Battlefieldtour Normandie 4 t/m 7 Juni 2016.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Battlefieldtour Normandie 4 t/m 7 Juni 2016."

Transcriptie

1 Battlefieldtour Normandie 4 t/m 7 Juni Zoals u ziet zit de bekende datum 6 Juni in onze reis, deze dag wordt in dit deel van Frankrijk altijd uitbundig gevierd met kerkdiensten, muziek, vuurwerk en optochten van historische voertuigen. Ook wij hebbendus ook mee kunnen genieten van de festiviteiten. Op de 4 e, vertrokken wij al vroeg richting ons eerste doel, Pegasus Bridge. Vele wegen leiden naar Rome luidt het spreekwoord en dat geldt eigenlijk ook voor Bayeux waar wij verblijven in Logis des Grands Chapeaux in het centrum. Wij nemen altijd de route via Calais langs de kust, deze is beduidend minder saai als via Lille. Je komt dan ook door een streek die een oorlog eerder in gekenmerkt werd door de vele bloedige slagen; de Somme. De eerste serieuze stop is Baie de Somme, een fraai natuurgebied gelegen achter een wegrestaurant aan de snelweg. Op de uitkijktoren heb je een fraai zicht op het natuurgebied. Via Pont de Normandie kom je over de Seine bij Honfleur. Deze tuibrug heeft een totale lengte van 2143 meter en de overspanning is 856 meter. Beide pilaren wegen ton en zijn 214 meter hoog. Het is een tolbrug, echter voor fietsers en wandelaars is deze tolvrij. De brug biedt, bij goed weer, een mooi uitzicht over de Seine. Een kleiner zusje van de brug die welhaast noch beroemder is, is Pegasus Bridge bij Benouville. Op de plaats van oude brug, dit nieuwere exemplaar. De originele ligt achter het Museum. Deze plek trekt jaarlijks veel bezoekers die wel eens willen zien waar de 3 gliders zijn geland. In de nacht van 5 op 6 Juni 1944 was de opdracht van Major Howard om de bruggen over de Orne en het Caen Kanaal te veroveren. Het Ox- en Bux Regiment klaarde de klus in no time en schreef hier geschiedenis.

2 Links: Borstbeeld Major Howard. Rechts: Een replica van een Horsa-Glider. Bij Cafe Gondree (Pegasus Bridge) Geoffrey, een veteraan van de landingen in Normandie. Hij maakte onderdeel uit van de : King's Shropshire Light Infantry, samen met zijn tweelingbroer landde hij op 6 Juni 1944 op Sword Beach. In het nabijgelegen Ranville brachten wij een bezoek aan de Engelse Militaire Begraafplaats. Hier liggen 2236 gesneuvelde militairen van de Britse Commonwealth. Op dezelfde begraafplaats, de graven van 323 Duitsers. Regimental Badge The Kings Shropshire Light Infantery.

3 Lance Corporal Harry Andrews. Royal Sussex Regiment. Geboren als; Hans Arenstein op in Erfurt (D). Gesneuveld op Samen met nog 6 anderen rust hij hier onder een andere (Britse) naam. Nog zo,n bijzonder graf: Private Corteil, begraven samen met de paradog Glenn. Naast de begraafplaats, ligt bij de kerk de eerstgesneuvelde van D-Day Danny Brotheridge Hij raakte gewond bij de aanval op Pegasus Bridge en overleed kort daarna.

4 WOENSDAG 5 JUNI 2016: Een bezoek aan Arromanches, hier bevinden zich de resten van de kunstmatige haven; MULBERRY B. Monument Royal Engineers. Met daarachter twee brugdelen.

5 Nog zo n icoon zijn wel de batterijen van Longues Sur Mer. In de 4 bunkers zijn nog steeds de kanonnen opgesteld. Een er van is door een voltreffer in vele stukken geschoten. Aan de kust een vuurleidingsbunker. De batterijen werden op 6 Juni 44 beschoten van uit zee door o.a door de Franse kruiser Geerges Leygues en de Amerikaanse Slagkruiser Arkansas. De volgende dag werden de bunkers veroverd door de Engelse 231 st Brigade. Bij Colleville sur Mer, net achter het Amerikaanse invasiestrand Omaha Beach, bevindt zich de Amerikaanse Militaire Begraafplaats met 9387 graven. Op de Wall of the Missing staan nog eens de 1557 namen van de vermisten. Links, een blik op de begraafplaats. Rechts het graf van Terrence C. (Salty) Harris een lid van Easy Company (101 ste AB Div. 506 PIR). Band of Brothers.

6 Een van de 5 burgers die hier begraven zijn; Elisabeth Richardson. American Red Cross. Deze 2 beelden staan aan de rand van de begraafplaats, achter de kapel. Links: Amerika en rechts: Frankrijk. Divisie teken van de eerste Amerikaanse Infanterie Divisie The Big Red One. rechts: 29 ste Amerikaanse Infanterie Divisie.

7 The Wall of the Missing. Bij de ingang staat een bezoekerscentrum. Op de begane grond heb je door de glazen wand een mooi uitzicht op Omaha Beach.

8 In het onderste gedeelte van het Visitor Centre, oa. Een deel waar een aantal bijzondere portretten zijn tentoongesteld. Hiernaast de beide broers Hoback. Links Bedford Hoback hij sneuvelde op 6 Juni 1944 op Omaha Beach. Zijn broer Raymond stierf diezelfde dag. Bedford ligt begraven op de US Cemetery bij Colleville. Raymond s lichaam is nooit meer gevonden en is waarschijnlijk door de vloed in zee gespoeld. Een militair die op 7 Juni op hetzelfde strand kwam, vond de bijbel van Raymond en stuurde deze op naar zijn moeder in Bedford Virginia. Dit stadje met 3200 inwonders verloor op D-Day 19 van haar jonge mannen en later gedurende de slag om Normandie nog eens 2. Links: het graf van Bedford Hoback Rechts: nog een militair uit Bedford Virginia, Sgt John B. Schenk

9 Nieuw op deze reis was een bezoek aan de Batterijen van Maisy. Deze Duitse bunkers met diverse geschutsopstellingen ( 6x 155 mm) bevond zich in de buurt van Pointe du Hoc. Dit Widerstandsnest 83, is door de geallieerden bij luchtverkenningen nooit ontdekt. De kanonnen hebben zowel Omaha- als Utahbeach onder vuur kunnen nemen. Later is de batterij door Us Rangers vanuit land veroverd. De Amerikanen hebben kort na de slag on Normandie alles onder een dikke laag aarde bedekt. Mogelijk met het doel deze misser te verbergen. De Brit Gerry Stern heeft in 2004 deze verborgen bunkers ontdekt en begon stukje bij beetje het volledige compleks op te kopen. Nu is er een museum en de bezoeker kan door de uitgegraven loopgraven en bunkers lopen. Een van de zes 155mm kanonnen. Commandobunker van het type H 502.

