Reisverslag Bayeux. In de volgende paragrafen wordt een verslag gegeven van de reis van dag tot dag.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reisverslag Bayeux. In de volgende paragrafen wordt een verslag gegeven van de reis van dag tot dag."

Transcriptie

1 Reisverslag Bayeux Van 14 tot en met 17 september zijn de raadsleden Barbara van Benthem Jutting (D66) en Ferry van den Broek (VVD) namens de gemeenteraad in Bayeux geweest in het kader van de jumelage met Bayeux. Dit jaar had de reis een bijzonder karakter vanwege de zeventigjarige bevrijding van Eindhoven. Hierbij doen de raadsleden een verslag van deze reis en zal het verzoek van de gemeente Bayeux nader worden toegelicht. Dit document zal een inleiding geven op de reis, een verslag geven van dag tot dag, het verzoek van de gemeente Bayeux toelichten en uiteindelijk discussiepunten formuleren voor de commissie Financiën & Bestuur van 7 oktober Inleiding Het is al jaren een traditie dat een afvaardiging van de Eindhovense gemeenteraad elk jaar voor enkele dagen naar Bayeux gaat om daar diverse activiteiten bij te wonen in het kader van de jumelage met Bayeux. Eindhoven en Bayeux kennen een sterke verbondenheid omdat beiden steden als een van de eerste steden van hun land werden bevrijd door de geallieerden. Elk jaar organiseert de Stichting 18 September onder andere een bezoek aan de Franse stad met Eindhovense scholieren en wielrenners. Het hoogtepunt van de reis is het ontsteken van het bevrijdingsvuur in Bayeux. De wielrenners brengen dit vuur naar Eindhoven waar het gebruikt wordt om op 18 september tijdens het defilé de vlam bij het monument te ontsteken. Het vuur wordt die avond ook overhandigd aan de Burgemeester van Wageningen zodat dat vuur op 4 en 5 mei wordt gebruikt bij respectievelijk de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Ook dit jaar gingen bijna 100 Eindhovense middelbare scholieren naar Bayeux om daar onder andere de stranden te bezoeken waar de geallieerden de bevrijding van Europa hebben ingezet. En net zoals voorgaande jaren gaven de scholieren aan het een indrukwekkende ervaring te vinden. Het is goed om op te merken dat Bayeux historisch niets heeft met 18 september. Voor Eindhoven is de 18 e echt de dag van de bevrijding en het is die gedachte die wij naar Bayeux hebben gebracht. Bayeux is namelijk op 6/7 juni bevrijd en het is dan ook logisch dat dat een belangrijke datum voor hen is. Desalniettemin zet men zich in Bayeux elk jaar weer in om activiteiten te organiseren die in de lijn liggen van de bevrijding van Eindhoven. In de volgende paragrafen wordt een verslag gegeven van de reis van dag tot dag.

2 14 september De raadsleden vertrokken op zondag 14 september naar Bayeux. De reis van Eindhoven naar Bayeux neemt ongeveer zes uur in beslag. Na de reis zijn we aangekomen in Hotel Churchill. Dit karakteristieke maar eenvoudige hotel ademt in alles de sfeer van de bevrijding. Op de dag van aankomst waren er geen activiteiten georganiseerd en dat schepte de mogelijkheid om bij te komen van de reis die per auto werd afgelegd. Wel was er een korte kennismaking met het comite France- Hollande, dat kan worden gezien als de Franse Stichting 18 September. 15 september De ochtend van de eerste volledige dag in Bayeux stond in het teken van bezoeken aan graven en stranden. Naast een bezoek aan de Amerikaanse militaire begraafplaats, werd ook een bezoek gebracht aan de Duitse militaire begraafplaats. Het is bijzonder om te constateren dat op een kleiner oppervlak er meer Duiste soldaten begraven liggen dan in vergelijking op de Amerikaanse begraafplaats. De delegatie, onder leiding van de Stichting 18 September, begaf zich daarna naar Pointe du Hoc. Pointe du Hoc is een locatie op een klip langs de Normandische kust in Noord- Frankrijk. De rots bevindt zich tussen Omaha Beach en Utah Beach. Beneden is er een smal kei strand van een tiental meter breed, daarna steekt Pointe du Hoc 30 meter boven de zee uit.in de Tweede Wereldoorlog stond dit strategische punt tjokvol met Duitse bunkers en kanonnen. De Duitsers hadden zes 155 mm kanonnen geïnstalleerd, om de landingsstranden te verdedigen. Ze bestreken 2 invasie stranden. Daarom was het van het grootste belang deze kanonnen uit te schakelen. Figuur 1: Het landschap van Pointe du Hoc waar de inslagen van de vele bommen nog steeds te zien. Het bijzondere aan dit monument is dat het landschap nog steeds bezaaid is met de krakers van de inslagen waardoor er een goede indruk te krijgen is van de intensiteit van de bombardementen. Na het bezoek aan Pointe du Hoc vervolgde de delegatie de reis via een kort bezoek aan Omaha Beach om vervolgens te eindigen in Arromanches. Deze plek is bijzonder vanwege de Mulberry haven. De Mulberryhaven van Arromanches was een van de twee Mulberryhavens die in 1944 na de landing in Normandië werden aangelegd. Deze haven was nodig om na de invasie de geallieerde troepen te kunnen blijven bevoorraden en groot materieel aan land te kunnen brengen. In het museum werd een goed beeld gegeven van hoe dit eruit zag. Daarnaast liggen er nog resten van deze haven in de zee bij Arromanches die vanaf het strand ook goed te bezichtigen zijn.

