Door: Aviculture-Europe Eindredactie: Sytze de Bruine

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Door: Aviculture-Europe Eindredactie: Sytze de Bruine"

Transcriptie

1 Door: Aviculture-Europe Eindredactie: Sytze de Bruine Links: Dit is de cover van een schitterend boek gemaakt door de Franse Speciaalclub over de historie van de Carneau en zijn kleine broer, de Huppé-Picard. Het boek telt 146 pagina s en beschrijft de herkomst van de Carneau die rond 1885 ontstond in het noorden van Frankrijk en het aangrenzende gebied van België. Vreemd genoeg is de rasnaam in die begintijd, aan nogal wat veranderingen onderhevig geweest. Het ras werd o.a. Carmiaux genoemd en in december 1895 heeft de toenmalige Belgische duivenbond er een standaard voor opgesteld. In 1903 werd de eerste Franse duivenbond onder de naam Pigeon-Club Français opgericht en tegelijkertijd de Carneau Club du Nord. Pas in 1933 werd de Carneau-Club Français opgericht door Robert Fontaine. Bij alles wat er over de historie van de club en de Carneau zelf in dit boek werd geschreven is de naam van Thierry Castille bij alle research naar deze geschiedenis zeker waard om genoemd te worden. In zijn openingswoord voor dit boek, schrijft de voorzitter René Villain er trots op te zijn dat er 243 Carneaux waren ingezonden door fokkers uit drie verschillende Europese landen tijdens de Europashow van Metz 2015, daarmee eindigden we net achter de Cauchois die 286 inzendingen op hun show in Woincourt dit jaar behaalde. We hebben aangetoond dat het met ons ras voor de wind gaat. De Carneau behoort tot het Franse erfgoed en wij hebben kans gezien om door de jaren heen het type vrijwel constant te houden op een gewicht tussen de 600 en 675 gram, maar tegelijkertijd hebben we bij deze vormduif een prachtige kleur kunnen handhaven, waarbij de tekening van de rozetten en de witte stuit de uitdaging blijven. De Mondain (hier linksonder afgebeeld) zou samen met de Rotsduif (hier rechtsonder afgebeeld) als mogelijke voorvaders van de Carneau zijn genoemd. Links: Gele Mondain, ingezonden tijdens de Show in Limoges van oktober 2014, door Alain Barreau. Foto: Patrick Gonzales (F). Onder: Rotsduif, in het wild aangetroffen. Foto: Archief Aviculture-Europe.

2 Links: Gele Carneau doffer, ingezonden door Mr. Alain Bordenave. Predicaat: 97 punten. Over het ontstaan van de Carneau schrijft Thierry Castille dat we terug moeten tot 1882 naar de familie Fontaine die in Noord-Frankrijk woonde en bekend was als een grote familie die veel voor de Carneau zou hebben betekend. Zij beschreven o.a. dat de Carneau hoofdzakelijk voorkwam in rood met vleugelrozetten (epauletten genoemd) en een witte stuit. Maar ook dat het ras moeilijk te fokken was en ooit moet zijn gecreëerd met behulp van de Mondain en een Rotsduif. Rechts: Rode Carneau doffer met witte stuit en vleugel epauletten. Predicaat 97 punten. Inzender: Mr. David Watteau. Links: Deze witte Carneau, werd ingezonden tijdens de show in Gueugnon 2016, door Mr. René Villain. Predicaat: 97 punten. De club kent een zeer rijk verenigingsleven, met jaarlijkse clubdagen waar de technische besprekingen worden gehouden en uiteraard op de Franse manier, wordt hierbij rond de maaltijd van genoten. De totstandkoming van dit boek is o.a. te danken aan Mme Francqueville, die alle uitgaven van de clubbulletins vanaf februari 1955 nog in haar bezit had, waaruit heel veel informatie kon worden geput. Bijzonder ook is te vermelden dat de Carneau club sinds 1968 tot heden een klassement van hun jaarlijkse landskampioenen bijhoudt. In een ongelofelijk rijk gevuld fotopanorama, weergegeven op 44 pagina s en samengesteld door de voorzitter René Villain, komen alle kleurslagen en alle standaarddetails van de Carneau en uiteraard de Huppé-Picard aan de orde. Door René Baryla wordt een opsomming gegeven van de voersamenstelling voor de Carneau, met een gedetailleerde weergave van alle ingrediënten.

