W E B S I T E J A R G O N, U L T I E M E B E G I N N E R S W E B S I T E J A R G O N, H E T O V E R Z I C H T :

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "W E B S I T E J A R G O N, U L T I E M E B E G I N N E R S W E B S I T E J A R G O N, H E T O V E R Z I C H T :"

Transcriptie

1 I N T R O D U C T I E Wel eens van een Archor tekst gehoord. Of Cache. Of een client? Als je je voor het eerst in de wereld van de websites verdiept, krijg je te maken met website jargon. Die vreemde terminologie in de website wereld kan best een beetje ontmoedigend werken, omdat we dit in onze alledaagse taal niet gebruiken. Maar het is wel handig om een beetje op de hoogte te zijn van deze website jargon. W E B S I T E J A R G O N, D E U L T I E M E G I D S V O O R B E G I N N E R S In dit overzicht geef ik niet alleen de omschrijvingen, maar waar het kan, plaats ik ook afbeelding om ht te verduidelijken. Het is al moeilijk genoeg! Maak kennis met die wonderlijke wereld van het website jargon. W E B S I T E J A R G O N, H E T O V E R Z I C H T : A D R E S B A R Het is de witte balk aan de bovenkant van het scherm, waar je het adres van een website kunt invullen. Meestal begint het met http: // of www. A N C H O R T E K S T wordt ook wel ankertekst genoemd. Dit is de tekst die zichtbaar wordt als je een link naar een andere pagina maakt. Als je bijvoorbeeld een link maakt naar de pagina Welk WordPress theme is dat? dan is Welk WordPress theme is dat? de anchor tekst.

2 A S C I I de afkorting voor American Standard Code for Information Interchange. Het is de taal van computers en browsers. ASCII-codes maken het mogelijk om gegevens van de ene naar de andere computer (zoals een server) te verplaatsen. Om gegevens van de ene computer naar een server te uploaden, heb je ASCII of Binary nodig. Dit is afhankelijk van het type bestand dat je upload. A S P (Active Server Pages) is bedoeld om dynamische webpagina s te maken op de server na aanvraag van een bezoeker. De technologie is door Microsoft ontwikkeld. Dynamisch betekent dat de pagina s elke keer opnieuw moet worden opgebouwd. A T T R I B U U T een attribuut is een element waaruit een object in een database opgebouwd is. Een attribuut beschrijft een element in de database, zoals een tabel of een veld. B A C K L I N K S links van andere webpagina s naar jouw website. Zoekmachines zien het aantal backlinks naar je website als een teken dat je website waardevol is. Ze zullen deze dan ook hoger in de resultaten laten zien. Het is nog steeds een van de belangrijke criteria voor zoekmachines, zoals Google. B A C K U P een kopie maken van een website of bestand. Vaak worden er backups gemaakt van je website, mocht er iets misgaan. Bijvoorbeeld je wordt gehackt of bij een update van je website is deze niet meer bereikbaar. Je kunt dan een backup (in feite een oudere versie van je website die nog wel goed is) gebruiken om je website weer te herstellen. Vaak maakt je hostingprovider backups van je website, maar je kunt het ook zelf doen via een plugin.

3 B A N D B R E E D T E de ruimte die er is op een verbinding tussen computer en server of servers onderling. Je kunt het vergelijken met een snelweg. Hoe meer banen op de snelweg, des te meer gebruikers er overheen kunnen. Zo hebben websites met veel bezoekers meer bandbreedte nodig dan weinig bezochte websites. B C C dit betekent Blind Carbon Copy. Het is een e- mail functie. Als je een grote groep een BCC e- mail stuurt, wordt het adres van de andere ontvangers niet weergegeven in het veld naar. B E T A een term die wordt gebruikt voor software die weliswaar live is, maar nog wel in een testfase. Mensen die BETA software gebruiken, kunnen verwachten dat ze nog een aantal foutjes tegenkomen. Een nieuwe versie van WordPress is bijvoorbeeld eerst in de BETA fase. Nadat deze uitgebreid is getest door alle ontwikkelaars, wordt deze nieuwe versie definitief gelanceerd. B I N A R Y een systeem dat bestaat uit twee nummers, 0 en 1. Alles wat je in een computer intikt, wordt omgezet in een unieke combinatie van nullen en enen. Beeldschermen en printers zetten dit vervolgens weer om in wat je hebt ingevoerd. B L O G een terugkerende serie van artikelen waarin je onderwerpen of ervaringen met je lezers deelt. Blogs zijn tegenwoordig ook een belangrijk marketingmiddel om mensen aan je website te binden of om te verleiden om tot aankopen over te gaan.

4 B O U N C E het betekent letterlijk stuiteren. Het gebeurt wanneer je een naar een afzender stuurt die vervolgens terug komt omdat er iets mis is met versturen. Een kan bouncen omdat je een fout in het adres hebt gemaakt, of iemand heeft geen adres meer of de ontvanger heeft het spamfilter iets te streng ingesteld, waardoor de mail ook niet aankomt. B O U N C E R A T E dit is het percentage van de bezoekers die op een bepaalde pagina binnenkomen en vervolgens doorklikken naar een volgende pagina op de website. Het geeft een goed beeld van de navigatie van een website, maar ook wat de kwaliteit van de inhoud van de site. Een hoge bounce rate betekent dat bezoekers de site weer snel verlaten. En dan is er nog werk aan de winkel om dat te verbeteren! B O V E N D E V O U W boven de vouw is een term die overgewaaid is uit de krantenwereld. Het is het gedeelte van de website dat je als eerste ziet, dat zichtbaar is voordat je verder scrolt. Een belangrijk deel dus van de website, dat bepalend kan zijn of de zoeker langer op je website blijft of direct weer wegklikt. B R O W S E R als je een website bezoekt, gebruik je een browser, zoals de Internet Explorer van Microsoft of Google Chrome.

5 C A C H E elke keer dat je iets doet op je computer, wordt het opgeslagen in het geheugen, zodat de volgende keer sneller zal worden geladen. De plek waar het allemaal opgeslagen wordt, is de cache. Zorg ervoor dat je cache niet te vol raakt, want dat maakt je computer weer een stuk trager. Het is dan zaak om je cache te legen. Voor je website is het handig om een cache plugin te installeren, die ervoor zorgt dat je website sneller wordt geladen. Twee gratis plugins zijn W3 Total Cache en WP Super Cache. C S S O F C A S C A D I N G S T Y L E S H E E T S dit is de code om de look en feel van een website te bepalen. CSS heeft HTML vervangen voor het opmaken van websites. C C betekent Carbon Copy. Het is een functie en wordt gebruikt om een kopie van een naar één of meerdere andere mensen te sturen. C H A T het is een functie waarmee gebruikers van over de hele wereld om te communiceren in real time. Je tikt iets in dat vervolgens verschijnt op het scherm van de ontvanger. Soms moet je hiervoor software installeren op beide computers om met elkaar te chatten. Whats app is een chatprogramma, maar je kunt ook een chatprogramma in je website integreren. C M S - C O N T E N T M A N A G E M E N T S Y S T E E M betekent Content Management Systeem, dat is het systeem waarmee je je website kunt aanpassen. Je moet hiervoor inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord en vervolgens heb je toegang tot allerlei beheerfuncties in je cms. Je kunt hier artikelen aanmaken, plugins installeren, je website monitoren.