3 In de middag stond een formele activiteit op de agenda. De Eindhovense delegatie had een eenvoudige lunch met het comite France-Hollande. Na deze lunch werd een bezoek gebracht aan het Reporters monument in Bayeux. Hier staan zuilen die teruggaan tot de Tweede Wereldoorlog; voor elk jaar staat er minimaal 1 zuil. Op deze zuilen staan alle namen van journalisten die bijvoorbeeld door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. Zo staat ook de Nederlandse omgekomen cameraman Stan Storimans op een van deze zuilen. In de avond vond de traditionele wielerwedstrijd plaats tussen Eindhoven en Bayeux. Enkele tientallen wielrenners koersen in de ronde van Bayeux om als eerste over de finish te komen. Dit jaar wonnen de Fransen. Tegelijkertijd vond er een officieel diner plaats waarbij de Eindhovense delegatie, het comite France Hollande, vertegenwoordigers van de gemeente Vn Bayeux bij aanwezig waren. Na afloop van het diner werden in het bijzijn van de meegereisde scholieren de prijzen uitgereikt. Hier was ook aandacht voor de oudste en jongste wielrenner, beiden Eindhovenaren. 16 september Op 16 september werden alle Eindhovenaren in Bayeux door de Burgemeester van Bayeux uitgenodigd voor een receptie. Naast de speech van Burgemeester van Gijzel en de Burgemeester van Bayeux, speechte raadslid Van Benthem Jutting ook. De speech die in het Frans is gehouden enin het Nederlands bijgevoegd, maakte duidelijk zichtbaar welke impact de persoonlijke speech op de Fransen maakten. Namens de Eindhovense gemeenteraad overhandigde raadslid Van den Broek een potje jam van de Philips Fruittuin aan de Burgemeester van Bayeux. Er werd gekozen voor de jam vanwege het sociale karakter van de fruittuin en omdat het een echt Eindhovens product was. Figuur 2: Eindhovense scholieren door de straten van Bayeux, op weg naar het monument Na de receptie vond een uitgebreide lunch plaats tussen vertegenwoordigers van beide steden. Aansluitend werden de raadsleden uitgenodigd op het stadhuis van Bayeux om te praten over de relatie tussen Eindhoven en Bayeux en of er mogelijkheden zijn voor een hernieuwde samenwerking. We komen hier later op terug. In de avond vond er een aubade plaats op het centrale plein van Bayeux. De lokale harmonie speelde enkele nummers in het bijzijn van de scholieren, de wielrenners, de beide stichtingen en vertegenwoordigers van de gemeentes. De fakkel met het vuur ging voorop in de wandeling naar het monument ter nagedachtenis aan de bevrijding van Bayeux. Voorop liepen de beide burgemeesters en de voorzitters van de beide stichtingen met in hun kielzog de scholieren, die allemaal een vlag vast

4 hadden, en de wielrenners. Eenmaal aangekomen bij het monument, vonden er speeches plaats en werd het bevrijdingsvuur daar ontstoken. Laat op de avond vond het eenvoudige afscheidsdiner plaats in een hotel tegenover het monument. 17 september Op 17 september vond de laatste plichtpleging plaats in Bayeux. De voorzitter van de Stichting 18 September stak om 06:00 uur de fakkel aan van het bevrijdingsvuur van het monument en overhandigde de fakkel aan de jongste Eindhovense wielrenner. Niet veel later vertrokken de wielrenners op de fiets naar Eindhoven zodat het bevrijdingsvuur op tijd in Eindhoven zou zijn zodat het bevrijdingsvuur ook in onze stad onstoken kon worden. De delegatie zette direct na het ontbijt de reis naar Eindhoven in waar de delegatie in de middag weer zou aankomen. Figuur 3: Voorzitter Stichting 18 September overhandigt de vlam in Bayeux aan de jongste wielrenner 18 september De laatste officiële activiteit waaraan de raadsleden deelnamen, was het diner voorafgaand aan het defilé. Dit vond plaats in het Stadhuis van Eindhoven. Bij dit diner waren een vijftal veteranen aanwezig, Hans Noach, de Amerikaanse ambassadeur, de Duitse ambassadeur en hun militaire attachees. Na het diner namen zij plaats op de tribune om het defilé te aanschouwen. De Stichting 18 September organiseerde na 18 september diverse activiteiten voor de veteranen en het comite France Hollande. Het hoogtepunt was de wedstrijd PSV Cambuur in het Philipsstadion. Hier landden drie parachutisten met shirts van PSV voor de veteranen. Op deze shirts prijkten de namen van de veteranen met het getal 70. De supporters van PSV hadden een speciaal spandoek gemaakt met de tekst: Heroes will never be forgotten.

5 Algemene indrukken De raadsleden hebben diverse indrukken opgedaan tijdens deze bijzondere reis. Beide raadsleden vonden het een eer om Eindhoven te mogen vertegenwoordigen bij deze zeventig jarige herdenking. De bezoeken aan de stranden en de begraafplaatsen waren goed voor de nederigheid en erg indrukwekkend. De Franse delegatie alsmede de vertegenwoordigers van de gemeente Bayeux waren erg gastvrij en informeel. Deze zeventigjarige herdenking biedt een unieke kans om als kantelpunt te dienen om niet enkel en alleen de bevrijding van Eindhoven te herdenken, maar ook om een beweging te maken naar het vieren van de vrijheid. Dat gegeven maakt het zinvol om het als raad nog eens te hebben over de activiteiten tussen de gemeente Bayeux en Eindhoven als het gaat om de samenwerking en in welke vorm dat mogelijk zou kunnen. Verzoek van de gemeente Bayeux In een gesprek tussen de raadsleden en de gemeente Bayeux kwam een verzoek van de Franse stad. Ze willen graag opnieuw kijken naar de relatie tussen de gemeentes. Als voorbeeld gaf men bijvoorbeeld aan open te staan voor een samenwerking rondom de Prix de Bayeux. Het verzoek om hier opnieuw over na te denken, sluit ook aan bij de woorden van de Burgemeester van Eindhoven: 'De relatie tussen Eindhoven en Bayeux is geen relatie van het verleden, maar juist een van de toekomst.' De gemeente Bayeux heeft aangegeven om het vooral over de vorm te hebben. Het is natuurlijk uiteindelijk aan de Eindhovense raad of zij bereid is om hiervoor budget vrij te maken als dat nodig is en om hoeveel dat dan gaat. Discussiepunten Met dit reisverslag hebben de raadsleden Van Bethem Jutting en Van den Broek getracht een zo goed mogelijk beeld te geven van de reis naar Bayeux en het verzoek van de gemeente Bayeux. De raadsleden hebben bij de gemeente Bayeux duidelijk aangegeven dat er op dat moment geen besluit genomen kon worden maar dat de vraag wel in de Eindhovense raad zou worden neergelegd. Met dit verslag wordt tegemoet gekomen aan dit verzoek. Om de discussie te vergemakkelijken, zijn er enkele discussiepunten opgesteld maar de commissie wordt nadrukkelijk ook uitgenodigd om hier breder over na te denken en van gedachten te wisselen. - Heeft de raad behoefte aan een hernieuwde samenwerking met de gemeente Bayeux? - Wat zouden mogelijke kaders kunnen zijn voor deze samenwerking? (educatie, actualiteit, enz) - Welke rol kan de overheid nemen in een hernieuwde samenwerking? - Is de raad bereid om extra middelen ter beschikking te stellen voor een hernieuwde samenwerking? Hieronder volgen twee mogelijke voorbeelden.