3 Links: In dit boekwerkje over de geheimen van de Carneau fokkerij, geschreven door R. Lienhart in 1928, werd specifiek ingegaan op de voortplanting van de gele Carneau kleur. Rechts: Hiernaast ziet u zo n fokschema voor de gele X rode kleur, zoals in het boekje van Lienhart uit 1928 stond opgenomen. Bijzonder is dat deze fokschema s thans nog gelden voor de fokkerij van de Carneau, er zijn namelijk een zestal van deze schema s in het nieuwe Clubboek opgenomen. Verder troffen wij nog in het boek aan: Ziektepreventie, uitgebreid behandeld door Jack Dessay, waarbij Alain Bordenave aansluit met een aantal tips over de problemen die je tijdens de fok kunt tegenkomen. De laatste Europese EE standaard van de Carneau, toegelicht door Bernard Couden, waarbij hij tevens het perspectief rond de keuring van de Carneau behandelt. Een facet wat weinig aan de orde komt, maar voor een groot deel bijdraagt aan het succes van een clubdag, zijn de dames die de maaltijd prepareren, de tafels opmaken en niet te vergeten de rommel na afloop opruimen. In dit clubboek werd deze groep genoemd, op de foto gezet en uitgebreid bedankt voor hun inspanning. Chapeau! Als besluit trof ik in het boek 10 pagina s aan met 12 culinaire hoogstandjes, waarin het vlees van de Carneau een hoofdrol speelt. Links: Hier staan twee pagina s uit het 44 pagina s tellende fotopanorama waarin alle kleurslagen en alle standaarddetails van de Carneau en uiteraard de Huppé-Picard aan de orde komen. U ziet hier ook de witte Carneau afgebeeld, die naast rood en geel in Nederland is erkend. Dat is echter niet het geval met de kleuren zwart en dun; die zijn in Nederland niet erkend.

4 Tekening door: Jean Louis Frindel (F) Entente code SBI: F / 7 (Vormduiven 2014) Land van Oorsprong: België en Noord-Frankrijk. Algemeen voorkomen Middelgrote, compacte duif met brede borst; middelhoge stand en iets opgerichte houding. Raskenmerken Kop: Middelgroot; hoog, rond met ononderbroken ronding vanaf de snavel tot in de nek. Ogen: Fel oranjerood met om de pupil lichtgele ring (driekleurig). Oogranden: Smal, licht en rond. Snavel: Middellang, niet te krachtig, blank. Neusdoppen: Glad, aanliggend. Hals: Middellang, vol uit het lichaam komend, naar de kop toe aanzienlijk dunner wordend. Keel goed uitgesneden. Borst: Breed goed gerond en diep. Rug: Breed licht afhellend. Vleugels: Tot veerbreedte vanaf het staarteinde reikend, vleugeldracht normaal. Staart: Niet te lang, goed gesloten, staartdracht normaal. Benen: Krap middellang, krachtig, breed uit elkaar staand, lichte nagels. Bevedering: Goed ontwikkeld, goed aanliggend, glad. Kleurslagen: Rood, geel en wit. Rood en geel met vleugelrozetten. Rood en geel met witte stuit. Rood en geel met vleugelrozetten en witte stuit. Kleur en tekening De kleuren intensief en glanzend, respectievelijk zuiver, tot op de huid doorgekleurd; witte onderrug. De schacht van de slagpennen bij uitgeruide duiven doorgekleurd. De vleugelrozen bestaand uit een trosje van ca 20 witte veren, gescheiden, geen wit vlak vormend. Ernstige fouten Te lang, te groot of te klein lichaam, smalle borst; te opgerichte of horizontale houding; grove, lange, spitse of platte kop; stierennek; ogen niet driekleurig; rode oogranden; gekleurde of aangelopen snavel; slecht afgedekte rug; ongelijkmatige, matte of blauwachtige kleur, te lichte onderkleur; grove tekeningfouten. Beoordeling: Algemeen voorkomen - Type, grootte (gewicht), stand en houding, - Kleur en tekening - Kop en snavel - Oogkleur en oogranden. Ringmaat: 9 mm. Gewicht: gram (indicatief). Clubdagen met technische bespreking van de C.C.F. waren op 17, 18 en 19 juni 2016, thuis bij de Voorzitter René Allain te Monteaux (Loire et Cher) Frankrijk.

