IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN"

Transcriptie

1 IJSCLUB VLIETLAND SCHIPLUIDEN ALGEMENE LEDENVERGADERING 20 november 2012, aanvang uur in ijsclubclubgebouw te Schipluiden Secretariaat: Holierhoek 20, 2636 EJ Schipluiden website:

2 2 TOTAL LANGSTRAAT MÉÉR DAN BENZINE ALLÉÉN Dorpsstraat CJ Schipluiden Tel: Website:

3 3 INHOUDSOPGAVE blz. Bestuur IJsclub Vlietland 5 Schaatsruil-/slijpbeurs en verkoop jubileumboeken 6 Willem Alsemgeest, 50 jaar op schaatsen 8 Algemeen verslag seizoen Contributie en inschrijving Agenda ledenvergadering 20 november Notulen ledenvergadering 22 november Jeugdcommissie 30 Winterontwikkelingen Veiligheid op buitenijs 37 De volgende bedrijven zijn sponsor van IJsclub Vlietland: Transportbedrijf Post Kogeko Anton Ammerlaan Loon-, Verhuur- & Lasbedrijf Loon en maaibedrijf Willem Snijders P.M. van der Ende Installatiebedrijf

4 4

5 Bestuur en commissies IJsclub Vlietland Voorzitter: Jan v.d. Berg Sint Maartensregtplein 22 tel Secretaris: Aad van Winden Holierhoek 20 tel Penningmeester: Marlies Wenneker Dr. J. de Koninglaan 24 tel Algemene leden: Leo Heijdra Tjalk 87 tel Dorus v.d. Kraan Kloosterpad 63 tel Wim van Mierlo Tjalk 21 tel Theo van Paassen Brugstraat 31 tel Nico van Wijk Singel 9 tel Eef Rimmelzwaan Keenenburgweg 21 tel Paulien Wolters Holierhoek 12 tel Ledenadministratie + beheer clubgebouw: Eef Rimmelzwaan Keenenburgweg 21 tel Technische commissie: Ben Schenkeveld, Theo van Paassen, Wim van Mierlo, Nico van Wijk Commissie ledenadministratie: Leo Heijdra, Eef Rimmelzwaan Financiële commissie: Marlies Wenneker, Aad van Winden, Eef Rimmelzwaan, Jan v.d. Berg Koek en zopie commissie: Dorus v.d. Kraan, Paulien Wolters Beheerders website Jack van Soest, Leo Heijdra 5 Website:

6 SCHAATSRUIL- EN SLIJPBEURS EN VERKOOP JUBILEUMBOEKEN ZATERDAG 17 NOVEMBER A.S. VAN UUR IN IJSCLUBGEBOUW 6 Op zaterdag 17 november a.s. is er tussen 11 en 16 uur, als opmaat voor het winterseizoen, opnieuw voor iedereen de gelegenheid oude schaatsen bij de ijsclub ter verkoop aan te bieden en eventueel nieuwe of andere schaatsen aan te schaffen. Hiermee bent u en uw kinderen op tijd klaar voor het nieuwe winterseizoen. Onze schaatsspecialist Folkert Foekema is ook aanwezig met zijn slijpmachine zodat u ook alvast uw schaatsen voor de winter kan laten slijpen. De verkoopprijs van uw ter verkoop aangeboden schaatsen, wordt door u in overleg met de ijsclub bepaald en zodra ze verkocht zijn ontvangt u het bedrag minus een kleine provisie voor de ijsclub. Velen doneren de schaatsen aan de ijsclub; de ijzers worden dan soms gebruikt voort priksleden, schuifmateriaal of onder de glijdende brancard die voor EHBO gevallen op het ijs wordt benut. Grijp de kans en kom 17 november naar ons gezellige clubhuis om te snuffelen in de schaatswinkel en bij te praten. Ook verkoop jubileumboeken!! Daarnaast kan tijdens die beurs ook het jubileumboek Van IJslust tot Vlietland nog worden gekocht. Het boek met 192 pagina s over 120 jaar winterse historie van Den Hoorn en Schipluiden is te koop voor 15,-. Een prachtig boek om cadeau te geven voor sinterklaas of met een verjaardag.

7 7 HW Installaties Installatie & Onderhoud * Centrale verwarming * Gasinstallaties * Sanitair * Water * Elektra Harm Woltering Agnes Croesinklaan HL Schipluiden Tel: Fax:

8 8 WILLEM ALSEMGEEST, 50 JAAR OP SCHAATSEN Toen ik Willem uitnodigde voor een interview over zijn schaatshistorie, dacht ik dat hij wel wat stof en anekdotes had om te vertellen. Nadat hij mij 90 minuten smakelijk en vol passie verhalen had verteld, -vragen waren eigenlijk overbodig- was het probleem: hoe krijg je al die informatie bondig in één artikel? Zoals veel van de leden ook bij zichzelf zullen herkennen, begon Willem als klein ventje op de sloot achter de stoel te krabbelen op zijn doorlopers. Plaats van die eerste pogingen: op de KEEN bij Moerman achter Leo Arkesteijn. Zijn eerste diepe indruk van het ijsgebeuren was de historische winter van 1963: de auto s en vrachtwagens op het ijs, de gigantische sneeuwhopen, zijn peetoom Opa Haring als wedstrijdorganisator en zijn vader als baanveger. Ik was in die winter dag en nacht op het ijs, aldus Willem. Een bijzondere herinnering blijft de dag dat iedereen aan de radio zat want De Elfstedentocht werd verreden! Zo herkenbaar die diepe indrukken die een deel van je verdere leven bepalen. Al luisterend naar zijn verhaal voel je hoe iemand de liefde voor het ijs en voor het schaatsen met de paplepel kreeg ingegoten en dat blijkt ook uit zijn verdere verhaal. Wedstrijden Uiteindelijk ging Willem pas rond zijn 30 e naar de Uithof voor meer georganiseerd schaatsen. In diezelfde tijdsperiode werd ook direct begonnen met het marathonwerk en ging hij vol in het diepe, want in 1983 werd in het grensgebied van de VS en Canada, op het Lake Memphremagog, de eerste aansprekende buitenlandse Alternatieve 11-stedentocht gehouden. Willem ging daar met Bram Dijkshoorn (overleden echtgenoot Van Tineke, 11-stedenwinnares van 1986) naartoe. Echtgenote Jet lag nog met de naweeën van de net geboren dochter Daisy op bed, maar de schaatskoorts riep!! Willem herinnert zich dat in de nacht voor de 200-km wedstrijd een deel van het ijs met auto s kapot was gereden. Paniek alom zo vlak voor de wedstrijd. Start bij 24 graden onder nul.. etenstas achter pension op het ijs achtergelaten... parcours werd verlegd, dus nooit meer in de buurt van die tas eerste ronde 100 km zonder eten ja, een handje krenten, dat wel bij de post na 100 km was alles al op, pas na 190 km een sinaasappel van een dokter uit de bezemwagen.. honger.. dorst 400 man gestart uitgereden, waaronder Willem en Bram uit Schipluiden. 12 uur afzien... het schaatsbloed?? die drijfveer!! Die passie?? Je hebt een blijvend verhaal.. dat blijkt. Dié wedstrijd haalde daarom ook alle kranten in Nederland.

