Dit doe ik 10 STUDENTES OVER HUN OPLEIDING IN TECHNIEK EN ICT....en welke technische/ict Mbo-opleiding kies jij?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit doe ik 10 STUDENTES OVER HUN OPLEIDING IN TECHNIEK EN ICT....en welke technische/ict Mbo-opleiding kies jij?"

Transcriptie

1 Dit doe ik 10 STUDENTES OVER HUN OPLEIDING IN TECHNIEK EN ICT...en welke technische/ict Mbo-opleiding kies jij?

2 3

3 HEB JE ER WEL EENS AAN GEDACHT OM EEN TECHNISCHE OF ICT-OPLEIDING TE GAAN DOEN? EN WEET JE EIGENLIJK NIET GOED WELKE OPLEIDINGEN ER ALLEMAAL ZIJN? Lees dan de verhalen van deze 10 enthousiaste vrouwelijke studenten die allemaal hebben gekozen voor een boeiende en leuke technische of ICTopleiding. Zij vertellen je meer over hun motivatie, geven voorbeelden over wat de opleiding inhoudt en waarom ze die zo interessant en uitdagend vinden.

4 Wil je meer weten over beroepen in techniek en ICT die je na je mbo-opleiding kunt doen? Neem dan eens een kijkje op Daar vind je foto s, filmpjes én verhalen van vrouwen en mannen met een beroep in bètawetenschap, techniek en ICT!

5 10 MBO-OPLEIDINGEN 1 Rahel volgt de opleiding Medische Instrumentatie Techniek 4 2 Demet volgt de opleiding ICT 6 3 Nadine volgt de opleiding Procestechniek 8 4 Nevin volgt de opleiding Bouwkunde 10 5 Kyah volgt de opleiding AV-productie 12 6 Amarens volgt de opleiding Installatietechniek 14 7 Angelique volgt de opleiding Logistiek supervisor 16 8 Sylvia volgt de opleiding Mediavormgeving 18 9 Tamira volgt de opleiding Technisch specialist personenauto s Emily volgt de opleiding Middenkader Engineering 22 Wil je weten wat de toelatingseisen zijn voor deze technische mbo-opleidingen? Vraag het aan je decaan of kijk op de website van het ROC bij jou in de buurt!

6 4 Rahel de Bruijn VOLGT DE OPLEIDING MEDISCHE INSTRUMENTATIE TECHNIEK OP HET ALBEDA COLLEGE IN ROTTERDAM. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP HET ARCUS COLLEGE IN HEERLEN EN OP DE LEIDSE INSTRUMENTENMAKERS SCHOOL. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Dominique Tasterbouwer, of kies bij Maak selectie Mens & Medisch.

7 1 Medische Instrumentatie Techniek 5 Belangrijk voor zieke mensen Rahel moet om het halfjaar haar bloeddruk laten controleren in het ziekenhuis. Sinds ze de opleiding Medische Instrumentatie Techniek doet, stelt ze allemaal vragen aan de artsen. Waar is dit knopje voor, wat betekent dat cijfertje? Dat vinden ze leuk. Ik heb ook wel eens aan een infuus gelegen. Nu weet ik hoe het werkt. Tijdens de open dag van Bouwkunde liep ze toevallig tegen de opleiding aan. Het sprak me meteen aan. Daarna heb ik een een dag meegelopen. Ik vond het heel interessant. Medisch instrumentatie technicus is een beroep met best veel verantwoordelijkheid. Je repareert bijvoorbeeld een infuus. Of je legt aan een arts uit hoe een nieuwe couveuse werkt. Een medisch instrumentatie technicus weet meestal meer van een apparaat in een ziekenhuis dan een arts. Soms word je opgeroepen om een arts te helpen. Ook moet je wel eens iets repareren tijdens een operatie. Anders gaat het mis. Als je klaar bent met de opleiding krijg je naast het diploma Medische Instrumentatie Techniek een diploma Elektrotechniek. Er komt veel elektrotechniek bij kijken. Dat vind ik een lastiger vak, maar ik wil het wel gewoon leren. Voor wiskunde en natuurkunde haal ik veel hogere cijfers dan op de middelbare school. Na de opleiding krijg je vaak gelijk een baan aangeboden. Dat was voor mij een reden om voor de opleiding te kiezen. Als je niet van bloed houdt, kun je als medisch instrumentatie technicus trouwens werken in een bedrijf dat medische apparaten maakt. Ik wil juist in een ziekenhuis werken, want ik vind het leuk om achter de schermen belangrijk te zijn voor zieke mensen. Je ziet voor wie je het doet.

8 6 Demet Ensan VOLGT DE OPLEIDING ICT OP HET ROC VAN TWENTE. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP HET ROC VAN FLEVOLAND IN ALMERE OF LELYSTAD EN OP HET SUMMA COLLEGE IN EINDHOVEN. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Sabine Eigenaar ICT-bedrijf, of kies bij Maak selectie Geld & Bedrijf.

9 2 ICT 7 Zelfstandig storingen verhelpen Het is handig als je zelf computerstoringen kunt verhelpen. En het is fijn als je zelfstandig en in je eigen tempo kunt werken. Demet heeft het goed voor elkaar bij ICT. Het mooie van de opleiding is dat je overal terecht kunt, want overal heb je met computers te maken. Ze kende de ICT-opleiding van vrienden. Eigenlijk was ik altijd al veel bezig met het oplossen van computerproblemen. Toch heb ik eerst twee jaar de opleiding Toerisme geprobeerd. Dat leek me wat omdat ik iets heb met vreemde talen. Maar ik vond er niks aan. Nu zit ik goed! Demet startte de opleiding op niveau 3. Je leert over het beheren van systemen als Windows en Linux, en over applicaties, de programma s op je computer. Daarna ben ik doorgegaan op niveau 4. Je kiest dan een richting zoals ICT-beheer of Applicatie- en Mediaontwikkeling. Ik heb gekozen voor ICT-beheer. Dat ligt mij het meest. Je werkt op een server, de hoofdcomputer in een bedrijf, waarmee je verschillende computers beheert. Is er een storing, dan los ik die op. Bij de andere richting leer je websites, applicaties en spelletjes te bouwen. De opleiding heeft veel praktische opdrachten en stages. Elk jaar ga je op stage: in het eerste jaar tien weken en in het tweede en derde jaar twintig weken. Gewoonlijk heb je vijf dagen in de week stage, maar in het laatste jaar hebben we vier dagen stage en één dag school. Een van mijn stages was op de Dr. Ariënsschool in Enschede. Ik heb de server beheerd en reparaties uitgevoerd. Dat ging prima en ik doe dat soort dingen met plezier.

10 8 Nadine van Geersdaele VOLGT DE OPLEIDING PROCESTECHNIEK OP SCALDA IN TERNEUZEN. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP ROC DE LEIJGRAAF IN VEGHEL EN OP HET DA VINCI COLLEGE IN DORDRECHT. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Claudia Procestechnoloog of Jolanda Chemicus, of kies bij Maak selectie Onderzoeken & Ontdekken.

