Ad Appel & Ellen Oostenbrink Ad Appel & Ellen Oostenbrink linguaincognita@kpnmail.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ad Appel adappel@gmail.com & Ellen Oostenbrink linguaincognita@kpnmail.nl. Ad Appel adappel@gmail.com & Ellen Oostenbrink linguaincognita@kpnmail."

Transcriptie

1 Oefentoets 1 - Leesvaardigheid Inburgeringsexamen A2 Dit is een oefentoets Leesvaardigheid voor het Inburgeringsexamen A2. Bij het echte Inburgeringsexamen is de toets Leesvaardigheid digitaal je maakt de toets op de computer. Deze leestoets moet je eerst printen. Daarna kun je beginnen! Je maakt hem dus op papier. Deze oefentoets heeft 9 teksten en 25 vragen. Leesteksten, vragen en antwoorden lijken op het echte examen. De leesteksten zijn net zo moeilijk als de teksten van het echte examen. Het formaat lijkt op het echte examen. Aan de linkerkant zie je een tekst. Aan de rechterkant zie je altijd twee of drie vragen. Elke vraag is multiple choice. Je mag geen woordenboek gebruiken. Je moet 18 vragen goed beantwoorden. Dan heb je een voldoende resultaat. Dat is ook bij het echte examen zo. Gebruik je horloge. Bij deze leestoets moet je alle vragen beantwoorden binnen 50 minuten. Controleer na 50 minuten jouw antwoorden met behulp van de sleutel. Succes! Wil je meer oefentoetsen voor het Inburgeringsexamen maken? Zoek je goed oefenmateriaal?

2 Tekst 1 Storing lift melden Wat moet u doen als de lift niet meer werkt? Huurt u een woning bij Woningbouwvereniging Kennemer Wonen? Neem dan bij alle liftstoringen direct contact op met onderhoudsbedrijf Elevator Service. U vindt het telefoonnummer op de sticker in de lift en naast de liftdeur in de gang. Kunt u de lift van binnenuit niet meer openen, neem dan contact op met de beheerder van uw gebouw bij Woningbouwvereniging Kennemer Wonen via telefoonnummer In elke lift hangt een speciale telefoon voor noodgevallen. Indien hulp te lang op zich laat wachten, bel dan het nummer van de brandweer: ) Wie moet ik bellen als er een liftstoring is? a. Ik neem contact op met Woningbouwvereniging Kennemer Wonen. b. Ik bel direct c. Ik bel naar Elevator Service. 2) Waar kan ik het storingsnummer vinden als de lift kapot is? a. In en naast de lift hangen stickers met het telefoonnummer. b. In de lift is een sticker met instructies. c. In de lift hangt een speciale telefoon. 3) Wat doe ik als ik niet uit de lift kan? a. Ik bel direct naar het onderhoudsbedrijf. b. Ik bel dan naar de beheerder. c. Ik bel dan het nummer van de brandweer

3 Tekst 2 Aangifte doen van overlijden. Waar aangifte doen? Net als een geboorte, moet u ook bij overlijden aangifte doen bij de gemeente. De aangifte moet u doen in de gemeente waar de persoon om wie het gaat is overleden. De afdeling burgerzaken geeft het overlijden door aan de gemeente waar de overledene woonde. Als iemand in het buitenland is overleden, dan moet de aangifte gedaan worden in de woonplaats van de overledene. Hoe aangifte doen? Iedereen mag aangifte doen van het overlijden. U moet een verklaring van de arts laten zien. U moet een geldig identiteitsbewijs meenemen. U moet een doodverklaring (formulier B) overhandigen Wanneer aangifte doen? U moet binnen 6 werkdagen aangifte doen. De aangifte moet vóór de begrafenis plaatsvinden. 4) Uw oom Jan uit Zaandam is overleden in Italië. U gaat aangifte doen van overlijden. Waar moet u aangifte doen? a. Bij de gemeente in Zaandam. b. Bij de gemeente in Italië. c. Bij de gemeente in uw woonplaats. 5) Uw vriend wil het overlijden van oom Jan aangeven. Mag dat? a. Nee, dat mag hij niet doen. b. Ja, dat mag hij doen als hij de juiste documenten meeneemt. c. Ja, dat mag bij de gemeente in zijn woonplaats. 6) Oom Jan is op maandag overleden. De begrafenis is donderdag. Kunt u op vrijdag aangifte doen van het overlijden? a. Ja, dat kan, want dat is binnen zes dagen. b. Nee, de aangifte moet vóór de begrafenis gebeuren. c. Nee, de aangifte moet op donderdag plaatsvinden.