6 - Uitwisseling tussen scholieren. Op dit moment is de situatie zo dat er elk jaar ongeveer 100 kinderen vanuit Eindhoven naar Bayeux gaan. Het is een optie om ook Franse middelbare scholieren kennis te laten maken met Eindhoven. De vraag is in hoeverre dit een gemeentelijke taak is. Het zal er waarschijnlijk op neer komen dat er voor deze reis enkel budget wordt vrijgemaakt. De Franse scholieren kunnen dan bijvoorbeeld het defilé in Eindhoven bijwonen. Mondiale bewustwording is immers geen eenrichtingsverkeer. - Instellen Stan Storimans Award De Nederlandse cameraman Stan Storimans is enkele jaren geleden tijdens zijn werk om het leven gekomen in een oorlogsgebied. Er kunnen kansen liggen door de Prix de Bayeux meer te laten leven in Eindhoven. Zo kan er mogelijk worden gekeken of er tijdens het hele evenement in Bayeux een extra categorie kan worden toegevoegd. Deze categorie zou een prijs kunnen zijn voor jonge en talentvolle oorlogsreporters maar het kan ook een categorie zijn waarbij de Eindhovenaar, Eindhovense scholieren of Nederlandse scholieren kunnen stemmen wat zij het meest indrukwekkendste oorlogsverhaal van het jaar vinden. De uitreiking zou dan bijvoorbeeld kunnen geschieden door een klein aantal Eindhovense scholieren. Afhankelijk hoe de discussie verloopt, kan de raad het college de opdracht geven om een voorstel uit te werken inclusief bijbehorende budgetten. De raad heeft dan een concreet voorstel waar zij over kan besluiten. Het heeft de voorkeur om deze uitwerking samen te doen met de gemeente Bayeux om de mogelijkheden vanuit de Franse zijde in beeld te brengen. Ferry van den Broek, VVD Barbara van Benthem Jutting, D66

7 Bijlage: speech Barbara van Benthem Jutting Dames en heren, Ten eerste wil ik onze Franse gastvrouwen en gastheren bedanken voor de ontvangst. In 2008 mocht ik op onze rondreis door Europa, samen met mijn man Bayeux al eens bezoeken. Ook toen was ik onder de indruk van de stad en de offers die in 1944 hier in Normandië gebracht zijn. Leven is niet vanzelfsprekend. Door ziekte, door ongelukken of door terreur kan het leven plotseling worden weggenomen. Dat hier zoveel mannen hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid is iets om steeds weer bij stil te staan. In deze tijd van gedenken sta ik stil bij mijn eigen familie. Ik denk aan mijn overgrootmoeder die als jodin de oorlog in Den Haag wist te overleven. Ik denk aan mijn grootouders en mijn moeder, die in het toenmalig Nederlands Indië geïnterneerd waren in een jappenkamp. Ik denk aan mijn vader die als 17 jarige jongen in kamp Amersfoort zat, tussen maart en mei Dagelijks werden er twee mensen uit de barak gehaald en doodgeschoten. Hij dacht dagelijks dat hij aan de beurt zou zijn. Uiteindelijk werd hij op 8 mei 45 wakker en waren de Duitsers vertrokken. Op 6 juni 44 landde de hoop hier op de kust van Normandië. De hoop dat er eind zou komen aan de onderdrukking en de vervolging. De hoop op vrijheid. Vrijheid is een groot goed dat we moeten koesteren. Dank u wel

Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017

Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017 Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017 Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 Juni 2017. Evenals voorafgaande jaren in Juni weer een battlefield tour naar de stranden en historische plaatsen in Normandië.

Nadere informatie

Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018

Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018 Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018 Battlefieldtour Normandië 4 t/m 7 juni 2018 Deze tour is een echte klassieker in ons reisaanbod. Heeft u altijd al eens het slagveld in Normandië met eigen ogen

Nadere informatie

Normandië D-Day Beaches 6 dagen

Normandië D-Day Beaches 6 dagen Normandië D-Day Beaches 6 dagen singlereis hotelwandelreis vanaf 595 Over de invasiestranden van 6 juni 1944 "D-Day" 6 juni 1944 leidde met "Operation Overlord" de weg in naar het einde van de Tweede Wereldoorlog

Nadere informatie

In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering.

In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering. Toespraak burgemeester K. Tigelaar ter gelegenheid van de dodenherdenking op vrijdag 4 mei 2012 Dames en heren, jongens en meisjes, In de stilte van ons herdenken, sprak de herinnering. Herinneringen aan

Nadere informatie

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1 Achtergrond informatie voor docenten. D- Day betekend de eerste dag van een grote militaire operatie. In de Tweede Wereldoorlog viel dat op 6 juni 1944. Maar de inval van de Amerikanen in Afghanistan was

Nadere informatie

Werkbladen voortgezet onderwijs. Naam leerling:

Werkbladen voortgezet onderwijs. Naam leerling: Werkbladen voortgezet onderwijs Naam leerling: Inhoud: Uitleg werkbladen Deze werkbladen horen bij de film D-Day, Normandy 1944. Een film die je meeneemt naar een beslissend moment in de geschiedenis:

Nadere informatie

Themareis WO II: invasie stranden 1944 Normandië

Themareis WO II: invasie stranden 1944 Normandië Themareis WO II: invasie stranden 1944 Normandië PROGRAMMA Dag 1: Heenreis We vertrekken in de ochtend vanuit Dordrecht (voorstel: 07.30 uur). Via België rijden we richting Normandië. We passeren de beroemde

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis D-day

Werkstuk Geschiedenis D-day Werkstuk Geschiedenis D-day Werkstuk door een scholier 2844 woorden 2 november 2005 5,9 102 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De 2de wereldoorlog tot D-day De oorlog begon tussen september 1939 en mei 1940

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet. Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober Vrijheid en verbinding. Dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet. Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober Vrijheid en verbinding. Dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Oranjecongres Nieuw-Vennep, 8 oktober 2016 Vrijheid en verbinding Dames en heren, Twee weken geleden vond de jaarlijkse herdenking plaats in het Oranjehotel te Scheveningen, waar

Nadere informatie

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes,

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Toespraak Gerdi Verbeet Onthulling vernieuwd monument Voorhout, 3 mei 2017 Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Hartelijk dank dat u mij vandaag de gelegenheid geeft iets te

Nadere informatie

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land.