11 3 Procestechniek 9 Productie verbeteren Op advies van Nadine heeft een fabriek een aanpassing gemaakt in het productieproces. En wie weet komt er nog meer, want ze is nog volop bezig met haar stageonderzoek. Het gaat om het verbeteren van een deel van de productie van zuivere glucosestroop, die wordt verwerkt in bijvoorbeeld frisdrank, ijs en ontbijtkoek. Op de opleiding Procestechniek leer je van alles over processen in een fabriek. Enorm interessant! Normaal sta je er helemaal niet bij stil hoe een pak melk of een plastic tas tot stand komt. En als je dan ook nog eens ziet hoe het in het echt gebeurt, ben je verkocht. Vorig jaar liep ik stage bij een styreen fabriek. Styreen wordt onder andere in plastic gebruikt om iets waterafstotend te maken of kan bewerkt worden tot isolatiemateriaal. Je leert zoveel, je bent echt met de praktijk bezig en kunt veel toepassen van wat je hebt geleerd. In het tweede jaar heb je tien weken stage, in het derde en vierde jaar twintig weken. De jongens uit haar klas noemen Nadine een meisje-meisje. Dat klopt ook wel, ik ben best meisjesachtig. Dat zulke meisjes niet in de techniek kunnen, is helemaal niet waar! En technisch werk hoeft helemaal niet vies en zwaar te zijn. Dat is echt iets van vroeger. Nadine overweegt verder te studeren, het liefst hbo-milieukunde. Ooit zou ik willen werken bij het Intergovernmental Panel on Climate Change, een organisatie van de VN die de risico s van klimaatverandering evalueert. Dat vind ik een belangrijk onderwerp. Als ik niet naar het hbo ga, dan werk ik lekker als procesoperator, wat je na deze opleiding bent. Want je vindt sowieso makkelijk een baan.

12 10 Nevin Gunay VOLGT DE OPLEIDING BOUWKUNDE OP HET ROC VAN AMSTERDAM. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP ROC TILBURG EN OP HET GRAAFSCHAP COLLEGE IN DOETINCHEM. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Fatos Projectleider, of kies bij Maak selectie Verkeer & Ruimte.

13 4 Bouwkunde 11 Bezig met echte dingen Elke dag gaan er voetgangers en fietsers over een brug, waaraan Nevin heeft meegewerkt. Onlangs nam ze er een kijkje. Dat voelde zo bijzonder! Nevin is vierdejaars Bouwkunde en vindt het jammer dat het bijna is afgelopen. De school voelt als een tweede thuis, ik heb echt een band met de mensen daar. Bouwkunde is een brede opleiding. Je krijgt vakken als constructieleer, waarbij je leert hoe je een gebouw bouwt: welke soorten beton zijn er, welke type funderingen en bakstenen. Bij bouwfysica leer je bijvoorbeeld hoe je isolatie, waarmee je een huis warm houdt, moet gebruiken en waaraan isolatie moet voldoen. Bij het tekenprogramma autocad leer je tekeningen te maken. Nevin vertelt dat ze niet zomaar een weekje achterover kan leunen. Dan loop je meteen achter. Je krijgt veel schoolprojecten, zoals gevels tekenen en metselwerk. De meeste stages zijn in het tweede en derde jaar. De mensen hadden bewondering en respect voor mij als meisje op de bouwplaats. Ik ben open en spontaan, maak met iedereen een praatje. Werken op een bouwplaats wordt ook steeds gewoner voor meisjes. Meer dan 30% bij Bouwkunde is een meisje. De opleiding past echt bij haar. Je kunt helemaal losgaan in wat je wilt bedenken. Dat is zo leuk! De stagebegeleiders hebben vertrouwen in je. Je krijgt verantwoordelijkheid. Je groeit enorm door de druk om dingen op tijd af te hebben. Je gaat gedisciplineerd werken. Het geeft een goed gevoel dat je je zo ontwikkelt. Je bent ook bezig met echte dingen. Wat je hebt bedacht, wordt werkelijkheid.

14 12 Kyah van Diepstraten VOLGT DE OPLEIDING AV-PRODUCTIE OP HET KONING WILLEM I COLLEGE IN DEN BOSCH. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP ROC RIJN IJSSEL IN ARNHEM OF OP HET NOORDERPOORT COLLEGE IN GRONINGEN. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en kies bij Maak selectie Lifestyle & Design.

15 5 AV-productie 13 Regelen en aansturen Er komt veel kijken bij het maken van een tv-programma. Licht, geluid, regie, nabewerking. Kyah kan het weten, ze doet de opleiding AVproductie. We hebben met de klas De Wereld Draait Door nagespeeld en gefilmd. Je hebt camera s nodig op verschillende plaatsen en het geluid moet goed afgesteld zijn. De regisseur moet alles aansturen. De regisseursrol vindt Kyah tot nu toe het leukste. Een live-programma maken is moeilijk. Als regisseur moet je goed opletten en op tijd aan iemands lichaamstaal zien dat hij iets wil gaan zeggen, want je moet zorgen dat de cameravrouw of -man hem wel filmt zodat het goed overkomt op tv. Kyah krijgt veel lessen over audiovisuele techniek: Geluid, licht, camera, filmen, digitale beeldbewerking en vormgeving. We oefenen ermee in een lokaal. Vanaf het tweede jaar heb je naast lessen en projecten korte stages, in het derde en vierde jaar loop je een halfjaar stage, bijvoorbeeld bij een omroep. Zover is het nog niet voor Kyah, die in het eerste jaar zit. Wel doen we vier grote projecten. Ons groepje heeft interviews gemaakt met mensen die bekend zijn van YouTube, zoals Peter en Kelvin van Cinemates en Cinebuddies. Ik moest als geluidsvrouw in de meest rare posities staan om met zo n hengel het geluid er goed op te krijgen. Je moet voor de projecten zelf de contacten leggen en vragen of mensen mee willen doen. Zo leer je te regelen. Dat is nodig, want veel AV-mensen gaan later werken als zelfstandig ondernemer. Ik hoop eens een videoclip op te nemen. Het lijkt me spannend om op een mooie manier het verhaal van de muziek in beelden weer te geven.

16 14 Amarens Bloem VOLGT DE OPLEIDING INSTALLATIETECHNIEK OP HET FRIESLAND COLLEGE IN LEEUWARDEN. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP ROC MIDDEN-NEDERLAND IN NIEUWEGEIN EN AMERSFOORT EN OP HET HORIZON COLLEGE IN HEERHUGOWAARD EN HOORN. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Martine Eigenaar installatiebedrijf, of kies bij Maak selectie Water, Energie & Natuur.

17 6 Installatietechniek 15 Projecten voor echte klanten Haar opleiding is niet alleen leuk omdat ze als klas veel lol kunnen hebben: techniek is gewoon haar ding. Amarens kijkt echt uit naar een groot project waar ze met de hele klas aan gaat werken: de gasleidingen, riolering en ventilatie aanleggen in een gebouw in Minnertsga. Dat gaat een paar maanden duren. Je mag kiezen of je als tekenaar aan de slag gaat of als monteur. De tekenaar maakt de plattegronden en geeft aan hoe de leidingen moeten lopen en waar het ventilatiesysteem komt te zitten. We moeten de taken nog verdelen, maar ik wil sowieso monteur zijn. En dan wil ik graag radiatoren plaatsen. Het lijkt me bijzonder om het voor elkaar te krijgen dat een heel gebouw verwarmd wordt! Amarens heeft samen met haar ouders het internet afgespeurd naar een techniekopleiding die bij haar zou passen. Ik ben bij veel opleidingen gaan praten. En daar kwam Installatietechniek voor mij uit. Ik doe niveau 3, wat twee jaar duurt. Na de opleiding kun je werken als tekenaar, werkvoorbereider of monteur. Grappig eigenlijk, de talen waren mijn beste vakken op de middelbare school. Maar ik was wel veel bezig met techniek, vooral met brommers. De projecten vindt Amarens het fijnst van de opleiding. Die duren meestal drie weken en je voert deze uit in een groepje van drie of vier mensen. Je overlegt met elkaar wie wat doet en maakt een planning. Vorig jaar hebben we plattegronden getekend voor een multifunctioneel centrum: een sportcomplex met gymlokalen en een bioscoop. Daar hoort bij dat je van alles berekent. Dat was best moeilijk, maar het is me gelukt! Het meeste plezier beleef ik als monteur.

