Ad Appel & Ellen Oostenbrink Ad Appel & Ellen Oostenbrink

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ad Appel adappel@gmail.com & Ellen Oostenbrink linguaincognita@kpnmail.nl. Ad Appel adappel@gmail.com & Ellen Oostenbrink linguaincognita@kpnmail."

Transcriptie

1 Oefentoets 1 - Leesvaardigheid Inburgeringsexamen A2 Dit is een oefentoets Leesvaardigheid voor het Inburgeringsexamen A2. Bij het echte Inburgeringsexamen is de toets Leesvaardigheid digitaal je maakt de toets op de computer. Deze leestoets moet je eerst printen. Daarna kun je beginnen! Je maakt hem dus op papier. Deze oefentoets heeft 9 teksten en 25 vragen. Leesteksten, vragen en antwoorden lijken op het echte examen. De leesteksten zijn net zo moeilijk als de teksten van het echte examen. Het formaat lijkt op het echte examen. Aan de linkerkant zie je een tekst. Aan de rechterkant zie je altijd twee of drie vragen. Elke vraag is multiple choice. Je mag geen woordenboek gebruiken. Je moet 18 vragen goed beantwoorden. Dan heb je een voldoende resultaat. Dat is ook bij het echte examen zo. Gebruik je horloge. Bij deze leestoets moet je alle vragen beantwoorden binnen 50 minuten. Controleer na 50 minuten jouw antwoorden met behulp van de sleutel. Succes! Wil je meer oefentoetsen voor het Inburgeringsexamen maken? Zoek je goed oefenmateriaal?

2 Tekst 1 Storing lift melden Wat moet u doen als de lift niet meer werkt? Huurt u een woning bij Woningbouwvereniging Kennemer Wonen? Neem dan bij alle liftstoringen direct contact op met onderhoudsbedrijf Elevator Service. U vindt het telefoonnummer op de sticker in de lift en naast de liftdeur in de gang. Kunt u de lift van binnenuit niet meer openen, neem dan contact op met de beheerder van uw gebouw bij Woningbouwvereniging Kennemer Wonen via telefoonnummer In elke lift hangt een speciale telefoon voor noodgevallen. Indien hulp te lang op zich laat wachten, bel dan het nummer van de brandweer: ) Wie moet ik bellen als er een liftstoring is? a. Ik neem contact op met Woningbouwvereniging Kennemer Wonen. b. Ik bel direct c. Ik bel naar Elevator Service. 2) Waar kan ik het storingsnummer vinden als de lift kapot is? a. In en naast de lift hangen stickers met het telefoonnummer. b. In de lift is een sticker met instructies. c. In de lift hangt een speciale telefoon. 3) Wat doe ik als ik niet uit de lift kan? a. Ik bel direct naar het onderhoudsbedrijf. b. Ik bel dan naar de beheerder. c. Ik bel dan het nummer van de brandweer

3 Tekst 2 Aangifte doen van overlijden. Waar aangifte doen? Net als een geboorte, moet u ook bij overlijden aangifte doen bij de gemeente. De aangifte moet u doen in de gemeente waar de persoon om wie het gaat is overleden. De afdeling burgerzaken geeft het overlijden door aan de gemeente waar de overledene woonde. Als iemand in het buitenland is overleden, dan moet de aangifte gedaan worden in de woonplaats van de overledene. Hoe aangifte doen? Iedereen mag aangifte doen van het overlijden. U moet een verklaring van de arts laten zien. U moet een geldig identiteitsbewijs meenemen. U moet een doodverklaring (formulier B) overhandigen Wanneer aangifte doen? U moet binnen 6 werkdagen aangifte doen. De aangifte moet vóór de begrafenis plaatsvinden. 4) Uw oom Jan uit Zaandam is overleden in Italië. U gaat aangifte doen van overlijden. Waar moet u aangifte doen? a. Bij de gemeente in Zaandam. b. Bij de gemeente in Italië. c. Bij de gemeente in uw woonplaats. 5) Uw vriend wil het overlijden van oom Jan aangeven. Mag dat? a. Nee, dat mag hij niet doen. b. Ja, dat mag hij doen als hij de juiste documenten meeneemt. c. Ja, dat mag bij de gemeente in zijn woonplaats. 6) Oom Jan is op maandag overleden. De begrafenis is donderdag. Kunt u op vrijdag aangifte doen van het overlijden? a. Ja, dat kan, want dat is binnen zes dagen. b. Nee, de aangifte moet vóór de begrafenis gebeuren. c. Nee, de aangifte moet op donderdag plaatsvinden.

