Nieuwsbrief Nummer 1, 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Nummer 1, 2013"

Transcriptie

1 In deze nieuwsbrief Het nieuwe jaar is van start gegaan, de feestdagen liggen alweer ver achter ons en de rust is wedergekeerd op de vestigingen! Het nieuwe jaar wordt een spannend jaar omdat er een aantal grote veranderingen op stapel staan, zoals de verhuizing van kinderdagverblijf Laan van Muijs. In deze nieuwsbrief leest u hier meer over. Ook heeft de winter zich nu echt aangekondigd en de kinderen spelen lekker buiten met (hopelijk) warme mutsen, sjaals en handschoenen aan! Denkt u eraan om deze mee te geven? Verder vindt u in deze nieuwsbrief: Nieuwsberichten Uit het Pedagogisch Beleid van Kits Oonlie Oudercommissie Kinderliedjes Kinderziektes Wist u dat? Wij wensen u veel leesplezier! Nieuwsberichten Workshops en trainingen voor de medewerkers Er worden het komende jaar verschillende workshops en trainingen voor de medewerkers gegeven. Onderstaand een greep uit het overzicht; Huilen, Boos zijn, Ruzie Omgaan met de emoties van het kind, hoe kan je kinderen in verschillende ontwikkelingsfases leren dit op een goede manier te uiten. (natuurlijk) Spelen in binnen en buitenruimte Hoe zorg je voor een inspirerende en motiverende (speel)ruimte voor kinderen in verschillende ontwikkelingsfases Communicatie met ouders Leren effectief en zowel ouder- als kindgericht te communiceren volgens de Gordon methode. Wij hopen dat u bovenstaande terugziet in de werkwijze en professionaliteit van onze medewerkers! Verder wensen wij de medewerkers veel plezier, succes en wijsheid toe! Jaaropgaven De jaaropgaven van 2012 zijn in januari per naar alle ouders verzonden. Mocht u hem niet hebben ontvangen dan kunt u contact opnemen met de Centrale administratie. Tarieven Voor 2013 heeft Kits Oonlie nog geen tariefsverhoging doorgevoerd. Wanneer dit gaat plaatsvinden stellen wij u hiervan tijdig op de hoogte.

2 Terugloop kind aantallen Door alle ontwikkelingen binnen de kinderopvang is er in de hele branche een terugloop in de kind aantallen te zien. Met name op het kinderdagverblijf in Alkmaar was deze terugloop duidelijk zichtbaar, waardoor de directie van Kits Oonlie heeft besloten om de vestiging vanaf 1 maart 2013 te sluiten. Dit is natuurlijk zeer spijtig voor zowel kinderen als medewerkers. Voor de medewerkers is er inmiddels een andere werkplek gevonden binnen Kits Oonlie. De kinderen krijgen op één van de andere locaties van Kits Oonlie een plekje aangeboden. Op de locatie aan de Hoefsmid is de verticale groep (achtergebouw) per 7 januari samengevoegd met het voorgebouw in verband met de terugloop in de kind aantallen. Voorleesontbijt Op woensdag 23 januari hebben verschillende vestigingen aandacht besteed aan het voorleesontbijt. Zo heeft het kinderdagverblijf Plan Oost bezoek gehad van de Burgemeester van Heiloo en is op kinderdagverblijf Laan van Muijs de bibliotheek langs geweest. Andere vestigingen hebben voorleesopa s en oma s gehad of hebben zelf voorgelezen uit het boek Nog 100 nachtjes slapen. Kinderdagverblijf Laan van Muijs Op 10 januari jl. heeft er een informatieavond plaatsgevonden voor de ouders met betrekking tot de aanstaande verhuizing van de Laan van Muijs. Het PCC gebouw, waar de vestiging Laan van Muijs zich in bevindt, zal gesloopt worden en plaatsmaken voor nieuwbouw waarin geen ruimte meer is voor het kinderdagverblijf. Tijdens deze informatieavond is er besproken dat er (vergevorderde) plannen bestaan om het kinderdagverblijf te verhuizen naar het sportcomplex De Dors. Op dit moment zijn er volop gesprekken gaande tussen de gemeente van Heiloo, de Dors en Kits Oonlie. Omdat de datum waarop de verhuizing zou moeten plaatsvinden al snel dichterbij komt bestaat er tevens de mogelijkheid om (tijdelijk) te huisvesten aan de Hoefsmid. Wanneer wij meer nieuws en zekerheid hebben zullen wij u hierover informeren. Informatie belastingdienst Werkloze ouders kúnnen nog recht hebben op kinderopvangtoeslag na meer dan 3 maanden werkloosheid! Dit is het geval als u, toen u nog werkte, minder opvanguren afnam dan het aantal uren waar u (gerekend over het hele jaar) recht op had. U mag deze uren dan ook na 3 maanden werkloosheid gebruiken, tot aan het einde van het jaar. U moet de kinderopvangtoeslag stopzetten als de kinderopvanguren waar u recht op hebt, op zijn.

