Ronde 2 - Rock n Roll.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ronde 2 - Rock n Roll."

Transcriptie

1 Ronde 2 - Rock n Roll. 1. Als eerste zoeken we een hooggebergte in het westen van Noord-Amerika, een gebied met een lengte van meer dan 4800 km beslaat, vanaf New Mexico door de Verenigde Staten naar Canada en Alaska. De hoogste top is de Mt Elbert, in Colorado op 4402 m boven zeeniveau. 2. De dames kunnen op dit grandslamtennistoernooi eind mei de Coupe Suzanne Lenglen winnen, de heren kunnen de Coupe des Mousquetaires veroveren. Justinen Henin deed dit vier maal. Die van de dames, tenminste. Welk Grand-Slam-toernooi? 3. Dan maar een stukje kaas, meer bepaald een Franse blauwschimmelkaas, genoemd naar het gelijknamige dorp in het Centraal Massief. Het is een schapenkaas van de volle schapenmelk van schapen van het Lacaune-ras. In 1919 kreeg deze kaas een Appellation d'origine Côntrolée, die de afkomst van de kaas garandeert. Alleen kaas uit deze buurt van mag zo genoemd worden. Welke kaas? 4. Op 6 maart 1987 kapseisde de Herald of Free Enterprise vlak na het vertrek uit de haven van Zeebrugge (193 doden). Het was een scheepstype met een laadklep vooraan zodat voertuigen via de laadklep aan en van boord kunnen rijden. Zo kun je het schip snel laden en lossen, met een optimaal rendement tot gevolg. Hoe noemen zulk scheepstype? 5. Je zou het ze niet geven, maar ook Nederland had een aantal beruchte piraten: Cornelis Jol, Abraham Blauvelt en Laurens de Graaf. De ergste 17de eeuwse Nederlandse piraat kennen we slechts onder zijn bijnaam. Hij was wreed, impulsief en had een totaal gebrek aan zelfbeheersing. Wie hem ongehoorzaam was, werd onverbiddelijk afgestraft. Er is nooit een muiterij geweest aan boord van een van zijn schepen. Als piratenvlag voerde hij de afbeelding van een geraamte met de tekst "Het lijk van een Spanjaard." Hij opereerde in de Caribische Zee, meestal in de buurt van de stad Campeche in Mexico, waar hij bekender was dan in zijn geboortestad Groningen. Hij een hekel aan alles wat Spaans was en overviel dus vooral Spaanse schepen. Zijn bijnaam, die we zoeken, kom je wel eens tegen in computergames die piraterij als thema hebben. Bijnaam? 6.

2 Sommige mensen wachten vol ongeduld tot hij op het scherm verschijnt, anderen verafschuwen hem. Feit is dat deze Nederlandse weerman in 2006 werd verkozen tot favoriete weerman aller tijden van de NOS. Na zijn opleiding werkte hij tien jaar als luchtvaartmeteoroloog op Schiphol en in Limburg. In 1986 werd hij als weerman aangenomen door de NOS. Al vrij snel verwierf hij grote populariteit; door zijn veelvuldig gebaren werd hij wel de weerman met de handjes genoemd. Zijn naam? de Regi van de weermannen. 7. Vertrouw nooit uw slager. Dat was de boodschap van drievoudig tourwinnaar Alberto Contador die positief testte op een verboden product, volgens hem afkomstig van een speciale Spaanse biefstuk met nog specialere kruiden tijdens de Tour de France. Het product in kwestie was een bronchodilatator die hier enkel op de markt is voor gebruik bij paarden met (ernstig) astma. Omwille van zijn anabole affecten zijn ook bodybuilders, zwemmers en wielrenners gretige afnemers. Wat is de naam van dit paardenmiddel? 8. In de bodemkunde en geomorfologie gebruikt men een Engelse term voor het harde, vaste gesteente bedoeld dat zich onder de oppervlaktelaag bevindt. Naar het Nederlands vertaald spreekt men van grondgesteente of moedergesteente. In deze laag is er geen fysische of chemische verwering doorgedrongen, zodat er geen bodemvorming plaats kan hebben gevonden. Naam van deze laag? Voor wie dit allemaal Chinees in de oren klinkt kan ook antwoorden met het plaatsje waar de Flintstones hun avonturen beleven. 9. Dit patriciërshuis is een 17e eeuws historisch pand in de Keizerstraat in Antwerpen, dat ooit toebehoorde aan de diplomaat, humanist, mecenas en burgemeester met dezelfde naam ( ). Sinds het door de Kredietbank werd gekocht werd het tussen 1972 en 1978 grondig gerestaureerd en omgevormd tot vergaderruimte, ontmoetingscentrum en museum. Het huis herbergt bijzonder meubilair keramiek en een grote verzameling schilderijen van onder andere van Dyck, Jordaens, Teniers, Rubens, en Pieter Brueghel de Jonge.Naam? 10. Voor het echte Brussel moet u hier zijn. Het is de oudste typische volksbuurt van Brussel, gelegen tussen het Justitiepaleis en het Zuidstation. U vindt er de Hoogstraat, de Blaesstraat en de Huidevetterstraat, de Miniemenkerk, de Kapellekerk en het Vossenplein, bekend van de rommel- en antiekmarkt die er dagelijks plaatsvindt. Naam van deze momenteel hippe buurt? 11.

3 Een van de beroemdste horlogemerken ter wereld werd in 1905 opgericht door de Duitse zakenman en technicus Hans Wilsdorf. Hij vond een revolutionair tijdmechanisme uit dat zichzelf steeds opwond door de beweging van de pols. De uurwerken staan bekend om hoge kwaliteit, duurzaamheid en exclusiviteit. Vanwege de hoge aanschafprijs worden deze horloges wereldwijd gezien als een statussymbool. De klok kunnen lezen hoeft dus niet echt. Enkele types: Cellini, Airking, Explorer, DeepSea-Dweller, Yachtmaster, Daytona, en de Submariner, het uurwerk van James Bond. Welk merk? 12. Vier buitenaardse wezens landen op aarde om ons te bestuderen. Hiervoor moeten ze integreren in onze maatschappij met vaak hilarische gevolgen. Commandant Dick Solomon, gespeeld door John Lithgow, wordt professor natuurkunde aan de universiteit, Sally wordt huisvrouw, Tommy gaat naar de middelbare school en Harry hangt de hele dag voor de televisie. De achternaam Solomon stond op de eerste truck die voorbij reed toen ze op Aarde aankwamen. Harry heeft een ingebouwde chip, die de anderen toelaat te communiceren met hun leider, The Big Giant Head, een gastrol van William Shatner van uweetwel. Naam van deze serie uit In plaats van een pretpark te bezoeken kunt u er zelf eentje bouwen. In deze simulatie game, ontwikkeld door Chris Sawyer en Microprose, probeert u zo goed mogelijk een attractiepark te managen. In elk deel wordt u uitgedaagd om zoveel mogelijk bezoekers te trekken door een zo goed en rendabel mogelijk attractiepark neer te zetten. 14. Uitvoerder? Before you make me run 15. Naam? Genre? uit Hoffman s Erzählungen (Jacques Offenbach) Ronde 3 - Alfabet, over. Speciaal voor dit jubileum eens niet in volgorde! 1. Vanaf augustus 2010 kan heel Nederland op een oor slapen. Het land, en in t bijzonder de provincies Zeeland, zuidelijk Zuid-Holland en Noord-Brabant, zijn dan volledig beschermd tegen het hoogwater uit zee. Het einde van deze werken vond plaats op dinsdag 24 augustus 2010 met de officiële ingebruikname van het laatste opgehoogde stukje zeedijk

4 bij de Friese stad Harlingen. Hoe noemen we dit Nederlandse verdedigingssysteem tegen hoogwater? 2. Wie veel tijd heeft kan zich aanmelden voor een online game, meer bepaald een Massive multiplayer online chatting community (MMOCC) van de Finse telecom-gigant Elisa. Het is een virtueel hotel waar tieners, weergegeven door een persoonlijk ontworpen figuurtje, kunnen rondlopen, elkaar ontmoeten en chatten. Je krijgt er een eigen hotelkamer die je volledig naar je eigen smaak kunt inrichten, zolang je maar voldoende credits hebt. Toen de game zo succesvol bleek, werd de naam Kultakala of Goudvis veranderd in een naam die in alle landen bruikbaar en uitspreekbaar was. Wat is de 2-delige allitererende naam van dit online-spel? 3. Wie ooit zwanger was heeft waarschijnlijk al eens aan dit toestel gelegen. Het maakt gebruik van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen en op grensvlakken tussen zachte en hardere structuren reflecteren. Deze techniek stelt medici onder meer in staat om organen in beeld te brengen en te speuren naar eventuele afwijkingen. 4. Das größten deutschen Jugendzeitschrift mit aktuellen News zu Stars, Musik, Fashion und Lifestyle. Jawel, we zoeken het legendarische Duitse tijdschrift voor jongeren, dat steeds een stapje verder ging dan de brave Joepie en daardoor zeer gegeerd bij jongeren uit de grensstreek. Hilarisch was dat jongens en meisjes steevast boys und girls werden genoemd. Welk blad? 5. Welke maand wordt ook wel de slachtmaand genoemd? 6. Door de instabiliteit van kustlanden als Jemen, Djibouti en Somalië kunnen piraten hun hart ophalen in dit watergebied, dat de verbinding vormt tussen de Rode Zee, het Suezkanaal en de Indische Oceaan. Om deze piraterij tegen te gaan worden koopvaardijschepen geëscorteerd door marine-afdelingen van België, Duitsland, Nederland en het VK. Hoe heet nu dit deel van de Indische Oceaan? 7. Welke boon is een Braziliaans fotomodel en tevens de hoofdstad van Peru? 8.