4 Tekst 3 Dienstenrooster van de vrijwilligers Marjan Jansen werkt als vrijwilliger bij Buurthuis 'de Bijeenkomst'. Zij werkt altijd op maandag en op vrijdag bij het buurthuis. Dit staat in haar contract. Soms werkt zij in de ochtend, soms werkt zij in de middag en soms werkt zij in de avond. De coördinator van het buurthuis maakt elke week een nieuw rooster voor alle vrijwilligers. Marjan kijkt elke maandagochtend op haar nieuwe rooster, want zij wil weten wanneer ze moet werken en wanneer ze vrij heeft. Het rooster is elke week een beetje anders. Dan ziet ze in het rooster dat de coördinator haar deze week op drie dagen heeft ingepland: 7) Klopt het rooster van Marjan Jansen? a. Ja, het klopt. Marjan moet gewoon op maandag en vrijdag werken. b. Nee, het rooster klopt niet. Marjan werkt volgens haar contract nooit op dinsdag. c. Ja, het klopt. Marjan moet op maandag, dinsdag en vrijdag werken. 8) Waarom kijkt Marjan op maandagochtend op haar rooster? a. Het rooster voor de vrijwilligers is elke week anders. b. Dat moet zij doen, want het staat in het contract. c. Dat moet zij doen, want zij is de coördinator. Maandagavond: Marjan Jansen, biljartavond. Dinsdagochtend: Naima Daoury, koffie-uurtje. Dinsdagavond: Marjan Jansen, biljartavond. Donderdagmiddag: Fatima Bakash, salsadansen. Vrijdagmiddag: Marjan Jansen, biljartmiddag.

5 Tekst 4 Vakantie in Buurthuis 'de Bijeenkomst'. Marjan Jansen leest een aankondiging in de krant. Het buurthuis waar zij als vrijwilligster werkt is in de zomerperiode gesloten voor de buurtbewoners. Er zijn dan geen activiteiten. De Bijeenkomst sluit de deuren tijdens de zomervakantie! Op 14 juli begint de zomervakantie. Veel buurtbewoners zijn dan voor korte of voor lange tijd de stad uit. Wij hebben daarom besloten om vanaf die datum het buurthuis tijdelijk te sluiten. Wij gebruiken deze periode van zes weken om het buurthuis te schilderen en schoon te maken. Ook moeten er veel klusjes worden gedaan. Bijvoorbeeld: de kranen in de toiletten moeten gerepareerd worden. In de biljartruimte komt een nieuw tapijt. Ook komt er een nieuwe leestafel in de bar. Hier kunt u straks uw krantje lezen. Gelukkig worden wij tijdens de vakantie bij al dit werk geholpen door onze enthousiaste vrijwilligers. Dank jullie wel. 9) Kan Marjan Jansen werken in de zomermaanden? a. Nee, het buurthuis is in de zomerperiode voor iedereen gesloten. b. Ja, vrijwilligers helpen met de klusjes in het buurthuis. c. Nee, Marjan Jansen gaat op vakantie tot 1 september. 10) Kunnen buurtbewoners tussen 14 juli en 1 september een krantje lezen in het buurthuis? a. Nee, het buurthuis is dan gesloten. b. Nee, zij gaan in die periode klusjes doen. c. Ja, de kranten liggen op de nieuwe leestafel in de bar. 11) Komen er nieuwe kranen in de biljartruimte? a. Ja, de kranen daar worden gerepareerd. b. Nee, in de biljartruimte komt een nieuwe leestafel. c. Nee, in de biljartruimte komt alleen een nieuw tapijt. Alle buurtbewoners zijn weer welkom vanaf 1 september. Fijne vakantie allemaal! 12)