4 Tekst 3 Dienstenrooster van de vrijwilligers Marjan Jansen werkt als vrijwilliger bij Buurthuis 'de Bijeenkomst'. Zij werkt altijd op maandag en op vrijdag bij het buurthuis. Dit staat in haar contract. Soms werkt zij in de ochtend, soms werkt zij in de middag en soms werkt zij in de avond. De coördinator van het buurthuis maakt elke week een nieuw rooster voor alle vrijwilligers. Marjan kijkt elke maandagochtend op haar nieuwe rooster, want zij wil weten wanneer ze moet werken en wanneer ze vrij heeft. Het rooster is elke week een beetje anders. Dan ziet ze in het rooster dat de coördinator haar deze week op drie dagen heeft ingepland: 7) Klopt het rooster van Marjan Jansen? a. Ja, het klopt. Marjan moet gewoon op maandag en vrijdag werken. b. Nee, het rooster klopt niet. Marjan werkt volgens haar contract nooit op dinsdag. c. Ja, het klopt. Marjan moet op maandag, dinsdag en vrijdag werken. 8) Waarom kijkt Marjan op maandagochtend op haar rooster? a. Het rooster voor de vrijwilligers is elke week anders. b. Dat moet zij doen, want het staat in het contract. c. Dat moet zij doen, want zij is de coördinator. Maandagavond: Marjan Jansen, biljartavond. Dinsdagochtend: Naima Daoury, koffie-uurtje. Dinsdagavond: Marjan Jansen, biljartavond. Donderdagmiddag: Fatima Bakash, salsadansen. Vrijdagmiddag: Marjan Jansen, biljartmiddag.

5 Tekst 4 Vakantie in Buurthuis 'de Bijeenkomst'. Marjan Jansen leest een aankondiging in de krant. Het buurthuis waar zij als vrijwilligster werkt is in de zomerperiode gesloten voor de buurtbewoners. Er zijn dan geen activiteiten. De Bijeenkomst sluit de deuren tijdens de zomervakantie! Op 14 juli begint de zomervakantie. Veel buurtbewoners zijn dan voor korte of voor lange tijd de stad uit. Wij hebben daarom besloten om vanaf die datum het buurthuis tijdelijk te sluiten. Wij gebruiken deze periode van zes weken om het buurthuis te schilderen en schoon te maken. Ook moeten er veel klusjes worden gedaan. Bijvoorbeeld: de kranen in de toiletten moeten gerepareerd worden. In de biljartruimte komt een nieuw tapijt. Ook komt er een nieuwe leestafel in de bar. Hier kunt u straks uw krantje lezen. Gelukkig worden wij tijdens de vakantie bij al dit werk geholpen door onze enthousiaste vrijwilligers. Dank jullie wel. 9) Kan Marjan Jansen werken in de zomermaanden? a. Nee, het buurthuis is in de zomerperiode voor iedereen gesloten. b. Ja, vrijwilligers helpen met de klusjes in het buurthuis. c. Nee, Marjan Jansen gaat op vakantie tot 1 september. 10) Kunnen buurtbewoners tussen 14 juli en 1 september een krantje lezen in het buurthuis? a. Nee, het buurthuis is dan gesloten. b. Nee, zij gaan in die periode klusjes doen. c. Ja, de kranten liggen op de nieuwe leestafel in de bar. 11) Komen er nieuwe kranen in de biljartruimte? a. Ja, de kranen daar worden gerepareerd. b. Nee, in de biljartruimte komt een nieuwe leestafel. c. Nee, in de biljartruimte komt alleen een nieuw tapijt. Alle buurtbewoners zijn weer welkom vanaf 1 september. Fijne vakantie allemaal! 12)

6 Tekst 5 Kamer van Koophandel. Sanne van Walenkamp heeft een cursus voor nagelstyliste gedaan. Zij wil nu een eigen bedrijf starten. Zij kijkt op internet voor informatie. Zij leest de volgende informatie op de website van de Kamer van Koophandel. Eigen bedrijf starten. Als u een eigen bedrijf wilt starten, kijk dan eerst op onze website voor tips en advies om uw bedrijf op de juiste manier te beginnen of maak een afspraak met onze adviseur bij de Kamer van Koophandel in uw regio. Hoe schrijf ik me in bij de Kamer van Koophandel. U moet zich altijd eerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel. U kunt hiervoor een afspraak maken. Bel telefoonnummer: U krijgt bij uw inschrijving een registratienummer. Voor meer advies kunt u terecht bij de informatiebalie. Workshop Hoe schrijf ik een bedrijfsplan? Om te leren hoe u op de juiste manier een bedrijf begint, geeft de Kamer van Koophandel cursussen en workshops. Bijvoorbeeld over hoe u een bedrijfsplan moet schrijven. Op onze website vindt u een overzicht van onze cursussen. U kunt zich op de website inschrijven voor een cursus van uw keuze. 13) Wat moet Sanne van Walenkamp eerst doen voordat zij een bedrijf start? a. Geld lenen bij een bank. b. Een bedrijfsplan schrijven. c. Advies zoeken op de website van de Kamer van Koophandel of advies vragen aan een adviseur van de Kamer van Koophandel. 14) Kan Sanne van Walenkamp zich meteen inschrijven bij de Kamer van Koophandel? a. Nee, zij moet eerst telefonisch een afspraak maken. b. Nee, zij moet eerst een bedrijfsplan schrijven. c. Nee, zij moet eerst een cursus of een workshop doen over hoe zij een bedrijfsplan moet schrijven. 15) Krijgt Sanne van Walenkamp een registratienummer? a. Ja, dat krijgt zij als zij haar bedrijf inschrijft bij de Kamer van Koophandel. b. Ja, dat krijgt zij als zij een bedrijfsplan heeft geschreven. c. Ja, dat krijgt zij bij de informatiebalie.