5 De Atlantische kust van dit land kent hier lange witte ongerepte zandstranden, de allermooiste van Afrika wordt gezegd. Langs de kust van hoofdstad Freetown liggen talloze hotels, eetgelegenheden en uitgaansgelegenheden. Ook zijn er tal van interessante historische trekpleisters zoals de oude Creoolse dorpen op het schiereiland (The Western Area), een slavenfort op Bunce Island,waar vroeger massaal slaven werden verscheept richting Amerika. Welk land? 9. Dan is het nu tijd voor een Vangheluwemoment in deze quiz. In zijn roman The Power and the Glory uit 1940 lanceerde auteur Graham Greene een personage dat symbool zou gaan staan voor een geestelijke die duidelijke tekenen van moreel verval vertoont (bv. alcoholisme en kindermisbruik), hoewel hij het tegendeel zou moeten laten zien. De benaming zou later algemeen gebruikt worden. Welke Engelstalige term? 10. Internetgebruikers kunnen niet buiten het gebruik van een URL. Een URL is een label dat verwijst naar een informatiebron, bijvoorbeeld een webpagina of een ander bestand. Waarvoor staan nu de letters URL? 11. Joekelille, Honkie Tonkie Pianissie, Is je moeder niet Thuis? zijn enkele hits van wijlen de Nederlandse zanger en autospuiter Nico Haak en zijn Paniekzaaiers. Hij was een begenadigd liefhebber van Amerikaanse stijldansen. Kent u nog zijn grootste hit? 12. Niet alleen in België word er Frans gesproken als officiële taal naast een andere officiële taal. In Canada is er een hele provincie die uitsluitend Franstalig is. De provincie wordt doormidden gesneden door de St. Lawrence-rivier en de bekendste steden zijn Montreal en Quebec. Welke provincie? 13. Als u geregeld naar grote sportevenementen kijkt op tv, is de kans groot dat de beelden verzorgd worden door een Belgisch bedrijf dat TV-facilitaire diensten aan televisiemaatschappijen en productiehuizen levert. Het bedrijf, met Gabriel Fehervari als CEO, werd opgericht in 1985 en is een pionier inzake HDTV in Europa. EK en WK voetbal, Olympische Spelen, Eurovisiesongfestival, het Weense Nieuwjaarsconcert, Robbie Williams, Tiësto in HD, enz.

6 Voor het wereldkampioenschap voetbal van 2010 in Zuid-Afrika vorig jaar leverde dit bedrijf 155 technici en 170 camera's. Van dit kampioenschap namen zij 29 wedstrijden of 45% voor hun rekening. Welk bedrijf? 14. In het mooie jaar 1964 kreeg de Britse acteur Michael Caine zijn eerste hoofdrol in deze historische film. Circa 100 Britse soldaten verdedigen in 1879 de missiepost Rorkes Drift tegen een aanvalsmacht van 4000 Afrikaanse krijgers. Michael Caine kreeg internationale bekendheid met deze rol, maar hoe heet de film? U kunt ook antwoorden met de militaire benaming voor de universele gecoördineerde standaardtijd. 15. De Neerpeltse baseballclub kreeg onlangs een klacht aan hun broek omdat ze dezelfde naam en logo, oorspronkelijk een scheldnaam, gebruikten als een befaamd New Yorks baseballteam. Blijkbaar mag dat niet. Welke naam of welk team? 16. Welk Aziatisch land heeft als buurlanden Pakistan, China, Nepal, Bhutan, Myanmar en Bangladesh? 17. We maken nu een vrij eenvoudige Argentijnse cocktail. Je vult een pilsglas voor een vijfde met grenadine. Vervolgens vul je het glas met fris pilsbier. De naam van deze biercocktail werd in Vlaanderen beroemd dankzij de VRT-serie Vaneigens, waarin vaak een scène aan de toog van café "de Galaxy" in Tienen te zien was. Meestal eindigde het korte stukje toogklap met de hilarische woorden: "Jos, voor mij nog nen..." 18. Kunt u ze ook niet meer uit elkaar houden, al die kindersterretjes? Ik hoop van wel. Dit, inmiddels toch al 18jarig, kindsterretje is vooral bekend van haar rol als Lola Martinez in de serie Zoey 101. Ze heet Victoria Dawn Justice. Tevens kreeg ze gastrollen in icarly en The Suite Life of Zack & Cody.

7 Momenteel kennen we haar als Tori, maar in welke serie? uit de serie. De naam graag van dit momenteel zeer populaire programma? 19. Welk illuster tweetal beleefde de ultieme liefdessoap op een balkonnetje in de Italiaanse stad Verona? U kunt ook antwoorden met het favoriete sigarenmerk van Winston Churchill. 20. Schipper mag ik overvaren? Jawel, maar kijk dan eerst naar de borden op de oever. Deze traditionele borden worden geplaatst langs een rivier of kanaal om de afstand aan te geven tot het begin van de vaarweg. Het geeft voor een schipper de positie van het schip aan en maakt het mogelijk en zelfs gemakkelijk daarover te communiceren. Uiteraard is in deze hoogtechnologische tijd een GPS veel accurater, maar wat doe je als deze spullen dienst weigeren? Inderdaad, naar de borden kijken. Hoe heten deze borden? 21. In 1927 ontwierp Art-director Cedric Gibbons een naakte ridder van 35,1 cm hoog en 3,8 kilo zwaar, die met een zwaard de wacht houdt op een filmrol met 5 spaken. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences was dolenthousiast over dit ontwerp, zodat het beeldje de geschiedenis inging als Academy Award of Merit, de belangrijkste filmprijs in de Verenigde Staten. Onder welke meer populaire benaming kennen we deze jaarlijks terugkerende Academy Awards? 22. Hoe heet de vogelvanger in de opera Die Zauberflöte van W.A. Mozart. Hij is een bangerik en niet al te snugger en daarmee meteen de tegenpool van de heroïsche hoofdfiguur. Hij heeft wel een goed hart en wordt hiervoor beloond: hij vindt uiteindelijk het meisje van zijn dromen. Zijn naam?

8 23. Cassius Clay bekeerde zich tot de islam en werd Mohammed Ali. Welke voormalige 44jarige Amerikaanse zwaargewichtbokser deed hetzelfde en gaat nu door het leven als Malik Abdul Aziz? Hij is één van de meest legendarische boksers aller tijden, bekend om zijn agressie en zijn explosieve karakter dat hem meerdere malen in aanraking met justitie bracht. Voor verkrachting o.m. Hij schrok er ook niet voor terug om de tegenstander in het oor te bijten. Zijn naam? 24. Wou je ten tijde van de Koude Oorlog over de weg van West-Berlijn naar Oost-Berlijn, omgekeerd was iets moeilijker, dan moest je langs deze legendarische controlepost aan de Friedrichstrasse passeren. Het was de derde doorgang op de grens tussen Oost en West. Kort na de val van de Berlijnse Muur in 1989 werd deze controlepost opgeheven. Onder welke naam kennen we deze controlepost? 25. Uitvoerder? Identity 26. Uitvoerder? Le Temps des Cerises Ronde 4-3,14-ronde 1. Schoonheid eist zijn tol. Wie mooi wil zijn moet er iets voor over hebben. We zoeken een techniek in de cosmetica, waarbij oude oppervlakkige huidcellen verwijderd worden en nieuwe, jonge huidcellen aan de oppervlakte komen, waardoor de huid er zacht en egaal gaat uitzien. Voor dit procédée kun je beroep doen op allerlei agressieve chemische substanties, maar ook op kruiden, zand of zelfs visjes. Welke techniek? Engelse benaming.

