Ronde 2 - Rock n Roll.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ronde 2 - Rock n Roll."

Transcriptie

1 Ronde 2 - Rock n Roll. 1. Als eerste zoeken we een hooggebergte in het westen van Noord-Amerika, een gebied met een lengte van meer dan 4800 km beslaat, vanaf New Mexico door de Verenigde Staten naar Canada en Alaska. De hoogste top is de Mt Elbert, in Colorado op 4402 m boven zeeniveau. 2. De dames kunnen op dit grandslamtennistoernooi eind mei de Coupe Suzanne Lenglen winnen, de heren kunnen de Coupe des Mousquetaires veroveren. Justinen Henin deed dit vier maal. Die van de dames, tenminste. Welk Grand-Slam-toernooi? 3. Dan maar een stukje kaas, meer bepaald een Franse blauwschimmelkaas, genoemd naar het gelijknamige dorp in het Centraal Massief. Het is een schapenkaas van de volle schapenmelk van schapen van het Lacaune-ras. In 1919 kreeg deze kaas een Appellation d'origine Côntrolée, die de afkomst van de kaas garandeert. Alleen kaas uit deze buurt van mag zo genoemd worden. Welke kaas? 4. Op 6 maart 1987 kapseisde de Herald of Free Enterprise vlak na het vertrek uit de haven van Zeebrugge (193 doden). Het was een scheepstype met een laadklep vooraan zodat voertuigen via de laadklep aan en van boord kunnen rijden. Zo kun je het schip snel laden en lossen, met een optimaal rendement tot gevolg. Hoe noemen zulk scheepstype? 5. Je zou het ze niet geven, maar ook Nederland had een aantal beruchte piraten: Cornelis Jol, Abraham Blauvelt en Laurens de Graaf. De ergste 17de eeuwse Nederlandse piraat kennen we slechts onder zijn bijnaam. Hij was wreed, impulsief en had een totaal gebrek aan zelfbeheersing. Wie hem ongehoorzaam was, werd onverbiddelijk afgestraft. Er is nooit een muiterij geweest aan boord van een van zijn schepen. Als piratenvlag voerde hij de afbeelding van een geraamte met de tekst "Het lijk van een Spanjaard." Hij opereerde in de Caribische Zee, meestal in de buurt van de stad Campeche in Mexico, waar hij bekender was dan in zijn geboortestad Groningen. Hij een hekel aan alles wat Spaans was en overviel dus vooral Spaanse schepen. Zijn bijnaam, die we zoeken, kom je wel eens tegen in computergames die piraterij als thema hebben. Bijnaam? 6.

2 Sommige mensen wachten vol ongeduld tot hij op het scherm verschijnt, anderen verafschuwen hem. Feit is dat deze Nederlandse weerman in 2006 werd verkozen tot favoriete weerman aller tijden van de NOS. Na zijn opleiding werkte hij tien jaar als luchtvaartmeteoroloog op Schiphol en in Limburg. In 1986 werd hij als weerman aangenomen door de NOS. Al vrij snel verwierf hij grote populariteit; door zijn veelvuldig gebaren werd hij wel de weerman met de handjes genoemd. Zijn naam? de Regi van de weermannen. 7. Vertrouw nooit uw slager. Dat was de boodschap van drievoudig tourwinnaar Alberto Contador die positief testte op een verboden product, volgens hem afkomstig van een speciale Spaanse biefstuk met nog specialere kruiden tijdens de Tour de France. Het product in kwestie was een bronchodilatator die hier enkel op de markt is voor gebruik bij paarden met (ernstig) astma. Omwille van zijn anabole affecten zijn ook bodybuilders, zwemmers en wielrenners gretige afnemers. Wat is de naam van dit paardenmiddel? 8. In de bodemkunde en geomorfologie gebruikt men een Engelse term voor het harde, vaste gesteente bedoeld dat zich onder de oppervlaktelaag bevindt. Naar het Nederlands vertaald spreekt men van grondgesteente of moedergesteente. In deze laag is er geen fysische of chemische verwering doorgedrongen, zodat er geen bodemvorming plaats kan hebben gevonden. Naam van deze laag? Voor wie dit allemaal Chinees in de oren klinkt kan ook antwoorden met het plaatsje waar de Flintstones hun avonturen beleven. 9. Dit patriciërshuis is een 17e eeuws historisch pand in de Keizerstraat in Antwerpen, dat ooit toebehoorde aan de diplomaat, humanist, mecenas en burgemeester met dezelfde naam ( ). Sinds het door de Kredietbank werd gekocht werd het tussen 1972 en 1978 grondig gerestaureerd en omgevormd tot vergaderruimte, ontmoetingscentrum en museum. Het huis herbergt bijzonder meubilair keramiek en een grote verzameling schilderijen van onder andere van Dyck, Jordaens, Teniers, Rubens, en Pieter Brueghel de Jonge.Naam? 10. Voor het echte Brussel moet u hier zijn. Het is de oudste typische volksbuurt van Brussel, gelegen tussen het Justitiepaleis en het Zuidstation. U vindt er de Hoogstraat, de Blaesstraat en de Huidevetterstraat, de Miniemenkerk, de Kapellekerk en het Vossenplein, bekend van de rommel- en antiekmarkt die er dagelijks plaatsvindt. Naam van deze momenteel hippe buurt? 11.