18 16 Angelique Vreugdenhil VOLGT DE OPLEIDING LOGISTIEK SUPERVISOR OP HET SCHEEPVAART EN TRANSPORT COLLEGE IN ROTTERDAM. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP ROC NIJMEGEN EN HET DRENTHE COLLEGE IN EMMEN. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en kies bij Maak selectie Verkeer & Ruimte.

19 7 Logistiek supervisor 17 Regelen en oplossen Ingewikkelde problemen zijn soms heel simpel op te lossen. Angelique weet er alles van. Ze was mbo-uitblinker 2013 en beste leerling van de opleiding Logistiek supervisor. Iedereen was vol lof over haar project, waarbij ze moest zorgen dat hulpgoederen bij de mensen aan kwamen in derdewereld landen en rampgebieden. We moesten oplossingen bedenken voor allerlei dingen die daar onmogelijk waren, zoals vervoer met een vrachtwagen en het lossen met een heftruck. Lachend vertelt ze dat je dan komt op iets simpels als het doorgooien van goederen van de ene naar de andere persoon. Angelique ziet zichzelf als een echte een regelaar. Daarom vind ik logistiek zo leuk. Het is vaak logisch nadenken en nauwkeurig zijn. Als supervisor moet je ook goed het overzicht houden. De opleiding is vooral gericht op het werken bij een logistieke dienstverlener of op een logistieke afdeling. In het eerste jaar krijg je veel theorie. Ook Duits en Engels, dat zijn belangrijke talen in de logistieke wereld. De laatste drie jaar ben je steeds een halfjaar op stage. Je kunt na twee jaar stoppen met de opleiding; dan heb je het diploma logistiek medewerker. Na drie jaar ben je logistiek teamleider en na vier jaar logistiek supervisor. Angelique heeft tijdens haar opleiding ook een heftruckcertificaat en een VCA het veiligheidscertificaat gehaald. Ze werkt nu in de binnenvaart. Ik zorg ervoor dat schepen in hun vaarschema blijven door bijvoorbeeld opstoppingen in de haven op te lossen en te regelen dat schepen hun vracht kunnen lossen bij een andere terminal. Het gaat me goed af, ik vind het erg leuk en ik leer nog steeds veel.

20 18 Sylvia Lucas VOLGT DE OPLEIDING MEDIAVORMGEVING OP HET RADIUS COLLEGE IN BREDA. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP ROC A12 IN EDE EN OP HET NOVA COLLEGE IN HAARLEM. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Esmee Grafisch vormgever, of kies bij Maak selectie Geld & Bedrijf.

21 8 Mediavormgeving 19 Creatief in conceptontwikkeling Grafisch vormgeven, daar ligt Sylvia s passie. Vooral typografie, het vormgeven van teksten. Ik vind het prachtig hoe je bepaalde emoties kunt oproepen door een lettertype, de grootte van woorden en kleurgebruik. Vol trots: Ik heb een keer de vormgeving van een tijdschrift begeleid, 95% heb ik gemaakt. Dat was tijdens haar stage bij Uitgeverij De Vrijbuiter. Het was zo spannend, ik had zoveel verantwoordelijkheid! Ik moest leiding geven aan vormgevers en overleggen met de redactie. Sylvia s stage bij het Chassé Theater in Breda was ook bijzonder. Ik heb van alles vormgegeven: flyers voor voorstellingen, programmabrochures, kaartjes, posters en banners van de website. Het leukste was het interviewen van bekende Nederlanders voor theater-promotiefilmpjes, zoals Herman van Veen, Johnny Kraaijkamp en dansers van So you think you can dance. Je kunt met de opleiding Mediavormgeving drie kanten op: grafische vormgeving, audio-visueel (dan word je cameravrouw) en interactief (de online richting om advertenties, apps en websites te ontwerpen). Sylvia: Tijdens de stages kun je de richting opgaan die het best bij je past. Stages maken het grootste deel uit van de opleiding. Vanaf het tweede jaar loop je drie dagen per week stage, het hele jaar door. Op school krijg je projecten die zijn gericht op de beroepspraktijk. Zo maak je in groepjes animaties, websites, apps, huisstijlen, en doe je de lay-out voor folders, flyers en magazines. In het laatste jaar leer je een bedrijfsplan te maken om een eigen onderneming te starten. Sylvia wil eerst verder studeren aan het hbo. Iets met lifestyle en conceptontwikkeling, waarvan vormgeving onderdeel uitmaakt. En ooit wil ik mijn eigen zaak hebben, waarin ik mijn creatieve ei kwijt kan.

22 20 Tamira Scholten VOLGT DE OPLEIDING TECHNISCH SPECIALIST PERSONEN- AUTO S OP DE SCHOOL VOOR AUTOTECHNIEK EN MOBILITEIT IN DEN HAAG. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP ROC AVENTUS IN APELDOORN EN OP GILDE OPLEIDINGEN IN VENLO. Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Marcela Autospuiter/voorbewerker, of kies bij Maak selectie Verkeer & Ruimte.

23 9 Technisch specialist personenauto s 21 Veel actie! Het zal je maar gebeuren dat je ineens meerijdt met de brandweerwagen. Het overkwam Tamira tijdens haar stage bij de brandweer. Het was een verrassing van haar collega s. Dat was super, ik ben gek op actie! Ik heb er een te gekke tijd gehad. Ik kom nog steeds bij ze langs voor een praatje. Tamira repareerde er brandweerauto s, personenauto s van officieren en ME-busjes van de politie. Zelfs de ladderwagen mocht ik doen. De ladder moet altijd kunnen uitschuiven, je kunt er mensen mee redden uit een hoog gebouw. Op het terrein van de brandweer heb ik ook zelf gereden in een busje. Met een knipoog voegt ze eraan toe: Met zwaailicht aan! Ze is bijna klaar met de opleiding en weet nu alles van auto s. De eerste twee jaar krijg je de basisdingen die je als monteur op niveau 2 moet kunnen, zoals het uitvoeren van kleine en grote onderhoudsbeurten. Je kunt ook verder leren en zo op hoger niveau technisch specialist worden. Dat heb ik gedaan. Je leert hoe een versnellingsbak in elkaar zit of wat er kan mankeren aan het ABS, het antiblokkeersysteem van de remmen dat alle nieuwe auto s hebben. Als familie en vrienden iets aan hun auto hebben, weten ze de weg makkelijk te vinden naar Tamira. Natuurlijk is het handig dat je iedereen kunt helpen. Eigenlijk vind ik het wel heel leuk dat ze me als specialist zien. Het werk is ook elke keer weer anders. Het ene moment repareer je remmen, het andere moment los je een elektrische storing op, waardoor een auto weer kan starten. Als technisch specialist verdien je ook nog eens goed.