9 2. Kinderen hebben de gewoonte om allerlei spullen in hun mond te stoppen. Erger wordt het wanneer volwassenen dit ook nog doen. Hoe noemen we dit syndroom waarbij iemand de ziekelijke neiging vertoont om niet voor consumptie bedoelde zaken op te eten? Bv. metaal, klei, steenkool, krijt, pennetjes, papier, paperclips, batterijen, lepeltjes, zeep, assen, tandenborstels enz. Hij lijkt dan wel een ekster. 3. Het favoriete fitnessysteem van dagelijkse kostkok Jeroen Meus werd reeds ontwikkeld tijdens de WO I met de bedoeling om het rehabilitatieprogramma voor oorlogsveteranen te verbeteren. Het werd genoemd naar zijn uitvinder. Deze noemde zijn methode Contrology omdat hij overtuigd was dat zijn oefeningen de mentale vermogens gebruiken om de spieren te beheersen. De nadruk van de methode ligt bij de spieren die ervoor zorgen dat het lichaam in de correcte balans staat en de wervelkolom ondersteunen. Met kruisigen heeft deze fitnessrage echter niks te maken. Naam? 4. Toen indianen nog echte indianen waren sliepen de prairie-indianen in tenten. In tegenstelling tot de wigwam wordt het gezochte tenttype niet bedekt met boomschors of rietmatten, maar met dierenhuiden of canvas en kan snel afgebroken en opgezet worden. Het lange frame van rechte cederstokken maakt de tent kegelvormig, met bovenin een rookgat dat met lijnen open en dicht kon worden gemaakt. Naam? 5. Hopelijk heeft niemand van jullie last van de volgende aandoening. Het is nl. een overgrote fascinatie voor vuur en verbranding, meestal met een niet voldoende remmende gewetensfunctie, zodat de patiënt niets liever doet dan brand te stichten. Wetenschappelijke naam, afkomstig uit het Grieks? 6.

10 Culinair. Vissen zijn niet altijd om zelf op te eten. De visjes die wij zoeken zijn bekend om hun scherpe tanden en hun agressieve honger naar vlees. Deze vleeseters leven in de rivieren van Zuid-Amerika en behoren tot de onderfamilie Serrasalminae. Ze worden ongeveer 15 tot 25 cm lang. 7. Met alle heisa rond de Eyjafjallajokull leek het wel of er voor de rest geen vulkaan meer bestond.toch kende ook Indonesië in 2010 enkele enorme uitbarstingen van een vulkaan nabij Yogjakarta op het eiland Java, met ruim 300 doden. Zijn naam betekent Berg van Vuur en hoort tot de 16 meest actieve en gevaarlijke vulkanen ter wereld. Zijn Indonesische naam? 8. Welke Spaanse schilder schilderde de Guernica en Les Demoiselles d Avignon en was een van de grootste namen in het kubisme? Je kunt ook antwoorden met een model van Citroën. 9. Aan de Belgische kust is de Hoge Blekker de hoogste zandduin. Maar welke is nu de hoogste van Europa? Deze duin strekt zich over 500 meter uit van oost naar west en over drie kilometer van noord naar zuid, nabij het Bassin d'arcachon in de Landes de Gascogne in Frankrijk en bevat ongeveer 60 miljoen kubieke meter zand. Ze steekt momenteel 107 meter boven de zeespiegel uit, ook al lijkt het erop dat ze in de loop der jaren lager wordt. 10. De grote vriend van Tommie en Ieniemienie in Sesamstraat is een fictieve blauwe vogel. Soms is hij verlegen, maar in zijn kindse naïviteit haalt Pino ook geregeld wel eens wat stoms uit. Hij is gebaseerd op de gele Big Bird uit de Amerikaanse reeks. Dit kleurverschil was een eis van de originele Amerikaanse Sesamstraat bij het overnemen van de figuur. De grote vogel komt in diverse landen voor, maar heeft overal zijn eigen kleur. Zijn naam?

11 11. Dagelijks zit een aanzienlijk deel van de wereldbevolking naar een computerscherm, een digitale tv, Smartphone of een ipad te staren. In feite staar je dan naar een aantal gekleurde punten, die samen een beeld weergeven. Hoe meer van deze beeldpunten, hoe hoger de resolutie van een scherm. Hoe noemen we in de informatica deze beeldpunten? 12. De films The Curse of the Black Pearl, Dead Man's Chest, At World's End en het in mei uitkomende On Stranger Tides zijn 4 delen van een piratenreeks met oa. Johnny Depp, Orlando Bloom en Kyra Knightley in de hoofdrol. Gemeenschappelijke titel van deze reeks films geregisseerd door Gore Verbinski? 13. In Turkije eet je een Döner kebap, in het Midden-Oosten een Shoarma. Hoe heet nu de Griekse variant van een klein broodje gevuld met aan het spit geroosterd vlees en groenten? 14. Uitvoerders? I gotta Feeling 15. Uitvoerders? Ik lig op mijn Kussen

12 Ronde 7-5 voor 12 Met de beginletters van 12 antwoorden vorm je een twaalfletterwoord. Lidwoorden tellen niet mee. 2 antwoorden teveel, die wel meetellen voor punten, maar niet voor het woord. 1. In 2010 introduceerde Steve Jobs van Apple een tablet-pc met een multitouchscherm van 9,7 inch (24,6 centimeter) en weegt ongeveer 700 gram. Sinds 25 maart 2011 is bij ons nu ook de tweede versie van deze tablet-pc te koop, 33% dunner en 15% lichter dan zijn voorganger. Naam van dit speelgoed? 2. Een film uit 2008, geregisseerd door Rob Reiner. Biljonair Edward Cole en monteur Carter Chambers, gespeeld door Jack Nicholson en Morgan Freeman, hebben niks gemeen, behalve het feit dat ze beide terminaal ziek zijn en op dezelfde ziekenhuiskamer liggen. Samen stellen zij een lijst op van dingen die ze voor hun dood nog willen doen en ze verlaten het ziekenhuis om deze dingen waar te maken. Skydiven, piramides beklimmen, over de Noordpool vliegen, de Taj Mahal bekijken, met de motor rijden op de Chinese Muur en een safari in Afrika. 3. Een verstrooide professor doet het altijd goed in een stripverhaal. Hoe heet de professor in de stripreeks van Kuifje? Hij werd genoemd naar een plant die in het Italiaans girasole heet en last heeft van heliotropie. 4. Op welk Indonesisch eiland kun je de Borobudurtempel bezoeken? U kunt ook antwoorden met een Tsjechisch motormerk of een programeertaal. 5. De laatste coureur die het leven liet in een F1 race tot op heden is Ayrton Senna. Hij verongelukte tijdens de Grote Prijs van San Marino in Weet u nog in welke stad deze Grand Prix werd gereden? 6. Amai, mijn ballen moeten deze heren wel eens gedacht hebben toen ze solliciteerden voor een baantje als harembewaker aan het hof van de Ottomaanse Sultan of de Chinese Keizer. Wat is de specifieke naam voor zo n ontmande harembewaker? 7. Minder werk en iedereen high. Het is geen goedkope politieke verkiezingsslogan, maar een belangrijk eeuwenoud economisch en sociaal gebruik in Jemen, waarbij in groep dit legale en Iicht roesverwekkende middel wordt geconsumeerd. De

13 verse jonge blaadjes van de catha edulis worden gekauwd en vervolgens opgeslagen in de wangen. De zittingen duren de gehele middag en komen zoveel voor dat de economie en het openbare leven er gedeeltelijk door lam komt te liggen. De werkdag wordt er ernstig door ingekort zodat de arbeidsproduktiviteit daalt. Welk product? 8. Belgen en wintersporten, het is nooit echt wat geweest. Tot nu. Bij de wereldkampioenschappen snowboarden 2009 veroverde deze jongeman ietwat verrassend de zilveren medaille op het onderdeel big air. Op 15 januari 2011 behaalde hij de bronzen medaille op het WK Big Air in Barcelona, om 8 dagen later voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen te worden in de discipline slopestyle. Zijn naam? 9. Het is bijna Pasen, dus tijd voor een vraag over klokken. Volgens de overlevering werd deze historische klok op 8 juli 1776 geluid om de burgers van Philadelphia USA samen te roepen voor het voorlezen van de Declaration of Independence. De klok, die zich bevindt tegenover Independence Hall in Philadelphia, is een van de meest bekende symbolen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en staat bekend als symbool voor de vrijheid in het algemeen. Hoe noemen de fiere Amerikanen deze klok? 10. Met een spanwijdte tot 7 meter, een gewicht tot maximaal 3000 kg en een lengte tussen 4 meter en 9 meter is dit kraakbeenvisje, met soortnaam birostris, de grootste bekende rog. Hij voedt zich met plankton en kleine visjes die hij uit het water filtert. Je komt hem tegen als je een duikje neemt in alle tropische en subtropisch oceanen. Een andere naam is duivelsrog, maar u kent vast nog zijn meer bekende naam? Het voorvoegsel reuzen- mag u laten vallen. 11. Om te checken of u last heeft van overgewicht volstaat doorgaans een weegschaal. Maar dankzij het pionierswerk van de Belgische statisticus Quetelet beschikken we nu over een schaal die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft, nl. de BMI. Waarvoor staat deze afkorting? 12. Israel Kamakawiwo ole kent u beter als de zanger van Somewhere over the Rainbow, waarop hij zichzelf begeleidt op een schijnbaar te klein uitgevallen gitaartje met 4 snaren. Hoe heet dit kleinste lid van de gitaarfamilie? Ukulele 13.