3 Hoogste inkomens: Toch toeslagaanvraag voor 2013 indienen. Ouders met een (gezamenlijk) inkomen boven de euro in 2013 hebben geen recht meer op kinderopvangtoeslag voor het kind met de meeste opvanguren. Toch adviseert het ministerie deze ouders een aanvraag voor kinderopvangtoeslag in te dienen. Kinderopvangtoeslag kan namelijk niet met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Toedienen van medicijnen Graag willen wij nogmaals de ouders attent maken op de regels omtrent het toedienen van medicijnen op de kinderdagverblijven; - Originele verpakking - Bijsluiter toegevoegd - Juiste houdbaarheidsdatum Wanneer u medicijnen meegeeft die niet voldoen aan bovenstaande regels mogen wij de medicijnen niet toedienen. Dit is wettelijk voorgeschreven (Wet BIG) en in het belang van het welzijn van uw kind! Wij hopen dat u hier begrip voor heeft. Uit het pedagogisch beleid van Kits Oonlie. Zindelijkheidstraining Kits Oonlie is altijd bezig met het stimuleren van de zelfredzaamheid en de ontwikkeling van kinderen en geeft dagelijkse zindelijkheidstraining aan peuters die hier aan toe zijn. Peuters zien hoe andere kinderen met zindelijk worden bezig zijn en worden hierdoor gestimuleerd om mee te doen. In overleg met ouders kan er gestart worden met zindelijkheidstraining op het kinderdagverblijf of op de peuteropvang. Minimaal één keer per dag nemen de pedagogisch medewerkers de kinderen die dat willen mee naar de wc om te oefenen. De kinderen mogen dan zonder luier op de wc zitten. Als ze klaar zijn krijgen ze een compliment en/of sticker (ongeacht of zij ook daadwerkelijk iets gedaan hebben op de wc). Als ouders denken dat de kinderen zindelijk zijn kunnen ze zonder luier naar de opvang. Wel vragen wij aan ouders om wat extra reservekleding mee te nemen in deze periode, om ongelukjes zo goed mogelijk te kunnen opvangen. Oudercommissie Nieuwe centrale voorzitter! Na het afscheid van Hans Peter van der Horst, als voorzitter van de Centrale Oudercommissie Ouders Oonlie, kunnen wij u het goede nieuws mededelen dat er een nieuwe voorzitter is opgestaan! Wij heten Bob de Wildt van kinderdagverblijf Daalmeer

4 hartelijk welkom als nieuwe centrale voorzitter! Mocht u als ouder(s) graag contact willen met de oudercommissie, dan kunt u terecht op onze website voor meer informatie of bij de medewerkers op de groepen. Zij vertellen u graag wie er in de oudercommissie deelnemen en hoe u hen kunt benaderen. Kinderliedjes Dag meneer de sneeuwman Waar kom je vandaan? Dag meneer de sneeuwman Blijf maar staan. Hier is uw bezem, uw sjaal en uw hoed, Dag meneer de sneeuwman, het staat u goed! ~ Tikke takke regen Tik tak op het dak Tikke takke regen Op de wegen Plens, plens, plas plas plas Druppeltjes op mijn regenjas ~ Sneeuwvlokje, Sneeuwvlokje dwarrel maar rond Kom met je vriendjes bij ons op de grond Sneeuwvlokjes, sneeuwvlokjes kom nu maar gauw Misschien maak ik zo wel een sneeuwpop van jou! Kinderziektes Middenoorontsteking Het middenoor is de ruimte direct achter het trommelvlies. Tussen het middenoor en de neus-keelholte loopt een gangetje, de buis van Eustachius. Vocht uit het middenoor kan via de buis van Eustachius naar de neuskeelholte worden afgevoerd. Meestal begint een middenoorontsteking met een gewone verkoudheid. De buis van Eustachius kan daardoor dicht gaan zitten. Virussen (soms ook bacteriën) en ontstekingsvocht zitten dan gevangen in het middenoor. De druk in het middenoor stijgt. Het trommelvlies gaat bol staan en dat doet pijn. Meestal zijn de ergste klachten binnen 2 tot 3 dagen over en geneest alles vanzelf. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kunnen de klachten wel een week aanhouden. Middenoorontsteking komt vooral voor bij kinderen onder de vijf jaar. Na de pubertijd komt middenoorontsteking bijna niet meer voor. Wat zijn de klachten? De meest voorkomende klachten zijn oorpijn, koorts en algemeen ziek zijn. Bij peuters merkt u soms dat ze buikpijn hebben. Ze kunnen ook diarree hebben of braken. Baby s drinken niet goed of zijn prikkelbaar, ze zijn s nachts onrustig en trekken vaak aan het pijnlijke oor. Door de druk achter het trommelvlies kan er soms een scheurtje in het trommelvlies ontstaan. Het ontstekingsvocht breekt door en komt dan naar buiten. Vaak zit er wat bloed bij, maar dat kan geen kwaad. Een doorgebroken middenoorontsteking ( loopoor ) is meestal binnen een paar dagen genezen. Het trommelvlies sluit meestal weer vanzelf. Een middenoorontsteking kan soms ongemerkt voorbij gaan.

5 Adviezen Bij koorts, diarree of braken bestaat vooral bij baby s en peuters kans op uitdroging. Zorg dus dat uw kind voldoende drinkt. Een kind met een middenoorontsteking of een loopoor hoeft niet per se binnen te blijven. Als het dat zelf wil, mag het ook zwemmen, maar liever niet duiken of veel met het hoofd onder water. Het is niet slecht voor de genezing, maar uw kind kan bij duiken plotseling duizelig worden. Douchen kan geen kwaad. Houd er rekening mee dat een kind met een middenoorontsteking tijdelijk wat minder goed hoort. Medicijnen Een middenoorontsteking kan veel pijn doen. Zorg voor goede pijnstilling met paracetamol. Paracetamoldrank of -tabletten werken sneller (na 30 minuten) dan paracetamolzetpillen, maar de zetpillen werken langer door. Lees voor de juiste dosering de bijsluiter. Zorg dat u niet te laag doseert. Wacht ook niet tot de pijn terugkomt, maar zorg dat u de volgende dosis op tijd geeft. Zo voorkomt u dat uw kind s nachts van de pijn wakker wordt. Geef bijvoorbeeld 4 maal per dag paracetamol-drank of tabletten of drie keer per dag een zetpil. Hoewel het zelden nodig is, zijn er sommige situaties waarin besloten kan worden om antibiotica te geven. Bijvoorbeeld: - als uw kind jonger is dan 6 maanden; - als uw kind ernstig ziek is of zieker wordt (stijgende koorts, slecht drinken of eten, of suf worden); - als er na drie dagen geen verbetering optreedt; - als uw kind jonger is dan 2 jaar en aan beide oren een ontsteking heeft; - als de middenoorontsteking begint met een loopoor; - als uw kind langer dan een week een loopoor houdt. Hoe gaat het verder? Meestal zijn de ergste klachten na drie dagen voorbij. Soms blijft er langere tijd vocht achter het trommelvlies zitten, terwijl de ontsteking al genezen is. Dit heet een slijmoor. Het kan zijn dat uw kind hierdoor tijdelijk slechter hoort. Ook een slijmoor gaat meestal vanzelf over. Soms duurt het enkele weken tot maanden tot uw kind weer goed hoort. Bel altijd de huisarts als uw kind zieker wordt, suf wordt of slecht drinkt, als de oorpijn toeneemt of bij twijfel. Wist u dat? Kits Oonlie NOG actiever is op twitter en Facebook en dat u zich hiervoor kunt aanmelden? De lokale oudercommissie Ouders Oonlie van de vestiging Limmen de medewerkers hebben genomineerd voor Leukste leidsterteam van 2012 in het tijdschrift Prima Ouders? De medewerkers van de Laan van Muijs de leukste Pukkers 2012 zijn geworden? Er op de groepen plaatjes hangen van ondersteunde gebaren die de medewerkers gebruiken ter ondersteuning en stimulering van de taal- en leesontwikkeling van uw kind? En dat het ook ontzettend leuk is om hieraan mee te doen?

