1) Een beetje valeriaan of andere kruiden zijn toch onschadelijk?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1) Een beetje valeriaan of andere kruiden zijn toch onschadelijk?"

Transcriptie

1 DE FAQ S 1) Een beetje valeriaan of andere kruiden zijn toch onschadelijk? Een 10-tal planten komen in aanmerking voor de behandeling van angst en slaapproblemen. Hiervan zijn Valeriaan (Valeriana officinalis), Passiebloem (Passiflora incarnata) en Meidoorn (Crataegus) de best bestudeerde. Zowel Passiebloem- als Valeriaanextracten kunnen in competitie treden met GABA voor het GABA-receptor effector complex. Traditioneel wordt Passiebloem gebruikt voor behandeling van rusteloosheid en angst, terwijl Valeriaan als rustgevend en slaapinducerend middel wordt aangewend. Alhoewel kleinschalige studies significante effecten aantoonden, is er enkel evidentie voor het hypnotisch effect van valeriaan. Tot nu toe werd nog geen verslaving of afhankelijkheid gemeld voor deze planten. Toch is enige voorzichtigheid geboden. Bijwerkingen van Valeriaan werden gerapporteerd (o.a. hang-over) en Valeriaan is tegenaangewezen bij zwangerschap, bij borstvoeding of bij personen met een slechte leverfunctie. Door gebrek aan studies blijven er bovendien vragen over de veiligheid en effecten van deze middelen bij langdurig gebruik. Preparaten die geregistreerd zijn als geneesmiddel (= aanwezigheid van officiële bijsluiter en kwaliteitscontrole), verdienen de voorkeur boven voedingssupplementen. Volgende geregistreerde geneesmiddelen bevatten Valeriaan, al dan niet in combinatie met andere planten: Dormiplant, Natudor Relaxine, Songha en Valerial. Passiebloem vinden we terug in Sedanxio en Sedinal. In Seneuval zijn Valeriaan, Passiebloem en Meidoorn aanwezig. 2) Als de patiënt zijn benzodiazepinegebruik afbouwt en hij kan terug niet slapen, wat moeten we dan doen? De slaapproblemen kunnen het gevolg zijn van de afbouw zelf (ontwenningsverschijnsel) en gaan na een tijdje vanzelf over. Het is belangrijk dat de patiënt hierover ingelicht wordt. Bij aanhoudende problemen kan beroep gedaan worden op niet-medicamenteuze alternatieven (zie hulpmiddelenboek). 3) Hoe kan ik de motivationele aanpak onder de knie krijgen en waar vind ik informatie hierover?

2 De motivationele aanpak kan in een beperkt aantal sessies aangeleerd worden. Je hoeft hiervoor geen andere psychotherapeutische opleidingen gevolgd te hebben, belangrijk is wel dat je een actief luisterende houding aanneemt tegenover de patiënt en hiervoor de nodige tijd uittrekt (tussen een half uur en drie kwartier). Het veranderen van gewoonten vergt heel wat inspanningen, zelfs al is men ervan overtuigd dat de verandering in kwestie noodzakelijk is. Als hulpverlener en dus ook als apotheker je patiënt overtuigen dat veranderen nodig is, is een hele opgave. De Dienst Wetenschappelijke Projecten binnen CWOA wil apothekers hierbij helpen en organiseert onder de auspiciën van IPSA workshops Motiveren kan je leren Motiverende gesprekken in de apothekerspraktijk. Deze workshops bestaan uit drie sessies, elk onder deskundige begeleiding van psycholoog en cognitieve gedragstherapeut Wout Van Der Borght (UZ Gasthuisberg te Leuven). Naast het aanleren van een aantal concrete technieken worden ook ervaringen uitgewisseld, en komen bijkomende oefeningen aan bod. Informatie via 4) Ik voel me vaak ongemakkelijk wanneer ik geconfronteerd word met de problemen van bepaalde patiënten. Hoe moet je reageren wanneer je weet dat je geen vat hebt op de oorzaak van het probleem (economisch, problemen met het gerecht, moeilijke echtscheiding, )? Dergelijke situatie komt inderdaad vaak voor. Om hiermee beter te leren omgaan, kan je het volgende in rekening nemen: 1) Toon empathie: geef duidelijk aan dat je begrip hebt voor de situatie van de patiënt en met hem meevoelt, dat je begrijpt dat er niet direct iets te veranderen is aan de oorzaak van het probleem. 2) Richt de aandacht op de zaken waarop de patiënt wel invloed kan uitoefenen: hij kan zich tijdelijk proberen los te maken van de moeilijke situatie door meer waarde te hechten aan andere zaken (werk, relatie, familie, vrienden, ontspanning, ) 3) Indien dit niet volstaat, verwijs de patiënt dan via zijn huisarts naar aangepaste hulp Om binnen een bepaalde regio adressen van hulpverleners terug te vinden, kan je ondermeer terecht bij:

3 1) de stichting Julie Renson, die gedetailleerde gegevens bevat over de structuren van de geestelijke gezondheidszorg over heel België en telefonisch (02/ ) of via de website ( kan geraadpleegd worden. 2) EOLE (02/ ) voor de Brusselse regio, die via de telefoon informatie kan geven aan artsen die geconfronteerd worden met patiënten in een psychische noodsituatie, met als doel de noden van de patiënt beter te identificeren en de mogelijkheden van specialistische hulpverlening te overlopen. 5) Is het waar dat benzodiazepines een negatief effect hebben op het geheugen? - Langdurig gebruik van benzodiazepines kan aan de bron liggen van geheugenstoornissen. Volledige gewenning aan de ongewenste effecten van de benzodiazepines op het geheugen en de cognitieve functies blijken niet op te treden, en talrijke studies tonen dat het nadelige effect op deze functies voortduurt bij chronische gebruikers, met slechts traag of onvolledig herstel na stopzetting van benzodiazepines. - Vermeldenswaardig is dat deze stoornissen minder ernstig kunnen zijn dan die veroorzaakt door angststoornissen. - Anderzijds is anterograde amnesie een ongewenst effect van de benzodiazepines. Het betreft geheugenverlies en/of het onvermogen om iets in zich op te nemen na inname van het BZD. Dit kan enkele uren aanhouden. Het kan worden vastgesteld bij alle benzodiazepines, vooral wanneer het geneesmiddel bij het slapengaan wordt ingenomen en de persoon vroegtijdig wakker wordt door een externe gebeurtenis. De persoon herinnert zich niets van wat er zich heeft afgespeeld na het wakker worden. Dit ongewenste effect kan worden verklaard door het feit dat de benzodiazepines het korte termijn geheugen aan het werk zetten maar het lange termijn geheugen verstoren. Aangezien zijn korte termijn geheugen werkt, past de persoon zich aan aan de situatie, antwoordt hij, handelt hij maar hij onthoudt niets van deze automatische activiteit. Dit gaat vaak gepaard gaat met het wegvallen van remmingen wat op zijn beurt leidt tot onverwachte en spontane handelingen. 6) Ik heb de indruk dat mijn geneesmiddel geen effect meer heeft. Kan de dokter me geen sterker middel voorschrijven?

