NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 48 - ZOMER 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 48 - ZOMER 2016"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 48 - ZOMER 2016 MARTINUSBRIEF IN DEZE UITGAVE: In memoriam: Louis Jesoirens - De favela van Deize Carvalho - Op bezoek in een jeugdgevangenis etc. Fanclub Wout Poels coördineert actie voor TV voor de straatkinderen in Rio de Janeiro Op initiatief van enkele fans van de Limburgse wielrenner Wout Poels coördineert de fanclub een actie om een televisie te schenken aan een tehuis waar straatkinderen en kinderen uit de favela s uit Rio de Janeiro worden opgevangen. Het idee is ontstaan toen bekend werd dat SKY-renner Wout Poels uit Meerlo-Blitterswijck werd geselecteerd voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (Brazilië). In het kader van de Olympische Spelen wil de stad Rio de bezoekers een schone stad aanbieden waar geen plek is voor straatkinderen. Via zogeheten sociale acties worden de straten schoongeveegd en worden kinderen (vaak) hardhandig opgepakt en geplaatst in gesloten inrichtingen. De straatkinderenorganisatie AMAR, opgericht door de Limburgse missionaris Martin Cox uit Treebeek, probeert zoveel mogelijk kinderen te ontmoeten op straat en een plek aan te bieden in een van de opvanghuizen. Daar worden ze geresocialiseerd en proberen de straathoekwerkers de kinderen weer thuis te krijgen en naar school. Dankzij de inzet van de straatkinderenorganisatie AMAR worden gelukkig veel straatkinderen nog op tijd opgenomen in een van de opvangtehuizen. Deze organisatie wordt al dertig jaar gesteund door de Stichting Sint Martinus uit Meerlo. Om de straatkinderen ook mee te laten genieten van de verrichtingen van Wout Poels en andere sporten tijdens de Olympische Spelen coördineert de fanclub een actie om geld bij elkaar te krijgen voor een TV inclusief een jaarabonnement op een zender. Wat een sympathieke actie. In ons opvanghuis Casa Don Helder Camara waar we dagelijks 100 kinderen opvangen is geen TV. Het is een geschenk dat welkom is zodat onze kinderen ook de sporten tijdens de Olympische Spelen kunnen volgen, aldus directeur Roberto dos Santos. Het bestuur van de fanclub heeft enthousiast gereageerd op dit sympathieke idee en onmiddellijk en spontaan de eerste 100 euro beschikbaar gesteld, aldus voorzitter Jos Waals van de Wout Poels fanclub. De fanclub heeft haar bankrekening geopend om geld te storten t.b.v. de aanschaf van een TV en jaarabonnement t.b.v. de straatkinderenorganisatie AMAR in Rio. Het IBAN nummer is NL35RABO t.n.v. Stichting fanclub Wout Poels, actie TV voor RIO. De Nieuwsbrief is een uitgave van de Stichting Sint Martinus Nederland en wordt verspreid in een oplage van 1200 onder donateurs, organisaties, scholen en sympathisanten. Sint Martinus helpt in Brazilië (straat)kinderprojecten.

2 MARTINUSBRIEF In Memoriam: Louis Jesoirens Op de dag dat de Martinusstichting in Steyl de zesde Martinusdag beleefde (zaterdag 14 nov) is in Bacaxa (Brazilië) onze vriend en partner Louis Jesoirens overleden. Zijn dood maakt een einde aan een prachtig leven van een geweldige man. Samen met Martin Cox is hij priester gewijd. Na verloop van tijd trad hij uit en ontmoette hij Zicca. Ze trouwden en kregen een adoptiekind, een dochter. De vriendschap met pater Cox bleef. Louis bouwde in Bacaxa een prachtige huisje, casa Oase. Zijn deuren stonden altijd open voor bezoek vanuit Nederland. Velen van jullie hebben onder het afdak aan de rand van het zwembad naar zijn boeiende verhalen geluisterd en heerlijk gegeten. Het was een genot om bij Louis en Zicca te zijn. Ondertussen was Louis als vrijwilliger betrokken bij het werken met gehandicapten in het project Pestalozzi in zijn woonplaats Bacaxa. Vanwege onze vriendschap met de Martinusstichting vroeg hij om hulp, financiële hulp, voor zijn mooi project waarvan hij inmiddels voorzitter was. Dat hebben we de afgelopen vijftien jaren gegeven. Tot op de laatste real verantwoordde Louis de uitgaven op een met de hand geschreven briefje. Het resultaat is fantastisch: een prachtig project met een overkapping, zwembad voor therapie, leslokalen, lokalen voor doktoren en een keuken. Dagelijks komen hier dertig mensen met zware lichamelijke en geestelijke beperkingen. Allemaal projecten die Louis heeft uitgevoerd met steun van onze stichting en onze donateurs. De stad Bacaxa heeft hem niet voor niets benoemd tot ere-burger. Louis, rust in vrede. Louis en zijn Zicca tijdens de laatste dagen van Louis.

3 NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 48 - ZOMER 2016 Internationale Nederlandse kinderrechtenstichting KidsRights: Brazilië scoort niet goed! Nederland gezakt! De internationale kinderrechtenstichting KidsRights (gevestigd in Nederland) heeft onlangs in samenwerking met de Erasmus Universiteit de Kids Right Indes 2016 gepubliceerd. Dit is een jaarlijks vastgestelde ranglijst die meet hoe kinderrechten wereldwijd worden nageleefd en in hoeverre landen zich inzetten om de rechten van kinderen te verbeteren. Nederland is dit jaar in de ranglijst gezakt van de 2e plaats (2015) naar de 13e plaats. Brazilië scoorde slecht en zakte van plaats 43 naar 107! Dit laat maar weer eens zien dat ook ontwikkelde landen zoals Nederland nog veel werk te doen hebben om het Kinderrechtenverdrag uit te voeren. KidsRights dringt er bij alle 163 landen die in de Index voorkomen op aan meer te doen om discriminatie van minderheidsgroepen van kinderen en jongeren te bestrijden. Kwetsbare en gemarginaliseerde kinderen, waaronder vluchtelingenkinderen, kinderen van migranten, kinderen met een handicap, straatkinderen en inheemse kinderen, worden nog steeds op grote schaal gediscrimineerd. KidsRights maakt zich met name zorgen over de toenemende bedreigingen tegen mensen die opkomen voor kinderrechten, journalisten en andere mensenrechtenactivisten in het algemeen. KidsRights constateert dat mensen die zich uitspreken tegen het kinderrechtenbeleid van overheden nog veel te vaak worden lastiggevallen, bedreigd, mishandeld of gevangengezet. Onze partners in Rio, de straatkinderen organisatie AMAR en het mensenrechtencentrum voor straatkinderen CEDECA, zetten zich elke dag in voor de rechten van de straatkinderen. Meer dan ooit daarvoor verdienen ze onze steun. De ranglijst Voor het tweede jaar op rij staat Noorwegen op nummer 1 in de Index. Runners-up in de top 10 van 2016 zijn Portugal, IJsland, Spanje, Zwitserland, Slowakije, Ierland, Frankrijk, Finland en Tunesië. Zwitserland en Finland hebben Nederland (nu 13) en Zweden (nu 14) in de top tien vervangen. Brazilië (van 43 naar 107!) scoort heel slecht vergeleken met 2015 en wordt gemaand om meer te doen om de rechten van hun jongste generatie te bevorderen.