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Op 6 juni 1944 is het D Day, dat wordt nog steeds gevierd want het is het begin van de bevrijding van West Europa. Eigenlijk betekent D Day de

Nadere informatie

Normandië D-Day Beaches 6 dagen

Normandië D-Day Beaches 6 dagen Normandië D-Day Beaches 6 dagen singlereis wandelvakantie vanaf 645 Over de invasiestranden van 1944 - na 75 jaar "D-Day" 6 juni 1944 leidde met "Operation Overlord" de weg in naar het einde van de Tweede

Nadere informatie

Seaforth Post. Jubileumjaar. Seaforth Highlanders Memorial Pipes and Drums

Seaforth Post. Jubileumjaar. Seaforth Highlanders Memorial Pipes and Drums Seaforth Post Jubileumjaar 2014 Seaforth Highlanders Memorial Pipes and Drums 2 Seaforth post, Jubileumjaar 2014 In dit nummer: Voorwoord 12 april T for Tommy Gortel 19 april Rugby club Eemland 26 april

Nadere informatie

Vrede en vrijheid maken we samen.

Vrede en vrijheid maken we samen. Vrede en vrijheid maken we samen. Draagt u ook bij? Wageningen 5 mei. 5 mei 1945 Bevrijding! 4 mei, 23.00 uur Bevrijdingsvuurceremonie Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd van de Duitse overheersing tijdens

Nadere informatie

65 jaar Bevrijdingsweek Zelhem 2010

65 jaar Bevrijdingsweek Zelhem 2010 65 jaar Bevrijdingsweek Zelhem 2010 van vrijdag 30 april tot en met zaterdag 8 mei 2010 Georganiseerd door de Buurt- en Toneelvereniging de Meene en Stichting Zelhem & Oranje mmv oa Museumboerderij Smedekinck

Nadere informatie

TOESPRAAK. Dodenherdenking Hoeksche Waard

TOESPRAAK. Dodenherdenking Hoeksche Waard TOESPRAAK Dodenherdenking Hoeksche Waard College van burgemeester en wethouders en raadsleden 4 mei 2019 Dames en heren, jongens en meisjes, Elk jaar, op de avond van 4 mei, herdenken wij onze oorlogsslachtoffers.

Nadere informatie

Dodenherdenking; dit jaar met het thema: Vrijheid geef je door. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft als logo een fakkel.

Dodenherdenking; dit jaar met het thema: Vrijheid geef je door. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft als logo een fakkel. 4 mei 2012. Dodenherdenking; dit jaar met het thema: Vrijheid geef je door. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft als logo een fakkel. Symbool van doorgeven: de fakkel draag je over, geef je door: van

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Geachte Commissaris van de Koning in Zeeland, Burgemeesters en wethouders en raadsleden van de Zeeuwse gemeenten, Vertegenwoordigers van defensie,

Geachte Commissaris van de Koning in Zeeland, Burgemeesters en wethouders en raadsleden van de Zeeuwse gemeenten, Vertegenwoordigers van defensie, 1. Geachte Commissaris van de Koning in Zeeland, Burgemeesters en wethouders en raadsleden van de Zeeuwse gemeenten, Vertegenwoordigers van defensie, Beste Veteranen, familieleden, vrienden en kennissen

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D RESEARCH CONTENT Loïs Vehof GAR1D INHOUD Inleiding ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ blz. 2 Methode -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

NATIONALE HERDENKING NATIONALE VIERING

NATIONALE HERDENKING NATIONALE VIERING 4 en 5 mei NATIONALE HERDENKING OP 4 MEI EN OP 5 MEI Elk jaar herdenken we op 4 mei de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en vieren we op 5 mei de bevrijding. Er zijn steeds minder mensen in Nederland

Nadere informatie

Geslacht respondenten CBS 2011* man 49% 49% vrouw 51% 51% totaal 100% 100%

Geslacht respondenten CBS 2011* man 49% 49% vrouw 51% 51% totaal 100% 100% Verantwoording onderzoek "4 en 5 mei" Veldwerkperiode: woensdag 11 april tot woensdag 18 april. Aantal uitgenodigd: 15628 Aantal onbezorgbaar: 197 Netto verstuurd: 15431 Respons: 7597 49% Onvolledig ingevulde

Nadere informatie

Notitie herdenkingen Tweede Wereldoorlog in de gemeente Kapelle

Notitie herdenkingen Tweede Wereldoorlog in de gemeente Kapelle Notitie herdenkingen Tweede Wereldoorlog in de gemeente Kapelle 1. Inleiding De gemeente Kapelle en haar kernen zijn op twee momenten betrokken geweest bij oorlogshandelingen in de Tweede Wereldoorlog.

Nadere informatie

Informatieavond Uitwisseling Caen 2019

Informatieavond Uitwisseling Caen 2019 Informatieavond Uitwisseling Caen 2019 l échange avec Caen Lundi le 3 décembre 2018 Programma Introduceren van de begeleiding, de partnerschool en het doel van de uitwisseling. Uitgebreide programmabeschrijving

Nadere informatie

Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal

Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. Generaties Nederlanders zijn opgegroeid in een

Nadere informatie

BEVRIJDINGSEVENEMENT WAGENINGEN

BEVRIJDINGSEVENEMENT WAGENINGEN BEVRIJDINGSEVENEMENT WAGENINGEN Sponsordocument 2015-70 jaar vrijheid WWW Bevrijdingsevenement 2015 In 2015 vieren we een speciaal jubileum, 70 jaar vrijheid. De inzet voor die vrijheid willen we herdenken,

Nadere informatie

Dodenherdenking in Maashees 4 mei 2017

Dodenherdenking in Maashees 4 mei 2017 Dodenherdenking in Maashees 4 mei 2017 Welkomstwoord door Mark van Rhee namens de Dorpsraad. Geachte aanwezigen, namens de organisatie van deze dodenherdenking 2017, het comité 4 mei heet ik u namens de

Nadere informatie

DIE VIJF DAGEN IN MEI

DIE VIJF DAGEN IN MEI DIE VIJF DAGEN IN MEI 1940 Op initiatief van Martin Lagestee maakte Lagestee Film BV in samenwerking met acht regionale omroepen en in coproductie met NTR en VPRO vijf documentaires met als onderwerp de

Nadere informatie

Voorbeelden van draaiboeken

Voorbeelden van draaiboeken Praktische tips 2 Voorbeelden van draaiboeken 3 Voorbeeld uitnodiging herdenking 4 Voorbeeld uitnodiging overdracht 5 Voorbeeld welkomstwoord 5 Voorbeeld slotwoord 6 Gedichten Voorbeelden van draaiboeken

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

4 PRACHTIGE ROUTES DOOR HEEL FRANKRIJK CHAMBRES D HOTES WIJZER -!1

4 PRACHTIGE ROUTES DOOR HEEL FRANKRIJK CHAMBRES D HOTES WIJZER -!1 4 PRACHTIGE ROUTES DOOR HEEL FRANKRIJK CHAMBRES D HOTES WIJZER -!1 Prachtige routes door heel Frankrijk Door de redactie van Chambres d Hotes Wijzer Dit eboek is een uitgave van The Authenticity Company.