4 - Dit is een duidelijk geval van tolerantie, de patiënt vraagt ofwel de dosis te verhogen, ofwel een «sterker» middel. - Ter herinnering : tolerantie is de noodzaak de dosis te verhogen om eenzelfde effect te voelen. Tolerantie zou het gevolg zijn van de dalende efficiëntie van GABA die zich zo zou «beschermen» tegen langdurige stimulering, en misschien ook van een stijging in aantal receptoren, hetgeen bijgevolg zou verplichten onophoudelijk de dosis te verhogen om eenzelfde effect te bereiken. Bij chronisch gebruik zien we tolerantie optreden voor de therapeutische effecten en voor de ongewenste effecten. - Het is bewezen dat regelmatig gebruik van benzodiazepines na enkele weken tot enkele maanden niet meer doeltreffend is. Tolerantie voor het hypnotisch effect treedt snel op (na enkele weken) 1, terwijl tolerantie voor anxiolytische effecten trager optreedt (na enkele maanden). - Alvorens een benzodiazepine voor te schrijven moet de indicatie duidelijk omschreven worden, de posologie zo laag mogelijk gehouden worden, en de behandelingsduur zou zoveel mogelijk beperkt moeten blijven tot maximaal 1 week. 7) Ik zou graag van mijn slaapmiddel af geraken, maar ik neem ze al zo lang. Hoe kan ik stoppen? - Langdurig gebruik van benzodiazepines geeft risico tot afhankelijkheid. Afhankelijkheid is de moeilijkheid het produkt te stoppen zonder een verhoging van gevoelens van angst, of fysische symptomen van «gebrek». - Het gebruik van benzodiazepines leidt tot middelmatige fysische afhankelijkheid (erger met hoge doses van benzodiazepines met korte werkingsduur) en soms ernstige psychische afhankelijkheid. Bij stopzetting van langdurig gebruik aan hoge dosis, manifesteert deze afhankelijkheid zich door een herval in slapeloosheid met angst, agitatie, spierpijn, bevingen, gevoelsstoornissen en zelfs convulsies. 1 In de behandeling van slapeloosheid tonen bijna alle placebo-gecontroleerde studies aan dat benzodiazepines doeltreffender zijn dan placebo gedurende de eerste week van behandeling. Vanaf de tweede week is er echter geen significant verschil meer. Daarenboven heeft men vastgesteld dat ingeval plotse stopzetting na enkele weken van behandeling, personen die benzodiazepines namen opnieuw slapeloosheid vertoonden, soms zelfs ernstiger dan voordien (" rebound effect ")

5 - Afhankelijkheid zou het gevolg zijn van een verhoging van het aantal GABA receptoren, die allen gestimuleerd worden in aanwezigheid van benzodiazepines, maar die te talrijk zullen blijken na stopzetting van benzodiazepines. De hersenen hebben niet meer de «kracht» angsttoestanden te controleren zonder de hulp van benzodiazepines, vandaar de toename van angst- en dervingssymptomen. - Stopzetten van slaapmiddelen is zonder meer wensbaar, maar dit dient te gebeuren mits consult van een arts en steeds progressief (zie ontwenning). Op korte en op middellange termijn is progressieve afbouw in combinatie met cognitieve gedragstherapie doeltreffender dan progressieve afbouw alleen. 8) Mijn ouders nemen al lange tijd slaapmiddelen. Welke risico s lopen ze? - Het chronisch gebruik van benzodiazepines in de behandeling van slapeloosheid van ouderen is een gekend belangrijk probleem. Enerzijds kan dit leiden tot afhankelijkheid aan dit soort geneesmiddelen, anderzijds kan dit aanleiding geven tot, onder andere, slaperigheid overdag, valincidenten met heupfractuur en geheugenstoornissen. Het wordt dan ook aangeraden benzodiazepines niet langer dan vier weken te gebruiken. Nochtans slagen veel patiënten er niet in om te stoppen met het nemen van hun benzodiazepines bij het slapengaan, en vragen ze hun arts om op lange termijn te blijven voorschrijven. - Afhankelijkheid aan benzodiazepines kan specifiek problematisch worden bij ouderen waar metabolisme voor scheikundige bestanddelen vermindert met de leeftijd. Herhaalde toediening van benzodiazepines met lang of kort halfleven kan leiden tot een opstapeling van het geneesmiddel in het metabolisme van de oudere (Hering et al. 1995). Toename van de vetmassa, hetgeen vaak met de leeftijd samengaat, kan bijdragen tot toename van het distributievolume voor de meest lipofiele bestanddelen zoals diazepam en tot een daling van de eliminatiesnelheid van de substantie (Julien, 1999). Het onevenwicht in plasmaspiegel dat hierdoor ontstaat verhoogt de ongewenste effecten van de benzodiazepines. - Het is eveneens mogelijk dat de gevoeligheid van het CZS van de ouderen stijgt met de ouderdom, hetgeen hen gevoeliger zou maken voor de ongewenste effecten van de benzodiazepines. Deze toestand zou veroorzaakt worden door door veranderingen in affiniteit van centrale receptoren in aanwezigheid van benzodiazepines, evenals door een