5 In de gebouwen a la Colombe op zijn terrein, een authentiek wijnhuis, kunnen René en zijn echtgenote gemakkelijk 25 personen onderbrengen, daardoor konden drie kwart van de deelnemers ook de nachten van het congres bij hem doorbrengen. Links: Een excellente maaltijd, perfect geserveerd, met dank aan de dames! De populariteit van de Carneau is groeiend in zowel, Frankrijk, België, Luxemburg als in Duitsland. Vreemd genoeg kent de Carneau in Nederland veel minder aanhangers. Wilt u meer weten van het ras en deze Franse club, of wilt u in het bezit komen van hun fraaie boek, neem dan contact op met de voorzitter, René Allain. Carneau Club Français et Huppé Picard Le président : René Villain, 17 rue du Petit Herbault, «à la Colombe» F Monteaux - France a.la.colombe@wanadoo.fr Onder: Het contact tussen de aanwezige leden was optimaal. Wie zou er geen lid willen zijn van zo n vriendenclub? Een uitgebreid artikel in de Nederlandse taal over de historie van de Carneau duif kunt u lezen op Copyright 2017 All rights reserved by the Aviculture-Europe Foundation. Dit is een publicatie uit het online tijdschrift Nederlandse uitgave ISSN: U mag deze tekst / foto s niet kopiëren, distribueren, zenden of publiceren zonder schriftelijke toestemming.

De weg naar erkenning van de Nederlandse Kleurpostduif

De weg naar erkenning van de Nederlandse Kleurpostduif De weg naar erkenning van de Nederlandse Kleurpostduif Door: Sytze de Bruine Het is alweer een jaar of 2 geleden dat ik telefonisch benaderd werd door een oud postduivenliefhebber en tevens fokker van

Nadere informatie

Tekst en foto s: N.M.D. van Benten

Tekst en foto s: N.M.D. van Benten Tekst en foto s: N.M.D. van Benten Links: Fraaie roodschimmel Ned. Krulveerkropper Onder: Witte Ned. Krulveerkropper met een matige krulling en structuur. Voetbevering en blaaswerk zijn echter wel naar

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2 1 en 2 December 2012, Parc des Expositions PERIQUEUX (F) Met het Franse kampioenschap van de van origine Italiaanse sierduifrassen

Nadere informatie

Moezelaardag Gehouden op 7 november 2015 te Neukirchen-Vluyn (Duitsland)

Moezelaardag Gehouden op 7 november 2015 te Neukirchen-Vluyn (Duitsland) Moezelaardag 2015 Gehouden op 7 november 2015 te Neukirchen-Vluyn (Duitsland) Door: Martin Treffers Foto s: Bennie Janse en Martin Treffers Eindredactie: Sytze de Bruine Op 7 november 2015 organiseerde

Nadere informatie

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine

Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine NIEUWS VAN DE BRAHMACLUB NEDERLAND Foto: Hub Maar Tekst: Syb Cornel Foto s: Berend Beekhuis, allen genomen op de Gelderlandshow Eindredactie: Sytze de Bruine Het tentoonstellingsseizoen 2015 zit er weer

Nadere informatie

Tekst en foto s: Aviculture Europe.

Tekst en foto s: Aviculture Europe. Tekst en foto s: Aviculture Europe. Op zaterdag 21 maart jl. ging de redactie op bezoek bij Shafik in Helmond, daartoe opmerkzaam gemaakt door zijn plaatsgenoot en bekend sierduiven liefhebber Ben Kocken.