10 Platform voor een Schneiderkanon van 155mm uit WO 1. Diverse kanonnen bij de ingang.

11 Een vreemde eend in de bijt, een LCVP (Landing Craft Vehicle Personnel) of wel een Higgins Boat. Mijn persoonlijke conclusie: leuke site maar wat aankleding in de bunkers zou het geheel nog wat extra s geven. LA CAMBE. DUITSE MILITAIRE BEGRAAFPLAATS. Op deze begraafplaats rusten Duitse militairen. In de heuvel zijn er 296 begraven. MAANDAG 6 JUNI We beginnen onze dag met een bezoek aan Ste Mer Eglise. Vanwege de festiviteiten rond deze dag, is er in dit historische stadje een reanactment kamp ingericht met zeer veel originele voertuigen. De keus is voor nieuwkomers wel wat moeilijk, het schitterende museum met de para-ervaring of toch dit kamp? Gelukkig was er genoeg tijd om naast het kerkplein, kerk en museum toch het kamp te zien.

12 De para John Steele bleef op 6 Juni 1944 met zijn parachute aan de kerktoren hangen Hieronder wat impressies van het museum. Licht verkenningsvliegtuig met de kenmerkende D-Day striping.

13 De opperbevelhebber, Eisenhower, van de geallieerde troepen ontmoet para s van de 101 ste Airborne Division net voor zij aan boord gaan van een C-47 Dakota. Het reanactmentkamp dat achter het museum was, bood veel voertuigen en reanacters. Ik heb nog even gekeken bij een opstelling van parachutes. Dat is dan het leuke van zo n evenement dat je in gesprek komt met een Fransman die van alles weet van de parachutes die gebruikt zijn bij de luchtlandingen. Hieronder een kleine greep uit de vele voertuigen. Met dank aan Ronald Danse van wie ik de foto s mocht gebruiken, ik kon door een gescheurd UVfilter op mijn toestel zelf geen foto s maken van dit kamp. zeer fraaie Dodge staff car van de US Navy Ee

14 Easy Company 101 ste AB. Een ingegraven M-8 Greyhound. (US Army). LA FIERE. De rivier de Merderet stroomt in de buurt van Ste Mere Eglise. De brug die over deze rivier ligt is het strijdtoneel geweest van hevige gevechten om deze zo strategisch gelegen brug te veroveren en te behouden. Als herinnering aan deze gebeurtenissen staat er een stand beeld van Iron Mike, als eerbetoon aan de para s. ( Mike verwijst naar de aartsengel Michael, schutspatroon van de para s). Een orientatietafel toont de gevechten.

15 Iron Mike Het embleem van de 82st Airborne Division All American. Vanaf hier gingen we door naar Utah Beach. We hebben hier de lunch gebruikt, daarna kon het museum bezocht worden en/of een strandwandeling worden gemaakt. Een B 26 Marauder bommenwerper. (Museum Utah Beach).

16 In Quineville bevindt zich het museum Musée de la Liberté Retrouvée. In dit museum laat men het leven zien van de Franse bevolking onder de Duitse bezetting. Naast veel voorwerpen, documenten en foto s, ook diorama s zoals een winkelstraatje met panden uit die tijd. Zeker de moeite waard. de slager bij

17 Hygiene in het Amerikaanse leger. De schoenmaker.

18 Dinsdag 7 Juni 2016 Alweer de laatste dag, weer richting Nederland. Maar onderweg bezoeken we nog het Blockhaus van Eperleques. Een gigantische bunker van waaruit de Duitsers geprobeerd hebben om hun V-2 raketten richting Engeland te vuren. De bunker steekt 22 meter boven de grond uit en ondergronds nog eens 11 meter. De gealliieerden hebben een Tallboy (bom) met een gewicht van 5443 kg, op het gebouw gegooid, maar deze bom verwoeste het gebouw niet maar sloeg een enorme krater aan de noordzijde. Vanaf 1973 is de bunker toegangkelijk voor het publiek. Op het terrein is een originele V1 lanceerinrichting te zien, ook diverse (Amerikaanse) voertuigen en geschut. Vlakbij de ingang staat een veewagon van het soort dat o.a. is gebruikt voor het transport van de Joden richting de kampen. Binnen een groot model van een V2 en een Tallboy en Disney bom. Op ons maakte de bunker een overweldigende indruk en is het bezoeken meer dan waard. Buitenzijde van de bunker. V 2

19 De schade van de Tallboy, in het midden het gat dat in het beton werd geslagen. Tallboy. Op de achtergrond een Lancaster bommenwerper.

20 De V 1 op een katapult installatie ( Abschussrampe). V 1 in het Overlord museum bij Colleville.

21 Al met al een bijzonder geslaagde reis. Voor de volgende Normandie reis 5 t/m 8 Juni 2017 staan al een bezoek aan het wrakkenmusuem bij Port en Bessin en het museum bij Mont Ormel op het programma. Naast hill 262 waarop het musee Montormel is gevestigd, ook St Lambert en de Corridor van de Dood. Hieronder wat foto s van beide musuea. Port en Bessin Musee des Epaves Sous-Marines: Een zogenaamde DD-Tank van het type Sherman. Deze tank is 4 mijl uit de kust, bij Omaha Beach, gezonken en lag op 27 meter diepte. Aan de achterzijde nog steeds zichtbaar; de schroeven.

22 Voorzijde van het museum met van links naar rechts, een koepel van een Sherman, scheepsanker, zeemijn en een scheepskanon. Deze M-7 Priest Houwitzer van het 58 ste veldartillerie bataljon, was op 6 Juni 1944 aan boord van een LCT (landing craft tank). Deze vervoerde ook 2 jeeps, 3 half-tracks en 4 M-7 s. Het schip zonk 3 mijl uit de kust bij Omaha Beach en lag op 25 meter diepte. In de M-7 werden papieren gevonden die uitwezen dat dit voertuig ook in Noord Afrika dienst had gedaan.

23 Diverse scheepstelegraven afkomstig van allerlei wrakken voor de kust. Nog op zoek naar een origineel en niet te duur souvenir? Ik kocht in September 2012 deze bierfles afkomstig van het schip Harpagus. Het voorste deel van dit schip zonk op als gevolg van een zeemijn. De fles is geborgen uit het achterste stuk dat op de zeebodem lag bij Arromanches. Rechts; door het museum is er op de fles een etiket aangebracht van tin dat ook van hetzelfde schip afkomstig is. Daar staat op: Het wrakkenmuseum garandeert de authenticiteit van deze fles die geborgen is van het wrak van de Harpagus die op een mijn liep op 19 Aug toen het aan het bevoorraden was in de haven van Arromanches het achterste deel dat in 1946 werd voorzien van een nieuw voorstuk. Uiteindelijk gesloopt in 1960 als SS Treworlas.

24 MEMORIAL DE MONT ORMEL. Links de orientatietafel in het museum rechts: het embleem van de 1e Poolse Pantserdivisie. St Lambert sur Dives. Een uitgeschakelde Panther Tank bij het stadhuis. Rechts, stadhuis nu.

25 DE CORRIDOR VAN DE DOOD (FALAISE). Augustus Interesse?? Kijk dan op onze website: Wij vermelden regelmatig op onze website nieuws over onze reizen. NIEUW: 3 t/m 8 Okt.2017 Zuid Engeland met o.a D-Day Museum, Tankmuseum Bovington, Londen en Battle of Britain Museum. Binnenkort meer informatie op de website! Hans Rombouts Battlefield Guide

Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017

Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017 Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017 Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 Juni 2017. Evenals voorafgaande jaren in Juni weer een battlefield tour naar de stranden en historische plaatsen in Normandië.

Nadere informatie

Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018

Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018 Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018 Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018 Deze tour is een echte klassieker in ons reisaanbod. Heeft u altijd al eens het slagveld in Normandië met eigen ogen

Nadere informatie

Het Ardennenoffensief 14 en 15 april 2018

Het Ardennenoffensief 14 en 15 april 2018 Het Ardennenoffensief 14 en 15 april 2018 Tweedaagse reis "Het Ardennenoffensief" op 14 en 15 april 2018 In deze tweedaagse reis nemen wij u mee in de Slag om de Ardennen, Hitlers laatste poging om de

Nadere informatie

Tweedaagse naar Duinkerke, La Coupole, Calais en Adegem - 22 en 23 april 2017

Tweedaagse naar Duinkerke, La Coupole, Calais en Adegem - 22 en 23 april 2017 Tweedaagse naar Duinkerke, La Coupole, Calais en Adegem - 22 en 23 april 2017 Een gevarieerde reis van Operatie Dynamo in Duinkerke tot de herfst van 1944 met de Canadese Opmars over het Belgische Leopoldkanaal.

Nadere informatie

4 juni. 5 juni. Woensdag. donderdag. 9u30 Muzikale fanfare Vierville-sur-Mer (National Guard)

4 juni. 5 juni. Woensdag. donderdag. 9u30 Muzikale fanfare Vierville-sur-Mer (National Guard) 4 juni Woensdag 9u30 Muzikale fanfare Vierville-sur-Mer (National Guard) 11u45 Ceremonie Amerikaans Kerkhof Colleville-sur-Mer (Amerikaanse begraafplaats) 13u00 Douglas C-47 Paradroppingen Tussen Carentan

Nadere informatie

Themareis WO II: invasie stranden 1944 Normandië

Themareis WO II: invasie stranden 1944 Normandië Themareis WO II: invasie stranden 1944 Normandië PROGRAMMA Dag 1: Heenreis We vertrekken in de ochtend vanuit Dordrecht (voorstel: 07.30 uur). Via België rijden we richting Normandië. We passeren de beroemde

Nadere informatie

Normandië & Bretagne

Normandië & Bretagne Normandië & Bretagne Totaal aantal dagen: 7 dagen Totaal aantal kilometers: +/- 2500 km Dag 1: Volendam - Le Tréport Vertrek vanaf Volendam naar Le Tréport, dit is +/- 524 km. Ongeveer 6 uurtjes rijden.

Nadere informatie

Normandië D-Day Beaches 6 dagen

Normandië D-Day Beaches 6 dagen Normandië D-Day Beaches 6 dagen singlereis hotelwandelreis vanaf 595 Over de invasiestranden van 6 juni 1944 "D-Day" 6 juni 1944 leidde met "Operation Overlord" de weg in naar het einde van de Tweede Wereldoorlog

Nadere informatie

VANAF CAEN (D515) RICHTING OUISTREHAM. VOLG DE BORDEN RICHTING BENOUVILLE/RANVILLE (D514), 'PEGASUS BRIDGE'

VANAF CAEN (D515) RICHTING OUISTREHAM. VOLG DE BORDEN RICHTING BENOUVILLE/RANVILLE (D514), 'PEGASUS BRIDGE' GA VANUIT BAYEUX DE N13 NAAR HET OOSTEN OP, RICHTING CAEN. VANAF CAEN (D515) RICHTING OUISTREHAM. VOLG DE BORDEN RICHTING BENOUVILLE/RANVILLE (D514), 'PEGASUS BRIDGE' 1 6 JUNI 1944, 00.16 UUR OBJECT: (PEGASUS)

Nadere informatie

Dinsdag 5 juni VAN PEGASUS BRUG NAAR DE BATTERIJ VAN MERVILLE VIA QUISTREHAM NAAR ARROMANCHES

Dinsdag 5 juni VAN PEGASUS BRUG NAAR DE BATTERIJ VAN MERVILLE VIA QUISTREHAM NAAR ARROMANCHES Vandaag is het dinsdag 5 juni 2012. Morgen, 6 juni is het exact 68 jaar geleden dat hier de invasie van europa begon. We rijden vandaag in totaal ongeveer 180 km. Er is heel veel te zien onderweg. De wegen

Nadere informatie

Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk

Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk Screaming Eagles boven Kasteel Heeswijk Powerpointpresentatie over een bijzondere gebeurtenis in september 1944. Doelgroep: Basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 Met behulp van tekst, originele foto s

Nadere informatie

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Pieter er Zeeman en de konvooien naar Moermansk Pieter Zeeman (geboren op Marken op 20 december 1914) voer in

Nadere informatie

6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek.

6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek. 6 Daagse Battlefieldtour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek. Geachte reiziger, - zaterdag 5 t/m donderdag 10 oktober 2019 - We hebben weer een najaarsreis op het programma staan voor

Nadere informatie

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land.

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Op 6 juni 1944 is het D Day, dat wordt nog steeds gevierd want het is het begin van de bevrijding van West Europa. Eigenlijk betekent D Day de

Nadere informatie

6,9. Werkstuk door een scholier 3182 woorden 14 november keer beoordeeld. Geschiedenis

6,9. Werkstuk door een scholier 3182 woorden 14 november keer beoordeeld. Geschiedenis Werkstuk door een scholier 3182 woorden 14 november 2004 6,9 45 keer beoordeeld Vak Geschiedenis D-day Achtergrond: De tweedewereldoorlog is ontstaan doordat de Duitsers de eerstewereldoorlog hadden verloren.

Nadere informatie

Landing Westkapelle 1 november 1944 Locatie: op de zeedijk bij het museum Het Polderhuis

Landing Westkapelle 1 november 1944 Locatie: op de zeedijk bij het museum Het Polderhuis Landing Westkapelle 1 november 1944 Landing van een zgn. LCT (Landing Craft Tank) van de Royal Marines (GB) op het strand van Westkapelle. Op de dijk is de kapotte dijkmolen Prins Hendrik te zien. Datum

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis D-day

Werkstuk Geschiedenis D-day Werkstuk Geschiedenis D-day Werkstuk door een scholier 2844 woorden 2 november 2005 5,9 102 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De 2de wereldoorlog tot D-day De oorlog begon tussen september 1939 en mei 1940

Nadere informatie

Vakantie beelden van...

Vakantie beelden van... ... Op 6 juni werd in Normandië (Frankrijk) herdacht dat de bevrijding (D-day) 65 jaar geleden was. Dina en Marten waren daarbij en stuurden een paar foto's in. Kijk hier naar een korte impressie. Op deze

Nadere informatie

Antwoordenbundel fietszoektocht

Antwoordenbundel fietszoektocht Groepsnaam:. Groepsleden:.. Opdracht 1: De Eerste Wereldoorlog mag dan wel al 100 jaar geleden zijn, vandaag zijn de sporen nog duidelijk zichtbaar. Daarom noemen we het landschap ook de laatste ooggetuige

Nadere informatie

5 t/m 10 oktober - Oradour & Saumur

5 t/m 10 oktober - Oradour & Saumur 5 t/m 10 oktober - Oradour & Saumur 6 daagse battlefield tour Oradour sur Glane, tankmuseum Saumur en de Loirestreek Een unieke reis naar midden-frankrijk. Ons eerste reisdoel is een uitgebreid bezoek

Nadere informatie

Geschiedkundige gebeurtenis

Geschiedkundige gebeurtenis Operatie Lüttich WO2 STREEK MORTAIN Geschiedkundige gebeurtenis Voor de geïnteresseerden geven we graag wat geschiedkundige informatie over de operatie Luttich in de streek van Mortain. Hilde : +32 (0)497

Nadere informatie

Informatieavond Uitwisseling Caen 2019

Informatieavond Uitwisseling Caen 2019 Informatieavond Uitwisseling Caen 2019 l échange avec Caen Lundi le 3 décembre 2018 Programma Introduceren van de begeleiding, de partnerschool en het doel van de uitwisseling. Uitgebreide programmabeschrijving

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

Normandië D-Day Beaches 6 dagen

Normandië D-Day Beaches 6 dagen Normandië D-Day Beaches 6 dagen singlereis wandelvakantie vanaf 645 Over de invasiestranden van 1944 - na 75 jaar "D-Day" 6 juni 1944 leidde met "Operation Overlord" de weg in naar het einde van de Tweede

Nadere informatie

6.4. Hoe verliepen de landingen bij Normandië? Boekverslag door C woorden 19 mei keer beoordeeld. Geschiedenis

6.4. Hoe verliepen de landingen bij Normandië? Boekverslag door C woorden 19 mei keer beoordeeld. Geschiedenis Boekverslag door C. 2414 woorden 19 mei 2011 6.4 137 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding: Operatie Overlord was de codenaam van de invasie door de geallieerden op Frankrijk, dat toen door Duitsland

Nadere informatie

Frankrijk NAAR ARROMANCHES, DE 'MULBERRY' HAVEN, PORT WINSTON

Frankrijk NAAR ARROMANCHES, DE 'MULBERRY' HAVEN, PORT WINSTON NAAR ARROMANCHES, DE 'MULBERRY' HAVEN, PORT WINSTON Na uw bezoek aan Creully, neem de D 12 richting Bayeux. Na twee kilometer ga rechtsaf naar Bazenville (de D 87). Bij de kerk staat een opvallend monument

Nadere informatie

Antonio Barbaro. Lance Corporal C/ rd Field Company, Royal Canadian Engineers

Antonio Barbaro. Lance Corporal C/ rd Field Company, Royal Canadian Engineers Antonio Barbaro Lance Corporal C/90149 23rd Field Company, Royal Canadian Engineers Antonio George John Barbaro werd geboren op 19 juli 1923 in 84 Norman Street, Ottawa. Zijn ouders Catherine en Pasquale

Nadere informatie

Tussen Colleville-sur-Mer en St-Laurent-sur-Mer, vanaf de D541 de N814 op (tenzij u vanaf Wn 62 komt, dan wijst het zichzelf).

Tussen Colleville-sur-Mer en St-Laurent-sur-Mer, vanaf de D541 de N814 op (tenzij u vanaf Wn 62 komt, dan wijst het zichzelf). NORMANDY AMERICAN NATIONAL CEMETERY & MEMORIAL Tussen Colleville-sur-Mer en St-Laurent-sur-Mer, vanaf de D541 de N814 op (tenzij u vanaf Wn 62 komt, dan wijst het zichzelf). Na Colleville-sur-Mer is het

Nadere informatie

Vierdaagse autocarreis Normandië

Vierdaagse autocarreis Normandië Vierdaagse autocarreis Normandië Maandag 15 juli 2013 Vertrek te Beveren Parking Politie, Beveren om 06u30. Ontbijtstop (07u30-08u30) en kennismaking met onze gids. Via Rijsel en de A1 naar.bapaume en

Nadere informatie

b) Waarom? Roeselare wordt in oktober 1914 veroverd en wordt dus bezet gebied. Het ligt aan de Duitse kant van het front

b) Waarom? Roeselare wordt in oktober 1914 veroverd en wordt dus bezet gebied. Het ligt aan de Duitse kant van het front 1. Inleiding a) De oude stedelijke begraafplaats van Roeselare is meer dan tweehonderd jaar oud (van 1806). Tijdens de oorlog werden hier vooral Duitse soldaten begraven. b) Waarom? Roeselare wordt in

Nadere informatie

Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich

Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich => Na El Alamein, Stalingrad en Midway werden de Asmogendheden (Duitsland,

Nadere informatie

20 KORTE VERHALEN AIRBORNE BEGRAAFPLAATS

20 KORTE VERHALEN AIRBORNE BEGRAAFPLAATS 20 KORTE VERHALEN AIRBORNE BEGRAAFPLAATS AIRBORNE MUSEUM HARTENSTEIN 2018 Airborne Museum Routebeschrijving Vanuit het Airborne Museum is het ongeveer 25 minuten wandelen naar de begraafplaats. Bij de

Nadere informatie

Operatie Market Garden

Operatie Market Garden Ride to Remember 71 jaar geleden streden militairen uit verschillende landen om de vrijheid van Europa. Deze toertocht leidt langs verschillende kleine begraafplaatsen waar gesneuvelde parachutisten van

Nadere informatie

GEWAARBORGDE REIS NAAR NORMANDIË. Een organisatie van GEWESTBESTUUR GAVERLAND

GEWAARBORGDE REIS NAAR NORMANDIË. Een organisatie van GEWESTBESTUUR GAVERLAND GEWAARBORGDE REIS NAAR NORMANDIË 13 14 15 mei 2010 Een organisatie van GEWESTBESTUUR GAVERLAND DAG 1: Kortrijk Honfleur - Villedieu Vertrek aan de carpoolparking autosnelweg E17 - afrit 3 Kortrijk Zwevegem

Nadere informatie

Normandië 7 dagen singlereis

Normandië 7 dagen singlereis Normandië 7 dagen singlereis singlereis hotelfietsreis vanaf 649 Fietsen bij de invasiestranden Normandië wordt altijd direct in verband gebracht met D-day: 6 juni 1944. De fietsroutes gaan zelfs langs

Nadere informatie

Begraafplaats Oosterbeek 20 korte VERHALEN over gesneuvelde militairen. Route naar de begraafplaats Oosterbeek vanuit het Airborne Museum

Begraafplaats Oosterbeek 20 korte VERHALEN over gesneuvelde militairen. Route naar de begraafplaats Oosterbeek vanuit het Airborne Museum Utrechtseweg 232 6862 AZ Oosterbeek Tel.: 026 3337710 airbornemuseum.nl Route naar de begraafplaats Oosterbeek vanuit het Airborne Museum Vanuit het Airborne Museum is het ongeveer 20 minuten wandelen

Nadere informatie

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1 Achtergrond informatie voor docenten. D- Day betekend de eerste dag van een grote militaire operatie. In de Tweede Wereldoorlog viel dat op 6 juni 1944. Maar de inval van de Amerikanen in Afghanistan was

Nadere informatie

Liberation Route 70 jaar bevrijding OSFR13

Liberation Route 70 jaar bevrijding OSFR13 Liberation Route 70 jaar bevrijding OSFR13 Pagina 1 van 6 / 16-01-2015 De meest actuele prijzen van deze reis vind u op de website via de volgende link: http://www.oad.nl/core.sym/fe/aanbod/pakket.php?pakket_id=382

Nadere informatie

Airborne Museum. Sainte-Mère-Eglise. Bezoekersgids 6 tot 8 jaar. Bezoek het museum met Albert! Airborne Museum

Airborne Museum. Sainte-Mère-Eglise. Bezoekersgids 6 tot 8 jaar. Bezoek het museum met Albert! Airborne Museum Jouw naam :... Airborne Museum Sainte-Mère-Eglise Jouw voornaam :... Jouw leeftijd :... Airborne Museum 14 rue Eisenhower 50480 Sainte-Mère-Eglise www.airborne-museum.org Bezoek het museum met Albert!

Nadere informatie

Airborne Museum. Sainte-Mère-Eglise. Bezoekersgids 6 tot 8 jaar. Bezoek het museum met Albert! Airborne Museum

Airborne Museum. Sainte-Mère-Eglise. Bezoekersgids 6 tot 8 jaar. Bezoek het museum met Albert! Airborne Museum Jouw naam :... Airborne Museum Sainte-Mère-Eglise Jouw voornaam :... Jouw leeftijd :... Airborne Museum 14 rue Eisenhower 50480 Sainte-Mère-Eglise Web : www.airborne-museum.org Bezoek het museum met Albert!

Nadere informatie

Tekst: infoboekje Fronttour: Friends of World War Foto s: Rasker Rudi

Tekst: infoboekje Fronttour: Friends of World War Foto s: Rasker Rudi Vimy Ridge Vimy Ridge is voor de Canadezen een hele belangrijke plaats. Op deze plaats werd van9 tot 12 april 1917 Canadese geschiedenis geschreven. Canadezen zeggen dat hier hun identiteit als land geboren

Nadere informatie

Antwerpen moest open om bevoorrading weer op gang te brengen

Antwerpen moest open om bevoorrading weer op gang te brengen Bron: Alle Hens September 2019 Antwerpen moest open om bevoorrading weer op gang te brengen Nederland werd driekwart eeuw geleden bevrijd. De Tweede Wereldoorlog in Europa eindigde. 31 augustus gaf koning

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 4529 woorden 19 mei keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 1: Europa in Oorlog

Werkstuk door een scholier 4529 woorden 19 mei keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 1: Europa in Oorlog Werkstuk door een scholier 4529 woorden 19 mei 2004 6 43 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1: Europa in Oorlog 1 september 1939, 4:45: De oorlog is een feit, nadat Duitse troepen Polen zijn binnengevallen,

Nadere informatie

7,2. Werkstuk door een scholier 2509 woorden 14 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 1 hoe was de voorbereiding?

7,2. Werkstuk door een scholier 2509 woorden 14 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 1 hoe was de voorbereiding? Werkstuk door een scholier 2509 woorden 14 november 2002 7,2 158 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1 hoe was de voorbereiding? Aan het begin van de zomer 1944 maakten de geallieerden zich gereed

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Bevrijding van Frankrijk

Werkstuk Geschiedenis Bevrijding van Frankrijk Werkstuk Geschiedenis Bevrijding van Frankrijk Werkstuk door een scholier 2515 woorden 12 april 2002 4,8 74 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Dit werkstuk gaat over de bevrijding van Frankrijk.

Nadere informatie

Frankrijk De Landingen

Frankrijk De Landingen Voorbereidingen: In de winter van 1943-1944 werd gewerkt aan de bouw van geprefabriceerde drijvende havens - een les die was getrokken uit de commandooverval op Dieppe in 1942, die vele mensenlevens had

Nadere informatie

Airborne Museum Hartenstein

Airborne Museum Hartenstein Airborne Museum Hartenstein Opdrachten VMBO Welkom in het Airborne Museum! De villa is het voormalige hoofdkwartier van de Britten en stond in september 1944 midden op het slagveld. In het Museum is van

Nadere informatie

TEKENS EN SYMBOLEN OP AMERIKAANSE WWII VOERTUIGEN

TEKENS EN SYMBOLEN OP AMERIKAANSE WWII VOERTUIGEN TEKENS EN SYMBOLEN OP AMERIKAANSE WWII VOERTUIGEN De US Army beschikte gedurende de Tweede Wereldoorlog over bijna 3 miljoen tanks, vrachtwagens, halftracks en overige voertuigen. Elk voertuig was geschilderd,

Nadere informatie

4 PRACHTIGE ROUTES DOOR HEEL FRANKRIJK CHAMBRES D HOTES WIJZER -!1

4 PRACHTIGE ROUTES DOOR HEEL FRANKRIJK CHAMBRES D HOTES WIJZER -!1 4 PRACHTIGE ROUTES DOOR HEEL FRANKRIJK CHAMBRES D HOTES WIJZER -!1 Prachtige routes door heel Frankrijk Door de redactie van Chambres d Hotes Wijzer Dit eboek is een uitgave van The Authenticity Company.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Driebergse Automobiel Club opgericht 15 november 2001

NIEUWSBRIEF. Driebergse Automobiel Club opgericht 15 november 2001 NIEUWSBRIEF Driebergse Automobiel Club opgericht 15 november 2001 In het museum te München staat deze auto, een Tatra, prominent geëtaleerd. Er was geen toelichting bij. Van de toeschouwer werd verwacht

Nadere informatie

Normandië. 9 september t/m 12 september 2014. havo-4

Normandië. 9 september t/m 12 september 2014. havo-4 Normandië 9 september t/m 12 september 2014 havo-4 Beste leerlingen van havo-4, Net terug op school na een (hopelijk) fijne zomervakantie staat er meteen een meerdaagse excursie op het programma. Al in

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis D-Day

Werkstuk Geschiedenis D-Day Werkstuk Geschiedenis D-Day Werkstuk door een scholier 1875 woorden 3 augustus 2001 5,8 95 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Mijn verslag gaat over D-Day. Ik heb voor dit onderwerp gekozen, omdat

Nadere informatie

VCA Nieuwsbrief okt 2017

VCA Nieuwsbrief okt 2017 Naam bedrijf VCA Nieuwsbrief okt 2017 Veteranen Cafe t Hookhoes, Grotestraat-zuid 129, Almelo www.veteranencafealmelo.nl vca@veteranen.nl Contact : vca@veteranen.nl 06-21 666 362 Redactie : vca@veteranen.nl

Nadere informatie

Attracties. Pass Het Memoriaal Het Memoriaal

Attracties. Pass Het Memoriaal Het Memoriaal Attracties Het Memoriaal 1815 Het Memoriaal Aan de voet van de Heuvel met de Leeuw vindt u het ondergrondse Memoriaal 1815. Hier beleeft u één van de meest bewogen tijden van onze Geschiedenis, alsof u

Nadere informatie

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts'

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' In de conflicten voor de Eerste Wereldoorlog speelden paarden een belangrijke rol. De cavalerie was tot dan het speerpunt van de legers. Maar vanaf 1914

Nadere informatie

Vlaamse actieve senioren - VLAS - LOKEREN 5 dagen Normandië van 16 tot 20 september 2018

Vlaamse actieve senioren - VLAS - LOKEREN 5 dagen Normandië van 16 tot 20 september 2018 Vlaamse actieve senioren - VLAS - LOKEREN 5 dagen Normandië van 16 tot 20 september 2018 Normandië, het land van de Noormannen. Willem de Veroveraar, Mathilde van Vlaanderen en de landingsoperatie van

Nadere informatie

ROOISE STREKEN 13: MET EEN BOTERHAM IN DE HAND DE DOOD TEGEMOET Boskantseweg september 1944 Op 18 september 1944 werd Jan Hulsen twee jaar oud.

ROOISE STREKEN 13: MET EEN BOTERHAM IN DE HAND DE DOOD TEGEMOET Boskantseweg september 1944 Op 18 september 1944 werd Jan Hulsen twee jaar oud. ROOISE STREKEN 13: MET EEN BOTERHAM IN DE HAND DE DOOD TEGEMOET Boskantseweg september 1944 Op 18 september 1944 werd Jan Hulsen twee jaar oud. Zijn ouders vergaten zijn verjaardag. Dit is niet verwonderlijk

Nadere informatie

Liberation Route Normandië/Caen OSFR14-01

Liberation Route Normandië/Caen OSFR14-01 Liberation Route Normandië/Caen OSFR14-01 Pagina 1 van 6 / 16-01-2015 De meest actuele prijzen van deze reis vind u op de website via de volgende link: http://www.oad.nl/core.sym/fe/aanbod/pakket.php?pakket_id=401

Nadere informatie

Munro, Edward John. Private North Nova Scotia Highlanders E/20545

Munro, Edward John. Private North Nova Scotia Highlanders E/20545 Munro, Edward John Private North Nova Scotia Highlanders E/20545 Edward John Munro wordt op 16 juni 1920 geboren in Quebec City, Canada als jongste van een gezin met zeven kinderen, vier zoons en drie

Nadere informatie

Reisverslag Bayeux. In de volgende paragrafen wordt een verslag gegeven van de reis van dag tot dag.

Reisverslag Bayeux. In de volgende paragrafen wordt een verslag gegeven van de reis van dag tot dag. Reisverslag Bayeux Van 14 tot en met 17 september zijn de raadsleden Barbara van Benthem Jutting (D66) en Ferry van den Broek (VVD) namens de gemeenteraad in Bayeux geweest in het kader van de jumelage

Nadere informatie

oorlog in foto s D-DAY ZELDZAME FOTO S UIT OORLOGSARCHIEVEN Francis Crosby

oorlog in foto s D-DAY ZELDZAME FOTO S UIT OORLOGSARCHIEVEN Francis Crosby oorlog in foto s D-DAY ZELDZAME FOTO S UIT OORLOGSARCHIEVEN Francis Crosby Amersfoort, 2014 Inleiding A ls het op 5 juni niet had gestormd in het gebied rond het Kanaal, was die dag de geschiedenis ingegaan

Nadere informatie

Van St.-Philipsland tot St.-Malo. Fotoreportage

Van St.-Philipsland tot St.-Malo. Fotoreportage Van St.-Philipsland tot St.-Malo Fotoreportage Basisdoctoraal Excursie Fysische Geografie Universiteit Utrecht 7 tot 13 mei 2003 www.geog.uu.nl/dejong kies: teaching, kies: basisdoctoraal excursie Steven

Nadere informatie

SS-Hauptsturmführer Michael Wittmann

SS-Hauptsturmführer Michael Wittmann SS-Hauptsturmführer Michael Wittmann tekst en foto s : Rudi Rasker Internet Persoonsgegevens : Geboren: 22 april 1914, Dietfurt an der altmühl Overleden: 8 augustus 1944, Cintheaux Begraven : Duitse militaire

Nadere informatie

Seaforth Post. Jubileumjaar. Seaforth Highlanders Memorial Pipes and Drums

Seaforth Post. Jubileumjaar. Seaforth Highlanders Memorial Pipes and Drums Seaforth Post Jubileumjaar 2014 Seaforth Highlanders Memorial Pipes and Drums 2 Seaforth post, Jubileumjaar 2014 In dit nummer: Voorwoord 12 april T for Tommy Gortel 19 april Rugby club Eemland 26 april

Nadere informatie

BEZOEK PASS 1815 HET MEMORIAL 1815

BEZOEK PASS 1815 HET MEMORIAL 1815 BEZOEK HET MEMORIAL 1815 Het Memorial Aan de voet van de Heuvel met de Leeuw vindt u het ondergrondse Memoriaal 1815. Hier beleeft u één van de meest bewogen tijden van onze Geschiedenis, alsof u er zelf

Nadere informatie

Door zijn familie werd John Joseph 'Jack' genoemd, zoals veel Noord Amerikanen die John heetten in die tijd werden genoemd.

Door zijn familie werd John Joseph 'Jack' genoemd, zoals veel Noord Amerikanen die John heetten in die tijd werden genoemd. John Joseph Darwin Warrant Officer Class II / C-20896 Royal Canadian Infantry Corps, Cameron Highlanders of Ottawa John Joseph werd geboren op 27 september 1919 op 291 Nicholas Street in Ottawa. Hij was

Nadere informatie

... beroep:... land/geboorteplaats:... leeftijd bij overlijden:...

... beroep:... land/geboorteplaats:... leeftijd bij overlijden:... DE FOTOMUUR Als je het bezoekerscentrum binnenkomt, zie je rechts een rode kubus met allemaal foto s. Op deze foto s staan soldaten die begraven liggen op Lijssenthoek Military Cemetery. In één van de

Nadere informatie

15966_Oorlog in foto's III - D-Day BW.indd 53 16-09-14 10:17

15966_Oorlog in foto's III - D-Day BW.indd 53 16-09-14 10:17 Een foto van een van de twee drijvende wegen in de kunstmatige haven bij Arromanches. De kunstmatige havens waren eigenlijk een enorme legpuzzel die in het geheim was ontworpen en daarna verspreid over

Nadere informatie

Waar het landschap een verhaal vertelt

Waar het landschap een verhaal vertelt Waar het landschap een verhaal vertelt Introductie Graafs KazemattenMuseum Het Graafs KazemattenMuseum is officieel geopend op 17 september 2011, exact 67 jaar nadat Amerikaanse parachutisten de nabij

Nadere informatie

Profielwerkstuk Geschiedenis D-Day - Operatie Overlord

Profielwerkstuk Geschiedenis D-Day - Operatie Overlord Profielwerkstuk Geschiedenis D-Day - Operatie Ov Profielwerkstuk door een scholier 8288 woorden 28 februari 2012 7,2 102 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding Ik heb Operatie Ov als onderwerp voor

Nadere informatie

DE WAAL RIVER CROSSING HERDENKING

DE WAAL RIVER CROSSING HERDENKING DE WAAL RIVER CROSSING HERDENKING September 20-22, 2012 Fort Bragg, North Carolina, U.S.A Vier dagen nadat de 82nd Airborne Division geparachuteerd was ten zuiden van Nijmgen (Operation Market-Garden)

Nadere informatie

Een wereld oorlog is een oorlog waar verschillende continenten aan mee doen

Een wereld oorlog is een oorlog waar verschillende continenten aan mee doen Werkstuk door een scholier 2114 woorden 14 mei 2007 5,5 105 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1939-1945, Het begin en de bevrijding van Europa De oorlog begint In 1934 bereide het leger van Duitsland zich

Nadere informatie

Rotemstraat 14, 3545 Halen

Rotemstraat 14, 3545 Halen Rotemstraat 14, 3545 Halen Slag der Zilveren Helmen, 12 augustus 1914 Stel je een groot, sterk leger voor van duizenden Duitsers die optrokken vanuit Sint- Truiden, Borgloon en Hasselt richting Diest en

Nadere informatie

Werkbladen voortgezet onderwijs. Naam leerling:

Werkbladen voortgezet onderwijs. Naam leerling: Werkbladen voortgezet onderwijs Naam leerling: Inhoud: Uitleg werkbladen Deze werkbladen horen bij de film D-Day, Normandy 1944. Een film die je meeneemt naar een beslissend moment in de geschiedenis:

Nadere informatie

TIJDLIJN WOII

TIJDLIJN WOII 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 TIJDLIJN WOII 1939 1 SEPTEMBER (begin van de Tweede Wereldoorlog) Nazi-Duitsland valt Polen binnen Er wordt een straatverbod voor Duitse Joden ingevoerd Hitler voert

Nadere informatie

algemeen Het is vrijdagmiddag, 29 november Het is koud, guur herfstweer en er hangen letterlijk en figuurlijk donkere wolken boven Vlaardingen.

algemeen Het is vrijdagmiddag, 29 november Het is koud, guur herfstweer en er hangen letterlijk en figuurlijk donkere wolken boven Vlaardingen. algemeen Het is vrijdagmiddag, 29 november 1940. Het is koud, guur herfstweer en er hangen letterlijk en figuurlijk donkere wolken boven Vlaardingen. Op de Oosthavenkade passeert een volgeladen zandtreintje

Nadere informatie

6.1. Hitler aan de macht. De Tweede Wereldoorlog begint. Landing in Normandië. Boekverslag door T woorden 8 juni keer beoordeeld

6.1. Hitler aan de macht. De Tweede Wereldoorlog begint. Landing in Normandië. Boekverslag door T woorden 8 juni keer beoordeeld Boekverslag door T. 3212 woorden 8 juni 2008 6.1 225 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1: de tweede wereldoorlog Hitler aan de macht In het jaar 1933 kwam de Duitse politicus Adolf Hitler aan

Nadere informatie

DORST IN DE OORLOGSJAREN.

DORST IN DE OORLOGSJAREN. DORST IN DE OORLOGSJAREN. De aanwezigheid van vliegveld Gilze-Rijen heeft voor de bewoners van Dorst de hele oorlog door steeds grote ongemakken en vele gevaren opgeleverd. Praktisch de hele oorlog waren

Nadere informatie

HISTORISCHE ROUTE NORMANDIË IN DE VOETSPOREN VAN DE GEALLIEERDEN. Aad Spanjaard

HISTORISCHE ROUTE NORMANDIË IN DE VOETSPOREN VAN DE GEALLIEERDEN. Aad Spanjaard HISTORISCHE ROUTE NORMANDIË IN DE VOETSPOREN VAN DE GEALLIEERDEN Aad Spanjaard HISTORISCHE ROUTE NORMANDIË IN DE VOETSPOREN VAN DE GEALLIEERDEN Aad Spanjaard ELMAR Inhoud Inleiding 9 Gold, Juno en Sword,

Nadere informatie

Twee lege Poolse graven in Sint Michielsgestel?

Twee lege Poolse graven in Sint Michielsgestel? Twee lege Poolse graven in Sint Michielsgestel? Probleemstelling Op 19 september 1944 was een Engelse glider (zweefvliegtuig) met krijtnummer 126 (tijdelijk) vanuit Engeland op weg naar landingszone LZ-Z

Nadere informatie

VCA Nieuwsbrief nov 2018

VCA Nieuwsbrief nov 2018 Naam bedrijf VCA Nieuwsbrief nov 2018 Veteranen Cafe t Hookhoes, Grotestraat-zuid 129, Almelo www.veteranencafealmelo.nl Wintertijd in het veteranencafé op dinsdag 13 november 2018 Contact : vca@veteranen.nl

Nadere informatie

Bayernwald. Duitse loopgraven in de Groote Oorlog. Opdrachten 4de, 5de en 6de leerjaar

Bayernwald. Duitse loopgraven in de Groote Oorlog. Opdrachten 4de, 5de en 6de leerjaar Bayernwald Duitse loopgraven in de Groote Oorlog Opdrachten 4de, 5de en 6de leerjaar Hoi, ik ben Hanna. Ik ben 11 jaar. Ik woon in Heuvelland. Vandaag neem ik jullie mee op reis in de tijd, terug naar

Nadere informatie

Een organisatie van Yves en Francis. D Day : woensdag 11 september Neptune Cherbourg St Marie du Mont 65km, + 500m, 500m

Een organisatie van Yves en Francis. D Day : woensdag 11 september Neptune Cherbourg St Marie du Mont 65km, + 500m, 500m Operatie Overlord 11 september > 15 september 2013 Een sportieve fietsreis in vijf etappes langs de Normandische kust en Pas de Calais van Cherbourg naar Cassel. Een tocht van 600 km langs een van de mooiste

Nadere informatie

een stuk dood hout terecht kwam, hoorden de Duitsers het gekraak en losten onmiddellijk een schot, waarbij de majoor in de linkerarm werd geraakt.

een stuk dood hout terecht kwam, hoorden de Duitsers het gekraak en losten onmiddellijk een schot, waarbij de majoor in de linkerarm werd geraakt. Nr 82 april 2016 Hieronder het tweede deel Prinses Irene Brigade van kol.b.d. A. Herbrink NEDERLANDSE MILITAIREN IN FRANKRIJK van 05-08-1944 tot 28-08-1944 Vaak wordt verondersteld dat de Nederlandse Brigade

Nadere informatie

Profielwerkstuk Geschiedenis D-day

Profielwerkstuk Geschiedenis D-day Profielwerkstuk Geschiedenis D-day Profielwerkstuk door een scholier 10162 woorden 13 maart 2002 7,1 635 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Voorwoord D-day, een naam, een dag die iedereen wel bekend in de

Nadere informatie

Trier, Vogelsang en de Westwall (Duitsland) - 23 en 24 april 2016

Trier, Vogelsang en de Westwall (Duitsland) - 23 en 24 april 2016 Trier, Vogelsang en de Westwall (Duitsland) - 23 en 24 april 2016 Trier ( D) Welkom in Trier...... een van de oudste en mooiste steden van Duitsland met een geschiedenis van meer dan 2000 jaar. De oudste

Nadere informatie

b) Weet je hoe het komt dat hier vooral Duitse soldaten werden begraven?

b) Weet je hoe het komt dat hier vooral Duitse soldaten werden begraven? 1. Inleiding a) De oude stedelijke begraafplaats van Roeselare is meer dan tweehonderd jaar oud (van 1806). Toen de Eerste Wereldoorlog begon, lagen er dus al heel wat Roeselaarse burgers begraven. Tijdens

Nadere informatie

Brian gaat ook het leger in, maar hij verliest een been tijdens een trainingsongeval. Waardoor hij de oorlog niet meemaakt.

Brian gaat ook het leger in, maar hij verliest een been tijdens een trainingsongeval. Waardoor hij de oorlog niet meemaakt. Loughnan, David Stephen Herbert Captain Royal Canadian Corps of Signals David Stephen Herbert wordt geboren op 2 december 1919 in Winterton, Lincolnshire in Engeland. Hij is de zoon van David Loughnan

Nadere informatie

Dagtrip Normandië Pegasus, Merville, Ouistreham en Douvres

Dagtrip Normandië Pegasus, Merville, Ouistreham en Douvres Let op; reist u per auto over de tolwegen (vanaf Calais richting Le Havre Pont de Normandie - Caen, etc), hou rekening met de kosten daarvan; tolwegen; 19,60 (erg handig is een creditcard (Visa) in dat

Nadere informatie

Opdrachten Airborne Begraafplaats Oosterbeek

Opdrachten Airborne Begraafplaats Oosterbeek Opdrachten Airborne Begraafplaats Oosterbeek Utrechtseweg 232 6862 AZ Oosterbeek Tel.: 026 3337710 airbornemuseum.nl van Limburg Stirumweg te Oosterbeek (opdrachten zijn geschikt voor ca. 11 tot 15 jaar)

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding

Inhoudsopgave Inleiding Werkstuk door een scholier 2598 woorden 3 december 2004 5,5 55 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoudsopgave Inleiding 1. Wat is een erebegraafplaats 1.1 De verschillende graven 1.2 Hoeveel graven zijn

Nadere informatie

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een museum uit die tijd. Openluchtmuseum

Nadere informatie

DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours 7-9 jaar

DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours 7-9 jaar DIEPPE. Een raid herdacht Spelparcours 7-9 jaar Dit spelparcours neemt je mee terug naar 1942. In dat jaar was de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) volop aan de gang. Door de vragen op te lossen, ontdek

Nadere informatie

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG DADIZELE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog DAD_02 Dadizele, voor de oorlog. De kinderen wachten op de tram. Overal in de streek liepen tramlijnen. Maar de tram maakte plaats voor de auto. Ook

Nadere informatie

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt door een scholier 1325 woorden 15 mei 2009 5,3 43 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Begin van de tweede wereldoorlog De tweede wereldoorlog duurde

Nadere informatie

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG SLYPSKAPELLE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto

Nadere informatie

kalender Drie herdenkingen

kalender Drie herdenkingen kalender 2014. Drie herdenkingen 100 jaar geleden, 28 juli 1914 begin van de 1 e wereldoorlog Januari/Februari Caudron G.III De moord op Aartshertog Franz Ferdinand en zijn vrouw op 28 juni 1914 in Serajevo

Nadere informatie

Normandië 7 tot en met 11 april 2015

Normandië 7 tot en met 11 april 2015 Normandië 7 tot en met 11 april 2015 Programma voor vanavond 1) Informatie over de excursie De begeleiders Vertrek- en aankomsttijden De dagprogramma s Programma voor vanavond 2) De relatie tot de schoolvakken

Nadere informatie

DINGEN DIE JE MOET WETEN

DINGEN DIE JE MOET WETEN 50 Maar wat gebeurde er precies? Welke landen en mensen waren belangrijk? Dit boek staat vol met weetjes, landkaarten en foto s over een tragische periode in de wereldgeschiedenis. JIM ELDRIDGE ISBN 978

Nadere informatie