3 Een van de beroemdste horlogemerken ter wereld werd in 1905 opgericht door de Duitse zakenman en technicus Hans Wilsdorf. Hij vond een revolutionair tijdmechanisme uit dat zichzelf steeds opwond door de beweging van de pols. De uurwerken staan bekend om hoge kwaliteit, duurzaamheid en exclusiviteit. Vanwege de hoge aanschafprijs worden deze horloges wereldwijd gezien als een statussymbool. De klok kunnen lezen hoeft dus niet echt. Enkele types: Cellini, Airking, Explorer, DeepSea-Dweller, Yachtmaster, Daytona, en de Submariner, het uurwerk van James Bond. Welk merk? 12. Vier buitenaardse wezens landen op aarde om ons te bestuderen. Hiervoor moeten ze integreren in onze maatschappij met vaak hilarische gevolgen. Commandant Dick Solomon, gespeeld door John Lithgow, wordt professor natuurkunde aan de universiteit, Sally wordt huisvrouw, Tommy gaat naar de middelbare school en Harry hangt de hele dag voor de televisie. De achternaam Solomon stond op de eerste truck die voorbij reed toen ze op Aarde aankwamen. Harry heeft een ingebouwde chip, die de anderen toelaat te communiceren met hun leider, The Big Giant Head, een gastrol van William Shatner van uweetwel. Naam van deze serie uit In plaats van een pretpark te bezoeken kunt u er zelf eentje bouwen. In deze simulatie game, ontwikkeld door Chris Sawyer en Microprose, probeert u zo goed mogelijk een attractiepark te managen. In elk deel wordt u uitgedaagd om zoveel mogelijk bezoekers te trekken door een zo goed en rendabel mogelijk attractiepark neer te zetten. 14. Uitvoerder? Before you make me run 15. Naam? Genre? uit Hoffman s Erzählungen (Jacques Offenbach) Ronde 3 - Alfabet, over. Speciaal voor dit jubileum eens niet in volgorde! 1. Vanaf augustus 2010 kan heel Nederland op een oor slapen. Het land, en in t bijzonder de provincies Zeeland, zuidelijk Zuid-Holland en Noord-Brabant, zijn dan volledig beschermd tegen het hoogwater uit zee. Het einde van deze werken vond plaats op dinsdag 24 augustus 2010 met de officiële ingebruikname van het laatste opgehoogde stukje zeedijk

4 bij de Friese stad Harlingen. Hoe noemen we dit Nederlandse verdedigingssysteem tegen hoogwater? 2. Wie veel tijd heeft kan zich aanmelden voor een online game, meer bepaald een Massive multiplayer online chatting community (MMOCC) van de Finse telecom-gigant Elisa. Het is een virtueel hotel waar tieners, weergegeven door een persoonlijk ontworpen figuurtje, kunnen rondlopen, elkaar ontmoeten en chatten. Je krijgt er een eigen hotelkamer die je volledig naar je eigen smaak kunt inrichten, zolang je maar voldoende credits hebt. Toen de game zo succesvol bleek, werd de naam Kultakala of Goudvis veranderd in een naam die in alle landen bruikbaar en uitspreekbaar was. Wat is de 2-delige allitererende naam van dit online-spel? 3. Wie ooit zwanger was heeft waarschijnlijk al eens aan dit toestel gelegen. Het maakt gebruik van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren reflecteren. Deze techniek stelt medici onder meer in staat om organen in beeld te brengen en te speuren naar eventuele afwijkingen. 4. Das größten deutschen Jugendzeitschrift mit aktuellen News zu Stars, Musik, Fashion und Lifestyle. Jawel, we zoeken het legendarische Duitse tijdschrift voor jongeren, dat steeds een stapje verder ging dan de brave Joepie en daardoor zeer gegeerd bij jongeren uit de grensstreek. Hilarisch was dat jongens en meisjes steevast boys und girls werden genoemd. Welk blad? 5. Welke maand wordt ook wel de slachtmaand genoemd? 6. Door de instabiliteit van kustlanden als Jemen, Djibouti en Somalië kunnen piraten hun hart ophalen in dit watergebied, dat de verbinding vormt tussen de Rode Zee, het Suezkanaal en de Indische Oceaan. Om deze piraterij tegen te gaan worden koopvaardijschepen geëscorteerd door marine-afdelingen van België, Duitsland, Nederland en het VK. Hoe heet nu dit deel van de Indische Oceaan? 7. Welke boon is een Braziliaans fotomodel en tevens de hoofdstad van Peru? 8.

5 De Atlantische kust van dit land kent hier lange witte ongerepte zandstranden, de allermooiste van Afrika wordt gezegd. Langs de kust van hoofdstad Freetown liggen talloze hotels, eetgelegenheden en uitgaansgelegenheden. Ook zijn er tal van interessante historische trekpleisters zoals de oude Creoolse dorpen op het schiereiland (The Western Area), een slavenfort op Bunce Island,waar vroeger massaal slaven werden verscheept richting Amerika. Welk land? 9. Dan is het nu tijd voor een Vangheluwemoment in deze quiz. In zijn roman The Power and the Glory uit 1940 lanceerde auteur Graham Greene een personage dat symbool zou gaan staan voor een geestelijke die duidelijke tekenen van moreel verval vertoont (bv. alcoholisme en kindermisbruik), hoewel hij het tegendeel zou moeten laten zien. De benaming zou later algemeen gebruikt worden. Welke Engelstalige term? 10. Internetgebruikers kunnen niet buiten het gebruik van een URL. Een URL is een label dat verwijst naar een informatiebron, bijvoorbeeld een webpagina of een ander bestand. Waarvoor staan nu de letters URL? 11. Joekelille, Honkie Tonkie Pianissie, Is je moeder niet Thuis? zijn enkele hits van wijlen de Nederlandse zanger en autospuiter Nico Haak en zijn Paniekzaaiers. Hij was een begenadigd liefhebber van Amerikaanse stijldansen. Kent u nog zijn grootste hit? 12. Niet alleen in België word er Frans gesproken als officiële taal naast een andere officiële taal. In Canada is er een hele provincie die uitsluitend Franstalig is. De provincie wordt doormidden gesneden door de St. Lawrence-rivier en de bekendste steden zijn Montreal en Quebec. Welke provincie? 13. Als u geregeld naar grote sportevenementen kijkt op tv, is de kans groot dat de beelden verzorgd worden door een Belgisch bedrijf dat TV-facilitaire diensten aan televisiemaatschappijen en productiehuizen levert. Het bedrijf, met Gabriel Fehervari als CEO, werd opgericht in 1985 en is een pionier inzake HDTV in Europa. EK en WK voetbal, Olympische Spelen, Eurovisiesongfestival, het Weense Nieuwjaarsconcert, Robbie Williams, Tiësto in HD, enz.