6 C O D E het internet is niets anders dan een verzameling van codes. Er zijn verschillende soorten code programmeertalen die worden gebruikt om websites en alle computerprogramma s en software met elkaar te verbinden, zoals javascript en php. C O N V E R S I E een marketing term om het aantal bezoekers van de website te converteren naar kopers. Als 1 op de 10 bezoekers van je website iets koopt, is er een conversie van 1 op 10 (of 10%). Conversie is belangrijk, want het is misschien leuk om duizenden bezoekers te krijgen, maar als ze niet je product of dienst kopen, schiet je er weinig mee op. C O O K I E een klein stukje informatie dat websites opslaan op je computer wanneer je ze bezoekt. Cookies zijn normaal gesproken onschadelijk. Soms zorgen ze ervoor dat je website sneller geladen wordt als de site opnieuw wordt bezocht. Een andere toepassing is om bezoekers te volgen om te zien hoe vaak ze komen, wat ze doen. Dan wordt het een marketing tool en ga je meten wat het gedrag van bezoekers is. Cookies kunnen zo ingesteld worden dat ze zien welke interesses je hebt. Als je op een fietswinkelwebsite bent geweest, heb je kans dat de advertenties op de volgende website die je bezoekt, uit fietsen bestaat die je kunt kopen. D O C K T Y P E een doctype verklaring geeft aan welke versie van HTML wordt gebruikt in een document. D N S staat voor Domain Name Service. Het zet IPadressen om in domeinnamen. DNS-servers zijn voorzien van een IP-adres op je webserver die je domeinnaam toewijst aan de servers. Omgekeerd, als iemand je domeinnaam intikt, vertalen de DNS servers de domeinnaam naar het IP-adres en richt de browser zich naar de juiste webserver.

7 D O M E I N N A A M een domein is het adres waar je op terecht komt als je een website bezoekt. Het staat bovenin je browser en elke domeinnaam is uniek. Je domeinnaam wordt ook toegewezen aan een uniek nummer, het zogenaamde IP nummer. Het domeinnaam van deze site is Je kunt een.nl domeinnaam extensie registreren, maar ook een buitenlandse, zoals.be of com. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden voor domeinnaam extensies, zoals. amsterdam of.info. D O M E I N R E G I S T R A T I E je moet eerst altijd een domeinnaam registreren. Een domeinnaam is normaal gesproken alleen geldig voor één of twee jaar, aan het einde waarvan het moet worden verlengd om te blijven te gebruiken. Vaak wordt dit automatisch verlengd. Je kunt een domeinnaam registreren bij je hostingprovider. D O O R B L A D E R E N het bekijken van verschillende websites op het internet. D O W N L O A D E N als je informatie of bestanden van een website of server naar je computer haalt, wordt dit downloaden genoemd. E M B E D D E N het in een website insluiten van een filmpje, infographic of ander beeldmateriaal. YouTube geeft bijvoorbeeld een embed code waarmee je een filmpje in je website kunt plakken. Dat kan bijvoorbeeld via deze code: <iframe width= 640 height= 360 src= U7cY? list=plmi99ylbb19ork3s6pjxddrsegz7le91a frameborder= 0 allowfullscreen></iframe>

8 E - M A I L een is een boodschap die van de ene computer direct wordt verzonden naar andermans computer. is nog steeds een van de belangrijkste middelen om met elkaar te communiceren. Je kunt een sturen of ontvangen, naar een iemand, of naar vele. E - M A I L C L I E N T is het softwareprogramma dat je gebruikt voor het verzenden en ontvangen van vanaf je computer, tablet of smartphone. Outlook van Windows is bijvoorbeeld een client. F A V I C O N het kleine (meestal pixels, hoewel sommige zijn pixels), pictogram dat wordt weergegeven in de webadres bar, in de meeste browsers staat deze links naast het webadres. Ze worden in een.ico,.gif of.png bestandsformaat opgeslagen. De favicon is een herkenningspunt van een website, een klein soort logootje. F O N T is het lettertype die je voor je website gebruikt, zoals serif of sans-serif. Je kunt je eigen font bepalen voor je website. Vaak zitten er in een theme standaard wel een aantal fonts, maar je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van de Google fonts, die je gratis in je website kunt integreren. Je kunt dan kiezen uit honderden verschillende lettertypes om je koppen, tekst of quotes mee te maken. F R E E W A R E software die gratis beschikbaar wordt gesteld. Het wordt vaak gebruikt om een gebruiker te verleiden om de betaalde versie van die software aan te schaffen. Deze betaalde versie heeft meer functionaliteiten of is zonder reclame.

9 F T P C L I E N T Het software-programma dat je gebruikt om uw website te uploaden naar een host-server. Een veelgebruikte ftp client is FileZilla. G I F Een type bestand dat wordt gebruikt voor afbeeldingen, in het bijzonder geanimeerde graphics en online getekende beelden. Het wordt niet vaak gebruikt voor foto s. H E X A D E C I M A A L een term om kleuren online te definiëren. Hexadecimale getallen zijn de cijfers 0-9 en de letters A-F. Hexadecimale getallen zijn geschreven in drie sets van hex paren. Omdat het scherm kleuren zijn RGB (rood, groen, blauw), de eerste paar definieert de rode tint, het tweede paar definieert de groene tint, en het derde paar definieert het blauw. Je kunt makkelijk kleuren in je website verwerken, bijvoorbeeld een rode tekst maak je zo: <span style= color: #ff0000; >test</span> De #ff0000 is de hexa code voor de kleur. H I T een hit op je website is eigenlijk een verzoek om een enkel bestand van je webserver. Dit betekent dat een bezoek aan een pagina meerdere treffers of hits kan genereren. H O S T I N G je kunt bij een hostingpartij je website laten hosten. Zij zorgen voor drie dingen: een IP (domein) adres, fysieke ruimte om de website op te slaan en voor het verkeer met andere servers.

10 . H T A C C E S S dit bestand is belangrijk in de directory van je website. Binnen het.htaccess bestand worden verschillende zaken geregeld, zoals autorisatie, toegang tot de website en beveiligingsopties. Een klein typefoutje in je.htaccess bestand en je website is compleet onbereikbaar. Voordat je iets gaat veranderen, moet je dan ook eerst een backup maken. H T M L staat voor Hyper Text Markup Language. Dit is de basistaal voor het maken van websites. Documenten in HTML worden gelezen door een webbrowser om vervolgens weergegeven te worden als webpagina. HTML-documenten bevatten op de eerste plaats semantische structuur en tekstuele inhoud van een webpagina; de opmaak en weergave van beelden kunnen er ook in worden beschreven, maar daar wordt meestal een andere codetaal voor gebruikt, CSS. H T M L E L E M E N T met een HTML-element kun je een woord of tekst schuingedrukt, vet of een andere verschijning geven. Als je een woord vet wilt maken gebruik je een b-tag. Dat doe je zo:: <b> Dit is een vetgedrukt deel </ b> H T T P S betekent HyperText Transfer Protocol over SSL (Secure Socket Layer) of afwisselend HyperText Transfer Protocol Secure. Dit is hetzelfde als HTTP, maar dan via een beveiligde, versleutelde verbinding. H Y P E R L I N K een hyperlink is de doorklik van de ene pagina naar een andere pagina. Dit is zo n voorbeeld van een link naar een andere pagina. Meestal is het een tekst die uit een hyperlink bestaat, maar je kunt ook een afbeelding laten doorlinken. De tekst is vaak onderstreept of in een andere kleur of lettertype.