9 9 Willem voorop in het club-van-100-peloton op onze ijsbaan Een jaar later volgde de tweede 200 km op het Rideaukanaal bij Ottawa, en daarna nog een zestal Weissensee-alternatieven en de drie Friese, dus de échte 11-stedentochten, waarvoor hij in 1986 op het laatste moment alsnog werd geselecteerd voor de wedstrijd. Ook toen ging er één en ander mis met de verzorging. Een bidon met vloeibaar voedsel van de Labello-ploeg bracht uitkomst. Onderwerpen als de 100-km wedstrijden Schipluiden-Maasland komen langs midden jaren 80 met toppers als Jan Roelof Kruithof, de valse start omdat voorzitter Rodenburg en anderen te lang toespraken hielden (Kruithof zei: Kom jongens, we gaan! ), de neutralisatie na één omgang, de herstart. Verhalen en anekdotes passeren zonder opsmuk, een mooi puur verhaal, zoveel.. we zouden er drie ijsclubboekjes mee kunnen vullen. Keijzer-ploeg Vanaf de eerste activiteiten op de Uithof was Willem Alsemgeest enthousiast deelnemer bij de 100 ronden van de Keijzer-ploeg. Aanvankelijk beginneling, maar tegenwoordig wedstrijdleider en jurylid. De Keijzer-ploeg bestaat uit zo n 80 rijders die met elkaar een vriendengroep is geworden, aldus Willem. Dit seizoen is al het 30 e jaar van de 100-ronden. De middenmoot rijdt steeds rond de 42 seconden per ronde, maar ieder heeft ook zo zijn eigen wedstrijdje

10 10 en de snellere rijders presteren het soms om op de 100 er 10 te dubbelen. In mijn beste dagen kwam ik wel aan 9 dubbelingen, maar de tand des tijds zorgt er nu voor dat een paar ronden inhalen van de hoofdploeg nu zo ongeveer wel het matje is; het schaatsplezier lijdt daar overigens niet onder. Natuurijs Smakelijk vertelt hij over de grote pelotons die tourtochten gingen rijden. In het enthousiasme om met 40 man tegelijk te stempelen en zo snel mogelijk weer door te gaan, werd menig stempelhok met stempelaar en al een meter of 10 verschoven. De praktische oplossing: om oppositie van de stempelvrijwilligers te voorkomen werd Frans van Veen, de oude nestor van de Keijzer-ploeg, met 40 stempelkaarten vooruit gestuurd om de noodzakelijke bewijzen op de kaart te krijgen, want een stempel moest er wel komen. Het laatste jaar rijdt Willem, naast op zijn oude klapschaatsen, nu ook op Zweedse Kluunschaatsen. Op natuurijs zijn dat toch wel de meest praktische schaatsen gebleken, is zijn inmiddels opgedane ervaring. Afgelopen winter is hij driemaal op de Brielse Maas gaan schaatsen. Dit water vroor pas dicht na de sneeuwval en daardoor was het fantastisch ijs, zo zwart, zo hard en zo helder, dat je bijna bang was om erop te schaatsen, de dikte was er niet aan af te zien. Ook de laatste zondag, na een paar cm sneeuw, kon je er blind rijden, zo mooi en scheurloos was het ijs nog. Willem is -zoals hij zelf zegt- eigenlijk een angsthaas en gaat nooit ergens schaatsen waar niet al een aantal mensen op het ijs is geweest. Lyrisch wordt hij als hij vertelt van de 100 ronden die hij met een groep van 15 man op 4 februari 2012 op de ijsbaan van Vlietland reed, op de koudste dag van het jaar met een prachtige zonsopgang; bij de start om 9 uur een temperatuur van -15 graden!! Al zijn maatjes op de Uithof die er niet waren, hebben nog steeds spijt; degenen die er wel waren praten er nog vaak over. En passant wordt voor komend seizoen de baan alvast gereserveerd en voor een volgend 100 ronden wedstrijdje geclaimd, maar dan om 8 uur om ook rekening te houden met het publiek, zorgzaam voor de belangen van anderen en meedenkend als hij is. Tot slot nog Willem: Het mooie van al die schaatsverhalen is dat je boeken kunt vullen met anekdotes. De verhalen blijven geweldig en zijn altijd leuk maar het mooiste is de sfeer rond het ijs. Ik zeg zo vaak: op het ijs en onder de douche zie je geen verschil tussen mensen. Ik zeg ook altijd Als er over de hele wereld natuurijs zou liggen dan had je geen oorlog; die sfeer op het ijs is zo bijzonder, dat je je niet kunt voorstellen dat er gevochten zou worden op het ijs Dank je wel Willem voor je prachtige verhaal.

11 11 -Centrale verwarming -Loodgieterswerkzaamheden -Dakbedekking -Elektrotechnische installaties -Riolering -Onderhoudswerkzaamheden Dorpsstraat 11, 2636 CC Schipluiden Tel:

12 12 ALGEMEEN VERSLAG , een memorabel seizoen, een toppertje Als ijsclub zijn we ieder seizoen voorbereid op en overtuigd van winterweer. Vorig jaar werd door de media de beroemde horrorwinter aangekondigd. Kranten namen berichten van een omstreden Engelse fantast moeiteloos en ongecontroleerd over. De signalen vorig jaar waren echter niet zo hoopgevend als door de kranten werd gesuggereerd, zeker voor de eerste helft van de winter lagen de kaarten verkeerd. Het ijsclublogboek, dat andere jaren steeds vanaf november enthousiast werd ingevuld, startte afgelopen seizoen dan ook pas op 10 januari 2012 met wat opmerkingen over de vermeende horrorwinter. Citaat 10 januari: Maar er is verandering in zicht! De westelijke straalstroom zakt af naar het zuiden, er vormt een hogedruk-as over de Noordzee en er komt voor het eerst deze winter flinke afkoeling in Scandinavië. Het is allemaal wat onzeker, maar zeker is dat de al 6 weken durende westerstormen en regengebieden voorbij zijn. En op 13 januari: De lucht is duidelijk Arctisch en ruikt naar nachtvorst, vannacht gaat de baan voor het eerst bevriezen. Vanmiddag werden bij de ijsbaan foto s gemaakt van de 4 mannen (Ary en Albert Eikelenboom, Cor Bouter en Bob Knijnenburg) die vanuit Schipluiden meedoen aan de Arctic Challenge, een rally van 7 dagen naar de Noordpoolcircel en terug; ik hoop dat ze de kou mee terug brengen. Op 22 januari volgt toch weer een winderige regendag met westenwind, maar dan liggen de kaarten verder goed en slaat de vorst op 29 januari toe en hoe! Echt een memorabele vorstperiode: 14 dagen lang met zelfs een nacht met zeer strenge vorst van -16,4 ºC. We moeten terug naar de jaren 80 voor dergelijke temperaturen. De ijsperiode van 1 tot 12 februari bracht alles wat een ijsclub zich maar kan wensen; een opsomming: Gedurende 12 dagen compleet schaatsplezier voor jong en oud; Een week buitenijs met doorgang onder alle bruggen; Startdag met 15 Brazilianen, die voor het eerst echt natuurijs zagen en schaatsen onderkregen; 3 fantastische Westland-Tourtocht dagen met in totaal rond deelnemers; Scholen uit Schipluiden (600 leerlingen), Delft (1.400) en Vlaardingen (150) op de baan; Een school met bijna 800 leerlingen uit Den Haag als deelnemers aan de WTT;

13 13 Een zaterdag, beginnend met strenge vorst, met naar schatting rond de mensen op het WTT-traject (dank aan molenaar Gerard van Leeuwen voor het tellen); Prachtige samenwerking met ander ijsclubs in de WTT, Gemeente, GHOR, Sigma-uitvalsteam, EHBO; Topdagen met prima parkeervoorzieningen, mede georganiseerd met de Alpe d Huzes-club; Koek en Zopie voorzieningen met Scouting en Gymnastiekvereniging en Alpe d Huzes; Vier dagen drukke aanloop bij de poffertjeskraam bij de molen; Het Gewestelijk kampioenschap marathon op natuurijs op onze 400 meter natuurijsbaan; Als slot een prachtig historisch arreslee-spektakel op de ijsbaan met een paar duizend toeschouwers; Prima PR met vele interviews en publicaties door TV West, WOS- TV en Radio, AD, TV Rijnmond, zelfs de Westdeutscher Rundfunk WDR, NRC-Next, De Schakel, Telegraaf, Delft op Zondag en Delftsche Post; de Brazilianen waren voor de pr een echte ijsbreker met hilarische uitzendingen op de WOS en TV-West.

