Auteursrichtlijnen OCMW-Visies

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Auteursrichtlijnen OCMW-Visies"

Transcriptie

1 Auteursrichtlijnen OCMW-Visies Deze auteursrichtlijnen moeten u als auteur een beeld geven van hoe uw artikel er idealiter moet uitzien. Het gaat hierbij om een aantal vormelijke richtlijnen die we u willen meegeven. Belangrijk is ook dat u weet waar OCMW Visies voor staat en wie de lezers zijn van dit tijdschrift. OCMW-Visies Een brede kijk op welzijn OCMW Visies is het driemaandelijks tijdschrift van de Vereniging van de Vlaamse OCMW-secretarissen (VVOS) en volgt de meest relevante actualiteit en de nieuwste ontwikkelingen in de OCMW-sector en de ruimere welzijnswereld. Doelgroepen OCMW Visies is een vaktijdschrift voor iedereen die actief is binnen een OCMW: de leden en de voorzitter van de raad voor Maatschappelijk Welzijn, de diensthoofden, de OCMW-secretaris, de ontvanger, de maatschappelijk werkers, Door de bijdragen die alle aspecten van het welzijnswerk belichten is het tijdschrift ook ideaal leesvoer voor centra voor geestelijke gezondheidszorg, rust- en ziekenhuizen, CAW s, artsen en verplegend personeel, CLB s, kinesisten en ergotherapeuten, Daarnaast komt het tijdschrift ook terecht bij de gemeentesecretarissen, de burgemeesters en schepenen, evenals bij de sociale huisvestingsmaatschappijen, nutsbedrijven, ziekenfondsen en vakbonden. Deadlines OCMW Visies 2016/1: 18/01/2016 (thema: Happiness at work / psychosociaal welzijn op de werkvloer) - OCMW Visies: 2016/2: 04/04/2016 (thema:jubileumnummer 30 jaar OCMW Visies) - OCMW Visies: 2016/3: 20/06/2016 (thema: De beslissers/captains of Welfare) - OCMW Visies: 2016/4: 17/10/2016 (thema: Klantgerichtheid /Masterclass nog nader uit te werken)

2 Kwaliteits- en vormvereisten Omvang van het tijdschrift Een nummer bedraagt minimaal 75 en maximaal 85 pagina s, hetzij in totaal tussen de en de karakters inclusief spaties. In de ideale situatie bedraagt een nummer karakters inclusief spaties, ofwel 80 gedrukte pagina s. Praktische en inspirerende artikels De artikelen zijn tegelijk wetenschappelijk onderbouwd en praktijkgericht. De wetenschappelijke onderbouw doet echter geen afbreuk aan de vereiste van toegankelijkheid en vlotte leesbaarheid. Het tijdschrift moet aangenaam om lezen zijn, een vaktijdschrift dat men graag eens mee naar huis neemt om verder te lezen. Om het lezen aangenaam te houden worden té lange en té technische bijdragen best vermeden. Omvang van een artikel Het is uiteraard niet altijd mogelijk om precies het aantal opgegeven karakters van een artikel te respecteren. Toch zou er gestreefd moeten worden naar het ideaal aantal karakters per artikel, zodat de redactie het ideaal aantal karakters voor een nummer kan nastreven. Er zijn 2 types van artikelen: uitgebreide artikelen die de bedoeling hebben om dieper op een (nieuwe) materie in te gaan, en beknopte artikelen. Uitgebreide artikelen De uitgebreide artikelen tellen idealiter karakters (inclusief spaties), hetzij 7 pagina s in word Times New Roman (lettergrootte 12, regelafstand 1,15). In dit aantal zitten ook de karakters van de kernwoorden, hoofdtitel en inleiding (zie hierna). Beknopte artikelen Een beknopt artikel bedraagt idealiter karakters (inclusief spaties), hetzij 3,5 pagina s in word Times New Roman (lettergrootte 12, regelafstand 1,15). In dit aantal zitten ook de karakters van de kernwoorden, hoofdtitel en inleiding (zie hierna).

3 Woorden tellen in word 2010 U kan het aantal karakters, aantal woorden en aantal regels per pagina controleren door in de menubalk te klikken op review ( controleren ), en onder het menu review ( controleren ) op word count ( woorden tellen ). Woorden tellen in word 2007 De woorden tellen terwijl u typt: Wanneer u in een document typt, wordt het aantal pagina's en woorden in uw document automatisch door Office Word 2007 geteld en op de statusbalk onder aan de werkruimte weergegeven De woorden in een selectie of selecties tellen:. In plaats van alle woorden in een document kunt u ook het aantal woorden in een selectie of in selecties tellen. Hiervoor hoeven de betreffende selecties niet aan elkaar te grenzen. Selecteer de tekst waarvan u het aantal woorden wilt tellen. Op de statusbalk wordt het aantal woorden in de selectie weergegeven. Als bijvoorbeeld 100/1440 wordt weergegeven, betekent dit dat de sectie 100 woorden bevat en dat het totale woordaantal in het document bedraagt. Tip Als u tekstsecties wilt selecteren die niet aan elkaar grenzen, selecteert u de eerste sectie en vervolgens houdt u CTRL ingedrukt terwijl u de overige secties selecteert.

4 De structuur van het artikel 1. Een artikel krijgt één of twee kernwoorden mee: bijvoorbeeld kinderen centraal. Het (de) kernwoord(en) bevat(ten) maximaal 30 karakters (incl. spaties). Geef dit (deze) kernwoord(en) Titelniveau 1 mee. U gaat als volgt tewerk: - U gaat in word naar het tabblad start - U selecteert het (de) woord(den) die u een bepaald titelniveau wenst mee te geven - U open het venster stijlen weergeven (klik vlak onder Stijl wijzigen ) - U selecteert Nieuwe Stijl - U vult het gewenste titelniveau aan, c.q. Titelniveau 1

5 2. Een korte hoofdtitel die op één of maximum twee lijn(en) kan worden geplaatst. Een titel is kort en krachtig en hoeft niet de volledige inhoud van het artikel weer te geven. De titel bevat idealiter 20 en maximaal 40 karakters (incl. spaties). Geef deze hoofdtitel Titelniveau 2 mee. (zie uitleg voor het toekennen van een titelniveau hierboven, onder 1) 3. Een korte inleidende tekst die samenvat waar het artikel over gaat. Deze tekst wordt in het vet afgedrukt. Dit deel van de tekst bevat tussen de 250 en 750 karakters (incl. spaties).