6 Kinderopvang Kits Oonlie Centrale administratie Laan van Muijs RD Heiloo T: F: E: info@kits-oonlie.nl W: Kinderdagverblijf Limmen Middenweg 26A 1906 AR Limmen T: LRK: Kinderdagverblijf Hoefsmid De Hoefsmid PZ Heiloo T: LRK: Kinderdagverblijf Plan Oost Kennemerstraatweg 380A 1851 BK Heiloo T: LRK: Kinderdagverblijf Laan van Muijs Laan van Muijs RD Heiloo T: LRK: Kinderdagverblijf Alkmaar Kees Boekestraat EZ Alkmaar T: LRK: Peuteropvang Noord Pater Schiphorststraat NJ Alkmaar T: M: LRK: Peuteropvang Zuid Toscanestraat DM Alkmaar M: LRK: BSO Noord Pater Schiphorststraat NJ Alkmaar T: M: / (TSO) LRK: BSO Zuid Johanna Naberstraat 81A 1827 LB Alkmaar T: M: LRK: BSO Ypestein De Hucht ZC Heiloo T: M: LRK: Kinderdagverblijf Daalmeer Johanna Naberstraat 77D 1827 LB Alkmaar T: LRK:

Nieuwsbrief Kits Oonlie

Nieuwsbrief Kits Oonlie Nieuwsbrief Kits Oonlie De Kerstvakantie We hebben de drukke maanden weer achter de rug maar kijken er met veel plezier op terug. Iedereen was vol van sinterklaas en ook op de bso is hij even langs geweest

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Reuzen en kabouters

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Reuzen en kabouters Deze nieuwsbrief is speciaal voor ouders/verzorgers van kinderen op de peutergroep en de verticale groep van kinderopvang Kits Oonlie. Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee maanden en hierin worden twee

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kits Oonlie

Nieuwsbrief Kits Oonlie Nieuwsbrief Kits Oonlie BSO Noord De meivakantie komt er alweer aan. In deze vakantie hebben we veel activiteiten gepland. Op de mededelingenmuur hangt het programma voor de aankomende vakanties. Deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kits Oonlie

Nieuwsbrief Kits Oonlie Nieuwsbrief Kits Oonlie KERSTVAKANTIE Voor het eerst een Kerstvakantie zonder kerstactiviteiten, dit omdat de vakantie pas na de Kerstdagen begon. Maar dat mocht de pret niet drukken! We hebben veel gedaan

Nadere informatie

Wat te doen bij luchtwegklachten?

Wat te doen bij luchtwegklachten? Wat te doen bij luchtwegklachten? Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns geneeskunde van het UMC Utrecht Inhoud 3 4 6 8 10 Inleiding Oorpijn bij kinderen Verkoudheid Keelpijn Hoesten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nummer 3, 2013

Nieuwsbrief Nummer 3, 2013 In deze nieuwsbrief Ondanks dat het weer anders doet vermoeden staat de zomervakantie weer voor de deur! De kinderen zitten in hun laatste schoolweek en zijn er aan toe om lekker vrij te zijn! In deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief Kits Oonlie

Nieuwsbrief Kits Oonlie Nieuwsbrief Kits Oonlie Moederdag De tweede zondag in mei wordt in Nederland Moederdag gevierd. Dit is de dag dat alle moeders extra verwend worden. Ontbijt op bed, een bos bloemen, cadeautjes en veel

Nadere informatie

Luchtweginfecties bij kinderen

Luchtweginfecties bij kinderen Als uw kind: jonger is dan drie maanden en koorts heeft (hoger dan 38 C) langer dan drie volle dagen koorts heeft koorts heeft gehad en na enkele dagen opnieuw koorts krijgt Luchtweginfecties bij kinderen

Nadere informatie

Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard van november 2006 (tweede herziening)

Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard van november 2006 (tweede herziening) voor praktijkassistentes 1. Toelichting Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard van november 2006 (tweede herziening) Het hoofdstuk Oorpijn in de NHG-Telefoonwijzer is gebaseerd op de NHG- Standaard

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nummer 2, 2013

Nieuwsbrief Nummer 2, 2013 In deze nieuwsbrief We hebben er al een paar keer een klein beetje van mogen genieten maar het lijkt nu dan echt te gaan gebeuren! We laten de koude winter achter ons en richten ons op de zomer! Zonneschijn!

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Vakantie

Nieuwsbrief. Kinderopvang Kits Oonlie. Vakantie Deze nieuwsbrief is speciaal voor ouders/verzorgers van kinderen op de peutergroep en de verticale groep van kinderopvang Kits Oonlie. Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee maanden en hierin worden twee

Nadere informatie

Kinderziektes van 0-4 jaar

Kinderziektes van 0-4 jaar Kinderziektes van 0-4 jaar Voor het 6 de levensjaar komen de kinderen in aanraking met honderden virussen. De eerste grote confrontatie is bij een gastouder en daar moet je als ouder wel even aan wennen.