7 Tekst 6 WORKSHOPS KvK Naam workshop Van tot Periode december Bedrijfsplan uur januari (vol) schrijven uur februari maart april Sanne van Walenkamp ziet op de website van de Kamer van Koophandel dit schema. Zij wil graag leren hoe zij een bedrijfsplan moet schrijven. Het liefst wil zij na de kerst starten, dus in januari. Dan leest zij dit: Informatie over de workshop Bedrijfsplan schrijven: De workshop Bedrijfsplan schrijven vindt plaats op dinsdagavond en op donderdagavond. De workshop duurt van uur. De workshop is verspreid over twee avonden altijd aan het begin van iedere maand. U kunt meedoen met een workshop In het schema hierboven ziet u wanneer u kunt deelnemen aan een workshop. Vanwege het grote aantal aanmeldingen zit de workshop van januari al helemaal vol. U kunt zich aanmelden voor een workshop op onze website daar vindt u een formulier. Deelname is gratis als uw bedrijf is geregistreerd bij de KvK. Bel voor meer informatie ) Sanne van Walenkamp wil in januari meedoen met de workshop Bedrijfsplan schrijven. Kan dat? a. Nee, die workshop is vol. b. Ja, zij kan iedere maand meedoen aan de workshop. c. Ja, de workshop is verspreid over twee avonden. 17) Sanne van Walenkamp beslist dat zij wil meedoen met de workshop van februari. Wat moet zij doen? a. Zij belt naar b. Zij vult het formulier in op de website van de KvK. c. Zij maakt eerst een bedrijfsplan. 18) Sanne van Walenkamp kan op dinsdagavond misschien niet op tijd bij de workshop aanwezig zijn, omdat ze op die dag werkt tot 19 uur. Wat doet Sanne? a. Zij gaat niet op dinsdagavond maar wel op donderdagavond. b. Zij belt het informatienummer en zegt dat zij misschien iets te laat zal zijn bij het begin van de eerste workshop-avond. c. Zij beslist dat ze toch niet gaat meedoen aan de workshop.

8 Tekst 7 Veiligheid op het werk. U hebt een nieuwe baan bij de Sligro. U werkt in het magazijn. Het werk is erg zwaar en slecht voor uw rug. U moet veel tillen en sjouwen. Gisteren bent u een keer gevallen, omdat u geen veiligheidsschoenen droeg. U leest de folder van de ARBOdienst over rugklachten en veilig werken. LET OP: WERK VEILIG! Om rugklachten te voorkomen moet u niet zwaar tillen. Gebruik een steekwagentje om dozen en kisten te tillen. Til nooit dozen of artikelen van meer dan 20 kilo. Draag veiligheidsschoenen en handschoenen zodat voeten en vingers niet gewond raken. In het magazijn moet u een helm dragen. Zet dozen en kisten altijd RECHT op elkaar! Gebruik een heftruck voor hele zware taken. Moet u toch zelf tillen, buig dan door uw knieën of vraag hulp aan een collega. Heeft u rugklachten gekregen? Meld dit dan bij uw ARBO-arts en bij uw afdelingschef. Natuurlijk kunt u ook op de website kijken van uw bedrijf. Kijk daar of er bedrijfsvoorschriften bestaan voor het verhogen van de veiligheid binnen het bedrijf waar u werkt. Kunt u geen informatie vinden over veiligheidsvoorschriften binnen uw bedrijf? Neem dan contact op met info@arbo.nl Voor meer informatie kunt u ook met de ARBO-dienst bellen: Koester uw gezondheid en werk veilig! 19) U bent op het werk gevallen en nu heeft u veel rugpijn. Wat doet U? a. Ik doe niets en wacht tot de pijn over gaat. b. Ik doe voortaan veiligheidsschoenen aan. c. Ik zeg tegen mijn chef dat ik ben gevallen en ik maak een afspraak met de ARBO-arts. 20) U moet twintig zware kratten in een vrachtwagen zetten. Hoe gaat u dit veilig doen? a. Ik pak een steekwagentje en ik ga aan de slag. b. Ik vraag mijn collega om dit te doen, want het is te zwaar voor mij. c. Ik ga eerst een helm opzetten. Daarna zet ik de kratten in de vrachtwagen. 21) U vindt dat er in het magazijn van de Sligro niet genoeg handschoenen, helmen en steekwagens aanwezig zijn. Wat doet u? a. Ik blijf thuis met rugklachten en ik wacht tot mijn rug beter is. b. Ik ga de folder lezen van de ARBO-dienst. c. Ik stuur een naar de ARBO-dienst of ik bel naar de ARBO-dienst.