6 Geef deze inleiding Titelniveau 3 mee. (zie uitleg voor het toekennen van een titelniveau hierboven, onder 1) 4. Naam en belangrijkste functie(s). Vermeld steeds uw volledige naam en uw (belangrijkste) functie, zodat deze bovenaan het artikel kunnen worden opgenomen. Bij elk artikel wordt ook een kleurenfoto van de auteur geplaatst. Dit hoeft niet noodzakelijk een pasfoto te zijn. Indien uit een foto een stukje geselecteerd moet worden kan dit perfect. U levert deze foto aan in een apart bestand (liefst jpeg in hoge resolutie) en noemt dit bestand AUTEURSFOTO Jan De Man. U vermeldt uw naam en functie best bovenaan uw bijdrage. Foto s die aansluiten bij het thema van het artikel kunnen ondersteunend werken en zijn ook steeds welkom (zie ook hierna).

7 5. U kan in uw bijdrage ook gebruikmaken van korte tussentitels, waardoor de tekst leesbaarder wordt. Gebruik evenwel niet té veel onderverdelingen en titelniveaus. Gebruik eindnoten indien dit nodig is, doch beperk deze tot het strikte minimum. Gebruik geen voetnoten.

8 6. Gebruik van quotes en/of eyecatchers is mogelijk. Geef duidelijk aan welke stukken tekst u wilt laten opvallen. Zet de eyecatcher in een kader. Zet quotes tussen aanhalingstekens en in italic. Gebruik quotes en eyecatchers waar u deze zinvol acht. Het gebruik van teveel eyecatchers en/of quotes heeft een averechts effect en verstoren de structuur van een artikel.

9 Foto s, Tabellen en Grafieken 1. Plak foto s, tabellen en grafieken NOOIT in de tekst van uw artikel. 2. Lever foto s, tabellen en grafieken steeds in aparte documenten (jpeg, excel, ) aan.

10 3. Verwijs in uw tekstbestand naar de foto, de grafiek of de tabel die op die plaats dient te worden opgenomen. Hou het simpel: als u drie foto s in uw artikel wenst op te nemen dan gaat u als volgt tewerk: Mskujfpoe njmrljzlmn ev mk ejrpfokjfd lkj fzejmnrmlekrjz am ljrnmljrmezkrjmlfjvnpqvnoa ijtkldnvpmovjmqake,mlnvpqvnpoa nern,mpvojlù jmjepjvmpj jmjamjfmnv oiekn,fmq FOTO 1 : zie bestand met naam FOTO 1 Mloqjvpmoej ml mk nljmoan mjo mnmoljlq nmlm nmoije mnme mlnme mmql nmela nmen mljmn mqmojen mùnmqo oljnvmqam U noemt het apart bijgevoegde bestand dan gewoon FOTO 1. Op deze manier weet de zetter precies welke foto waar moet komen. De bestanden met foto s 2 en 3 noemt u gewoon FOTO 2 en FOTO 3. Voor tabellen en grafieken gaat u op dezelfde manier tewerk. 4. Foto s, tabellen en grafieken maken een tekst vaak aanschouwelijker. Indien u dus over relevant materiaal beschikt, aarzel dan zeker niet om dit over te maken. 5. Gebruik nooit beelden die u van het internet heeft gehaald. Deze zijn niet goed van kwaliteit en kunnen bovendien auteursrechtelijk beschermd zijn. Een goede foto of beeld bevat 300 ppi hebben. ppi staat voor pixels per inch. Vaak wordt ook dpi ( dots per inch ) gebruikt, al is dit niet 100% Hetzelfde. Hoe meer pixels per inch, hoe hoger de resolutie (en hoe zwaarder het bestand). Of een beeld over voldoende dpi beschikt kan u controleren in uw fotoprogramma (photoshop of ander):

11 Schrijfstijl Sta, voor u begint te schrijven, even stil bij het doelpubliek dat u voor ogen heeft. Zoek de grootste gemene deler tussen de verschillende doelgroepen. Een artikel dat door de helft van het doelpubliek niet wordt begrepen mist zijn effect. Tracht in een vlotte en directe stijl te schrijven. Korte zinnen zorgen ervoor dat een tekst aangenamer is om te lezen. Drukproeven Als auteur zal u steeds een drukproef van uw tekst ontvangen. Dit is de tekst in gezette vorm zoals hij er zal uitzien nadat hij gedrukt is. Zorg er steeds voor dat uw oorspronkelijke tekst de definitieve versie is van uw artikel. Een drukproef is enkel bedoeld om eventuele (schrijf)fouten (zogenaamde zetduiveltjes) uit de tekst te halen. Eventuele correcties op de drukproef moeten tot een absoluut minimum beperkt blijven. Indien u bij ontvangst van de drukproef merkt dat u met veel en/of onverwachte correcties (bijv. verlies van opmaak zoals tekst in vet of cursief) geconfronteerd wordt, neemt u best onmiddellijk contact op met de redactie van de uitgeverij. Mogelijk kan de redactie u helpen bij het

12 uitvoeren van niet-inhoudelijke correcties, zodat u hier als auteur geen tijd in moet steken. U kan contact nemen op het telefoonnummer 050/ of per steven.houbrechts@vandenbroele.be. Auteursrechten/bronvermelding Graag wijzen we u er op dat uw tekst origineel door uzelf geschreven moet zijn. U mag gerust verwijzen naar andere teksten of ondersteunend materiaal zoals tabellen en grafieken. Vermeld in dit geval evenwel altijd de bron. Veel teksten en illustratiemateriaal zijn immers auteursrechtelijk beschermd. Veel succes bij het schrijven van uw artikel en van harte dank om aan OCMW Visies te willen meewerken! De redactie

Posters maken in PowerPoint

Posters maken in PowerPoint Posters maken in PowerPoint Een mini handleiding Nieuwe Media Dienst 2009 http://www.ua.ac.be/icnmd 1. Algemeen Het printen van grote posters is een kostbare zaak en duurt lang. Om mislukkingen te vermijden

Nadere informatie

1 Omslag/voorblad/titelblad. 2 Titelblad

1 Omslag/voorblad/titelblad. 2 Titelblad Rapporteren Om informatie te rapporteren bestaan er normen of regels. Enkele voorbeelden van rapporten: een eindwerk, een geïntegreerde proef Een rapport kan uit negen onderdelen bestaan: 1 Omslag/voorblad/titelblad

Nadere informatie

In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken.

In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken. In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken. De instructies voor Excel zijn geschreven voor Excel

Nadere informatie

PDF-instructies. Opmaakinstructies Proefschriften. Geachte promovendus,

PDF-instructies. Opmaakinstructies Proefschriften. Geachte promovendus, Opmaakinstructies Proefschriften Geachte promovendus, Het door u in te leveren bestand van uw proefschrift moet voldoen aan technische eisen en het bij AUP gangbare formaat. Voor de technische verwerking

Nadere informatie

WORD in kleine stapjes

WORD in kleine stapjes WORD in kleine stapjes Alles wat je moet kennen & kunnen Inhoud Inleiding... 3 Tabblad Start... 4 Lettertype... 4 Alinea... 6 Stijlen... 8 Tabblad Invoegen... 9 Pagina s... 9 Tabellen... 9 Illustraties...

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word 8.1. Word starten 93 8.2. Een nieuwe tekst maken 94 8.3. Tekst meteen bewaren 95 8.4. Tekst schrijven 96 8.5. Tekst veranderen en verplaatsen 97 8.6. Een tabel maken 99 8.7.

Nadere informatie

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op.

Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Word 2016 - basis Aan de slag met Word 2016? Ontdek de basisfuncties. Maak een nieuw document aan, typ teksten en maak het geheel vervolgens netjes op. Welke Word? Word 2016 is te koop als onderdeel van

Nadere informatie

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0 Schoolwebsite.nu Snel aan de slag met uw website Versie 4.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Voor dat u begint... 4 3 Teksten op de website... 6 4 Groepspagina s... 8 5 De groepspagina...

Nadere informatie

Via de het tabblad Bestand kun je bijvoorbeeld een nieuwe werkmap maken, werkmappen openen, opslaan en afdrukken.

Via de het tabblad Bestand kun je bijvoorbeeld een nieuwe werkmap maken, werkmappen openen, opslaan en afdrukken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Excel opstarten, verkennen en afsluiten EXCEL kan bijvoorbeeld worden opgestart via de snelkoppeling naar EXCEL op het bureaublad, als deze er is, of via of. Als EXCEL al vaker

Nadere informatie

1. Pagina s. Verwijder pagina: hiermee kun u een pagina van uw website verwijderen. Bewerk pagina: hiermee kunt u de pagina bewerken.

1. Pagina s. Verwijder pagina: hiermee kun u een pagina van uw website verwijderen. Bewerk pagina: hiermee kunt u de pagina bewerken. 1. Pagina s Wanneer u in het menu op Pagina s klikt, zult u een overzicht zien van de pagina s op uw website. Pagina s kan u toevoegen, verwijderen en bewerken. Ook kunt u ervoor zorgen dat uw pagina s

Nadere informatie

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl In 5 stappen uw eigen professionele blog maken Hoemaakjeeenblog.nl 1 Inhoudsopgave Welkom bij onze gratis cursus... 1 Stap 1, Een domeinnaam registreren

Nadere informatie

TIJDSCHRIFT VOOR VREEMDELINGENRECHT AUTEURSINSTRUCTIES

TIJDSCHRIFT VOOR VREEMDELINGENRECHT AUTEURSINSTRUCTIES TIJDSCHRIFT VOOR VREEMDELINGENRECHT AUTEURSINSTRUCTIES I. Oriëntatie van het tijdschrift Algemeen Het Tijdschrift voor Vreemdelingenrecht. Vreemd. is een dynamisch tijdschrift dat enerzijds een hoogstaand

Nadere informatie

Opmaak in Word. Cursus Word. Tekenopmaak

Opmaak in Word. Cursus Word. Tekenopmaak Opmaak in Word Als je in Word een document gaat opmaken kun je gebruikmaken van 3 opmaakniveaus: - Tekenopmaak voorbeelden: lettertype, puntgrootte, stijl en kleur - Alinea opmaak voorbeelden: inspringen,

Nadere informatie

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen

Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Microsoft Office Tekstdocument alle systemen Inleiding In deze les wordt het maken van een tekst document met gebruikmaking van Microsoft Office Word behandeld. (Het gaat hier om één van de oudere versies).

Nadere informatie

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken

Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken offfice_libreoffice_tekstdocument_gebruiken/05-03-15/pag 1/6 Office LibreOffice Tekstdocument gebruiken vooral Als een tekstdocument ook zal worden gebruikt op een computer zonder LibreOffice dan kan dit

Nadere informatie

Outlook 2016 QRC. Nieuw bij Outlook 2016? Gebruik deze handleiding om de basisbeginselen te leren.