14 Uitvoerder? Tomorrow 14. Uitvoerder? Born Slippy 15. Woord? Ronde 8 - Home is Where the Heart is 1. Verandering van naam levert misschien kiezers op, denken sommige politieke partijen wel eens. Zo zag op 22 januari 2011 de partij Libertair, Direct, Demokratisch het levenslicht. Hoe heette deze partij, de LDD, daarvóór voluit? 2. Dit theaterstuk is het verhaal van een ingedutte plattelandsfamilie, die bruut wordt wakker geschud door de komst van de bejaarde professor Alexander en zijn tweede vrouw Jelena, waar iedereen verliefd op wordt. Maar Jelena beantwoordt geen enkele liefde. Het enige wat ze doet, is zich te pletter vervelen, en niemand die snapt waarom ze ooit getrouwd is met de oude, zieke professor. Minuten, uren en dagen verstrijken, de hele zomer gaat voorbij. AntonTsjechov stond met zijn toneelwerken aan de basis van het psychologisch realisme en met dit populair toneelstuk is zijn naam als toneelschrijver definitief gevestigd. Welk stuk, dat een van de meest gespeelde stukken is? 3. Het afgelopen jaar kon u op VT4 genieten van het programma De Smaakpolitie, waarbij in een blik achter de schermen van allerlei eethuizen werd aangetoond dat het nog pover gesteld is met de hygiene in culinair Vlaanderen. Hoe heette de sympathieke controleur die we liever niet thuis zien opdagen? 4. Ze was het symbool van de Franse revolutie, maar ze heeft eigenlijk nooit bestaan. In elk gemeentehuis, op vele munten, op schilderijen, op postzegels, in de namen van straten, pleinen en gebouwen vind je haar echter terug. Met één ontblote borst werd ze voor Danton en Robespierre het symbool van de revolutie, als tegenhanger van de royalistische koningsbeeltenis. Vaak draagt ze een frygische muts. Later stonden zelfs Brigitte Bardot, Catherine Deneuve en Mireille Mathieu model voor deze dame. Wat is de voornaam van deze dame, die onder de bijnaam 'La Liberté' het symbool werd van de Franse Revolutie?

15 5. Welke vogel werd op 3 januari 2010 in het radioprogramma Vroege Vogels door de luisteraars gekozen tot mooist zingende vogel? Het is een vogel uit de familie Lijsters (Turdidae), centimeter met een spanwijdte van 34 tot 38,5 centimeter. Ze wegen tussen de 80 en de 110 gram. Zijn hele lijf is egaal zwart, op een opvallende, oranje, spitse snavel. Dit zwarte verenpak leverde hem in het Engels de naam blackbird op. 6. De man die we zoeken is nog steeds de beste belgische triatleet ooit. De kers op de taart in zijn rijkgevulde carrière is zijn overwinning - als allereerste Europeaan, nota bene! - in de moeder van alle triatlons: de Iron Man in Hawaii met een recordtijd van 8:04:08. Buiten 2x de Iron Man van Hawai, waar hij nog steeds het parcoursrecord heeft, won onze man uit Brugge ook nog de Iron Man Europe, waar hij de snelste triatlon ooit liep, en 2 wereldkampioenschappen. Zijn naam? 7. Als u nog geen indigestie heeft van alle kookprogramma s op tv kunt u reikhalzend uitzien naar De keuken van de meester, het nieuwe kookprogramma op VTM. Een driesterrenchef gaat op zoek naar een getalenteerde professionele chef om z'n team in Hof van Cleve te vervoegen. De uitverkorene mag een jaar lang aan de slag in de keuken van de beste driesterrenfrituur van de Benelux. Welke chef, die overigens meer op tv verschijnt dan in zijn keuken. 8. Wie van actiefilms houdt kent deze Amerikaanse filmacteur wel. Hij is tevens musicus, aikido-specialist en al 20 jaar politieagent in Louisiana. In bijna elke film speelt hij een soldaat of politieagent. Na een tijd bodyguard te zijn geweest, werd hij begin jaren tachtig ontdekt en kende enorm succes met de jaren 90- blockbusters Under Siege 1 & 2. Zijn naam? 9. De Amerikaanse auteur van Joods-Poolse afkomst van werken zoals De Geverfde Vogel, Being There, Blind Date en Passion Play werd in 1982 beschuldigd van plagiaat. Veel van zijn werk zou hij uit Poolse bronnen hebben gehaald waarmee de Engelstalige lezer onbekend was. Onze auteur beantwoordde deze kritiek door het boek The Hermit of 69th Street te schrijven. Om aan te tonen hoe absurd het is om een volledige bronvermelding te eisen, voegde hij aan vrijwel elk begrip in het boek een voetnoot toe. Op 3 mei 1991 beëindigde hij op 58-jarige leeftijd zijn leven. Zijn auteursnaam?

16 10. Baron André was een Belgisch politicus, een zakenman, professor en de oprichter van Vlaanderens eerste "businessschool die zijn naam draagt. Het is een instelling voor postuniversitair onderwijs, ontstaan uit een samengaan van de oorspronkelijke school te Gent en de MBA-opleiding van de Katholieke Universiteit Leuven. Ze beschikt over een campus te Gent, een te Leuven en een te Sint-Petersburg (Rusland) In de Global full-time MBA ranking van "The Economist" behaalde deze business school in 2009 een 10de plaats. Welke school? 11. George Leekens is de huidige bondscoach van de Rode Duivels. Claudio Gewehr is de bondscoach bij het herenvolleybal, Eddy Casteels bij het herenbasketbal. Maar welke limburger is de bondscoach in het wielrennen? Hij bepaalt de selecties en tactiek voor alle wereldkampioenschappen waar Belgische wielrenners aan meedoen. Zijn naam? 12. Rond 1900 start in Europa de Art Nouveau of Jugendstil-beweging. In Frankrijk bruiste het vooral in de Academie voor Schone Kunsten van deze stad in Lotharingen, met kunstenaars als Émile Gallé, Antonin Daum, Louis Majorelle en Victor Prouvé. Karel de Stoute sneuvelde er en voor de rest kennen we de stad nog oa. van het impressionante Stanislasplein, unesco werelderfgoed. Welke Stad? 13. "This is the story of two sisters: Jessica Tate and Mary Campbell". Met deze zin begon elke aflevering van deze Amerikaanse oersoapserie, die tegelijkertijd een parodie was op de soapseries.bij ons te zien eind jaren 70 op de VPRO. De serie zat vol met de gewone soapingrediënten: dwaze incidenten en affaires, verhoudingen met congresleden en priesters, verbindingen met de maffia, overspel, moord, homoseksualiteit, een buikspreker en psychiatrische inrichtingen. Enkele personages : Jodie Dallas (Billy Crystal), de legendarische Burt Campbell en de butler Benson, wellicht het enige "normale" personage in de serie, hetgeen hem een opvallende verschijning maakte. Naam serie? 14. Uitvoerder? Undiggity 15. Uitvoerders?

17 Rivers of Babylon Ronde 9 - Zoet, Zuur, Bitter 1. Yogi Bear??? a. Een van de laatste stukjes compleet ongerepte natuur aan de kust. Het belangrijkste schorre- en slikkengebied van België is dit unieke natuurreservaat, met een unieke verzameling Europese watervogels in de buurt van Knokke-Heist. Een topper zijn alvast de ooievaars, die hevig klepperend de aandacht trekken. b. Voor twee punten zoeken we het eerste nationaal park dat door de Vlaamse overheid is opgericht. Het is ongeveer 5750 hectare groot en werd op zondag 26 maart 2006 feestelijk geopend. Het park ligt op h et grondgebied van de gemeenten As, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maasmechelen en Zutendaal. Het omvat naast uitgestrekte bospercelen ook bestaande beschermde natuurgebieden als de Mechelse Heide, de Vallei van de Ziepbeek, het Ven onder de Berg en de Neerharer Heide. c. Door een natuurlijk afzettingsproces gedurende duizenden jaren door het stromende water van de Koranarivier in de provincie Lika-Senj in Kroatië zijn er in dit gebied dammen van travertijn ontstaan. Deze dammen hebben op hun beurt weer een aantal meren, grotten en watervallen gevormd. Het park bezit momenteel 16 meren met daartussen 90 watervallen, waarvan het grootste circa 470 m lang, m breed en 18m diep is. Het bos in het park is het onderkomen van beren, wolven en zeldzame vogels. In 1979 werd het op de UNESCO-Werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden geplaatst. Naam? 2. Sssssssssssssport a. Als u zwaarlijvig bent is het nog niet te laat. Het is zelfs een aanzienlijk voordeel in deze traditionele maar o zo populaire Japanse worstelsport. Welke? b. In 2012 vinden in Londen de Olympische Spelen plaats voor mensen met onder meer een lichamelijke handicap, visuele beperking en/of hersenverlamming. Onder welke naam vinden deze spelen plaats.