9 Tekst 8 Werk zoeken Mohammed Ali is al lang op zoek naar werk. Hij is naar het CWI geweest en hij wil zich inschrijven bij uitzendbureaus. Mohammed spreekt vloeiend Frans en Arabisch en toch kan hij geen werk krijgen. Wat moet hij doen om zijn kans op werk te vergroten. Hij praat hierover met zijn Nederlandse buurman Henk. Henk geeft een aantal adviezen om de kans op werk te vergroten: 1. Ga een inburgeringscursus doen bij een goede school. 2. Ga Nederlands leren bij een moskee of bij het buurthuis. 3. Kijk voor gratis cursussen op internet en begin hiermee. 4. Probeer met Nederlanders te praten. 5. Kijk veel Nederlandse televisie en luister naar de radio. 22) Welke taal spreken Henk en Mohammed met elkaar? a. Arabisch. b. Frans. c. Nederlands 23) Henk geeft vijf adviezen. Welk oplossing is niet gratis? a. Een inburgeringscursus bij een goede school. b. Nederlands leren via internet. c. Nederlandse programma s kijken op de televisie. Zo zal je na een tijdje beter kunnen spreken en begrijpen wat Nederlanders allemaal zeggen volgens Henk. Mohammed vindt het fijn dat Henk ook Frans praat. Hij begrijpt alles wat Henk zegt.

10 Tekst 9 Consultatiebureau Dolores De Lima heeft een zoontje gekregen en zij moet op dinsdag 15 maart om uur naar het consultatiebureau om de baby te laten wegen. De baby krijgt ook een prikje tegen kinderziektes. Dolores leest eerst een brochure van het consultatiebureau. Welkom bij het consultatiebureau! Lees hier wat u moet weten voordat u met uw kind bij de kinderarts op het consultatiebureau komt. Bent u verhinderd? Geef dit telefonisch door. Kom altijd op tijd op uw afspraak. Neem het groeiboekje van uw kind mee voor de arts. Geef uw kind niets te eten voordat u van huis vertrekt. Het consultatiebureau is gevestigd in de Brede School, Cassandrastraat 19 in Utrecht. Meldt u bij de receptioniste. Wacht in de wachtkamer op uw beurt. De wachtkamer is rechts van de ingang. Tip: Krijgt uw kind een inenting? Soms krijgen baby's na een inenting last van koorts. Zorg dat u kinderparacetamol in huis hebt. 24) Waarom gaat Dolores de Lima naar de kinderarts in het consultatiebureau? a. Haar kindje heeft soms koorts. b. Haar zoontje is gegroeid. c. Haar baby wordt gewogen en krijgt een injectie. 25) Dolores moet op 15 maart met haar zoontje naar het consultatiebureau. Wanneer moet zij daar zijn? a. Op dinsdagmiddag. b. Op dinsdagochtend. c. Op dinsdagavond. 26) Waarom moet Dolores de Lima kinderparacetamol in huis hebben? a. Omdat het kind vaak huilt. b. Omdat het kind misschien koorts krijgt na de injectie. c. Omdat kinderen heel vaak last krijgen van koorts na een inenting.

11 Sleutel bij Oefentoets 1 vraag antwoord Sleutel bij Oefentoets 1 vr aa g antwoord Sleutel bij Oefentoets 1 vr aa g antwoord Tekst 1 1 C Tekst 5 12 C Tekst 9 2 C 3 2 A 13 A 2 B 4 3 B 14 A 2 B 5 Tekst 2 4 A Tekst 6 15 A Tel nu eerst al je goede antwoorden. Heb je 5 B 16 B 18 of meer antwoorden goed? 6 B 17 B Gefeliciteerd je bent geslaagd!!! Tekst 3 7 B Tekst 7 18 C 8 A 19 A Tekst 4 9 B 20 C 10 A Tekst 8 21 B 11 C 22 A

Oefentoets 4 - Leesvaardigheid Inburgeringsexamen A2-2018

Oefentoets 4 - Leesvaardigheid Inburgeringsexamen A2-2018 Oefentoets 4 - Leesvaardigheid Inburgeringsexamen A2-2018 Dit is een oefentoets Leesvaardigheid A2 voor het Inburgeringsexamen. Bij het echte Inburgeringsexamen is de toets Leesvaardigheid A2 digitaal

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Oefentoets 1 - Leesvaardigheid A1

Oefentoets 1 - Leesvaardigheid A1 Oefentoets 1 - Leesvaardigheid A1 Dit is een oefentoets Leesvaardigheid A1 voor het Basisexamen Inburgering. Bij het echte examen is de toets Leesvaardigheid digitaal je maakt de toets op de computer.