Nadere informatie

Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine

Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine Tekst en foto s: Tiziano Trinci, Italië Eindredactie: Sytze de Bruine Mijn naam is Tiziano Trinci, ik ben 42 en woon in Pistoia, een stadje zo n 30 km van Florence, in Italië. Ik woon op het platteland

Nadere informatie

Felegyhazer Tuimelaar

Felegyhazer Tuimelaar Felegyhazer Tuimelaar Door: Fabio van Olst (NL) Eindredactie: Sytze de Bruine De Felegyhazer Tuimelaar is een ras wat steeds populairder wordt in Nederland. Inmiddels hebben we in Nederland een 20- tal

Nadere informatie

Serama. Raskenmerken haan:

Serama. Raskenmerken haan: Serama Herkomst: Wereldwijd verspreid Maleisisch oorspronkelijk krielras. In 2001 in Noord-Amerika en enkele jaren later via Nederland naar Europa ingevoerd. Algemeen voorkomen: Zeer klein, breed en compact

Nadere informatie

De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009

De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009 De Schoonheidspostduiven op de Keistadshow 2009 Tekst en foto s: Sytze de Bruine Met 108 duiven in 9 van de 10 clubrassen toch een mooie inzending, alleen de Giant Homer ontbrak op het appel. We laten

Nadere informatie

Tekst en foto s: Robert Hoornstra

Tekst en foto s: Robert Hoornstra 75-jarige Jubileum-Show van de Duitse Speciaalclub voor Spreeuwduiven Ondergebracht bij de EUROPA SHOW LEIPZIG 2012, de 27e Europa Show voor pluimvee, duiven, konijnen, cavia s en kooivogels. Gehouden

Nadere informatie

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky

Tekst: Harrie Kruize Foto s: D.J. Hamer Tekeningen: Jan de Jong en Diane Jacky Engelse Kropper en Engelse Dwergkropper De Engelse Kropper De Engelse Kropper kan bogen op een lang en roemrijk verleden. Reeds in 1735 werd dit ras beschreven. De oorsprong zou bestaan uit een kruising

Nadere informatie

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS

117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS 117 JAAR WITTE DUITSE LANGSNAVELIGE TUIMELAARS Door: Uwe Held, Duitsland Sinds 1972 fok ik dit indrukwekkende duivenras. Was het aanvankelijk zo maar voor het plezier, die situatie veranderde abrupt in

Nadere informatie

De eerste nieuwsbrief van de FCN

De eerste nieuwsbrief van de FCN Nummer 1, Jaargang 1 Nieuwsbrief Figurita Club Nederland Juni 2001 De eerste nieuwsbrief van de FCN Beste Figurita fokkers, Het is alweer een tijdje geleden dat we onze eerste Ledenvergadering hebben gehad.

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 6

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 6 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 6 Kampioen in alle categorieën: Volière Franse Hoogvliegers. Eigenaar: Jacques ROMUALD. Vice-Kampioen alle categorieën: Duitse Show

Nadere informatie

Gehouden in METZ FRANKRIJK van november 2015 Eindredactie: Sytze de Bruine

Gehouden in METZ FRANKRIJK van november 2015 Eindredactie: Sytze de Bruine Gehouden in METZ FRANKRIJK van 13 15 november 2015 Eindredactie: Sytze de Bruine Totaal werd hier door 24 Europese landen aan deelgenomen, die met elkaar bijna 40.000 dieren inzonden. In dit verslag komen

Nadere informatie

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett

OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett LENTE EN ENIGE GEDACHTEN OVER DE NIEUWE GENERATIE OPGROEIENDE JONGE DUIVEN Door: Mick Bassett Deze jonge F³ Macedonische Schildmeeuw is echt een verrassing qua kleur. Mijn eerste gedachte was dat het een

Nadere informatie

MIJN FAVORIETE KLEURSLAG ONDER DE EGYPTISCHE SWIFTS

MIJN FAVORIETE KLEURSLAG ONDER DE EGYPTISCHE SWIFTS GAZAGANTI MIJN FAVORIETE KLEURSLAG ONDER DE EGYPTISCHE SWIFTS Tekst en foto s: Remco de Koster Foto: Gazaganti Swift met een goede lengte. Sinds ik de eerste keer de Gazaganti Swifts zag, was ik erdoor

Nadere informatie

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann

KO SHAMO KO SHAMO. Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting. Door: Urs Lochmann KO SHAMO KO SHAMO Intro Oorsprong Raskenmerken Kleurslagen Beoordeling Samenvatting Door: Urs Lochmann Intro Ik begon met kippen houden toen ik 10 was. Mijn eerste kippen waren Wyandotte krielen, vervolgens