11 I E afkorting voor Internet Explorer. Dit is een van de populairste internet browsers, van Windows. I P - A D R E S IP staat voor Internet Protocol, is een adres waarmee een netwerkkaart, van een host in een netwerk eenduidig geadresseerd kan worden binnen het TCP/IP-model, de standaard van het internet. Als je een abonnement neemt bij een hostingpartij, krijg je vaak een IP adres, die aan je website wordt gekoppeld. I S P Internet Service Provider oftewel een bedrijf dat de hosting voor je website regelt. Dit kan de verbinding van het internet zijn, maar ook diensten die de gebruiker via het internet kan gebruiken. J A V A S C R I P T is een scripttaal in opkomst om webpagina s interactief te maken en webapplicaties te ontwikkelen. Het script wordt door middel van HTML overgebracht in de webbrowser en wordt hierin uitgevoerd. WordPress zal in de toekomst helemaal overschakelen naar Javascript, in plaats van de codeertaal CCS. Een belangrijke ontwikkeling! J P G Een bestand type dat wordt veel gebruikt voor afbeeldingen, in het bijzonder voor foto s. K E Y W O R D O F S L E U T E L Z O E K W O O R D het belangrijkste zoekwoord in een artikel. Voor Google is het een belangrijk herkenningspunt om te weten waar het artikel over gaat. Het is dus belangrijk dat je sleutelzoekwoorden in je artikel zet om zo beter te worden gevonden door zoekmachines.

12 L A N Local Area Network. Het is een klein netwerk van computers dat aan elkaar wordt verbonden. Je kunt zo makkelijker bestanden tussen verschillende computers uitwisselen. L A N D I N G S P A G I N A Een landingpage is de pagina waar een bezoeker op kan landen. Vaak wordt een landingspagina gebruikt om een specifiek product of dienst te promoten. Bijvoorbeeld een boek. De landingspagina heeft vaak geen afleidingen, zoals een navigatiebalk of zijbalk. Alles is gericht op dat ene product. Kijk maar eens op Unbounce waar je makkelijk zelf landingspagina s kunt maken. M E T A D A T A zijn de gegevens in de header met informatie over de webpagina die een bezoeker op dit moment biedt. De informatie in de meta data is niet zichtbaar op de webpagina (behalve in de broncode). Je kunt voor elke pagina of artikel Meta data toevoegen. Dan kan bijvoorbeeld met de plugin SEO Yoast. Zo kun je Google laten weten waar de pagina of het artikel over gaat. N A V I G A T I E het is de structuur van je website, een belangrijk onderdeel. Via de navigatie kan de bezoeker geleid worden van het ene naar het andere deel van de website. Als dat niet goed is of onduidelijk, haken bezoekers snel af. Vaak staat er bovenin of aan de linker- of rechterkant een navigatiebalk of menu waar de bezoekers zich kunnen oriënteren. O P E N S O U R C E de productie en ontwikkeling van tools en software die vrij gebruikt mogen worden voor verdere ontwikkeling van software of online producten of diensten.

13 P A G E V I E W staat voor het aantal keren dat een pagina van een website wordt opgeroepen. Voor iedere pageview die je krijgt, kijkt er iemand op die pagina. P A Y P E R C L I C K wordt veel in de advertentiewereld op internet gebruikt. In plaats van het betalen van een vast maandelijks tarief, betaal je een klein bedrag, elke keer als er iemand klikt op je banner of advertentie. Kijk maar eens op Unbounce waar je makkelijk zelf landingspagina s kunt maken. P E R M A L I N K is in feite het adres van een bepaalde blogpost. In WordPress kun je de permalinks instellen. Vaak staat deze op standaard maar beter is om het aan te passen in berichtnaam. In het adres van je blogpost zie je dan beter (en ook zoekmachines) waar het artikel over gaat. Want in plaat van getallen verschijnt de kop van je artikel. P H P een programmeertaal die op Linux is gebaseerd. Het werkt in combinatie met html en zorgt ervoor dat functies worden uitgevoerd vanaf de server. P L U G I N om meer functionaliteit aan WordPress te geven, kun je een plugin gebruiken. Het is net als met de accessoires waarmee je een auto kunt opleuken, zoals een extra spiegel of geblindeerde ramen. WordPress heeft een aantal standaardfuncties, maar er zijn plugins om je website sneller te laten laden, of om een chatfunctie toe te voegen, of om er een webwinkel van te maken. Het is een stukje software dat je website deze nieuwe functie geeft. Er zijn duizenden plugins die je aan je website kunt toevoegen, een belangrijk overzicht zie je in de Plugin catalogus.

14 R O O T de bestanden die allemaal nodig zijn om je website op te bouwen, worden op de server opgeslagen in verschillende mappen, gerangschikt in een hiërarchische volgorde. De belangrijkste map waarin alle andere mappen en submappen voor je account worden gehouden, is de hoofdmap, ook wel de root genoemd. R S S oftewel Really Simple Syndication. RSS maakt het mogelijk dat bezoekers zich abonneren op een blog en kunnen updates ontvangen via een RSS-lezer. De laatste jaren is de populariteit van RSS tandende; het wordt minder vaak gebruikt. S E A R C H E N G I N E de Engelse benaming voor zoekmachine. Een programma dat informatie verzamelt uit miljarden websites en pagina s op het internet. Google is de populairste zoekmachine, maar er zijn er meer, zoals Yahoo of Bing. In Nederland is er de zoekmachine Vinden.nl, maar die is lang niet zo bekend en populair. S C R I P T een stukje code met een specifieke functie op een website. De gebruiksmogelijkheden zijn eindeloos, evenals de verschillende scripts die kunnen worden gebruikt, geschreven in verschillende talen, zoals JavaScript. S C R O L L E N een pagina van een website is vaak langer dan wat je op je computer of smartphone ziet. Als je naar beneden gaat om meer van de pagina te zien, heet dat scrollen.

15 S E O een Engelse term dat staat voor search engine optimization, wat zoekmachineoptimalisatie betekent. Het is een verzameling technieken, gericht zijn op het optimaliseren van websites of internetpagina s voor de vindbaarheid door zoekmachines. Google bijvoorbeeld kent waarde toe aan websites door middel van zoekmachine ranking factoren. Dit zijn factoren als aantal zoekwoorden in een tekst, snelheid van je website en nog veel meer. Een overzicht van alle factoren zie je in het artikel Googles 200 ranking factors. S E R V E R een server is een computer die wordt gebruikt voor een fysieke opslagruimte voor websites en s. Zonder een server, zou je website niet zichtbaar zijn. Servers worden in de meeste gevallen door hosting bedrijven verzorgd die de servers in speciale ruimtes houden. S H A R E W A R E is een stukje software die je gratis kunt gebruiken voor een bepaalde periode. Daarna moet je het kopen met een licentievergoeding, om te kunnen blijven werken met de software. S I D N Bij de Stichting Internet Domeinnaamregsitratie Nederland (SIDN) kunt je kijken of een domeinnaam al bestaat en wie deze heeft geregistreerd. S I T E M A P dit is een index van alle content op jouw website. Het heeft als doel om mensen te helpen om te vinden wat ze zoeken op de site. Maar ook zoekmachines kunnen zo goed zien wat de structuur van je website is. Een goede structuur wordt beloond met hogere posities in de zoekresultaten.