Nadere informatie

Ad Appel adappel@gmail.com & Ellen Oostenbrink linguaincognita@kpnmail.nl. Ad Appel adappel@gmail.com & Ellen Oostenbrink linguaincognita@kpnmail.

Ad Appel adappel@gmail.com & Ellen Oostenbrink linguaincognita@kpnmail.nl. Ad Appel adappel@gmail.com & Ellen Oostenbrink linguaincognita@kpnmail. Oefentoets 3 - Leesvaardigheid inburgeringsexamen Dit is een oefentoets Leesvaardigheid voor het inburgeringsexamen. Bij het echte inburgeringsexamen is de toets Leesvaardigheid digitaal je maakt de toets

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Oefentoets 3 - Leesvaardigheid inburgeringsexamen

Oefentoets 3 - Leesvaardigheid inburgeringsexamen Oefentoets 3 - Leesvaardigheid inburgeringsexamen Dit is een oefentoets Leesvaardigheid voor het inburgeringsexamen. Bij het echte inburgeringsexamen is de toets Leesvaardigheid digitaal je maakt de toets

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Taban gaat met zijn dochter voor het eerst naar de bibliotheek. Hij schrijft haar in bij de bibliotheek. Dan laat Soumiya aan Taban en Ama

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang www.edusom.nl Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. Ze belt naar een kinderdagverblijf. Is er een plaats vrij? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Een man, meneer Wong, gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen.

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De wachtkamer Deze les gaat over praten in de wachtkamer. Meneer Bashir gaat naar de huisarts. Hij moet even wachten. Hij zit in de wachtkamer. Er zitten veel mensen. Ze praten.

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis.

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Thema Gezondheid Lesbrief 2. Naar het ziekenhuis. Wat leert u in deze les? De weg vragen. Om herhaling en verduidelijking vragen. Je naam spellen. Vragen stellen en beantwoorden. Veel succes! 1 HET GESPREK

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 30. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden uit les 27, 28 en 29. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van:

Nadere informatie

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag

Thema Op het werk. Demet TV. Lesbrief 8. De eerste werkdag Thema Op het werk. Demet TV Lesbrief 8. De eerste werkdag Deze les gaat over de eerste werkdag. gaat voor het eerst werken bij een snoepfabriek. Hij komt binnen en maakt kennis met de chef. De chef vertelt

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken.

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken. Informatie Het echte examen Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM) is een examen dat u doet op de computer. U kijkt naar korte filmpjes op de computer. In de filmpjes ziet u Nederlandse situaties. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Les 35. Een nieuw paspoort

Les 35. Een nieuw paspoort http://www.edusom.nl Thema Het stadhuis Les 35. Een nieuw paspoort Wat leert u in deze les? Informatie over het aanvragen en verlengen van uw paspoort of identiteitskaart. Vragen stellen bij het loket.

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De huisarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 2. De huisarts Thema Gezondheid Lesbrief 2. De huisarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de huisarts. Een man, meneer Kaya, is aan de beurt. Hij praat met de huisarts over zijn probleem. Wat leert u in deze les?

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. De huisarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 3. De huisarts Thema Gezondheid Lesbrief 3. De huisarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de huisarts. Een man, meneer Wong, is aan de beurt. Hij praat met de huisarts over zijn probleem. Wat leert u in deze les?

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

CP16. ziek- en betermelden

CP16. ziek- en betermelden CP16 ziek- en betermelden Bent u ziek? Kunt u daarom niet werken? Geef het dan door aan uw baas. Dat is normaal in Nederland. Als u wat langer ziek bent, maakt u een afspraak met de bedrijfsarts. Als u

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel Inleiding Deze les gaat over het zoeken naar werk. Over hoe je een baan kunt vinden. In deze les gaat een vrouw, Maria, naar een winkel om

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Oefentoets 5 - Leesvaardigheid Inburgeringsexamen

Oefentoets 5 - Leesvaardigheid Inburgeringsexamen Oefentoets 5 - Leesvaardigheid Inburgeringsexamen Dit is een oefentoets Leesvaardigheid voor het Inburgeringsexamen. Bij het echte Inburgeringsexamen is de toets Leesvaardigheid digitaal je maakt de toets

Nadere informatie

Thema In en om het huis.

Thema In en om het huis. http://www.edusom.nl Thema In en om het huis. Les 22. Een huis zoeken Wat leert u in deze les? Praten over uw huis Informatie over het vinden van een nieuwe woning Praten over wat afgelopen is Veel succes!

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Lesbrief 10. Het eindgesprek. Wat leert u in deze les? Een eindgesprek voeren. Informatie vragen en geven. Het verschil tussen werk en vrijwilligerswerk. De

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 3. De huisarts

Thema Gezondheid. Les 3. De huisarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 3. De huisarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de huisarts. Een man, meneer Bashir, is aan de beurt. Hij praat met de huisarts over zijn probleem. Wat

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Les 7. Naar het uitzendbureau.