6 Tekst 5 Kamer van Koophandel. Sanne van Walenkamp heeft een cursus voor nagelstyliste gedaan. Zij wil nu een eigen bedrijf starten. Zij kijkt op internet voor informatie. Zij leest de volgende informatie op de website van de Kamer van Koophandel. Eigen bedrijf starten. Als u een eigen bedrijf wilt starten, kijk dan eerst op onze website voor tips en advies om uw bedrijf op de juiste manier te beginnen of maak een afspraak met onze adviseur bij de Kamer van Koophandel in uw regio. Hoe schrijf ik me in bij de Kamer van Koophandel. U moet zich altijd eerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel. U kunt hiervoor een afspraak maken. Bel telefoonnummer: U krijgt bij uw inschrijving een registratienummer. Voor meer advies kunt u terecht bij de informatiebalie. Workshop Hoe schrijf ik een bedrijfsplan? Om te leren hoe u op de juiste manier een bedrijf begint, geeft de Kamer van Koophandel cursussen en workshops. Bijvoorbeeld over hoe u een bedrijfsplan moet schrijven. Op onze website vindt u een overzicht van onze cursussen. U kunt zich op de website inschrijven voor een cursus van uw keuze. 13) Wat moet Sanne van Walenkamp eerst doen voordat zij een bedrijf start? a. Geld lenen bij een bank. b. Een bedrijfsplan schrijven. c. Advies zoeken op de website van de Kamer van Koophandel of advies vragen aan een adviseur van de Kamer van Koophandel. 14) Kan Sanne van Walenkamp zich meteen inschrijven bij de Kamer van Koophandel? a. Nee, zij moet eerst telefonisch een afspraak maken. b. Nee, zij moet eerst een bedrijfsplan schrijven. c. Nee, zij moet eerst een cursus of een workshop doen over hoe zij een bedrijfsplan moet schrijven. 15) Krijgt Sanne van Walenkamp een registratienummer? a. Ja, dat krijgt zij als zij haar bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel. b. Ja, dat krijgt zij als zij een bedrijfsplan heeft geschreven. c. Ja, dat krijgt zij bij de informatiebalie.

7 Tekst 6 WORKSHOPS KvK Naam workshop Van tot Periode december Bedrijfsplan uur januari (vol) schrijven uur februari maart april Sanne van Walenkamp ziet op de website van de Kamer van Koophandel dit schema. Zij wil graag leren hoe zij een bedrijfsplan moet schrijven. Het liefst wil zij na de kerst starten, dus in januari. Dan leest zij dit: Informatie over de workshop Bedrijfsplan schrijven: De workshop Bedrijfsplan schrijven vindt plaats op dinsdagavond en op donderdagavond. De workshop duurt van uur. De workshop is verspreid over twee avonden altijd aan het begin van iedere maand. U kunt meedoen met een workshop In het schema hierboven ziet u wanneer u kunt deelnemen aan een workshop. Vanwege het grote aantal aanmeldingen zit de workshop van januari al helemaal vol. U kunt zich aanmelden voor een workshop op onze website daar vindt u een formulier. Deelname is gratis als uw bedrijf is geregistreerd bij de KvK. Bel voor meer informatie ) Sanne van Walenkamp wil in januari meedoen met de workshop Bedrijfsplan schrijven. Kan dat? a. Nee, die workshop is vol. b. Ja, zij kan iedere maand meedoen aan de workshop. c. Ja, de workshop is verspreid over twee avonden. 17) Sanne van Walenkamp beslist dat zij wil meedoen met de workshop van februari. Wat moet zij doen? a. Zij belt naar b. Zij vult het formulier in op de website van de KvK. c. Zij maakt eerst een bedrijfsplan. 18) Sanne van Walenkamp kan op dinsdagavond misschien niet op tijd bij de workshop aanwezig zijn, omdat ze op die dag werkt tot 19 uur. Wat doet Sanne? a. Zij gaat niet op dinsdagavond maar wel op donderdagavond. b. Zij belt het informatienummer en zegt dat zij misschien iets te laat zal zijn bij het begin van de eerste workshop-avond. c. Zij beslist dat ze toch niet gaat meedoen aan de workshop.

