering toe en samen redden wij het beter. Bijzondere algemene ledenvergadering. Aanwezige: zie presentielijst Opening van de vergadering: Stephan van Dorp opent de vergadering om 19:30 uur. Graag willen wij u attenderen op de regels, leden van

Nadere informatie

Nieuwsbrief ODIN april 2015

Nieuwsbrief ODIN april 2015 Nieuwsbrief ODIN april 2015 Beste allen, De 1 ste 3 maanden van 2015 zitten er al weer op. En wat is er allemaal gebeurd in deze periode op ODIN. Januari: Het nieuwe jaar zijn we gestart met een gezellige

Nadere informatie

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self!

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self! Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014 Selfie? Ie-self! Voorganger: Dhr. G.J. Heinen Muzikale medewerking: koor van Groot Schuylenburg uit

Nadere informatie