Nadere informatie

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub

JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub JUBILEUMSHOW van de WYANDOTTECLUB Met dank aan de Wyandotteclub Op 4 en 5 oktober 2013 vierde de Wyandotteclub het 90-jarig jubileum met een mooie tentoonstelling in Amersfoort, waar alleen Wyandotten

Nadere informatie

ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015

ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015 ONLINE DUIVEN SHOW JULI 2015 Door: Wes Murphy, Irish Coloured Racing Pigeon Club. In juli 2015 besloot de Ierse Kleurpostduiven Club om de allereerste Online Show te organiseren voor alle volgers van onze

Nadere informatie

64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland)

64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland) 64 e VDT Show 2015 Gehouden van: 4 t/m 6 december 2015 Neue MESSE Leipzig (Duitsland) DEEL 1 Tekst en foto s: Mick Bassett, eindredactie: Sytze de Bruine Dit foto-overzicht van onze in Duitsland woonachtige

Nadere informatie

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER?

NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? WAT IS ER GEBEURD MET DE Door: Hein van Grouw (NL/UK) NEDERLANDSE KRULVEERKROPPER? In 1997 werd de Nederlandse Krulveerkropper in zijn land van oorsprong erkend als een nieuw ras. Andere landen volgden,

Nadere informatie

Hollandse Kropper. Tekst en foto s: Aviculture Europe (tenzij anders vermeld)

Hollandse Kropper. Tekst en foto s: Aviculture Europe (tenzij anders vermeld) Hollandse Kropper Tekst en foto s: Aviculture Europe (tenzij anders vermeld) De Hollandse Kropper is het oudste en grootste nationale duivenras van Nederland, wat al in de 16 e eeuw naar ons land kwam.

Nadere informatie

HET BELGISCHE KRIELEN FESTIJN 2014

HET BELGISCHE KRIELEN FESTIJN 2014 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 HET BELGISCHE KRIELEN FESTIJN 2014 Door: Hans Heemskerk, voorzitter HBK en ZOBK. Foto s: Hans Puttenstein, Hans en Annemiek Heemskerk.

Nadere informatie

Door: Fabio van Olst (NL)

Door: Fabio van Olst (NL) Door: Fabio van Olst (NL) In de standaard die we in Nederland kennen van de Felegyhazer Tuimelaar staat de kleurslag zilver vermeld. Ik heb al eens in een artikel geschreven, dat ik ze nooit gezien heb

Nadere informatie

HET HERVE HOEN. Foto: Genootschap Herve / Mergelland Hoen.

HET HERVE HOEN. Foto: Genootschap Herve / Mergelland Hoen. HET HERVE HOEN Door: Jan Schaareman (NL) Foto: Genootschap Herve / Mergelland Hoen. Als fokker van enkele Belgische rassen, volg ik met belangstelling de ontwikkeling en het verhaal rond het Herve Hoen.

Nadere informatie

OUD HOLLANDSE DWERGKUIFEENDEN

OUD HOLLANDSE DWERGKUIFEENDEN OUD HOLLANDSE DWERGKUIFEENDEN Boven: Prachtige Dwergkuifeend van Jacob Rodenburg. Tekst en foto s: Jan Schaareman, met dank aan Jacob Rodenburg voor de historische informatie. In 2012 besloten mijn vrouw

Nadere informatie

BULGAARSE PLUIMVEE RASSEN Deel 2

BULGAARSE PLUIMVEE RASSEN Deel 2 BULGAARSE PLUIMVEE RASSEN Deel 2 Tekst: Hristo Lukanov (Bulgarije) Foto s: Hristo Lukanov, Petar Petrov, Plamen Spassov (Bulgarije) DE RASSEN - deel 2 2. RODE STARA ZAGORA KIP/ STAROZAGORSKA RED CHICKEN

Nadere informatie

De Spreeuwduiven van Robert Hoornstra

De Spreeuwduiven van Robert Hoornstra De Spreeuwduiven van Robert Hoornstra Tekst en foto s: Aviculture Europe Eerlijkheidshalve moet gezegd worden, dat het hoofddoel van ons bezoek aan Robert, aanvankelijk zijn Twentse Krielen waren (zie