4 MARTINUSBRIEF Sport- en speelaccommodatie voor straatkinderen Rio de Janeiro. In samenwerking met de Belgische partnerorganisatie KIYO realiseert de stichting Sint Martinus een sport- en speelaccommodatie voor straat- en favelakinderen in Rio de Janeiro. Onder het motto van Voor een kindvriendelijk WK Voetbal en met het oog op de Olympische Spelen in 2016 in Brazilië is de Martinusstichting gestart met een grote actie om aandacht te vragen voor de straatkinderen problematiek en geld in te zamelen voor het sportproject. Dankzij een bijdrage van de landelijke organisatie Impulsis (kerk in actie) en de goede doelenorganisatie van KLM-personeel Wings of Support en diverse donaties kon in 2015 het project gerealiseerd worden. Een veldje van tweehonderd m2 is verhard met beton en er is een tribune gebouwd. De geplande overkapping komt er niet vanwege de hoge kosten. Het resterend geld wordt ingezet om de sportmedewerkers en sociale medewerkers te kunnen betalen. In 2016 wordt nog eenmalig een grote donatie gegeven aan dit project waarna het op eigen benen verder kan staan. Volgens AMAR is de continuïteit gewaarborgd doordat Braziliaanse organisaties zich daar garant voor hebben gesteld. De sport- en speelaccommodatie bij Casa Don Helder Camara in Rio de Janeiro ligt de wijk Villa Isabel. Deze wijk in het zuiden van Rio de Janeiro is omringd door favela s. Het is de bedoeling dat dit sportveldje wordt ingezet tijdens de alternatieve Olynmpisxche Spelen voor straatkinderen.

5 NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 48 - ZOMER 2016 Ex-straatkind Juruna nu als sportleider bij AMAR. WERKEN MET STRAATKINDEREN IS ELKE DAG EEN FEEST Zijn vader was Indiaan, zijn moeder Afrikaan. Heb het uiterlijk van een Afrikaan, was liever Indiaans geweest. Afstammelingen van Afrikanen hebben het moeilijker hier in Rio vertelt Juruna. Hij is geboren in Manus. Zijn vader verliet het gezin toen hij vier jaar was. Hij leefde daarna met zijn moeder op straat. Zij verkocht kruiden en tassen. Ze verhuisden naar Rio. Soms ging Juruna naar school. Vaak slenterde hij op straat. Op zekere dag kwam hij straathoekwerker Roberto dos Santos van AMAR tegen. Die overtuigde hem dat het leven op straat geen toekomst had en hij beter naar het opvanghuis kon komen. Daar werd hij begeleid naar school. Hij studeerde pedagogie. Nu is hij dertig jaar en maatschappelijk werker bij het nieuwe sport project van AMAR bij Casa Helder Camara. Mooi werk om de straatkinderen in actie te zien op het nieuwe sportcomplex. We beginnen de wedstrijden altijd in een kring terwijl iedereen zijn of haar naam noemt en vertelt waar hij/zij vandaan komt. Een teken van saamhorigheid. Dan gaan we sporten. Dat is elke keer een feest. Iedereen wil winnen, maar dat kan niet. Ook hier geldt de Olympische gedachte: het meedoen is belangrijker dan het winnen, aldus Juruna. Samen met de staf van Amar bereidt hij zich nu voor op de alternatieve Olympische Spelen voor straat- en favelakinderen. Het is een voorrecht om met deze kinderen te mogen werken. Ze zijn van de straat, doen samen sport en spel en gaan naar de openbare school. Voor mij is het elke dag een feest en als ik de kinderen zie geldt dat ook voor hen aldus Juruna.

6 MARTINUSBRIEF Op bezoek in een jeugdgevangenis In een grote overdekte ruimte zitten 150 jeugdigen gevangenen op de grond. Keurig in gelid, in vijftien rijen. Jongens van 12 tot 18 jaar. Allemaal dezelfde blauwe sportbroek en wit t-shirt. Ze hebben de handen op de rug. Enkele bewakers schreeuwen iets onverstaanbaars. Het zware slot van de ijzeren poort gaat open. Roberto mag aan zijn missie beginnen. *Directeur Roberto dos Santos van de straatkinderen organisatie AMAR in Rio de Janeiro tijdens zijn wekelijks bezoek aan de straatkinderen die in de gevangenis zitten. Wij nemen plaats aan de zijkant, zittend op de vloer. We zien links en rechts vegen van bloedvlekken. In het midden ligt haar alsof er vanmorgen nog een stel kaal geschoren zijn. Het tussendoortje met Roberto is voor de boys een verademing in dit complex waar het regiem streng is. Roberto spreekt over liefde, over het leven op straat, de familie en over solidariteit. Er wordt gebeden. Iedereen doet hardop mee.. Ik maak stiekem met mijn telefoon een foto. Na een uurtje wordt de bijeenkomst beëindigd met het uitdelen van een symbolische communie. Roberto roept mijn hulp in. Alle jongens krijgen een half pakje kauwgom. Hoewel snoep niet goed is,volgens tandarts Bernard, is dit nog altijd beter dan drugs!!

7 NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 48 - ZOMER 2016 Een van de jongens, een kind, huilt en vertrouwt Roberto iets toe. Verderop wordt een cellenblok geopend. Zware ijzeren hekdeuren. Binnen vijf celblokken met zware ijzeren deuren. Het onderste deel is dik plaatwerk, aan de bovenkant tralies. We zien zwarte handjes door de tralies. Bij elke deur houdt Roberto stil. We tellen zes jongens in een cel van vijf bij vier, inclusief douche en betonnen verhogingen voor om op te slapen. Roberto praat even met elke jongen. Vraagt namen. Er wordt gebeden en hij legt zijn hand op elk kort geschoren hoofdje. Een van de jongens, een kind, huilt en vertrouwt Roberto iets toe. Hij is amper 12 jaar en wordt vandaag of morgen overgeplaatst naar een strengere gevangenis. Gisteren kreeg hij namelijk te horen dat de rechter heeft beslist dat hij nog eens 12 maanden vast zit! Roberto noteert telefoonnummers van zijn ouders en belooft hen te bellen. Als de bewaker ons een ogenblik alleen laat knip ik enkele foto s van de handjes door de tralies waarvoor Roberto staat. Wat de jongens op hun kerfstok hebben weten we niet. Volgens Roberto hebben de meesten gewerkt als drugskoeriertje of kleine diefstallen. Een enkele overvaller. Het is een aangrijpend tafereel in dit cellencomplex. Kinderen die thuishoren op school, zitten gevangen en komen er volgens de lekenpastoor vaak uit als boefjes die wraak willen nemen. We zijn er stil van geworden. Kijken elkaar aan. Buiten de poort lees ik nog een keer de naam op de muur; Centro de Socioeducacao Dom Bosco. Ik weet zeker dat Dom Bosco op een andere manier met deze jongeren zou omgaan.

8 MARTINUSBRIEF Dankzij MIVA en Wings of Support: nieuwe auto voor AMAR! De directie van AMAR heeft dringend een auto nodig naast het personenbusje. Het oog is gevallen op een FIAT STRADA die omgerekend 10284,86 kost. Dankzij de medewerking van MIVA Nederland en Wings of Support (de KLM crew) kan AMAR binnenkort deze lang gekoesterde auto aanschaffen. Het bestaande personenbusje is uitsluitend voor dagelijks vervoer van kinderen van de straat van en naar de opvanghuizen, medische centra e.d. Daarnaast is er behoefte aan een auto waarmee de straathoekwerkers grote boodschappen (bij supermarkt en op de markt) kunnen doen, materialen kunnen vervoeren die nodig zijn voor activiteiten in de diverse centra bij activiteiten (denk aan tafels, banken, stoelen, kleding, sportartikelen). De organisatie krijgt ook geregeld goederen aangeboden van inwoners die dan opgehaald moeten worden. Bovendien wordt de auto benut voor het twee keer in de week bezoeken van straatkinderen in de gevangenissen en andere gesloten inrichtingen van Rio de Janeiro. Jeugdpastor en directeur van AMAR, Roberto Dos Santos, neemt telkens een geluidsinstallatie en af en toe muziekinstrumenten mee. Vanwege de Olympische Spelen 2016 worden door AMAR en collega organisaties in Rio alternatieve Spelen georganiseerd. Voor het transport van sportartikelen e.d. wordt het busje dan veelvuldig ingezet. Die spelen zijn wenselijk om de straatkinderen van de straat te krijgen en naar de opvangcentra te begeleiden. Zoals bekend worden door de overheid/ politie aan de vooravond van de spelen zogeheten sociale schoonmaakacties gehouden. Straatkinderen worden dan te pas en te onpas en vaak hardhandig van de straat geplukt en in gesloten inrichtingen geplaatst. Op die manier kan de stad Rio de toeristen en toeschouwers van de Spelen een schone stad aanbieden. De straatkinderen zijn de dupe. Reden dat AMAR alles doet om zoveel mogelijk kinderen onder haar hoede te krijgen. De kosten van exploitatie (brandstof, verzekering, onderhoud) worden door AMAR betaald uit middelen die ze krijgen van o.a. de lokale vastenactie van de katholieke kerk uit de stad Rio.

9 Groet van Pablo NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 48 - ZOMER 2016 Onze vriend Pablo Cleto Silva uit Rio de Janeiro groet alle lezers van de Nieuwsbrief. Pablo, de ex-straatjongen die met steun van onze donateurs een studie tot advocaat kon volgen, is iedereen dankbaar die hem heeft geholpen. Pablo woont veertig kilometer uit het centrum van Rio in de zeer gevaarlijke en door drugs milities beheerste favela Vila Kennedy. Na het positief afsluiten van de rechtenstudie aan de universiteit heeft Pablo een pauze ingelast om wat geld te verdienen voor zijn gezin (hij is anderhalf jaar geleden vader geworden van dochter Valentina) en zijn moeder die bij hem woont. Tegelijk volgde hij nog een studie die wenselijk is om na de universiteit het advocatenberoep ook werkelijk te mogen uitvoeren. Een groot deel van zijn tijd gaat hij werken bij het kinderrechtencentrum CEDECA, partner van de Martinusstichting. Een belangrijk deel van mijn werk zal zijn dat ik straatkinderen juridisch bij sta. Dat heeft bij mij de hoogste prioriteit. Straatkinderen worden hier nog altijd als vuil behandeld. Daarom is het ook zo geweldig dat via de Martinusstichting veel particulieren en groepen zich inzetten om ons werk voor de straatkinderen mogelijk te maken aldus de jonge advocaat Pablo.

10 MARTINUSBRIEF De favela van Deize Carvalho Op uitnodiging van Deize Carvalho hebben we een bezoek gebracht in de favela Cantagalo. Deize is de vrouw die in de documentaire van Marijn Poels over Pablo het dramatisch verhaal vertelt over haar zoon die in de gevangenis is dood gemarteld. In de favela heeft ze nu een Centrum opgericht van moeders wiens zonen zijn vermoord door politie of cipiers. De favela ligt tegen de dure strandwijk Ipanema aan, gebouwd op de rotsbergen. Meer dan mensen wonen hier bij elkaar. De wijk wordt bewaakt door de vredespolitie tegen de drugsmaffia. De huisjes zijn gebouwd van een soort hollebouw stenen en boven elk huis is weer een nieuw huis (wij zouden zeggen krot) gebouwd Kijkend over de favela hebben we zicht op de blauwe Atlantische Oceaan. Het klinkt idyllisch maar in de favela heeft niemand enig uitzicht. We lopen naar het huisje van Deize. Een paar honderd betonnen treden, kronkelend langs en tussen de huisjes naar beneden. Aan weerszijden de muren van de hutjes. Elektriciteitskabels komen massaal bijeen op de hoek van een trappen gat. Overal liggen hondendrollen. Het is uitkijken! Uit sommige hutjes klinkt muziek of horen we mensen praten. Overal het geluid van blaffende honden. Langs de betonnen trappen ligt veel rotzooi. En dan nog enkele treden omhoog en we zijn bij het krotje van Deize. Haar poedel begroet ons keffend. Binnen ziet het er redelijk uit. Een kamer van vier bij vier, een klein keukentje, douche en een slaapkamer waar net een bed kan staan. Trots laat ze haar huis zien. De foto s geven een beeld van deze favela.

11 NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 48 - ZOMER 2016 Voorzitter René Poels en vicevoorzitter Bernard Ruyten van de Martinusstichting bespreken met de Nederlandse consul in Rio de Janeiro, de heer Arjen Uijterlinde, de problematiek van de straatkinderen en het werk van AMAR. Laat de straatkinderen ook genieten van de Olympische Spelen en steun het werk van onze partner in Rio de Janeiro. Uw hulp blijft hard nodig Doneer vandaag nog via: ABN/AMRO: NL30 ABNA RABO: NL86RABO ING(POSTBANK) NL32 ING B Hartelijk dank

12 MARTINUSBRIEF DRUK ARS GRAFISCH ROERMOND OPMAAK LINDA COX

Ex-straatkind Juruna nu als sportleider bij AMAR. "WERKEN MET STRAATKINDEREN IS ELKE DAG EEN FEEST" Juruna, sportleider

Ex-straatkind Juruna nu als sportleider bij AMAR. WERKEN MET STRAATKINDEREN IS ELKE DAG EEN FEEST Juruna, sportleider 1 Verslag van een werkbezoek aan onze partners in Rio de Janeiro, de straatkinderenprojecten van AMAR en het mensenrechtencentrum CEDECA, door René Poels (voorzitter) en Bernard Ruyten (vicevoorzitter)

Nadere informatie

*Dagelijks gaan straathoekwerkers de straat op om straatkinderen te ontmoeten en uit te nodigen om mee naar het opvangcentrum te gaan.

*Dagelijks gaan straathoekwerkers de straat op om straatkinderen te ontmoeten en uit te nodigen om mee naar het opvangcentrum te gaan. *Directeur Roberto dos Santos van de straatkinderen organisatie AMAR in Rio de Janeiro tijdens zijn wekelijks bezoek aan de straatkinderen die in de gevangenis zitten. Jaarverslag 2015 Het jaar 2015 stond

Nadere informatie

Jaarverslag Het jaar 2016 stond in het teken van:

Jaarverslag Het jaar 2016 stond in het teken van: 1 Het jaar 2016 stond in het teken van: Jaarverslag 2016 * de Olympische Spelen in Rio de Janeiro * ingebruikname nieuw sportcomplex voor straatkinderen bij Casa Don Helder Camara * de TV-actie van de

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. In Rio de Janeiro (Brazilië)

Jaarverslag 2014. In Rio de Janeiro (Brazilië) 1 Jaarverslag 2014 Het jaar 2014 was een bewogen jaar voor de straatkinderen in Rio de Janeiro en onze partners, de Associação Beneficente AMAR en het mensenrechtencentrum CEDECA. Dit vanwege het Wereldkampioenschap

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 47 - ZOMER 2015. IN DEZE UITGAVE: Samba Breda - KLM Crew - Amar en beroepen etc. Uitnodiging!

NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 47 - ZOMER 2015. IN DEZE UITGAVE: Samba Breda - KLM Crew - Amar en beroepen etc. Uitnodiging! NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 47 - ZOMER 2015 MARTINUSBRIEF IN DEZE UITGAVE: Samba Breda - KLM Crew - Amar en beroepen etc. Uitnodiging! Wij nodigen de donateurs en sympathisanten van de

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Waarom? Alle kinderen in de hele

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 45 - OKTOBER 2013

NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 45 - OKTOBER 2013 NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 45 - OKTOBER 2013 MARTINUSBRIEF IN DEZE UITGAVE: In Memoriam Pater Martin Cox de projecten van 2014 - Martinusstichting steunt favela studente Suanny Martins

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren Kinderrechtenverdrag Voor kinderen en jongeren 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 43 - ZOMER 2012

NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 43 - ZOMER 2012 NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 43 - ZOMER 2012 MARTINUSBRIEF IN DEZE UITGAVE: Martinusdag tijdens het Wereldfestival in Meerlo, projecten in 2012, Belgische minister over hulp in Rio en nog

Nadere informatie

Verdrag over de rechten van het kind

Verdrag over de rechten van het kind Verdrag over de rechten van het kind Een verdrag is een afspraak tussen landen. Op 20 november 1989 is in New York het Verdrag over de Rechten van het Kind gesloten. Dit Verdrag is een afspraak tussen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 46 - ZOMER 2014

NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 46 - ZOMER 2014 NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 46 - ZOMER 2014 MARTINUSBRIEF IN DEZE UITGAVE: Documentaire Pablo maakt tongen los Wethouder Horst aan de Maas trots en nog veel meer... Mede dankzij uw giften:

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1 Kinderrechten tellen voor iedereen die jonger is dan 18 jaar. Zowel kleuters van 3 jaar als jongeren van 17 worden beschermd door het Kinderrechtenverdrag. Kinderrechten

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

Alle rechten op een rij:

Alle rechten op een rij: Alle rechten op een rij: voor iedereen 18 JAAR onder de 8 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Artikel 01 Wie is een kind? Een persoon die jonger dan achttien jaar is, is een kind. Alles wat

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF nr. 5 mrt 2013 Deze Nieuwsbrief is bestemd voor fans en sponsoren van de Wout Poels fanclub

NIEUWSBRIEF nr. 5 mrt 2013 Deze Nieuwsbrief is bestemd voor fans en sponsoren van de Wout Poels fanclub NIEUWSBRIEF nr. 5 mrt 2013 Deze Nieuwsbrief is bestemd voor fans en sponsoren van de Wout Poels fanclub Fans en sponsoren gratis per luxe bus naar de première unieke documentaire: RETOUR Het wielerseizoen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Stichting Kans op Toekomst bestaat 10 jaar!

Stichting Kans op Toekomst bestaat 10 jaar! NIEUWSBRIEF, april 2018, nummer 11 Met deze nieuwsbrief wil Stichting Kans op Toekomst u op de hoogte stellen van de laatste ontwikkelingen. Ook afgelopen jaar heeft u een welkome bijdrage geleverd aan

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2016

Nieuwsbrief september 2016 Nieuwsbrief september 2016 Lieve vrienden en familie, We hopen dat deze nieuwsbrief jullie in goede gezondheid tegemoetkomt en dat jullie werk- en privé leven fijn verloopt. Met ons hier in Kaapstad, Zuid

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inhoud Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inleiding Je hoort of leest vaak over mensenrechten. Maar kun je ook een paar mensenrechten opnoemen?

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB december 2013

Nieuwsbrief SHIB december 2013 Nieuwsbrief SHIB december 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB Terug- en vooruitblik Als maakster van deze nieuwsbrief sta ik verbaasd, het

Nadere informatie

Bij de bajesboten in Zaandam.

Bij de bajesboten in Zaandam. Bij de bajesboten in Zaandam. Vier en vijf mei, jullie vieren je vrijheid. Maar wij zitten hier, roept een gevangene over het hek van Kamp Zeist, als de ruim honderd demonstranten, waaronder ook vijf Doorbraak-activisten,

Nadere informatie

Stichting Kinoni Kids

Stichting Kinoni Kids STICHTING KINONIKIDS Stichting Kinoni Kids Nieuwsbrief Maart 2018 Beste vrienden van Stichting KinonKids, Onze tweede nieuwsbrief is uit.het is ons weer gelukt! Veel leesplezier gewenst. Als u een idee

Nadere informatie

Ik houd mijn spreekbeurt over de jeugdgevangenis, omdat steeds meer kinderen hierin terecht komen. En daarom wilde ik daar wat over vertellen.

Ik houd mijn spreekbeurt over de jeugdgevangenis, omdat steeds meer kinderen hierin terecht komen. En daarom wilde ik daar wat over vertellen. Jeugdgevangenis Ik houd mijn spreekbeurt over de jeugdgevangenis Hoofdstuk 1: Waarom? Ik houd mijn spreekbeurt over de jeugdgevangenis, omdat steeds meer kinderen hierin terecht komen. En daarom wilde

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nummer : 8 Datum: 26 februari 2016

Nieuwsbrief. Nummer : 8 Datum: 26 februari 2016 Nieuwsbrief Nummer : 8 Datum: 26 februari 2016 Trefwoord: Achterlaten (week 11 tm 13) Inhoud: Wat Jezus en andere mensen achterlaten: een indruk, boodschap, ideaal. Verder gaan met wat anderen achtergelaten

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Dichter bij Vrijheid. Docentenhandleiding Boek 3. www.dichterbijvrijheid.nl

Dichter bij Vrijheid. Docentenhandleiding Boek 3. www.dichterbijvrijheid.nl Dichter bij Vrijheid Docentenhandleiding Boek 3 Dichter bij Vrijheid Een onderwijsproject van Amnesty International Dit is boek 3 uit de docentenhandleiding Dichter bij Vrijheid. Op de boekenplank staan

Nadere informatie

Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín,

Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín, Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín, De stichting heeft de afgelopen maanden de luxe dat er drie Nederlanders hun buitenland stage in Medellín hebben georganiseerd. Sabine kennen jullie

Nadere informatie

Voorzichtig schuift hij het zware gordijn weg. Voor alle kamers hangt zo n goudkleurig gordijn. Om de warmte buiten te houden. Want het is erg warm,

Voorzichtig schuift hij het zware gordijn weg. Voor alle kamers hangt zo n goudkleurig gordijn. Om de warmte buiten te houden. Want het is erg warm, Prins Floris In de tuin van het paleis loopt een jongen. Een bruine jongen met zwarte krullen. Floris heet hij, en hij is een prins. De vader van Floris is de koning van Spanje. Rijk is hij, heel rijk.

Nadere informatie

Opstandingskerk, 26 november 2017

Opstandingskerk, 26 november 2017 Opstandingskerk, 26 november 2017 Laatste zondag kerkelijk jaar, Symbolische bloemschikking laatste zondag kerkelijk jaar In de bijbel, het boek van verwachting, maar ook van verdriet lezen we in Openbaring

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 40 - KERSTMIS 2010

NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 40 - KERSTMIS 2010 NIEUWSBRIEF SINT MARTINUS NEDERLAND UITGAVE: 40 - KERSTMIS 2010 MARTINUSBRIEF IN DEZE UITGAVE: Verslag van de vierde Martinusdag, een waanzinnige actie van BINK, de projecten van 2011, de passie en emoties

Nadere informatie

Sint in de stad. Het feest gaat door! Mireille de Vries - Numbi

Sint in de stad. Het feest gaat door! Mireille de Vries - Numbi Sint in de stad Het feest gaat door! Mireille de Vries - Numbi H et is bijna Sinterklaas in Blauwwaterland. Nog zeven nachtjes slapen en het is zover! De tv mag even aan in de klas. Voor deze bijzondere

Nadere informatie

LA SONRISA NARANJA. Aan het einde van het jaar. JAARGANG 5 Nummer 4 december 2013 INHOUD. 1. Aan het einde van het jaar. 2. Verslag van een stagiaire

LA SONRISA NARANJA. Aan het einde van het jaar. JAARGANG 5 Nummer 4 december 2013 INHOUD. 1. Aan het einde van het jaar. 2. Verslag van een stagiaire NAAM BEDRIJF NIEUWSBRIEF 4 LA SONRISA NARANJA JAARGANG 5 Nummer 4 december 2013 INHOUD 1. Aan het einde van het jaar 2. Verslag van een stagiaire 3. Berichten van Els 4. Financiën Aan het einde van het

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

Dingetjes I. Kleuter-kabouters

Dingetjes I. Kleuter-kabouters Dingetjes I Kleuter-kabouters 2018 David Arts Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur worden verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

ZWERFnieuws. Stichting Straatkinderen Midden-Amerika. In deze uitgave: -projectkeuze -foto-expositie Invia -hoe het begon.

ZWERFnieuws. Stichting Straatkinderen Midden-Amerika. In deze uitgave: -projectkeuze -foto-expositie Invia -hoe het begon. ZWERFnieuws Stichting Straatkinderen Midden-Amerika WWW.STRAATKINDEREN-MA.NL In deze uitgave: -projectkeuze -foto-expositie Invia -hoe het begon Projectkeuze - 1 - Onlangs hebben wij gekozen welke projecten

Nadere informatie

EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN

EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN De Vloer Op Jr. in de klas Captijn (2016) INHOUD INLEIDING... 3 OPDRACHTEN... 3 INTEGRATIE EN DISCRIMINATIE... 3 ROT OP NAAR JE EIGEN LAND... 3 VOOR MIJ BEN JIJ EEN NUMMER...

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

FW - B-003/vivium 02/2014 Vormgeving: Zeezicht.com

FW - B-003/vivium 02/2014 Vormgeving: Zeezicht.com Stichting Vrienden van Hogewey Heemraadweg 1 1382 GV Weesp tel: (0294) 210 500 e-mail: hogewey@vivium.nl www.vivium.nl/vriendenhogewey Rekeningnummer (IBAN): NL37 RABO 0343 1354 34 FW - B-003/vivium 02/2014

Nadere informatie

Projectplan Associação Centro Missionário de Desenvolvimento Social Rua José Justino 72 - Vila Fazendinha Belo Horizonte, Brazilië

Projectplan Associação Centro Missionário de Desenvolvimento Social Rua José Justino 72 - Vila Fazendinha Belo Horizonte, Brazilië Projectplan 2018 Associação Centro Missionário de Desenvolvimento Social Rua José Justino 72 - Vila Fazendinha Belo Horizonte, Brazilië Inleiding De sloppenwijk Vila Fazendinha maakt deel uit van de grootste

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF STICHTING VRIENDEN VAN UMTHOMBO

NIEUWSBRIEF STICHTING VRIENDEN VAN UMTHOMBO NIEUWSBRIEF STICHTING VRIENDEN VAN UMTHOMBO MAART 2014 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Na het uitkomen van de vorige nieuwsbrief

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DEC-JAN BRUGKLAS ( )

NIEUWSBRIEF DEC-JAN BRUGKLAS ( ) NIEUWSBRIEF DEC-JAN BRUGKLAS (2017-2018) Beste ouder(s), Er is weer een mijlpaal bereikt. Terwijl ik deze nieuwsbrief schrijf, worden de rapporten door de mentoren aan hun mentorklas uitgedeeld. In een

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Women Empowerment een project van Karunalaya

Women Empowerment een project van Karunalaya Women Empowerment een project van Karunalaya Presentatie voor Stichting Overal. Stichting Amaidhi, juli 2008 Karunalaya Social Service Society is een stichting die zich inzet voor straatkinderen en de

Nadere informatie

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag.

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 21 21 HOOFDSTUK 2 Te laat! WOORDEN 1 Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 2 Ron,! De bus komt bijna! 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 4 We komen

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Inhoud Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Onderwerp 1 Gelijkheid...13 De rechten van Tim... 14 Onderwerp 2 Toegankelijkheid...17 De rechten

Nadere informatie

Stichting Kleine Helden. Beleidsplan

Stichting Kleine Helden. Beleidsplan Stichting Kleine Helden Beleidsplan 2017-2020 Stichting Kleine Helden Oude Arnhemse bovenweg 16a 3941 XM Doorn November 2017 Inhoudsopgave pagina Inleiding 3 Visie en missie 4 Activiteiten 5 Doelstellingen

Nadere informatie

Stichting SAN Inhoudelijke jaarverslag 2014

Stichting SAN Inhoudelijke jaarverslag 2014 Inhoudelijke jaarverslag 2014 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Activiteiten... 4 SPIOR... 4 Discriminatie... 5 Thema-avonden voor ouders... 6 Sport voor jongeren en ouderen... 7 Samenwerking

Nadere informatie

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren.

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren. Joweria Shadia, 11 jaar oud Ik ontmoette Joweria in augustus 2010 bij de organisatie Katwe Youth Development Association of te wel KAYDA, een partner organisatie van het programma Kinderen in de Knel van

Nadere informatie

Annie van Gansewinkel. Vast

Annie van Gansewinkel. Vast Annie van Gansewinkel Vast 4 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen De groeten Je krijgt de groeten van je vader. Jim haalt zijn schouders op. Hij blijft tegen de bal schoppen. De bal knalt tegen

Nadere informatie

Gelukkig kunnen wij, dankzij meelevende bedrijven en de acties van kerken, scholen en particulieren, de allerarmsten helpen met voedsel.

Gelukkig kunnen wij, dankzij meelevende bedrijven en de acties van kerken, scholen en particulieren, de allerarmsten helpen met voedsel. Beste leerling, Wij vinden het erg leuk dat jij informatie opvraagt, voor het houden van een spreekbeurt over de voedselbank. Met het downloaden van deze toolkit heb je alle benodigde informatie binnen

Nadere informatie

Aan: Net4kids / Deloitte Betreft: Eindrapportage gift Deloitte 2008 Datum: 6 november 2009

Aan: Net4kids / Deloitte Betreft: Eindrapportage gift Deloitte 2008 Datum: 6 november 2009 Aan: Net4kids / Deloitte Betreft: Eindrapportage gift Deloitte 2008 Datum: 6 november 2009 Ook in 2008 heeft Deloitte, via Net4kids, een prachtige gift beschikbaar gesteld voor het werk van REMER ter ondersteuning

Nadere informatie

TROUWAMBTENAREN. Op de volgende pagina s stellen de trouwambtenaren zich één voor één aan u voor.

TROUWAMBTENAREN. Op de volgende pagina s stellen de trouwambtenaren zich één voor één aan u voor. TROUWAMBTENAREN Op de volgende pagina s stellen de trouwambtenaren zich één voor één aan u voor. Laatst gewijzigd: 18 april 2016 Marloes Borggreve - Lucassen Telefoonnummer : 06-36 14 06 75 : marloes.borggreve@gmail.com

Nadere informatie

Weilustwekker. Schooljaar Nr april 2019

Weilustwekker. Schooljaar Nr april 2019 Weilustwekker Schooljaar 2018-2019 Nr. 30 18 april 2019 BIJLAGE 30-01 Informatie over Zomerkampen Breda 2019 30-02 Informatie over Op Reis met Petrus & Paulus VAN HET TEAM Beste ouders en verzorgers, We

Nadere informatie

Kom op, Maarten, je moet naar school! Moeder geeft haar jongen een duwtje. Even later loopt Maarten door de straten van Mansfeld. Dat is de stad waar

Kom op, Maarten, je moet naar school! Moeder geeft haar jongen een duwtje. Even later loopt Maarten door de straten van Mansfeld. Dat is de stad waar 6 Het is een jongen! Blij kijkt vader Hans Luther naar zijn zoon. De kleine jongen ligt tevreden bij zijn moeder in de armen. Het is 10 november. Buiten is het koud, maar binnen is het warm. Dat is goed

Nadere informatie

Wat doet het Rode Kruis

Wat doet het Rode Kruis 1 Wat doet het Rode Kruis 60 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht voor conflicten en geweld in eigen land. Deze vluchtelingen hebben huis en haard verlaten en zijn op zoek naar veiligheid voor zichzelf

Nadere informatie

Voogdijmaatregel Informatie voor ouders over voogdij

Voogdijmaatregel Informatie voor ouders over voogdij Voogdijmaatregel Informatie voor ouders over voogdij De kinderrechter heeft besloten dat Jeugdbescherming west het gezag over uw kind gaat uitoefenen. Dat wordt voogdij genoemd. Hiervoor kunnen verschillende

Nadere informatie

SNP. Afwikkeling Noodopvang 2011 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012

SNP. Afwikkeling Noodopvang 2011 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012 NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2012 Met deze Nieuwsbrief informeren we al onze sponsors en belangstellenden over de actuele stand van zaken van de. In onze vorige nieuwsbrief moesten we melden dat het financieel

Nadere informatie

Psalm 127 Vrucht op je werk

Psalm 127 Vrucht op je werk Psalm 127 Vrucht op je werk Wat kunnen we druk zijn! Maar zonder Gods zegen is het zinloos gezwoeg. Psalm 127 leert van God vrucht op je werk te verwachten, en dan mag je gerust zijn. Voor wie deze meditatie

Nadere informatie

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN STER IN LEZEN ALFA A LES 1: NAAR SCHOOL 1 Ziek 1 b 2 3 b 4 a a B maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag C Dit is een vraag Hoe gaat het? Het gaat wel. En met jou? Waarom kom je niet?

Nadere informatie

Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************

Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************ VOORKANT JONG IN DEN HAAG 2011-2014 Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************ [Binnenpagina, soort paspoort,

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2012

Nieuwsbrief december 2012 Nieuwsbrief december 2012 Lieve mensen, Al weer bijna 2013, wat gaat de tijd toch snel. Dit jaar vierde onze stichting haar 5 jarig jubileum! We zijn erg trots op de structurele hulp die we tot nu toe

Nadere informatie

Stichting Vrienden van De Zandzee

Stichting Vrienden van De Zandzee Stichting Vrienden van De Zandzee Stichting Vrienden van De Zandzee: Nauw betrokken bij ouderen met een zorgbehoefte Als je ouder wordt en afhankelijk van zorg, zijn veel dingen die vroeger gewoon waren

Nadere informatie

Voorbereiding wereld duurzaamheid promotie tijdens VN-top Rio+20, juni 2012. Converging Worlds

Voorbereiding wereld duurzaamheid promotie tijdens VN-top Rio+20, juni 2012. Converging Worlds Voorbereiding wereld duurzaamheid promotie tijdens VN-top Rio+20, juni 2012 Converging Worlds Uniek Nederlands Co-creatie project om te helpen de wereld te verduurzamen. De persoonlijke kerngedachte is

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

SPROET DE BRUID DE BRUILOFT

SPROET DE BRUID DE BRUILOFT opdrachten Nog meer Hotel Hallo - Thema 6 Wat een feest! SPROET DE BRUID 1 Knip de strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Vervoer

Spreekopdrachten thema 3 Vervoer Spreekopdrachten thema 3 Vervoer Opdracht 1 bij 3.1 Jullie zijn op straat. Cursist A: je wilt met de taxi reizen. Cursist B: je bent taxichauffeur. Klaar? Dan begint cursist B het gesprek. Cursist A 1.

Nadere informatie

Jaarverslag Fountains of Joy 2014.

Jaarverslag Fountains of Joy 2014. Jaarverslag Fountains of Joy 2014. In april 2014 hebben Erik en Esther Nagtegaal Stichting Fountains of Joy opgericht, met het doel aan de wereld het evangelie van Jezus te verkondigen en zorg te dragen

Nadere informatie

Samen geloven in samen groeien Nieuwsbrief 6

Samen geloven in samen groeien Nieuwsbrief 6 Samen geloven in samen groeien Nieuwsbrief 6 Samen geloven in samen groeien volop in praktijk Aan het begin van deze nieuwsbrief maken we u graag deelgenoot van drie gave voorbeelden van Samen geloven

Nadere informatie

ZOETERMEER e.o. Nieuwsbrief 2017 nr. 6. Gezocht: deelnemers onderzoek. Misverstanden over parkinson. Oproep copy. In dit nummer:

ZOETERMEER e.o. Nieuwsbrief 2017 nr. 6. Gezocht: deelnemers onderzoek. Misverstanden over parkinson. Oproep copy. In dit nummer: Redactie: Debby de Wal en Jacques de Roos E-mail en adreswijzigingen sturen naar: peecafezoetermeer@ziggo.nl www.parkinsoncafezoetermeer.nl Nieuwsbrief 2017 nr. 6 In dit nummer: Parkinson en mantelzorg

Nadere informatie

LES 3 - Aardrijkskunde

LES 3 - Aardrijkskunde LES 3 - Aardrijkskunde Dit werkblad is van: Groep: OPDRACHT 1 Een stad wil de Olympische Spelen graag organiseren. De inwoners van de stad die uitgekozen wordt om de Spelen te organiseren zijn erg blij

Nadere informatie

Recensie Nederlands Ik was 12 en ik fietste naar school

Recensie Nederlands Ik was 12 en ik fietste naar school Recensie Nederlands Ik was 12 en ik fietste naar school Recensie door N. 1002 woorden 6 november 2015 6,7 32 keer beoordeeld Vak Nederlands 1. Voorblad Titel: Ik was 12 en ik fietste naar school Auteur:

Nadere informatie

VRIJWILLIGERS BEDANKT!

VRIJWILLIGERS BEDANKT! VRIJWILLIGERS BEDANKT! View this email in your browser Vrijwilligers bedankt! Jullie hebben ons doel voor 2015 gehaald! Beste lezers, Allereerst wensen wij alle vrijwilligers en relaties een mooi, zinvol

Nadere informatie

zien dat het kan nieuwsbrief nummer 6 april 2014 stichting mensen uit de nood 25 jaar geleden werd de Stichting Mensen uit de Nood opgericht.

zien dat het kan nieuwsbrief nummer 6 april 2014 stichting mensen uit de nood 25 jaar geleden werd de Stichting Mensen uit de Nood opgericht. stichting mensen uit de nood zien dat het kan nieuwsbrief nummer 6 april 2014 25 jaar geleden werd de Stichting Mensen uit de Nood opgericht. Hoe blij de overige bestuursleden en ik daarmee zijn, liet

Nadere informatie

Beste volgers, Lustrum editie. Laatste week voor vertrek. Help ons de berg op

Beste volgers, Lustrum editie. Laatste week voor vertrek. Help ons de berg op Nieuwsbrief nummer 4, 8 september 2016. Beste volgers, Voor u ligt onze 4 e nieuwsbrief van ons avontuur. Nog 8 dagen te gaan en dan gaan Dennis en Moniek van Berkel het avontuur aan om de Mont Ventoux

Nadere informatie

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Het gaat goed met kinderen in Nederland. Uit onderzoeken blijkt dat Nederlandse kinderen in vergelijking met kinderen uit andere rijke landen

Nadere informatie

lelystad dichterbij jongeren in Lelystad samen met stichting Meeting Point

lelystad dichterbij jongeren in Lelystad samen met stichting Meeting Point lelystad dichterbij jongeren in Lelystad samen met stichting Meeting Point Jongerenwerker rick van der Molen rick werkt als jongerenwerker voor Youth for Christ en Meeting Point in de Zuiderzeewijk van

Nadere informatie

Abdi Kasih Wij zijn twee zussen, Anniek en Sophie, en begin dit jaar zijn we samen op wereldreis gegaan naar Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië. In Australië woont een deel van onze familie en in Indonesië

Nadere informatie

Eurocult-Lito en More2Win

Eurocult-Lito en More2Win Eurocult-Lito en More2Win More2Win gelooft dat er veel meer te winnen valt rondom wereldwijde sportevenementen. De lokale bevolking in een gastland moet hier meer van profiteren. Tijdens het evenement

Nadere informatie

Stichting GHANA Medical Support. Ghames Foundation. Nieuwsbrief juli 2013. Geachte vrienden, sponsors en sympathisanten,

Stichting GHANA Medical Support. Ghames Foundation. Nieuwsbrief juli 2013. Geachte vrienden, sponsors en sympathisanten, Holland address: c/o J.W. de Rijke Wieldijk 5 3218 LL Heenvliet Telefoon +31 181 661451 of +31 10 2831105 Email: jan.derijke@nl.rmi-global.com ABN AMRO bank 50.07.96.009 ING bank 68.20.43.486 Stichting

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni 2017

Nieuwsbrief Juni 2017 Hierbij ontvangt u onze 2 e nieuwsbrief van dit jaar. SAMENWERKING TUSSEN DE WILDE GANZEN EN SHOMA. Vorig jaar hebben we bij de Wilde Ganzen een aanvraag ingediend voor 3 projecten in en rond onze school

Nadere informatie

Gebedskalender september - november 2016. Alle tieners uit het. dorp zitten op de club!

Gebedskalender september - november 2016. Alle tieners uit het. dorp zitten op de club! Gebedskalender september - november 2016 Alle tieners uit het dorp zitten op de club! Gelovig of niet, iedereen is welkom! Marieke Bor is al jaren Rock Solid-leider in de PKN-gemeente in Goudriaan, een

Nadere informatie

Lieve juf. werkblad 1. 8 Dichter bij de taal Boom uitgevers Amsterdam,

Lieve juf. werkblad 1. 8 Dichter bij de taal Boom uitgevers Amsterdam, 8 Linda Vogelesang Lieve juf werkblad 1 Luister naar het gedicht. Geef aan welke van de onderstaande woorden in het gedicht voorkomen. juf meester meer weer wel wil held politieagent beesten dieren geeft

Nadere informatie

Actuele opdracht leesvaardigheid WK voetbal juni vmbo lwoo/b/bk

Actuele opdracht leesvaardigheid WK voetbal juni vmbo lwoo/b/bk Actuele opdracht leesvaardigheid WK voetbal juni 2014 1 vmbo lwoo/b/bk Opdracht 1 Bespreek met een klasgenoot. a Houden jullie van voetbal? Gaan jullie straks naar voetbalwedstrijden van het WK kijken?

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Tweede Kwartaal 2015

Kwartaalrapportage. Stichting Nieuwe Generatie Brasil. Tweede Kwartaal 2015 Kwartaalrapportage Stichting Nieuwe Generatie Brasil Tweede Kwartaal 2015 Want ik had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie

Nadere informatie

Leergeld houdt 'Open huis', agenda en zomerreces

Leergeld houdt 'Open huis', agenda en zomerreces Leergeld houdt 'Open huis', agenda en zomerreces Wilt u de verhalen van stichting Leergeld uit de eerste hand horen? Wilt u kennismaken met de intermediairs en bestuursleden? Dan bent u van harte welkom

Nadere informatie

Stichting Vrienden van De Stichtse Hof

Stichting Vrienden van De Stichtse Hof Stichting Vrienden van De Stichtse Hof Stichting Vrienden van De Stichtse Hof: Nauw betrokken bij ouderen met een zorgbehoefte Als je ouder wordt en afhankelijk van zorg, zijn veel dingen die vroeger gewoon

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

(t)op survival. Zondag 3 september. Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW

(t)op survival. Zondag 3 september. Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW (t)op survival Zondag 3 september Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW Welkom Zingen: Kom in de kring Kom in de kring van Gods gezin, geef mij een hand en kom, want

Nadere informatie

Nieuws van Alex december 2017

Nieuws van Alex december 2017 En overal waar wij zijn schijnt Zijn licht! Buiten is het donker. De nacht lijkt eindeloos, maar Jezus kwam ons redden en nu is er weer hoop. Hij kwam met licht en liefde. Hij kwam echt heel dichtbij.

Nadere informatie

Geachte redacties, beste mensen,

Geachte redacties, beste mensen, Geachte redacties, beste mensen, Bijgesloten de Bisdom Berichten verzonden op 9 oktober 2018. U vindt hierin de column van de bisschop, uitnodiging Martinusdag en Vormselweekend, uitnodiging Jongerenweekend

Nadere informatie