18 c. Zeg nooit zomaar schommelen tegen deze recente nationale sport in Estland. De stalen armen van de schommel laten je toe om 360 rond de as te draaien. Hoe langer de schommelarmen, hoe moeilijker om helemaal rond te draaien. Grondlegger van deze sport Ado Kosk ontwikkelde een schommel met telescopische armen om de uitdaging groter te maken. Wie rond kan draaien met de langste schommelarmen in zo kort mogelijke tijd is de winnaar. Het Guinness Wereldrecord werd gehaald met schommelarmen van 7,2 meter. 3. Goed voor de Commerce a. Merken veranderen soms wel eens van naam na een overname of om marketingtechnische redenen. Zo kent u allemaal het chipsmerk Lays. Wat was de vroegere naam? b. Een goed stuk vlees, overgoten met een speciale saus en daaroverheen een berg overheerlijke fijne frietjes, met als afronding een schijfje citroen met kaviaar erbovenop. Alleen op deze manier eet u het originele geregistreerde maar vaak geplagieerde gerecht dat Jean Ceustermans in 1968 uitvond. De naam schoot hem te binnen toen hij dit serveerde aan de legendarische clown Popov van het Russisch Staatscircus. Welk gerecht? c. De Benidorm Bastards kennen we allemaal. Maar weet u ook welk merk van scootmobiles marktleider is qua scootmobiles? 4. Jonge Helden?! a. Hij bleek te stelen van de rijken en zijn buit vervolgens te verdelen onder de armen. Hij woonde samen met een groep vrijbuiters, genaamd de 'Merry Men'. Hij woonde in Sherwood Forest (Nottinghamshire), waar hij tegen de gezagsdragers zou hebben gestreden. Deze middeleeuwse held is wereldwijd bekend geworden door vele verhalen en verfilmingen ervan, de laatste in 2010 met Russell Crowe in de hoofdrol. Zijn naam? b. Literatuur. In 1605 schreef Miguel Cervantes een roman over de komische reisavonturen van een oude edelman die denkt dat hij een dolende ridder is. Deze hoofdpersoon is het stereotype van de idealist, een dwaze held die zich met zijn goede bedoelingen maar onpraktische daden min of meer belachelijk maakt. Sancho Panza was zijn dienaar, Roscinante zijn paard en Dulcinea zijn geliefde. Naam van deze dolende ridder? c. Welke moderne Robin Hood stal in 1971 het schilderij De Liefdesbrief van Johannes Vermeer uit het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel? Via de pers eist

19 hij, onder de schuilnaam 'Tijl van Limburg', 200 miljoen Belgische frank losgeld, ten voordele van de vluchtelingen van de burgeroorlog in Oost-Pakistan. Zijn echte naam? 5. Dura Lex, Sed Lex a. De opwaartse kracht die een lichaam in een vloeistof of gas ondervindt is even groot als het gewicht van de verplaatste vloeistof of gas. Toen hij deze wet ontdekte sprong zijn ontdekker enthousiast uit bad en liep naakt de straat op en riep: eureka, eureka, ik heb het gevonden! Wie of welke wet? b. Deze Belgische Minister van Justitie is de enige justitieminister die gekend is bij alle gevangenen. In 1888 reeds maakte hij een wet die voorzag in voorwaardelijke invrijheidstelling van gedetineerden. Later werd deze wet nog wat aangepast en gefinetuned, maar de essentie bleef hetzelfde : voorwaardelijke invrijheidstelling tgv. Goed gedrag enz. Naam van deze minister of wet? c. Als er plaatstekort dreigt in uw slaapkamer kunt u misschien de aankoop van dit Amerikaanse bedtype overwegen. Het bed, dat aan een kant scharniert, kan volledig worden opgeklapt en opgeborgen in de muur of een kast. Sinds de uitvinding in 1919 was het regelmatig te zien in talloze comedyfilms. De naam van de uitvinder en eerste fabrikant ging over naar dit type van bedden, zoals ook gebeurde met Kodak en Coca Cola bv. Naam van deze bedden of de uitvinder? 6. Monopoly a. Deze ondertussen 30-jarige Amerikaanse society-ster, model, babe, would bezangeres en actrice is vooral bekend als haar eigen leeghoofdige zelf. In de televisieserie The Suite Life of Zack & Cody op Disney Channel wordt zij geparodieerd: zij heet nu London Tipton en is het rotverwende en vrij domme kind van de eigenaar van de Tipton-hotelketen. Haar naam? b. Het beste Britse televisieprogramma van de 20ste eeuw werd verkozen in het jaar De legendarische serie speelt zich af in een familiehotel aan de Engelse zuidkust in Torquay. Eigenaar Basil, zijn draak van een vrouw Sybil, kamermeisje Polly, manusje-van-alles Manuel zijn de hoofdpersonages. In Nederland kreeg deze serie de titel Hotel op Stelten, in België De Zoete Inval. Welke serie? c. Vermits plaats duur is in Japan probeert men het volle rendement te halen uit de beschikbare ruimte. In dit honigraatachtige hotel, dat voor het eerst werd gerealiseerd in Osaka in 1979, slapen de hotelgasten in een soort cel van ongeveer 2 meter lang, 1 meter breed en 1 meter hoog. Zo'n ruimte is net groot genoeg om er een bed in te plaatsen. Meestal kunnen de cellen worden afgesloten d.m.v. een deur of gordijn.

20 De cellen worden boven en naast elkaar geplaatst. Hierdoor heeft elke hotelgast wel de privacy van een eigen kamer maar kunnen de bezoekers toch in grote groepen in een kleine ruimte worden ondergebracht. Naam van dit soort hotel? Nederlands of Japans. 7. Meester, hij begint weer... a. Deze Duitse opvoedkundige is de oprichter van de oudste bekende kleuterschool, in 1837 in Bad Blankenburg. Hij bedacht ook de in het Engels nog gebruikelijke term Kindergarten, de zgn. kindertuin. Zijn naam leeft nog voort als aanduiding voor het kleuteronderwijs of zelfs een kleuterjuf. Zijn naam? b. We gaan nu een stapje hoger, naar Frankrijk, waar deze Franse onderwijzer en pedagoog een nieuwe vorm van basisonderwijs ontwikkelde. Het onderwijs wordt opgebouwd op basis van datgene wat leeft bij de leerlingen. Hij liet ze levendig, zinvol en handelend leren in samenwerkingsverband. Door handelend te onderzoeken, zonder in de eerste plaats uitgelegd te krijgen hoe iets werkt, verwerft het kind echt inzicht. Kinderen leren zo om samen op democratische basis hun groep/klas school te organiseren. In Vlaanderen werken circa 61 scholen op deze manier. Welke pedagoog of welk soort school? c. Totale vrijheid op school. Klinkt goed. Totale verantwoordelijkheid. Klinkt misschien iets minder goed. Deze onderwijsvorm is genoemd naar de eerste school die deze principes toepaste in 1968, in Framingham, Massachusetts. Het is een vorm van onderwijs waar leerlingen vrij zijn om te doen wat ze willen binnen de democratisch opgestelde regels van de school. Er zijn dus geen opgelegde klassen, geen leerplannen, geen overhoringen, maar de leerlingen zijn volledig verantwoordelijk voor hun eigen leren en bepalen dus zelf wat, hoe, wanneer en met wie ze iets willen ondernemen. Studenten van verschillende leeftijden en uiteenlopende interesses zitten hier door elkaar, zoals u op de projectie ziet. Naam van deze onderwijsvorm, waarvan er in België 4 zijn? 8. Bad Hairday a. Een kaalgeschoren hoofd, legerboots met gekleurde veters, een opgerolde broek en eventueel bretellen zijn de meest in het oog springende kenmerken van deze subcultuur. De eerste jongeren van dit allooi waren Britse arbeidersjongeren die zich in de jaren 1960 afzetten tegen de middenklasse en pronkten met hun "working class" roots. Tegenwoordig is er vaak een link met extreemrechts. Naam van deze subcultuur? b. Eind januari kunt u genieten van het absolute hoogtepunt van de skiwereldcupwedstrijden in Kitzbühel in Oostenrijk. Sprongen tot wel 80 meter, steile hellingen tot 85% en snelheden tot 140 km per uur! De afdaling van 3,3 km

Argentinië. Inleiding. Geografie

Argentinië. Inleiding. Geografie Argentinië Inleiding Argentinië is vooral bekend om de Tango, dat is een wereldberoemde dans, op speciale muziek. En natuurlijk is Argentinië óók bekend om Máxima. De tango is in de 19e eeuw ontstaan in

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

Alles is in volle opbouw.