6 Voor het wereldkampioenschap voetbal van 2010 in Zuid-Afrika vorig jaar leverde dit bedrijf 155 technici en 170 camera's. Van dit kampioenschap namen zij 29 wedstrijden of 45% voor hun rekening. Welk bedrijf? 14. In het mooie jaar 1964 kreeg de Britse acteur Michael Caine zijn eerste hoofdrol in deze historische film. Circa 100 Britse soldaten verdedigen in 1879 de missiepost Rorkes Drift tegen een aanvalsmacht van 4000 Afrikaanse krijgers. Michael Caine kreeg internationale bekendheid met deze rol, maar hoe heet de film? U kunt ook antwoorden met de militaire benaming voor de universele gecoördineerde standaardtijd. 15. De Neerpeltse baseballclub kreeg onlangs een klacht aan hun broek omdat ze dezelfde naam en logo, oorspronkelijk een scheldnaam, gebruikten als een befaamd New Yorks baseballteam. Blijkbaar mag dat niet. Welke naam of welk team? 16. Welk Aziatisch land heeft als buurlanden Pakistan, China, Nepal, Bhutan, Myanmar en Bangladesh? 17. We maken nu een vrij eenvoudige Argentijnse cocktail. Je vult een pilsglas voor een vijfde met grenadine. Vervolgens vul je het glas met fris pilsbier. De naam van deze biercocktail werd in Vlaanderen beroemd dankzij de VRT-serie Vaneigens, waarin vaak een scène aan de toog van café "de Galaxy" in Tienen te zien was. Meestal eindigde het korte stukje toogklap met de hilarische woorden: "Jos, voor mij nog nen..." 18. Kunt u ze ook niet meer uit elkaar houden, al die kindersterretjes? Ik hoop van wel. Dit, inmiddels toch al 18jarig, kindsterretje is vooral bekend van haar rol als Lola Martinez in de serie Zoey 101. Ze heet Victoria Dawn Justice. Tevens kreeg ze gastrollen in icarly en The Suite Life of Zack & Cody.

7 Momenteel kennen we haar als Tori, maar in welke serie? uit de serie. De naam graag van dit momenteel zeer populaire programma? 19. Welk illuster tweetal beleefde de ultieme liefdessoap op een balkonnetje in de Italiaanse stad Verona? U kunt ook antwoorden met het favoriete sigarenmerk van Winston Churchill. 20. Schipper mag ik overvaren? Jawel, maar kijk dan eerst naar de borden op de oever. Deze traditionele borden worden geplaatst langs een rivier of kanaal om de afstand aan te geven tot het begin van de vaarweg. Het geeft voor een schipper de positie van het schip aan en maakt het mogelijk en zelfs gemakkelijk daarover te communiceren. Uiteraard is in deze hoogtechnologische tijd een GPS veel accurater, maar wat doe je als deze spullen dienst weigeren? Inderdaad, naar de borden kijken. Hoe heten deze borden? 21. In 1927 ontwierp Art-director Cedric Gibbons een naakte ridder van 35,1 cm hoog en 3,8 kilo zwaar, die met een zwaard de wacht houdt op een filmrol met 5 spaken. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences was dolenthousiast over dit ontwerp, zodat het beeldje de geschiedenis inging als Academy Award of Merit, de belangrijkste filmprijs in de Verenigde Staten. Onder welke meer populaire benaming kennen we deze jaarlijks terugkerende Academy Awards? 22. Hoe heet de vogelvanger in de opera Die Zauberflöte van W.A. Mozart. Hij is een bangerik en niet al te snugger en daarmee meteen de tegenpool van de heroïsche hoofdfiguur. Hij heeft wel een goed hart en wordt hiervoor beloond: hij vindt uiteindelijk het meisje van zijn dromen. Zijn naam?

8 23. Cassius Clay bekeerde zich tot de islam en werd Mohammed Ali. Welke voormalige 44jarige Amerikaanse zwaargewichtbokser deed hetzelfde en gaat nu door het leven als Malik Abdul Aziz? Hij is één van de meest legendarische boksers aller tijden, bekend om zijn agressie en zijn explosieve karakter dat hem meerdere malen in aanraking met justitie bracht. Voor verkrachting o.m. Hij schrok er ook niet voor terug om de tegenstander in het oor te bijten. Zijn naam? 24. Wou je ten tijde van de Koude Oorlog over de weg van West-Berlijn naar Oost-Berlijn, omgekeerd was iets moeilijker, dan moest je langs deze legendarische controlepost aan de Friedrichstrasse passeren. Het was de derde doorgang op de grens tussen Oost en West. Kort na de val van de Berlijnse Muur in 1989 werd deze controlepost opgeheven. Onder welke naam kennen we deze controlepost? 25. Uitvoerder? Identity 26. Uitvoerder? Le Temps des Cerises Ronde 4-3,14-ronde 1. Schoonheid eist zijn tol. Wie mooi wil zijn moet er iets voor over hebben. We zoeken een techniek in de cosmetica, waarbij oude oppervlakkige huidcellen verwijderd worden en nieuwe, jonge huidcellen aan de oppervlakte komen, waardoor de huid er zacht en egaal gaat uitzien. Voor dit procédée kun je beroep doen op allerlei agressieve chemische substanties, maar ook op kruiden, zand of zelfs visjes. Welke techniek? Engelse benaming.