8 Tekst 7 Veiligheid op het werk. U hebt een nieuwe baan bij de Sligro. U werkt in het magazijn. Het werk is erg zwaar en slecht voor uw rug. U moet veel tillen en sjouwen. Gisteren bent u een keer gevallen, omdat u geen veiligheidsschoenen droeg. U leest de folder van de ARBOdienst over rugklachten en veilig werken. LET OP: WERK VEILIG! Om rugklachten te voorkomen moet u niet zwaar tillen. Gebruik een steekwagentje om dozen en kisten te tillen. Til nooit dozen of artikelen van meer dan 20 kilo. Draag veiligheidsschoenen en handschoenen zodat voeten en vingers niet gewond raken. In het magazijn moet u een helm dragen. Zet dozen en kisten altijd RECHT op elkaar! Gebruik een heftruck voor hele zware taken. Moet u toch zelf tillen, buig dan door uw knieën of vraag hulp aan een collega. Heeft u rugklachten gekregen? Meld dit dan bij uw ARBO-arts en bij uw afdelingschef. Natuurlijk kunt u ook op de website kijken van uw bedrijf. Kijk daar of er bedrijfsvoorschriften bestaan voor het verhogen van de veiligheid binnen het bedrijf waar u werkt. Kunt u geen informatie vinden over veiligheidsvoorschriften binnen uw bedrijf? Neem dan contact op met Voor meer informatie kunt u ook met de ARBO-dienst bellen: Koester uw gezondheid en werk veilig! 19) U bent op het werk gevallen en nu heeft u veel rugpijn. Wat doet U? a. Ik doe niets en wacht tot de pijn over gaat. b. Ik doe voortaan veiligheidsschoenen aan. c. Ik zeg tegen mijn chef dat ik ben gevallen en ik maak een afspraak met de ARBO-arts. 20) U moet twintig zware kratten in een vrachtwagen zetten. Hoe gaat u dit veilig doen? a. Ik pak een steekwagentje en ik ga aan de slag. b. Ik vraag mijn collega om dit te doen, want het is te zwaar voor mij. c. Ik ga eerst een helm opzetten. Daarna zet ik de kratten in de vrachtwagen. 21) U vindt dat er in het magazijn van de Sligro niet genoeg handschoenen, helmen en steekwagens aanwezig zijn. Wat doet u? a. Ik blijf thuis met rugklachten en ik wacht tot mijn rug beter is. b. Ik ga de folder lezen van de ARBO-dienst. c. Ik stuur een naar de ARBO-dienst of ik bel naar de ARBO-dienst.

9 Tekst 8 Werk zoeken Mohammed Ali is al lang op zoek naar werk. Hij is naar het CWI geweest en hij wil zich inschrijven bij uitzendbureaus. Mohammed spreekt vloeiend Frans en Arabisch en toch kan hij geen werk krijgen. Wat moet hij doen om zijn kans op werk te vergroten. Hij praat hierover met zijn Nederlandse buurman Henk. Henk geeft een aantal adviezen om de kans op werk te vergroten: 1. Ga een inburgeringscursus doen bij een goede school. 2. Ga Nederlands leren bij een moskee of bij het buurthuis. 3. Kijk voor gratis cursussen op internet en begin hiermee. 4. Probeer met Nederlanders te praten. 5. Kijk veel Nederlandse televisie en luister naar de radio. 22) Welke taal spreken Henk en Mohammed met elkaar? a. Arabisch. b. Frans. c. Nederlands 23) Henk geeft vijf adviezen. Welk oplossing is niet gratis? a. Een inburgeringscursus bij een goede school. b. Nederlands leren via internet. c. Nederlandse programma s kijken op de televisie. Zo zal je na een tijdje beter kunnen spreken en begrijpen wat Nederlanders allemaal zeggen volgens Henk. Mohammed vindt het fijn dat Henk ook Frans praat. Hij begrijpt alles wat Henk zegt.