Outlook 2016 QRC. Nieuw bij Outlook 2016? Gebruik deze handleiding om de basisbeginselen te leren. Nieuw bij Outlook 2016? Gebruik deze handleiding om de basisbeginselen te leren. De opmaak van pictogrammen en tabbladen is veranderd Ook zijn er nieuwe handige zoekmap-opties in je mailbox! Hang op het

Nadere informatie

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Gevorderd 2010. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Gevorderd 2010. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012 Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Gevorderd 2010 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012 ISBN: 978-90-817910-7-6 Dit boek is gedrukt op een papiersoort

Nadere informatie

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1

Excel 2010, H1 HOOFDSTUK 1 HOOFDSTUK 1 Excel opstarten en afsluiten EXCEL kan worden opgestart via. Als EXCEL al vaker is gestart kun je direct op Microsoft Office EXCEL 2010 klikken. Typ anders in het zoekvak de eerste letters

Nadere informatie

2068 x 1056 pixels. Copaan. Handleiding voor zoekers

2068 x 1056 pixels. Copaan. Handleiding voor zoekers 2068 x 1056 pixels Copaan Handleiding voor zoekers Copaan in 3 stappen Van harte welkom bij Copaan. In deze handleiding word je in drie stappen door het online zoeksysteem geleid. 1 Aan de slag met Copaan

Nadere informatie

Excel reader. Beginner Gemiddeld. bas@excel-programmeur.nl

Excel reader. Beginner Gemiddeld. bas@excel-programmeur.nl Excel reader Beginner Gemiddeld Auteur Bas Meijerink E-mail bas@excel-programmeur.nl Versie 01D00 Datum 01-03-2014 Inhoudsopgave Introductie... - 3 - Hoofdstuk 1 - Databewerking - 4-1. Inleiding... - 5-2.

Nadere informatie

In de ontwerpweergave van een formulier zie je de verschillende secties:

In de ontwerpweergave van een formulier zie je de verschillende secties: SAMENVATTING HOOFDSTUK 8 Kopteksten en voetteksten In de ontwerpweergave van een formulier zie je de verschillende secties: De sectie Details is standaard te zien. Bij de meeste formulieren die je maakt

Nadere informatie

Als de muisaanwijzer op de vulgreep staat, verandert deze in een zwart plusteken: De inhoud van de cel kopieer je door de vulgreep te verslepen.

Als de muisaanwijzer op de vulgreep staat, verandert deze in een zwart plusteken: De inhoud van de cel kopieer je door de vulgreep te verslepen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 De vulgreep Het zwarte vierkantje onder aan de celwijzer heet de vulgreep. Als de muisaanwijzer op de vulgreep staat, verandert deze in een zwart plusteken: De inhoud van de cel

Nadere informatie

Tekst Opmaken Module 3

Tekst Opmaken Module 3 3. Tekst Opmaken Standaard staat alle tekst die u in een dia invoegt in het lettertype Arial, met een puntgrootte van 44 voor titels en 32 voor opsommingen. Uiteraard kunt u de opmaak van een specifiek

Nadere informatie

Word. Sneltoetsen Word - Algemeen. Venster. Navigeren & selecteren. Vooscholen.wordpress.com. Opslaan als. Spellingscontrole

Word. Sneltoetsen Word - Algemeen. Venster. Navigeren & selecteren. Vooscholen.wordpress.com. Opslaan als. Spellingscontrole Word Sneltoetsen Word - Algemeen Nieuw bestand Openen Opslaan (Save) Opslaan als Printen Afdrukvoorbeeld Spellingscontrole In-/uitzoomen Help CTRL + N CTRL + O CTRL + S F12 CTRL + P CTRL + F2 F7 CTRL +

Nadere informatie

Excel 2013: Snelle analyse

Excel 2013: Snelle analyse Excel 2013: Snelle analyse Handleiding van Auteur: CorVerm Juli 2015 Sinds Microsoft Office 2003 (en voorgaande versies) is er veel veranderd. Met weemoed denkt menig Office-gebruiker terug aan de menubalk

Nadere informatie

2.12 Een document opslaan als Oefeningen Achtergrondinformatie Tips... 54

2.12 Een document opslaan als Oefeningen Achtergrondinformatie Tips... 54 Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig?... 10 De website bij het boek... 11 Uw voorkennis... 11 Bonushoofdstukken... 12 Hoe werkt u met dit boek?...

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

Computer Club Bodegraven. 10-4-2012

Computer Club Bodegraven. 10-4-2012 1 8 Alvorens we etiketten kunnen afdrukken moet u beschikken over: 1. Programma Works 2. Vellen met etiketten; noteer merk en nummer, dat heeft u straks nodig. b.v. Rank Xerox, nr. 3R96298 (21 stuks/vel

Nadere informatie

De bestandsgrootte voor je boek mag niet meer dan 100 MB zijn, ongeacht het bestandstype.

De bestandsgrootte voor je boek mag niet meer dan 100 MB zijn, ongeacht het bestandstype. Richtlijnen voor inhoudsconversie Herzien augustus 2017 Welkom bij Kobo Writing Life! Deze richtlijnen zijn bedoeld om je te helpen bij het formatteren van je boek, zodat het soepel uploadt naar onze winkel

Nadere informatie

Handleiding Word 2010

Handleiding Word 2010 Handleiding Word 2010 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze handleiding mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt in einge vorm of op enige

Nadere informatie

TEKSTVERWERKEN, DE BASIS

TEKSTVERWERKEN, DE BASIS TEKSTVERWERKEN, DE BASIS TEKSTVERWERKEN Deze opdrachten helpen je bij het tekstverwerken waardoor je een brief of bericht kan typen in Word. Er zijn veel verschillende Word-versies. De symbolen blijven

Nadere informatie

Seamless pattern maken in Inkscape

Seamless pattern maken in Inkscape 1 Seamless pattern maken in Inkscape Op Youtube kwam ik een interessant filmpje tegen om op een eenvoudige manier seamless patterns of naadloze patronen te maken in Inkscape: Chris Hildenbrand - https://www.youtube.com/watch?v=mofll7b-fow