6 verhoging van de doorlaatbaarheid van de bloed-hersenbarrière (Julien, 1999). - Men heeft vaak moeite gedaan om geneesmiddelen onder te verdelen in functie van hun effect op valrisico. Zo werd gesuggereerd dat benzodiazepines met korte werkingsduur veiliger zijn dan die met lange werkingsduur; dit is waarschijnlijk niet het geval voor bejaarden bij wie het kort halfleven van een benzodiazepine bedrieglijk kan zijn in vergelijking met z n werkingsduur. Zo is in een recente prospectieve studie gebleken dat bij bejaarde vrouwen er geen verschil in valrisico kon aangetoond worden tussen benzodiazepines met korte en lange werkingsduur. 9) Is ontwenning altijd mogelijk? - De laatste jaren zijn er studies verschenen ook in België die aantoonden dat bij een groot aantal personen, inclusief bejaarden, benzodiazepines succesvol kunnen gestopt worden, op voorwaarde dat dit progressief gebeurt, en eventueel na overschakelen naar een benzodiazepine met lange werkingsduur. Klinische ervaring toont aan dat het merendeel van de langdurige gebruikers zich na stopzetting beter voelen. - Enkel gemotiveerde patiënten komen in aanmerking. De slaagkans is moeilijk te voorspellen. Jonge leeftijd is een gunstige factor, terwijl zeer langdurig gebruik, hoge dosissen, en de ernst van de klachten waarvoor benzodiazepines werden voorgeschreven eerder ongunstige factoren zijn. Patiënten die zeer hoge dosissen nemen, patiënten met antecedenten van epilepsie en patiënten die ook afhankelijkheid ontwikkelden voor andere geneesmiddelen, voor alcohol of voor drugs, worden bij voorkeur doorverwezen naar een gespecialiseerde arts, al dan niet in het licht van een ziekenhuisopname. 10) Ik heb het gevoel dat ik de hele dag suf ben. Kan dat een gevolg zijn van mijn slaapmiddel? - Idealiter, in het geval van slapeloosheid, en indien de keuze gaat naar een benzodiazepine, kan men best een benzodiazepine kiezen met middellange werkingsduur (type lormetazepam, loprazolam of temazepam) ; benzodiazepines met korte werkingsduur kunnen aanleiding geven tot «rebound» effecten, paradoxale reacties en ernstigere

7 ontwenningsverschijnselen; benzodiazepines met lange werkingsduur daarentegen kunnen aanleiding geven tot een langdurig effect s anderendaags. - De verwante verbindingen (zolpidem, zopiclon, zaleplon) vertonen geen opvallende voordelen. 11) Mag ik met de wagen rijden? - Het merendeel van de factoren van onveiligheid op de weg hebben te maken met gedrag : overdreven snelheid, rijden bij oververmoeidheid, gebruik GSM, alcoholgebruik, gebruik psycho-actieve stoffen, of geneesmiddelen. Vele geneesmiddelen hebben een aangetoond effect op het besturen van een voertuig. Volgens literatuurgegevens wordt in ongeveer 10% van de ongevallen op de weg de blootstelling aan een mogelijks gevaarlijk geneesmiddel teruggevonden. Het aandeel van het gebruik van geneesmiddelen in het aantal ongevallen is echter moeilijk te achterhalen. Hypnotica en kalmeermiddelen (benzodiazepines in het bijzonder) zijn de meest teruggevonden substanties. - Ook moet de aandacht getrokken worden op gelijktijdig gebruik van andere psychotrope stoffen (voornamelijk alcohol of narcotische analgetica) die het effect van benzodiazepines versterken en aldus het risico verhogen. De apotheker zal dit zorgvuldig bewaken bij de aflevering van psychotrope geneesmiddelen (neuroleptica, antidepressiva, narcotische analgetica, ). 12) Ik ben bang om dit geneesmiddel in te nemen. Zijn er geen alternatieven? - Een patiënt die zich in de officina aanbiedt met een eerste voorschrift voor een benzodiazepine heeft steeds bijzondere aandacht nodig. - Als hij een negatieve houding aanneemt ten opzichte van het geneesmiddel, zal de apotheker hem informeren over de voordelen en ook de beperkingen van de voorgeschreven behandeling. Een correcte informatie is een garantie voor een positieve benadering van de patiënt. Dit geneesmiddel werd weloverwogen voorgeschreven, zeer vaak beperkt in de tijd. - Een positieve benadering van de patiënt kan leiden tot het optreden van een placebo-effect. De nauwe band tussen geest en lichaam brengt de

8 patiënt tot een staat van verwachting waardoor hij het gezochte effect opwekt. - Alternatieven bestaan, maar alles is afhankelijk van de ziekte-toestand van de patiënt. De apotheker kan de patiënt vragen of z n arts hem geïnformeerd heeft over het bestaan van alternatieven.

SLAAPPROBLEMEN APOTHEEK.NL

SLAAPPROBLEMEN APOTHEEK.NL SLAAPPROBLEMEN WAT KAN IK ZELF DOEN MEDICIJNEN BIJ SLAAPPROBLEMEN (BENZODIAZEPINES) AUTORIJDEN STOPPEN MET EEN BENZODIAZEPINE WAT KAN DE APOTHEKER VOOR MIJ DOEN INFORMATIE APOTHEEK.NL SLAAPPROBLEMEN Slaapproblemen

Nadere informatie

BIJLAGE III AMENDEMENTEN VAN RELEVANTE RUBRIEKEN VAN DE SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN EN BIJSLUITERS

BIJLAGE III AMENDEMENTEN VAN RELEVANTE RUBRIEKEN VAN DE SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN EN BIJSLUITERS BIJLAGE III AMENDEMENTEN VAN RELEVANTE RUBRIEKEN VAN DE SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN EN BIJSLUITERS NB: De amendementen van de samenvatting van de productkenmerken en bijsluiters moeten hierna

Nadere informatie

Tips tegen nervositeit

Tips tegen nervositeit Vijf jaar lang heb ik een slaapmiddel gebruikt om in slaap te komen soms had ik de moed om het eens zonder dat tabletje te proberen. Ik sliep dan zo slecht, dat ik de moed snel weer opgaf. Toch vond ik

Nadere informatie

VERANTWOORD GEBRUIK VAN BENZODIAZEPINES

VERANTWOORD GEBRUIK VAN BENZODIAZEPINES VERANTWOORD GEBRUIK VAN BENZODIAZEPINES Bij slapeloosheid dient eerst de oorzaak opgespoord en in de mate van het mogelijke ook aangepakt. Op de tweede plaats komt de niet-medicamenteuze aanpak, zoals

Nadere informatie

NeDerLANDse samenvatting

NeDerLANDse samenvatting CHAPTER 10 259 NEDERLANDSE SAMENVATTING Benzodiazepines zijn psychotrope middelen met anxiolytische, sederende, spierverslappende en hypnotische effecten. In de praktijk worden zij voornamelijk ingezet

Nadere informatie

LENDORMIN BIJSLUITER LENDORMIN 0,250 MG TABLETTEN

LENDORMIN BIJSLUITER LENDORMIN 0,250 MG TABLETTEN LENDORMIN BIJSLUITER LENDORMIN 0,250 MG TABLETTEN Lees de hele bijsluiter aandachtig door alvorens dit geneesmiddel in te nemen. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem nog een keer nodig. - Raadpleeg