24 22 Emily Jonkman... VOLGT DE OPLEIDING MIDDENKADER ENIGNEERING OP ROC KOP VAN NOORD-HOLLAND IN DEN HELDER. JE KUNT DEZE OPLEIDING ONDER ANDERE OOK VOLGEN OP ROC ZADKINE IN ROTTERDAM EN HET DELTION COLLEGE IN ZWOLLE Wil je meer weten over beroepen die je met een soortgelijke opleiding kunt uitoefenen? Ga naar en zoek bijvoorbeeld op Madeline Technisch Beheerder Zorgcentrum, of kies bij Maak selectie Verkeer & Ruimte.

25 10 Middenkader Engineering 23 Brede opleiding Ik viel met m n neus in de boter. De opleiding is heel interessant én wordt helemaal betaald door mijn stagebedrijf. Mensen die Middenkader Engineering studeren zijn erg gewild. Direct na mijn inschrijving werd ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij het Marinebedrijf in Den Helder. Net als twintig klasgenoten kreeg Emily er een contract. Glunderend: Ik doe daar al mijn stages. Nu zit ik in het tweede jaar en begint mijn eerste stage bij de marinewerf, waar schepen liggen voor onderhoud. De stage duurt tien weken en is vooral om de organisatie te leren kennen. Als je stage loopt bij de marine krijg je extra lessen elektrotechniek, omdat er een tekort is aan elektrotechnisch personeel. En elektrotechniek, wat alles met stroom en energie te maken heeft, vind ik nou net het leukste van de opleiding! Toen ze begon met Middenkader Engineering had ze geen voorkeur voor een bepaalde technische richting. Daarom wilde ik een brede opleiding doen. De eerste twee jaar krijg je vakken in elektrotechniek, werktuigbouw (wat gaat over onderhoud van machines) en besturingstechniek. Dat is vooral ICT. Daarna kies je een richting. Vooral tijdens de praktijklessen, die je in het eerste jaar één dag per week hebt, kwam ze er achter hoe leuk ze elektrotechniek vindt. Ik moest een technische tekening leren lezen en dan motoren zien aan te sluiten, met een schakelaar aan of uit, met of zonder beveiliging. Zo interessant! Je leert van alles, zelfs lassen. Na de opleiding kun je op veel plekken werken als monteur of reparateur. Emily is van plan om in deeltijd een technische hbo-opleiding te doen. Het zou helemaal geweldig zijn als het Marinebedrijf ook dat betaalt!

26 Uitgave december 2013 VHTO VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek Science Park XH Amsterdam T E W Tekst: Brechje Hollaardt Fotografie: Liesbeth Dingemans Ontwerp: Carta communicatie & grafisch ontwerp

27

28 Meer informatie? De opleidingen in deze brochure zijn bij veel ROC s te volgen. Bovendien zijn er nog veel meer leuke en uitdagende technische en ICT-opleidingen. Wil je weten waar de opleidingen worden aangeboden en welke opleidingen er allemaal zijn? Vraag het aan je decaan of mentor of kijk eens op de website van het ROC bij jou in de buurt. T E in techniek & ict Wil je meer informatie over beroepen? Kijk dan op

ROC Albeda College ten opzichte van sectorgemiddelden

ROC Albeda College ten opzichte van sectorgemiddelden ROC Albeda College ten opzichte van sectorgemiddelden Jaarresultaat jonger dan 2 jaar pag. 7 Jaarresultaat 2 jaar en ouder pag. 8 Jaarresultaat niveau ** pag. 1 Landstede ten opzichte van sectorgemiddelden

Nadere informatie

IEZEN VOOR ECHNIEK. Techniek past beter bij jou dan je denkt. www.rocvantwente.nl/techniektalenten

IEZEN VOOR ECHNIEK. Techniek past beter bij jou dan je denkt. www.rocvantwente.nl/techniektalenten WIJ IEZEN VOOR ECHNIEK Techniek past beter bij jou dan je denkt www.rocvantwente.nl/techniektalenten INLEIDING De technische branche Steeds meer meisjes kiezen voor techniek. Techniek is heel divers, je

Nadere informatie

CMHF is een van die Centrales en deze vertegenwoordigt de FvOv-verenigingen in het IGO.

CMHF is een van die Centrales en deze vertegenwoordigt de FvOv-verenigingen in het IGO. . IGO Regio-indeling In het MBO en HBO wordt het overleg gevoerd door collega s van de UNIENFTO, ook FvOv/CMHF. Het overleg over zaken die voortvloeien uit de CAO-MBO of de CAO-HBO op instellingsniveau

Nadere informatie

Scholieren enthousiast maken voor de techniek

Scholieren enthousiast maken voor de techniek Scholieren enthousiast maken voor de techniek Woorden van deze les de behoefte het imago de servicetechnicus de installatie uitdagend communiceren de installatietechniek carrière maken het project het

Nadere informatie

Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst!

Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst! Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst! Weet jij al welke afdeling je in de bovenbouw van het vmbo gaat kiezen? Vanaf klas 1 ben je al bezig om je talenten te ontwikkelen en kom je er geleidelijk achter

Nadere informatie

Doe(n) wat je leuk vindt. Net als deze meiden die werken in een wereld vol techniek. www.techniektalent.nu/meiden

Doe(n) wat je leuk vindt. Net als deze meiden die werken in een wereld vol techniek. www.techniektalent.nu/meiden Doe(n) wat je leuk vindt Net als deze meiden die werken in een wereld vol techniek www.techniektalent.nu/meiden Doe(n) wat je leuk vindt in een wereld vol techniek Inhoud 4 6 Sales Engineer Elnaz Keizer-Khatami

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

ROC Albeda College ten opzichte van de sector

ROC Albeda College ten opzichte van de sector ROC Albeda College ten opzichte van de sector naar leeftijdscategorie ROC Landstede ten opzichte van de sector naar leeftijdscategorie AOC Oost ten opzichte van de sector naar leeftijdscategorie AOC Terra

Nadere informatie

novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2016/2017

novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2016/2017 novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2016/2017 Ik heb stage gelopen bij Liander, de beheerder van het elektriciteitsnetwerk. Later wil ik daar aan de slag: systemen doormeten,

Nadere informatie

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden SAMIRA KIEST ICT 1 ICT is continu in ontwikkeling. Vraagt om mensen die goed kunnen samenwerken En die dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden naar hbo. Veel banen. Nu en in de toekomst. 2

Nadere informatie

Resultaten steekproef themaonderzoek onderwijstijd 2011 Instelling Opleiding oordeel eindoordeel na verbetering Albeda College ICT medewerker

Resultaten steekproef themaonderzoek onderwijstijd 2011 Instelling Opleiding oordeel eindoordeel na verbetering Albeda College ICT medewerker Resultaten steekproef themaonderzoek onderwijstijd 2011 Albeda College ICT medewerker (medewerker ICT) voldoende Albeda College Sport en bewegen (Sport en bewegingsleider) onvoldoende voldoende Landstede

Nadere informatie

Verpleegkundige in opleiding

Verpleegkundige in opleiding Volg je hart, gebruik je hoofd Verpleegkundige in opleiding Opleiding verpleegkunde Zoek je zinvol werk en wil je graag voor mensen zorgen? Word dan verpleegkundige! Kom naar VUmc. Wij zijn je ideale partner