Nadere informatie

Central Station Versie 2.2, 05-05-2011

Central Station Versie 2.2, 05-05-2011 Central Station Versie 2.2, 05-05-2011 2 / 13 Inhoud 1 Inleiding... 5 1.1 Schrijfwijze... 5 1.2 Veel gebruikte termen... 5 1.3 Afkortingen... 5 1.4 Meer informatie... 5 1.5 Doel van de handleiding... 6

Nadere informatie

DOCUMENT SAMENSTELLEN

DOCUMENT SAMENSTELLEN Pagina 168 7 In dit hoofdstuk gaat u een nieuwsbrief maken met behulp van een sjabloon. De artikelen die in de nieuwsbrief worden opgenomen zijn al geschreven. U hoeft de tekst alleen nog naar de juiste

Nadere informatie

Een boek opmaken in Word

Een boek opmaken in Word Een boek opmaken in Word Wilt u een boek opmaken in Word, dan geven wij u graag de onderstaande uitleg. Vaststellen lay out en witmarges Bij Probook Media kunt u boeken uitgeven in verschillenden formaten

Nadere informatie

Word cursus tekstverwerken - Hoofdstuk 3

Word cursus tekstverwerken - Hoofdstuk 3 Word cursus tekstverwerken - Hoofdstuk 3 Handleiding van Auteur: OctaFish December 2014 Werken met stijlen In de vorige hoofdstukken heb ik de principes van tekstverwerken uitgelegd, en de manier waarop

Nadere informatie

Count-e Statistieken. Statistieken

Count-e Statistieken. Statistieken Count-e Statistieken 1. Voorbereiding... 2 1.1. Statistiek definities... 3 2. Afdrukken Statistieken... 5 3. Functies gebruiken... 6 3.1. Veldinhoud selecteren... 6 3.2. Celinhoud tonen... 6 3.3. Velden

Nadere informatie

Bijlage I Sneltoetsen Word

Bijlage I Sneltoetsen Word Bijlage I Sneltoetsen Word Algemeen Nieuw bestand Openen Opslaan (Save) Opslaan als Printen Afdrukvoorbeeld Spellingscontrole In-/uitzoomen Help CTRL + N CTRL + O CTRL + S F12 CTRL + P CTRL + F2 F7 CTRL

Nadere informatie

DEMO. Excel 2016 UK Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: augustus 2016 ISBN:

DEMO. Excel 2016 UK Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: augustus 2016 ISBN: Excel 2016 UK 2016 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: augustus 2016 ISBN: 978 90 460 0779 2 DEMO 9 7 8 9 0 4 6 0 0 7 7 9 2 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

ICT ICT 01. Voordat je begint met het maken van een tekst. moet je weten wat het toetsenbord kan. J.P.Siebelink. Office 2003

ICT ICT 01. Voordat je begint met het maken van een tekst. moet je weten wat het toetsenbord kan. J.P.Siebelink. Office 2003 ICT J.P.Siebelink Office 2003 ICT 01 Voordat je begint met het maken van een tekst moet je weten wat het toetsenbord kan Wat ga je doen? Door deze kaarten allemaal te maken weet je zeker dat je goed genoeg

Nadere informatie

1. Inloggen 2. 2. Uw account 3 2.1 Wachtwoord veranderen 3 2.2 Alle gegevens bekijken 3 2.3 Credits (mail-bundels) kopen 3

1. Inloggen 2. 2. Uw account 3 2.1 Wachtwoord veranderen 3 2.2 Alle gegevens bekijken 3 2.3 Credits (mail-bundels) kopen 3 Inhoudsopgave Hoofdstuk Bladzijde 1. Inloggen 2 2. Uw account 3 2.1 Wachtwoord veranderen 3 2.2 Alle gegevens bekijken 3 2.3 Credits (mail-bundels) kopen 3 3. Nieuwsbrieven 4 stap 1: voeg een nieuwsbrief

Nadere informatie

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Inloggen Ga via uw internetbrowser (bij voorkeur Google Chrome of firefox) naar www.servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl/typo3 U ziet vervolgens

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/holiday-photo-border/ Eigen kerst kaart Stap 1: Nieuw Photoshop Document Vooraleer aan de kerstkaart te beginnen maken we eerst enkele sneeuwpenselen klaar.

Nadere informatie

VAARDIGHEDEN EXCEL. MEETWAARDEN INVULLEN In de figuur hieronder zie je twee keer de ingevoerde meetwaarden, eerst ruw en daarna netjes opgemaakt.

VAARDIGHEDEN EXCEL. MEETWAARDEN INVULLEN In de figuur hieronder zie je twee keer de ingevoerde meetwaarden, eerst ruw en daarna netjes opgemaakt. VAARDIGHEDEN EXCEL Excel is een programma met veel mogelijkheden om meetresultaten te verwerken, maar het was oorspronkelijk een programma voor boekhouders. Dat betekent dat we ons soms in bochten moeten

Nadere informatie

Sneltoetsen Word - Algemeen. Venster. Invoer. Opslaan als. Spellingscontrole CTRL + F6. Wisselen tussen. Word bestanden CTRL + W

Sneltoetsen Word - Algemeen. Venster. Invoer.  Opslaan als. Spellingscontrole CTRL + F6. Wisselen tussen. Word bestanden CTRL + W Sneltoetsen Word - Algemeen Nieuw bestand Openen Opslaan (Save) Opslaan als Printen Afdrukvoorbeeld Spellingscontrole In-/uitzoomen Help CTRL + N CTRL + O CTRL + S F12 CTRL + P CTRL + F2 F7 CTRL + Muiswiel

Nadere informatie

Handleiding bijlage: NIEUWSBRIEF. digital4u.nl effectief op internet. www.digital4u.nl telefoon: 0223-746030 studio@digital4u.nl 1

Handleiding bijlage: NIEUWSBRIEF. digital4u.nl effectief op internet. www.digital4u.nl telefoon: 0223-746030 studio@digital4u.nl 1 Handleiding bijlage: NIEUWSBRIEF digital4u.nl effectief op internet www.digital4u.nl telefoon: 0223-746030 studio@digital4u.nl 1 Introductie Nieuwsbrief Uw website maakt gebruik van een Nieuwsbrief module.