10 Tekst 9 Consultatiebureau Dolores De Lima heeft een zoontje gekregen en zij moet op dinsdag 15 maart om uur naar het consultatiebureau om de baby te laten wegen. De baby krijgt ook een prikje tegen kinderziektes. Dolores leest eerst een brochure van het consultatiebureau. Welkom bij het consultatiebureau! Lees hier wat u moet weten voordat u met uw kind bij de kinderarts op het consultatiebureau komt. Bent u verhinderd? Geef dit telefonisch door. Kom altijd op tijd op uw afspraak. Neem het groeiboekje van uw kind mee voor de arts. Geef uw kind niets te eten voordat u van huis vertrekt. Het consultatiebureau is gevestigd in de Brede School, Cassandrastraat 19 in Utrecht. Meldt u bij de receptioniste. Wacht in de wachtkamer op uw beurt. De wachtkamer is rechts van de ingang. Tip: Krijgt uw kind een inenting? Soms krijgen baby's na een inenting last van koorts. Zorg dat u kinderparacetamol in huis hebt. 24) Waarom gaat Dolores de Lima naar de kinderarts in het consultatiebureau? a. Haar kindje heeft soms koorts. b. Haar zoontje is gegroeid. c. Haar baby wordt gewogen en krijgt een injectie. 25) Dolores moet op 15 maart met haar zoontje naar het consultatiebureau. Wanneer moet zij daar zijn? a. Op dinsdagmiddag. b. Op dinsdagochtend. c. Op dinsdagavond. 26) Waarom moet Dolores de Lima kinderparacetamol in huis hebben? a. Omdat het kind vaak huilt. b. Omdat het kind misschien koorts krijgt na de injectie. c. Omdat kinderen heel vaak last krijgen van koorts na een inenting.

11 Sleutel bij Oefentoets 1 vraag antwoord Sleutel bij Oefentoets 1 vr aa g antwoord Sleutel bij Oefentoets 1 vr aa g antwoord Tekst 1 1 C Tekst 5 12 C Tekst 9 2 C 3 2 A 13 A 2 B 4 3 B 14 A 2 B 5 Tekst 2 4 A Tekst 6 15 A Tel nu eerst al je goede antwoorden. Heb je 5 B 16 B 18 of meer antwoorden goed? 6 B 17 B Gefeliciteerd je bent geslaagd!!! Tekst 3 7 B Tekst 7 18 C 8 A 19 A Tekst 4 9 B 20 C 10 A Tekst 8 21 B 11 C 22 A

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 29. Bent u goed verzekerd? Wat leert u in deze les? Informatie begrijpen over verzekeringen. Van één woord twee woorden maken. Verleden

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Taban gaat met zijn dochter voor het eerst naar de bibliotheek. Hij schrijft haar in bij de bibliotheek. Dan laat Soumiya aan Taban en Ama

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 27. De vakopleiding. Wat leert u in deze les? Praten over het verleden, het heden en de toekomst. Een gesprek voeren met de studieadviseur.

Nadere informatie

Thema In en om het huis

Thema In en om het huis http://www.edusom.nl Thema In en om het huis Les 22. De rekening. Wat leert u in deze les? Advies vragen. Advies geven. Waarom-vragen beantwoorden met omdat. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Les 28. Geld lenen Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met een bank over geld lenen. Woorden en zinnen gebruiken die gaan over het

Nadere informatie

Sterk aan het werk. Loopbaantraining voor werkenden en werkzoekenden. Rolkaarten. Dorothé Pietersma. u i t g e v e r ij c o u t i n h o.