Alles is in volle opbouw. Alles is in volle opbouw. Duits paviljoen ook te zien op de vlgd dia Vlgd dia Hall van machines Oud Vlaanderen met het Belfort van Bethune(fr) Hoofdingang aan de Kortrijksesteenweg 2 dia s verder Het Duits

Nadere informatie

Canada. Inleiding. Het Land

Canada. Inleiding. Het Land Canada Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over Canada ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik er meer van wilde weten en dat ik het leuk vond om over Canada te doen Het Land 1 / 8 Canada is het één na grootste

Nadere informatie

Londen 2012! Meer dan 2000 jaar geleden. Gerwin De Decker. Grieken hun goden vereerden. De enige. bewoners waren priesters, die de

Londen 2012! Meer dan 2000 jaar geleden. Gerwin De Decker. Grieken hun goden vereerden. De enige. bewoners waren priesters, die de Gerwin De Decker Sportievelingen zullen zich tijdens de zomervakantie niet vervelen. Want de Olympische Spelen komen er weer aan! Van 27 juli tot en met 12 augustus 2012 zullen alle topatleten van de hele

Nadere informatie

Bijlage 1a thema 4 - sportattributen

Bijlage 1a thema 4 - sportattributen Bijlage 1a thema 4 - sportattributen 3e leerjaar thema 4 Mijn sport is top! Bijlage 1b thema 4 - sportattributen 3e leerjaar thema 4 Mijn sport is top! Bijlage 1c thema 4 - sportattributen 3e leerjaar

Nadere informatie

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 12

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 12 EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 12 1. GESCHIEDENIS Vandaag is het een onbeduidend stadje in de Italiaanse regio Campania, maar in de 3de en de 4de eeuw v. Chr was het de rijkste stad van Campania en

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

Amerika. Inleiding. Inhoud. Geschiedenis

Amerika. Inleiding. Inhoud. Geschiedenis Amerika Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Amerika omdat ik er geboren ben en ik het een mooie staat vind met een interessante geschiedenis. Verder staat Amerika ook om veel dingen bekend, zoals het

Nadere informatie

Arras. De Champs-Élysées

Arras. De Champs-Élysées Utrecht, de Domstad Neeltje Jans Arras Kasseien in Noord-Frankrijk De Champs-Élysées Alpe d Huez Gâteau à la broche Utrecht, de Domstad De Tour de France start in 2015 in Utrecht. Utrecht wordt ook wel

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Kleuren Inleiding Hallo allemaal. Ik hou mijn spreekbeurt over kleuren omdat ik het een leuk en interessant onderwerp vind en ook omdat kinderen er niet zo snel op komen denk ik. Ik heb mijn spreekbeurt

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2005 - II

Eindexamen geschiedenis en staatsinrichting vmbo gl/tl 2005 - II Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. DE KOUDE OORLOG + NEDERLAND EN DE VERENIGDE STATEN NA DE TWEEDE WERELDOORLOG Gebruik bron 1. 1p 1 De bron maakt duidelijk dat de

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

Suriname in de kijker

Suriname in de kijker 44 2012 Suriname in de kijker Dit boekje brengt jullie naar een land, ver hier vandaan. Een vliegtuig doet er ongeveer 9 uur over om van Schiphol (in Nederland) naar de hoofdstad Paramaribo te vliegen.

Nadere informatie

Naam: FRANKRIJK en recreatie

Naam: FRANKRIJK en recreatie Naam: _ FRANKRIJK en recreatie Iedereen kent wel de Eiffeltoren. Van een kaart van je vriendje die in Frankrijk op vakantie was. Of, misschien ben je er zelf geweest. Je hebt vast en zeker ook gehoord

Nadere informatie

Vermoord? vroeg Evi angstig. Ongetwijfeld. Maar de directeur... Vermoord, herhaalden we beslist. Daarna hebben ze zijn lichaam ondergedompeld in een

Vermoord? vroeg Evi angstig. Ongetwijfeld. Maar de directeur... Vermoord, herhaalden we beslist. Daarna hebben ze zijn lichaam ondergedompeld in een 2 Juf Kol Tijdens de pauze kwamen we samen in de fietsenstalling. Meester Rob naar z n opoe? Helemaal naar de andere kant van de wereld? Op z n oude fiets? Zonder muts! Alsof we hem zouden vergeten! Onzin!

Nadere informatie

Klaar voor de start? Lees!

Klaar voor de start? Lees! Digibordles B.O.J.: Boeken Over Jongens Doelgroep: bovenbouw basisonderwijs Sluit aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2013: sport en spel. Lees het eerste hoofdstuk voor in de klas. Klaar voor de

Nadere informatie

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht 1 Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht Betty: Ik ben Betty Cerda de Palou. Ik woon in Maastricht al 32 jaar. Ik ben 63 jaar. Ik ben arts, maar

Nadere informatie

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 2

EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 2 EINSTEINBRAIN-QUIZ PART VI - RONDE 2 1. GESCHIEDENIS Deze Belgische politicus, geboren in 1863 en overleden in 1936 was lid van de Belgische Werkliedenpartij of BWP. Hij was afkomstig uit Marcinelle en

Nadere informatie

De Dans van de Kraanvogel

De Dans van de Kraanvogel Lang geleden in China De Dans van de Kraanvogel Lesbrief Primair Onderwijs 1 Beste leerkracht, De kinderen gaan naar de voorstelling De Dans van de Kraanvogel, een prachtig sprookje uit China. Wang, een

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Je kunt bij turnen de kleren aandoen zoals een T shirt met een broekje een turnpakje of een dun T shirtje zonder mauwen met een dunne lange broek.

Je kunt bij turnen de kleren aandoen zoals een T shirt met een broekje een turnpakje of een dun T shirtje zonder mauwen met een dunne lange broek. Ik doe mijn spreekbeurt over turnen. Turnen is voor meisjes en jongens. De meisjes hebben veel verschillende toestellen sprong, brug, balk en vloer zijn voor de wedstrijden van de selectie`s en verder

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Tour de France Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over de Tour de France. Al twee jaar vind ik dat een erg leuke sport om naar te kijken op tv. Ik zal tijdens mijn spreekbeurt over een aantal onderwerpen

Nadere informatie

Wanneer werd Dublin, de hoofdstad van Ierland, gesticht en door wie? Wat hebben de kleur groen en de datum 17 maart gemeen?

Wanneer werd Dublin, de hoofdstad van Ierland, gesticht en door wie? Wat hebben de kleur groen en de datum 17 maart gemeen? 1 2 Wat hebben de kleur groen en de datum 17 maart gemeen? Wanneer werd Dublin, de hoofdstad van, gesticht en door wie? 3 4 Het regent nogal vaak in ierland. Hoeveel dagen per jaar, denk je, kun je daar

Nadere informatie

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht SO 1 Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014 Historisch Overzicht 1. Welke doelstelling had Wilhelm II bij zijn aantreden als Keizer van Duitsland? 2. Welk land behoorde niet tot de Centralen tijdens de Eerste

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Waar of niet waar? Mensen met honger eten geven is een werk van barmhartigheid. Waar of niet waar? Nigeria is een land in het zuiden van Afrika.

Waar of niet waar? Mensen met honger eten geven is een werk van barmhartigheid. Waar of niet waar? Nigeria is een land in het zuiden van Afrika. Nigeria is een land in het zuiden van Afrika. Niet waar. Nigeria ligt in het westen van Afrika. Mensen met honger eten geven is een werk van barmhartigheid. Waar. In Nigeria moeten kinderen tussen 6 en

Nadere informatie

Suske en Wiske: 65! De eerste Suske en Wiske. Rikki en Wiske in de krant. Stijn Dekelver. Wiske. Na het eerste verhaal wordt hij

Suske en Wiske: 65! De eerste Suske en Wiske. Rikki en Wiske in de krant. Stijn Dekelver. Wiske. Na het eerste verhaal wordt hij Suske en Wiske: 65! Stijn Dekelver Wiske. Na het eerste verhaal wordt hij vervangen door Suske. Het verhaal Suske en Wiske worden 65 jaar. Niet echt natuurlijk, want dan zouden ze in de strips al opa en

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

Gauguin, Bonnard, Denis. Dit werkboekje is van:

Gauguin, Bonnard, Denis. Dit werkboekje is van: Gauguin, Bonnard, Denis Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008.

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008. Voor Rustin is schilderen de hoofdzaak van zijn kunstenaarspraktijk, maar tekenen heeft hij daarnaast ook altijd gedaan. Hij deed dat op de momenten dat hij niet kon schilderen, zoals s avonds als het

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Maxima Inleiding Ik hou mijn werkstuk over Máxima, omdat je erg vaak iets over Máxima hoort en ik dacht dat je daar veel informatie van hebt. Maar ik weet ook nog niet echt de rol van Máxima en ik hoop

Nadere informatie

2500 jaar marathon! Genoeg bewegen ook. Daarom beter. Veel mensen voelen het. kun je beginnen met lopen. Lopen kriebelen. Als het kriebelt, moet

2500 jaar marathon! Genoeg bewegen ook. Daarom beter. Veel mensen voelen het. kun je beginnen met lopen. Lopen kriebelen. Als het kriebelt, moet HR_113_45.jpg Jeroen Defauw Lopen kun je leren Iedereen wil zich beter voelen. Loop, loop, lopen maar! Of er mooier uitzien. Gezond eten is belangrijk. De zon straalt. Het weer wordt Genoeg bewegen ook.