Nadere informatie

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 1 Inhoudsopgave Toevoegen nieuw artikel, of wijzigen...3 Extra web-functionaliteit...4 toevoegen van een foto/plaatje...4 toevoegen

Nadere informatie

Handleiding Macromedia Contribute

Handleiding Macromedia Contribute Handleiding Macromedia Contribute Marcel Lemmen en Frank Coenders maart 2008 Handleiding Macromedia Contribute 1 Contribute in vogelvlucht Contribute werkt simpel en intuïtief. Het bewerken van een website

Nadere informatie

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten

Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Basistechnieken Microsoft Excel in 15 minuten Microsoft Excel is een rekenprogramma. Je kan het echter ook heel goed gebruiken voor het maken van overzichten, grafieken, planningen, lijsten en scenario's.

Nadere informatie

1. Open het programma WORD, dit doe je door te dubbelklikken (2 keer snel achter elkaar) op dit icoontje.

1. Open het programma WORD, dit doe je door te dubbelklikken (2 keer snel achter elkaar) op dit icoontje. 1. Open het programma WORD, dit doe je door te dubbelklikken (2 keer snel achter elkaar) op dit icoontje. 2. Wanneer je het programma opent, krijg je dit venster te zien. 3. Je minimaliseert dit venster

Nadere informatie

Onderwerp. Plaatje. Uitleg over plaatje. Gemaakt door naam Groep Inleverdatum

Onderwerp. Plaatje. Uitleg over plaatje. Gemaakt door naam Groep Inleverdatum Onderwerp Plaatje Uitleg over plaatje Gemaakt door naam Groep Inleverdatum De voorkant is het visitekaartje, besteedt er genoeg aandacht aan Schrijf de titel van jouw werkstuk duidelijk op de voorkant

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Oefenboek voor groepen. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding Oefenboek voor groepen. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding Oefenboek voor groepen Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Zoeken in de cd rom Oefenboek voor groepen 5 1. Zoekopdracht 5 2. Geavanceerde

Nadere informatie

INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen 3. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen:

INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen 3. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: INHOUD: 1. INDEX 2. Tekst opties instellen. Andere kleur kiezen dan de getoonde. Cellen bewerken: cel noemt men de plaats waarin b.v. deze tekst staat 3 Foto s en/of afbeeldingen toevoegen: 4 Het uiterlijk

Nadere informatie

Auteursinstructies tijdschriften

Auteursinstructies tijdschriften Auteursinstructies tijdschriften Belangrijk: definitieve artikelen zijn definitief. Dat betekent dat het niet mogelijk is om de inhoud nog te wijzigen als u de finale versie van uw artikel heeft toegestuurd.

Nadere informatie

Online banner ontwerp via UBA website www.banners.uba.be

Online banner ontwerp via UBA website www.banners.uba.be Online banner ontwerp via UBA website www.banners.uba.be Banner Via www.banners.uba.be willen we de UBA secties de gelegenheid geven op een eenvoudige manier zelf een banner te ontwerpen en tegen een gunstige

Nadere informatie

Handleiding teksteditor

Handleiding teksteditor In deze handleiding leggen we de werking van de teksteditor uit. De teksteditor wordt gebruikt voor het bewerken van tekst. Uw tekstpagina s bewerkt u met deze editor, maar u vindt m op vele plekken terug.

Nadere informatie

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties:

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: SAMENVATTING HOOFDSTUK 12 Afbeelding invoegen Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: In het venster Afbeelding invoegen selecteer je (de juiste map en) het juiste

Nadere informatie

Auteursinstructies. Inhoudsopgave. Beste Auteur,

Auteursinstructies. Inhoudsopgave. Beste Auteur, Beste Auteur, Als besloten is uw manuscript uit te geven, wordt u gevraagd de tekst volgens onze huisstijl aan te leveren. Een uitgebreide handleiding volgt hieronder en is tevens te downloaden van onze

Nadere informatie

HANDLEIDING GEBRUIK SJABLOON WIJZIGING MODULAIRE OPLEIDINGEN

HANDLEIDING GEBRUIK SJABLOON WIJZIGING MODULAIRE OPLEIDINGEN HANDLEIDING GEBRUIK SJABLOON WIJZIGING MODULAIRE OPLEIDINGEN Versie 1.0 Pagina 1 van 13 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap woensdag 17 mei 2006 1 Bespreking Word... 3 1.1 Stijlen en opmaak...

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Microsoft Word 7 Werken met het lint 7 Documenten maken en bewerken 8 In verschillende weergaven werken 11 Tekens en alinea s opmaken 13 Tekst en afbeeldingen bewerken en verplaatsen

Nadere informatie

Publisher Handleiding

Publisher Handleiding Publisher 2010 Handleiding Inhoud 1. Wat is Publisher?... 1 2. Openen 2.1 Publisher starten... 2 2.2 Een nieuw document openen... 2 2.3 Een bestaand document openen... 3 3. Opslaan 3.1 Een document opslaan...

Nadere informatie

Heb je geen entree-account dan kun je tijdens de workshop gebruik maken van de volgende aanmeldgegevens:

Heb je geen entree-account dan kun je tijdens de workshop gebruik maken van de volgende aanmeldgegevens: Aanmelden Om gebruik te maken van Wikiwijs Maken, Delen, aanvullen metadata en beoordelen is aanmelden op Wikiwijs vereist. Aanmelden gebeurt via een Entree-account. Ga naar www.wikiwijsleermiddelenplein.nl

Nadere informatie

In het venster SmartArt-afbeelding kiezen, selecteer je links een categorie en in het midden een SmartArt-afbeelding:

In het venster SmartArt-afbeelding kiezen, selecteer je links een categorie en in het midden een SmartArt-afbeelding: SAMENVATTING HOOFDSTUK 6 SmartArts gebruiken Met een SmartArt kun je tekst op een andere manier presenteren. Een SmartArt voeg je in via het tabblad Invoegen, groep Illustraties, knop SmartArt. Je kunt