14 14

15 15 Nog een paar zaken ter toelichting Voor het eerst was bij het buitenijs tijdens de Westland Tourtocht een SIGMAuitvalsteam paraat en waren op cruciale plaatsen ambulances beschikbaar. Op vrijdag en zaterdag was vrijwel continue een Quad paraat om gewonden van het ijs te halen. Feit blijft dat veel mensen vrijwel onvoorbereid gaan schaatsen en hun capaciteiten een beetje te hoog inschatten, waardoor veel breukletsels voorkwamen. De flinke slijtgleuven in het ijs, door het intensieve gebruik, waren daar mede debet aan. Ondanks continu ijsonderhoud wist men deze niet altijd te ontwijken. Het parkeren werkte, mede dankzij de medewerking van de Alpe d Huzes groep, perfect. Zowel zuidelijk van de ijsbaan als naast het vrachtwagenparkeerterrein was ruime parkeervoorziening geregeld. De overlast in het dorp werd daarmee tot een minimum beperkt. De 8 grote bussen met leerlingen uit Den Haag konden moeiteloos op het vrachtwagenparkeerterrein draaien om de bijna 800 leerlingen aan en af te voeren. Er is veel gebeurd in die 12 ijsdagen. Door de vroege sneeuwval werd er in de eerste week nauwelijks op de Vlaardingervaart geschaatst, maar 5 nachten met strenge vorst zorgden ervoor dat de ijsvorming ook onder de bruggen optimaal was. De kluunbruggen waren daardoor dit jaar niet nodig. Het Hoogheemraadschap was tijdig gestopt met bemaling. We konden na het eerste weekend met de schuifwagens en de Quad s op het ijs en een goede baan verzorgen. Alles wat we zouden willen bereiken klopte in deze ijsperiode en het zwaartepunt viel perfect in het weekend. Het zal niet meevallen om de komende jaren een soortgelijke ideale situatie mee te maken IJsclubsite (www.ijsclubvlietland.nl) Van alle kanten ontvingen wij weer lof over de website van de ijsclub. De tijdige informatie over baan-openstelling en rond de Westland Tourtocht werd als zeer nuttig ervaren door de vele schaatsliefhebbers. Ook de humoristische ijsberichten van onze ijsmeesters en de winterverwachtingen werden erg gewaardeerd. De topdag zorgde voor een nieuw record van ruim bezoekers op de site. Het is voor de liefhebbers leuk om de oude ijs- en winterberichten op de site nog eens door te lezen; het geeft alvast een goed wintergevoel in de grijze herfstdagen, een prima voorbereiding voor het komende seizoen!

16 16 Schaatsmuseum In de periode van zijn ziekte heeft onze oud-archivaris Fred van der Meer gevraagd zijn omvangrijke verzameling van schaatsen en schaatsmateriaal en winterse lectuur onder beheer van de ijsclub te brengen. Na het overlijden van Fred is de opzet van een Schaatsmuseum met vaart ter hand genomen. Dankzij de bereidwillige medewerking van Molenaar van Leeuwen is een overzichtelijke opstelling op de begane grond van molen Korpershoek ingericht. Deze werd op 30 juni 2012 door burgemeester Rodenburg in het bijzijn van de familieleden van Fred geopend. Het museum is op een aantal dagen in het jaar geopend. Opening schaatsmuseum door burgemeester Rodenburg en mevrouw Van der Meer Boek Winterse historie, van IJslust tot Vlietland Ons jubileumboek, dat door Gemma van Winden-Tetteroo in samenwerking met een aantal leden van onze ijsclub is samengesteld, beschrijft 120 jaar georganiseerd ijsvermaak in Schipluiden en Den Hoorn. Alle facetten van ijsplezier en de organisatie daaromheen worden zichtbaar. Het boek biedt een schat aan historische informatie, mede dankzij de archieven van de ons vorig

17 17 jaar ontvallen archivaris Fred van der Meer die de bestuurlijke notulenboeken vanaf 1904 van IJsvereeniging IJslust in zijn bezit had. Ook via onze leden hebben we prachtige historische anekdotes en foto s beschikbaar gekregen. Het is voor de winterliefhebber een must have geworden. Het boek werd tijdens de vorige jaarvergadering gepresenteerd en ontving vele positieve reacties. Nog steeds kunt u boeken bestellen via en ook op de schaatsruilbeurs is het boek nog te koop voor 15,-. Schaatsverkoop en ruilbeurs Velen wisten de ruilbeurs vorig jaar op 26 november weer te vinden. De verkoop van onze voorraad schaatsen liep erg goed. De faciliteiten voor onze leden waren breed met ook nog de slijpservice voor alle soorten schaatsen. Het legt wel een claim op de vrijwilligersorganisatie. Op zaterdag 17 november a.s. is er voorafgaand aan de ledenvergadering weer gelegenheid van de ruilbeurs gebruik te maken. Tot slot Het was een bijzonder jaar waarin veel is gebeurd en de activiteiten van de ijsclub weer ruim zijn uitgebreid. Het wordt groter en de taken breder; het vraagt daarmee steeds meer aandacht en inzet van bestuur en vrijwilligers. Het leden tal ligt op bijna De verantwoordelijkheden bij ijssituaties zijn groot, de aantallen schaatsers en de bovenregionale functie neemt voortdurend toe en daarmee ook de media-aandacht. Het overleg met overheden, hulporganisaties en andere verenigingen is goed geregeld, maar dit alles is wel een factor van voortdurende aandacht. Het bestuur van IJsclub Vlietland is dankbaar voor wat we met de vele vrijwilligers steeds weer kunnen realiseren, hoe we tienduizenden mensen van het ijsplezier kunnen laten genieten. We weten dat het alleen mogelijk is als iedereen zich aanpast naar de omstandigheden van het ijs en luistert naar de instructies. Met elkaar kunnen we zorgen dat alles goed verloopt. Die winterdag met vriendelijke mensen die elkaar helpen, het zich zettende ijs, lachende vrijwilligers, dat is de prikkel en dat geeft energie in die korte maar voor bestuur en vrijwilligers soms slopende ijsperioden. We zijn iedere schaatser dankbaar voor de discipline, maar vooral zijn we onze vrijwilligers dankbaar die steeds klaar staan om alles mogelijk te maken. Feiten van afgelopen seizoen op een rijtje: IJsdagen / openstelling baan 12 IJsperioden 1 Westland-Toertocht 3 dagen Maximale ijsdikte 18 cm buitenijs.

18 18 Aantal leden 30 juni Aantal leden 30 juni Betalingen per automatische incasso 98,4% Bestuursvergaderingen 5 Vergaderingen KNSB District Westland 2 Westland-Tourtocht vergaderingen 5 Overleg gemeente en hulpdiensten 4 Namens het bestuur van IJsclub Vlietland Aad van Winden, secretaris.

19 19 CONTRIBUTIE EN INSCHRIJVING Van de leden die ons een machtiging tot automatische incasso hebben gegeven (ruim 98% van de leden) is het contributiebedrag omstreeks eind oktober automatisch van hun rekening afgeschreven. De leden die (nog) niet per automatische incasso betalen treffen bij dit boekje een nota aan en een machtigingsformulier waarmee alsnog betaling via automatische incasso kan worden gevraagd. Betaling via automatische incasso is voor zowel u als ons gemakkelijker en drukt bij ons de administratie- en stijgende bankkosten. Om die reden wordt bij contributiebetaling per nota een opslag van 2,- per nota aan u doorberekend. Bij inschrijving van nieuwe leden accepteren wij alleen nog maar betaling per automatische incasso!!! Gezien het aantal leden is de ijsclub terughoudend met inschrijving nieuwe leden van buiten de gemeente Midden-Delfland. Onderstaand de (ongewijzigde) contributietarieven voor het komend seizoen. Contributietarieven Lidmaatschap A. INDIVIDUEEL B. GEZINNEN Hoofdlid 1) Overige leden vanaf 18 jaar t/m 17 jaar OPSLAG betaling per nota Dagkaarten aan de ijsbaan vanaf 16 jaar t/m 15 jaar Binnen betalingstermijn (vóór 20 november) 6,- 6,- 3,- 1,- 2,- 3,- 2,- Buiten betalingstermijn en tijdens ijsperiode 9,- 9,- 6,- 2,- 2,- 1) Per gezin is er ongeacht de leeftijd altijd één hoofdlid