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen. Inclusief leefregels na ontslag

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen. Inclusief leefregels na ontslag Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen Inclusief leefregels na ontslag Het oor bestaat uitwendig uit een oorschelp en het begin van de gehoorgang. Aan het eind van deze gehoorgang zit het trommelvlies.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nummer 2, 2013

Nieuwsbrief Nummer 2, 2013 In deze nieuwsbrief Ondanks dat het weer niet is wat de meeste onder ons zouden willen, hebben wij alweer een klein beetje mogen genieten van de warme zonnestralen! Een aantal locaties zijn alweer lekker

Nadere informatie

Doorprikken van het trommelvlies KNO

Doorprikken van het trommelvlies KNO Doorprikken van het trommelvlies KNO Uw KNO-arts heeft geconstateerd dat er vocht achter de trommelvliezen van uw kind zit. Deze aandoening kan door middel van een operatieve ingreep verholpen worden.

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2012

Nieuwsbrief november 2012 In deze nieuwsbrief Het is inmiddels volop herfst! De bomen kleuren goudbruin en het is de tijd voor heerlijke boswandelingen en het zoeken naar kastanjes voor het maken van menig knutselwerk. Maar het

Nadere informatie

Buisjes in de oren (bij kinderen)soms kan uw kind

Buisjes in de oren (bij kinderen)soms kan uw kind Buisjes in de oren (bij kinderen)soms kan uw kind Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis voor een ooroperatie, namelijk het plaatsen van trommelvliesbuisjes. In deze folder leest u meer over de operatie

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (bij kinderen)

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (bij kinderen) Het plaatsen van trommelvliesbuisjes (bij kinderen) Inleiding Het is uzelf, de schoolarts en/of het onderwijzend personeel opgevallen dat uw kind niet goed hoort. Uw huisarts heeft u daarom verwezen naar

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen

Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen Ziekenhuis Gelderse Vallei Binnenkort worden er bij uw kind trommelvliesbuisjes geplaatst. Met deze folder willen wij u informeren over de behandeling. Achter

Nadere informatie

Plaatsen van trommelvliesbuisjes leefregels na ontslag

Plaatsen van trommelvliesbuisjes leefregels na ontslag Plaatsen van trommelvliesbuisjes leefregels na ontslag Inleiding Binnenkort komt u met uw kind bij ons voor een trommelvliesbuisoperatie. Voor kinderen is een ingreep geen kleinigheid. Daarom is het van

Nadere informatie

Maart 2015. Op deze vestigingen zijn bekers, bidons, posters en tapi s voor de kinderen uitgedeeld.

Maart 2015. Op deze vestigingen zijn bekers, bidons, posters en tapi s voor de kinderen uitgedeeld. Maart 2015 JOGG (Jongeren op gezond gewicht) Om Alkmaarse kinderen op gezond gewicht te houden en krijgen, heeft de gemeente Alkmaar het project JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) in het leven geroepen.

Nadere informatie

Buisjes in de oren. 1. Waarom een operatie? 2. Hoe verloopt de opname

Buisjes in de oren. 1. Waarom een operatie? 2. Hoe verloopt de opname Buisjes in de oren Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis voor een ooroperatie, namelijk het plaatsen van trommelvliesbuisjes. In deze folder leest u meer over de operatie en de nazorg. Eerst leggen

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie Ziektebeleid Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip. Er ontstaat daardoor voor de ouders

Nadere informatie

Het is van groot belang dat u beide brochures goed doorleest en de aanwijzingen opvolgt.

Het is van groot belang dat u beide brochures goed doorleest en de aanwijzingen opvolgt. Trommelvliesbuisjes Inleiding De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft voorgesteld om bij uw kind trommelvliesbuisjes te plaatsen. In deze brochure wordt specifieke informatie gegeven over de gang van

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nummer 1, 2014

Nieuwsbrief Nummer 1, 2014 In deze nieuwsbrief Het nieuwe jaar is weer volop begonnen en de feestdagen liggen alweer een poosje achter ons. In deze nieuwsbrief blikken wij terug op de geslaagde kerstvakantie, de feestelijkheden

Nadere informatie

Inleiding. Afspraken maakt u via het Afspraakbureau tel 070-312 7300.

Inleiding. Afspraken maakt u via het Afspraakbureau tel 070-312 7300. Indien u nog vragen heeft, kunt u altijd telefonisch contact opnemen met het ziekenhuis. Tot 17.00 uur kan dit met de afdeling Dagbehandeling, tel. (070) 312 7212. Na 17.00 uur of bij geen gehoor neemt

Nadere informatie

Doorprikken trommelvlies of trommelvliesbuisjes plaatsen

Doorprikken trommelvlies of trommelvliesbuisjes plaatsen KNO Doorprikken trommelvlies of trommelvliesbuisjes plaatsen KINDEREN Doorprikken trommelvlies of trommelvliesbuisjes plaatsen Binnenkort wordt uw kind een dag(deel) opgenomen in het St. Antonius Ziekenhuis

Nadere informatie

Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes

Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes Keel-, neus- en oorheelkunde Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes Afspraak Dag en datum:... dag... Waar: afdeling Kinderdagbehandeling Gebouw D, verdieping 3, ontvangst 1. De operatie wordt gedaan door de

Nadere informatie

Neusamandel verwijderen bij uw kind

Neusamandel verwijderen bij uw kind KNO Neusamandel verwijderen bij uw kind KINDEREN Neusamandel verwijderen bij uw kind Binnenkort wordt uw kind een dag(deel) opgenomen in het St. Antonius Ziekenhuis voor het verwijderen van de neusamandel.