16 S P A M spam is ongewenste , normaal gesproken verzonden in grote hoeveelheden en waar je niet om gevraagd hebt. Spam wordt verzonden om bijvoorbeeld je over te halen iets te kopen. Erger is nog dat er een virus in je spammail zit. Dit kan een bedreiging zijn voor je website. S U B D O M E I N een domein dat weliswaar deel uitmaakt van een gewoon domein, maar volledig gescheiden kan opereren. Bij WPjournalist zou een subdomein bijvoorbeeld kunnen zijn. Je ziet dat het www is vervangen door help. Op dit subdomein kun je een apart opererende website installeren. T A G zorgt voor een andere indeling van je website. Een website heeft een navigatie of menu, maar het laat niet de inhoud zien vanuit de verschillende invalshoeken. Tags doen dat wel. Vaak staan tags aan het begin of eind van het artikel. T E M P L A T E O F T H E M E is een kant-en-klare website, inclusief content management systeem. Tegenwoordig kun je voor een beperkt budget een complete website kopen, bijvoorbeeld bij Themeforest, een marktplaats voor websites. WPjournalist is bijvoorbeeld hier ook gekocht en is afgeleid van Newspaper. T R O J A A N S P A A R D een virus (kwaadaardige code) die je computer infecteert, zodat kwaadwilligen je computer kunnen overnemen of beschadigen. Vaak kan dat gebeuren als je een bestand opent die via een mail naar je is verstuurd. Maar hackers kunnen ook zelf via een zwak wachtwoord of slecht beveiligde server of niet geupdated WordPress binnendringen.

17 U N I E K E B E Z O E K E R deze term wordt vaak gebruikt om te bepalen hoeveel bezoekers er naar je website komen. Elke persoon die je website bezoekt, is een uniek persoon. U P L O A D E N als je informatie, pagina s, foto s, enz naar je website stuurt met een ftp-programma, heet dat uploaden. U R L betekent Uniform Resource Locator. Een URL is een uniek webadres. is bijvoorbeeld een URL. V E R B I N D I N G die heb je nodig om op het internet te komen. Meestal kun je dat via een hostingprovider regelen. Je hebt ook een verbinding nodig om een aansluiting te regelen, bijvoorbeeld via je kabel- of telefoonleverancier. Je hebt verschillende soorten verbindingen: kabel, ADSL en draadloos. V I R U S zie betekenis bij Trojaans paard. W E B M A I L de box die je overal ter wereld kunt controleren vanaf elke computer. W E B P A G I N A één pagina van een website. Een pagina is niet hetzelfde als een bericht in WordPress. Pagina s zijn vaak wat statischer, en bestaan uit vaste onderdelen, zoals home, over ons, diensten, portfolio, contactpagina, etc.

18 W E B S I T E de werkelijke website zelf. Daar valt zowel de voorkant onder, dus wat je op internet ziet, als de backend, zeg maar het cms waar je je website kunt beheren. W W W World Wide Web. Een andere naam voor het internet. X M L staat voor Extensible Markup Language. Je kunt bijvoorbeeld een XML document downloaden van je bestaande WordPress website. Daarin staan alle pagina s, berichten, afbeeldingen en reacties. Die kun je vervolgens naar je nieuwe website uploaden en zo kun je makkelijk alle content van de ene naar de andere website verhuizen. Z O E K M A C H I N E een plek waar informatie over honderden, duizenden en miljoenen websites wordt opgeslagen, zodat mensen gemakkelijk en snel informatie vinden. Z O E K R E S U L T A A T wanneer iemand zoekt naar iets met behulp van een zoekmachine, komt er in de zoekmachine een lijst van websites tevoorschijn: het zoekresultaat. Het doel van een website is om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te verschijnen.

Internet Marketing Termen

Internet Marketing Termen Internet Marketing Termen Als beginnend Internet Marketeer ga je veel termen tegen komen, die je in verwarring zullen brengen. Hieronder heb ik een lijst met termen voor je samengesteld om jouw leven als

Nadere informatie

Zelf een website maken

Zelf een website maken Zelf een website maken Om een website te bouwen heb je drie dingen nodig. 1. De domeinnaam of URL, bijvoorbeeld www.massagepraktijk.nl of www.maakzelfjouwwebsite.nl 2. Een hostingpakket (dat is het huren

Nadere informatie

Waarom WordPress? Wat is WordPress? Bloggen en website Uniek design is mogelijk Makkelijk zelf te beheren

Waarom WordPress? Wat is WordPress? Bloggen en website Uniek design is mogelijk Makkelijk zelf te beheren Waarom WordPress? Wordpress is een bijzonder gebruiksvriendelijk systeem, zowel voor de gebruiker als de webbouwer. Iedereen kan er redelijk snel mee leren werken. Het zelf beheren van pagina s, nieuws,

Nadere informatie

TEST JE WEBKENNIS: Smarty or dummy www.blaucapel.nl >vakken> informatiekunde> test je webkennis

TEST JE WEBKENNIS: Smarty or dummy www.blaucapel.nl >vakken> informatiekunde> test je webkennis TEST JE WEBKENNIS: Smarty or dummy www.blaucapel.nl >vakken> informatiekunde> test je webkennis Deelnemen? Opdracht Voorbeeld : combineer de eerste kolom met de tweede. : 1 = B of 2 = LL (dit zijn niet

Nadere informatie

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast OPMAKEN VAN BERICHTEN EN PAGINA S ONE PAGER Berichten en pagina s worden op dezelfde wijze opgemaakt. Voor het opmaken van een bericht ga je in het navigatiemenu (afbeelding rechts) naar BERICHTEN > NIEUW

Nadere informatie

Welkom in de wondere wereld van websites met WordPress.

Welkom in de wondere wereld van websites met WordPress. Welkom in de wondere wereld van websites met WordPress. Alsjeblieft, dit kleine WordPress woordenboekje is voor jou. Want als je voor het eerst een website met WordPress gaat maken kom je misschien woorden

Nadere informatie

Kompozer Webdesign www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/

Kompozer Webdesign www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/ Hier vind je de cursus op het internet: www.acc.dds.nl/acconline/ Kompozer Webdesign www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/ Een bestaande website met kompozer www.acc.dds.nl/lesonline/kompozer/website/ Bestanden

Nadere informatie

WordPress Website. Wat is een WordPress website? Hoe werkt het? Wat kan je ermee? En moet je het gebruiken?

WordPress Website. Wat is een WordPress website? Hoe werkt het? Wat kan je ermee? En moet je het gebruiken? WordPress Website Wat is een WordPress website? Hoe werkt het? Wat kan je ermee? En moet je het gebruiken? Inhoudsopgave I. Wat is WordPress... 2 Uitleg WordPress Hoe werkt WordPress II. Wat is een Domein,

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

Welkom in de wondere wereld van websites met WordPress.