20 20 Uw plannen, onze zorg Nieuwbouw Onderhoud Verbouw Vormgeving Interieur Klussen Plafonds Wanden Vloeren Maatwerkmeubelen Herstel Montage Voor alle werkzaamheden in-, om- en aan de woning Van idee t/m opleverservice Vraag gerust vrijblijvend een prijsopgave aan. Henk van Kleef Mob: Bark 8 Tel: DD Schipluiden Fax:

21 21 AGENDA LEDENVERGADERING 20 NOVEMBER 2012 (aanvang uur in clubgebouw IJsclub Vlietland 1. Opening / mededelingen 2. Vaststelling agenda 3. Notulen ledenvergadering d.d. 22 november 2011 (zie pagina 23 e.v.) 4. Algemeen verslag seizoen (zie pagina 12 e.v.) 5. Financieel verslag: Resultatenrekening 2011/ balans Verslag kascommissie (Bill van Vliet en Charles Wubben) Begroting seizoen 2012/2013 Benoeming kascommissie 2013 * Bill van Vliet is aftredend na 2 jaar * Tom Ammerlaan.is reservelid De financiële stukken zijn opvraagbaar bij de penningmeester en ter vergadering beschikbaar voor de aanwezige leden 6. Bestuursverkiezing * aftredend en herkiesbaar:jan vd Berg en Wim van Mierlo * tot aanvang van de vergadering kunnen de leden tegenkandidaten voordragen 7. Jeugdcommissie (zie pagina 30) 8. Rondvraag 9. Sluiting Na afloop van de vergadering is er onder het genot van een drankje gelegenheid tot het uitwisselen van schaatsbelevenissen.

22 22 VOOR ALLE SOORTEN DIGITALE ONTVANGST Digitale ontvangers voor: Satelliet, Kabel-TV, Digitenne Materiaal om meer TV s aan te sluiten: Versterkers, verdelers, kabel, etc. Gaagweg 36 schipluiden Tel: Openingstijden dinsdagmiddag uur vrijdagmiddag uur zaterdag uur Ook voor een origineel cadeau zoals het 'Midden-Delfland pakket' verkrijgbaar in elke prijsklasse! 'Bezoek onze winkel of bel ons' Ontwerp en aanleg van grotere TV distributiesystemen. Wim Ammerlaan Antenne- en Elektrotechniek Woudseweg AW Schipluiden Tel: Fax: MOLENAARSBEDRIJF VAN LEEUWEN BV Voor al uw dierbenodigdheden Gaagweg 5, 2636 AG Schipluiden Tel

23 23 NOTULEN LEDENVERGADERING 22 NOVEMBER Opening, mededelingen en vaststellen agenda De voorzitter, Jan vd Berg, opent de vergadering om uur voor circa 90 personen en heet de aanwezigen hartelijk welkom. In het bijzonder worden welkom geheten mw. Van der Meer en rayonhoofd dhr. Van Leeuwen en zijn vrouw en collega bestuursleden van omliggende ijsclubs. De voorzitter meldt dat later nog zullen arriveren burgemeester Rodenburg van Midden-Delfland, oud-burgemeester van Schipluiden dhr. Waaijer en oud-wethouder van Schipluiden dhr. Van Leerdam. Berichten van verhindering zijn ontvangen van Bill van Vliet, Hans vd Swan, gewestelijke KNSB-bestuurders Gerrit van Kooten en Jan Ottevanger, Antoine en Marja van Bijsterveldt, Jan van Dorp en Dorus vd Kraan. De voorzitter blikt allereerst terug op de start van IJsclub Vlietland in Schipluiden nu 20 jaar geleden. Een aantal enthousiaste schaatsers hebben toen het initiatief genomen IJsclub Vlietland in Schipluiden her op te richten. In goed overleg met Dolf Hallensleben van de oude IJsclub Vlietland Den Hoorn heeft de overdracht van materialen/middelen naar nieuwe vereniging plaatsgevonden. Met veel inzet en ook ondersteuning vanuit de gemeente is toen de huidige ijsbaan gerealiseerd. Op 24 januari 1992 is deze baan geopend met de legendarische wedstrijd tussen toenmalig burgemeester Waaijer en wethouder Van Leerdam. Later in de vergadering wordt daar op teruggekomen. In 2002 is, na lekkage van de dijken, de ijsbaan uitgebreid tot de huidige grootte met een aparte en veilige krabbelbaan voor de kinderen. Met veel inzet van bestuursleden en vrijwilligers is in 1998 het clubgebouw gerealiseerd en later de professionele licht- en geluidsinstallatie. Ook zijn kluunbruggen gerealiseerd op het buitenijs en zijn toertochten georganiseerd. Tweemaal mocht toenmalig burgemeester Van Bijsterveldt voor de vele verdiensten voor de schaatssport de Zilveren Schaats van de KNSB Gewest Zuid-Holland in ontvangst nemen. Al met al wordt door het bestuur teruggekeken op 20 succesvolle jaren. Dat is op 27 augustus jl. met de leden gevierd. De voorzitter merkt daarbij op: zo droog als het nu is, zo nat was het toen. Helaas vielen daardoor de kinderspelen letterlijk in het water, wat overigens een flink aantal kinderen niet deerde en na een enerverende spellenmiddag met een nat pak huiswaarts te keren. In de avond was er een feest voor de oudere leden in de daarvoor opgezette feesttent. Ondanks de wateroverlast kijkt het bestuur terug op een geslaagd jubileumfeest.

24 24 De voorzitter zegt vervolgens dat de ijsclub afgelopen jaar ook minder leuke momenten heeft gekend. Stil wordt gestaan bij het overlijden van clubarchivaris Fred van der Meer in januari Vorig jaar was Fred nog aanwezig op de ledenvergadering met zijn jaarlijkse expositie van schaatsattributen. Kort daarna werd hij ziek en is aan de gevolgen daarvan overleden. Mede dankzij de verzameling van Fred is het jubileumboek dat aan het eind van de vergadering wordt gepresenteerd tot stand gekomen. Ter nagedachtenis aan Fred wordt staande een moment van stilte in acht genomen en is een kleine expositie met zijn foto aanwezig. Daarna bedankt mevrouw Van der Meer het ijsclubbestuur voor de steun die zij heeft gekregen. Vervolgens maakt de voorzitter nog melding van de verjonging onder het ijsmeesterkorps door de toetreding van Bas Wolters. Daarna wordt de agenda wat aangepast. Na de bestuursverkiezing zal eerst burgemeester Rodenburg het woord krijgen. Daarna komt de presentatie van het jubileumboek en de rondvraag aan de orde. Jong geleerd is