9 2. Kinderen hebben de gewoonte om allerlei spullen in hun mond te stoppen. Erger wordt het wanneer volwassenen dit ook nog doen. Hoe noemen we dit syndroom waarbij iemand de ziekelijke neiging vertoont om niet voor consumptie bedoelde zaken op te eten? Bv. metaal, klei, steenkool, krijt, pennetjes, papier, paperclips, batterijen, lepeltjes, zeep, assen, tandenborstels enz. Hij lijkt dan wel een ekster. 3. Het favoriete fitnessysteem van dagelijkse kostkok Jeroen Meus werd reeds ontwikkeld tijdens de WO I met de bedoeling om het rehabilitatieprogramma voor oorlogsveteranen te verbeteren. Het werd genoemd naar zijn uitvinder. Deze noemde zijn methode Contrology omdat hij overtuigd was dat zijn oefeningen de mentale vermogens gebruiken om de spieren te beheersen. De nadruk van de methode ligt bij de spieren die ervoor zorgen dat het lichaam in de correcte balans staat en de wervelkolom ondersteunen. Met kruisigen heeft deze fitnessrage echter niks te maken. Naam? 4. Toen indianen nog echte indianen waren sliepen de prairie-indianen in tenten. In tegenstelling tot de wigwam wordt het gezochte tenttype niet bedekt met boomschors of rietmatten, maar met dierenhuiden of canvas en kan snel afgebroken en opgezet worden. Het lange frame van rechte cederstokken maakt de tent kegelvormig, met bovenin een rookgat dat met lijnen open en dicht kon worden gemaakt. Naam? 5. Hopelijk heeft niemand van jullie last van de volgende aandoening. Het is nl. een overgrote fascinatie voor vuur en verbranding, meestal met een niet voldoende remmende gewetensfunctie, zodat de patiënt niets liever doet dan brand te stichten. Wetenschappelijke naam, afkomstig uit het Grieks? 6.

10 Culinair. Vissen zijn niet altijd om zelf op te eten. De visjes die wij zoeken zijn bekend om hun scherpe tanden en hun agressieve honger naar vlees. Deze vleeseters leven in de rivieren van Zuid-Amerika en behoren tot de onderfamilie Serrasalminae. Ze worden ongeveer 15 tot 25 cm lang. 7. Met alle heisa rond de Eyjafjallajokull leek het wel of er voor de rest geen vulkaan meer bestond.toch kende ook Indonesië in 2010 enkele enorme uitbarstingen van een vulkaan nabij Yogjakarta op het eiland Java, met ruim 300 doden. Zijn naam betekent Berg van Vuur en hoort tot de 16 meest actieve en gevaarlijke vulkanen ter wereld. Zijn Indonesische naam? 8. Welke Spaanse schilder schilderde de Guernica en Les Demoiselles d Avignon en was een van de grootste namen in het kubisme? Je kunt ook antwoorden met een model van Citroën. 9. Aan de Belgische kust is de Hoge Blekker de hoogste zandduin. Maar welke is nu de hoogste van Europa? Deze duin strekt zich over 500 meter uit van oost naar west en over drie kilometer van noord naar zuid, nabij het Bassin d'arcachon in de Landes de Gascogne in Frankrijk en bevat ongeveer 60 miljoen kubieke meter zand. Ze steekt momenteel 107 meter boven de zeespiegel uit, ook al lijkt het erop dat ze in de loop der jaren lager wordt. 10. De grote vriend van Tommie en Ieniemienie in Sesamstraat is een fictieve blauwe vogel. Soms is hij verlegen, maar in zijn kindse naïviteit haalt Pino ook geregeld wel eens wat stoms uit. Hij is gebaseerd op de gele Big Bird uit de Amerikaanse reeks. Dit kleurverschil was een eis van de originele Amerikaanse Sesamstraat bij het overnemen van de figuur. De grote vogel komt in diverse landen voor, maar heeft overal zijn eigen kleur. Zijn naam?

11 11. Dagelijks zit een aanzienlijk deel van de wereldbevolking naar een computerscherm, een digitale tv, Smartphone of een ipad te staren. In feite staar je dan naar een aantal gekleurde punten, die samen een beeld weergeven. Hoe meer van deze beeldpunten, hoe hoger de resolutie van een scherm. Hoe noemen we in de informatica deze beeldpunten? 12. De films The Curse of the Black Pearl, Dead Man's Chest, At World's End en het in mei uitkomende On Stranger Tides zijn 4 delen van een piratenreeks met oa. Johnny Depp, Orlando Bloom en Kyra Knightley in de hoofdrol. Gemeenschappelijke titel van deze reeks films geregisseerd door Gore Verbinski? 13. In Turkije eet je een Döner kebap, in het Midden-Oosten een Shoarma. Hoe heet nu de Griekse variant van een klein broodje gevuld met aan het spit geroosterd vlees en groenten? 14. Uitvoerders? I gotta Feeling 15. Uitvoerders? Ik lig op mijn Kussen