Nadere informatie

Vijfde leerjaar: Opdracht 1

Vijfde leerjaar: Opdracht 1 Vijfde leerjaar: Opdracht 1 Toon een foto uit San Marino. Dit is een dwergstaat in Italië en één van de kleinste landen ter wereld. Het landje is 61 km² groot en is volledig omgeven door Italië, maar geen

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Muziekopdracht. 1950-heden. Naam: Klas: Docent:

Muziekopdracht. 1950-heden. Naam: Klas: Docent: Muziekopdracht 1950-heden Naam: Klas: Docent: Muziekopdracht: 20ste eeuw (1950-heden) Ga naar http://www.sitepalace.com/develsteinhavo4/muziek.html. Hier vind je links naar muziek(clips) die je nodig hebt

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Inhoud. Index. 1. Hoe zien de Verenigde Staten eruit? 2. De ontdekking van Amerika. 3. Indianen. 4. Geografie en natuur

Inhoud. Index. 1. Hoe zien de Verenigde Staten eruit? 2. De ontdekking van Amerika. 3. Indianen. 4. Geografie en natuur 1. Hoe zien de Verenigde Staten eruit? Wolkenkrabbers 5 De Amerikaanse schoolbus 6 Wat eten Amerikanen? 6 Amerikaanse sporten 6 Opdracht 1 Hoe zien de Verenigde Staten er uit? 7 Inhoud 2. De ontdekking

Nadere informatie

Le tour du Mont Ventoux 2014

Le tour du Mont Ventoux 2014 Le tour du Mont Ventoux 2014 Geen berg zo hoog of... deel 2 waar gaan we heen? 16 december 2013 Fietstocht Mont Ventoux, Pagina 1 Waar ben ik aan begonnen...? Nou, om eerlijk te zijn weet ik dat wel. Maar

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-12-2-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-12-2-b Bijlage VMBO-KB 2012 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-12-2-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een beschrijving van een politieke stroming (rond 1870): Zij

Nadere informatie

Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa'

Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa' Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa' Over het boek Rosie en Moussa moeten oefenen voor het klastoneel. Rosies papa komt helpen om de decors te maken. Rosie hoopt dat haar mama daardoor toch weer met

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Strategieles Sleutelschema s niveau A

Strategieles Sleutelschema s niveau A Strategieles Sleutelschema s niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je steeds een tekst. Bij de tekst maak je altijd een schema. Dan kun je snel zien waar de tekst over gaat. Zo'n schema

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Eurovisie 2010. Auteur: Gerwin De Decker. was. Dat werd gezongen door. Laura. Zij behaalde de vierde. plaats. En als je wat langer

Eurovisie 2010. Auteur: Gerwin De Decker. was. Dat werd gezongen door. Laura. Zij behaalde de vierde. plaats. En als je wat langer Auteur: Gerwin De Decker was. Dat werd gezongen door Laura. Zij behaalde de vierde Natuurlijk ken je het Junior Eurovisiesongfestival. De Europese liedjeswedstrijd voor kinderen van tien tot vijftien jaar.

Nadere informatie

KRUMB, DE ALLEREERSTE SOCIALE SMARTPHONE APPLICATIE DIE JE VERTELT WAT ER OM JE HEEN LEEFT.

KRUMB, DE ALLEREERSTE SOCIALE SMARTPHONE APPLICATIE DIE JE VERTELT WAT ER OM JE HEEN LEEFT. KRUMB, DE ALLEREERSTE SOCIALE SMARTPHONE APPLICATIE DIE JE VERTELT WAT ER OM JE HEEN LEEFT. De vele metro-kunstwerken van de MIVB bekijken terwijl je in de Brusselse straten rondloopt; nu al het toekomstige

Nadere informatie

Rubens, Van Dyck & Jordaens Vlaamse schilders uit de Hermitage. Dit werkboekje is van:

Rubens, Van Dyck & Jordaens Vlaamse schilders uit de Hermitage. Dit werkboekje is van: Rubens, Van Dyck & Jordaens Vlaamse schilders uit de Hermitage Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje.

Nadere informatie

Hoe lang duurt geluk?

Hoe lang duurt geluk? Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig. Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,

Nadere informatie

Darsie van Dijk Naam: Leeftijd: Lievelingseten: Lievelingsdier: Muziek: Hobby: Houdt van: Houdt niet van: Sport:

Darsie van Dijk Naam: Leeftijd: Lievelingseten: Lievelingsdier: Muziek: Hobby: Houdt van: Houdt niet van: Sport: Darsie van Dijk Naam: Darsie van Dijk Leeftijd: 9 Lievelingseten: Marshmallows Lievelingsdier: Witgezichtsaki, gordelmol, watusirund, tweevingerige luiaard, vliegend hert, Dombo-octopus, Chinese gekuifde

Nadere informatie

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat

GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Naam GROOT-BRITTANNIË en zeeklimaat Groot Brittannië Groot-Brittannië is Schotland, Engeland en Wales samen. Engeland is het grootst van Groot-Brittannië en Wales het kleinst. Engeland heeft meer dan 46

Nadere informatie

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels.

Ik ben Steenkool. Nooit meer oorlog groep 7-8. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. De Steenkool, een beetje Limburg is hem niet vreemd. En hij is niet zo goed in Engels. Hi! I am de steenkool. De cole of de stone. I am black, zwart. And I kan fire geven. Jongens, dat is wat die Europese

Nadere informatie

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1]

Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 Reisverslag Boedapest 2015 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden[2]op vr, 07/24/2015-13:29 Tags:reizen

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje b Bijlage VMBO-KB 2008 2 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje 800045-2-736b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Reclame voor fietsrijlessen voor vrouwen (1896). bron 2 Op de

Nadere informatie

HOE CULTUREEL IS JOUW BOVENBOUW?

HOE CULTUREEL IS JOUW BOVENBOUW? Open Dag: Cultuur in de bovenbouw Ssgn quiz Cultuur in de Bovenbouw Quiz: HOE CULTUREEL IS JOUW BOVENBOUW? Welke uitspraak is van William Shakespeare? A To be or not to be B To be is to do C Do be do be

Nadere informatie

Samenvatting Kunst ABC

Samenvatting Kunst ABC Samenvatting Kunst ABC Week 1: Kunst algemeen + film, beeldhouwen en fotografie Info: Wat is kunst? Kunst kan verschillende soorten dans, muziek, schilderijen, toneel en beelden zijn. Beeldhouwkunst of

Nadere informatie

Welkom in het kartuizerklooster

Welkom in het kartuizerklooster Welkom in het kartuizerklooster Hallo, ik ben monnik Dionysius van Leeuwen. Mijn voornaam spreek je uit als di-o-ni-si-us. Ik ben geboren in 1402. Mijn bijnaam is Dionysius de Kartuizer, omdat ik namelijk

Nadere informatie

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd De wegloper belonen Sabbat Lees Lees Filemon 1 alvast door. Heb je er ooit over nagedacht van huis weg te lopen? Hoe zou dat zijn? Waar zou je naar toe gaan? Wat zou je kunnen doen? Onesimus bevond zich

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Neushoorn Inleiding De neushoorn is een groot en zwaar landdier en kan wel 60 jaar oud worden. De witte neushoorn is de grootste en weegt wel 3000 kilo. Alleen de olifant is groter. De neushoorn is één

Nadere informatie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie

Werkkatern 6 Welkom in onze provincie 1 Les 1 en 2 Mijn provincie 1 Mijn provincie op kaart Voer eerst volgende opdrachten uit op de kaart van je provincie - Kleur de gemeente waarin je school staat rood - Kleur je provinciehoofdstad geel,

Nadere informatie

De geschiedenis van een bakje troost

De geschiedenis van een bakje troost Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Koffie De geschiedenis van een bakje troost Koffie. Velen drinken het elke dag. 's Morgens staat al een kopje te dampen. En de rest van

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade Chris Oxlade Chris Oxlade Anita Ganeri Anita Ganeri Boeken in deze serie e-book: 978-94-6175-825-5 gebonden versie: 978-90-5566-931-8 e-book: 978-94-6175-822-4 gebonden versie: 978-94-6175-285-7 e-book:

Nadere informatie

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven.

Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. Dit is een gatentoets die een selectie van teksten bevat die geleerd zijn in de cursus Nederlands voor buitenlanders. Er zijn 100 opgaven. U hebt voor deze toets maximaal een uur. Wacht tot u mag beginnen

Nadere informatie

KOPIEERBLADEN. THEMA 5: Ik wil ridder worden! Plantyn - TotemTaal - Thema 5: ik wil ridder worden!