25 25 2. Notulen ledenvergadering 9 november 2010 Tekstuele opmerkingen: Tineke Olsthoorn moet zijn Tineke Dijkshoorn. Naar aanleiding van het verslag: Dhr. Van Leeuwen vraagt naar het resultaat van het overleg met de gemeente over zoutstrooien bij de bruggen. Hij is van mening dat veel te ruim gestrooid wordt, waardoor zout op het ijs bij de bruggen komt met nadelige gevolgen voor de ijsvorming daar. Wellicht dat er beter aandacht hiervoor komt, als binnenkort de eigendom van de bruggen van provincie naar gemeente over gaat. De secretaris geeft aan dat dit punt opnieuw bij de gemeente zal worden aangekaart. Voorts wordt gemeld dat n.a.v. de oproep vorig jaar er inmiddels 6 bestuursleden/vrijwilligers een EHBO-diploma hebben behaald. Verder vertelt de secretaris dat met hulp vanuit de ijsclub een aantal bewoners van verzorgingstehuis Akkerleven tot hun genoegen de ijsbaan hebben kunnen bezoeken. Komend jaar wil de ijsclub dat opnieuw organiseren. Onder dankzegging van notulist Leo Heijdra worden de notulen vervolgens vastgesteld. 3. Algemeen verslag De secretaris, Aad van Winden, geeft een toelichting op het in het jaarboekje opgenomen verslag. Het bestuur kijkt terug op een ijsrijke maar, door de vele sneeuwval opnieuw vuile en bewerkelijke winter. De ijsbaan is officieel 18 dagen open geweest. Buitenijs is niet beschaatsbaar geweest. In het verslag is ook een beschrijving van het jubileumfeest opgenomen. De ijsclub heeft ook veel complimenten ontvangen over de actuele berichtgeving op de website. Ook wordt melding gemaakt van de goede samenwerking met de gemeente over ijsactiviteiten en draaiboeken. Vervolgens wordt het verslag goedgekeurd. 4. Financieel verslag Resultatenrekening en balans De penningmeester, Marlies Wenneker, geeft een toelichting op de uitgereikte financiële stukken. Saldo was, zoals vorig jaar begroot, negatief i.v.m. de reserveringen voor het jubileumfeest en onderhoud/nieuwbouw clubgebouw. Dat het saldo minder negatief is uitgevallen dan vorig jaar begroot komt met name door de opbrengst van de ijsperiode aan de ijsbaan. De vragen over voorraad ijsclubjacks, reservering pacht ijsbaan en clubgebouw worden naar tevredenheid beantwoord. Ook wordt nog gewezen op een fout in de agenda bij de jaartallen bij de begroting. Kascontrole Ton Koop vertelt dat hij samen met Bill van Vliet bij de penningmeester langs is geweest. Ze hebben de stukken gecontroleerd en alles in orde bevonden. Hij maakt de penningmeester een compliment voor de zeer punctuele en,

26 26 door het jubileumfeest, uitgebreide boekhouding. Ton vraagt de leden de penningmeester en het bestuur decharge te verlenen. Onder applaus wordt dat door de leden verleend. Begroting seizoen De penningmeester licht de uitgereikte begroting voor het nieuwe seizoen toe. De begroting wordt vervolgens zonder vragen ongewijzigd vastgesteld. De voorzitter bedankt de penningmeester voor het vele en accurate werk. Benoeming kascommissie 2012 De voorzitter bedankt de kascommissie voor hun werkzaamheden. Ton Koop treedt na twee jaar af. Bill van Vliet blijft nog een jaar. Charles Wubben treedt toe tot de kascommissie. Tom Ammerlaan meldt zich aan als reservelid. 5. Bestuursverkiezing Marlies Wenneker en Leo Heijdra zijn aftredend en herkiesbaar. Er zijn vanuit de leden geen tegenkandidaten voorgedragen. Onder applaus van de leden worden Marlies en Leo herkozen. De voorzitter zegt blij te zijn dat deze bestuursleden, die achter de schermen het financiële en administratieve geweten van de club zijn, in het bestuur blijven.

27 27 6. Onderscheiding Tineke Dijkshoorn Vervolgens krijgt burgemeester Rodenburg het woord. Oud-bestuurslid van de ijsclub Tineke Dijkshoorn wordt tot haar grote verassing naar voren geroepen. De burgemeester vertelt dat het gemeentebestuur, voor haar vele verdiensten in het vrijwilligerswerk binnen Schipluiden (waaronder bij de ijsclub), besloten heeft haar de Erespeld van de gemeente Midden-Delfland toe te kennen. Vervolgens wordt door hem, onder applaus van de aanwezigen, deze erespeld bij Tineke opgespeld. De voorzitter feliciteert haar daarna ook namens de ijsclub. 7. Presentatie en overhandiging jubileumboek De voorzitter memoreerde in zijn openingswoord al aan de heroprichting van ijsclub Vlietland 20 jaar geleden. Hij vertelt dat bij de plannen voor het 20-jarig jubileumfeest, dat op 27 augustus jl. is gevierd, ook het idee is ontstaan voor een jubileumboek over de meer dan 100 jaar schaatshistorie in Schipluiden en Den Hoorn. Gemma van Winden-Tetteroo is bereid gevonden dit boek, samen met een boekcommissie bestaande uit Eef Rimmelzwaan, Jan vd Berg, Leo Heijdra en Aad van Winden, samen te stellen. De selectie van informatie vond mede plaats op basis van de archieven van Fred van der Meer. Uit die archieven bleek dat al in 1893 IJsclub IJslust in Schipluiden is opgericht. Begin jaren 60 is het stokje overgenomen door IJsclub Vlietland

28 28 Den Hoorn, waarvan vervolgens IJsclub Vlietland Schipluiden het in 1991 heeft overgenomen. Het samenstellen van het boek is voor schrijfster en boekcommissie veel werk geweest. Het resultaat mag er daarom ook zijn. Het bestuur heeft besloten de eerste exemplaren van het jubileumboek Winterse historie , Van IJslust tot Vlietland te overhandigen aan twee bestuurders die veel voor de ijsclub en het realiseren van de huidige ijsbaan hebben betekend, te weten oud-burgemeester Waaijer en oud-wethouder Van Leerdam. De voorzitter vertelt dat kort na de aanleg van de baan, eind 1991, het onmiddellijk begon te vriezen, zodat de baan direct in gebruik kon worden genomen met een wedstrijd tussen genoemde bestuurders. Vervolgens worden de eerste exemplaren van het jubileumboek door schrijfster Gemma van Winden en bestuursleden Marlies Wenneker en Paulien Wolters overhandigd aan de heren Waaijer, Van Leerdam en Rodenburg. In hun dankwoord memoreren de heren Waaijer en Van Leerdam aan de openingsschaatswedstrijd tussen hun beiden. Daarbij was sprake van het Pact van Schipluiden. Wat was namelijk toen het geval; burgemeester Waaijer kwam tijdens die wedstrijd ten val, maar sportief wachtte wethouder Van Leerdam hem op, om gezamenlijk over de finish te komen. 8. Wat verder ter tafel komt/rondvraag/sluiting De voorzitter maakt melding van de plannen binnen het bestuur om de schaatsverzameling van Fred van der Meer voor Schipluiden te behouden. In goed overleg tussen de familie Van der Meer en molenaar Van Leeuwen is overeenstemming bereikt dat de verzameling, onder beheer van de ijsclub, ondergebracht gaat worden in de molen Kopershoek. Daar zal de verzameling geregeld te bezoeken zijn. De plannen worden nu verder uitgewerkt. De aanwezigen ondersteunen dit initiatief met applaus. Nico van Paassen bedankt het bestuur vervolgens voor het strakke vergaderschema. Tot slot bedankt de voorzitter alle vrijwilligers en bestuursleden bij de vereniging voor hun inzet voor de vereniging. De jubileumboeken zijn na afloop te koop en worden gesigneerd door de schrijfster. Hij maakt ook nog melding van de schaatsruilbeurs en boeken(verkoop)markt die a.s. zaterdag 26 november in het ijsclubgebouw plaatsvindt. Hij sluit daarna om uur de vergadering waarna onder het genot van een drankje nog lang en gezellig wordt nagepraat. Leo Heijdra

29 29

30 30 Tijdens de ijsperiode in februari 2012 waren op de ijsbaan en in het clubgebouw ook steeds een flink aantal zeer enthousiaste jeugdleden aanwezig, die vol trots met de nieuwe hesjes over het ijs trokken om te schuiven, te vegen en alles te doen wat nodig was voor het schaatsplezier. Het bestuur heeft toen vaak gesproken over het meer betrekken van de jongeren via een jeugdcommissie. De jongeren die hierin gaan functioneren kunnen dan wennen aan een aantal ijsclubtaken, en niet direct allerlei verplichtingen op hun nek krijgen, waardoor het enthousiasme misschien afneemt. Voor de ijsclub is dat goed omdat jongeren ongedwongen met frisse ideeën over vernieuwingen in de ijsclub kunnen komen. Daarnaast kan er, afhankelijk van de interesse, geleidelijk een instroom/verjonging in het bestuur ontstaan met al gedeeltelijk ingewerkte jongeren. Een aantal taken zijn al interessant gebleken voor de jongeren: Het onderhoud van het ijs; Het vegen met de machines; Misschien ook onderhoud van de machines; Ondersteuning bij het terreinonderhoud. Wat andere taken betreft moeten we vooral bekijken waar de interesse ligt. Een stuk of 8 jongeren hebben zich al aangemeld; enthousiasme is er dus genoeg! Het bestuur wil in de ledenvergadering op 20 november toestemming vragen om een jeugdcommissie te gaan opzetten. Daarbij willen we ook graag ideeën/voorstellen horen over hoe we deze commissie kunnen inrichten.