Nadere informatie

3. Misbruik en verslaving. Inleiding. suggestievragen

3. Misbruik en verslaving. Inleiding. suggestievragen 3. Misbruik en verslaving Inleiding De goede samenwerking tussen de huisarts en de apotheker is essentieel bij de begeleiding van patiënten waarbij er blijk is van overmatig geneesmiddelengebruik. De aanpak

Nadere informatie

1. WAT IS NITRAZEPAM TEVA EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT?

1. WAT IS NITRAZEPAM TEVA EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT? BIJSLUITER Lees deze bijsluiter zorgvuldig door alvorens dit geneesmiddel in te nemen. Bewaar deze bijsluiter, misschien heeft u hem nog een keer nodig. Raadpleeg dan uw arts of apotheker, als u aanvullende

Nadere informatie

Slaapproblemen, angst en onrust

Slaapproblemen, angst en onrust Slaapproblemen, angst en onrust WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WAT GEBEURT ER ALS U STOPT AUTORIJDEN INFORMATIE ADRESSEN HULPVERLENING VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL SLAAPPROBLEMEN,

Nadere informatie

Temazepam Teva 10 mg, capsules Temazepam Teva 20 mg, capsules

Temazepam Teva 10 mg, capsules Temazepam Teva 20 mg, capsules 1.3.3 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig zijn om deze nogmaals door te lezen. Heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. STAURODORM 27,42 mg Tabletten Flurazepam

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. STAURODORM 27,42 mg Tabletten Flurazepam BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER STAURODORM 27,42 mg Tabletten Flurazepam Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het innemen van dit geneesmiddel. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Benzodiazegebruik 346/347

Benzodiazegebruik 346/347 Benzodiazegebruik 346/347 Deze Medisch Farmaceutische Beslisregel (MFB) is ontwikkeld door de KNMP en Health Base, in samenwerking met de Expertgroep MFB Datum 02-12-2014 Doel Het voorkomen van chronisch

Nadere informatie

Kennisquiz 3 Slaap- en kalmeringsmiddelen

Kennisquiz 3 Slaap- en kalmeringsmiddelen Kennisquiz 3 Slaap- en kalmeringsmiddelen Weet u welke klachten het gevolg kunnen zijn van het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen? Test uw eigen kennis door de antwoorden te omcirkelen. Aan het einde

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. SEDISTRESS Omhulde tabletten. Droog extract van Passiflora incarnata L. (passiebloem)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. SEDISTRESS Omhulde tabletten. Droog extract van Passiflora incarnata L. (passiebloem) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS SEDISTRESS Omhulde tabletten Droog extract van Passiflora incarnata L. (passiebloem) Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel

Nadere informatie

Normison 10 en Normison 20 worden geleverd in verpakkingen van 30 capsules in doordrukstrips.

Normison 10 en Normison 20 worden geleverd in verpakkingen van 30 capsules in doordrukstrips. PATIËNTENBIJSLUITER -1- Wij adviseren u deze bijsluiter zorgvuldig te lezen voordat u begint met het gebruik van Normison. Mocht u daarna nog vragen hebben, kunt u altijd uw arts of apotheker raadplegen.

Nadere informatie

Temazepam Teva 10 mg, capsules Temazepam Teva 20 mg, capsules temazepam

Temazepam Teva 10 mg, capsules Temazepam Teva 20 mg, capsules temazepam 1.3.3 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Temazepam Teva 10 mg, Temazepam Teva 20 mg, temazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want

Nadere informatie

RELAXINE omhulde tabletten BIJSLUITER

RELAXINE omhulde tabletten BIJSLUITER RELAXINE omhulde tabletten BIJSLUITER Lees de hele bijsluiter aandachtig door alvorens dit geneesmiddel in te nemen/te gebruiken. Hij bevat belangrijke informatie voor uw behandeling/uw ziekte. Vraag uw

Nadere informatie

Slaapproblemen? patiënteninformatie. campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20 2018 Antwerpen tel. 03 285 20 00 fax 03 239 23 23

Slaapproblemen? patiënteninformatie. campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20 2018 Antwerpen tel. 03 285 20 00 fax 03 239 23 23 0000 2026 - SV - oktober 2012 Slaapproblemen? campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20 2018 Antwerpen tel. 03 285 20 00 fax 03 239 23 23 www.st-vincentius.be GasthuisZusters Antwerpen patiënteninformatie

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN SLAAP- EN KAL MERINGSMIDDELEN OORDEELKUNDIG GEBRUIK

INFO VOOR PATIËNTEN SLAAP- EN KAL MERINGSMIDDELEN OORDEELKUNDIG GEBRUIK INFO VOOR PATIËNTEN SLAAP- EN KAL MERINGSMIDDELEN OORDEELKUNDIG GEBRUIK INHOUD 01 Wat zijn slaap- en kalmeringsmiddelen? 4 02 Mogelijke risico s 5 03 Alternatieven 7 04 Afbouwen 11 05 Oordeelkundig gebruik

Nadere informatie

INHOUD VAN DEZE BIJSLUITER

INHOUD VAN DEZE BIJSLUITER PATIËNTENBIJSLUITER Lees deze bijsluiter aandachtig voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel - Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig zijn om deze nogmaals door te lezen - Heeft u nog vragen,

Nadere informatie

Bijsluiter. Naam product. Lormetazepam Mylan 1 mg en 2 mg, tabletten. Samenstelling

Bijsluiter. Naam product. Lormetazepam Mylan 1 mg en 2 mg, tabletten. Samenstelling 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Bijsluiter Naam product Lormetazepam Mylan 1 mg en 2 mg, tabletten. Samenstelling De werkzame stof in de tabletten is lormetazepam. De tabletten bevatten respectievelijk

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. RHINI-SAN 2 mg/20 mg tabletten. Difenylpyralinehydrochloride Fenylefrinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. RHINI-SAN 2 mg/20 mg tabletten. Difenylpyralinehydrochloride Fenylefrinehydrochloride BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS RHINI-SAN 2 mg/20 mg tabletten Difenylpyralinehydrochloride Fenylefrinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

als u duidelijke tekens van de ziekte van Parkinson of andere bewegingsstoornissen vertoont.

als u duidelijke tekens van de ziekte van Parkinson of andere bewegingsstoornissen vertoont. BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER SIBELIUM 10 mg tabletten flunarizine Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