Thema Op zoek naar werk. Les 7. Naar het uitzendbureau. http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Les 7. Naar het uitzendbureau. Wat leert u in deze les? Een gesprek bij het uitzendbureau begrijpen. Hoe je je kunt inschrijven bij het uitzendbureau. Wat u

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen Kofi is op het werk. Hij wil een dag vrij. Hij vraagt het aan de vrouw op het kantoor. Zou het Kofi lukken? Souad komt op kantoor. Zij wil ook een dag vrij.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Les 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? Veel succes! www.edusom.nl

Thema Op het werk. Les 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? Veel succes! www.edusom.nl www.edusom.nl Thema Op het werk. Les 16. Herhaling thema Dit is een herhalingsles. U heeft vier gesprekken van Kofi gelezen. In deze gesprekken was Kofi op zijn werk. U heeft in les 12, 13, 14 en 15 veel

Nadere informatie

Beginnerslessen. Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen

Beginnerslessen. Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen Beginnerslessen Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen Wat leert u in deze les? Gesprekken over het inburgeringsexamen begrijpen. Welke examens bij het inburgeringsexamen horen. Waar u kunt oefenen met de

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Wong komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen goed zijn. Wat leert

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten

Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Thema Op het werk. Lesbrief 14. Opdrachten Kofi is op het werk. De chef geeft opdrachten: zij zegt wat Kofi moet doen. De eerste opdracht is de rommel opruimen. Kofi moet de vloer vegen. Het is weer netjes

Nadere informatie

Oefentoets 2 - Leesvaardigheid Inburgeringsexamen

Oefentoets 2 - Leesvaardigheid Inburgeringsexamen Oefentoets 2 - Leesvaardigheid Inburgeringsexamen Dit is een oefentoets Leesvaardigheid voor het Inburgeringsexamen. Bij het echte Inburgeringsexamen is de toets Leesvaardigheid digitaal je maakt de toets

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Opbellen naar een bedrijf. Wat leert u in deze les? Een telefoongesprek naar een bedrijf begrijpen. Een gesprek over een advertentie begrijpen.

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Les 30. Herhaling thema Wat leert u in deze les? De woorden uit les 27, 28 en 29. Informatie vragen bij een instelling. Veel succes! Deze

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken.

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken. Informatie Het echte examen Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM) is een examen dat u doet op de computer. U kijkt naar korte filmpjes op de computer. In de filmpjes ziet u Nederlandse situaties. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk Lesbrief 9. Het sollicitatiegesprek. Wat leert u in deze les? Een sollicitatiegesprek voeren. De voltooide tijd gebruiken. Vragen naar interesse stellen en

Nadere informatie

Zoek je een goede cursus voor het basisexamen inburgering? Neem contact op! 023 76 000 21 www.adappel.nl. Oefentoets 7 - Leesvaardigheid A1

Zoek je een goede cursus voor het basisexamen inburgering? Neem contact op! 023 76 000 21 www.adappel.nl. Oefentoets 7 - Leesvaardigheid A1 Oefentoets 7 - Leesvaardigheid A1 Dit is een oefentoets Leesvaardigheid A1 voor het Basisexamen Inburgering. Bij het basisexamen is de toets Leesvaardigheid A1 digitaal je maakt de toets op de computer.

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Bashir komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

Oefenzinnen module 1. Oefenzinnen module 2. Luister goed en schrijf de zin op.

Oefenzinnen module 1. Oefenzinnen module 2. Luister goed en schrijf de zin op. Oefenzinnen module 1 1. Ik schrijf me in bij de gemeente. 2. Wat is uw nieuwe adres? 3. Naar welke woonplaats verhuis jij? 4. Ik heb de Nederlandse nationaliteit. 5. Ben jij getrouwd of gescheiden? 6.

Nadere informatie

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf.

Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Les 1 Werk en inkomen (1) Monica is jarig. Iemand vertelt over haar sollicitatiegesprek. Monica en Arend praten over opleiding, werken en een eigen bedrijf. Evert en Monica -2 Rijbewijs Monica is jarig.

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 6. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen Inleiding heeft een afspraak met de manager voor een sollicitatiegesprek. Deze les gaat over het eerste deel van het

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Lesbrief 5. De tandarts Thema Gezondheid Lesbrief 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. De man (meneer Onuso / Bashir) komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies.

U leert in deze les om raad vragen. Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. OM RAAD VRAGEN les 3 spreken inleiding en doel U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. Het is belangrijk

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken.

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken. Informatie Het echte examen Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM) is een examen dat u doet op de computer. U kijkt naar korte filmpjes op de computer. In de filmpjes ziet u Nederlandse situaties. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Oefentoets 2 - Leesvaardigheid Inburgeringsexamen A FB-groep: inburgeringsexamen YouTube Ad Appel

Oefentoets 2 - Leesvaardigheid Inburgeringsexamen A FB-groep: inburgeringsexamen YouTube Ad Appel Oefentoets 2 - Leesvaardigheid Inburgeringsexamen A2-2018 Dit is een oefentoets Leesvaardigheid A2 voor het Inburgeringsexamen. Bij het echte Inburgeringsexamen is de toets Leesvaardigheid A2 digitaal

Nadere informatie

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd

werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd werkbladen thema 6 feestdagen en vrije tijd 6.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken Badria wordt vandaag 5 jaar. Jan koopt een boek voor Badria.