31 31 GEGEVENSWIJZIGINGEN T.B.V. LEDENBESTAND Wij verzoeken u wijzigingen/fouten in gegevens in ons ledenbestand zoveel mogelijk vóór 20 november aan ons door te geven. Voorbeelden van wijzigingen zijn: - onjuiste naam/adresgegevens op automatische incasso of nota; - verhuizing of kinderen die op zichzelf zijn gaan wonen; - aanmelding kinderen (indien er al een hoofdlid is ingeschreven kunnen kinderen jonger dan 6 jaar vóór 20 november gratis worden bijgeschreven). De wijzigingen onder vermelding van namen, adres, tel. nummer en geboortedata kunt u schriftelijk of per doorgeven aan onze ledenadministrateur: Eef Rimmelzwaan, Keenenburgweg 21, 2636 GK Schipluiden,

32 32 SCHAATSEN SLIJPEN / SCHAATSENHOES MAKEN voor alle schaatsen en alle gewenste rondingen kunt u bij ons terecht folkert en joke Foekema prins hendriklaan 32 te den hoorn tel.: of verzamelaar van oude schaatsen Hoveniersbedrijf Dorus v.d. Kraan Kloosterpad 63 tel. + fax: DG Den Hoorn

33 33 WINTERONTWIKKELINGEN De winterontwikkelingen worden duidelijker. Zon en zee bepalen ons klimaat, daarnaast is natuurlijk de windrichting voor ons door water omringde West- Europa allesbepalend. Vele jaren was er vooral sprake van een westelijke straalstroom die zachte lucht van het westen van de Atlantische Oceaan naar het oosten over ons land bracht; het gevolg stormachtige, grijze natte en regenrijke herfst- en winterperioden. Hierin is een verandering gaande veroorzaakt door zon en zee. Voor een goed begrip lees de uitleg rond de winterontwikkelingen in de ledenboekjes van de afgelopen 3 jaar op onze website ijsclubvlietland.nl. Vanuit in die boekjes opgenomen uitleg ga ik nu verder. Zonneactiviteit (zie ook jaarboekje 2009) De top in de zonnevlekken lijkt begin 2012 alweer gezet. De meest invloedrijke warmtebron voor onze aarde zal de komende 20 tot 40 jaar volgens wetenschappers een lagere intensiteit hebben. Vele koude winters in het Noordwest-Europees gebied vielen in perioden met lage zonneactiviteit. De kernvraag is of de wereldwijde opwarming van de laatste 40 jaar hiermee wordt gecompenseerd. De oceanen zijn de laatste jaren al afgekoeld met mogelijk vergaande gevolgen. Bronnen: Youtube: dr. Bas van Geel, prof.dr. C. de Jager, prof. Rob Kouffeld.

34 34 De warme golfstroom Als we kijken naar onze breedtegraad dan zie je op gelijke hoogte in Canada en Rusland gemiddelde temperaturen die 10 tot 30 graden lager liggen in de winterperiode. De gematigde winters bij ons komen door de dempende invloed van de warme golfstroom, die als een grote warme tong over de oceaan richting Noordzee en Spitsbergen reikt. Door de wereldwijde opwarming, die vooral in de zomer in de poolstreken merkbaar is, kwam een immense hoeveelheid zoet dooiwater als een soort deksel op het noordelijk oceaanwater te liggen. Dit veroorzaakt twee effecten: 1) De bevriezing na de zomer gaat ieder jaar sneller. Het poolijsoppervlak -dit jaar het laagste sinds de waarnemingen- is in een maand verdubbeld; 2) De oceaan diepwatercirculatie stagneert (het diep neerzakken van afkoelend zout water, waardoor aan de oppervlakte warm water vanuit het zuiden wordt aangevoerd). Vanaf 2005 wordt deze ontwikkeling al gesignaleerd en neemt steeds duidelijker vormen aan. Doordat de verschillen van temperatuur in poolgebied en het zuiden kleiner zijn geworden is ook de westelijke straalstroom afgenomen en ligt de laatste jaren de luchtdrukverdeling in de zomer en de herfstperiode vaak omgekeerd; hoge druk boven IJsland en Groenland en lage druk bij de Azoren, ofwel een negatieve NAO-index. Het gevolg is veel meer noordelijke winden. De sterke verandering in de normale windrichting dempt ook de toestroom van warm water uit zuidelijke oceaangebieden. Interessant is of deze tendens ook de komende jaren doorzet, dit in combinatie met de zonnecyclus. Ook de luchtstroming boven de pool, de zgn. Vortex, is de laatste jaren regelmatig veranderlijk. Het Climate Prediction Center verwacht door bovenstaande ontwikkelingen in West-Europa een winter met temperaturen onder normaal NA0-index (zie voor uitleg boekje vorig jaar)

35 35 Tenslotte: Het weer is complex en van heel veel factoren afhankelijk. Op basis van allerlei informatie, waarvan u hierboven een deel ziet samengevat, verwacht ik een koude, mogelijk een strenge winter met de eerste winterprikken al vroeg in het seizoen. De laatste maand zijn veel wetenschappelijke artikelen gelezen en weersites bestudeerd, uitermate boeiende materie voor een winterliefhebber. Een aantal van die artikelen staan of worden op mijn facebook of op mijn twittersite gezet. Als het u boeit kunt u vriend of volger worden en zo de verdere ontwikkelingen zien. Zodra de vorstkansen stijgen zullen ook aanvullingen op de site van IJsclub Vlietland verschijnen. Aad van Winden - Laswerk op locatie aluminium, metaal en RVS - Monorailwagens spuitapparatuur - Buisrailwagens (wel/niet aangedreven) - Dekwagens voor kassystemen - Machinebouw - Verwerkingslijnen - Werkplek inrichtingen - Intern transport - Hekwerken De Vette C.V. Gaagweg 11a 2636 AK Schipluiden Tel

36 36

37 37 VEILIGHEID OP BUITENIJS De KNSB en de aangesloten ijsclubs willen graag dat iedereen plezier beleeft aan het schaatsen op buitenijs. Veiligheid speelt hierbij een belangrijke en cruciale rol. Ieder jaar vallen er op buitenijs gewonden. De KNSB en de verenigingen wijzen u daarom op onderstaande regels. Lees deze goed door als u van plan bent om op buitenijs te gaan schaatsen. Voorbereiding Informeer naar de plaatselijke ijsomstandigheden bij de lokale ijsclub. Of kijk op schaatsen.nl/natuurijs voor het laatste nieuws. Neem een voldoende uitgeruste EHBO-set mee. Neem altijd een Natuurijs Veiligheidsset (zie mee bestaande uit een priem en een stuk touw. Hiermee kun je uit een wak klimmen als je door het ijs bent gezakt. Ga nooit alleen op pad. Draag hoofdbescherming; een fietshelm, skihelm, smartcap of ribcap voorkomt (ernstig) hersenletsel bij een val op het hoofd. Zorg bij felle kou voor extra bescherming (winddichte kleding, bivakmuts, gebruik watervrije crème voor je gezicht). Zorg voor goed passende schaatsen. Op het ijs Zorg dat je op goedgekeurd ijs schaatst. Informeer bij de ijsclub. Let op als de kleur van het ijs verandert, dan kan de kwaliteit van het ijs ook anders zijn.