Sterk aan het werk. Loopbaantraining voor werkenden en werkzoekenden. Rolkaarten. Dorothé Pietersma. u i t g e v e r ij c o u t i n h o. Sterk aan het werk Loopbaantraining voor werkenden en werkzoekenden Rolkaarten Dorothé Pietersma u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2011 Deze rolkaarten horen bij Sterk aan het werk van Dorothé

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek www.edusom.nl Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Taban gaat met zijn dochter voor het eerst naar de bibliotheek. Hij schrijft haar in bij de bibliotheek. Daarna laat Soumiya

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 34. Een afspraak bij de GGD.

Thema Gezondheid. Les 34. Een afspraak bij de GGD. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 34. Een afspraak bij de GGD. Wat leert u in deze les? Informatie over vaccinaties begrijpen. Hoe u een afspraak kunt maken bij de GGD. Veel succes! Deze les is

Nadere informatie

Lesbrief 1. Een verzekering afsluiten

Lesbrief 1. Een verzekering afsluiten http://www.edusom.nl Sterlessen Lesbrief 1. Een verzekering afsluiten Hassan heeft een nieuwe auto gekocht. Hij belt naar zijn verzekeringsmaatschappij om zijn verzekering aan te passen. Hij spreekt met

Nadere informatie

Les 33. Zwangerschap

Les 33. Zwangerschap http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 33. Zwangerschap Wat leert u in deze les? Informatie begrijpen over zwanger zijn. Zeggen dat u zwanger bent of dat u zich niet lekker voelt. Woorden die hetzelfde

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Les 27. Bellen over een cursus Wat leert u in deze les? Een instelling bellen om informatie te vragen over een cursus. Een brochure aanvragen.

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Inkomen Nieuwe wet kan gevolgen voor u hebben! 4 Collectieve zorgverzekering 4 Bijstandsuitkering en beslaglegging 5

Inkomen Nieuwe wet kan gevolgen voor u hebben! 4 Collectieve zorgverzekering 4 Bijstandsuitkering en beslaglegging 5 November 2011 Naam Adres Woonplaats In deze nieuwsbrief hebben we u weer veel te melden. Sinds kort is er bijvoorbeeld een nieuwe ontmoetingsruimte, speciaal voor u. We bieden u daar trainingen, zoals

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Beginnerslessen. Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie

Beginnerslessen. Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie Beginnerslessen Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over vakantie. Een gesprek voeren over vrije tijd. Een vakantiehuisje huren Informatie vinden op het vliegveld.

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Je meerdaagse opname zonder narcose (12-18 jaar)

Kindergeneeskunde. Je meerdaagse opname zonder narcose (12-18 jaar) Kindergeneeskunde Je meerdaagse opname zonder narcose (12-18 jaar) Inhoudsopgave Je meerdaagse opname 1 Wat vind je in dit boekje? 2 Deel 1: Belangrijke informatie over het ziekenhuis en de afdeling 4

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen Kofi is op het werk. Hij wil een dag vrij. Hij vraagt het aan de vrouw op het kantoor. Zou het Kofi lukken? Souad komt op kantoor. Zij wil ook een dag vrij.

Nadere informatie

Bij uw partner in Nederland wonen

Bij uw partner in Nederland wonen Bij uw partner in Nederland wonen Wilt u bij uw partner in Nederland gaan wonen? Dan is deze folder voor u. Denk eerst goed na! Verhuizen naar een ander land is niet gemakkelijk. U heeft plichten als u

Nadere informatie

Ik ben ziek. Wat nu? uwv.nl werk.nl. Wilt u meer weten? Heeft u een werkgever? Vraag dan bij hem of uw bedrijfsarts om meer informatie.