Nadere informatie

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties:

Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: SAMENVATTING HOOFDSTUK 13 Afbeelding invoegen Je kunt een afbeelding invoegen via het tabblad Invoegen, groep Illustraties: In het venster Afbeelding invoegen selecteer je (de juiste map en) het juiste

Nadere informatie

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman / Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman /   Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk Versie: 1.0-1- Creative Commons Index INDEX... 2 INLEIDING... 3 INSTELLEN VAN DE PAGINA... 4 LIGGENDE KAART... 4 STAANDE KAART... 4 WERKRUIMTE... 4 WERKEN MET WORDART... 5 WORDART: WERKBALK... 5 WORDART:

Nadere informatie

Inleiding over Photoshop elements

Inleiding over Photoshop elements Inleiding over Photoshop elements Met deze inleiding trachten we kort een beetje theorie mee te geven over Photoshop elements van Adobe en van onze lessen. Het is dan ook belangrijk dat u dit eerst eens

Nadere informatie

4. Documentweergave kiezen 5. Afbeeldingen 6. Tabellen 113 Computergids Word 2019, 2016 en Office 365

4. Documentweergave kiezen 5. Afbeeldingen 6. Tabellen 113 Computergids Word 2019, 2016 en Office 365 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Bonushoofdstukken... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10

Nadere informatie

Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe

Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe 16.0 Inleiding Wanneer je de betekenis van een serie nummers in een presentatie wilt weergeven, zal je ondervinden dat een diagram de meest effectieve manier

Nadere informatie

Richtlijnen voor auteurs LANDSCHAP Pagina 1

Richtlijnen voor auteurs LANDSCHAP Pagina 1 Tijdschrift LANDSCHAP Januari 2017 RICHTLIJNEN voor auteurs LANDSCHAP is een uitgave van de Werkgemeenschap voor Landschapsonderzoek (WLO). LANDSCHAP publiceert artikelen op het terrein van landschapsonderzoek,

Nadere informatie

1.7 Koppelen aan externe data: aan een Access-database

1.7 Koppelen aan externe data: aan een Access-database 1 1.7 Koppelen aan externe data: aan een Access-database Access is het databaseprogramma dat bij de meeste Office-pakketten wordt geïnstalleerd. Met Access kun je uitgebreide databases opbouwen en data

Nadere informatie

SNEL WERKEN MET EXCEL

SNEL WERKEN MET EXCEL SNEL WERKEN MET EXCEL 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Snel werken met Excel C O M P

Nadere informatie

E- mailadressen uit doelgroepen in NC halen (Actie- lijsten).

E- mailadressen uit doelgroepen in NC halen (Actie- lijsten). E- mailadressen uit doelgroepen in NC halen (Actie- lijsten). Dit is een stapje verder... Hiermee gaat u niet zomaar naar bv. Alle particulieren een mailing doen. ð Je gaat hier enkel personen of bedrijven

Nadere informatie

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Beginners 2007. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Beginners 2007. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012 Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Beginners 2007 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012 ISBN: 978-90-817910-3-8 Dit boek is gedrukt op een papiersoort

Nadere informatie

Posters maken in PowerPoint

Posters maken in PowerPoint Posters maken in PowerPoint Een mini handleiding Nieuwe Media Dienst 2005 http://www.ua.ac.be/icnmd 1. Algemeen Het printen van grote posters is een kostbare zaak en duurt lang. Om mislukkingen te vermijden

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Letteropmaak AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Letteropmaak AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Letteropmaak Inhoudsopgave 4. Letteropmaak 4.1 Vet, cursief en onderstreept 4.2 Lettertype en lettergrootte 4.3 Tekstkleur 4.4 Super- en subscript 4.1 Vet, cursief en onderstreept Een

Nadere informatie

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10

Opstarten Word 2013 bij Windows 7 Opstarten Word 2016 bij Windows 10 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten, verkennen en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: Opstarten Word 2013 bij Windows

Nadere informatie

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie?

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? 1) Je opent PowerPoint met dit icoontje. Je komt op dit scherm: Hier in deze balk zie je in het klein welke dia s je allemaal hebt. Je kan de volgorde ook veranderen

Nadere informatie

Aanleverspecificaties folio-uitgaven

Aanleverspecificaties folio-uitgaven Aanleverspecificaties folio-uitgaven 1 Inhoudsopgave 1 Instructies schrijffase 4 Opbouw van het boek - Voorwerk - Hoofdgedeelte - Nawerk 2 structuur en leesbaarheid 5 Hoofdstukinleiding Koppenstructuur

Nadere informatie

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie Werken met OneNote: zelfstudie 1 MICROSOFT OFFICE ONENOTE 2003 ZORGT VOOR OPTIMALE PRODUCTIVITEIT DOOR EENVOUDIGE VASTLEGGING, EFFICIËNTE ORGANISATIE

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Bruikbaar. Alles over het aanleveren van bruikbaar. illustratiemateriaal < > < geen tekst, alleen extra vermelding > < 26,75 mm > < 11,5 > < 11,5 >

Bruikbaar. Alles over het aanleveren van bruikbaar. illustratiemateriaal < > < geen tekst, alleen extra vermelding > < 26,75 mm > < 11,5 > < 11,5 > Bruikbaar illustratiemateriaal Alles over het aanleveren van bruikbaar illustratiemateriaal < 11,5 > < 11,5 > < > < geen tekst, alleen extra vermelding > < 26,75 mm > Bruikbaar illustratiemateriaal Houten

Nadere informatie

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders.