KOPIEERBLADEN. THEMA 5: Ik wil ridder worden! Plantyn - TotemTaal - Thema 5: ik wil ridder worden! KOPIEERBLADEN THEMA 5: Ik wil ridder worden! 97 97 Wat moet je doen om ridder te worden? Vind je dit goed? Moet er nog iets bij? Als je de opdrachten hier goed uitvoert, krijg je een ridderdiploma. Page

Nadere informatie

Krakau. Weelde, Wonder en Waanzin. Hans van Rhoon en Eduard Evenblij

Krakau. Weelde, Wonder en Waanzin. Hans van Rhoon en Eduard Evenblij Fotoreis 14 t/m 19 oktober Krakau Weelde, Wonder en Waanzin. Hans van Rhoon en Eduard Evenblij KRAKAU We maken een reis door het heden en verleden van Krakau. De stad wordt wel het "Florence van Polen"

Nadere informatie

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović De gekapte Valkenet... Bestaat nog steeds Tekst en foto s: Josip Pekanović (Servië) Het hierna volgende artikel is ons toegezonden door Josip Pekanović uit Servië. Hij schreef ons zijn artikel in het Duits,

Nadere informatie

Klik op een stip... En krijg een wat als...?

Klik op een stip... En krijg een wat als...? Klik op een stip... En krijg een wat als...? Wat als er geen wetenschappers waren? Wat als je onzichtbaar was voor een dag? Wat als mensen staarten hadden? Wat als er iemand precies het zelfde was als

Nadere informatie

Op de foto is een bord te zien van een doner kebab tent bij het station van hoofddorp. Op dit bord hebben ze geprobeerd te communiceren met de

Op de foto is een bord te zien van een doner kebab tent bij het station van hoofddorp. Op dit bord hebben ze geprobeerd te communiceren met de Op de foto is een bord te zien van een doner kebab tent bij het station van hoofddorp. Op dit bord hebben ze geprobeerd te communiceren met de mensen, maar naar mijn mening komt dit niet goed over bij

Nadere informatie

Mijn werkstuk gaat over MEXICO

Mijn werkstuk gaat over MEXICO Mijn werkstuk gaat over MEXICO blz 1 Luca Dhanis groep 7 LBB de meerpaal INHOUDSOPGAVE Titel pagina blz 1 Inhoudsopgave blz 2 Inleiding blz 3 Welk land blz 4 Geschiedenis blz 5 Bevolking blz 6 Cultuur

Nadere informatie

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade

e-book: gebonden versie: e-book: gebonden versie: Chris Oxlade Chris Oxlade Chris Oxlade Anita Ganeri Anita Ganeri Boeken in deze serie e-book: 978-94-6175-825-5 gebonden versie: 978-90-5566-931-8 e-book: 978-94-6175-822-4 gebonden versie: 978-94-6175-285-7 e-book:

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info De Chinese Muur 1. Voorwoord. 2. Wat is de Chinese Muur? 3. Waar ligt de Chinese Muur? 4. Waarom bouwden de Chinezen de Chinese Muur? 5. Hoe bouwden de Chinezen de Chinese Muur? 6. Hoe lang en hoe groot

Nadere informatie

DE KALKOEN Een verzameling van historische feiten en opmerkelijke wetenswaardigheden over kalkoenen

DE KALKOEN Een verzameling van historische feiten en opmerkelijke wetenswaardigheden over kalkoenen DE KALKOEN Een verzameling van historische feiten en opmerkelijke wetenswaardigheden over kalkoenen Tekst en afbeeldingen: Theo Philipsen DEEL 2 Rechts: Voorpagina van een Oostenrijks tijdschrift Columbus

Nadere informatie

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 2

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 2 Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Deze toets bestaat uit twee delen. Dit is deel 2. Je krijgt drie teksten en 10 opdrachten. Geef altijd een antwoord! Succes! pagina 1 van 8 Tekst 1 Hotel

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b Bijlage VMBO-KB 2011 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een mening over het bijzonder onderwijs (rond 1900): Kinderen leren al op jonge

Nadere informatie

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Arigato opdrachtenblad Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Lesuurpakket Arigato Thema s: oorlogsverleden; mensenrechten; vergeven; herdenken. Verdiepingsopdrachten:

Nadere informatie

Noem de letters H t/m J en zeg welke oceaan het is. H = de Grote Oceaan (Stille Oceaan), I = de Atlantische Oceaan, J = de Indische Oceaan

Noem de letters H t/m J en zeg welke oceaan het is. H = de Grote Oceaan (Stille Oceaan), I = de Atlantische Oceaan, J = de Indische Oceaan Thuistopo. Noem de letters A t/m G en zeg welk werelddeel het is. A = Noord-Amerika, B = Europa, C = Azië, D = Zuid-Amerika, E = Afrika, F = Australië, G = Zuidpool/Antarctica Noem de letters H t/m J en

Nadere informatie

RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING

RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING Kinderen leren wat discriminatie inhoudt Discrimineren gebeurt overal ter wereld Iedereen heeft het recht om gelijk behandeld te worden MATERIAAL Spelregels Pionnen (zie

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

PUBQUIZ Gemiva-SVG Groep RONDE 1

PUBQUIZ Gemiva-SVG Groep RONDE 1 RONDE 1 Hoeveel cliënten stonden er eind 2012 ingeschreven bij de Gemiva-SVG Groep? A. Ongeveer 3500 B. Ongeveer 6500 C. Ongeveer 4500 Vraag 1-1: Gemiva-SVG Groep, punten: 1 Foekje Dillema was een groot

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein

Geschiedenis groep 6 Junior Einstein De oude Grieken en Romeinen hadden ze al en later ook de Vikingen. Koloniën. Koopmannen voeren met hun schepen over zee om met andere landen handel te drijven. Langs de route richtten ze handelsposten

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

QUIZ. geschiedenis hoofdstuk 1

QUIZ. geschiedenis hoofdstuk 1 QUIZ vraag 1: Over welke eeuw gaat dit hoofdstuk? A. De 20 ste eeuw B. De 14 de eeuw C. De 16 de eeuw D. De 18 de eeuw vraag 2: Hoe wordt deze tijd ook wel genoemd? A. Tijd van de Azteken en de Maya s.

Nadere informatie

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van:

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van: ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS Van: Ieder groepje gaat op ontdekkingsreis, deze gebieden worden verdeeld: heelal, de zee, een onderaards gebied, een vulkanisch gebied, een bergachtig gebied, een woestijn

Nadere informatie

Pizza Verdi. Opdrachtenblad. Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten

Pizza Verdi. Opdrachtenblad. Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten Pizza Verdi Regie: Gary Nadeau Jaar: 2011 Duur: 8 minuten Opdrachtenblad Lesuurpakket Pizza Verdi (thema s: sociale verschillen, stereotyperingen/vooroordelen; verdiepingsopdracht Amerikaanse burgerrechten)

Nadere informatie

Vooraf. Denk jij ook wel eens: wat zou het toch handig zijn als er een huiswerkcomputer bestond. Of een doucherobot. Of...

Vooraf. Denk jij ook wel eens: wat zou het toch handig zijn als er een huiswerkcomputer bestond. Of een doucherobot. Of... De dag van de uitvinders Niveau C - Les 1 Vooraf Denk jij ook wel eens: wat zou het toch handig zijn als er een huiswerkcomputer bestond. Of een doucherobot. Of... Dan ben jij een beetje een uitvinder.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Apenheul Geschiedenis Apenheul ging voor het eerst open in 1971. Het eerste en enige park ter wereld waar apen vrij in het bos leefden en vrij tussen de bezoekers konden lopen. Het begon met wolapen, slingerapen

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2007 1 tijdvak 1 woensdag 30 mei 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 35 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 74 punten

Nadere informatie

Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1. dit is Klaas. Klaas is veer-tien jaar. hij loopt al heel lang.

Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1. dit is Klaas. Klaas is veer-tien jaar. hij loopt al heel lang. Bij de tijd Groep 6 thema 3, les 1 De Opstand Werkblad 1 Rouwdouwen Kleur de woorden: sol-daat = geel vecht = rood vrij-heid = groen held = blauw dit is Klaas Klaas is veer-tien jaar hij loopt al heel

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Thema. Speelgoed en Sinterklaas. Naam :...

Thema. Speelgoed en Sinterklaas. Naam :... Thema Speelgoed en Sinterklaas Naam :... 1 Hoe was het vroeger? «Kinderspelen» van Pieter Bruegel Vroeger bestond er nog geen fotografie. Beelden werden vastgelegd door schilders. Zo heeft Bruegel in 1560

Nadere informatie

Werkstuk gemaakt door Naomi Buur!

Werkstuk gemaakt door Naomi Buur! Werkstuk gemaakt door Naomi Buur! Hoofdstuk 1: Voorwoord blz. 1 Hoofdstuk 2: Geschiedenis blz. 2 Hoofdstuk 3: Het vervolg van de Spelen blz. 3 Hoofdstuk 4: De moderne Spelen blz. 4 Hoofdstuk 5: Olympische

Nadere informatie