Nadere informatie

Tekst en foto s: Willem van Ballekom

Tekst en foto s: Willem van Ballekom Tekst en foto s: Willem van Ballekom Boven: een Japanse Koeyoshi. Fokker Dhr. Ito (Japan) Foto Julia Keeling (Isle of Man) De Koeyoshi De Japanse Koeyoshi behoort, ondanks zijn imponerende vechthoenderuiterlijk,

Nadere informatie

Reglement voor de Europastandaard voor Sierduiven (ESRT)

Reglement voor de Europastandaard voor Sierduiven (ESRT) Reglement voor de Europastandaard voor Sierduiven (ESRT) Definitie van de Europastandaard voor Sierduiven (ESRT).. Basis voor de Europastandaards voor Sierduiven zijn de standaards van de rassen van de

Nadere informatie

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović

MIJN ERVARINGEN MET DE BARB - Door Josip Pekanović De gekapte Valkenet... Bestaat nog steeds Tekst en foto s: Josip Pekanović (Servië) Het hierna volgende artikel is ons toegezonden door Josip Pekanović uit Servië. Hij schreef ons zijn artikel in het Duits,

Nadere informatie

Meer over de West f o England Tuimelaar in Amerika Do or: Chuck Zeller

Meer over de West f o England Tuimelaar in Amerika Do or: Chuck Zeller Meer over de West of f England Tuimelaar in Amerika Door: Chuck Zeller Onlangs schreef ik in dit tijdschrift een artikel over de West of England Tuimelaar in Amerika. Dat stuk ging vooral over de historie

Nadere informatie

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw

Door: Paul Allen, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw De geschiedenis van de Krulduif In het Verenigd Koninkrijk Door:, Secr. British Frillback Club Vertaling: Hein van Grouw Waar precies de krulduif oorspronkelijk vandaan komt zal waarschijnlijk wel nooit

Nadere informatie

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen)

Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen) Verslag dierbespreking maart 2014 Jaarvergadering NSDH. (Hans Tenbergen) Helaas werkte het door mij meegebrachte fototoestel die dag niet mee. Ik heb het verslag wat aangevuld met al bestaande foto s.

Nadere informatie

Tekst en foto s (archief) Gregor Mathieu

Tekst en foto s (archief) Gregor Mathieu Tekst en foto s (archief) Gregor Mathieu Een digitale ontmoeting met Gregor Mathieu, België, thans internationaal bekend als sierduiven keurmeester en succesvol fokker van Brünner Kroppers, maar vooral

Nadere informatie

Aan het woord is. Jan Luchtmeijer. uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif.

Aan het woord is. Jan Luchtmeijer. uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif. Aan het woord is Jan Luchtmeijer uit Drachten; duivenliefhebber, publicist, en presentator van lezingen over de culturele achtergrond van de duif. Eindredactie: Sytze de Bruine Er is mij gevraagd iets

Nadere informatie

Op bezoek bij Rocco Verhage

Op bezoek bij Rocco Verhage Op bezoek bij Rocco Verhage Door: Sytze de Bruine Rocco woont in het Zeeuwse Oost-Souburg, deelgemeente van de stad Vlissingen, wat op het eiland Walcheren ligt. In feite dankt Souburg haar ontstaan aan

Nadere informatie

INTERNATIONALE PELS & PLUIM SHOW IN AFFLIGEM (B)

INTERNATIONALE PELS & PLUIM SHOW IN AFFLIGEM (B) Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 5 Foto s: Dirk de Jong (NL) en Jessie Van Welden (B) Rechts en onder: La Flêche haan en hen. Inzender: Hubert Dupuy. Foto: Dirk de

Nadere informatie

Toelichting op de standaard (deel I van II)

Toelichting op de standaard (deel I van II) DE GELDERSE SLENK Toelichting op de standaard (deel I van II) Hoewel de Gelderse slenk al in 1899 afzonderlijk van de Groninger slenk op een tentoonstelling verscheen in Nijmegen en in de jaren twintig