Nadere informatie

Plaatsen trommelvliesbuisjes (leefregels na ontslag kinderen)

Plaatsen trommelvliesbuisjes (leefregels na ontslag kinderen) Plaatsen trommelvliesbuisjes (leefregels na ontslag kinderen) Inleiding Binnenkort komt u met uw kind bij ons voor een trommelvliesbuisoperatie. Voor kinderen is een ingreep geen kleinigheid. Daarom is

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes plaatsen onder plaatselijke verdoving op de polikliniek KNO

Trommelvliesbuisjes plaatsen onder plaatselijke verdoving op de polikliniek KNO Trommelvliesbuisjes plaatsen onder plaatselijke verdoving op de polikliniek KNO Albert Schweitzer ziekenhuis december 2013 pavo 1108 Inleiding Omdat u regelmatig last heeft van oorklachten, zoals oorpijn,

Nadere informatie

Looporen en oordruppels

Looporen en oordruppels Looporen en oordruppels Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 0924 Inleiding In deze folder leest u meer over looporen en de behandeling met oordruppels die door de KNO-arts zijn voorgeschreven.

Nadere informatie

Trommelvliesbuisje KNO-HEELKUNDE. Plaatsing trommelvliesbuisje. Inleiding

Trommelvliesbuisje KNO-HEELKUNDE. Plaatsing trommelvliesbuisje. Inleiding KNO-HEELKUNDE Trommelvliesbuisje Plaatsing trommelvliesbuisje Inleiding Deze folder geeft informatie over plaatsing van een trommelvliesbuisje. Uitleg wordt gegeven over het hoe en waarom van een trommelvliesbuisje,

Nadere informatie

Neusamandel verwijderen bij uw kind

Neusamandel verwijderen bij uw kind KNO Neusamandel verwijderen bij uw kind KINDEREN Neusamandel verwijderen bij uw kind Binnenkort wordt uw kind een dag(deel) opgenomen in het St. Antonius Ziekenhuis voor het verwijderen van de neusamandel.

Nadere informatie

Keel- en neusamandelen verwijderen bij uw kind

Keel- en neusamandelen verwijderen bij uw kind KNO Keel- en neusamandelen verwijderen bij uw kind KINDEREN Keel- en neusamandelen verwijderen bij uw kind Binnenkort wordt uw kind een dag(deel) opgenomen in het St. Antonius Ziekenhuis voor het verwijderen

Nadere informatie

Laserbehandeling bij middenoorontsteking

Laserbehandeling bij middenoorontsteking Laserbehandeling bij middenoorontsteking Inleiding De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft voorgesteld om bij uw kind een opening in het trommelvlies te laseren. In deze brochure wordt informatie gegeven

Nadere informatie

trommelvliesbuisjes Informatie voor ouders / verzorgers

trommelvliesbuisjes Informatie voor ouders / verzorgers trommelvliesbuisjes Informatie voor ouders / verzorgers Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes In overleg met uw KNO-arts krijgt uw kind trommelvliesbuisjes. Uw kind wordt voor deze operatie één dagdeel opgenomen

Nadere informatie

Plaatsen trommelvliesbuisjes

Plaatsen trommelvliesbuisjes Plaatsen trommelvliesbuisjes 2 Inleiding Binnenkort komt u bij ons voor een trommelvliesbuisoperatie. In deze folder vindt u informatie over de operatie. Verder hebben wij voor u ook een aantal leefregels

Nadere informatie

TROMMELVLIESBUISJES 133-100913

TROMMELVLIESBUISJES 133-100913 Kwaliteitskeurmerk voor kindgerichte zorg in kliniek en dagbehandeling, in mei 2013 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. TROMMELVLIESBUISJES In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Trommelvliesbuisjes

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Trommelvliesbuisjes kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Trommelvliesbuisjes Het oor Het oor bestaat uit: de uitwendige gehoorgang het trommelvlies met daarachter het middenoor. Hierin bevinden zich

Nadere informatie

Nieuwsbrief Nummer 4, 2013

Nieuwsbrief Nummer 4, 2013 In deze nieuwsbrief Regen, regen, regen en een fikse storm! Kortom, de herfst is volop begonnen en de herfsttafels volgen elkaar in snel tempo op. Ook lijkt het alsof de scholen nog maar net zijn begonnen

Nadere informatie

De ontsteking die zorgt voor het loopoor kan op verschillende plaatsen zitten: het middenoor, de gehoorgang of een operatiewond.

De ontsteking die zorgt voor het loopoor kan op verschillende plaatsen zitten: het middenoor, de gehoorgang of een operatiewond. In deze brochure kunt u lezen wat een loopoor is, hoe u hiermee moet omgaan en welke behandeling eventueel nodig is. Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen? Dan kunt u die stellen aan uw KNO-arts.

Nadere informatie

Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Trommelvliesbuisje. Operatie bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis

Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Trommelvliesbuisje. Operatie bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde Trommelvliesbuisje i Patiënteninformatie Operatie bij kinderen Slingeland Ziekenhuis Algemeen De specialist heeft u het advies gegeven om bij uw kind een

Nadere informatie

Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Trommelvliesbuisje. Operatie bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis

Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Trommelvliesbuisje. Operatie bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis Keel-, neus- en oorheelkunde Kindergeneeskunde Trommelvliesbuisje i Patiënteninformatie Operatie bij kinderen Slingeland Ziekenhuis Algemeen De specialist heeft u het advies gegeven om bij uw kind een

Nadere informatie

Operaties aan het oor

Operaties aan het oor KNO-HEELKUNDE Operaties aan het oor Informatie voor jongeren Binnenkort word je opgenomen op de kinderafdeling voor een operatie aan je oor. Voor deze operatie moet je een dag en soms een nacht in het

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes plaatsen. onder plaatselijke verdoving op de polikliniek KNO

Trommelvliesbuisjes plaatsen. onder plaatselijke verdoving op de polikliniek KNO Trommelvliesbuisjes plaatsen onder plaatselijke verdoving op de polikliniek KNO Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Omdat u regelmatig last heeft van oorklachten,

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies (Adenotomie en/of paracentese) Afdeling Kindergeneeskunde De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft, in overleg met u, besloten de

Nadere informatie

patiënteninformatie trommelvliesbuisjes bij kinderen

patiënteninformatie trommelvliesbuisjes bij kinderen patiënteninformatie trommelvliesbuisjes bij kinderen In overleg met de KNO-arts heeft u besloten om bij uw kind trommelvliesbuisjes te laten plaatsen. In deze folder geven wij u inhoudelijke informatie