1. WAT IS LENDORMIN 0,250 MG TABLETTEN EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT?

1. WAT IS LENDORMIN 0,250 MG TABLETTEN EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT? BIJSLUITER LENDORMIN 0,250 MG TABLETTEN Lees de hele bijsluiter aandachtig door alvorens dit geneesmiddel in te nemen. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem nog een keer nodig. - Raadpleeg uw

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Serenase 1 mg tabletten Serenase 2,5 mg tabletten. Lorazepam

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Serenase 1 mg tabletten Serenase 2,5 mg tabletten. Lorazepam BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Serenase 1 mg tabletten Serenase 2,5 mg tabletten Lorazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Rhinofebryl, harde capsules

Rhinofebryl, harde capsules Pagina 1 van 6 Lees de hele bijsluiter aandachtig door, omdat er voor u belangrijke informatie in staat. Dit geneesmiddel is zonder voorschrift verkrijgbaar. Desalniettemin dient u "Rhinofebryl, harde

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Oxazepam Mylan 10 mg, tabletten Oxazepam Mylan 50 mg, tabletten. oxazepam

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Oxazepam Mylan 10 mg, tabletten Oxazepam Mylan 50 mg, tabletten. oxazepam BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Oxazepam Mylan 10 mg, tabletten Oxazepam Mylan 50 mg, tabletten oxazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke

Nadere informatie

Temazepam Apotex 10 / 20 mg, tabletten RVG / 14355

Temazepam Apotex 10 / 20 mg, tabletten RVG / 14355 Bijsluiter: informatie voor de patiënt Temazepam Apotex 10 mg, tabletten Temazepam Apotex 20 mg, tabletten Temazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Tinctuur van Serenoa repens (Bartram Small), Sap van Echinacea purpurea (Moench)

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Tinctuur van Serenoa repens (Bartram Small), Sap van Echinacea purpurea (Moench) Bijsluiter: informatie voor de patiënt Urgenin druppels Tinctuur van Serenoa repens (Bartram Small), Sap van Echinacea purpurea (Moench) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Temazepam 10 PCH, 10 mg, tabletten Temazepam 20 PCH, 20 mg, tabletten temazepam

Temazepam 10 PCH, 10 mg, tabletten Temazepam 20 PCH, 20 mg, tabletten temazepam 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Temazepam 10 PCH, 10 mg, Temazepam 20 PCH, 20 mg, temazepam Lees deze informatie goed door, ook als u dit middel al eerder heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER. Diazepam Teva 5 mg tabletten Diazepam Teva 10 mg tabletten Diazepam

BIJSLUITER. Diazepam Teva 5 mg tabletten Diazepam Teva 10 mg tabletten Diazepam BIJSLUITER Lees de hele bijsluiter aandachtig door alvorens dit geneesmiddel in te nemen. Bewaar deze bijsluiter, misschien heeft u hem nog een keer nodig. Raadpleeg uw arts of apotheker, als u aanvullende

Nadere informatie

Zopiclon 3,75 mg Focus, filmomhulde tabletten Zopiclon 7,5 mg Focus, filmomhulde tabletten 1

Zopiclon 3,75 mg Focus, filmomhulde tabletten Zopiclon 7,5 mg Focus, filmomhulde tabletten 1 1 1.3.3 PACKAGE LEAFLET Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig zijn om deze nogmaals te lezen. Heeft u nog vragen,

Nadere informatie

Bromazepam Sandoz 3 mg tabletten Bromazepam

Bromazepam Sandoz 3 mg tabletten Bromazepam Bijsluiter Bromazepam Sandoz 3 mg tabletten Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. - Bewaar deze bijsluiter, misschien hebt u hem nog een keer nodig.

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Lendormin, 0,250 mg, tabletten. brotizolam

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Lendormin, 0,250 mg, tabletten. brotizolam Bijsluiter: informatie voor de patiënt Lendormin, 0,250 mg, tabletten brotizolam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. -

Nadere informatie

1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL. Imovane 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING. Imovane bevat 7,5 mg zopiclon per tablet. 3. FARMACEUTISCHE VORM

1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL. Imovane 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING. Imovane bevat 7,5 mg zopiclon per tablet. 3. FARMACEUTISCHE VORM 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Imovane 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Imovane bevat 7,5 mg zopiclon per tablet. 3. FARMACEUTISCHE VORM Tablet 4. KLINISCHE GEGEVENS 4.1. Therapeutische indicaties

Nadere informatie

Lormetazepam 1 mg / 2 mg, tablets RVG / 24658

Lormetazepam 1 mg / 2 mg, tablets RVG / 24658 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Lormetazepam Apotex 1 mg, tabletten Lormetazepam Apotex 2 mg, tabletten Lormetazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er

Nadere informatie

BIJSLUITER. pl-market-nl-rhini-san-mar16-apprmar16.docx 1/5

BIJSLUITER. pl-market-nl-rhini-san-mar16-apprmar16.docx 1/5 BIJSLUITER pl-market-nl-rhini-san-mar16-apprmar16.docx 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Rhini-San 2 mg/20 mg tabletten Difenylpyralinehydrochloride Fenylefrinehydrochloride Lees goed de hele

Nadere informatie

1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3 / 1 van 7

1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3 / 1 van 7 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3 / 1 van 7 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER lormetazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker CODETHYLINE ERFA, 5 MG TABLETTEN. ethylmorfinehydrochloride

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker CODETHYLINE ERFA, 5 MG TABLETTEN. ethylmorfinehydrochloride Bijsluiter: informatie voor de gebruiker CODETHYLINE ERFA, 5 MG TABLETTEN ethylmorfinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER. OXAZEPAM 5 mg en 25 mg tablet

BIJSLUITER. OXAZEPAM 5 mg en 25 mg tablet BIJSLUITER OXAZEPAM 5 mg en 25 mg tablet Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER. Inhoud van deze bijsluiter:

BIJSLUITER. Inhoud van deze bijsluiter: BIJSLUITER Lees de hele bijsluiter aandachtig door, omdat er voor u belangrijke informatie in staat. Raadpleeg uw arts of apotheker als u aanvullende vragen heeft. Bewaar deze bijsluiter, misschien heeft

Nadere informatie

KALMEER- EN SLAAPMIDDELEN DE AFBOUW

KALMEER- EN SLAAPMIDDELEN DE AFBOUW KALMEER- EN SLAAPMIDDELEN DE AFBOUW Ik wil stoppen met slaapmiddelen In het kort Een goede voorbereiding maakt stoppen met slaapmiddelen makkelijker. Uw huisarts helpt u graag bij het stoppen. Als u stopt,