Nadere informatie

de techniek van cofely

de techniek van cofely de techniek van cofely wel eens van cofely gehoord? Bij Cofely gaat er een wereld voor je open. Monteurs, lassers, calculatoren, werkvoorbereiders, servicetechnici en andere specialisten werken samen aan

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Applicatie- en mediaontwikkeling. novacollege.nl/ict. ICT-beheer. Netwerk- en mediabeheer ICT 2016/2017

Applicatie- en mediaontwikkeling. novacollege.nl/ict. ICT-beheer. Netwerk- en mediabeheer ICT 2016/2017 novacollege.nl/ict Applicatie- en mediaontwikkeling ICT-beheer Netwerk- en mediabeheer ICT 2016/2017 In de ICT zijn veel banen en dat zal ook wel zo blijven. Het is een verstandige keus. Ik liep stage

Nadere informatie

Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 2012-2013 ICT. www.alfa-college.nl

Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 2012-2013 ICT. www.alfa-college.nl Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 13 2012-2013 ICT www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland.

Nadere informatie

DOELMATIGHEIDS-ATLAS. Doelmatig opleiden in de Motorvoertuigen- en Tweewielerbranche 2015

DOELMATIGHEIDS-ATLAS. Doelmatig opleiden in de Motorvoertuigen- en Tweewielerbranche 2015 DOELMATIGHEIDS-ATLAS Doelmatig opleiden in de Motorvoertuigen- en Tweewielerbranche 5 WAT IS DOELMATIG OPLEIDEN? Doelmatig opleiden maakt onderdeel uit van het zo effectief en efficiënt mogelijk bereiken

Nadere informatie

Elektrotechniek. novacollege.nl/techniek. Installatietechniek. Procestechniek. Werktuigbouw TECHNIEK 2017/2018

Elektrotechniek. novacollege.nl/techniek. Installatietechniek. Procestechniek. Werktuigbouw TECHNIEK 2017/2018 novacollege.nl/techniek Elektrotechniek Installatietechniek Procestechniek Werktuigbouw TECHNIEK 2017/2018 Ik wilde altijd de zorg in, tot ik op de middelbare school met techniek in aanraking kwam. Ik

Nadere informatie

Leerlingaantallen. Studiejaar

Leerlingaantallen. Studiejaar Inhoud Inleiding Aantal mbo-leerlingen M&T uitgesplitst Aantal mbo-leerlingen MCT 016-01 4 Aantal mbo-leerlingen MCT leerweg 01-01 4 Autotechnicus 5 Eerste Autotechnicus 5 Bedrijfsautotechnicus 6 Eerste

Nadere informatie

Woningen. Prijzen en transacties. Provincie / Steden. Marktgegevens en prognoses. Transactieprijzen koopwoningen in mediaan 2016

Woningen. Prijzen en transacties. Provincie / Steden. Marktgegevens en prognoses. Transactieprijzen koopwoningen in mediaan 2016 Woningen 2017 Provincie / Steden Marktgegevens en prognoses Prijzen en transacties Aantal inwoners 2016 Aantal woningen 2016 Woningvoorraad/ huishoudens/inwoners 2020 2025 Koopwoningen Aantal verkochte

Nadere informatie

elektrotechniek & School voor Mechatronica, Maintenance en Engineering Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties

elektrotechniek & School voor Mechatronica, Maintenance en Engineering Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties School voor Mechatronica, Maintenance en Engineering elektrotechniek & INSTALLATIETECHNIEK Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties Eerste Monteur service en onderhoud Werktuigkundige

Nadere informatie

Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 14 2014-2015 ICT. www.alfa-college.nl

Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 14 2014-2015 ICT. www.alfa-college.nl Groningen, Hoogeveen, Hardenberg 14 2014-2015 ICT www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland.

Nadere informatie

Zuiderzee. College. Het Zuiderzee College: jouw school!

Zuiderzee. College. Het Zuiderzee College: jouw school! Zuiderzee College Het Zuiderzee College: jouw school! Het Zuiderzee College heet je van harte welkom! Alle vakken op een rij: De AVO-vakken: bij ieder profiel krijg je de vakken Nederlands, Engels, maatschappijleer,

Nadere informatie

Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden

Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden Opleiding allround technicus werktuigbouw (BBL MBO 3 & 4) Werken en leren tegelijk Tata Steel is wereldwijd één van de

Nadere informatie

Elektrotechniek. novacollege.nl/techniek. Installatietechniek. Procestechniek. Werktuigbouw. Techniek 2016/2017

Elektrotechniek. novacollege.nl/techniek. Installatietechniek. Procestechniek. Werktuigbouw. Techniek 2016/2017 novacollege.nl/techniek Elektrotechniek Installatietechniek Procestechniek Werktuigbouw Techniek 2016/2017 Ik wilde een technische opleiding doen. Het werd elektro, een strategische keuze. Ik houd van

Nadere informatie

ONDERZOEKSBERICHT. Mbo-studenten in Kenteq-kwalificaties (globale analyse)

ONDERZOEKSBERICHT. Mbo-studenten in Kenteq-kwalificaties (globale analyse) Mbo-studenten in Kenteq-kwalificaties 26-214 (globale analyse) Hoeveel mbo-studenten staan er dit schooljaar ingeschreven in Kenteqkwalificaties? En hoe ontwikkelt het aantal mbo-deelnemers zich sinds

Nadere informatie

Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden

Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden Opleiding allround technicus werktuigbouw (BBL MBO 3 & 4) WERKEN EN LEREN TEGELIJK Tata Steel is wereldwijd één van de

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 27. De vakopleiding. Wat leert u in deze les? Praten over het verleden, het heden en de toekomst. Een gesprek voeren met de studieadviseur.

Nadere informatie

Mijn resultaat medewerkerstevredenheid ten opzichte van sectorgemiddelden

Mijn resultaat medewerkerstevredenheid ten opzichte van sectorgemiddelden 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs. Rob de Vrind Duurzaamheidscoördinator Koning Willem I College en voorzitter van DMBO (www.duurzaammbo.

Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs. Rob de Vrind Duurzaamheidscoördinator Koning Willem I College en voorzitter van DMBO (www.duurzaammbo. Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs Rob de Vrind Duurzaamheidscoördinator Koning Willem I College en voorzitter van DMBO (www.duurzaammbo.nl) Position Paper We hebben gevraagd te tekenen voor Basis module

Nadere informatie

Keuze voorlichting. mavo januari 2016

Keuze voorlichting. mavo januari 2016 Keuze voorlichting mavo-3 12 januari 2016 Welke vragen proberen we vanavond te beantwoorden? Wat ga je na de mavo doen? Hoe zit het MBO in elkaar, wat zijn de toelatingseisen, enzovoort? Wat voor pakketten

Nadere informatie

Sector Handel en ondernemerschap

Sector Handel en ondernemerschap Sector Handel en ondernemerschap Doelmatigheidsrapportage maart 2013 Sector Handel en ondernemerschap Leeswijzer Inleiding Feiten en cijfers, gelegitimeerd door onderwijs en bedrijfsleven, zijn essentieel

Nadere informatie

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl alfa-college.nl drenthecollege.nl mboterra.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl Inleiding Er zijn ontzettend veel opleidingen in het mbo, wat het moeilijk maakt om te kiezen. Om jou te helpen bij