12 Ronde 7-5 voor 12 Met de beginletters van 12 antwoorden vorm je een twaalfletterwoord. Lidwoorden tellen niet mee. 2 antwoorden teveel, die wel meetellen voor punten, maar niet voor het woord. 1. In 2010 introduceerde Steve Jobs van Apple een tablet-pc met een multitouchscherm van 9,7 inch (24,6 centimeter) en weegt ongeveer 700 gram. Sinds 25 maart 2011 is bij ons nu ook de tweede versie van deze tablet-pc te koop, 33% dunner en 15% lichter dan zijn voorganger. Naam van dit speelgoed? 2. Een film uit 2008, geregisseerd door Rob Reiner. Biljonair Edward Cole en monteur Carter Chambers, gespeeld door Jack Nicholson en Morgan Freeman, hebben niks gemeen, behalve het feit dat ze beide terminaal ziek zijn en op dezelfde ziekenhuiskamer liggen. Samen stellen zij een lijst op van dingen die ze voor hun dood nog willen doen en ze verlaten het ziekenhuis om deze dingen waar te maken. Skydiven, piramides beklimmen, over de Noordpool vliegen, de Taj Mahal bekijken, met de motor rijden op de Chinese Muur en een safari in Afrika. 3. Een verstrooide professor doet het altijd goed in een stripverhaal. Hoe heet de professor in de stripreeks van Kuifje? Hij werd genoemd naar een plant die in het Italiaans girasole heet en last heeft van heliotropie. 4. Op welk Indonesisch eiland kun je de Borobudurtempel bezoeken? U kunt ook antwoorden met een Tsjechisch motormerk of een programeertaal. 5. De laatste coureur die het leven liet in een F1 race tot op heden is Ayrton Senna. Hij verongelukte tijdens de Grote Prijs van San Marino in Weet u nog in welke stad deze Grand Prix werd gereden? 6. Amai, mijn ballen moeten deze heren wel eens gedacht hebben toen ze solliciteerden voor een baantje als harembewaker aan het hof van de Ottomaanse Sultan of de Chinese Keizer. Wat is de specifieke naam voor zo n ontmande harembewaker? 7. Minder werk en iedereen high. Het is geen goedkope politieke verkiezingsslogan, maar een belangrijk eeuwenoud economisch en sociaal gebruik in Jemen, waarbij in groep dit legale en Iicht roesverwekkende middel wordt geconsumeerd. De

13 verse jonge blaadjes van de catha edulis worden gekauwd en vervolgens opgeslagen in de wangen. De zittingen duren de gehele middag en komen zoveel voor dat de economie en het openbare leven er gedeeltelijk door lam komt te liggen. De werkdag wordt er ernstig door ingekort zodat de arbeidsproduktiviteit daalt. Welk product? 8. Belgen en wintersporten, het is nooit echt wat geweest. Tot nu. Bij de wereldkampioenschappen snowboarden 2009 veroverde deze jongeman ietwat verrassend de zilveren medaille op het onderdeel big air. Op 15 januari 2011 behaalde hij de bronzen medaille op het WK Big Air in Barcelona, om 8 dagen later voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen te worden in de discipline slopestyle. Zijn naam? 9. Het is bijna Pasen, dus tijd voor een vraag over klokken. Volgens de overlevering werd deze historische klok op 8 juli 1776 geluid om de burgers van Philadelphia USA samen te roepen voor het voorlezen van de Declaration of Independence. De klok, die zich bevindt tegenover Independence Hall in Philadelphia, is een van de meest bekende symbolen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en staat bekend als symbool voor de vrijheid in het algemeen. Hoe noemen de fiere Amerikanen deze klok? 10. Met een spanwijdte tot 7 meter, een gewicht tot maximaal 3000 kg en een lengte tussen 4 meter en 9 meter is dit kraakbeenvisje, met soortnaam birostris, de grootste bekende rog. Hij voedt zich met plankton en kleine visjes die hij uit het water filtert. Je komt hem tegen als je een duikje neemt in alle tropische en subtropisch oceanen. Een andere naam is duivelsrog, maar u kent vast nog zijn meer bekende naam? Het voorvoegsel reuzen- mag u laten vallen. 11. Om te checken of u last heeft van overgewicht volstaat doorgaans een weegschaal. Maar dankzij het pionierswerk van de Belgische statisticus Quetelet beschikken we nu over een schaal die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft, nl. de BMI. Waarvoor staat deze afkorting? 12. Israel Kamakawiwo ole kent u beter als de zanger van Somewhere over the Rainbow, waarop hij zichzelf begeleidt op een schijnbaar te klein uitgevallen gitaartje met 4 snaren. Hoe heet dit kleinste lid van de gitaarfamilie? Ukulele 13.

14 Uitvoerder? Tomorrow 14. Uitvoerder? Born Slippy 15. Woord? Ronde 8 - Home is Where the Heart is 1. Verandering van naam levert misschien kiezers op, denken sommige politieke partijen wel eens. Zo zag op 22 januari 2011 de partij Libertair, Direct, Demokratisch het levenslicht. Hoe heette deze partij, de LDD, daarvóór voluit? 2. Dit theaterstuk is het verhaal van een ingedutte plattelandsfamilie, die bruut wordt wakker geschud door de komst van de bejaarde professor Alexander en zijn tweede vrouw Jelena, waar iedereen verliefd op wordt. Maar Jelena beantwoordt geen enkele liefde. Het enige wat ze doet, is zich te pletter vervelen, en niemand die snapt waarom ze ooit getrouwd is met de oude, zieke professor. Minuten, uren en dagen verstrijken, de hele zomer gaat voorbij. AntonTsjechov stond met zijn toneelwerken aan de basis van het psychologisch realisme en met dit populair toneelstuk is zijn naam als toneelschrijver definitief gevestigd. Welk stuk, dat een van de meest gespeelde stukken is? 3. Het afgelopen jaar kon u op VT4 genieten van het programma De Smaakpolitie, waarbij in een blik achter de schermen van allerlei eethuizen werd aangetoond dat het nog pover gesteld is met de hygiene in culinair Vlaanderen. Hoe heette de sympathieke controleur die we liever niet thuis zien opdagen? 4. Ze was het symbool van de Franse revolutie, maar ze heeft eigenlijk nooit bestaan. In elk gemeentehuis, op vele munten, op schilderijen, op postzegels, in de namen van straten, pleinen en gebouwen vind je haar echter terug. Met één ontblote borst werd ze voor Danton en Robespierre het symbool van de revolutie, als tegenhanger van de royalistische koningsbeeltenis. Vaak draagt ze een frygische muts. Later stonden zelfs Brigitte Bardot, Catherine Deneuve en Mireille Mathieu model voor deze dame. Wat is de voornaam van deze dame, die onder de bijnaam 'La Liberté' het symbool werd van de Franse Revolutie?