Nadere informatie

gelegen in de Duitse deelstaat Beieren

gelegen in de Duitse deelstaat Beieren Krulduiven e in Reichenschwand gelegen in de Duitse deelstaat Beieren Tekst en foto s: Ton Brouwers Na enkele jaren niet in de gelegenheid te zijn geweest, vertrok ik op donderdag 12 jan. naar deze speciale

Nadere informatie

DE NEDERLANDSE UILEBAARD

DE NEDERLANDSE UILEBAARD DE NEDERLANDSE UILEBAARD Tekst: Jan Kraan. Foto s: Piet Kroon, Rolf de Ruiter, Rolinka Snijders en Jan Kraan. Waarom kiezen voor de Nederlandse Uilebaard? In stand houden van een Zeldzaam Oud Nederlands

Nadere informatie

DE MAASDALSHOW. Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2

DE MAASDALSHOW. Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2 Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 2 DE MAASDALSHOW Gehouden 21 & 22 december 2013 In De Roerhal te Vlodrop Provinciale Bondstentoonstellingen LIMBURG Districtshow van

Nadere informatie

Oud-Hollandse Meeuwclub - OHMC

Oud-Hollandse Meeuwclub - OHMC Rechts: Fraaiste doffer oud met 97 punten. Onder: Fraaiste duivin oud met 97 punten. Jubileumshow vanwege het 75-jarig bestaan van de Oud-Hollandse Meeuwclub - OHMC In 2013 was het 75 jaar geleden dat

Nadere informatie

FAVEROLLES Frans, Duits en kriel

FAVEROLLES Frans, Duits en kriel FAVEROLLES Frans, Duits en kriel We hebben hier te maken met een ras wat je over de hele wereld tegenkomt, een ras waar vele schilders en tekenaars inspiratie bij vonden. Naast een spectaculair show ras,

Nadere informatie

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1. West-Brabantshow op 2 en 3 november 2013 in de Lanteern te St. Willebrord.

Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1. West-Brabantshow op 2 en 3 november 2013 in de Lanteern te St. Willebrord. Trotse eigenaars, top dieren en in het oog lopende fokprestaties Deel 1 West-Brabantshow op 2 en 3 november 2013 in de Lanteern te St. Willebrord. Door: Sytze de Bruine. Links: Fraaiste sierduif, doffer

Nadere informatie

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL

DE WATERMAALSE BAARDKRIEL DE WATERMAALSE BAARDKRIEL HUN HISTORIE IN AUSTRALIË Er zijn maar heel weinig Watermaalse Baardkrielen in Australië. Zelfs vandaag, nu er heel veel interesse is in deze leuke kleine krielen, zijn de aantallen

Nadere informatie

HET CULTURELE ERFGOED ofwel de SIERDUIVENGESCHIEDENIS in TUNESIË

HET CULTURELE ERFGOED ofwel de SIERDUIVENGESCHIEDENIS in TUNESIË HET CULTURELE ERFGOED ofwel de SIERDUIVENGESCHIEDENIS in TUNESIË Onder bovenstaande titel zag ik enkele jaren terug op een Franse kleindiertentoonstelling een poster, waarop een viertal oorspronkelijke

Nadere informatie

In het jaar dat de Satinetten geimporteerd

In het jaar dat de Satinetten geimporteerd Oosterse meeuwen De Oosterse meeuwen, en met name Satinetten en Blondinetten. De edelstenen uit het oosten worden ze genoemd. Dat is niets te veel gezegd. Er is vrijwel geen Sierduivenras waar: type, stand,

Nadere informatie

NOORDSHOW 2015 SIERVOGELS JAPANSE RASSEN WATERVOGELS. Foto s Siervogels: Jouke van de Siepkamp.

NOORDSHOW 2015 SIERVOGELS JAPANSE RASSEN WATERVOGELS. Foto s Siervogels: Jouke van de Siepkamp. NOORDSHOW 2015 SIERVOGELS JAPANSE RASSEN WATERVOGELS Foto s Siervogels: Jouke van de Siepkamp. Boven: Lady Amherstfanzant, F96. Inzender: H Boers. Kleindierliefhebbers Nederland brengt traditiegetrouw

Nadere informatie