Nadere informatie

Jaarlijkse urenomvang van het beweeg- en sportaanbod per mbo-instelling

Jaarlijkse urenomvang van het beweeg- en sportaanbod per mbo-instelling Jaarlijkse urenomvang van het beweeg- en sportaanbod per mbo-instelling Bijlagenboek Paul Duijvestijn Manja Abraham Jaarlijkse urenomvang van het beweeg- en sportaanbod per mbo-instelling Bijlagenboek

Nadere informatie

HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel. Handel en Verkoop

HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel. Handel en Verkoop HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel Handel en Verkoop 20e jaargang nummer 2 november 2012 informatiebrochure 2014-2015 Handel en Verkoop Een goed verkoopgesprek

Nadere informatie

Engineering (BOL 4) # 19. www.alfa-college.nl. Elektrotechniek, Mechatronica en Werktuigbouwkunde. Groningen, Hoogeveen

Engineering (BOL 4) # 19. www.alfa-college.nl. Elektrotechniek, Mechatronica en Werktuigbouwkunde. Groningen, Hoogeveen # 19 Engineering (BOL 4) Elektrotechniek, Mechatronica en Werktuigbouwkunde Groningen, Hoogeveen chniek! Jij? In de te nt groeien! * Laat je tale www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-235 825 368

Nadere informatie

Direct aan het werk? 52% Gemiddelde werkweek 35 Bruto uurloon 9,00 Oordeel: nuttig diploma? 7,1 Baankans tot 2016 matig

Direct aan het werk? 52% Gemiddelde werkweek 35 Bruto uurloon 9,00 Oordeel: nuttig diploma? 7,1 Baankans tot 2016 matig De horeca is een mooi, maar zwaar vak. Aan de ene kant maak je smakelijke gerechten, sta je beleefd de gasten te woord en zorg je elke dag weer voor een goede sfeer. Aan de andere kant moet je hard werken

Nadere informatie

Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B

Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B Leerstijlentest van David Kolb Davy Jacobs, GDD1B Inleiding Mensen, studenten dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Als je dat weet, begrijp je beter waarom een student iets aanpakt,

Nadere informatie

Overzicht examenresultaten per onderwijsinstelling van 1 januari 2015 tot en met 30 juni 2015

Overzicht examenresultaten per onderwijsinstelling van 1 januari 2015 tot en met 30 juni 2015 Toelichting op de slagingspercentages per onderwijsinstelling Hieronder treft u de slagingspercentages en gemiddelde s aan voor de examenonderdelen van Beveiliger per onderwijsinstelling. Deze onderwijsinstellingen

Nadere informatie

ONDERZOEKSBERICHT. Mbo-studenten in Kenteq-kwalificaties 2005-2012 (globale analyse)

ONDERZOEKSBERICHT. Mbo-studenten in Kenteq-kwalificaties 2005-2012 (globale analyse) Mbo-studenten in Kenteq-kwalificaties 25-212 (globale analyse) Hoeveel mbo-studenten staan er dit schooljaar ingeschreven in Kenteqkwalificaties? En hoe ontwikkelt het aantal mbo-deelnemers zich sinds

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Grafimedia. Iets voor jou? mooie dingen maken 4 6 Drukken. en prepress. 8 Nabewerking 10 Opleiding. en werk

Grafimedia. Iets voor jou? mooie dingen maken 4 6 Drukken. en prepress. 8 Nabewerking 10 Opleiding. en werk VaN MIj! Grafimedia. Iets voor jou? 2 Iedere dag mooie dingen maken 4 Media, 6 Drukken vormgeving en prepress 8 Nabewerking 10 Opleiding en werk iedere dag mooie dingen maken! Drukwerk is er altijd en

Nadere informatie

Overzicht examenresultaten per onderwijsinstelling van 1 januari 2012 tot en met 30 juni 2012

Overzicht examenresultaten per onderwijsinstelling van 1 januari 2012 tot en met 30 juni 2012 Toelichting op de slagingspercentages per onderwijsinstelling Hieronder treft u de slagingspercentages en gemiddelde s aan voor de examenonderdelen van Beveiliger per onderwijsinstelling. Deze onderwijsinstellingen

Nadere informatie

thema 1 Nederland en het water topografie

thema 1 Nederland en het water topografie thema 1 Nederland en het water topografie Argus Clou Aardrijkskunde groep 6 oefenkaart met antwoorden Malmberg s-hertogenbosch thema 1 Nederland en het water topografie Gebergten Vaalserberg Plaatsen Almere

Nadere informatie

Naam: Emma Boll Klas: 4T3 Docent: Meneer Kuipers Docent ROC: H. Lulof Opleiding: Internationale handel / Groothandel Locatie: Gieterij Hengelo

Naam: Emma Boll Klas: 4T3 Docent: Meneer Kuipers Docent ROC: H. Lulof Opleiding: Internationale handel / Groothandel Locatie: Gieterij Hengelo Naam: Emma Boll Klas: 4T3 Docent: Meneer Kuipers Docent ROC: H. Lulof Opleiding: Internationale handel / Groothandel Locatie: Gieterij Hengelo Boll, Emma Inhoud Inleiding... 3 o Waarom heb je voor deze

Nadere informatie

Keuze voorlichting. mavo-3. decaanles 1

Keuze voorlichting. mavo-3. decaanles 1 Keuze voorlichting mavo-3 2017 decaanles 1 Welke vragen proberen we vandaag te beantwoorden? Hoe lees ik mijn interessentest? Wat ga je na de mavo doen? Hoe zit het MBO in elkaar, wat zijn de toelatingseisen,

Nadere informatie

Overzicht examenresultaten per onderwijsinstelling van 1 januari 2013 tot en met 30 juni 2013

Overzicht examenresultaten per onderwijsinstelling van 1 januari 2013 tot en met 30 juni 2013 Toelichting op de slagingspercentages per onderwijsinstelling Hieronder treft u de slagingspercentages en gemiddelde s aan voor de examenonderdelen van Beveiliger per onderwijsinstelling. Deze onderwijsinstellingen

Nadere informatie

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost

Jouw praktische weg naar het hbo. Onderdeel van AOC Oost Jouw praktische weg naar het hbo Onderdeel van AOC Oost 2014 2015 2Informatie Het Groene Lyceum 2014-2015 Lekker praktisch bezig zijn maar wel op een hoog niveau. Is dat ook voor jou de leukste route naar

Nadere informatie

Teken een architect. Lees het volgende verhaal:

Teken een architect. Lees het volgende verhaal: Teken een architect Lees het volgende verhaal: Een architect heeft een hele dag nagedacht over een nieuwe brug die gebouwd moet worden. Via de brug moet het verkeer, ook zware vrachtwagens, over een brede

Nadere informatie

ICT Niveau 2. ICT Niveau 3 en 4

ICT Niveau 2. ICT Niveau 3 en 4 ict COLLEGE Als ICT er ben je ook veel bezig met het uitleggen van technische zaken aan gebruikers. ICT is techniek én communicatie. >> PAG. 4 HELP ZONDER DESK De computer en jij zijn twee handen op één

Nadere informatie

Zeker weten. Welkom op de Open Dag. Locatie De Sumpel Almelo 23 januari 2013 15.00 tot 21.00 uur

Zeker weten. Welkom op de Open Dag. Locatie De Sumpel Almelo 23 januari 2013 15.00 tot 21.00 uur Welkom op de Open Dag Zeker weten Locatie De Sumpel Almelo 23 januari 2013 15.00 tot 21.00 uur Je bent bij het ROC van Twente aan het juiste adres voor een vervolgopleiding. Graag helpen we je bij het

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 30. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden uit les 27, 28 en 29. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van:

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 Naam : klas : 2 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 7. MOGELIJKHEDEN NA HET VMBO 10 8. INFORMATIE

Nadere informatie

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen.