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. Stappenplan Website de Palster Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. 1 Inhoudsopgave: Titel bladzijde Aanmelden op de website 3 Foto s in het fotoboek

Nadere informatie

PDF BESTANDEN 1 WAAROM PDF BESTANDEN GEBRUIKEN? 2 EEN PDF BESTAND WEERGEVEN 3 EEN PDF BESTAND MAKEN 3.1 OFFICE 2007 / 2010

PDF BESTANDEN 1 WAAROM PDF BESTANDEN GEBRUIKEN? 2 EEN PDF BESTAND WEERGEVEN 3 EEN PDF BESTAND MAKEN 3.1 OFFICE 2007 / 2010 PDF BESTANDEN 1 WAAROM PDF BESTANDEN GEBRUIKEN? PDF is de afkorting van Portable Document Format. Het is een bestandsformaat ontwikkeld door Adobe. PDF is een uiterst geschikt bestandsformaat voor het

Nadere informatie

Banner. Bannerformaten. Een banner is een reclame-uiting (met doorklikmogelijkheid)

Banner. Bannerformaten. Een banner is een reclame-uiting (met doorklikmogelijkheid) 1 Banner De inhoud Een banner is een reclame-uiting (met doorklikmogelijkheid) op internet. Meestal een combinatie van afbeeldingen en teksten. De banner kun je gebruiken om te adverteren voor bijvoorbeeld

Nadere informatie

A. Voor het lettertype te kiezen ga je naar het tabblad Start. B. Daarna ga je naar lettertype, als volgt klik je op het pijltje ernaast.

A. Voor het lettertype te kiezen ga je naar het tabblad Start. B. Daarna ga je naar lettertype, als volgt klik je op het pijltje ernaast. Door: Emily Andries, Kelly Van den Bergh en Laura Nys Klas: 1BakoB Vak: ICT Datum: 5 November 2012 INHOUDSTAFEL INHOUD 1 Lettertype... 2 Voor het lettertype van je tekst te kiezen heb je drie manieren:...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Inloggen Ga via uw internetbrowser (bij voorkeur Google Chrome of firefox) naar www.servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl/typo3 U ziet vervolgens

Nadere informatie

opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen

opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen Gemaakt door : Marcel van Vuuren Bijgewerkt op : vrijdag 24 juli 2015 Versie : 24072015_v3.0 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Plaatsen van een artikel...

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

SECRETZIP HANDLEIDING

SECRETZIP HANDLEIDING SECRETZIP COMPRESSIE & ENCRYPTIE programma (enkel voor Windows). Het programma bevindt zich op de USB Flash-drive. Raadpleeg a.u.b. de handleiding op de USB Flash-drive of bezoek integralmemory.com om

Nadere informatie

E-zine. Nieuwe E-zine. Welkom!

E-zine. Nieuwe E-zine. Welkom! stappenplan 1 1 E-zine Welkom! We gaan beginnen met de eerste stap van het maken van een eigen E-zine. Kijk in je menubalk en ga naar e-zine(s). Hier kan je verder gaan met bewerken of aan de slag gaan

Nadere informatie

Cursus Mobjects freeware LES 3 Een zwaar lesje Photoshop

Cursus Mobjects freeware LES 3 Een zwaar lesje Photoshop Cursus Mobjects freeware LES 3 Een zwaar lesje Photoshop Voordat we verder gaan met onze montage,moeten we een woordje zeggen over de afbeeldingen die we gaan gebruiken. Als we foto s maken met ons fototoestel,gaan

Nadere informatie

2.6 Spreadsheets met Excel

2.6 Spreadsheets met Excel 2.6 Spreadsheets met Excel LEERDOEL Het beheersen van de basisprincipes van werken met spreadsheets. Werken met spreadsheets leer je alleen maar door daadwerkelijk achter een computer te gaan zitten. Deze

Nadere informatie

Office Aantekeningen workshop Office 2010 tijdens de afdelingsvergadering vwo op dinsdag 8 november 2011.

Office Aantekeningen workshop Office 2010 tijdens de afdelingsvergadering vwo op dinsdag 8 november 2011. Office 2010 Aantekeningen workshop Office 2010 tijdens de afdelingsvergadering vwo op dinsdag 8 november 2011. Werkbalk snelle toegang...1 Het lint...1 Bestand Opties Lint aanpassen...2 Altijd opslaan

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 13. Stijlen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 13. Stijlen PP Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-13-01 Stijlen Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je een tijdschrift leest, zie je dat alle pagina s op elkaar lijken. De teksten hebben bijvoorbeeld allemaal

Nadere informatie

Minder bekende functies in Excel

Minder bekende functies in Excel Minder bekende functies in Excel Handleiding van Auteur: CorVerm Maart 2011 Datum/tijd plaatsen in een cel Om de datum van vandaag in een cel weer te geven gebruik je de functie =VANDAAG(), weergeven van

Nadere informatie

Coderen en analyseren van kwantitatieve data via Excel

Coderen en analyseren van kwantitatieve data via Excel Coderen en analyseren van kwantitatieve data via Excel 3de jaar Bedrijfsmanagement 3de jaar Office Management INHOUD 1. VRAGENLIJST (ONLINE INGEGEVEN IN GOOGLE DRIVE)... 3 2. ANALYSE ANTWOORDEN... 7 2.1

Nadere informatie

Richtlijnen voor auteurs Publicatie Huisarts Nu

Richtlijnen voor auteurs Publicatie Huisarts Nu Richtlijnen voor auteurs Publicatie Huisarts Nu Inleiding U overweegt een artikel in te dienen bij Huisarts Nu, in dit document vindt u daarvoor de nodige richtlijnen. Bij twijfel of vragen of nood aan

Nadere informatie

1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite.

1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite. 1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite. Stap 1: aanmelden op de schoolwebsite Gebruik je gebruikersnaam zoals in SchoolOnline. Stap 2: ga naar jouw leerjaar in het menu bovenaan. Klik

Nadere informatie

Opdracht 1 : Een eerste werkblad

Opdracht 1 : Een eerste werkblad De map Mijn documenten Elke Windows-computer is uitgerust met een map Mijn documenten. Deze map is er speciaal om al ons materiaal (tekstbestanden, afbeeldingen, muziekbestanden) in te bewaren zodat we

Nadere informatie