15 5. Welke vogel werd op 3 januari 2010 in het radioprogramma Vroege Vogels door de luisteraars gekozen tot mooist zingende vogel? Het is een vogel uit de familie Lijsters (Turdidae), centimeter met een spanwijdte van 34 tot 38,5 centimeter. Ze wegen tussen de 80 en de 110 gram. Zijn hele lijf is egaal zwart, op een opvallende, oranje, spitse snavel. Dit zwarte verenpak leverde hem in het Engels de naam blackbird op. 6. De man die we zoeken is nog steeds de beste belgische triatleet ooit. De kers op de taart in zijn rijkgevulde carrière is zijn overwinning - als allereerste Europeaan, nota bene! - in de moeder van alle triatlons: de Iron Man in Hawaii met een recordtijd van 8:04:08. Buiten 2x de Iron Man van Hawai, waar hij nog steeds het parcoursrecord heeft, won onze man uit Brugge ook nog de Iron Man Europe, waar hij de snelste triatlon ooit liep, en 2 wereldkampioenschappen. Zijn naam? 7. Als u nog geen indigestie heeft van alle kookprogramma s op tv kunt u reikhalzend uitzien naar De keuken van de meester, het nieuwe kookprogramma op VTM. Een driesterrenchef gaat op zoek naar een getalenteerde professionele chef om z'n team in Hof van Cleve te vervoegen. De uitverkorene mag een jaar lang aan de slag in de keuken van de beste driesterrenfrituur van de Benelux. Welke chef, die overigens meer op tv verschijnt dan in zijn keuken. 8. Wie van actiefilms houdt kent deze Amerikaanse filmacteur wel. Hij is tevens musicus, aikido-specialist en al 20 jaar politieagent in Louisiana. In bijna elke film speelt hij een soldaat of politieagent. Na een tijd bodyguard te zijn geweest, werd hij begin jaren tachtig ontdekt en kende enorm succes met de jaren 90- blockbusters Under Siege 1 & 2. Zijn naam? 9. De Amerikaanse auteur van Joods-Poolse afkomst van werken zoals De Geverfde Vogel, Being There, Blind Date en Passion Play werd in 1982 beschuldigd van plagiaat. Veel van zijn werk zou hij uit Poolse bronnen hebben gehaald waarmee de Engelstalige lezer onbekend was. Onze auteur beantwoordde deze kritiek door het boek The Hermit of 69th Street te schrijven. Om aan te tonen hoe absurd het is om een volledige bronvermelding te eisen, voegde hij aan vrijwel elk begrip in het boek een voetnoot toe. Op 3 mei 1991 beëindigde hij op 58-jarige leeftijd zijn leven. Zijn auteursnaam?

16 10. Baron André was een Belgisch politicus, een zakenman, professor en de oprichter van Vlaanderens eerste "businessschool die zijn naam draagt. Het is een instelling voor postuniversitair onderwijs, ontstaan uit een samengaan van de oorspronkelijke school te Gent en de MBA-opleiding van de Katholieke Universiteit Leuven. Ze beschikt over een campus te Gent, een te Leuven en een te Sint-Petersburg (Rusland) In de Global full-time MBA ranking van "The Economist" behaalde deze business school in 2009 een 10de plaats. Welke school? 11. George Leekens is de huidige bondscoach van de Rode Duivels. Claudio Gewehr is de bondscoach bij het herenvolleybal, Eddy Casteels bij het herenbasketbal. Maar welke limburger is de bondscoach in het wielrennen? Hij bepaalt de selecties en tactiek voor alle wereldkampioenschappen waar Belgische wielrenners aan meedoen. Zijn naam? 12. Rond 1900 start in Europa de Art Nouveau of Jugendstil-beweging. In Frankrijk bruiste het vooral in de Academie voor Schone Kunsten van deze stad in Lotharingen, met kunstenaars als Émile Gallé, Antonin Daum, Louis Majorelle en Victor Prouvé. Karel de Stoute sneuvelde er en voor de rest kennen we de stad nog oa. van het impressionante Stanislasplein, unesco werelderfgoed. Welke Stad? 13. "This is the story of two sisters: Jessica Tate and Mary Campbell". Met deze zin begon elke aflevering van deze Amerikaanse oersoapserie, die tegelijkertijd een parodie was op de soapseries.bij ons te zien eind jaren 70 op de VPRO. De serie zat vol met de gewone soapingrediënten: dwaze incidenten en affaires, verhoudingen met congresleden en priesters, verbindingen met de maffia, overspel, moord, homoseksualiteit, een buikspreker en psychiatrische inrichtingen. Enkele personages : Jodie Dallas (Billy Crystal), de legendarische Burt Campbell en de butler Benson, wellicht het enige "normale" personage in de serie, hetgeen hem een opvallende verschijning maakte. Naam serie? 14. Uitvoerder? Undiggity 15. Uitvoerders?

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat Woorden in Context deel 1, Dieltjens L., Vanparys J., Baten L., Claes MT., Alkema P., Lodewick J, 2009, Bruxelles, De Boeck 1712 items Wic 12.1 Algemene woordenschat Ik kies zelf _ met wie ik samenwerk,

Nadere informatie

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden (naar het Basiswoordenboek Nederlands van P. de Kleijn en E. Nieuwborg & www.dikverhaar.nl) A aan aanbieden aandacht aandeel (het) aandoen aangezien aankijken

Nadere informatie

de internationale blik van yolanthe sneijder-cabau

de internationale blik van yolanthe sneijder-cabau 4 e j a a r g a n g n u m m e r 1 5 w w w. v e r t r e k n l. n l h e t m a g a z i n e v o o r w o n e n, w e r k e n e n l e v e n i n h e t b u i t e n l a n d + special Emigratiebeurs de internationale

Nadere informatie

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e Inhoud Voorwoord 2 Verhalen niveau A2 5 Mijn levensverhaal 6 Van waar ik kom en over mijn leven 7 Ik ben R. Habibullah 8 Ik ben blij!