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Leerstijlentest van David Kolb Mensen, scholieren dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Voor

Nadere informatie

PSO. Bekijk het VeVa-introductiefilmpje. Houd dit werkblad erbij en beantwoord na het kijken de vragen.

PSO. Bekijk het VeVa-introductiefilmpje. Houd dit werkblad erbij en beantwoord na het kijken de vragen. PSO Weet jij al welke richting je op wilt na het VMBO? Nu je een sector gaat kiezen, is het best slim om alvast rond te kijken welke opleidingen er zijn. En natuurlijk welke bij je past! Deze les maak

Nadere informatie

Jobfabriek Automotive presenteert: Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012

Jobfabriek Automotive presenteert: Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012 Jobfabriek Automotive presenteert: Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012 Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012 Introductie Jobfabriekautomotive.nl is een vacaturesite, specifiek ingericht rond

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Speellijst Was Getekend, Annie M.G. Schmidt

Speellijst Was Getekend, Annie M.G. Schmidt Speellijst Was Getekend, Annie M.G. Schmidt September 2017 Schouwburg het Park, Hoorn 15-9-2017 20:15 Schouwburg het Park, Hoorn 16-9-2017 20:15 Schouwburg het Park, Hoorn 17-9-2017 19:30 DeLaMar Theater

Nadere informatie

wellantcollege ll De Gemengde Leerweg De theoretische leerweg met een praktische inslag. Een succesvolle route!

wellantcollege ll De Gemengde Leerweg De theoretische leerweg met een praktische inslag. Een succesvolle route! wellantcollege ll De Gemengde Leerweg De theoretische met een praktische inslag. Een succesvolle route! Ben jij dit? Ik kan de theoretische aan, maar ik wil ook graag iets doen met gezond eten, natuur,

Nadere informatie

Volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs... Spannend! Welke school wordt het? Wil je er een

Volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs... Spannend! Welke school wordt het? Wil je er een vakcollege techniek vakcollege zorg en welzijn vakcollege economie en ondernemen vakcollege media, vormgeving en ICT mavo mavo + havo vwo gymnasium vwo + ondernemend leren technasium Volgend schooljaar

Nadere informatie

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM

TANDARTSASSISTENTE. Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013. Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM TANDARTSASSISTENTE Lis Hendriks 11 NOVEMBER 2013 HET ASSINK LYCEUM Sectorwerkstuk Inhoudsopgave Inleiding... 3 Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? Waarom zou je voor deze opleiding kiezen?... 3

Nadere informatie

Leer jij graag door te doen?

Leer jij graag door te doen? Leer jij graag door te doen? Volg dan de techniekroute! Christelijk Onderwijs www.demeerwaarde.nl De weg naar: Werk MBO HBO Techniekroute De route naar vakmanschap! Heb je gevoel voor techniek? Ben je

Nadere informatie

ICT en Mediatechnologie

ICT en Mediatechnologie School voor ICT en Mediatechnologie ICT Beheerder Medewerker Beheer ICT Medewerker ICT Grafisch vormgever Webdeveloper School voor ICT en Mediatechnologie ICT en Mediatechnologie ict beheerder medewerker

Nadere informatie

Volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs... Spannend! Welke school wordt het? Wil je er een

Volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs... Spannend! Welke school wordt het? Wil je er een vakcollege techniek vakcollege zorg en welzijn vakcollege economie en ondernemen vakcollege media, vormgeving en ICT mavo mavo + havo vwo gymnasium vwo + entreprenasium technasium Volgend schooljaar naar

Nadere informatie

WELKOM OP DE HUISMANSTRAAT

WELKOM OP DE HUISMANSTRAAT WELKOM OP DE HUISMANSTRAAT Wij weten dat je het kan LMC PRAKTIJK- ONDERWIJS WELKOM In Rotterdam Zuid staat tussen de havens in de wijk Charlois onze school LMC Praktijkonderwijs Huismanstraat. Wij maken

Nadere informatie

Groningen, Hoogeveen 2012-2013. Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde. Engineering. www.alfa-college.nl

Groningen, Hoogeveen 2012-2013. Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde. Engineering. www.alfa-college.nl Groningen, Hoogeveen 21 2012-2013 Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde Engineering www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal

Nadere informatie

WELKE SECTOR? WELK PROFIEL? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR O RIENTATIE)

WELKE SECTOR? WELK PROFIEL? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR O RIENTATIE) WELKE SECTOR? WELK PROFIEL? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR O RIENTATIE) 1 WELKE SECTOREN EN PROFIELEN ZIJN ER? WELKE 3 ONDERDELEN WIL JE UITPROBEREN? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Hoe scoren onderwijsinstellingen op Twitter?

Hoe scoren onderwijsinstellingen op Twitter? Hoe scoren onderwijsinstellingen op Twitter? Onderzoek naar het Twittergebruik door -, - en -instellingen Gemeten door Coosto over het studiejaar 2014/2015 Daphne Nonahal 1. Een stand van zaken In dit

Nadere informatie

novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017

novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017 novacollege.nl/logistiek Havenoperaties Logistiek Logistiek 2016/2017 Ik wil werken in aviations, de wereld van Schiphol fascineert me. Het werken met al die vrachtdocumenten en hoe dat allemaal wordt

Nadere informatie

doen! Alles wat jij wilt weten over Helicon VMBO Eindhoven

doen! Alles wat jij wilt weten over Helicon VMBO Eindhoven Leerlingfolder Groen moet je doen! Alles wat jij wilt weten over Helicon VMBO Eindhoven Eindhoven 10x vraag en antwoord: dat is makkelijk kiezen! 1 2 Een dag op school Hoe ziet mijn schooldag eruit? De

Nadere informatie

Elektrotechniek. novacollege.nl/techniek. Installatietechniek. Procestechniek. Werktuigbouw TECHNIEK 2018/2019

Elektrotechniek. novacollege.nl/techniek. Installatietechniek. Procestechniek. Werktuigbouw TECHNIEK 2018/2019 novacollege.nl/techniek Elektrotechniek Installatietechniek Procestechniek Werktuigbouw TECHNIEK 2018/2019 Op de opleiding moet je zelfstandig werken. Op een goed moment kreeg ik door: het is mijn vak,

Nadere informatie

wellantcollege ll De Gemengde Leerweg De theoretische leerweg met een praktische inslag. Een succesvolle route!

wellantcollege ll De Gemengde Leerweg De theoretische leerweg met een praktische inslag. Een succesvolle route! wellantcollege ll De Gemengde Leerweg De theoretische leerweg met een praktische inslag. Een succesvolle route! Ben jij dit? ' Ik kan de theoretische leerweg aan, maar ik wil ook graag iets doen met gezond

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Sanne Beukers HET ASSINK LYCEUM 4T1

Sectorwerkstuk. Sanne Beukers HET ASSINK LYCEUM 4T1 Sectorwerkstuk HET ASSINK LYCEUM 1 Inhoud Inleiding... 3 Waarom heb je voor deze opleiding gekozen? Waarom zou je voor deze opleiding kiezen?... 3 Waarom spreekt deze opleiding jou zo aan?... 3 Wat denk

Nadere informatie

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL

CHATTEN. verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL CHATTEN verborgen verdriet MARIAN HOEFNAGEL Stotteren Kom op, Roy. Het is allang tijd. De leraar informatica legt een hand op Roys schouder. Maar Roy kijkt niet op of om. Hij zit achter de fijnste computer

Nadere informatie

Hoe scoren onderwijsinstellingen op social? Onderzoek naar het gebruik van Twitter onder MBO-, HBO- en WO-instellingen.