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Normison 10 Normison 20. temazepam

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Normison 10 Normison 20. temazepam Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Normison 10 Normison 20 temazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar

Nadere informatie

INALPIN, 9,48 mg/15 ml; 94,8 mg/15 ml, siroop Codeïnefosfaat hemihydraat - Guaifenesine

INALPIN, 9,48 mg/15 ml; 94,8 mg/15 ml, siroop Codeïnefosfaat hemihydraat - Guaifenesine INALPIN, 9,48 mg/15 ml; 94,8 mg/15 ml, siroop Codeïnefosfaat hemihydraat - Guaifenesine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen, want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

2 Farmaceutische patiëntenzorg en therapietrouw

2 Farmaceutische patiëntenzorg en therapietrouw 2 Farmaceutische patiëntenzorg en therapietrouw In de openbare apotheek wordt sinds een aantal jaar gewerkt met farmaceutische patiëntenzorg. Dit houdt in dat de doelstelling van de apotheek is verbreed.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Dextromethorphan Teva 1,5 mg/ml drank dextromethorphan hydrobromide

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Dextromethorphan Teva 1,5 mg/ml drank dextromethorphan hydrobromide BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Dextromethorphan Teva 1,5 mg/ml drank dextromethorphan hydrobromide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Temazepam Aurobindo 10 en 20 mg, capsules. Temazepam Aurobindo 20 mg, capsules temazepam

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Temazepam Aurobindo 10 en 20 mg, capsules. Temazepam Aurobindo 20 mg, capsules temazepam 1.3.1 Bijsluiter Rev.nr. 1502 Pag. 1 van 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Temazepam Aurobindo 10 mg, capsules Temazepam Aurobindo 20 mg, capsules temazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat

Nadere informatie

BIJWERKINGEN WAT KAN DE APOTHEKER VOOR MIJ DOEN MEER KANS OP BIJWERKINGEN VEEL VOOR- KOMENDE BIJWERKINGEN WISSELWERKING

BIJWERKINGEN WAT KAN DE APOTHEKER VOOR MIJ DOEN MEER KANS OP BIJWERKINGEN VEEL VOOR- KOMENDE BIJWERKINGEN WISSELWERKING BIJWERKINGEN WAT KAN DE APOTHEKER VOOR MIJ DOEN MEER KANS OP BIJWERKINGEN VEEL VOOR- KOMENDE BIJWERKINGEN WISSELWERKING TUSSEN MEDICIJNEN CONTROLE MEDICIJNEN DOOR DE OVERHEID BIJWERKINGEN MELDEN BIJSLUITER

Nadere informatie

SLAAP- EN KALMEERMIDDELEN, DENK EERST AAN ANDERE OPLOSSINGEN. BEWEGING, VOEDING, RELAXATIE,...

SLAAP- EN KALMEERMIDDELEN, DENK EERST AAN ANDERE OPLOSSINGEN. BEWEGING, VOEDING, RELAXATIE,... SLAAP- EN KALMEERMIDDELEN, DENK EERST AAN ANDERE OPLOSSINGEN. BEWEGING, VOEDING, RELAXATIE,... SLAAP- EN KALMEERMIDDELEN MOETEN DE LAATSTE OPTIE ZIJN. 1.260.034 ELKE DAG WORDEN ER EENHEIDSDOSISSEN SLAAP-

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER R CALM DIMENHYDRINATE 50 MG TABLETTEN

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER R CALM DIMENHYDRINATE 50 MG TABLETTEN BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER R CALM DIMENHYDRINATE 50 MG TABLETTEN Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik

Nadere informatie

Tweede serie vragen:

Tweede serie vragen: Tweede serie vragen: Vraag van Argos: Er zijn goede resultaten met het afbouwen van venlafaxine via zogenaamde taperingstrips: hierbij gaat de patiënt in 4 of meer weken terug in dagelijks gebruik van

Nadere informatie

1. WAT IS LENDORMIN EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT?

1. WAT IS LENDORMIN EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT? BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER LENDORMIN, tabletten 0,250 mg brotizolam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u.

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Urgenin druppels. Tinctuur van Serenoa repens (Bartram Small), Sap van Echinacea purpurea (Moench)

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Urgenin druppels. Tinctuur van Serenoa repens (Bartram Small), Sap van Echinacea purpurea (Moench) Bijsluiter: informatie voor de patiënt Urgenin druppels Tinctuur van Serenoa repens (Bartram Small), Sap van Echinacea purpurea (Moench) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Patiëntenbijsluiter Zolpidemtartraat Losan bruistabletten 10 mg

Patiëntenbijsluiter Zolpidemtartraat Losan bruistabletten 10 mg Section 1.3.3 Package leaflet Patiëntenbijsluiter Zolpidemtartraat Losan bruistabletten 10 mg Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. º Bewaar deze bijsluiter,

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Oxazepam Accord 10 mg, tabletten Oxazepam Accord 50 mg, tabletten. Oxazepam

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Oxazepam Accord 10 mg, tabletten Oxazepam Accord 50 mg, tabletten. Oxazepam BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Oxazepam Accord 10 mg, tabletten Oxazepam Accord 50 mg, tabletten Oxazepam Lees goed de hele voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke

Nadere informatie

M E MEDICINES EVALUATION BOARD

M E MEDICINES EVALUATION BOARD 1. 2. i 5 MEI 1995 NAAM VAN HET GENEESMIDDEL NORMISON KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING COLLEGE TER BEOORDElING VAN GENEESMIDDELEN 1 B G M E MEDICINES EVALUATION BOARD Normison 10: doorschijnende,

Nadere informatie

Temazepam 10 / 20 mg, tablets RVG 14354 / 14355 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Temazepam Apotex 10 /20 mg, tabletten

Temazepam 10 / 20 mg, tablets RVG 14354 / 14355 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Temazepam Apotex 10 /20 mg, tabletten BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Temazepam Apotex 10 /20 mg, tabletten Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar

Nadere informatie

Benzo Moe. Over het terugdringen van chronisch benzodiazepinegebruik

Benzo Moe. Over het terugdringen van chronisch benzodiazepinegebruik Benzo Moe Over het terugdringen van chronisch benzodiazepinegebruik Ineke van Waard Februari 2010 Inhoud presentatie Voorstellen Kennisquiz Informatie over benzodiazepinen Geschiedenis Werking Toepassing

Nadere informatie

drugs abc slaap- en kalmeringsmiddelen

drugs abc slaap- en kalmeringsmiddelen drugs abc slaap- en kalmeringsmiddelen Slaap- en kalmeringsmiddelen zijn geneesmiddelen die een dempende werking hebben op het centrale zenuwstelsel. Ze worden vooral gebruikt bij de behandeling van slaapproblemen,

Nadere informatie

Langdurige slapeloosheid. Diagnose en behandeling van insomnie

Langdurige slapeloosheid. Diagnose en behandeling van insomnie Langdurige slapeloosheid Diagnose en behandeling van insomnie We spreken van langdurige slapeloosheid ofwel chronische insomnie als het niet in slaap vallen, het niet kunnen doorslapen en/of veel te vroeg

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Seresta 10 mg, tablettenseresta Forte 50 mg, tabletten oxazepam

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Seresta 10 mg, tablettenseresta Forte 50 mg, tabletten oxazepam BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Seresta 10 mg, tablettenseresta Forte 50 mg, tabletten oxazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Noctamid-1, tabletten 1 mg Noctamid-2, tabletten 2 mg. Lormetazepam

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Noctamid-1, tabletten 1 mg Noctamid-2, tabletten 2 mg. Lormetazepam Bijsluiter Noctamid 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Noctamid-1, tabletten 1 mg Noctamid-2, tabletten 2 mg Lormetazepam Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het innemen

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. SERESTA 10, tabletten 10 mg SERESTA FORTE, tabletten 50 mg. oxazepam

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. SERESTA 10, tabletten 10 mg SERESTA FORTE, tabletten 50 mg. oxazepam BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT SERESTA 10, tabletten 10 mg SERESTA FORTE, tabletten 50 mg oxazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Dormonoct 1 mg tabletten. Loprazolam Mesilaat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Dormonoct 1 mg tabletten. Loprazolam Mesilaat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Dormonoct 1 mg tabletten Loprazolam Mesilaat Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het innemen van dit geneesmiddel. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

RVG 23268/ Version 2018_07 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker

RVG 23268/ Version 2018_07 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Version 2018_07 Page 1 of 5 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker ALPRAZOLAM APOTEX 0,25 mg, tabletten ALPRAZOLAM APOTEX 0,5 mg, tabletten alprazolam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Package Leaflet / 1 van 7

Package Leaflet / 1 van 7 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3 / 1 van 7 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER oxazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ZOPICLONE TEVA 7,5 MG FILMOMHULDE TABLETTEN. Zopiclon

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ZOPICLONE TEVA 7,5 MG FILMOMHULDE TABLETTEN. Zopiclon BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ZOPICLONE TEVA 7,5 MG FILMOMHULDE TABLETTEN Zopiclon Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

drugs abc antidepressiva

drugs abc antidepressiva drugs abc antidepressiva Antidepressiva zijn psychoactieve geneesmiddelen, die een stimulerende werking hebben ter hoogte van het centrale zenuwstelsel. Ze worden voor zeer verschillende aandoeningen voorgeschreven

Nadere informatie

PROSCAR 5 mg, filmomhulde tabletten (finasteride)

PROSCAR 5 mg, filmomhulde tabletten (finasteride) Lees de hele bijsluiter aandachtig door alvorens dit geneesmiddel te gebruiken. Bewaar deze bijsluiter, misschien heeft u hem nog een keer nodig. Raadpleeg uw arts of apotheker, als u aanvullende vragen

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TRANXÈNE 50, omhulde tabletten 50 mg. dikaliumclorazepaat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TRANXÈNE 50, omhulde tabletten 50 mg. dikaliumclorazepaat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER TRANXÈNE 50, omhulde tabletten 50 mg dikaliumclorazepaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Benzodiazepines anno 2012

Benzodiazepines anno 2012 Benzodiazepines anno 2012 Benzodiazepines anno 2012 indicaties werking bijwerkingen prevalentie gebruik richtlijnen controverse naar een verantwoord gebruik Gebruik BZD anno 2012 angststoornissen slaapstoornissen

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Diazepam Teva 2 mg tabletten Diazepam Teva 5 mg tabletten Diazepam Teva 10 mg tabletten Diazepam

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Diazepam Teva 2 mg tabletten Diazepam Teva 5 mg tabletten Diazepam Teva 10 mg tabletten Diazepam Bijsluiter: informatie voor de patiënt Diazepam Teva 2 mg tabletten Diazepam Teva 5 mg tabletten Diazepam Teva 10 mg tabletten Diazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen

Nadere informatie

1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1

1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Temazepam Mylan 10 mg, capsules Temazepam Mylan 20 mg, capsules temazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Licht traumatisch hoofdletsel (hersenschudding)

Licht traumatisch hoofdletsel (hersenschudding) Licht traumatisch hoofdletsel (hersenschudding) Wat is een hersenschudding Een hersenschudding of licht traumatisch hersenletsel is het gevolg van een klap of stoot tegen het hoofd, maar kan ook optreden

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Sedistress 100 harde capsules. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Iedere capsule bevat 100 mg zuiver droog extract van de bovengrondse delen van Passiflora incarnata

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. AKTON 1mg, tabletten AKTON 2mg, tabletten. Cloxazolam

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. AKTON 1mg, tabletten AKTON 2mg, tabletten. Cloxazolam BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT AKTON 1mg, tabletten AKTON 2mg, tabletten Cloxazolam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Elke filmomhulde tablet bevat 10 mg zolpidem hemitartraat.

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Elke filmomhulde tablet bevat 10 mg zolpidem hemitartraat. SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Zolpidem EG 10 mg filmomhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke filmomhulde tablet bevat 10 mg zolpidem hemitartraat.

Nadere informatie

Nitrazepam 5 mg, tablets RVG 50283

Nitrazepam 5 mg, tablets RVG 50283 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Nitrazepam Apotex 5 mg, tabletten Nitrazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u.