Nadere informatie

Trommelvliesbuisje bij volwassenen

Trommelvliesbuisje bij volwassenen KNO Trommelvliesbuisje bij volwassenen dagbehandeling BEHANDELING Trommelvliesbuisje bij volwassenen Uw KNO-arts heeft voorgesteld bij u een trommelvliesbuisje te plaatsen. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes voor volwassenen

Trommelvliesbuisjes voor volwassenen Trommelvliesbuisjes voor volwassenen In overleg met uw arts hebt u besloten om een trommelvliesbuisje te laten plaatsen. De reden hiervoor is dat de buis van Eustachius (een onderdeel van uw oor) niet

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes voor kinderen

Trommelvliesbuisjes voor kinderen Trommelvliesbuisjes voor kinderen Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Vocht achter het trommelvlies veroorzaakt bij kinderen vaak oorpijn en slechthorendheid. Vanwege deze klachten

Nadere informatie

Inleiding. Wat te doen bij zieke kinderen

Inleiding. Wat te doen bij zieke kinderen Inleiding De kinderdagverblijven van Medisch Centrum Haaglanden bieden kinderopvang voor gezonde kinderen. Zieke kinderen vragen andere aandacht en verzorging dan gezonde kinderen. Deze aandacht en verzorging

Nadere informatie

Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes

Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes Keel-, neus- en oorheelkunde Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes Afspraak Dag en datum:... dag... Waar: afdeling Kinderdagbehandeling Gebouw D, verdieping 3, ontvangst 1. De operatie wordt gedaan door de

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes. Informatie voor ouders/verzorgers

Trommelvliesbuisjes. Informatie voor ouders/verzorgers Trommelvliesbuisjes Informatie voor ouders/verzorgers Uw kind krijgt trommelvliesbuisjes In overleg met uw -arts krijgt uw kind trommelvliesbuisjes. Uw kind wordt voor deze operatie één dagdeel opgenomen

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes voor volwassenen

Trommelvliesbuisjes voor volwassenen Trommelvliesbuisjes voor volwassenen Inleiding Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Het plaatsen van trommelvliesbuisjes vindt plaats wanneer de buis

Nadere informatie

Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Loopoor bij kinderen. www.catharinaziekenhuis.nl

Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Loopoor bij kinderen. www.catharinaziekenhuis.nl Keel-, Neus- en Oorheelkunde Loopoor bij kinderen www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl KNO010 / Loopoor bij kinderen / 24-10-2013 2 Loopoor bij

Nadere informatie

Als uw kind ziek is. Inleiding. Wat te doen bij zieke kinderen

Als uw kind ziek is. Inleiding. Wat te doen bij zieke kinderen Als uw kind ziek is Inleiding Het kinderdagverblijf van Medisch Centrum Haaglanden biedt kinderopvang voor gezonde kinderen. Zieke kinderen vragen andere aandacht en verzorging dan gezonde kinderen. Deze

Nadere informatie

Ziekte beleid Kikeboo

Ziekte beleid Kikeboo Ziekte beleid Kikeboo Middels dit beleid willen wij u aangeven wanneer uw kindje wel of niet mag komen als het ziek is. Bij zieke kinderen op het kinderdagverblijf houden we onder andere rekening met incubatietijd,

Nadere informatie

Trommelvliesbuisje KNO-HEELKUNDE. Plaatsing trommelvliesbuisje. Inleiding

Trommelvliesbuisje KNO-HEELKUNDE. Plaatsing trommelvliesbuisje. Inleiding KNO-HEELKUNDE Trommelvliesbuisje Plaatsing trommelvliesbuisje Inleiding Deze folder geeft informatie over plaatsing van een trommelvliesbuisje. Uitleg wordt gegeven over het hoe en waarom van een trommelvliesbuisje,

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes Inleiding Waarom krijgt uw kind buisjes?

Trommelvliesbuisjes Inleiding Waarom krijgt uw kind buisjes? Trommelvliesbuisjes Inleiding Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis voor het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Met deze folder willen wij u informeren over deze ingreep. Waarom krijgt uw kind buisjes?

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes bij volwassenen

Trommelvliesbuisjes bij volwassenen KNO Trommelvliesbuisjes bij volwassenen (poliklinisch) BEHANDELING Trommelvliesbuisjes bij volwassenen (poliklinisch) Uw KNO-arts heeft voorgesteld bij u een trommelvliesbuisje te plaatsen. In deze folder

Nadere informatie

Zieke kinderen Kinderen zijn ziek als: krentenbaard Waterpokken Rode hond Vijfde ziekte

Zieke kinderen Kinderen zijn ziek als: krentenbaard Waterpokken Rode hond Vijfde ziekte Zieke kinderen Kinderen zijn ziek als: hun lichaamstemperatuur boven 39 graden koorts is. ze 1-op-1 aandacht van de pedagogisch medewerker nodig hebben omdat ze niet in hun normale doen zijn. ze een besmettelijke

Nadere informatie

Keel- neus- en oorziekten (KNO) TROMMELVLIESBUISJES. dagbehandeling

Keel- neus- en oorziekten (KNO) TROMMELVLIESBUISJES. dagbehandeling Keel- neus- en oorziekten (KNO) TROMMELVLIESBUISJES dagbehandeling Binnenkort wordt uw kind een dag opgenomen voor het plaatsen van trommelvliesbuisjes. In deze folder leest u over de werking van het oor

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Afdeling Kindergeneeskunde

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Afdeling Kindergeneeskunde Het plaatsen van trommelvliesbuisjes Afdeling Kindergeneeskunde De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft, in overleg met u, besloten trommelvliesbuisjes bij uw kind te plaatsen. U wilt natuurlijk graag

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TROMMELVLIESBUISJES. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TROMMELVLIESBUISJES. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TROMMELVLIESBUISJES In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over de ingreep het plaatsen van trommelvliesbuisjes, die