Nadere informatie

Massale emigratie na watersnoodramp 1953 Tekenares Charlotte Dematons verbeeldt Nederland

Massale emigratie na watersnoodramp 1953 Tekenares Charlotte Dematons verbeeldt Nederland 3 e j a a r g a n g n u m m e r 1 0 w w w. v e r t r e k n l. n l h e t m a g a z i n e v o o r w o n e n, w e r k e n e n l e v e n i n h e t b u i t e n l a n d + special RUSLAND Massale emigratie na

Nadere informatie

Classic Cars and Lifestyle

Classic Cars and Lifestyle Classic Cars and Lifestyle Nummer 4-2014 Classic Cars and Lifestyle magazine is een uitgave van JB Freelance Journalistiek, Cursussen en Advies. Alle uitgaven zijn beschermd door copyright. De door ons

Nadere informatie

Deze brochure en andere beknopte informatie over de EU is ook online te vinden op: ec.europa.eu/publications

Deze brochure en andere beknopte informatie over de EU is ook online te vinden op: ec.europa.eu/publications Europese Unie Deze brochure en andere beknopte informatie over de EU is ook online te vinden op: ec.europa.eu/publications Europese Commissie Directoraat-generaal Communicatie Publicaties B-1049 Brussel

Nadere informatie

VIETNAM INFORMATIE MAP VOOR WERKSTUKKEN SPREEKBEURTEN

VIETNAM INFORMATIE MAP VOOR WERKSTUKKEN SPREEKBEURTEN VIETNAM INFORMATIE MAP VOOR WERKSTUKKEN EN SPREEKBEURTEN MEDISCH COMITÉ NEDERLAND-VIETNAM WETERINGSCHANS 32 1017 SH AMSTERDAM TEL: 020-6270411 FAX: 020-6250147 EMAIL: INFO@MCNV.NL WEBSITE: WWW.MCNV.NL

Nadere informatie

Hier is alweer de tweede MER Nieuwsbrief.

Hier is alweer de tweede MER Nieuwsbrief. M(e)ER weten 05/09 nieuwsbrief voor studenten en alumni van de opleiding Management, Economie en Recht In deze nieuwsbrief o.a. Verhuizen naar de Big city inleiding MER goes International! Studeren in

Nadere informatie

Een uitgave van de Vereniging Raadsherenbuurt, Leiden 36e jaargang, nummer 2, Juli 2014

Een uitgave van de Vereniging Raadsherenbuurt, Leiden 36e jaargang, nummer 2, Juli 2014 Een uitgave van de Vereniging Raadsherenbuurt, Leiden 36e jaargang, nummer 2, Juli 2014 Italië in Leiden 7 Het Pakulla Community Hospital 12 Wat je van ver haalt is niet altijd lekker 14 De smaak van...

Nadere informatie

Belafonte OUBORG & OUBORG SHEILA DE VRIES VLASSAK VERHULST WALDORF ASTORIA KUIVENHOVEN BIESHEUVEL SILVERJET CABINET VITAFIT WTC

Belafonte OUBORG & OUBORG SHEILA DE VRIES VLASSAK VERHULST WALDORF ASTORIA KUIVENHOVEN BIESHEUVEL SILVERJET CABINET VITAFIT WTC NR.2 VOORJAAR 2015 GRATIS EXEMPLAAR WWW.BELAFONTEMAGAZINE.COM Belafonte OUBORG & OUBORG SHEILA DE VRIES VLASSAK VERHULST WALDORF ASTORIA KUIVENHOVEN BIESHEUVEL SILVERJET CABINET VITAFIT WTC REIZEN CULINAIR

Nadere informatie

De Inloper. Maandblad van Inloophuis Emmen

De Inloper. Maandblad van Inloophuis Emmen De Inloper Maandblad van Inloophuis Emmen Januari 2013 Dit is een uitgave van: Het Inloophuis de Emmerdennen, Boslaan 135, 7822 EP Emmen. Tel.:0591-616602 Internetplekje : www.inloophuisemmen.nl Aan dit

Nadere informatie

Winnaar van de Pulitzer prize voor Empire Falls. Richard Russo. Brug der zuchten

Winnaar van de Pulitzer prize voor Empire Falls. Richard Russo. Brug der zuchten Winnaar van de Pulitzer prize voor Empire Falls Richard Russo Brug der zuchten ROMAN SIGNATUUR Het verhaal Lou C. Lynch, bijnaam Lucy, woont al zijn hele leven in Thomaston, New York. Hij is veertig jaar

Nadere informatie

Module 1 & 2 Concept: Schaarste en ruil

Module 1 & 2 Concept: Schaarste en ruil Module 1 & 2 Concept: Schaarste en ruil Het nieuwe economieprogramma 1 Verantwoording 2010, Stichting leerplanontwikkeling (SLO), Enschede Het auteursrecht op de modules voor Economie berust bij SLO. Voor

Nadere informatie

De zee t rek t. Zeilers snappen geen hout van het weer Gerrit Hiemstra L12. 13 pagina's over reizen, zeilen, surfen, eten en drinken

De zee t rek t. Zeilers snappen geen hout van het weer Gerrit Hiemstra L12. 13 pagina's over reizen, zeilen, surfen, eten en drinken Zeilers snappen geen hout van het weer Gerrit Hiemstra L 0 Voorbereiden, vertrekken en terugkomen: drie stellen over hun wereldreis over zee 0 Het water als filmpersonage Lunchen met weerman Gerrit Hiemstra

Nadere informatie

MAGAZINE VAN DE FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN. Voor veel mensen blijven crisissituaties een ver-van-mijn-bed-show.