Welkom in de wondere wereld van websites met WordPress. Welkom in de wondere wereld van websites met WordPress. Alsjeblieft, dit kleine WordPress woordenboekje is voor jou. Want als je voor het eerst een website met WordPress gaat maken kom je misschien woorden

Nadere informatie

Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website

Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website Inhoud Introductie... 3 Belangrijke Termen... 3 Inloggen op jouw Wordpress website... 4 Een Backup maken... 4 Het Wordpress dashboard... Thema

Nadere informatie

1.4.1 WordPress online WordPress-software Open source Forums 4

1.4.1 WordPress online WordPress-software Open source Forums 4 Inhoud Hoofdstuk 1 WordPress 1.1 Site bouwen 1 1.1.1 Software 1 1.1.2 CMS 1 1.2 Webdesign 1 1.3 Waarom WordPress? 2 1.3.1 CMS 2 1.3.2 WordPress 2 1.4 Wat is WordPress? 3 1.4.1 WordPress online 3 1.4.2

Nadere informatie

HOE WORD JE HET EERSTE ZOEKRESULTAAT?

HOE WORD JE HET EERSTE ZOEKRESULTAAT? HOE WORD JE HET EERSTE ZOEKRESULTAAT? WEBDESIGN DIGITALE MARKETING OPLEIDING & ADVIES GRAFISCH ONTWERP Inleiding Wat is zoekmachine optimalisatie? SEO, search engine optimization ook wel zoekmachine optimalisatie

Nadere informatie

Syllabus Zelf een website bouwen. Artheos

Syllabus Zelf een website bouwen. Artheos Syllabus Zelf een website bouwen Artheos Helma de Boer Artheos Webdiensten & Office Support www.artheos.nl 2012 Inhoud Syllabus Zelf een website bouwen H1 De techniek van een website... 3 1.1 Browser en

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

Handleiding Beveiligen van Wordpress

Handleiding Beveiligen van Wordpress Handleiding Beveiligen van Wordpress Deze handleiding beschrijft de stappen die u dient te nemen om uw Wordpress website te beveiligen Versie 1.0 Kies een sterk wachtwoord Gebruik als wachtwoord een combinatie

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na de installatie wordt in de

Nadere informatie

1.4.1 WordPress online WordPress-software Open source Forums 14

1.4.1 WordPress online WordPress-software Open source Forums 14 Inhoud Hoofdstuk 1 WordPress 1.1 Site bouwen 11 1.1.1 Software 11 1.1.2 CMS 11 1.2 Webdesign 11 1.3 Waarom WordPress? 12 1.3.1 CMS 12 1.3.2 WordPress 12 1.4 Wat is WordPress? 13 1.4.1 WordPress online

Nadere informatie

Handleiding Plesk. Eddy De Bock

Handleiding Plesk. Eddy De Bock Handleiding Plesk Eddy De Bock 1 1 STARTPAGINA Hier krijgt u een samenvattend overzicht van de functies die Plesk u biedt. 2 GEBRUIKERS Hier kan u gebruikers aanmaken, verwijderen en beheren. Onder Gebruikersrollen

Nadere informatie

Stap 2: Het uiterlijk van je WordPress website aanpassen

Stap 2: Het uiterlijk van je WordPress website aanpassen Stap 1: WordPress installeren Ik ga hier alleen in op de eenvoudige (automatische) manier. Je kunt het ook met de hand doen, maar dan moet je wel wat technische kennis hebben. en ik wil het eenvoudig houden.

Nadere informatie

Verdien model. Affiliate marketing

Verdien model. Affiliate marketing Verdien model Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met je site. Als je slim bent gebruik je alle manieren zo kan je op zo veel mogelijk manieren geld uit je site halen. Al deze manieren

Nadere informatie

Content Management Systeem Specifieke modules van het Steenstra CMS 2011

Content Management Systeem Specifieke modules van het Steenstra CMS 2011 Content Management Systeem Specifieke modules van het Steenstra CMS 2011 2. Overzicht en specificering van additionele modules Naast de basis implementatie is het Steenstra CMS systeem uit te breiden met

Nadere informatie

Les W-01: HTML. Een website bouwen in HTML. 2006, David Lans

Les W-01: HTML. Een website bouwen in HTML. 2006, David Lans Les W-01: HTML 1.0 HTML Websites zijn opgebouwd uit afzonderlijke webpagina s. Deze webpagina s zijn geschreven in een aparte taal, HTML. De afkorting HTML staat voor Hyper Text Markup Language. Vrij vertaald

Nadere informatie

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen A Inloggen 1. Ga naar http://webtinq.nl 2. Klik op de knop "Login". 3. Voer het e-mail adres en wachtwoord in dat je hebt gekregen. 4. Klik op de knop "Login". 5. Je bent nu ingelogd! B - Wachtwoord Veranderen

Nadere informatie

Publiceren met WordPress

Publiceren met WordPress Publiceren met WordPress Peter Osterop Tweede herziene editie 1. Installatie van WordPress 2. Configuratie van WordPress 3. Het uiterlijk van WordPress 4. Pagina s en berichten maken in WordPress 1 Installatie

Nadere informatie

WEBANALYSE. WEBPAGINA: http://www.joy-ce.com/ April 2013. Vervaardigd door:

WEBANALYSE. WEBPAGINA: http://www.joy-ce.com/ April 2013. Vervaardigd door: WEBANALYSE WEBPAGINA: http://www.joy-ce.com/ April 2013 Vervaardigd door: Inhoudsopgave Inhoud.2 Introductie 3 Social Media 4 Mobiel 5 SEO..6 Basis. Inhoud. Links.. Keywords. Autoriteit. Linkuitwisseling...

Nadere informatie

VKblog-importer : De gebruiksaanwijzing.

VKblog-importer : De gebruiksaanwijzing. VKblog-importer : De gebruiksaanwijzing. deze gebruiksaanwijzing beschrijft versie 0.1.2 VKblog-importer is een plugin voor WordPress die bedoeld is om blogs van VKblog te importeren in WordPress. Posts

Nadere informatie

Kenmerken Nomadesk Software

Kenmerken Nomadesk Software Kenmerken Nomadesk Software DATABEVEILIGING Versleutelde lokale schijf Nomadesk creëert een veilige virtuele omgeving, een Vault, op uw lokale harde schijf. Alle mappen en bestanden opgeslagen op de Vault

Nadere informatie

Beschrijving webmail Enterprise Hosting

Beschrijving webmail Enterprise Hosting Beschrijving webmail Enterprise Hosting In dit document is beschreven hoe e-mail accounts te beheren zijn via Enterprise Hosting webmail. Webmail is een manier om gebruik te maken van e-mail functionaliteit

Nadere informatie

Websites aanpassen. Voor iedereen.

Websites aanpassen. Voor iedereen. Websites aanpassen. Voor iedereen. Teksten aanpassen en afbeeldingen toevoegen. Links naar andere pagina s of documenten. Pagina s toevoegen, kopiëren en verplaatsen. Ondersteuning voor meerdere talen.

Nadere informatie

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Introductie Deze gebruikershandleiding geeft gedetailleerde basisinformatie over hoe te werken met Bitrix Site Manager. Deze handleiding is bedoeld

Nadere informatie

Deze handleiding geldt voor Joomla 3.x. In andere versies zijn kleine afwijkingen mogelijk. Copyright 2016 Websitebron.

Deze handleiding geldt voor Joomla 3.x. In andere versies zijn kleine afwijkingen mogelijk. Copyright 2016 Websitebron. Zeer beknopte handleiding Joomla Deze handleiding geldt voor Joomla 3.x. In andere versies zijn kleine afwijkingen mogelijk. Copyright 2016 Websitebron. Waarschuwingen vooraf Pas op: u kunt als eigenaar

Nadere informatie

Aan de slag met DNS Jeroen van Herwaarden, Robbert-Jan van Nugteren en Yannick Geerlings 19-3-2010

Aan de slag met DNS Jeroen van Herwaarden, Robbert-Jan van Nugteren en Yannick Geerlings 19-3-2010 Aan de slag met DNS Jeroen van Herwaarden, Robbert-Jan van Nugteren en Yannick Geerlings 19-3-2010 Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding... 3 Hoofdstuk 2 Algemene informatie over DNS... 4 Hoofdstuk 3 Verschillende

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. bloggen met Wordpress

Cursus Onderwijs en ICT. bloggen met Wordpress Cursus Onderwijs en ICT Deel 21 (versie 1.0 NL 27-04-2011) bloggen met Wordpress door Serge de Beer Inleiding Zelf ben ik niet zo n blogger. Niet dat ik het niet heb geprobeerd trouwens. Al regelmatig

Nadere informatie

WordPress Website. Bouw zelf je WordPress Website. www.supersnelonline.nl Maarten Hendrix. Maarten Hendrix

WordPress Website. Bouw zelf je WordPress Website. www.supersnelonline.nl Maarten Hendrix. Maarten Hendrix WordPress Website Bouw zelf je WordPress Website Maarten Hendrix Maarten Hendrix 2 Inhoudsopgave WordPress inleiding... 5 Wat is WordPress?... 5 Wat is het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com?...

Nadere informatie

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Handleiding CMS Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 3 2.0 Introductie CMS en websites 4 3.0 Inloggen in beheer 5 4.0 Dashboard 6 4.1 Bezoekers totalen 6 4.2 Bezoekers 7 4.3

Nadere informatie

In dit hoofdstuk maak je kennis met PHP. Hoe werkt deze. programmeertaal? En hoe is het ontstaan? Ook leer je welke editors

In dit hoofdstuk maak je kennis met PHP. Hoe werkt deze. programmeertaal? En hoe is het ontstaan? Ook leer je welke editors 1. Over PHP 1.1 Inleiding In dit hoofdstuk maak je kennis met PHP. Hoe werkt deze programmeertaal? En hoe is het ontstaan? Ook leer je welke editors je kunt gebruiken om PHP-scripts te maken en hoe je

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie

Nadere informatie

ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN?

ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN? WordPress installeren ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN? WordPress Academy Nederland helpt je op weg met onze Basiscursus INHOUD P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P 10 Wat is WordPress? Voordat je écht kan beginnen

Nadere informatie

SEO advies plan. Tim Pieters M41T

SEO advies plan. Tim Pieters M41T SEO advies plan Tim Pieters M41T Inhoudsopgave -Inleiding -Stand van zaken -Optimalisatie -Resultaten -Toekomstige aanbevelingen Inleiding De website die zal worden behandeld in dit SEO plan is www.tp-media.design.

Nadere informatie

WordPress-website maken in 1 dag Installatiehandleiding WordPress

WordPress-website maken in 1 dag Installatiehandleiding WordPress WordPress-website maken in 1 dag Installatiehandleiding WordPress Jaap Vink Inleiding Voordat je kunt beginnen met het maken van je website met WordPress moet je eerst WordPress installeren. Dat kan op

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Inloggen in administratorgedeelte Informatie

Nadere informatie

De 3 bovenstaande worden onderhouden door mensen beheerd Dus meer kwaliteit dan machine

De 3 bovenstaande worden onderhouden door mensen beheerd Dus meer kwaliteit dan machine Internet Sheet 1 Goed zoeken - Wat, waar en hoe je moet zoeken Startpagina's - Verzamel pagina en woord onderhouden door personen. ( Redactueren ) Direcotries - Is een verzamelen pagina met structuur doormiddel

Nadere informatie

IQ LEADS Adres: Curieweg 8E Postcode: 2408 BZ Plaats: ALPHEN AAN DEN RIJN Telefoon: (0172)

IQ LEADS Adres: Curieweg 8E Postcode: 2408 BZ Plaats: ALPHEN AAN DEN RIJN Telefoon: (0172) 1 Inhoud Tips voor u begint... 3 Beginnen met WordPress... 4 Login... 4 Dashboard... 4 Back-up maken van uw website... 5 Bloggen en Pagina s... 6 Tekst editor... 6 Nieuwsbericht maken (Bloggen)... 6 Pagina

Nadere informatie

WORDPRESS TRAINING: 1. AANMELDEN

WORDPRESS TRAINING: 1. AANMELDEN WORDPRESS TRAINING: 1. AANMELDEN 1.a Hoe meld ik mij aan? U kunt zich aanmelden door uw domeinnaam gevolgd door /wp-admin te openen in uw browser. Ga naar internet en type (bijvoorbeeld) URL: http://www.uwdomeinnaam.nl/wp-admin

Nadere informatie

NVU-Workshop. Websites bouwen met Nvu. Henk Stoop - Docent Website design - HkeyDesigns - HCC WG Website design - KBO WG ICT-Adviseur

NVU-Workshop. Websites bouwen met Nvu. Henk Stoop - Docent Website design - HkeyDesigns - HCC WG Website design - KBO WG ICT-Adviseur Websites bouwen met Nvu Voorbeeld websites Hkey-Designs Manders mondhygieniste Slaapadvies Sterrenburg Werkplan Henk Stoop - Docent Website design - - HCC WG Website design - KBO WG ICT-Adviseur Workshop:

Nadere informatie

Aan de slag met internet

Aan de slag met internet Aan de slag met internet Titel Aan de slag met internet Eerste druk December 2017 De module Aan de slag met Internet is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERKportal.nl is een product van SBCM en

Nadere informatie

16. Web Station. In dit hoofdstuk komen de volgende onderwerpen aan bod:

16. Web Station. In dit hoofdstuk komen de volgende onderwerpen aan bod: 16. Web Station U kunt uw QNAP NAS gebruiken om een website te hosten. U kunt zelf een website bouwen in HTML of gebruik maken van één van de vele content management systemen die beschikbaar worden gesteld

Nadere informatie

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl In 5 stappen uw eigen professionele blog maken Hoemaakjeeenblog.nl 1 Inhoudsopgave Welkom bij onze gratis cursus... 1 Stap 1, Een domeinnaam registreren

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

IMPACTS SITES BEZOOM V2.1 GEBRUIKSAANWIJZING

IMPACTS SITES BEZOOM V2.1 GEBRUIKSAANWIJZING INHOUD I. LOGIN IMPACTS SITES BEZOOM V2.1 GEBRUIKSAANWIJZING II. BEHEER UW WEBSITE 1. ONDERWERP A. Informatie B. Contactpersoon C. Links D. Footer E. Favicon 2. CMS A. Toevoegen (een pagina) B. SEO 3.

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

SEO plan. Bart Janssen Semester 4 Fontys ICT & Media Design

SEO plan. Bart Janssen Semester 4 Fontys ICT & Media Design SEO plan Bart Janssen Semester 4 Fontys ICT & Media Design Inleiding Mijn adviesplan heb ik geschreven voor mijn persoonlijke leerportfolio. Het leerportfolio staat online op http://www.bartjanssen.eu.

Nadere informatie

HANDLEIDING CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM

HANDLEIDING CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM HANDLEIDING CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM Het CMS in het kort Middels het CMS zijn alle pagina s aanpasbaar, met uitzondering van het inschrijfformulier en sitemap. Een beheersysteem zorgt in de eerste plaats

Nadere informatie

inleiding... 2 Lees dit eerst voordat je begint met deze handleiding!!!... 3 Wordpress Omgevingen... 4 Inloggen aan de voorkant...

inleiding... 2 Lees dit eerst voordat je begint met deze handleiding!!!... 3 Wordpress Omgevingen... 4 Inloggen aan de voorkant... Handleiding Wordpress 4.4.1., deel 1 Inhoud inleiding... 2 Lees dit eerst voordat je begint met deze handleiding!!!... 3 Wordpress Omgevingen... 4 Inloggen aan de voorkant... 4 Inloggen aan de achterkant...

Nadere informatie

Wat is internet? Hüseyin Uçar 3B

Wat is internet? Hüseyin Uçar 3B Wat is internet? Hüseyin Uçar 3B Internet is een netwerk dat bestaat uit computer netwerken over het algemeen alleen beschikbaar binnen een organisatie of gebouw. T r i v i u m c o l l e g e Wat is Internet?

Nadere informatie

Workshop 2. Inhoud. 1. Foto s verkleinen 2. Hoe media embedden? 3. Tips en Trics 4. Google Analytics

Workshop 2. Inhoud. 1. Foto s verkleinen 2. Hoe media embedden? 3. Tips en Trics 4. Google Analytics Workshop 2 Inhoud 1. Foto s verkleinen 2. Hoe media embedden? 3. Tips en Trics 4. Google Analytics 1. Foto s verkleinen Er zijn een aantal opties om foto s te verkleinen. Zo zit er in het besturingssysteem

Nadere informatie

Een website omzetten naar WordPress

Een website omzetten naar WordPress 1 Een website omzetten naar WordPress Er zijn talloze programma s beschikbaar om websites te maken. In de titels Basisgids Websites maken met WordPress en Websites maken met WordPress voor senioren wordt

Nadere informatie

Handleiding Website Laatste update: april 2014

Handleiding Website Laatste update: april 2014 Laatste update: april 2014 1. Google Search Tijdens de ontwikkeling van uw website werd er veel aandacht besteed aan optimalisatie voor zoekmachines zoals Google. Dit onder andere door de broncode technisch

Nadere informatie

LAAT ONS EEN MAKE OVER VAN UW WEBSITE MAKEN EEN SLIMME SNELLE VEILIGE MULTI SCREENWEBSITE BOUWEN DIE PRESTEERT DIE U WEBSITE HOGER PLAATST IN DE

LAAT ONS EEN MAKE OVER VAN UW WEBSITE MAKEN EEN SLIMME SNELLE VEILIGE MULTI SCREENWEBSITE BOUWEN DIE PRESTEERT DIE U WEBSITE HOGER PLAATST IN DE LAAT ONS EEN MAKE OVER VAN UW WEBSITE MAKEN EEN SLIMME SNELLE VEILIGE MULTI SCREENWEBSITE BOUWEN DIE PRESTEERT DIE U WEBSITE HOGER PLAATST IN DE GOOGLE ZOEKMACHINES WIJ LEVEREN Complete Website Bouw en

Nadere informatie

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken.

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken. Informatie- en communicatietechnologie Informatie- en communicatietechnologie (ICT) is de techniek om informatie te verzamelen, op te slaan, weer te geven en uit te wisselen. Dit kan door geluid, tekst,

Nadere informatie

SBO WEBSITES BOUWEN IN 7 STAPPEN

SBO WEBSITES BOUWEN IN 7 STAPPEN SBO WEBSITES BOUWEN IN 7 STAPPEN STAPPENPLAN WEBSITE BOUWEN Online ondernemers behalen drie procent meer omzet dan hun offline collega's, zo blijkt uit onderzoek. Een goede reden om als mkb er online aanwezig

Nadere informatie

Websites & Zoekmachines

Websites & Zoekmachines Zoekmachines, Wat en Hoe... 2 Wat is een Zoekmachine?... 2 Hoe werkt het?... 2 Meldt Je Site Aan... 3 Meta-data... 3 Links naar je site... 3 De grote 3... 3 Hoe aanmelden?... 3 Wachttijd na aanmelding...

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 3. Het World Wide Web MM-05-03-01. Voorkennis: Geen.

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 3. Het World Wide Web MM-05-03-01. Voorkennis: Geen. OPDRACHTKAART MM-05-03-01 Het World Wide Web Voorkennis: Geen. Intro: Deze opdracht gaat over de belangrijkste mogelijkheid van het internet: het surfen op het World Wide Web. Deze opdracht beschrijft

Nadere informatie

Berichten maken en beheren

Berichten maken en beheren Berichten maken en beheren Berichten (of het Engels: posts) zijn de basis van WordPress. Als uw website een blog is, zijn de berichten het meest gebruikte onderdeel. Anderszins zijn berichten actualiteiten,

Nadere informatie

ABC Analytics Handleiding

ABC Analytics Handleiding ABC Analytics Handleiding Online zichtbaarheid wordt steeds belangrijker en je moet er in blijven investeren met het aantrekken van bezoekers door middel van campagnes, zoekmachine optimalisatie en social

Nadere informatie

Google is wereldwijd de meest gebruikte zoekmachine, andere populaire zoekmachines zijn Yahoo, Bing en Baidu (Chinees).

Google is wereldwijd de meest gebruikte zoekmachine, andere populaire zoekmachines zijn Yahoo, Bing en Baidu (Chinees). SEO Techniek Search Engines/ Zoekmachines Google is wereldwijd de meest gebruikte zoekmachine, andere populaire zoekmachines zijn Yahoo, Bing en Baidu (Chinees). Zoekmachines indexeren webpagina's geautomatiseerd

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding De Kleine WordPress Handleiding De Kleine WordPress Handleiding Algemene Informatie Dit is versie 1.9 van dit boek, voor de meest recente versie kunt u terecht op WordPress Magazine Disclaimer: Bij het

Nadere informatie

WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies

WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies IBAN: NL57ABNA0479025207 Inleiding: Wij hebben uw website op diverse facetten geanalyseerd en hier een bondig rapport voor geschreven. Door het uitvoeren van onderstaande

Nadere informatie

1. Proloog webtechno, rauwkost

1. Proloog webtechno, rauwkost 9 1. Proloog webtechno, rauwkost Voor men kan beginnen met het maken het aanpassen van een website is het nuttig om eerst eens een kijkje te nemen naar bestaande sites. Bij deze, mogelijk hernieuwde, kennismaking

Nadere informatie

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen.

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. Terminologie HTML en CSS HTML: Hyper Markup language Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. CSS: Cascading StyleSheet stylesheet for

Nadere informatie

15 tips voor een goede website. Dieneke Van Eijk

15 tips voor een goede website. Dieneke Van Eijk 15 tips voor een goede website Dieneke Van Eijk dieneke@sitevisie.com Zomercheck Als je op vakantie gaat check je natuurlijk voor vertrek je auto, maak je lijstjes wat er mee gaat in je koffer en bereid

Nadere informatie

WORDPRESS. De Volgende Stap. 2015, Roy Sahupala

WORDPRESS. De Volgende Stap. 2015, Roy Sahupala WORDPRESS De Volgende Stap 2015, Roy Sahupala Belangrijke opmerking De methodes en programma s in deze handleiding zijn zonder inachtneming van enige patenten vermeld. Ze dienen enkel voor amateuren studiedoeleinden.

Nadere informatie

Handleiding CMS Made Simple

Handleiding CMS Made Simple Handleiding CMS Made Simple Versie 3 Mei 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen en uitloggen... 4 Inloggen... 4 Uitloggen... 5 3. Plaatsen van teksten op pagina s... 6 Menubalk... 6 Tekst plaatsen

Nadere informatie

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING Online Marketing Door: Annika Woud 1 Inhoudsopgaven 1 Wat is online marketing? 2 Hoe pas je online marketing toe op een website? Hoe pas je het toe? SEO Domeinnaam HTML Google Analytics Advertenties op

Nadere informatie

Stappenplan Blog maken

Stappenplan Blog maken WAT IS BLOGGER? Een blog is een website waar je regelmatig nieuwe inhoud in de vorm van berichten plaatst. Een nieuwe blogpost kun je plaatsen wanneer jij wilt, dagelijks, wekelijks of maandelijks. Lezers

Nadere informatie

Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Webmail

Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Webmail Handleiding ZorgMail Secure e-mail - Webmail 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem

Nadere informatie

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op 1 Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP.... 8 Joomla installeren op XAMPP... 15 Handige links... 16 2 Disclaimer Bij de samenstelling

Nadere informatie

Content tips & tricks

Content tips & tricks Content tips & tricks E-learning vormt de basis van je lessen en als docent steek je veel tijd in het ontwikkelen en vormgeven van deze content. Met deze handleiding maken we dit proces net even makkelijker

Nadere informatie

Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express

Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express Windows Mail 2008 : De opvolger van Outlook Express Windows XP en zijn voorgangers hadden als eigen E-mailprogramma Outlook Express. Hoe zit het met Vista? Windows Vista heeft een gewijzigde versie van

Nadere informatie

Versie 0.4. Documentatie Onsweb Club plugin voor KNKV verenigingen. Laatste wijziging: 19 juli 2012 Auteurs: Marien Dongstra, Sebastian Huisman

Versie 0.4. Documentatie Onsweb Club plugin voor KNKV verenigingen. Laatste wijziging: 19 juli 2012 Auteurs: Marien Dongstra, Sebastian Huisman Documentatie Onsweb Club plugin voor KNKV verenigingen Versie 0.4 Laatste wijziging: 19 juli 2012 Auteurs: Marien Dongstra, Sebastian Huisman Alle rechten in dit document zijn voorbehouden. www.onsweb.nl,

Nadere informatie

Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015

Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015 Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015 Voorwoord SEO of Search Engine Optimizing is een belangrijk onderdeel van het schrijven van een blog artikel. In deze

Nadere informatie

Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015

Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015 Handleiding SEO controle & Publiceren blog-artikelen Wageningen UR blog. Oktober 2015 Voorwoord SEO of Search Engine Optimizing is een belangrijk onderdeel van het schrijven van een blog artikel. In deze

Nadere informatie

1.1 Site bouwen. 1.2 Webdesign

1.1 Site bouwen. 1.2 Webdesign 11 Hoofdstuk 1 WordPress 1.1 Site bouwen Internet bestaat nog maar relatief kort. Het is enorm gegroeid. Er zijn enorm veel websites. Tegenwoordig kan bijna iedereen een site maken. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Handleiding. Inhoudsopgave 25-02-2014

Handleiding. Inhoudsopgave 25-02-2014 Inhoudsopgave Beheerders Dashboard...2 Kalender beheerders...3 Activiteiten beheren...3 Herhalende activiteiten...4 Wijk coördinatoren...5 Kalenders beheren...5 Kalenders exporteren...6 Gebruikers beheren...7

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

CMS Template Handleiding

CMS Template Handleiding CMS Template Handleiding Inhoudsopgave Inloggen in het CMS... 3 Pagina s toevoegen... 4 Pagina s bewerken... 6 Een link toevoegen... 7 Een afbeelding toevoegen... 9 Foto s plaatsen op de fotopagina...

Nadere informatie

Handleiding Website beheersysteem

Handleiding Website beheersysteem Handleiding Website beheersysteem Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Inloggen...4 3. De startpagina...5 3.1. Startpagina menu...5 3.2. Bovenbalk...6 4. Menu en Pagina's...7 4.1. Een nieuwe pagina toevoegen...8

Nadere informatie

Hand-outs. Groei dankzij zoekmachinemarketing

Hand-outs. Groei dankzij zoekmachinemarketing Hand-outs Groei dankzij zoekmachinemarketing Hoeveel zoekopdrachten verwerkt Google per dag? 3,5 miljard Hoeveel km legt de gemiddelde zoekopdracht af? 2.400 km Uit hoeveel pagina s bestaat het internet?

Nadere informatie

Over PHP. PHP en MySQL. 1.1 Inleiding. In dit hoofdstuk maak je kennis met PHP. Hoe werkt deze

Over PHP. PHP en MySQL. 1.1 Inleiding. In dit hoofdstuk maak je kennis met PHP. Hoe werkt deze Over PHP 1.1 Inleiding In dit hoofdstuk maak je kennis met PHP. Hoe werkt deze programmeertaal? En hoe is het ontstaan? Ook leer je welke editors je kunt gebruiken om PHP-scripts te maken en hoe je eenvoudig

Nadere informatie

Inhoudsopgave... 1 Disclaimer... 3 Voorwoord... 3 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op

Inhoudsopgave... 1 Disclaimer... 3 Voorwoord... 3 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op 1 Inhoudsopgave... 1 Disclaimer... 3 Voorwoord... 3 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op XAMPP... 14 Handige links... 15 2 Disclaimer Bij de

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

Test Joomla op je PC 1

Test Joomla op je PC 1 1 Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook wordt verstrekt. De auteur van dit ebook kan op geen

Nadere informatie

Een website: zelf doen of uitbesteden?

Een website: zelf doen of uitbesteden? Een website: zelf doen of uitbesteden? Whitepaper Websites maken Pagina overzicht Heeft uw bedrijf geen (goede) website, dan is dat een gemiste kans. Als u het goed doet, kunt u via uw website namelijk

Nadere informatie

Handleiding bij het Content Management Systeem

Handleiding bij het Content Management Systeem Handleiding bij het Content Management Systeem 1. Content Managent System startvenster 2. Hoe voeg ik een nieuwe gebruiker toe? 3. Hoe maak ik een hoofdmenu-item aan? 4. Hoe koppel ik tekst aan een hoofdmenu-item?

Nadere informatie

Handleiding: Whitelabel Customersite

Handleiding: Whitelabel Customersite ARGEWEB B.V. Handleiding: Whitelabel Customersite Controlportal.nl Argeweb Support 8-1-2009 Handleiding voor het gebruik maken van de Whitelabel Customersite op controlportal.nl, door Resellers van Argeweb.

Nadere informatie