Nadere informatie

OplegvelRaadsvoorstel Initiatiefvoorstel van de raadswerkgroep

OplegvelRaadsvoorstel Initiatiefvoorstel van de raadswerkgroep gemeente Eindhoven InboeknummerÃćâĆňâĂİ Griffie gemeenteraad Raadsnummer 07.R2OIO.OOI Dossiernummer OplegvelRaadsvoorstel Initiatiefvoorstel van de raadswerkgroep stedenband Minsk over de bestuurlijke

Nadere informatie

En vandaag herdenken wij de mensen die voor onze veiligheid de hoogste prijs betaalden.

En vandaag herdenken wij de mensen die voor onze veiligheid de hoogste prijs betaalden. Toespraak minister A. van der Steur, Tuin van Bezinning, 10 juni 2015, Warnsveld. Majesteit, Dames en heren, Vrijheid kan niet bestaan zonder veiligheid. En vandaag herdenken wij de mensen die voor onze

Nadere informatie

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot,

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot, 23g2.. passeerden vanmiddag veel bommenwerpers en jagers in oostelijke richting. Vanavond naar Simonse geweest. Toen ik terug naar huis ging en nog maar juist de poort uit was, hoorde ik opeens iets, alsof

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. KB-0125-a-16-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. KB-0125-a-16-1-b Bijlage VMBO-KB 2016 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB KB-0125-a-16-1-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een Nederlandse munt (voor- en achterzijde): Op de munt links staat: Willem

Nadere informatie

Dames en heren, vrijwilligers van de lokale comités, vrienden,

Dames en heren, vrijwilligers van de lokale comités, vrienden, Toespraak Gerdi Verbeet Bijeenkomst voor organisatoren van lokale herdenkingen en vieringen Amersfoort, 11 november 2017 Dames en heren, vrijwilligers van de lokale comités, vrienden, Vandaag vieren we

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Het Ardennenoffensief 14 en 15 april 2018

Het Ardennenoffensief 14 en 15 april 2018 Het Ardennenoffensief 14 en 15 april 2018 Tweedaagse reis "Het Ardennenoffensief" op 14 en 15 april 2018 In deze tweedaagse reis nemen wij u mee in de Slag om de Ardennen, Hitlers laatste poging om de

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

CaravanCultuurCourant 7 Een greep uit de bezienswaardigheden die we onderweg verzamelden

CaravanCultuurCourant 7 Een greep uit de bezienswaardigheden die we onderweg verzamelden CaravanCultuurCourant 7 Een greep uit de bezienswaardigheden die we onderweg verzamelden Druk op Ctrl-L, doorbladeren met pijltjestoets en eruit met Esc Vijf stuks Vijf stuks Erik Fraikin & Rian van der

Nadere informatie

foto s sina willmann haar mannetje

foto s sina willmann haar mannetje foto s sina willmann Sina Willmann staat haar mannetje De wereld van quadraces staat bij het brede publiek voornamelijk bekend als een echte mannenwereld. Er zijn echter ook dames die hun mannetje weten

Nadere informatie

Lees het verhaal Een monument geschreven door Jan Terlouw.

Lees het verhaal Een monument geschreven door Jan Terlouw. EEN MONUMENT Bij het verhaal van Jan Terlouw Lees het verhaal Een monument geschreven door Jan Terlouw. Opdracht 2 Zet de volgende gebeurtenissen uit het verhaal in de goede volgorde. 1 De soldaat geeft

Nadere informatie

2-DAAGSE GILDE EXCURSIE LEUVEN-IEPER-MECHELEN

2-DAAGSE GILDE EXCURSIE LEUVEN-IEPER-MECHELEN 2-DAAGSE GILDE EXCURSIE LEUVEN-IEPER-MECHELEN Zomer 2016 Dinsdag 16 en woensdag 17 augustus: 2-daags stedenbezoek aan Leuven - Ieper - Mechelen. Het stadhuis van Leuven nabij de Oude Markt Vervoer per

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

4. Opdrachtgevers De stichting is autonoom in de verwezenlijking van haar doel en heeft geen opdrachtgevers. Stichting Bevrijding 45.

4. Opdrachtgevers De stichting is autonoom in de verwezenlijking van haar doel en heeft geen opdrachtgevers. Stichting Bevrijding 45. Stichting Bevrijding 45 Missiedocument 14 juni 2016 1. Missie, doel De stichting beschouwt als haar missie: de bevrijding van Apeldoorn en de waarde van vrijheid levendig te houden bij de inwoners van

Nadere informatie

Toespraak Gerdi Verbeet. Nationale Holocaust Herdenking Amsterdam, 31 januari Geachte aanwezigen, dames en heren,

Toespraak Gerdi Verbeet. Nationale Holocaust Herdenking Amsterdam, 31 januari Geachte aanwezigen, dames en heren, Toespraak Gerdi Verbeet Nationale Holocaust Herdenking Amsterdam, 31 januari 2016 Geachte aanwezigen, dames en heren, De Tweede Wereldoorlog ligt alweer een hele tijd achter ons, inmiddels 71 jaar. Toch

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de Koning Max van den Berg, Bevrijdingsdag, 5 mei 2014, Delfzijl

Toespraak van commissaris van de Koning Max van den Berg, Bevrijdingsdag, 5 mei 2014, Delfzijl Toespraak van commissaris van de Koning Max van den Berg, Bevrijdingsdag, 5 mei 2014, Delfzijl Dames en heren, Oorlog. Dat lijkt iets van generaals. Van presidenten en wereldleiders. Van Napoleon, Hitler

Nadere informatie

Inschrijven Handboek Informatie: Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen

Inschrijven Handboek Informatie: Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen Inschrijven Als u mee wilt doen met de Bevrijdingsvuurestafette, kunt u zich inschrijven door het bijgevoegde inschrijfformulier in te vullen of door deze digitaal in te vullen op de website: www.bevrijdingsvuurestafette.nl.

Nadere informatie

Waar het landschap een verhaal vertelt

Waar het landschap een verhaal vertelt Waar het landschap een verhaal vertelt Introductie Graafs KazemattenMuseum Het Graafs KazemattenMuseum is officieel geopend op 17 september 2011, exact 67 jaar nadat Amerikaanse parachutisten de nabij

Nadere informatie

BIJDRAGE HERDENKING 12 april 2015

BIJDRAGE HERDENKING 12 april 2015 BIJDRAGE HERDENKING 12 april 2015 Geachte dames en heren, lieve familie en vrienden, Op 12 april 1945 was ik hier ook. Ik ben Eva Weyl en was toen bijna 10 jaar. Ik herinner mij de bevrijding heel goed;

Nadere informatie

Hotel Zilven (1930-1945)

Hotel Zilven (1930-1945) Hotel Zilven (1930-1945) Hotel Zilven voor 1940 Dit verhaal is opgetekend door de kleindochter naar informatie van Ina Hermina Peeters, geboren op 5 december 1928 Sumatra, Indonesia en rond 1930 naar Nederland

Nadere informatie

GEWAARBORGDE REIS NAAR NORMANDIË. Een organisatie van GEWESTBESTUUR GAVERLAND

GEWAARBORGDE REIS NAAR NORMANDIË. Een organisatie van GEWESTBESTUUR GAVERLAND GEWAARBORGDE REIS NAAR NORMANDIË 13 14 15 mei 2010 Een organisatie van GEWESTBESTUUR GAVERLAND DAG 1: Kortrijk Honfleur - Villedieu Vertrek aan de carpoolparking autosnelweg E17 - afrit 3 Kortrijk Zwevegem

Nadere informatie

Reisverslag vakantie Indonesie van Peter Latul

Reisverslag vakantie Indonesie van Peter Latul Reisverslag vakantie Indonesie van Peter Latul 16 juli 2014; Op vakantie naar Bali met mijn gezin, schoonzus en nichtje, zwager EN moeder. Na een relaxte vlucht (ondanks dat mijn schoonzus niet wist waar

Nadere informatie

Foto 1: krotten langs de wegen. Foto 3: Wat een drukte op de straten. Foto 4: Kraampjes en straatverkopers langs de wegen

Foto 1: krotten langs de wegen. Foto 3: Wat een drukte op de straten. Foto 4: Kraampjes en straatverkopers langs de wegen Dag 1: Lange reis en eerste indrukken Nadat we afscheid hadden genomen van onze familie en vrienden stapten we in het vliegtuig op Schiphol naar Mumbai. Donderdag 12 februari 's ochtends om 07.00 kwamen

Nadere informatie

GROTE BLINKENDE VOGELS

GROTE BLINKENDE VOGELS GROTE BLINKENDE VOGELS LUISTERFRAGMENTEN over het leven in oorlog in St-Michiels 44 En toen zagen wij de ravage Dat was de enige keer in mijn leven dat ik mijn vader heb zien huilen Op Pinksterzondag 1944,

Nadere informatie

Daar mogen jullie niet naar kijken!

Daar mogen jullie niet naar kijken! Daar mogen jullie niet naar kijken! Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Antwoorden op vragen van het lid Brinkman (PVV) en het lid Boekestijn (VVD) over de 5 mei herdenking in Wageningen

Antwoorden op vragen van het lid Brinkman (PVV) en het lid Boekestijn (VVD) over de 5 mei herdenking in Wageningen Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Datum 23 oktober 2009 Ons kenmerk P/2009016754

Nadere informatie

Uitnodiging De 67ste jaarvergadering van de Duits-Nederlandse Juristenconferentie vindt plaats van

Uitnodiging De 67ste jaarvergadering van de Duits-Nederlandse Juristenconferentie vindt plaats van Duits - Nederlandse Juristenconferentie Duitse werkgroep Uitnodiging De 67ste jaarvergadering van de Duits-Nederlandse Juristenconferentie vindt plaats van 2 tot 4 oktober 2015 in Lüneburg De Duitse werkgroep

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

Reception at Town Hall by Major G.D.Renkema Potluck Dinner. A day in Nijkerk, tour points of interest. Eemhof park, by bike

Reception at Town Hall by Major G.D.Renkema Potluck Dinner. A day in Nijkerk, tour points of interest. Eemhof park, by bike 2009, uitwisseling van jongeren uit Schenectady naar Nijkerk Hieronder kunt u het programma van de jeugd uitwisseling 2009 vinden. Een verslag van een bepaalde dag kunt u vinden door in het programma op

Nadere informatie

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum.

Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Beste Donateurs, Voor u ligt de nieuwsbrief voorjaar 2013 van Stichting Historie Stedum. Agenda 27 maart; donateursavond; ontvangst vanaf 19:30. Aanvang 19:45 15 maart onthulling monument armenlap om 15.00

Nadere informatie

VCA Nieuwsbrief nov 2018

VCA Nieuwsbrief nov 2018 Naam bedrijf VCA Nieuwsbrief nov 2018 Veteranen Cafe t Hookhoes, Grotestraat-zuid 129, Almelo www.veteranencafealmelo.nl Wintertijd in het veteranencafé op dinsdag 13 november 2018 Contact : vca@veteranen.nl

Nadere informatie

Herdenking 65 jaar Slag om de Schelde/Bevrijding Zeeland

Herdenking 65 jaar Slag om de Schelde/Bevrijding Zeeland bericht op brief van: uw kenmerk: Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Zeeland p/a Statengriffier ons kenmerk: 09024393 afdeling: Welzijn bijlage(n): 2 behandeld door: Aspert, J.A.J.A. van doorkiesnummer:

Nadere informatie

VCA Nieuwsbrief januari 2016

VCA Nieuwsbrief januari 2016 N a a m b e d r i j f VCA Nieuwsbrief januari 2016 Contact : almeloveteranen@gmail.com, vca@veteranen.nl Redactie : vca@veteranen.nl Veteranen Cafe 12/01/16 jan as 1 Vrijwilligers voor 2 Expositie Kind

Nadere informatie

SPEECH 5 MEI 2009 HERDENKINGSBIJEENKOMST. Clemens Cornielje. Voorzitter Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen

SPEECH 5 MEI 2009 HERDENKINGSBIJEENKOMST. Clemens Cornielje. Voorzitter Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen SPEECH 5 MEI 2009 HERDENKINGSBIJEENKOMST Clemens Cornielje Voorzitter Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen Dames en heren, 5 mei is de dag van de bevrijding en de dag van onze democratie.

Nadere informatie

Nieuwsbrief SHIB september 2013

Nieuwsbrief SHIB september 2013 Nieuwsbrief SHIB september 2013 www.shib.nl info@shib.nl Postbus 250, 3770 AG Barneveld Bankrekening 1526.55.018 t.n.v. SHIB SHIB 10 jaar en meer Al eerder lieten we weten: SHIB bestaat dit jaar 10 jaar!

Nadere informatie

Dames en heren, jongens en meisjes,

Dames en heren, jongens en meisjes, SPEECH TER GELEGENHEID VAN DE DODENHERDENKING 4 mei 2008 EN DE HERDENKING VAN DE BEVRIJDING OP 5 MEI 2008 Dames en heren, jongens en meisjes, 4 mei, 8 uur, een moment om stil te zijn. twee minuten stilte.

Nadere informatie

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen Voor Fritz - 1 - - 2 - Over de Maas Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen Harrie Bloemen - 3 - - 4 - Harrie bij de resten van een ontplofte nevelwerper raket, lente 1946 in de achtertuin -

Nadere informatie

Reisverslag (Duitsland Slovenië Italië Frankrijk)

Reisverslag (Duitsland Slovenië Italië Frankrijk) Reisverslag (Duitsland Slovenië Italië Frankrijk) Onze reis werd gepland van 1 juli tot 31 juli. Voor aanvang van onze reis hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk treinen te reserveren. Gedurende onze

Nadere informatie

Dit zijn de eerste vijf namen op de bladzijde die is omgeslagen, in de kleine kapel hier achter mij.

Dit zijn de eerste vijf namen op de bladzijde die is omgeslagen, in de kleine kapel hier achter mij. 1 Ieder mens telt Toespraak Commandant der Strijdkrachten, Generaal T.A. Middendorp, ter gelegenheid van de herdenking op het Ereveld Loenen, op 4 mei 2017. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Debora

Nadere informatie

Tekst: Judice Ledeboer Foto s: Brett Russel

Tekst: Judice Ledeboer Foto s: Brett Russel Iedereen die over de Julianabrug rijdt ziet aan de zeekant de wapperende stars en stripes van de Verenigde Staten. Op die plek is het Amerikaanse consulaat gevestigd. De residentie van de consul-generaal

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Bevrijdingsdag, Leek, 5 mei 2010

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Bevrijdingsdag, Leek, 5 mei 2010 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, Bevrijdingsdag, Leek, 5 mei 2010 Dames en heren, [Inleiding] In de zomer van 1946 voer een schip van Thailand naar Nederland. Een kleine Nederlandse

Nadere informatie

3 Sta jij stil bij de Nationale Dodenherdenking?

3 Sta jij stil bij de Nationale Dodenherdenking? 4 en 5 mei Op 4 mei is de Nationale Dodenherdenking. 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 3 Sta jij stil bij de Nationale Dodenherdenking? 77% 19% 4% Ja Nee Weet niet (n=607) 77% antwoordt "Ja" op vraag

Nadere informatie

Datum Tijd Lokatie Activiteit Contact

Datum Tijd Lokatie Activiteit Contact BIJLAGE 1 Overzicht veteranenactiviteiten in de gemeente Alphen aan den Rijn Datum Tijd Lokatie Activiteit Contact 1 25 april 12.00 uur rest. Dolce Vita Veteranenlunch EB 2 4 mei 16.00 uur diverse Dodenherdenking

Nadere informatie

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek.

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. 19 februari 2015 Goedemiddag, Ik ben heel blij met deze tentoonstelling. Als dochter van een oorlogsvrijwilliger

Nadere informatie

Anders bij vroeger? Ge moet gij tegenwoordig om te winnen nog altijd den eersten zijn!

Anders bij vroeger? Ge moet gij tegenwoordig om te winnen nog altijd den eersten zijn! Anders bij vroeger? Ge moet gij tegenwoordig om te winnen nog altijd den eersten zijn! BRK_QUOTES.indd 1 23-02-2009 10:07:25 Ne goeie coureur kon in de Ronde van Vlaanderen echt wel t verschil maken. Gelijk

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, Viering Bevrijdingsdag, 5 mei 2013, Ter Apel, gemeente Vlagtwedde.

Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, Viering Bevrijdingsdag, 5 mei 2013, Ter Apel, gemeente Vlagtwedde. Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, Viering Bevrijdingsdag, 5 mei 2013, Ter Apel, gemeente Vlagtwedde. Dames en heren, Het is een mooie gewoonte om een boom te planten om een ingrijpende

Nadere informatie

Excellentie, geachte heer Snep, burgemeester Laesicke, professor Morsch, beste Nederlandse vrienden, geachte dames en heren,

Excellentie, geachte heer Snep, burgemeester Laesicke, professor Morsch, beste Nederlandse vrienden, geachte dames en heren, Toespraak van Bondsminister dr. Barbara Hendricks ter gelegenheid van de bijeenkomst op de Nederlandse nationale dag van de Dodenherdenking op 4 mei 2015 in de Gedenkstätte Sachsenhausen Excellentie, geachte

Nadere informatie

Toespraak van burgemeester W.M. de Jong tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2019 te Houten

Toespraak van burgemeester W.M. de Jong tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2019 te Houten Toespraak van burgemeester W.M. de Jong tijdens de dodenherdenking op 4 mei 2019 te Houten Zojuist waren we twee minuten stil. Dat doen we om de slachtoffers te herdenken van de Tweede Wereldoorlog die

Nadere informatie

Vrijheid is belangrijk voor iedereen. Stuur jouw gedicht over vrijheid naar je vrienden en familie.