Ik ben ziek. Wat nu? uwv.nl werk.nl. Wilt u meer weten? Heeft u een werkgever? Vraag dan bij hem of uw bedrijfsarts om meer informatie. uwv.nl werk.nl Ik ben ziek. Wat nu? Wilt u meer weten? Vraag dan bij hem of uw bedrijfsarts om meer informatie. Kijk dan voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw uitkering?

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

Praktijkopdrachten. Burgerschap. pob-v1.1. daar gaan we werk van maken! 2007 ITpreneurs Nederland BV. All Rights Reserved

Praktijkopdrachten. Burgerschap. pob-v1.1. daar gaan we werk van maken! 2007 ITpreneurs Nederland BV. All Rights Reserved en Burgerschap pob-v1.1 INBURGEREN daar gaan we werk van maken! 2007 ITpreneurs Nederland BV. All Rights Reserved Inhoudsopgave Inleiding 5 CP01 Wijzigingen doorgeven aan de gemeente 6 Praktijkopdracht

Nadere informatie

Antwoorden Grammatica De sprong

Antwoorden Grammatica De sprong Antwoorden Grammatica De sprong Oefening 1 1. Studeer jij aan de universiteit van Maastricht? 2. Ik vind dat ik een mooi beroep heb. 3. Simone geeft zaterdagavond een feestje. 4. De prijs voor een liter

Nadere informatie

U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies.

U leert in deze les om raad vragen. Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. OM RAAD VRAGEN les 3 spreken inleiding en doel U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. Het is belangrijk

Nadere informatie

Ik ben langdurig ziek. Wat nu?

Ik ben langdurig ziek. Wat nu? Ik ben langdurig ziek. Wat nu? Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk, dan zorgen wij voor

Nadere informatie

NUMMER 57, JUNI 2014 Stemmen

NUMMER 57, JUNI 2014 Stemmen NUMMER 57, JUNI 2014 Stemmen In de afgelopen maanden konden we 2 keer gaan stemmen. In maart kozen we de gemeenteraad. In mei konden we het Europees Parlement kiezen. Soms is het lastig om te weten wat

Nadere informatie

Je kunt zoeken naar werk dat bij je past. Je kunt praten met een medewerker van een uitzendbureau. Je kunt informatie vragen over vacatures.

Je kunt zoeken naar werk dat bij je past. Je kunt praten met een medewerker van een uitzendbureau. Je kunt informatie vragen over vacatures. 1 Op zoek naar werk KleurRijker Deze module gaat over Op zoek naar werk. Je kunt zoeken naar werk dat bij je past. Je kunt praten met een medewerker van een uitzendbureau. Je kunt informatie vragen over

Nadere informatie

SynVol BLAD VOOR CLIËNTEN VAN SYNDION JAARGANG 2 - NR 3 - VOORJAAR 2013. Themanummer over Rechten

SynVol BLAD VOOR CLIËNTEN VAN SYNDION JAARGANG 2 - NR 3 - VOORJAAR 2013. Themanummer over Rechten SynVol BLAD VOOR CLIËNTEN VAN SYNDION JAARGANG 2 - NR 3 - VOORJAAR 2013 Themanummer over Rechten 1 In dit nummer 4 Met de bus, wat mag het kosten? 8 Meerkant in de steigers 10 Rechten van cliënten 16 Een

Nadere informatie

VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2)

VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2) Dag & tijd VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2) MODULE 13: DEZE MODULE IS ONDERDEEL VAN EEN VIJFTIENDELIGE SERIE bekijk foto/plaatje praat samen wijs aan Dag & tijd luister naar je

Nadere informatie

Pluslessen. Lesbrief 40. Budgetbeheer

Pluslessen. Lesbrief 40. Budgetbeheer http://www.edusom.nl Pluslessen Lesbrief 40. Budgetbeheer Wat leert u in deze les? 0 Woorden over geldzaken 0 Wat budgetbeheer is 0 Waar u meer informatie kunt vinden voor budgetbeheer Succes! 1 Deze les

Nadere informatie