38 38 Pas op bij afvoerplaatsen van industrie en bij plekken waar waterwegen op elkaar uitkomen. Daar is het ijs vaak door stroming minder dik. Ook vaargeulen houden risico s in. Pas op bij kistwerken (opgekruid en daarna vastgevroren ijs). Kijk uit bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken van bomen. Daar is het ijs in de meeste gevallen onveilig. Kijk uit voor windwakken, vooral bij laagstaande zon. Wees extra waakzaam bij mist. Wees voorzichtig bij het passeren van lage bruggen. Niet alleen vanwege onveilige ijsomstandigheden, maar ook vanwege het gevaar het hoofd te stoten. Als er sneeuw is gevallen en het ijs is niet geveegd, is het levensgevaarlijk om te gaan schaatsen omdat je het ijs niet kunt zien. Schaats nooit in het donker. Als je door het ijs zakt... Ben je onder het ijs gekomen en ligt er geen sneeuw op het ijs, zwem dan naar de donkere plek, hier ben je door het ijs gegaan. Ben je onder het ijs gekomen en is het besneeuwd, dan moet je naar het lichte gedeelte zwemmen.

39 39 Met Renaud en Wolf rijdt u nooit een scheve schaats!! Renaud en Wolf Adviesgroep hèt verzekeringskantoor van Schipluiden en omstreken

UITNODIGING. Inhoudsopgave: Redactiewoord

UITNODIGING. Inhoudsopgave: Redactiewoord 1 Redactiewoord De kop van het nieuwe competitiejaar is er af en hoewel de eerste twee wedstrijden verloren werden heeft de peptalk van onze nieuwe trainer, Bert Jan Heins, kennelijk zijn werk gedaan.

Nadere informatie

IJsclub Nova Zembla 125 jaar 1880-2005

IJsclub Nova Zembla 125 jaar 1880-2005 IJsclub Nova Zembla 125 jaar 1880-2005 1880 - Nova Zembla - 2005 1 NovaZembla JUB boek 1 18-02-2005, 08:19 125 jaar IJSCLUB NOVA ZEMBLA is te danken aan vrijwilligers, sponsors en leden Omslag ontwerp:

Nadere informatie

NOTULEN ALGEMENE LEDENVERGADERING d.d. 17 MAART 2014

NOTULEN ALGEMENE LEDENVERGADERING d.d. 17 MAART 2014 NOTULEN ALGEMENE LEDENVERGADERING d.d. 17 MAART 2014 1. Opening Alvorens tot opening over te gaan, vraagt de voorzitter de vergadering een moment van stilte te betrachten ter nagedachtenis aan José van

Nadere informatie

Colofon. Algemeen 1. Kaagnieuws 581

Colofon. Algemeen 1. Kaagnieuws 581 Algemeen 1 Colofon Verenigingsorgaan van Koninklijke Watersportvereniging De Kaag, opgericht 14 oktober 1910. Postadres: Postbus 3, 2360 AA Warmond. Havenkantoor/secretariaat Kaagstraat 1, 2361 KM Warmond

Nadere informatie

Generaties. AOW-leeftijd omhoog: de gevolgen voor u Pensioen nu en straks. Lange weg naar herstel Rente en langer leven: invloeden op de dekkingsgraad

Generaties. AOW-leeftijd omhoog: de gevolgen voor u Pensioen nu en straks. Lange weg naar herstel Rente en langer leven: invloeden op de dekkingsgraad Generaties is het informatiebulletin van STICHTING Philips Pensioenfonds Generaties Nummer 17, 9 e jaargang december 2012 AOW-leeftijd omhoog: de gevolgen voor u Pensioen nu en straks Lange weg naar herstel

Nadere informatie

WIJKKRANT NIEUWE PARK

WIJKKRANT NIEUWE PARK December 2012 WIJKKRANT NIEUWE PARK Het wijkteam en de redactie van de wijkkrant wensen alle bewoners van Nieuwe Park en alle andere lezers van ons blad een prettige kerst en een goed en gezond 2013 toe

Nadere informatie

W E I D E P R A A T. Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: December 2014, Jaargang 3 nr. 6

W E I D E P R A A T. Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: December 2014, Jaargang 3 nr. 6 W E I D E P R A A T Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: December 2014, Jaargang 3 nr. 6 Van de redactie: Voor u ligt de zesde uitgave van de Weidepraat 2014. In tegenstelling tot de

Nadere informatie

T.C. Welgelegen Lage Weide 4. Rek.nr. ABN-AMRO Zutphen: 40.46.45.828 www.tc-welgelegen.nl info@tc-welgelegen.nl Opgericht 27 maart 1980.

T.C. Welgelegen Lage Weide 4. Rek.nr. ABN-AMRO Zutphen: 40.46.45.828 www.tc-welgelegen.nl info@tc-welgelegen.nl Opgericht 27 maart 1980. Jaargang 30 Nummer 1-2009 T.C. Welgelegen Lage Weide 4 0575 52 77 49 7231 NN Warnsveld Rek.nr. ABN-AMRO Zutphen: 40.46.45.828 www.tc-welgelegen.nl info@tc-welgelegen.nl Opgericht 27 maart 1980 Bestuur

Nadere informatie

berichten71 Vereniging Voor Vrij en Verantwoord Varen op de wadden januari 2009

berichten71 Vereniging Voor Vrij en Verantwoord Varen op de wadden januari 2009 berichten71 Vereniging voor vrij en verantwoord varen op de Wadden Januari 2009 Opgericht: februari 1990 BESTUUR VERENIGING WADVAARDERS Maarten Snel voorzitter Jaap Bosch secretaris Gerd Beunk penningmeester

Nadere informatie

DE KOEKOEK 28 e jaargang nr. 6 februari 2014

DE KOEKOEK 28 e jaargang nr. 6 februari 2014 -8045- DE KOEKOEK 28 e jaargang nr. 6 februari 2014 Beste dorpsgenoten, Tijdens de redactievergadering van 10 februari zijn de Olympische Winterspelen in Sotsji in volle gang. De Nederlandse schaatsploeg

Nadere informatie

Nootdorp. Hij komt, hij komt! Gratis huis-aan-huismagazine

Nootdorp. Hij komt, hij komt! Gratis huis-aan-huismagazine Nootdorp Jaargang 6 nummer 10 november 2014 NU Gratis huis-aan-huismagazine Hij komt, hij komt! Sinterklaas in Nootdorp Dansgala met Kerst Repaircafé jubileert Herfsttijloos belicht Raad de Plaat Jongerenviering

Nadere informatie

Tuinpark. Buikslotermeer 1963-2013. 37e jaargang nr 6 november * * De eerste mozaïekbank is af. * Verslag van de jubileumactiviteiten

Tuinpark. Buikslotermeer 1963-2013. 37e jaargang nr 6 november * * De eerste mozaïekbank is af. * Verslag van de jubileumactiviteiten 50 Tuinpark Buikslotermeer 1963-2013 37e jaargang nr 6 november * * De eerste mozaïekbank is af Kom naar de ledenvergadering op 30 november * Verslag van de jubileumactiviteiten persoonlijk advies en kwaliteit

Nadere informatie

de Doorloper juni 2008 Clubblad Oldenzaalse IJsclub In dit nummer: Wereldtop eert buizen ome Jaap Portret Jan ten Tusscher

de Doorloper juni 2008 Clubblad Oldenzaalse IJsclub In dit nummer: Wereldtop eert buizen ome Jaap Portret Jan ten Tusscher In dit nummer: Wereldtop eert buizen ome Jaap Portret Jan ten Tusscher juni 2008 Clubblad de Doorloper een uitgave van de Oldenzaalse ijsclub Bestuurssamenstelling telefoon nummer Voorzitter Theo Stroot

Nadere informatie

Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr.

Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr. Clubblad van Wieler Toer Club De Trappistentrappers Opgericht 10 april 1981 Bankrekeningnummer 16.05.25.535 Editie December 2013 jaargang 23 nr. 2 BESTUUR Voorzitter: Frans van Saane, Berkenring 84, 4881

Nadere informatie

M.K.B. KETTING. Telefoon: Op maandagochtend en -avond: 071-5801604/rest 071-5803061

M.K.B. KETTING. Telefoon: Op maandagochtend en -avond: 071-5801604/rest 071-5803061 M.K.B. KETTING Weekblad de Dorpsketting Datum: 17 jan. 2011 Nummer: 2065 Oplage: 1075 Redactie en druk: Jacintha, Marga, Trees, Yvon, Leo en Petra Nieten en vouwen: Loes, Ria en Marja Redactieadres: Dr.

Nadere informatie

Steeds meer groen en water in Delft Zuidoost

Steeds meer groen en water in Delft Zuidoost 16e jaargang nr. 1 maart 2013 In deze krant Steeds meer groen en water in Delft Zuidoost Pagina 4 Dringend vrijwilligers gevraagd Pagina 5 Student in de wijk Pagina 6 SV Wippolder Pagina 7 Nieuwe manier

Nadere informatie

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie.

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie. Van de Voorzitter. De zomer is weer ten einde, een mooie zomer: tenminste wat het weer betreft. Een lange winter staat ons weer te wachten. De dagen worden steeds korter, dus eerder het licht aan. Voor

Nadere informatie

Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid

Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid IVN - afdeling Peize Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid Juni 2015 braakballen uitpluizen wilgen en fruitbomen snoeien de onlanden even voorstellen nl doet opening brug de horst kledingbeurs

Nadere informatie

Haagse Beemden Nieuws

Haagse Beemden Nieuws Haagse Beemden Nieuws 23e jaargang - 19 januari 2006 - nr. 1 Kerstboomverbranding Foto Lars Scheve Aardrijktunnel heeft nieuwe uitstraling De workshops hebben resultaten geboekt. Op 10 december lieten

Nadere informatie

Regardz De Eenhoorn, Barchman Wuytierslaan 2, 3818 LH Amersfoort, (033) 467 37 30

Regardz De Eenhoorn, Barchman Wuytierslaan 2, 3818 LH Amersfoort, (033) 467 37 30 ROUTEBESCHRIJVING NAAR REGARDZ EENHOORN TE AMERSFOORT Regardz De Eenhoorn, Barchman Wuytierslaan, LH Amersfoort, (0) 0 Amersfoort heeft een zeer goede bereikbaarheid in Nederland. Centraal gelegen in Nederland

Nadere informatie

anno 1983 In dit nummer o.a.:

anno 1983 In dit nummer o.a.: .1 Februari 2015, JAARGANG 17 anno 1983 GIETEN In dit nummer o.a.: Meer Vrijwilligers Wielerkleding Nieuwe MTB route ALV Vrijwilliger in het zonnetje Clinics Nieuwe MTB route Tegelhuys MTB tocht Toer Nieuws

Nadere informatie

In dit nummer o.a.: Kansen grijpen al ze zich voordoen. Opleveringen IHC. 40-jarig jubileum (4) 40 jaar zakendoen

In dit nummer o.a.: Kansen grijpen al ze zich voordoen. Opleveringen IHC. 40-jarig jubileum (4) 40 jaar zakendoen Vereniging Sliedrechtse Ondernemingen Jaargang 22, nr. 2 juni 2013 In dit nummer o.a.: Kansen grijpen al ze zich voordoen Opleveringen IHC 40-jarig jubileum (4) 40 jaar zakendoen Jan Vink, boerenzoon met

Nadere informatie

LAATSTE NIEUWS OVER V.V. KATWIJK? KIJK OP VLOKPAGINA 681 EN WWW.VVKATWIJK.NL TOP 40 VAN ROB VAN WINSEN V.V. KATWIJK WINT VAN JONG AJAX: 2-1

LAATSTE NIEUWS OVER V.V. KATWIJK? KIJK OP VLOKPAGINA 681 EN WWW.VVKATWIJK.NL TOP 40 VAN ROB VAN WINSEN V.V. KATWIJK WINT VAN JONG AJAX: 2-1 Clubinformatie v.v. Katwijk Correspondentie-adres Postbus 335-2220 AH Katwijk Sportcomplex De Krom 071 4027085 Internet: www.vvkatwijk.nl E-mail bestuur: info@vvkatwijk.nl E-mail secretariaat: dekrom@vvkatwijk.nl

Nadere informatie

November 2014 INHOUD. Voorwoord

November 2014 INHOUD. Voorwoord November 2014 INHOUD Voorwoord Dit gebeurt er ook Parlementaire Enquête Woningcorporaties De nieuwe Woningwet en de Novelle Landelijke Huurdersdag in Ede Werkgroepen Ede Een geluid uit de Werkgroep Middelhoogbouw

Nadere informatie

bre201501 website.qxd 16-3-2015 20:25 Pagina 1 L.T.C. Brederode B ULLETIN

bre201501 website.qxd 16-3-2015 20:25 Pagina 1 L.T.C. Brederode B ULLETIN bre201501 website.qxd 16-3-2015 20:25 Pagina 1 L.T.C. Brederode B ULLETIN NUMMER 1 / Februari 2015 bre201501 website.qxd 16-3-2015 20:25 Pagina 2 bre201404 (3).qxd 24-2-2015 21:36 Pagina 1 NUMMER 1 / Februari

Nadere informatie

Tropisch feest Het Hofgebouw!

Tropisch feest Het Hofgebouw! Tropisch feest Het Hofgebouw! NR.31 NR.44 september 2013 2010 hoe bevalt het in Lochtenburg, Humanitas helpt met financiën, bedrijfsdiensten in beeld, energiebewust, en nog veel meer Samenthuis SamenACTUEEL

Nadere informatie

December 2010. Inhoudsopgave

December 2010. Inhoudsopgave December 2010 Inhoudsopgave Informatiepagina... 2 Weekenddiensten huisartsen/dierenartsen N schut, Elim, H veld... 3 Van de redactie... 4 In de Kiekerd... 7 CBS de Regenboog... 11 Dorcas... 15 S.S.N...

Nadere informatie

SOD ledenvergadering in galop H. Wijma koninklijk onderscheiden t Eibersnêst: beste camperplek Primera: uw gemakshop Leegstra: passie voor de Sûkerei

SOD ledenvergadering in galop H. Wijma koninklijk onderscheiden t Eibersnêst: beste camperplek Primera: uw gemakshop Leegstra: passie voor de Sûkerei SOD ledenvergadering in galop H. Wijma koninklijk onderscheiden t Eibersnêst: beste camperplek Primera: uw gemakshop Leegstra: passie voor de Sûkerei 16 e jaargang juni 2015 ONGELUKJE? Berging door onze

Nadere informatie

bericht Nieuwbouw Van den Boschstraat bereikt hoogste punt Schoolkinderen onthullen nieuwe bouwborden Nieuwe Woningwet daagt Habeko wonen uit

bericht Nieuwbouw Van den Boschstraat bereikt hoogste punt Schoolkinderen onthullen nieuwe bouwborden Nieuwe Woningwet daagt Habeko wonen uit BEWONERSMAGAZINE VAN WONINGBOUWVERENIGING bericht Wetgeving Nieuwe Woningwet daagt Habeko wonen uit pagina 3 Op bezoek Directeur over de vloer pagina 6 Schoolkinderen onthullen nieuwe bouwborden Nieuwbouw

Nadere informatie

Nieuws. jaargang 7 nr 6 juli 2013 Informatief Magazine Nieuws is een uitgave van De Twentse Zorgcentra

Nieuws. jaargang 7 nr 6 juli 2013 Informatief Magazine Nieuws is een uitgave van De Twentse Zorgcentra Nieuws jaargang 7 nr 6 juli 2013 Informatief Magazine Nieuws is een uitgave van De Twentse Zorgcentra VB Raad van Bestuur De werkelijkheid te maken met forse overschrijdingen en er moet soms hard worden

Nadere informatie