Vrijheid is belangrijk voor iedereen. Stuur jouw gedicht over vrijheid naar je vrienden en familie. 1. Wie herdenken we tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei? 1.. 2... 2. Wat vieren we op 5 mei, Bevrijdingsdag? 4. In het hoofdstuk Herdenken en Vieren lees je wat er allemaal gebeurt tijdens herdenking.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Driebergse Automobiel Club opgericht 15 november 2001

NIEUWSBRIEF. Driebergse Automobiel Club opgericht 15 november 2001 NIEUWSBRIEF Driebergse Automobiel Club opgericht 15 november 2001 In het museum te München staat deze auto, een Tatra, prominent geëtaleerd. Er was geen toelichting bij. Van de toeschouwer werd verwacht

Nadere informatie

Normandië 7 tot en met 11 april 2015

Normandië 7 tot en met 11 april 2015 Normandië 7 tot en met 11 april 2015 Programma voor vanavond 1) Informatie over de excursie De begeleiders Vertrek- en aankomsttijden De dagprogramma s Programma voor vanavond 2) De relatie tot de schoolvakken

Nadere informatie

Het zou mooi zijn als dit historisch bewust later uitmondt in het concept `Museum zonder muren.

Het zou mooi zijn als dit historisch bewust later uitmondt in het concept `Museum zonder muren. Relevantie voor het scholenproject: De relevantie voor het scholenproject is dat een belangrijk uitgangspunt is dat de Amstelveense jeugd zijn eigen leefomgeving leert kennen. Als ook de historische aspecten

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie Lesbrief Van Papa, voor Sammie 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Introductie 4 Tweede Wereldoorlog 5 Concentratiekamp 6 Stripverhaal (opdracht) 8 Collage maken (opdracht) 9 Colofon 10 2 Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

Stichting 18 september Het bestuur Poolsterlaan 5 5632 AM EINDHOVEN. Jaarbericht over 2014

Stichting 18 september Het bestuur Poolsterlaan 5 5632 AM EINDHOVEN. Jaarbericht over 2014 Stichting 18 september Het bestuur Poolsterlaan 5 5632 AM EINDHOVEN Jaarbericht over 2014 Stichting 18 september Het bestuur Poolsterlaan 5 5632 AM EINDHOVEN Jaarbericht over 2014 INHOUDSOPGAVE Pagina

Nadere informatie

Normandië. 9 september t/m 12 september 2014. havo-4

Normandië. 9 september t/m 12 september 2014. havo-4 Normandië 9 september t/m 12 september 2014 havo-4 Beste leerlingen van havo-4, Net terug op school na een (hopelijk) fijne zomervakantie staat er meteen een meerdaagse excursie op het programma. Al in

Nadere informatie

Vrijheid is ook : het hebben van een dak boven je hoofd, en voldoende eten en drinken.

Vrijheid is ook : het hebben van een dak boven je hoofd, en voldoende eten en drinken. 4 mei 2015 19.15 uur rondom het monument Banken stoelen en geluid staan klaar, en de eerste mensen arriveren. 19.30 uur de meeste mensen zijn er en het korps Asaf opent de herdenking met het nummer: Free

Nadere informatie

9 daagse busrondreis via Normandië naar Jersey en Guernsey ( van 17 september t/m 25 september 2018)

9 daagse busrondreis via Normandië naar Jersey en Guernsey ( van 17 september t/m 25 september 2018) Provinciale ReisCommissie 9 daagse busrondreis via Normandië naar Jersey en Guernsey ( van 17 september t/m 25 september 2018) Prijs Bij minimaal 15 deelnemers 1506 en bij maximaal 35 deelnemers 1156 op

Nadere informatie

Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012.

Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012. Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012. Zondag 10 juni 2012. Vanmorgen vertrokken en via Antwerpen, Brussel en Luxemburg zijn we, zonder tolwegen, lekker opgeschoten en doorgereden tot Arc et Senans. Hier

Nadere informatie

RCL Branch 005 Instructie HERDENKEN

RCL Branch 005 Instructie HERDENKEN ROYAL CANADIAN LEGION BRANCH 005 WERKGROEP HERDENKEN RCL Branch 005 Instructie HERDENKEN Algemeen De voornaamste activiteit van RCL Branch 005 The Liberation of The Netherlands is het vervullen van een

Nadere informatie

Raadsvoorstel Vernieuwing Mondiale Bewustwording

Raadsvoorstel Vernieuwing Mondiale Bewustwording gemeente Eindhoven Raadsnummer 14R6043 Inboeknummer 14bst01553 Beslisdatum B&W 21 oktober 2014 Dossiernummer 14.43.151 Raadsvoorstel Vernieuwing Mondiale Bewustwording Inleiding In het coalitieakkoord

Nadere informatie

LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER

LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER Luchtverkeer (vliegtuigcrashes & bombardementen) Inleiding Vliegtuigen werden zowel door de Duitse bezetters

Nadere informatie

Reisprogramma Wit-Rusland 10 dagen via Praag (groep min. van 8 persoon).

Reisprogramma Wit-Rusland 10 dagen via Praag (groep min. van 8 persoon). Reisprogramma Wit-Rusland 10 dagen via Praag (groep min. van 8 persoon). 1 dag (woensdag) 09.15-14.30 uur. Vlucht Amsterdam Praag - Minsk (excl.). 15.30-16.30 uur. Transfer vliegveld Minsk - hotel «Planeta»***

Nadere informatie

LANG LEVE RO DE LINIE? ME Opdrachtbladen VERBODEN KRINGEN

LANG LEVE RO DE LINIE? ME Opdrachtbladen VERBODEN KRINGEN LNG LEVE RO DE LINIE? ME Opdrachtbladen W Naam Groep Datum LNG LEVE Opdrachtblad Land onder water Opdracht 1 Lees het artikel Toen zou het hier onder water komen op bladzijde 2 van de krant en beantwoord

Nadere informatie

HERDENKEN RIJSSEN-HOLTEN HERDENKEN RIJSSEN-HOLTEN HERDENKEN RIJSSEN-HOLTEN HERDENKEN RIJSSEN-HOL

HERDENKEN RIJSSEN-HOLTEN HERDENKEN RIJSSEN-HOLTEN HERDENKEN RIJSSEN-HOLTEN HERDENKEN RIJSSEN-HOL HERDENKEN RIJSSEN-HOLTEN HERDENKEN RIJSSEN-HOLTEN HERDENKEN RIJSSEN-HOLTEN HERDENKEN RIJSSEN-HOL Herdenken (geschikt voor de groepen 7 en 8) We vinden het heel belangrijk om te herdenken. Maar wat betekent

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich

Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich => Na El Alamein, Stalingrad en Midway werden de Asmogendheden (Duitsland,

Nadere informatie