Nadere informatie

VALDOXAN. (agomelatine) Informatie voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg: Aanbevelingen met betrekking tot:

VALDOXAN. (agomelatine) Informatie voor beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg: Aanbevelingen met betrekking tot: De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel Valdoxan 25 mg. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

nervositeit angst uitputting neiging tot depressie slaapstoornissen Laat stress uw leven niet beheersen! psychosomatische klachten rusteloosheid

nervositeit angst uitputting neiging tot depressie slaapstoornissen Laat stress uw leven niet beheersen! psychosomatische klachten rusteloosheid angst nervositeit concentratiestoornissen neiging tot depressie slaapstoornissen vermoeidheid rusteloosheid psychosomatische klachten uitputting Laat stress uw leven niet beheersen! Inleiding Stress van

Nadere informatie

Licht traumatisch hoofd-/ hersenletsel. Volwassen

Licht traumatisch hoofd-/ hersenletsel. Volwassen Licht traumatisch hoofd-/ hersenletsel Volwassen Inhoud Licht traumatisch hoofd-/hersenletsel... 3 Verschijnselen eerste 24 uur... 3 Verschijnselen eerste dagen... 3 Wat u wél en niet mag doen... 4 Eerste

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Lysotossil 10 mg omhulde tabletten

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Lysotossil 10 mg omhulde tabletten LYSOTOSSIL Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Lysotossil 10 mg omhulde tabletten Cloperastine hydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Normacol 62% Granulaat

Normacol 62% Granulaat B p. 1/5 Lees de hele bijsluiter aandachtig door, omdat er voor u belangrijke informatie in staat. Dit geneesmiddel is zonder voorschrift verkrijgbaar. Desalniettemin dient u Normacol 62% Granulaat zorgvuldig

Nadere informatie

Cognitieve gedragstherapie bij problematisch alcoholgebruik

Cognitieve gedragstherapie bij problematisch alcoholgebruik Cognitieve gedragstherapie bij problematisch alcoholgebruik Informatie voor mensen die hun probleem willen aanpakken 2 Kortdurende motiverende interventie en cognitieve gedragstherapie Een effectieve behandeling

Nadere informatie

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Máxima Oncologisch Centrum (MOC) Inleiding Als u van uw behandelend arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties

Nadere informatie

BIJSLUITER 1. WAT IS DAFALGAN VOLWASSENEN 600 MG EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT?

BIJSLUITER 1. WAT IS DAFALGAN VOLWASSENEN 600 MG EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT? BIJSLUITER Lees de hele bijsluiter aandachtig door, omdat er voor u belangrijke informatie in staat. Raadpleeg uw arts of apotheker als u aanvullende vragen heeft. Bewaar deze bijsluiter, misschien heeft

Nadere informatie

GenR X B.V. Page 1/6 Lorazepam GenR X 1/2,5 mg 1313-V Package Leaflet december 2007

GenR X B.V. Page 1/6 Lorazepam GenR X 1/2,5 mg 1313-V Package Leaflet december 2007 GenR X B.V. Page 1/6 Lorazepam GenR X 1/2,5 mg Lees deze bijsluiter zorgvuldig door vóórdat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig zijn om deze nogmaals door

Nadere informatie

CALMDAY 5 mg, omhulde tabletten CALMDAY 10 mg, omhulde tabletten (NORDAZEPAM)

CALMDAY 5 mg, omhulde tabletten CALMDAY 10 mg, omhulde tabletten (NORDAZEPAM) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER CALMDAY 5 mg, omhulde tabletten CALMDAY 10 mg, omhulde tabletten (NORDAZEPAM) Lees de hele bijsluiter aandachtig door alvorens dit geneesmiddel in te nemen.

Nadere informatie

1. WAT IS BROMAZEPAM MYLAN 6 MG / 12 MG TABLETTEN EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT?

1. WAT IS BROMAZEPAM MYLAN 6 MG / 12 MG TABLETTEN EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT? BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Bromazepam Mylan 6 mg tabletten Bromazepam Mylan 12 mg tabletten bromazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

Is iemand in jouw omgeving verslaafd?

Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Is iemand in jouw omgeving verslaafd? Verslaafd aan Jou ondersteunt en informeert de omgeving van verslaafden. Vaak gaat alle aandacht uit naar de verslaafde en daardoor wordt soms niet gezien dat familie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Bromazepam Teva 6 mg tabletten Bromazepam Teva 12 mg tabletten bromazepam

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Bromazepam Teva 6 mg tabletten Bromazepam Teva 12 mg tabletten bromazepam BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Bromazepam Teva 6 mg tabletten Bromazepam Teva 12 mg tabletten bromazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Bijsluiter: Informatie voor de gebruiker. Calmiplant, omhulde tabletten Valeriana officinalis extract & Melissa officinalis extract

Bijsluiter: Informatie voor de gebruiker. Calmiplant, omhulde tabletten Valeriana officinalis extract & Melissa officinalis extract Bijsluiter: Informatie voor de gebruiker Calmiplant, omhulde tabletten Valeriana officinalis extract & Melissa officinalis extract Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Ontslagadvies bij licht traumatisch hersenletsel volwassenen

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Ontslagadvies bij licht traumatisch hersenletsel volwassenen Ontslagadvies bij licht traumatisch hersenletsel volwassenen ONTSLAGADVIES BIJ LICHT TRAUMATISCH HERSENLETSEL VOLWASSENEN INLEIDING U heeft een licht traumatisch hoofd-/hersenletsel opgelopen door een

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Zolpidem Sandoz 10 mg filmomhulde tabletten Zolpidemtartraat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Zolpidem Sandoz 10 mg filmomhulde tabletten Zolpidemtartraat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Zolpidem Sandoz 10 mg filmomhulde tabletten Zolpidemtartraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid (Arno) Rutte (VVD) 2016Z03888).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid (Arno) Rutte (VVD) 2016Z03888). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

1. Voorbeelden voor de aanpak van een goed gesprek rond zelfzorggeneesmiddelen 2. 2. Feedbackformulier structuur van het gesprek.5

1. Voorbeelden voor de aanpak van een goed gesprek rond zelfzorggeneesmiddelen 2. 2. Feedbackformulier structuur van het gesprek.5 COMMUNICATIETRAINING ZELFZORGADVIEZEN INHOUDSTAFEL 1. Voorbeelden voor de aanpak van een goed gesprek rond zelfzorggeneesmiddelen 2 2. Feedbackformulier structuur van het gesprek.5 3. Feedbackformulier

Nadere informatie

Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling?

Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling? Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling? Informatie voor mensen die hun probleem willen aanpakken 2 Waarom is het nuttig en prettig gezinsleden te betrekken bij uw behandeling?

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Temazepam CF 10 mg, capsules Temazepam CF 20 mg, capsules temazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

Dit geneesmiddel is een traditioneel kruidengeneesmiddel. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op het langdurige gebruik.

Dit geneesmiddel is een traditioneel kruidengeneesmiddel. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op het langdurige gebruik. SEDISTRESS 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Sedistress 200 omhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke omhulde tablet bevat 200 mg droogextract van de bovengrondse delen van passiebloem

Nadere informatie