MAGAZINE VAN DE FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN. Voor veel mensen blijven crisissituaties een ver-van-mijn-bed-show. EDITIE 1 JAARGANG 18 MAGAZINE VAN DE FACULTEIT DER SOCIALE WETENSCHAPPEN Voor veel mensen blijven crisissituaties een ver-van-mijn-bed-show. (pagina 5) Bij het uitruimen van mijn container zaten er allemaal

Nadere informatie

Assen Blues. [Een stille, bedekte ochtend, net na negen uur. Op het perron van NS- station Assen.]

Assen Blues. [Een stille, bedekte ochtend, net na negen uur. Op het perron van NS- station Assen.] [Een stille, bedekte ochtend, net na negen uur. Op het perron van NS- station Assen.] Grijs In het grijs zit alles Wat geweest is en wat nog komt Drents grijs, dat is wat ik hier zie Ook de geelblauwe

Nadere informatie

19 december 2009 - Zwitserlevensgevaarlijk

19 december 2009 - Zwitserlevensgevaarlijk 19 december 2009 - Zwitserlevensgevaarlijk Dit slaat niet op de recente ophef over minaretten, die na een referendum nu verder in Zwitserland verboden zijn. Overigens een niet erg handige en zeker niet

Nadere informatie

Universiteit HasseltMagazine

Universiteit HasseltMagazine België - Belgique PB 3500 Hasselt 1 12/867 afgiftekantoor 3500 Hasselt 1 erkenning: P303505 Universiteit HasseltMagazine Eredoctoraten in het teken van diversiteit Nummer 3 juli 2011 jaargang 6 Verschijnt

Nadere informatie

style Martine Kamphuis quality time stoppen is geen optie kostbaar erfgoed Artsengezin Bijkomen in op zoek naar tegenpolen streeft naar

style Martine Kamphuis quality time stoppen is geen optie kostbaar erfgoed Artsengezin Bijkomen in op zoek naar tegenpolen streeft naar LIFE NOVEMBER 2013 style Artsengezin streeft naar quality time Al cruisend naar de uithoeken van de wereld Bijkomen in kostbaar erfgoed Martine Kamphuis op zoek naar tegenpolen Beklimming Mont Ventoux:

Nadere informatie

Romeo en Julia Over de voorstelling

Romeo en Julia Over de voorstelling Lesmap Romeo en Julia Over de voorstelling Julia: Montecchi!! Montecchi!! Die naam, ik spuw op die naam. Mijn enige liefde uit mijn enige haat? Romeo, Romeo, waarom zijt ge Romeo? Ontken uw vader, ontdoe

Nadere informatie

WOORDKOMPAS W pagina 1

WOORDKOMPAS W pagina 1 WOORDKOMPAS W pagina 1 de W(ee) van Willem, d e23e letter van ons alfabet, de WA verzekering (zie ook >>verzekering ) De auto van je buurman total loss door je loslopende hond? ± Ja natuurlijk, als je

Nadere informatie

DE KROEG IN MET. boegbeeld GAME APP JAAR IEMES. Linn Kennes. Maarten de Rooij. Eendagsvlieg of blijvertje?

DE KROEG IN MET. boegbeeld GAME APP JAAR IEMES. Linn Kennes. Maarten de Rooij. Eendagsvlieg of blijvertje? DE KROEG IN MET Linn Kennes boegbeeld Maarten de Rooij GAME APP Eendagsvlieg of blijvertje? JAAR IEMES Magazine voor IEMES-alumni / herfst 2014 2 Colofon Scratch is een kwartaaluitgave voor afgestudeerden

Nadere informatie

Köklenmek Wortelen Drie generaties Turkse Zwollenaren vertellen

Köklenmek Wortelen Drie generaties Turkse Zwollenaren vertellen Köklenmek Wortelen Drie generaties Turkse Zwollenaren vertellen Köklenmek Wortelen Drie generaties Turkse Zwollenaren vertellen Historisch Centrum Overijssel 2012 Köklenmek Wortelen Drie generaties Turkse

Nadere informatie

Luc Colemont. Een dokter en 12 wijzen tonen u een weg naar... Een wereld zonder darmkanker

Luc Colemont. Een dokter en 12 wijzen tonen u een weg naar... Een wereld zonder darmkanker Luc Colemont Een dokter en 12 wijzen tonen u een weg naar... Een wereld zonder darmkanker Grafische vormgeving: Lonely Alien Productions Verantwoordelijke uitgever: Luster Druk: Newgoff Gent Eerste druk

Nadere informatie

HET COMPLETE MAGAZINE VOOR VAKANTIE EN VRIJE TIJD. Vakantie 2012

HET COMPLETE MAGAZINE VOOR VAKANTIE EN VRIJE TIJD. Vakantie 2012 HET COMPLETE MAGAZINE VOOR VAKANTIE EN VRIJE TIJD Vakantie 2012 Jaargang 4, December 2011 DUITSLAND Boek 2012 Het magazine voor onafhankelijke reizigers Met attractieve prijzen! Bestel nu voor 7,50 (incl.

Nadere informatie

Economie. Thijs Knaap

Economie. Thijs Knaap Economie Thijs Knaap 15 februari 2011 Hoofdstuk 1 Andere mensen Wie alles zelf doet hoeft met niemand iets te delen. Het kan, een hardwerkende man op een verlaten stuk land, alle dagen bezig met overleven.

Nadere informatie

Nieuwsbrieven gedurende studiereis Brazilië 2012

Nieuwsbrieven gedurende studiereis Brazilië 2012 Nieuwsbrieven gedurende studiereis Brazilië 2012 Klaar voor vertrek 04.03.12 De afgelopen vijf weken in Nederland zijn zoals gewoonlijk omgevlogen. Over 2 uur vertrekken we richting vliegveld Zaventem

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie