Mogen wij u voorstellen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mogen wij u voorstellen:"

Transcriptie

1 Mogen wij u voorstellen: De Steller Kropper en de Steller Kropper Met dank aan de NL speciaalclub van de Steiger- en Steller Kropper voor alle informatie en enthousiaste support Deze titel is bedoeld om uw aandacht te vragen voor een serieus onderwerp. Het gaat hier volgens de standaard om twee verschillende kropperrassen, die dezelfde oorsprong hebben in het vroegere Silezië en Bohemen, maar die in de loop der jaren uit elkaar zijn gegroeid. Nu treffen zij elkaar weer op de tentoonstellingen en is het aan de keurmeesters om ze van elkaar te onderscheiden. En belangrijker nog om de verschillen te benadrukken waardoor beide rassen bestaansrecht hebben. We hebben het in willekeurige volgorde - over de Steller Kropper die vooral in Duitsland is veredeld en de Tsjechische Steller Kropper, die eigenlijk meer een vliegduif is gebleven. De aandachtige lezer zal zich realiseren dat het om veel meer dan alleen maar het plaatje, ofwel het feno-type gaat. En dat het niet automatisch zo is dat een slechte Steller Kropper kan doorgaan voor een Tsjechische Steller Kropper, want dat hoor je nog wel eens beweren. Verre van dat; er komt nog meer bij kijken, zoals het gedrag, het temperament en de vliegstijl, maar omdat je dat niet in een kooi kunt beoordelen, berust er ook een deel van de verantwoordelijkheid bij de fokker. Het is niet voor niets dat er in de standaard van de Tsjechische Steller Kropper aan de type omschrijving is toegevoegd, dat het om een wat primitieve boerenkropper gaat. Daar wordt mee bedoeld dat het een kropper is die robuustheid uitstraalt, met stevige vleugelbogen en schouders waar je de vliegkracht vanaf kunt lezen; in ieder geval geen fijnheid en souplesse. Zo is de taille van de Tsjechische Steller Kropper licht afgezet en die van een (Duitse) Steller Kropper tamelijk getailleerd. Ook aan de kleurintensiviteit van een (Duitse) Steller Kropper mag men veel hogere eisen stellen dan aan de kleur van de Tsjechische Steller Kropper. Links: Een collectie van 5 verschillend gekleurde, geëksterde Steller Kroppers. V.l.n.r. blauw, geel zilver, rood en zwart. Kenmerkend voor dit ras en met name bij de Duitse Steller Kropper, is de diepe glans van het gevederte op de ballon. Tekening: Jan de Jong.

2 Rechts: Een collectie van 5 verschillend gekleurde, gesnipte Steller Kroppers, v.l.n.r. geel, blauw zwartgeband, wit (met rode snip), rood en zwart. Kenmerkend voor dit ras en met name bij de Duitse Steller Kropper is de diepe glans van het gevederte op de ballon. Tekening: Jan de Jong. Links: Drie Duitse witpen Steller Kroppers. Uit deze en voorgaande tekeningen blijkt de grote verscheidenheid aan kleur en tekeningvariaties in dit ras. Tekening: Jan de Jong Omdat de stand wordt bepaald door de inplanting van de benen, wordt bij de Steller Kropper een lichaamslengte van 3/5 vóór de benen verlangd en 2/5 er achter. Dat wil zeggen dat een opgerichte stand noodzakelijk is om het juiste evenwicht te bewaren. Bij de Tsjechische Steller Kropper is die verhouding van de lichaamslengte 2/3 vóór de benen en 1/3 er achter, met als gevolg een véél vlakkere stand, die wordt omschreven als laag en weinig opgericht. Beide Steller Kroppers worden geacht temperamentvol te zijn, maar daarvoor heeft de Tsjechische Steller Kropper nog een extra alinea met aanvullende raskenmerken: Typische vlucht, met tegen elkaar slaande vleugels en in de vlucht naar beneden vallen met naar boven samengevouwen vleugels. Niet vreemd als daardoor de vleugeleinden zijn afgesleten aan het einde van het seizoen.

3 Het karakter en het vliegen De Steller Kropper - en dat geldt voor zowel de Duitse als de Tsjechische - is een ras met veel temperament, wat ze ook op het hok tonen. Het brengt de jongen die aan zijn zorg zijn toevertrouwd goed groot en het ras kan met andere rassen samen op het hok worden gehouden. Dat wil zeggen dat ze ondanks hun temperament, niet vechtlustig zijn. Het broedseizoen voor deze duiven begint eind februari. Voor wat betreft het vliegen, zullen de Tsjechische Stellers waarschijnlijk beter presteren dan de Duitse Stellers, ofschoon zoiets toch eerst maar moet blijken, want de bijzondere vliegstijl is in aanleg aanwezig bij alle Stellers. En dan hebben we het over het stellen - de actie van het vliegen waaraan het ras zijn naam te danken heeft. De vliegstijl is zeer bijzonder en duidelijk herkenbaar, onmiskenbaar verbonden aan dit ras. Luid klappend, zowel boven als onder de vleugels elkaar rakend, zullen ze de lucht in gaan, waarna ze zich stellen door de vleugels boven het hoofd tegen elkaar te houden en naar beneden te vallen, waarna ze hun val opvangen door krachtig de vleugels te slaan. Na de landing - op hun benen staand - zullen ze de vleugels gespreid samenvouwen boven de rug. Ditzelfde gedrag tonen de doffers ook als baltsgedrag. Het tentoonstellen van de Steller Kropper Vanwege z n vitaliteit is de Steller Kropper een perfecte showvogel, die zich graag laat aanspreken en zich daarbij goed presenteert. Opvallend is dat hun ontwikkeling erg snel gaat. Jonge duiven kunnen daarom, zonder daarvoor speciaal getraind te zijn, al op jeugdige leeftijd geshowd worden. Het is een ras wat in korte tijd enorm aan populariteit heeft gewonnen en waarbij het aantal inzendingen van de Steller Kroppers in Nederland allang het aantal van de ingezonden Steiger Kroppers is gepasseerd. Daarbij zijn we in Nederland nog lang niet zo ver als in Duitsland. Daar vierde de Steller Kropper speciaalclub in 2009 haar 50-jarig jubileum met een jubileumshow, waarbij 700 Steller Kroppers werden ingezonden. Maar dan hebben we het wel over 250 aangesloten leden bij die Duitse Speciaalclub. De gemiddelde kwaliteit is zeer hoog, maar dat betekent wel dat men streng moet selecteren op het juiste type en de kleuren waaraan de hoogste eisen worden gesteld. Onder: Schitterend palet van kleur- en tekeningvarianten, door Jan de Jong.

4 Standaardvergelijking Steller Kropper (D) Tekening: Jan de Jong Tsjechische Steller Kropper CZ) D Böhmischer Stellerkröpfer CZ Ceska Stavak Tekening: Tsjechische Steller Kropper Club Land van oorsprong: Polen (Silezië) en Tsjechië (Bohemen) Sbl D/319 Algemeen voorkomen: Krap middelgroot, gestrekt, slank met peervormige ballon, opgerichte houding, Middelhoge stand; achterpartij korter dan de voorpartij. (ca 3/5 van de totale Lengte vóór en 2/5 achter de benen); buitengewoon glansrijke kleur; levendig met veel actie. Raskenmerken Type: Slank Stand: Middelhoog, sterk afhellend. Kop: Langwerpig gerond, licht gewelfd voorhoofd; gladkoppig. Ogen: Parelkleurig met meer of minder rode adertjes, maar met een zuiver witte rand rond de pupil; donker bij wit, wit met gekleurde snip en geëksterd (geganseld). Oogranden: Glad, niet te breed en koraalrood. Snavel: Middellang, en tamelijk sterk, midden op de ballon rustend, punt waskleurig, naar de basis toe roze-vleeskleurig. Neusdoppen: Glad, weinig ontwikkeld en fijn bepoederd. Hals: Bij voorkeur lang. Ballon: Middelgroot en peervormig, tamelijk getailleerd. Borst: Niet naar voren tredend en niet te breed. Rug: Lang, afhellend, een weinig hol; schouders gerond en niet naar voren springend. Vleugels: Krachtig, de rug geheel afdekkend, punten niet of slechts weinig kruisend. Land van oorsprong: Tsjechië Sbl CZ/345 Algemeen voorkomen: Krap middelgrote kropper, weinig opgerichte houding (minder dan 45 ). Peervormige ballon, buitengewoon glanzende bevedering. Raskenmerken Type: Ouderwets kroppertype. Stand: Laag, houding weinig opgericht. Kop: Breed, hoog en relatief steil voorhoofd; ongekapt. Ogen: Parelkleurig, weinig doorbloed met zuiver witte ring rond de pupil; parelkleurig of donker bij wit; donker bij wit met snip en geëksterd (geganseld) Oogranden: Glad, vurig rood. Snavel: Middellang, sterk aan de basis; licht en zuiver bij alle kleurslagen. Neusdoppen: Glad, weinig ontwikkeld. Hals: Relatief lang; achterhals licht gebogen. Ballon: Peervormige ballon met licht afgezette taille. Borst: Vol bespierd, niet opvallend. Rug: Breed, licht afhellend. Vleugels: Krachtig, brede slagpennen, vleugeldracht normaal.

5 Staart: Smal, gesloten, met de rug een licht Staart: Smal, staartdracht normaal. gebogen lijn vormend, de bodem niet rakend. Benen: Middellang, niet te breed ingeplant, Benen: Bijna middellang. dijen zichtbaar, vloeiende overgang naar het lichaam, strak aanliggende bevedering, nagelkleur zonder betekenis. Bevedering: Glad, strak aanliggend, brede Bevedering: Glad. veren; versleten slagpennen toegestaan. Kleurslagen: Kleurslagen: Eenkleurig in wit. Eenkleurig in wit, zwart, rood en geel. Geband/gekrast in blauw (zwartgeband /gekrast), blauwzilver (donkergeband /gekrast), rood-, geel-, en bruinzilver. Witgeband in zwart, rood, geel en blauw. Witgeband in zwart, rood, geel en isabel. Witgesnipt/Witpen in zwart-, rood-, geel- Witgesnipt/Witpen in blauw zwartgeen blauw ongeband, blauw zwartgeband, band, blauwzilver donkergeband, blauwzilver donkergeband, rood- en geelzilver rood-, geel- en bruinzilvergeband en in geband en gekrast al die kleuren gekrast. Gesnipt in wit zwartgesnipt, wit roodgesnipt, wit Gesnipt/Kleurstaart in wit, zwart, geelgesnipt en wit blauwgesnipt, rood, geel, blauw, (Lahore) zilver en bruin. Geëksterd in zwart, rood, geel, zilver, Geëksterd in zwart, rood, geel, blauw, blauw, en blauwgekrast. (Lahore) zilver en blauw gekrast. Schimmel in blauw en roodzilver. Schimmel in blauw, roodzilver en geelzilver. Donker-/Lichtgetijgerd in zwart, rood, geel Donker-/Lichtgetijgerd in zwart, rood en blauw. geel en blauw. Wit rood- en wit geelgeband. Duitse Steller Kropper Tekeningen: Jan de Jong. Tsjechische Steller Kropper.

6 Rechts: 1 Bovenbenen uitspringend en te ruw bevederd. 2 Krop te weinig blaaswerk. 3 Snip te groot, vast aan oog. 4 Hart schoudertekening te groot en onregelmatig. 5 Hangpen in de staart. Tekening: Jan de Jong. Links: 1 Stand te vlak. 2 Te rond blazen, waarschijnlijk door te korte hals. 3 - In plaats van snip, een kroon. (is toegestaan). Tekening: Jan de Jong. Rechts: 1 Door overblazen, dikwijls te wijde beenstand. 2 Overblazen, ook door een te korte hals. 3 Kleine snip. (is toegestaan). 4 Te lage kroptekening en te onregelmatig. Tekening: Jan de Jong.

7 Boven: Volière met geëksterde (geganselde) Steller Kroppers in rood en zwart. Boven: Steller Kropper, zwart witgesnipt, prima type en actie. Rechtsboven: Steller kropper, zilver geëksterd (geganseld). ZG type en stand, kon iets fijner gebouwd. Rechts: Steller kropper, blauw zwartgeband Witgesnipt. Kon iets slanker, ZG blaaswerk. Foto s en tekst op deze pagina zijn van: Renaat Crommen (B).

8 Boven: Steller Kropper, zwart. Zeer goed type. Rechtsboven: Steller Kropper, zwart. Prima type, kon iets meer opgericht in stand. Rechts: Steller Kropper, wit, prima stand, kon iets korter in achterpartij en meer blaaswerk tonen. Rechtsonder: Steller Kropper, zwart geëksterd. (geganseld). Prima type, blaaswerk en kleur. Onder: Steller Kropper, blauwgekrast, witgesnipt, matig type, moet meer opgericht Foto s en tekst op deze pagina zijn van: Renaat Crommen (B).

9 Linksboven: Steller Kropper, blauw geëksterd (geganseld). ZG type, iets meer halslengte. Rechstboven: Steller Kropper, rood geëksterd (geganseld). ZG type en kleur, kon meer opgericht. Beide foto s en tekst zijn van: Renaat Crommen (B). Rechts: De officiële standaardtekening van de Tsjechische Stellerkropper Club. Hier wordt de maatvoering van dit ras met veel details aangeven. Belangrijk is, dat 1/3 van de totale lichaamslengte zich achter de benen bevind en 2/3 ervóór. De ideaallijn voor de juiste lichaamshoek, wordt gevormd door de lijn die door het oog, naar het einde van de staart loopt. Die hoek mag max. 45 zijn. De lijn die loopt door het oog, naar de onderzijde van de benen, vormt een hoek van 75. Verder wordt er aandacht besteed aan de vleugel-, hals- en beenlengte en de kropvorm.

10 Links: Steller Kropper (DT), rood witpen. Tijdens de jongdierendag 2011 in Helmond. Foto: Ben Kocken. Rechts: Steller Kropper (CZT), rood witgeband. Tijdens de Jongdierendag 2011 in Helmond. Foto: Ben Kocken. Onder: Steller Kropper (CZT), blauw witgeband, gesnipt. Tijdens Jongdierendag 2011 te Helmond. Deze duif had nogal wat hinder van de kroprui. Foto: Ben Kocken. CZT = Tsjechisch Type DT = Duits Type Boven: Steller Kropper (DT), geelzilvergeband. Tijdens Jongdierendag 2011 te Helmond. Foto: Ben Kocken.

11 Rechts: Steller Kropper (DT), zwart. Tijdens Jongdierendag 2011 Helmond. Foto: Ben Kocken. Onder: En hier draait het toch allemaal om? Een Steller Kropper in zijn element, klappend in de lucht. Foto gemaakt bij René v/d Westerlo. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met de speciaalclub van de Steiger- en Stellerkropperclub. Secretaris/Penningmeester: R. van de Westerlo Norbertijnenstraat 12, 5705 AW Helmond, Nederland. tel: , gsm: w.westerloo@chello.nl Voorzitter: Adrie Klink Molentienden 81, 3253 VG Ouddorp, Nederland tel: Bestuurslid: Henk Sandmann Verbindingsweg 31, 9581 TG tel: Musselkanaal, Nederland. Copyright 2012 Aviculture-Europe. All rights reserved by VBC.

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky Engelse Kropper en Engelse Dwergkropper De Engelse Kropper De Engelse Kropper kan bogen op een lang en roemrijk verleden. Reeds in 1735 werd dit ras beschreven. De oorsprong zou bestaan uit een kruising

Nadere informatie

De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009

De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009 De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009 Tekst en foto s: Sytze de Bruine Met 108 duiven in 9 van de 10 clubrassen toch een mooie inzending, alleen de Giant Homer ontbrak op het appel. We laten

Nadere informatie

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER?

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? WAT IS ER GEBEURD MET DE Door: Hein van Grouw (NL/UK) NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? In 1997 werd de Nederlandse Krulveerkropper in zijn land van oorsprong erkend als een nieuw ras. Andere landen volgden,

Nadere informatie

De weg naar erkenning van de Nederlandse Kleurpostduif

De weg naar erkenning van de Nederlandse Kleurpostduif De weg naar erkenning van de Nederlandse Kleurpostduif Door: Sytze de Bruine Het is alweer een jaar of 2 geleden dat ik telefonisch benaderd werd door een oud postduivenliefhebber en tevens fokker van

Nadere informatie

Hollandse Kropper. Tekst en foto s: Aviculture Europe (tenzij anders vermeld)

Hollandse Kropper. Tekst en foto s: Aviculture Europe (tenzij anders vermeld) Hollandse Kropper Tekst en foto s: Aviculture Europe (tenzij anders vermeld) De Hollandse Kropper is het oudste en grootste nationale duivenras van Nederland, wat al in de 16 e eeuw naar ons land kwam.

Nadere informatie

Tekst en foto s (archief) Gregor Mathieu

Tekst en foto s (archief) Gregor Mathieu Tekst en foto s (archief) Gregor Mathieu Een digitale ontmoeting met Gregor Mathieu, België, thans internationaal bekend als sierduiven keurmeester en succesvol fokker van Brünner Kroppers, maar vooral

Nadere informatie

Tekst en foto s: N.M.D. van Benten

Tekst en foto s: N.M.D. van Benten Tekst en foto s: N.M.D. van Benten Links: Fraaie roodschimmel Ned. Krulveerkropper Onder: Witte Ned. Krulveerkropper met een matige krulling en structuur. Voetbevering en blaaswerk zijn echter wel naar

Nadere informatie

Door: Erwin Sedlmeier, 1 e Voorzitter van de Europaclub der Brünner Kröpfer-Züchter

Door: Erwin Sedlmeier, 1 e Voorzitter van de Europaclub der Brünner Kröpfer-Züchter Door: Erwin Sedlmeier, 1 e Voorzitter van de Europaclub der Brünner Kröpfer-Züchter Links: Brünner Kropper, blauw witgeband. Tekening: Jean-Louis Frindell. Europaclub verbindt fokkers en ras Onze Europaclub

Nadere informatie

Reglement voor de Europastandaard voor Sierduiven (ESRT)

Reglement voor de Europastandaard voor Sierduiven (ESRT) Reglement voor de Europastandaard voor Sierduiven (ESRT) Definitie van de Europastandaard voor Sierduiven (ESRT).. Basis voor de Europastandaards voor Sierduiven zijn de standaards van de rassen van de

Nadere informatie

Serama. Raskenmerken haan:

Serama. Raskenmerken haan: Serama Herkomst: Wereldwijd verspreid Maleisisch oorspronkelijk krielras. In 2001 in Noord-Amerika en enkele jaren later via Nederland naar Europa ingevoerd. Algemeen voorkomen: Zeer klein, breed en compact

Nadere informatie

Tekst en foto s: Robert Hoornstra

Tekst en foto s: Robert Hoornstra 75-jarige Jubileum-Show van de Duitse Speciaalclub voor Spreeuwduiven Ondergebracht bij de EUROPA SHOW LEIPZIG 2012, de 27e Europa Show voor pluimvee, duiven, konijnen, cavia s en kooivogels. Gehouden

Nadere informatie

Tekst en foto s: Aviculture Europe.

Tekst en foto s: Aviculture Europe. Tekst en foto s: Aviculture Europe. Op zaterdag 21 maart jl. ging de redactie op bezoek bij Shafik in Helmond, daartoe opmerkzaam gemaakt door zijn plaatsgenoot en bekend sierduiven liefhebber Ben Kocken.

Nadere informatie

Meer over de West f o England Tuimelaar in Amerika Do or: Chuck Zeller

Meer over de West f o England Tuimelaar in Amerika Do or: Chuck Zeller Meer over de West of f England Tuimelaar in Amerika Door: Chuck Zeller Onlangs schreef ik in dit tijdschrift een artikel over de West of England Tuimelaar in Amerika. Dat stuk ging vooral over de historie

Nadere informatie

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann KO SHAMO KO SHAMO Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting Door: Urs Lochmann Intro Ik begon met kippen houden toen ik 10 was. Mijn eerste kippen waren Wyandotte krielen, vervolgens

Nadere informatie

Felegyhazer Tuimelaar

Felegyhazer Tuimelaar Felegyhazer Tuimelaar Door: Fabio van Olst (NL) Eindredactie: Sytze de Bruine De Felegyhazer Tuimelaar is een ras wat steeds populairder wordt in Nederland. Inmiddels hebben we in Nederland een 20- tal

Nadere informatie

Gestreepte Plymouth Rock

Gestreepte Plymouth Rock Gestreepte Plymouth Rock Belangrijkste zaken bij het keuren van Plymouth Rocks. Type Kop Staart Vleugels en vleugeldracht Streping 1 Type: Krachtig, goed bevederde hals. Fraaie en evenredig ontwikkelde

Nadere informatie

Toelichting op de standaard (deel I van II)

Toelichting op de standaard (deel I van II) DE GELDERSE SLENK Toelichting op de standaard (deel I van II) Hoewel de Gelderse slenk al in 1899 afzonderlijk van de Groninger slenk op een tentoonstelling verscheen in Nijmegen en in de jaren twintig

Nadere informatie

De S.A.O.-er. Het clubblad van de Sierduivenfokkersvereniging Amersfoort en Omstreken Januari

De S.A.O.-er. Het clubblad van de Sierduivenfokkersvereniging Amersfoort en Omstreken Januari De S.A.O.-er Het clubblad van de Sierduivenfokkersvereniging Amersfoort en Omstreken Januari 2019 http://keistadshow.sierduif.nl 5 KRONEN Voor al uw houtwerk in en om het duivenhok. Alles op maat te leveren

Nadere informatie

Tekst en tekeningen: N. Akkerman

Tekst en tekeningen: N. Akkerman Tekst en tekeningen: N. Akkerman Voor een deel hebben alle langsnavelige tuimelaars een gemeenschappelijke geschiedenis. Wanneer u de verschillende rasbeschrijvingen leest, zal u al spoedig duidelijk worden

Nadere informatie

64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland)

64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland) 64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland) DEEL 1 Tekst en foto s: Mick Bassett, eindredactie: Sytze de Bruine Dit foto-overzicht van onze in Duitsland woonachtige

Nadere informatie

Amersfoort en Omstreken. Januari 2016

Amersfoort en Omstreken. Januari 2016 Het clubblad van de Sierduivenfokkersvereniging Amersfoort en Omstreken Januari 2016 De Valkenet http://keistadshow.sierduif.nl 3. Het bestuur nodigt u uit voor de vergadering op maandag 18 Jan. 2016

Nadere informatie

63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland)

63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland) 63 e VDT Show 2014 Gehouden van: 21 tot 23 november 2014 in de MESSE-HALLEN van Ulm an der Donau (Duitsland) DEEL 4 Foto s: Mick Bassett. Dit foto-overzicht van onze in Duitsland woonachtige Engelse verslaggever

Nadere informatie

Door: Marnicq Demeur Kortenaken België

Door: Marnicq Demeur Kortenaken België Door: Marnicq Demeur Kortenaken België Foto genomen tijdens de VDT Sinsheim 2004 Geschiedenis: De ganse groep witstaartrassen zijn zeer oude kleurduivenrassen. Wel is het zo dat in de oudste geschriften

Nadere informatie

gelegen in de Duitse deelstaat Beieren

gelegen in de Duitse deelstaat Beieren Krulduiven e in Reichenschwand gelegen in de Duitse deelstaat Beieren Tekst en foto s: Ton Brouwers Na enkele jaren niet in de gelegenheid te zijn geweest, vertrok ik op donderdag 12 jan. naar deze speciale

Nadere informatie

HET HERVE HOEN. Foto: Genootschap Herve / Mergelland Hoen.

HET HERVE HOEN. Foto: Genootschap Herve / Mergelland Hoen. HET HERVE HOEN Door: Jan Schaareman (NL) Foto: Genootschap Herve / Mergelland Hoen. Als fokker van enkele Belgische rassen, volg ik met belangstelling de ontwikkeling en het verhaal rond het Herve Hoen.

Nadere informatie

Tekst en foto s: Jos de Poel Tekeningen: Jan de Jong Eindredactie: Sytze de Bruine

Tekst en foto s: Jos de Poel Tekeningen: Jan de Jong Eindredactie: Sytze de Bruine Tekst en foto s: Jos de Poel Tekeningen: Jan de Jong Eindredactie: Sytze de Bruine Ter inleiding onderstaande beschrijving over de Geschiedenis en Oorsprong van de Oudhollandse Meeuw, door Dhr. H.Th.G.

Nadere informatie

het cluborgaan van de sierduivenfokkersvereniging amersfoort en omstreken oktober 2014

het cluborgaan van de sierduivenfokkersvereniging amersfoort en omstreken oktober 2014 het cluborgaan van de sierduivenfokkersvereniging amersfoort en omstreken oktober 2014 de-s.a.o.-er Verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus Redactie: Gijs van den Broek Goedroenstraat 15 3813

Nadere informatie

duiven Het Vlaams Neerhof - juli - augustus - september 2010

duiven Het Vlaams Neerhof - juli - augustus - september 2010 Correcte benamingen van de kleurslagen bij duiven (2) Daar waar het in het eerste deel (zie Vlaams Neerhof december 2009 of de website) ging over de verschillende basiskleuren en patronen, gaat dit tweede

Nadere informatie

Door: Aviculture-Europe Eindredactie: Sytze de Bruine

Door: Aviculture-Europe Eindredactie: Sytze de Bruine Door: Aviculture-Europe Eindredactie: Sytze de Bruine Links: Dit is de cover van een schitterend boek gemaakt door de Franse Speciaalclub over de historie van de Carneau en zijn kleine broer, de Huppé-Picard.

Nadere informatie

VERSLAG CLUBSHOW DOOR KEURMEESTER DICK HAMER bij de EERSTE SIERDUIVENSHOW NOORD-NEDERLAND.

VERSLAG CLUBSHOW DOOR KEURMEESTER DICK HAMER bij de EERSTE SIERDUIVENSHOW NOORD-NEDERLAND. VERSLAG CLUBSHOW DOOR KEURMEESTER DICK HAMER bij de EERSTE SIERDUIVENSHOW NOORD-NEDERLAND. Vol verwachting ging ik naar Drachten en dat werd waargemaakt. Wat een geweldige show. n Prachtige uitstraling.

Nadere informatie

De Orpington en haar aandachtspunten

De Orpington en haar aandachtspunten De Orpington en haar aandachtspunten KLN-congres Hoenders en Dwerghoenders 9 mei 2015 1e vaststelling: Zowel groot als kriel zijn er topdieren De Orpington en haar aandachtspunten Het type Gewicht Stelling/beenlengte

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4 Oost-Vlaamse provinciale wedstrijden MERELBEKE (BELGIË) 21-23 oktober 2011 Met het Europees raskampioenschap voor de Gentse kropper.

Nadere informatie

duiven Het Vlaams Neerhof - oktober - november - december

duiven Het Vlaams Neerhof - oktober - november - december De Europashow voor Gentse kroppers te Merelbeke Sinds enkele jaren bestaat er binnen de landen die aangesloten zijn bij de Europese Entente de mogelijkheid om naast de algemene driejaarlijkse Europashow

Nadere informatie

Door: Fabio van Olst (NL)

Door: Fabio van Olst (NL) Door: Fabio van Olst (NL) In de standaard die we in Nederland kennen van de Felegyhazer Tuimelaar staat de kleurslag zilver vermeld. Ik heb al eens in een artikel geschreven, dat ik ze nooit gezien heb

Nadere informatie

het cluborgaan van de sierduivenfokkersvereniging amersfoort en omstreken Juni 2014

het cluborgaan van de sierduivenfokkersvereniging amersfoort en omstreken Juni 2014 het cluborgaan van de sierduivenfokkersvereniging amersfoort en omstreken Juni 2014 de-s.a.o.-er Verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus Redactie: Gijs van den Broek Goedroenstraat 15 3813 WG

Nadere informatie

9 e SIERDUIVENSHOW ZUID - NEDERLAND Gehouden op 5 7 november 2010 Verslag van: Sytze de Bruine

9 e SIERDUIVENSHOW ZUID - NEDERLAND Gehouden op 5 7 november 2010 Verslag van: Sytze de Bruine Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 3 9 e SIERDUIVENSHOW ZUID - NEDERLAND Gehouden op 5 7 november 2010 Verslag van: Sytze de Bruine Links: Saksische Kropper, rood V/O.

Nadere informatie

duiven Het Vlaams Neerhof - oktober - november - december

duiven Het Vlaams Neerhof - oktober - november - december Correcte benamingen van de kleurslagen bij duiven (1) Vergeleken met de andere secties van neerhofdieren is het kleurenpallet dat bij duiven kan voorkomen veel rijker. Wie dacht dat onze Watermaalse baardkriel

Nadere informatie

De Spreeuwduiven van Robert Hoornstra

De Spreeuwduiven van Robert Hoornstra De Spreeuwduiven van Robert Hoornstra Tekst en foto s: Aviculture Europe Eerlijkheidshalve moet gezegd worden, dat het hoofddoel van ons bezoek aan Robert, aanvankelijk zijn Twentse Krielen waren (zie

Nadere informatie

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett LENTE EN ENIGE GEDACHTEN OVER DE NIEUWE GENERATIE OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett Deze jonge F³ Macedonische Schildmeeuw is echt een verrassing qua kleur. Mijn eerste gedachte was dat het een

Nadere informatie

De Vinkduif altijd trouw gebleven

De Vinkduif altijd trouw gebleven De Vinkduif altijd trouw gebleven Over Vinkduiven, Vinkduivenmannen en Hans Meijer uit Laren Tekst en foto's: Remco de Koster Eindredactie: Sytze de Bruine Was dat even schrikken! Slechts 13 Vinkduiven

Nadere informatie

De eerste nieuwsbrief van de FCN

De eerste nieuwsbrief van de FCN Nummer 1, Jaargang 1 Nieuwsbrief Figurita Club Nederland Juni 2001 De eerste nieuwsbrief van de FCN Beste Figurita fokkers, Het is alweer een tijdje geleden dat we onze eerste Ledenvergadering hebben gehad.

Nadere informatie

EUROPASHOW IN LEIPZICH, DE GROOTSTE ALLER TIJDEN

EUROPASHOW IN LEIPZICH, DE GROOTSTE ALLER TIJDEN SIERDUIVEN Tekst en foto s: Hennie Schwarz en Mick Bassett Onder: Pauwstaart geelschild, foto: H. Schwarz. EUROPASHOW IN LEIPZICH, DE GROOTSTE ALLER TIJDEN Even een paar wetenswaardigheden: vier zeer grote

Nadere informatie

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović De gekapte Valkenet... Bestaat nog steeds Tekst en foto s: Josip Pekanović (Servië) Het hierna volgende artikel is ons toegezonden door Josip Pekanović uit Servië. Hij schreef ons zijn artikel in het Duits,

Nadere informatie

WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET

WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET Bedenker van dit document: Filip RESO voorzitter technische commissie Parkieten Opsteller van dit document: Frans COPPIETERS lid technische commissie Parkieten Werkdocument

Nadere informatie

Nationale Voorburgse Schildkropperclub Opgericht: 1 juni 1968.

Nationale Voorburgse Schildkropperclub Opgericht: 1 juni 1968. Nationale Voorburgse Schildkropperclub Opgericht: 1 juni 1968. Erevoorzitter: Dick Hamer Erelid: Henk Supheert Leden van Rasbewakers: Verdienste: A.G. Glew R. Hagenauw M. Hauber M. Hauber C. Kok Voorzitter:

Nadere informatie

Tekst en foto s: Willem van Ballekom

Tekst en foto s: Willem van Ballekom Tekst en foto s: Willem van Ballekom Boven: een Japanse Koeyoshi. Fokker Dhr. Ito (Japan) Foto Julia Keeling (Isle of Man) De Koeyoshi De Japanse Koeyoshi behoort, ondanks zijn imponerende vechthoenderuiterlijk,

Nadere informatie

Thans volop in de schijnwerper. De Australorps

Thans volop in de schijnwerper. De Australorps Thans volop in de schijnwerper De Australorps We hebben al wel eens eerder vastgesteld dat verschillende rassen in ons pluimvee wereldje volop in de belangstelling komen van de fokkers, terwijl andere

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 1

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 1 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 De Sierduivenshow Noord Nederland is de meest unieke duivenshow van Nederland! Gehouden van 12 t/m 15 november 2015 in het Fries

Nadere informatie

Links: Rode Scandaroon, getekend door Ludlows in 1893 en opgenomen in Fulton s Book of Pigeons, New Edition van 1895.

Links: Rode Scandaroon, getekend door Ludlows in 1893 en opgenomen in Fulton s Book of Pigeons, New Edition van 1895. De Neurenberger Bagadet deel 2 één van s werelds oudste duivenrassen, in navolging op het bezoek bij Kees Verkolf en Marleen Brouwer in Wijster (Drente), nog iets verder uitgediept. Tekst en foto s: Aviculture

Nadere informatie

Lijst aantallen met verkoopinfo d.d SZN Zuid Nederland 2016 te Berkel Enschot

Lijst aantallen met verkoopinfo d.d SZN Zuid Nederland 2016 te Berkel Enschot Diergroep: Sierduiven Hollandse Kropper Zwart getijgerd 1 Zwartbont Blauwbont 4 Gentse Kropper Zwart lichtgetijgerd 2 Dun lichtgetijgerd 1 Zwart dominicaan Rood dominicaan 1 Geel dominicaan 2 Dun dominicaan

Nadere informatie

Grondkleur van de Doornikse kriel. Keurmeesterscongres 2012/ AR

Grondkleur van de Doornikse kriel. Keurmeesterscongres 2012/ AR Grondkleur van de Doornikse kriel Waarom dit onderwerp? Met ingang van dit jaar is de kleurbeschrijving van de Doornikse kriel gewijzigd. Onze standaard is met een overgangsperiode van vijf jaar gelijkluidend

Nadere informatie

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen)

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen) Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen) Helaas werkte het door mij meegebrachte fototoestel die dag niet mee. Ik heb het verslag wat aangevuld met al bestaande foto s.

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 4

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties. Deel 4 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 4 De Friesche Sierduiven Club Show van 7-9 november 2014 Fries Congrescentrum - Drachten (NL) In het weekend van 7 t/m 9 november hield

Nadere informatie

De Mookee. Waar niet alleen beginners op moeten letten.!! Peter van Amelsvoort, Nederland

De Mookee. Waar niet alleen beginners op moeten letten.!! Peter van Amelsvoort, Nederland De Mookee Waar niet alleen beginners op moeten letten.!! Peter van Amelsvoort, Nederland Op vrijdag 18 maart 2011 heb ik een bezoek gebracht aan Werner Hellmich, voorzitter van de SV Mookee Club 75. Hiervoor

Nadere informatie

Gehouden in METZ FRANKRIJK van november 2015 Eindredactie: Sytze de Bruine

Gehouden in METZ FRANKRIJK van november 2015 Eindredactie: Sytze de Bruine Gehouden in METZ FRANKRIJK van 13 15 november 2015 Eindredactie: Sytze de Bruine Totaal werd hier door 24 Europese landen aan deelgenomen, die met elkaar bijna 40.000 dieren inzonden. In dit verslag komen

Nadere informatie

Toelichting op de standaard (deel II van II)

Toelichting op de standaard (deel II van II) DE GELDERSE SLENK Toelichting op de standaard (deel II van II) Gelderse slenk (T. van de Griendt de Jong, 2012) In de vorige bijdrage (deel I) stonden we stil bij het algemeen voorkomen en de raskenmerken.

Nadere informatie

De Welsumer. Uniek door haar eenvoud

De Welsumer. Uniek door haar eenvoud De Welsumer Uniek door haar eenvoud Met dank aan: Welsumerclub Marcel Eissens Bert Kremer Klaas van der Hoek Aandachtspunten Type Kopversierselen Kleur Stand van het ras Waarderen Bestraffen Jubileumshow

Nadere informatie