Hoe scoren onderwijsinstellingen op social? Onderzoek naar het gebruik van Twitter onder MBO-, HBO- en WO-instellingen. Hoe scoren onderwijsinstellingen op social? Onderzoek naar het gebruik van Twitter onder -, - en -instellingen. Over Coosto Coosto levert oplossingen voor social media monitoring en webcare. Je krijgt

Nadere informatie

Instructie lesbrief introductie Techniekdagen Gooi- en Vechtstreek 2016

Instructie lesbrief introductie Techniekdagen Gooi- en Vechtstreek 2016 Instructie lesbrief introductie Techniekdagen Gooi- en Vechtstreek 2016 Doelgroep: Duur: Doelen: Bijlagen: leerlingen die de techniekdag gaan bezoeken er wordt uitgegaan van een lesuur van 50 minuten leerlingen

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de keuken of in een winkel. Of voor een stage in de bouw of in

Nadere informatie

Laurens Baecklaan 23, Beverwijk. Paxlaan 26, Hoofddorp

Laurens Baecklaan 23, Beverwijk. Paxlaan 26, Hoofddorp OPEN HUIS MBO 7 februari 2018 18:00-21:00 Heb je belangstelling voor een opleiding? Kom dan naar het Open huis Mbo (ook CIOS Hoofddorp maar niet CIOS Haarlem). Deelnemende richtingen Toon overzicht per

Nadere informatie

novacollege.nl/autotechniek Autotechniek 2016/2017

novacollege.nl/autotechniek Autotechniek 2016/2017 novacollege.nl/autotechniek Autotechniek Autotechniek 2016/2017 Iemand die zo sociaal is als jij, moet je niet verstoppen in een werkplaats. Dat zei mijn stagebegeleider tegen mij. Ik puzzel graag net

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Groningen, Hoogeveen 22 2014-2015. Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde. Engineering. www.alfa-college.nl

Groningen, Hoogeveen 22 2014-2015. Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde. Engineering. www.alfa-college.nl Groningen, Hoogeveen 22 2014-2015 Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde Engineering www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Laura Kamies Het Assink Lyceum Klas 4T3 4 e schooljaar. Sectorwerkstuk. Pedagogisch medewerker

Laura Kamies Het Assink Lyceum Klas 4T3 4 e schooljaar. Sectorwerkstuk. Pedagogisch medewerker Laura Kamies Het Assink Lyceum Klas 4T3 4 e schooljaar Sectorwerkstuk Pedagogisch medewerker Inhoud Inleiding... 3 Dagverslagen... 3 - Van elke dag een verslag van wat je gedaan hebt.... 3 - Wat heb jij

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

SCHILDEREN EN ONDERHOUD. Gediplomeerden. Sector Schilderen en Onderhoud. Datum: maart 2015 Auteur: Savantis

SCHILDEREN EN ONDERHOUD. Gediplomeerden. Sector Schilderen en Onderhoud. Datum: maart 2015 Auteur: Savantis SCHILDEREN EN ONDERHOUD Gediplomeerden Sector Schilderen en Onderhoud Datum: maart 2015 Auteur: Savantis Colofon Savantis is het kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven voor de sectoren Schilderen

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

Volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs... Spannend! Welke school wordt het? Wil je er een

Volgend schooljaar naar het voortgezet onderwijs... Spannend! Welke school wordt het? Wil je er een vakcollege techniek vakcollege zorg en welzijn vakcollege economie en ondernemen vakcollege media, vormgeving en ICT mavo mavo + havo vwo gymnasium vwo + entreprenasium technasium Volgend schooljaar naar

Nadere informatie

Groningen 20 2014-2015. Maintenance. www.alfa-college.nl

Groningen 20 2014-2015. Maintenance. www.alfa-college.nl Groningen 20 2014-2015 Maintenance www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland. Deze brochure

Nadere informatie

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen 1 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen 2 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen Hillegom 17 oktober 2013 Schoonderbeek Installatietechniek 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan

Nadere informatie

Voortijdige schoolverlaters MBO

Voortijdige schoolverlaters MBO Voortijdige schoolverlaters MBO rapportage 2007/2008 - Voorlopig- REGIO 20 Gooi en Vechtstreek 20090220_020_MBO_voorlopig Pagina 1 van 9 Toelichting In onderstaande tabellen staat de uitsplitsing van de

Nadere informatie

ChoiCe, CreATe TALeNT

ChoiCe, CreATe TALeNT voor wie is Herken jij het verhaal van Mischa, Dzenan of Laura in jezelf? Ben jij tussen de 14-23 jaar en wil je ontdekken of jij de juiste keuze hebt gemaakt voor jouw toekomst? Dan is RAW TALENT FACTORY

Nadere informatie

Tata Steel daagt je uit MegaWatts en milli-ampères stroomlijnen

Tata Steel daagt je uit MegaWatts en milli-ampères stroomlijnen Tata Steel daagt je uit MegaWatts en milli-ampères stroomlijnen Opleiding allround technicus elektrotechniek (BBL MBO 3 & 4) Werken en leren tegelijk Tata Steel is wereldwijd één van de grootste staalproducenten.

Nadere informatie

WERK ZE! Lesmateriaal voor reïntegratie

WERK ZE! Lesmateriaal voor reïntegratie ld be e or Vo WERK ZE! Lesmateriaal voor reïntegratie Stichting Lezen & Schrijven t 070 302 26 60 www.lezenenschrijven.nl Auteur Elma Draaisma Vormgeving 7Causes Eindeloos Medeauteurs en klankbordgroep

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR KEUZE VAN LEERLINGEN! VMBO-BASIS/KADER VOOR DE RICHTING BWI/BOUW!

ONDERZOEK NAAR KEUZE VAN LEERLINGEN! VMBO-BASIS/KADER VOOR DE RICHTING BWI/BOUW! ONDERZOEK NAAR KEUZE VAN LEERLINGEN VMBO-BASIS/KADER VOOR DE RICHTING BWI/BOUW 2 november 2015 Inleiding De instroom in de bouwopleidingen is de afgelopen jaren sterk afgenomen. De moeilijke tijden waarmee

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

ROC Alfa College ten opzichte van sectorgemiddelden

ROC Alfa College ten opzichte van sectorgemiddelden ROC Alfa College ten opzichte van sectorgemiddelden Succes eerstejaars pag. 1 SG De Rooi Pannen ten opzichte van sectorgemiddelden Succes eerstejaars pag. 1 ROC Noorderpoortcollege ten opzichte van sectorgemiddelden

Nadere informatie