Nadere informatie

Actielessen. Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek. Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek. Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Lesbrief 3. Leren in de bibliotheek Wat leert u in deze les? Hoe je kunt leren in de bibliotheek en op het internet Grammatica: voltooide tijd Veel succes! Deze les is

Nadere informatie

Oefentoets 1 - Leesvaardigheid Inburgeringsexamen A FB-groep: inburgeringsexamen YouTube Ad Appel

Oefentoets 1 - Leesvaardigheid Inburgeringsexamen A FB-groep: inburgeringsexamen YouTube Ad Appel Oefentoets 1 - Leesvaardigheid Inburgeringsexamen A2-2018 Dit is een oefentoets Leesvaardigheid A2 voor het Inburgeringsexamen. Bij het echte Inburgeringsexamen is de toets Leesvaardigheid A2 digitaal

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 27. De vakopleiding. Wat leert u in deze les? Praten over het verleden, het heden en de toekomst. Een gesprek voeren met de studieadviseur.

Nadere informatie

Herhalingsles van het thema Op zoek naar werk

Herhalingsles van het thema Op zoek naar werk http://www.edusom.nl Herhalingsles van het thema Op zoek naar werk Les 11. Herhaling Inleiding Deze les is een herhalingsles van de vier gesprekken van les 7 tot en met 10. Wat leert u in deze les? Vragen

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Brieven schrijven

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Brieven schrijven OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Les 9. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen

Thema Op zoek naar werk. Les 9. Het sollicitatiegesprek Antwoord geven op vragen http://www.edusom.nl Thema Op zoek naar werk. Les 9. Het sollicitatiegesprek ntwoord geven op vragen Inleiding Maria heeft een afspraak met de manager voor een sollicitatiegesprek. Deze les gaat over het

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl DOORSCHUIVEN GROEPEN Op maandag 29 juni en donderdag 2 juli worden de groepen

Nadere informatie

Aanmelden. informatie over hoe wij jou helpen naar een leven zonder verslavende middelen

Aanmelden. informatie over hoe wij jou helpen naar een leven zonder verslavende middelen Aanmelden informatie over hoe wij jou helpen naar een leven zonder verslavende middelen Vind je dat je in het weekend te veel coke, speed of xtc gebruikt? Heb je weer geblowd of gedronken, terwijl je dat

Nadere informatie

Lesbrief 35. AOW aanvragen.

Lesbrief 35. AOW aanvragen. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 35. AOW aanvragen. Wat leert u in deze les? Informatie over AOW begrijpen. Uitleg vragen. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den

Nadere informatie

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten Goed voorbereid slagen voor het staatsexamen NT2 programma 1 Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN niveau B1 tijdsduur: 120 minuten Deel 1: Zinnen afmaken 15 opdrachten Maak de zinnen af: 1. Het is in de vakantie

Nadere informatie

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Tekst Audio Les 7 /m 11 Radio Amsterdam Les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel. Track 1 Jingle Track 2 Het thema van deze les is Op zoek naar werk. Dit is les 7 Beginners. Werk vragen in een winkel.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Opdracht 1 bij 8.2 Lees de vragen. Geef antwoord. 1. Kun je bij jou in de buurt cursussen volgen? Waar dan? 2. Volg jij een cursus of heb je een cursus gevolgd? Welke

Nadere informatie

Het thema van deze les is Gezondheid. Dit is Les 1 Beginners. Een afspraak maken

Het thema van deze les is Gezondheid. Dit is Les 1 Beginners. Een afspraak maken Tekst Audio Les 1 /m 6 Radio Amsterdam LES 1. Beginners. Een afspraak maken Track 1 Jingle Track 2 Het thema van deze les is Gezondheid. Dit is Les 1 Beginners. Een afspraak maken Track 3 HET GESPREK.

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek

Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek www.edusom.nl Thema Kinderen en school. Lesbrief 19. Samen naar de bibliotheek Taban gaat met zijn dochter voor het eerst naar de bibliotheek. Hij schrijft haar in bij de bibliotheek. Daarna laat Soumiya

Nadere informatie

examen doen voor inburgering of naturalisatie

examen doen voor inburgering of naturalisatie InburgerEN EXAMEN DOEN examen doen voor inburgering of naturalisatie Wilt u zich aanmelden voor het inburgeringsexamen? In deze folder leest u welke examens er zijn. Ook leest u hoe u de examens kunt doen.

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt.

Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Welkom Hallo Welkom op verpleegeenheid D2, de kinderafdeling van ons ziekenhuis. Ziek zijn is niet altijd even prettig, zeker niet als je in het ziekenhuis ligt. Toch kan een ziekenhuisopname best fijn

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Lesbrief 10. Voor het eerst naar school

Thema Kinderen en school. Lesbrief 10. Voor het eerst naar school Thema Kinderen en school. Lesbrief 10. Voor het eerst naar school brengt zijn dochter Ama voor het eerst naar school. Hij praat met de juf. Ama is al op een peuterspeelzaal geweest. Is Ama verlegen? Wat

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Demet TV. Lesbrief 7. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken

Thema Op zoek naar werk. Demet TV. Lesbrief 7. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Thema Op zoek naar werk. Demet TV Lesbrief 7. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Inleiding Maria heeft een sollicitatiegesprek met de manager. Deze les gaat over het tweede deel van het gesprek. Maria

Nadere informatie

Onderhoud, reparaties en serviceabonnement

Onderhoud, reparaties en serviceabonnement uitgave juli 2015 Onderhoud, reparaties en serviceabonnement Wat moet ik zelf doen? En wat regelt De Zes Kernen? In een veilig en betrouwbaar huis kunt u prettig wonen. De Zes Kernen vindt het daarom belangrijk

Nadere informatie

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken.

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken. Informatie Het echte examen Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM) is een examen dat u doet op de computer. U kijkt naar korte filmpjes op de computer. In de filmpjes ziet u Nederlandse situaties. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 10. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 10. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 10. Het sollicitatiegesprek Afspraken maken Inleiding Maria heeft een sollicitatiegesprek met de manager. Deze les gaat over het tweede deel van het gesprek. Maria en

Nadere informatie

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet?

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? TIPS VOOR DE EXAMENS De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? Wat moet je doen? 1. Lees de tekst op

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 4 KALENDER INHOUD. December, 2015. Hallo allemaal.

Nieuwsbrief nr. 4 KALENDER INHOUD. December, 2015. Hallo allemaal. Nieuwsbrief nr. 4 December, 2015 KALENDER 4 december 1 Sint op school Surprise bovenbouw 10 december Afscheid juf Sanne en juf Marjo 12 december Oud papier (10:00 12:00 uur) 18 december Kerstviering (continurooster)

Nadere informatie

Ad Appel & Ellen Oostenbrink Ad Appel & Ellen Oostenbrink

Ad Appel & Ellen Oostenbrink Ad Appel & Ellen Oostenbrink Oefentoets 5 - Leesvaardigheid inburgeringsexamen Dit is een oefentoets Leesvaardigheid voor het inburgeringsexamen. Bij het echte Inburgeringsexamen is de toets Leesvaardigheid digitaal je maakt de toets

Nadere informatie

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort.

Wat? Ambers mond valt open. Krijg ik dertigduizend euro? De notaris knikt. Dat klopt. Gefeliciteerd. Liz weet ook niet wat ze hoort. Een erfenis Dag dames, kan ik iets voor u doen? Amber kijkt Liz even aan en zegt dan: Ik heb hier een afspraak met de notaris. Mijn naam is Amber Overgauw. De vrouw kijkt op haar beeldscherm. Ik zie het,

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders

plastraining voor kinderen adviezen voor ouders plastraining voor kinderen adviezen voor ouders Uw kind start met een plastraining op de polikliniek Kindergeneeskunde van het OLVG. Uw kind volgt de training omdat hij problemen heeft met zijn blaas.

Nadere informatie

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken.

Dit is een oefentoets KNM voor het inburgeringsexamen. Print deze toets uit. Elke vraag is multiple choice. U mag geen woordenboek gebruiken. Informatie Het echte examen Kennis Nederlandse Maatschappij (KNM) is een examen dat u doet op de computer. U kijkt naar korte filmpjes op de computer. In de filmpjes ziet u Nederlandse situaties. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

Les 5. In het ziekenhuis.

Les 5. In het ziekenhuis. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 5. In het ziekenhuis. Wat leert u in deze les? Een gesprek in het ziekenhuis begrijpen. Woorden omschrijven. Welke vragen u kunt stellen in het ziekenhuis. Vragen

Nadere informatie

Praktijkopdrachten. Burgerschap. pob-v1.1. daar gaan we werk van maken! 2007 ITpreneurs Nederland BV. All Rights Reserved

Praktijkopdrachten. Burgerschap. pob-v1.1. daar gaan we werk van maken! 2007 ITpreneurs Nederland BV. All Rights Reserved en Burgerschap pob-v1.1 INBURGEREN daar gaan we werk van maken! 2007 ITpreneurs Nederland BV. All Rights Reserved Inhoudsopgave Inleiding 5 CP01 Wijzigingen doorgeven aan de gemeente 6 Praktijkopdracht

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Les 28. Geld lenen Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met een bank over geld lenen. Woorden en zinnen gebruiken die gaan over het

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg!

Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg! Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg! leuk en zinvol werk passend bij wat jij kunt gezelligheid met collega s je eigen salaris verdienen Jo Arts, assistent-kok: Van thuis zitten word

Nadere informatie