Nadere informatie

Neus-, keel- en ooroperaties bij kinderen

Neus-, keel- en ooroperaties bij kinderen Neus-, keel- en ooroperaties bij kinderen s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) informatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2 Beste ouder,

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes plaatsen

Trommelvliesbuisjes plaatsen Trommelvliesbuisjes plaatsen Inleiding Omdat uw kind regelmatig last heeft van oorklachten, zoals oorpijn, pijn bij het slikken en minder goed kan horen heeft de KNO-arts voorgesteld om trommelvliesbuisjes

Nadere informatie

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. TROMMELVLIESBUISJES

kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. TROMMELVLIESBUISJES kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. TROMMELVLIESBUISJES In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie

Nadere informatie

Ziekte en medicijnbeleid Stichting BELhamels

Ziekte en medicijnbeleid Stichting BELhamels Ziekte en medicijnbeleid Stichting BELhamels Inleiding Een ziek kind is het liefste thuis, dat weten we allemaal. Het begrip ziek is echter voor een ieder anders. Om zoveel mogelijk duidelijkheid te verschaffen

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Trommelvliesbuisjes. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Trommelvliesbuisjes Binnenkort worden bij uw kind trommelvliesbuisjes ingebracht. Op de polikliniek KNO (Keel-, Neus- en Oorheelkunde) hebben de arts en de assistente u over de ingreep verteld. In deze

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Trommelvliesbuisjes

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Trommelvliesbuisjes Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Trommelvliesbuisjes z 1 Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis om trommelvliesbuisjes te laten plaatsen. In deze brochure

Nadere informatie

opvang 0-4 jaar STICHTING KINDEROPVANG BARENDRECHT

opvang 0-4 jaar STICHTING KINDEROPVANG BARENDRECHT opvang 0-4 jaar STICHTING KINDEROPVANG BARENDRECHT SAMEN OPGROEIEN Bent u op zoek naar goede opvang voor uw zoon of dochter? Wij bieden kinderen een plek om met plezier naar toe te gaan op verschillende

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies (Adenotomie en/of paracentese) Afdeling Kindergeneeskunde De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft, in overleg met u, besloten de

Nadere informatie

Hersenschudding Volwassenen en kinderen > 6 jaar. Afdeling Spoedeisende Hulp

Hersenschudding Volwassenen en kinderen > 6 jaar. Afdeling Spoedeisende Hulp 00 Hersenschudding Volwassenen en kinderen > 6 jaar Afdeling Spoedeisende Hulp U of een van uw naasten heeft een hersenschudding opgelopen door een ongeluk of plotselinge beweging van het hoofd. Dit wordt

Nadere informatie

Instructies bij ontslag Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen. Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis Maatschap KNO IJsselland Ziekenhuis

Instructies bij ontslag Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen. Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis Maatschap KNO IJsselland Ziekenhuis Instructies bij ontslag Trommelvliesbuisjes plaatsen bij kinderen Kinderafdeling IJsselland Ziekenhuis Maatschap KNO IJsselland Ziekenhuis Beste mevrouw, heer, Uw kind is vandaag geopereerd door: dr. Louwers

Nadere informatie

Het verwijderen van keelamandelen en neusamandel

Het verwijderen van keelamandelen en neusamandel Deze informatie is ook te vinden in de JBZ Zorgapp. www.jbzzorgapp.nl Keel-, neus- en oorheelkunde Het verwijderen van keelamandelen en neusamandel bij uw kind Afspraak Dag en datum:... dag... Waar: afdeling

Nadere informatie

Uw kostbaarste bezit in vertrouwde handen!

Uw kostbaarste bezit in vertrouwde handen! Alle mogelijkheden in: Peuterspeelzaal Buitenschoolse opvang Kinderopvang Uw kostbaarste bezit in vertrouwde handen! Kindercentrum Precious Kids Verfmolenstraat 2 A Tel.: 036-53 71 011 info@preciouskids.nl

Nadere informatie

KOORTSSTUIP BIJ KINDEREN FRANCISCUS VLIETLAND

KOORTSSTUIP BIJ KINDEREN FRANCISCUS VLIETLAND KOORTSSTUIP BIJ KINDEREN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Voor de meeste mensen is het zien van een koortsstuip een zeer angstaanjagende ervaring. Met deze folder hopen wij op een paar van deze vragen antwoord

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes. Informatie voor ouders of verzorgers van een kind waarbij trommelvliesbuisjes worden geplaatst

Trommelvliesbuisjes. Informatie voor ouders of verzorgers van een kind waarbij trommelvliesbuisjes worden geplaatst Trommelvliesbuisjes Informatie voor ouders of verzorgers van een kind waarbij trommelvliesbuisjes worden geplaatst Inhoudsopgave Afdeling C52 kinderdagunit... 3 Bereikbaarheid afdeling... 3 Inleiding...

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel/ Het doorprikken van het trommelvlies

Verwijderen van de neusamandel/ Het doorprikken van het trommelvlies Verwijderen van de neusamandel/ Het doorprikken van het trommelvlies (Adenotomie en/of paracentese) Afdeling Kindergeneeskunde Locatie Purmerend/Volendam De keel-, neus- en oorarts (kno-arts) heeft in

Nadere informatie

H53586.0314. Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen

H53586.0314. Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen H53586.0314 Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen Inleiding U bent bij de KNO-arts geweest die heeft voorgesteld de neus-en/of keelamandelen bij uw kind te verwijderen. Wat er gaat gebeuren

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes inbrengen bij kinderen

Trommelvliesbuisjes inbrengen bij kinderen Trommelvliesbuisjes inbrengen bij kinderen Samen met de KNO-arts is besloten om bij uw kind trommelvliesbuisjes in te brengen. In deze folder geven we u hier informatie over. Hoe ziet het oor eruit Het

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes. Informatie voor ouders of verzorgers van een kind waarbij trommelvliesbuisjes worden geplaatst

Trommelvliesbuisjes. Informatie voor ouders of verzorgers van een kind waarbij trommelvliesbuisjes worden geplaatst Trommelvliesbuisjes Informatie voor ouders of verzorgers van een kind waarbij trommelvliesbuisjes worden geplaatst 2 Inhoudsopgave Afdeling C52 kinderdagunit 4 Bereikbaarheid afdeling 4 Inleiding 4 Ouderlijk

Nadere informatie

Pijnstilling. Bij baby s en kinderen

Pijnstilling. Bij baby s en kinderen Pijnstilling Bij baby s en kinderen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Pijnkaartje Gewicht van uw kind: kg De arts schrijft uw kind de aangekruiste pijnstiller(s) voor: Paracetamol

Nadere informatie

Buisjeswijzer. Keel- neus- en oorheelkunde

Buisjeswijzer. Keel- neus- en oorheelkunde 1/5 Keel- neus- en oorheelkunde Buisjeswijzer Inleiding Uw kind heeft een trommelvliesbuisje laten plaatsen. In deze brochure krijgt u praktische adviezen aangeboden. Informatie over de ingreep zelf kunt

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Informatieboekje 2012. website: www.hummeltjeshoek.nl Bestemd voor ouders en of verzorgers.

Kinderdagverblijf. Informatieboekje 2012. website: www.hummeltjeshoek.nl Bestemd voor ouders en of verzorgers. Kinderdagverblijf Informatieboekje 2012 website: www.hummeltjeshoek.nl Bestemd voor ouders en of verzorgers. Voorburg 1-1-2012 Beste ouder/verzorger, Welkom op kinderdagverblijf Hummeltjeshoek. Wij zijn

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes. Dagbehandeling / kort verblijf

Trommelvliesbuisjes. Dagbehandeling / kort verblijf Trommelvliesbuisjes Dagbehandeling / kort verblijf Beter voor elkaar 2 Inleiding Omdat uw kind regelmatig last heeft van oorklachten, zoals oorpijn, pijn bij het slikken en minder goed horen, heeft de

Nadere informatie

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie.

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie. Informatie aan ouders over zieke kinderen Voorwoord Uitgaande van de richtlijnen van de GGD heeft onze organisatie een beleid ontwikkeld dat handvatten geeft bij eventuele ziekte van uw kind(eren). Dit

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen bij kinderen

Operatie aan de amandelen bij kinderen Operatie aan de amandelen bij kinderen Informatie voor patiënten F0220-3415 juni 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Doorprikken van het trommelvlies. Paracentese

Doorprikken van het trommelvlies. Paracentese Doorprikken van het trommelvlies Paracentese Inleiding De KNO-arts heeft na onderzoek van uw kind u voorgesteld om de trommelvliezen van uw kind door te prikken. In deze folder leest u meer over de operatie

Nadere informatie

Plaatsen van trommelvliesbuisjes bij volwassenen

Plaatsen van trommelvliesbuisjes bij volwassenen Plaatsen van trommelvliesbuisjes bij volwassenen U komt binnenkort in ons ziekenhuis voor het plaatsen van trommelvliesbuisjes. De KNO-arts heeft u mondeling geïnformeerd over de behandeling. In deze folder

Nadere informatie

Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik

Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik Protocol Zieke kinderen en medicijngebruik Inhoudsopgave 1 Kinderziektes 2 Het kind wordt ziek bij de gastouder 3 Het verstrekken van medicijnen op verzoek 4 Medische handelingen 5 Toestemmingsformulier

Nadere informatie

NEUSAMANDEL VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN FRANCISCUS GASTHUIS

NEUSAMANDEL VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN FRANCISCUS GASTHUIS NEUSAMANDEL VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Binnenkort wordt uw kind verwacht in ons ziekenhuis om de neusamandel te laten verwijderen. Uw arts heeft u verteld

Nadere informatie

Het knippen van de neusamandel bij kinderen. Inclusief leefregels na ontslag

Het knippen van de neusamandel bij kinderen. Inclusief leefregels na ontslag Het knippen van de neusamandel bij kinderen Inclusief leefregels na ontslag 2 De neusamandel speelt een rol bij het onschadelijk maken van binnendringende ziekteverwekkers. Wanneer de amandel de hoeveelheid

Nadere informatie

Besnijdenis (Circumcisie) (inclusief leefregels voor thuis)

Besnijdenis (Circumcisie) (inclusief leefregels voor thuis) Besnijdenis (Circumcisie) (inclusief leefregels voor thuis) Inleiding Binnenkort komt u met uw zoon bij ons voor een operatie. De operatie, die hij zal ondergaan, wordt circumcisie genoemd. Voor kinderen

Nadere informatie

Zomervakantie Ik ga op reis

Zomervakantie Ik ga op reis Zomervakantie 2014 Ik ga op reis 07-07-2014 t/m 15-08-2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Vakantieopvang bij Kits Oonlie... 4 Opvangsoorten vakantie... 4 Kosten... 5 Activiteiten zomervakantie... 6 Activiteiten

Nadere informatie

Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK. De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE

Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK. De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE Inhoud 1. Ziekte van kinderen... 2 1.1 Wanneer moet een

Nadere informatie

Doorprikken van het trommelvlies Paracentese

Doorprikken van het trommelvlies Paracentese Doorprikken van het trommelvlies Paracentese Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw kind heeft regelmatig last van oorklachten, zoals oorpijn, pijn bij het slikken

Nadere informatie

Knippen neusamandelen (leefregels na ontslag)

Knippen neusamandelen (leefregels na ontslag) Knippen neusamandelen (leefregels na ontslag) Inleiding Binnenkort komt u met uw kind bij ons voor het knippen van de neusamandel. Voor kinderen is een ingreep geen kleinigheid. Daarom is het van belang

Nadere informatie

Keel- en neusamandelen verwijderen bij uw kind

Keel- en neusamandelen verwijderen bij uw kind KNO Keel- en neusamandelen verwijderen bij uw kind KINDEREN Keel- en neusamandelen verwijderen bij uw kind Binnenkort wordt uw kind een dag(deel) opgenomen in het St. Antonius Ziekenhuis voor het verwijderen

Nadere informatie